30-тата седмица от бременността е голямо постижение за бъдещата майка и голям сегмент от изминатия път преди появата на бебето не е лек. Хлапето вътре е практически оформено, то вече притежава всички умения и реакции, необходими за живота. От този момент нататък жената може да излезе в отпуск по майчинство и да се подготви за предстоящото раждане..

Съдържание

 • Въведение
 • 30 седмици бременна: какви са усещанията
 • Външни промени в 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Заплахи и проблеми
 • 30 седмици бременна: Развитие на плода
 • Движения на плода на 30 гестационна седмица
 • 30 седмици бременна: Изследване и анализ
 • Хранене за 30 седмици от бременността
 • 30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 30 седмици от бременността
 • Заключение

Въведение

30-та седмица от бременността съответства на времето, когато жената излиза в отпуск по майчинство, тъй като от този момент тя трябва да посвети цялото си време на подготовка за раждането на бебе. Тридесетата седмица се счита за седми и половина месец акушерство. По това време жената трябва да наддаде от 7 до 9 килограма..

Сега бебето активно тренира дробовете си, подготвя се за раждане. Ако той се роди през този период, тогава той има почти сто процента шансове да остане жив..

30 седмици бременна: какви са усещанията

По това време матката вече е нараснала значително и височината на дъното й е 30 сантиметра. Бъдещата майка има не само увеличение на корема, но и увеличаване на обема на бедрата, гърдите и талията. Жената започва активно да наддава, което влияе негативно на гръбначния стълб и долните крайници..

На тридесет седмици мама започва да усеща по-ясно как бебето потръпва. Това се случва, когато спи и хълца. Поради факта, че матката притиска диафрагмата, жената се оплаква от затруднение, повърхностно дишане и задух.

Сега тялото произвежда секреторни елементи, които предотвратяват тонуса на матката, като по този начин се избягва преждевременно раждане. Те водят и до отпускане на червата, а оттам и до запек. Киселини се появяват в резултат на изстискване на матката на стомаха.

При много майки, когато лежат дълго по гръб, долната куха вена е компресирана, което води до шум в ушите, световъртеж и загуба на съзнание. Жената може да не усеща нищо, но трябва да се има предвид, че с намаляване на притока на кръв в резултат на притискане, бебето започва да страда, развива хипоксия и сърдечната честота намалява почти наполовина. Ето защо, за да се избегне този проблем, жената трябва да спи настрани, като държи възглавница между краката си..

Бъдещата майка усеща тежест в лумбалната област и спазми в долните крайници, които притесняват предимно през нощта. За жената става трудно и неудобно да спи поради голям корем. Спането по корем отдавна не е възможно и не бива да спите по гръб поради притискането на кухата вена, трябва само да си почивате настрани, но това не винаги е удобно, следователно, започвайки от тридесетата седмица, бъдещата майка трябва да има проблеми със съня.

Какво да търсите

На този етап трябва да се обърне специално внимание на тяхното благосъстояние и състоянието на онези жени, които имат заплаха от резус-конфликт. За да избегнете проблеми по това време и да премахнете възможността за развитие на хемолитична болест при бебето, трябва да започнете да приемате специални лекарства, които гинекологът ще предпише.

На тридесет седмици жената започва да чувства тренировъчни контракции, въпреки че те могат да се появят две седмици по-рано. С тяхна помощ матката се подготвя за предстоящото раждане. Контракциите не трябва да бъдат болезнени или продължителни. За да премахнете дискомфорта по време на появата им, е достатъчно да масажирате нежно корема. Въпреки че бебето усеща как матката се свива, за него това е абсолютно безвредно, тъй като е заобиколено от околоплодни води, което служи като вид щит.

Външни промени в 30 гестационна седмица

След тридесет седмици бебето започва да расте много бързо и да наддава. Следователно, дори за онези майки, чийто корем беше сравнително малък, той започва да расте буквално пред очите ни, доставяйки още повече дискомфорт от преди..

Поради увеличаването на матката, долната част на гърба и долните крайници започват да болят. Появяват се разширени вени и стрии. За да се предотврати появата на стрии, кожата на корема трябва да се грижи от първите седмици на бременността, като втривате в нея специална козметика за стрии.

Носенето на превръзка за бъдещи майки ще помогне за облекчаване на болките в долната част на гърба и можете да предотвратите разширени вени, като вечер втривате специални венотоници в долните крайници.

30 седмици бременна: Заплахи и проблеми

На тридесет седмици майките често изпитват болка и дискомфорт. В повечето случаи боли лумбалната област, долните крайници и коремната област. Лека алгия се проявява при всички бременни жени и това е абсолютно нормално за периода на бременността. Когато обаче се увеличи, трябва да издържите, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Вагинално отделяне при 30 гестационна седмица

Обикновено вагиналният секрет трябва да има средно изобилие, прозрачен или белезникав оттенък, еднаква консистенция и без мирис.

Ако отделянето е станало твърде течно, воднисти или в него се появяват примеси от кръв, трябва спешно да се свържете с предродилната клиника, тъй като те са признаци на проблеми с тялото на майката или бебето.

Преждевременно раждане на 30 гестационна седмица

По това време, при проблемен ход на раждането на плода, може да започне преждевременно раждане. Ако е възможно, гинеколозите се опитват да предотвратят този процес и оставят майката да доведе бебето до определената дата. Ако обаче не могат да бъдат предотвратени, жената се подлага на цезарово сечение и детето се поставя за кърмене в кана.

За да оцелее бебето, му се осигуряват необходимите грижи и внимателно медицинско наблюдение, благодарение на което тялото му е подготвено за самостоятелен живот..

Развитието на гестоза (късна токсикоза) на 30 гестационна седмица

Ако бъдещата майка по това време е започнала да се появява силен оток, тогава те могат да показват началото на развитието на гестоза.

Как може да разбере жената, когато е време да се обърне към специалист? Тялото започва да натрупва много течност, което става доста забележимо до тридесет седмици, ако обърнете внимание на външни признаци. Първо, бременната жена забелязва, че теглото й е започнало да надвишава допустимите норми и наддаването на тегло е много по-бързо, отколкото би трябвало да бъде.

Жената забелязва, че наскоро разхлабените и удобни обувки са й станали тесни, пръстите на краката й започнали да се подуват особено сутрин, така че трябвало да се откаже от носенето на халки. Тогава се появява силен оток, който не може да се пренебрегне. Долните крайници са първите, които страдат от тях..

Ако при натискане на подбедрицата трапчинката на налягането не изчезне веднага, е време да подадете аларма.

В допълнение към тежки отоци се появяват главоболие, фотофобия, световъртеж, гадене и повръщане. Ако не се вземат мерки навреме, това заболяване може да доведе до смърт както за майката, така и за детето..

Ако имате и най-малкото подозрение за гестоза, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

30 седмици бременна: Развитие на плода

Детето продължава да расте и да наддава, уведомявайки мама със самоуверени дръпвания за доброто си здраве. На тридесетата гестационна седмица детето е практически оформено и се различава от новороденото само по размер. Много бебета по това време вече обръщат главите си с главата надолу, подготвяйки се за раждането си..

Ако детето още не се е обърнало и е в грешна позиция, то все още има възможност да заеме желаната поза, но тя вече е много по-малка, отколкото беше преди. Размерът на детето вече е толкова голям, че трудно може да се обърне вътре в матката и практически не променя позицията си.

Размерът на плодовете вече може да се сравни с пъпеш. Той тежи 1400 грама и е висок 38 сантиметра. Ако детето е голямо, теглото му може да достигне до 1600 грама. Момчетата обикновено са по-големи от момичетата, въпреки че се случва и обратното.

На този етап главата на бебето продължава да расте в резултат на увеличаването на обема на мозъка. Поведението на бебето и реакциите му към света около него вече са почти същите като това на новородено доносено бебе. Костните структури на черепа и техните стави се характеризират с повишена гъвкавост. Това е необходимо, за да може бебето да премине по родовия канал по-бързо и лесно..

Очите на плода са отворени, той реагира добре на светлината, която преминава през кожата и матката. Детето мига и когато е в състояние на сън, затваря очи. Вече имаше мигли и се научи да прави разлика между тъмно и светло, имайки представа какво се случва навън.

С увеличаване на размера на мозъка, неговата маса и броят на навивките се увеличават. Но въпреки това, основната функционалност на мозъка ще се развие след раждането. По време на развитието на трохите в матката, гръбначният мозък и други части на централната нервна система са отговорни за нейната жизнена дейност..

Хлапето вече може да направи много самостоятелно

Тъй като мозъкът вече може да регулира температурните показания на бебето, бебето губи оригиналната коса и смазка, които преди това са покривали тялото, като го предпазват и затоплят. Тази коса обаче не винаги изчезва, много често остава след раждането в областта на раменете и гърба. След раждането те изчезват след около седмица..

Хлапето вече диша самостоятелно. Това може да се види на монитора на ултразвуковата машина. Гръдният му кош е спуснат и повдигнат по време на дихателни упражнения, насочени към укрепване на мускулите и развитие на белодробната тъкан. Ако бебето не е вдишало околоплодната течност, тогава белите му дробове не могат да се развият и не получат достатъчен обем отвор, необходим за нормалното дишане след раждането.

Черният дроб на бебето на този етап усилено натрупва желязо, което ще е необходимо на бебето през първата година от живота за нормалния процес на хематопоеза.

На този етап от бременността плацентата вече е напълно развита и има дебелина до 48 милиметра. Васкулатурата й функционира нормално и все още не са наблюдавани признаци на стареене. Фетоплацентарният кръвен поток напълно осигурява кръвоснабдяването на бебето и го снабдява с всички необходими вещества.

Движения на плода на 30 гестационна седмица

Движенията на бебето по това време вече се усещат много добре и понякога причиняват дискомфортни усещания у бъдещата майка, особено когато бебето бута в областта на черния дроб и долната матка. Въпреки факта, че детето е в тясна среда, то все още има способността да се мята и да се обръща, така че повечето бебета по това време обръщат главата си надолу.

Преди да се роди бебето, мама трябва да преброи броя на движенията, особено когато плодът стане твърде активен. В рамките на дванадесет часа жената трябва да усети поне 10 движения на бебето, а по време на съня му поне 4 движения на час.

30 седмици бременна: Изследване и анализ

През този период жената трябва да премине през много проучвания, тъй като е необходимо да отидат в отпуск по майчинство. Бъдещата майка ще бъде изпратена за общ тест за урина, според който специалист ще може да определи развиващата се гестоза и общ кръвен тест, който позволява да се установи липсата или наличието на анемия.

За бременни жени леко намаленият хемоглобин се счита за нормален показател, но ако нивото му се отклонява значително от нормата, трябва да се вземат мерки, тъй като това състояние е изключително опасно както за плода, така и за майката.

Също така, бременната жена ще трябва да се подложи на биохимия на кръвта, кръвен серумен тест за хепатит, сифилис, ХИВ и коагулограма за коагулация на жизненоважно вещество.

Ако е необходимо, ще бъдат предписани тестове за хормони и CTG.

Ултразвук на 30 гестационна седмица

Рутинното ултразвуково изследване се извършва за период от тридесет до тридесет и две седмици. На този етап се оценяват теглото и височината на бебето, степента на развитие на неговите органи, височината на очното дъно на матката, неговият размер и състоянието на миометричния слой. Зрелост на плацентата и околоплодни води.

Ако по това време бебето още не е обърнало глава надолу, не трябва да се притеснявате. Изпълнявайки поредица от специални упражнения, мама може да го накара да промени позицията си..

Хранене за 30 седмици от бременността

Както през предходните гестационни седмици, майката трябва да яде правилната и здравословна храна, често и в малки дози..

Необходимо е да се изключи от диетата:

 • Топли напитки, сушена риба и сладкиши, особено шоколад.
 • Гинеколозите молят бременните жени да не го ядат изобщо, тъй като това влияе върху контрактилитета на мускулите и може да причини тонуса на матката. Но ако наистина искате и е невъзможно да го откажете, можете да изядете няколко филийки черен шоколад преди обяд.
 • По-добре е да не пиете натурално или разтворимо кафе през третия триместър, тъй като това може да повиши кръвното налягане и да повлияе негативно на благосъстоянието.
 • Продуктите, съдържащи животински мазнини, които са представени от колбаси и свинска мас, трябва да бъдат сведени до минимум във вашето меню. Те не носят никаква полза за организма и водят до набор от излишни килограми..
 • Използването на бобови растения води до ферментация в стомаха и процеса на образуване на газове, в резултат на което метеоризмът, който вече измъчва повечето бъдещи майки, а при консумация ще доведе до неговото засилване.
 • Трябва да се откажете от бързите храни, полуфабрикатите и твърде честите закуски, вредните продукти.

За период от тридесет седмици зърнените култури трябва да присъстват в менюто. Те помагат за подобряване на храносмилането поради високото съдържание на сложни въглехидрати. Освен това те ще дадат на бременната жена енергията, от която тя наистина се нуждае..

В диетата трябва да се включат пресни зеленчуци и плодове, кафяв хляб от пълнозърнесто брашно, немазна риба и месо, мляко и кисело мляко, които са богати на калций, необходим за мама и бебе. Също така не забравяйте за растителното масло, с което можете да приготвяте салати от зеленчукови и плодови сокове..

Необходимо е да се храните често, на малки порции и да сте сигурни, че в менюто присъстват горещи ястия.

30 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

За да улесните този период и мама няма затруднения, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • За да намалите дискомфорта в долната част на гърба, причинен от увеличен корем и изместване на центъра на тежестта, е необходимо да носите скоба за бъдещи майки и да изпълнявате специални упражнения за развитие на гръбначния стълб и врата.
 • В случай на чревна болка, произтичаща от натрупването на газове, трябва да вземете отвара от копър, която облекчава това неприятно състояние не само за кърмачета, но и за възрастни. За да избегнете този проблем, трябва да спазвате диета, като елиминирате захарната сода и фасула от менюто, което води до метеоризъм..
 • С главоболие трябва да почивате по-често и да се научите да се отпускате. На бременните жени е забранено да пият хапчета от болки в главата, така че можете да си помогнете, като слушате успокояваща музика, почивка и медитация.
 • За да подобрите състоянието си, вземете допълнителен заряд от енергия и принудете бебето да заеме позицията, необходима за раждането, ако все още не го е заел, трябва да правите йога под наблюдението на треньор.
 • За да се избегне появата на стрии, е необходимо да започнете да използвате специална козметика от самото начало на носенето на плода, за да предотвратите появата им. Те могат да бъдат заменени и с обикновен зехтин, който овлажнява кожата и й придава еластичност..
 • За да избегнете изстискването на кухата вена, трябва да спите не по корем, а настрани, като държите малка възглавница между краката си.
 • Ако жената ще пътува, тя трябва да вземе всички медицински документи със себе си в случай на възможно преждевременно раждане..
 • За да избегнете сгъстяването на кръвта, което се увеличава по обем всеки ден, трябва да пиете повече течности.
 • За да се отървете от дискомфорта в лумбалната част на гръбначния стълб и мигрена, трябва да се запишете за басейна. Плуването е добро за борба с тези проблеми..
 • За да подготвите родовия канал за раждането на бебе, да улесните контракциите и да се възстановите бързо от раждането, трябва ежедневно да правите упражнения на Кегел за вагиналните мускули..

Диетични препоръки

И последното нещо, за което бъдещата майка трябва да се погрижи, е включването на храни, съдържащи желязо в менюто, които ще помогнат да се поддържа нивото на хемоглобина на нормално ниво. Необходимо е да се ядат ябълки, черен дроб и спанак, те имат много желязо, което е отговорно за транспортирането на кислород през тъканните структури и органи от майка до бебето.

За да не изпитва слабост, проблеми със зъбите, костите и изтръпване на крайниците, гинекологът трябва да бъде попитан за това кои храни трябва да бъдат включени в диетата, така че последният триместър да носи здраве и енергия, а не слабост и апатия, както се случва при някои майки.

Можете също така да разберете какви препоръки дават гинеколозите на 31 гестационна седмица, как се развива бебето, какви симптоми и усещания съпътстват този период и какви заплахи могат да възникнат. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Секс на 30 седмици от бременността

Интимните връзки през тридесетата седмица са неразделна част от живота на бъдещата майка. Ако гинекологът не забранява секс, тогава това може и трябва да се прави, като се избягват позиции, които оказват натиск върху стомаха.

Близостта може да бъде противопоказана в случай на предлежание на плацентата, заплаха от преждевременно раждане, многоплодна бременност и многоводие. В тези случаи можете да доставяте удоволствие един на друг по алтернативни начини без сношение, тъй като няма противопоказания за оргазъм.

Заключение

Остават малко повече от два месеца преди раждането на бебето. За да разпределите времето и енергията си, трябва да направите план за времето преди и след раждането, в този случай няма да има проблеми с недостига му..

30 седмици бременна: височина, тегло, развитие на плода

30 акушерски седмици е периодът, в който една жена ползва отпуск по майчинство и официално излиза на заслужена почивка! От тази седмица можете спокойно да започнете да събирате зестра за бебето в болницата, да се научите да дишате правилно, да прочетете полезна информация и, ако е необходимо, да правите специални упражнения, в случай на седалищно или седалищно представяне. Време е да заобиколите себе си и бебето си с любов, нежност и грижа.

30 седмици, колко месеца е? На 30 акушерска седмица седмия месец на бременността приключва (30 седмици = 6 месеца и 30 дни или 210 дни от бременността). Третият триместър на бременността продължава.

Тегло, височина, развитие на плода на 30 седмици

През този период бебето интензивно набира тегло, което към 30-та седмица обикновено варира от 1,5 до 1,6 килограма, на дължина бебето е нараснало до 40 сантиметра. Вашето бебе е с размерите на голям банан.

Бебето расте бързо и с всеки ден става все по-тясно в утробата на майката. Честотата на внезапните флипове е значително намалена. Бебе в седалищно положение може да остане в това положение до самото раждане..

Кожата на плода постепенно придобива характерния си бледорозов цвят. Броят на велусните косми (лануго) намалява. Мастната тъкан се отлага под кожата (главно на шията, корема, глутеалната област, около ставите). Процесите на терморегулация се подобряват всеки ден.

Настъпват значителни промени във феталната нервна система. Продължава диференциацията на мозъчната кора, разпределянето на функционални зони и подобряването на рефлексите. Полагат се биоритми, които определят ежедневната активност на плода. Забелязва се, че някои бебета се чувстват по-често сутрин и следобед, докато други предпочитат да останат будни вечер и през нощта.

На 30 гестационна седмица бебето не само получава информация от сетивата, но и се научава да я анализира. Анализът се извършва на доста примитивно ниво. Всички усещания, възприемани от плода, се изпращат под формата на сигнали към строго определени зони на мозъчната кора. В отговор на стимули възникват и се фиксират различни рефлекси у детето. Например, в отговор на силен остър звук, бебето се успокоява и когато е изложено на ярък източник на светлина, обръща главата си в правилната посока..

На 30 седмици дебелината на плацентата е 30-31 мм. При успешна бременност органът продължава да изпълнява всички възложени му функции (хранене, секреция, защита, производство на хормони).

Състоянието на плацентата може да се оцени чрез ултразвук. Появата на признаци на преждевременно стареене на плацентата показва, че органът не може да се справи с натоварването си. Това състояние може да доведе до образуване на хронична фетална хипоксия и дори да причини преждевременно раждане..

Чувства и състояние на бременна жена на 30 седмици

Към 30 седмица се счита за нормално, ако слаба жена е качила около 11,9 килограма. За жени, които са имали нормална физика преди бременността, увеличаването с не повече от 10 килограма се счита за приемливо увеличение. За жени, които преди това са имали проблеми с теглото, увеличаването с 6,5 килограма се счита за приемливо. Ако теглото се е увеличило драстично, това може да се дължи на отоци. Матката расте по-бавно от преди и непосредствено преди раждането нейната височина ще намалее поради спускането на главата на бебето до изхода от малкия таз.

Над линията на пъпа матката се издига с почти 10 сантиметра на 30 седмици. Сега коремчето вече поддържа долната част на гърдите. Това ограничава подвижността - жената вече не може да се огъва. Освен това именно този факт причинява задух. Матката притиска диафрагмата и сега за жената става трудно да диша, постоянно я преследва чувството, че няма достатъчно въздух. Дори кратката разходка може да причини задух, изкачването на стълби и редовното почистване на къщата вече не са без затруднено дишане.

Вътрешните органи, обичайното местообитание на които е коремната кухина, са принудени да освободят място. Те трябва да работят в екстремни условия. Компресираният от матката стомах трудно може да се справи с храносмилателната функция, от време на време има рефлукс на стомашен сок в хранопровода, жената развива киселини.

Иззетият жлъчен мехур създава предпоставки за лошо храносмилане, диария, запек, оригване, гадене. Пикочният мехур, който също се оказва компресиран, непрекъснато принуждава жената да отиде до тоалетната. Честото уриниране понякога ви пречи да се наспите добре.

Ако жената все още не е закупила пренатална скоба, време е да го направите. Това просто ортопедично устройство ще улесни преживяването на последната трета от гестационния период на бебето, ще облекчи натоварването на гърба и кръста, ще намали болката и дискомфорта!

Регистрация на отпуск по майчинство

С настъпването на 30-та седмица на бременността майката има право на отпуск по майчинство, който продължава 140 дни (70 дни преди раждането и 70 дни след раждането), след което се издава отпуск за грижа за дете до 1,5 години и 3 години. Ако очаквате едно бебе, ваканцията ви ще започне от 30-та седмица на бременността. Ако очаквате близнаци, имате право на почивка от 28 седмица. Но изчакването на тези срокове, за да уведомите работодателя за излизане в отпуск, не е необходимо, тъй като все още трябва да намерите заместител за вас. По-добре да го уведомите 2-3 седмици предварително..

Какво ви е необходимо, за да получите отпуск по майчинство?

За да получите почивка, първо трябва да дойдете в антенаталната клиника за период от 30 седмици (или 28 седмици). След прегледа ще получите удостоверение за неработоспособност и удостоверение за регистрация в ранните етапи на бременността. В деня, в който е издадено удостоверението за неработоспособност, трябва да дойдете да работите с документите в кадровия отдел. Отделът по персонала въз основа на заявление и удостоверение за неработоспособност съставя заповед за предоставяне на отпуск за BiR. Денят, посочен в удостоверението за неработоспособност, е първият ден на отпуск! За да организирате ваканция, ще трябва да съберете някои документи:

Списък на документите за регистрация на отпуск по майчинство

 • Официално удостоверение за неработоспособност. Датата, от която излизате в отпуск по майчинство, трябва да бъде и датата, от която е отворен болничният лист.
 • Удостоверение за ранна регистрация. Този сертификат се издава от антенаталната клиника за регистрация за период до 12 седмици. За нея се дължи надбавка от 680 рубли.
 • Заявление за предоставяне на ваканция. Шаблонът за попълване на заявлението е в организацията. Незабавно си струва да добавите и параграф към искането за натрупване на съответните обезщетения, в противен случай те ще трябва да бъдат разгледани отделно.
 • Паспорт и неговото копие.
 • Ако опитът в организацията е по-малък от 2 години, тогава е необходимо да се предостави удостоверение за доход от предишната организация под формата на 182-n за изчисляване на плащанията.

След като получи съответните документи от бременната жена, работодателят е длъжен да отпусне надбавка в рамките на 10 дни и да я изплати в деня на изплащане на заплатите до назначаването (член 15 от Закон № 255-FZ). Кодексът на труда съдържа правото да отидете в отпуск по майчинство и да получавате обезщетения за бременна жена с какъвто и да е социален статус, например:

 • Бременни жени, които са сключили трудов договор (трудов стаж няма значение);
 • Редовен студент;
 • Жени на военна служба;
 • Жени, които работят за индивидуален предприемач или които самите са предприемачи.

Ако бременна жена е временно безработна, тя също има право на обезщетения. За целта в социалните служби. трябва да се осигури защита на бременна жена:

 1. Изявление;
 2. Удостоверение за неработоспособност, издадено от антенаталната клиника;
 3. Удостоверение, потвърждаващо, че жената е безработна.

Струва си обаче да се има предвид, че някои видове изплатени обезщетения за майчинство се дължат на всички, а някои - само на официално заети бременни жени. Също така, не забравяйте да направите копие на свидетелството за инвалидност за родилния дом. Може да е необходимо копие за удължаване на отпуска в случай на сложен труд.

Възможни опасности на 30-та седмица

На 30-та седмица има много опасности, тъй като навлиза в четвъртия критичен период на бременността. Детето обаче вече е пораснало и е станало по-силно. Следователно преждевременното раждане на 30 гестационна седмица може да завърши много добре. В края на краищата средната степен на преживяемост на новородените по това време е около 95%. Но в този случай детето може да се нуждае от кърмене в инкубатор и изкуствена вентилация на белите дробове с недостатъчно количество сърфактант.

Един от възможните проблеми е олигохидрамнионът, който може да бъде диагностициран, когато обемът на околоплодните води през тридесетата седмица на бременността е под 500 ml. Тази патология се причинява от нарушена абсорбция на околоплодната течност или нейното образуване от плацентата. След диагностицирането на тази патология на бъдещата майка се предписва специална терапия. Други възможни проблеми включват:

 • заплахата от преждевременно раждане;
 • плацентарна недостатъчност;
 • истмично-цервикална недостатъчност. Признак на тази патология е късата шийка на матката, която се отваря под натиска на постоянно растящо бебе. В резултат на това раждането може да настъпи преждевременно;
 • захарен диабет по време на бременност;
 • забавяне на растежа на плода.

Повишеният тонус на матката е друга заплаха. Обикновено се появява само при една трета от жените и се провокира от физическа активност, нервно пренапрежение и стрес. Когато го диагностицирате, е важно да следвате всички препоръки на лекаря, да почивате повече и да избягвате пренапрежение. За навременната диагностика на всякакви патологии е важно да се преминат всички необходими тестове и редовно да се посещава гинеколог.

Рискът от всички тези проблеми се увеличава при бременна жена с близнаци. Следователно при многоплодна бременност жената трябва още по-внимателно да следи секретите и здравето си.

Анализи и изследвания на 30 седмици

30-та седмица от бременността е времето за повторно провеждане на поредица от изследвания, тестове и посещения при специалисти като зъболекар, терапевт и гинеколог. При преглед при гинеколог ще се измери теглото, коремната обиколка, VDM, ще се извърши палпация и аускултация на плода. В период от 30-34 седмици мама ще бъде изпратена за скринингово ултразвуково сканиране с доплер.

Ултразвукът ще покаже как се развива бебето. И според резултатите от теста ще бъдат проверени отклонения в хода на бременността и ще бъдат взети подходящи мерки.

Що се отнася до тестовете, тогава на 30-та седмица на бременната жена трябва да се изследвате за: коагулограма, ХИВ, сифилис, хепатит В и С, биохимичен и общ анализ на кръвта и урината. Мама вече е направила тези тестове в началото на бременността, след като е била регистрирана в антенаталната клиника, но по това време те трябва да се повторят отново.

Това се прави, за да се провери липсата на тези заболявания, тъй като техният инкубационен период е шест месеца. Следователно, ако бъдещата майка се разболее от тези вируси в началото на бременността, до 30-та седмица това вече ще бъде видимо на кръвния тест. Всички резултати от теста трябва да бъдат въведени в обменната карта, която трябва да бъде въведена в антенаталната клиника при регистрация на бременна жена.

В допълнение към изброените тестове, бременна майка определено ще направи гинекологична цитонамазка за флора. Много е важно, тъй като в случаите на естествено раждане бебето ще премине през родовия канал. И ако майката е болна, някаква инфекция, тогава има голяма вероятност тя да му бъде предадена по време на раждането..

Препоръки за бременни жени на 30 седмица

 • Почивайте често с повдигнати крака, за да облекчите подуването и умората на краката.
 • Ставане от леглото от легнало положение - първо се обърнете настрани, а след това станете. Това е необходимо, за да не се напрягат коремните мускули..
 • За да предотвратите влошаване на разширените вени, не кръстосвайте краката си.
 • Не носете и не вдигайте тежести, правете само лека физическа работа у дома - поверете почистването на килими, миене на прозорци, подове и бани на други членове на домакинството.
 • Не забравяйте да стоите в коляно-лакътна позиция. Необходимо е за: премахване на задръстванията в коремните органи; профилактика на отоци, цистит, пиелонефрит; намаляване на натиска върху бъбреците и пикочния мехур; подобряване на кръвообращението във всички органи на малкия таз. Позицията на коляно-лакът допринася за правилното позициониране на плода, както и за нормализиране на налягането. Упражнението трябва да се изпълнява поне 10-15 минути..
 • Заспивайте само от лявата си страна, спането по гръб в този момент е опасно. Съдовете се прищипват под тежестта на детето и майката, особено кухата вена. Ако вената бъде притисната, циркулацията ще бъде нарушена. Опасно е за плода със загуба на съзнание по време на сън и хипоксия..
 • Ако сте загрижени за сърбеж по корема, използвайте овлажнители или масла. Вземете специална козметика за майчинство.
 • В продължение на 30 седмици, както и преди, трябва да се придържате към правилната диета. По това време женското тяло и детето се нуждаят от протеини и сложни въглехидрати. Добавете пресни зеленчуци, плодове, млечни продукти, морски дарове, риба, постно месо към ежедневната си диета.Трябва да се откажете от сладкиши и други храни, които повишават нивата на кръвната захар. Също така изключете от менюто грозде, зеле, пресен хляб, бобови растения и други храни, които могат да провокират газове. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на продуктите.Елиминирайте полуготовите ястия, продуктите трябва да бъдат подложени на продължителна топлинна обработка. Например измийте плодовете, но сушито и месото с кръв трябва да бъдат напълно изоставени. Също така, по време на бременност не се препоръчва да се злоупотребява с продукти, които могат да провокират алергии. Тези продукти включват мед, шоколад, хайвер..

Важно е да се храните редовно, за да не почувствате глад. В същото време порцията не трябва да е голяма, не се препоръчва да се яде преди лягане, а последното хранене трябва да бъде 3 часа преди лягане.