На 21 седмици преди доставката вече има много по-малко за чакане. На 21 седмица бременността бързо напредва. През този период вече не можете да се страхувате от токсикоза, а стомахът все още не е много голям, което ви позволява спокойно да се занимавате с обичайните си ежедневни дейности. Бъдещата майка става по-балансирана.

21 седмици, колко месеца е? 21 седмици е самият край на 5 акушерски месец (21 седмици = 4 месеца и 27 дни или 147 дни от бременността). Вие сте във втория триместър.

Какво се случва с бебе на 21 седмица от бременността

На 21 гестационна седмица теглото на плода вече трябва да бъде триста грама или повече. Височината му от короната до петите е около 25 сантиметра

Към 21 седмица нервната система на нероденото дете е напълно оформена. Той вече чува всичко перфектно. Червените кръвни клетки са се появили в кръвта на бебето и вече се произвеждат бели кръвни клетки, именно те потискат инфекциите. На езика се образуват вкусови папили. И сега той може да вкуси храната, която ядете. Как става това? Храната, която постъпва в тялото ви, се преработва, след това се абсорбира, поради което биохимичният състав на кръвта се променя.

И следователно биохимичният състав на околоплодните води (околоплодната течност). Вашето бебе от своя страна поглъща вътрематочна вода, тъй като вече вътреутробно имитира както преглъщащи движения, така и дихателни движения. И тъй като вкусовите му рецептори вече започват да се формират, той става способен да вкуси околоплодна течност и по този начин може да „вкуси“ това, което ядете. Феталната храносмилателна система се подготвя за първите хранения.

Теглото на плода се увеличава и скоростта на растеж се забавя. Бебето постоянно поглъща околоплодната течност, пие около половин литър на ден. От тази течност той получава хранителни вещества. Хлапето вече чува, но не вижда, очите му все още са скрити зад клепачите. Цялото тяло е покрито с косми, особено много от тях на главата.

Сега той все още е много просторен в матката и обича да сменя позицията си. Докато той почти постоянно спи, сънят отнема около двадесет часа на ден, но бебето по това време не лежи неподвижно, а постоянно се обръща. Започвайки от 21 седмици, трябва да говорите с бебето си, да му разказвате истории, да пеете песни. Можете да свирите класическа музика. По това време бебето вече ясно различава звуците. На 21 седмица плодът започва да натрупва мазнини. Теглото му бързо се увеличава.

Движения на плода на 21 седмица

Тъй като бебето активно расте, движенията му стават по-активни и съответно по-осезаеми за вас. Ето защо започва да ви се струва, че той никога не спи. Той непрекъснато се движи във вас, преобръща се. Но този момент е свързан не с факта, че бебето не спи (вътре в утробата плодът спи до 12-14 часа, както бебетата през първите месеци от живота си), а с факта, че бебетата, както обикновените хора, се движат дори по време на сън... Ето защо смятате, че детето ви е постоянно будно..

Чувства на бременна жена на 21 седмица

На 21 седмица жената може да срещне някои проблеми, по-специално е възможно краката да се подуят, да се появят спазми, да се добави известна болезненост в лумбалната област, безсъние не е изключено, както и киселини, запек, освен това, повишено образуване на газове.

Изброените явления се обясняват с доста активния растеж на матката, която постепенно започва да оказва натиск върху близките органи и това може да се повлияе и от нездравословното хранене на бъдещата майка. Ето защо, ако жената се притеснява от някакви проблеми, се препоръчва да коригира диетата и начина си на живот..

По това време отделянето от гениталния тракт може да се промени, ако започне да се придружава от болка, това трябва да предупреди жената. Разбира се, най-опасни са зацапванията, те могат да показват заплашващ спонтанен аборт и трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Тъй като 21 седмица е третият критичен период от бременността. Често през този период жената може да се оплаче от болка в областта на прасеца, понякога преминаваща в гърчове.

Този симптом се дължи на недостатъчно количество калций в тялото на майката, тъй като детето също се нуждае от този минерален компонент, за да формира костната система..

В тази връзка се препоръчва този компонент да се приема в достатъчно количество или с храна, или като минерална добавка, важно е предварително да се консултирате с лекар. На 21 седмица жената трябва да носи свободни и удобни дрехи, които няма да стискат стомаха й, освен това лекарите препоръчват носенето на така наречената превръзка през този период, това ще помогне за облекчаване на гърба. Това особено трябва да се прави от онези дами, които чувстват болезненост в долната част на гърба. В този случай трябва да кажете на Вашия лекар за този проблем..

Повишаване на теглото на 21 седмица

Що се отнася до телесното тегло, в този момент теглото доста бързо се увеличава. Теглото на бебето е около 350 грама, докато мускулната маса започва да се натрупва доста активно. Бъдещата майка през този период може да получи обостряне на апетита. В тази връзка се препоръчва да се храните балансирано, важно е да ядете само здравословни храни, да приемате възможно най-малко мазни храни, за да сведете до минимум нежеланото наддаване на тегло.

Анализи и медицински прегледи

Ултразвук на 21 гестационна седмица

На 21 седмица вероятно вече е възможно да се определи полът на детето. Ако обаче бебето е кръстосало краката, тогава няма да е възможно да се изследва пода. Затова ви предлагаме други надеждни начини да разберете пола на детето, за които говорихме в тази статия..

Става забележимо значително удължаване на долните крайници, поради което бебето придобива по-пропорционален външен вид. Изследват се всички вътрешни органи, за да се изключи възможна патология в тях. Оценяват се сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност, дихателни движения, съотношението на всички тези показатели един към друг, размера. Лекарят по ултразвукова диагностика оценява размера на матката, местоположението на плацентата, кръвообращението в нея, количеството, прозрачността на околоплодната течност, състоянието на шийката на матката.

Размерът на плода чрез ултразвуково изследване на 21 гестационна седмица: бипариетален размер - размерът между темпоралните кости - 46-56 мм. челно-тилен размер - 60-71 мм. обиколка на главата - 165-200 мм. коремна обиколка - 136 -177 мм. бедрена кост 32-40 мм. раменна кост 29-37 мм. предмишни кости 24-32 мм. пищялни кости 29-37 мм.

21 седмица бременна: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

По-голямата част от бременността е приключила. Петият месец (21 акушерска седмица от бременността) почти е приключил и предстоят още четири. Това е подходящ момент за бъдещите майки - те се чувстват добре, настроението е оптимистично, движенията на бебето са ясно усетени

На 21 седмица бременност вашето бебе е подобно по размер на грейпфрут.

  Размер на плодовете: 18 см. Тегло на плодовете: 300 грама

Чувства на бъдещата майка на 21 седмица от бременността

През двадесет и първата седмица от бременността бъдещите майки се чувстват добре с нормалното развитие на плода. При липса на каквито и да било усложнения, това време е много добро по отношение на усещанията: коремът е нараснал значително, но не пречи особено на движението. Хлапето вече рита доста забележимо. Мама дори вече знае кога нейното бъдещо дете обича да стои будно и кога да спи. Децата обикновено започват да бъдат активни вечер или рано сутрин. Следобед, когато мама ходи, прави бизнес, ембрионът хърка сладко в уютния си подслон.

По това време можете дори да видите как се движи плодът. Бебето вече е пораснало достатъчно, така че движенията на краката му да са видими на повърхността на корема. Спектакълът наистина е хипнотизиращ и дори може да разкъса до сълзи най-впечатлителните хора. И в тази интересна позиция почти всички жени стават много чувствителни, емоционални и често твърде впечатлителни..

От положителните промени можем да назовем значително подобрен външен вид: косата сякаш се сгъстява и става по-лъскава, появява се здрав руж.

Съществуват обаче и някои негативни фактори. И така, 21 седмици от бременността, усещания:

 • Повишен апетит и в резултат на това прекомерно наддаване на тегло
 • Лек задух поради факта, че вътрешните органи се изместват по-високо и започват да оказват натиск върху белите дробове
 • По същата причина може да се появи силна киселини.
 • Чести позиви за уриниране
 • Замайване и слабост поради възможни промени в кръвното налягане
 • Запушване на носа
 • Кървящи венци
 • Тревожност преди предстоящото раждане
 • Повишена пигментация на кожата
 • Появата на стрии на корема.

Понякога жените през този период просто се радват на бъдещата среща с дългоочакваното бебе и просто не забелязват тези неприятни малки неща. Но ако забележите, че сте много депресирани, притеснени без причина, настроението се променя твърде често, ставате изключително забравителни и разсеяни, тогава е по-добре да посетите лекар. В крайна сметка състоянието ви може да показва някакви отрицателни вътрешни процеси.

Сега мумиите започват да ядат повече, но са и по-уморени. В крайна сметка бебето активно расте и се нуждае от повече енергия и повече хранителни вещества..

Развитие на плода при 21 гестационна седмица

На дванадесетата седмица от бременността (това е акушерският период, ембрионалната седмица ще бъде приблизително 22-23), теглото на плода е приблизително 300 грама. Височина - вече почти половината от това, с което ще се роди бебето - около 25 см. Дължината от короната до опашната кост е 18 см.

Ако изследвате ембриона върху ултразвуковите изображения, можете да видите, че кожата на бебето вече е оформена, но все още покрита с множество бръчки и гънки. Цветът на кожата все още е червеникав. В този случай мастната тъкан постепенно се увеличава. Колкото повече е, толкова по-закръглени ще бъдат плодовете..

Плодът вече е формирал зачатъците на зъбите, както млечни, така и постоянни.. Той може да мига реснички, които също като веждите вече са се образували.

В този случай бебето вече се движи много активно. Но трябва да наблюдавате движенията му. Твърде малко или прекомерна физическа активност трябва да ви предупреждава. Изисква се лекарски съвет.

По това време всички жлези на ендокринната система вече са оформени и работят - щитовидната жлеза, панкреаса, хипофизата, надбъбречните жлези, половите жлези. Далакът функционира. Храносмилателният тракт вече активно работи: детето поглъща околоплодната течност, която доставя хранителни вещества в тялото на бебето през стомаха. Но ненужните елементи се отлагат в червата. Те образуват оригиналните изпражнения - мекониум.

Ембрионът вече е в състояние да вкуси - на езика има вкусови пъпки. Следователно бебето може да реагира на вкуса на храната, която майката яде..

Организмът на детето вече може да се защити срещу някои инфекции - в кръвта вече се образуват левкоцити.

Първата коса расте на главата.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Плацентата вече е напълно оформена и бебето вече е добре защитено. Повечето ненужни и вредни вещества се филтрират и няма да навредят на плода. Съществуват обаче фактори, които могат значително да повлияят негативно на състоянието на ембриона. Това са алкохол, наркотици, никотин, антибиотици, някои токсични вещества (арсен, живак, калиев йодид, хинин и други подобни), хормонални вещества.

Влиянието на йонизиращото лъчение е опасно, поради което флуорографията е забранена за целия период на бременността. Трябва да се избягва контакт с агресивни домакински препарати и почистващи препарати..

Какви усложнения могат да възникнат на 21 седмица от бременността

Впоследствие могат да възникнат усложнения при липса на витамин D: след раждането бебето може да развие рахит.

Ако в диетата на майката няма достатъчно калций, това води до разширени вени и хемороиди след раждането..

Преяждането заплашва сериозно наддаване на тегло - а това е рискът от развитие на метаболитен синдром, затлъстяване и диабет при жената.

Подуването на крайниците, особено на краката, е сериозно усложнение. Освен това при всяка среща лекарят трябва да контролира размера на отока. Тогава може да се наложи да коригирате диетата си..

Промени в тялото на жената на 21 гестационна седмица

На 21-ва акушерска седмица на бременността една жена вече е напълно наясно, че в нея се развива нов живот. Тя вече чувства бебето си добре, разговаря с него, комуникира по силите си. И това е много полезно за бебето, защото учените смятат, че между майка и нейното дете вече се установява дълбока емоционална връзка..

Коремът вече е значително забележим за другите. Тук обаче има и известен дискомфорт. Уголемената матка започва да измества всички вътрешни органи нагоре, така че винаги възникват неприятни усещания. Например, понякога става трудно да се диша при ходене - белите дробове са притиснати надолу. Стомахът започва да е кофти, защото плодът го избутва заедно с червата нагоре. Възможни са тежки киселини, запек и лошо храносмилане. Но сега вече е възможно да се приемат лекарства, които регулират храносмилателния тракт, но само след консултация с лекар..

Много голям проблем за мнозина е честото желание за уриниране. За някои се стига дотам, че се страхуват да напуснат къщата за дълго време, тъй като е трудно да се контролират мускулите, които държат уретрата. И понякога се появяват неприятни усещания, след като особено активно бебе започне да удря крака си по пикочния мехур.

Гърдите вече са се увеличили значително. Може да има леко отделяне на коластра от зърната.

Обемът на кръвта в тялото на жената се увеличава с 35 процента. Естествено, натоварването върху сърцето се увеличава.

При жени, които са имали някакви хронични заболявания преди бременността, неприятните симптоми на съществуващи заболявания могат да се влошат.

Много от тях имат увеличаване на размера на краката. По крайниците се появява подуване. Това трябва да се наблюдава особено, тъй като силното подуване може да показва усложнения..

Но за повечето външният вид става просто зашеметяващ: красива и бързо растяща коса и нокти, добра кожа, руж по бузите и блясък в очите.

Нивото на hCG в тялото на бременна жена постепенно намалява - сега нормата е 4720 - 80100 mIU / ml.

Анализи и медицински прегледи

Не се изискват сериозни тестове на 21 гестационна седмица. При всяко посещение при наблюдаващия гинеколог ще трябва да си направите тест за урина (общо). Също така специалистът ще следи сърдечния ритъм на бебето, ще измерва теглото на майката, кръвното налягане, обема на корема и височината на маточното дъно.

Нормалното наддаване на тегло сега е около 4 кг. Прекалената употреба може да бъде опасна в бъдещия риск от диабет.

Лекарят ще предпише всички други прегледи въз основа на общото състояние на бременната жена, хода на бременността и наличието на хронични заболявания. В случай на сериозни отклонения може да се наложи хоспитализация в болница (за съхранение).

Ултразвук на 21 гестационна седмица

Втори скринингов ултразвук може да бъде насрочен на 21 седмица, ако не се направи по-рано.

Ултразвукът ще помогне да се види и оцени развитието на ембриона, неговия размер, образуването на вътрешни органи, положението на плода.

Специалистът ще следи състоянието на плацентата, количеството на околоплодните води. Пулсът също се измерва задължително - обикновено е 180-190 удара в секунда.

Препоръки

На първо място, сега трябва да се погрижите за вашата безопасност и безопасността на вашето неродено дете. Сега, поради порасналия корем, центърът на тежестта се е изместил значително, така че ще трябва да се научите да ходите и да се движите сякаш наново. Трябва да се навеждате внимателно, за да не притискате стомаха си. Същото важи и за пози за спане. Особено през зимата трябва да се движите внимателно, за да не се подхлъзнете или да не се контузите..

Опитайте се да не ходите сами на разходки, останете дълго време сами, тъй като честите световъртежи са опасни.

Обърнете специално внимание на храненето. Въпреки че по това време много жени вече са формирали диетата си, са свикнали с определен набор от продукти, но си струва да запомните необходимото количество хранителни вещества и витамини. Апетитът понякога също си струва да бъде умерен, за да не се натрупа излишно тегло..

Не бива да рискувате да използвате всякакви народни средства: билкови инфузии, чайове, мехлеми и други подобни. Ефектът на естествените природни вещества върху тялото на бременна жена не е напълно изяснен. Например, каркаденият чай може да повиши тонуса на матката..

Забрани и противопоказания по време на бременност

Алкохолът, цигарите и наркотиците все още са строго табу. Прием на лекарства само според указанията. Опитайте се да избягвате стреса, ако все пак трябва да работите. Но е по-добре през този период да намалите служебните си задължения до минимум..

Секс на 21 седмица бременност

Сексът на 21 гестационна седмица може да бъде забранен, ако се наблюдава предлежание на плацентата или заплаха от спонтанен аборт.

Трябва да внимавате с интимните отношения, да избирате пози, при които няма да има дълбоко проникване и натиск върху стомаха.

За останалото удоволствията в леглото не са забранени. Освен това сега чувствителността на ерогенните зони на жената се увеличава значително. И приятните усещания ще са само от полза.

Спорт и физическо възпитание

Не избягвайте физическата активност сега. Ясно е, че натоварванията трябва да бъдат в разумни граници. Минимумът е задължителни ежедневни разходки. Ако имате възможност и желание, занимавайте се с гимнастика, пилатес, йога, отидете на басейн. Естествено, всички упражнения трябва да са специфични за бременни жени..

Не трябва да лежите по цял ден на дивана и да се грижите за себе си като кристална ваза. Мускулите на тялото трябва да са в добра форма, поне с минимално натоварване.

Витамини и лекарства на 21 гестационна седмица

Продължаваме да приемаме лекарства само когато е необходимо и само след препоръка от лекар. Без самолечение.

Също така е по-добре да обсъдите витаминен комплекс за бременни жени със специалист, ако смятате, че не получавате достатъчно от това, от което се нуждаете от храна.

Интересно е да се знае

На 21-ва седмица от бременността вече можете да се запишете за специални курсове за подготовка за раждане. Време е да се научите как да дишате правилно, правете упражнения, които ще облекчат процеса на раждане. Също така е полезно да се настроите психически за този момент. Важно е да общувате с други бременни жени, да споделяте опит, да се подкрепяте.

Бременна в 21 седмица

Какво се случва с бебето?

На 21 гестационна седмица върху мъничкото тяло на бебето се появява лубрикант с бял крем. Образува се от окапалата велусна коса, кожните клетки и секрета на мастните жлези. Лубрикантът запълва предимно гънките на кожата, предпазвайки от дразнещите ефекти на околоплодните течности, в които бебето ще остане до раждането.

Антителата се прехвърлят от майката на бебето, което ще го предпази от инфекциите, с които е била болна. Това формира така наречения пасивен имунитет.

Самото бебе расте много активно и вече достига 25,9 см дължина и тежи 416 г (сега може да се сравни с плодовете на грейпфрут)

Всички органи на ендокринната система вече са напълно функционални при детето - хипофизата, епифизата, надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната и паращитовидните жлези. Те освобождават хормони, необходими за нормалния растеж и развитие..

Тази седмица бебето има вестибуларен апарат. Целта му е да определи положението на тялото в пространството..

Какво се случва с мама: усещания

На 21-ва седмица от бременността повечето жени се чувстват добре: те са пълни със сила, енергия, а коремът и бебето в него все още не са толкова големи, че да причиняват сериозен дискомфорт на майката.

Някои бъдещи майки могат да получат киселини. Това се случва, защото уголемената матка притиска стомаха, измествайки го от обичайното му положение. Това води до изхвърляне на киселинното му съдържание в хранопровода, което провокира дискомфорт..

Други жени отбелязват, че кожата отстрани започна да сърби много. Причината е същата - нарастващият корем разтяга кожата.

Стомах

Екваторът на бременността ви отмина и коремът ви е трудно да се скрие от другите, защото всяка седмица той става по-голям. Наслаждавате се на движенията на бебето с удоволствие, като правило тяхната активност се проявява вечер, когато си лягате, но през деня детето ви напомня за себе си, понякога доста активно. След консултация с гинеколог можете да започнете да носите пренатална превръзка, която можете да закупите в аптеката, тя ще подпомогне нарастващия корем и ще намали натоварването в долната част на гърба. Ако все още не сте закупили дрехи за бременни, значи е време - ежедневният ви гардероб ще стиска стомаха ви, което е нежелателно.

Матка

На 21 седмица матката се издига над пъпа с около 1 сантиметър, а височината на дъното й е на 21 сантиметра от пубиса. Докато расте, матката продължава да поддържа всички ваши вътрешни органи, като по този начин затруднява нормалното им функциониране и причинява нов дискомфорт. Задухът се присъединява, става по-трудно да се диша, има дискомфорт в стомаха след хранене. Сега е моментът да правите дихателни упражнения, които ще ви научат на правилно дишане и ще ви помогнат по време на раждането, когато е важно да можете да контролирате дишането си и по този начин да помогнете на себе си и на бебето..

Растежът на матката е придружен от разтягане на връзките, което може да предизвика дърпащи болки отстрани, не постоянни и не интензивни. Появата на силна коремна болка, спазми в природата с болка в долната част на гърба е симптом на хипертоничност на матката. Ако се притеснявате от такива болки, свържете се с Вашия лекар, той ще Ви предпише лечение; обикновено се препоръчва да се вземе курс от магнезиеви препарати. Докато се движите към раждането, ще бъдете постоянно измъчвани от определени болки: натоварване на гръбначния стълб поради коремен растеж, болка в тазовата област поради изкълчвания на ставните връзки и подготовка на тазовите кости за раждане, болка в краката поради венозна конгестия и периодични крампи - трябва да се примирите с всичко това, да си помогнете с адекватна физическа активност, да плувате и да си почивате повече.

Разпределения

Течни, прозрачни, без мирис, броят им може да се увеличи, но ако те буквално се разлеят, трябва да сте нащрек, тъй като това може да изтече вода. Ето защо, ако нещо ви обърка, направете тест за изтичане на вода (тестовите подложки се продават в аптеката) или се свържете с родилния дом, където ще ви погледнат, а също така ще извършат експресна диагностика за изтичане на вода. Сърбежът и обилното бяло отделяне могат да бъдат проява на млечница - посетете Вашия лекар, за да се лекувате преди раждането и да не заразявате бебето. Появата на кървави отделяния от гениталния тракт, особено придружени от дърпаща или остра болка в долната част на корема, е причина за спешна хоспитализация.

Киселини в стомаха

Една от неприятните последици от бременността, обикновено свързана с растяща нагоре матка, която придвижва други вътрешни органи в страни в процеса. Избягвайте пържени, богато подправени, мариновани и пушени храни. Въздържайте се и от кисели плодове и напитки и не пийте сода. Опитайте се да не се навеждате напред веднага след хранене. Ако изпитвате киселини преди лягане, поставете друга възглавница под главата си. Ако не усещате облекчение, посетете Вашия лекар.

При някои бременни мускулите на прасеца периодично се спазмират. Също така си струва да кажете на специалиста по бременност за това. За бързо спиране на припадъците се препоръчва да легнете на хоризонтална повърхност, да изпънете краката си и да дръпнете чорапите към себе си.

бебето съветва

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Чакането на бебе не винаги е спокойно, защото бъдещите майки имат толкова много да научат. И разбира се имат нужда от списък...

Специално за майките в отпуск по майчинство научихме какви специалитети могат да се получат, без да харчите и стотинка за това.

Медицински преглед

 • необходима е консултация с акушер-гинеколог, ако бременна жена има някакви оплаквания.
 • общ анализ на урината
 • трябва да получите резултатите от първия скрининг - има неразбираеми графики и цифри, така че проучваме резултатите с лекуващия лекар. Нормалните показатели се считат за нисък риск, равен на 1: 350, високият риск се отчита при показатели 1: 250, но тези данни са относителни и всичко трябва да се разглежда в комбинация: наличие на вродени заболявания при родители, при съществуващи деца, данни от ултразвук и скрининг.
 • В случай на съмнителни резултати се препоръчва да се консултирате с генетик и допълнителни диагностични методи (амниоцентеза или кордоцентеза - вземане на проби от пъпна кръв).
 • На 18–21 седмица ще имате второ планирано ултразвуково сканиране с доплер ултрасонография на матката и плацентата. Това е така нареченият втори скрининг, но ако жената няма патологии и резултатите от първия скрининг са задоволителни, тогава те се ограничават само до ултразвукова диагностика..
 • Когато се подлагате на този ултразвук, можете да разберете пола на детето, лекарят ще разгледа състоянието на плацентата, шийката на матката и пъпната връв, ще оцени състоянието на вътрешните органи на детето, ще опише приблизителното му тегло и размер.
 • Доплер ултрасонографията ви позволява да откриете нарушение на притока на кръв в съдовете на матката и в плацентата, ако те са налице, детето ще изпита кислороден глад, което ще се отрази неблагоприятно на неговото развитие и ще доведе до проблеми след раждането.

Трудности при носене

Крампи на краката

По-често се случват вечер и през нощта. Причината е липсата на калий и калций в организма. За да се премахне дефицитът, се предписват специални витаминни и минерални комплекси. Оплакванията от болки в краката могат да бъдат причинени от развитието на разширени вени. Рисковите фактори включват нарастващата маса на матката и нейния натиск върху кухата вена, слабост на стените на кръвообращението и аномалии в неговото развитие, задръствания..

Отслабване на плацентата

Навременната медицинска помощ предоставя значителен шанс за поддържане на бременност дори при голяма зона на отделяне. Симптомите на SOS са болки в корема, болки в гърба и кървене. Те сигнализират за незабавно обаждане за линейка.

TORCH инфекции

Терминът се формира от първите букви на заболявания като ТОксоплазма (токсоплазмоза), Рубеола (рубеола), Цитомегаловирус (цитомегаловирус), Херпес (херпес). Тези инфекции са опасни при първа инфекция по време на бременност, тъй като могат да доведат до фетални малформации и спонтанен аборт. Те са индикация за прекъсване на бременността. Спазването на хигиенни и превантивни мерки, включително рутинна ваксинация шест месеца преди зачеването, ще помогне за намаляване на риска от инфекция.

Възможни отклонения от нормата:

 • хипертоничност на матката;
 • захарен диабет по време на бременност;
 • флевризъм.

Снимки на 21 седмица бременност

Най-четени записи през седмица 21

Въпросът е по-скоро риторичен, защото не съм тъп лос и знам всичко, готов съм за режима и задълженията. Но аз съм изненадан от реакцията на околните...

Качваме се на 5-ия етаж на родилния дом... родилното отделение... светинята на светиите... подножието на простосмъртен човек все още не е стъпвало тук. Нас…

Бъдещите родители много често се притесняват колко често може да се направи ултразвуково сканиране по време на бременност. Въпреки факта, че това...

Период на бременност Период на бременност 21 седмици според акушерския календар е почти края на петия месец от бременността. От...

9 седмици след оплождането, 11 акушерски седмици (след първия ден от последната менструация) момче
момиче

Какво да правим и какво не

С настъпването на 21-ва седмица от бременността започва най-спокойният период. Бебето вече се е оформило, но размерът му все още ви позволява да се чувствате свободни в матката. Расте интензивно, наддава, активира, укрепва костната и мускулната тъкан. Храносмилателната му система все още се развива. Първата му комуникация с майка му става възможна.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • укрепете имунитета си, като се разхождате на чист въздух, като използвате витамини и минерали;
 • да спортува с дозиран товар за бременни жени;
 • спи по необходимост, за предпочитане със свободен достъп до чист въздух;
 • не ограничавайте интимния си живот, изключвайки груби физически влияния;
 • посещават изложби, концерти, клубове по интереси, които допринасят за положителни емоции;
 • останете на плажа на сянка, получавайки дозирани меки ултравиолетови лъчи;
 • управлявайте домакинство, ограничавайки тежкото повдигане и продължителния престой в близост до газови уреди;
 • правете професионален масаж за бременни жени;
 • вземете релаксиращи, успокояващи вани;
 • носете обувки, които не стискат крака и нямат високи къдрави токчета;
 • разговаряйте с приятели, излезте сред природата, плувайте в чисти води.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • правете внезапни движения в ежедневието и при спортуване;
 • неравномерно натоварване на гръбначния стълб при носене на чанти;
 • вдигайте тежки предмети и ги задържайте дълго време в тежест;
 • носете неудобни дрехи и обувки, които притискат торса и краката;
 • облечете се не за времето;
 • опит да се контролира наддаването на тегло;
 • останете на крака дълго време без почивка;
 • не кръстосвайте краката си, когато седите;
 • седнете на столове без облегалка;
 • спане по корем;
 • вземете парна баня в сауна;
 • останете дълго време под ярки ултравиолетови лъчи, включително в солариуми;
 • занимавайте се със спорт с високо функционално натоварване;
 • приемайте лекарства, включително биологични добавки, без консултация с лекар;
 • използвайте агресивни битови химикали;
 • пушете, употребявайте алкохолни напитки, наркотици;
 • работа при вредни условия на труд;
 • бъдете в опушени, задушни стаи;
 • карам колело, кон;
 • контакт с инфекциозни пациенти, включително хора с остри респираторни инфекции.

Правилното хранене

На 21-ва седмица от бременността се препоръчва:

 • За профилактика на запек - ферментирали млечни продукти, брашнени продукти от 2-ри клас, зеленчуци, съдържащи фибри, сини сливи. Препоръчва се също да се приема настойка от овес сутрин на гладно..
 • Кашата е полезна, особено при грубо смилане - елда, овесени ядки, ечемик, просо, царевица. Той е източник на витамини, микроелементи, естествено снабдяване с енергия. Люспите и удобните храни за лека закуска съдържат ограничено количество хранителни вещества и не се препоръчват за бременни жени.
 • Поради повишената консумация на калций, калий, магнезий, фосфор и витамини в организма на бременна жена се препоръчва използването на извара. Също така е богат на незаменими аминокиселини и протеини.
 • Като източник на протеини и смилаеми мазнини се нуждаете от постно варено или печено месо, можете да го замените с риба два пъти седмично. Яжте месо и рибни продукти, за предпочитане със зеленчуци. Това ги прави по-лесни за смилане..
 • За облекчаване и профилактика на киселини, желе, картофено пюре се препоръчват. Те имат обгръщащ ефект върху чревната и стомашната лигавица, предотвратявайки ефекта от излишния стомашен сок.
 • За да се избегне алергизацията на плода, е забранено използването на аромати, консерви, газирани напитки, хранителни оцветители и полуфабрикати.
 • Трябва да се храните според режима, на малки порции. Това ще намали стреса върху чревния тракт..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Витамин В2 е отговорен за много жизненоважни биохимични реакции както при бебето, така и при майката. Бременните жени, които нямат този витамин в организма, могат да получат ранна токсикоза, а след раждането липса на мляко.

Бременна в 21 седмица

Вторият триместър на бременността е към края си. Остава да се изчакат още четири кратки месеца, преди бебето да се появи. На 21-ва седмица от бременността бъдещата майка се чувства добре, но въпреки това някои започват да се притесняват от страха от раждането. Това не е за страх. Достатъчно е внимателно да се подготвите за този период и детето ще се роди здраво, давайки на майката минимум неудобства при раждането и максимум щастие след него.

Съдържание

 • Въведение
 • 21 седмици бременни: Как се чувства
 • Външни промени в периода на 21 седмица от бременността
 • Бременна 21 седмица: Разбъркване на бебето
 • Проблеми и заплахи в периода на 21 седмица от бременността
 • Изписване на 21 гестационна седмица
 • Развитие на плода при 21 гестационна седмица
 • Изследвания и анализи при 21 гестационна седмица
 • Ултразвук 21 седмица от бременността
 • 21 седмица бременна: Диетата на мама
 • Витаминни и минерални комплекси
 • Бременна 21 седмица: Препоръки на гинеколога
 • Физическа активност при 21 гестационна седмица
 • Секс на 21 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Акушерската бременност 21 седмици е пет месеца и една седмица. По това време жената вече качва четири килограма и теглото продължава да се увеличава допълнително..

До края на целия гестационен период жената може да наддаде шест, максимум осем килограма, ако теглото е повече, това ще се отрази негативно както на детето, така и на бъдещата майка. Поради тази причина трябва да наблюдавате показателите на везните и общото благосъстояние, което в този момент не предизвиква безпокойство..

21 седмици бременни: Как се чувства

Чувствата на 21 седмица от бременността се отличават преди всичко с емоционалната стабилност на бъдещата майка. Хормоналната буря вече отшумя и всички неприятни симптоми, които притесняваха жената през първия триместър, бяха изоставени.

Гаденето и токсикозата на 21 гестационна седмица също отстъпват. Сега животът на бъдещата майка стана по-светъл и тя посвещава все повече време на себе си и бебето, подготвяйки се за раждането му. Но въпреки това все още има някои симптоми, които не се отразяват по най-добрия начин на нейното благосъстояние. Всички те обаче са толерантни и могат да бъдат спрени, като се следват препоръките на лекаря и правилното хранене..

Симптоми, придружаващи този период

Понякога жената може да бъде притеснена от киселини. Възниква в резултат на натиска на разширената матка върху стомаха. Матката го измества от обичайното си място, поради което стомашният сок се хвърля в хранопровода. Има усещане за парене в диафрагмата и горчивина в устата. Можете да премахнете киселини с помощта на специална диета, която ще бъде предписана от специалист..

Също така уголемената матка води до запек. Този проблем е много актуален за бъдещите майки и значително усложнява живота им. Ако не се справят със запек, тогава те могат да доведат до развитие на хемороиди. Правилното хранене и използването на безопасни лаксативи ще премахнат проблема, без да навредят на здравето.

Масата започва да набира енергично поради факта, че детето и матката растат. Също така апетитът на жената се увеличава и тя започва да яде повече. През двадесет и първата седмица от бременността плодът се развива бързо, което изисква голямо количество хранителни вещества и витамини, получавайки ги от тялото на майката. Поради тази причина жената изпитва желание да консумира повече храна. За да не напълнеете, трябва внимателно да обмислите диетата си, като избягвате употребата на висококалорични храни.

Въпреки всички тези заболявания състоянието на бременната жена е стабилно. Детето се движи активно, напомняйки на майка си за неговото присъствие и предстояща среща. През този период гинеколозите съветват да отделят повече време на бебето, като включват баща му в това..

Външни промени в периода на 21 седмица от бременността

Коремът на 21 гестационна седмица се увеличава значително. В този момент вече можете визуално да наблюдавате как детето се бута и обръща в матката. Можете също така да забележите в каква позиция е бебето и ясно да видите очертанията на ръцете и краката, с които то отблъсква матката.

Тъй като коремът се увеличава всеки ден, мама трябва да вземе предвид факта, че увеличаването му ще доведе до появата на различни видове заболявания, които е по-добре да се предотврати на ранен етап..

С нарастването на корема кожата върху него започва да се разтяга, което води до появата на стрии, които, ако не бъдат предотвратени навреме, ще останат за цял живот. Като профилактика на стрии трябва да се използват специални кремове и гелове от третия месец на бременността, за да се предотврати появата на стрии..

Бременните жени трябва да носят удобни обувки и дрехи. Целият гардероб на бъдещата майка трябва да е свободен, да не ограничава движенията и да не мачка стомаха. Обувките също трябва да са удобни и стабилни. Петите трябва да се изхвърлят, тъй като те поставят голям стрес върху гръбначния стълб и крайниците..

От третия месец на бременността трябва да започнете да носите превръзка, която ще поддържа корема ви и ще облекчи стреса от гръбначния стълб.

Бременна 21 седмица: Разбъркване на бебето

На двадесет и първата седмица от бременността бебето започва да се движи по-активно от преди. Докато в матката има достатъчно място за него, той може да салта и да извършва различни движения. Бебето може да отблъсне стените на матката, да докосне пъпната си връв и да движи крайниците си. Той има време за активност и сън..

Тези фази често не съвпадат с тези на мама. Например, детето често е активно на тъмно, когато жената спи. В този случай можете да говорите с бебето и да го помолите да спи, защото то вече чува гласа на майка си и реагира добре на него..

Можете също така да разберете как се държи бебето в 22 гестационна седмица, какви симптоми и усещания съпътстват този период и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Проблеми и заплахи в периода на 21 седмица от бременността

На този етап има проблеми и заплахи, които могат да бъдат предотвратени, ако знаете предварително за тях и се придържате към препоръките на лекаря.

Растеж на матката - за период от двадесет и една гестационна седмица „бебешката къща“ се измества над пъпа с един сантиметър, а височината на дъното на матката е 21 сантиметра. С нарастването си размества органите от местата им, което причинява проблеми с храносмилателния тракт, чести пътувания до тоалетната, задух и киселини. След раждането на бебето всички тези неприятности ще изчезнат сами..

Когато отива в предродилната клиника, лекарят ще измери височината на маточното дъно и обема на корема. Това ще му помогне да наблюдава развитието и растежа на бебето. Ако получените показатели не съответстват на нормата, в този случай може да се подозира наличието на патологии в плода.

Болезнени и дискомфортни усещания - нарастващата матка често причинява болка и дискомфорт в коремната област и отстрани. Подобен проблем възниква поради разтягане на маточните връзки. В нормално състояние болката е рядка и не е интензивна. В допълнение към тези усещания, алгия може да се появи в матката, тилната и темпоралната области, долните крайници и ануса при наличие на хемороиди.

Също така, бъдещите майки могат да усетят как теглят долната част на корема и дават дискомфорт на гърба. В този случай е по-добре да се свържете с гинеколог, за да предотвратите възможен спонтанен аборт..

Изписване на 21 гестационна седмица

Вагинално отделяне - отделянето на 21 гестационна седмица обикновено трябва да има млечен оттенък и леко кисела миризма. Те също могат да бъдат прозрачни с еднаква консистенция. Ако станат сирене, придобият зеленикав или жълтеникав оттенък, това показва появата на инфекциозно заболяване, което изисква намесата на гинеколог и назначаването на терапевтични процедури за спиране на инфекцията.

Тревожен сигнал за жена в положение е зацапването на 21 гестационна седмица. Те могат да бъдат предвестник на необичайно предлежание на плацентата, ерозия на шийката на матката или дори спонтанен аборт. Само лекар може да изясни диагнозата, като проведе пълен преглед на пациента с този проблем.

Преждевременното раждане е преждевременно раждане на бебе, точно както спонтанен аборт на 21 гестационна седмица във всеки случай ще завърши със смърт за дете, тъй като тялото му все още не може да работи толкова добре, че да оцелее отделно от майката. Поради тази причина трябва внимателно да наблюдавате състоянието си и при най-малката промяна да информирате Вашия лекар за това. По този начин можете да избегнете сериозни проблеми и да доведете бебето преди датата на падежа..

Развитие на плода при 21 гестационна седмица

Размерът на плода при бременност 21 седмици е сравним с този на грейпфрута. Тежи около 300 грама и е дълга 18 сантиметра.

21 седмица от бременността е знаков момент в развитието на тялото на бебето. По това време ендокринната система започва да функционира. Работата включва жлезите с вътрешна секреция, представени от щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези, панкреаса и епифизата. Всички те са отговорни за производството на секреторни елементи. Поради факта, че ендокринната система започва да работи, има засилено развитие на вътрешните органи на детето.

Освен това пасивната имунна система на детето започва да работи, представена от клетъчни структури, които предпазват тялото му от опасни клетки, които могат да дойдат от тялото на майката през плацентата..

По това време стомашно-чревният тракт и отделителната система вече са се оформили и функционират добре. Детето може да асимилира всичко, което яде майка му. Всички необходими вещества влизат в плода в червата и стомаха. Освен това детето поглъща около 500 милилитра околоплодна течност, която се преработва от бъбреците и се отделя с урината..

Далакът на детето произвежда структури на кръвни клетки, представени от левкоцити и еритроцити. По това време вече е възможно да се определи кръвната група на бебето и неговият Rh фактор. Развити в плода и вестибуларния апарат. Хлапето се движи активно, премята се, преобръща се и се преобръща. Той има любими позиции и действия. Детето е активно четири часа на ден, останалите двадесет спят.

Започвайки от двадесет и първата седмица на бременността, бебето може да чува и различава звуците ясно. Зрителната функция е все още слабо развита, очите са оформени под затворени клепачи.

Формиране на вкусови рецептори

През този период настъпва образуването на вкусови пъпки. От околоплодната течност, която детето вкусва, може да разбере какъв вид храна яде неговият мата..

В този момент плодът развива гастрономически зависимости, поради което жената трябва да бъде внимателна към това, което яде..

Кожно покритие

Бебето вече има мазнини под кожата, но все още има твърде малко от тях, така че кожата изглежда прозрачна, макар и не същата като преди месец. Подкожните жлези функционират активно, които произвеждат смазка, която предпазва детето от негативно влияние отвън.

Също така, тази смазка е необходима на бебето при раждане, защото му позволява да се плъзга по-бързо по родовия канал и съответно ще се роди без наранявания на кожата.

Изследвания и анализи при 21 гестационна седмица

Календарът за бременност предвижда три скринингови проучвания. Ако жената не е преминала втория скрининг по-рано, тогава той може да бъде предписан по това време. Състои се от:

 • Анализ за hCG;
 • Безплатни тестове за естриол;
 • Скрининг за протеиновото съединение алфа-фетопротеин;
 • Ултразвуково изследване.

С помощта на първите три резултата от теста лекарят може да определи дали бебето се развива нормално и дали има някакви патологии. Те също така могат да определят наличието на риск от наследствени заболявания и хромозомни аномалии. Ако тестовете са положителни, бъдещата майка ще бъде насочена към редица допълнителни изследвания. Те са инвазивни и изключително опасни, поради което се използват само в екстремни случаи..

Бременната жена трябва да посещава гинеколог ежемесечно. Трябва да дойдете на среща с лекар с издържаните тестове за кръв и урина. С тяхна помощ гинекологът ще може да установи наличието на анемия и проблеми с бъбреците, ако има такива. Той също така слуша сърдечния ритъм на трохите, определя височината на дъното на матката и измерва обема на корема.

Ултразвук 21 седмица от бременността

Ултразвукът на 21 гестационна седмица е рутинна процедура. По това време специалистът провежда ултразвукова диагностика, като разглежда параметрите на развитието на бебето и определя дали те отговарят на установените стандарти. Проверява се и степента на зрялост на плацентата, състоянието на пъпната връв, шийката на матката и околоплодните води.

Освен това узистът може да изясни пола на детето без грешка, както би могло да бъде в предишни проучвания. При желание жената може да поиска от лекаря снимка на бебето или дори разпечатка на бебето на 3D принтер. Тази услуга е иновация, но вече се предоставя в някои клиники..

21 седмица бременна: Диетата на мама

Както бе споменато по-горе, през този период детето усеща вкуса на храната, която майка му консумира. Тъй като сега в трохите се полагат вкусовите рецептори, жената трябва внимателно да планира ястията си, като избира само естествени продукти и ги приготвя чрез готвене или печене. Пържените, солени и пикантни храни трябва да се изхвърлят, тъй като те ще навредят не само на жената, но и на бебето.

Алкохолът, содата, кафето и удобните храни също трябва да бъдат добавени към списъка на забранените храни. Приемът на сол трябва да бъде ограничен, тъй като тя задържа вода в тялото и причинява подуване. Сладките, сладкишите и продуктите от брашно трябва да бъдат намалени до минимум, тъй като те водят до наддаване на тегло и ако смятаме, че апетитът на жената се увеличава по време на бременността, тогава тя също трябва да ограничи консумацията на висококалорични храни. Ако бъдещата майка не направи това, тя ще напълнее, което е изпълнено със сериозни здравословни проблеми..

Диетата на бременната жена трябва да е богата на здравословни храни, представени от зеленчуци, плодове, пресни сокове, постно месо и риба, зърнени храни, супи и билки. Не бива да забравяме и за храните, които са източник на калций, представени от заквасена сметана, мляко, сирене, кефир и извара..

Витаминни и минерални комплекси

Продуктите не са в състояние напълно да задоволят нуждите на организма от хранителни вещества, поради което гинекологът предписва витаминно-минерален комплекс за жена, който се състои от идеален баланс от витамини и минерали, необходими както на майката, така и на бебето.

Приемайки това лекарство, бъдещата майка ще може да избегне здравословни проблеми, а също така ще бъде сигурна, че бебето й получава всичко необходимо за правилния си растеж и развитие..

Бременна 21 седмица: Препоръки на гинеколога

За да премине този период за мама с максимална полза, е необходимо да се спазват препоръките, които гинекологът ще й даде. Сред тях трябва да се отбележи:

 • Комуникация с бебето - тъй като бебето вече добре чува и различава звуците, то внимателно изслушва случващото се в света около него. Той особено набляга на гласа на майката и винаги фокусира вниманието върху него, така че разговорът с бебето е полезен не само за него преди раждането, но и след него.
 • Избягване на стресови ситуации и вдигане на тежести.
 • Редовното посещение на антенаталната клиника - посещението на Вашия лекар ще Ви позволи да избегнете различни усложнения, които могат да възникнат при носене на плод, а също така да сте сигурни, че бебето се развива правилно и без отклонения.
 • Посещаване на курсове за майки - в такива класове те ще разказват не само за това как да дишат правилно и да се подготвят за раждането на бебето, но също така ще помогнат да се адаптират към следродилния период и да се научат да намират общ език с близките и новороденото.
 • Правилното хранене и ясен контрол на наддаването на тегло.

Ако бъдещата майка се притеснява от оток, тогава тя трябва да консумира по-малко сол, да се движи повече и да използва венотонични балсами, които позволяват да се облекчи напрежението от долните крайници.

Физическа активност при 21 гестационна седмица

За да може една жена да се чувства нормално, а едно дете да се развива без отклонения, тя трябва да води активен начин на живот. Трябва обаче да се вземе предвид фактът, че не всички спортове са подходящи за бъдещи майки. Броят им е ограничен, но въпреки това можете да изберете този, който ви харесва..

По време на бременност можете да правите йога, аквааеробика, аеробика за бъдещи майки и да посещавате занимания във фитнес за жени в позицията.

Когато спортувате, трябва внимателно да следите здравето си. Натоварванията не трябва да бъдат силни и не продължителни, а също така да съответстват на физическата подготовка на жената.

Ако по време на тренировка се появи слабост, замаяност, дискомфорт или искате да спите, тогава трябва да спрете упражненията и да ги продължите, след като се почувствате стабилизирани.

Секс на 21 седмица бременност

Ако раждането на плода протича без никакви отклонения, тогава гинекологът не налага ограничения върху пола, тъй като е абсолютно безопасен за жената и детето. Бъдещата майка обаче трябва внимателно да избере позиция за правене на любов..

По време на секс не трябва да има натиск върху корема, тъй като това може да причини сериозна вреда на бъдещото бебе.

Ще трябва да се наложи табу върху интимния живот, ако жената носи близнаци, има диагноза гестоза, малко или многоводие, нараняване на маточната шийка и предлежание на плацентата.

Заключение

21-ата първа седмица от бременността вече е малко повече от половината от целия период. Бъдещата майка започва да се подготвя за раждане, както физически, така и психически. По това време тя е в добро здраве и настроение..

За да го запазите като такъв, достатъчно е да се придържате към препоръките на лекаря, да водите активен начин на живот, да общувате с бебето, да се храните правилно и да се настроите за това, че след няколко месеца ще се роди дългоочакваното бебе, което носи със себе си много положителни емоции и приятно вълнение.