С настъпването на бременността в тялото на жената настъпват много промени, една от които е хормонално нарушение. Средата на първия триместър, 6-7 седмици, е най-критичният период, тъй като по това време се полагат жизненоважните органи - нервната тръба и сърдечно-съдовата система. Изписването при 6 гестационна седмица е един от ключовите признаци на заболяването. Промените в качествените и количествените показатели на вагиналната секреция не могат да бъдат пренебрегнати.

Първи триместър на бременността

Първият триместър на бременността се нарича период до 12-13 седмици, когато се полагат всички органи. В бъдеще органите и системите само се развиват и растат, поради което е изключително важно през първите седмици да се избягва излагането на вредни фактори, доколкото е възможно:

 • лошо хранене;
 • пия алкохол;
 • пушене;
 • хипотермия;
 • медикаментозно лечение.

При нормалното протичане на бременността жената не трябва да изпитва дискомфорт. Вагиналните секрети през шестата седмица не трябва да причиняват дискомфорт. Жената все още не може да почувства „живот в себе си“, тъй като сърдечният ритъм и двигателната активност на плода се появяват много по-късно. В период от 6 седмици може да възникне хипертоничност на матката (спастично свиване, което се причинява от имплантиране и покълване на хорионни ворси в стената на матката). Бременни жени с хипертоничност се обръщат към гинеколога със следните оплаквания:

 • дърпа силно стомаха;
 • матката е болезнена и напрегната, може да се палпира над срамната симфиза.

Някои жени отбелязват симптоми на токсикоза в ранните етапи: гадене, повръщане, замаяност, отвращение към определени храни. Обикновено ранната гестоза (токсикоза) е преходно явление, което трябва да изчезне до втория триместър на бременността.

Появата на дърпаща или режеща болка в долната част на корема, силна слабост, спад на кръвното налягане, световъртеж и повишена температура са признаци на остро заболяване, което може да застраши спонтанно прекъсване на бременността (аборт). Когато се появят тези симптоми, трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог за ранна диагностика и да започнете адекватна терапия..

Вагинални секрети през този период

Изписването на 6 седмици от шийката на матката и влагалището е важен показател за състоянието на женското тяло и хода на бременността. Вагиналната секреция се състои главно от слуз и секреция на жлезите на шийката на матката, единични клетки (левкоцити и епителни клетки). Обикновено отделянето през първия триместър на бременността съответства на втората фаза на менструалния цикъл (лутеална, от 14 ден до менструация). През този период нивото на прогестерон (гестагенен хормон, който насърчава бременността) преобладава в кръвта. Действието на хормона е насочено към увеличаване на количеството гликоген (сложен въглехидрат), растеж и пролиферация на клетки от лигавицата на влагалището и шийката на матката.

Важно! В маточната кухина прогестеронът засилва пролиферацията на ендометриални клетки (вътрешната обвивка на маточната стена).

Вагинално отделяне на 6 седмици: оскъдно (до 5 ml на ден), прозрачно или млечнобяло, дебело и вискозно. Физиологичната тайна не предизвиква реакции от други тъкани: възпаление, дразнене, зачервяване и сърбеж.

Промяната в цвета на отделянето е нормална

Вагиналните секрети по време на нормална бременност могат да бъдат прозрачни, бели или жълтеникави. Промените в цвета и консистенцията до голяма степен зависят от индивидуалните характеристики на жената:

 • базален хормонален фон (хормонален баланс преди бременност);
 • наследствени фактори;
 • особености на физическото и стресово въздействие върху организма.

Жълто

На 6 гестационна седмица жълтото отделяне без симптоми на дразнене на лигавицата и кожата на перинеума най-често се свързва с високи нива на прогестерон. Това явление се наблюдава при жени, които са склонни към значително повишаване на хормоналната активност на яйчниците по време на бременност, или при пациенти, приемащи хормонални лекарства. Бежово отделяне също е възможно при 6 гестационна седмица..

Назначаването на аналози на прогестерон се извършва при бременни жени с ниско базално ниво на хормона на жълтото тяло през първите седмици, от 7-8 седмици плацентата поема основната функция за секреция на прогестагени. Следователно, на 5-6 седмица от бременността, когато функцията на яйчниците работи едновременно, се включва плацентарният синтез на хормони - повишаване на концентрацията и появата на жълто изобилно отделяне.

Помазване

При 6 гестационна седмица зацапванията също могат да бъдат нормален вариант. При някои жени, с намалена секреция на прогестерон, менструалната функция на матката не е напълно изключена. Светлокафявото отделяне на подложката за 3-4 дни, което корелира с менструалния цикъл на жената, не трябва да предизвиква безпокойство без други симптоми. Такова зацапване е норма..

Патологични възможности за изписване

Нарушаването на хормоналния фон се показва не само от промени в консистенцията и количеството на отделянето, но и от съпътстващите симптоми и историята на пациента (контакт с пациента, прием на лекарства, травма и други).

Важно! Полово предаваните инфекции (ППИ) са често срещани причини за промени в консистенцията, количеството и цвета на вагиналния секрет..

Трихомониазата е най-често срещаното заболяване. За това протозойно заболяване (причинителят е най-простият микроорганизъм) заболяване, характерни симптоми са жълтеникави вагинални секрети, които продължават повече от 3 дни. Вагиналните секрети са придружени от дразнене, парене и сърбеж в перинеума и срамните устни.

Друга често срещана патология е млечницата (вагинална кандидоза) - гъбична патология. Симптомите се причиняват от размножаването на гъбичките в клетките на лигавицата с натрупване на кисели продукти и дразнене на нервните окончания. Естеството на отделянето: бяла, изварена консистенция (оттук и името на патологията - млечница) с неприятна кисела миризма. Жените се оплакват от силен сърбеж в перинеума.

Също така се изолират гарднерелоза (бактериална вагиноза), хламидия, гонорея, които причиняват промяна в свойствата на секретите от гениталиите. Диагностиката на тези заболявания се извършва с помощта на микроскопски анализ на цитонамазка от влагалището, както и бактериология - засяване на секрети върху хранителна среда.

Рискът от ППИ по време на бременност се дължи на вероятността инфекцията да проникне нагоре към развиващия се плод с риск от инфекция. Това обяснява необходимостта от ранен достъп до гинеколог и навременно започване на терапията..

Появата на кръв

Изхвърлянето, смесено с кръв от влагалището, може да има различен вид:

 1. При 6 гестационна седмица розовото отделяне се характеризира с малък брой червени кръвни клетки в слузта. Най-често се отделя розов секрет с повишена пропускливост и чупливост на тънките капиляри във влагалищния канал. Прекомерната физическа активност (повдигане на тежки предмети), активният полов акт допринасят за появата на розово отделяне в малко количество. Най-често тайната не предизвиква реакция от околната тъкан. Незначителното кървене спира само по себе си в рамките на 1-2 дни.
 2. На 6-та седмица от бременността кървенето показва продължаващо кървене в гениталиите на жената. Този симптом често присъства, когато плацентата е поставена във вътрешната ос на шийката на матката. В този случай кръвоносните съдове покълват близо до цервикалния канал, съдовете стават голи, кръвта влиза незабавно във влагалището и излиза навън. Заплахата от прекъсване на бременността също е придружена от появата на кървави секрети на 6-та седмица от бременността, при жените боли и дърпа стомаха, тонусът на матката се увеличава.
 3. Тъмнокафявото отделяне по време на бременност на 6 седмици се дължи на отделянето на малко количество коагулирана кръв, смесена с нормална секреция на жлезите на шийката на матката и вагината. Жените, които имат кафяво отделяне в малко количество, трябва да преминат гинекологичен преглед с помощта на огледало, както и ултразвук на матката. Тъмната тайна е често срещан признак на кървене от малки миоми на матката, ендометриоза, както и хронична ерозия в областта на външната цервикална ос..

Рискът от спонтанен аборт възниква при наличие на нарушения в развитието на плода, хормонален дисбаланс на майката, повишаване на телесната температура, пренасяне на вирусни респираторни заболявания от бременна жена, инфекциозни процеси в тазовите органи, стрес, тютюнопушене, консумация на алкохол и хронична умора. Началото на спонтанен аборт се показва от болка и кръв на 6 гестационна седмица. Причините за патологията също могат да се крият в травма, повдигане на тежки предмети, соматична остра патология, психологическа травма или прием на токсични лекарства. В случай на остра коремна болка, вагинално кървене, както и рязко нарушение на общото състояние, се изисква спешна акушерска помощ.

Заплахата от прекъсване на бременността

По време на бременност зацапването при 6 гестационна седмица показва в 98% заплахата от прекъсване на бременността. Често жените се опитват да намерят други причини, които да обяснят появата на кървави секрети за самодоволство. Но този път е грешен. Можете да загубите много ценно време поради страх от болницата или основно невнимание. Ранната кръв показва отделяне на яйцеклетката и заплаха от прекъсване на бременността.

Важно! Когато бъдещата майка не се отнася сериозно към ситуацията си, тя може да вземе предвид фалшивите причини за кървене. Тялото може да няма време за възстановяване, в резултат на което се появява менструация..

Не се страхувайте да посетите консултацията за пореден път - лекарят ще бъде само приятно изненадан от вниманието ви към вашето състояние. Става въпрос за запазване на най-ценното - човешкия живот. Жените с предразположение да не носят бременност трябва да бъдат особено внимателни към появата на кръв в отделянето:

 • вече има история на спонтанен аборт;
 • има предразположение към генетични заболявания;
 • има хормонални нарушения и хронични заболявания;
 • възраст над 35 години;
 • начинът на живот е заплашителен за бременност (алкохол, тютюнопушене, хипотермия, стрес).

Особено внимание трябва да се обърне на появата на кървене, ако те са придружени от спастична болка в долната част на корема, болки в долната част на гърба, тежест в перинеума, висока температура.

Какво да правим, когато се появи кръв?

При първите признаци на кърваво отделяне трябва незабавно да се консултирате с лекар. Ако кафявото течение не е обилно на 6-та седмица от бременността, можете да се свържете с местния акушер-гинеколог. Ако откриете голямо количество алена кръв, не се колебайте и се обадете на линейка. Преди пристигането на лекаря трябва да вземете хоризонтално положение, можете да вземете "No-shpa" или да поставите свещ с папаверин, да вземете валериан таблетки или топъл чай с мента.

При кървави изхвърляния са противопоказани горещи душове или вани, топли напитки, чай, кафе, шоколад, цигари, алкохол, алкохолни лекарства, секс, масаж, всякакви физически натоварвания, компреси върху стомаха.

Препоръчва се да се използват не ароматизирани подложки за гащи, за да се контролира количеството кървене. Неблагоприятен признак е появата на зеленикаво, жълтеникаво, жълто-зелено отделяне заедно или преди зацапване. Това може да е сериозна инфекция на гениталния тракт..

Особености на лечението

Ако има опасност от спонтанен аборт, трябва да се спазва стриктна почивка в леглото. Лекарите предписват лекарства от групата на спазмолитиците, прогестерон, магнезий, хемостатични средства. Задължителен е анализ на нивото на хормоните (прогестерон, по-рядко хорионтропен хормон, естрадиол), ултразвук за контрол на сърдечния ритъм на плода. Поддържа се физическият и емоционален мир на бременната жена. Осигурена е пълноценна висококалорична, обогатена храна с преобладаване на месо и млечни продукти, плодове и зеленчуци. Спазва се питейният режим - до 2 литра чиста неподвижна вода на ден.

Важно! Важно е да наблюдавате изпражненията си, за да избегнете запек. Със заплахата от прекъсване на бременността запекът е неприемлив - всяко напрежение в предната коремна стена може да провокира отлепване на плода.

Адекватният прием на вода и фибри трябва да предотврати задържането на изпражнения. Развитието на запек се улеснява от хормона на бременността прогестерон. Той отпуска гладката мускулатура на матката, за да предотврати спонтанен аборт, но обездвижва чревната стена. Прогестероновите лекарства се прилагат допълнително, когато са застрашени, така че развитието на запек е много вероятно. Не забравяйте, че по време на бременност не са разрешени клизми. Използвайте одобрени продукти след консултация с Вашия лекар. Например, лактулозни препарати. Заплахата преминава до 9-10 седмици, когато се формира плацентата.

Секс на седмица 6

Сексът през шестата седмица не е противопоказан при здрава бременност, която се развива без усложнения. В този случай трябва да избягвате пози, притискащи корема, прекомерен стрес. Ако възникнат неприятни усещания, е необходимо да се прекъсне полов акт. Не забравяйте за презервативите. Имунитетът на бременна жена е отслабен и детето все още не е защитено правилно, следователно, полово предавани инфекции не са ви необходими.

Кърваво отделяне след секс може да възникне, когато има заплаха от прекъсване на бременността. Ако има болки в корема или долната част на гърба, появяват се зацапвания и се диагностицира заплаха от спонтанен аборт, тогава е по-добре да издържите със секс до 12 седмици. Понякога се наблюдава кръв върху бельо с ерозия на шийката на матката или полип на цервикалния канал. Във всеки случай тези симптоми не могат да бъдат пренебрегнати и с появата им трябва да се консултирате с лекар.

Влиянието на алкохола

Признак, че бъдещата майка не е психологически готова за майчинство, е придържането към лоши навици. До 12-та седмица на бременността се полагат вътрешните органи на бебето. Алкохолът, дори в малки количества, може да има токсичен ефект и да причини аномалии в развитието. Този факт е многократно доказан от учени от цял ​​свят. Не само спиртните напитки оказват отрицателно въздействие. На 6-та седмица от бременността се формира външната обвивка, с помощта на която яйцеклетката се фиксира в маточната кухина.

Важно! При злоупотреба с алкохол в ранните етапи яйцеклетката може да умре и да излезе със следващата менструация..

Етиловият алкохол има вредно въздействие върху всички тъкани, но нервната тръба е особено податлива на неговия токсичен ефект. Всички аномалии в развитието на мозъка ще доведат до спонтанен аборт. От 6 до 13 седмици възниква полагането на вътрешните органи на детето, така че всяко нарушение може да доведе до развитие на сериозни аномалии. Алкохолът, постъпващ в тялото, се абсорбира в кръвта на бебето. Редовната консумация на алкохолни напитки може да доведе до следните нарушения:

 • нестабилно развитие на нервната система;
 • спазъм на кръвоносните съдове на пъпната връв и плацентата;
 • рискът от преждевременно раждане;
 • развитие на фетален алкохолен синдром;
 • риск от спонтанен аборт.

Задачата на всяка бременна жена е да създаде комфортни условия за растежа и развитието на бебето, да го предпази от всякакви заплахи. Експерименти не си струва да се правят. Няма безопасни дози алкохол по време на бременност. Погрижете се за вашето здраве и здравето на вашето неродено дете.

Причини за жълто отделяне по време на бременност, когато трябва да се лекува

Жълтото отделяне по време на бременност се появява по различно време. При липса на примеси, неприятна миризма, болка, сърбеж, а също и с малки количества, такова отделяне не надхвърля нормата. Ако изброените характеристики са намерени, ако обемът, цветът, консистенцията на слуз се променят, спешно трябва да се консултирате с лекар. Това ще помогне за предотвратяване на възможни негативни последици и усложнения, свързани с периода на бременността..

Нормално изхвърляне

В здраво женско тяло постоянно се произвеждат определени количества течности за нормалното функциониране на репродуктивната система и поддържане на вагиналната микрофлора. Естественият ход на този процес не причинява дискомфорт.

По време на бременност отделянето се счита за показател за състоянието на жената. По промени в миризмата, плътността, цвета може да се съди за наличието на различни заболявания или нарушения във функционирането на репродуктивната система.

Често левкорея е особено интензивна от 6 до 12 седмици. Жълтото отделяне при жените е нормално в следните случаи:

 • Жълто-бяла или жълтеникава течност, без мирис. Той е течен в консистенция, не причинява силен дискомфорт.
 • Липса на розови ивици.

Появата на тъмно жълто отделяне по време на бременност в някои случаи също се счита за нормално. Този цвят зависи от начина на живот на жената. Основната причина за появата му се счита за пушене и някои индивидуални характеристики на организма..

Причини за жълтеникава слуз

На етапа на формиране на ембриона, производството на прогестерон се активира в женското тяло. Този хормон е от съществено значение за здравословна бременност. Също така провокира интензивно отделяне на левкорея, която предпазва репродуктивната система от патогенни микроби..

Когато плодът се развие, в шийката на матката се образува лигавична запушалка, предотвратяваща негативното влияние на външните прояви. Той остава на място до раждането, което прави слузта мътна. Има следните причини за появата на жълта левкорея:

 • Влияние на различни външни обстоятелства. Те включват сапуни или гелове за интимна грижа, бельо от изкуствени материали, пренебрегване на хигиенните процедури. Прекалено внимателната грижа за интимната зона често провокира обилно отделяне. Много жени извършват хигиенно лечение на гениталиите повече от 2 пъти на ден, като използват специални препарати. Лекарите препоръчват измиване на външните полови органи с обикновена загрята вода без допълнителни средства..
 • Алергична реакция. Жълтата продължителна слуз при бременни жени се появява във връзка с употребата на ароматен сапун или подложки за гащи. Ако няма силен дискомфорт, достатъчно е да смените марката на хигиенните продукти.
 • Патология на тазовите органи, придружена от възпалителен процес. Болестите могат да се разпространят във всички органи на пикочно-половата система. Те се провокират от различни патогени (гъбични бактерии, вируси, стафилококи).
 • Полово предавани инфекции (гонорея, хламидия, уреаплазмоза).
 • Нарушения, свързани с гениталната микрофлора.

Жълтеникавото отделяне е неестествена реакция на организма или знак за развитие на различни заболявания. За да идентифицирате източника на проблема, струва си да се консултирате със специалист, който ще проведе задълбочен преглед и ще предпише подходящата терапия..

Разновидности на отделяне при бременни жени

Жълтеникавата течност, излизаща от гениталиите, може да придобие допълнителен оттенък, който показва определени нарушения. Помислете за характеристиките на левкорея, които са най-често срещани по време на бременност.

Тайната на светложълтото

Често се наблюдава през първите 3 месеца от раждането на дете. Това е естествен процес, причинен от повишаване на концентрацията на прогестерон. Помага за увеличаване на кръвообращението в тазовата област, което активира образуването на левкорея в увеличен обем.

Появата на светложълт секрет по време на бременност се свързва със създаването на плътна бучка слуз в шийката на матката. Ако в същото време бъдещата майка не се притеснява от болка, нехарактерна миризма, сърбеж на гениталиите, тогава този процес не надхвърля нормата. В повечето случаи секретът е обилен, но до 3-4 месеца количеството слуз намалява.

Бяло-жълта и тъмно-жълта тайна

Бяло-жълтото отделяне се счита за естествено, но те често действат като патологични симптоми. Бяло-жълтите вагинални течности могат да бъдат симптом на алергична реакция. Свръхчувствителността на тялото се проявява към определени хигиенни продукти, перилен препарат и изкуствени материали, от които е направено бельото.

Появата на бяло-жълто отделяне със съсирена консистенция по време на бременност е показател за прогресирането на кандидозата. Много жени, докато носят бебе, страдат от негативни симптоми на млечница. Източникът на болестта е гъбичките, които са неразделна част от вагиналната среда. В здраво тяло със силен имунитет те не се проявяват по никакъв начин. След зачеването настъпват хормонални промени, защитните функции отслабват, така че патогенните бактерии се размножават бързо, причинявайки кандидоза. Основните признаци на заболяването включват:

 • бяло мътно отделяне с плътна консистенция, наподобяваща извара;
 • наличието на изразена кисела миризма;
 • хиперемия и подуване на срамните устни;
 • усещане за сърбеж и изтръпване.

Млечницата се предава от майка на дете по време на раждането, така че се препоръчва да се излекува болестта преди раждането на бебето..

Тъмно жълта тайна възниква поради развитието на възпалителен процес в органите на репродуктивната система. Причинителите са диплококи, Escherichia coli, Proteus, Staphylococci и други патогенни микроорганизми. Тъмното отделяне често е придружено от силна неприятна миризма.

Най-често различни патогени проникват в женското тяло още преди зачеването и след това се появяват на фона на намален имунитет. Важно е да се подложите на пълен преглед на етапа на планиране на бременността и да излекувате своевременно всички съществуващи заболявания..

Жълто-зелена тайна

Левкорея с жълто-зелен оттенък не е норма. Почти винаги те сигнализират за сериозни инфекциозни заболявания. Най-често срещаните са трихомониаза, бактериална вагиноза, гонорея, хламидия. И така, отличителните черти на трихомониазата са остра миризма, плътност и пенеста структура..

Прочетете също по темата

Обикновено патогенното отделяне при бременна жена има неприятна миризма, напомняща на гнила риба. Понякога в левкореята можете да видите кървави петна. В този случай жената изпитва болка и сърбеж, а при уриниране се усеща изтръпване. Слузта с жълто-зелен цвят се появява и с развитието на вагинална дисбиоза, когато нейната микрофлора е нарушена.

За да се отървете от тези проблеми, трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро. По време на изследването се идентифицира причинителят на патологията и след това се предписва ефективно лечение..

Жълто-кафява тайна

Кафяв оттенък е индикатор за малко количество кръв, постъпващо в слузта. Това явление винаги се счита за тревожен знак, сигнализиращ за спонтанен аборт или отлепване на плацентата. Ако откриете жълто-кафяв секрет по време на бременност, трябва незабавно да посетите лекар.

В ранните етапи появата на кръв се счита за нормална, тъй като се провокира от прикрепването на ембриона към повърхността на матката. Въпреки това се препоръчва да се подложите на преглед, за да установите точната причина за кървенето. Това ще помогне навреме да се идентифицират заболявания, които са опасни за бъдещата майка и бебето. Основните причини за жълтеникаво-кафяво отделяне включват:

 • Извънматочна бременност. Това състояние изисква спешна медицинска помощ. В съвременните лечебни заведения се извършва хирургична операция за отстраняване на яйцеклетката. При липса на медицински процедури се развива безплодие. Понякога извънматочната бременност е фатална.
 • Спонтанен аборт. Различава се с яркочервен или кафяв разряд. Бременната жена се чувства дезориентирана в пространството, силно замайване, умора, болка в корема.
 • Замразена бременност. Причинява отделянето на слуз от жълто-кафяв оттенък. В този случай пациентът се нуждае от операция..
 • Отслабване на плацентата. Липсата на коригиращи мерки заплашва спонтанен аборт. Правилното лечение, предписано при първите симптоми на отделяне, често може да спаси живота на бебето и да го поддържа здраво..
 • Ерозия на шийката на матката. Патологията не представлява сериозна опасност, но причинява много неприятни усещания. Понякога заболяването се придружава от жълто-кафява левкорея. Болестта не е изложена на терапия по време на развитието на плода, но изисква постоянно наблюдение на специалисти, което ви позволява да носите и раждате здраво бебе.
 • Изхвърлянията на кафяво се появяват в по-късни периоди. Те възникват поради отделянето на тапата от слузта..

Внимателното проследяване на най-малките промени в състоянието позволява на бременните жени да се свържат навреме с медицинско заведение, за да разберат причините за промяната в цвета на левкорея.

Изобилна жълтеникава тайна

Интензивното отделяне може да бъде една от възможностите за норма, но само ако няма неприятна миризма, сърбеж и други болезнени признаци. Обилно жълто отделяне по време на бременност се наблюдава при много от нежния пол. Носенето на дете води до промяна в състава на вагиналната среда и омекотяване на стените на матката. Увеличаването на количеството левкорея е необходимо за улесняване на трудовия процес. Помислете за основните източници на обилни секрети:

 • Интензивната течна секреция с жълтеникав оттенък без чужди миризми и дискомфорт не трябва да се превръща в причина за тревога. Ако има някакви съмнения, консултирайте се с лекар за съвет.
 • Бактериални или гъбични инфекции. Често те са тези, които провокират обилна левкорея на различни етапи от бременността. Можете да ги разпознаете по нехарактерния им цвят, кисела или гнилостна миризма и изтръпване, когато отивате до тоалетната. Уринирането може да е болезнено.
 • Бактериална вагиноза. Отделената слуз става жълта поради съдържанието на отпадъчни продукти от патогени в нея. По време на бременност гнойното отделяне е друг признак на бактериална вагиноза. Ако слузта е оцветена в тъмно жълт оттенък и е придружена от рибна миризма, това може да е трихомониаза. И двете патологии могат сериозно да навредят на развиващия се плод. Точна диагноза ще бъде поставена само от лекар въз основа на проучването на анализите.
 • Инфекциозен процес с остър ход. Левкорея възниква поради разпространението на инфекция в органите на репродуктивната система.

Не може да се пренебрегне жълтеникаво отделяне с мирис, необичаен цвят и текстура. Не се надявайте, че те ще изчезнат сами и загубиха време. Много патологии водят до опасни усложнения. Забранена е независимата употреба на всякакви таблетки и супозитории. Дори най-често срещаните лечения могат да навредят на ембриона.

Жълтеникав лигав секрет


По време на бременност жълтото отделяне без болезнени симптоми е естествен процес. Мукозната левкорея през първите 12 седмици от бременността се появява поради увеличаване на производството на прогестерон. През този период жълтото дебело отделяне е норма, тъй като е необходимо за образуването на плътен лигавичен съсирек, който изпълнява защитна функция. Основните характеристики на левкорея са:

 • През първите 3 месеца от бременността секрецията може да бъде интензивна, прозрачна или бяла с лек нюанс на жълтеникавост. Разделящата течност няма необичайна миризма.
 • Вторият триместър се характеризира с активното производство на хормона естроген. В резултат на това дебелото течение по време на бременност постепенно се втечнява, но не променя цвета си и не придобива миризма.

Прочетете също по темата

Жълтото лигавично отделяне по време на бременност със съпътстващи симптоми под формата на болка, изтръпване, сърбеж или неприятна миризма, предполага, че бъдещата майка се нуждае от качествено лечение.

Секреция в ранните етапи

Както бе споменато по-рано, по време на бременност, светложълтата слуз се счита за последица от естествените процеси в организма. Помислете за характеристиките на левкорея, които се появяват на различни етапи от формирането на плода.

 • 6 седмица. Хомогенна левкорея без петна, парене и силна миризма. Появата на негативни симптоми показва разпространението на различни патологии.
 • 7 седмица. На този етап жълтото отделяне без мирис, болката и сърбежът в интимната област се считат за естествени, подобно на тяхната лигавична структура.
 • 8 седмица. Разпределенията се разделят в малко количество. Много жени в 8-та седмица от бременността страдат от симптоми на кандидоза. Развитието на инфекцията е свързано с намаляване на защитните функции на организма. Вагиналната микрофлора се окислява, за да предотврати разпространението на патогенни бактерии. Тази среда се счита за най-оптималната за растежа на гъбичките. За да се отървете от млечница, трябва да посетите Вашия лекар. Ако секретираната тайна стане водна, жената се нуждае от лечение, за да изключи развитието на инфекциозни заболявания и нарушаване целостта на стените на околоплодния мехур.
 • 9 седмица. Жълтеникавият разряд трябва да има еднородна текстура без чужди включвания. Наличието на промени изисква контакт с медицинско заведение.
 • 10 седмица. Leucorrhoea без потъмняване, петна и увеличени обеми се считат за естествени. Всякакви отклонения изискват пълна и висококачествена терапия..
 • 11 седмица. Червено-жълта слуз, парене, сърбеж в интимната зона, ярък или твърде тъмен цвят е причина да посетите гинеколог. Често изброените симптоми се проявяват с прогресирането на инфекциозни заболявания на пикочно-половата система.
 • 12 седмица. Слузта, която не е придружена от дискомфортни усещания, може да се счита за нормална. Ако цветът се промени, приближи се до кафяв или зелен оттенък, не отлагайте посещението при лекар.
 • 13 седмица. Секретираният секрет придобива по-течна структура в сравнение с предишните етапи, което е свързано с повишено производство на естроген. Ако тези знаци не създават неудобства, значи всичко е в ред..

Късна секреция

През целия период на бременността на бебето бъдещата майка трябва внимателно да следи собственото си здраве и благосъстояние.

 • Седмица 37. Средният обем на отделяне, който не причинява силна болка, е норма за този период. Воднистостта и увеличаването на броя им служат като сигнал за началото на раждането или изтичането на околоплодната течност. Изписването по време на бременност е жълто, придружено от болка, повишаване на температурните показатели и неприятна миризма, показват възпаление на тазовите органи.
 • 38 - 40 седмици. Малко количество прозрачна левкорея без болезнени усещания е нормално за бременни жени. Увеличаването на воднистостта или плътността, увеличаването на количеството слуз е знак за началото на раждането. Следните симптоми се считат за тревожни: кафеникави или зеленикави нюанси, коремна болка, нехарактерна миризма.

Предпазни мерки

За да сведе до минимум риска от инфекция и развитието на най-различни заболявания, бременната жена трябва да поеме отговорност за грижата за собственото си здраве. Добрата почивка, здравословното хранене, предотвратяването на емоционални и физически претоварвания е от голямо значение. За да направите това, трябва да следвате няколко прости правила:

 • Трябва да ядете само висококачествени и натурални продукти. Зеленчуците и пресните сезонни плодове обогатяват тялото с всички основни витамини и минерали.
 • На бременни жени се показват умерени упражнения, които трябва да бъдат последвани от почивка. Малките натоварвания укрепват имунната система, имат благоприятен ефект върху благосъстоянието.
 • Струва си да се миете поне 2 пъти на ден с помощта на хигиенни продукти, предназначени да се грижат за интимната зона.
 • На бременните жени се препоръчва да носят класически модели бельо, изработени от естествени материали.
 • Всеки сексуален контакт трябва да бъде защитен. Патологиите, предадени чрез полов акт, представляват сериозна опасност за плода. Особено трудно е да се лекуват такива заболявания по време на бременност..
 • Жените, склонни към алергични реакции, трябва да обърнат специално внимание на избора на грижи за хигиенни продукти и прах за пране.

Спазването на тези правила, както и навременното обжалване пред квалифициран специалист, когато се появи и най-малкото безпокойство, е ключът към нормалния ход на бременността и раждането на здраво дете..

Жълтото отделяне по време на бременност често е естественият отговор на организма към развитието на ембриона. Ако се появят болезнени симптоми или най-малки промени в здравето, трябва да се свържете със специалист. Така че е възможно своевременно да се идентифицират съществуващите отклонения и да се отървете от тях, без да навредите на бебето..

Когато жълтото отделяне по време на бременност показва заплаха за плода

Вагиналната секреция е нормална за всички жени. Количеството и консистенцията му зависят от менструалния цикъл и се различават за всяка отделна жена. Когато настъпи естествена бременност, отделянето става необичайно. Кървавите и жълти отделяния по време на бременност са особено тревожни. Но те не винаги говорят за заплаха за живота на бебето или неприятни заболявания..

Когато жълтото отделяне по време на бременност е норма

След завършване на прикрепването на яйцеклетката към маточната лигавица, тялото на жената започва да произвежда хормони на бременността. Един от които е прогестеронът, той е този, който е отговорен за секрецията през първия триместър на гестационния период.

Под въздействието на прогестерон в цервикалния канал се образува защитна слуз - лигавична запушалка. Неговата цел е да предпази маточната кухина от проникването на условно патогенна микрофлора, инфекции, вируси. Следователно жълтеникаво отделяне със слуз се появява по време на ранна бременност. Получава се светъл нюанс поради натрупването в секрецията на епителни клетки на лигавицата на шията и влагалището, бактерии от нормалната флора.

През втория триместър на бременността хормоналният фон постепенно се променя и естрогенът започва да доминира. Слузта става по-вискозна, плътна белезникава и прозрачно жълтеникав цвят, увеличава се в обем.

Третият триместър се характеризира с желеобразно отделяне, редуващо се с воднисти. Цветът им може да бъде светложълт, но по-често бледосив..

По-близо до раждането секретът става оскъден и подобен на сополите, няма специфичен цвят и мирис.

Постоянната промяна в консистенцията на секретираното е норма и показва развитието на плода.

Физиологични причини за жълта левкорея

Бременността е трудно състояние, особено ако е за първи път. Нетипичен секрет може да се появи поради безвредни причини:

 1. Изтичане на урина. Пикочният мехур е под натиск от първия ден на бременността, това провокира постоянен порив по малко. Започвайки от 6 месеца, плодът активно набира телесно тегло, матката се увеличава и натискът върху пикочния мехур се увеличава няколко пъти. Неволно изтичане на урина възниква поради резки движения на диафрагмата: смях, кашлица, кихане.
 2. Неправилна хигиена. Бъдещата майка трябва да измива външните полови органи поне 2 пъти на ден. По бельото има секрети, които реагират с кислород, така че цветът им се променя, заблуждавайки жената.
 3. Алергична реакция. Докато носи плода, тялото става по-чувствително към външни стимули. Използването на синтетично бельо, подложки за гащи, интимни гелове за пране по време на бременност може да предизвика реакция от страна на имунната система. Използвайте естествени продукти и спално бельо.

Изтичане на околоплодна течност

Амниотичната течност напълно запълва феталната торбичка, осигурявайки нормалното развитие и комфортното съществуване на бебето.

Течът е опасно състояние, което възниква, когато тази торба е микро взривена. Причината може да бъде: механични повреди, възпалителни процеси, инфекции. Симптомите са много подобни на неволното уриниране.

 1. Течно жълто, понякога светлозелено обилно отделяне по време на бременност по различно време.
 2. Секретът е придружен от сладникава миризма.
 3. Течът възниква при резки движения и физическо натоварване.

Амниотичната течност е важно вещество за пълноценното развитие на детето. Неговият дефицит е видим при ултразвуково изследване и изтичането може да се определи с помощта на амниотест.

Дисбактериоза на влагалището

Болести от инфекциозен и неинфекциозен характер могат да провокират странни изхвърляния.

Една от най-честите причини е вагиналната дисбиоза.

Дисбактериозата е дисбаланс между нормалните и патогенните бактерии. Причинява се от гарднерела, стафилококи, стрептококи и Е. coli. Отслабеното тяло е провокатор на нетипичен растеж на бактерии, които причиняват следните симптоми:

 1. Бледосив, подсирен бял, зелено-жълт лигавичен секрет.
 2. Неприятно миришеща левкорея, напомняща аромата на метал, развалена риба.
 3. Дискомфорт: парене, сърбеж.
 4. Подпухналост.

Жълто отделяне при възпалителни процеси

Патологичният процес може да възникне във всяка част на гениталните органи. Появата му се дължи на проникването на инфекциозни и неинфекциозни бактерии дълбоко в репродуктивната система. Възпалението и появата на тъмно жълто течение се улесняват от скорошно прекъсване на бременността, операция на тазовите органи и травма по време на предишно раждане. Специфичните възпалителни заболявания включват:

 1. Вулвит - възпаление на външните полови органи.
 2. Бартолинит - възпаление на вагиналните жлези.
 3. Колпит - тежко увреждане на вагиналната лигавица.
 4. Цервицит - разпространението на патологичния процес върху шийката на матката.
 5. Ендометрит - възпаление на лигавицата на матката.
 6. Оофорит, салпингит - увреждане на фалопиевите тръби и яйчниците.
 7. Перитонит - разпространението на патогени в коремната кухина от матката, тръбите.

Симптомите на тези заболявания са частично сходни помежду си. Общите характеристики включват:

 • обилно жълтеникаво отделяне по време на бременност, придобиване на бледожълт, светло зелен цвят, без мирис и сърбеж;
 • секреция на консистенция, подобна на дюза (от течна до плътна);
 • болка с различна интензивност в засегнатата област: тъпа ирадиираща към бедрото, силна в средата на коремната кухина;
 • интоксикация на тялото: слабост, температура, повръщане.

Точната зона на възпаление, както и методът на лечение, могат да бъдат определени само от гинеколог.

Сексуални инфекции

Доста често жълтото отделяне се появява в края на бременността, което може да причини полово предавани инфекции (ЗППП). Това може да бъде хламидия, гонокок, трепонема, трихомонада и други. Такива бактерии причиняват:

 • гонорея;
 • хламидия;
 • трихомониаза и др..

Клиничната картина на полово предаваните болести:

 1. Силен дискомфорт в перинеума: усещане за влага, сърбеж, парене.
 2. Обилно отделяне на ярко жълт, зелен цвят, напомнящ на гной (консистенцията на секретирания е гъста, течна).
 3. Остра миризма от гениталиите на жената.

Наличието на такива заболявания може да повлияе неблагоприятно на развитието на детето, ако вредните бактерии проникнат през плацентата. Не можете сами да извършите лечението. За адекватна терапия е необходимо да се преминат тестове за микрофлора, да се подложи на ултразвук, за да се определи състоянието на бебето.

Жълто-кафяво отделяне по време на бременност

Кафявият цвят показва наличието на кръв в тайната. Тъмната сянка се дава от еритроцитите, които вече са започнали да се разпадат, следователно, кръвоизлив се е случил в отдалечени органи от влагалището. Комбинацията от жълт и кафяв цвят в отделянето по време на бременност, без мирис - показва възпаление на фалопиевите тръби или яйчниците.

Такова отделяне може да възникне при частично отлепване на плацентата или при извънматочна бременност.

Извънматочна бременност

Извънматочна бременност настъпва в коремната или тръбната кухина. Развитието на ембриона става извън тялото на матката. Почти невъзможно е самостоятелно да се определи такава бременност, тъй като тя не се различава от маточната по признаци. Следователно, бъдещата майка, ако подозира бременност, трябва да се подложи на ултразвуков преглед.

Следните признаци могат да ви предупреждават:

 1. Оскъдно жълто дебело течение, понякога оранжево, кафяво, землисто.
 2. Силна болка в долната част на корема и кръста.
 3. Интоксикационен синдром.

Защо се получава отлепване на плацентата?

Ако в тялото на матката има тъкан с белези, плацентата не се прикрепя напълно в такава област - възниква отделяне. Белегът не е рохкава, а гладка повърхност, това значително усложнява нормалното закрепване на плацентата. Съединителната тъкан възниква на мястото, където преди това е настъпило нараняването - аборт, почистване, операция.

Откъсването и появата на бяло-жълт секрет по време на бременност се случва, когато е нарушен синтеза на прогестерон. Това състояние изчерпва бебето, настъпва кислороден глад. Следователно лечението се извършва само в болница. Ако отлепването настъпи на по-късна дата, се извършва спешно цезарово сечение.

Замразяване на плода

Спирането на развитието на ембриона се случва по различни причини, може да бъде: хормонален дефицит, бактериални инфекции, генетични аномалии на плода и много други

Това състояние се характеризира с:

 • внезапно спиране на токсикозата;
 • силна умора, загуба на сила;
 • спазматични, редовни болки, които приличат на родилни болки;
 • отделяне на жълти гъсти, лигавично-алени, воднисто-прозрачни, червено-жълти секрети.

Замръзналият плод в ранен стадий се изхвърля от тялото спонтанно. През втория и третия триместър лекарите предизвикват изкуствено раждане, предотвратявайки възможни усложнения.

Кога да се обадите на линейка

Опасни ситуации по време на бременност се наричат:

 1. Кървене.
 2. Силна болка в коремната кухина.
 3. Краткосрочна загуба на съзнание.
 4. Високо кръвно налягане.
 5. Наличието на един или два симптома едновременно е заплаха за бебето и живота на бременната жена.

Кога да се подложи на допълнително тестване

За признаци на възпалителни и инфекциозни заболявания, трябва да бъдете тествани. ППБ могат да се появят 90 дни след инфекцията, което означава, че инфекцията може да е настъпила много преди бременността..

Признаци на опасни заболявания:

 1. Наличието на пенливо отделяне, придружено от неприятна миризма.
 2. Болкови усещания.
 3. Дискомфорт в перинеума.
 4. Повишена телесна температура.

Ако сянката на секрета придобие по-наситен цвят и не изчезне за 2-3 дни, трябва да посетите лекар и да се изследвате.

Атипично, ярко жълто, сиво-бледо отделяне по време на бременност, понякога не показва заболяването. Трябва обаче внимателно да анализирате състоянието си и да се уверите в надеждността на сексуалните партньори..

Навременното търсене на помощ от лекари може да предотврати усложнения на раждането и вродени патологии на детето. Кървави зацапвания и кървави, земни изхвърляния - не са в границите на нормата и показват заплаха от спонтанен аборт или развитие на извънматочна бременност.

Жълто отделяне по време на ранна бременност

Отделянето на сексуални секрети от влагалището е напълно нормален процес за женското тяло. Друг въпрос се отнася до неговия цвят, характер и съпътстващи симптоми. В тялото на бременната жена този естествен процес може да стане по-интензивен, което обикновено се счита за нормално. Въпреки това, в някои случаи промененото отделяне по време на ранна бременност говори за патология. По-долу ще разберем какво може да показва жълтото отделяне в ранните етапи на бременността, как да разпознаем патология и в какви случаи спешно се консултирайте с лекар.

През 1-ви триместър много нехарактерни симптоми предизвикват паника у бъдещите майки. Това се превръща в безкрайни запитвания във форумите. В тази статия ще се опитаме да отговорим на най-тревожните въпроси..

Прочетете в нашата статия за това дали жълтото отделяне преди менструация може да показва зачеване..

Причините за появата на жълт оттенък в ранните етапи

„Момичета, имам нужда от помощ. Забелязах жълто отделяне на 9-та седмица от бременността. Точно на другия ден бях на гинеколог за първия преглед, изглежда всичко е наред. Не знам резултатите от цитонамазката. Нищо не боли, не сърби и т.н. Може би някой е имал това? "

"Здравейте. Седмата седмица от бременността е минала от последната менструация. Все още не съм се регистрирал. Появи се петно ​​с някакъв жълт цвят. Откъде би могла да дойде и какво да прави? "

„Кажете ми, някой имал ли е жълти секрети през 10-та седмица от бременността? Ако имаше, тогава какво каза или не приложи лекарят? "

Появата на слуз с различна консистенция, нюанси и миризми по време на бременност през първия триместър най-често се влияе от хормонални промени. Именно този феномен допринася за промени в хода на различни процеси. В същото време самата сексуална тайна може да се различава по природа, в зависимост от здравословното състояние, храненето, наличието на някакви заболявания и други индивидуални характеристики на даден организъм..

Причината може да са и стресови ситуации или пренапрежение, които са толкова характерни за жените в позиция. Изписването през първия триместър на бременността се отличава с прозрачен, белезникав или жълтеникав оттенък, отсъствие на неприятна миризма, както и други неприятни симптоми. През този период гениталиите претърпяват значителни промени, които впоследствие ще помогнат за раждането и защитата на детето. Така например, започва да се образува лигавица, която играе ролята на бариера по пътя към плода. Може да причини малки количества светла или жълта слуз без мирис.

Жълтеникавото отделяне по време на бременност може да сигнализира както за нормален ход, така и за патология. Диагнозата се влияе от редица допълнителни признаци, резултати от теста и изследване. Отделно трябва да разберете симптомите, характерни за нормалния ход на бременността и за патологично състояние.

Когато жълтото течение през първия триместър на бременността се счита за нормално?

"Здравейте. Може би някой знае какво отделяне може да бъде нормално на 5-та седмица от бременността? "

„Точно вчера жълтото отделяне се появи на 8-та седмица от бременността. Днес бях при моя гинеколог. Тя каза, че е нормално, въпреки че все още няма резултати от цитонамазка. Разбира се, вече нищо не ме притеснява, но все пак се притеснявам. Помощ със съвет... "

"Здравейте. Имам жълти секрети на 12 седмица бременност. Продължава третия ден. Те се появиха, когато си купих нови ежедневни подложки. Веднага спрях да ги нося, но мазилката остана. Трябва ли да бягате на лекар или той ще отмине сам? "

По това време много жени се притесняват от появата на безцветни воднисти отделяния. По правило това е резултат от излагане на тялото на хормона прогестерон, който след зачеването започва да се произвежда в увеличено количество. Често тази течна слуз става белезникава или жълтеникава на цвят, което също е нормално. Трябва обаче да се има предвид, че наличието на светложълт секрет в ранните етапи на бременността не трябва да бъде придружено от дразнене, нехарактерна миризма и други негативни признаци, характерни за инфекциозните процеси..

Алергичните реакции също трябва да се отдадат на състояние, което не е опасно за плода. По време на раждането на дете жената е най-податлива на това явление. Дори тези хигиенни продукти, които са били използвани постоянно преди зачеването, могат да предизвикат дразнене. Алергиите могат да се проявят като обилна жълта слуз. В този случай често се наблюдава възпаление, зачервяване в областта на външните полови органи. Първото нещо, което трябва да направите в такава ситуация, е да изключите контакта с алергена. Това може да бъде гел за интимна хигиена, сапун, подложки за гащи и др..

В новата си позиция се препоръчва да се избягва използването на ароматни хигиенни продукти. Освен алергии, те могат да причинят и млечница, която е доста трудна за лечение през този период..

Първият триместър се счита за преходно време за женското тяло, в което последното се адаптира към новото си положение. Затова внимателно наблюдавайте реакцията към нови хигиенни артикули и също така наблюдавайте естеството на изхвърлянето. Обикновено те не трябва да носят много дискомфорт, в допълнение към необходимостта да се използват чорапогащници. Практикувайте добра хигиена и се храните правилно.

Опасно жълтеникаво отделяне по време на бременност

„Момичета, помогнете. Първо, жълтото отделяне започва на 7 гестационна седмица. Вече са по-близо до бежовото. Изтръпване в корема и малко дърпане. Това е опасно? "

"Здравейте. Жълтото отделяне при 6 гестационна седмица може да означава инфекция? Вчера имаше лек сърбеж, но днес не усетих нищо подобно. "

"Имам въпрос. След ПА светлокафяв секрет се появи на 11 седмица от бременността, преди това беше жълтеникав за няколко дни, но нищо не боли. Това нормално ли е, или си струва да се стигне до консултация? "

Вече разбрахме възможностите за нормата. Както се оказа, няма много от тях. Ето защо, след като сте открили жълто течение по време на ранна бременност, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на тялото. Наличието на допълнителни признаци трябва да предупреди бъдещата майка и да наложи спешно посещение на лекар.

Сред тези признаци има дразнене, болки директно в областта на гениталиите, в долната част на корема или по време на уриниране, неприятна миризма, кръв или гной в слузта, пенеста консистенция, изобилие, треска, слабост, световъртеж и др..

Тъмният цвят на тайната също свидетелства за патология. Така че, когато се появи кърваво, кафеникаво и особено зеленикаво отделяне, трябва незабавно да отидете на гинеколог. Въз основа на резултатите от изследването той ще диагностицира и ще предпише подходящото лечение..

Сред причините, които могат да причинят жълтеникаво отделяне от патологичен характер, са следните:

Кандидоза

Кандидозата (често използвана млечница) е заболяване, което често се среща при бременни жени поради хормонални смущения и дисбиоза.

По своите симптоми заболяването е доста лесно за диагностициране. За млечница бялото сирене с кисела миризма се счита за характерно. Поради различните характеристики на организма, сянката може да се промени до жълта. За допълнителни характеристики на изхвърляне с млечница прочетете статията на връзката. Освен това при кандидоза може да се появи сърбеж във влагалището и болка по време на полов акт, но това не е необходимо. Заболяването може да се открие с помощта на редовен цитонамазка. В този случай лечението обикновено се предписва локално (супозитории и таблетки във влагалището). Пероралните лекарства обикновено са противопоказани при бременни жени..

Вагиноза

Това е бактериално заболяване, което може да възникне поради нарушение на вагиналната микрофлора.

Може да има присъщи симптоми на млечница, но слузът придобива бяло-сив оттенък с неприятна рибна миризма. С напредването на болестта цветът и характерът на слузта се променят. Те могат да станат жълто-зелени, много дебели и жилави. Невъзможно е да не забележите тези симптоми. В този случай е важно лечението да започне навреме, тъй като напредналото заболяване изисква агресивна терапия, която е противопоказана по време на бременност и особено през първия триместър..

Вагинит

Вагинитът е друг вид възпалителен процес.

Болестта се характеризира с дразнене на вагиналната лигавица, сърбеж и парене вътре, както и болезненост по време на полов акт.

Цервицит

Това е заболяване, при което шийката на матката се възпалява..

Симптомите включват жълто, зелено, сиво, бяло и дори оранжево отделяне по време на бременност. Такива нехарактерни нюанси на слуз се появяват в зависимост от конкретния патоген на заболяването. В началния етап цервицитът е практически асимптоматичен, но в бъдеще може да доведе до повишено уриниране, болка по време на този процес и изгаряне.

Салпингит

Салпингит - възпалителен процес във фалопиевите тръби.

Характерен симптом на това заболяване е ярко жълто мазило, висока температура и дърпащи болки в долната част на корема.

Полово предавани инфекции (ППИ)

Това е най-опасното явление за бременна жена..

Гнойно или пенливо отделяне при жени по време на бременност често показва инфекция. Те имат необичаен нюанс: тъмно жълт, зелен, кафяв и др. Такива заболявания често са придружени от други отрицателни признаци (мирис, болка, висока температура и др.).

Както можете да видите, много заболявания имат подобни симптоми. В никакъв случай не трябва да се самолекувате, докато носите дете. Дори някои народни рецепти по това време са строго забранени, тъй като те могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на плода. Ето защо, ако забележите жълто или, още повече, кафяво отделяне по време на бременност, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Доста често се случва бременността да провокира само дългогодишни заболявания. Ето защо гинеколозите съветват да се подложи на подходящ преглед преди зачеването. Ако на ранен етап са открити някакви опасни заболявания, тогава можем дори да говорим за аборт. Това може да бъде причинено не само от риска от инфекция на плода, но и от невъзможността да се проведе подходяща терапия..