Хълцане на плода по време на бременност - опасно ли е и какво трябва да направи бъдещата майка, ако възникне подобно явление.

 1. Детето хълца в утробата: струва ли си да биете тревога?
 2. Хълца ли бебето в утробата
 3. От кога майката усеща хълцането на плода
 4. Продължителност на хълцане на плода
 5. Определяне на позицията на плода
 6. Колко често хълца бебето в утробата
 7. Какво да правя

Детето хълца в утробата: струва ли си да биете тревога?

По време на бременността цялото внимание на бъдещата майка е насочено към бебето, което расте в стомаха, така че новите усещания пораждат въпроси и притеснения. За измерените леки тласъци на бебето често се казва, че това е хълцането на плода..

Хълца ли бебето в утробата

Експертите казват, че хълцането на плода е нормално. Това е логичен и разбираем процес. Бебето расте и се развива, трябва да овладее уменията, необходими за живота. Когато тренирате дихателни движения, мускулите на диафрагмата се свиват, което причинява хълцане.

От кога майката усеща хълцането на плода

Плодът в утробата започва да диша от около 13 седмици. Бъдещата майка може да почувства хълцането на бебето, започвайки от 16-20 седмици от бременността до раждането.

Продължителност на хълцане на плода

Продължителността на хълцането е индивидуална - понякога трае 2-3 минути, а понякога около половин час или повече. Струва си да бъдете предпазливи в разумни граници само когато продължителното хълцане притеснява много често, съчетано с други признаци на патология.

Определяне на позицията на плода

Популярни са вярванията, че усещайки хълцането на бебето, майката може да определи положението му в стомаха. Зависи къде точно бременната жена усеща треперенето: ако се усещат на няколко сантиметра под пъпа, значи бебето е в предлежанието на главата, а ако е по-високо - в таза.

По един или друг начин, само лекар може да определи положението на плода възможно най-точно по време на ултразвуково изследване и въз основа на такива убеждения може да се правят само предположения.

Колко често хълца бебето в утробата

Бременността протича при всички жени според индивидуален сценарий, а хълцането на плода също се отнася до характеристиките на организмите на майката и детето. Бебето може да хълца всеки ден или веднъж седмично, по време на бременност тези показатели могат да се променят и някои бременни жени изобщо не усещат хълцането на плода.

Какво да правя

Само по себе си хълцането не е патология или признак на някакви нарушения. Но в някои случаи майката е в състояние да коригира неподходящото си поведение благодарение на подобни „сигнали“. За да направите това, е необходимо да сравните фактите и да се опитате да разберете причините за възникналото явление. Може да са няколко от тях:

 1. Бебето се научава на дихателни движения - това е един вид тренировка на органи. Мама не трябва да се притеснява.
 2. Бебето поглъща твърде много околоплодна течност по време на дишане. Смята се, че ако една майка яде много сладкиши, тогава бебето може да хареса вкуса на водите. След това отпива големи глътки, вентрикулът се напълва и започва да притиска диафрагмата, което е основната причина за хълцане. Бъдещата майка трябва да се опита да ограничи количеството сладкиши в диетата си.
 3. Детето е в неудобно положение. Това явление може да се случи на по-късна дата, когато пространството в стомаха на майката става все по-малко поради активния растеж на плода. Ако бременната жена често седи в неудобно положение, например с кръстосани крака или прегърбена над гърба, феталните дихателни органи могат да се свият, което причинява хълцане. Мама трябва да се движи повече и да ходи възможно най-често на чист въздух.
 4. Получената хипоксия на плода. Но няма нужда да се паникьосвате!

Последицата от възникващата хипоксия е цял комплекс от симптоми:

 • повишена активност на бебето;
 • намален сърдечен ритъм (брадикардия);
 • твърде често и продължително хълцане.

Тези симптоми трябва да се съобщават без паника на лекаря, отговарящ за бременността. Чрез назначаването на подходящи тестове, специалистът ще идентифицира или изключи хипоксията, ще вземе решение за по-нататъшни действия.

Не е нужно да правите нищо специално, за да спрете хълцането, но спокойните удари, нежният разговор, приспивната песен могат да помогнат на бебето да се успокои по-бързо. Ако хълцането пречи на бременната жена да заспи, можете да промените позицията..

Хълцането на плода в корема на майката е нормално. Основното нещо, което една бременна жена може да направи за бебе, е да запази спокойствие и да даде положителни емоции. Когато хълцате трохи, не трябва да се страхувате за живота и здравето на плода или да бъдете нервни поради собствения си дискомфорт, защото негативните емоции на майката могат да навредят много повече от това явление.

Бебето хълца в стомаха по време на бременност

Бременните момичета са подозрителни. Всички сигнали от тялото, докато носите бебе, са тревожни. В последния триместър на бременността бъдещата майка също се притеснява от твърде чести движения на плода и обратно, отсъствието на треперене за дълго време. Хълцането на плода в утробата поражда много въпроси от бъдещата майка. За да разберете дали това е нормално, трябва да откриете причините за атаките, да разберете в каква ситуация е подходящо безпокойството..

Хълца ли бебето?

Времето на появата на хълцане при плода е трудно да се определи, но обикновено явлението се случва през втория триместър. Бебето започва да хълца през втория, но жената усеща процеса през третия триместър. Някои момичета се чувстват като бебе, което хълца вече на 28-29 седмици, други само на 33-34.

Разграничаването на хълцане от мърдане е лесно. Рефлекторното свиване на диафрагмата на бебето прилича на ритмично, леко треперене в една област, често в долната част на корема. Процесът също се различава във времето. Понякога бебето може да хълца за не повече от пет минути, понякога процесът се забавя за един час. Какви симптоми изпитва жената с рефлекторно свиване в утробата:

 • Ритмични усещания;
 • Коремът тупти на едно място;
 • Коремът леко вибрира;
 • Усещането е като цъкане на часовник.

Момичетата по различен начин описват странния процес, протичащ вътре, но е лесно да го разпознаете. В какъв период от време бебето заекваше за първи път, всяко момиче би затруднило да отговори - в началото явлението е трудно да се различи от обикновените движения.

Не всички жени изпитват хълцане вътреутробно. Ако майката има ниска чувствителност, тя може изобщо да не разбере, че бебето хълца.

Подкожните мазнини притъпяват чувствителността на жената.

Плацентата, разположена на предната стена, също намалява усещането за движения или хълцане при момичетата..

Причини за хълцане

Експертите не са стигнали до консенсус относно причините за процеса при бебето в утробата. Изследванията показват, че плодът не изпитва болка или дискомфорт по време на гърчове. Явлението не се счита за отклонение от нормата.

Сред лекарите са приети редица версии за причините за хълцане в утробата..

Поглъщане на вода

Една от причините, според които лекарите са способността на плода да поглъща течност, която веднага попада в белите дробове. Експертите са установили, че водата влиза в устата на детето през първия триместър. Течността, постъпваща в хранопровода, стомаха и белите дробове, се изтласква от въздуха. Излишната амниотична течност в белите дробове и стомаха провокира свиване на диафрагмата.

Кърмачето, поглъщайки голям обем течност, ги ретургира и след това хълца.

Обучение на процеса

Известна е версия, че рефлекторното свиване на диафрагмата в утробата е признак за формирана централна нервна система. Нероденото дете е в състояние да контролира процеса на дишане и преглъщане. Дихателните органи от 35 седмици вече са практически подготвени за работа извън тялото на майката. Бебето може да прави дихателни движения, течността попада в белите дробове.

Тези причини не трябва да притесняват жената - те са съвсем естествени..

Липса на кислород

Лекарите смятат, че рефлексът в корема при бременна жена е причинен от липсата на кислород на плода. Жената усеща движение на плода и ритмично потрепване. По същия начин бебето се опитва да увеличи снабдяването с кислород. Ако подозирате хипоксия, трябва да посетите лекар и да се консултирате, последиците от кислородния глад могат да бъдат ужасни.

Активното, пасивно пушене може да причини временна хипоксия - бебето започва да хълца. Бъдещата майка трябва да разбере - лошите навици по време на бременност трябва да бъдат изключени.

Причината за кислородния глад е заплитането на пъпната връв около врата. Заплитането ограничава достъпа на кислород до органите, допринася за малформацията и забавянето на растежа на бебето. Ултразвуковата диагностика на бременна жена ще помогне да се диагностицира състоянието.

Положение на тялото на майката

Неуспешната поза на бременно момиче оказва физически натиск върху плода, въпреки че бебето е защитено от води и пикочен мехур. Това води до деформация на храносмилателните и дихателните органи на детето, до затрудненото изпускане на въздуха.

Особено често това се случва на по-късна дата, с голям плод и навика на майката да седи, наведена напред.

Хълцане с хипоксия

За феталната хипоксия симптомите са характерни:

 • Повишена активност на бебето. Мама усеща силно движение в стомаха си.
 • Рефлекторното свиване на диафрагмата се проявява многократно през деня и то дълго.
 • Формата на корема се променя, тя се свива.
 • Загуба на тегло се отбелязва при бременна жена. Две седмици преди раждането се изключват, когато загубата на тегло е физиологична норма.
 • Пулсът на плода е слаб.

Слушайки собственото си тяло, бременното момиче ще може да разпознае хипоксията. Признаците не означават непременно кислороден глад, но най-добре е да кажете на Вашия лекар за Вашите симптоми. Лекарят ще предпише диагноза, за да се увери, че нищо не застрашава здравето и живота на детето.

Имам ли нужда от лекарска консултация

Хълцането на бебето, усещано от жена, е нормално и не изисква медицинска помощ..

Ако бебето хълца не повече от час и не повече от три пъти на ден, това е норма. Ако хълцането е твърде често, не изчезвайте дълго време, по пътя майката постоянно усеща силно движение на плода - по-добре е да информирате лекаря за случващото се. Ако гинекологът счита оплакванията на пациента за основателни, лекарят ще предпише диагноза, включително:

 • Доплер ултразвуково изследване. Диагностиката ще помогне да се установят нарушения в кръвообращението на плацентата, да се оцени общото състояние на кръвообращението през съдовете на пъпната връв, да се оцени зрелостта на плацентата.
 • CTG на плода. Кардиотокография - диагностика на сърдечни контракции в покой, движение, с маточна контракция. Помага за идентифициране на хипоксия.

Изброените видове диагностика са безопасни по време на бременност..

Описани са признаците, при които майката трябва спешно да посети лекар. При често прекомерно движение на детето за дълъг период или при липса на движение на детето в продължение на 12 часа. Събитието означава, че бебето развива лишаване от кислород..

Бременното момиче се препоръчва да преброи колко движения е направило детето на ден и да забележи колко дълго продължава рефлекторното свиване на диафрагмата.

Лечение

Ако лекарят установи фетална хипоксия, се предписва лечение. На бременна жена се назначава Curantil, Trental. Препоръчват се кислородни коктейли.

При повишен тонус на матката се предписват No-Shpa и Magnesia.

Кислороден глад в тежка форма и открит на по-късна дата - необходима е операция по изкуствено доставяне.

Какво трябва да прави мама

Хълцането на бебето е безболезнено и рядко причинява дискомфорт по време на бременност. Жената изпитва психологически дискомфорт поради притеснение за здравето на бебето. Ако плодът хълца лошо, е показано да предприеме действия:

 • Леките упражнения оксигенират тялото. Ако детето хълца, трябва да правите упражнения.
 • На бъдещата майка се препоръчва ежедневна лека разходка на чист въздух.
 • Често жената усеща движение и ритмични сътресения, ако дълго време е в седнало или легнало положение. Достатъчно е да смените позицията и усещанията изчезват.
 • Смята се, че хълцането на детето се насърчава от яденето на майки от сладкиши. По-добре е да изключите сладкарските изделия от диетата и да погледнете резултата.
 • Не се пренапрягайте. Препоръчително е да правите чести почивки от работа.
 • Бъдещото бебе може да е замръзнало. Трябва да се увиете с одеяло или да се облечете по-топло, да вземете чаша топъл чай.
 • Жена в позиция се препоръчва да пие курс на кислороден коктейл.
 • Препоръчително е да се правят дихателни упражнения. Редувайки дълбоки вдишвания и издишвания, жената допринася за обогатяването на кръвта с кислород.

Ако едно момиче забележи, че рефлексът се появява след хранене, трябва да анализирате диетата и да изключите вредните храни.

Ако рефлексът се появява рядко, той преминава бързо, мама не трябва да прави нищо. Трябва да следите честотата и продължителността на атаките.

Нормите за припадъци са трудни за определяне, причините за процеса не са напълно идентифицирани. Но лекарите не препоръчват да се паникьосвате, ако бебето хълца 3-4 пъти на ден, а продължителността на явлението не е повече от четвърт час. Атаките продължават до 37 седмица или до раждането на бебето. Бъдещата майка трябва да се примири с дискомфорта, който причиняват атаките, да продължи да се радва на бременност и да наблюдава храненето, начина на живот, режима.

Утробата е временен дом за бебето, където то расте, наддава. Всяка седмица за бебе е белязана от нов етап на развитие. Рефлекторното свиване на диафрагмата е естествено явление, като движението на дете.

Стресът е опасен за бременно момиче и бебе - не се притеснявайте. Рядко хълцането показва, че здравето на бебето е застрашено. По принцип явлението не се счита за патология, ако жената се чувства нормално. В същото време плодът не е прекалено активен, но движенията са забележими - няма нужда да се притеснявате - бременността преминава според очакванията. Не всички деца хълцат в корема на майката и не всички майки забелязват този процес, това не показва патологично състояние на майката или детето.

Детето често хълца в стомаха: струва ли си да се притеснявате

Всяка бременна жена внимателно изслушва усещанията в корема, особено в периода, когато детето започва активно да се движи. И около 2 месеца преди раждането, освен пертурбации, бъдещата майка може да забележи появата на внезапни ритмични шокове, които изчезват след известно време. Това не е нищо повече от хълцане на плода. Защо се случва това и струва ли си да се притесняваме, нека поговорим в тази статия.

това нормално ли е

Хълцане - конвулсивни, резки контракции на диафрагмата, често симптом на преяждане, хипотермия и други състояния.

Обикновено няколко месеца преди раждането, бъдещата майка усеща не само движенията на бебето, но и други странни и неразбираеми сътресения. Някои жени веднага знаят какво става. Но има и такива, които са силно обезпокоени от този момент и влизат в състояние на паника. Това обикновено се случва от 28-та седмица на бременността. Особено чувствителни бременни жени могат да започнат да ги усещат по-рано, тъй като плодът започва да хълца през втория триместър.

Признаци на хълцане:

 • равномерни трусове с еднаква интензивност;
 • преминават през едни и същи интервали от време;
 • мама усеща вибрации в стомаха си;
 • няма дискомфорт при бъдещата майка;
 • видима пулсация отдолу в корема.

Хълцането в плода се счита за нормално. Това показва, че нервната му система се развива добре и като цяло се развива правилно..

Децата хълцат по различни начини. За някои този процес отнема само няколко минути, за други - час или повече. Всичко е индивидуално. При нормално развитие на плода, хълцане може да се появи от 1 до 7 пъти през деня.

Ако ритмичните трепети не спират за дълъг период от време, тогава трябва да „подадете аларма“. В края на краищата това може да означава кислороден глад на плода. Трябва да се свържете с гинеколог, за да се подложите на необходимите прегледи.

Причини за развитие

Невъзможно е да се отговори точно защо детето хълца в стомаха. Има няколко причини за развитието на това състояние: липса на кислород, поглъщане на околоплодната течност, подготовка за дишане, външен натиск върху плода.

Поглъщане на околоплодната течност

Понякога бебето започва да смуче палеца си. Това може да се види дори по време на ултразвуковото изследване. И често докато суче, той може да поглъща околоплодни води, което провокира процеса на хълцане. В този случай тя преминава бързо. За да се случват такива моменти по-рядко, не трябва да сте в едно положение за дълъг период от време. Умерената физическа активност е важна, разходките сред природата са от полза.

Липса на кислород

Ако детето хълца дълго и често, тогава трябва да обърнете специално внимание на това. Ако хипоксията не се забележи навреме и лечението се избегне, то това може да има сериозни последици. Започвайки от появата на различни заболявания и завършвайки със смърт.

Когато на плода липсва кислород, поведението му в утробата се променя драстично. Едновременно с появата на често хълцане, бебето развива повишена активност или изобщо спира да се движи. Поради това е важно ежедневно да се следи естеството и честотата на движенията на плода..

Подготовка за дишане

Детето започва да извършва първите дихателни движения в утробата през третия триместър. Това е естествен процес, който се случва, когато глотисът е затворен, което предотвратява навлизането на околоплодната течност в долните бели дробове. Това обучение подготвя белите дробове за тяхната функция. За целта мозъкът изпраща сигнали до мускулите на диафрагмата и гърдите, които стимулират тяхното свиване. Тъй като процесите на мускулна контракция все още не са напълно развити, възможно е преминаването им в конвулсивен режим. Така възниква хълцане.

Физически натиск върху плода

Това е характерно за бъдещите майки, които прекарват много време в седене пред компютър, гледане на телевизия, шиене или плетене. Също така е често срещано за тези, които носят тесни дрехи и бинтове. Налага се натиск върху плода, затруднява се да диша и той започва да хълца.

Важно е да избирате само свободно облекло, изработено от качествени материали, което няма да създава неудобства. Ходете редовно и правете леки упражнения. Трябва да можете да поставите превръзката правилно (легнал по гръб) и да не я носите през цялото време. В противен случай може да причини повече вреда, отколкото полза..

В повечето случаи хълцането не сигнализира за опасност, но се счита за нормално по време на бременност..

Имам ли нужда от консултация с терапевт

Смята се, че хълцането е естествен и безвреден процес. В какви случаи си струва да посетите гинеколог? Нека разгледаме по-отблизо тези точки:

 • ако бременната жена е забелязала, че поведението на плода в корема се е променило, това е първата причина да посетите гинеколога;
 • ако бебето хълца в стомаха дълго време и твърде често;
 • ако това състояние причинява значителен дискомфорт на майката - не позволява сън през нощта, дава неприятни усещания.

Гинекологът ще прегледа жената, ще проведе разговор. В някои случаи ще бъдат издадени указания за допълнителни изследвания, които ще помогнат за много по-точно определяне на състоянието на плода.

Проучвания, които се възлагат в този случай:

 • CTG (кардиотокография). В този процес ритъмът на сърцето на бъдещото бебе се записва в покой, по време на движения, контракции на матката. Благодарение на изследването е възможно да се открият признаци на фетална хипоксия (недостиг на кислород). Продължителността на изследването е около 30 минути. Обикновено това се прави, както е планирано през третия триместър 2 пъти. Но ако е необходимо, той се предава допълнително. Това изследване не може да навреди. Напротив, благодарение на него можете да получите необходимата информация, която ще ви помогне да определите по-нататъшната тактика на бременността..
 • Ултразвук (ултразвуково изследване). Това ще помогне да се открият възможни нарушения при плода. Тази процедура се прави рутинно 3 до 5 пъти през целия период на бременността. Той може да бъде назначен и допълнително, ако има основания за това. Ултразвукът не уврежда нито плода, нито майката. Често по време на проучването се извършва Доплер за оценка на плацентарния кръвен поток. Ако нивото му е понижено, това означава, че плодът страда от липса на кислород..

Какво да правим за бъдещата майка, ако детето хълца в стомаха

Хълцането показва нормалното развитие на плода. Затова не се притеснявайте за това. Тревожността на бременната жена е безполезна. Ако хълцането ви притеснява твърде много, тогава можете да предприемете редица мерки:

 • опитайте се да прекарвате повече време на открито, насищайки тялото с чист и чист въздух;
 • преразгледайте менюто, като започнете да се храните правилно, яжте по-малко сладки, кисели храни;
 • изпълнявайте специален набор от физически упражнения, които помагат да се увеличи количеството чист въздух, постъпващ в тялото;
 • можете да заемете позиция на коляно-лакът, което помага за облекчаване на хълцане в плода;
 • правете дихателни упражнения всеки ден;
 • не бъдете в компанията на пушачи;
 • не се притеснявайте и се опитайте да мислите позитивно.

Хълцането на плода е естествен феномен, който в 90% от случаите не е патология. Ако жената се храни добре, спи добре, ходи на улицата, избягва стреса, тогава обикновено хълцането не представлява заплаха за здравето и живота на нероденото бебе. Ако тя силно тревожи бременната жена, възниква често или не изчезва дълго време, тогава си струва да посетите гинеколог, за да сте сигурни, че плодът не е кислороден.

хълцане на плода по време на бременност.

Чувствам често хълцане в бебето. Започнах да се притеснявам дали всичко е нормално. Намерих добра статия, малко се успокоих. Утре на ехографа се надявам да потвърдят спокойствието ми. Сигурен съм, че при нас всичко е наред!

Вероятно за най-приятния етап от бременността се счита моментът, в който бъдещата майка започва да усеща първите движения на бъдещото си бебе, които всъщност са физическа проява на вътрематочната му физическа активност. Движенията могат да бъдат или едва забележими, или ритмични, или прекалено активни.

С развитието си бебето започва да се движи все по-активно и с течение на времето по неговите движения можете да определите по каква причина се движи активно в даден момент. Първите движения, причинени от възбуждането на нервните окончания, обикновено се случват в края на ембрионалния период (8-9 седмици). По това време вече има нервни влакна, мускулна тъкан, които дават импулси на мускулите и осигуряват тяхното свиване.

До 14-15 седмици движението на бъдещото бебе се случва неволно, но вече от 16-та седмица започва да реагира на звуци, да присвива очи, да докосва пъпната връв с дръжки, да докосва лицето или да го затваря по време на силни, остри или неприятни звуци.

За първи път съзнателно плодът се чувства от 19-20 седмици, а до 23-24 седмици бъдещата майка вече може ясно да разбере причината за движението на бебето.

Повечето бременни жени, започвайки от 25-та седмица, започват да чувстват необичайни за тях ритмични движения в корема, които понякога причиняват дискомфорт и болезнени усещания. Най-често това са изразени ритмични контракции на самия плод, наречени хълцане..

Хълцането на плода по време на бременност също е свързано със свиване на диафрагмата, подобно на това при възрастен. Ритмичното свиване се причинява от дразнене на блуждаещия нерв, преминаващо през диафрагмата, което свързва всички вътрешни органи на човек.

Може да се случва всеки ден, може да се случва по няколко пъти на ден или може да се случва само от време на време. Има ситуации, когато майките изобщо не усещат тези леки сътресения. Това не означава, че нещо не е наред, просто всяка жена има свой собствен чувствителен праг. И понякога бременна жена просто не е в състояние да улови някои малки движения на плода. Много често бебето започва да хълца веднага след раждането, тъй като всъщност хълцането е необходим рефлекс, който се полага в утробата.

ЗАЩО ПЛОДНАТА ИКОТА ВЪЗСТАНОВЯВА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

Причините за хълцане в плода могат да бъдат много различни. Прекомерното дразнене на диафрагмата може да възникне поради факта, че детето започва активно да смуче палеца, в резултат на което поглъща околоплодната течност, която в малки количества излиза в урината, а в излишък причинява хълцане. Това явление може да се сравни с хълцане на възрастен след обилно хранене..

В същото време, честото хълцане на плода, според лекарите, се счита за признак на нормалното развитие на централната нервна система на детето и естествена подготовка за спонтанно дишане и смучене след раждането..

Също така учените са установили, че появата на хълцане в плода може да бъде причинено от реакцията на детето към:

Настроението на бъдещата майка, или по-скоро рязка промяна в нейното емоционално състояние.

Комуникация с бъдещите родители, която се случва чрез поглаждане на корема или „участие“ в сериозен разговор.

Повишена физическа активност на бременна жена, по време на която детето може да погълне голямо количество околоплодна течност.

МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНА ИКОТА ОТ ДЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Честото хълцане в плода е нормална физиологична проява от живота на нероденото бебе, сравнима с преглъщане, дишане или прозяване. Хълцането не причинява неудобства или дискомфорт на самото бебе. Освен това хълцането в утробата действа върху тялото на бебето като масаж, което допринася за доброто функциониране на вътрешните органи, сърцето и червата на бебето..

Но ако в продължение на няколко дни плодът има продължително хълцане (повече от 20 минути), което е придружено от прекомерната му активност и движение, то това може да показва възможно кислородно гладуване на детето, с други думи, хипоксия.

Хипоксията не е самостоятелно заболяване и възниква само в резултат на различни патологични процеси, протичащи в тялото на майката, плода и в плацентата. Недостигът на кислород води до сериозни нарушения в работата на целия организъм и промени в метаболитните процеси. Последиците, които могат да възникнат поради недостиг на кислород, зависят от това колко дълго е бил открит:

На ранен етап хипоксията може да доведе до забавяне на развитието на ембриона и поява на аномалии.

На по-късен етап кислородният глад води до увреждане на централната нервна система на плода, забавяне на растежа и намалява адаптивния капацитет след раждането.

Хипоксията се появява в повечето случаи поради заболявания на майката:

В случай на анемия (общо намаляване на хемоглобина), червените кръвни клетки спират да доставят кислород в тъканите на тялото.

При наличие на вродени или придобити сърдечни дефекти, миокардни заболявания, по време на повишено натоварване на тези органи, бременна жена може да получи циркулаторна недостатъчност, в резултат на което се нарушава микроциркулацията в тъканите, което води до хипоксия.

Болестите на дихателната система (хроничен бронхит, бронхиална астма и др.) Могат да причинят дихателна недостатъчност, което също води до кислороден глад.

Бъбречно заболяване или захарен диабет също могат да попречат на кислорода да достигне до плода..

Също така, дефицитът на кислород в плода може да възникне със заплаха от преждевременно раждане, патология на плацентата и пъпната връв или вътрематочна инфекция.

Ако хълцането в плода не спре в рамките на няколко дни и е придружено от активно движение, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Той от своя страна ще предпише допълнителни изследвания, ако е необходимо:

Кардиотокография (CTG) за диагностициране на вътрематочното състояние на плода чрез анализ на сърдечната честота и двигателната активност на плода.

Доплер, който ви позволява да изучавате естеството и скоростта на кръвния поток в съдовете на плацентата и пъпната връв, тъй като тяхното нарушение води до развитие на хипоксия.

Ултразвуково изследване (ултразвук) за диагностициране на състава, обема и равномерния цвят на околоплодната течност.

Ако бременна жена е диагностицирана с фетална хипоксия, тя ще трябва да се подложи на редица тестове, за да установи причината за заболяването и да предпише подходящо лечение.

За да се предотврати кислородния глад при плода, лекарите препоръчват да се обърне специално внимание на ходенето на чист въздух, физическата активност, която е показана за бременни жени, и дихателните упражнения..

Въпреки факта, че хълцането на плода по време на бременност може да бъде сигнал за такова неприятно заболяване, най-често хълцането е естествен процес, който трябва да се приема по същия начин като нормалното движение..

Детето често хълца в стомаха - защо това е толкова тревожно за бъдещите майки?

Когато носят бебе на по-късна дата, жените понякога усещат странни движения в утробата, които са напълно различни от тласъците на бебето с крак или ръка или как бебето се обръща. Тези ритмични, едва забележими трусове се появяват на равни интервали и предизвикват асоциации, сякаш детето често хълца в стомаха.

Може би всяка жена изпитва такива усещания, като е на 7-8 месец от бременността, но не всеки отдава значение на това, тъй като честотата на епизодите на хълцане може да бъде единична, честа или постоянна.

Какво е хълцане?

Хълцането е физиологичен процес, който е придружен от свиване на диафрагмата и рязко изтласкване на въздух от белите дробове и ларинкса. Причината за хълцане може да бъде преяждане, хипотермия, нервна възбуда, като цяло всичко, което може да повлияе на нервните окончания на диафрагмата, карайки я да се свива.

Хълца ли бебето в стомаха? И защо не, това е същият рефлекс като преглъщането и прозяването в плода. Особено в последните етапи на бременността, когато нервната система е добре развита, той може да отваря и затваря очи, да смуче палеца си, да се прозява, когато иска да заспи. Така че защо, когато бебето хълца в стомаха, това е толкова тревожно за бъдещите майки?

Как да разберете дали бебето хълца в стомаха

По време на периода, когато нервната система на бебето вече е доста развита, за да реагира на външни дразнители и това се случва до 24-та седмица от бременността, жената може да почувства как бебето хълца в стомаха си. Признаци на такъв физиологичен процес като хълцане ще бъдат:

 • Не силни трусове със същата интензивност и на равни интервали.
 • Усещане за вибрация в корема.
 • Видими коремни вибрации.
 • Липса на дискомфорт, когато бебето хълца.
 • Пулсация в долната част на корема, при която няма дискомфорт.

В същото време продължителността на хълцане може да бъде напълно различна от 3 минути до половин час, а честотата, с която се появява хълцането, също е различна. При някои може да се случва постоянно няколко пъти на ден, докато при други епизодите на хълцане при бебе в корема се случват веднъж или два пъти през целия гестационен период.

Причините, поради които детето хълца в стомаха

Няма официално изявление защо детето хълца в стомаха, има само предположения, основаващи се на физиологичните характеристики на развитието на детето преди раждането, като се вземат предвид причините, поради които хълцането може да се появи след раждането.

Специалистите по акушерство твърдят, че детето не чувства болка или дискомфорт по време на хълцане, освен ако това не е причинено от липса на кислород в патологията на развитието. И ако при липса на такива, детето често хълца в стомаха - това е нормално и показва навременното развитие на централната нервна система.

Помислете за някои от причините, които вероятно причиняват хълцане при бебе:

 1. Централната нервна система е достатъчно зряла, за да може детето да се опита да извършва дихателни движения, докато околоплодната вода, попадаща в белите дробове, се изтласква чрез компресиране и огъване на диафрагмата, което води до хълцане.
 2. Смучене на палеца. Смукателният рефлекс се развива при дете дори в утробата и се подкрепя от факта, че бебето периодично смуче пръста си. В същото време една и съща околоплодна течност може да попадне в стомаха и белите дробове, което причинява хълцане.
 3. Често жената може да забележи, че периодът на хълцане настъпва, след като е изяла нещо за десерт. Може би детето е привлечено от леко сладкия вкус на околоплодните води..
 4. Фетална хипоксия. Тази причина е най-притеснителна за жените, чието бебе често хълца в стомаха. Феталната хипоксия с недостатъчно снабдяване с кислород поради заплитане на пъпната връв или утайка с патология в развитие, когато майката пуши, води до факта, че бебето често е принудено да се движи, получавайки кислород по този начин.

Понякога честото или постоянно мърдане може да бъде объркано с хълцане. За да не се притеснява една жена за това, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар, който ще разбере колко често детето хълца в стомаха. Ако това се случва постоянно, е необходимо да се подложат на допълнителни изследвания, които ще разсеят съмненията за хипоксия.

Какво да правим, когато бебето хълца?

Няма нищо лошо в това, че бебето хълца в стомаха, освен ако разбира се това не създава на майката чувство на дискомфорт. Следователно е необходимо да третирате хълцането спокойно, приемайки го за даденост, като друг начин детето да се изяви и да декларира съществуването си. В същото време не трябва да се притеснявате, че бебето е болно по време на хълцане, хълцането не го измъчва. Напротив, ако майката се тревожи много по време на бременността, нейното настроение и адреналиновите хормони ще се предават с кръв, през пъпната връв на бебето, и тогава той също ще изпитва безпокойство.

За да разсеете спекулациите си и да сте сигурни, че с детето всичко е наред и никаква хипоксия не го заплашва, а напротив, хълцането показва нормалното и навременно развитие на нервната система и наличието на всички безусловни рефлекси, можете да се подложите на допълнителни изследвания:

 • Доплер ултразвукът ще покаже колко добре кръвта тече през пъпната връв към плода. Ако кръвообращението е недостатъчно за нормалното снабдяване с кислород, можем да говорим за хипоксия.
 • Кардиотокографията може да ви помогне да чуете сърдечния ритъм на вашето бебе. В случай, че се ускори, можете да говорите и за липса на кислород.

Ако се установят такива отклонения, по-нататъшното лечение се предписва от лекар. В случай, че всичко е наред и в 90% това се случва, лекарят може да препоръча на бъдещата майка да се тревожи по-малко и да ходи повече на чист въздух.

Ако детето често хълца в стомаха по едно и също време, причинявайки дискомфорт на жената, може да се препоръча следното:

 1. Не преяждайте вечер.
 2. Не консумирайте газирани напитки и сладкиши.
 3. Ходете по-често на разходки, дишайте чист въздух.
 4. Защитете се от присъствието на пушачи, които приемат кислород от вашето дете.
 5. Намерете по-удобна позиция за хълцане на малки деца.
 6. Не се притеснявайте и просто се насладете на прекрасните моменти на бременността.

Хълцане в утробата: причини и последици

Причини за вътрематочно хълцане

 • по този начин плодът се подготвя да диша сам и тренира диафрагмата;
 • докато в утробата се поглъща много околоплодна течност и с помощта на хълцане плодът в утробата се отървава от излишъка им;
 • в процеса на хълцане се практикуват преглъщащи движения;
 • активно формиране на нервната система;
 • неудобна поза;
 • фетална хипоксия (липса на кислород).

Какво да правим с хипоксия?

 • проверете сърдечния ритъм на детето с лекуващия лекар;
 • направете ултразвук (доплерометрия) и кардиотокография (CTG).

Какво да правите, ако бебето ви постоянно хълца?

 • движете се повече и ходете на чист въздух през деня;
 • осигурете на себе си и бебето си достатъчно кислород;
 • сменете позата (легнете от другата страна);
 • изпълнявайте дихателни упражнения (редуващи се вдишване и издишване за 5-10 минути);
 • избягвайте стресови ситуации;
 • успокойте бебето и погладете корема (можете да говорите нежно с неговия малък жител).

Бележка за мама

 • бебето може да хълца по всяко време на денонощието;
 • развивайки се в утробата, детето може да хълца по-осезаемо всеки месец;
 • ако не усещате хълцането на вашето мъниче, това не е страшно;
 • ако бебето ви започне да хълца по-често от обикновено, това е нормално;
 • хълцане може да се усеща всеки ден, в определени часове на деня;
 • хълцането е лесно да се различи от другите видове физическа активност (продължителността на процеса и равномерността на интервалите са основните признаци);
 • новородените бебета също хълцат, това е естествен процес.

Популярни промоции на Mamsy

Популярни публикации

Как да се оженим успешно с помощта на хороскоп! Заедно с настоящите обстоятелства проблемът с брака изглежда без значение. И напразно. Кризата ще приключи и едва ли някога ще дойде желанието да създадете щастливо семейство или да намерите същия партньор

Жени, които управляват света! Действащи държавни и правителствени ръководители! Списък на жените, заемащи най-влиятелните позиции в политиката. Седем от десет настоящи жени държавни глави станаха първите жени президенти в историята на своите страни и го направиха с

Топ 6 неща за закупуване това лято! Стилът на хипито се завръща: дрехите на една кука отново са популярни! На изложбите пролет-лято 2020 дизайнерите предложиха десетки вариации на тази тема: ажурни полупрозрачни рокли, разноцветни

Мога ли да пия вода, докато тренирам? Има две противоположни мнения относно това дали да пиете вода по време на тренировка или не. Тази статия ще ви помогне да разберете дали можете да пиете, докато тренирате..

Всичко за калция за жени Какъв е процентът на калций в кръвта при жените и какво да правя, ако тази цифра е под посочените стойности? В нашата статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси.

Хълцане на плода по време на бременност

Може би най-трогателният и радостен момент, който една жена изпитва по време на бременност, е движението на нероденото си бебе. Всяка майка го чака с нетърпение и изпитва неописуемите чувства на тази първа комуникация с бебето. Но често детските движения могат да доставят на майката известен дискомфорт и болезненост, а някои дори карат жените да се съмняват дали всичко е наред..

Много жени на по-късни етапи (обикновено през третия триместър, но понякога дори по-рано) усещат ясно изразени ритмични контракции на плода. Не само, че понякога те продължават 10-20 минути или повече, което поне става неприятно, а понякога дори трудно за понасяне, също е неизвестно какво може да означава всичко това? Какво показва този подобен на хълцане „сигнал“?

Какво да кажем за майките, ако самите лекари не могат да се споразумеят по този въпрос. Може ли плодът да хълца в утробата? И ако не, как да тълкуваме тези движения, подобни на хълцане?

От около 28 седмици, казват гинеколозите, ембрионът се научава да суче и дори тренира да диша. В този процес той поглъща околоплодните води, което провокира свиване на диафрагмата и бебето наистина започва да хълца! И това, няма нищо изненадващо в това. В крайна сметка бебето знае как да се прозява, така че защо да не хълца? Хълцането е безусловен рефлекс, който има всяко родено дете. И е положен в утробата.

Освен това лекарите смятат, че хълцането е признак за нормално развиваща се централна нервна система на плода. Така че той трябва да бъде щастлив. Хълцането не причинява неудобства или дискомфорт на бебето и е абсолютно безопасно за него. Не трябва да имате причина за безпокойство. Същото трябва да се каже и на жените, които не чувстват това много хълцане. Това също не означава, че бебето не е в ред. Просто всяка жена има свой праг на чувствителност. И се случва бременната жена просто да не улавя някои от малките движения на плода. Освен това не всички деца са активни по един и същи начин: някои хълцат дълго време и са силно изразени, други подават едва забележими сигнали.

Независимо от това, трябва да се каже, че има разочароваща версия за това какво могат да означават тези ритмични контракции в корема. Неговите поддръжници са убедени, че така нареченото хълцане е признак за липса на кислород при дете (т.е. фетална хипоксия). С чести, засилени движения, включително хълцане, детето се опитва да получи допълнителна порция кислород за себе си и подава сигнал за бедствие. Ето защо, не се изненадвайте, ако, когато се оплаквате от хълцане на плода, ще ви бъде предписано лечение на хипоксия. Друго нещо е, че е недопустимо да се поставя такава диагноза единствено въз основа на движенията, подобни на хълцането на бебето. Има и други признаци на липса на кислород, за които трябва да внимавате при поставяне на диагноза, като повишено движение на плода, внезапно увеличаване на интензивността и продължителни контракции. Освен това гинекологът трябва да ви насочи за допълнителни изследвания, ако има съмнения, че нещо не е наред. Например, доплер ултразвукът и кардиотокографията могат да помогнат за откриване на хипоксия..

Призоваваме ви да гледате позитивно на нещата. Ако няма причини за безпокойство, тогава е малко вероятно хълцането с лалин да бъде нещо опасно. Бих искал да кажа, че много жени са изпитвали това чувство и са наблюдавали това явление по време на бременност и в техния случай не е ставало дума за някаква хипоксия. Затова мислете само за доброто, яжте здравословна храна, разхождайте се много на чист въздух - и всичко ще се оправи.!

Бебето хълца в стомаха по време на бременност

Бременните момичета са подозрителни. Всички сигнали от тялото, докато носите бебе, са тревожни. В последния триместър на бременността бъдещата майка също се притеснява от твърде чести движения на плода и обратно, отсъствието на треперене за дълго време. Хълцането на плода в утробата поражда много въпроси от бъдещата майка. За да разберете дали това е нормално, трябва да откриете причините за атаките, да разберете в каква ситуация е подходящо безпокойството..

Хълца ли бебето?

Времето на появата на хълцане при плода е трудно да се определи, но обикновено явлението се случва през втория триместър. Бебето започва да хълца през втория, но жената усеща процеса през третия триместър. Някои момичета се чувстват като бебе, което хълца вече на 28-29 седмици, други само на 33-34.

Разграничаването на хълцане от мърдане е лесно. Рефлекторното свиване на диафрагмата на бебето прилича на ритмично, леко треперене в една област, често в долната част на корема. Процесът също се различава във времето. Понякога бебето може да хълца за не повече от пет минути, понякога процесът се забавя за един час. Какви симптоми изпитва жената с рефлекторно свиване в утробата:

 • Ритмични усещания;
 • Коремът тупти на едно място;
 • Коремът леко вибрира;
 • Усещането е като цъкане на часовник.

Момичетата по различен начин описват странния процес, протичащ вътре, но е лесно да го разпознаете. В какъв период от време бебето заекваше за първи път, всяко момиче би затруднило да отговори - в началото явлението е трудно да се различи от обикновените движения.

Не всички жени изпитват хълцане вътреутробно. Ако майката има ниска чувствителност, тя може изобщо да не разбере, че бебето хълца.

Подкожните мазнини притъпяват чувствителността на жената.

Плацентата, разположена на предната стена, също намалява усещането за движения или хълцане при момичетата..

Причини за хълцане

Експертите не са стигнали до консенсус относно причините за процеса при бебето в утробата. Изследванията показват, че плодът не изпитва болка или дискомфорт по време на гърчове. Явлението не се счита за отклонение от нормата.

Сред лекарите са приети редица версии за причините за хълцане в утробата..

Поглъщане на вода

Една от причините, според които лекарите са способността на плода да поглъща течност, която веднага попада в белите дробове. Експертите са установили, че водата влиза в устата на детето през първия триместър. Течността, постъпваща в хранопровода, стомаха и белите дробове, се изтласква от въздуха. Излишната амниотична течност в белите дробове и стомаха провокира свиване на диафрагмата.

Кърмачето, поглъщайки голям обем течност, ги ретургира и след това хълца.

Обучение на процеса

Известна е версия, че рефлекторното свиване на диафрагмата в утробата е признак за формирана централна нервна система. Нероденото дете е в състояние да контролира процеса на дишане и преглъщане. Дихателните органи от 35 седмици вече са практически подготвени за работа извън тялото на майката. Бебето може да прави дихателни движения, течността попада в белите дробове.

Тези причини не трябва да притесняват жената - те са съвсем естествени..

Липса на кислород

Лекарите смятат, че рефлексът в корема при бременна жена е причинен от липсата на кислород на плода. Жената усеща движение на плода и ритмично потрепване. По същия начин бебето се опитва да увеличи снабдяването с кислород. Ако подозирате хипоксия, трябва да посетите лекар и да се консултирате, последиците от кислородния глад могат да бъдат ужасни.

Активното, пасивно пушене може да причини временна хипоксия - бебето започва да хълца. Бъдещата майка трябва да разбере - лошите навици по време на бременност трябва да бъдат изключени.

Причината за кислородния глад е заплитането на пъпната връв около врата. Заплитането ограничава достъпа на кислород до органите, допринася за малформацията и забавянето на растежа на бебето. Ултразвуковата диагностика на бременна жена ще помогне да се диагностицира състоянието.

Положение на тялото на майката

Неуспешната поза на бременно момиче оказва физически натиск върху плода, въпреки че бебето е защитено от води и пикочен мехур. Това води до деформация на храносмилателните и дихателните органи на детето, до затрудненото изпускане на въздуха.

Особено често това се случва на по-късна дата, с голям плод и навика на майката да седи, наведена напред.

Хълцане с хипоксия

За феталната хипоксия симптомите са характерни:

 • Повишена активност на бебето. Мама усеща силно движение в стомаха си.
 • Рефлекторното свиване на диафрагмата се проявява многократно през деня и то дълго.
 • Формата на корема се променя, тя се свива.
 • Загуба на тегло се отбелязва при бременна жена. Две седмици преди раждането се изключват, когато загубата на тегло е физиологична норма.
 • Пулсът на плода е слаб.

Слушайки собственото си тяло, бременното момиче ще може да разпознае хипоксията. Признаците не означават непременно кислороден глад, но най-добре е да кажете на Вашия лекар за Вашите симптоми. Лекарят ще предпише диагноза, за да се увери, че нищо не застрашава здравето и живота на детето.

Имам ли нужда от лекарска консултация

Хълцането на бебето, усещано от жена, е нормално и не изисква медицинска помощ..

Ако бебето хълца не повече от час и не повече от три пъти на ден, това е норма. Ако хълцането е твърде често, не изчезвайте дълго време, по пътя майката постоянно усеща силно движение на плода - по-добре е да информирате лекаря за случващото се. Ако гинекологът счита оплакванията на пациента за основателни, лекарят ще предпише диагноза, включително:

 • Доплер ултразвуково изследване. Диагностиката ще помогне да се установят нарушения в кръвообращението на плацентата, да се оцени общото състояние на кръвообращението през съдовете на пъпната връв, да се оцени зрелостта на плацентата.
 • CTG на плода. Кардиотокография - диагностика на сърдечни контракции в покой, движение, с маточна контракция. Помага за идентифициране на хипоксия.

Изброените видове диагностика са безопасни по време на бременност..

Описани са признаците, при които майката трябва спешно да посети лекар. При често прекомерно движение на детето за дълъг период или при липса на движение на детето в продължение на 12 часа. Събитието означава, че бебето развива лишаване от кислород..

Бременното момиче се препоръчва да преброи колко движения е направило детето на ден и да забележи колко дълго продължава рефлекторното свиване на диафрагмата.

Лечение

Ако лекарят установи фетална хипоксия, се предписва лечение. На бременна жена се назначава Curantil, Trental. Препоръчват се кислородни коктейли.

При повишен тонус на матката се предписват No-Shpa и Magnesia.

Кислороден глад в тежка форма и открит на по-късна дата - необходима е операция по изкуствено доставяне.

Какво трябва да прави мама

Хълцането на бебето е безболезнено и рядко причинява дискомфорт по време на бременност. Жената изпитва психологически дискомфорт поради притеснение за здравето на бебето. Ако плодът хълца лошо, е показано да предприеме действия:

 • Леките упражнения оксигенират тялото. Ако детето хълца, трябва да правите упражнения.
 • На бъдещата майка се препоръчва ежедневна лека разходка на чист въздух.
 • Често жената усеща движение и ритмични сътресения, ако дълго време е в седнало или легнало положение. Достатъчно е да смените позицията и усещанията изчезват.
 • Смята се, че хълцането на детето се насърчава от яденето на майки от сладкиши. По-добре е да изключите сладкарските изделия от диетата и да погледнете резултата.
 • Не се пренапрягайте. Препоръчително е да правите чести почивки от работа.
 • Бъдещото бебе може да е замръзнало. Трябва да се увиете с одеяло или да се облечете по-топло, да вземете чаша топъл чай.
 • Жена в позиция се препоръчва да пие курс на кислороден коктейл.
 • Препоръчително е да се правят дихателни упражнения. Редувайки дълбоки вдишвания и издишвания, жената допринася за обогатяването на кръвта с кислород.

Ако едно момиче забележи, че рефлексът се появява след хранене, трябва да анализирате диетата и да изключите вредните храни.

Ако рефлексът се появява рядко, той преминава бързо, мама не трябва да прави нищо. Трябва да следите честотата и продължителността на атаките.

Нормите за припадъци са трудни за определяне, причините за процеса не са напълно идентифицирани. Но лекарите не препоръчват да се паникьосвате, ако бебето хълца 3-4 пъти на ден, а продължителността на явлението не е повече от четвърт час. Атаките продължават до 37 седмица или до раждането на бебето. Бъдещата майка трябва да се примири с дискомфорта, който причиняват атаките, да продължи да се радва на бременност и да наблюдава храненето, начина на живот, режима.

Утробата е временен дом за бебето, където то расте, наддава. Всяка седмица за бебе е белязана от нов етап на развитие. Рефлекторното свиване на диафрагмата е естествено явление, като движението на дете.

Стресът е опасен за бременно момиче и бебе - не се притеснявайте. Рядко хълцането показва, че здравето на бебето е застрашено. По принцип явлението не се счита за патология, ако жената се чувства нормално. В същото време плодът не е прекалено активен, но движенията са забележими - няма нужда да се притеснявате - бременността преминава според очакванията. Не всички деца хълцат в корема на майката и не всички майки забелязват този процес, това не показва патологично състояние на майката или детето.