Според лекарите всяка десета двойка изпитва проблеми с зачеването на дете. Медицинското безплодие не винаги е причината. Проблемите с оплождането често са причинени от други фактори.

Лекарите наричат ​​безплодие отсъствието на бременност след година редовен незащитен контакт. Според статистиката само една четвърт от здравите жени успяват да забременеят след първия месец на полов акт, без да използват контрацептиви..

Възможни причини, поради които едно момиче не може да забременее

Фактори, които намаляват шансовете за зачеване на дете:

 1. Стрес. То може да бъде причинено от ежедневни проблеми, емоционален стрес, а понякога и от напразни опити за забременяване, което в крайна сметка образува порочен кръг..
 2. Липса на телесно тегло.
 3. Нередовен менструален цикъл.
 4. Прекомерна употреба на вагинални дезодоранти, парфюмирани тампони и тампони. Страстта към тях нарушава естествената микрофлора на влагалището, която пречи на сперматозоидите.
 5. Недостатъчна или твърде висока честота на полов акт. Шансовете да станете родители са по-големи, ако правите секс на всеки 2-3 дни. През това време сперматозоидите придобиват сила, но нямат време да изчезнат..

Благоприятно време за зачеване

Много е важно, когато планирате бременност, да изчислите периода на овулация. Овулацията е образуването на ново яйце, което е плодородно. В здравото женско тяло този процес се случва всеки месец. Яйцеклетката се придвижва от яйчника към маточната тръба и след това е способна да забременее в рамките на два дни. Ако сексът не се е случил по време на овулация, тогава сперматозоидите ще умрат вместо оплождане и яйцеклетката ще бъде освободена заедно с менструално кървене.

Как можете да определите деня на овулация след менструация:

Процесът на овулация при всяка жена се случва в различни дни от менструалния цикъл..

Образуването на ново яйце се характеризира с:

 1. Болка в долната част на корема.
 2. Подути гърди.
 3. Повишено либидо.
 4. Промени в консистенцията на вагиналното течение.
 5. Нестабилен емоционален фон, раздразнителност.

Има няколко метода, които можете да използвате за изчисляване на дните на овулация..

- посещение при гинеколог

За да изготвите календар за овулация, можете да се свържете с вашия гинеколог, който ще ви предложи процедура, наречена фоликулометрия. Извършва се по следния начин: след края на менструалния цикъл се прави ултразвуково сканиране на всеки два дни и се следи динамиката на фоликула. Лекарят наблюдава пациента от няколко месеца до шест месеца, за да изготви график за образуване на яйца. Този метод за определяне на деня на овулацията е най-модерният и 100% точен..

- измерване на базалната температура

Можете сами да изчислите деня на овулацията въз основа на промените в телесната температура. Според медицинската информация температурните промени се дължат на въздействието на прогестерона върху тялото по време на образуването на яйцето. Този метод също ще ви помогне да научите повече за работата на яйчниците и да се уверите, че няма гинекологични проблеми. За да направите това, през целия менструален цикъл е необходимо сутрин, без да ставате от леглото, да измервате ректалната температура и да съставяте температурен график.

Как се чете графиката:

 1. При стандартен двуфазен цикъл се забелязва рязко повишаване на температурата (около 0,5 градуса) по време на образуването на яйцеклетки.
 2. Има и резки спадове на температурата няколко дни преди овулацията и менструацията..
 3. Повишената температура в края на втората фаза може да показва възможна бременност..

Следващите две седмици след повишаването на базалната температура ще бъдат най-благоприятни за зачеване на дете..

Струва си да се отбележи, че промените в хормоналните нива могат да навредят на резултатите от промените. Хормоналният фон може да се промени под въздействието на различни фактори, включително стрес, лекарства и скорошно заболяване.

- календарен метод за изчисляване на дните на овулация

Този метод е подходящ за жени с редовен менструален цикъл, независимо колко дълго продължава. За да съставите календар, трябва да анализирате последните три месеца. Ако цикълът е нестабилен, е необходимо да се вземат предвид всички негови колебания през годината. За да съставите календар на възможната овулация, трябва да извадите 18 от продължителността на най-краткия менструален цикъл.Например, ако периодът е 25 дни, тогава първият ден на овулацията ще бъде седми. За да получите последния ден за зачеване, е необходимо да извадите 11 от най-дългия цикъл. Ако е 37 дни, тогава последният ден ще бъде 26-и.

Промените в хормоналните нива също могат да повлияят на надеждността на изчисленията..

- изчисляване на дните на овулация с помощта на специални тестове

По начина, по който работят, тези показатели приличат на тестове за бременност. Не трябва да съхранявате разопаковани тестове, тъй като това намалява тяхната ефективност. Лентите реагират на нивото на LH - лутеинизиращ хормон, чието ниво в урината се увеличава рязко преди яйцеклетката да напусне яйчника. Тестовете се използват в съответствие с инструкциите в продължение на няколко дни, за предпочитане седмица преди очакваната овулация. Ако лентата стане ярка след употреба, шансовете за зачеване на дете ще се увеличат през следващите няколко дни..

Коя позиция ще бъде по-бърза и удобна?

Най-добрата позиция за секс, когато искате да заченете дете, се счита за мисионерска, когато жената лежи с лице към мъжа, а мъжът е отгоре. Тази позиция превръща силите на гравитацията в полза на двойката, а също така помага при огъването на шийката на матката, което понякога може да попречи на бременността. По време на секс можете да поставите възглавница или мек валяк под гърба си, за да подпомогнете потока на спермата. Подходяща е и странична позиция, когато мъжът е прикрепен към гърба, а жената лежи отстрани. Шансовете за успешно зачеване с маточна флексия се увеличават чрез използване на позицията на коляното-лакът. Ако жената има възпалени яйчници, матката може да бъде обърната в другата посока. В този случай за секс трябва да изберете позиция, в която жената да лежи на страната, където е обърната матката. Важно е по време на еякулация пенисът да е разположен възможно най-близо до матката. За зачеването на дете важна роля играят емоционалните усещания - страст, любов, привличане. След секс не е нужно веднага да бягате до банята - просто трябва да легнете и да си починете, за да дадете на сперматозоидите по-голям шанс за оплождане на яйцеклетка. Идеални пози са тези, които предотвратяват изтичането на сперматозоиди от влагалището след еякулация. Някои жени стават след полов акт в поза от бреза, вярвайки, че това ще помогне на потока сперма.

Какви витамини да се пият?

За успешно зачеване и здравословно развитие на плода, лекарят, въз основа на тестове, може да препоръча курс на витамини и минерали. Това се дължи на факта, че по време на бременност женското тяло изпитва силен стрес и някои вещества може да не са достатъчни за правилното му функциониране. Препоръчително е да започнете да приемате някои лекарства шест месеца преди планираната бременност. Освен това лекарят може да предпише допълнителни лекарства за коригиране на хормоналните нива..

Списък на препоръчителните витамини за бременни жени:

 1. Фолиева киселина. Обичайният дневен прием за този елемент е 200 mcg, но се препоръчва да се увеличи до 400 mcg или по-висока при подготовка за бременност. Лекарството се приема шест месеца преди зачеването и се пие до края на първия триместър. Дефицитът на фолиева киселина в организма може да причини аномалии на плода, както и умствена изостаналост.
 2. Витамин Е. Дозировката на този витамин се поддържа между 100 и 300 IU на ден. Витамин Е подобрява функционирането на женската репродуктивна система, нормализира синтеза на половите хормони и помага на тялото да носи по-добре бебето. Също така приемът на този витамин е ефективна мярка за предотвратяване на спонтанен аборт или замръзване на плода в началото на бременността..
 3. Витамин D. Дневната доза не трябва да надвишава 400 IU. Витаминът подобрява усвояването на калция от тялото на жената, което помага за правилното развитие на скелета на плода. Дозата може да бъде намалена по съвет на лекар, ако жената прекарва много време на слънце. Лекарството се започва преди зачеването и продължава през цялата бременност..
 4. Витамин К. Насърчава по-доброто съсирване на кръвта, което помага по време на раждането. Средна доза - 1 mg на ден.
 5. Витамин Н (биотин). Дневната надбавка е около 300 IU. Биотинът помага за усвояването на протеини, стабилизира кръвната захар и подпомага синтеза на хемоглобин.
 6. Витамин А. Дозировка - до 3000 IU. Препоръчително е да го приемате внимателно, тъй като излишъкът от този витамин в организма може да доведе до аномалии в развитието на ембриона и плода. Можете да промените витамин А на безопасен предшественик, бета каротин.
 7. Витамин С. Насърчава усвояването на желязото, е средство за предотвратяване на анемия при бременни жени. Дневна доза - 60 mg.
 8. Йод. Помага за правилното развитие на нервната система на детето. Трябва да се приема, докато планирате зачеване, по време на бременност и по време на кърмене

Витамините Е, С и бета каротинът също са мощни антиоксиданти. Приемането им нормализира работата на ендокринната и кръвоносната системи, укрепва имунната система, което е особено важно по време на бременност, тъй като приемането на много лекарства през този период е забранено.

Препоръки за мъже:

- как да подобрим качеството на спермата?

Бъдещият баща, подобно на майка, трябва да се консултира с лекар, преди да планира зачеване, за да бъде изследван за кръв и сперма. Това ще определи химичния състав на кръвта, възможната липса на определени вещества в организма и ще разкрие подвижността на спермата. За да се подобри качеството на спермата, се препоръчва да се следват следните правила:

 1. Необходимо е да се откажете от тютюнопушенето и алкохола няколко месеца преди планираното зачеване, тъй като лошите навици свиват кръвоносните съдове, което предотвратява проникването на хранителни вещества в тестисите.
 2. Диетата на мъжа трябва да съдържа аминокиселини, протеини, минерали и витамини. Препоръчва се да се ядат морски дарове и зеленчуци.
 3. Наложително е да се изключи употребата на анаболни стероиди и хормони, тъй като под тяхно влияние тестисите могат да спрат сами да произвеждат тестостерон.
 4. Подредете телесното тегло. Наднорменото тегло или слабата се отразява негативно на качеството на спермата. Слабите мъже често имат дефицит на витамин, а дебелите са склонни да приемат тестостерон, който намалява подвижността на сперматозоидите..
 5. Твърде честият полов акт не води до подобряване на сперматозоидите, тъй като сперматозоидите просто нямат време да узреят. По-добре е да правите секс на всеки 2-3 дни..
 6. Необходимо е да се откажат от горещи вани, сауни и горещи бани. Високата температура убива спермата и отнема около три месеца, за да се възстанови..
 7. Потенциално носенето на по-широки гащи може да увеличи шансовете ви за зачеване. Според някои доклади плътните еластични ленти и високата температура в долните гащи влияят негативно върху производството на сперматозоиди..
 8. Честото колоездене с твърда седалка може да намали обема и качеството на спермата. Също така, дългото колоездене може да увреди скротума и тестисите, а носенето на специални шорти за колоездене може да намали плодовитостта..

- стрес

Не трябва да забравяме за стреса, който мъжете изпитват и ако двойка не може да зачене дете дълго време. Стресът не е добър за сперматозоидите и стресът ще бъде достатъчен както по време на бременността на жената, така и в ранните години на грижи за новородено. За да не се изнервяте, определено трябва да намерите време да се отпуснете. Правенето на това, което обичате, и разходките на чист въздух са чудесна помощ за справяне с прекомерния стрес, което има положителен ефект върху подвижността на сперматозоидите.

Колко IVF е необходимо, за да забременеете?

Оплождането ин витро се използва в целия свят от около 40 години. IVF е оплождане извън тялото, когато биоматериалът се отстранява от родителите и се поставя в инкубатор за няколко дни. След оплождането яйцеклетките се прехвърлят в матката. IVF се предписва в много случаи на безплодие, което не може да бъде излекувано по друг начин. Понастоящем в Русия има възможност да се направи IVF безплатно по програмата за задължителна медицинска застраховка за почти всяка форма на безплодие.

Според статистиката само 35 от 100 случая на IVF забременяват. Във всеки случай ограничението на броя на процедурите се определя от лекаря, в зависимост от характеристиките на тялото на жената. При някои двойки бременността настъпва само от 10-11 опита, тъй като никой не може да даде гаранции за зачеване с IVF.

Заключение

Невъзможността за забременяване не е присъда. Често това не се причинява от безплодие, а от други фактори. Понякога просто трябва да промените малко начина си на живот и да започнете да следвате прости препоръки, за да имате успешно дете. Във всеки случай дори напразните опити да забременеете не трябва да плашат. Съвременната медицина е в състояние да реши такива проблеми.

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.

Как да забременеете: най-ефективните начини + какво да направите, ако не можете

Поздрави, скъпи приятели! Предлагам да разгледаме важна тема за много семейни двойки, а именно как да забременея, да зачена дългоочаквано дете. За съжаление 30% от младите хора търсят помощ от лекари, за да разберат защо не могат да заченат дете. В тази статия ще ви разкажа повече за причините за безплодие, в коя позиция е по-добре да правите секс, за да забременеете, възможно ли е да забременеете по време на менструация, как да забременеете с близнаци.

Най-добрата възраст за първото дете е между 22 и 32 години. След 33 години жената има намаление на плодовитостта с 4%, така че шансовете за забременяване и раждане на здраво бебе намаляват. Жената може безопасно да роди и роди дете само ако поддържа правилния начин на живот и със съвета на квалифициран лекар.

Причини за безплодие

Безплодието при семейните двойки се среща в 10-15% от случаите. Лекарите установяват редица причини, поради които не е възможно да се зачене:

 • запушване на фалопиевите тръби поради индивидуални анатомични особености или възпаление;
 • менструални нарушения;
 • липса на овулация;
 • аборт;
 • тумори;
 • нисък брой сперматозоиди и лошо качество на спермата;
 • ендометриоза;
 • нарушения на сперматогенезата;
 • неблагоприятни фактори на околната среда;
 • хронични заболявания на репродуктивната система;
 • наследствени фактори;
 • неврологични заболявания;
 • нарушения на генетично, хромозомно ниво.

Ако зачеването не се случи поради безплодието на съпруга си или жената не е омъжена, но иска да има деца, тя може да реши този проблем без мъж, като се свърже с банка за сперма, където ще бъде избран материал за донори за нея..

Лечение на безплодие

Ако съпрузите не могат да заченат дете, лекарят предписва консервативна терапия след диагностициране. В по-тежки случаи е необходима операция. Ако една жена е диагностицирана с недостатъчна овулация, тогава й се предписват хормонални лекарства, стимуланти.

С цел бързо забременяване се извършва изкуствено осеменяване. Това ще изисква сперма на съпруга или донора. В маточните тръби се поставя смес от яйца и сперма. Възможно е ин витро оплождане - хирургът извлича и връща яйцеклетката в матката.

Понякога хората, които са премахнали сливиците, са изправени пред безплодие. Това се дължи на факта, че сливиците са важна част от имунната система на човека, която предпазва тялото от различни инфекции. При тежко възпаление те се отстраняват, за да се предотвратят ставни разстройства, бъбречни и сърдечни заболявания. Хирургичната интервенция намалява производството на имуноглобулини - вещества, отговорни за защита срещу патогенни микроорганизми, узряване на зародишните клетки.

Какво да направите, за да забременеете

За бърза бременност трябва внимателно да проучите факторите, влияещи върху овулацията. Такива действия на жената могат да забавят процеса на зачеване:

 • чест стрес - намалява яйчниковия ресурс;
 • гладуване, диети - водят до нарушаване на женския цикъл;
 • прием на хормонални хапчета - потискат овулацията;
 • алкохол, злоупотреба с цигари, лъчева и химическа терапия - водят до интоксикация на организма.

Елиминирането на тези фактори нормализира функцията на яйчниците, помага за възстановяване на овулацията. Освен това тялото трябва да получава изцяло витамини и минерали.

Хроничният стрес може да причини хормонални смущения и увреждане на сперматозоидите.

Дисфункцията на яйчниците може да е резултат от недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Под въздействието на йод, който постъпва в тялото на жената с храната, щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони. Те регулират работата на кръвоносните съдове и сърцето, отговарят за метаболитните процеси, психичното състояние, репродуктивната и храносмилателната системи.

Липсата на тиреоидни хормони в организма води до менструални нарушения, дисфункция на яйчниците, продължително и обилно кървене по време на менструация. Жената може да се оплаче от редица симптоми:

 • повишена сънливост;
 • чести настинки;
 • лош апетит или никакъв апетит;
 • запек;
 • увреждане на слуха;
 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • рязко наддаване на тегло;
 • студенина;
 • бледност на кожата;
 • чуплива и скучна коса.

Когато се появят такива признаци, трябва да се прегледате от ендокринолог и да преминете курс на лечение.

Можете да научите повече за методите за зачеване във видеото:

Възможно ли е да забременеете от смазване

Този въпрос често може да бъде намерен във форуми, нека го разберем.

Лубрикантът не съдържа генетичен материал, но когато се отделя от уретралните канали заедно с лубриканта, е възможно да се освободи малко количество сперма, останало там по-рано. Това може да се дължи на скорошна мастурбация или секс. В този случай е възможно да забременеете от смазване, но вероятността е много малка..

Как да забременеете по-бързо

7 тайни за ускоряване на процеса на бременност.

Здравословният начин на живот изобщо не означава, че жената трябва да спортува по цял ден във фитнеса. И обратно, това може да доведе до липса на овулация. Достатъчно е да тренирате 45-50 ежедневно и на всеки 2 дни. Началото на бременността се улеснява от правилното хранене, ходене или половин час аеробика. Също така е важно да се откажете от алкохола и тютюнопушенето..

Правилното хранене

В продуктите от брашно бързата храна съдържа много въглехидрати и канцерогенния акриламид. Те влияят негативно на нервната система и гените. Акриламидът се съдържа в картофени чипсове, закупени в магазина кифли, пайове, хляб и пържени картофи.

За да забременеете по естествен път, в тялото на жената и мъжа трябва да се доставят следните витамини:

 • витамин А - играе важна роля за функционирането на половите жлези;
 • витамин Е - когато липсва, се забелязват менструални нарушения, нервни разстройства, бързо стареене на кожата;
 • витамин В12 - отговаря за метаболизма на мазнините и въглехидратите, участва в образуването на кръвни клетки.

Важните микроелементи включват:

 • цинк - участва в производството на ензими и синтеза на протеини, производството на тестостерон и сперматозоиди, подобрява репродуктивната функция;
 • калий - ефективен за предотвратяване на ерозия на шийката на матката, намалява риска от спонтанен аборт;
 • злато - предотвратява безплодието и е полезно при импотентност;
 • мед - участва в синтеза на женски полови хормони, насърчава бързото зачеване.

За да попълните дефицита на витамини и микроелементи, препоръчвам да включите следните храни в диетата:

 • витамин А: сладък картоф, тиква, черен дроб, сушени кайсии, чушки, авокадо, сирене, манго, маруля, яйца, говеждо, моркови, броколи, мазна риба, картофи, диня, пъпеш;
 • витамин Е: спанак, растителни масла, слънчогледови семки, авокадо, ядки, риба, скариди, аспержи, броколи, домати, плодове, плодове;
 • витамин В12: говеждо, черен дроб, агнешко, свинско, треска, мляко, сирене, скариди, миди, пуешки гърди;
 • цинк: портокал, ябълка, смокиня, касис, грейпфрут, боб, елда, грах, риск, цвекло, домати, картофи, чесън, джинджифил, ядки, сирене, месо, яйца, калмари;
 • калий: картофи, боб, сушени кайсии, сини сливи, сьомга, авокадо, портокали, тиква, спанак;
 • злато: царевична каша, специални препарати;
 • мед - черен дроб, скариди, ориз, грах, тестени изделия, фъстъци, шам-фъстъци, лешници, леща, орехи, боб, октопод, овесени ядки.

Народни средства за защита

За лечение на безплодие можете да използвате народни средства.

 1. Чай от градински чай. Сварете 5 г градински чай в 250 мл вряща вода, добавете малко сол. Трябва да се приема след менструация в продължение на 11 дни, по 10 ml сутрин преди хранене и през нощта. Лечението продължава 3 месеца. Ако зачеването не е настъпило, повторете курса след 2 месеца.
 2. Чай от липов цвят. Вземете 20 g суровини и залейте 1 литър вряща вода, затворете контейнера с капак и оставете за 2 часа. Трябва да приемате продукта по 250 ml два пъти дневно в продължение на шест месеца.
 3. Джинджифил. Елиминира спазмите по време на менструация, нормализира тонуса на матката, бори се с безплодието, фригидността. Добре е да използвате джинджифил на прах в комбинация с мед за мъже. Сместа се оставя да се измие с чай.
 4. Билка от възел. Смесете 250 мл билки и 1 литър вряща вода. Пийте като чай.
 5. Коренища на валериана. Баните, използващи отвара на основата на коренища на валериана, помагат в борбата срещу мъжкото безплодие. Достатъчно е да вземете 60 g натрошени суровини, да налеете 2 литра топла вода и да оставите за 2 часа. След това трябва да кипнете продукта в продължение на 15 минути, да филтрирате и да го излеете в банята с вода. Курсът на лечение включва 10 процедури.
 6. Роуън. Тинктурата от роуан лекува възпаление на матката, придатъците, пикочните пътища, запушване на фалопиевите тръби. Вземете продукта по 40 капки три пъти на ден.
 7. Натурални сокове. Нормализиране на хормоналните и сексуални функции. Препоръчвам да вземете 100 мл сок от пресни листа от коприва. След половин час можете да изпиете 100 мл сок от листа магданоз или целина.

Консултация с лекар

Когато планирате бременност, е важно да се консултирате с лекар и да се изследвате. Семейната двойка трябва да бъде изследвана за различни генитални инфекции. На консултацията лекарят ще ви каже подробно какви лекарства и витаминни комплекси трябва да пиете. Жената трябва да обърне внимание на фолиевата киселина. Помага за намаляване на рисковете от патологии на нервната тръба при плода. Приемът на фолиева киселина 3-5 месеца преди бременността помага за нормализиране на хормоните.

Преброяване на цикъл дни

За да забременеете лесно, трябва да опитате в определени дни от менструалния цикъл. Най-доброто време за оплождане се счита първите 5 дни преди овулацията, по време на нея и в рамките на 5 дни след овулацията. През този период дори дева може да забременее с лишаването от невинност..

За да се определи правилно денят на овулацията, в аптеките се представят специални комплекти. Но повечето жени предпочитат да измерват базалната температура, когато менструалният им цикъл е нередовен. Термометърът трябва да се постави в ректума сутрин. В деня на овулацията има леко повишаване на температурата.

Много жени искат да знаят кой ден могат да заченат през периода си. Гинеколозите единодушно вярват, че шансът за зачеване по време на менструация е много нисък. Овулацията обикновено се случва след 7 дни от цикъла, така че в повечето случаи зачеването по време на менструация не се случва.

Липса на безпокойство и безпокойство

За да забременеете по-бързо, не е нужно да се притеснявате и да се закачате за мисли за бременност. Ако не беше възможно да забременеете за първи или втори път, това е напълно нормална и често срещана ситуация, а не повод за паника.

Не ставам веднага след секс

За да заченете дете по-бързо, препоръчвам да лежите с партньора си поне 15 минути след интимност. През този период мъжките репродуктивни клетки ще имат време да проникнат в матката..

Каква позиция е по-добре да правите секс, за да забременеете

По време на интимност партньорите трябва да осигурят максимален контакт, така че сперматозоидите да не изтичат от влагалището и да не се движат вертикално надолу. Учените са съставили списък с най-успешните позиции за зачеване.

 1. Мисионерска. За много двойки може да изглежда скучно, но именно в него можете да забременеете по-бързо. В това положение сперматозоидите проникват директно в матката и шансът за изтичане се свежда до нула..
 2. На страната. Удобно положение за навлизане на сперматозоиди в матката. Някои хора мислеха, че за да заченете момиче, трябва да правите секс от лявата страна, а за момче - от дясната..
 3. На колене. Позата се счита за успешна за зачеването на момче, тъй като ще помогне на най-бързо сперматозоидите да влязат в матката.Тази позиция е подходяща, ако матката е огъната.

Позицията за езда се счита за неподходяща за зачеване. Също така, вероятността от бременност се намалява, ако мъжът седи или стои.

Ако жената има седловидна матка, препоръчвам да повдигнете таза с възглавница по време на секс и да притиснете коленете към гърдите. Това улеснява директното навлизане на сперматозоидите в матката..

Ако шийката на матката е малко по-висока от обикновено, тогава съпрузите трябва да изберат позиция, при която жената лежи по гръб, а партньорът е отгоре.

Можете да научите повече за това как да правите секс и кои позиции са най-добри в отделни статии..

Как да забременея с близнаци

Ако искате две деца наведнъж, вижте 5 съвета.

 1. Оплождане ин витро. По време на процедурата, два ембриона могат да бъдат трансплантирани в матката. Но никой лекар не може да гарантира, че и двамата ще пуснат корени..
 2. Отмяна на хормонални лекарства. Приемът на такива лекарства за дълго време и след това отмяната им водят до факта, че яйчниците започват да работят усилено. Често след като жените спрат да приемат хормонални контрацептиви, те забременяват с близнаци.
 3. Възраст. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голяма е вероятността да зачене две бебета. Но след 40 години шансовете за раждане на близнаци намаляват..
 4. Време на зачеването. За да заченете близнаци, трябва да правите секс в края на пролетта и лятото, главно през светлата част на деня, тъй като през този период хормонът гонадотропин, който отговаря за работата на яйчниците, се произвежда в най-голям обем.
 5. Брой раждания. След раждането на второто дете вероятността за зачеване на близнаци се увеличава 2 пъти, след петото раждане - 6 пъти.

Как да забременея с момче

Пол зависи от вида на хромозомата в спермата. Y хромозомата е отговорна за раждането на момче, а X хромозома за момиче. Продължителността на живота на полови клетки с Y хромозома в женските полови органи е 24 часа. Те са много по-активни от сперматозоидите, носещи Х хромозомата. Х-свързаните зародишни клетки обаче живеят до 72 часа. За да заченете момче, трябва да правите любов в деня на овулацията..

Как да забременея с момиче

За да зачене едно момиче, трябва да настъпи незащитен секс 3 дни преди да започне овулацията. Сперматозоидите с Y хромозома ще умрат преди освобождаването на яйцеклетката, така че има голям шанс да забременеете с момиче.

Заключение

Говорихме за това как да забременеете по-бързо, разбрахме какво трябва да правят жената и мъжът, какви навици пречат на зачеването, в кои дни е по-бързо зачеването и кои народни средства са най-ефективни. Не вярвайте в поличби, митове, заговори и суеверия. По-добре е да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да определите причината, поради която не можете да забременеете, и да даде правилните препоръки.

Знаете ли други начини, които помагат на жената да забременее? Споделете вашите тайни в коментарите!

Бременна съм - какво да правя? Инструкция стъпка по стъпка

Дори онези жени, които внимателно са планирали бременност, когато тя настъпи, често се губят и нямат много добра представа какво да правят и как да се държат.

Елизавета Новоселова
Акушер-гинеколог, Москва

Тестът показа две ивици - ясни, ярки, убедителни. Те потвърждават, че се е случило чудо и сега ще имате дете. Тази новина предизвиква състояние на еуфория, което обаче скоро се заменя с безпокойство: какво да правим по-нататък? Как да се държим правилно в нов статус, трябва ли да отидете на лекар, кога и къде да се регистрирате за бременност, какви изследвания и прегледи трябва да преминете? Трябва ли да събирам някакви документи за отпуск по майчинство, колко време трябва да работя, какво е родово свидетелство, кога и как да избера родилно заведение, трябва ли да се сключи договор? Като цяло се нуждаете от ясно ръководство за по-нататъшни действия, така да се каже, инструкции стъпка по стъпка за бременност. Това е точно инструкцията, която решихме да предложим на вашето внимание..

Посещение при гинеколога и първия ехограф.

Трябва незабавно да отидете на лекар, веднага щом разберете за настъпването на бременността. Първата среща с гинеколог ще включва външен преглед, преглед на гинекологичен стол, ултразвук и кръвен тест за hCG.

Въз основа на резултатите от този експресен преглед лекарят ще може точно да потвърди факта на бременността (или да го отрече, тъй като тестовете понякога са „грешни“), да определи срока и да изключи извънматочната локализация на ембриона. Освен това при първото назначение ще получите информация за по-нататъшни медицински мерки: посещение на други лекари - това може да е необходимо при наличие на хронични заболявания, - допълнителни изследвания, датата на следващото посещение при гинеколога и ултразвук.

Ние коригираме начина на живот

Сега е необходимо да се преразгледат ежедневието, работния график и физическата активност. Първите седмици от бременността са критичен период в развитието на плода: всяко претоварване, стрес и заболявания на бъдещата майка през този период могат да повлияят неблагоприятно на здравето на бебето и хода на бременността. Нощните разходки, клубове и шумни партита ще трябва да бъдат отложени до по-добри времена. През първите седмици на бременността трябва да се опитате да посетите по-малко претъпкани места, за да избегнете риска от инфекция и нараняване. Почивайте си много, спете достатъчно и се разходете на чист въздух.

Необходимо е незабавно да се откаже от извънреден труд, командировки; ако е възможно, изместете началното и крайното време на работния ден, за да избегнете задръстванията по време на пиковите часове. Имате пълното право на всички тези приятни промени в работния график в съответствие с трудовото законодателство..

През първите седмици трябва временно да спрете да спортувате; впоследствие, по време на нормалния ход на бременността, ще бъде възможно да се върнете към спорта - разбира се, коригиран за "интересна позиция".

Полезно е за новоизсечена бъдеща майка да ходи и да плува; но от колоезденето, бягането, кънките и карането на ски трябва да бъдат изоставени веднага щом стане известно за бременността. Опитайте се да не правите резки движения или да вдигате тежести: максималното препоръчително тегло е 3 кг, равномерно разпределено в двете ръце.

Трябва също да коригирате диетата си: важно е бременната жена да се храни правилно. Необходимо е да се откажете от консерви, синтетични напитки и продукти с изкуствени хранителни добавки, не злоупотребявайте с пикантни, мазни и пържени храни.

Ние приемаме витамини

Още от първите дни на бременността на бъдещите майки се препоръчва да приемат фолиева киселина - витамин В9. Този витамин осигурява необходимата скорост на растеж и развитие на бебето в ранните етапи, е основното средство за предотвратяване на пропусната бременност и образуването на малформации на нервната система и сърцето на плода. Освен това фолиевата киселина осигурява по-добро усвояване на желязото, което е необходимо за образуването на хемоглобин. Препоръчителният дневен прием на витамин В9 таблетки е 800 мкг.

Друг „витамин от първите дни на бременността“ - Е; необходимо е тялото на бъдещата майка да синтезира основния хормон на бременността - прогестерон, който осигурява нормален тонус и кръвоснабдяване на матката.

Препоръчителната доза е 100 mg.

Втори ултразвук

Вторият път ултразвук се извършва за период от 8-12 седмици. Цел на изследването: да се потвърди удължаването - успешното протичане и развитие на бременността, да се определи съответствието на размера и развитието на плода с очакваната гестационна възраст, да се изключи образуването на малформации. Въз основа на резултатите от втория ултразвук, на бъдещата майка се препоръчва да започне редовно посещение при гинеколог, за да следи хода на бременността.

Счетоводство за бременност

Препоръчително е да започнете систематично медицинско наблюдение на развитието на бременността не по-късно от 12 седмици; по-добре е да се регистрирате рано - едновременно с втория ехографски преглед.
Ранното регистриране за бременност и започването на редовен медицински контрол може значително да намали риска от обостряне на хронични заболявания и усложнения на бременността. Жените, които са регистрирани не по-късно от 12 седмици, получават еднократна помощ в размер на половината от минималната работна заплата, когато излизат в отпуск по майчинство. Когато се регистрира в предродилната клиника, бъдещата майка трябва да представи паспорт, задължителна медицинска застраховка и резултатите от медицинските прегледи за последната година, включително заключението на първото ултразвуково сканиране и данните от теста. В бъдеще на бъдещата майка се препоръчва да посети лекар поне 12 пъти по време на бременност. За периоди до 28 седмици си струва да отидете на лекар поне 1 път месечно, от 28 до 37 седмици - поне 2 пъти месечно и започвайки от 38 седмици - на всеки 7-10 дни. Ако има специални индикации, например, ако има нужда от допълнителен преглед въз основа на резултатите от теста или здравословното състояние, лекарят може да препоръча непланирани посещения по някой от изброените периоди.

Предаваме анализи

Препоръката за необходимите лабораторни изследвания се издава от лекаря при първото посещение, т.е. при регистрация за бременност. Стандартният набор от изследвания, проведени на 12-та седмица, включва:

 • клиничен (общ) кръвен тест;
 • общ анализ на урината;
 • кръвна химия;
 • коагулограма - тест за съсирване на кръвта;
 • определяне на групата и Rh-принадлежност на кръвта;
 • кръвен тест за ХИВ, хепатит В и С, сифилис;
 • изследване за наличие на факелни инфекции: рубеола, токсоплазмоза, коксаки, херпес, цитомегаловирус, папиломен вирус, хламидия, урея и микоплазмоза, гарднерелоза. Тези заболявания са латентни и могат патологично да повлияят на развитието на плода;
 • намазка от флора от влагалището;
 • по преценка на лекаря може да се препоръча скринингов преглед за вродени заболявания - кръвен тест за алфа-фетопротеин и hCG.

Въпреки плашещия размер на списъка, всички тестове могат да бъдат взети наведнъж - за това трябва да знаете дните на вземане на кръв и необходимите мерки за подготовка. Например, биохимичен кръвен тест трябва да се прави на празен стомах, а в навечерието на тест за RW (сифилис) не трябва да се яде много сладкиши: неспазването на тези правила може да доведе до неправилни резултати от теста. При наличие на хронични заболявания или както е предписано от други лекари, като терапевт или ендокринолог, списъкът може да се разшири. В бъдеще ще трябва да се повторят много тестове: например, тест за урина - при всяко посещение при гинеколог; общ кръвен тест - поне два пъти на триместър; анализ за ХИВ, сифилис и хепатит - веднъж през втория и третия триместър; цитонамазка върху флора - поне веднъж на триместър. Необходими са повторни проучвания за същите инфекции, тъй като теоретично бъдещата майка може да се разболее по време на бременност.

Свързани специалисти

Лекарите от други специалности се наричат ​​съдружници в акушерството, чието изследване помага на гинеколога да избере правилната тактика на бременността. За проследяване на хода на бременността прегледите при терапевт, ендокринолог, офталмолог, зъболекар и УНГ са най-подходящи, но ако имате здравословни проблеми, може да се наложи да се консултирате с други лекари, например нефролог - специалист по бъбречни заболявания, невролог, флеболог - специалист по венозни заболявания - или кардиолог... Заобикалянето на свързани специалисти трябва да започне не по-късно от 12 седмици и да завърши до 16 седмици от бременността. Като част от изследването трябва да се направи електрокардиограма от терапевт. Ако е необходимо, лекарите могат да поканят бъдещата майка отново на среща през втория и третия триместър на бременността или да предпишат допълнителни диагностични тестове.

Скрининг тест

На 16-18 седмица от бременността на бъдещата майка се препоръчва да се подложи на така наречения "троен тест", който позволява да се идентифицира рискова група за образуване на фетални малформации. За това се изследва венозната кръв на бременната жена за количеството алфа-фетопротеин, човешки хорион гонадотропин и естриол. Промените в количеството на тези вещества, произведени от тъканите на плода и плацентата, могат да показват наличието на сериозна фетална аномалия, като синдром на Даун. Ако резултатите от теста са положителни, бъдещата майка се насочва към генетично консултиране.

Трети ултразвук

Следващият ултразвуков преглед се препоръчва за период от 18–20 седмици; по това време формирането на плацентата е завършено, както и полагането на основните органи и системи на плода. Ехографията по това време ви позволява да оцените степента на развитие на сърдечно-съдовата, нервната и пикочната система на плода, съответствието на развитието и размера на бебето с гестационната възраст, да определите мястото на закрепване на плацентата и нивото на притока на кръв в нейните съдове, да оцените структурата на плацентата и пъпната връв. Третият ултразвук е включен в препоръчителния обхват на скринингови изследвания за идентифициране на генетични аномалии и фетални малформации.

Физически упражнения

След 20 седмици от бременността, когато основните „критични“ периоди вече са преминали, струва си да се обсъди с лекаря възможността за спорт, които са допустими за този период. Спомнете си, че активните бъдещи майки, които са спортували преди бременността, трябва да обсъдят корекцията на обичайната физическа активност още при първото посещение при гинеколога. Ако бременността протича без усложнения, дозираното физическо натоварване е не само разрешено, но и силно препоръчително: добрият мускулен тонус и еластичността на лигаментния апарат улеснява понасянето на наддаване на тегло по време на бременност и дискомфорт при родилните болки. Упражнения за разтягане като йога за бременни жени, пилатес и флекс на тялото са най-добри. Бременните жени могат да практикуват плуване, специална аквааеробика за бъдещи майки и дори коремни танци. Предпоставка е пълното премахване на резки движения, натоварване на пресата и вдигане на тежести; всички тези упражнения се изпълняват най-добре под наблюдението на треньор, който е компетентен при избора на товари за бременни жени. При липса на специални препоръки на лекаря, можете да се занимавате с "разрешени" спортове за 40-60 минути 2-3 пъти седмично до самото раждане.

Обменна карта

Този документ може да се счита за „паспорт за бременност“: той съдържа цялата необходима медицинска информация за здравето на бъдещата майка, характеристиките на тази и предишната бременност, резултатите от тестовете и изследванията, получените лекарства и становищата на специалисти.

"Размяна" се състои от три части; първото се попълва от лекаря след консултация, второто - от акушер-гинеколога, който е взел раждането, третото - от неонатолога, който е наблюдавал бебето в болницата след раждането. С помощта на този важен документ се осъществява приемственост при предаването на информация за здравето на майката и бебето между предродилната клиника, родилния дом и детската клиника. Съгласно заповед № 30 от 10.02.2003 г. обменната карта се издава на бъдещата майка в ръцете на наблюдаващия лекар на предродилната клиника не по-късно от 23-та седмица на бременността. От момента на получаване „паспортът за бременност“ трябва постоянно да е в чантата на бъдещата майка, заедно с общ паспорт и задължителна медицинска застрахователна полица: те могат да са необходими в случай на непредвидена спешна хоспитализация.

Курсове за бъдещи родители

Струва си да се вземе решение за избора на курсове до 25-та седмица на бременността: най-пълните и интересни лекционни цикли са проектирани средно за два месеца посещения в режим на 1-2 урока седмично. Можете да започнете да посещавате курсове по-рано: повечето теми ще бъдат информативни и подходящи дори през първите седмици на бременността, а много класове включват полезни физически упражнения в допълнение към лекциите. Необходими са курсове за правилното психологическо отношение към раждането, придобиване на умения за облекчаване на болката, които включват пози, масаж, техники за релаксация и дишане и грижи за новородено.

Стандартният набор от лекции обикновено включва теми за характеристиките на бременността, раждането и следродилния период, развитието на плода, основните аспекти на медицинското наблюдение на бременна жена, родилка, родилка и новородено в родилно заведение, кърмене, въвеждане на допълнителни храни, развитие на детето през първата година от живота, преглед на родилните болници във вашия град. В повечето курсове освен лекции се провеждат и практически упражнения - акушерска гимнастика и трудови обучения, по време на които те практикуват техниката на облекчаване на болката. По-добре е да посещавате часове за бъдещи родители с партньор. Такива курсове могат да бъдат намерени в предродилната клиника или родилния дом; има и независими търговски клубове за бъдещи родители. Когато избирате курсове, обърнете внимание на квалификацията на учителите (обикновено лекции се изнасят от медицински специалисти и психолози), треньорите по гимнастика, удобството на местоположението на курсовете и времето на заниманията, възможността да посещавате лекции със съпруга си и да изберете конкретни теми, които ви интересуват.

Отпуск по майчинство

Удостоверение за неработоспособност за бременност и раждане се издава от акушер-гинеколог, наблюдавайки хода на бременността за следните периоди:

с нормална бременност - от 30-та седмица до 140 календарни дни (70 дни преди раждането и 70 - след раждането);
в случай на многоплодна бременност - от 28 седмици до 180 календарни дни;
за усложнено раждане отпускът след раждане се увеличава с 16 календарни дни и общата продължителност на постановлението е 156 (70 + 16 + 70) календарни дни.

Общ сертификат

Вземайки отпуск по майчинство на 30 седмица от бременността, бъдещата майка може да получи друг важен документ. Това е родово удостоверение, предназначено за допълнително заплащане на услугите на лекарите в предродилни клиники, родилни болници и детски поликлиники от федералния бюджет. Проектът за издаване на генерични сертификати стартира на 1 януари 2006 г.; целта му е да подобри качеството на медицинските грижи за бъдещи майки и бебета в държавните лечебни заведения.

Сертификатът се състои от три купона: първият отива за заплащане на услугите на предродилни клиники, вторият - родилния дом, а третият - медицински услуги в детската поликлиника. При консултацията сертификатът се раздава на 30 седмици, при условие че се регистрира не по-късно от 12 седмици и посещава един лекар в предродилната клиника поне 12 пъти на бременност; Съгласявайки се да вземе сертификата, бъдещата майка показва, че е доволна от получената медицинска помощ. При нередовно наблюдение, късно регистриране, медицинска помощ на търговска основа или при недоволство от нивото на предоставяне на медицински услуги, в консултацията не се издава акт за раждане. В този случай бъдещата майка ще получи акт за раждане вече в болницата. Трябва да се подчертае, че актът за раждане не е задължителен документ за планова или спешна хоспитализация в родилния дом, независимо кой родилен дом е избран и при какви застрахователни условия - по полицата на задължителната медицинска застраховка или на платена основа - бъдещата майка ще бъде обслужвана.

Четвърти ултразвук

Последното ултразвуково сканиране, препоръчано за нормална бременност, е след 32 седмици. По това време плодът вече се е формирал, заема стабилно положение в матката и според резултатите от изследването лекарят може да оцени физическото му развитие, местоположение, представяне, прогнозен размер до края на бременността, количество вода, състояние на плацентата, кръвоток в съдовете на плацентата, пъпната връв и маточните артерии. Тези данни ви позволяват да изготвите предложен план за раждане, да определите степента на рисковете и необходимостта от допълнително медицинско обучение..

Кардиотокография

Препоръчително е да се проведе това проучване след 32–34 седмици от бременността. Методът ви позволява да оцените благосъстоянието на плода по отношение на честотата и вариабилността, т.е. промени в сърдечната честота. За целта в рамките на 20-40 минути пулсът на бебето се взема с помощта на ултразвуков сензор и се записва на хартиена лента под формата на графика. В допълнение, диаграмата CTG показва моментите на движенията на бебето и повишаването на тонуса на матката. Промените в сърдечната честота, честотата на феталните движения и повишаването на миометриалния тонус могат да се използват за оценка на риска от развитие на фетална хипоксия и преждевременно раждане..

Избор на болница за майчинство

Този важен процес трябва да започне не по-късно от 34–36 седмици от бременността. При избора трябва да се вземат предвид такива критерии като отдалечеността на родилния дом, датите на превантивното лечение ("измивания"), техническото оборудване на родилното заведение, нивото на комфорт на родилните отделения, ако е необходимо - наличието на специална медицинска специализация, възможността за избор на лекар и индивидуалното управление на раждането, присъствието на партньор при раждането, съвместен престой на мама и бебе в следродилното отделение.

Запознаване с болницата

След като преди това сте решили избора на болницата, след 36-та седмица си струва да отидете лично в нея и „да огледате мястото“. По-добре е предварително да проучите опциите за маршрута до родилния дом, да видите къде се намира входът в приемния отдел, да се запознаете с правилата за прием за прием в пренатална хоспитализация и раждане, да разберете времето на посещенията, разговорите с лекарите и получаването на колети. Когато планирате индивидуално управление на раждането на 36 седмици, можете да се срещнете с лекаря и да сключите трудов договор.

Неща и документи в болницата

Това трябва да се направи не по-късно от 38 седмици от бременността, за да се вземе предвид всичко, да се провери повторно и да не се суети в последния момент. Списъкът с предмети, разрешени за прием в предродилните, родилните и следродовите отделения, може да бъде изискан от бюрото за информация на родилния дом или от застрахователен агент при сключване на договор за раждане. Изискванията към дрехите и личните вещи, които можете да вземете със себе си, могат да бъдат много различни в различните родилни домове, така че не бъдете мързеливи, за да разберете правилата в избрания родилен дом предварително. По-добре е да събирате нещата отделно за всяко отделение, като ги опаковате в найлонови торбички. От документите за хоспитализация ще ви трябват паспорт, полица на OMI, обменна карта, акт за раждане и договор за раждане - ако имате такъв; по-добре е предварително да направите фотокопия на тези документи за приемния отдел на родилния дом. Веднага можете да вземете със себе си пакет с вещи и документи за раждане, но чантите с вещи за следродилното отделение могат да бъдат предадени в болницата едва след раждането на бебето, така че е по-добре да ги маркирате предварително и да предоставите инструкции за роднини.