Болестите на бременната жена могат да повлияят отрицателно не само на нейното здраве, но и на развитието на бебето. А хепатит В по време на бременност е много опасно заболяване, което изисква специален контрол и внимание от лекарите. Ето защо е важно да се регистрирате в антенаталната клиника възможно най-рано и да се подложите на пълен преглед, който ще покаже наличието или отсъствието на заболяване при бременна жена, за да се изгради правилно план за наблюдение или лечение от лекари.

Хепатит В е сериозно заболяване, което създава сериозен проблем в световен мащаб поради непрекъснатото увеличаване на броя на случаите, както и доста честото развитие на усложнения като цироза на черния дроб, карцином, както и хронични или активни форми на заболяването.

Инкубационният период на заболяването продължава средно 12 седмици, но в някои случаи може да варира от 2 месеца до шест месеца. От момента, в който вирусът навлезе в кръвта, започва активното му размножаване. Хепатит В има остра и хронична форма на заболяването. Последното не е излекувано - човек ще трябва да живее с него през целия си живот, а остър се поддава на терапия и пълното възстановяване настъпва с развитието на устойчив имунитет към този вирус.

Според статистиката от хиляда бременни жени до 10 жени страдат от хронична и 1-2 остри форми на заболяването..

Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност носи опасност от вертикално предаване на инфекцията - от майка на дете. В повечето случаи инфекцията не се случва вътрематочно (вероятността за това е много ниска - около 3-10% от случаите), а по време на раждането, тъй като има контакт със заразена кръв и цервикален секрет. Ако се зарази по време на бременност или раждане, бебето има голям шанс да стане хроничен носител на вируса. При малките деца вероятността за преход на болестта в хронично състояние достига 95%, докато, след заразяване в зряла възраст, по-голямата част от пациентите се възстановяват.

Как възниква инфекцията?

Хепатит В се разпространява от заразен човек чрез кръв.

Най-често срещаните начини за предаване на вируса са:

 • Кръвопреливане. Поради факта, че този метод има голяма вероятност от заразяване с хепатит В (до 2% от донорите са носители на заболяването), кръвта се проверява за наличие на вируса преди инфузионната процедура.
 • Използване на нестерилни игли, консумативи за маникюр и други неща, върху които може да остане кръв (дори когато е изсушена). Споделянето на една игла на спринцовка от няколко души е най-често срещаният метод за заразяване сред наркоманите..
 • Сексуален контакт. Всяка година този път на заразяване става все по-често срещан..
 • От майка на дете. Инфекцията може да се случи както вътрематочно, така и по време на преминаване на родовия канал. Вероятността от инфекция е особено висока, ако при майката се открие активен вирус или остра форма.

Не винаги е възможно надеждно да се установи как точно е възникнала инфекцията - в около 40% от случаите методът на заразяване остава неизвестен.

Симптоми на заболяването

Ако заболяването е придобито преди началото на бременността или жената е разбрала за това, тогава наличието на хепатит В обикновено се разпознава, когато се вземат кръвни тестове веднага след регистрацията. Анализът за това заболяване е задължителен по време на бременност, извършва се при първия преглед на жена и ако се окаже положителен, това не е непременно показател за хроничен хепатит.

Положителният резултат от теста е причина да потърсите съвет от хепатолог, който след определен преглед може да установи дали вирусът е активен. Ако активността на вируса се потвърди, тогава е необходимо лечение, което е противопоказано по време на бременност, тъй като антивирусните лекарства засягат плода. И тъй като рискът от вътрематочна инфекция не е голям, състоянието на жената се следи до раждането и детето се ваксинира срещу хепатит В веднага след раждането..

Хроничният хепатит В (CHB) по време на бременност и без него в повечето случаи е абсолютно асимптоматичен, затова е важно да се подложите на преглед за откриване на заболяването. А острата форма на заболяването има инкубационен период от 5 седмици до шест месеца и може да се прояви със симптоми като:

 • Гадене и повръщане (те са основният симптом на токсикоза, така че те могат да показват хепатит само в комбинация с други симптоми);
 • Обща слабост, свързана с липса на апетит и повишена температура;
 • Обезцветяване на урината (тя става много по-тъмна от обикновено - тъмно жълта);
 • Леки изпражнения;
 • Болезнени усещания в ставите;
 • Повишен обем на черния дроб;
 • Коремна болка или дискомфорт в десния горен квадрант;
 • Пожълтяване на кожата и очите, които се виждат с просто око;
 • Бърза умора;
 • Нарушения на съня;
 • Объркване в някои случаи.

Прочетете също по темата

Ако бременна жена открие такива симптоми, след като получи отрицателни резултати от теста през първата половина на бременността, наложително е да кажете на гинеколога си за това и да бъдете прегледани от хепатолог. Това ще помогне да се намали вероятността от усложнения, както и да се намали рискът от инфекция на бебето по време на раждането..

Раждане с хепатит

Ако се открие хепатит В, тогава една жена има разумен въпрос - как в този случай се ражда. Тъй като при естествено раждане рискът от инфекция на плода достига 95% поради близък контакт със заразена кръв и вагинални секрети на майката, лекарите препоръчват цезарово сечение, тъй като това донякъде намалява вероятността от предаване на вируса на детето. Рискът от заразяване на дете директно зависи от активността на вируса - колкото по-ниска е тя, толкова повече шансове за раждане на здраво бебе..

Раждането на жена с това заболяване се извършва в специални инфекциозни родилни болници, където се създават специални условия за прием на пациенти с хепатит и други вируси. Ако в града няма такива болници, раждането се извършва в родилните отделения на инфекциозната болница с осигуряване на отделна кутия или отделение за родилката..

Хепатит В не е противопоказание за кърмене, противно на мнението на повечето жени. Важно условие е спазването на целостта на зърната - ако от храненето се образуват пукнатини, трябва да се въздържите (в този случай не трябва да давате на бебето и изцедено мляко, което може да получи кръв).

Какво да направите, ако хепатит В се открие по време на бременност?

Диагностиката на заболяването по време на бременност се извършва три пъти чрез тестване за HBsAg. В случай на положителен тест, анализът обикновено се повтаря, за да се изключи фалшив резултат. Ако хепатит В се потвърди по време на бременност, жената се изпраща на среща с хепатолог. Той провежда по-пълен преглед за идентифициране на формата на заболяването (хронична или остра) с помощта на ензимен имуноанализ и състоянието на черния дроб чрез провеждане на ултразвук. Лекарят също така дава съвети относно раждането и бременността. Ако се установи заболяване при жената, е необходимо да се подложи на тест за HBsAg за нейния партньор, както и за всички членове на семейството.

"Вирусът на хепатит В е доста устойчив на високи и ниски температури, например при + 30⁰C той запазва своята инфекциозна активност до шест месеца.".

Острият хепатит В е особено опасен при бременни жени, тъй като има много голямо натоварване на черния дроб. При заразяване през този период болестта се развива много бързо, което е изпълнено с усложнения, поради което посещението при хепатолог е предпоставка за положителен анализ. Хроничната форма на заболяването рядко се проявява като обостряния по време на бременност, опасността му е само във възможната инфекция на детето.

Лечение и възможни усложнения

Лечението на хепатит В по време на бременност се различава значително от терапията през друго време. Всички антивирусни лекарства, които решават проблема с това заболяване, имат тератогенен ефект, тоест водят до появата на вътрематочни фетални патологии. Следователно периодът на раждане на дете отлага антивирусната терапия до раждането, с изключение на ситуации с поява на възпаление в черния дроб, потвърдено от ултразвук. По време на бременност хепатопротектори могат да бъдат предписани от Вашия лекар за поддържане на нормална чернодробна функция. Кое от тези лекарства да се използва се предписва от лекуващия лекар в зависимост от характеристиките на жената и нейното състояние. Може да се предпише и витаминна терапия.

През този период се използват тактики за наблюдение и контрол за лечение на хепатит. Терапията на заболяването по време на бременност е насочена към минимизиране на вероятността от усложнения. Всички жени с този вирус получават задължителна почивка в леглото до раждането. Хоспитализация не се изисква, ако състоянието на бременната жена е стабилно. Всякакъв вид физическа активност трябва да бъде значително ограничен.

Също така е важно да се спазва определена диета по време и след бременността. Такова хранене е насочено към поддържане на функционирането на черния дроб и се състои в следните принципи:

 • Диетата продължава поне 1,5 години;
 • Храненето трябва да е частично 5 пъти на ден с интервал между храненията от около 3 часа;
 • Ежедневната диета не трябва да надвишава 3 кг храна, а за хора със затлъстяване или близо до нея - 2 кг;
 • Калоричното съдържание на диетата не трябва да надвишава 2500-3000 ккал;
 • Ограничаване на приема на сол;
 • Достатъчно количество течност не повече от 3 литра;
 • Изключване на пържени, пушени и всякакви консервирани храни;
 • Изключете мазните храни, забранено е използването на свинско и агнешко за готвене;
 • Забранените храни включват също всички бобови растения, гъби, люти подправки, пресни хлебни изделия (можете да ядете вчерашния хляб), гъби, пържени или твърдо сварени яйца, кисело извара, сладки храни, кафе;
 • Алкохолът е строго забранен.

Ходът на бременността с хепатит В

Всяко заболяване на майката има отрицателно въздействие върху здравето и развитието на детето. Следователно, хепатит В по време на бременност изисква строг медицински контрол. Това е инфекциозно заболяване, което причинява голям брой усложнения (цироза, рак на черния дроб), а в някои случаи дори води до смърт. Статистиката показва, че за хиляда жени в дадена позиция десет са сред пациентите с хронична форма на патология. Вътрематочната инфекция е изключена, но има голям риск от предаване на патогена по време на раждането.

Обща характеристика на заболяването

Хепатит В се среща при ¼ от всички жители на земното кълбо, поради което основният път на предаване на патогена е заразен човек. Всички негови биологични течности са опасни, а именно урина, сперма, слюнка, жлъчка, лимфа, кръв. Висок риск от инфекция в следните случаи:

 • Преливане на кръв или плазма.
 • Преминаване на процедурата по хемодиализа.
 • Медицински манипулации: вадене на зъби, тъканна биопсия, хирургическа интервенция.
 • Инжекционна употреба на наркотици.
 • Акупунктурни процедури.
 • Посещение на салона за красота (маникюр, педикюр).
 • Небрежен секс.

Попадайки в тялото, патогенът се разпространява през тялото и се установява главно в чернодробните тъкани. Не ги унищожава, но прави имунната система, която разпознава заразените клетки. Колкото по-добра е реакцията на защитните сили на организма, толкова повече органът ще бъде повреден. Основният начин да се предпазите от болести днес е ваксинацията. Прави се на деца в ранна възраст..

Ефектът на болестта върху гестационния процес

Не е изключена бременност с хепатит В, но за да се предпази плодът от инфекция, са необходими постоянен медицински контрол и изпълнението на всички негови препоръки. При хроничната форма на заболяването процесът обикновено протича със следните показатели:

 • Общото състояние на жената не се влошава, здравословното състояние е нормално.
 • Вероятността от развитие на цироза е намалена, което прави бременността напълно безопасна както за майката, така и за плода.
 • Появява се лек хормонален дисбаланс.
 • Вирусният товар се увеличава.
 • Повишени нива на ALT в анализи през 3 триместър.
 • Вътрематочната инфекция е почти невъзможна.
 • Съществува риск от развитие на диабет, поради повишаване на нивата на кръвната захар с 3,5 пъти.

Ето защо бременността с хепатит В е под строг контрол, освен това е необходимо постоянно изследване. Диагностиката включва задължителен биохимичен кръвен тест.

Възможни усложнения

Наличието на хепатит В в тялото на жената, според последните проучвания, не влияе върху дефектите в развитието и не увеличава риска от раждане на все още дете. Хепатит В и бременността са съвместими, тъй като рискът от вътрематочна инфекция е изключително малък. Но има сериозни рискове по време на бременността, за които жената трябва да бъде предупредена. Те включват:

 • Повишен тонус на матката, заплашващ преждевременно прекратяване на процеса.
 • Тежка токсикоза, която предотвратява приема на хранителни вещества в организма, необходими за нормалното развитие на плода.
 • Фетоплацентарна недостатъчност.
 • Преждевременно раждане.
 • Вътрематочна хипоксия.
 • Бъбречни патологии.
 • Вътрематочно кървене.
 • Вероятността за предаване на вируса по време на раждане.

Важно е да знаете! Когато планира бременност, лекарят обръща внимание на факта, че заразената жена ще трябва да бъде наблюдавана не само от гинеколог, но и от специалист по инфекциозни заболявания и хепатолог. По време на острия период на заболяването се препоръчва отлагане на зачеването.

Раждане и кърмене

Повечето случаи на предаване от майка на дете се случват по време на вагинално раждане. Затова лекарят може да препоръча операция - цезарово сечение. Намалява риска, но не предоставя пълна гаранция. Целият процес на раждане се извършва в специални инфекциозни отделения на родилните болници. При внимателно наблюдение на жена по време на бременност вероятността за успешен резултат е висока..

Хепатит В при майката практически не представлява заплаха за бебето по време на кърмене. Следователно обикновено се разрешава без ограничения, ако бебето е било ваксинирано на 3-ия ден след раждането. Прави се на 4 етапа, с контрола на кръвен тест за наличие на антитела. Освен това жената трябва да следи състоянието на зърната си, за да избегне инфекция. Ако се открият пукнатини, храненето спира и задължителна консултация със специалист по инфекциозни болести или хепатолог.

Рискът от предаване на патогена на детето

Вероятността от заразяване на плода от майката по време на раждането до голяма степен зависи от вирусните маркери на последното. Например, ако HBsAg или HBeAg са били открити по време на тестовете, тогава рискът е 80-90%, особено ако ваксината не е била дадена навреме (през първите 12 часа от живота). В бъдеще тези деца са по-склонни да страдат от цироза или рак на черния дроб. Ако не са открити такива маркери, тогава рискът от инфекция на детето от носителя е 5-10%.

Внимание! Заразяването се случва главно по време на раждането, ако по време на процеса е имало наранявания или пряк контакт с кръвта на майката.

Диагностични тестове

Всички жени в позицията по време на регистрация в антенаталната клиника се подлагат на цялостен преглед. Включва доставката на тестове за откриване на вирусен хепатит. Освен това бременната жена трябва да определи активността на чернодробните ензими (биохимия).

Получените резултати дават възможност за точно определяне на присъствието на патогена в кръвта. В редки случаи те са погрешни и изискват допълнително изследване. Фалшиво положителни данни могат да бъдат получени в нарушение на правилата за вземане на кръв, голямо количество криоглобулин, смущения в хормоналната система, след ваксинация срещу тетанус. Съществува и висок риск от получаване на грешка при развитие на онкология в организма или при прием на лекарства, които стимулират имунитета.

Възможно е да се намали вероятността от неправилен резултат, като се премине през анализ в клиника, където стриктно се спазват правилата за вземане на материали, и ако подозирате за неточност, се подложите на допълнителен преглед на друго място.

Тактики за лечение на хепатит В по време на бременност

Ако резултатът от теста за хепатит В е положителен, тогава пациентът ще трябва да се подложи на сложно лечение. Обикновено се състои от интерферони и антивирусни лекарства. Но на жена в позиция те могат да причинят непоправима вреда. Следователно, лекарят предписва само симптоматично лечение за периода на бременността, за да облекчи състоянието.

Всички бременни жени трябва да се регистрират при специалист по инфекциозни болести, който ще наблюдава динамиката на заболяването и ще вземе решение за терапия. Обикновено се предписва индивидуално пренатално лечение, ако рисковете са оправдани.

Съвет! Ако в процеса на наблюдение състоянието на пациента и детето е задоволително, тогава се допуска естествено раждане.

Профилактика на болестта

Лечението на хепатит В по време на бременност е значително трудно и има своите последици, поради което много експерти съветват бъдещата майка да се предпазва максимално от вероятността вирусът да попадне в тялото. Препоръчва се да се въздържате от контакт със слюнка, кръв, сперма и други телесни течности на пациента. Дори ако това е вашият собствен съпруг. Освен това си струва да се използват няколко от следните правила:

 • Не посещавайте салони, където инструментите и устройствата не са правилно дезинфекцирани.
 • Лекувайте зъбите само в професионални стоматологични кабинети или доказани клиники.
 • Не използвайте чужди неща, ножици за нокти, пинсети или пила за нокти.
 • Редовно се изследвайте по време на бременност.
 • Ваксинирайте се срещу хепатит В съгласно установения график.

Вирусът запазва активността си дори в изсушена форма, така че може да попадне в тялото чрез незначителни увреждания при използване на хигиенни продукти на друг човек (самобръсначка, четка за зъби, ножици). Тези прости правила ще ви помогнат да защитите себе си и бебето си по време на бременност и хранене. Следователно те винаги трябва да се спазват, без да правят изключения дори за членовете на семейството..

Хепатит В е сериозно инфекциозно заболяване, което е опасно както за майката, така и за бебето. Често именно това става причина за усложнения по време на раждането или се предава на бебето по време на раждането поради травма и контакт със заразена кръв. Поради това заболяването изисква стриктен контрол от специалисти и приемане на всички необходими мерки за запазване на живота и здравето на новороденото, както и намаляване на рисковете за майката до минимум..

Хепатит В по време на бременност: има ли опасност за плода?

Бременността и хепатит В могат да съществуват съвсем спокойно, но жената трябва да вземе предвид появата на възможни рискове.

Хепатит В се смята от лекарите за едно от най-опасните заболявания и е сериозен глобален проблем. Болестта може лесно да се превърне в активна или напреднала фаза, на този фон има голям риск от усложнения под формата на карцином и цироза на черния дроб.

Доскоро хепатит В по време на бременност беше индикация, при която се препоръчва прекъсване на гестационния процес с цел презастраховане.

Кратки характеристики на HBV инфекцията

Хепатит В е инфекциозно заболяване, поради което по време на бременност тази патология представлява опасност за майката и детето. Най-често заразяването на дете не се случва вътреутробно, а по време на раждането. Това се дължи на факта, че през този период има контакт със заразена кръв и цервикален секрет..

Когато инфекция попадне в тялото на детето по време на бременност или по време на раждането, има голяма степен на вероятност детето да се превърне в хроничен носител на HBV инфекция. В детска възраст вероятността за преход на патология в хронична форма е около 95%, за разлика от инфекцията при възрастни, когато по-голямата част от пациентите са излекувани от патология.

Инфекцията се предава на здрав човек най-често от болен чрез кръвта.

Най-често срещаните пътища за предаване на вируса са следните:

 • кръвопреливане;
 • използването на нестерилни инструменти по време на манипулации;
 • незащитен секс;
 • от майка на дете.

Възможно е надеждно да се установи пътят на инфекцията само в 60% от случаите на разпространение на инфекцията.

Основните прояви на патологията са:

 1. Гадене и повръщане.
 2. Обща слабост.
 3. Обезцветяване на урината - потъмняване.
 4. Изясняване на изпражненията.
 5. Усещане за болка в ставните стави.
 6. Увеличен размер на черния дроб.
 7. Болка или дискомфорт в десния хипохондриум.
 8. Пожълтяване на кожата и склерата на очите.
 9. Бърза умора.

Ако една жена разкрие тези признаци в себе си след преминаване на тестовете, това трябва незабавно да бъде съобщено на своя лекар. За изясняване на диагнозата гинекологът ще насочи жената за консултация и преглед към хепатолог или специалист по инфекциозни заболявания.

Навреме откритата патология може значително да намали риска от усложнения и да намали вероятността от предаване на инфекция от майка на дете.

Колко опасен е хепатит В за бременна жена?

Всички заболявания по време на бременност могат да засегнат не само здравето на жената, но и развиващия се плод..

Ако жената има хепатит В, тя трябва да знае как това може да застраши тялото и детето й, как да се избегне отрицателното въздействие на чернодробната патология на майката.

По време на раждането на дете при наличие на чернодробна патология, трябва да потърсите съвет и препоръки от лекар по инфекциозни болести или хепатолог. Лекарят ще даде препоръки и ще предпише медицински терапевтичен курс, който минимизира негативните ефекти на HBV върху майката и детето.

Остра патология и бременност

Идеята, че ефектът от хепатит В върху плода увеличава риска от смъртност по време на бременността и че HBV е тератогенен, остава надеждно недоказана.

Понастоящем има данни за увеличаване на броя на новородените с по-ниско телесно тегло, ако майката има инфекция в организма, провокирана от хепатовирус В. Освен това има информация и за по-честата поява на преждевременно раждане при майки, заразени с HBV.

Честотата на перинатално предаване на остър хепатит В при бременни жени, заразени в началото на бременността, е около 10%, а сред жените, заразени през третия триместър, тази цифра достига 70%.

В 90% от случаите острата HBV инфекция не изисква лечение и се излекува.

Този факт, както и нежелаността от антивирусна терапия по време на бременност, служат като причина да се отложи терапията на HBV до раждането..

Хроничен хепатит по време на бременност

Всички бременни жени с диагностицирана HBV инфекция трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Най-често общото благосъстояние на нежния пол по време на раждането на дете не се влошава и не се наблюдава увеличаване на вирусния товар.

При наличие на хронична форма на патология, повишено ниво на кортикостероиди и увеличаване на количеството ALT може да настъпи в края на бременността и в следродилния период. В този случай рискът от развитие на цироза на черния дроб се оценява като нисък. Ниската степен на развитие на чернодробна фиброза ви позволява да носите дете, без да рискувате живота на жената.

Наличието на хроничен хепатит В по време на бременност се характеризира с:

 • леко отклонение от нормата на хормоналния баланс;
 • минимален риск от инфекция на плода с хепатовирус В;
 • 3,5-кратно увеличение на вероятността от развитие на гестационен диабет при заразена жена в сравнение със здрава жена.

Всички тези фактори на влияние на HBV инфекцията върху хода на бременността показват необходимостта от внимателно проследяване на състоянието на пациента. Необходимо е редовно даряване на кръв за общ и биохимичен анализ.

Хепатит В не представлява критична опасност по време на бременност, но е необходимо да се наблюдава състоянието на жената, за да се спрат своевременно възникващите нежелани промени.

Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

Преди да планирате бременност, всяка жена се препоръчва да се подложи на изследване на тялото за вирусни инфекции, сред които хепатит В е на едно от първите места..

Ако една жена е диагностицирана с наличието на вируса на HBV в организма в резултат на специализирани тестове, бременността трябва да бъде отложена. Острата форма на патология в повечето случаи се самолекува със стриктно спазване на диетичното хранене и някои прости процедури за поддържане на функционалността на черния дроб на правилното ниво.

Ако според резултатите от теста - вирусно натоварване и идентифицирани хистологични промени, се повдига въпросът за лекарствената терапия, тогава се препоръчва да се вземе курс преди бременност.

В случай, че ходът на хепатит В е станал хроничен, е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса дали е възможно да се роди с хронична инфекция. В тази ситуация всичко ще зависи от състоянието на имунната система на жената, състоянието на черния дроб и характеристиките на хода на хепатоинфекцията, както и дали има усложнения в организма, които влошават хода на патологията, такива заболявания могат да бъдат например ХИВ или HDV.

Решението за раждане на дете трябва да се вземе, като се вземат предвид възможните рискове, но трябва да се каже, че наличието на HBV инфекция не е категорично противопоказание за зачеване и раждане на дете.

Ако в резултат на специален тест резултатът за наличие на вирус в тялото на жената е положителен, тогава се извършва повторно тестване, тъй като има малка вероятност да се получи фалшиво положителен резултат и да се направи грешна диагноза въз основа на него..

В случай на повторен положителен резултат от теста, на жената се предписва курс на специална поддържаща терапия от първите седмици на бременността.

След раждането на детето майката се лекува в по-интензивен ритъм и детето се ваксинира в родилния дом, който съдържа антитела срещу вируса. Такива превантивни мерки предотвратяват развитието на увреждане на черния дроб при дете с този вид инфекция..

Ако на детето се прилага специална ваксина през първите 12 часа след раждането, тя осигурява почти пълна защита срещу вирусен патоген.

Според прегледите на повечето лекари, приемането на подходящи терапевтични и превантивни мерки може значително да сведе до минимум съществуващите рискове от усложнения, както при майката, така и при детето..

От това хепатит В заплашва по време на бременност?

Има цял списък с рискове, които трябва да се вземат предвид при хепатит В по време на бременността..

Докато бебето е в утробата, има малък риск от HBV инфекция. Вирусът може да се предаде по време на раждането при контакт с майчината кръв и вагинален секрет. За да се намали вероятността от инфекция, се практикува цезарово сечение.

Едно от най-честите нарушения е наличието на повишен тонус на матката по време на раждането на дете с хепатит В. Това състояние представлява определена степен на опасност от прекъсване на бременността. Много често майката има токсикоза, причинена от вируса, увреждащ хепатоцитите в черния дроб. Под въздействието на хепатовирус В може да се развие фетоплацентарна недостатъчност и вътрематочна хипоксия, но такива явления са изключително редки.

С началото на раждането рискът от инфекция се увеличава в резултат на контакт на новороденото с цервикален секрет и кръв на майката.

При перинатално предаване на вируса на хепатит В в 90% от случаите се развива патология, водеща до хронична инфекция при новороденото.

Предвид това обстоятелство, неонаталната ваксинация е показана за всички бебета, без изключение, а когато детето се роди от майка, заразена с HBV инфекция, се изисква допълнително приложение на имуноглобулин. Ефективността на използваната ваксина е около 80-90%.

Опасността за тялото на бременна жена се крие в невъзможността да се извърши цялостно лечение по време на бременността. Това се дължи на факта, че всички лекарства против хепатит са тератогенни, т.е. имат токсичен ефект върху плода.

Отлагането на лечението може да предизвика усложнения като цироза на черния дроб и карцином, но такива случаи са редки..

Възможно ли е да се роди с хепатит В?

Ако се разкрие наличието на инфекциозен процес в тялото на жената, тогава възниква въпросът как се извършва процесът на раждане в такава ситуация.

Поради факта, че при естествено раждане вероятността от инфекция е около 95%, това се дължи на близък контакт на бебето с майчината кръв и нейните вагинални секрети, поради което повечето лекари препоръчват раждане чрез цезарово сечение. Този метод на раждане може значително да намали вероятността от инфекция с хепатит В.

Трябва да се помни, че рискът от инфекция директно зависи от активността на вирусния патоген - колкото по-ниска е активността, толкова по-голяма е вероятността да имате здраво дете.

Раждането на жена, заразена с HBV инфекция, се извършва в специални родилни болници или в специални отделения на обикновените родилни болници, където се осигурява създаването на условия за приемане на пациенти с различни вирусни инфекции.

Ако в селото няма такава институция, тогава процесът на раждането се извършва в родилното отделение на инфекциозната болница със задължително осигуряване на отделно отделение за родилката..

Наличието на хепатит В не е противопоказание за кърмене. В същото време важен момент при такова хранене е поддържането на целостта на зърната. В случай на напукване от кърмене се препоръчва да се откаже и да се прехвърли детето на изкуствени хранителни смеси.

Бременност: хепатит В, С и 9 други заболявания. Симптоми и лечение

Защо херпесният вирус, уреаплазма, хламидия и други скрити инфекции са опасни?

По време на бременността бъдещата майка трябва да бъде изследвана за скрити инфекции. Без това няма да й бъде издадена обменна карта, което означава, че ще трябва да роди (дори да е напълно здрава) в инфекциозното отделение. За какъв вид инфекции става дума и как са опасни за мама и дете??

Латентните инфекции (хепатит, херпес, хламидия) се наричат ​​така, защото при полово предаване 60% от хората са безсимптомни. Те обаче могат да се изявят по време на бременност, когато имунитетът е намален, да повлияе неблагоприятно на хода на бременността и здравето на нероденото дете. Ето защо дори бъдещата майка, която се смята за много здрава, не бива да пренебрегва анализите, на които настоява нейният лекуващ лекар..

Хепатит В и С

Какво е? Всеки вирус на хепатит - A, B или C (както и D и E) - унищожава черния дроб. Но В и С се предават от човек на човек чрез полов акт, както и чрез кръв, слюнка или вагинални секрети.

Как се открива? Бъдещата майка определено трябва да премине кръвен тест за наличие на HBs антиген.

Какво е лошо и как се лекува? Ако майката има остро заболяване, плодът лесно може да се зарази по време на раждането - в края на краищата вирусът се намира и във всяка телесна течност. Жените с хроничен хепатит нямат тази опасност, но трябва да спазват строга диета, режим на упражнения и всякакви лекарски препоръки, за да не стане заболяването тежко. Все още не е установено дали вирусите на хепатита имат тератогенен ефект върху плода, но е известно, че вирусът може да се предаде през плацентата. Следователно, след раждането бебето трябва да се подложи на имунопрофилактична терапия..

Как раждат? За остър вирусен хепатит - в специални инфекциозни отделения на родилните болници. Хепатит В не е индикация за цезарово сечение.

Какво е? Причинителят на ХИВ инфекцията е вирус. Предава се от пациенти със СПИН и носители на вируси по полов път или чрез кръв (с преливане на кръв и нейните компоненти, инжекции).

Как се открива? Бъдеща майка, която се наблюдава по време на бременност, трябва да бъде тествана за ХИВ три пъти по време на бременността: при регистрация, на 24-28 седмици и преди раждането.

Какво е лошо и как се лекува? Чрез плацентата плодът рядко се заразява (само ако е повреден, например отлепване). По-често едно дете „хваща“ вируса по време на раждането и след раждането по време на кърмене - вирусът се предава чрез мляко. Следователно, за да се предпази бебето от болести, кърменето е противопоказано за бъдещи майки с ХИВ. По време на бременност се дават и антивирусни лекарства, което намалява риска от вътрематочна инфекция до 5-10%.

Как да раждам? При цезарово сечение и при естествено раждане рискът от заразяване на бебе е приблизително еднакъв. Раждането при пациенти с ХИВ и СПИН се извършва в специализирано болнично майчинство или инфекциозно отделение.

Херпес симплекс

Какво е? Вирусът от старо време (вече е бил известен на Хипократ) се предава по време на полов акт, както и чрез спално бельо, мръсни кърпи, сапун и др. Смята се, че до 90% от земляните са носители на вируса "спящ". По време на бременност обаче настъпват хормонални промени, имунитетът отслабва и всяка простуда може да провокира огнище на херпес..

Как се открива? Чрез анализ на инфекции с TORCH (паралелно получаване на данни и за това дали бъдещата майка е болна от рубеола, цитомегаловирус или токсоплазмоза).

Какво е лошо и как се лекува? Първо, самите усещания са неприятни - сърбят, изгарят, обрив се появява в интимните зони, обилно отделяне. На второ място, ако обострянето съвпада с раждането, детето се заразява и може да развие херпесни лезии на различни органи - от очите до мозъка. Да се ​​отървем от вируса по принцип е трудно, но е възможно: чрез комплексно лечение активното му възпроизвеждане се блокира и човешкото тяло е принудено самостоятелно да държи инфекцията под контрол.

Как да раждам? Ако обострянето не може да бъде излекувано преди раждането, те прибягват до цезарово сечение.

Цитомегаловирус

Какво е? Още един вирус, който живее в почти всеки човек, без да се проявява по никакъв начин. Предава се чрез целувка и други близки контакти.

Как се открива? Анализ за инфекция с TORCH, който е по-добре да се вземе преди бременност, така че в случай на положителен резултат, лечение с имуностимуланти и изгонване на вируса от кръвта до момента на зачеването.

Какво е лошо и как се лекува? При обостряне цитомегаловирусната инфекция е подобна на обичайната ARVI. Но в ранните етапи на бременността активното размножаване на вируса може да причини инфекция на плода, неговата патология и смърт. И е невъзможно да се лекува CMV на бъдещи майки, тъй като лекарството не се комбинира добре с бременността.

Как раждат? Според показанията. Но по-често на жените се предлага да прекъснат бременността на ранен етап..

Сифилис

Какво е? Причинителят на една от най-сериозните полово предавани болести е бактерията бледа трепонема. Веднъж попаднал в тялото, той оставя в него „белези“ за цял живот. Колко тежко? Зависи от етапа, на който се открива сифилис.

Как се открива? Тестът за RW се прави няколко пъти за бременност (две или три), тъй като понякога резултатът може да бъде фалшиво отрицателен: има бактерия, но не се вижда в лабораторията. Понякога тестовете за сифилис могат, напротив, да дадат фалшиво положителен резултат..

Какво е лошо и как се лекува? Сифилисът се предава от болна майка на дете през втория триместър на бременността и може да завърши с късен спонтанен аборт или преждевременно раждане. Бебето рискува да се появи с вроден сифилис, който може да се прояви незабавно (рано) или да не се прояви с години, унищожавайки тялото отвътре (късен вроден сифилис, който се усеща между 7-ма и 14-та година от живота на детето с глухота и увреждане на очите). Като цяло, след като сте открили сифилис, е важно да го лекувате с пеницилинови антибиотици, които не засягат плода. Може да има два или три курса за цялата бременност и най-често бъдещите майки се лекуват в болница.

Как раждат? В специализиран родилен дом или в отделението за наблюдение на обикновен родилен дом.

Хламидия

Какво е? Инкубационният период на острата хламидия е 5-30 дни, но болестта лесно преминава в хронична форма.

Как се открива? Изследването за хламидия по време на бременност не е задължително, но е по-добре да го преминете: направете бактериална култура или ДНК диагностика.

Какво е лошо и как се лекува? По време на бременност хламидията може да причини повтарящ се спонтанен аборт и фетално-плацентарна недостатъчност. Някои лекари смятат, че хламидията може да се предаде от майката на плода вътреутробно, но не е доказано, че участва в образуването на сериозни малформации. Но по време на раждането това може да причини слабост в раждането или по друг начин да усложни хода на раждането. Хроничната хламидия се лекува на 20 и 30 седмица от бременността с антибиотици от последно поколение. Острата хламидия се лекува по-рано, след 12 седмици от бременността.

Как раждат? Както при другите инфекции, ако не е имало лечение.

Уреаплазма, микоплазма, гарднерела, трихомонела

Какво е? Тези протозои обикновено формират част от човешката микрофлора и съжителстват добре с нея. И тогава пак! - и започнете да се размножавате бързо. И тук започват проблемите.

Как се открива? Използване на анализа за скрити инфекции.

Какво е лошо и как се лекува? Всяка латентна генитална инфекция може да доведе до спонтанен аборт в ранните стадии, а на по-късните етапи - до преодоляване на плацентарната бариера и причиняване на вътрематочна инфекция на плода. И вече има възможни варианти: патогените могат да заразят очната мембрана или да доведат до чревна дисбиоза, или да причинят ужасна алергия при неродено дете, или да „закачат“ пикочните пътища или да се загнездят в ставите.

Как раждат? Ако се излекува - както обикновено. Ако не се излекува - под наблюдение.

Разбира се, най-добре е да преминете всички тестове за генитални инфекции на етапа на планиране на бременността. Тогава лекарят, предписващ лечението, ще може да предпише най-ефективните лекарства, без дори да се притеснява, че те не увреждат нероденото бебе. Но ако болестта бъде открита по време на бременност, не се отчайвайте. Дори най-тежките и неприятни инфекции не са присъда нито за бъдещата майка, нито за нейното дете. И при правилен контрол, лечение и предотвратяване на усложнения, шансът да имате здраво бебе е много голям..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Хепатит В по време на бременност: ефекти върху плода и характеристики на раждането

Хепатит В е вирусно заболяване, което засяга черния дроб и засяга функционирането на други системи и органи. Всеки може да се разболее, защото дори можете да се срещнете с патогена в салон за нокти, където работят не само със стерилни инструменти. Болестта е от особено значение за бременни жени, чийто имунитет е отслабен - такива пациенти са под специална регистрация при гинеколог. Как протичат хепатит В и бременността и как да премахнем последиците за плода - ще разгледаме по-нататък.

За какво ще разбера? Съдържанието на статията.

Възможно ли е да забременеете с хепатит В?

Няма противопоказания за бременност с хепатит В. Много често бъдещите майки първо научават за техния статус по време на тестовете. Те имат неактивен вирус с високо задържане на антитела. Ако една жена е болна от активен хепатит и знае за това, препоръчително е да се лекува и да забременее по-късно, за да не се сблъска с усложнения на хепатит В по време на раждането.

Ако бъдещата майка забременее на фона на съществуваща инфекция, тогава й се дава поддържаща терапия, тъй като по време на бременност и кърмене не се препоръчва терапия с антивирусни лекарства поради значително намаляване на имунитета при пациентите. Ако хепатит В току-що се е появил по време на бременност, т.е. инфекция е настъпила след зачеването, тогава това не е индикация за аборт.

Характеристики на протичането на бременността с хепатит В

Основните рискове и усложнения са свързани с повишен стрес върху черния дроб. По време на бременност този орган работи с удвоено натоварване, защото е необходимо да се очисти кръвта от токсини. Засегнатите чернодробни клетки не се справят със задачата, така че тялото на майката може да бъде трудно да понася болестта.

В острия период хепатит В при бременни жени преминава през трите фази от развитието на болестта. Преиктеричният период поради отслабен имунитет се удължава до три седмици, въпреки че при други този период е около седмица.

Иктеричният период също е по-труден - всички признаци на заболяването се влошават поради интоксикация. Бременните жени страдат от повишена слабост, умора, цветът на кожата е жълт и телесната температура се повишава. Те се притесняват от болка в черния дроб, епигастриум, гадене, повръщане и липса на апетит са често срещани симптоми. В пост-иктеричния период стабилизирането на състоянието на майката може да се забави.

Неактивният хепатит В, който протича в латентна форма, може да се влоши по време на бременността и това е свързано с нестабилен хормонален фон. Бременността с хронично заболяване е относително спокойна, жените изцяло носят плод и раждат дете навреме.

Може ли диагнозата да е грешна??

Полагането на прегледи помага да се идентифицират скритите заплахи за развитието на плода. Анализът за вируса е задължително проучване, което се извършва при регистрация в антенатална клиника.

Резултатите от теста могат да потиснат бъдещите майки - откриването на хепатит В по време на бременност се превръща в мълния, защото повечето жени дори не знаят за това.

Ако бременната жена има фалшиво положителен тест - хепатит В не е потвърден, диагнозата се повтаря. Причините за неправилни резултати включват:

 • тежки остри респираторни заболявания;
 • честотата на грип директно по време на теста;
 • метаболитни нарушения;
 • промени в хормоналните нива по време на бременност;
 • високи кръвни нива на криоглобулин;
 • патология с автоимунен характер;
 • онкология;
 • скорошна ваксинация срещу хепатит и тетанус;
 • прием на лекарства за стимулиране на имунитета.

Човек не трябва да изпуска от поглед човешкия фактор, когато вземането на кръв се извършва с нарушения или биоматериалът просто е объркан. След едно проучване лекарите не бързат да диагностицират заболяването, но изпращат пациента за повторно приемане.

Ефект върху плода

Какво заплашва вирусът за плода, зависи пряко от фазата, в която жената се е заразила с него. Когато забременявате вече с хепатит, рискът от предаване е минимален, тъй като детето е защитено от естествена среда и не може да бъде заразено. Кръвта на майката и бебето никога не се смесва, но рисковете от засягане на плода по време на раждането остават високи.

Ако инфекцията се е случила през първия или втория триместър на бременността, тогава рискът от предаване на вируса на бебето е около 10%. Много по-лошо е, ако инфекцията е настъпила през третия триместър - 70% от новородените вече са родени с вируса, т.е. те го придобиват дори вътреутробно. Хепатит В при бременни жени в активна форма на по-късна дата увеличава риска от преждевременно раждане и перинатална фетална смърт.

Раждане или цезарово сечение?

Хепатит В по време на раждане е един от най-противоречивите въпроси. В момента няма консенсус относно това дали е възможно да се роди с хепатит В по естествен път. Статистиката показва, че вероятността от инфекция по време на цезарово сечение е значително намалена, а последствията за плода са сведени до минимум. Препоръката за цезарово сечение е подходяща за жени с висок вирусен товар.

Въпросът за начина на раждане трябва да бъде обсъден преди очакваната дата на раждането на бебето. Необходимо е да се консултирате не само с гинеколог, но и с инфекциозно заболяване-хепатолог, за да избегнете инфекция на детето по време на раждането. Едва след пълен преглед, включително през третия триместър, се решава въпросът за естественото или изкуственото раждане.

Кърмене с хепатит В при майка

Ефектът от болестта по време на лактация е широко проучен от експерти от Световната здравна организация. Лекарите не само твърдят, но дори настояват родилките да хранят бебетата си по естествен начин. Вирусът не се предава с кърмата. Жените трябва да наблюдават липсата на пукнатини в зърната - те увеличават риска от инфекция на детето с хепатовирус, съдържащ се в кръвта на болна майка.

Ползите от кърменето далеч надхвърлят възможните рискове, тъй като с майчиното мляко бебето получава уникални вещества, които никоя изкуствена формула не може да даде. Освен това дете, родено от болна майка, се ваксинира - профилактика на хепатит - и рискът от инфекция е сведен до минимум.

Хепатит В при бременни жени очевидно е рисков фактор за сериозни усложнения. При управление на пациенти с хепатит се вземат предвид фазата на заболяването, активността на вируса или носителя, здравословното състояние на бременна жена, страдаща от хепатит. С правилно организирана подкрепа за бременни жени с хепатит е възможно да се постигне носене на плод без усложнения, а с разрешение на лекар дори раждането на бебе е възможно по естествен начин.

Бременност и раждане с хепатит С: последици за детето

Възможно ли е да се роди с хепатит С: последици за детето и майката

Може ли хепатит С да се предаде на бебе от майка по време на раждане или бременност??

Колко е средният инкубационен период на хепатит С?

Жълтеница при бременност: причини, диагностика, лечение и последици

Хепатит В по време на бременност

Вирусната инфекция с увреждане на черния дроб се нарича хепатит. Има различни начини за предаването му. Хепатит В е особено опасен по време на бременност. При съмнение за инфекция са необходими преглед и правилно лечение. Мерките за превенция са от съществено значение.

Причини

Хепатит В се усеща на всеки етап от бременността. Предава се чрез човешка кръв и други биологични течности. Податливостта към вируса е много висока. Той прониква в чернодробните клетки, причинявайки възпаление на тъканите и дисфункция на органите. Настъпва интоксикация на тялото. Продължителност на инкубационния период - до 180 дни.

Инфекцията с хепатит В е висока в страни с ниски нива на социално-икономическо развитие. На всеки 1000 бременности има 1-2 случая на остър хепатит В и 5-15 случая на хроничен хепатит В.

Преминаването на болестта в хроничен стадий води до цироза и смърт. Най-често срещаните методи за предаване са:

 • кръвопреливане;
 • медицински манипулации;
 • незащитен секс;
 • вътрематочна инфекция;
 • битови нарушения на целостта на кожата.

Преливането на кръв има голям шанс да се разболее от хепатит В, тъй като приблизително 2% от донорите са носители на болестта.

Често предаването на вируса се случва сред наркомани, които не се интересуват от стерилността на иглите. Припасите за маникюр и други предмети с остатъци от кръв също са една от причините за инфекция. Трябва да се внимава при прилагане на татуировки, пиърсинг.

Блуден сексуален живот

Случаите на предаване на вируса чрез полов акт се увеличават всяка година. Ако един от партньорите е носител на инфекцията, тогава вероятността за предаване е 30%.

Болната майка е в състояние да зарази дете вътреутробно или при преминаване през родовия канал.

Не винаги е възможно да се разпознае как човек се е заразил, в 40% от случаите това остава неизвестно.

Симптоми

Наличието на хепатит В при бременни жени обикновено се установява по време на кръвен тест при регистрация. Той е задължителен за всяка жена и се извършва при първия преглед..

Положителният резултат от теста не винаги показва хроничен хепатит. Активността на вируса ще се определя от лекар - хепатолог. Носителите на хепатит В нямат симптоми, но разпространяват инфекцията.

Признаци на остра форма на хепатит:

 • гадене и повръщане;
 • слабост, умора, загуба на апетит;
 • покачване на температурата;
 • обезцветяване на урината и изпражненията;
 • болка в корема, дясното подребрие, ставите;
 • пожълтяване на склерата.

Такива симптоми трябва да алармират бременната жена. Подозрителните признаци трябва да бъдат докладвани на вашия гинеколог. Навременните предприети мерки ще помогнат да се избегнат усложнения и да се намали рискът от инфекция на детето по време на раждането.

Паякообразни вени по кожата

Ако заболяването стане хронично, тогава се развива клинична картина под формата на жълтеница, асцит (натрупване на течност в коремната кухина), поява на паякообразни вени по кожата, зачервяване на дланите. Хроничният хепатит обаче често протича безсимптомно..

Острото възпаление на черния дроб е опасно поради появата на фулминантни форми на заболяването. За броени часове след заразяването с вирус човек изпитва подуване на мозъчната тъкан. Следват кома и смърт.

Диагностика

След 6 месеца инфекция пациентите с остър хепатит В са хронични носители на вируса HBsAg. При отслабена имунна система заболяването става хронично при 20-50% от пациентите. Процентът на преход при хора със силен имунитет е 5.

Бременна жена, ако има съмнение за хепатит, трябва да се консултира с гинеколог, хепатолог и специалист по инфекциозни заболявания. Наличието на болестта не е показател за прекъсване на бременността.

Всеки стадий на заболяването се характеризира със собствен ход. Анализира се анамнезата. Чрез физически преглед се идентифицират симптоми, които показват развитието на патология. Допълнителните изследвания ще помогнат за изясняване на диагнозата. Нарушенията в черния дроб се откриват с помощта на биохимични методи. Лабораторният метод определя маркерите на вирусен хепатит. Ако има съмнение за заболяване, тогава кръвта се изследва за наличие на антигенни маркери на вирусен хепатит В, генни и антитела маркери. Кръвен тест се прави при регистрация и за период от 30 седмици.

Диференциалната диагноза се извършва, за да се изключат заболявания с подобни симптоми. Тя се основава на резултатите от лабораторни методи за изследване и внимателно обмисляне на общите характеристики. Необходима е консултация с други специалисти.

Принципи на лечение при бременни жени

Лечението на хепатит В при бременни жени не е същото като при всички останали пациенти. Най-важното е тактиката на наблюдение и контрол.

Антивирусните лекарства могат да причинят аномалии на плода, така че те се предписват само след раждане. На бременни жени се предписват хепатопротектори, витаминни препарати за поддържане на нормална чернодробна функция. Важно е да се сведе до минимум вероятността от усложнения. Всички лекарства се предписват само от лекар, като се вземат предвид състоянието на пациента и нейните индивидуални характеристики.

Жена с диагноза хепатит трябва да остане в леглото до раждането. Ако състоянието е стабилно, не е необходима хоспитализация. Препоръчва се умерена физическа активност.

Правилното хранене по време на бременност

Особено внимание трябва да се обърне на храненето. Бременната жена трябва да спазва диета. Показани са частично пет хранения на ден с интервали от 3 часа между храненията. Трябва да пиете достатъчно вода, да ограничите приема на сол. Не яжте пържени, пушени и консервирани храни. Забранени: люти подправки, пресни хлебни изделия, твърди яйца, сладкиши, гъби, кисели храни. В никакъв случай не трябва да пиете алкохол. Диетата трябва да бъде балансирана и разнообразна. При хроничен или остър хепатит бременната пациентка се нуждае от пресни зеленчуци, постно месо.

Ако пациентът има нарушения на съсирването на кръвта, тогава й се прави плазмена трансфузия. След раждането хепатологът ще предпише различно лечение. По време на кърмене не могат да се използват антивирусни лекарства, така че лечението се отлага до края на лактацията.

Бременната жена трябва стриктно да спазва всички препоръки на лекарите, само в този случай състоянието й ще бъде стабилно и без усложнения. За съжаление преждевременното раждане е често срещана последица от заболяването. Острият хепатит е особено опасен, тъй като когато здравословното състояние се влоши, лекарствата не могат да се използват, за да не навредят на нероденото дете. Съществува риск от тежко кървене по време на бременност и непосредствено след раждането. Възможно развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Ако бъдещата майка е носител на хепатит, новороденото се ваксинира срещу хепатит В веднага след раждането..

Предотвратяване

Можете да се заразите с хепатит чрез слюнка, сперма и кръв. Основният метод за превенция е трикратно изследване на бременни жени за наличие на вирус. Жена, която планира бременност, трябва да вземе всички предпазни мерки. Бдителността трябва да се проявява при посещение на салони за красота, фризьорски салони и други места. Не можете да използвате продукти за лична хигиена на други хора и просто неща на други хора.

Грижа за себе си и чистота на тялото

Ако съпругът е болен, за да се предотврати възможна инфекция, трябва да се избягва контакт с кръвта му.

Бременните жени с различни форми на хепатит В се опитват да намалят продължителността на безводната разлика и раждането като цяло. В много страни се използва цезарово сечение. В Русия присъствието на болестта не е индикация за такова раждане, тъй като не е изключена вероятността от инфекция на плода.

Най-добрият начин да се предпазите от инфекция е чрез ваксинация. Добре е, ако всички членове на семейството се ваксинират. Заразените жени са в специални родилни болници или отделения преди раждането. Посещенията при родилки са забранени.

Ако на дете, чиято майка е носител на вируса, се постави ваксина и антитела през първите 12 часа от живота, тогава болестта не го заплашва.

След раждането бебето може да бъде хранено с кърма. Мама трябва да следи състоянието на млечните жлези. Ако се появят пукнатини и признаци на мастит по зърната, тогава трябва да се въздържате от кърмене..

Опасни последици

Хепатит В по време на бременност изисква сериозен подход. Женското тяло вече изпитва сериозен стрес и болестта ги увеличава. Възможно е развитие на усложнения, токсикоза, метаболитни нарушения.

Спонтанен аборт в началото на бременността

В някои случаи са възможни ранни спонтанни аборти, плацентарна недостатъчност, хипоксия и забавяне на растежа на плода, кървене.

Опасно последствие е вероятността от предаване на вируса на детето по време на раждането. Когато е заразен през първия и втория триместър на бременността, той е малък, а през третия триместър е 70%.

Когато бебето вече е заразено, болестта е хронична, тъй като новородените имат незряла имунна система.

След изписването от болницата майката и детето трябва да бъдат под постоянен надзор на лекари и да спазват необходимите препоръки.