Първата бременност, която искате, е вълнуващо време за всяка жена. Грижата за здравето на нероденото дете започва от момента на планиране и зачеване. От това доколко тялото на бъдещата майка е готово да носи бебето, състоянието й директно зависи от нея през всичките 9 месеца. Какво трябва да знае всяко бременно момиче за успешно раждане и здраво бебе?

Планиране на бременността и предварителен преглед

Преди се смяташе, че първото раждане на жената е на 20-годишна възраст. Днес животът протича по напълно различни стандарти (раждането може да бъде на 35, 45 и дори 55 - това зависи от здравето на двойката). За да забременеете успешно, да раждате и да раждате здраво бебе, лекарите препоръчват да се подложите на предварителен преглед, който предварително ще идентифицира възможни трудности и ще ги изключи дори преди бременността..

Основните признаци на бременност

Очевидните симптоми на бременност се появяват едва след 6-7 седмици. Срокът се определя от първия ден на последната менструация. Зачеването може да се подозира при следните първи сигнали от тялото:

 • забавяне на менструацията с повече от 1,5-2 седмици;
 • уголемяване на гърдите, понякога придружено от болезнени усещания;
 • чести позиви за уриниране;
 • слабост и сънливост, замаяност - често в ранните етапи.

През първите седмици тялото започва да се подготвя за раждането на дете, бременността може да бъде придружена от болка в долната част на гърба или долната част на корема. Тези симптоми трябва да бъдат докладвани на лекуващия лекар, за да се изключи развитието на заболявания..

Наблюдение от гинеколог и регистрация

Веднага след като жената осъзнае, че е в позиция, е необходимо незабавно да се консултирате с лекар и да се регистрирате за бременност. Ако има съмнения, специалистът ще помогне да ги разсее по време на прегледа. Най-доброто време за определяне на бременността е от 6 до 12 седмици. При регистрацията акушер-гинекологът ще въведе специална карта, която ще включва резултатите от анализи, изследвания и процедури. Какво е важно и трябва да се знае на бъдещата майка - за да получите обезщетения, е необходимо да се регистрирате преди 7 седмици.

Опасности в ранните етапи

Бременността дойде, но това, което трябва да знаете и правите от първите дни, много млади майки не разбират. Когато нов организъм вече се е появил и е започнал да се развива, той е външно невидим. Физиологични и хормонални промени се случват в жената..

Първият триместър е най-опасен, рискът от спонтанен аборт е много висок в сравнение с другите два триместра. Много е важно да се намали максимално всеки стрес, да се води здравословен начин на живот, да се контролира ежедневието.

Какви изследвания и прегледи ще трябва да се правят по време на бременност?

В продължение на 40 седмици акушер-гинеколог наблюдава здравето и общото състояние на жената. Веднага след като бременността бъде потвърдена, специалистът предписва тестове и изследвания, за да идентифицира възможни рискове и заплахи за развитието на плода. Някои процедури се повтарят през всеки триместър и трябва да се направи общ тест за урина преди среща с лекар на всеки две до три седмици..

През първия триместър назначете:

 • общ и биохимичен кръвен тест, коагулационен тест, кръвна група и Rh фактор на майка и татко;
 • тестове за откриване на ХИВ, хепатит, сифилис и други инфекции, които могат да причинят промени в развитието на детето;
 • прегледи на терапевт, офталмолог, УНГ, зъболекар, ЕКГ;
 • изследване на вагиналната флора за наличие на патогенна микрофлора и инфекции;
 • в периода от 7 до 10 седмици се предписва първият скринингов ултразвук.

Във втория триместър бъдещата майка трябва да премине:

 • общ и биохимичен кръвен тест;
 • тест за кръвна захар - за откриване на латентен диабет;
 • изследване на вагиналната флора за наличие на патогенна микрофлора и инфекции;
 • рутинен скрининг ултразвук.

Поради факта, че датата на раждане наближава, е необходимо да се определи готовността на тялото за този сложен процес. През третия триместър на бременна жена тестовете и прегледите се предписват практически същите като при първия:

 • общ и биохимичен кръвен тест, тест за коагулация;
 • тестове за откриване на ХИВ, хепатит, сифилис и други инфекции, които могат да причинят промени в развитието на детето;
 • прегледи на терапевт, офталмолог, УНГ, зъболекар, ЕКГ;
 • изследване на вагиналната флора за наличие на патогенна микрофлора и инфекции;
 • последният скринингов ултразвук;
 • CTG (изследване на сърцето на плода).

Общи препоръки за бременни жени в ежедневието

Разбира се, грижите за нероденото дете ще добавят нещо ново към режима, но това няма да накара живота да се промени драстично. Тези, които страдат от лоши навици, ще трябва да се откажат от тях за доброто на бебето си..

Премахване на лошите навици

Бъдещите майки, които пушат и предпочитат вечерна почивка, ще трябва да се откажат от лошите навици и подобни забавления. Никотинът силно влияе върху развитието на плода и неговата нервна система. Според статистиката пушачите по време на бременност представляват най-голям дял на спонтанни аборти, преждевременни раждания и вътрематочна смърт.

Пиенето на алкохол също е много вредно за раждането на бебе. Малка доза етилов алкохол може да играе фатална роля, причинявайки отклонение във формирането на феталната нервна система или физически деформации.

Правилна диета

Правилното хранене с достатъчно количество минерали, микроелементи и витамини е важна задача за всяка бременна жена. Ако това е първата бременност за жената, има много въпроси и съмнения относно това каква храна може и трябва да бъде и каква храна трябва да се изхвърли. Няколко общи препоръки от експерти:

 • Поради факта, че в продължение на 9 месеца жената набира тегло от 9 до 13 кг, е необходимо да се следи дневната норма на енергийната стойност на продуктите. Това е не повече от 2700 kcal в ранните етапи и не повече от 3000 kcal в по-късните етапи. Превишаването на нормата може да доведе до наднормено тегло, което ще се отрази негативно на развитието на детето..
 • Според препоръките на диетолозите трябва да се храните на малки порции 5-6 пъти на ден..
 • Диетата трябва да включва млечни продукти, които съдържат много протеини, които са необходими за развитието на нов организъм..
 • Въглехидратите също са необходими за поддържане на жизненост и енергия, но е много важно да ги набавяте не от печени изделия, а от зърнени храни, богати на микроелементи, например овес и елда..
 • Мазнините са от съществено значение за растежа и развитието. Препоръчва се да се намали консумацията на мазни меса, свинска мас и като цяло животински мазнини, като се замени с растителни.
 • Зеленчуците и плодовете трябва да са на масата на бременно момиче всеки ден. Те са богати на витамини и фибри, нормализират метаболизма, което е толкова важно при носене на дете.
 • Лекарите препоръчват да се изключат газираните напитки от диетата по време на бременност и да се пие вода умерено, тъй като тя може да се задържи в тялото, причинявайки оток. Можете да пиете прясно приготвени сокове, плодови напитки, компоти, пречистена или минерална вода.

Лична хигиена и удобно облекло

Чистотата на тялото ви трябва да се третира с особено внимание. Необходимо е да се измива редовно и старателно, за да се предотврати проникването на патогенни микроби вътре (вижте също: могат ли бременните жени да се мият в гореща вана?). За бъдещите майки има и някои препоръки, свързани с хигиената, които не могат да бъдат пренебрегвани и дори опасни:

 • баните са противопоказани през третия триместър; приемането на такива водни процедури може да провокира преждевременно раждане;
 • същият риск е свързан с посещение на сауни и бани поради високата температура;
 • трябва да се излекуват зъбите и да се следи състоянието на емайла през цялата бременност.

Тялото променя формата си и е важно да изберете правилните дрехи. Трябва да е удобно и безплатно, без да стяга стомаха. Високите тънки токчета трябва да се изхвърлят, като се изберат широки, стабилни и ниски.

Редовна физическа активност и добра почивка

Редовната неусложнена физическа активност трябва да бъде включена в режима на всяка бременна жена. Достатъчно е да правите упражнения няколко пъти седмично по 15-20 минути. Такива малки тренировки ще помогнат не само да поддържате форма, но и да подобрите съня, апетита, да укрепите корема и да разтегнете мускулите на перинеума..

Адекватната почивка трябва да включва поне 8 часа сън. Лекарите препоръчват кратки разходки на чист въздух преди лягане..

Раждане и подготовка за тях

Препоръчително е да започнете подготовката за раждането на бебе три седмици преди планираната дата. Необходимо е да подготвите всички документи и неща, така че по всяко време да можете просто да вземете готовата чанта и да отидете в болницата. Какво трябва да знае бъдещата майка за документите:

 • на първо място, в родилния дом родилката ще бъде помолена да покаже паспорта си;
 • Също така трябва да вземете със себе си медицинска полица;
 • изисква се карта на бременна жена, тя съдържа всички резултати от прегледи и наблюдения, въз основа на които лекарите ще могат да предотвратят неблагоприятно развитие и да изключат усложненията при раждането.

От нещата, които трябва да вземете със себе си най-необходимите неща за себе си и вашето неродено дете. Времето, което една родилка прекарва в болницата средно е 3-5 дни. За този период ще ви трябва:

 • хигиенни продукти (паста за зъби и четка, сапун, шампоан, гребен, кърпа, козметична торбичка, подложки, тоалетна хартия, мокри кърпички);
 • дрехи (риза, халат, чехли, кърпа, сутиен за кърмачки);
 • детски дрехи (около 5 комплекта дрехи за дете, по-добре е да вземете гащеризони със себе си);
 • бебешки аксесоари (пелени, кърпички за еднократна употреба, мокри кърпички).

7 правила, които трябва да се спазват по време на бременност

Ако преди бременността наистина не сте се грижили за здравето си, не сте анализирали обичайния си начин на живот и диета, то сега е моментът да вземете себе си и новото си състояние по-сериозно. Какви отговорности се появяват в живота на бъдещата майка през този период??

Лариса Позднякова
Лекар-терапевт, Градска клинична болница No2, Климовск

Регистрирайте се в предродилна клиника

Това трябва да стане навреме - не по-късно от 12 седмици. Тогава акушер-гинекологът ще може да наблюдава развитието на бременността от най-ранните дати и да забележи най-малките отклонения от нормата във времето. Редовните посещения при лекар ще помогнат на жената не само да избегне много усложнения на бременността, но и да предотврати редица заболявания на детето, да получи практически препоръки за профилактика на най-често срещаните заболявания по време на бременност (анемия, заплахи от прекъсване и др.), Правилното хранене и поведение по време на раждането.

Ще бъде чудесно, ако се окаже, че същият лекар, който впоследствие ще води раждането, ще следи хода на бременността. За съжаление това не винаги е възможно. Но във всеки случай има приемственост между антенаталната клиника и родилния дом и акушер-гинекологът в родилния дом със сигурност ще вземе предвид всички наблюдения на лекаря в антенаталната клиника.

Направете тестове и се подлагайте на прегледи навреме

По време на бременността жената ще трябва да премине значителен брой тестове и да направи редица различни изследвания - това са банални тестове за кръв и урина и кръв от вена за различни инфекции, и вагинални цитонамазки и много други. Понякога за жените такова внимание към здравето им изглежда прекомерно, а някои се опитват да пренебрегнат предписанията на лекаря. Някои отказват да вземат тестове, позовавайки се на добро здраве, други - на трудностите при откъсване от работа и нежеланието да застанат на опашка... Трябва да се отбележи, че по закон бременните жени имат право да напуснат работа за задължителни прегледи, а администрацията няма право да предотврати това. Що се отнася до първия аргумент, струва си да се припомни, че много заболявания се проявяват само чрез промени в анализите. Освен това явления като слабост и умора, бледност и подпухналост на лицето могат както да съпътстват нормалния ход на бременността, така и да сигнализират за анемия или бъбречно заболяване. Тестовете за ХИВ, сифилис, вирусен хепатит също са предназначени, противно на общоприетото схващане, не само за защита на самите лекари от възможна инфекция - на първо място, те са необходими за защита на детето. В крайна сметка тези заболявания, за съжаление, се срещат не само сред асоциалните личности. И бебето се заразява от майката по-често не вътреутробно, а по време на раждане - и ако знаете за проблема предварително, можете да предотвратите неприятности.

Може би лекарят ще сметне за необходимо да предпише на жената други изследвания, които не са включени в задължителния списък. Това означава, че по време на бременност той забелязва някои особености, отклонения от нормата. И трябва да помним, че всички трудности, свързани с преминаването на предписаните изследвания, не са сравними с опасността от патология, която не е била диагностицирана навреме.

Следвайте всички нареждания на лекаря

В допълнение към тестовете, лекарят може да предпише редица лекарства на жена. На първо място, на почти всички бременни жени се предписват мултивитамини. По време на бременността нуждата от витамини и минерали се увеличава значително и е доста трудно да се попълни само чрез храна. Може би лекарят ще предпише някои лекарства за коригиране на патологията на бременността. Не трябва да отказвате лечение, мотивирайки го с нормално здравословно състояние. Патологията на плацентата или хроничната фетална хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород) изобщо не засяга благосъстоянието на жената и бременните жени не винаги чувстват повишен тонус на матката. Междувременно тези състояния застрашават развитието на плода и изискват задължителна лекарствена корекция..

Не трябва да се отказвате от лечението на собствените си заболявания. В крайна сметка бременността създава повишено натоварване за почти всички органи и системи на жената и на този фон се изострят много хронични заболявания. Ако бъдещата майка има съмнения относно необходимостта или безопасността на предписаното лекарство, е необходимо да обсъдите това с лекаря, който ги е назначил, а не да го отменяте сами. Може би в определена ситуация наистина ще бъде възможно да се справите с нелекарствени средства. Но това трябва да се реши заедно с лекаря, а не самостоятелно..

Най-важният документ
През втория триместър на бременността жената ще получи обменна карта от гинеколога. Този документ е много важен: той отразява всички съществени характеристики на хода на бременността, основни анализи, съпътстващи заболявания, информация за предишни бременности, за развиващия се плод (размер, позиция, начало на движенията). Всички тези данни могат да бъдат много важни за акушер-гинеколога да реши как да управлява раждането. Следователно е необходимо да се третира „размяната“ не като празна формалност, а като най-важният документ в този момент. Когато излиза от дома, бременната жена винаги трябва да има обменна карта със себе си - в крайна сметка необходимостта от хоспитализация може да възникне внезапно. Ако една жена по време на хоспитализация (поради началото на раждането или по някаква друга причина) няма обменна карта с нея, тогава лекарят в родилния дом няма да може да вземе предвид всички данни, получени по време на прегледите, и може би това му попречат да вземе правилното решение в трудна ситуация. И в допълнение, резултатите от проучванията за различни инфекции също се записват в обменната карта и при липса на такава жената се счита за потенциално заразена. Съответно тя е хоспитализирана в специализирано, "инфекциозно" родилно заведение или в така наречения наблюдателен отдел на обикновен родилен дом.

Водете здравословен начин на живот

Бременността е подходящ момент да преосмислите начина си на живот - например, спрете да седите през цялата нощ през компютъра, като се развеселите с друга чаша кафе. Бременните жени се нуждаят от пълноценен сън от поне 10 часа. Дори случайни безсънни нощи предразполагат към нарушаване на тонуса на кръвоносните съдове и като следствие до повишаване (по-рядко - намаляване) на кръвното налягане и нарушаване на кръвоснабдяването на плацентата. Редовната липса на сън през нощта (например работа през нощната смяна) увеличава риска от преждевременно раждане с 50%.

И кафето не трябва да се злоупотребява през този период. Има доказателства, че големи количества кофеин (3 или повече чаши натурално кафе на ден) значително увеличават риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Също така трябва да се помни, че кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в чая (включително зеления), шоколада и редица газирани напитки. Въпреки това, 1-2 чаши на ден натурално и още повече - разтворимото кафе се счита за безопасно за бременни жени.

Разхождайки се всеки ден
Дългите разходки са много полезни през този период. Това има благоприятен ефект както върху организма на жената, така и върху развитието на плода: тренира сърдечно-съдовата система на жената, успокоява нервната система и подобрява снабдяването на плода с кислород. При нормално протичане на бременността се препоръчва да прекарате 1-2 часа на чист въздух, от които 30-60 минути за активно движение. С някои усложнения на бременността (склонност към отоци, повишен тонус на матката и редица други), времето и темпото на ходене трябва да се намалят, но самото прекарване на чист въздух е дори по-полезно, отколкото при нормална бременност. много вредно. Никотинът свива кръвоносните съдове на плацентата. Това води до хронична фетална хипоксия и в бъдеще - до раждане на дете с ниско тегло. В допълнение, никотинът попада в кръвоносната система на плода и има директен увреждащ ефект върху тялото, предимно върху развиващата се нервна система. В резултат на това децата, родени от майки, които пушат, са с 40% по-склонни да имат различни психични разстройства и често имат затруднения с концентрацията. И накрая, такива деца до 16-годишна възраст са един и половина пъти по-склонни да страдат от затлъстяване или диабет. Трябва да помним, че пасивното пушене е опасно и за бременни жени. Ако е възможно, жената трябва да избягва да се намира в опушена стая, в компанията на пушачи.

Алкохолът е вреден на всички етапи на бременността, особено през първия триместър, когато се полагат вътрешни органи. Понастоящем понятието "безопасна доза" не съществува! Приемът дори на малко количество алкохол може да доведе до развитие на различни малформации на нервната система, както и до поява на специфични деформации и общо забавяне на развитието (фетален алкохолен синдром). На по-късна дата, когато основните органи и системи вече са формирани, алкохолът не води до появата на деформации, но може да предизвика изоставане в растежа и развитието, предимно психическо, и също така да провокира различни акушерски проблеми при майката.

Не забравяйте за разумна физическа активност

По време на бременност не е необходимо да си отказвате радостта от движението, да спрете да спортувате във фитнес залата - точно обратното: умерената физическа активност ви кара да се чувствате активни и енергични, помага за нормализиране на кръвното налягане, повишава насищането на кръвта с кислород и подобрява кръвоснабдяването на плацентата. Но не е нужно да изпадате в крайности. И ако една жена обичаше да вдига щанга или да скача с парашут преди бременността, тя ще трябва да се раздели с тренировка за известно време. Избягвайте дейности, изпълнени с разтърсвания, удари, падания, особено падания от височина. Вдигането на тежести е неприемливо. Дейностите, при които на жената може да липсва кислород, като гмуркане, са противопоказани. И накрая, всяко прекомерно упражнение е забранено. Ето защо не се препоръчва за бременни жени конна езда и алпийски ски, вдигане на тежести и борба, гмуркане и баскетбол.

Сред разрешените спортове са джогинг и ходене, ски бягане, аеробика, плуване. И най-доброто от всичко, особено ако жената преди не се е занимавала със спорт, - специални упражнения за бременни под ръководството на инструктор.

В производството жената също трябва да се грижи за себе си и за нероденото дете. Според действащото законодателство бременната жена има право да отказва нощна и дневна смяна, командировки, извънреден труд. Работата не трябва да изисква прекомерно напрежение на очите - по-специално, на бременни жени е забранено да работят на закрито без естествена светлина. Работата в замърсено с газ прашно помещение е неприемлива. Вдигането на тежести е ограничено - не повече от 2,5 кг еднократно и не повече от 480 кг общо на смяна. Неприемливо е да се работи в постоянна позиция, особено клякане, коленичене, с акцент върху гърдите или корема, както и работа, свързана с постоянно движение. Бременните жени не трябва да работят в контакт с патогени на различни заболявания. Трябва да помним правата си и не се колебайте да напомняме на администрацията за тях.

Яжте правилно

Храненето на бременна жена трябва да бъде разнообразно и пълноценно. Мнението, че бременната жена трябва да се храни „за двама“ е погрешно - това няма да доведе до нищо друго, освен да напълнее. В крайна сметка детето все още е много мъничко, а количеството храна, от което се нуждае, е много малко. Но качественият състав на храната наистина трябва да отчита нуждите на бебето. Така че, строгото вегетарианство е противопоказано за бременни жени. Месото е важен източник на протеини, а по отношение на аминокиселинния състав протеинът е най-ценен за хората. Освен това месото и други животински продукти (черен дроб, бъбреци) са богати на желязо, което е много по-усвоимо от желязото в растителните продукти..

Препоръчително е да включвате риба в диетата на бременна жена 1-2 пъти седмично - тя е по-лесна за смилане от месото и съдържа много фосфор, йод, полиненаситени мастни киселини, витамини А и D. Млякото и млечните продукти също са богати на витамини А и D, и също фосфор и калций. Витамин В12, който е от съществено значение за процеса на хематопоеза, както и за формирането на нервната система на детето, и витамин D, който участва в образуването на костната система на детето, обикновено се съдържа изключително в животински продукти.

От растителните продукти трябва да обърнете внимание на достатъчно количество пресни зеленчуци и плодове. Това ще осигури на организма предимно витамин С, както и фолиева киселина, чийто дефицит заплашва развитието на различни малформации на нервната система в развиващия се плод. Също така е необходимо да се консумира достатъчно количество пълнозърнести зърнени култури: те са ценен източник на витамини от група В, диетични фибри и фибри. Елдата и овесените ядки съдържат много аминокиселини, включително незаменими. Грисът и царевичната каша са богати на микроелементи (желязо, фосфор, калций, манган, флуор). Диетичните фибри и фибрите насърчават нормализирането на изпражненията.

Храната трябва да се приема през деня на малки порции - това е особено важно през втората половина на бременността, когато уголемената матка притиска стомаха и яденето на голямо количество храна може да предизвика киселини, задух и усещане за тежест в корема. Трябва да се избягва преяждането и яденето на храна с изразени алергични свойства (цитрусови плодове, екзотични плодове, шоколад, морски дарове) през цялата бременност. При тенденция към отоци е необходимо да се ограничи количеството течност и особено сол.

Подгответе се за раждане

Бременността, както знаете, завършва с раждане и трябва предварително да се подготвите за това събитие. Някой преминава обучение в специални курсове, където учат да дишат и да се отпускат при раждане, някой основателно вярва, че така или иначе всяко раждане протича индивидуално и непредсказуемо... Въпреки това, вредата от способността за правилно отпускане и концентрация върху дишането няма да бъде точна, дори жената да е на цезарово сечение. Но основното е психологическата подготовка. Много е полезно да се изучи предварително теоретичната част - физиологията на раждането: разбирането на същността на случващото се ще позволи на жената да се чувства по-уверена и по-спокойна, да не изпада в паника и ясно да следва инструкциите на акушер-гинеколога. В организационен смисъл също трябва да се подготвите - помислете при кого ще останат по-големите деца или домашни любимци, не се отдалечавайте от дома, не се разделяйте с паспорта и картата си за размяна.

Първа бременност: клопки

Малко от жените, които се готвят да станат майка за първи път, напълно си представят всичко, което ги очаква по пътя. Токсикоза, посещение на консултация, вземане на тестове, първите движения на бебето са на устните на всички. Но все още има много малки неща, за които бъдещата майка трябва да знае и за които не пречи да се подготвите предварително..

Благополучие

В допълнение към гаденето сутрин и постоянната готовност да яде херинга с ягоди, бременната жена може да се сблъска с множество други прояви, причинени от новата й ситуация. На първо място, повечето бременни жени също споменават киселини и дискомфорт в гръбначния стълб..

Има много начини да се справите с киселини и най-доброто решение би било да не се доверявате на съветите на другите, а чрез проби и грешки да намерите това, което ще ви помогне. За някои това е мляко, за други - алкална минерална вода, докато други предпочитат специални хапчета за киселини. Вие решавате. И не забравяйте, че по време на бременност, киселини в стомаха могат да бъдат причинени дори от тези храни, които консумирате в ежедневието без никакви неприятни последици..

Болката в гърба поради промяна в центъра на тежестта е друг проблем за повечето бременни жени. Често през този период се появява цервикалната остеохондроза, която може да причини силно главоболие. Отделете време и при първите неприятни усещания посетете невролог - той ще ви каже упражненията и лекарствата, които са подходящи за вас за облекчаване на подобни симптоми.

ИНТЕРЕСНО! Всяка жена третира състоянието си по различен начин - повече или по-малко фиксирана върху настоящите неприятни усещания. Повечето от тези, които лесно издържаха на бременността, отбелязват, че и те, както и други, са били изправени пред лошо здраве, умора, неприятни усещания в тялото - те обаче предпочитат да мислят, че това е временно и утре сутринта ще се почувстват отново чудесно. Това отношение им помогна да не се закачат на идеята, че сега се чувстват зле в продължение на 9 месеца..

Настроение

Рязък преход от сълзи на щастие и привързаност към смях и след това към истински сълзи на скръб е почти стандартното поведение на бременната жена. Буря от хормони, бушуваща в тялото, премахва жена от пиедестала на господарката на позицията и контролира емоциите си по свое усмотрение.

Най-лесното решение е да предупредите близките си, че известно време не контролирате напълно реакциите си. Например сълзите ви изобщо не са сигнал към съпруга ви, че той ви е причинил непростимо обида или не е направил това, което сте искали. Може би това просто търси изход от натрупаната умора, подсилена от действието на хормоните..

Не се карайте за подобни прояви, но се отнасяйте с разбиране към тях. Осъждайки себе си за невъздържаност, вие само ще станете още по-нервни и ще създадете порочен кръг. Приемете тези промени като част от бременността - и ги наблюдавайте отделени, леко откъснати,.

ИНТЕРЕСНО! Много бременни жени отбелязват, че точно през този период са искали да опитат ново хоби или отново да се занимават с нещо отдавна забравено. Ако имате такова желание, не го отхвърляйте. В крайна сметка това е прост и достъпен начин да си доставите удоволствие и да успокоите малко палави емоции..

Подготовка за раждане

Започвайки от втория триместър, всяка бременна жена иска да изучава страниците на онлайн магазините денонощно и да избере необходимите нови неща. Количка, креватче, дрехи, първите дрънкалки... Всичко това е много вълнуващо, но е по-добре да погледнете нещата трезво и да насочите вниманието си към нещо друго. Прекарайте свободното си време в проучване на важна информация, която ще ви бъде полезна малко по-късно. Това може да бъде:

 • Информация за това как се случва раждането и от кои периоди се състоят. Може би в болницата няма да имате време да мислите кой период е започнал или приключил, но отчасти можете да сте наясно с действията на лекарите и ще разберете какво и защо правят. Това ще ви помогне да се чувствате много по-уверени..
 • Ваксинации. Вероятно по времето, когато дойде времето да ги направите, информацията ще бъде почти забравена. Но е много по-лесно да отделите половин час, за да освежите леко паметта на вече прочетеното и изученото, отколкото да се ровите за пръв път в тази обширна тема с бебе на ръце..
 • Кърмене. Изключително важна точка, за която си струва да се подготвите правилно. За съжаление повечето жени се лишават от мляко много по-рано, отколкото биха могли, поради грешни съвети на по-старото поколение или дори на лекарите. След като изучите тази тема, можете да бъдете сигурни, че ще спрете да храните бебето само когато вие съзнателно вземете това решение..

Не забравяйте, че бременността не е болест! Наслаждавайте се на новото си състояние и всеки ден намирайте причини за радост - и тогава тези 9 месеца ще останат в паметта ви не само поради токсикоза и голям корем, но и благодарение на цъфтящото ви настроение!

Какво трябва да знаете за първата си бременност

За много момичета всичко свързано с бременността и раждането предизвиква паника. И когато дойде време да помислите за потомството, страхът ви пречи да се съсредоточите върху главното - раждането на дете, принуждавайки всички мисли да се посветят на възможните негативни аспекти на двата процеса. Има и друга крайност - вярата, че природата ще направи всичко сама, което означава, че няма от какво да се притеснявате. И двете гледни точки са погрешни. Бременността и раждането са естествени процеси. Но жената трябва да се подготви за тях психически и физически, да има достатъчно знания за това как се случва, да направи всичко по силите си, за да носи безопасно и да роди здраво бебе..

Планиране на бременността

Необходимостта от това се дължи не само на материалните възможности на семейството. Най-важното тук е здравето на двамата родители, тяхната готовност за раждането на дете, създаването на благоприятни условия за това. Процесът трябва да започне 2-3 месеца преди очакваното оплождане. Включва:

 • Отказ от тютюнопушене и алкохол;
 • Нормализиране на храненето със задължително използване на голямо количество витамини, микроелементи, фибри;
 • Здравословна физическа активност с чести дейности на открито. Тази част от препарата е особено полезна за жената, тъй като именно тя трябва да роди бебе и раждане, които изискват издръжливост и консумация на енергия;
 • Избягване на стреса.

Всъщност в тези изисквания няма нищо сложно, би било добре всеки да води такъв начин на живот постоянно.

Кои лекари трябва да посетите

Бъдещите родители определено трябва да бъдат прегледани от лекарите. Жената трябва да посети лекари от следните специалности:

 • Гинеколог. Добре е, че това е специалист, който след това ще наблюдава цялата бременност. Той трябва да знае за минали заболявания, раждане, аборт. Гинекологът ще се нуждае от резултатите от тестове за флора, цитология, вирусни инфекции (ХИВ, хепатит, сифилис), PCR изследвания за полово предавани инфекции, цитомегаловирус, херпес, както и информация за податливостта на организма към рубеола, токсоплазмоза;
 • Зъболекар. Преди бременност трябва да се отървете от инфекции в устната кухина, кариес;
 • Кардиолог;
 • Оториноларинголог;
 • Алерголог;
 • Ендокринолог.

В допълнение към споменатите анализи трябва да се направят още изследвания:

 • Ултразвук на репродуктивните органи и млечните жлези;
 • Изследвания на кръв и урина (общи и биохимични);
 • Нива на хормона;
 • Ултразвук на щитовидната жлеза.

Ако жената не прави първия си опит да забременее, специалистът може да счете за необходимо да предпише:

 • Колпоскопия на шийката на матката;
 • Хистероскопия;
 • Ендометриална биопсия.

Приемането на орални контрацептиви, както и контрацепция с помощта на спирала, трябва да се прекъсне 2-3 месеца преди зачеването. Ако семейството има генетични заболявания или някой от бъдещите родители е имал радиация, струва си да посетите съответния специалист.

Най-важното нещо по време на бременност

В този период има много нюанси, които трябва да знаете, за да върви всичко хармонично и безопасно за жената и нероденото бебе. Правилното поведение ще помогне да се избегнат много потенциални проблеми..

Тестове

Жената ще може да разбере, че е бременна въз основа на собственото си здраве. Но това ще бъде малко по-късно, но докато се появят първите признаци, тестът за бременност ще дойде на помощ. Каквото и да е, неговото функциониране се основава на определянето в урината на човешки хорион гонадотропин, който се появява веднага след имплантиране на ембриона вътре в матката, т.е. 7-10 дни след зачеването. И ако направите тест в първия ден от очакваната, но не дойде менструация, това ще бъде информативно. Тези устройства са от няколко вида:

 • Тестови ленти. Импрегниран с реагент, който при потапяне в сутрешната урина дава резултат с точност 95% за 5-10 секунди. Ако до контролната линия се появи друга контролна линия, жената е бременна;
 • Таблетка. Може да посочи бременност със закъснение по-малко от седмица. Капка сутрешна урина се поставя в предвидения за това прозорец. След известно време резултатът се вижда в съседния правоъгълник;
 • Jet. Открива бременност с висока точност на възможно най-ранна дата. Получаващият връх на устройството се поставя под струята урина и резултатът ще бъде видим след няколко минути в предвидения за това прозорец.

Случва се тестовете да издават информация, която не отговаря на реалността. Причината за това е нарушение на инструкциите или прием на лекарства, съдържащи hCG.

Как да определим срока

За да се проследи бременността, както лекарят, така и бъдещата майка трябва да знаят нейния срок. Това е основата за назначаването на проучвания, наблюдение на развитието на плода, възможност за идентифициране на патология. Благодарение на знанието за крайната дата е лесно да се определи датата на предстоящото раждане. Има няколко метода за броене:

 • В деня на овулацията. Това се случва около средата на цикъла. Ако е 28 дни, тогава зачеването е настъпило 14 дни след началната дата на последната менструация. Възможно е да се идентифицира денят на овулацията чрез редовни измервания на базалната температура;
 • С помощта на ултразвук. Екранът ясно показва размера на яйцеклетката, според който лекарят ще изчисли срока. Този метод е най-информативен до 24 седмици;
 • Изследване на матката. Гинекологът ще определи периода според неговия размер, започвайки от 5-та седмица, когато органът започне да се увеличава;
 • С първото движение на плода. Като правило това се случва на 18-20 седмици, понякога на 16-та. Малко е късно, но някои невнимателни жени разбират за бременността по този начин..

Как да живея с бременност

Начинът на живот трябва да бъде насочен към осигуряване на нормалното развитие на нероденото дете и благосъстоянието на жената. Това не означава, че всички удоволствия стават недостъпни, но животът на бъдещата майка става по-подреден:

 • Необходимо е да се следи диетата, така че плодът да получава достатъчно витамини и микроелементи. Засега забравете за кафе, зелен чай, морски дарове, бобови растения, по-малко въглехидрати, от които теглото се увеличава. Но месото, рибата, млечните продукти, зеленчуците, плодовете не са забранени в диетата;
 • Витамините трябва да се приемат според указанията на лекар. Фолиевата киселина е особено важна. Но витамин А се нуждае от умерени дози, в противен случай детето е заплашено от патология;
 • Почивката и комфортът са основните компоненти на ежедневието. Това важи и за дрехите и бельото. Сънят трябва да е поне 8 часа, умственият, физическият и емоционалният стрес е намален. 1,5-часовите разходки на чист въздух, упражненията за укрепване на гръбначния стълб, коремните мускули, перинеума са важни;
 • Използването на транспорт трябва да бъде ограничено поради възможно разклащане, което създава нежелани вибрации;
 • Вдигането на тежести и въздействието върху домакинската работа, особено с използването на химикали, е забранено;
 • Алкохолът и тютюнопушенето са врагове на бременността. Дори рядката употреба може да провокира деформации при дете;
 • Лекарства и растения се приемат само по указание на лекар;
 • Все пак трябва да се грижите внимателно за себе си, но без използването на токсична козметика, акрилни и амонячни материали, солариуми и хардуерни методи. По-добре е да изберете продукти за грижа и хигиена, които са специално създадени за бременни жени;
 • Гърдите се подготвят за бъдещо хранене чрез измиване с топла и хладна вода, въздушни бани по 10 минути 3 пъти на ден;
 • При нормална бременност вагиналният секс не е забранен. С увеличаване на срока, трябва само да предпазите нарастващия корем от натиск върху него.

Възможни проблеми по време на бременност

Чувството за маловажно не е необичайно през различните периоди на бременността. Типични проблеми при жените:

 • Токсикоза. Проявява се от началото на бременността с гадене, повръщане, отвращение към храната и някои миризми. До 12-та седмица токсикозата преминава, но дори преди това, симптомите й могат да бъдат облекчени чрез ядене на парче солени бисквитки с подсладен слаб чай сутрин, пиене на 1,5 литра течност на ден, намаляване на порциите и увеличаване на броя на храненията до 6;
 • Крампи на краката. Увеличаващата се матка свива съдовете, така че кръвоснабдяването на мускулите се нарушава. Тялото може да има недостиг на калций и калий. Продукти, съдържащи тези микроелементи, ще помогнат, мини-упражнения със стискане-разхлабване на пръстите на краката;
 • Замайване. Те могат да се появят по различни причини: запушване, стягане, глад, умора. Можете да се справите с проблема, като избягвате условията, които го създават;
 • Безсъние. Причинява се от безпокойство и промени в тялото, които провокират необходимостта от често посещение на тоалетната, невъзможността да се избере удобна поза заради корема. Спете в едни и същи часове, пийте топло мляко малко преди него, дневната почивка ще ви помогне;
 • Запек. Можете да отстраните проблема, ако изпиете чаша вода след събуждане и добавите лимонов сок към нея преди ядене, разходки много, въвеждане на сини сливи, сушени кайсии в диетата.

Раждане: готовност номер 1

В цялата верига на раждане на дете жените се страхуват най-много от това. Раждането е сериозно предизвикателство, но по-голямата част от майките са го преодолели успешно. Освен това има специалисти, които винаги са готови да помогнат..

Какво да вземете в болницата

Необходимите неща и документи трябва да бъдат подготвени предварително. Преди да родите, трябва да вземете със себе си само тези, които са необходими директно за жената и новороденото. Всичко останало се събира и оставя за по-късно, тези неща по-късно ще бъдат донесени от щастлив баща.
Документи:

 • Паспорт;
 • Обменна карта;
 • Резултатите от последните анализи за днес;
 • Медицинска политика;
 • Общ сертификат;
 • Споразумение с клиниката (ако е сключено).

Неща за раждане и престой в отделението:

 • Просторна нощница;
 • Чорапи тънки и по-дебели, но не вълнени;
 • Хигиенни консумативи (сапун, гребен, четка за зъби и паста за зъби, салфетки, тоалетна хартия);
 • Чифт малки хавлиени кърпи;
 • Халат за баня;
 • Миещи се чехли с неплъзгащи се подметки.

Предмети, от които се нуждаете след раждане и при изписване:

 • Дамски превръзки и бельо за еднократна употреба за мама;
 • 2 сутиена с предно затваряне;
 • Крем за напукани зърна;
 • Слабителни супозитории;
 • Памперси за новородено 1 комплект. Друг се купува според размера на бебето;
 • Бебешки сапун, крем, мека кърпа;
 • Стерилна памучна вата;
 • Тънки и дебели долни ризи, шапки, пелени, ръкавици без пръсти;
 • Одеяло или "плик", шапка, гащеризон, чорапи за освобождаване от отговорност. Всички неща според времето;
 • Дрехи и козметика за мама. Тази, в която жената е дошла в болницата, вероятно ще бъде страхотна.

Как върви трудът

Здравите жени раждат дете по естествен начин, тоест чрез родовия канал. Процесът, подпомаган от акушерка или лекар, е разделен на 3 фази:

 • Първият се брои от началото на редовните контракции, докато шийката на матката се разшири напълно с 4 см. Това е най-дългата част - 8-10 часа. Понякога процесът се стимулира с лекарства;
 • Втората продължава 3-4 часа. Контракциите се усилват и зачестяват, феталният мехур се отваря и водата излиза. Шийката на матката се отваря до 6-8 см, а плодът се премества на нивото на тазовото дъно;
 • Третият се характеризира с отваряне на маточния фаринкс с 10-12 см и продължава от 20 минути до 2 часа. Той преминава в основната част на раждането, въпреки че активността на процеса е отслабена от усещанията. Но това не е така, именно след пълното разкриване на шийката на матката главата на плода преминава през тазовия пръстен и след 8-10 опита на майката бебето излиза. Понякога чантата на жената се дисектира, за да се улесни тази част от пътя..

По време на първите две фази на жената е позволено да седне и да ходи, за да стимулира раждането. В някои клиники процесът се извършва с анестезия. Състоянието на майката се следи чрез измерване на налягане, температура, вагинални изследвания.

След като бебето се роди и пулсацията в пъпната връв спре, то се прерязва. След раждането напуска матката след 2-3 контракции, жената се инжектира с лекарства за предотвратяване на кървене.

Цезарово сечение

Трябва да се предписва според показанията, но понякога това се прави по искане на жената. Планираната операция се извършва, както следва:

 • На операционната маса жената получава епидурална или обща упойка. Слагат капкомер и устройство за измерване на налягането, както и катетър за оттичане на урина;
 • Коремът на жената се разтрива с антисептик, лекарят прерязва коремната стена и предната матка, отстранява бебето, прерязва пъпната връв. Отнема 10-15 минути;
 • Хирургът отделя плацентата, изследва маточната кухина, зашива органа. След това конците се нанасят върху коремната стена, върху бинта и леда;
 • Една жена е поставена в реанимация за един ден, където се прилага физиологичен разтвор и антибиотици.

След преместване в отделението шевовете се третират всеки ден, упойката се спира за 3-4 дни.

Патология по време на раждане

Отклоненията от хода на нормалното раждане се наричат ​​патологични, тоест представляват опасност за здравето или живота на жената и новороденото. Има няколко вероятни причини за това:

 • Големи плодове;
 • Тесен таз на майката;
 • Различни варианти за грешна позиция на плода;
 • Белег на матката;
 • Многоплодна бременност;
 • Пролапс на пъпната връв.

След раждането

Новороденото се нуждае от внимание, грижите за него отнемат много енергия, а самата мама все още се нуждае от помощ и понякога една жена се губи пред случващото се в собственото й тяло.

Относно кърменето

Кърменето има много предимства пред адаптираното мляко:

 • Детето расте по-силно, напълнява по-бързо, защитено е от инфекции и алергии;
 • Тялото на жената се възстановява по-бързо;
 • Не е нужно да губите време в търсене на подходяща бебешка храна, пари за закупуването й, бъркане с подготовка и стерилизация на бутилки.

Обикновено бебето се прилага на гърдата на третия ден след раждането, а преди това жената трябва да се изрази. Боли, но е необходимо след това да можете да се храните най-малко 6 месеца, а най-добре до една година. В тази връзка новородените майки се притесняват от два проблема:

 • Липса на мляко;
 • Напукани зърна.

Първият се решава чрез често прихващане на детето към гърдите, приемане на стимулиращи лактацията средства: инфузия на семена от анасон, настъргани моркови със заквасена сметана. Жената ще трябва да пие много течности и да се храни правилно, за да предотврати образуването на газове при бебето..

Напуканите зърна трябва да се лекуват със специални кремове и въздушни бани. Също така е необходимо да се научите как правилно да кърмите бебето, така че да грабне зърното заедно с ареолата.

Тяло след раждане

В тази част стомахът доставя най-много страдания на жените. Вече не е толкова плоска, както преди; по време на бременността мускулите се разтягаха и леко отпускаха. Но не е нужно да се примирявате. Има няколко мерки, които можете да предприемете:

 • Променете диетата си. Ако включите в диетата овесени ядки, ориз, зеленчуци, плодове, пийте много вода, това ще стимулира метаболитните процеси. Коремната мазнина бавно, но стабилно ще започне да изчезва. Имайте предвид, че високите количества фибри са вредни за бебетата, ако кърмят. А гладуването е недопустимо, защото млякото ще изчезне. Следователно, в желанието си за хармония, трябва да знаете кога да спрете;
 • Възстановете мускулния тонус. Нежните упражнения за корема ще помогнат: коремно дишане, напрежението му по време на разходка, за домакински задължения. Трябва да увеличавате натоварването постепенно, можете интензивно да се ангажирате в шест месеца след раждането, ако те са преминали без усложнения.

Изписване след раждането

Матката след раждането не се възстановява за един ден. Този процес се разтяга за известно време, през което жената има лохии. Отначало те съдържат много кръв, след това постепенно се озаряват и до края на 6-8-та седмица след раждането придобиват прозрачност или бял цвят..

Секс след раждане

Ще трябва да се въздържите от него още 4-6 седмици, ако раждането е било нормално. Сексуалната сфера на жената трябва да се възстанови напълно, тогава сексът ще бъде радост и няма да причини болка и инфекция.
След цезарово сечение или разкъсване на перинеума ще отнеме 2 месеца за възстановяване.

По време на първия полов акт жената може да почувства болка и дискомфорт. Това се дължи на вагиналната сухота, която може да бъде коригирана с помощта на смазка, или по-добре, дълга прелюдия към акта. Тонът на стените е почти винаги намален. Но този проблем може да бъде решен и чрез трениране на вагината с упражнения на Кегел..

Ако прикрепването се е случило на яйчника или другаде, симптомите на извънматочна бременност през първите дни ще бъдат подобни.

Болка и тежест в стомаха през първия триместър: причини и съвети. Когато боли стомаха по време на ранна бременност.

Как тестът определя бременността. Най-добрите тестове за бременност за. всички диагностични методи за жени, които не са имали първата бременност.

Бременност напред: какво трябва да знае бъдещата майка

Бременността е най-важното събитие в живота на всяка жена. За да направите появата на бебето най-успешна, по-добре е бъдещата майка да се подготви предварително за раждането на детето. Основните препоръки за планиране на бременност даде Лейла Султанбекова, акушер-гинеколог на медицински център "ЛИТС".

Лейла Набиевна, кога трябва да започнете да се подготвяте за бременност?

- Няколко месеца са напълно достатъчни, за да може една жена да бъде прегледана, да получи съвет от специалист и, ако е необходимо, да се подложи на терапия.

През този период бъдещата майка също трябва да започне да приема мултивитаминни препарати, за да насити организма с необходимите микроелементи и витамини..

Какви тестове трябва да вземат жените??

- Съществува т. Нар. Клиничен минимум, който включва: кръвен тест (за изключване на анемия), преглед при гинеколог с цитонамазка за микрофлора, цитонамазка (всяка жена трябва да го прави поне веднъж годишно - приблизително), преглед за инфекции инфекции, предавани по полов път (PCR, кръв), ултразвук на таза.

Препоръчително е също да включите кръвен тест за TORCH инфекции (токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпес).

На рецепцията гинекологът може да разшири списъка с тестове в зависимост от историята, заболяванията на пациентката, нейната възраст и възрастта на партньора.

Как ерозията и дисплазията на шийката на матката влияят на бъдещата бременност?

- Ерозията (ектопия) или дисплазията няма отрицателен ефект върху самата бременност, но през този период патологичните промени в шийката на матката могат да се влошат поради намаляване на имунитета на жената.

Ако пациентът има заболяване на шийката на матката, тогава е по-логично и правилно да се ангажира с лечение преди зачеването, а не след раждането.

Съществува мнение, че смекчаването на ерозия има отрицателен ефект върху раждането. Така е?

- Моксибационната ерозия е безопасна технология за бъдеща бременност и раждане. Поради подмладяването на рака на маточната шийка специалистите започнаха да лекуват патологията с лазери по-бързо, по-ефективно, по-радикално и понякога по-агресивно..

Не е нужно да се притеснявате, ако специалист Ви е предписал обгаряне на ерозията. Съвременните техники, използвани при лечението на цервикална патология, са щадящи и не причиняват рубцови деформации, които могат да повлияят неблагоприятно на хода на бременността и раждането.

Защо мъжът има проблеми със зачеването на дете?

На какви прегледи трябва да се подложи мъжът?

- Семейната двойка се ръководи от двама специалисти: гинеколог / репродуктолог за жена и уролог / андролог за мъж. Но практиката показва, че най-често гинекологът изписва списък с тестове за мъж, с резултатите от които той отива при своя специалист.

Бъдещият баща трябва да премине: цитонамазка за микрофлора, изследване за ППИ (PCR, кръв), а в случай на проблеми с настъпването на бременност при партньор - спермограма.

Какво да правим с Rh-конфликт?

- На първо място, трябва да бъдете наблюдавани от лекар и да следвате неговите препоръки: периодично да давате кръв за антитела, да правите ултразвуково сканиране, за да оцените състоянието на плацентата, околоплодната течност, плода и кръвния поток, доплер.

В края на бременността - кардиотокография - за оценка на състоянието на плода и идентифициране на хипоксичните му състояния. При липса на антитела е необходимо да се направи профилактичен антирезусен имуноглобулин.

Дори ако имате открити антитела и те се натрупват, а ултразвукът показва признаци на хемолитична болест (разрушаване на червените кръвни клетки в кръвта) при плода, това не е присъда. Разработени са съвременни и ефективни подходи при лечението и управлението на такива бременни жени, има родилни домове, специализирани в тази патология.

Също така трябва да знаете, че Rh-конфликтът по време на предишна бременност може да не се повтори през следващата.

Заслужава ли си да се изучат медицинските досиета на близки роднини?

- Много заболявания са наследствени, така че на рецепция всеки специалист ще ви попита за болестите на най-близките роднини.

Няма да има изключение и гинекологът, който събира анамнеза при първоначалния прием, независимо дали се планира бременност или не. Ако е необходимо, гинекологът може да препоръча консултация на семейна двойка с генетик.

Как правилно да се определи овулацията?

- За да изчислим овулацията математически, вземаме изчислението: овулация = 1-ви ден от очакваните бъдещи периоди минус 14 дни. Прозорец за плодовитост (дни на възможно зачеване) ± няколко дни.

Сега в мобилните приложения овулацията може да се изчисли автоматично, при условие че пациентът отбелязва дните на цикъла си.

Друг вариант са тестовете за овулация, продавани в аптеките..

Съществува възможност за ултразвуков контрол на овулацията в менструалния цикъл. Косвени признаци на овулация могат да се отбележат и при изследване на пациент на гинекологичен стол.

Не трябва обаче да се забравя за евентуална промяна в менструалния цикъл и следователно овулация, в случай на изменение на климата, строга диета, рязка загуба на тегло, предишно заболяване с висока температура, стрес и други фактори..

Кога е по-добре да отложите бременността?

- Струва си да отложите зачеването, ако наскоро сте претърпели остро заболяване или обостряне на хронично заболяване, операция, лекувате инфекция и все още не сте преминали контролни цитонамазки, сте били в контакт с инфекциозен пациент.

Не се препоръчва да планирате бременност след скорошен спонтанен аборт, пропусната бременност, аборт, тежък стрес. По време на прегледа гинекологът ще Ви препоръча необходимия период за възстановяване и ще Ви каже как можете да използвате това време.

Лекарства по време на бременност: какво да изберем?

Ако една жена е претърпяла замразена бременност или спонтанен аборт, след колко време ще може да започне да планира бременността отново?

- Златният стандарт, на който гинеколозите се придържат, е 6-месечно прекъсване (контрацепция) след неуспешна бременност, няма значение дали е имало спонтанен аборт или аборт. През това време жената ще има време да бъде прегледана и да се подложи на лечение, да се възстанови физически и психологически.

Как възрастта влияе на бременността? Каква е разликата в планирането на бременност при млада и вече на средна възраст жена?

- В съвременния свят нашите жени стават по-склонни да отложат раждането на дете по-късно. Никой не спори, че планирането на дете е по-добро, когато се решат финансови, жилищни и кариерни въпроси. Но също така трябва да разберете, че с възрастта за жената ще бъде по-трудно да зачене и да роди дете..

Разбира се, всеки случай е индивидуален: случва се бременността да не е лесна за младите момичета. Съветвам ви да не отлагате първата си бременност и да я планирате за млада репродуктивна възраст..

Трябва ли да промените диетата си по време на бременност??

- Бременността увеличава нуждата от микроелементи, витамини, протеини и въглехидрати, така че диетата трябва да бъде здравословна и балансирана. Това не означава, че трябва да ядете за двама (или трима за близнаци), тъй като преяждането води до наднормено тегло, което ще се отрази негативно на самата бременност, раждането и здравето на нероденото дете.

Аз съм против, когато една жена отказва грубо на себе си някои любими „закуски“, с които е свикнала. Всичко трябва да е умерено. Бременността е удоволствие, а не ограничение.

Просто трябва да запомните, че за здравето на бебето са необходими не само любимите ни въглехидрати, но и протеиново хранене. Диетата на жената трябва да съдържа достатъчно млечни продукти, богати на калций, много плодове и зеленчуци, богати на фибри..

Трябва ли да се ваксинирам?

- Ако бъдещата майка се разболее от рубеола или морбили по време на бременност, това може да бъде изпълнено със здравето на бебето. Разбира се, трябва да се ваксинирате срещу инфекциозни заболявания, които жената не е имала.

Каква физическа активност се препоръчва за зачеване?

- За да забременеете, ви е необходим редовен сексуален живот, който също можем до известна степен да разглеждаме като вид физическа активност.

При нормален ход на бременността умерената физическа активност не е противопоказана, но дори показана. Най-безопасните за бременни жени са натоварванията във водата: плуване, водна аеробика. Йога помага добре.

След раждането препоръките са идеални за възстановяване и укрепване на мускулите на тазовото дъно. Занятията в мини-групи за бременни жени и млади майки ще ви позволят да поддържате физическа форма и добро емоционално настроение. И не забравяйте за разходките на чист въздух.