Всички здравословни проблеми на бъдещата майка влияят отрицателно върху тялото на детето, развиващо се в утробата. Гонореята и други инфекции, предавани по полов път, не са изключение в ефекта си върху хода на бременността. Ето защо изследването за патогени на венерически болести и своевременното им елиминиране са важен момент за родителите, които планират и вече очакват бебе..

Как можете да се заразите

Гонореята (друго име - гонорея) се отнася до класическите болести, предавани по полов път, тъй като основният път на нейното предаване е признат за сексуален. Причинителят на инфекцията е сдвоени диплококи от семейство Neiseria gonorheae (гонококи). Сред преобладаващата локализация на възпалителния процес се различават уретрата, шийката на матката, ректума, фаринкса и очите. Най-често заболяването протича с развитието на гонореен уретрит, цервицит, проктит, фарингит, конюнктивит. Специална форма на поражение на очите на новородените при заразяване с гонококи се нарича бленорея.

Най-често гонореята при бременни жени се развива в резултат на незащитен контакт с болен човек. Най-опасни по отношение на инфекцията са традиционните вагинални и анални контакти. Възможно е да се заразите с орален секс, но рискът остава малък.

Жените са по-изложени на риск от навлизане в организма с патогени на гонорея, отколкото мъжете. Всъщност дори единичен сексуален контакт с болен човек води до инфекция в 80-85% от случаите..

Забележка! Предаването на патогена също е опасно по време на галене - контакт на гениталиите без директно проникване на пениса във влагалището.

В допълнение към сексуалното, широко разпространено е вертикалното предаване на инфекция от болна майка на дете. Най-често инфекцията възниква по време на изгонването на главата на новороденото през родовия канал на жена.

Клинични проявления

Въпреки широко използваните превантивни мерки, гонореята по време на бременност е доста често срещана. Средно от момента на заразяването до появата на първите признаци на заболявания отнема от 5 до 10 дни.

Излагането на патогенни бактерии върху тялото води до следните симптоми:

 • повишено влагалищно отделяне (имат жълтеникаво-бял цвят и неприятна миризма);
 • режеща болка при уриниране;
 • болка в долната част на корема;
 • възможно интерменструално кървене.

Гонореята по време на бременност може да причини възпаление на големите вестибуларни вагинални жлези - бартолинит. При това заболяване се появява болезнено образувание с диаметър до 4-5 сантиметра близо до срамните устни. Общото състояние на жената се влошава, появяват се признаци на интоксикация.

Проникването на патогени в маточната кухина при бременни жени не е често срещано явление. Той е придружен от повишена болка в долната част на корема, дисменорея. Вагиналното отделяне става по-обилно, става мукопурулентно или кърваво. Още по-рядко се развива гонореен салпингоофорит, придружен от интензивна коремна болка, висока температура до 39-40 ° C, тахикардия и понижаване на кръвното налягане. Причинителят причинява гнойно възпаление на яйчниците и фалопиевите тръби, което е изпълнено с развитието на безплодие. Без своевременно лечение, гонококовата инфекция причинява сепсис с множество лезии на органи.

Гонококовият проктит (възпаление на ректума) протича безсимптомно. По-рядко жената се оплаква от дискомфорт, болка по време на дефекация, сърбеж и отделяне от ануса. При гонококов фарингит, болки в гърлото, продължителна неподходяща кашлица привличат вниманието.

Курсът на гонорея по време на бременност може да бъде без ярки клинични симптоми. В допълнение, дори очевидните признаци на инфекция не винаги се разглеждат като прояви на полово предавани болести: често отделянето при бременна жена е свързано с кандидоза (млечница) и спазми по време на уриниране с цистит.

Ефекти на инфекцията върху бременността и раждането

И как са свързани бременността и гонореята? Какъв е ефектът от инфекцията върху плода и отрицателните последици за организма на бъдещата майка и дете? И как да предотвратим потенциални здравословни проблеми?

Прочетете също по темата

Гонореята по време на бременност може да бъде опасна: това е факт. Как болестта ще повлияе на работата на репродуктивната система на жената и вътрематочното развитие на детето зависи преди всичко от периода на ограничаване на инфекцията.

Как е гонореята при бъдещи майки

Няма изразени разлики между хода на гонореята при бременни и небременни жени: обикновено заболяването се развива по класическия сценарий. Бъдещите майки са по-склонни да се сблъскат с асимптоматични и изтрити форми на инфекция, които са опасни както за жената, така и за детето. Освен това, поради функционалното пренареждане на вагиналните клетки по време на бременност, рискът от развитие на гонореален вагинит е по-висок. Той е придружен от парене, сърбеж, обилно мукопурулентно или гнойно отделяне от гениталния тракт..

Забележка! Гонореята при жените може да бъде усложнена от безплодие: често бременността изобщо не настъпва.

Как действа инфекцията върху бебето

Бъдещата майка, изправена пред гонорея, трябва да знае, че инфекцията не причинява вродени дефекти и аномалии в развитието на детето. В същото време инфекцията по време на раждане на бебе може да повлияе негативно на плода и хода на бременността..

Проникването на инфекциозни агенти в тялото на жената през първата половина на бременността често е придружено от възпаление на стените на матката. Гонококовият ендометрит е една от причините за спонтанен аборт (спонтанен аборт) през първите 8-10 седмици от бременността: плодът не може да имплантира в разхлабения оточен ендометриум и се отхвърля от матката, нарушавайки репродуктивната система на жената. Ако е заразен през първия триместър, също е възможно да се образува замразена бременност, изискваща навременна диагностика и лечение..

Инфекцията на бременна жена през втория или третия триместър на бременността също има своите негативни последици. Обикновено гонококите не могат да проникнат в маточната кухина поради защитния ефект на хематоплацентарната бариера и феталните мембрани. Въпреки това, с намален имунитет на майката, плодът е изложен на вътрематочна инфекция с развитието на хориоамнионит или гонококов сепсис на новороденото. Тези патологии са придружени от рязко и като правило внезапно повишаване на телесната температура на бременна жена, тахикардия.

В допълнение, гонококите могат да причинят плацентарна недостатъчност, при която на плода липсват кислород и хранителни вещества, лошо наддава на тегло.

Но обикновено заразяването на бебе от болна майка се случва точно по време на раждането. Нещо повече, най-често тя е придружена от развитие на гонобленорея (възпалителни лезии на очите). При момичетата е възможна съпътстваща гонорея на гениталиите. Бленорея (буквален превод от гръцки - изтичане на слуз) - гнойно възпаление на конюнктивата (лигавичен слой на очната ябълка). Причинени от гонококовата флора. Може да доведе до слепота.

Първите признаци на заболяването стават забележими 2-3 дни след раждането. Клепачите на детето стават много подути и след 48-72 часа започва обилно отделяне на гной от двете очи. Тежкото протичане на инфекцията е придружено от увреждане на роговицата с образуване на левкорея - бяло влакнесто петно, което предотвратява навлизането на светлина в ретината.

Забележка! В следродилния период жените с гонорея често развиват тежки възпалителни лезии на матката..

Диагностика на гонококовата инфекция

Според медицинската документация се провеждат изследвания на гонорея:

 • жени с прояви на уретрит, цервицит, аднексит;
 • дами, които потвърждават незащитен сексуален контакт с пациент с гонорея;
 • всяко лице с изчерпателна диагноза на ППИ;
 • бременни жени по време на регистрация;
 • жени, които се готвят да прекъснат бременността;
 • новородени с признаци на гноен конюнктивит (ако се установи гонорея, родителите подлежат на задължителен преглед).

При диагностицирането на заболяването важно място се отделя на оплакванията на бременна жена (в темата на разговора лекарят обръща внимание на промяна в характера на вагинално течение, спазми по време на уриниране, болки в корема), данни от гинекологичен преглед (хиперемия на лигавицата около отвора на уретрата, ерозия на шийката на матката, гнойно отделяне от цервикалната каверна ).

Прочетете също по темата

Междувременно е невъзможно да се потвърди диагнозата на заболяването само въз основа на клиничната картина. Планът за лабораторни изследвания при съмнение за гонорея включва:

 • Културният метод (бактериология) е референтният диагностичен метод. Състои се от засяване на биологичен материал (отделен от уретрата, вагината, цервикалния канал) върху хранителни среди с определяне на патогена и неговата чувствителност към антибиотици. Позволява да се открие гонорейна инфекция в 95% от случаите, но отнема време (7-10 дни).
 • Микроскопията на цитонамазка от уретрата или цервикалния канал е прост и бърз тест, използван за предварителна диагноза на гонорея. Ефективността му зависи от квалификацията на лаборанта и е 60-75%.
 • PCR е ефективен диагностичен метод, основан на идентифициране на ДНК на патогена в тялото на жената. Може да даде фалшиво положителни резултати и изисква задължителна повторна проверка по метода на култивиране.
 • Тестът ELISA е по-рядък метод за откриване на специфични антитела към гонококи. Не се използва във всички лаборатории.

В допълнение към гной от уретрата и цервикалния канал, както и от венозна кръв, отделянето от ректума, фаринкса, конюнктивата и по-рядко синовиалната течност може да служи като материал за лабораторни изследвания..

Принципи на лечение и профилактика на усложненията

Как да лекуваме гонорейната инфекция при бременни жени? При лечението на заболяването при бъдещата майка трябва да вземат участие двама лекари - дерматовенеролог и акушер-гинеколог. Тъй като патологията представлява опасност за протичането на бременността, за предпочитане е лечението да се провежда в болница.

Етиотропната терапия включва назначаването на антимикробни средства. Изборът на лекарството се извършва от лекаря индивидуално, в зависимост от резултатите от теста за чувствителност.

Лекарствата от първи избор са пеницилинови антибиотици - ампицилин, бензилперицилин, амоксиклав. Въпреки популярността и доказаната безопасност на употребата по време на бременност, ефективността на средствата е ниска: всяка година броят на бактериите, устойчиви на пеницилини, нараства. Друг отрицателен момент е високият риск от странични ефекти и алергични реакции..

В случай на неефективност или непоносимост на бременна пациентка към пеницилинови антибиотици, е възможно да се използват цефалоспорини (цефалексин, цефтриаксон). В случай на комбинация от гонорея със свързани инфекции (микоплазмоза, хламидия) се използват лекарства от групата на макролидите (еритромицин), разрешени по време на изчакване на бебето. Антимикробните средства също трябва да се приемат от съпруга на бременна жена, независимо дали той има причинителя на гонорея или не.

Забележка! Популярните и много ефективни антибиотици от групата на флуорохинолоните (офлоксацин, левофлоксацин), сулфонамидите (бисептол) и тетрациклините (тетрациклин) при лечението на гонорея при бременни жени са строго противопоказани.

Наред с антибиотичната терапия, на жената се предписват лекарства, които подобряват плацентарния кръвен поток (Curantil, Trental), имуномодулатори, укрепващи и симптоматични средства. Първата оценка на ефективността на лечението се извършва след 7-10 дни лечение. След това изследването на културата се повтаря още три пъти всеки месец. В повечето случаи терапията е успешна и пациентът се счита за напълно възстановен..

Профилактиката на неонаталната бленорея в Руската федерация се извършва за всички деца. Дори в родилната зала бебето се избърсва със стерилен тампон и в очите се влива разтвор от 20% натриев сулфацил (Албуцид). Момичетата се лекуват допълнително с лечение на вулва. След 120 минути процедурата се повтаря.

Гонореята е сериозна инфекция със сериозни последици за здравето. Обобщаването на специфичен патологичен процес за бъдещи майки се счита за особено опасно. В същото време ранната диагностика и навременното лечение на болестта помагат да се избегнат сериозни усложнения..

Гонорея и бременност

Гонореята е една от най-сериозните инфекции, предавани по полов път. Болест, която не е излекувана навреме, може да се разпространи в маточната кухина и да причини инфекция на плода. Как се проявява гонореята при бременни жени?

Причини за гонорея

Причинителят на заболяването е гонокок (Neisseria gonorrhoeae). Този микроорганизъм предпочита да се засели върху лигавиците на пикочно-половата система, ректума и устната кухина. На първо място, при бременни жени, гонокок засяга цервикалния канал, като впоследствие преминава към фалопиевите тръби и яйчниците. При новородени, гонореята често причинява конюнктивит (увреждане на лигавицата на очите).

Болестта се предава по полов път и чрез домакински контакт. Отказът от използване на презервативи, случайният секс, лошата лична хигиена са основните фактори, допринасящи за развитието на гонорея. През последните години се наблюдава лек спад в заболеваемостта в цялата страна..

Симптоми на гонорея при бременни жени

Инфекциозният процес се развива след 3-14 дни от момента на заразяване. В повечето случаи заболяването започва остро и е придружено от повишаване на телесната температура и други признаци на интоксикация. Вероятно хроничен рецидивиращ ход, при който всички клинични прояви на инфекция ще бъдат размити.

При жените гонореята причинява следните заболявания на гениталния тракт:

 • уретрит (възпаление на уретрата);
 • цервицит (увреждане на цервикалния канал);
 • проктит (възпаление на ректума);
 • ендометрит (инфекция на вътрешния слой на матката);
 • салпингооофорит (увреждане на фалопиевите тръби и яйчниците).

Признаците на гонорея при бъдещи майки нямат отличителни черти. Болестта протича по същия начин, както при жените, които не очакват дете. На фона на намаляване на имунитета по време на бременност е възможно едновременно увреждане от няколко инфекциозни агенти.

 • обилно кремообразно дебело отделяне от гениталния тракт;
 • сърбеж и парене във влагалището;
 • болезненост по време на полов акт;
 • дискомфорт при уриниране;
 • болка в ректума (с проктит).

По време на бременност гонореята често протича безсимптомно. С добавянето на други инфекции диагностиката на патологията става много по-трудна, тъй като типичните клинични симптоми на заболяването изчезват. Това споразумение усложнява лечението на бъдещите майки и често води до развитие на сериозни усложнения..

Последици от гонорея за бременни жени

През първия триместър на бременността заболяването може да се прояви под формата на ендометрит и салпингоофорит. В този случай вътрешният слой на матката, фалопиевите тръби и яйчниците са повредени. На фона на инфекцията е възможен спонтанен аборт, често усложнен от тежка интоксикация.

Самата гонорея може да причини безплодие. При възпаление на фалопиевите тръби в лумена им се образуват сраствания, предотвратяващи преминаването на сперматозоидите към яйцеклетката. При продължителни неуспешни опити за дете, двойка определено трябва да бъде изследвана за гонококова инфекция.

Последиците от гонореята за плода

Инфекцията на плода може да възникне както по време на бременност, така и по време на раждане. В ранните етапи на бременността инфекцията в матката може да причини спонтанен спонтанен аборт или образуване на сериозни малформации. Но дори успешният ход през първия триместър на бременността не гарантира липсата на проблеми на по-късна дата..

През втората половина на бременността инфекцията може да проникне в мембраните с развитието на хорионамнионит. Често гонореята се усложнява от образуването на плацентарна недостатъчност и последваща фетална хипоксия. През третия триместър могат да се развият полихидрамниони..

Гонококовата инфекция след 30 седмици заплашва с преждевременно разкъсване на околоплодната течност. Тази ситуация може да доведе до инфекция на детето с гонококи. Може би раждането на бебе предсрочно. Всички недоносени бебета се прехвърлят в специализиран отдел за по-нататъшно кърмене.

Бебе може да се зарази и по време на раждане. При раждането бебето се придържа към всички гонококи, които живеят в женските полови органи. Конюнктивит и сепсис могат да се развият при деца, родени от майки с гонорея.

Диагностика

За идентифициране на патогена се взема остъргване от лигавицата на гениталния тракт на жената. Тази процедура е напълно безопасна и няма последствия за плода. Полученият материал се изследва под микроскоп и също се засява върху специални хранителни среди. Всички бременни жени трябва да бъдат изследвани за чувствителност на гонококи към антибиотици.

През последните години методът PCR (полимеразна верижна реакция) се използва активно за диагностициране на гонорея. Този метод дава възможност да се установи само самият факт на наличието на гонококи, но не и техният брой. Тъй като гонококите върху лигавицата на гениталния тракт не трябва да бъдат нормални, методът PCR е достатъчен за установяване на точна диагноза.

Антибиотична терапия за гонорея по време на бременност

В повечето случаи терапията на гонококова инфекция при бъдещи майки се провежда при назначение на гинеколог. Хоспитализация в болница може да се наложи в случай на тежка интоксикация или в случай на заплаха от прекъсване на бременността. В тази ситуация е необходимо да се лекува не само основното заболяване, но и неговите усложнения..

Антибиотичната терапия за гонококова инфекция се предписва на всеки етап от бременността. За лечение се използват антибиотици от групата на цефалоспорините (цефтриаксон, цефиким, цефотаксим). Лекарството се инжектира интрамускулно веднъж. За алергия към цефалоспорини се използват еритромицин и други средства от групата на макролидите.

Един курс на терапия е достатъчен, за да облекчи бременната жена от проявите на гонорея. В редки случаи може да се наложи повторна употреба на антибиотици. В същото време се избира друго лекарство, за което бактериите все още не са развили резистентност.

Може ли гонореята да бъде излекувана без антибиотици? Много бъдещи майки, страхувайки се за бебето си, задават този въпрос. Съществува мнение, че антибактериалните лекарства по време на бременност са вредни за плода. Това изобщо не е така и много лекарства са одобрени за употреба при бъдещи майки. Цефалоспорините и макролидите са преминали клинични изпитвания, където е доказана тяхната относителна безопасност за бебето в утробата. Отказът от антибиотична терапия може значително да влоши състоянието на жената и да доведе до необратими последици до прекъсване на бременността.

Други лечения за гонорея

Когато гонококовата инфекция се комбинира с други заболявания на гениталния тракт, се предписват локални препарати. През първия триместър се използват различни антисептици за намаляване на отделянето и облекчаване на сърбежа (Hexicon, Betadin, Fluomizin и други). Те имат широк спектър на действие и значително подобряват състоянието на бъдещата майка в рамките на 48 часа..

През втората половина на бременността, по-мощни лекарства са свързани с лечението. "Terzhinan", "Macmiror", "KlionD" и други антибактериални супозитории облекчават възпалението в гениталния тракт и премахват симптомите на инфекция. Продължителността на лечението с местни лекарства е от 7 до 10 дни.

За да стимулират общия имунитет след 16 седмици, гинеколозите препоръчват да се вземе курс на имуномодулатори. Най-доброто лекарство за бременни жени е Viferon. Агентът се инжектира в ректума, откъдето се пренася в тялото с кръвния поток. "Viferon" повишава защитните сили на организма и му дава възможност ефективно да се бори с опасна инфекция.

С развитието на усложнения на фона на гонорея, бременна жена е хоспитализирана в болница. С заплаха от спонтанен аборт се провежда консервираща терапия, която се състои в използването на лекарства, които намаляват тонуса на матката. Формираната плацентарна недостатъчност се лекува с лекарства, които подобряват притока на кръв в матката и пъпната връв на плода.

Не само бременната жена, но и нейният партньор трябва да завърши пълния курс на лечение на гонорея. В противен случай терапията няма смисъл, тъй като след известно време ще настъпи повторно заразяване. Мъжете се лекуват от уролог или андролог.

Раждане с гонорея

Пренесената по време на бременност гонококова инфекция не е причина за цезарово сечение. В повечето случаи жените раждат сами, освен ако няма други индикации за операция. Акушер може да предложи цезарово сечение, ако заразеният плод е тежко болен или ако околоплодната течност се изхвърли преждевременно.

Въпросът за операцията може също да възникне, ако дебютът на гонорея се е случил точно по време на раждането. В този случай вероятността от заразяване на плода при преминаване през родовия канал на майката се увеличава няколко пъти. Освен това, при тежка интоксикация на тялото, раждането може да не върви много добре. В този случай начинът на раждане до голяма степен ще зависи от състоянието на жената и тежестта на клиничните прояви на заболяването..

За профилактика на гонореята гинеколозите препоръчват да се въздържате от небрежен полов акт, а също така да не забравяте за защитни мерки срещу полово предавани инфекции. Използването на презерватив значително намалява риска от бременна жена от заразяване с гонорея и следователно предотвратява заразяването на бебето. Спазването на тези препоръки ще избегне появата на гонорея и всички усложнения, свързани с това опасно заболяване..

Опасна ли е гонореята по време на бременност: симптоми и лечение

Гонореята е венерическо заболяване, причинено от гонокок, който има форма на кафе на зърна. Тази бактерия живее в лигавичния епител на урогениталните органи, в устната кухина, на очните мембрани и в ректума..

Откриването на това заболяване при раждане на дете плаши бременните жени, тъй като последиците могат да бъдат доста сериозни. Но на първо място, зависи от това на какъв етап от бременността жената се е разболяла от гонорея..

Симптоми и форми на заболяването

Особеността на това заболяване е, че засяга в различна степен почти всички репродуктивни органи и при продължително развитие в тялото се разпространява в други системи, прониквайки в пикочните структури, в червата, епитела на ларинкса и т.н..

Според международната класификация на болестите болестта се класира в позиция А54 като гонорея, причиняваща усложнения при бременност, раждане или след раждането (O98.2).

Опасността от гонорея се крие във факта, че общата клинична картина често наподобява обостряне на урологично възпаление, което често се случва по време на раждането. Жената може да реши, че е в състояние сама да се справи с този проблем. Но бременността не е подходящият момент за експерименти със здравето, затова при първите симптоми е необходимо спешно посещение на лекар.

Симптомите пряко зависят от формата на заболяването:

 • първичен (остър), който се появява за първи път след инфекция;
 • хронична (дългосрочна);
 • скрит (скрит).

Основна форма

След края на инкубационния период, който продължава до няколко седмици, първите симптоми започват да се проявяват при бременната жена:

 • силно главоболие;
 • парене и сърбеж на външните полови органи;
 • повишаване на температурата до 38,0-38,5 ° С;
 • болка в долната част на корема, която става по-интензивна по време и след полов акт;
 • леко кървене след секс;
 • остри порязвания и болка с изтичане на урина;
 • гнойно отделяне с неприятна миризма.

Инфекцията по време на анален секс причинява увреждане на ректума. Тогава актовете на дефекация стават болезнени, възможно е хемороидно кървене.

Ако бременна жена се зарази чрез орален контакт, тогава възниква възпалителен процес в гърлото и устата. Това е придружено от болезнени усещания при поглъщане на храна или при интензивно дишане.

Понякога патогенът попада в очите, което кара инфекцията да се развива бързо. Очите започват да сърбят силно, изгарят, появяват се крампи, лигавицата се възпалява и в острия ход се отделя гнойна слуз.

Всички тези симптоми се увеличават и усилват в течение на две седмици, след което започват да отшумяват, причинявайки илюзията, че болестта изчезва, докато става хронична.

При някои жени гонореята не причинява толкова тежки симптоми и подостро изчезва. В този случай всички прояви се свеждат до сърбеж на гениталиите, незначително гнойно отделяне и дискомфорт в долната част на корема.

Хронична форма

Симптомите в този случай имат вълнообразен характер: понякога проявите на болестта са забележими, а понякога напълно липсват. Въпреки факта, че симптомите на тази форма изчезват много по-лесно, последиците обикновено са по-сериозни и касаят не само пикочо-половата система.

При хроничен ход при бременни жени гонококите активно се развиват върху вагиналния епител, което води до възпаление на гонореята. Това се дължи на хормонални промени в лигавицата на интравагиналната тъкан, които се наблюдават по време на бременността. Интравагиналното възпаление причинява силен сърбеж, парене и обилна левкорея. Състоянието на пациента е много подобно на проявите на кандидоза, но антимикотичните лекарства са неефективни в борбата със симптомите.

Развитието на патогена върху вагиналния епител може да причини ерозия в цервикалната област, което ще бъде забелязано от специалист по време на рутинен преглед на бременна жена. Продължителното протичане на патологията може да доведе и до адхезивни образувания в кухината на фалопиевите тръби, което ще ги направи непроходими и ще бъде проблем за следващата бременност.

Латентна форма

Тази форма е най-често срещаната сред случаите на гонорея по време на бременност. Проявява се при почти 70% от болните жени..

При скрит ход симптомите напълно отсъстват, въпреки факта, че бременната жена е носител на болестта и може да зарази сексуалния партньор. Най-голямата трудност се крие във факта, че при скрита форма на гонокок в цитонамазката не е възможно да се открие, така че жената служи като източник на инфекция, без дори да знае това.

Рискове за плода и майката

Гонореята не причинява деформации или аномалии в развитието на плода, но може да повлияе на хода на самата бременност. Най-опасно, ако инфекцията се появи през първия триместър.

Последиците от хронична форма могат да бъдат както следва:

 • извънматочна бременност;
 • спонтанен аборт;
 • ранно изхвърляне на вътрематочни води;
 • преждевременно раждане и дълбока недоносеност.

Развитието на гонококи в амниотичната течност или в околоплодните мембрани може да провокира плацентарна недостатъчност, което се отразява неблагоприятно на състоянието на бременната жена и плода.

В случай, че терапията не се провежда, болестта може да причини следните последствия за жената:

 • ендометрит;
 • салпингит;
 • невъзможност да забременеете и да носите дете;
 • Синдром на Reiter (едновременно наличие на остър конюнктивит, артрит и уретрит).

Също така е опасно да се зарази дете по време на раждане, тъй като това може да причини такива патологии:

 • сепсис (отравяне на кръвта) в неонаталния период;
 • ставни инфекции;
 • кожни заболявания (най-често по скалпа);
 • конюнктивит;
 • менингит.

Всички тези усложнения при дете се развиват, ако болестта не е била лекувана. При навременна терапия прогнозата обикновено е положителна, облекчението идва бързо и няма негативни последици.

Диагностика на гонорея по време на бременност

След откриване на тревожни симптоми на бременна жена, трябва да се свържете с гинеколог, който следи вътрематочното развитие на бебето и състоянието на бъдещата майка. По правило жената се обслужва от такъв специалист в антенатална клиника.

Пациентът се диагностицира на три етапа:

 • устен разпит (вземане на анамнеза);
 • преглед на бременна жена;
 • инструментални лабораторни изследвания.

По време на устен въпрос лекарят се опитва да открие възможните срокове и източници на инфекция. Важно е да се изясни колко дълго след предполагаемата инфекция са започнали да се появяват първите симптоми и дали сексуалният партньор е бил изследван.

На втория етап се извършва цялостен преглед на пациента:

 • изключва клиничните прояви на други болести, предавани по полов път;
 • оценява се плътността и размерът на всички групи лимфни възли, особено в тазовата област;
 • извършва се подробна палпация на корема, матката, яйчниците, пикочния мехур, периуреталните жлези;
 • изследва се уретрата на гинекологичния стол, изследва се състоянието на влагалището за отоци, тумори, ерозии, шийката на матката и външния фаринкс.

Необходимият списък от лабораторни изследвания се определя от лекаря в зависимост от необходимостта. Инструменталните методи за откриване на гонококи включват:

 • Проверка на оцветени мазки под микроскоп. Резултатите от това проучване могат да бъдат получени много бързо, освен това анализът се извършва в почти всички лаборатории, тъй като не се изисква скъпо оборудване за извършването му. Но точността на метода е доста ниска, в най-добрите случаи достига 70%, така че резултатите трябва да бъдат потвърдени с други анализи..
 • Културен анализ (ви позволява да идентифицирате патогена и да определите неговата чувствителност към основните групи антибиотици). В момента този метод се използва най-често за диагностика на гонорея и позволява да се идентифицират гонококи в 95% от случаите на патология. Единственият недостатък на метода е, че резултатите не могат да бъдат получени по-рано от седмица по-късно..
 • Метод на полимеразна верижна реакция (PCR). Въз основа на изолирането на гонококова ДНК. Често дава фалшиво положителни резултати, следователно служи като ориентировъчен метод, който трябва да бъде изяснен чрез културен анализ.

Тъй като гонококите са изключително нестабилни към изсушаване, транспортирането им от мястото на вземане на проби до мястото на анализ се извършва с помощта на специални транспортни среди..

Основният материал за анализ са цитонамазки от следните области:

 • съдържание на шийката на матката и уретрата;
 • ректума;
 • лигавичен епител на фаринкса.

По-рядко материалите за анализи са:

 • проби от епитела на тазовите органи, взети с помощта на лапароскопия;
 • синовиална (ставна) течност;
 • кръв или гной (с вторична самоинфекция);
 • първата порция (15 ml) урина.

Наскоро в хода на диагностиката те започнаха да използват теста ELISA (специално определяне на антитела в кръвта), който има всички предимства на другите методи: той е чувствителен и дава бързи резултати. Но те го извършват в отделни лаборатории, тъй като техниката все още не е широко разпространена..

Лечение

Гинеколог или венеролог лекуват гонорея.

Бременните жени се лекуват независимо от времето на бременността. Това е с цел предотвратяване на отрицателно въздействие върху развиващия се плод..

Сложността и продължителността на лечението зависят главно от това колко напреднала е болестта в момента на започване на терапията. По време на лечението бременната жена е настанена в болница.

Основните лекарства, които влияят на гонококите, са антибиотиците. Те са подбрани по такъв начин, че да не навредят нито на бъдещата майка, нито на бебето. Производните от пеницилиновата серия с право се считат за най-безопасните: Flemoxin, Augmentin, Benzylpenicillin и др. Но те имат два недостатъка: първо, те са доста слаби и действат бавно, и второ, много щамове успяха да придобият резистентност към тях. В такива случаи се предписват цефалоспоринови антибиотици: Цефалексин или Цефтриаксон.

В случай, че други ППИ също се лекуват с гонорея, предписвайте еритромицин, ровамицин и др..

Пълният курс на антибиотична терапия продължава седмица и половина.

За укрепване на имунните сили на организма задължително се предписват имуномодулатори: Beresh Plus, Limontar, Viferon, Magne B6 и др..

За поддържане и укрепване на плацентата се предписват Trental, Actovegin, Curantil и други..

Ако ходът на заболяването е бил сложен, тогава лечението може да продължи до 4 седмици. След завършване на курса, седмица по-късно, се провежда последващ преглед, който ще покаже дали инфекцията е победена. Такива проверки се повтарят 3 месеца подред.

Едновременно с бременната жена трябва да се лекува и нейният сексуален партньор, дори ако той не е бил диагностициран с това заболяване. Също така, ако в семейството има деца, те трябва да бъдат прегледани..

Профилактика на гонорея по време на бременност

За да не се притеснявате за здравето и развитието на плода, по-добре е да предотвратите това опасно заболяване. Това изисква:

 • присъствието на постоянен сексуален партньор;
 • използването на бариерни методи за контрацепция (по време на бременност е по-добре да ги използвате по всяко време);
 • задължителни тестове за гонококова инфекция при регистрация за бременност и през третия триместър.

Спазването на тези правила ще помогне да се избегне инфекция, а в случай на съществуващо заболяване бързо да се диагностицира и излекува. Освен това ранната диагностика ще спаси жената от възможно безплодие и ще й позволи да почувства радостта от майчинството повече от веднъж..

Венеролог разказва за лечението на гонорея по време на бременност в това видео.

Какво е опасно и как се лекува гонореята по време на бременност

Венерическата болест гонорея (гонорея), която придружава човечеството през цялата му история, напоследък е все по-неясна. До 80% от жените дори не подозират, че са се заразили, а 30% от всички заразени, заедно с гонококи, получават хламидия и / или трихомонада (на снимката по-долу).

Тази статистическа картина се променя донякъде сред бъдещите майки. Как гонореята се проявява по време на бременност зависи от това кога е настъпила инфекцията - преди зачеването или по време на бременността.


Когато са заразени с гонококи преди зачеването, много жени имат хронична гонорея по време на бременност. Симптомите или не, или те са минимални, не причиняват дискомфорт и се проявяват с малко количество гнойно-лигавично отделяне, изтичащо от шийката на матката.

Освен това замъглените симптоми на гонорея преминават достатъчно бързо и много жени "забравят" да кажат на лекаря за тях. Само при 10-25% бременността обостря хода на заболяването.

В случай на инфекция по време на бременността, особено след 20 седмици, възпалителните процеси са силни и отделянето е изобилно.

Рискове от гонорея за бъдещата майка и дете

По време на бременност гонореята представлява опасност за раждането на плода:

 • 10% от жените имат спонтанен аборт;
 • при 7%, независимо от тримесечието, се регистрира изтичане на околоплодни околоплодни води;
 • 12% имат преждевременно раждане.

Заплахата от спонтанен аборт е по-често присъща на инфекцията, настъпила по време на бременността. Причини - гоноинтоизация и възпаление в долната част на пикочно-половата система.

Но бременността с хронична гонорея, когато инфекцията е настъпила преди зачеването, най-често завършва с преждевременно раждане..

Важно. Нелечението на полово предавани болести по време на носене на плод увеличава шансовете за мъртво раждане или смърт на бебето след раждането.

Уви, дори пълноценна терапия на хронична гонорея, поради развитието на специфично възпаление на вътрешната повърхност на матката (ендометрит) и нарушение на процеса на имплантиране, не винаги позволява да се поддържа бременност.

Това се случва отчасти, защото плацентата участва във възпалителния процес, чрез който плодът обменя кръв с майката, получавайки кислород и хранителни вещества и отделяйки въглероден диоксид и метаболитни продукти.

Гонореята по време на бременност е 100% инфекция с гонококи на плода при раждането, по времето, когато преминава през заразения родов канал на майката. Най-често конюнктивата се засяга при новородено с гонококи (на снимката по-горе).

Предвид това обстоятелство, ако една жена не може да бъде излекувана по време на началото на раждането, може да й бъде предложено цезарово сечение.

Във връзка с гореизложеното, в Руската федерация изследването за гонорея е включено в списъка на задължителните тестове за бременни жени. Правят го два пъти - през първия и третия триместър..

В този случай жените трябва да са наясно, че една диагноза по време на бременност е неефективна. Анализи: културни и бактериоскопски - да се вземат 2 пъти, с интервал от 7-10 дни.

Забележка. Използването на презерватив по време на секс по време на бременност е единственият начин да предпазите себе си и нероденото си дете от гонорея..

Ако се подозира хронична гонорея по време на бременност, тогава се препоръчва провокация преди изследването - уретрата се смазва с разтвори на AgNO3 или протаргол и 3-4 cm от ректума се третира с разтвор на AgNO3 или Lugol. Независимо от това, съгласно инструкциите, лекарят може да не предпише провокация в случай на очевидни отклонения в хода на бременността..

Характеристики на гонореята по време на бременността и след раждането

Гонореята на бременни жени има свои собствени нюанси:

 • ако в ранните етапи се открие инфекция с гонококи, дори при навременно лечение е възможен рецидив през третия триместър;
 • възходящ възпалителен процес се случва изключително рядко и то само с инфекция през първия триместър;
 • в нормалния ход на бременността затварянето на вътрешния маточен фаринкс прави невъзможно заразяването на плода.

Изолираната гонорея при бременни жени и в следродилния период е рядка и само в хронична форма. В по-голямата част от гонококите са засегнати мембраните на уретрата и шийката на матката.

Гонококите са много „капризни“ бактерии и по-рано от други проникват в матката и нейните придатъци след раждането. Следователно за тези, които са родили с нелекувана гонорея на 3 ден, се вземат цитонамазки от влагалището, уретрата и ректума за анализ, а при повторно изследване на 7 ден към тях се добавя цитонамазка от шийката на матката..

Внимание. Неразпознатите "спящи" гонококи са в състояние да изчакат началото на първата менструация и да заразят лигавицата на фалопиевите тръби. Извънматочна бременност след гонорея се наблюдава при една четвърт от жените, които раждат с нелекувана гонорея.

Преди да говорим за това какво и как е лечението на гонорея при бременни жени, трябва да се подчертае, че антибиотичната терапия трябва да се провежда едновременно за сексуалния партньор (партньори). В противен случай повторното заразяване на жена, особено ако не се предпазите с презерватив, е почти неизбежно..

Освен това предупреждаваме за възможната неефективност на самолечението при гонорея съгласно стандартите на СЗО. Техните инструкции настоятелно препоръчват на лекарите да избират лекарства, преди всичко въз основа не на техните протоколи, а на данните на местните здравни власти за нивата на антибиотична резистентност при гонококи, често срещани в местоживеенето или инфекцията.

Следователно информацията по-долу е само за информационни цели и не трябва да се разглежда нито като ръководство за действие, нито като оценка на правилността на предписанията на лекаря..

Лечение на гонорея по време на бременност

Повечето млади жени в позиция се страхуват да бъдат лекувани с антибиотици..

Всъщност лекарят ще предпише не само ефективни лекарства, но и такива, които са клинично тествани за безопасност за здравето на майката и плода..

За да не се прекъсне бременността с гонорея и да завърши успешно, инфекцията се лекува, например, по следната схема:

 1. Азитромицин таблетка (1 g) + интрамускулно инжектиране на цефтриаксон (125 mg). Инжекцията може да бъде заменена или чрез приемане на таблетиран цефиксим (400 mg) или чрез интрамускулно инжектиране на спектиномицин (2 g). Ако е невъзможно да се използват тези антибиотици, се избира едно или комбинация от следните лекарства - бензилпеницилин, еритромицин, хлорамфеникол, сулфонамид. При "чиста" гонорейна инфекция, без наличието на причинители на други генитални инфекции, хинолоновите антибиотици не се използват поради образуването на резистентност към тях при по-голямата част от гонококови щамове.
 2. През третия триместър към лекарствата, изброени по-горе, се добавя гоноваксинация в доза 150-200 милиона микроби.
 3. Местни процедури: напояване на уретрата, ректума и входа на влагалището - са показани през всички гестационни периоди. Само че вагиналните вани са подходящи за цервикалния канал. Забранено е инжектирането на наркотици в него..

Също така, лекарят може да предпише лекарствена терапия, която повишава местния и общия имунитет. Ако се открие коинфекция с гонококи и хламидии, към горната схема се добавят 1 или 2 седмици лечение с тетрациклин, макролид, рифампицин, флуорохинолон от III-IV поколение (например спарфлоксацин или моксифлоксацин)..

Трихомониазата или гарднерелозата, които са се присъединили към гонореята, обикновено се лекуват с метронидазол, а обострянето на млечница се лекува с нистатин, низорал или ламизил. Не е изключена и коинфекция със сифилис. В такива случаи към режима на лечение се добавят един или 2 бързо абсорбиращи се антибиотици, като спектиномицин..

Контролни тестове, потвърждаващи факта на излекуване, се извършват седмица след края на терапията. За младите майки те се правят 3 пъти - на 7 ден, а след това в първите часове и след менструация.

Тази статия не разглежда симптомите на гонорея при бременност. Те не се различават от проявите, които са присъщи на небременните жени. Какви са тези признаци можете да разберете от видеото.

Често задавани въпроси към лекаря

Ще отговорим на 2-те най-чести запитвания в интернет относно последиците от гонококовата инфекция при жени в репродуктивна възраст.

Възможно ли е да забременеете с гонорея?

Да, ако фалопиевите тръби и ендометриума на матката не участват във възпалителния процес, оплодената яйцеклетка ще може да се закрепи там, където трябва - в матката. Наложително е обаче лечението на гонорея, тъй като цената, платена от 10% от жените, които забременяват на фона на гонорея, е спонтанен спонтанен аборт до края на първия триместър.

Възможно ли е да забременеете след гонорея?

Невъзможно е да се отговори еднозначно. Отново всичко зависи от състоянието на лигавицата на матката и проходимостта на фалопиевите тръби. Често именно тяхната пречка е причината за безплодието. В такива случаи е посочена процедурата за ин витро оплождане..

Гонорея по време на бременност: какъв вид заболяване, колко опасно, как да се лекува

Едно от венерическите заболявания, гонореята, се проявява чрез възпалителни процеси в пикочните пътища. Гонореята по време на бременност през първия триместър се проявява като увреждане на вътрешния слой на матката, фалопиевата тръба и яйчниците. В някои случаи заболяването може да протича безсимптомно, което значително усложнява лечението на бременни жени и може да провокира сериозни усложнения.

 1. Причини
 2. Симптоми
 3. Последици от заболяването за бременни жени
 4. Последици за детето
 5. Диагностика
 6. Антибактериална терапия
 7. Други лечения
 8. Полезно видео: как се лекува гонореята при деца и бременни жени

Причини

Причината за заболяването най-често е полов акт, не защитен от контрацептиви..

В случай на контакт с лигавицата на микроорганизма на патогена на гонокока върху гениталиите.

Също така, инфекция може да възникне по време на раждането на дете, чрез заразения генитален тракт на майката. Болестта протича с бързи темпове и е придружена от изразена.

 • при уриниране се появяват остри болезнени усещания;
 • отделяне на гной от гениталния тракт;
 • поява на треска.

Ненавременното лечение на болестта или пълната липса на терапия, заплашва да увреди много вътрешни органи на майката и плода

Причиняващият агент на гонокока при гонорея при бременни жени засяга:

 • матка;
 • пикочен мехур;
 • бъбреците.

При мъжете освен бъбреците и пикочния мехур се засягат тестисите, техните придатъци и семепровода..

Често резултатът от гонореята е безплодие както при жените, така и при мъжете. Причинителят на гонорея - гонокок може да провокира възпаление на други органи.

Гонокок провокира възпаление:

 • тъкани с жлезист или колонен епител;
 • ректума;
 • появата на конюнктивит;
 • възпаление на фаринкса.

Патогенът паразитира както вътре в клетката, така и на повърхността им. Вредният микроорганизъм може да се установи в гениталния тракт, ректума и устната лигавица.

При жени в позиция микроорганизмът засяга на първо място шийката на матката, след което се разпространява във фалопиевите тръби.

В крайна сметка яйчниците са повредени. При новородени бебета гонореята може да причини конюнктивит.

Причините за гонорея могат да бъдат:

 • не се използват презервативи;
 • безразборен секс;
 • нарушение на личната хигиена.

Въз основа на причините за гонореята, тя може да бъде избегната чрез спазване на прости правила за лична хигиена с контрол на полов акт.

Симптоми

Условно гонореята е разделена на 3 етапа. Те се различават в зависимост от клиничните прояви..

Етапи на гонорея при бременни жени:

 1. Прясна форма на гонорея - инфекцията има остра, подостра или мудна форма. Формата се диагностицира в рамките на 2 месеца от датата на заразяване.
 2. Латентна форма или латентна инфекция е изключително рядка по време на бременност. По принцип провокира безплодие. В областта на фалопиевите тръби се образува инфекция под формата на сраствания, което впоследствие предотвратява срещата на спермата с яйцеклетката. Жена, страдаща от тази форма на заболяването, представлява постоянна заплаха за заразяване на партньора си..
 3. Тропидна форма - при ненавременно посещение на лекар, формата става хронична. Лечението на гонорея при бременни жени в тази форма е по-трудно и по-дълго за лечение, отколкото острата форма. Почти безсимптомно е.

Симптомите на гонорея по време на бременност не са необичайни в продължение на няколко дни след инфекцията. Този период може да варира от 3 дни до 14.

Гонорея по време на симптоми на бременност:

 • общо неразположение и треска;
 • остри главоболия;
 • интоксикация с локални симптоми;
 • остра болка при уриниране;
 • отделяне на гной от гениталния тракт.

По време на бременност признаците на някой от симптомите трябва да подтикнат жената да отиде на лекар..

Желателно е лечението да бъде в началния стадий на заболяването, докато гонореята стане хронична.

Последици от заболяването за бременни жени

На първо място, трябва да разберете как гонореята влияе на бременността. Факт е, че патологията може да бъде опасна както за майката, така и за плода..

Работата на репродуктивната система на жената и развитието на дете в утробата зависи пряко от периода на развитие на болестта.

След раждането жените, заразени с гонорея, могат да страдат от тежко възпаление на матката..

Последици за детето

По време на бременност гонореята може да повлияе негативно на развитието на плода. Инфекцията и развитието на болестта в началния период на бременността, като правило, се придружава от възпалителен процес на стените на матката. Следователно спонтанен аборт понастоящем не е изключен..

Бременността на 8-10 седмици е критична..

Инфекция през 2 и 3 триместър на бременността, детето е изложено на риск от вътрематочна гонококова сепсис. Какво провокира тахикардия и треска при майката. В същото време детето не получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Бебето наддава бавно.

Най-често бебето се заразява при раждането. Последиците от гонореята по време на бременност могат да бъдат много сериозни за детето.

Последица от гонорея при новородено:

 • възпаление на лигавицата на очите;
 • конюнктива на лигавицата и очната ябълка;
 • генитална гонорея при момичета.

Гнойно възпаление на гонококовата флора може да доведе до пълна слепота на детето.

Усложненията при дете започват да се появяват след раждането за 2-3 дни. Клепачите на бебето се подуват и след 24-72 часа има отделяне на гной от очите. При тежки случаи това може да доведе до възпаление на очите..

Бременността след гонорея не е индикация за цезарово сечение. Извършва се само ако детето е тежко в нетрезво състояние..

Диагностика

При поставяне на диагноза е достатъчно да се направи цитонамазка за флора и гонорея по време на бременност. Анализът е напълно безопасен за майка и плода. След подаване на намазка на лигавицата, тя се изследва под микроскоп и се засява, за да се определи специална хранителна среда..

Друг метод за диагностициране на гонорея е PCR, т.е. методът на полимеразна верижна реакция. Методът позволява откриване на инфекция на гонококи, но не определя техния брой. Въпреки че при диагностицирането на гонорея тяхното присъствие в микрофлората е достатъчно.

Освен това лекарите могат да предписват определени групи хора за тестове за идентифициране на гонорея.

Изследване за идентифициране на гонорея е насочено към:

 • новородени бебета, след раждането, които имат признаци на конюнктивит;
 • жени, които планират да прекъснат бременността;
 • при регистрация на бременни жени;
 • със сложна диагностика;
 • лица, които са потвърдили сексуален контакт с партньори, заразени с гонорея;
 • жени, страдащи от патологии на пикочно-половата система.

Бременна жена е изпратена от лекар за изследване след разговор въз основа на оплакванията й и след гинекологичен преглед.

Невъзможно е да се потвърди диагнозата гонорея само чрез 1 проучване:

 • културен метод или бактериология - в 95% от случаите диагнозата се потвърждава, но отнема доста време. Анализите ще бъдат готови само след седмица;
 • Тест ELISA - не се извършва във всички лаборатории;
 • PCR - изисква допълнителна проверка на резултатите, тъй като може да даде фалшиви;
 • микроскопията на уретрата, цитонамазката и цервикалния канал е бърз и прост тест, но той пряко зависи от квалификацията на лаборанта. Ефективността му е 65-70%.

Антибактериална терапия

По време на бременност, с гонорея, на жената се предписва антибиотична терапия. Може да се предписва на всеки етап от бременността.

Процедурата се състои във въвеждане на лекарства от цефалоспориновата група, интрамускулно еднократно.

Повторно приложение на лекарството може да се наложи с рядко изключение.

Множество клинични проучвания са доказали, че лекарствата от тази група са безопасни за здравето на майката и бебето в нейната утроба..

Отказът от терапия с антибактериални лекарства води до необратими последици, при които прекъсването на бременността не е изключено.

Други лечения

Когато се комбинират няколко заболявания на пикочно-половата система, се предписват други лекарства с по-широк ефективен спектър на действие.

За втората половина на срока могат да се предписват антибактериални супозитории. Те премахват симптомите на заболяването и облекчават възпалението на гениталния тракт.

За период от 16 седмици се предписват имуномодулиращи лекарства. Ако има опасност от спонтанен аборт, се предписва консервираща терапия. Тя е насочена към намаляване на тонуса на матката.

Много е важно не само жената, но и нейният партньор да се подложи на пълния курс на лечение на гонорея при бременни жени. В противен случай той може да бъде повторно заразен..