Лечението на фарингит по време на бременност е една от най-спешните и важни задачи както в акушерството, така и в терапията и оториноларингологията, тъй като ходът на заболяването през този период може да се влоши и да доведе до прогресиране на възпалението. Това се дължи на физиологични промени в тялото на бременна жена, включително имунни и хормонални промени.

Фарингитът е възпаление на лигавицата на гърлото. Тя може да бъде остра и хронична надолу по течението..

В зависимост от етиологията, острият фарингит се разделя на:

 • вирусен;
 • бактериални;
 • гъбични;
 • алергични;
 • травматично.

Видове хроничен фарингит:

 • прост или катарален;
 • хиперпластична;
 • атрофичен.

Причини и особености на развитието на фарингит по време на бременност

Общата имунна реактивност на тялото е намалена по време на бременност, което е уникален механизъм за защита на тъканите на плода от разрушаване от имунната система на майката.

Поглъщането на кислород постепенно се увеличава, започвайки от 2-ри триместър на бременността: нарастващият плод оказва натиск върху диафрагмата, което води до затруднено дишане, особено по време на тренировка. И всяко намаляване на белодробната функция влияе върху общото състояние на бременната жена. Това е един от рисковите фактори за развитието на генерализирано възпаление на фона на фарингит..

Положителните отзиви потвърждават облекчаването на възпалено гърло с резорбция на таблетките Lizobact. Това е антисептично лекарство, което може да се използва от 1-ви триместър на бременността.

Също така, предпоставките за появата на заболяването включват:

 • хронични възпалителни заболявания или наранявания на носа и параназалните синуси;
 • хипотермия;
 • локално намаляване на имунитета;
 • излагане на тютюнев дим;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • наличието на кариозни зъби;
 • хронични респираторни заболявания;
 • диабет;
 • авитаминоза.

Причината за развитието на възпаление на фарингеалната лигавица може да бъде:

 • вируси: аденовирус, риновирус, коронавируси, грипни и парагрипни вируси, ентеровирус, херпесна инфекция, цитомегаловирус и др.;
 • бактерии: стафилококи, стрептококи, хемофилус инфлуенца, микоплазма, хламидия;
 • гъби;
 • алергия;
 • травма.

Най-често остър фарингит се развива на фона на ARVI (остра респираторна вирусна инфекция). В този случай основните връзки на патогенезата са:

 • адхезия (адхезия) и въвеждане на патогена в епителните клетки на горните дихателни пътища, по-специално в клетките на фарингеалната лигавица;
 • образуването на синдром на интоксикация и токсично-алергични реакции;
 • развитие на възпалителния процес.

Често поради намаляване на имунитета на бременна жена бактериите се присъединяват към вирусната инфекция. Също така, бактериите могат преди всичко да доведат до възпаление на фарингеалната лигавица, прониквайки от околната среда или от хроничен фокус на инфекция в тялото. По-рядко гъбичките са причина за фарингит..

Симптоми

Клиничните прояви на фарингит по време на бременност и ефектът върху плода могат да варират значително в зависимост от етиологичния фактор, гестационната възраст, наличието на съпътстващи заболявания и общото състояние на организма. В повечето случаи ходът и резултатът от заболяването са благоприятни..

Клиничният кръвен тест може да помогне при диференциалната диагноза на вирусни и бактериални инфекции. Също така е много важно да се следи нивото на хемоглобина на бременната жена..

Основните симптоми на фарингит са:

 • сухота, изпотяване, усещане за парене, възпалено гърло;
 • суха кашлица;
 • промяна на тембъра на гласа;
 • затруднено дишане през носа;
 • намалено обоняние.

С повишаване на телесната температура се отбелязва обща слабост, главоболие.

Диагностика

Прегледът на бременни жени с остър или хроничен фарингит включва:

 • внимателно събиране на анамнеза;
 • анализ на жалби и общ преглед;
 • идентифициране на фокална инфекция;
 • идентифициране на съпътстващи заболявания;
 • фарингоскопия;
 • клиничен и биохимичен кръвен тест;
 • цитологично и бактериологично изследване на отделянето от задната фарингеална стена.

При фарингоскопия лигавицата на задната фарингеална стена е ярко хиперемирана, с подчертан съдов модел. Възпалената лимфоидна тъкан може да се появи като червени зърна. Има зачервяване и подуване на мекото небце, страничните хребети и увулата.

Клиничният кръвен тест може да помогне при диференциалната диагноза на вирусни и бактериални инфекции. Също така е много важно да се следи нивото на хемоглобина на бременната жена..

Често поради намаляване на имунитета на бременна жена бактериите се присъединяват към вирусната инфекция.

Бактериологичното изследване ви позволява да определите патогена и, ако е необходимо, да изберете или коригирате антибиотичната терапия.

Как да лекуваме фарингит по време на бременност

Лечението на фарингит при бременни жени зависи не само от формата на заболяването, но и от гестационната възраст. На първо място е необходимо да се изключат факторите, водещи до появата на възпаление. Важна роля играе лечението на съпътстващи заболявания.

Немедикаментозната терапия означава:

 • физически и психо-емоционален мир;
 • обилна напитка;
 • отказ от пикантни, кисели, пържени, горещи, студени храни.

Препоръчително е да дадете на гърлото си покой, като се въздържате от дълги и силни разговори. На закрито трябва да използвате въздухопречистватели и овлажнители.

Как да се лекува фарингит по време на бременност трябва да се реши от специалист.

Терапията на неусложнени форми на патология може да се извършва у дома. Препоръчва се гаргара с разтвор на натриев бикарбонат (сода за хляб), фурацилин, хлорхексидин или мирамистин. Капки, спрейове за нос и гърло с морска сол работят добре за бременни жени.

Също така, лигавиците могат да бъдат третирани с разтвор на Collargol или Protargol, които съдържат сребърни йони и имат антимикробен ефект. Много е важно при тях да не се развие устойчивост на микроорганизми..

С повишаване на телесната температура е възможно да се приема Парацетамол.

Положителните отзиви потвърждават облекчаването на болки в гърлото с резорбция на таблетките Lizobact. Това е антисептично лекарство, което може да се използва от 1-ви триместър на бременността. Също така, съгласно строги показания, може да се предпише хексализа, включително през 3 триместър.

При бактериален фарингит избраните лекарства за антибиотична терапия са защитени аминопеницилини, макролиди. Преди да предпише антибиотик, лекарят определя и сравнява рисковете и ползите. Изборът на лекарството зависи от предполагаемия патоген и продължителността на бременността.

Показанието за хоспитализация е тежка форма на заболяването, която може да представлява заплаха за майката и детето..

Важно е да спазвате предписанията на УНГ лекар или терапевт и редовно да посещавате акушер-гинеколог. Препоръчва се да се изключат дразнещите храни и напитки от диетата, да се избягва излагане на тютюнев дим и пренапрежение на гласните струни и да се следи хигиената на устната кухина..

Видео

Предлагаме за гледане на видео по темата на статията.

Образование: Първи Московски държавен медицински университет. ТЯХ. Сеченов.

Трудов стаж: 4 години работа на частна практика.

Открихте грешка в текста? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При редовно посещение на солариума шансът да се разболее от рак на кожата се увеличава с 60%.

Най-рядката болест е болестта на Куру. Само представители на племето Fur в Нова Гвинея са болни от него. Пациентът умира от смях. Смята се, че яденето на човешкия мозък е причината за заболяването..

Има много любопитни медицински синдроми, например компулсивно поглъщане на предмети. В стомаха на един пациент, страдащ от тази мания, са открити 2500 чужди предмета.

Освен хората, само едно живо същество на планетата Земя страда от простатит - кучета. Това са наистина най-верните ни приятели.

Когато влюбените се целуват, всеки от тях губи 6,4 калории в минута, но обменят почти 300 различни вида бактерии..

74-годишният австралийски жител Джеймс Харисън е дарявал кръв около 1000 пъти. Той има рядка кръвна група, чиито антитела помагат на новородените с тежка анемия да оцелеят. Така австралиецът спаси около два милиона деца..

Хората, които са свикнали да закусват редовно, са много по-малко склонни да затлъстяват..

Известното лекарство "Виагра" първоначално е разработено за лечение на артериална хипертония.

В опит да извадят пациента, лекарите често отиват твърде далеч. Така например, някакъв Чарлз Йенсен в периода от 1954 до 1994 г. оцелели над 900 операции за премахване на новообразувания.

Според изследване на СЗО ежедневният половин час разговор на мобилен телефон увеличава вероятността от развитие на мозъчен тумор с 40%.

Милиони бактерии се раждат, живеят и умират в червата ни. Те могат да се видят само при голямо увеличение, но ако са събрани заедно, ще се поберат в обикновена чаша за кафе..

Във Великобритания има закон, според който хирургът може да откаже да направи операция на пациент, ако пуши или е с наднормено тегло. Човек трябва да се откаже от лошите навици и тогава може би няма да се нуждае от операция..

Първият вибратор е изобретен през 19 век. Работил е на парна машина и е бил предназначен за лечение на женска истерия.

Според статистиката в понеделник рискът от нараняване на гърба се увеличава с 25%, а рискът от инфаркт - с 33%. Бъди внимателен.

Работата, която човек не харесва, е много по-вредна за психиката му, отколкото никаква работа.

Годината започна и ние започнахме да мислим за лятната ваканция. Къде да отидем? Какво да нося със себе си? Не трябва ли да влезете във форма за плувния сезон? Разбира се, че го правите. Дори.

Хроничен фарингит по време на бременност

Кой е имал това, това е кошмар, някакво гърло ще се разболее при всеки "удобен" повод, последният път, когато ядох сладолед и си тръгваме... как да се справим с това? лекарят изписа капки за нос, така че хлорофилиптът да тече по гърлото, но те изгарят толкова силно и носът и гърлото са ужасни... може ли да има друг начин? и как това може да повлияе на хода на бременността, детето? Как да напусна още 2 месеца и да не се разболея? Благодаря предварително за отговорите.

Потребителски коментари

Имам и хроничен фаренгит. Вярно, в състояние на ремисия сега. И през първия триместър няколко пъти гърлото ме започваше да боли и боли. Пих чай с конфитюр от малини и настоявах клончета от малина в преварена вода и пих чаша през деня. Тази вода не подходящ за консумация. и температурата се нормализира в присъствието му и гърлото оздравява. вода с клонки, разбира се не вкусно, но здравословно и малиново сладко и здравословно и вкусно. Помогнах за един ден всичко мина

много благодаря за съвета

имат подобен проблем. Не съм прочел всички коментари, така че може да се повторя. Изплаквам, ако изведнъж това, с хлорхексидин, алкохол. разтвор на хлорофилипт и капещ хлороформ. масло в носа, мажа сливиците, но е отвратително, но по-добро средство не съм срещал. раздел. тонзипрет и еофорбиев спрей, но не знам тази хомеопатия, как по време на Б., но ми помогна много! макар и да не е привърженик на хомеопатията..

Благодаря ви много за съвета, просто накапвам хлорофилипт в носа си, така че да капе по гърлото ми... Предписах го 3 пъти на ден в продължение на 10 дни... и изплаквам с Мирамистин... не знам трябва ли да капем хлорофилипт до края или не?

мерзост, разбира се, но бих ви посъветвал да я капнете. от личен опит, между другото, когато беше напълно отвратително да се купува хлорофилипт в спрей и се пръскаше в носа и гърлото, не масло, но и добро.

моят фаренгит също наскоро започна. седмица и половина страдам... също страшно

всичко, което е предписано в началото, обикновено е глупост. не помага

инфекцията трябва да се лекува. Изписаха ми Vilprafen Solutab 1000, половин таблетка 3 пъти дневно. това е само по лекарско предписание. УНГ се освобождаваше тази седмица. започнах да пия това в понеделник, вече съм на поправка... говорете с Вашия лекар.

безопасно е, дори се препоръчва за лечение по време на различни инфекции

Пих го... на 25-та седмица... и тази седмица пих азитрал-пропил... Отхапах праскова от хладилника и всичко отначало... Ходих на терапевт днес... тя казва, че антибиотиците не трябва да се приемат... фарингитът не засяга детето... нос, и така, че те да се оттичат надолу в носоглътката... и той също казва, пийте топъл зехтин, една чаена лъжичка, така че да тече по гърлото... и изобщо нищо студено... да не говорим за вентилаторите и климатиците.

имахте ли температура?

беше 1 ден (основното продължи цялото време и след това веднъж се случи

въздържайте се от студ, ако е така при вас

да... като цяло, сега загрявам всичко... но нямах температура... но мускулите ми се късаха.

лекарят казва, колкото по-често майката се разболява по време на бременност, толкова по-здраво ще бъде детето... когато гърлото боли, детето се успокоява, но докато се възстановя... така е активно.

лекарят също ме успокои, каза, че почти всички са болни и всичко е наред... никой не е в безопасност от това

така че бях зашеметен... и тя ми разказа пример

Аз самият страдам от това (((страхувам се да пия и студена вода ((((имунитетът изобщо не е по дяволите ((((

че всички сте болни се грижете за себе си! остава само малко! най-важното е да не се притеснявате и всичко ще бъде супер

лекарят също казва така... Вече ми писна от този фарингит... цялата бременност се влошава

Бъди търпелив. и не яжте сладолед! пийте топла вода тогава!

сега само топла храна, поне до раждането.

спешно купете в аптеката или вземете листа от морски зърнастец, гответе и пийте много чай от него.

всичко е изчезнало... пия леден квас, ям сладолед и т.н.... сега не е страшно... дори да се разболея

сега ще разгледам инструкциите за hexaprey... благодаря

само за да помогна!

Лекарят ми каза да пръскам не повече от 2 пъти на ден

Особености на лечението на фарингит по време на бременност

Възниквайки на всеки етап от бременността, всяка болест носи много проблеми на бъдещата майка. Всяко заболяване е опасно поради причината, че е забранено да се лекува с най-ефективните лекарства, за да не се навреди на бъдещото дете. Дори обикновената ТОРС може да причини опасни усложнения. Едно от тези усложнения на обикновената настинка е фарингитът. Как да лекуваме фарингит по време на бременност, особено болестта? Ще разкрием тези точки по-долу..

Особености на заболяването

Фарингитът е възпалителен процес, който се локализира на гърба на ларинкса. Това заболяване обикновено е придружено от хрема, възпалено гърло, висока температура. Фарингитът по време на бременност може да възникне поради наличието на такива фактори:

 • зъбен кариес;
 • студена напитка;
 • алергия;
 • вдишване на студен, замърсен въздух;
 • пушене. Дори пасивното пушене може да провокира тази патология;
 • заболявания на УНГ-органите;
 • травма;
 • нелекуван ARVI.

Причинителите на патологията са:

 • бактерии;
 • вируси (аденовирус, херпесни вируси, риновирус, парагрипен вирус, грип, коронавирус);
 • гъбички.

Фарингитът може да има две форми:

 1. Остър. Острият фарингит по време на бременност е следствие от ефекта на всеки неблагоприятен фактор върху лигавицата на ларинкса.
 2. Хронична. Хроничната форма се развива в резултат на дразнене на лигавицата за дълго време. Появата на хроничен фарингит може да провокира неправилна терапия за острата форма на това заболяване.

Симптоми

Какво е фарингит, ние разгледахме. Сега се обръщаме към друг въпрос: симптоми на фарингит и лечение по време на бременност. Нека започнем с клиниката на заболяването, което разглеждаме. Основните симптоми на фарингит, които се отбелязват от експерти при болни пациенти, са:

 • сухота, болка в устата;
 • дрезгавост на гласа;
 • болка при преглъщане;
 • увеличаване на лимфните възли, тяхната болезненост;
 • суха кашлица;
 • покачване на температурата. Издига се до 37,5 - 38 градуса;
 • зачервяване на задната част на фаринкса, неговото подуване.

В някои случаи бъдещата майка може да бъде обезпокоена от:

 • слабост;
 • главоболие.

Обикновено симптомите зависят от степента на увреждане на лигавицата. Болестта протича в три степени на тежест:

 1. I. Степен. Началният етап, който се нарича още катарален фарингит. Тя се характеризира с подуване на гърлото, сухота. Тези симптоми се влошават след продължителен полов акт, вдишване на леден въздух.
 2. II. Мощност. Средната тежест на заболяването, което се нарича гранулиран фарингит, се характеризира с повишено изпотяване, поява на усещане за кома в гърлото. Задната част на гърлото е покрита с червени подутини, лигавицата става лъскава.
 3. III. Мощност. Нарича се атрофичен фарингит. Тази степен се характеризира с болка при преглъщане, лош дъх. На гърба на фаринкса се образуват сухи корички, настъпва изтъняване на лигавицата.

Фарингитът трябва да се приема много сериозно, особено в тази ситуация. Ако забележите симптоми, предполагащи фарингит в началото на бременността, уведомете Вашия лекар. Това заболяване не е безвредно нито за жената, нито за нейното дете. За да избегнете усложнения, започнете лечението правилно, своевременно..

Опасност от заболяване

Всяко заболяване се счита за опасно по време на бременност. Оказва негативно влияние върху благосъстоянието на жената, носеща детето, както и на плода. Нека разгледаме дали фарингитът по време на бременност е опасен за ефекта върху плода. През първия триместър това заболяване може да провокира спонтанен спонтанен аборт..

В по-късните етапи на раждането на бебето също трябва да вземете предвид заплахата от фарингит. Това усложнение на ARVI има отрицателен ефект върху плода. Той е в състояние да причини такова опасно състояние като хипоксия. Също така, фарингитът може да се превърне в провокатор на преждевременно раждане, развитието на синдром на задържане на плода при дете.

Методи на лечение

Фарингит по време на бременност как да се лекува това заболяване в толкова интересна позиция? В края на краищата всички мощни лекарства са противопоказани за бременни жени, те могат да повлияят отрицателно на плода. Следователно, лечението на фарингит по време на бременност 1 триместър трябва да бъде възможно най-щадящо..

Бременната жена се препоръчва да следва тези прости стъпки:

 • Проветрявайте помещенията по-често.
 • Не вдишвайте тютюнев дим.
 • Дайте почивка на гърлото си (по-малко говорете, пейте, по-малко крещите).
 • Яжте леки, меки храни (супи, зеленчуци, зърнени храни, картофено пюре).
 • Следете влажността в апартамента.
 • Не яжте пикантни, студени, кисели, горещи, солени храни.
 • Поставяйте компреси през нощта, използвайки камфоров алкохол.
 • Пийте топли напитки, които имат смазващ ефект (желе, мляко с мед, чай с малиново сладко).

След като лекарят е открил остър фарингит по време на бременност, лечението се предписва, както следва:

 1. Лечение на задната фарингеална стена с противовъзпалителни, антисептични разтвори. За изплакване се предписват отвари от невен, лайка, Мирамистин, Хлорхексидин. Също така, бременните жени могат да използват инхалационни спрейове, предназначени за местна употреба "Kameton", "Ingalipt", "Hexasprey", "Tantum Verde".
 2. За повишаване на местния имунитет се използват таблетки за смучене Lizobakt. През 3-ия триместър е разрешена "Хексализа".
 1. "Panadol" се предписва, когато температурата се повиши.
 2. Ако изразено подуване на фаринкса се предписва стягащи разтвори "Tanit-глицерин разтвор" (5%), "Collargol" за смазване на лигавицата.
 3. Пчелен мед. Трябва да се абсорбира под езика.

Как да се лекува фарингит по време на бременност 1 триместър, ако имате хронична форма на заболяването? В този случай пациентите трябва:

 • Използвайте местни имуномодулатори ("Lizobact").
 • Изплакнете с разтвор на натриев хлорид (1%), морска вода. Те се извършват след 2 - 3 часа..
 • Вземете витамин А.
 • Провеждайте ултразвукови инхалации с минерални води. В този случай Borjomi се използва по-често..
 • Когато се открие гранулиран фарингит, трябва да се извърши каутеризация на лимфоидната тъкан. За това се използва "трихлороцетна киселина". За да премахнете големи гранули, използвайте лазер, течен азот.
 • За смазване на задната част на гърлото се използват овлажнители (масло от морски зърнастец + витамин А, "Разтвор на ретинол ацетат в орехово масло".
 • При наличие на атрофичен фарингит се правят инхалации с разреждащи агенти ("Ацетилцистеин". Ако формата на заболяването е тежка, се извършва фарингеална блокада. За това се инжектира новокаин с алое.
 • За да стимулира възстановителните процеси в лигавицата, лекарят може да предпише инжекции на репаратите "Actovegin", "Solcoseryl".

Физиотерапевтични процедури също могат да се извършват:

 • кални апликации;
 • магнитотерапия.

Какво да не се прави

Не забравяйте да следвате препоръките на лекаря. Не приемайте съмнителни лекарства, които приятелите ви съветват. Помислете какво е забранено да правите, ако имате фарингит:

 1. Забранено е използването на алкохолни разтвори, йод, сода за изплакване на гърлото. Също така, ментолните таблетки за смучене не трябва да се смучат. Горното означава само изсушаване на лигавицата.
 2. Не пийте повече от 2 литра вода. Бременната жена може да развие подуване.
 3. Забранено е честото използване на вазоконстрикторни лекарства при обикновена настинка. Тези лекарства дразнят гърлото..

Хроничен фарингит по време на бременност - последици и ефекти върху плода

Разбира се, бременността е особено важен и решаващ период в живота на жената. По това време е необходимо да се предпази тялото от всякакви заболявания, за да се изключи вероятността от отрицателно въздействие върху развиващия се плод. Ако не беше възможно да се предотврати заболяването, е необходимо да бъдете особено внимателни с лечението..

Едно от неприятните и нежелани заболявания по време на бременност е фарингитът, който се характеризира с възпаление във фаринкса, а именно лигавицата и лимфоидната тъкан. Важно е да се разбере естеството на заболяването, да се определят неговите симптоми и същност, за да се предпише лечение и да се изключи възможността от усложнения.

Причини за възникване

Както всяко заболяване, фарингитът има основна причина, която по едно време е причинила възпалителен процес във фаринкса. Преди да предпише лечение, за да се елиминира възможността за влошаване на ситуацията и възможни усложнения, си струва да се вземе решение за естеството на заболяването. В съвременния свят има два основни типа фарингит: хроничен и остър, които се различават по естеството на появата си.

Форми на заболяването

Остра

Остър фарингит възниква, когато агресивни фактори като въздух с ниска температура, химически дразнители, вируси, гъбички, микроби влияят дълго време върху фарингеалната лигавица. Въпреки че протичането на острата форма на фарингит е неприятно и нежелано за бременни жени, то е доста лесно за лечение.

Хронична

Хроничният фарингит е много по-опасен от острия, лекува се много по-трудно и се подразделя на периоди на ремисия и обостряне. Тази форма може да възникне по няколко причини, основната от които е резултат от незавършено лечение на остър фарингит.

Също така, може да се развие хронична форма на възпаление на фаринкса поради осигуряването на дразнещи фактори върху него..

Сортове

Важно е да се прави разлика между видовете фарингит, това ще помогне да се определи методът на лечение, тъй като в момента има по-подробна класификация на възпалителния процес и това се дължи на естеството на неговия произход. Има следните видове фарингит:

 1. Вирусният фарингит или инфекциозният, като правило, се провокира от жизнената активност на микроорганизмите, като вируси. Често такова разстройство се наблюдава през периода на есенни обостряния на такива често срещани заболявания като ARVI и грип. Заразяването с вирусен фарингит става или по въздуха през дихателните пътища, или при контакт с вече заразен човек. Този тип е най-често срещаният и трябва да се разграничава от ангина. В случай на вирусна природа на заболяването е необходимо да се направи цитонамазка, която ще идентифицира патогена и ще помогне при предписването на лечение.
 2. Гъбичният фарингит в повечето случаи се предизвиква от вирусна или бактериална инфекция в назофаринкса и се развива в условия на намален имунитет с хипотермия. По-рядко се случва съдържанието на стомаха да попадне във фаринкса, това се случва по време на неизправност на стомашно-чревния тракт под формата на гастрит и язва. Откриването на стомашно-чревни заболявания понякога се улеснява, ако има ясни признаци на гъбичен фарингит.
 3. Алергичен фарингит. По време на бременността тялото на жената е особено податливо на всякакви алергени, тъй като е отслабено. В условия на замърсен въздух, особено в индустриалните градове, алергичният фарингит при бременни жени е доста често срещан. Наличието на голям брой алергени във въздуха причинява възпаление в гърлото. Също така дразнителят и основната причина за този вид фарингит могат да бъдат химически агресивни вещества и оцветители..
 4. Бактериалният фарингит се провокира от активната жизнена дейност на бактериите. Стрептококи или стафилококи или пневмококи, чието активно пробуждане се наблюдава през пролетта, навлизат в тялото на бременна жена през дихателните пътища. През този период човешкото тяло е отслабено от суровия зимен климат и се характеризира със слаб имунитет, още повече при бременни жени. Често жените в приятно положение се разболяват след контакт с вече заразени деца. Развитието на бактериален фарингит може да бъде независимо заболяване и може да послужи като усложнение след вирусна инфекция..
 5. Травматичният фарингит е следствие от механично увреждане на тъканите на фаринкса и лигавиците на гърлото, както и след операция и проникване на чужди предмети, от излагане на химикали, газове и твърда храна. Пушенето, както активно, така и пасивно, също причинява фарингит.

Разлика в симптомите

Ако фарингитът при бременна жена се определя навреме според характерните симптоми, тогава могат да се избегнат неприятни последици, както за самата майка, така и за плода. Както острият, така и хроничният ход на това заболяване се характеризират с подобни прояви. Симптомите на фарингит обикновено се наричат:

 • дискомфорт в ларинкса, а именно гъделичкане, сърбеж, сухота.
 • отклонение на телесната температура от нормата до 38 градуса.
 • възпаление на лимфните възли на врата.
 • болезнена дрезгавост (най-често провокирана вечер).
 • зачервяване и подуване на задната част на гърлото.
 • суха кашлица (често придружава хроничен фарингит).

Важно е да се разбере необходимостта от посещение на специализирани лечебни заведения, ако някой от горните симптоми се прояви. За бременна жена квалифицираната медицинска помощ е гаранция за здравословно развитие на плода..

Рискът от усложнения

Както всяко заболяване, фарингитът представлява опасност за здравето на бременната жена и още повече за нероденото бебе. В ранния период на бременността (първи триместър) фарингитът може дори да провокира естествено прекъсване на бременността. Ако говорим за по-късна дата, тогава сред възможните усложнения най-вероятно ще бъде:

 • Кислородно гладуване на нероденото бебе (хипоксия).
 • Преждевременно раждане.
 • Отравяне на плода с токсини, произведени от болестта.

Важно е да се изключи възможността за фарингит, тогава няма да има отрицателно въздействие. Но ако първите симптоми станаха известни за началото на фарингита, тогава трябва незабавно да започнете лечение.

Методи на лечение

Жените са склонни да бързат от една крайност към друга, когато вземат решения, особено когато става въпрос за лечение на заболявания. Бременните жени са още по-склонни към преувеличение. За компетентно и навременно лечение на фарингит, по-специално, е необходимо да се консултирате с лекар, за да имате представа за спецификата на процеса. Сред жените има такива, които се придържат към метода на наркотиците и има любители на традиционния метод на лечение. Но и тези, и другите първо трябва да се подложат на преглед, за да се определи естеството на произхода на болестта.

Лекарства

В областта на фармацевтиката към момента има безкраен брой вариации на лекарства, които могат да излекуват фарингит при бременна жена. Често бременността е посочена в инструкциите за употреба за лекарства в раздела за противопоказания, така че списъкът на лекарствата, подходящи в този случай, не е толкова голям.

Лечението на фарингит възниква главно чрез използването на противовъзпалителни и антисептични средства. Те могат да бъдат представени като таблетки или спрейове. В гърлото лекарствата убиват инфекцията, сухотата и възпалението. Най-популярните лекарства, разрешени по време на бременност, са Декатилен, Тантум Верде, Ефизол Ингалипт, Биопарокс. Важно е да се разбере необходимостта от консултация с лекар, тъй като някои лекарства са забранени в един период на бременност, но разрешени в друг.

Бактериалният фарингит е по-труден за лечение и антибиотиците ще станат неразделна част от процеса. Всяка жена със сигурност знае, че приемането на антибиотици по време на бременност е крайно нежелателно, но съвременните лекарства предполагат използването им през втория и третия триместър. Важно е инструкциите за продукта да бъдат правилно изучени преди употреба..

Гаргарата има отличен терапевтичен ефект. Голям брой от всички видове лекарства, които са безопасни за бременни жени, ще облекчат симптомите на фарингит. Следните лекарства ще помогнат:

 • отвари от лайка, градински чай, невен;
 • тинктура от прополис;
 • разтвор на хлорофилипт;
 • разтвор на фурацилин;
 • слаб разтвор на калиев перманганат.

За най-ефективното лечение на фарингит трябва да се спазват следните правила:

 1. Процедурата трябва да се извършва след хранене за 30-40 минути..
 2. Разтворът за изплакване трябва да се направи топъл, топъл или студен ще влоши ситуацията.
 3. Всяка нова процедура трябва да се извърши с ново решение, подготвеното преди това няма да работи.
 4. Гаргара за поне 10 минути..
 5. Честотата на процедурите варира от 2 до 4 часа.
 6. Не яжте и не пийте след процедурата.

Простите правила ще ускорят лечебния процес и ще облекчат неприятните симптоми.

етнонаука

Ако изборът е направен в полза на народни средства за лечение на фарингит, е необходимо да се използват само тези лекарства, които са тествани и одобрени от лекарите. Информационните източници са пълни с рецепти, но е трудно да се говори за тяхната ефективност и не си струва да проверявате всеки за себе си. В повечето случаи използването на традиционната медицина има отличен терапевтичен ефект, без да влияе негативно върху плода..

Най-често използваните инструменти са:

 • При сухота в гърлото и гадене кашлица правете инхалации с картофи (дишайте пара върху прясно сварени картофи)
 • Затоплете областта на гърлото с топли дрехи или поставете компреси, за предпочитане топли и сухи
 • Гърлото се смазва отвътре с лугол или йод.
 • през втория триместър, триене с масла като евкалипт, хвойна, ела, чаено дърво и др..
 • Използва се сироп от чесън и мед, обикновено настърган чесън се загрява в мед, след това се прецежда и се приема три пъти на ден по една супена лъжица.
 • Направете инхалация с етерични масла от розмарин, лавандула, чаено дърво, евкалипт.

Важно е да се знае сериозността на фарингита при бременна жена, за да се изключи използването на съмнителни рецепти на традиционната медицина. Струва си да изберете доказани рецепти, но след консултация с лекар.

Предотвратяване

Както знаете, по-добре е да предотвратите заболяване, отколкото да го излекувате по-късно. За бременните жени това правило е особено вярно. Следователно, спазвайки определени правила, можете да премахнете възможността за фарингит:

 • Бременната жена трябва да изключи излагането на тялото на вредни газове, дим от цигари и въздух, развален от промишлеността.
 • Овлажняването на въздуха в стаите ще бъде отлична помощ, така че лигавиците да не изсъхнат.
 • Гаргара на гърлото всеки ден.
 • Не се свързвайте с потенциални източници на инфекция.
 • Избягвайте студ, течение, не пийте вода с ниска температура.

Хрема при кърмачка: какво да правим и как да го лекуваме, разберете тук.

Видео

заключения

Фарингитът е опасно заболяване за бременни жени, може да повлияе негативно на състоянието на майката и нероденото дете. Необходимо е при първите симптоми на заболяването да се консултирате със специалист, за да разберете естеството на заболяването и да определите метода на лечение. Не забравяйте за превантивните мерки за избягване на фарингит. Компетентните действия на бъдещата майка ще повлияят на здравето на бебето.

Как да лекуваме фарингит по време на бременност

Жените, които чакат раждането на бебе, трябва да се грижат за здравето си. В крайна сметка те са отговорни за нероденото дете. Фарингитът по време на бременност за предпочитане трябва да се лекува с народни средства; терапията трябва да започне, когато се появят първите признаци.

 • Причини
 • Симптоми и признаци
 • Към кой лекар да се обърнете
 • Нежно лечение през 1 триместър
 • Медикаментозно лечение през 2 и 3 триместър
 • Когато са необходими антибиотици
 • Лечение с народни средства
Свързани статии:
 • Симптоми и лечение на фарингит при деца
 • Как да лекуваме кашлица с фарингит при възрастни и деца
 • Атрофичен фарингит - симптоми и лечение
 • Лечение на хроничен фарингит при възрастни
 • Симптоми и лечение на хипертрофичен фарингит
 • Причини

  Фарингитът е заболяване, при което лигавицата на гърлото се възпалява. Процесът е локализиран на задната стена. Освен лигавицата се засяга и лимфоидната тъкан. Фарингитът често се дължи на инфекция. Болестта може да бъде остра или хронична..

  Причинителите на остър фарингит:

  • херпесен вирус, грип, риновирус, аденовирус;
  • опасни бактерии (пневмококи, стафилококи);
  • гъби (Candida).

  Възможна е и комбинирана инфекция - вирусно-бактериална или вирусно-гъбична. Сложните форми на заболяването изискват комбинирано лечение.

  Фактори, провокиращи остър фарингит:

  • хипотермия;
  • вдишване на химически дразнители, прах;
  • пиене на много студена или твърде гореща течност.

  Острата форма на заболяването може да възникне и в резултат на алергична реакция, излагане на силно замърсен въздух или нараняване. Фарингитът се развива на фона на такива заболявания: тонзилит, скарлатина, ARVI, грип, синузит, кариес. Дългосрочното възпаление на назофаринкса може да провокира хронична патология..

  Причините за хроничен фарингит:

  • множество заболявания на назофаринкса с вирусна и бактериална етиология;
  • продължително излагане на химически дразнители (пушене, вдишване на изпарения на боята, хлорсъдържащи вещества);
  • вдишване на твърде горещ или студен въздух;
  • дългосрочна алергия към домашен прах или животински косми;
  • ежедневно напрежение на мускулите на фаринкса от лектори или певци;
  • ендокринни заболявания;
  • имунодефицити.

  Болестта трябва да бъде диагностицирана и лекувана възможно най-скоро. Последиците от пренебрегваната болест могат да бъдат опасни. В крайна сметка основната му причина са патогенните микроорганизми и те представляват заплаха не само за майката, но и за нероденото бебе..

  Важно! Усложненията с фарингит през 1 триместър нарушават развитието на плода и понякога провокират спонтанен аборт. През 2 и 3 триместър, когато имунитетът на бременната жена е много слаб и е изложен на влиянието на опасни микроорганизми, рискът от опасни последици се увеличава. Болестта може да причини вътрематочна инфекция на бебето.

  Симптоми и признаци

  По време на заболяването бременните жени изпитват усещане за парене в гърлото, което кара гласа да стане дрезгав. Характерен признак на фарингит е зачервяването на задната част на гърлото, неговото подуване. В зависимост от формата на заболяването - остра или хронична - симптомите могат да бъдат различни.

  Симптоми на острата форма на фарингит:

  • възпалено гърло (усещане за парене);
  • болка при преглъщане;
  • суха кашлица;
  • хиперемия на фаринкса;
  • подуване;
  • възпаление на лимфоидни гранули;
  • плака на сливиците и увеличаването им със съпътстващ тонзилит;
  • увеличени лимфни възли;
  • общо неразположение;
  • висока температура (до 38 ° C).

  В зависимост от тежестта заболяването е: катарално (подуване и сухота в гърлото), гранулирано (изпотяване, червени подутини по стената на гърлото), атрофично (болка при поглъщане на храна, сухи корички, изтъняване на лигавицата). Такива заболявания могат да се присъединят към фарингит: тонзилит, отит на средното ухо, синузит, тонзилит, паратонзиларен абсцес.

  Проявите на заболяването винаги зависят от инфекцията, която е причинила възпалителния процес. Ако е причинено от риновирус, тогава пациентът е диагностициран с ринофарингит или назофарингит, чиито симптоми са хрема и умерена болка в гърлото. Ако причината за инфекцията е стрептокок, жената има силно подуване и зачервяване на фаринкса.

  Признаци на хроничен фарингит:

  • възпалено гърло и сухота;
  • повтарящи се пристъпи на суха кашлица;
  • наличието на вискозна слуз в гърлото;
  • подуване;
  • хиперемия на задната фарингеална стена.

  След като забележите първите признаци на заболяването, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Дори лека форма на фарингит по време на бременност е опасна с усложнения. За да не доведе болестта до по-сериозна патология, тя трябва да бъде лекувана незабавно..

  Към кой лекар да се обърнете

  Ако жената има фарингит, тя трябва да бъде прегледана от отоларинголог или терапевт. Диагностицирайте го чрез визуално изследване на орофаринкса, кръвен тест. От бременна жена се взема тампон за гърло, за да се определи микрофлората. Ако тези данни не са достатъчни, се извършва ларингоскопия, за да се изключи съпътстваща патология.

  Нежно лечение през 1 триместър

  В ранните етапи на бременността жената не трябва да приема много от лекарствата, често използвани за борба с инфекциите. Лечението през този период трябва да бъде възможно най-щадящо..

  Правила за лечение на фарингит през 1-ви триместър:

  • спазвайте режим на полу легло;
  • почивайте повече;
  • осигуряват почивка на гърлото;
  • редовно проветрявайте стаята и правете мокро почистване;
  • консумирайте 1,5–2 литра вода на ден (топли билкови чайове, желе, компоти);
  • гаргара 4-5 пъти на ден с топла отвара от липа, лайка или физиологичен разтвор (1 чаена лъжичка сол на чаша вода);
  • изключете от диетата пикантни, студени, солени, твърди храни;
  • яжте зърнени храни, бульони, зеленчукови пюрета;
  • правете инхалации преди лягане, вдишвайте за 5 минути топла пара, идваща от евкалипт, лайка, мащерка, мента, приготвена във вода с добавка на етерично масло от чаено дърво;
  • приемайте три пъти на ден по 1 супена лъжица. л. сироп от чесън с мед (за 1 супена лъжица чесън, 2 супени лъжици мед);
  • смажете гърлото с масло от морски зърнастец;
  • изплакнете носа с физиологичен разтвор (за 1 литър преварена вода, 1 ч. л. сол);
  • пийте топло мляко с мед и какаово масло 2-3 пъти на ден.

  Не можете да използвате таблетки за смучене в гърлото в ранните етапи на бременността: Septolete, Falimint. Забранено е смазването на гърлото с разтвор на Лугол. Гаргара с алкохолни тинктури, разтвори на сода или вода с йод не се препоръчва. Нежелателно е да се пият повече от 2 литра течност на ден, жената може да развие оток (особено след 9 седмици от бременността). Антибиотиците се използват само в екстремни случаи според указанията на лекуващия лекар.

  Важно! Ако фарингитът се диагностицира навреме и се лекува правилно, болестта изчезва след 3-4 дни. Лекото възпаление на лигавицата при навременна терапия не представлява заплаха за бъдещото бебе. Високата температура е опасна, тъй като може да причини малформации на детето от зачеването до 12-ата акушерска седмица на бременността.

  Медикаментозно лечение през 2 и 3 триместър

  Как да лекуваме фарингит през 2-ри и 3-ти триместър? Лечението трябва да бъде предписано от лекар, тъй като бременните жени не могат да използват много лекарства. За борба с инфекцията използвайте същите народни средства, както през 1-ви триместър, както и някои лекарства.

  Гърлото може да се лекува с Мирамистин. Този спрей има дезинфектантни свойства. Лекарството се инжектира в гърлото 3 пъти на ден. Аквалор измива и напоява гърлото добре. По този начин те се отърват от изпотяване, болка и възпаление..

  За лечение на гърлото използвайте таблетки за смучене Lizobact. Таблетките за смучене облекчават състоянието на пациента, премахват усещането за парене, болката. Абсорбирайте 1-2 таблетки за смучене три пъти на ден.

  За намаляване на сухотата в гърлото се използват маслени разтвори на витамини А или Е. Подпухналостта се отстранява със стягащи препарати, например с помощта на Collargol. Можете да гаргарите с разтвор на фурацилин. Супозиториите Viferon могат да се използват като антивирусно лекарство. За лечение на фарингит се използва физиотерапия: инхалации, магнитотерапия, UHF терапия, електрофореза. Можете да използвате пулверизатор у дома.

  Когато са необходими антибиотици

  Антибиотиците се предписват от лекуващия лекар, ако бременната жена има тежка форма на заболяването. Те се използват само при бактериална инфекция. Лекарствата се избират в зависимост от патогенните микроби, причинили възпалителния процес. Обикновено в последните месеци на бременността се използват Amoxiclav, Amoxicillin.

  Важно! Забранено е за бременни жени да предписват тетрациклин, левомицетин, офлоксацин. Тези лекарства имат отрицателен ефект върху плода..

  Лечение с народни средства

  Пчеларските продукти са ефективно средство за лечение на фарингит. При остри и хронични форми на заболяването се използват инхалации, компреси, сиропи, тинктури от мед и прополис.

  Чесън и мед

  • мед - половин чаша;
  • чесън - 3 скилидки.

  Накълцайте чесъна, добавете елда мед. Загрейте сместа на слаб огън в продължение на 10 минути. Разрежда се с вода до сироп. Консумирайте 3 пъти на ден след хранене по 1 с.л. л.

  Смърчови пъпки

  • мед - половин чаша;
  • смърчови пъпки - половин чаша.

  Варете бъбреците в продължение на пет минути в чаша вода, оставете да се запарят за 30 минути. Добавете мед и щипка прополис. Вземете три пъти на ден по 1 супена лъжица. л.

  Прополис

  Рецепта за прополис:

  • прополис - 0,5 ч. л.;
  • масло от праскова - 1 супена лъжица л.

  Смесете прополис с масло. Задръжте сместа на водна баня за 10 минути. Смазвайте гърлото с мехлем три пъти на ден.

  По време на бременност гърлото трябва да се гаргара с картофен сок, отвара от лечебни билки (невен, лайка, къпинови листа). Полезно е при фарингит да се правят инхалации на основата на иглолистни пъпки, невен, лайка, жълт кантарион. Необходимо е да се диша над топла пара за 5-10 минути. Не е нужно да покривате главата си с кърпа.

  Важно! Не можете да извършвате процедурата при повишени температури (над 37 градуса).

  Всички форми на фарингит трябва да се лекуват от бременни жени само след консултация с лекар. За да избегнете усложнения, не е нужно да се самолекувате. С тенденция към алергични реакции, бременните жени трябва да бъдат предпазливи при терапията с мед.

  Фарингит по време на бременност: има ли заплаха за бебето?

  По време на периода на бременността тялото на майката работи с отмъщение, защитавайки не само себе си, но и бъдещото бебе. Имунитетът може да не се справи с такова натоварване, което води до настинки. Фарингитът по време на бременност е често срещана причина за посещение на лекар. В крайна сметка основният път на предаване на повечето бактерии е по въздуха.

  Възпалението на фарингеалната лигавица може да не наруши състоянието на майката, но е опасно за нероденото дете. Познаването на основните симптоми и причините за появата на болестта ще ви позволи да се консултирате с лекар навреме, избягвайки развитието на усложнения.

  Причини

  Когато бактериите или вирусите навлязат в тялото, клетките на имунната система първи реагират, унищожавайки микробите. По време на бременността защитните сили на майката са отслабени, рискът от инфекция се увеличава.

  Непосредствените причини за фарингит включват:

  • Бактерии. Най-честите причинители на възпаление на фаринкса са стрептококи, стафилококи, хламидии, клебсиела.
  • Вирусният фарингит се среща в 70% от случаите. Болестта се развива на фона на ARVI (аденовирус, риновирусна инфекция, грип, парагрип).
  • Гъбите и протозоите причиняват възпаление при имунокомпрометирани пациенти.
  • Алергичните реакции водят до подуване, зачервяване на фаринкса.
  • Нараняването на лигави кости от риби, груба храна при наличие на огнища на инфекция завършва с развитието на фарингит.

  Има предразполагащи фактори, които отслабват имунната система, допринасят за безпрепятственото разпространение на бактериите.

  Тази група включва:

  • Хипотермия.
  • Студените напитки инхибират активността на защитните клетки, които се намират в сливиците.
  • Пушенето, включително пасивното пушене, води до дразнене на лигавицата, влошава кръвообращението.
  • Замърсен или сух въздух, вредните химически изпарения допринасят за развитието на фарингит по време на бременност.
  • Огнища на инфекция в устната кухина - непълно третирани зъби, стоматит. Бактериите се разпространяват чрез контакт.

  Симптоми

  Клиничните прояви зависят от тежестта, състоянието на имунната система на жената. Симптомите могат да бъдат леки и да не нарушават цялостното здраве. В този случай съществува риск да пропуснете началото на заболяването, без да започнете лечението навреме. Ето защо, ако се появят дори незначителни оплаквания, трябва да посетите лекар..

  Основните прояви на фарингит:

  • Усещане за изпотяване, парене, наличие на чуждо тяло в гърлото. Има желание да се изкашля, да премахне този дискомфорт. Симптомите се влошават през нощта и достигат връх сутринта. Обясненията са съвсем прости - по време на сън мнозина дишат през устата, въздухът изсушава лигавицата, влошавайки ситуацията.
  • Суха кашлица. Храчките се образуват рядко, това се дължи на добавянето на трахеит, бронхит.
  • Температурата се повишава до субфебрилни цифри (37-38 ° C) само в остър ход.
  • Уголемяване, болезненост на подмандибуларните лимфни възли.
  • Намалена работоспособност, сънливост, главоболие, лош апетит се появяват поради интоксикация.

  Колко е опасно?

  Болестта за майката може да премине без следа, за нероденото дете е голям риск. Треска, кашлица, интоксикация влияят върху състоянието на плода. Лекарствата са друга опасност. Повечето лекарства са забранени по време на бременност. Лечението изисква усилия и време без използването на мощни вещества.

  Бактериите или вирусите атакуват дихателната система и съдържанието на кислород в кръвта намалява. Развива се фетална хипоксия, увеличава се рискът от преждевременно раждане.

  Ако фарингитът се появи в началото на бременността, трябва да се свържете с клиниката. Забранено е да приемате лекарства самостоятелно. Органите и системите на плода все още не са оформени, всеки токсичен ефект води до аномалии в развитието, спонтанен аборт.

  Кой лекар да се свърже с фарингит по време на бременност?

  Фарингитът при бременни жени се лекува от общопрактикуващ лекар, терапевт. Ако е необходимо, жената се изпраща за консултация към УНГ специалист, акушер-гинеколог.

  Диагностика

  Диагнозата е важен процес, който засяга по-нататъшното лечение на фарингит по време на бременност. Необходимо е да се определи водещият синдром, да се предписват допълнителни методи за изследване.

  Диагностиката се състои от няколко етапа:

  • Събиране на жалби. Лекарят изслушва пациента, идентифицира важни и незначителни симптоми.
  • Инспекция. Необходимо е да се оцени състоянието на задната стена на фаринкса, сливиците. Лигавицата в повечето случаи е оточна, наблюдава се зачервяване, гранулиране. В процеса се привличат подмандибуларните лимфни възли. При палпация те са болезнени, увеличени..
  • Взема се бактериална култура от фаринкса, за да се определи патогенът, неговата чувствителност към антибиотици.

  Лечение

  Много жени се чудят - как да се лекува фарингит по време на бременност? Отговорът е прост: трябва да отидете в клиниката и да изпълнявате усърдно всички назначения на специалист. Забранено е да приемате каквито и да било лекарства сами. Същото се отнася и за лечебните билки, тъй като някои от тях повишават тонуса на матката, увеличават риска от преждевременно раждане..

  Най-голяма ефективност се постига с комбинация от медикаментозно лечение, спазване на режима и използване на рецепти от традиционната медицина.

  За облекчаване на болки в гърлото, болки в гърлото и кашлица се препоръчва да се следват няколко правила:

  • По време на заболяването осигурете почивка на пациента, в случай на остър фарингит по време на бременност е показана почивка в леглото.
  • Предпочитание се дава на щадящото хранене. Изключени са пикантни, солени, кисели храни. Температурните условия са не по-малко важни. Твърде горещата или студената храна допълнително дразни лигавицата на фарингея, влошавайки ситуацията.
  • Изобилната топла напитка (чай, компот, мляко) помага за премахването на микробите и токсините от тялото.
  • Препоръчително е да се спазва вокална почивка, да не се говори високо, да не се крещи. В случай на обостряне е по-добре да мълчите няколко дни..
  • Необходимо е периодично овлажняване на въздуха в стаята.

  По време на заболяване човек трябва да отказва сладки напитки и ястия. Захарта е чудесна среда за размножаване на бактерии.

  Традиционни методи

  Има мнение, че билките са само полезни, не могат да навредят. Това е заблуда. По време на бременността тялото на жената реагира рязко на всяко вещество. Ето защо, преди да използвате народни средства, трябва да се консултирате с лекар..

  Не пропускайте да прочетете какво е включено в колекцията от билки. По време на бременност е забранено употребата на мента, пелин, женшен, градински чай, жълт кантарион, коприва. Тези растения могат да провокират фетална хипоксия, да повишат тонуса на матката.

  За гаргара използвайте отвари от лайка, невен, маточина, малинови листа. Готови разтвори се продават в аптеките, които се разреждат с топла вода.

  Прополисът се е доказал добре. Има антибактериален ефект, облекчава подуване, възпаление, успокоява лигавиците. Най-лесният начин е да поставите малко парче в устата, докато се разтвори напълно. Можете да приготвите екстракт от прополис за смазване на сливиците, отвара за гаргара или просто да го добавите към чай.

  Медикаментозно лечение

  Ако симптомите прогресират, състоянието на жената не се подобрява, лекарят предписва лекарства.

  Основните групи лекарства, които се използват при фарингит при бременни жени:

  • Антисептици за гаргара (фурацилин, хлорофилипт).
  • Антипиретици (Парацетамол) при треска.
  • Резорбция на таблетки за смучене с противовъзпалително действие (Фарингосепт, Стрепсилс).
  • Антибиотиците се предписват при строги показания, когато ползите надвишават потенциалните последици. Антибактериално лекарство за локално приложение, например Bioparox, има по-малко странични ефекти.

  Усложнения

  При ненавременно посещение на лекар, слаба имунна система, фарингитът се превръща в хронично продължително протичане. Бактериите с кръвния поток или чрез контакт попадат в други органи, което води до прогресиране на възпалението.

  Най-честите усложнения включват:

  • Ретрофарингеален абсцес.
  • С разпространението на инфекцията се развива ларингит, трахеит, бронхит.
  • В тежки случаи възниква пневмония.
  • Възпаление на шийните лимфни възли, слюнчените, паротидните жлези.

  Прогноза

  Фарингитът не е животозастрашаващ за жените. Навременната диагностика и лечение ще доведат до пълно възстановяване. Въздействието върху нероденото дете в такива случаи е минимално. Основната задача е да се предотврати развитието на усложнения.

  Особености на превенцията

  По време на бременност е необходимо да се обърне повишено внимание на укрепването на имунната система, да се изключат всички провокиращи фактори за развитието на фарингит.

  Лекарите препоръчват да се придържате към прости правила:

  • Откажете се от студени напитки, сладолед, особено през зимата.
  • Имайте собствена чаша, вилица, лъжица. Измийте добре съдовете преди употреба.
  • Овлажнявайте въздуха в стаята.
  • Избягвайте контакт с болни хора, обществени места по време на грипни епидемии.
  • Посетете зъболекаря навреме, грижете се за хигиената на устната кухина.

  Фарингитът не трябва да се подценява, особено по време на бременност. Когато се появят първите симптоми, трябва да се консултирате с лекар. Късната диагностика и самолечението водят до сериозни усложнения при майката, в най-лошия случай - до малформации или загуба на дете.

  Автор: Джулия Кисил, лекар,
  специално за Mama66.ru