Бременността е труден период за женското тяло. Бъдещата майка често се сблъсква с редица неприятни състояния - киселини, разширени вени, хемороиди. Пъпната херния по време на бременност не е изключение. Болестта не представлява особена опасност за живота на жена и бебе. В повечето случаи единственият признак на заболяването е изпъкналост в пъпа, други симптоми се проявяват само при усложнен ход. Радикално лечение на херния за бременни жени не се извършва, препоръчително е да се носи превръзка и да се изключи влиянието на провокиращите фактори.

Какво е

Пъпната херния представлява изпъкване на вътрешни органи извън коремната кухина през пъпния пръстен. Червените примки, листове на перитонеума, мастната тъкан могат да изпъкнат.

Болестта се среща не само при бременни жени, средно 5% от цялото възрастно население е болно. Въпреки това жените по време на бременност са по-склонни към появата на патология, която е свързана с редица провокиращи фактори. Шансовете за поява на херния се увеличават при многократна и многоплодна бременност, голям плод.

Причини за образуване на херния по време на бременност

Пъпният пръстен е едно от най-слабите места на корема. В пъпа няма слой мускули и подкожна мастна тъкан, което създава предпоставките за образуване на херния.

Влиянието на провокиращите фактори на фона на слабостта на коремната стена води до началото на заболяването. Провокиращите фактори включват тези, които повишават интраабдоминалното налягане:

 • хронична кашлица;
 • чести запек;
 • вдигане на тежести;
 • затлъстяване.

Един от тези фактори е бременността. Разширяването на матката увеличава интраабдоминалното налягане, което води до разминаване на мускулите в пъпния пръстен. Колкото по-голяма е матката, толкова по-високо е интраабдоминалното налягане.

През 1 триместър хернията е изключително рядка, има голяма вероятност за развитие на патологичен процес през 2 и 3 триместър. След раждането издатината обикновено остава.

Как се проявява болестта

Клиничните симптоми на заболяването зависят от размера на изпъкналостта, съдържанието на хернията (черва, салник или други органи), наличието на съпътстваща патология и усложнения.

С неусложнен курс

Основният и често единственият признак на заболяването при неусложнен ход е наличието на сферична формация в пъпа. Какви характеристики има такова образование:

 • намалява в хоризонтално положение;
 • увеличава се в изправено положение;
 • се регулира при натискане;
 • увеличава се при кашлица, напрежение.

През 3 триместър херниалната торбичка остава почти празна, когато при палпация на образуването се усеща празнота.

Могат да се появят допълнителни симптоми, които зависят от съдържанието на издатината. Ако контурите на тънките черва изпъкнат, се появява допълнителна болка в пъпа, запек, метеоризъм и гадене. Ако по-големият омент изпъкне, болката обикновено не е интензивна и няма специфична локализация.

Ако има усложнения

Когато хернията е нарушена, клиничната картина се променя - има остра болка в корема, задържане на изпражнения и газове, повръщане. Симптомите често се развиват остро, в продължение на няколко часа.

Диагностични методи

Възможно е да се подозира наличието на пъпна херния у дома по характерните симптоми (сферична издатина в пъпа). За да наблюдавате и избирате тактика на лечение, трябва да се консултирате с лекар. Понякога се изискват допълнителни тестове.

Кога да посетите лекар

При откриване на изпъкналост в пъпа трябва да се потърси лекар. Това не е показание за хоспитализация или спешно лечение, но не трябва да отлагате.

Ако в допълнение към изпъкналостта има интензивна коремна болка, задържане на изпражнения, повръщане - трябва незабавно да се обадите на линейка. Най-вероятно е имало нарушение на хернията.

Допълнителна диагностика

Диагнозата на пъпната херния обикновено е ясна. Лекарят ще изследва и палпира образуването, ще събере анамнеза и оплаквания.

Допълнителна диагностика се изисква само ако има усложнения. В този случай обикновено се предписва ултразвуково изследване (ултразвук). Рентгенография (преглед, контраст, херниография) не се използва при бременни жени.

Какво да направите, ако се открие херния

Единственият ефективен метод за избавяне от изпъкналостта е операцията (херниопластика). Но по време на бременност не се извършва радикално лечение на заболяването, тъй като операцията може да повлияе отрицателно на здравето на детето. Поради това се използват консервативни методи за лечение, които са безопасни за бебето и майката..

Преди да роди

По време на бременност хирургичната намеса е нежелана, поради което се използва консервативен подход към лечението..

Какво ще помогне да се отървете от патологията:

 • носенето на специална висока превръзка;
 • ограничаване на тежките физически натоварвания;
 • лечение на заболявания, които се проявяват като кашлица;
 • спазване на диета с високо съдържание на фибри (предотвратяване на запек).

В повечето случаи спазването на тези препоръки ви позволява да избегнете опасни усложнения на заболяването. По-нататъшните тактики на лечение зависят от това дали издатината продължава след раждането..

Ако по време на бременност хернията е удушена, е показана спешна операция. Обемът и видът на операцията зависят от продължителността на бременността.

След раждането

След раждането издатината може да изчезне сама. Това се улеснява чрез укрепване на коремните мускули и носене на превръзка..

Ако изпъкналостта не е изчезнала след раждането, се посочва планирана операция. Операцията може да бъде отворена или лапароскопска, във всеки случай се използва обща анестезия (анестезия).

На първия етап от хирургичната интервенция се извършва възстановяване на херния - херниалната торбичка със съдържанието й се изрязва. След това пластмасата се извършва с помощта на местни тъкани или синтетичен материал. Изборът на техника зависи от размера на херния отвор (зашиване за малък размер, синтетична протеза за голям).

Превантивни действия

Разбира се, невъзможно е да се повлияе слабостта на коремната стена в пъпната област. Но можете да изключите влиянието на провокиращите фактори, като по този начин намалите вероятността от развитие на болестта. Как да се предотврати развитието на патология:

 • укрепване на коремните мускули преди бременност;
 • с повишено телесно тегло - спазвайте нискокалорична диета, движете се повече;
 • яжте повече плодове, зеленчуци и билки (профилактика на запек);
 • провеждайте редовни медицински прегледи.

Защо патологията е опасна?

В повечето случаи прогнозата е добра. Усложненията са сравнително редки по време на бременност..

Основната опасност се крие в нарушаването на издатината, когато органите не могат да бъдат поставени в херниалната торбичка. В резултат на това се нарушава кръвообращението в червата или по-големия омент, което може да доведе до некроза на тъканите..

Рискът от нарушаване на херниална издатина е по-висок след раждането. При наличие на патология е задължително да се наблюдава от хирург. Ако е необходимо, се показва планирана операция.

Видео

Предлагаме за гледане на видео по темата на статията.

Образование: Ростовски държавен медицински университет, специалност "Обща медицина".

Открихте грешка в текста? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Милиони бактерии се раждат, живеят и умират в червата ни. Те могат да се видят само при голямо увеличение, но ако са събрани заедно, ще се поберат в обикновена чаша за кафе..

Образованият човек е по-малко податлив на мозъчни заболявания. Интелектуалната активност допринася за образуването на допълнителна тъкан, която компенсира болните.

Хората, които са свикнали да закусват редовно, са много по-малко склонни да затлъстяват..

Най-високата телесна температура е регистрирана при Уили Джоунс (САЩ), който е приет в болницата с температура 46,5 ° C.

Повечето жени са в състояние да получат повече удоволствие от съзерцанието на красивото си тяло в огледалото, отколкото от секса. Така че, жени, стремете се към хармония.

Според изследванията жените, които пият по няколко чаши бира или вино на седмица, имат повишен риск от развитие на рак на гърдата..

По време на работа мозъкът ни изразходва количество енергия, равно на 10-ватова крушка. Така че образът на крушка над главата ви в момента, в който възниква интересна мисъл, не е толкова далеч от истината..

Когато кихаме, тялото ни спира да работи напълно. Дори сърцето спира.

Повече от 500 милиона долара годишно се изразходват за лекарства за алергии само в САЩ. Все още ли вярвате, че най-накрая ще се намери начин да се победят алергиите??

Зъболекарите се появиха сравнително наскоро. Още през 19 век ваденето на лоши зъби е било част от задълженията на обикновения фризьор..

Дори сърцето на човек да не бие, той все още може да живее дълъг период от време, което ни демонстрира норвежкият рибар Ян Ревсдал. „Моторът“ му спрял за 4 часа, след като риболовецът се изгубил и заспал в снега.

Първият вибратор е изобретен през 19 век. Работил е на парна машина и е бил предназначен за лечение на женска истерия.

Кариесът е най-често срещаното инфекциозно заболяване в света, с което дори грипът не може да се конкурира..

Ако черният дроб спре да работи, смъртта ще настъпи в рамките на 24 часа.

Най-рядката болест е болестта на Куру. Само представители на племето Fur в Нова Гвинея са болни от него. Пациентът умира от смях. Смята се, че яденето на човешкия мозък е причината за заболяването..

Бременността е прекрасен, но изключително важен период от живота на жената. Често радостта от раждането на нов живот е засенчена от страхове и тревоги за здравето на бебето.

Пъпна херния при бременни жени

Със сигурност нито една бременност в наше време не преминава без усложнения, леки неприятности, непреодолима сила. И един от тези проблеми при раждането на бебе е пъпната херния. Какво е това заболяване? Как да действаме и какво да правим в този случай за бъдещата майка?

Накратко за пъпната херния

Пъпната херния е патологичен процес. Това е изпъкналост на коремните органи поради отслабване на мускулите на пъпния пръстен.

Трябва да се отбележи, че всяка бременна жена е изложена на риск от образуване на пъпна херния. Шансовете за появата му се увеличават при многоплодна и многократна бременност, големи плодове и многоводия, както и при жени над 30-годишна възраст..

Но няма нужда да се паникьосвате, ако се открие пъпна херния. Ако хернията е била преди бременност, тогава трябва да се консултирате с хирург, преди да откриете нейните симптоми. Той ще ви наблюдава и при необходимост ще предпише терапия, за да сведе до минимум рисковете от усложнения.

Обикновено хернията не се образува през първия триместър. Най-опасни по отношение на външния си вид са 2-ри и 3-и триместър. Причината е, че бебето расте в утробата на майката, матката се увеличава и интраабдоминалното налягане се увеличава. Мускулите, отслабени от такъв натиск, не задържат органите - и така се образува изпъкналостта на хернията..

Симптоми на пъпна херния при бременни жени

Признаците на пъпна херния при бременни жени са много типични. Това е продълговата или заоблена формация в областта на пъпа. Такава издатина може лесно да се регулира с лек натиск или в хоризонтално положение на жената. На по-късна дата обаче такова намаляване е невъзможно. Образуването се увеличава и пулсира при опит, например при кашляне. Болевите атаки са характерни по време на периоди на движение на плода в по-късните етапи..

Възможно ли е да се роди с пъпна херния

Пъпната херния по време на бременност се развива при много пациенти, особено при раждане на второ и следващи деца. Това патологично състояние е от голямо безпокойство за жените. Но лекарите съветват: не трябва да се притеснявате, преди да се подложите на диагностика и консултация.

Причини за образуване на херния при бременни жени

Пъпната патология се формира по физиологични причини, свързани със състоянието на жената по време на бременност:

 • интраабдоминалното налягане се увеличава значително поради увеличаване на матката;
 • тонусът на мускулите на пъпния пръстен и корема намалява поради повишеното натоварване върху тях;
 • пъпният пръстен е разтегнат и разтегнат.

Повечето жени обаче имат тези физиологични фактори. Други обстоятелства са способни да провокират появата на херния на техния фон:

 • наследствен фактор - близки роднини са страдали от изпъкналост;
 • неоперирана херния преди бременност, включително в детска възраст, дори ако се е приспособила самостоятелно;
 • повишено телесно тегло или затлъстяване;
 • втора, трета или следваща бременност - мускулите се разтягат с всяка бременност, а диаметърът на пъпа се увеличава;
 • голям плод или многоплодна бременност, както и голямо количество околоплодни води;
 • жена над 30 години - коремната преса губи тонуса си с възрастта;
 • нетренирани коремни мускули.

Дори при наличието на предразполагащи фактори, не може да бъде сигурен, че ще се появи патология.

Има достатъчно причини за провокиране на пъпна херния по време на бременност. Някои от тях обаче могат да бъдат предотвратени, ако водите здравословен начин на живот, наблюдавате здравето си и се подготвяте за бременност предварително..

Образуване на херния след раждане

При някои жени пъпна издатина се появява след раждането, което може да бъде причинено от внезапно увеличаване на теглото или натрупване на течности в корема. Херния след раждане може да възникне и на фона на многократна бременност, настъпила твърде рано след първото раждане на детето.

Симптоми на пъпната патология

Определянето на нарушението е съвсем просто чрез визуални симптоми. Прилича на пъпна туберкула, която при натиск се връща назад. Може да се образува оток, но няма болка без нарушение. С увеличаването на образуването дискомфортът се увеличава. Признаците на пъпна херния при бременни жени включват:

 • усещане за парене в образованието;
 • дискомфорт при натискане;
 • засилени симптоми при изхождане или кашлица;
 • зачервяване на кожата или появата на син оттенък;
 • проблеми с изпражненията;
 • оригване, подуване на корема и метеоризъм.

Болна жена губи апетит и с появата на нарушение изпитва остра болка в хернията.

Симптомите на нарушение включват освен болка: треска, повръщане, силно подуване, невъзможност за репозиция на издатината, симптоми на чревна непроходимост. Новообразуването става червено и се подува много.

Процесът на труда при изпъкналост

Ако една жена е диагностицирана с проста патология без включване на органи в торбичката, тогава няма забрана за процеса на раждане. Можете да раждате по естествен път без стимулация. Ако част от органите навлезе в херниалната торбичка, докато тя е много малка, можете също да раждате по естествен път.

Естественото раждане с голяма пъпна херния е невъзможно; жената ще се нуждае от цезарово сечение. Също така, когато торбата е нарушена, се предписва спешно раждане с паралелно отстраняване на хернията..

Бременност след отстраняване на херния

Жените, претърпели операция за отстраняване на пъпна патология по време на бременност, значително увеличават риска от рецидив. Няма обаче ограничения за носене на дете. Важно е да се придържате към препоръките на Вашия лекар, да следвате превантивни мерки и да използвате непрекъсната превръзка. Когато се регистрирате, е необходимо да информирате лекаря за наличието на операция в миналото, така че при всеки преглед и ултразвук да се оцени преди всичко състоянието на коремната стена.

Методи за диагностициране на пъпна протрузия

За повечето специалисти определянето на пъпна херния при бременни жени е прост процес, който не изисква инструментална диагностика и анализи. За да се изясни състоянието на плацентата и вътрешните органи обаче, често се изисква ултразвук..

С помощта на ултразвук човек може да се увери, че няма нарушение, да изследва състоянието на органите, участващи в процеса. Предписва се и гастроскопия. По време на бременност не се използват рентгенови лъчи, тъй като това е опасно за здравето на детето.

Методи за лечение на пациенти

Как лекарите препоръчват да се лекува, зависи от вида на пъпната херния:

 • Празна херния без органи в чантата. Използвайте превръзка по време на бременност, посетете лекар, раждането може да е естествено.
 • Незначителна патология, включваща органи. Също така изисква носене на превръзка и наблюдение на състоянието на коремната стена.
 • Херния повече от 2 см с включване на органи. Операцията е възможна по време на безопасни периоди на бременност. Раждане - главно чрез цезарово сечение.
 • Удушена херния. Извършва се спешна операция, ако периодът е достатъчен, те могат да извършат цезарово сечение.

По време на операцията или херниалният отвор се дърпа заедно, използвайки собствената тъкан на пациента, или се зашива мрежа, за да се затвори портата и да се предотврати повторната поява. Вторият вариант е за предпочитане, но е по-скъп и може да има някои противопоказания по време на бременност.

Съдържащи изпъкналост по време на бременност

За да не се увеличи образуването и органите да не преминат в него през пъпния пръстен, лекарите съветват пациентите да прибягват до следните тактики, за да забавят заболяването:

 • не трябва да се справяте сами с хернията и да се опитвате да я поправите;
 • забранено е натоварване и вдигане на тежести;
 • необходимо е да се предотврати запек, така че да няма повишено напрежение на мускулите на перитонеума;
 • забранено е да се занимавате с интензивни спортове;
 • нужда от почивка по-често;
 • важно е да се храните правилно, като се изключат вредните и тежки храни.

Матката, издигайки се нагоре, в повечето случаи помага за елиминиране на вътрешните органи от засегнатата област. Следователно херниалната торбичка обикновено е празна..

По време на бременност рядко се предписва лечение на пъпна херния с лекарства или операция. На практика такива издатини изискват само 3-5% от случаите..

Усложнения и последици от пъпната херния

Лекарите не смятат патологията за сериозно разстройство, което изисква незабавна медицинска помощ. Понякога обаче пъпната херния води до неприятни усложнения по време на бременност, което е свързано с повишено ниво на стрес и високо вътрекавитарно налягане:

 • в коремната кухина и матката има нарушение на кръвообращението;
 • хернията е задържана;
 • появява се хроничен запек;
 • преждевременният труд започва с нарушение;
 • спонтанен аборт или фетална хипоксия възниква, когато торбичката е нарушена.

Когато херниалната торбичка е притисната, кръвообращението е нарушено.

Нарушението може да се подозира от интензивна, остра болка, която не изчезва. Ако една невъздържана херния се коригира и изчезне, когато жената заеме легнало положение, тогава затегнатата чанта няма да се коригира обратно.

Дългосрочното запазване на нарушението води до такава сериозна последица като перитонит, ако възникне остра некротизация на чревните тъкани. След раждането хернията може да се усложни от копростаза - чревна непроходимост.

Профилактика на болестта

Някои превантивни мерки ще помогнат за предотвратяване на пъпната херния по време на бременност:

 • преди да заченете дете, трябва да се отървете от наднорменото тегло;
 • важно е да започнете да укрепвате коремните мускули 1-2 години преди желаната бременност;
 • диетата трябва да бъде балансирана и правилна;
 • при физическо бездействие е необходимо да се увеличи физическата активност;
 • по време и след бременност е полезно да носите превръзка, която поддържа мускулите;
 • не вдигайте тежести.

Профилактиката значително намалява рисковете от образуване на пъпна херния, особено при жени, които са предразположени към нея.

Пъпната херния на корема по време на бременност е често срещана патология, която може да бъде свързана с различни причини. Не във всички случаи се изисква незабавно намаляване и операция. Важно е да наблюдавате нейното състояние и да следвате препоръките на лекаря.

Пъпна херния по време на бременност: причини, симптоми и лечение

В процеса на раждане на бебе женското тяло е изложено на силен стрес, който често се отразява на здравето. Отдавна забравените заболявания могат да напомнят за себе си или за първи път се появяват нови патологии. Пъпна херния - по време на бременност явлението е доста често. Въпреки това, при правилен контрол и правилно лечение, рисковете от усложнения за плода са минимални..

Какво представлява пъпната херния?

Това е патологично състояние на коремната стена, при което вътрешните органи буквално изпъкват в зоната на пъпния пръстен. Тя може да бъде вродена или придобита.

В първия случай нарушение се диагностицира при дете веднага след раждането. В областта на пъпа присъства малка топка, което сигнализира за наличие на патология. Придобитата форма се диагностицира най-често по време на бременност. Херния се развива поради разтягане на коремните мускули.

В детска възраст патологията обикновено изчезва сама, но подлежи на компетентно лечение с масажи и физиотерапия. Възрастните се нуждаят от операция.

Основни причини

Бременността сама по себе си е основният фактор за появата на пъпна херния. Вероятността за появата му се увеличава през втората половина на бременността. Матката значително се увеличава по размер, като същевременно измества коремните органи. Освен това се наблюдава понижаване на тонуса на коремните мускули и навяхвания, а интраабдоминалното налягане се увеличава. Всичко това води до образуване на пъпна херния по време на бременност..

Сред рисковите фактори, които увеличават вероятността от появата му, са следните:

 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • големи плодове;
 • възрастта на бременната жена е над 30 години;
 • липса на упражнения.

Вероятността от развитие на патология се увеличава значително с втората и следващите бременности..

Първи симптоми

Как изглежда пъпната херния при бременни жени? Той е добре дефиниран визуално. Външно тя представлява малка пъпна туберкула. Когато натиснете върху него, можете да чуете характерен поп. Изпъкналостта е донякъде оточна, но при неусложнен ход не е придружена от болка. В случай на напрежение на коремните мускули, той се увеличава по размер.

С напредването на заболяването симптомите се увеличават. Много бременни жени отбелязват появата на усещане за парене, болка в пъпа. Дискомфортът се увеличава всеки път, когато кихате, кашляте и изхождате. Кожата в областта на издатината става червеникава или синкава..

От страна на храносмилателния тракт могат да се наблюдават следните симптоми:

 • гадене;
 • метеоризъм;
 • разстроен стол;
 • загуба на апетит;
 • оригване въздух.

В началния етап патологията лесно се коригира и в легнало положение напълно изчезва.

Признаци на нарушение

Доста често е придружено от нарушение на пъпна херния при бременни жени. Симптомите на това усложнение са както следва:

 • болка в целия корем;
 • повръщане;
 • покачване на температурата;
 • подуване на корема;
 • метеоризъм;
 • невъзможност за репозиция на издатината;
 • подуване на образованието.

Ако се появят тези проблеми, трябва незабавно да се обадите на екип от медицински работници.

Защо болестта е опасна??

Празната пъпна херния не е опасна за здравето. Ситуацията е много по-сложна в случай на прищипване на изпуснат орган. Най-често това се случва поради силен стрес по време на акта на дефекация. В резултат фекалиите проникват в херниалната торбичка и поради спазми не могат да се върнат..

В тъканите кръвоснабдяването постепенно се нарушава, развива се възпаление и клетъчна смърт. Последицата от тези процеси е перитонитът. Това състояние е опасно както за самата бременна жена, така и за бебето в утробата. Перитонитът може да доведе до спонтанен аборт, фетална хипоксия или аборт.

Диагностични методи

За идентифициране на пъпна херния по време на бременност е достатъчен компетентен преглед от хирург. Чрез палпация специалистът определя размера на патологията, вероятността от усложнения и взема решение за начина на раждане. При липса на растеж хернията се елиминира консервативно.

Когато протрузията напредва, диагнозата се допълва от инструментални методи за изследване. Обикновено се използват ултразвук и гастроскопия. Рентгеновото изследване не се използва на практика, тъй като радиацията влияе отрицателно върху развитието на плода.

Възможности за лечение

Методът за премахване на пъпната херния по време на бременност зависи от тежестта на патологията и общото здравословно състояние на жената. По-долу ще разгледаме по-подробно практическите опции..

Ако бременна жена е диагностицирана с празна херниална торбичка, не се изисква специфична терапия. Препоръчва се да носи специална превръзка до самото раждане. Използването му помага за намаляване на мускулното напрежение в предната коремна стена. Раждането се извършва по естествен начин, без да се използва допълнителна стимулация.

При малка херния също се предвижда носенето на превръзка или еластично бельо. Медицинската гимнастика също ще бъде полезна. Също така на жените се препоръчва специален масаж за укрепване на мускулния корсет. Неговата помощ обаче трябва да се търси само в началото на бременността. Техниката е съвсем проста. Състои се в извършване на поглаждащи движения в областта на пъпа по посока на часовниковата стрелка и обратно. След като направите лек натиск върху пъпната основа. Всички движения се извършват 10 пъти в 3 преминавания.

В случай на голяма пъпна херния по време на бременност е възможно консервативно лечение. Задължително е да посещавате редовно хирурга, да наблюдавате здравето на жената. Ако изпъкналостта пречи на пълното функциониране на храносмилателния тракт, се извършва операция. За да се спре дефектът, е възможна една от възможностите за намеса:

 • пластмаса, използвайки нашите собствени тъкани
 • пластмаса със синтетични материали (импланти).

По време на операцията лекарят възстановява анатомично правилното положение на тъканите. Обикновено се използва локална анестезия. Имплантите се използват за отстраняване на големи дефекти. Доставката обикновено се извършва чрез цезарово сечение.

Хирургическа интервенция се предписва и при удушена херния. Той обаче вече има спешен характер и се извършва на всеки етап от бременността. По време на интервенцията хирургът освобождава червата на червата, като ги връща на мястото им. Областите, засегнати от некроза, се изрязват. Дефектът се затваря със собствени тъкани или импланти. Те се опитват да удължат бременността до 37-та седмица. Ако това не е възможно, цезарово сечение се предписва на всяка гестационна възраст.

Новите методи включват операцията без скалпел. При лапароскопска процедура се приема, че се правят няколко разреза на коремната стена с малък диаметър. Чрез тях впоследствие се въвежда ендоскоп, изображението от който влиза в екрана на монитора и инструменти за манипулация. След операцията пробивите се фиксират със специални скоби със самопоглъщащ ефект. Основното му предимство е бърз период на рехабилитация и липса на белези по кожата..

Пъпна херния след бременност

Патологичното изпъкване често се появява след раждането и е резултат от натиск върху зоната на пъпния пръстен по време на бутане. Сред честите причини за следродилна херния лекарите разграничават следното:

 • натрупване на течност в коремната кухина;
 • наднормено тегло;
 • няколко бременности с кратък интервал.

Симптомите на херния са подобни на тези при бременност. В същото време остава рискът от нарушение и развитието на други усложнения.

Превантивни методи

Следвайки доста прости правила, всяка жена може да сведе до минимум риска от пъпна херния по време на бременност. Какво трябва да се направи преди всичко? Лекарите дават следните препоръки:

 • използвайте специална превръзка по време на бременност от първия триместър;
 • занимавайте се с възможни спортове;
 • контролирайте телесното тегло и храненето.

Не може да се твърди, че представените правила са 100% гаранция за отсъствие на херния. Те обаче могат значително да намалят вероятността от тази патология..

Пъпна херния и бременност: симптоми и лечение

Бременността е период, в който отдавна забравени заболявания често се чувстват или се появяват нови. Това е разбираемо, тъй като тялото на жената се възстановява, натоварването на всички системи и органи се увеличава. Пъпната херния по време на бременност - тоест изпъкването на коремните органи през пъпния пръстен - не е необичайно, тъй като коремните мускули винаги получават допълнително натоварване, когато носят дете.

За щастие в повечето случаи хернията не е опасна нито за бъдещата майка, нито за плода..

Прочетете нататък: причини, симптоми на заболяването, как можете да се справите без операция преди раждането.

Седем причини за пъпна херния при бременни жени

Тази патология възниква поради придружаващите бременност физиологични промени:

 • повишено вътрекоремно налягане (нарастващата матка притиска вътрешните органи);
 • разтягане на пъпния пръстен едновременно с увеличаване на размера на корема;
 • намаляване на тонуса на мускулите на корема и пъпния пръстен.

Но такива промени са физиологични, тоест нормални и се забелязват при абсолютно всички жени, носещи бебе. Но пъпната херния при бременни жени е патологично явление и не всеки го има. Ето 7 основни причини и провокиращи фактори:

Наследственост (подобни проблеми с роднини).

Предшестваща изпъкналост, дори отдавна и спонтанно приспособена (например в детството). Освен това, ако преди бременността е имало неоперирана и периодично пролабираща херния.

Втора и следваща бременност (всеки път мускулният тонус е по-нисък и диаметърът на пъпа е по-голям).

Многоплодна бременност, многоводие, голям плод (матката е по-голяма, отколкото при нормална бременност и дори по-интензивно притиска вътрешните органи).

Възрастта на жената е над 30 (тонусът на коремните мускули намалява с възрастта).

Първоначално слаби, нетренирани коремни мускули.

Типични симптоми

Пъпната херния по време на бременност се проявява с характерни, лесно разпознаваеми симптоми. Основният симптом е изпъкналост в пъпа, която се появява от 2-ри или 3-ти триместър на бременността, тоест когато коремът започва бързо да увеличава размера си. Отначало размерът на формацията е малък, има заоблена форма и се появява само в изправено положение, а в хоризонтално положение „напуска“.

В бъдеще са възможни две възможности за развитие на херния:

Нарастващата матка „изцежда“ коремните органи от херниалната торбичка. Изпъкналостта, въпреки че остава, е „празна“, което при палпиране или опит за репозиция се определя от характерния звук на „пукане“ или „спукване на мехурчета“.

Съдържанието (чревни бримки или omentum) се запазва и с увеличаване на срока формацията вече не намалява дори в легнало положение. При кашляне, напрежение по време на изхождането, както и когато бебето се движи в по-късните етапи, изпъкналостта изпъква, пулсира.

Към това се присъединяват и други неприятни симптоми: болка в пъпа или в целия корем, запек, оригване, гадене. Именно тези хернии са най-опасни, особено ако съдържанието им е чревни бримки - съществува голям риск от заклещване през 3-ти триместър или по време на раждане. При големи пъпни хернии и бременността може да протича необичайно, усложнена от заплахи за прекратяване или фалшиви контракции.

Как да се лекува? Работете или не?

За възрастни пациенти единственият метод за лечение на пъпна херния е операция, която спада към категорията на елементарните и се извършва във всяка хирургична болница. Но по време на бременност те се опитват да избягват хирургично лечение, ако няма риск от нарушение. Операцията се отлага, докато жената роди и завърши кърменето на бебето, тъй като токсичните агенти, използвани за анестезия, попадат в кръвта на бебето (през плацентата или през майчиното мляко).

Забавянията в хирургичното лечение се обясняват с факта, че обикновено херниалното изпъкване не е опасно нито за бременната жена, нито за плода. Появата на пъпна херния и бременност, протичаща и завършваща безопасно, е абсолютно реална. Но определено трябва редовно да се наблюдавате не само от акушер-гинеколог, но и от хирург, който ще избере тактиката на бременността и раждането, в зависимост от размера и съдържанието на издатината.

Изборът на тактики за управление на бременността и раждането при различни видове хернии на пъпа:

(ако таблицата не се вижда напълно, превъртете надясно)

Празна херниална торбичка

Наблюдение от лекар, носене на превръзка и еластично бельо

Спонтанно, през естествения родов канал

Малка херния със съдържание

Наблюдение от лекар, носене на превръзка и еластично бельо

Решава се индивидуално. Възможно е спонтанно раждане

Голяма херния със съдържание

Въпросът за операцията се решава индивидуално. Когато чревните бримки излязат, те често избират планирана операция за относително безопасно време.

Вероятно цезарово сечение

Единствената ситуация, при която операцията винаги е показана, е удушена пъпна херния при бременни жени. Дори извън бременността нарушението представлява сериозна заплаха, тъй като кръвообращението бързо се нарушава в компресираните органи, развива се некроза на тъканите, а след него - перитонит (възпаление на перитонеума) - сериозно, животозастрашаващо усложнение.

Нарушението на фона на бременността е двойно опасно, тъй като страдат както майката, така и детето; възможно развитие на заплахата от прекъсване на бременност, спонтанен аборт, преждевременно раждане, фетална хипоксия и др. Следователно дори операция с упойка ще навреди на детето много по-малко, отколкото отлагането на операцията в случай на нарушение.

Мерки за превенция

При липса на херниални изпъкналости в миналото, бременната жена се препоръчва да носи превръзка и да изпълнява специални упражнения за укрепване и поддържане на коремните мускули.

Ако жената, която планира да роди дете, има пъпна херния, тогава, за да се избегне по-нататъшното съчетаване на тази пъпна херния и бременност, трябва своевременно да се извърши планово възстановяване на херния и пластика на пъпния пръстен (поне една година преди планираното зачеване).

Пъпна херния по време на бременност: причини, симптоми и лечение

Пъпната херния при бременни жени е патологичен процес, който възниква в резултат на отслабване на коремните мускули и се характеризира с пролапс на вътрешните органи на перитонеума през пъпния пръстен. Заболяването може да възникне в случай на генетично предразположение или като рецидив след детска пъпна херния. Освен това жените, които вече са родили, често са податливи на болести. Ако интервалът между бременностите е много малък, опънатите връзки и мускули просто нямат време да се възстановят. С растежа на плода ще се увеличи натискът върху коремната стена, което е изпълнено с разминаване и изпъкване на тъканите

Често пъпната херния по време на бременност не представлява опасност за жената, нейното бебе и вътрешните органи. Това се отнася и за жени с многоплодна бременност..

Снимка на бременна жена с пъпна херния

В допълнение към горните причини за образуването на пъпна херния в медицината, има редица показатели, които могат да провокират заболяването. Между тях:

 • пациент с наднормено тегло;
 • наследствена склонност;
 • възрастта на родилката (при жени след тридесет години мускулният тонус на коремната област е много по-нисък);
 • многоводие, големи плодове.

Пъпна херния и бременност: кой на кого пречи?

Сред основните проблеми, които могат да навредят на майката и детето, е развитието на пъпна херния по време на бременност. Патологията се появява по-често при многократна бременност, когато предната коремна стена е доста опъната. Също така, „удобен“ момент за развитието на пъпна херния са многоводията, голям плод, многоплодни раждания и т.н..

Пъпната херния също може да има вроден характер, да се появи в детска възраст или да се развие в по-късен период. Момичета с вродена херния се наблюдават от ранна възраст и при необходимост извършват хирургични мерки за укрепване на предната коремна стена. Развитието на патологията при жената по време на бременност се обяснява с постепенното разтягане на пъпния пръстен, през който впоследствие излиза херниалната торбичка с цялото й съдържание (бримки на червата, салника, перитонеума и др.).

Ходът на пъпната херния обикновено е благоприятен. Рядко се нарушава, не дава усложнения, но въпреки това патологията изисква постоянно наблюдение на хирурга и спазване на всички препоръки.

Кога бебето трябва да носи превръзка


По време на вътрематочното развитие пъпният пръстен на плода е по-широк от този на възрастен. Това е необходимо, за да може тялото на детето да получи адекватно хранене, а червата да имат достатъчно място за правилното образуване на бримки. Тъй като белезите на пъпната връв при новороденото, мускулите на перитонеалната област се развиват активно. Ако мускулите не са достатъчно силни, процесът е нарушен. Пъпният пръстен няма време да се стегне и част от червата пада, поради което се образува издатина.

Пъпната херния не притеснява бебето и се проявява само външно. С леко отклонение от нормата, терапията се ограничава до укрепване на коремните мускули и специален масаж. За бебе се предписва колан против херния, за да се ускори процесът на премахване на изразена изпъкналост, когато естествената корекция на патологията е невъзможна. Често продуктът се препоръчва да се носи дори при липса на признаци на херния, за да се предотврати образуването му поради слаби коремни мускули.

Проява на пъпна херния при бременни жени

Обикновено симптомите при бременни жени са типични за това заболяване. Тази патология е лесно да се определи, като се погледне зоната близо до пъпа. Ако там се визуализира издатина, която намалява с хоризонтално положение, можем да говорим за наличие на херния. Често тази патология преминава без никакъв дискомфорт. Но трябва да се разбере, че наличието на херния изисква специалист. Освен това самолечението е строго забранено..

Като правило се появява малка издатина в областта на пъпа, особено забележима в изправено положение, което лесно се регулира от самата жена. Често това не създава дискомфорт, но е „засега”. Като правило, с течение на времето се появява запек поради нарушения на кръвообращението, чревна хипотония и настъпва бавно движение на изпражненията. Вероятността от мезентериална тромбоза се увеличава, въпреки че това рядко се диагностицира.

 • Слабост на съединителната тъкан
 • Отлагане на затварянето на пъпния пръстен в детството
 • Следоперативни белези
 • Наднормено тегло

Характеристики на превръзката

Не са редки случаите, когато хората погрешно вярват, че превръзката е същото като корсета. Всъщност коланът е изработен от меки материи, които не дразнят кожата. Основното изискване към продукта е мекота и плътност, което осигурява надеждна фиксация..

Превръзката не трябва да причинява дискомфорт

Качествената пъпна връв отговаря на следните изисквания:

 • коланът се носи под дрехите, съответно, той трябва да бъде невидим;
 • превръзката фиксира не само коремните мускули, но и гърба, което означава, че не трябва да възпрепятства движението;
 • тъканта трябва да е лесна за дишане и да не предизвиква бодлива топлина.

Всяка лента е снабдена с ребра за втвърдяване. Това елиминира деформацията по време на носене. На колана има специален апликатор. Когато се обличате, той трябва да се наслагва върху пъпа, тоест върху издатината на хернията. Някои модели имат задна плоча.

Като правило лентата е фиксирана с велкро

Трябва да бъдете особено внимателни при избора на закопчалка. Като правило се използва велкро лента. Използват се и куки, връзки, копчета и така нататък. Но във всеки случай закопчалката не трябва да прищипва кожата, да я дразни или да нарушава движението..

Ако се използва голяма превръзка, тя трябва да има допълнителни вложки за сигурно фиксиране.

Важно е да се подчертае, че в някои случаи е необходимо да се поръча индивидуално производство на превръзката. Разбира се, такъв продукт ще бъде малко по-скъп, но ще отговаря напълно на изискванията

Не трябва да използвате износени колани.

Нарушение на пъпна херния по време на бременност

Нарушаването на херния може да се превърне в опасно усложнение на патологията. Това се случва внезапно, започвайки със силна болка в пъпа и невъзможност за коригиране на изпъкналостта. Специален признак е невъзможността да почувствате потрепване при кашляне. Важен аспект е фактът, че бременната жена вече знае за наличието на нейната патология, поради което редовните консултации са предпоставка за поддържане на целия гестационен период.

Важно е да се отбележи, че пъпната херния в повечето случаи няма прищипвания, но ако жената все още изпитва пристъпи на гадене и киселини, е необходимо да се консултирате с хирург. В случай на коремна болка е необходима спешна хоспитализация, за да се определят по-нататъшни тактики на лечение.

Често симптомите на заболяването могат да бъдат изгладени. Болковите усещания са незначителни или прикрити като болка в други части на тялото. Надзорът на хирурга за жени с пъпна херния трябва да бъде заедно със съветите на акушер-гинеколог, за да се предотвратят усложнения на ситуацията. Специалистът ще каже на бременната жена как да се предпази от остро състояние и какво да прави в случай на влошаване на здравето.

Признаците на нарушение са същите като тези на остър корем. В този момент могат да възникнат бързи нарушения на кръвообращението и некротизация на вътрешните органи. По този начин нарушаването на пъпната херния е опасно не само за майката, но и за нероденото дете..

Симптоми, за които е необходима спешна помощ:

 • Увеличаване на гаденето и повръщането
 • Трудност при евакуация на газове
 • Липса на дефекация
 • Повишена болка в пъпа
 • Невъзможност за коригиране на хернията
 • Повишена телесна температура
 • Появата на напрежение в херниалната торбичка
 • Влошаване на общото благосъстояние

Сдържаната пъпна херния при бъдещи майки естествено изисква спешна хирургическа намеса. Това обаче не е причина за прекъсване на бременността, тъй като самата операция и периодът на възстановяване протичат без усложнения. Трябва да се отбележи, че ако жената е диагностицирана с миома на матката, нейното нарушение може да възникне по време на контракции, което е придружено от непоносима болка и изисква хирургична корекция..

Грижа за продукта у дома

Чистата превръзка, както и всяка друга, трябва да се измива периодично. Той е в постоянен контакт с кожата, абсорбирайки пот, мръсотия и други секрети в следоперативния период. Това трябва да става на ръка, като се използва сапун и топла вода. За да издържите продукта възможно най-дълго, трябва леко да го изцедите и да оставите излишната вода да се оттече сама. Превръзката трябва да изсъхне в разгънат вид, по естествен начин (без използването на такива устройства като гореща ютия, батерия, сешоар и др.).

Прочетете за други видове превръзки в статиите:

Вродената пъпна херния често се диагностицира при деца през първите дни от живота. Патологията се развива в резултат на недоразвитие или слабост на пъпния пръстен, през който излиза част от големия омент или червата. За лечение на болестта се предписва превръзка за новородени от пъпна херния. Устройството помага за предотвратяване на по-нататъшен растеж на изпъкналост, за избягване на усложнения, помага за укрепване на пъпния пръстен.

Херния на пъпа по никакъв начин не притеснява детето. Външно патологията се проявява в образуването на издатина в пъпната област, която се увеличава с плач, кашлица и дефекация на бебето. За да се предотвратят усложнения и да се изключи по-нататъшното нарастване на херния, лекарите препоръчват използването на специален колан, който има локален ефект върху издатината. Устройството стимулира увеличаване на мускулната активност, като леко дразни корема. Действието на превръзката в комбинация с масаж и други методи на терапия осигурява укрепване и заздравяване на пъпния пръстен, което е важно условие за лечение на патологията.

Скобата за бебета е от съществено значение за прогресията на пъпната херния. Можете да го закупите в аптеката. Продуктът е мек еластичен колан, приятен на допир. Устройството се състои от самия колан, херниален ограничител - пелот (плоча, зашита в тъканта) и закопчалки. Пластината е проектирана да осигурява компресия върху пъпната издатина. Благодарение на това е възможно да се предотврати загубата на вътрешни органи. Корсетни крепежни елементи могат да бъдат под формата на велкро, нитове, колани.

За производството на детски превръзки производителите използват хипоалергенни тъкани. Материалът абсорбира добре влагата, позволява на въздуха да премине, което предотвратява обрива от пелени. Когато носят продукта, бебетата не развиват бодлива топлина. Разрешено е многократно измиване, което удължава експлоатационния живот на превръзката до 2 години.

Препоръчително е да закупите продукта в аптеките

Важно е да се уверите, че има лиценз и сертификати за качество на продукта

След поставяне на диагнозата лекарят предписва на детето да носи превръзка. Използването на вашето устройство правилно ви помага да постигнете следните цели:

 1. Предотвратяване на нарушение.
 2. Ускоряване на белези на съединителната тъкан на пъпния пръстен.
 3. Изключване на по-нататъшното развитие на херния.
 4. Предотвратяване на патология при недоносени бебета.
 5. Предотвратяване на херния при бебета със запек и други храносмилателни разстройства.

Превръзката за бебета с пъпна херния има положителни и отрицателни страни. Предимството на устройството се счита:

 • използване на екологични, хипоалергенни материали;
 • ефективност при изпъкналост до 5 см;
 • лекота на използване, мие се;
 • не предизвиква дразнене и алергии при детето;
 • способността да се използва за превантивни цели.

Недостатъците на продукта включват:

 • висока цена;
 • зачервяване и дразнене на кожата по време на триене;
 • понякога има усещане за дискомфорт;
 • продуктът може да се плъзне.

Възможно е да се изключат негативните аспекти, като се вземат предвид препоръките на специалист за избора и работата на устройството. Правилният избор на размера ще изключи приплъзване на колан, протриване. За да избегнете обрив от пелени и алергии, ще ви помогне закупуването на качествени продукти в специализиран магазин или аптека..

Диагностика на пъпна херния по време на бременност

Методите за откриване на патология са:

 • Консултация с хирург
 • Ултразвуково изследване на херниална протрузия
 • Гастроскопия
 • Езофагогастродуоденоскопия
 • Флуороскопия на стомашно-чревния тракт и дванадесетопръстника
 • Херниография (въвеждане на контрастно вещество под контрола на рентгенография)
 • Допълнителни анализи по показания

Подготовка за операция

Ако лечението на пъпна херния по време на бременност включва хирургическа тактика, тогава жената трябва да премине през редица подготвителни мерки. Сред тях са такива изследвания и анализи:

 • Обща и подробна кръвна картина
 • Общ анализ на урината
 • Кръвна проба за Rh фактор и група
 • Проба за кръвна захар
 • Тест на Васерман за ХИВ, хепатит
 • Консултация на акушер-гинеколог
 • ЕКГ

Трябва също да кажете на Вашия лекар, ако приемате лекарства или имате някакви алергии..

Прищипване на вътрешните органи

По правило признаци на пъпна херния се появяват почти веднага след като коремът на бременната жена значително се увеличи по размер в сравнение с нормалното си състояние. На този етап най-голямата опасност представлява рискът от прищипване на херниалната торбичка. Това е особено вярно, когато става въпрос за съдържанието на чревни бримки в него..

Просто няма мерки, които да гарантират предотвратяването на подобно усложнение. Ето защо е много важно бременната жена да посещава доста често лекуващия си лекар, който ще наблюдава процеса..

Особеност на женското тяло е фактът, че матката, чийто размер постепенно се увеличава с всеки месец от бременността, провокира движението на други вътрешни органи нагоре.

По този начин в по-късните етапи на бременността херниалната торбичка обикновено е напълно празна. Поради тази физиологична особеност болестта по никакъв начин не засяга процеса на естественото раждане и не влияе неблагоприятно върху състоянието на майката и нейното новородено дете..

По правило признаци на пъпна херния се появяват почти веднага след като коремът на бременната жена се увеличи значително в сравнение с нормалното си състояние..

Пъпна херния: лечение при бременни жени

Като правило техниката на хирургично лечение на пъпна херния при бременни жени се различава малко от стандартните методи..

Пъпна херния, лечение със стандартни методи

Обикновено се използват методи според Сапежко и Майо. Техниката им се състои в зашиване на мястото за излизане от херния (пъпния пръстен). За това се използва автотрансплантация (собствена тъкан на пациента). Тези методи обаче имат значителен недостатък - дълъг период на рехабилитация, който е около 1 година. Съществува и висок риск от рецидив.

Пътят на Майо

 1. Операцията се извършва под обща анестезия. Хернията е заобиколена от два разреза, които улавят цялата висяща гънка мазнина. На разстояние 5 см около обиколката апоневрозата се дисектира от подкожната тъкан. По време на това се вземат необходимите мерки за осигуряване на хомеостаза. Когато херниалната торбичка се отвори, срастванията се отделят внимателно и вътрешните органи или техните части се поставят в коремната кухина.
 2. Следващият етап от операцията е изрязването на торбата, подготовката на нейните ръбове и напречното зашиване. Херниалният отвор се разширява чрез напречни разрези на бялата линия и апоневроза до достигане на вътрешния ръб. След това се налагат конци, така че горната клапа да е над долната. С прекъснати шевове на втория ред, той е прикрепен с дубликат.
 3. Операцията завършва със зашиване на тъканта и кожата.

Метод на Сапежко

 1. Хирургичните мерки са придружени от обща анестезия. Около хернията се правят сдвоени дъгообразни разрези, за да се премахне опънатата кожа заедно с пъпа. Може да се запази само при малки размери на херния.
 2. По-нататъшните действия съответстват на гореописания метод на Mayo. Херния отвор се дисектира от двете страни до бялата линия на корема. В горната част на разреза се улавя диастазата на ректусните мускули и херниалната порта в епигастриалната част. Краищата на яката са спретнато изрязани. След това с внимателни движения перитонеумът се ексфолира и зашива с непрекъснат шев, осигурява се хемостаза.
 3. След това синтетични нишки № 5 или 6 са зашити заедно ръбовете на апоневрозата и задно-медиалния сектор на обвивката на ректуса. След това влакната и кожата се зашиват на слоеве.

Методът на Сапежко се счита за по-физиологичен, тъй като бялата линия е намалена и влакната на ректусните мускули са изправени. Това има положителен ефект в бъдеще за коремно възстановяване.

Коремна превръзка

Той е показан в следоперативния период и е необходим за:

 • подкрепа и фиксиране на вътрешните органи;
 • попълване на функциите на коремната стена, неспособни да ги изпълняват изцяло след операцията;
 • подобряване на белези по шевовете, както и предотвратяване на разминаването им;
 • защита на коремната кухина от случайно нараняване;
 • за предотвратяване на образуването на инцизионни хернии;
 • намаляване на синдрома на болката;
 • намаляване на натоварването на перитонеума.

Към избора на пъпна скоба трябва да се подхожда с голямо внимание. Само правилно подбран вид продукт може да даде положителен резултат. Фактори като:

 • Размерът. Трябва да измерите предварително в кръста или да попитате консултанти в магазина. Също така трябва да се има предвид, че в следоперативния период тъканите могат да бъдат оточни и в бъдеще размерът може да се промени..
 • Качество. Продуктът с добро качество се потвърждава от някои точки: надеждно закрепване, без вътрешни шевове, хипоалергичен материал и др..
 • Колан. Проверете го за дефекти, надеждност на велкро ленти.
 • Монтаж. За да разберете колко удобно ще носите избрания модел, е задължително да опитате пъпната лента преди да купите.

И разбира се, най-важното, преди да закупите, трябва да се консултирате със специалист, така че лечението на заболяването да е по-бързо и ефективно..

Пъпна херния, лечение с нови методи

Ендоскопията се използва за поставяне на мрежест имплант над или под пъпния пръстен. На практика няма недостатъци на тази техника. А предимствата са по-кратък период на рехабилитация, който е около 1 месец и нисък процент на рецидиви. Също така предимствата включват възможността за използване на всякакъв вид анестезия, което е по-предпочитано за бременна жена..

Трябва обаче да се помни, че тази техника може да повиши интраабдоминалното налягане, което е нежелателно за бременни жени. Управлението на бременни жени с пъпна херния се определя строго индивидуално. Важно е да не се самолекувате, а незабавно да се свържете с хирург, за да избегнете увреждане на тялото на жена и дете.

Алопластични методи

Сложните форми на пъпната херния могат да се оперират с помощта на синтетични и биологични материали. По време на бременност обаче рядко има случаи на значителни размери на пъпна херния. През всичките 40 седмици плодът се развива, а с него и матката. Именно тя играе ролята на пластир, който пречи на вътрешностите да навлизат в херниалната торбичка.

Най-лесният начин е да зашиете присадката. Но този метод има своите недостатъци. Първият от тях е приемането на товара от присадката само след автопластика. Вторият недостатък е възможността за странични ефекти и признаци на отчуждение: натрупване на серозно съдържание, нагнояване, фистули. Това се провокира от местоположението на присадката в подкожната мастна тъкан..

Има 2 начина за поставяне на мрежести импланти:

 1. Поставяне на мрежата над апоневрозата (пъпния пръстен), под кожата. Такава хирургична интервенция се извършва, когато херниалният отвор е широк и не може да бъде зашит поради големите си размери..
 2. Поставяне на мрежата под апоневрозата (пъпния пръстен). Тази техника често се използва от хирурзите и е оптимална. Методът се различава от предишния по липса на множество недостатъци, кратък период на възстановяване и липса на рецидиви в бъдеще..

Какво да направите, ако пъпът стърчи силно

При нормално протичане на бременността изпъкналият пъп не причинява дискомфорт. Също така в близост до него могат да се появят малки петна, което също е норма. Пигментацията ще изчезне след раждането след известно време. Но понякога пъпната област започва да носи дискомфорт, например болка, изтръпване

Тези симптоми трябва да се лекуват внимателно. Ако дискомфортът не е хроничен и има лек характер, това може да се случи поради нарастващата матка, която измества вътрешните органи и притиска коремните мускули

Силните спазми на болка в близост до пъпния възел не трябва да се пренебрегват, това може да означава херния. Свързани симптоми:

 1. Зоната близо до пъпа става твърда.
 2. Проблеми с изпражненията: запек.
 3. Тежък пролапс на пъпния пръстен.
 4. Гадене.
 5. Хернията може да бъде наследствена, ако подобни проблеми съществуват при родителите, тогава има голям риск от поява при деца.

Задължително е да се консултирате с лекар, за да установите точна диагноза и да започнете лечението. Най-често се налага малка операция под местна упойка. Но те се опитват да избегнат хирургическа интервенция, тъй като съществува риск за детето. След процедурата трябва да следвате препоръките:

 1. Носете специална превръзка.
 2. Третирайте зоната на пъпа с крем.
 3. Яжте правилно.
 4. Не вдигане на тежести или упражнения.

В допълнение към херния, болезнените усещания могат да показват неизправност в храносмилателния тракт, хронични заболявания, чревна инфекция

Поради това е важно своевременно да се идентифицира причината и да се отстрани.

Понякога симптомите могат да бъдат спътници на апендицит. Това е рядко. В този случай температурата, гаденето и силната болка в дясната страна рязко се повишават. Трябва незабавно да се свържете, за да се обадите на линейка.

Ако подозирате апендицит, не се самолекувайте! Това представлява заплаха както за майката, така и за детето. Необходима е само квалифицирана помощ.

Рехабилитация след операция за отстраняване на пъпна херния

След операцията бъдещата майка трябва да наблюдава здравето си още по-внимателно, тъй като това ще позволи раждането на здраво бебе без усложнения. За бързо възстановяване и заздравяване на следоперативна рана трябва да се носи специално бельо. Препоръчително е да се придържате към всички предписания на специалисти, както и редовно да се консултирате с акушер-гинеколог и хирург. За да предотвратите появата на пъпна херния, използвайте превръзка, гимнастика, лек масаж.

По време на целия период на бременността е необходимо да се следи състоянието на пъпната херния и в случай на нейното отстраняване, рецидив. Пъпната херния изобщо не е присъда за жена през този период. Преобладаващият процент от случаите на патология при раждане на дете завършва положително и не носи никаква опасност за бъдещото бебе.

Интересувате се от пъпна херния при бременни жени и цените не са лечение, задайте вашите въпроси на опитен пластичен хирург - Андриевски Андрей Николаевич. За да направите това, просто напишете имейл на [имейл защитен] или използвайте формата за обратна връзка.

Освен това можете да организирате консултация, като се обадите на Андрей Николаевич по телефона. Той определено ще ви помогне!
Уговорете среща: Задайте въпрос!

Как се проявява болестта

Клиничните симптоми на заболяването зависят от размера на изпъкналостта, съдържанието на хернията (черва, салник или други органи), наличието на съпътстваща патология и усложнения.

С неусложнен курс

Основният и често единственият признак на заболяването при неусложнен ход е наличието на сферична формация в пъпа. Какви характеристики има такова образование:

 • намалява в хоризонтално положение;
 • увеличава се в изправено положение;
 • се регулира при натискане;
 • увеличава се при кашлица, напрежение.

През 3 триместър херниалната торбичка остава почти празна, когато при палпация на образуването се усеща празнота.

Могат да се появят допълнителни симптоми, които зависят от съдържанието на издатината. Ако контурите на тънките черва изпъкнат, се появява допълнителна болка в пъпа, запек, метеоризъм и гадене. Ако по-големият омент изпъкне, болката обикновено не е интензивна и няма специфична локализация.

Ако има усложнения

Когато хернията е нарушена, клиничната картина се променя - има остра болка в корема, задържане на изпражнения и газове, повръщане. Симптомите често се развиват остро, в продължение на няколко часа.

Защо патологията е опасна?

В повечето случаи прогнозата е добра. Усложненията са сравнително редки по време на бременност..

Основната опасност се крие в нарушаването на издатината, когато органите не могат да бъдат поставени в херниалната торбичка. В резултат на това се нарушава кръвообращението в червата или по-големия омент, което може да доведе до некроза на тъканите..

Рискът от нарушаване на херниална издатина е по-висок след раждането. При наличие на патология е задължително да се наблюдава от хирург. Ако е необходимо, се показва планирана операция.

Видео

Предлагаме за гледане на видео по темата на статията.

Образование: Ростовски държавен медицински университет, специалност "Обща медицина".

Открихте грешка в текста? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Работата, която човек не харесва, е много по-вредна за психиката му, отколкото никаква работа.

Най-високата телесна температура е регистрирана при Уили Джоунс (САЩ), който е приет в болницата с температура 46,5 ° C.

Има много любопитни медицински синдроми, например компулсивно поглъщане на предмети. В стомаха на един пациент, страдащ от тази мания, са открити 2500 чужди предмета.

74-годишният австралийски жител Джеймс Харисън е дарявал кръв около 1000 пъти. Той има рядка кръвна група, чиито антитела помагат на новородените с тежка анемия да оцелеят. Така австралиецът спаси около два милиона деца..

Кариесът е най-често срещаното инфекциозно заболяване в света, с което дори грипът не може да се конкурира..

Падането от магаре е по-вероятно да ви счупи врата, отколкото падането от кон. Само не се опитвайте да опровергаете това твърдение..

Освен хората, само едно живо същество на планетата Земя страда от простатит - кучета. Това са наистина най-верните ни приятели.

При редовно посещение на солариума шансът да се разболее от рак на кожата се увеличава с 60%.

Използваме 72 мускула, за да кажем дори най-кратките и прости думи..

Четири филийки тъмен шоколад съдържат около двеста калории. Така че, ако не искате да се оправите, по-добре е да не ядете повече от две филийки на ден..

Нашите бъбреци са в състояние да прочистят три литра кръв за една минута.

Американски учени проведоха експерименти с мишки и стигнаха до заключението, че сокът от диня предотвратява развитието на съдова атеросклероза. Едната група мишки пиеше обикновена вода, а другата - сок от диня. В резултат на това съдовете от втората група са без плаки от холестерол..

Според изследване на СЗО ежедневният половин час разговор на мобилен телефон увеличава вероятността от развитие на мозъчен тумор с 40%.

Човешкият мозък тежи около 2% от общото телесно тегло, но консумира около 20% от кислорода, постъпващ в кръвта. Този факт прави човешкия мозък изключително податлив на увреждания, причинени от липса на кислород..

Повече от 500 милиона долара годишно се изразходват за лекарства за алергии само в САЩ. Все още ли вярвате, че най-накрая ще се намери начин да се победят алергиите??

Броят на служителите, ангажирани в офисната работа, се е увеличил значително. Тази тенденция е особено характерна за големите градове. Работата в офиса привлича мъже и жени.

Тип хернияУправление на бременносттаУправление на труда