Наближава 19-та седмица от бременността, което означава, че вие ​​и вашето бебе вече сте преминали почти половината от „пътя“, започнал в момента на зачеването. Сега остава приблизително същото време преди раждането, докато носите нов живот в себе си. Коремът ви постепенно започва да се подува, разбира се, все още не е достатъчно голям, но вече е очевидно за другите, че жената се готви да стане майка.

19 седмици от бременността е около средата на най-спокойния втори триместър. Зад трудностите и тревогите, свързани с първите гестационни седмици, предстои отговорен и труден период на подготовка за раждане. Междувременно можете спокойно да се насладите на предстоящото майчинство. Време е да актуализирате гардероба си, на 19-та седмица от бременността стомахът вече не ви позволява да носите вталени дрехи.

Как се справя бебето?

Нека да разберем какво се случва с бебето на 19-та седмица от бременността. За 17 седмици (и това е колко време е минало от зачеването) от неговото развитие той е изминал дълъг път. Отначало това беше просто колекция от клетки, след това ембрион, който прилича на попова лъжичка.

И сега вашият бъдещ син или дъщеря изглежда като човек, макар и все още много млад. Но той вече има всички органи, необходими за живота, въпреки че все още не са перфектни и извън тялото на майката, детето на 19-та седмица от бременността не е жизнеспособно.

Размерът на плода при 19 гестационна седмица може да се сравни с размера на манго. Бебето тежи около 200 грама, а дължината му е около 15 см. Плодът продължава да се развива активно на 19-та седмица от бременността, сред основните „постижения“ от този период:

 • тялото става все по-пропорционално, тъй като крайниците са нараснали значително по дължина;
 • растежът на мастната тъкан продължава, сега „мазнини“ се натрупват главно около бъбреците и другите вътрешни органи. Но под кожата почти няма слой мастна тъкан, така че кожата на бебето е набръчкана, зачервена и полупрозрачна (съдовете се виждат през нея);
 • кожата е покрита с първичен пух и лубрикант, този лубрикант ще помогне на бебето да премине по-лесно през родовия канал;
 • бързият растеж на мозъчните клетки и развитието на централната нервна система продължава;
 • гръбначният стълб е укрепен, въпреки факта, че главата на бебето все още изглежда несъразмерно голяма, врата на бебето е достатъчно здрава и детето може активно да завърти главата си;
 • детето на 19 седмици е много активно, периодите на почивка се редуват с периоди на движение, бебето прави различни движения с ръце и крака, „плува“ в стомаха на майка си и дори си играе с пъпната връв. Детето прави смукателни движения, може да издуе бузите си и да направи гримаса;
 • развитието на органите на слуха и зрението продължава, бебето вече реагира на външни стимули. Той се плаши от суровите външни звуци и се успокоява, ако слуша нежния глас на майка си.

Съвет! Смята се, че приятната мелодична музика допринася за хармоничното развитие на бебето, така че бременните жени се съветват да слушат класиката. Но хард рокът може да изплаши едно дете.

 • развитието и подобряването на храносмилателната и пикочната система на бебето продължава. Червата му са пълни със стерилни първични изпражнения - меконий, а бъбреците редовно отделят урина;
 • 19 акушерска седмица на бременността е периодът, когато белите дробове на плода са окончателно оформени, но все още са незрели и бебето няма да може да диша самостоятелно.

Докато бебето ви може да е в произволно положение в матката, освен това то непрекъснато го променя. Факт е, че в описания период на бременността размерът на плода все още е малък и той може свободно да се върти и да се преобръща.

Благополучие на мама

Бременността на 19 седмици е относително спокоен период. По това време започват да настъпват значителни промени във фигурата на жената. Нарастващият корем по време на бременност променя центъра на тежестта на тялото, така че бъдещите майки променят походката си. 19-та седмица от бременността се характеризира с увеличаване на производството на меланин, следователно явления като:

 • потъмняване на ареолите на зърната;
 • потъмняване на кожата в подмишниците;
 • появата на лента от пубиса до пъпа;
 • появата на петна по гърдите и лицето.

Съвет! Не се разстройвайте много от появата на петна, това е временно явление, след раждането кожата ще изсветлее.

Стомах

Бременност 19-20 седмици е период, когато става невъзможно да скриете позицията си. Много жени преминаха към по-широки дрехи преди няколко седмици..

Съвет! Ако една жена вече има деца, тогава коремът започва да стърчи по-рано. При първичните животни коремът на 19-та седмица от бременността вече се забелязва, но обемът му може да е незначителен. Обяснението на това явление е просто: при жени, които вече са родили, мускулите и връзките са разтегнати от предишна бременност..

На 19-20 седмица от бременността матката тежи около 350 грама, дъното й се усеща на 1,5-2 см под пъпа. Теглото на жената ще се увеличи до този момент, скоростта на нарастване е 4-6 кг.

Това увеличение се състои от следните компоненти:

 • тегло на плодовете - около 0,2 кг;
 • теглото на матката е около 0,35 кг;
 • маса на околоплодната течност - около 0,35 кг;
 • тегло на плацентата - около 0,18 кг.

Останалата част от теглото се формира поради нарастващия обем на кръвта и лимфата, обема на млечните жлези. В допълнение, бременното тяло активно започва да натрупва мазнини, поради което жените в позиция лекарите препоръчват да следят диетата си. Тя трябва да бъде пълна, разнообразна, но не и излишна. Оптималното наддаване на тегло на седмица през този период е 0,5 кг.

Съвет! Ако забележите, че активно напълнявате, тогава намалете количеството печени изделия и сладкиши. Дайте предпочитание на зеленчуци, млечни продукти, постно месо.

Увеличаващият се корем натоварва краката и гръбначния стълб, това води до промяна в стойката и може да причини неприятни усещания. Дискомфортът може да бъде причинен и от процеса на разминаване на тазовите кости. За да намалите дискомфорта, се препоръчва да носите специална поддържаща лента.

Разбъркване

На деветнадесет седмици много жени трябва да изпитват нови усещания, те могат да усетят как бебето им се движи вътре в корема. Първите усещания са много леки, те могат да бъдат сравнени с много меки дръпвания. Докато бебето расте, то ще се движи по-активно, а майката ще усеща движенията му все по-ясно.

Бебето се движи само по време на периоди на будност, те все още не са много дълги, тъй като бебето спи през по-голямата част от деня. Най-често бебетата започват да бъдат активни вечер и ако майката е в това време в спокойно и спокойно състояние, тя ще може да усети тези движения.

Някои млади жени са много притеснени от това и питат лекаря: „Защо не усещам никакво движение? В края на краищата много бременни жени на този, дори и на по-ранна дата, вече могат да усетят активността на своето бебе? ".

Подобни преживявания, придружени от съвети на не особено умни приятели, могат да предизвикат истинска паника. Междувременно нервното състояние на майката е изключително неблагоприятно за бебето..

Трябва да се помни, че ако няма движение на 19-та седмица от бременността, тогава е рано да се паникьосвате. Много жени започват да усещат движенията на бебето малко по-късно. Особено ако това е първата бременност.

Много зависи от индивидуалните характеристики на тялото и ако вашият гинеколог не открие никакви патологии по време на рутинен преглед и ехографски прегледи, не трябва да се притеснявате. Изчакайте още 1-3 седмици и не забравяйте да почувствате как бебето се "извива" в корема ви.

Проучвания

Ако второто планирано ултразвуково изследване не е приключило миналата седмица, значи е време да го направите. Извършва се ултразвуково сканиране при 19 гестационна седмица, за да се оценят следните параметри:

 • съответствие на основните размери на плода с гестационната възраст;
 • състоянието на вътрешните му органи, включително сърцето, което към този период вече трябва да бъде напълно оформено;
 • двигателната активност на плода може да бъде оценена, ако бебето не почива по време на периода на изследване;
 • състояние на плацентата;
 • обем на околоплодната течност.

Освен това, по време на проучването е възможно да се определи пола на детето със 100% вероятност. Но тази информация се съобщава на родителите само по тяхно искане..

В допълнение към ултразвук, ако има проблеми, могат да бъдат предписани допълнителни изследвания. При нормално протичане на бременността, като правило, по това време се наблюдава състоянието на бъбреците (взема се тест за урина), както и нивото на хемоглобина в кръвта. Последният анализ е необходим за навременното откриване на анемия.

Възможни усложнения

На 19-та седмица рискът от избледняване на бременността намалява, но все още не е изключен. Тази аномалия може да бъде предизвикана от инфекция или аномалии в развитието на плода. Друга причина за прекратяване на развитието на плода може да бъде ниската плацентация по време на бременност. Нека да разберем какво е това.

Ниска плацентарност

Плацентата е временен орган, който осигурява хранене на плода. Диагнозата "ниска плацентарност" се поставя, ако долният ръб на органа е разположен по-ниско от обикновено, тоест твърде близо до изхода от матката. Какъв е рискът от усложнения? Може да провокира развитието на кървене и дори спонтанен аборт. В допълнение, с такава диагноза се увеличава рискът от развитие на късна гестоза..

Не се обезсърчавайте, ако сте били диагностицирани с това на 19 седмици. В повечето случаи през последния триместър плацентата започва да се издига и бременността завършва с успешно раждане навреме. Въпреки това, с такава диагноза, човек не трябва да се държи леко, важно е да бъдете внимателни, да се опитате да избегнете физическо и емоционално претоварване..

Хипертоничност

Някои жени забелязват, че стомахът им периодично се превръща в камък. Като правило този симптом показва наличието на хипертоничност на матката. Допълнителните симптоми могат да включват:

 • болка в долната част на корема или кръста;
 • зацапване на 19-та седмица от бременността;
 • усещане за "тежест" в долната част на корема.

Такива усещания продължават няколко минути, след това преминават. По време на един час напрежението може да възникне няколко пъти. Причините за хипертоничност по това време могат да бъдат:

 • хормонални нарушения;
 • многоводие;
 • резус конфликт;
 • отваряне на врата;
 • силен стрес или постоянно нервно напрежение.

Ако усетите изброените по-горе симптоми, трябва да легнете и да се успокоите. Ако болката и напрежението продължават, трябва да се обадите на линейка.

Простуда

При бременни жени имунната система не работи с пълна сила, така че организмът е склонен към инфекции. Настинката на 19-та седмица от бременността не представлява сериозна заплаха за бебето, но майката не може да понася болестта на краката си. Трябва да вземете болничен и да се подложите на лечение, предписано от лекар.

И така, 19-та седмица от бременността е приблизително средата на втория триместър. Този период, като правило, е доста спокоен, но всичко може да се случи, така че жената трябва да бъде внимателна, внимателно да следи благосъстоянието си и да посещава своевременно гинеколог.

20-та седмица от бременността

Календарът се доближава до отметката от 19-20 седмици от бременността, през втория си триместър. И колко е за месеци? Тъй като има 4 пълни седмици в един акушерски месец, сега сте в 5-ия месец. Това е златната среда, половината от срока вече е зад нас.

Коремчето на бъдещата майка беше закръглено. Всички около вас забелязват, че се очаква попълване в семейството. Усещат се първите движения и леки дръпвания на бебето, които носят необикновена радост и пълно осъзнаване, че вътре расте и се развива нов живот. Полът на детето вече е известен.

Това време може да се нарече едно от най-благоприятните. Заоблените форми са приятни за окото, но въпреки това не създават сериозни неудобства в ежедневието и движението.

20-та седмица от бременността: какво се случва с бебето

От 10-12 седмици знаете дали очаквате момиче или момче. Ако говорим директно за това как изглежда едно дете и какви процеси протичат при него, тогава знаем, че то вече е напълно оформено. По размер може да се сравни с кокосов орех или зелева плочка:

 • тегло: 250-270 грама;
 • височина: 16-23 сантиметра.

Чрез стетоскопа можете да чуете как бие сърцето му. Скоростта на удара е приблизително 120 до 160 в минута.

През този период той отваря очи за първи път и може да се похвали не само с векове, но и с мигли.

Особености на развитието на плода

След 18-20 акушерска седмица на бременността вътрешните органи и системи се оформят. Но активното формиране и развитие все още продължава.

Нервната, храносмилателната и кръвоносната системи, дихателните органи функционират напълно. Моларите са положени. Ноктите са пораснали и се появява лунго - първата линия на косата в тялото. Кожата се сгъстява и става четирислойна, с мазнини отдолу. Изключение е лицето. Докато мазнините не са там и все още остават свити.

В кръвта има червени и бели кръвни клетки. Сега малкото е в състояние да се бори с много инфекции и болести самостоятелно..

Започва да се разработва първичен лубрикант - неговата защита в сегашното естествено водно местообитание. Също така важна ще бъде ролята му по време на раждането - опростяване на преминаването на родовия канал.

И въпреки че размерът на плода на 20-та гестационна седмица е малък, но за още няколко седмици и той става независим, напълно жизнеспособен човек. Останалият период е окончателното подобрение и подготовка за живот извън утробата на майката..

Може би дори не сте си помислили колко много знае вашето мъниче:

 • започва да жестикулира;
 • свързва дръжки;
 • хваща пъпната връв;
 • обръща главата си и я докосва;
 • усмивки;
 • чува звуци и възприема речта.

Той разпознава гласовете на родителите си и придобива вкусови предпочитания. Той може дори да направи гримаса, ако изведнъж започнете да ядете нещо, което не му харесва. Близнаците започват да се докосват, хванат се за ръце.

С една дума, има активно разследване на себе си и всичко наоколо.

Състоянието и чувствата на бъдещата майка

20-ата акушерска седмица на бременността се счита за най-лесния гестационен период. По това време не настъпват сериозни промени в тялото. Напротив, има емоционален приповдигнатост и отлично настроение..

Стомах. Той вече се е издигнал достатъчно и е придобил ясни очертания. Невъзможно е да се скрие. Ще трябва да се сбогувате с кръста си поне докато напуснете болницата. Някои жени се връщат към обичайните си форми след няколко месеца или дори година след раждането..

Снимка на корема на 20-та седмица от бременността изглежда така:

Матка. Увеличава се и се придвижва до нивото на пъпа. И на всеки 7 дни ще се покачва с още един сантиметър. С нарастването се увеличава и натискът върху вътрешните органи, което може да предизвика неприятни симптоми като киселини и запек. Възможно задух.

Нормата за дължината на шийката на матката сега е 4-4,5 см. И колкото по-близо до раждането, толкова по-къса ще стане.

Точно сега тялото започва активно да тренира преди бъдещата резолюция. Това се проявява под формата на тонус на матката. От време на време ще усещате така наречените фалшиви контракции. Те са напълно безопасни. Но внимавай. Ако това състояние се отбелязва твърде често, по-добре е да се свържете с гинеколог и да се подложите на преглед, за да изключите възможността от негативни последици за бебето. Повечето родилки се издържат в такива случаи, като приемат обичайния витамин Magne B6.

Гръден кош. Също така започва да расте постепенно и може да продължи да увеличава обема си дори след раждането. Съвсем нормално и естествено е от зърната да се появи жълтеникава течност. Това е предвестникът на кърмата - коластрата. Не го изцеждайте, просто използвайте обикновени меки салфетки, ако е необходимо..

Болезнени усещания. Най-често има неприятни болки в кръста и гърба. Това се дължи на повишен стрес върху мускулите и ставите. Появата на крампи в краката се дължи на увеличаването на теглото на жената и в резултат на това натиск върху краката. Решението е редовна почивка и релаксиращи масажи.

Ако долната част на корема се дърпа или боли, това също е причина да се консултирате с лекар. Подобен симптом може да сигнализира:

 • отлепване на плацентата;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • ерозия на шийката на матката (ако болката се появи след секс или преглед от гинеколог).

Изтичането на околоплодна течност, абсолютно прозрачна течност, без мирис и без цвят, е причина да бъдете предпазливи. Ако това се случи след 22 седмици, има всички шансове за спасяване на бременността. Но ако те изтекат силно или напълно се излеят преди това време, това е заплаха. Ако се появи дори намек за тях, трябва незабавно да отидете в медицинско заведение.

Разпределения. Белите и светложълтите цветове на разреждане са приемливи и не са обезпокоителни. Ако придобият наситени жълти или зеленикави нюанси, придружени от неприятна миризма, консултирайте се с лекар. Това най-вероятно е проява на инфекция, която трябва да се лекува спешно..

Сърбежът и болезненото уриниране показват цистит. В „интересна позиция“ момичетата стават най-уязвими към него. Ако го пренебрегнете, можете да получите пиелонефрит или възпаление на бъбречната тъкан..

Със значително увеличаване на треперенето вътре в корема, детето ви съобщава за липса на кислород. По-често се разхождайте на чист въздух.

Замразена бременност. По-типично за началото на бременността, но може да се появи и в средата. Причините за това може да са много (неизправности в работата на ендокринната система, влиянието на негативни фактори, стрес, сериозни телесни увреждания и др.).

Жената го усеща. Тя знае приблизителното ежедневие на бебето си, по кое време е най-активно, когато спи. Следователно първият признак е продължително отсъствие на движения. Нормата е около 10 движения на ден.

Анализи и ултразвукови показатели на 20 седмица от бременността

Сега ще трябва да посещавате предродилни клиники два пъти месечно. Ще се изисква скрининг ултразвук (ултразвук). Той предоставя най-изчерпателната информация. Основни задачи:

 • оценка на състоянието на плацентата;
 • изследване на бъбреците, черния дроб, стомаха, белите дробове и други вътрешни органи на бебето;
 • анализ на количеството вода около плода (т.нар. околоплодна течност).

Сърцето се изследва много внимателно, за да се изключи развитието на дефекти.

Взимат се кръвни тестове за контрол на нивото на захарта и своевременно откриване на анемия, урина - проследяване на бъбреците. Правят се и тестове за откриване на полово предавани инфекции.

Освен това е възможно да се предпише биохимичен кръвен тест. Нарича се още тройно тесто. Извършва се, за да се определи нивото на hCG (хорионгонадотропин), алфа-фетопротеини и естриоли. Ако резултатите са извън диапазона на приемливите стойности, тогава съществува заплаха от малформации на бебето или дори хромозомни аномалии.

Препоръки и полезни съвети

На 20-21 седмица от бременността трябва да започнете активно да наблюдавате себе си и тялото си..
Специални кремове, които могат да бъдат закупени в аптеките, ще помогнат в борбата с появата на стрии по корема и гърдите. Обикновеният зехтин също ще работи..

Хранене. Помислете внимателно и балансирайте диетата си. Токсикозата свърши и апетитът се връща, но категорично не се препоръчва добавянето на повече от половин килограм на седмица.

Основното правило е да се храните често, но на малки порции. Закуската и обядът трябва да са пълни, но вечерята да е много лека. Отдавайте предпочитание на постно месо и риба, ферментирали млечни продукти, зърнени храни (особено елда и овесени ядки, богати на желязо), зеленчуци и плодове. Ограничете приема на сол, тъй като тя насърчава подпухналостта.

Физически упражнения. Можете и трябва да се движите. Чувствайте се свободни да посетите фитнес и пилатес, да посетите басейна, да се запишете за танци или йога за бременни жени. И просто ходете повече. За да се отървете от болки в гърба и кръста - следете стойката си и правете специални упражнения за облекчаване на стреса.

Интимен живот. Отказът от секс е показан само в случай на предлежание на плацентата или други противопоказания. Ако здравословното състояние е нормално, не си отказвайте удоволствието. Но избягвайте натиска върху стомаха си.

Обувки и облекло. Поради увеличеното натоварване на краката, опитайте се да избягвате обувки с високи токчета (допустима височина до 5 см) и платформа. Що се отнася до бельото - отдайте предпочитание на бикини, изработени от естествени материали. Естетичният вид на бюста ще помогне да се поддържа удобен, правилно монтиран сутиен.

За да научите повече - гледайте видеото и разговаряйте във форумите с майки, които вече са родили. Информацията от първа ръка е най-надеждната и ще ви помогне да се настроите правилно.

Размер на плода на 19 и 20 гестационна седмица

Когато календарът наближи 19-та седмица, бъдещата майка има забележима закръгленост на корема. Тя чувства леки движения и първите сътресения на детето си, всяко от които носи уникална радост и осъзнаването, че вътре расте нов живот. На 20 гестационна седмица размерът на плода ви позволява да оцените правилността на неговото развитие и липсата на аномалии.

Началото на втория триместър се счита за най-благоприятно за бременна жена. Заобленият корем и бременността не създават неудобства при извършване на ежедневни дейности, но са приятни за окото.

19 гестационна седмица: размер на плода

По това време родителите вече знаят пола на бебето. Ако говорим за външния вид на бебето и протичащите с него процеси, тогава плодът вече е напълно оформен. Размерът му в нормални граници прилича на кокос:

 • Тегло около 270гр.
 • Височина в рамките на 16-23 cm.

Седмица 19 се характеризира с факта, че бебето все още не може да отвори очите си, тъй като те са покрити с ембрионален филм. Но плодът има напълно оформени клепачи и дори вежди. Той проявява своята активност независимо от будност или сън. Жената трябва да бъде чувствителна към движенията на плода, броят им не трябва да бъде по-малък от 4 пъти на час.

Особености на развитието на плода на 19 и 20 седмица от бременността

Бременността до началото на втория триместър се характеризира с формирането на основните системи и органи на плода. Въпреки това плодът продължава активното си развитие и растеж..

През този период нервната, храносмилателната и кръвоносната системи започват да функционират напълно. Образуват се зачатъците на моларите. Дихателните органи на плода са напълно оформени. По цялото тяло се появява първата линия на косата - лунго. Кожата на бебето става по-гладка и плътна благодарение на слоя мазнина отдолу. Единственото изключение е лицето, тъй като няма мазнини, то остава набръчкано.

Когато дойде 20-та седмица от календара, благодарение на образуването на бели и червени кръвни клетки в кръвта, плодът е в състояние да издържа на инфекциозни патогени и много заболявания. Бременността е труден период за жената, през който тя трябва особено внимателно да се предпазва от различни заболявания.

Производството на първичен лубрикант започва върху кожата. Той предпазва тялото в естествената водна среда на плода и улеснява преминаването му през родовия канал.

По това време ръцете и краката на трохите са пораснали, а малкото тяло е станало пропорционално. Въпреки малките си размери, плодът скоро ще се превърне в напълно независимо и жизнеспособно дете..

На този етап от бременността започва постепенно заместване на хрущялната тъкан в тялото с костна тъкан. Мозъкът на плода претърпява най-голямо развитие. Той съдържа области, които са отговорни за вкусовите, звуковите, тактилните и други възприятия..

Бъдещата майка най-вероятно дори не подозира какви умения нейните трохи вече имат:

 • жестикулация;
 • способността да се вземат ръце;
 • способността да задържа пъпната връв;
 • отваряне на устата и поглъщане на околоплодна течност;
 • завъртане на главата и докосване до нея;
 • способността да се чува и възприема речта.

Малкият човек има свои вкусови предпочитания и може да направи гримаса, ако майка му яде нещо, което не му харесва. Плодът чува и разпознава гласовете на родителите. Движенията му са анимирани, когато говорите с него.

Размер на плода на 20 седмици: норма и патология от гледна точка на водещи експерти

Условният растеж и теглото на трохите показват успех в съзряването на тялото му. Тези параметри се определят по време на планирания ултразвук.

Струва си да се подчертае, че докато не започне 20-та седмица от календара, растежът на трохите се измерва от короната на главата до опашната кост. Това се дължи на факта, че краката му са свити и не е възможно да се правят по-точни измервания. Когато дойде седмицата, плодът се измерва от короната до петите..

Ключовата задача на ултразвука през тази седмица е да идентифицира възможните патологии на развитието на бебето. Масата на трохите през този период достига 500 г. Това ви позволява надеждно да определите пола му и да проучите състоянието на основните органи и системи. Лекарят измерва коремната обиколка на трохите, дължината на бедрената кост и междувенечния размер на главата. Получените показатели ви позволяват да определите размера на бебето и да изясните времето за раждане, ако бременността е нормална.

Ако размерът на тялото е по-малък от установените норми, се предполага вътрематочно забавяне на растежа. Може да бъде от два вида:

 • Асиметрични (параметрите на крайниците и главата са в нормални граници, а размерът на тялото е по-малък. Благоприятна прогноза).
 • Симетрично (еднакво намаляване на частите на тялото).

Когато се открие тази патология, лекарят предписва лекарствена терапия, насочена към подобряване на доставката на хранителни вещества на детето. След завършване на курса на лечение се провеждат допълнителни изследвания. Л.В. Захарова казва, че ако има съмнение за усложнение или патология, селективни изследвания могат да се извършват в неограничени количества, без да се разчита на седмици в календара.

Специалистът трябва да проведе подробно проучване на структурата на органите: целостта на черепа, отвореността на конците и фонтанелата, които позволяват на мозъка да се развива и расте. Също така е важно да се извърши адекватна оценка на мозъчните структури в съответствие с гестационната възраст..

Особено внимание се отделя на очите и междуочното разстояние. Оценява се целостта на горната устна и долната челюст. Дали плодът може да суче след раждането зависи от тяхното състояние..

Задачата на лекаря е да провери липсата на ултразвукови аномалии, характерни за хромозомните патологии. Диагностикът трябва внимателно да изследва целостта на гръбначния стълб, предната коремна стена и пъпната връв.

Специалистът оценява целостта на ръцете и краката на трохата, тяхното положение и движения. Обръща се внимание на структурата, функционалността и подредбата на различните органи. Структурата на сърцето на детето и редовността на сърдечната дейност са особено внимателно проучени. Това се дължи на факта, че дори бременността да протече безопасно, вродените сърдечни патологии често се диагностицират сред новородените..

Според професор Филип Дженти, подлагането на всички планирани ултразвуци на 20-та седмица от бременността незабавно ще идентифицира сърдечна аномалия и ще увеличи шанса на детето да оцелее. Нивото на съвременната медицина ви позволява да започнете лечение на плода в утробата.

Експерт: Марина Игоревна Белоглазова,
генетик, специалист по подготовка на раждането

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.

19-та седмица от бременността: какви промени да очаквате тази седмица?

19 акушерска седмица на бременността е третата седмица от петия акушерски месец на бременността. По това време вероятно ще започнете да усещате движенията на бебето си, докато все още леките трепери носят само наслада и емоции. Детето ви активно расте и се развива и вие се променяте с него. В тази статия ще разберем какви промени се случват тази седмица..

19 седмици, колко месеца е? Седмица 19 е средата на акушерския месец 5 (19 седмици = 4 месеца и 13 дни или 133 дни от бременността). Вие сте във втория триместър.

Развитие на бебето в 19 гестационна седмица

Размерът на плодовете достига 20-21 сантиметра. Теглото на детето е 200-230 грама. Дете с големината на грейпфрут.

Тази седмица мозъкът и нервната система се развиват активно. Нервните окончания преплитат мозъка и пътуват надолу по гръбначния стълб до цялото тяло. Така бебето започва да се движи съзнателно. Мозъкът се развива активно и се формира. Полагането на коренови зъби е започнало под млечните зъби. Има и активно развитие на белите дробове. Далакът започва да изпълнява своята функция, като помага на черния дроб и костния мозък да циркулират кръв..

Мазнините се събират активно в тялото на бебето. Кожата вече не е толкова прозрачна, сега е зачервена и има гънки. Отгоре кожата продължава да бъде покрита със защитна смазка, която се натрупва в подмишниците, шията и под коленете. Помага на бебето, предпазва го от заобикалящите го бактерии. През това време скелетът продължава да се вкостенява, много хрущяли вече са се превърнали в кости.

Детето е активно, движенията му са координирани. Той се усмихва, прозява се, свива пръсти в юмрук. Ръцете и краката станаха пропорционални на тялото. Сега кракът на вашето бебе е с размер около два сантиметра..

Той е постоянно, въпреки че спи, въпреки че е буден, той е в движение, завърта врата си и вече е започнал да реагира на стимулация отвън. Тоест, когато го погалите по корема, той го усеща.

Основното му забавление е това, което чува. Той се интересува от слушане на обкръжението ви, той, слушайки, реагира на всеки ваш звук. И пулсът ви му дава спокойствие. Сега бебето има връх в развитието на всичките пет основни сетива, мозъкът вече е определил местата, отговорни за вкуса, слуха, зрението и допира. През тази седмица внимавайте с храната, тъй като през този период бебето е чувствително към храни, съдържащи алергични вещества. Те могат да причинят алергии след раждането..

Чувства на бъдещата майка на 19-та седмица от бременността

На 19-та седмица от бременността най-често бременната жена се чувства добре, въпреки че може да се измори от предишния привичен стрес, както на работа, така и у дома. Нежелателно е да се уморявате по това време, следователно бъдещата майка трябва да се вслуша в състоянието си и, ако тялото изисква релаксация, да си позволи почивка и спокойствие.

Вашата матка вече е нараснала доста - дъното й достига нивото на пъпа. Отсега нататък тя ще расте с около инч на седмица. Можете дори сами да изследвате матката си. Намира се на 1,3 см под пъпа. Може да почувствате и болка в долната част на корема. Не се притеснявайте - мускулите и връзките са просто опънати, за да поддържат стомаха..

С нарастването на бебето теглото ви също се увеличава, бедрата стават по-широки. Коремът е нараснал много и сега, може да има някакъв дискомфорт в пъпа - уголемената матка започва да го притиска отвътре. Някои жени изпитват нещо като изпъкване на пъпа: той изглежда „излиза“ и става „външен“.

С нарастването на корема позата може да се промени при бременната жена, долната част на гърба започва да се навежда напред, тазовите кости се разминават. Такива промени, като се вземе предвид наддаването на тегло, могат да провокират болки в гърба у бъдещата майка. Подкрепа за гърба и специални упражнения за бременни жени: гимнастика или йога ще помогнат за облекчаване на състоянието. Проблемът с избора на позиция за сън става все по-спешен и като цяло бременната жена може да изпита периоди на безсъние.

Наддаване на тегло бременна на 19 седмица

През 19-та седмица на бременността бъдещата майка може да добави 300-550 грама към теглото си. Общото увеличение на телесното тегло от момента на зачеването на дете през този период може да варира от 3,8 до 6,2 кг. Този показател може да се отклонява донякъде от нормата, в зависимост от индивидуалните характеристики на жената. Плацентата тежи около 170 g, околоплодната течност - 320 g, същата - 320 g - матката тежи. Теглото ви също се увеличава поради растежа на гърдите ви! Всяка гърда вече може да добави до 180 грама! Във втория триместър наддаването на тегло на седмица обикновено е 450-650 g.

Фетални движения на седмица 19

Що се отнася до определени дати, не е възможно да се каже със сигурност кога бъдещата майка ще усети първите движения на плода по време на бременност. Смята се, че първородните бременни жени започват ясно да усещат движението на бебето си на около 20 седмици. Ако бременността не е първа, тогава бъдещата майка може да усети активността на детето на 18 седмици. А някои жени отбелязват движения дори по-рано..

Но много, точно на 19-та седмица от бременността, вече усещат ясно движенията на плода и могат да ги различат от другите процеси, протичащи в тялото. Между другото, моментът на усещане на активността на трохите също зависи от местоположението на бебето в утробата. Така че, ако плацентата е прикрепена към предната стена на матката, най-вероятно жената ще почувства движението по-рано. Ако има място на задната стена, тогава моментът на първите движения на плода по време на бременност вероятно ще дойде на по-късна дата. Във всеки случай, ако бъдещата майка не забележи движение, усещания на 19 седмица, тогава това е нормално.

Болка в стомаха на 19-та седмица

Болката на 19-та седмица от бременността, локализирана в корема, е може би най-честото оплакване на бъдещите майки. Причините за тази болка могат да бъдат много. От 19-та седмица е третият критичен период на бременността. И така, поради активно растящата матка мускулите и връзките на матката се разтягат. И ако коремът расте с бързи темпове, тогава системата от връзки и мускули просто няма време да реагира и възниква болка. Издърпва корема на бъдещите майки често и в случай, че има повишен тонус на матката. Може да се разпознае и по твърд корем..

Освен това, ако стомахът боли на 19 седмици, това може да означава заплаха от прекъсване на бременността. В същото време често се отбелязва и симптом като кървене от влагалището. Ако стомахът не се дърпа само на 19 седмици, но има остра болка при стрелба, това може да означава отлепване на плацентата, което най-вероятно също ще бъде придружено от кървене. В допълнение, коремна болка може да се появи поради лоша диета или отравяне..

Само специалист може да установи причината за болката, затова, ако се появи някаква болка, най-добре е да потърсите медицинска помощ и да осигурите на бъдещата майка спокойствие!

Календар за бременност. 20-та акушерска седмица

В календара 20-та акушерска седмица на бременността, 18-та след зачеването, 16-та от забавена менструация. Точно половината от периода на бременността е назад.

 • Как се чувства бъдещата майка?
 • Какви промени настъпват при плода?
 • Трябва ли да взема тестове и да посетя гинеколог?
 • Какви препоръки за хранене, дневен режим и поведение могат да помогнат за избягване на дискомфорт и последствия?

Проблеми и трудности, възникващи през 20-та седмица на бременността (според акушерските изчисления).

Плод. Развитие през 20-та акушерска седмица

Плод през 20-та седмица от бременността

Тази седмица плодът продължава да расте и да се развива, достигайки дължина 25 см и тегло 300 г. Размерът на нероденото бебе може да се сравни с кокос..

Към средата на бременността в тялото на бъдещото бебе вече са се формирали почти всички органи и системи. Има активен процес на тяхното включване в дейността на тялото.

Нервната система работи активно, продължавайки развитието си. В мозъка има активен процес на изграждане на кората и образуване на извивки. Миелинизацията (покриваща невроните на мозъка с миелин), започнала преди няколко седмици, позволява на импулсите да пътуват през нервните окончания много по-бързо, като осигуряват точни команди на всички части на тялото.

Процесът на установяване на цялостна проводимост продължава между централната и периферната нервна система. Ако преди 2 седмици движенията на плода са били хаотични, то на сегашния етап от развитието те са по-координирани.

Стомашната система активно овладява функциите на храносмилането. Околоплодната течност, случайно погълната от плода, стимулира производството на стомашен сок. В околоплодната течност (околоплодната течност) са епителни клетки, лануго частици, които след смилане в стомаха постъпват в червата, образувайки меконий (оригинални изпражнения). По време на периода на вътрематочно развитие не се извършва движение на червата и меконийът се събира в дебелото черво. Той ще бъде пуснат в първите дни след раждането на бебето, под формата на черни или тъмнозелени изпражнения.

Кръвоносната система е напълно оформена и работи активно. Сърцето на плода все още бие много бързо (около 150 удара в минута). Той е 4-камерен, различава се от сърцето на възрастен по размер и наличие на 2 дупки (овалния прозорец и артериалния канал). Те са необходими за осъществяването на елементарно дишане през майчиния организъм. След раждането, когато белодробната система се включи напълно, овалният прозорец и ductus arteriosus ще се затворят, насочвайки целия обем кръв към белите дробове.

Дихателната система продължава да се развива през 20-та седмица от бременността. Белите дробове са все още на първия етап на формиране, първите алвеоли тепърва започват да се формират. Бронхиалното дърво постепенно придобива познат вид, бронхиолите (крайната част на бронхиалния клон) започват да се появяват в краищата на "клоните".

Имунната система е най-активна през 20-та акушерска седмица на бременността. Хипофизната жлеза, епифизата, панкреасът и щитовидната жлеза, надбъбречните жлези навлизат в последния етап на развитие, подготвяйки се за пълно включване в защитния механизъм на плода.

Процесът на заместване на хрущяла с костна тъкан продължава. По това време бебето вече има около 270 кости, в които има активно натрупване на калций.

Препоръчва се бременна жена да контролира приема на всички необходими вещества в организма. При недостатъчни доставки на калций, магнезий и витамин D към майчиното тяло, тези полезни вещества се изтеглят от собствените резерви на жената. Често дефицитът на тези витамини води до омекотяване на зъбния емайл, отслабване на костната система на жената..

Мускулната система на бъдещото бебе е укрепена: тя тренира благодарение на движенията на плода. Всички мускули, които позволяват на плода да прави рефлекторни движения, вече са оформени: отблъсквайте се с крак или дръжка от маточната стена, групирайте се, донесете ръка до устата и т.н..

По това време кожата на нероденото дете е 4-слойна, като тази на възрастен, но покрита с пух (лануго) и първичен лубрикант. Тези характеристики са необходими за защита на кожата от околоплодните води, за поддържане на телесната температура. В бъдеще верниксът ще улесни процеса на раждане и ще бъде почти напълно премахнат след раждането. Родителите ще трябва само постепенно да изчистят главата от корички (изсушена грес).

Лицето на нероденото дете вече е добре оформено, всички органи са на мястото си. Все още няма подкожни мазнини по лицето, така че плодът прилича на възрастен мъж. Появата на слой вече е започнала в гърба и врата. Има активно поколение кафява мазнина. След раждането, благодарение на този вид телесни мазнини, новороденото няма да замръзне, стига да спи дълго време и рядко яде.

Подобряването на сетивните органи продължава: по това време се ражда ретината на очите, което осигурява превръщането на видяното в нервен импулс, възприет от мозъка. Освен това през 20-та седмица плодът се опитва да повдигне клепачите за първи път. Много скоро той ще прави това много често, а след раждането ще са необходими няколко години, докато бебето се научи да възприема цветовете и околните предмети по начина, по който го правят възрастните..

Подобрява се репродуктивната система на плода през 20-та седмица от бременността (според акушерските изчисления). Има активно образуване на жлези и гениталии. При момичетата яйчниците са почти напълно оформени, в които вече има зачатъци на около 6 милиона яйцеклетки. Момчетата завършиха процеса на формиране на пениса.

Мамо. Промени в състоянието на тялото на 20-та седмица

Мама на 20 седмици

20-та седмица от бременността за повечето майки е спокоен период. Коремът вече е забележим, но засега не пречи много на активен живот. Общото състояние е задоволително. Може да се появи дискомфорт. Най-често през този период жените се притесняват от:

 • Подуване. По това време на бременността количеството кръв в тялото на жената се увеличава с ⅓, бъбреците са под сериозен стрес. Готварската сол (натриев хлорид) от храната може да забави процеса на отстраняване на течности от тялото. Натрупаната течност - оток, най-често се появява по лицето, краката, ръцете. Специално внимание и консултация с гинеколог изискват оток, който се появява след нощен сън, който не изчезва след почивка.

Силният оток през 20-та седмица от бременността е предвестник на късна токсикоза. При отрицателно развитие на ситуацията: отсъствието на лечение и корекция на диетата, появата на бъбречни заболявания, нарушения в работата им;

 • Рязко влошаване на зрението. Към 20-та седмица почти всички бременни жени започват да усещат намаляване на зрителната острота. В повечето случаи това е нормален процес, но ако зрението се е влошило много, има съпътстващо заболяване (захарен диабет, хипертония), появата на този симптом е сигнал за консултация с гинеколог.

По време на бременност жената трябва периодично да прави изследвания на кръвната захар, да следи кръвното налягане и да прави тест за урина. Тези мерки ви позволяват да забележите своевременно патологични промени и да вземете мерки за минимизиране на последствията. Намаленото зрение е симптом, за който е препоръчително да се каже на гинеколога. Най-вероятно лекарят ще назначи допълнителни изследвания (тестове);

 • Диспнея. Увеличаването на матката продължава и тази седмица и почти всички бременни жени започват да изпитват натиск върху белите дробове. Изразява се с появата на задух, чувство на липса на кислород. Това е нормален процес, но е препоръчително да се грижите за често проветряване на помещенията, в които е бъдещата майка, ежедневни разходки на чист въздух.
 • Повишено уриниране. Честото използване на тоалетната през 20-та седмица на бременността се причинява от увеличаване на матката и количеството кръв в тялото на жената. От една страна, бъбреците произвеждат повече урина, а от друга, има активен натиск от матката върху пикочния мехур. Малко упражнения могат да облекчат това състояние, да намалят броя на пътуванията до тоалетната: преди да пикае, бременната жена трябва да се наведе напред, увеличавайки натиска върху пикочния мехур. След това уринирайте. Също така е добре да започнете да тренирате тазовите си мускули с упражнения на Кегел;
 • Диспепсия. Неприятните усещания в стомаха, киселини, тежест, повишено образуване на газове не са необичайни през 20-та седмица на бременността. Причините за появата на този симптом са натискът на матката върху стомаха и инхибирането на сфинктера, което предотвратява изпръскването на солна киселина от стомаха в хранопровода. За да се намалят проявите на диспепсия, е желателно:
  • яжте 5-6 пъти на ден на малки порции;
  • премахване на никотин и алкохол;
  • избягвайте кафе, пикантни храни, домати, неразредени плодови сокове;
  • опитайте се да пиете и ядете топла храна, избягвайте много топло и студено;
  • не яжте преди лягане;
  • заемете удобна поза за сън, на ваша страна.

Тези препоръки са достатъчни за намаляване на интензивността на проявите при лека диспепсия. Ако симптомът продължава да причинява неудобства, е необходима консултация с гинеколог, евентуално назначаване на лекарства;

 • капки в кръвното налягане. На 20-та седмица от бременността са възможни промени в показателите на кръвното налягане както надолу, така и нагоре. В резултат на това жената може да изпита слабост, скованост, световъртеж, главоболие. При единична поява на симптом е необходимо да се контролира дневният режим. В случай на повторение или тежка проява е необходима консултация с гинеколог.

Повишаване на кръвното налягане над 140/90 изисква специално внимание. Това може да е предвестник на късна токсикоза. Диагнозата и лечението на това състояние трябва да се извършват от лекар, за да се сведе до минимум възможните усложнения..

 • Появата на стрии на корема и гърдите, повишена пигментация на кожата. Бременността често е придружена от козметични промени. Появата на тъмни ивици по корема и гърдите - стрии, в повечето случаи се причинява от ниската еластичност на кожата. Ако храненето на кожата не се подобри своевременно, ивиците могат да останат за цял живот. Гинекологът може да посъветва подхранващ крем или метод за минимизиране появата на стрии.

Пигментация на кожата (маска за бременност): Появата на тъмни петна около устните, носа, очите е естествен процес, причинен от повишените нива на хормоните. След раждането на бебето петната изчезват в рамките на няколко месеца. За да намалите силата на това проявление, препоръчително е да предпазите лицето от пряка слънчева светлина, използвайте слънчев крем, препоръчан от лекар..

Разбъркване

Ако една жена през предходните седмици все още не е чувала дългоочакваното движение на плода, това може да се случи в момента. Обикновено бъдещата майка може да усети движенията на бебето за първи път до 22 седмици.

Посещение на акушер-гинеколог

На 20-та седмица от бременността жената може да бъде насрочена за уговорена среща с гинеколог. В навечерието на срещата трябва да преминете тест за урина и кръв (препоръките бяха издадени при последния прием). По това време обикновено се извършва преглед на стола, така че трябва да вземете подложка със себе си.

По време на срещата лекарят ще измери кръвното налягане, температурата, теглото и коремния обем. Гинекологът ще попита за появилите се усещания, промени в здравословното състояние. Стетоскоп ще слуша сърдечния ритъм на плода. Освен това лекарят ще усети плода през коремната стена.

На 20-та акушерска седмица на бременността много жени отбелязват увеличаване на разсеяността и непоследователността, така че е добре да запишете въпроси, които се появяват пред лекаря предварително, за да не забравят.

По това време може да се даде препоръка за планирано ултразвуково сканиране и „тройно изследване“. Най-често жените, които не са преминали първия скрининг, с особеностите на протичането на бременността или съмнителни резултати при първия анализ, се изпращат за допълнителен кръвен тест (тройно изследване).

Ултразвук и анализи

Посещение на лекар през 20-та седмица

През 20-та акушерска седмица на бременността, жената трябва да се подложи на тестове за урина и кръв, преди да го вземе. Анализът на урината ви позволява да оцените качеството на пикочната система, да изключите латентен възпалителен процес. Кръвни тестове от пръст: общо и за захар, се правят, за да се следи общото състояние на организма. Тези проучвания са важен елемент за проследяване на благоприятния ход на бременността, затова препоръчваме да ги приемате навреме.

Прожекция

Препращането към ултразвук на този етап от бременността е 2-рия планиран скрининг. Извършва се за идентифициране на възможни патологии в плода и проследяване на състоянието на матката и плацентата. На този етап от бременността лекарят изследва:

 • състояние на плода. Измерва обиколката на главата (OH), дължината на раменната кост (DPC), дължината на бедрото (DBK), ширината на главата (BPD);
 • етапът на фетално развитие: състоянието и степента на развитие на всички вътрешни органи и системи, тяхното съответствие с гестационната възраст;
 • местоположението на плода в матката;
 • мястото на закрепване на пъпната връв и плацентата, тяхното състояние;
 • обем на околоплодната течност.

Получените данни ни позволяват да направим изводи за хода на бременността, наличието на заплахи за здравето на жената и нероденото дете. Ако се открият несъответствия в параметрите на плода с термина, патологии на матката, плацентата, пъпната връв, е възможно да се назначат допълнителни изследвания и анализи.

Ако бебето обърне дясната страна, тогава лекарят може да каже на бъдещите родители с висока точност пола на нероденото им дете..

„Тройно изследване“ на 20-та седмица от бременността се прави, за да се определи дали има вероятност плодът да развие вродени заболявания. В кръвта на жената се измерва нивото на hCG, естриол и алфа-фетопротеин. Въз основа на получените данни специалистите могат да предположат кои генетични заболявания могат да се проявят. Но това не е 100% резултат, а само идентифицира рисковите групи за възможни усложнения. За да се потвърди наличието на това или онова заболяване, е необходимо да се проведат допълнителни инвазивни изследвания (амниоцентеза, кордоцентеза и др.). Жената има право да откаже допълнителни прегледи.

Матка и корем

През 20-та седмица от бременността, дъното на матката е на нивото на пъпа. Височина на матката в изправено положение от 18 до 24 cm.

Ако жената има първата бременност, броят на килограмите съответства на разрешените стандарти и няма усложнения, тогава стомахът по това време изглежда спретнат, стърчи напред, добре се откроява над тазовите кости.

В случай на повтаряща се бременност, ако тя е преминала до 5 години след раждането, коремът може да се различава: да бъде по-голям по размер, леко да се „увисне“ напред.

Болки в корема и други части на тялото

През 20-та седмица от бременността жената може да изпитва неприятна болка. Добре е, ако жената може своевременно да определи кога да отиде на лекар и как да намали интензивността на симптома, преди да приеме.

Стомашни болки

20-та седмица може да бъде придружена от неприятни и болезнени усещания в корема. От какво естество на болката и колко често тя се проявява, са възможни различни решения:

 • Маточният тонус е болезнено усещане в корема, придружено от напрежение по цялата повърхност. Ако тонусът се появи след физическо натоварване и стрес, трябва да си починете: легнете и се отпуснете. Симптомът е изчезнал - трябва да се опитате да избягвате действия или ситуации, които провокират тонуса. Ако ситуацията се повтаря или има постоянно напрежение по цялата повърхност на корема, е необходима спешна консултация с гинеколог;
 • Нарастваща болка: увеличаване при натискане, поява на спазми, придружени от промяна в цвета на отделянето или повишаване на температурата над 37,5 С - причина за спешно търсене на медицинска помощ;
 • Болката в дясната или лявата страна, при внезапно движение, стоене или седене, най-често се причинява от напрежение в коремните мускули. Ако болката изчезне бързо след промяна на позицията на тялото ви, не е необходимо лечение. Говорете с вашия гинеколог за необходимостта от антенатална скоба.

Болка в гърба

По време на този етап от бременността много жени започват да изпитват болки в гърба. Най-често те се появяват в района на сакрума в късния следобед. Появата на този симптом е причинена от повишено тегло и изместване в центъра на тежестта. Гръбначният стълб изпитва допълнителен стрес, като вечер реагира с болка. Антенаталната превръзка може да помогне за намаляване на тежестта на симптома..

Силната болка, локализирана отдясно или отляво на гърба на нивото на корема, е симптом, който изисква спешна консултация с гинеколог. Ето как могат да се проявят нарушения в работата на бъбреците, възпалителни процеси.

Болка и крампи в краката

Краката също са претоварени през 20-та седмица от бременността. В резултат на това болката може да се появи поради различни причини: липса на витамини, разширени вени, оток. За да определите причината за болката, трябва да посетите лекар, да се изследвате, за да изключите възможността за прееклампсия. Потърсете спешно медицинска помощ, ако болката продължава след нощен сън.

Главоболие

Ако жената има главоболие през 20-та седмица от бременността, тогава нейното кръвно налягане трябва да бъде измерено. Ако показателите са под 90/60 или над 140/90, трябва да се свържете с гинеколог за съвет.

Ако кръвното Ви налягане е нормално, можете да опитате да пиете чиста вода и да проветрите добре стаята. Доста често главоболието се причинява от недостатъчна течност или липса на кислород. Ако болката продължава в рамките на 30 минути, е необходима консултация с лекар.

Разпределения

Обикновено на 20-та акушерска седмица на бременността отделянето е светло или млечно на цвят, практически не мирише. Консултацията със специалист изисква разпределение, което има:

 • червено, кафяво, зелено или жълто;
 • със силна неприятна миризма;
 • подсирена или люспеста структура;
 • с гной;
 • много тънък, воднист.

Кървене и менструация

Обикновено не трябва да има кървене или менструация през 20-та седмица от бременността. Всяка поява на кръв от влагалището е причина спешно да се потърси медицинска помощ.

Хранене

Хранене през 20-та седмица от бременността

До 20-та седмица на бременността жената започва да усеща значителен натиск от нарастващата матка върху стомашно-чревния тракт и отделителната система. При повечето жени се появяват киселини, метеоризъм, чувство на тежест в стомаха, отоци и други прояви с различна интензивност. Спазването на някои диетични правила може да намали честотата и тежестта на неприятните усещания:

 • Дробна храна. Жената трябва да се храни често, на малки порции. Оптимално е диетата да се раздели на 5-6 хранения;
 • Не смесвай. Препоръчително е да ядете едно ястие на едно хранене, без да натоварвате стомаха с голямо разнообразие;
 • Изключете от диетата пикантни и силно подправени ястия, сушени, пушени;
 • Намалете количеството консумирана сол до минимум;
 • Избягвайте храни и ястия, които са трудно смилаеми (картофено пюре, мазни супи, круши, гъби);
 • Яденето на топла храна, като се избягват много топли и студени храни.

Спазвайки тези правила, трябва допълнително да наблюдавате приема на всички необходими вещества в организма. Ежедневната диета трябва да включва:

 • млечни продукти (сирене, извара и др.);
 • зеленчуци и плодове (сурови и на пара, варени, печени);
 • каша (елда, неполиран ориз, овесени ядки и др.);
 • месо (пилешко, телешко, телешко и др.);
 • карантия (черен дроб, сърце, стомаси);
 • пълнозърнест хляб;
 • сушени плодове и ядки.

На 20-та седмица от бременността е необходимо да се контролира количеството храна, за да се избегне напълняване. Препоръчително е да се даде предпочитание на храни с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали.

Витамини

Доста често на 20-та седмица от бременността гинеколозите предписват на жената да приема допълнително витаминни комплекси или някои минерали (калций, магнезий, йод, витамин D и др.). Назначаването трябва да се следва внимателно, като се използват лекарства в строго предписана доза. Витаминните комплекси и добавки, в идеалния случай, са само допълнение към основната диета.

До 20-та седмица на бременността жената обикновено трябва да наддаде от 4 до 6 кг. Жените с нисък индекс на телесна маса могат да наддават до 8 кг, с висок индекс малко под 4 кг. През следващите 7 дни е препоръчително да добавите не повече от 500 g.

Може и не

Бременността е тест за женското тяло, разкриващ слаби места. Спазването на прости правила за здравословен начин на живот и някои препоръки помага да се намали вероятността от негативни прояви. Бременната жена трябва:

 • откажете се от алкохола, тютюнопушенето (активно и пасивно), употребата на наркотици;
 • избягвайте контакт с тежки химически съединения, опитайте се да използвате минимум козметика;
 • ако е необходимо, боядисайте косата на главата, изберете боя без амоняк;
 • разхождайте се навън ежедневно (за предпочитане в парк, гора, близо до водни тела);
 • занимавайте се с разрешени спортове (плуване, пилатес, водна аеробика);
 • често проветрявайте стаята, особено преди лягане;
 • поддържайте къщата чиста. Препоръчително е да се извършва мокро почистване всеки ден, за да се избегне натрупването на прах, появата на мухъл, гъбички;
 • внимателно следете собствената си хигиена;
 • без разрешението на гинеколога, не посещавайте бани, сауни, не вземайте гореща вана;
 • изпълнете предписанията на лекаря, подложете се на скрининг своевременно и вземете необходимите тестове;
 • избягвайте стрес, преумора, тежък физически труд;
 • не вдигайте тежки предмети;
 • носете удобни, свободни дрехи, нискоскоростни обувки;
 • опитайте се да не се свързвате с болни хора, избягвайте масови събития;
 • не се самолекувайте, използвайте народни средства само след консултация с гинеколог.

Спазването на тези прости правила ще ви позволи да избегнете много нежелани последици, да намалите интензивността на неприятните симптоми.

През 20-та акушерска седмица на бременността сексът не е забранен, освен ако няма пряка забрана от страна на гинеколога. Добре изпъкналият стомах изисква бъдещите родители да спазват мерките за безопасност:

 • изберете пози, които изключват натиска върху стомаха;
 • внимателно наблюдавайте благосъстоянието на жената по време на полов акт;
 • да се ръководи от принципа на взаимно съгласие.

Проблеми от 20-та седмица на бременността

Проблеми от 20-та седмица на бременността

На 20-та седмица от бременността жената може да се сблъска с някои проблеми, за които е препоръчително да знае предварително..

Недохранване

По време на ултразвуково сканиране може да се открие недостатъчно количество околоплодна течност през 20-та седмица от бременността. Това е много опасно състояние за развитието на плода, при липса на контрол и лечение от специалисти, има голяма вероятност за поява на много малформации, преждевременно раждане..

Когато се открие тази патология на бременността, на първо място, е необходимо да се установи причината за ниското ниво на вода и да се вземат мерки за увеличаване на количеството на околоплодните води. В повечето случаи се изисква хоспитализация в медицинско заведение за контрол на ситуацията и лечението..

Многоводие

При ултразвук на 20 седмица от бременността лекарят може да открие излишък на околоплодна течност, което е патологично състояние. Голямо количество околоплодна течност може да доведе до преждевременно раждане, вътреутробна смърт на плода и тежки малформации.

Ако това патологично състояние се открие през 20-та седмица на бременността, на първо място, е необходимо да се установи причината за това негативно явление и да се предпише лечение. В повечето случаи са необходими хоспитализация и внимателно наблюдение от лекарите..

Признаци на гестоза

Късната токсикоза (гестоза) е патологична реакция на организма към бременност. В повечето случаи се появява през последните седмици и при липса на надзор от специалисти може да доведе до сериозни последици: бъбречна недостатъчност, смърт.

Предвестници на късна токсикоза могат да се появят през втория триместър, така че бременната жена трябва да информира гинеколога за всички нови усещания и симптоми. Особено важно е да уведомите Вашия лекар за:

 • появата на отоци;
 • скокове на кръвното налягане;
 • тежко зрително увреждане;
 • чести главоболия;
 • дискомфорт по време на уриниране;
 • стрелба болка в страните;

С ранното откриване на признаци на гестоза е възможна навременна корекция и лечение на патологични състояния, създаващи условия за облекчаване на дискомфорта, минимизиране на риска от усложнения.

Превия или отлепване на плацентата

Скринингът на 20 седмица от бременността може да разкрие патологични състояния на плацентата (специален орган на бременността, отговорен за храненето, дишането на плода, прочистването на тялото му от нежелани вещества).

Най-често плацентата се намира на задната стена на матката, достатъчно висока. В някои случаи той е фиксиран на дъното, частично или напълно припокривайки фаринкса на матката. Това състояние е опасно с възможно тежко кървене, преждевременно раждане и усложнения по време на раждането. На 20 седмица от бременността все още е възможно „мигриране“ (растеж) на плацентата нагоре по стената на матката и нормализиране на ситуацията за раждане.

За да се избегне най-лошият сценарий, когато се открие предлежанието на плацентата, е необходимо да се следи състоянието му от лекари, евентуално хоспитализация.

Друг патологичен процес на плацентата е нейното отделяне. Тя може да бъде различна по размер, форма, вид и сложност. В най-лошия случай отделянето заплашва с прекъсване на бременността и кървене, последвано от смърт на плода..

Когато се открие тази патология, е необходимо внимателно наблюдение на лекарите, назначаването на подходящо лечение.

Избледняваща бременност

Спирането на развитието и смъртта на плода са възможни на всеки етап от бременността. Това се случва много рядко през 20-та седмица. Силният стрес, травмата, употребата на незаконни вещества и лекарства са основните фактори за затихването на бременността тази седмица.

Ако е настъпило избледняване, е невъзможно да се спаси плода, но трябва да се опитате да запазите плодовитостта на жената. За да направите това, трябва да почистите матката и да извършите лечение..

Възможно е да се установи избледняването на бременността на 20 седмици чрез ултразвук. Вкъщи жената трябва да бъде предупредена:

 • пълно спиране на движенията на плода през деня, ако преди това жената ги е усещала добре;
 • силна коремна болка, по-лоша при натискане;
 • появата при изхвърлянето на примеси от кръв или гной;
 • повишаване на температурата, с горните симптоми, над 37,5 градуса по Целзий.

След като открие тези симптоми, жената трябва спешно да потърси медицинска помощ..

20-та седмица от бременността е прекрасно време, когато повечето майки вече ясно усещат как се развива животът в тях. Това събитие ви кара да погледнете новата си роля по нов начин, да почувствате радостта от предстоящата среща. Малкият човек в утробата е почти напълно оформен, подготвя се за бърз растеж и наддаване на тегло.

Жената трябва внимателно да изслушва чувствата си, да спазва предписанията на лекаря и да спазва правилата на здравословния начин на живот. Добре е да говорите с бъдещото си бебе всеки ден, да му пеете песни и да говорите за това колко много го чакате. Формиращата връзка с бебето ще помогне на мама да се настрои на положителна вълна, да се подготви за радостите и трудностите на предстоящия етап.