Ще започна с фона. Отдавна мисля за бебето. Живеехме с мъжа ми, не използвахме контрацепция, само PPA, понякога гелове. И разбира се, водех календар и отчитах „летящите“ дни по старомоден начин. В навечерието на Нова година 2013 си помислих за бебе, момиче, което приличаше на съпруга си, блондинка (в нашето семейство има само момичета, така че мисълта за момче ме уплаши). Сега бих дал всичко за гадните си мисли. Прости ми, сине мой, нещастната ми майка... В началото на януари забременях. За щастие нямаше ограничение! Веднага изчислих PDR - началото на октомври, според хороскопа LIBRA. Със съпруга ми сме от един и същи знак. Радостта е двойна, тройна, ще празнуваме рождени дни рамо до рамо, разбираме се перфектно, въртеше се в главата ми.

В началото на бременността имаше токсикоза. Бременността протичаше доста добре. Без откъсвания, кървене. Станах в LCD на 7 седмици. Вярно, лекарят се оказа твърде млад, на 27 години, самата майка е син. Имах съмнения, че ще е необходимо да я заместя, некомпетентна, но като моралистка, дръпнах всичко и се убедих в противното. Черпих знания от интернет. Зададох всички въпроси там и получих отговори също. Една от най-дисциплинираните бременни жени беше в LCD. Не пропуснах нито един ден, всичко беше навреме. Всички анализи. Имам отрицателен резус, трябваше да дарявам кръв от вена за титри на всеки 3 седмици. Така че твърде често съм бил в стените на клиниката. Направих два ултразвука в LCD, изглеждаше като без коментари. Само на първата (около 12 седмици) не ни беше казано за пола, на втората (24 седмици) бебето седеше на свещеника, узистът го гледаше дълго и казваше: „Е, не виждам нищо мъжко, момиче, вероятно хитро“, заключи женският пол... Но се съмнявах в думите му, всички ми казваха, че тя изобщо не се е променила. Затова не купихме нищо, нито дрехи, нито колички - креватчета и т.н. Третият ултразвук е направен срещу заплащане в друга клиника, лекарят е добър. Нямаше и оплаквания (32 седмици). Със съпруга ми решихме да изясним пола. Каква беше изненадата ми и на съпруга ми, че имаме момче. Те ни показаха достойнство. И направиха снимка на лицето му, дори две. Дъвчеше нещо, а дръжката беше в устата му. Тогава дори бях разстроен, че съм момче. Нямам прошка, разбирам, мили момичета. Помислих в този момент, че не мога да възпита адекватно сина си, а с момичета е по-лесно, те са ми по-ясни. Ако знаех какво ме очаква по-нататък... Че ще остана сирак, че ще загубя сина си завинаги, малката си кръв...

Няколко дни преустройвах от дъщеря на син. Със съпруга ми купихме всичко. Детско креватче, брони, матрак, спално бельо. Сама ходих в детските магазини, купувах хигиенни предмети, дрехи, памперси, бутилки, дори реших веднага да си купя бял чинц за памперси. Дори гелът за измиване на бебета и Bepanten (сега ги използвам сам, измивам се с гела, защото след раждането смазвам шева с Bepanten). Това е някакво проклятие... Всичко беше събрано за мен в болницата, дори закупени глицеринови свещи (добри след раждането, особено когато е трудно да се отпуснете). Нищо не предвещаваше проблеми.

През цялата бременност не пих никакви хапчета, всичко се грижеше за бебето. Вярно, на 39 седмици се разболях. ARVI. Дори се обадих на линейката, те казаха: "Температура 38 не е ужасна за бебето, срокът вече е дълъг." Успокой се. Но напразно.. Тя каза на гинеколога си, че е оглушителна. Имах проблеми и по време на бременност със запек, краката ми бяха подути (приписва се на лимфостаза), наддадох на тегло през третия триместър и на 39 и 40 седмици се появиха следи от протеини. Казаха ми за протеините в LCD, той е в рамките на нормалното. Има гестоза (протеин, оток, тегло). И аз съм глупак, вярвах на думите на моя лекар, кърмен от седмици.. Трябваше да бия алармата..

Дори седмици след 35-и, моят лекар от прага ми извика: "Все още ли ходите?!" Jinxed. Сякаш се виждаме твърде често. Всички ме отписаха като родилка преди време. И продължих да вървя, да вървя. 36, 37, 38 седмици. Дойдох на 39 седмици, те ми направиха анализ на урина и кръв с думите: не можете да го направите, но все пак го направих. На 1 октомври тя дари кръв за кредити. И през следващите дни кръв за съсирване и урина. От 5 октомври коркът започна да излиза, на малки прозрачни бучки, изобщо не много. PDR беше на 9 октомври. Но синът ми не бързаше, седеше до корема на майка си. В момента не мога да си спомня точния ден и час, но усетих разликата в движенията. Започна да се движи по-малко. Качих се в интернет, по дяволите, и там пишат навсякъде: ДЕЦА ПРЕДИ РАЖДАНЕ МИХО, купих. И чаках контракциите. Имаше предвестници. И дръпна долната част на гърба. И матката беше в добра форма. На 10 октомври бях в ЖК, 40 седмици. Гинекологът просто изслуша сърдечния ритъм с тръба, каза, че всичко е наред. Помолих да направя CTG, тя казва, да, не, всичко е наред и така. Тя написа направление в родилния дом, патологичното отделение. Всички LCD дисплеи пишат, че когато крайният срок изтича. И това е всичко. Тръгнах си.

Като майка ме преследваше тревожност, но не разбрах защо. Имаше безпокойство. Нощта спа някак. На сутринта на 11 октомври се обадих на управителя и казах, че имам посока и че движенията са се променили. Тя ни препоръча да дойдем, аз и съпругът й извикахме такси, отидохме да се предадем в болницата. Сложиха ме. Съставени документи. Акушерката слушаше пулса и не подозираше нищо, каза само, че имате доста голям син. Вкараха го в отделението. Отидох в стаята за прегледи. Вратът беше дълъг, отворът беше 2 см. И легна. Мислите не напуснаха, а се отстраниха от себе си. Не можех да спя изобщо през нощта, съквартирантите хъркаха. Около 4 часа усетих как стомахът ми започна да се извива, посетих тоалетната, тя не си отива. И тогава започнаха контракциите, твърде чести, интервалът беше различен през цялото време. И за 2, 3 и 4 минути. И един по един. Нямаше урина за лягане. Станах и тръгнах. Отначало в главата ми беше, че тренира, но след това разбрах. Вървях по коридора с вода, болката беше непоносима. Вече беше около 8 часа сутринта. Тя каза на акушерката, казва, точно сега, докторът ще дойде да ви замести - той ще ви погледне на стола. И сега имам тапа, съсирек слуз с кръв. След известно време лекарят ме погледна: „Значи имате пълно разкритие, хайде вече да раждаме. По-добре още сега, точно на масата за доставка, не е нужно да лежите в пренаталната стая и да чакате. " Те ме оставиха на семейството. Те погледнаха стола, отвориха мехурчето, водата беше зелена... Лекарят веднага се вслуша в сърдечния ритъм, тишината. Донесоха още един апарат, същия, третия... Поканиха висококвалифициран лекар, той донесе ултразвуков апарат, погледна - Тишина.. Казват ми: „Вероятно вече сам си разбрал всичко?“. Кимнах им.. Трудно е да опиша с думи чувствата си към онзи момент, нямаше сълзи, имаше нещо друго.. Страхувах се да полудея.. Веднага бях на масата за доставка. Казват, че трябва да родиш сам. Без цезарово сечение, това вече е опасно за живота ви. И дори резус. Представете си само за минута, като знаете всичко предварително и раждате собствения си мъртъв син. Капаха ме. И аз родих. Тя роди. Много лекари се разхождаха наоколо, акушерки. Те задаваха въпроси: къде е наблюдаван, кой лекар, къде и кога е направил ултразвука. Попитани са много неща.

Така на 12 октомври 2013 г., в 9,25 ч., На 40 седмици и 3 дни, се появи синът ми (за мен моята Ромка, съпругът ми и аз не се разбрахме за име, решихме да изберем според календара след раждането). И аз исках Роман, Ромочка, Лайка, Ромео.. Моят малък юнак - 3650 кг и 55 см. Копие на съпруга ми, много красиви черти на лицето, само тъмната коса е моя. На 13 октомври съпругът ми имаше 30-ия си рожден ден, ето такъв подарък, сине, наистина Ангел.. На 14 ме изписаха. 17 октомври - погребан. 18 беше в ЖК, ходеше със съпруга си, взе изписването от болницата, разговаряше с главата, тя показа пълно безразличие и бездушие. А 19-ият ми рожден ден е в сълзи и тъга.. И постоянни въпроси: ЗАЩО? ЗА КАКВО?

Днес синът ми - ангел щеше да е на 18 дни. Не ми е по-лесно. Всички неща в нашата стая, дори не знам какво да правя с тях. Отивам на преглед. Предадох урина - нормата, холестеролът е много висок и СУЕ. FLG го направи, така че лабораторията ми каза: "Храните ли се?" Имам сълзи в очите... Жена отстъпи в микробуса.. Толкова е трудно.. Събуждам се и заспивам само с мисли.. Често гледам снимката на сина си (снимана в ковчег на гробището).. И не знам как да живея...

Редактирано от: Вещицата Злата на 30 октомври 2013 г. 00:27

Срокът е 40,3 седмици и няма труд, кой го е имал?

Шийката на матката започна да се отваря 3 седмици преди PDD, отворът беше 3 пръста. И това е всичко, не последва повече родова дейност. На 42 седмици я поставиха в болницата. Тя роди на 43. След стимулация с окситацин и пункция на пикочния мехур..
те също казаха, че детето не е много голямо, 3700 + -200gr, а по-скоро минус, отколкото плюс.,
Ражда: 4480 г., 3,5 часа опити и в крайна сметка изцеден. Хипоксия, не крещи, в родилната стая е донесена кислородна възглавница, след това на ден в PIT.
Но ммм всичко мина без последствия.

Но все пак имате нормален период. Ако ги настанят в родилен дом, най-вероятно ще бъдат стимулирани през следващите ден-два, защо бихте заели мястото им там?

40 седмици и 3 дни..

Вече 40 пълни седмици, те казаха, че ако преди 16 не успеят да раждат, ще отидат в болницата.

Хм, но ме беше страх да родя на 37 седмици..

Е, добре, майки споделят какво са правили, когато са искали да ускорят раждането, без стимулация и други медицински интервенции.

Днес имах сериозен разговор с бебето, помолих да не се бавя, изядох блокче черен шоколад и уредих непланирано почистване.

Кой в същата ситуация, пишете, ние ще чакаме нашите деца заедно)

Бременност 40 седмици

Според всички прогнози 40-тата седмица се превръща в заключителен етап от деветмесечното формиране и развитие на бебето в корема на майката. Както показва обаче практиката, само в минимални случаи - до 4% - раждането се случва на 40 седмици: обикновено бебето се появява или няколко седмици по-рано или по-късно от определеното време. По правило това се случва не във връзка с някои отклонения, а по много безобидна причина - не съвсем правилно изчислена гестационна възраст.

И все пак, по приятелски начин, раждането на 40 гестационна седмица е норма. И те се случват по добре позната схема, на три етапа: период на разширяване на шийката на матката (контракции), период на изгонване на детето (опити) и последен период на раждане на плацентата (плацента, пъпна връв, фетални мембрани).

Трудовата дейност може да продължи от 8-11 часа (ако жената ражда отново) и до 12-18 часа (в случай на раждане на първото дете). Във всеки случай акушер-гинекологът контролира процеса на раждане, което е особено важно през периода на опитите - преминаването на бебето през родовия канал. След раждането на бебето, първият му плач, обикновено бебето се прилага върху гърдите на майката - смята се, че това е необичайно важна стъпка, процедура, полезна както за бебето, така и за майката.

В най-близко бъдеще, след раждането, бебето ще получи първите хигиенни процедури в живота: ще почисти и избърше слузта, след което ще го облече, оцени по скалата на Apgar (международна система за оценка на жизнеспособността на бебето) и ще прикрепи етикет към дрехите, указвайки името, номера на медицинската карта на майката дата и час на доставка. Също така, етикетът показва пола на бебето, неговото тегло и размер.

Плод при 40 гестационна седмица

Бебето е готово да се срещне с външния свят както никога досега. Плодът е зрял и перфектен на 40 гестационна седмица. Височината му е около 53-54 см, теглото му достига 3,5 кг, а понякога и много повече. Всички негови органи и системи функционират с пълна сила, бебето е готово да поеме първия дъх и публично да обяви появата си с първия вик. Плодът на 40 гестационна седмица обикновено заема позицията, от която ще се роди - бебето се свива с глава надолу, сгъва краката в коленете и ги притиска към тялото. Пътуването му към нов свят е на път да започне, предстои среща с майка.

Предвестници на раждането

Фактът, че бебето вече е нетърпеливо да започне да се движи по родовия канал, ще бъде подсказано от предвестниците на раждането на 40 гестационна седмица. Някои от тях могат да съобщят за наближаването на заветния час след няколко дни - например внезапно разстройство на червата, често желание за изпразването му и в същото време често уриниране; промяна в психо-емоционалния фон на майката с внезапни промени в настроението. Понижаването на корема, обяснено с спускането на бебето в матката и притискането на главата към тазовото дъно с цел подготовка за раждане, може да бъде придружено от болка в кръстната кост, спазми в областта на слабините и дискомфорт в областта на таза. Всичко това също са предвестници на раждането, което показва голяма вероятност за следващото начало на раждането..

Фактът, че раждането ще се случи след почти няколко часа, е доказателство за изливането на околоплодна течност и изтичането на лигавицата. И всичко това - на фона на контракциите, които зачестяват. Фалшивите контракции могат да бъдат разграничени от реалните контракции чрез слушане на тяхната интензивност и на усещанията, които ги придружават. Така че, пренаталните контракции обикновено се различават по честота, по-голяма болезненост, продължителност и не изчезват, ако жената промени позицията си или започне да се движи из стаята.

Тапата я няма

Мама може да бъде сигурна, че раждането е „на прага“ и ако щепселът се е отдалечил на 40 гестационна седмица. Слизестата запушалка, която до последно затваряше шийката на матката и предпазваше бебето от нежелани инфекции и външни влияния, се отклонява под формата или на многобройни розови слузести или оцветени в кръв секрети, или под формата на една голяма бучка слуз, леко оцветена с кръв. След като коркът се отдалечи на 40 гестационна седмица, раждането може да започне за броени часове, така че жената трябва да е готова за началото на контракциите и да се приготви по всяко време, за да бъде изпратена в болницата.

Бременна в 40 седмици

40 седмици бременна - последната стъпка по пътя към чудото! Въпреки че целият път към раждането на дете вече е преминат, предстои най-важното събитие - раждането. Бъдещите майки са в състояние на треперещ страх от неизвестното, на първо място, това, разбира се, се отнася за онези майки, на които това е първата бременност. Сега последният етап е в ход: тялото на жената се подготвя за раждане, а детето се подготвя за това събитие..

40 седмица от бременността колко месеца е

40 акушерска седмица на бременността е вече 10 месеца от бременността, III триместър. Трудовата дейност може да започне по всяко време.

Какво се случва с бебе на 40 седмици?

Началото на 40-та седмица от бременността означава, че срещата с бебето ще се провежда от ден на ден, а детето вече чака това..

На 40 седмици теглото му вече е 3-4 кг. Някои бебета тежат до 5 кг. За да роди толкова големи бебета по естествен път, жената трябва да има широк таз. В противен случай ще й бъде показано планирано цезарово сечение. Момчетата обикновено са малко по-големи от момичетата. А момичетата, макар и по-слаби, често са по-високи от момчетата. Растежът на бебетата на 40 седмици средно е 50-56 cm.

Плодът заема цялото вътрематочно пространство. Вече е тесен и му е неудобно. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-спокойни са движенията му - това се дължи на липсата на свободно пространство. През последните няколко седмици мама забеляза, че треперенето на бебето не е толкова силно. Честотата на движенията на плода на 40-та седмица не трябва да намалява много, движенията все още трябва да се усещат редовно, точно сега движенията на трохите са по-плавни и не толкова силни.

Всички органи на бебето са готови за съществуване извън корема на майката. Когато бебето се роди, белите му дробове ще се разгърнат и бебето ще поеме първия си дъх. Мама научава, че с него всичко е наред при първия плач. Понякога децата не плачат, тогава лекарят им напомня, че сега трябва да дишат сами, с лек шамар по папата.

Как изглежда новороденото??

Повечето родилки се притесняват какво ще бъде бебето им. Разбира се, предимно новородените бебета не изглеждат много привлекателни поради определени обстоятелства. Главата на бебето е удължена, тъй като приема такава форма по време на процеса на раждане, така че бебето е по-лесно да се изтласка. Кожата на бебето може да има необичаен цвят, тя може да бъде червена и жълта и дори синя, ако на бебето липсва кислород по време на раждането. При раждането кожата на бебето е покрита с народен лубрикант, състоящ се от бяла слуз и майчина кръв. В червата на новороденото в утробата се е образувал меконий - това е оригиналният черен изпражнения, който ще излезе в резултат на изпразването на червата няколко дни след раждането. Постепенно кожата на бебето се изчиства от всички неестетични черти и придобива естествен розов оттенък.

Често синеоките и русокосите бебета се раждат от родители с кафяви очи и тъмна коса. Това се дължи на факта, че докато тялото на детето няма достатъчно количество пигмент, което придава на ириса кафяв цвят. В рамките на няколко седмици очите на бебето ще променят цвета си..

Какво става с мама? Чувства на жена на 40 седмици

Матката е престанала да расте по размер, тъй като е достигнала максималния си размер. Заедно с нея стомахът спря да расте. Жената спря да напълнява и през последната седмица дори можеше да отслабне малко. Приблизителното тегло, което жените наддават по време на бременност, може да бъде 10, 15 и 20 кг, всичко зависи от индивидуалните характеристики на бременността и физиката на жената. Обикновено наддаването на тегло по време на бременност не трябва да надвишава 15-16 кг.

Бъдещата майка все още се притеснява от отоци, умора и болки в краката, гадене, киселини, диария, болки в гърба и кръста. Но на 40 седмица от бременността всичко това отпада на заден план. Основното нещо, което тревожи жената в този момент:

 • Кога да раждам? Защо детето още не е родено, защото е дошло времето?
 • Как да се държим, когато започне раждането?
 • Как да разберете, че раждането е започнало и кога да отидете в болницата?
 • Здраво ли е бебето?

Притесненията на бъдещите майки са оправдани, защото раждането е труден и отговорен процес, за който трябва внимателно да се подготвите. Ако PDD вече е преминал и все още не сте родили, тогава най-вероятно денят на предполагаемото раждане е просто неправилно изчислен. Грешка от няколко дни е напълно приемлива. Освен това момчетата, както показват статистиките, никога не бързат да напуснат топлата майчина утроба преди време. Но момичетата, напротив, бързат да видят големия свят. Във всеки случай всеки има своя дата на раждане и няма нужда да бързате с бебето.

Повечето бебета се раждат малко по-рано или малко по-късно от датата на падежа, това е съвсем нормално. Майчинският инстинкт няма да ви подведе и ще ви подкани навреме какво и как да направите правилно, за да помогнете на сина или дъщеря си да се родят. Ако раждането е първо, слушайте внимателно съветите на акушер-гинеколозите по време на раждането, те ще ви кажат как да се държите правилно.

Ако това е второто ви раждане, тогава вече знаете как да дишате правилно и какво да очаквате. Не забравяйте обаче, че вторите раждания ще се различават от първите. Тялото вече е преминало през всичко това и помни добре какво да прави. Отварянето на шийката на матката по време на второто и третото раждане е много по-бързо, отколкото по време на първото, а контракциите са по-интензивни и болезнени.

Предвестници на раждането

На 40 седмици почти всички жени показват характерни признаци, показващи скорошното начало на раждането, те също се наричат ​​предвестници на раждането. Ето някои от тях:

 1. Коремът потъна. По-близо до датата на раждане бебето пада по-надолу, главата е плътно притисната към малкия таз, като по този начин бебето се подготвя за раждане.
 2. Повтаряща се болка в долната част на корема. Жената може от време на време да изпитва неприятни, но поносими болки в корема. Това са тренировъчни контракции: коремът се втвърдява за няколко минути, долната част на корема се дърпа и долната част на гърба боли и след това болката се освобождава. Подобни контракции не водят до началото на раждането, но показват, че раждането вече е много близо и тялото се подготвя за тях с помощта на такова обучение.
 3. Изхвърляне на лигавицата. Слизестата запушалка е малко количество слуз с прозрачен цвят, а понякога и с малко количество кръв. Такъв щепсел трябваше да предпази детето от различни инфекции, но сега, ако то се е отдалечило, тогава раждането може да започне веднага или може би след няколко дни. Жената трябва да бъде внимателна, поради факта, че детето е податливо на различни инфекции, когато лигавичната запушалка престане да изпълнява функцията си.
 4. Намалена активност на плода. Преди самото раждане плодът вътре се успокоява и броят на движенията на бебето намалява, тъй като бебето се готви да премине през трудния път на раждането.

Често задавани въпроси във форумите

Въпрос: 40-та седмица от бременността изчезна, днес сутринта болката е като при менструация. Мога ли да раждам?

О: Такава болка може да е симптом преди началото на раждането. Наблюдавайте състоянието си, ако се появят спазми, които ще бъдат редовни и ще стават по-чести с течение на времето, тогава спешно отидете в болницата. Тренировъчните контракции също могат да протичат със същите симптоми..

Въпрос: 40-та седмица започна и все още няма предшественици на раждането (второ раждане). Когато раждам?

О: Предвестниците на раждането при втора бременност могат да се появят няколко дни преди раждането или дори няколко часа (всичко е много индивидуално). Второто раждане става по-бързо, поради което предвестниците се появяват много по-късно..

В: Водите са изчезнали, но няма контракции (40 седмици). Какво да правя?

О: Водите често се оттичат няколко часа преди началото на раждането, ако говорим за пълно изливане на вода. Ако след няколко часа контракциите не започнат, отидете в болницата, може да се наложи да стимулирате раждането. Също така, на 38-40 седмици има изтичане на околоплодна течност, когато те излязат в малки количества. Това се случва често и не е нещо страшно, но определено трябва да се консултирате с лекар за преглед..

Раждане на 40 гестационна седмица

Първото раждане обикновено се извършва на 40-та седмица от бременността. Те започват с кратки контракции, които постепенно стават все по-чести и по-осезаеми. Шийката на матката се отваря бавно, така че първото раждане може да продължи до 15-20 часа.

Вторите раждания са много по-бързи. Контракциите вече в началото на раждането са доста интензивни и болезнени и отварянето на маточната шийка се случва няколко пъти по-бързо от първия път.

И така, 40 седмици от бременността е последната стъпка, която ще доведе до раждането на дългоочакваното щастие. Жената с нетърпение очакваше това събитие, може би изпитваше безпокойство и страхопочитание. Раждането е труден път както за майката, така и за детето, но наградата ще надхвърли всички очаквания - дългоочаквано бебе, което ще зарадва родителите си!

Бременна в 40 седмици

Краят на 40-та седмица от бременността е оптималният период за раждането на плода. Повечето жени тази седмица гледат на календара с надежда и очакват заветния час. Не наблягайте на датите. Само в 4% от случаите раждането настъпва в деня на предварителната дата на падежа (ПТД).

Ако трудовата дейност не е дошла навреме, не е нужно да се притеснявате и тревожите. Много бъдещи майки започват да мислят, че сега няма да могат да раждат сами, ще трябва да стимулират раждането или да извършат изкуствено раждане. Раждането е индивидуален процес, който може да се случи малко по-рано или по-късно. При всякакви въпроси е по-добре да се свържете с гинеколог, който ще проведе преглед и ще координира по-нататъшни действия: бременната жена ще бъде изпратена у дома или в болницата на родилното за наблюдение.

Какво се случва в тялото на бъдещата майка на 40 седмица от бременността

Тялото на бъдещата родилка продължава да се подготвя за предстоящото раждане и е готово да започне да действа всеки момент: тазовите връзки се разтягат, ставите стават по-подвижни и мускулите стават еластични. Основната задача на бременната жена по това време е да слуша внимателно тялото си и да обръща внимание на появата на предшественици на раждането, които показват приближаването на заветната дата.

40-ата седмица на бременността най-често е последната за бъдещата майка по трудния път на раждане и чакане на бебето. При някои жени процесът на раждане не се случва. Раждането след 41 седмица е нежелателно - плодът ще се роди преждевременно.

Основните признаци, които показват непосредственото начало на раждането, включват:

 • Намаляване на корема. Не само тялото на бъдещата майка се подготвя за предстоящото раждане, но и тялото на бебето. С представящата си част (главата или дупето) плодът започва да потъва до дъното на матката. В резултат на това матката започва да оказва по-голям натиск върху пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране;
 • Често и изтъняване на изпражненията. Това състояние се дължи на промени в хормоналната система на бременната жена и на процеса на естествено почистване на тялото. Няколко дни преди началото на раждането диарията може да добави към чревен дискомфорт, повръщане и гадене;
 • Липса на апетит и намален оток. Това може да доведе до намаляване на теглото на бъдещата родилка с няколко килограма;
 • Излезте от лигавицата. Признак за отделянето на защитната запушалка на 40-та седмица от бременността е отделянето на слуз съсиреци, изпъстрени с кръв от влагалището. По време на бременността коркът покриваше маточната шийка и я предпазваше от инфекция. Преди да роди, тя излиза и освобождава плода от родовия канал.

Характерен сигнал за началото на раждането при 40 гестационна седмица е отделянето на околоплодната течност. Когато околоплодната течност се спука от влагалището, започва да тече обемно количество бистра течност. Ако водите са се оттеглили у дома, трябва да обърнете внимание на тяхната прозрачност и цвят. Ако околоплодните води имат жълтеникаво-зеленикав оттенък, кажете на лекаря за това. В такъв случай лекарят следи състоянието на плода..

Дете може да остане в безводно пространство за не повече от 12 часа, така че веднага щом околоплодната течност се оттегли, трябва да отидете в болницата и да не чакате началото на контракциите.

Какво се случва с бебе на 40 гестационна седмица

Феталната нервна система и сетивните органи продължават да се подобряват. Хемопоетичните органи започват да функционират независимо, така че кръвоснабдяването на бебето не зависи от тялото на майката. Антителата навлизат в плода само през плацентата.

Тази седмица детето само движи ръцете и краката си. На практика няма място в маточната кухина, така че вече не може да се преобръща, както преди. През този период плодът може да получи леко подуване на гърдата, което се дължи на прекомерното производство на естроген в тялото на майката. Не трябва да се притеснявате за това, след раждането всичко ще се нормализира.

Докато чака началото на раждането, плодът започва да синтезира адреналин и норепинефрин. Благодарение на тези хормони бебето ще може безболезнено да се роди..

Признаци на бременност на 40 седмица

Поради факта, че коремът е спаднал на 40 гестационна седмица, стомахът на жената започва да работи по-активно, запекът изчезва, киселините намаляват и гаденето преминава.

Когато плодът се спусне към тазовия пръстен, бременната жена може да изпита усещане за натиск, тежест във външните полови органи и перинеума. Болките в задната част на бедрото и долната част на гърба продължават, което се причинява от притискане на нервите на бедрото. Повишеният натиск върху тазовите вени може да доведе до образуването на болезнени хемороиди, което води до леко кървене по време на изхождането.

Периодично, на 40-та седмица от бременността, стомахът на бъдещата майка става каменист, тонусът на матката се повишава и се появяват дърпащи болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това са тренировъчни контракции на Брекстън-Хикс, които подготвят тялото за предстоящия процес на раждане. Маточната шийка става мека и къса. Разкриването му, което се определя от лекаря по време на прегледа, показва началото на раждането.

Физиологично гърдата е напълно готова за периода на лактация. Напълването на кръвта на млечните жлези се увеличава, постепенно започва да се отделя коластра, която няколко дни след раждането се заменя с мляко. Подготовката за кърмене трябва да започне рано: можете да вземете контрастен душ и да масажирате зърната с кърпа. Това ще направи гърдите по-малко чувствителни и ще помогне да се избегнат болезнените усещания, които много жени изпитват, когато хранят бебе..

Повечето бременни жени изпитват промени в настроението през този период. Те стават раздразнителни и бързи. Това важи особено за жените, които се готвят да станат майка не за първи път..

Медицински преглед на 40 гестационна седмица

Тази седмица не се изискват специални прегледи и изследвания. Ако бъдеща родилка на 40 седмици от бременността влезе в болницата, тя се изследва, което включва измерване на теглото, налягането, коремната обиколка и височината на маточното дъно. Също така, лекарят определя степента на дилатация на матката. Въз основа на получената информация се определят по-нататъшни тактики на управление на труда.

Почти всяка жена се притеснява от бръсненето на перинеума и клизмите в навечерието на раждането. Във всеки родилен дом такива въпроси се решават индивидуално. В някои институции това са предпоставки за бъдещи родилки, в други - не можете да правите клизма и да се бръснете у дома.

В пренаталната се извършва кардиотокография (CTG), по време на която се записват маточните контракции и се чува сърдечния ритъм на плода. Записването на кардиотокография отнема 20-40 минути. За стимулиране на раждането (по показания) се извършва амниотомия - отваряне на феталния пикочен мехур.

Възможни проблеми с бременността на 40 седмици

Не се препоръчва бъдещата майка да се отдалечава от дома; по-добре е да се въздържате от дълги пътувания. Особено внимание трябва да се обърне на консистенцията и цвета на вагиналната левкорея. Ако се появи кърваво или лигавично отделяне на 40 седмици от бременността, трябва да се консултирате с лекар.

Също така, следните симптоми и нарушения са причина за контакт с гинеколог на 40 гестационна седмица:

 • Нестабилно налягане;
 • Появата на мухи пред очите;
 • Загуба на съзнание;
 • Покачване на температурата;
 • Пристъпи на повръщане;
 • Главоболие;
 • Прекомерно подуване на краката, ръцете.

Ако се установят някакви усложнения, които застрашават живота на майката или нероденото дете, се извършва спешно цезарово сечение. Съществуват и редица медицински показания, при наличието на които се предписва изкуствено раждане. Те включват предлежание на плацентата или плода, проблеми със сърцето, многоплодна бременност, замъглено зрение и др..

Забрани и препоръки на 40 гестационна седмица

Основната препоръка за бъдещите майки в този момент е да се опитват да бъдат по-малко нервни и да се притесняват, да се настройват на положителни емоции и да си почиват повече. Всичко е готово за предстоящото раждане: чантата за родилния дом е сглобена, детската стая е оборудвана, необходимите неща са закупени. Жената може само да се отпусне и да се наслади на последните дни на бременността.

Характеристики на захранването

Хранителните насоки остават същите - не експериментирайте, не гладувайте и не преяждайте. По-добре е да се даде предпочитание на дробни ястия, като се избират лесно смилаеми ястия. Невъзможно е да откажете месо, риба, яйца и млечни продукти, както съветват някои онлайн източници. Плодът все още получава основни витамини и хранителни вещества чрез плацентата. Като елиминира горните продукти от диетата, една жена лишава бебето от полезни микроелементи. За да компенсира техния дефицит, плодът ще започне да приема витамини от тялото на майката. В резултат на това бъдещата родилка ще бъде отслабена и слаба, което може да повлияе на раждането..

Прием на витамини

Ако бъдещата майка не може да осигури на тялото хранителни вещества с балансирана диета, тя получава специални мултивитаминни комплекси за бременни жени. Те могат да се приемат и по време на кърмене. Приемът на калций и витамин D също трябва да продължи.

Секс на 40 седмици от бременността

При липса на преки противопоказания (многоплодна бременност, предлежание на плацентата, заплаха от прекратяване, изтичане на околоплодни води и др.), Нормална бременност и благосъстояние на бъдещата майка, интимните отношения могат да бъдат неограничени. Освен това след доставката сексуалните контакти ще бъдат забранени за дълго време..

Половият акт през последните гестационни седмици помага за омекотяване на матката с простагландини, открити в мъжките сперматозоиди, и стимулира контракциите с оргазъм.

След преминаването на лигавицата е по-добре да спрете сексуалните отношения или да използвате бариерна контрацепция, за да избегнете инфекция на мембраните.

Физическа дейност

Интензивната физическа активност тази седмица трябва да бъде спряна. Дори специално разработени упражнения могат да станат поразителни за бъдещата майка. Оптималното натоварване, което ще ви помогне да поддържате тялото във форма, е ходенето във въздуха. Можете да продължите да правите упражнения на Кегел. Те ще укрепят мускулите на тазовия ден и ще ускорят възстановяването след раждането.

Много бременни жени, за да ускорят началото на раждането, започват да се разхождат по стълбите, да окачват завеси и да мият подове. Такива действия могат да сближат трудовата дейност, но не е известно как те ще повлияят на здравето на плода и бъдещата майка. Затова е по-добре да не рискувате и да не правите нищо подобно..

Медицински процедури, прием на лекарства

Всякакви процедури и лекарства трябва да се предписват само от лекар след оценка на здравословното състояние на бременната жена и характеристиките на бременността. Ако е възможно, лечението се отлага до следродилния период.

Чувства в навечерието на раждането. Предвестници

Как започва раждането? Как да различа фалшивите контракции от реалните? Кога напуска "щепсела"? Защо ме боли гърбът? Опитните майки споделят своите наблюдения, а Нели Михайловна АГАМЯН, акушер-гинеколог, главен лекар на мрежата на МЦ "Ултразвуково студио" в Новосибирск, разказва какви симптоми могат да сигнализират за предстоящо раждане на 37-40 седмици от бременността.

Пролапс на корема преди раждането

Ако погледнете своята обменна карта, там ще видите номерата, маркирани по време на посещенията при лекар с марка VSDM (височина на очното дъно на матката). Тези измервания помагат на лекаря да наблюдава динамиката на развитието на бебето - по време на бременността, докато расте, матката се издига по-високо, достига най-високата си точка около 37 седмици и след това започва да намалява. Това е така, защото детето преминава към „нисък старт“ и започва да се приближава към „изхода“. Главата му (подлежаща на главна форма) се придвижва към шийката на матката и се намира в областта на таза.

Опит на Sibm:

Sweetmama

- Стомахът ми потъна 2 дни преди раждането.

Рибена кост

- На 24 седмици бебето ми вече беше на ниско ниво. На 37 седмица главата вече беше вкарана в таза. Всички лекари се притесняваха, че ще кихам например и веднага ще родя. Аха, как! Тя роди на 39 седмици 3 дни и тогава трябваше да направя амниотомия, тъй като пикочният мехур беше плосък.

Светик

- 5 дни преди раждането усетих нарастване на тежестта в корема, помислих, че главата потъва след четене на книги. Нещо силно натиснато. При прегледа на следващия ден беше потвърдено увисване на главата.

Пролапс на корема преди раждането. Експертен коментар

Височината на очното дъно на матката се увеличава с около 1 см седмично през цялата бременност. Тази цифра достига 37-40 см за 37 гестационна седмица и няколко седмици преди раждането стомахът пада с 2-3 см. Това може да се случи само за няколко часа. Факт е, че в навечерието на раждането долният сегмент на матката се разтяга и става по-мек. Поради това плодът потъва по-надолу и се притиска към основата на малкия таз..

37-40 седмици от бременността се придружава от следните усещания:

 • облекчение на дишането (матката вече не притиска толкова силно гърдите);
 • дърпащи болки в долната част на корема, свързани с факта, че матката и плодът притискат с цялото си тегло върху долната коремна кухина;
 • ниска двигателна активност на бебето - движенията на 37-40 седмици от бременността, ако коремът е паднал, не са толкова забележими: това се дължи на факта, че детето вече е заело стабилна позиция преди раждането и не може да се обърне, а само движи краката и ръцете.

Загуба на тегло и прочистване на червата преди раждането

Много бременни жени с изненада откриват, че теглото, за което е известно, че нараства скокообразно през последния триместър, неочаквано спада с 1-1,5 кг след 37-39 седмици. Загубата на тегло е особено забележима, ако по време на бременност се наблюдава силен оток. Не се страхувайте - това е абсолютно естествен процес и още един знак, че среща с вашето бебе е точно зад ъгъла..

Опит на Sibm:

Ника

- 2 дни преди раждането започнах да чувствам гадене (дори повръщах с Полинка и току-що се разболях от Лешка) и (извинявам се за подробностите) изпражненията бяха течни 3-4 дни преди раждането. Тялото беше изчистено.

MaMashka и BABY M.

- Събудих се в 4 сутринта и разбрах, че ме боли корема. Е, истинското нещо е лошо храносмилане. Отидох, извинявай, до тоалетната, натискайки силно. И едва когато стомахът ми се успокои, разбрах, че нещо не е наред. Определено време - контракциите на всеки 7 минути вървят като часовник.

Люсие

- Не усетих увисването на стомаха, но. разхлабени изпражнения 4-5 дни преди раждането! А също така коремът ме болеше, дръпна някак. И тогава водите тръгнаха сутринта и родиха вечерта.

Тамири

- Първият признак на наближаващото раждане беше, извинете, диария: около 4 часа преди раждането. След това ми промиха вода и след няколко часа родих. всичко!

Загуба на тегло и прочистване на червата. Експертен коментар

Преди да роди, тялото се отървава от излишната течност, което води до лека загуба на тегло. Това се случва, за да се сгъсти кръвта и в бъдеще да се намали загубата й по време на раждането. Освен това допълнителната течност, която преди е била използвана за производството на околоплодна течност, вече не е необходима и тялото се отървава от нея. Често този процес може да бъде придружен не само от повишено уриниране на 37 гестационна седмица, но и от гадене или диария ".

Фалшиви (тренировъчни) контракции

Един от най-важните признаци, че матката ви се подготвя за предстоящото събитие, е появата на контракции на "предшественик". Те обикновено не са болезнени и се чувстват по-скоро като интензивно мускулно напрежение. Коремът в този момент сякаш се „сковава“ и свива, а след това постепенно се отпуска. Основният признак, по който подобни контракции могат да бъдат разграничени от истинските, е тяхната неправилност. Те се появяват на произволни неравномерни интервали - матката се свива няколко пъти на ден, след това няколко пъти седмично. Най-често бременните жени отбелязват появата на подобни тренировъчни контракции сутрин или вечер..

Опит на Sibm:

Маргарита

- Имаше фалшиви контракции сутрин 3 дни преди раждането - дори се събудих от тях. Те не бяха силни, а ритмични, с интервали от 10 минути, по 2 часа. Друг интересен феномен - през седмицата преди раждането, при шофиране на кола, при скачане на неравности, аз, очевидно, в областта на шийката на матката имах силно усещане за спазми. Очевидно по този начин шията се отвори леко.

е-Катрин

- Моите тренировъчни битки започнаха след 2 седмици. Интервалът достигна 10 минути и след 1-2 минути спря. Започнах да записвам времето всеки път. Така че в деня на раждането: сутринта се събудих с болка, добре, мисля, отново тренирам. Отидох до душа. И тогава разбрах, че след душ не става по-лесно (и обикновено след душ тренировъчните битки преминават) не става по-добре, че ме грабна пет пъти, докато се миех.

murr1

- В навечерието на самото раждане всичко беше както обикновено, но седмица преди това имах фалшиви контракции.

Фалшиви (тренировъчни) контракции. Експертен коментар

На 37-40 гестационна седмица тренировъчните контракции са най-важният признак за наближаващо раждане. Те се различават от пренаталните контракции по неравномерност и ниска интензивност. Това са тренировъчни напрежения на матката, които могат да се появят няколко пъти седмично, а понякога и всеки ден. Подобни контракции помагат на шийката на матката да я изравнява и омекотява, подготвяйки се за предстоящото раждане.


Изхвърляне на лигавицата в навечерието на раждането

Друг предвестник на предстоящо раждане може да бъде отделянето на лигавица - желеобразна маса, която се отделя от мембраните на шийката на матката по време на бременност. Тази "запушалка" запълва шийката на матката и предпазва родовия канал и плода от възходяща инфекция. В навечерието на раждането шийката на матката започва да омеква, леко да се отваря и в резултат коркът (под формата на безцветна, жълтеникава или леко розова слуз) може да се отдалечи преди началото на раждането - понякога това може да се случи за една седмица или дори две. Важен момент: след освобождаването на тапата трябва да се въздържате от посещение на басейна, плуване в езера и дори къпане, тъй като това увеличава риска от влизане инфекции. По-добре да се ограничите до душ.

Опит на Sibm:

Йелена

- На 10 юли вечерта щепселът се свали без никакви предварителни симптоми. В 11 сутринта водата започна да тече, малки контракции започнаха до обяд, по указание на акушерката пристигнах в родилния дом в 19 часа, през цялото това време поддържах връзка с нея по телефона. Тя роди на 12 юли в 12.20 часа. PDR беше на 29 юли.

Sweetmama

- Коркът изчезна напълно за 1 ден (първата му половина изчезна за 2 седмици).

Len'ok

- Щепселът ми излезе постепенно, изглеждаше като резултат от продължително хрема, с ивици кръв.

Отстраняване на тапата. Експертен коментар

Лигавицата може да сигнализира за преминаване на запушалката, която предпазва матката и плода от външни инфекции. При подготовката за раждане коркът се втечнява и започва да тече. Трябва да се има предвид, че този симптом е индивидуален, за някои коркът оставя седмица преди раждането, а за някой с началото на раждането. Понякога това отделяне може да бъде объркано с околоплодната течност. В този случай си струва да се помни, че последните изтичат постоянно и се усилват с лека кашлица. Ако все още имате съмнения, по-добре е незабавно да посетите лекар за изследване на амнио. ".

Болезнени усещания преди раждането

През последните седмици преди раждането много бременни жени започват да се оплакват от дърпащи и болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това е още един признак, че тялото се подготвя интензивно за раждане: тазовите връзки започват да омекват и се разтягат и притока на кръв към тазовите органи се увеличава. Усещанията са специфични, напомнящи малко на менструални болки, но осъзнаването, че в този момент „изходът“ за бебето се готви да се отвори, значително улеснява изживяването на неприятни усещания.

Сибм опит

Наталика

- В навечерието на раждането гърбът ми се дърпаше, стомахът ми „се усещаше“ и имаше чувството, че главата на сина ми вече е на изхода. На следващия ден в родилната зала дълго време бях изненадан, че точно така изглеждаха първите часове на труда..

Ната к.

- Гърбът ме болеше около седмица преди да роди. Понякога имаше фалшиви контракции, също за около седмица. Но като цяло всичко беше както обикновено. Карах до последния ден. Ходих там в неделя и родих в понеделник. Но! Някъде вътре усетих, че ще родя преди PDR и така се случи.

Нери

- Гърбът ме болеше ужасно. Издърпа стомаха си. И най-важното, неумолимо чувство на безпокойство.

Кариана

- И в деня преди гърбът ме болеше толкова много, че се качих по стените. Коркът не се отдели.

Болезнени усещания преди раждането. Експертен коментар

На 37-40 седмица от бременността бъдещата майка може да има болки в стомаха. Причината за дърпащи болки, като правило, не е само пролапс на корема. Факт е, че по-близо до началото на раждането, бременна жена разтяга и омекотява ставите на таза, така че бебето се ражда по-свободно. Освен това може да разтяга мускули и връзки, това е и подготовка на таза за раждане.

Инстинкт за гнездене в навечерието на раждането

В навечерието на раждането много жени получават от природата поредната „новина“, че бебето ще се роди много скоро. Има неукротимо желание да му приготвите уютно "гнездо" и бъдещата майка с голямо удоволствие избира мънички чорапи и долнища за бъдещия си син или дъщеря, бродира памперси, плете шапка и каре, купува най-мекото и красиво спално бельо за креватче, удобна количка, топъл плик. дантелено одеяло, комплект лигавници и онази хубава дрънкалка! Генералното почистване (или дори ремонтите) често се превръща в още един задължителен елемент от „гнезденето“. След като е уредила детски кът, купила е вещи и е "облизала" къщата, жената въздъхва с облекчение: може да роди. И... точно в този момент често започват контракциите. "Влагане" - невероятно щастливо време, защото ви напомня, че мечтата ви да се срещнете с вашето бебе скоро ще се сбъдне!

Сибм опит

Нена

- Два дни преди раждането тя се активизира - и двата пъти започна да чисти целия апартамент, за което дълго време нямаше сили. Забелязах, защото прочетох тук във форума, че това се случва - подготвяне на гнездо. И нямаше повече предшественици.

Екатерина

- На 39 седмици 5 дни се събудих с ужасен прилив на сила и реших, че е жизненоважно да изтръгна всички етажи в къщата. Тогава разбрах, че нощта ще започне.

Йеня

- Преди раждането нямах особени чувства, освен че като полева мишка влачих всички продукти от магазина вкъщи, последните 10 дни.Ами не можех да мина покрай магазина. Взимам пълна чанта и я влача, след това осъзнавам, че няма да я нося, трудно е, затова хващам такси. Два пъти се прибирах с такси вкъщи с торбички.

Промяна в благосъстоянието и настроението

Всички промени в тялото на жената в навечерието на раждането са свързани с хормонални промени. В началото на бременността основната задача на организма беше да запази и да се грижи за безопасността на бебето. „Шефът“ на този процес беше хормонът прогестерон, който се произвежда от плацентата по време на бременност. В края на третия триместър плацентата започва да старее и нивата на прогестерон постепенно намаляват. Сега първата цигулка се свири от женските полови хормони естрогени, чието ниво се увеличава със стареенето на плацентата и функционалното съзряване на бебето. Именно естрогените са "отговорни" за омекотяването на шийката на матката, разтягането на връзките и повишаването на чувствителността на матката, допринасяйки за нейното свиване. Такава хормонална „буря“ може да повлияе на настроението, да предизвика внезапни сълзи или изблици на радост. Освен това в последните седмици преди раждането жената се подготвя за сериозни промени, страхува се от предстоящото раждане, с една дума води богат емоционален живот. Отнасяйте се с разбиране към променящите се настроения, защото такива промени в настроението също са част от подготовката за една от най-важните срещи в живота.!

Сибм опит

Чеширска котка

- Настроението преди раждането се променя в посоката, в която искате да убиете всички, които дори намекват за темата „добре, когато вече“. И в книгите, между другото, те често пишат, че един от признаците на предстоящото раждане са хормонални промени, придружени от промени в настроението и чувство, че всичко е уморено, няма сила, умора от чувство на несигурност, нетърпение - когато вече е раждане, най-накрая! Вероятно има нещо в това, наистина очаквате раждане, като празник. Но когато контракциите започнат, няма измъчени преди това страхове и една мисъл - добре, благодаря, Господи - започна!

Промяна в благосъстоянието и настроението. Експертен коментар

Няколко дни преди раждането може да има промени в благосъстоянието и настроението на бъдещата майка. Някои се притесняват от сълзливост, бързи промени в настроението, раздразнителност, емоционално приповдигане. Освен това може да се появи силно изпотяване, студени тръпки, треска и световъртеж. Такива симптоми са причинени от хормонални промени в тялото на бременна жена в навечерието на раждането. Важно е да се разбере, че предвестниците на раждането на 37-40 седмици все още не са началото на раждането. Ако обаче усетите тези симптоми, не трябва да ги пренебрегвате. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за тях..

Някой започна да ражда запоя?

гитана

- Първото ми раждане започна в болницата. Преди това след няколко дни коркът се отдели - но според мен лекарят просто го извади. И тогава настана тишина в продължение на няколко дни, без признаци на предстоящо раждане - чак до първото редовно, леко болезнено разтягане в корема в деня на раждането. Всичко започна много гладко, имах време да свикна с мисълта, че днес нощуваме с мъжа ми и лекар в родилното.

Катик

- И нямах предшественици, нито корем. Точно през нощта в 3 започнаха контракции, насън не можах да разбера защо ме боли стомахът, както при менструацията. На 6 се събудих, осъзнах, премерих - интервалът между контракциите е 5-7 минути.

O_l_g_a

- Нямаше особени чувства. Тичах, както обикновено, и ядох череши добре през нощта. събуди се сутрин от силни контракции.

knv2002

- На курсовете ни казаха, че първородните най-често наистина не чувстват нищо. Коркът и водата са сами по себе си и началото на раждането и други прекурсори при първородните най-често са слабо изразени. Въпреки че разбирам, че това е индивидуално за всеки.