Проучване, проведено в Академичния център за здраве на жените и Кингс Колидж в Лондон, разкрива как още преди зачеването можете да се застраховате срещу усложнения по време на желана бъдеща бременност без лекарства и сложни процедури..

Лекарите се опитват да решат проблема как да гарантират нормалното протичане на бременността и раждането на здраво бебе вече повече от десетилетие. Резултатът от продължаващите изследвания в тази област е широкото въвеждане на предконцептуално обучение. Включва цял комплекс от прегледи на бъдещи родители и продължително приложение на лекарства от съпрузи, които намаляват риска от раждане на дете с тежка патология на централната нервна система и дефекти в развитието. Прочетете повече за това в раздела Планиране на дете..

Д-р Lusia S. Chappell и колеги изследваха дали промените в начина на живот могат да помогнат за увеличаване на вероятността за здравословно зачеване и успешна бременност. Лекарите анализираха социалния статус (материално богатство и професионална заетост), условия на живот, хранителни навици и лоши навици (тютюн, наркотици, алкохол) на 5628 първородни жени, живеещи в Австралия, Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания. Всички те са имали първата си бременност в периода от 2004 до 2008 г. и са се смятали за абсолютно здрави по това време..

След подбора беше проучено как протича тази бременност. И ето какво се оказа:

 1. 3452 бременности преминаха без усложнения с раждането на здраво бебе в периода след 37 седмици (само 61,3%).
 2. Най-висока честота на патология е установена при жени с наднормено тегло и страдащи от артериална хипертония преди зачеването, които са използвали лекарства и са продължили да ги приемат през първия триместър. Според изследователите това са точно рисковите фактори, които могат да бъдат управлявани чрез елиминирането им дори преди бременността..
 3. Идентифицирани са причините за значителни усложнения, които са трудни или невъзможни за управление. Това е наследствена артериална хипертония с вече развити системни усложнения, вагинално кървене в ранните стадии, неуспех на маточно-плацентарната циркулация.
 4. При равни други условия бременността е най-благоприятна за онези майки, които ядат плодове поне 3 пъти на ден.

Изход

Мечтая за раждането на здраво бебе, важно е да се извърши пълна предварителна подготовка. Но тя ще даде надеждна гаранция само ако дори преди зачеването една жена нормализира теглото и кръвното си налягане, включи достатъчно количество плодове в диетата си, откаже цигарите, употребата на наркотици и алкохол..

Лесна бременност без усложнения

Съвети от някой, който има "късмет")

Най-често, когато говоря за естествения ход на бременността и за опасностите и неразумността на интервенциите в този процес, чувам, че имах късмет, тъй като бременността ми протича лесно и без усложнения, но нещо би се случило, безусловно бих се съгласил да се лекувам.

Като човек, свикнал да носи отговорност за това, което се случва в живота ми, вярвам, че нашето здраве не е лотария и не е резултат от нечий късмет или провал, но в много отношения зависи от нас самите. И количката се съгласява с мен. Според Световната здравна организация човешкото здраве зависи от следните фактори:

екологична среда - 20%;

медицинска подкрепа - 10%;

човешки начин на живот - 50%.

Половината е значителен принос, съгласете се.

И като човек, който не е материалист, мисля, че нашето положително отношение, вяра и законът на кармата могат да повлияят на другата половина)

А сега по-конкретно от личен опит.

Ако тепърва се подготвяте (и тъй като се подготвяте, това вече увеличава шансовете за успешна бременност понякога):

-грижете се за вашето физическо и духовно здраве: нека в живота ви има място за йога (кънки, плуване и всякакви физически дейности - по ваш вкус.), чист въздух и здравословно хранене (забележка: съветите на Аюрведа са на няколко хиляди години, а съветите на диетолозите не са и стотици)). Без лоши навици (а това не са само наркотици, алкохол, тютюнопушене, но и нарушение на съня, прием на лекарства, когато можете да разчитате на имунитета си, липса на почивка или излишък от него)) животът е по-лесен! Не забравяйте също, че животът ни не съществува без стрес, но не им оставяйте много място, просто гледайте);

- ако се съмнявате, консултирайте се предварително с Вашия лекар, за да разсеете съмненията си. Когато забременеете, ще бъде хиляда пъти по-лошо!))

- пропийте със знания. Нека бъдат положителни книги за бременността, раждането, кърменето и родителството (например, произведенията на съпрузите Сиърс, „Изкуството на кърменето“ от LaLecheLiga). Точно сега!

- Изградете отношения със съпруга / та. Това не е тема за едно изречение, но... положи усилия, срещни се наполовина, дай любов) Той ще бъде основната ти подкрепа и помощ!

- не очаквайте проблеми от бременността, няма по-естествено състояние за жената.

Ако бебето ви вече живее и се развива във вас:

- не забравяйте, бременността не е болест! Доверете се на тялото си и природата ще направи всичко, за да раждате и раждате здраво бебе, това е в нейни интереси)

- не забравяйте също, че балансът на този процес е много крехък, лесно е да го нарушите. Всяка намеса трябва да бъде оправдана и може да не е необходима за всички!

Тези, които казват, че лекарят знае по-добре, разбират, че лекарят няма да носи отговорност за дългосрочните последици, които вие или вашето дете ще имате в случай на неразумна намеса, но ще отговори изцяло, ако не направи всичко, което е могъл в момента. Така че той прави ВСИЧКО за всеки случай. Да, помощ се изисква от една на хиляда жени и задачата на компетентен специалист е да я идентифицира от тази хиляда, за да помогне. Но това са розови мечти и те нямат нищо общо с домашното здравеопазване, така че можете да разчитате само на здравия си разум. Никой не се грижи за вашето здраве по-добре от вас!

- получете знания за естествените заболявания на жената по време на бременност, не се плашете от тях. Информацията, че не сте единствената, ще улесни живота ви много) Слушайте тялото си: ако искате да се откажете от работата и домакинските задължения, легнете и изпратете съпруга си за грейпфрут - направете го. Най-вероятно почивката и витамин С в този случай е точно това, от което се нуждае вашето бебе) Или може би това е доматена супа и чист въздух? Не се съпротивлявайте и определено ще се почувствате по-добре. Не се плашете от тона и кафявата мазилка като огън и не спирайте незабавно да ги лекувате с хормонални лекарства!

- избягвайте негативизма, намалете комуникацията с тези, които споделят лошия си опит, не търсете това в социалните мрежи. Не привличайте проблеми с себе си с мислите си.!

- пригответе се за раждане: прочетете, вижте, отново - положително. Не е нужно да се подготвяте за лошото) Представете си вашето раждане, както бихте искали да бъде. Всичко ще бъде наред!

Някъде съм изказвал общи истини, някъде искате да спорите с мен - моля! Но, надявам се, за някого тази информация ще бъде полезна!

10 тайни на лесната бременност

Доста често бременността е свързана с лошо здраве и различни здравословни проблеми, но, разбира се, всяка бъдеща майка иска периодът на изчакване бебето да премине безопасно и без никакви усложнения. Какви точки трябва да се вземат предвид, така че бременността да оставя само приятни спомени за себе си?

Елизавета Новоселова
Акушер-гинеколог, Москва

1. Подготовка за бременност

Планирането на бременността е много важен етап от живота на бъдещите родители. Здравето на детето, хода на бременността и самата вероятност за зачеване до голяма степен зависят от първоначалното здравословно състояние и начина на живот на двамата партньори. Знаейки това, повечето от съпрузите, решили да увеличат размера на семейството, се опитват да се откажат от лошите навици, да се хранят правилно, да се отпуснат, да спортуват - с една дума, водят по-здравословен начин на живот. Също толкова важно е да се подложите на пълен медицински преглед в подготовка за бременност и това е задача и на двамата съпрузи. Нелекуваните хронични заболявания, неоткритите преди това хормонални дисбаланси, латентните инфекции могат да бъдат пречка за бременността, а в случай на зачеване те увеличават риска от развитие на патологии в плода. Така че заключението е очевидно: преди да планирате бременност, една двойка трябва да се свърже със специалисти и да се подложи на пълен медицински преглед, който във всеки случай се избира индивидуално, като се вземат предвид възрастта и здравословните характеристики на бъдещите родители.

2. Медицинско управление на бременността

Важно правило за бъдещата майка: по време на бременност е необходимо своевременно да бъдете изследвани и тествани. Редовният преглед ви позволява да наблюдавате развитието на бебето и хода на бременността, да идентифицирате и отстранявате здравословните проблеми навреме. В крайна сметка е много по-лесно да се предотврати развитието на усложнения, отколкото да се лекуват последствията. Съществува общоприет или "основен" план за изследване на бременна жена. Той включва ранна (до 12 седмици) регистрация, задълбочено събиране на анамнеза (здравна информация), редовно медицинско наблюдение и определен набор от лабораторни и инструментални изследвания. Основният план за прегледи е разработен въз основа на клинични проучвания и резултатите от медицинската статистика и позволява да се намали рискът от развитие на усложнения на бременността с 2-3 пъти и рискът от развитие на фетални патологии с повече от 5 пъти!

В допълнение към общите изследвания има специфични анализи, предписани "в специални случаи" - според показанията. Времето и честотата на "основния" набор от допълнителни изследвания, като общи изследвания на кръв и урина, вагинални цитонамазки, ултразвук и CTG, също са доста индивидуални и могат да варират. Увеличаването на честотата на рутинните проучвания или промяната във времето на тяхното провеждане зависи от характеристиките на хода на бременността при определен пациент.

3. Рационално хранене

В идеалния случай диетата на бъдещата майка трябва да се съставя индивидуално - като се вземат предвид нейният ръст, първоначалното тегло (преди бременността), възрастта, здравето и метаболитните характеристики. Можете да се консултирате с Вашия лекар, който следи бременността Ви, за помощ при планирането на диетата, изчисляването на калориите и правилното съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати. Ако бъдещата майка в миналото е имала проблеми, свързани с увеличаване на теглото, струва си допълнително да се консултирате с хранителен специалист (диетолог). През първата половина на бременността диетата трябва да съдържа най-малко 2400 и не повече от 2600 kcal на ден. След двадесетата седмица - долната граница на калоричното съдържание на храната се увеличава до 2800 kcal, а горната забранена лента е ограничена до 3000 kcal.

4. Извършване на ежедневна гимнастика за бъдещи майки

Има цели комплекти упражнения, разработени от лекарите специално за бременни жени. Те са насочени към нормализиране на кръвообращението в тазовата област, предотвратяване на разширени вени, разтоварване на гръбначния стълб, укрепване на тазовите мускули, разтягане на тазовите връзки и перинеалните тъкани. Препоръчително е да започнете "бременни" упражнения от първия триместър и по възможност да ги изпълнявате всеки ден. В допълнение към тази специфична акушерска гимнастика има цял списък с традиционни видове физическа активност, допустими и дори препоръчителни за бъдещите майки. Най-популярните „бременни“ видове физическа активност включват плуване, водна аеробика, пилатес, йога, боди флекс, коремни танци. Разбира се, има усложнения при бременност и общи заболявания, при които някои спортове могат да бъдат противопоказани за бъдещата майка. Ето защо, когато избирате индивидуален режим на дейност за себе си, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Нормалната бременност обаче в никакъв случай не е противопоказание за поддържане на добра физическа форма.!

5. Спазване на режима на сън

По време на сън тялото получава най-пълноценната почивка. По време на сън се възстановява работоспособността на нервните клетки, мускулите се отпускат, метаболизмът и кръвообращението се нормализират. Нарушаването на съня при бременна жена често причинява развитие на токсикоза, повишаване на тонуса на матката и кръвното налягане и намаляване на плацентарния кръвен поток. Продължителността на съня на всеки етап от бременността не трябва да бъде по-малка от 8 последователни часа. В същото време е изключително важно след сън бъдещата майка да се чувства отпочинала и енергична..

Оптималното време за сън варира от десет часа вечерта до 8 часа сутринта. През този период най-вече трябва да се освободи и възстанови нервната система. През първия триместър изборът на позиция за сън се определя от навика и въпрос на удобство. От втория триместър е препоръчително да не спите по корем, можете да лежите по гръб или настрани.

С цел пълноценен сън и пълноценна почивка е препоръчително да се разходите малко тридесет минути преди лягане. Преди лягане е добре да вземете топъл душ и да проветрите спалнята за 10 минути. Не се претоварвайте „през нощта“ с грижи и притеснения: в противен случай рискувате да продължите да решавате дневни проблеми насън и сънят ще бъде слаб.

Ябълково вино от долната куха вена - какво е това?
През третия триместър, с увеличаване на корема, легналото положение може да стане неудобно поради развитието на синдром на долната куха вена. Този синдром е свързан с компресията на голям съд, разположен между матката и гръбначния стълб. В резултат на това, когато лежите дълго време по гръб, става трудно връщането на венозната кръв към сърцето. Синдромът на долната куха вена обикновено се проявява със силно замайване, повишен сърдечен ритъм и активно поведение на плода (рязко увеличаване на движенията). Всички прояви изчезват почти веднага след промяна в положението на тялото. За да се избегне развитието на този синдром в по-късните етапи, по-добре е да спите на ваша страна или на гърба си едностранно, като поставите малка възглавница под долната част на гърба от едната страна.

6. Улесняване на условията на труд и график на работа

Тази тайна на успешната бременност е толкова важна, че дори се определя от законодателството! В допълнение към безусловния отказ за работа в опасни производства, бъдещата майка трябва да преразгледа работния график. Графикът на работа се определя от броя на работните дни в седмицата, продължителността на работния ден, времето за начало и край на работата, вида на натоварването, условията на пътя за работа и обратно.

 • работният ден на бременната жена не трябва да надвишава 6 часа;
 • през работния ден, на всеки 40-60 минути, трябва да правите почивки от работа за поне 3 минути;
 • по време на работа трябва да се избягва неподвижно положение: сменете положението, станете, ходете;
 • не можете да работите извънредно или нощем;
 • не ходете в командировки;
 • броят на работните дни в седмицата - не повече от 5, оптимален - 3 работни дни;
 • два месеца преди раждането, на бъдещата майка се препоръчва пренатален отпуск.

Ако действителният режим на работа очевидно не се вписва в тези препоръки, трябва да се консултирате с адвокат и да обсъдите възможностите за промяна на графика с ръководството.

7. Получаване на положителни емоции

Отбелязва се, че именно в периода на чакане на бебето много двойки започват активно да се занимават с различни видове културен отдих. Има няколко причини за това желание за красота. Първо, всички видове културно отдих са свързани с развлечения с минимален разход на физическа енергия: бъдещата майка в най-добрия случай бавно се разхожда из залите на вернисажа или седи в удобно кресло, получавайки необходимите положителни емоции. Така че от гледна точка на риска от нараняване или прекомерна физическа активност, този вид почивка определено е най-безопасната. Второ, доказано е, че по време на бременност се активира творческият потенциал на жените; естествено интересът към различни видове изкуство също се увеличава.

8. Активна почивка

Много жени предпочитат различни варианти за активни развлекателни дейности. Това е полезно и за бъдещата майка. Само не забравяйте, че бременността е специално състояние, свързано с повишен стрес върху тялото, следователно, обичайният режим на физическа активност за "специална ситуация" все още ще трябва да бъде преразгледан. Така че, на всеки етап от бременността, трябва напълно да изключите такива видове дейности на открито, които са свързани с прекомерно натоварване на пресата, вдигане на тежести или риск от нараняване (падане, удар). Този „черен списък“ включва всички видове борба, както и кънки, алпийски ски, сноуборд, скейтборд и колоездене; временно ще бъдат забранени също боулинг, голф, тенис, баскетбол, волейбол и други подобни спортове.

Едно от най-популярните занимания на открито за бъдещите майки е плуването в басейна или откритата вода. Къпането и плуването е не само възможно, но и много полезно на всеки етап от бременността. Редовните водни процедури дават дозирано натоварване на всички мускулни групи, спомагат за укрепване на сухожилията и опорно-двигателния апарат, имат релаксиращ ефект върху нервната система, помагат за профилактика и комплексно лечение на заболявания на гръбначния стълб, отоци и разширени вени. Има специален набор от упражнения във водата, или водна аеробика за бременни жени, която помага за ефективна подготовка за раждане и поддържане на добра физическа форма по време на „специалната позиция“. Плуването и аквааеробиката в морска вода са особено полезни; много басейни използват състав на сол, идентичен на естествената морска сол - тя се нарича "рапа".

Друг вид активен отдих, който е безусловно полезен за всички бъдещи майки, е ходенето. Ако няма възможност за селска разходка, ще свърши работа градски парк, площад или дворове. Ходенето поддържа мускулите на краката, седалището и гърба в добър тонус, предотвратява хемороиди и разширени вени и помага за борба с венозните задръствания в тазовата област. В резултат на редовното ходене утероплацентарният кръвен поток се подобрява, което означава, че бебето получава повече кислород и хранителни вещества. Важно е цялата разходка да се извършва в едно и също темпо: без излишни усилия, но не твърде бавно. Броят, разстоянието и продължителността на такива разходки се обсъждат най-добре с Вашия лекар. Традиционните препоръки за продължителността на разходката за бъдещата майка са 40-60 минути. Ако обаче се чувствате добре, можете да направите по-дълга разходка, като поддържате удобно темпо на ходене и правите почивка на всеки 30-40 минути. Облекло - превръзка, удобно облекло "според времето", удобни спортни обувки, които фиксират добре стъпалото и "седалка" (малка възглавница или полиуретанова подложка, която е удобна за сядане за почивка).

9. Чисто "бременни" радости

Тайните на успешната бременност не се ограничават до правилния начин на живот и внимателното медицинско наблюдение. От не по-малко значение е психологическото състояние на бъдещата майка, осъзнаването на самия факт на бременността и удоволствието от очакването на дете. В това трябва да й помогнат най-близките хора - съпругът й, роднини и приятели, които я заобикалят с внимание и възхищение и, разбира се, не отказват да получават конкретни „бременни“ радости. Много приятни промени очакват бъдещата майка през този период: косата става по-силна и плътна, кожата се изравнява, появява се руж, дори походката се променя. Такъв романтичен и много женствен външен вид на бременна жена кара всички около нея да искат да правят комплименти, помощ и покровителство. През този период самата природа дава възможност на жената да се почувства отново като дете, да се наслади на това усещане и да разбере как ще се чувства собственото й бебе. Много жени са особено доволни да правят неща, които подчертават факта на бременността в очите на другите. Това могат да бъдат неочаквани прищявки като незабавно да изядете нещо вкусно посред нощ, появата на "бременни" дрехи и аксесоари в гардероба, активно хоби за всичко, свързано с бременността и майчинството (книги, списания, форуми), временна загуба на интерес към ежедневните дела (учене, работа, живот).

Много бъдещи майки са особено доволни от подготовката на мястото и зестрата за бебето. Бременната жена може да се интересува сама да инициира промени и да участва активно в реорганизацията на живота си във връзка с предстоящата поява на нов малък наемател. Често именно през този период започват ремонти от различни мащаби, изборът и закупуването на всичко необходимо за бебето. Бъдещата майка може изведнъж да разкрие таланта на интериорен дизайнер, умението на професионален бригадир и способността на маркетолог в областта на детските продукти. Това е чудесно време да се посвети на реализирането на творчески планове на хартия. Въпреки това, бременна жена, разбира се, не трябва да пътува до строителни пазари или да диша лепило и боя в собствения си апартамент. По-добре да вземете творческата част и ръководството, а останалото да оставите на членовете на вашето семейство.

10. Курсове за родители

Има и друга тайна на лесната бременност - това е своевременното получаване от бъдещите родители на адекватна и достъпна информация за всичко, свързано с раждането, раждането и грижите за бебето, а най-добрият източник на такава информация е училище по майчинство или курсове за бъдещи родители. Тематичните занятия в такива курсове се провеждат от специалисти, но в същото време представянето на информация е адаптирано за бъдещите родители, което означава, че е по-лесно за възприемане. Обикновено лекциите се провеждат под формата на разговор, който дава възможност на публиката да задава всякакви въпроси и да обменя мнения. По време на урока специалистът може да предложи каква допълнителна литература може да се прочете по темата на лекцията. По време на курсовете можете да научите много интересни неща за хода на бременността и развитието на плода, значението и необходимостта от различни медицински изследвания за бременни жени, да се подготвите за раждане и кърмене, да научите как да се грижите за новородено, да получите съвет от семеен и детски психолог. Значителна част от обучението в курсовете за бъдещи родители е подготовката за раждане. Те съдържат не само теоретична информация за този процес, но и подробна история за чувствата на родилката, необходимостта и значението на определени медицински манипулации, демонстрация на самоанестезия, релаксация, масаж и дихателни техники..

Надежден резултат

За да се получи оптимален и надежден резултат от медицинските прегледи, бъдещата майка трябва да спазва следните правила:

 • трябва да се подложите на прегледи не селективно, а изцяло;
 • трябва да се спазва стриктно времето на препоръчваните от лекаря изследвания;
 • трябва незабавно да информирате лекаря за промени в общото благосъстояние, настинки или обостряне на хронични заболявания; в тези случаи е необходим непланиран и допълнителен преглед, освен това вашите оплаквания и симптоми ще помогнат на лекаря правилно да оцени резултата от тестовете и прегледите;
 • препоръчително е да се подложите на преглед в една клиника: първо, различните лаборатории могат да се различават по използваните реагенти, разделителната способност на оборудването и мерните единици, и второ, по-удобно е диагностикът да сравнява резултатите с предишните си проучвания;
 • същият лекуващ лекар трябва да предписва и оценява резултатите от всички проучвания; препоръчително е да не сменяте акушер-гинеколога по време на бременност: лекарят, който Ви е наблюдавал от самото начало, има възможност по-обективно да оцени динамиката на развитието на бременността.

50 интересни факта за бременността: от зачеването до раждането на бебето

Бременността е магическо състояние, което не само влияе на физическото й състояние, но и променя вътрешния й свят. По време на него жената ще трябва да осъзнае и разбере много, и най-важното, да се подготви за среща с бебе. Има много митове и признаци по отношение на бременността. Събрахме 50 факта за бременността, за които едва ли сте чували..

1. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или 9 календарни месеца и още 1 седмица.

2. Само 25% от жените успяват да заченат дете от първия менструален цикъл. Останалите 75%, дори и с добро здраве на жените, ще трябва да "работят" от 2 месеца до 2 години.

3. 10% от бременностите завършват със спонтанен аборт. Въпреки това, повечето от тях жените дори не забелязват и приемат кървенето за леко забавена, а понякога дори и навреме менструация..

4. Счита се за нормално, ако бременността продължава от 38 до 42 седмици. Ако по-малко, тогава се счита за преждевременно, ако повече - преждевременно.

5. Най-дългата бременност продължи 375 дни. Освен това детето е родено с нормално тегло.

6. Най-кратката бременност продължи 23 седмици без 1 ден. Бебето се роди здраво, но височината му беше сравнима с дължината на дръжката.

7. Началото на бременността не се брои от деня на предвиденото зачеване, а от първия ден на последната менструация. Това означава, че жената може да разбере за положението си не по-рано от 4 седмици по-късно, когато има закъснение и има причина да направи тест.

8. Многоплодната бременност е идентична и хетерогенна. Моноцитът се развива след оплождането на една яйцеклетка с една сперма, която впоследствие се разделя на няколко части, а различната яйцеклетка се развива след оплождане с две, три и др. Сперматозоиди. ооцити.

9. Близнаците имат идентичен външен вид, тъй като имат еднакви генотипове. По същата причина те винаги са от един и същи пол..

10. Близнаци, тризнаци и др. могат да бъдат еднополови и противоположни. Те нямат идентичен външен вид, тъй като техните генотипове се различават помежду си по същия начин, както при обикновените братя, сестри, родени с разлика от няколко години.

11. Случвало се е бременна жена да започне да овулира и пак да забременее. В резултат на това се раждат деца с различна степен на зрялост: максималната регистрирана разлика между децата е 2 месеца.

12. Само 80% от бременните жени изпитват гадене в ранните етапи. 20% от жените понасят бременност без симптоми на токсикоза.

13. Гаденето може да обезпокои бременните жени не само в началото на бременността, но и в края. Ако ранната токсикоза не се счита за опасна, тогава късната може да се превърне в основа за стимулиране на раждането или цезарово сечение.

14. С настъпването на бременността тялото на жената претърпява хормонални промени. В резултат косата започва да расте по-бързо, тембърът на гласа става по-нисък, появяват се странни вкусови предпочитания и настъпват резки промени в настроението..

15. Сърцето започва да функционира на 5-6 акушерска седмица. Бие много често: до 130 удара в минута и дори повече.

16. Човешкият ембрион има опашка. Но изчезва на 10-та седмица от бременността..

17. Бременната жена няма нужда да яде за двама, тя трябва да яде за двама: тялото се нуждае от повишена доза витамини и минерали, но не и енергия. През първата половина на бременността енергийната стойност на диетата трябва да остане същата, а през втората половина ще трябва да се увеличи само с 300 kcal.

18. Бебето започва да прави първите движения на 8-та седмица от бременността. Въпреки че бъдещата майка ще усети движението едва на 18-20 седмици.

19. По време на втората и следващите бременности първите движения се усещат 2-3 седмици по-рано. Следователно бъдещите майки могат да ги забележат още на 15-17 седмица..

20. Бебето вътре може да салта, да скача, отблъсквайки стените на матката, да играе с пъпната връв, като дърпа дръжките си. Той знае как да направи гримаса и да се усмихне, когато се чувства добре.

21. Гениталиите на момичетата и момчетата до 16 седмици изглеждат почти еднакви, така че е почти невъзможно визуално да се определи пола преди това време.

22. Съвременната медицина се е научила да разпознава пола без видими признаци на различия в гениталиите от гениталния туберкул от 12 седмица на бременността. При момчетата се отклонява под по-голям ъгъл в сравнение с тялото, при момичетата - до по-малък.

23. Формата на корема, наличието или отсъствието на токсикоза, както и вкусовите предпочитания не зависят от пола на бебето. И момичетата не приемат красотата на майката.

24. Смукателният рефлекс започва да действа в утробата. И така, бебето изсмуква палеца си с удоволствие още на 15-та седмица.

25. Бебето започва да чува звуци на 18-та седмица от бременността. И на 24-25 седмици вече можете да наблюдавате реакцията му на определени звуци: той обича да слуша майка си и спокойна музика.

26. От 20-21 седмица бебето започва да прави разлика между вкусове, поглъщайки околните води. Вкусът на околоплодната вода зависи от това, което яде бъдещата майка.

27. Солеността на околоплодната течност е сравнима с нивото на солта в морската вода.

28. Когато детето се научи да преглъща околоплодни води, то ще бъде редовно обезпокоявано от хълцане. Бременната жена може да го усети под формата на ритмични и монотонни тръпки отвътре.

29. През втората половина на бременността бебето може да поглъща около 1 литър вода на ден. Той отделя същото количество под формата на урина обратно и след това отново поглъща: така започва да работи храносмилателната система..

30. Бебето прави главна форма (главата надолу, краката нагоре) обикновено на 32-34 седмици. Преди това той може да сменя позицията си по няколко пъти на ден..

31. Ако преди 35 седмици детето не е обърнало глава надолу, най-вероятно вече няма да направи това: в стомаха има твърде малко място за това. Случвало се е обаче и бебето да се обърне с главата надолу точно преди раждането..

32. Коремът на бременна жена може да не се вижда от другите до 20 седмици. По това време плодът набира тегло само до 300-350 g.

33. По време на първата бременност коремът расте по-бавно, отколкото през втората и следващите. Това се дължи на факта, че веднъж прехвърлена бременност разтяга коремните мускули и матката вече не се възстановява до предишния си размер.

34. Обемът на матката до края на бременността е 500 пъти по-голям от преди. Масата на органа се увеличава 10-20 пъти (от 50-100 g на 1 kg).

35. При бременна жена обемът на кръвта се увеличава до 140-150% от първоначалния обем. За засилено хранене на плода е необходимо много кръв.

36. Кръвта става по-плътна към края на бременността. Ето как тялото се подготвя за предстоящото раждане, за да намали количеството загубена кръв: колкото по-плътна е кръвта, толкова по-малко ще бъде загубена..

37. Размерът на краката през втората половина на бременността се увеличава с 1. Това се дължи на натрупването на течност в меките тъкани - оток.

38. По време на бременност ставите стават по-еластични поради производството на хормона релаксин. Той отпуска връзките, подготвяйки таза за бъдещо раждане..

39. Средно бременните жени качват от 10 до 12 кг. Освен това теглото на плода е само 3-4 кг, всичко останало е вода, матка, кръв (около 1 кг всяка), плацента, млечни жлези (около 0,5 кг всяка), течност в меките тъкани и мастните резерви (около 2, 5 кг).

40. Бременните жени могат да приемат лекарства. Но това се отнася само за тези лекарства, които са разрешени по време на бременност..

41. Спешното раждане не е преждевременно и не е бързо раждане. Това е раждане, което е станало в нормално време, както трябва да бъде.

42. Теглото на детето почти не зависи от това как се храни бъдещата майка, освен ако, разбира се, не гладува, докато не се изтощи напълно. Затлъстелите жени често раждат бебета с тегло под 3 кг, докато слабите жени също често раждат бебета с тегло до 4 кг и повече.

43. Преди около век средното тегло на новородените е 2 кг 700 г. Съвременните деца се раждат по-големи: средното им тегло сега варира между 3-4 кг.

44. PDD (приблизителна дата на раждане) се изчислява само за да се знае приблизително кога детето решава да се роди. Само 6% от жените раждат на този ден.

45. Според статистиката във вторник има повече новородени. Събота и неделя стават дни срещу рекорд.

46. ​​Децата със заплитания се раждат еднакво често, както сред плетените по време на бременност, така и сред тези, които се въздържат от това ръкоделие. Бременните жени могат да плетат, шият и бродират.

47. Бременните жени могат да се подстригват и да премахват нежеланото окосмяване, където пожелаят. Това по никакъв начин няма да повлияе на здравето на детето..

48. В Корея времето на бременността също се включва във възрастта на детето. Следователно корейците са средно с 1 година по-възрастни от своите връстници от други страни..

49. Лина Медина е най-младата майка в света, която е направила цезарово сечение на 5 години и 7 месеца. Роди се седеммесечно момче с тегло 2,7 кг, което научи, че Лина не е сестра, а собствена майка му едва на 40 години.

50. Най-голямото дете е родено в Италия. Неговият ръст след раждането беше 76 см, а теглото му 10,2 кг. ₽

Основните усложнения на бременността, изискващи задължително лечение.

В повечето случаи бременността няма големи проблеми, цялата система за предродилна грижа е създадена да идентифицира потенциални усложнения при бременност и да помогне за предотвратяване на усложнения, които може да се избегнат. Чрез поредица от проверки - мониторинг на кръвното налягане, урина, кръв и тегло, измерване на горната част на матката и множество други неща - Вашият лекар ще се опита да поддържа здравето на Вас и Вашето бебе, за да имате най-безопасната бременност и раждане. Тези проверки също помагат на Вашия лекар да открие и лекува потенциални усложнения на бременността в ранните етапи, преди да станат големи проблеми..

Има някои усложнения при бременност, които са по-чести от други. Те се срещат само при малък процент от бременните жени, но могат да бъдат болезнени и потенциално вредни както за майката, така и за бебето..

Rh фактор.

Всеки човек има както кръвна група, така и резус фактор. В допълнение към кръвната група (A, B, O, AB), Rh факторът се записва като положителен (присъства) или отрицателен (отсъства). Повечето хора (85 процента) са Rh положителни. Този фактор не влияе на здравето ви и обикновено няма значение - освен ако не сте бременна.

Бременната жена е изложена на риск, когато има отрицателен резус фактор, а партньорът й има положителен резус фактор. Тази комбинация може да доведе до резус положително бебе. Ако кръвта на майката и бебето се смеси, това може да накара майката да създаде антитела срещу Rh фактора, като по този начин гледа на бебето като на заплаха за тялото си. Обикновено кръвта от майка и бебе не се смесва, но в определени моменти има малък шанс за това - при раждане, някои пренатални тестове (например амниоцентеза) или след спонтанен аборт. Лекарството се дава на рогата, за да се предотврати тази сенсибилизация.

Ако и вие, и вашият партньор сте Rh отрицателни, това няма да е проблем за вашата бременност. Не се притеснявайте, ако не знаете вашата кръвна група - тя ще бъде установена в началото на вашата антенатална помощ.

Гестационен диабет по време на бременност.

Гестационният диабет е високо ниво на кръвната захар (глюкоза) по време на бременност. Около 4 процента от жените развиват гестационен диабет по време на бременност. Повечето майки ще трябва да бъдат изследвани с помощта на кръвен тест, който обикновено се случва на 28 гестационна седмица. Ако се нуждаете от допълнителен скрининг с тест за толерантност към глюкоза, това ще се направи едновременно. Ако имате гестационен диабет, вашето раждане може да бъде предизвикано, когато наближите 40-седмичната марка.

Ще трябва да наблюдавате кръвната си захар от момента на поставяне на диагнозата до края на бременността. Ако имате гестационен диабет, Вашият лекар ще Ви научи как и кога да го правите. Диетата и упражненията ще бъдат ключови компоненти на вашата стратегия за контрол на кръвната захар. Лекарството се използва само ако диетата и упражненията не работят. Обикновено ще посетите диетолог за помощ в този процес, в допълнение към вашия лекар.

Прееклампсия по време на бременност.

Прееклампсията или хипертония, предизвикана от бременност, е нарушение, което причинява високо кръвно налягане по време на бременност. Това отдавна е основна грижа за бременните жени и засяга 7 процента от майките за първи път. Трудът може да бъде предизвикан достатъчно рано, ако имате тежка прееклампсия.

Според указанията диагнозата прееклампсия вече не изисква откриване на високи нива на протеин в урината (протеинурия), както някога. Данните сочат, че могат да възникнат проблеми с бъбреците и черния дроб, свързани с това състояние и количеството протеин в урината не предсказва колко тежко ще протича заболяването..

Прееклампсията се диагностицира с високо кръвно налягане, което се развива по време на бременност или след раждането, което е свързано с големи количества протеин в урината или развитието на ниско ниво на тромбоцити, проблеми с бъбреците или черния дроб, течност в белите дробове или признаци на мозъчно заболяване като припадъци и / или зрително увреждане.

Предвид потенциалните последици от това усложнение на бременността, то се проверява от самото начало. Колкото по-рано се появи прееклампсия, толкова по-трудна ще бъде бременността. Вашият лекар ще следи кръвното Ви налягане и други признаци и симптоми, за да определи колко дълго може да продължи бременността, без да застрашава здравето и живота Ви. Очевидно е, че има желание да носите бебето възможно най-близо до очакваната дата на раждане и да защитите здравето си, следователно, деликатен баланс - затова е необходимо да се хване тази фина линия навреме.

Плацента превия.

Плацентата превия е, когато цялата или част от плацентата покрива шийката на матката или отвора на матката. Истинското предлежание на плацентата се среща при около една на 200 бременности. В много случаи ранните ултразвукови сканирания показват предлежание на плацентата, но това състояние изчезва по-късно по време на бременността, тъй като матката расте. Ако проблемът все още е налице в края на бременността, се прави цезарово сечение, за да се предотврати кървене по време на раждането.

Повечето майки няма да имат признаци или симптоми на предлежанието на плацентата, но някои могат да получат периодично кървене по време на бременност. Ето защо е важно да говорите с вашия лекар, ако имате кървене по време на бременност..

Ниска вода (малък обем околоплодна течност).

Ниска вода или малък обем околоплодни води се диагностицира с помощта на ултразвук. Има и някои признаци, че нивата на околоплодната течност спадат с наближаването на времето на раждане. Много лекари ще ви принудят да пиете повече течности (за да сте сигурни, че олигохидрамнионът не се дължи на липса на прием на течности) и ще ви преразгледат с ултразвук, преди да обсъдят предизвикване на раждане или други интервенции.

Многоводие (голям обем околоплодни води).

Полихидрамнионът е противоположността на олигохидрамниона, което означава, че присъства излишната амниотична течност. Това се случва при по-малко от 1% от всички бременности..

Някои експерти смятат, че многоводието е причина за преждевременно раждане поради опъната матка, но само големият обем околоплодни води е само признак. По-скоро може да загатва дали бременността ще бъде преждевременна..

Полихидрамнионът е по-вероятно да се появи, когато:

 • Имате многоплодна бременност
 • Имате диабет
 • Имате вродени дефекти на плода или определени вродени дефекти

Някои лекари се опитват да изтекат част от околоплодната течност от матката чрез игла, но това често не е дългосрочно решение, тъй като течността се замества сама.

Други усложнения на бременността.

Някои деца не са в нормалното си положение с глава надолу. Това се случва при около 3-4 процента от всички раждания в края на бременността. Децата са склонни да бъдат в грешна позиция по различни причини, включително:

 • Аномалии в развитието на матката.
 • Проблеми с развитието на плода.
 • Многоплодна бременност.
 • Други условия.

Има и позиция, при която бебето лежи странично в матката. Тъй като ще бъде трудно да се роди бебе по този начин, вашият доставчик на здравни грижи може да се опита да завърти бебето или да препоръча кесарево сечение..

Преждевременно раждане.

Преждевременното раждане е много сериозно усложнение на бременността. Ранното откриване може да помогне за предотвратяване на преждевременно раждане и може да ви позволи да носите бебето си рано или да му дадете по-голям шанс за оцеляване. Има много причини за преждевременно раждане, включително инфекции, проблеми с матката, многоплодна бременност и заболявания на майката. Без значение каква е причината за преждевременно раждане, важно е да знаете какви са признаците, за да можете да получите навременна помощ..

Трябва да се обадите на Вашия лекар, ако имате някой от следните признаци на преждевременно раждане:

 • Контракции или крампи.
 • Яркочервено кървене.
 • Подуване на лицето или ръцете.
 • Болка при уриниране.
 • Остра или продължителна коремна болка.
 • Остро или продължително повръщане.
 • Внезапен пробив на бистра, водниста течност.
 • Болка в гърба.
 • Интензивен натиск в областта на таза.

Възможно е да има други признаци, на които вашият практикуващ да ви каже да обърнете внимание - не забравяйте да му се обадите, ако сте загрижени за нещо. Ако не можете да се свържете с Вашия лекар, можете да отидете в спешното отделение за помощ.

Слаба шийка на матката.

Слабата маточна шийка е основно шийката на матката, която е твърде слаба, за да остане затворена по време на бременност, което води до преждевременно раждане и вероятно загуба на бебето (поради съкратената продължителност на бременността). Смята се, че цервикалната недостатъчност е отговорна за 20 до 25 процента от всички загуби на бременност през втория триместър. Този проблем обикновено се появява в началото на втория триместър на бременността, но може да не бъде открит в началото на третия триместър. Диагнозата може да се направи ръчно или чрез ултразвук.

Ако има съмнение за проблем.

Ако вие или вашият лекар смятате, че има проблем, трябва да съставите план за това как да продължите. Това може да доведе до извършване на специфични тестове за вашето конкретно или подозирано състояние. Може да включва и зорко чакане през цялата бременност. Последното понякога може да бъде много трудно. Разбира се, че искате да действате - но това не винаги може да бъде най-доброто решение на проблема. Независимо от това, подозираното или потвърдено усложнение на бременността обикновено включва по-чести посещения на лекар за подходящи грижи..

Какво се случва, ако имате усложнения при бременност.

Добрата новина е, че с добри предродилни грижи повечето усложнения при бременност могат да бъдат предотвратени, открити навреме и / или успешно лекувани. Някои от тях се нуждаят от допълнителни грижи по време или след бременност, а понякога и в бъдеще, докато други не. След раждането на бебето, най-добре е да говорите с вашия лекар преди да планирате друга бременност, за да видите какво може да се направи преди бременността, за да се намали рискът от повторение на усложнението.

Усложнения на бременността

Повечето жени забременяват без усложнения и ако се развият, обикновено са лечими.

Усложненията на бременността включват спонтанен аборт, извънматочна (извънматочна) бременност, анемия, Rh несъвместимост, аномалии, свързани с местоположението и състоянието на плацентата, неукротимо повръщане, прееклампсия и еклампсия, кожни обриви, както и преждевременно раждане и преждевременно разкъсване на пери. След спонтанен аборт (спонтанен аборт), повечето жени могат да имат последваща успешна бременност.

Спонтанен аборт и мъртво раждане

Спонтанният аборт (спонтанен аборт) е прекъсване на бременността поради естествени причини преди 20-та седмица на бременността. Мъртвороденото е смърт на плода поради естествени причини след 20-та седмица от бременността.

Лекарите използват термина "аборт", за да означават както спонтанен аборт, така и медицинско прекъсване на бременността (аборт, предизвикан от аборт).

Плодът, роден със спонтанно дишане или сърдечен ритъм, се счита за живородено, независимо от гестационната възраст. Ако въпреки това умре, смъртта му се счита вече като смърт на новородено.

Приблизително 20–30% от бременните жени изпитват кървене или мускулни контракции в матката поне веднъж през първите 20 седмици от бременността, заплашвайки да прекъснат бременността. Около половината от тези усложнения водят до спонтанен аборт..

Приблизително 85% от спонтанните аборти се случват през първите 12 седмици от бременността, обикновено поради фетални аномалии. Останалите 15% от спонтанните аборти се случват между 13 и 20 седмици; от тях около две трети се дължат на патология при майката, а в друга трета от случаите причините остават неизвестни. Много изследвания показват, че емоционалните разстройства при майката не са провокиращ фактор за спонтанен аборт..

Симптоми и диагностика

Преди спонтанен аборт, жената обикновено има зацапващи петна ("мазилка") или по-изразено кървене от влагалището. Матката се свива, което се проявява чрез контракции. Ако спонтанният аборт продължи, кървенето, отделянето и контракциите стават по-тежки. Част от яйцеклетката или цялото съдържание на матката могат постепенно да бъдат изхвърлени.

Ултразвуковото изследване (ултразвук) в ранните етапи на спонтанен аборт може да определи дали плодът е жив. Този и други тестове могат да се използват след спонтанен аборт, за да се определи дали матката е напълно празна..

Лечение

Когато цялото съдържание на матката (оплодената яйцеклетка) се освободи, не се изисква лечение (т.е. настъпи пълен спонтанен аборт). Когато само част от съдържанието е излязло (непълен аборт), се извършва аспирационен (смукателен) кюретаж (вакуумен аборт) за отстраняване на остатъците от яйцеклетката.

Ако плодът умре, но остане в матката (спонтанен аборт), лекарят трябва да отстрани плода и плацентата, обикновено с аборт във вакуум. В по-късните етапи на спонтанен аборт може да се използва лекарство, което причинява свиване на матката и изхвърляне на съдържанието, като окситоцин.

Ако кървенето и контракциите се появят през първите 20 седмици от бременността (заплашен аборт), жената се съветва да остане в леглото, което често е от полза. По възможност бременната жена трябва да избягва да работи или да стои много у дома. Сексуалният живот трябва да се избягва, въпреки че не е доказано ясно, че увеличава риска от спонтанен аборт. Хормоните не се предписват, защото почти винаги са неефективни и могат да причинят вродени заболявания на плода, особено често на сърцето или гениталиите. Например излагането на женски плод на синтетичния хормон диетилстилбестрол може допълнително да причини вагинален рак при жената..

Заплашен аборт може да се развие поради слабостта на съединителната тъкан на шийката на матката, която в резултат се отваря преждевременно. Понякога за целите на профилактиката на шийката на матката се поставят хирургически специални конци, които се отстраняват непосредствено преди раждането.

Септичният аборт е много опасна инфекция. Съдържанието на матката трябва да се отстрани незабавно и се използват големи дози антибиотици за потискане на инфекцията.

Извънматочна бременност

Ектопична (извънматочна) бременност е бременност, при която плодът се развива извън матката - във фалопиевата тръба, цервикалния канал, таза или коремната кухина.

Обикновено яйцеклетката се освобождава от един от яйчниците и навлиза в отвора на фалопиевата тръба. Вътре в тръбата яйцето се задвижва от малки „реснички“, облицоващи тръбата, което му позволява да достигне до матката в рамките на няколко дни. Обикновено оплождането на яйцеклетката се извършва във фалопиевата тръба, след което се въвежда в матката. Ако обаче тръбата е запушена (например поради инфекция), яйцеклетката може да се движи твърде бавно или изобщо да не се движи. В резултат на това оплодената яйцеклетка може да не достигне матката и тогава се развива извънматочна (извънматочна) бременност.

Извънматочна бременност се среща при 1 на 100-200 бременности. По недостатъчно установени причини това нарушение става все по-често през последните години. Минали заболявания на тръбите, предишна извънматочна бременност, излагане на диетилстилбестрол по време на развитието на плода и неуспешно лигавиране на тръбите (процедура за стерилизация, при която маточните тръби се режат или лигират) увеличават вероятността от извънматочна бременност. Тази бременност е по-рядка при кавказки жени, отколкото при жени от други расови групи. Вероятността от извънматочна бременност се увеличава, когато бременността се развие с вътрематочно устройство (IUD) в матката.

Ектопична бременност обикновено се развива в една от фалопиевите тръби (тръбна бременност). В редки случаи плодът се развива другаде - в цервикалния канал, яйчниците, таза или коремната кухина. Ектопичната бременност е животозастрашаваща и плодът трябва да бъде отстранен възможно най-скоро. В развитите страни 1 на 826 жени с извънматочна бременност умират от усложнения.

Симптоми

Симптомите на извънматочна бременност включват зацапване и спазми, обикновено при забавяне на менструацията. Тези симптоми се появяват, тъй като след смъртта на плода лигавицата на матката се отхвърля, както при нормална менструация..

Ако плодът умре по време на ранна бременност, фалопиевата тръба не е повредена. Ако обаче плодът продължи да расте, стената на тръбата се разкъсва, причинявайки кървене. Ако кървенето е умерено, то причинява болка и понякога усещане за натиск в долната част на корема поради натрупване на кръв там. Ако кървенето се развие бързо, кръвното налягане може рязко да спадне и дори шок. По правило на около 6-8 седмици от бременността се развива внезапна силна болка в долната част на корема, придружена от припадък. Тези симптоми обикновено показват, че е настъпило разкъсване на фалопиевата тръба, което води до масивно кървене в корема..

Понякога извънматочна бременност се развива отчасти в една от фалопиевите тръби и отчасти вътре в матката. В този случай са характерни контракциите и "мазилката". При тази подредба плодът има повече място за растеж, така че руптурата на тръбата обикновено се случва по-късно, обикновено между 12 и 16 седмици. Такова разкъсване на фалопиевата тръба може да бъде пагубно с висок риск за живота на майката..

Диагностика и лечение

Лекарят има основания да подозира извънматочна бременност, ако резултатите от хормонални тестове в урина и кръв показват бременност, но матката е по-малка от очакваната за дадена гестационна възраст. Ултразвуковото изследване (ултразвук) показва, че в матката няма оплодено яйце и разкрива кръв в коремната кухина или в малкия таз. След това лекарят може да използва лапароскоп (оптична система, която се вкарва през малък разрез в корема) за директно локализиране на плода извън матката.

За да потвърди диагнозата за извънматочна бременност, лекарят може да вкара игла през вагиналната стена в тазовата кухина и да отстрани натрупаната там кръв в резултат на кървене от мястото на разкъсването на фалопиевата тръба; такава процедура се нарича пункция на ректално-маточната кухина. За разлика от кръвта от вена или артерия, тази кръв не се съсирва.

Обикновено извънматочната бременност изисква операция. Когато яйцеклетката (ембрионът) е във фалопиевата тръба, обикновено се прави тръбен разрез и плодът се отстранява заедно с плацентата. Тръбата е оставена отворена, което й позволява да зараства без белези, тъй като наличието на такава тъкан затруднява настъпването на нова бременност. Понякога операцията се извършва с помощта на лапароскоп. В други случаи фалопиевата тръба е толкова силно повредена от разкъсване, че не може да бъде поправена и трябва да бъде премахната..

За лечение на тръбна бременност в ранните етапи, когато сърдечните удари на плода все още не са открити, лекарството метотрексат може да се използва вместо операция, което причинява смърт и резорбция на яйцеклетката.

Анемии

Анемиите са заболявания, при които броят на червените кръвни клетки или съдържанието на хемоглобин (протеин, който пренася кислород) в тях е под нормата.
Обемът на кръвта се увеличава по време на бременност, така че умереното намаляване на концентрацията на еритроцитите и хемоглобина (хемодилуция) се счита за нормално..

По време на бременност се изисква повече желязо, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки, тъй като бременната жена трябва да осигури необходимите вещества както на себе си, така и на плода. Най-често срещаният тип анемия по време на бременност е желязодефицитна анемия, обикновено причинена от липса на желязо в диетата. Този тип анемия обаче може да се влоши от съществуващ дефицит на желязо, който се е развил в резултат на загуба на желязо по време на менструация или предишна бременност. По-рядко анемията се появява поради липса на фолиева киселина (витамин B) в диетата, която също е необходима за производството на червени кръвни клетки.

Диагностика и лечение

Диагнозата се поставя въз основа на кръвни тестове, които определят броя на червените кръвни клетки, съдържанието на хемоглобин и желязо в кръвта.
Желязната анемия се лекува с железни добавки. Такива лекарства не представляват никаква опасност за плода, но могат да причинят стомашно разстройство и запек при бременна жена, особено когато се приемат големи дози. Спорно е дали всички бременни жени трябва да приемат железни добавки. Въпреки това, като правило, бременна жена се препоръчва да приема тези лекарства, дори ако броят на червените кръвни клетки в кръвта и съдържанието на хемоглобин в тях са нормални; това трябва да гарантира, че в тялото й се доставя достатъчно желязо с напредването на бременността както за жената, така и за плода. Анемията, причинена от дефицит на фолиева киселина, се лекува с фолат, приеман през устата (през устата). Подходите за лечение на бременни жени със сърповидно-клетъчна анемия (наследствено заболяване, при което има патология на хемоглобина) са по-слабо развити; понякога е необходимо кръвопреливане.

Rh несъвместимост

Rh несъвместимостта е несъвместимост между кръвта на бременна жена и кръвта на плода, която кара жената да развие антитела срещу Rh фактора на феталната кръв.

В резултат на Rh несъвместимост бременната жена произвежда антитела срещу еритроцитите (червените кръвни клетки) на плода. Антителата унищожават някои от тези тела (клетки), което е придружено от развитието на хемолитична болест при новороденото, която е вид анемия.

Кръвната група на човек се определя от специални молекули (гени) на повърхността на червените кръвни клетки. Някои от тези молекули, наречени Rh0- (D) -антигени, определят наличието на Rh фактор. Ако еритроцитите имат Rh0- (D) антигени, тогава кръвта е Rh-положителна; ако не, тогава кръвта е Rh отрицателна.
Рисковете за здравето на плода възникват, когато майката има Rh отрицателна кръв и плодът е Rh положителен, наследен от баща, който също има Rh положителна кръв. Част от кръвта на плода може да влезе в контакт с кръвта на майката през плацентата, особено в края на бременността и по време на раждането. Тялото на майката възприема червените кръвни клетки на плода като чужди вещества и произвежда антитела, за да ги унищожи (антитела срещу Rh фактора). Съдържанието на антитела при жената се увеличава по време на бременност и те могат да преминат през плацентата към плода, където унищожават неговите червени кръвни клетки. В резултат на това може да се развие хемолитична болест при плода (фетална еритробластоза) или новороденото (неонатална еритробластоза). Въпреки това, по време на първата бременност, плодът или новороденото рядко изпитват аномалии, тъй като обикновено няма голям контакт между плода и кръвта на майката преди раждането. С всяка следваща бременност обаче майката става по-чувствителна към Rh-положителната кръв на плода и антителата се произвеждат на все по-ранен етап от развитието на плода..

Унищожаването на червените кръвни клетки в плода може да доведе до анемия и повишаване нивото на билирубин (продукт на разрушаването на червените кръвни клетки) в кръвта му. Ако нивото стане твърде високо, мозъкът на плода може да бъде повреден.

Сред бялата популация в света 85% имат Rh-положителна кръв, но при около 13% от семейните двойки мъжът е Rh-положителен, а жената е Rh-отрицателен. 1 от 27 бебета, родени в такива двойки, развиват хемолитична болест.

Профилактика и лечение

При първото посещение на лекар по време на бременност се преглежда жена, за да се определи нейният Rh фактор и кръвна група. Ако тя има Rh отрицателна кръв, тогава се определя Rh фактора на бащата. Ако кръвта му е Rh-положителна, тогава се открива съдържанието на антитела към Rh фактора при майката.

Кръвта на майката и кръвта на бебето могат да влязат в контакт по време на раждането, което е придружено от производството на антитела в майката. За да се избегне това, жена с Rh-отрицателна кръв (ако детето има Rh-положителна кръв) в рамките на 72 часа след раждането (както и след спонтанен или предизвикан аборт) се инжектира с антитела срещу Rh фактор под формата на Rh0- (D) - имуноглобулин. В резултат на това еритроцитите на плода се унищожават, което би могло, прониквайки в кръвта на майката, да предизвика производството на антитела; такава процедура се провежда, така че при следващи бременности да няма риск от хемолитични усложнения при плода. Въпреки това, при 1-2% от жените инжекцията не предотвратява производството на антитела, вероятно защото е започнала по-рано, по време на бременност. За да се предотврати ранното начало на производството на антитела, на 28-та седмица от бременността, както и след раждането, лекарят предписва инжекции на антитела срещу Rh фактор за жена с Rh отрицателна кръв.

Чрез периодично определяне на променящото се съдържание на антитела срещу Rh фактора при жената, лекарят може да оцени вероятността от усложнения при детето. Ако анти-Rh антителата на бременната жена станат твърде високи, може да се извърши амниоцентеза. При този тест се вкарва игла през кожата, за да се изтегли течност от околоплодния мехур, който заобикаля плода в матката. Съдържанието на билирубин се определя в течна проба. Ако нивото е твърде високо, тогава се прави кръвопреливане на плода в матката. Допълнителни кръвопреливания обикновено се правят на всеки 10-14 дни, до около 32-34 гестационна седмица, след което обикновено се предизвиква раждане. На новороденото често се прави една или повече трансфузии. В по-леки случаи кръвопреливането се извършва само след раждането.

Отслабване на плацентата

Отлепването на плацентата е преждевременно отделяне на нормално разположена плацента от стената на матката, което се случва не след раждане, а по време на бременност или ранен труд.

Плацентата може да не е напълно отделена, понякога само с 10-20%, в по-редки случаи напълно. Причините за това нарушение не са достатъчно ясни. Откъсването се наблюдава при 0,4-3,5% от всички бременни жени. Това усложнение е по-вероятно да се развие при жени с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, захарен диабет или ревматоиден артрит, както и при жени, които използват кокаин.

Симптоми и диагностика

Маточно кървене се появява в областта, където плацентата се отделя (отделя) от маточната стена. Кръвта може да тече през шийката на матката и влагалището навън (външно кървене) или да се натрупва зад отделена плацента (латентно или вътрешно кървене). Проявата на симптоми зависи от степента на откъсване и количеството загубена кръв; те включват вагинално кървене, внезапна, продължителна или схващаща коремна болка и усещане за болка при изследване на корема и матката. Диагнозата обикновено се потвърждава от ултразвук (ултразвук).

Преждевременното отделяне води до намалено доставяне на кислород и хранителни вещества към плода и дори може да причини смърт на плода. В този случай са възможни следните усложнения при бременна жена: животозастрашаваща загуба на кръв, съсирване на кръвта в кръвоносните съдове (дисеминирана вътресъдова коагулация), бъбречна недостатъчност и кръвоизлив в маточната стена. Подобни усложнения са по-вероятни при жена с прееклампсия и могат да показват, че плодът е изложен на риск или е починал..

Лечение

След като диагнозата бъде поставена, жената е хоспитализирана. Лечението обикновено се ограничава до почивка в леглото, ако кървенето не е животозастрашаващо, плодът не е засегнат и бременността не е в последния си етап. Продължителната почивка в леглото може да помогне за намаляване на кървенето. Ако симптомите отшумят, на жената е позволено да ходи и дори може да бъде изписана от болницата. Ако кървенето продължава или се засилва, прекъсването на бременността често е най-добрият вариант за жената и нероденото дете. Ако не е възможно вагинално раждане, се прави цезарово сечение.

Плацента превия

Placenta previa е местоположението му над или близо до шийката на матката или в долната част на матката, когато плацентата частично или изцяло блокира цервикалния канал.

Вътре в маточната кухина плацентата може напълно или частично да покрие вътрешния отвор на цервикалния канал. Предлежанието на плацентата се среща при 1 на 200 раждания; обикновено се появява при жени след многоплодна бременност или при заболявания на матката като миома.

Вагиналното кървене започва внезапно в края на бременността и може да бъде обилно. Кръвта често е яркочервена. Ултразвуковото изследване (ултразвук) помага на лекаря да постави правилната диагноза и да разграничи предлежанието на плацентата от преждевременното отлепване на нормално разположена плацента.

Лечение

Когато кървенето е обилно, може да се направи многократно кръвопреливане. Когато кървенето е незначително и не се изисква спешно раждане, обикновено се предписва почивка в леглото. Ако кървенето спре, на жената се разрешава да ходи. Освен ако не се повтаря и при условие, че жената може да се върне незабавно в болницата, обикновено й се разрешава да бъде у дома. Цезарово сечение се извършва почти винаги, за да не се лиши плода от кислород поради ранно отлепване на плацентата, което се случва по време на вагинално раждане. Освен това майката може да получи масивно кървене..

Неукротимо повръщане

Неукротимото (прекомерно) повръщане по време на бременност, за разлика от нормалното сутрешно гадене, е изключително тежко повръщане, което причинява дехидратация и загуба на бременната жена.

Причината за усложнението е неизвестна. Психологичните фактори също могат да причинят или влошат повръщането при бременна жена. Жена с неконтролируемо повръщане ще отслабне и ще се дехидратира. Ако бременна жена има сутрешно гадене, но напълнява и не е дехидратирана, това състояние не се нарича непреклонно (прекомерно) повръщане..

Дехидратацията може да причини опасни промени в нивата на кръвната сол и понижаване на рН на кръвта. Ако повръщането не спре, това може да доведе до тежко увреждане на черния дроб; понякога се разкъсва и кърви. Друго опасно усложнение е кръвоизливът на ретината (хеморагичен ретинит), причинен от високо кръвно налягане по време на повръщане.

Лечение

Тъй като неукротимото повръщане може да представлява заплаха за живота на жената и нейното неродено дете, бременната жена е хоспитализирана и й се прилагат интравенозни течности, глюкоза (обикновена захар), соли и понякога витамини. Препоръчва се да се въздържат от храна и напитки в продължение на 24 часа, но се предписват антиеметични лекарства и анти-тревожност (успокоителни). След като дехидратацията и повръщането са премахнати, бременната жена може да яде често, но на малки хранения с леки храни. Порциите се увеличават, тъй като тя може да яде повече храна. Повръщането обикновено спира в рамките на няколко дни. Ако симптомите се повтарят, лечението се повтаря..

Прееклампсия и еклампсия

Прееклампсията е повишаване на кръвното налягане, придружено от протеини в урината (протеинурия) и задържане на течности (оток); усложнението се развива между 20-та седмица на бременността и края на 1-ва седмица след раждането.

Еклампсията е по-тежка форма на това състояние, придружена от припадъци или кома..

Прееклампсията се среща при 5% от бременните жени. Появява се по-често по време на първата бременност и при жени, които вече имат високо кръвно налягане или заболяване на кръвоносните съдове. Еклампсията се развива при 1 на 200 жени с прееклампсия и обикновено е фатална, ако лечението не започне бързо. Причината за прееклампсия и еклампсия е неизвестна. Основната опасност от прееклампсия е преждевременното отлепване на плацентата от маточната стена.

При прееклампсия кръвното налягане е над 140/90 mm Hg. Чл., Лицето или ръцете са подути и съдържанието на протеин в урината е повишено. Ако по време на бременност кръвното налягане на жената се повиши значително, но остане под 140/90 mm Hg. Чл., Смята се, че тя също има прееклампсия.

Новородените, родени от жени с прееклампсия, са 4-5 пъти по-склонни към различни здравословни нарушения през първите дни след раждането, отколкото децата, родени от майки без това усложнение. Новородените могат да имат поднормено тегло, тъй като плацентата не функционира правилно или може да е преждевременно.

Лечение

За разлика от нормалното високо кръвно налягане (артериална хипертония), прееклампсията и еклампсията не могат да бъдат лекувани с диуретици (лекарства, които премахват излишната течност от тялото) и диета с ниско съдържание на сол. Жената се препоръчва да консумира нормалното количество сол и течност. Почивката в леглото е важна. Често жената също се съветва да лежи на лявата си страна, тъй като това положение оказва по-малък натиск върху голяма вена в корема (долната куха вена), която пренася кръв към сърцето, което подобрява циркулацията. За понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на гърчове, магнезиев сулфат (магнезия) може да се прилага интравенозно.

За жена с лека прееклампсия почивката в леглото у дома може да е достатъчна, но трябва да се посещава от лекар на всеки 2 дни. Ако състоянието й не се подобри бързо, жената обикновено се хоспитализира. Ако болестта не може да се преодолее в болница, бременността се прекъсва възможно най-скоро..

Жена с тежка прееклампсия е приета в болница и назначена за почивка в леглото. Интравенозните течности и магнезиевият сулфат обикновено облекчават симптомите. За 4-6 часа лечение кръвното налягане обикновено може да бъде намалено до нормални нива, последвано от раждане.

Ако кръвното налягане остава високо, предписват се допълнителни лекарства преди раждането..

Основното усложнение на тежката прееклампсия и еклампсия е така нареченият HELLP синдром, който включва следните нарушения:

 • хемолиза (унищожаване на червените кръвни клетки);
 • повишаване на чернодробните ензими, което показва увреждане на черния дроб;
 • намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения), което показва нарушение на кървенето. Това усложнение е потенциално най-опасното по време и след раждането за майката и бебето..

Синдромът на HELLP е по-вероятен, когато лечението за прееклампсия започне късно. В случай на синдром, бременността се прекъсва чрез цезарово сечение - най-бързият и най-достъпен метод, ако шийката на матката не е достатъчно разширена за бързо вагинално раждане.

След раждането жената се наблюдава за възможни признаци на еклампсия. Често (до 25%), еклампсията се появява след раждане, обикновено през първите 2-4 дни. Тъй като състоянието на жената постепенно се подобрява, тя има право да ходи. Обикновено се дава леко успокоително (успокоително), за да се поддържа нормално кръвно налягане. Престоят в болница може да продължи от няколко дни до седмици, в зависимост от тежестта на състоянието и усложненията. Дори след завръщането си у дома често се налага да приема лекарства за нормализиране на кръвното си налягане. Обикновено е необходимо посещение на лекар поне на всеки 2 седмици в продължение на няколко месеца след раждането. Кръвното налягане може да остане високо в продължение на 6 до 8 седмици. Ако тя остане висока за по-дълъг период, тогава причината най-вероятно не е свързана с прееклампсия..

Кожни обриви

Някои кожни обриви се появяват само по време на бременност. Основните видове такъв обрив са херпес на бременни жени и уртикария на бременността..

Херпес по време на бременност

Херпесът по време на бременност е силно сърбящ обрив, който се появява по време на бременност и се състои от мехури, пълни с течност.
Терминът херпес може да бъде подвеждащ, тъй като този обрив не се причинява от херпесен вирус или друг вирус. Херпесът по време на бременност изглежда се причинява от анормални антитела, които реагират срещу собствените тъкани на тялото (т.е. възниква автоимунна реакция). Това е рядко състояние, което може да се появи по всяко време след 12-та седмица от бременността или веднага след раждането..

Сърбящият обрив обикновено се състои от малки, пълни с течност мехури (везикули) и големи мехури с неправилна форма, пълни с течност (бикове). Често започва от корема и след това се разпространява в други области на тялото. Понякога обривът образува пръстен върху кожата. Обикновено се влошава скоро след раждането и след това изчезва за период от няколко седмици или месеци. Често обривът се появява отново по време на следваща бременност или при използване на орални контрацептиви. Новороденото може също да се роди с подобен обрив, който обикновено изчезва в рамките на няколко седмици без лечение.

За да потвърди диагнозата, лекарят извършва биопсия - премахва малка част от засегнатата кожа и я изпраща в лабораторията, за да определи дали има антитела.

Целта на лечението е да облекчи интензивния сърбеж и да предотврати образуването на нови везикули. При леки обриви честото нанасяне на кортикостероиден крем директно върху кожата може да помогне. За по-чести обриви кортикостероидите се дават през устата (през устата). Приемането на тези хормони в края на бременността не изглежда да навреди на плода. Ако сърбежът се влоши или обривът се разпространи след раждането, може да е необходима по-висока доза кортикостероиди.

Уртикария на бременността (полиморфна дерматоза)

Уртикарията на бременността е състояние, което причинява сърбящ обрив, който понякога се появява по време на бременност.

Причината за заболяването е неизвестна. На корема изведнъж се появяват сърбящи червени, неправилни, плоски или леко повдигнати петна като уртикария, които се развиват интензивно, понякога в центъра с малки мехурчета, пълни с течност. Обривът се разпространява по бедрата, задните части, а понякога и по ръцете. Могат да се появят стотици сърбящи петна. Често кожата около тях е бледа. Обривите обикновено се появяват през последните 2 до 3 седмици от бременността, а понякога и през последните няколко дни. Въпреки това, това може да се случи по всяко време след 24-та седмица. Сърбежът е достатъчно силен, често пречи на съня. Обикновено обривът се изчиства бързо след раждането и не се повтаря при следваща бременност.

Няма конкретни методи за диагностициране на този обрив, така че може да бъде трудно за лекар да диагностицира..

Сърбежът и обривът обикновено изчезват за 2-4 дни с често прилагане на кортикостероиден крем. Ако обривът е по-тежък, кортикостероиди понякога се дават през устата. Когато се използват по-късно по време на бременност, не се смята, че тези хормони увреждат плода..