Срокът е 16 седмици: как се развива бебето, какъв е размерът на плода, какво може да се види на ултразвук, има ли промени в благосъстоянието на майката. Препоръки на 16 седмица.

Шестнадесета седмица от бременността

До 16-та седмица на бременността бъдещата майка може с гордост да погледне забележимо заобленото си коремче, тъй като растежът на плода при това изтичане на бременност вече достига 16 см, а теглото му постепенно се приближава до 100 грама. Но си струва да се отбележи, че дори отстъпващите прояви на ранна токсикоза, които не трябва да са нормални по това време, отсъствието на гадене и повръщане не трябва да се превръщат в причина за бъдещата майка да започне да яде за двама - оптималното увеличение на телесното тегло не трябва да надвишава 2, 5 кг.

Жените, които не са бременни за първи път, може вече да усещат движенията на бебето вътре. Най-често обаче това се случва само след двадесет седмици. Височината на врата за период от 16 седмици е 16 см. Трудно е да спортувате с леко уголемен корем, но все пак трябва да правите леки упражнения, за да подготвите тялото за бременност и раждане.

Запекът не изчезва. Можете да коригирате този деликатен момент, като ядете и спазвате режима на пиене. И също - движение. Например леко ходене.

Особено опасни са бъбречните заболявания, които лесно могат да станат хронични, ако се пропусне своевременно лечение. Всяка инфекция на пикочните пътища е заплаха за здравето и живота на детето..

Може да откриете, че често имате задух дори на открито. Матката поддържа диафрагмата отдолу, няма да дишате по никакъв начин, особено ако сте в седнало положение. Появява се физиологичен хрема, което прави дишането още по-дискомфортно. Не се притеснявайте, това ще отмине. Не трябва да предписвате собствено лечение, използвайте аптечни аерозоли и капки за нос.

Може да се притеснявате от болка в ребрената част, в долната част на гърба, в корема (мускулите се разтягат), мигрена, болки в ставите (поради подуване и наддаване на тегло). Ако болките, особено в корема, ви притесняват твърде много, консултирайте се с Вашия лекар. Може би назначаването на медицинска превръзка и допълнителни изследвания за установяване на причините за дискомфорт.

Шестнадесета седмица от бременността

Развитие на плода на 16 седмици

От особеностите на развитието на бебето на 16 гестационна седмица си струва да се отбележи, че момичетата са завършили напълно полагането на яйчниците и те вече заемат типичното си място, спускайки се от горната част на коремната кухина до тазовата област - мястото на типичното им местоположение. По това време на развитие детето е завършило напълно формирането на всички основни стави и плодът има първите движения, подобни на дишането. Честотата на нормалните сърдечни удари на сърцето на бебето достига 120-140 удара в минута, което може да бъде записано с ултразвуково изследване на бъдещата майка. Детето постепенно започва да движи главата си, има първите контракции на лицевите мускули на лицето, които наподобяват гримаса. Предсърдията завършват своето формиране и са разположени симетрично отстрани на главата. Полагането на папиларни линии започва на пръстите на ръцете и краката и този модел е различен за всички хора на Земята, с изключение на еднояйчни близнаци. От този период на бременността е възможно ясно да се разгледа пола на детето по време на ултразвуковото изследване, което става много важно, ако в семействата на бъдещи родители има наследствени заболявания, които се предават, свързани с пола - цветна слепота, хемофилия.

Развитие на плода на 16 седмици

Ултразвук и анализи за период от 16 седмици

При ултразвук ключиците и белите дробове на детето са доста забележими. Бебето се държи независимо, движи се, плува в околоплодната течност. Той може да се обърне от вас и доктора на екрана, срамежливо да скрие лицето си.

По това време момчетата вече са оформили гениталиите си, но тестисите все още не са се спуснали в коремната кухина. Вече може да се определи пола на бебето с добър ъгъл.

До края на шестнадесетата седмица плодът ще порасне, главата му вече ще бъде малко повече от 3 см, тегло - 80-100 г (приблизително, малко авокадо или топено сирене). Плацентата се сгъстява, става още по-надеждно убежище за "корема".

На този етап от бременността се извършват няколко важни лабораторни изследвания, чието своевременно изпълнение дава възможност да се изключи наличието на тежки нарушения на развитието на детето. Извършва се биохимичен кръвен тест за определяне на нивото на алфа-фетопротеин, естриол и хорион гонадотропин, а отклоненията в резултатите от теста над и под нормата трябва да алармират жената и акушер-гинеколога, който следи хода на бременността. В този период на бременност, ако подозирате наличието на наследствени заболявания, е задължително да назначите консултация с генетик.

Секс за период от 16 седмици

Ако бременността се развива хармонично, тогава няма противопоказания за интимност с партньор. Сексът за период от 16 седмици не е забранен, но е важно да избирате нежни пози, така че да няма натиск върху стомаха и резки дръпвания. Не трябва да провеждате сексуални експерименти с многоплодна бременност, ниско закрепване на плацентата и заплаха от спонтанен аборт. И разбира се, ръководете се преди всичко от благосъстоянието и желанието на бременната жена.

Замразена бременност на 16 седмици

Замразяването на плода е спиране на развитието на детето в утробата на майката. До 18-та седмица продължава критичен период, през който е възможна смърт на плода. Точната причина за това явление не може да бъде идентифицирана, но най-често това се случва, когато има инфекция при майката или хромозомни аномалии при бебето, ако резусът на жената и плода са несъвместими, ако се произвежда малко прогестерон, има заплахи от околната среда или когато бъдещата майка води асоциален начин на живот, пие или употребява наркотици. Абортът в миналото може да е косвено отговорен за трагедията.

Замразената бременност се проявява с болка в матката, силно кафяво отделяне, висока температура и летаргия. Състоянието е опасно, защото е трудно да се определи само по женски чувства. Малките признаци могат да бъдат объркани с индивидуални симптоми на бременност. Важно е да посетите лекар, да вземете тестове навреме, да наблюдавате начина на живот, показан от бременна жена, и ясно да следвате предписанията на гинеколог.

Препоръки за бременни жени на 16 седмица

В дневния режим на бъдещата майка няма забележими промени на 16-та седмица от бременността, но е важно да се отдели достатъчно време на ходене на чист въздух и почивка, а продължителността на нощния сън не трябва да бъде по-малка от 8-10 часа.

Изберете свободно прилепнало, несинтетично облекло, избягвайте плътно бельо и чорапогащи. Забравете за дантелата до времето след раждането, откажете се от тесните панталони и коланите в кръста. Обувките трябва да са удобни, еластични и възглавнички при ходене, да намалят натоварването на подутите крака.

Препоръки за бременни жени на 16 седмица

Ключът към хармоничното развитие на плода е балансът в храненето. Яжте обилно и вкусно, но избягвайте внезапните скокове на теглото. Наситете диетата с витамини и желязо, яжте частично, но често. За да избегнете запек, обичайте храни с фибри - зърнени храни, билки, влакнести зеленчуци. Пийте много вода, но не я насилвайте. Избягвайте силно кафе и чай. Алкохолът все още е табу. Това се отнася дори за слабоалкохолни напитки като сайдер, бира, коктейли.

Поглаждайте корема си по-често и говорете с бебето във вас нежно. Той вече ви чува, усеща докосвания и отново ще може да отговори със силни сътресения, поздравявайки майка с весел ритник.

16 седмица от бременността: всичко, което бъдещата майка трябва да знае по това време

16-та акушерска седмица на бременността е добра, защото по това време бъдещата майка се чувства по-добре от всякога и всички рискове за плода намаляват максимално. Време е да се насладите на състоянието си и да очаквате щастливия момент от раждането на бебето.

На 16-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на авокадо.

  Размер на плода: 116 мм Тегло на плода: 80 грама

Чувства на бъдещата майка на 16-та седмица от бременността

Добър момент - шестнадесет седмици бременност! Неприятната токсикоза и нейните симптоми са напълно забравени, настроението е добро, фигурата и коремчето вече са забележимо закръглени, но все още няма тежест, която бременните жени усещат на по-късна дата. По време на нормалния ход на бременността почти всички бъдещи майки стават по-хубави точно пред очите ни: кожата става чиста, гладка и сякаш свети отвътре. В очите на очакването за бърза среща с дългоочаквано дете се появява щастлив блясък. Бременните жени с важна походка на патица отиват да пазаруват в търсене на сладки неща за себе си и бъдещото си бебе.

На 16-та седмица от бременността бременните жени отбелязват:

 • Подобрен апетит
 • Отпаднали са неприятностите на токсикозата: гадене и повръщане, световъртеж и слабост
 • Усеща се повишено телесно тегло
 • Почти винаги в добро настроение
 • Чести мисли за предстоящо раждане и подчертано вълнение
 • Появяват се голям брой бенки, лунички и старчески петна.

По време на бременност без никакви усложнения по това време не се наблюдават особено неприятни усещания..

Има шеги за забравата и разсеяността на бременните жени. Всъщност много жени започват да забелязват, че стават просто объркани Маша. Не се притеснявайте, това е често срещано явление. Просто си вземете тетрадка или дневник и запишете там всички важни дати и „напомняния“. Например какво да купите или кога да посетите лекар.

Развитие на плода при 16 гестационна седмица

Много бъдещи майки вече на 16-та акушерска седмица на бременността казват, че усещат движенията на плода. Това е напълно възможно, особено ако детето не е първото. Въпреки че не бива да бъркате слабите ритници с движението на газове вътре в червата. Те много си приличат.

Сега ембрионът вече значително се е увеличил по маса и растеж. Може да се сравни с плодовете на авокадо. Средното тегло ще бъде около 80 грама, а височината - от 108 до 116 мм.

Какво се случва с плода сега? Ембрионът на 16-та седмица от бременността изглежда като напълно оформен човечец, само че все още е много малък и леко непропорционално сгънат. Но сега краката се удължават. На ултразвуковата снимка вече можете да видите лицето, което бебето е в състояние да набръчка, да се намръщи, да се усмихне - това е развитието на лицевите мускули. На клепачите дори се появяват мигли.

Това, което е важно за много майки - по това време вече можете да видите кого ще имате, момче или момиче. Гениталиите вече са оформени. И ако плодът се обърне от дясната страна, тогава лекарят ще разгледа напълно пола на детето..

Сега бъбреците на ембриона работят много активно. Тези вътрешни органи на ден вече са способни да „изпреварват“ около 350 мл околоплодна течност в урината..

Костният скелет става все по-силен и по-силен. Цялото тяло на плода е покрито с лануго, деликатен пух, който ще остане известно време след раждането. Кожата на бебето все още е толкова тънка, че през нея се виждат кръвоносни съдове. И вашето дете вече е формирало свой собствен уникален модел на върха на пръстите..

Понастоящем някои бебета са много активни, така че майките им усещат движенията им. За жената те са като едва забележими движения отвътре. Всъщност ембрионът се играе с ръце и крака, обръща се, извива глава, поглъща околоплодни води, смуче пръст, прозява се и дори пука.

Диафрагмата в гърдите се движи постоянно, сякаш тренира да диша.

Важното е, че нервната система на плода се развива много активно, само със скокове. Кората на надбъбречната жлеза вече се формира около 80 процента и произвежда всички необходими хормони.

Сега ембрионът е много податлив на външни дразнители - ярка светлина и силни звуци. Следователно не бива да посещавате кина или нощни клубове. Доверете се на бебето си да се чувства неудобно.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Въпреки че плодът вече е доста добре защитен от плацентата, неговите органи вече са положени и се развиват, има много негативни фактори, които могат да навредят на бъдещото бебе.

И все пак определено не си струва да се говори за алкохол, тютюнопушене, лекарства (особено антибиотици). Излагането на радиация и прекомерната физическа активност са вредни.

Какви усложнения могат да възникнат на 16 седмица от бременността

По това време рискът от спонтанен аборт или някои други сериозни усложнения е доста малък. Ако има някакви патологии, тогава най-вероятно те са причинени от генетични фактори, а не от външни.

Но бъдещата майка може да изпита доста неприятни усложнения. Това са разширени вени и хемороиди, които се появяват поради липса на калций.

Страхът трябва да причини силно подуване на крайниците. Те могат да бъдат признак на сериозно медицинско състояние - прееклампсия. Опасен пиелонефрит - може да провокира аборт.

Промени в тялото на жената на 16 гестационна седмица

Сега една жена, чийто период на бременност е 16 седмици от бременността, не усеща особено силни промени във физиологичното си състояние. Освен ако не може да се притеснява заради стрелката на кантара, която постоянно се движи нагоре. В този момент забравете за стройната фигура. Докато се роди бебето, теглото ще нараства безмилостно, както и коремчето. Контрол обаче е необходим и по този въпрос: прекомерната затлъстяване влияе негативно върху тялото на жената. Прекомерният апетит и затлъстяване обикновено причиняват тежък оток, задух, скокове в кръвното налягане (BP).

По това време бъдещата майка вече ясно вижда заобленото си коремче в огледалото и този спектакъл явно му харесва.

Сега обемът на матката вече се е увеличил значително. Обемът на околоплодната течност е приблизително 250 ml.

Друго неприятно нещо: сега червата все още не работят добре, така че запекът е доста често явление.

Гърдите продължават да растат - тя се подготвя да храни бебето. Тук обаче има някои неприятни моменти. Тъй като притока на кръв се увеличава значително в тялото, върху гърдите се появяват венозен модел и така наречените „туберкули на Монтгомъри“. Ако гърдите бързо нарастват, тогава на кожата могат да се появят стрии - не особено приятна естетическа гледка.

Струва си да се притеснявате, за да се отървете от стрии на гърдите и корема сега. Има много козметични продукти, които ще предотвратят появата на тези грозни белези по кожата. Можете да започнете да използвате кремове и мехлеми за стрии още сега. Както се казва, по-лесно е да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно..

Анализи и медицински прегледи

На 16-та седмица от бременността жена, регистрирана в предродилна клиника, вече започва редовно да посещава своя гинеколог. Сега с определена честота трябва да дойдете на срещата на определената дата. Лекарят ще измери някои параметри и ще наблюдава промените в тялото ви. Например всеки път, когато трябва да вземете урина за анализ, претеглете се и измервайте кръвното си налягане. Освен това здравният работник ще измери обиколката на корема.

Понякога по това време се предписва генетично изследване - скринингов генетичен анализ. В този случай нивото на няколко вещества се определя в кръвта на жената (хормони на алфа-фетопротеин (AFP), човешки хорион гонадотропин (hCG), неконюгиран естриол (NE)). Анализът ще разкрие възможни отклонения в развитието на плода в ранните стадии. Това проучване обаче е по-вероятно да бъде превантивно. Точната диагноза се определя само чрез ултразвук. След това може да се предпише вземане на проби от амниотична течност (амниотична течност) - амниоцентеза.

Амниоцентезата е медицинско проучване, основано на генетичното изследване на околоплодните води, което съдържа същия набор от гени като ембриона. Но тъй като самата процедура е свързана с пробиване на феталния пикочен мехур, съществува риск от увреждане на детето и дори преждевременно прекъсване на бременността. Следователно бременната жена има право да откаже предписания преглед..

Ултразвук на 16 гестационна седмица

Ултразвуково изследване (ултразвук) се предписва на 16 седмица от бременността, само ако се открият аномалии в скрининговия генетичен анализ. В този случай специалистът ще може да види патологията на развитието на плода..

Но сега на екрана на устройството можете да видите пола на детето, защото гениталиите на момчетата и момичетата вече са оформени. Вярно е, че това не винаги се получава. Плодът е много чувствителен към всякакви медицински манипулации, така че може просто да се отвърне от ултразвуковия сензор, сякаш „за да се скрие“. Много родители обаче не искат да знаят пола на нероденото си дете до момента на раждането..

Препоръки

Здравословното хранене, доброто настроение и умерената физическа активност са най-важните неща в живота на бременната жена сега..

Здравословното хранене обаче не е само зеленчуци и плодове. Диетата трябва да бъде формулирана правилно, така че тялото ви и тялото на плода да получават всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали.

Сега не е моментът да се изтощавате с диети. Калоричното съдържание на продуктите трябва постепенно да се увеличава, но не и да се пренася. Наднорменото тегло също е вредно.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Всички лоши навици остават категорични и неоправдани. Алкохол, цигари, наркотици - всичко това не трябва да бъде в живота на бременна жена.

Много от забраните се отнасят до храненето. Диетата не трябва да съдържа големи количества „вредни“ храни. Ако искате да изядете парче осолен бекон - изяжте го. Но не го правете през цялото време. Откажете се от любимата си бърза храна.

Следете физическото си състояние. Не трябва да преуморявате. Много често стресът на работното място (а жената по това време все още не излиза в отпуск по майчинство) се отразява негативно не само на самата майка, но и на плода, тъй като бъдещото дете вече усеща състоянието на жената добре поради вече достатъчно силната физическа и емоционална връзка.

Секс на 16 седмица бременност

Понастоящем няма пречки за пълноценния сексуален живот. Естествено, ако няма заплаха от спонтанен аборт или някакви други сериозни отклонения по време на бременност.

На любовното легло се опитайте да избягвате пози, които притискат стомаха и предполагат твърде дълбоко проникване.

Интимността сега, напротив, трябва да предизвика по-живи и остри чувства и емоции у бременна жена. В крайна сметка токсикозата е преминала, здравословното състояние се е подобрило и притока на кръв към тазовите органи се увеличава.

Спорт и физическо възпитание

Ще трябва да се откажете от сериозни тренировки и като цяло да се погрижите за тежки физически натоварвания. Най-добрият вариант са специални упражнения за бременни жени, които могат да се научат в курсове или да се получат независимо от Интернет. Все пак препоръчваме курсове. Тук професионален треньор ще ви помогне да разработите набор от упражнения специално за вас. И което е по-важно - ще получите възможността да общувате със същите бременни жени и дори можете да станете приятели. Емоционалният компонент сега е не по-малко важен от физическата форма.

Витамини и лекарства на 16 гестационна седмица

Ако преди това сте започнали да приемате витаминни комплекси за бременни жени (например Elevit), продължете. В крайна сметка няма гаранция, че ще получите целия необходим набор от хранителни вещества от храната..

Но всяко медикаментозно лечение е възможно само под строгото наблюдение на лекар. Повечето лекарства имат противопоказания за бременност и кърмене..

Не се увличайте с традиционните методи на лечение. Разбира се, медът и млякото няма да ви навредят при настинки. Но ефектът от много билки върху тялото на бременна жена не е напълно изяснен, затова ви съветваме да не рискувате.

Интересно е да се знае

Знаете ли, че всички бебета имат пълни бузи - дори слаби. Това не е просто мимикрия, а физиологична характеристика. Всички деца имат много добри мускули на бузите. Това е необходимо, за да може бебето през първите месеци и дори година-две от живота да може да смуче добре кърмата. В допълнение, бузите на бебето са подсилени със специални "Bisha бучки" - подложки, състоящи се от мастна тъкан.

При ембриона и при новороденото завесата на мекото небце се спуска до корена на езика и блокира трахеята по време на хранене. Това помага на бебето да суче и диша едновременно. На тригодишна възраст завесата се скъсява. Затова едва сега детето може да говори тихо - шепнешком..

Бременна на 16 седмици

Фетална 16-та седмица от бременността е осемнадесетата акушерска гестационна седмица. От този момент нататък бъдещата майка редовно ще усеща как се движи и как се напъва бъдещото бебе.

През този период детето активно развива централната нервна система. В акушерството шестнадесетата седмица се счита за ранен фетален период. Тази седмица е относително спокойна, освен това има възможност да се извърши пълен преглед на бебето, за да се получи пълна картина за неговото здраве и развитие.

Съдържание

 • Въведение
 • 16 седмици бременна: какво се случва
 • Заплахи при 16 гестационна седмица
 • Наличието на спазми и болка
 • Изписване на 16 гестационна седмица
 • ТОРС и температура на 16 гестационна седмица
 • Бременна 16 седмица: Развитие на плода и усещания
 • Ултразвук на 16 гестационна седмица
 • Прегледи и изследвания на 16-та седмица от бременността
 • Хранене на бременност от 16 седмици
 • Бременна 16 седмици: Медицински насоки
 • Секс на 16 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

16-та седмица от бременността е спокойно и ползотворно време за бъдещата майка. През този период от време жената изпитва емоционален прилив, тъй като вече са преминали тревожните първи месеци на раждане на плода, които са изпълнени с преживявания и далеч от най-доброто благосъстояние поради хормонални промени.

Токсикозата, неприятните усещания в коремната област и рязката промяна в настроението останаха в миналото. Шестнадесет седмици е времето, когато жената може да започне да се грижи за себе си, да се храни правилно, да посещава курсове за бременни жени и да започне да се подготвя за раждането на бебе, което постепенно се приближава..

16 седмици бременна: какво се случва

Какви усещания изпитва бъдещата майка на 16-та седмица от бременността? Техният спектър е много обширен, но за разлика от първите месеци, всички те не причиняват дискомфорт, с изключение на няколко от тях..

Налице е повишаване на апетита. Тъй като симптомите на ранната токсикоза отстъпват, интересът започва да се проявява към онези продукти, които преди това са причинявали гадене. По това време можете да започнете да разширявате диетата си. Трябва обаче да подходите много отговорно, като отдавате предпочитание само на здравословни и естествени продукти..

Има значително увеличение на теглото. Увеличаването на теглото е следствие от подобрения апетит. Ако през първия триместър жената, напротив, губи маса поради повръщане и други прояви на токсикоза, то през втория тялото се опитва да навакса възможно най-бързо.

От момента, в който яйцеклетката е оплодена и тя е фиксирана на стената на матката, теглото на жената се увеличава с три килограма. Това наддаване на тегло при бременност от 16 седмици се счита за нормално. По това време стомахът вече започва забележимо да се закръгля, така че вече няма да е възможно да се скрие „интересното положение“ от другите.

Посещенията на тоалетни стават все по-чести, което е свързано с активния растеж на плода и натиска на матката върху пикочния мехур. Сега уринирането е много по-често. Дишането става по-трудно и липсва въздух. Това се дължи на нарастващата матка, притискаща диафрагмата. Това не трябва да се страхува, защото това състояние е нормално за бременна жена..

По това време може да се появи хрема, която се счита за физиологична и отшумява сама след определен период от време..

Тъй като коремът започва да се увеличава значително на 16 гестационна седмица, бебето има повече място за изучаване на крайниците си и да играе вид. Освен това детето става по-активно, в резултат на което бъдещата майка започва да усеща движенията му и може да общува с него чрез допир..

Повечето жени имат проблеми с дефекацията. За да се отървете от запек, трябва да преразгледате диетата си, като добавите към нея повече храни с фибри и витамини..

Заплахи при 16 гестационна седмица

Въпреки че токсикозата на 16-та седмица от бременността вече е отминала и жената не е застрашена от дехидратация и вече не можете да се притеснявате от спонтанен аборт, се появяват и други също толкова сериозни заплахи.

Замразена бременност

По това време може да се постави такава разочароваща диагноза като замразена бременност. Състои се във факта, че плодът спира развитието си и умира, докато е в матката. Критичният период за развитие на такова състояние е периодът от шестнадесетата до осемнадесетата седмица на бременността..

Невъзможно е да се определи точно какво е причинило тази патология. Често появата му се провокира от няколко фактора едновременно. Те са представени:

 • Наличието в тялото на майката на инфекции, предавани на детето;
 • Rh-конфликт между майка и бебе;
 • Ниски нива на прогестерон. Този секреторен елемент е отговорен за носенето на плода без усложнения и ако прогестеронът започне да пада на 16 гестационна седмица, тогава може да се прецени вътрематочната смърт на плода.
 • Неправилен начин на живот на бременна жена или неблагоприятна среда;
 • Хромозомни дефекти при дете;
 • Аборти, които са били извършени много преди бременността и са дали усложнения.

Замразената бременност застрашава не само здравето, но и живота на бъдещата майка. Поради тази причина е много важно да забележите тревожните симптоми, които говорят за тази патология, за да отидете в болницата навреме.

Диагностика и анализ на замразена бременност

За да се постави точна диагноза, бременната жена ще бъде изпратена да се подложи на ултразвуково изследване и да вземе hCG на 16 гестационна седмица, чийто растеж на патология трябва рязко да спадне. И благодарение на ултразвуковото сканиране, диагнозата ще може да потвърди и извлече мъртвия плод без последствия за здравето на жените..

Замразена бременност може да се диагностицира по следните признаци, представени от:

 • Болезнени усещания в коремната област;
 • Обилно отделяне, смесено с кръв;
 • Показатели за слабост и повишена температура;

Опасността от тази патология се крие във факта, че е почти невъзможно да се определи въз основа на усещанията на бременна жена. Често половината от тези симптоми, които придружават замразена бременност, могат да се наблюдават в случай на нормален гестационен ход.

Ето защо, за да идентифицира навреме и да спре патологията, жената трябва да присъства на рутинни прегледи, да прави тестове и да обръща внимание на чувствата си.

Наличието на спазми и болка

Болката и спазмите, които могат да се появят в различни части на тялото, са сигнал за жената да бъде по-внимателна към здравето си. Подобна симптоматика не трябва да предизвиква безпокойство само ако е рядка и незначителна, ако се засили, трябва незабавно да се свържете с предродилната клиника.

На 16 гестационна седмица болката може да се появи при:

 • Лумбален гръбнак и ребра - появяват се при продължително ходене и седене. Те са свързани с увеличаване на матката;
 • Коремна област - спазмите се появяват поради факта, че матката започва да се разтяга, докато плодът расте;
 • Тилни и темпорални области - възникват от преумора и увеличен кръвен поток;
 • Долни крайници - те се появяват поради подуване и увеличаване на натоварването на ставите в резултат на увеличаването на теглото на бебето и майката;

Ако следвате препоръките на гинеколога, подобни проблеми могат да бъдат сведени до минимум..

Изписване на 16 гестационна седмица

Обилно отделяне без мирис и нехарактерен за тях оттенък в момента са норма. За появата им се извършва повишен синтез на естроген, който причинява разтягане на матката и нейния лигаментен апарат. Бъдещата майка обаче не трябва да забравя да гарантира, че цветът и консистенцията им не се променят..

Техните промени могат да разкажат за случващото се с тялото на майка и бебе. Разпределенията могат да бъдат:

 • Воднисти - те са доказателство, че е започнало изтичането на околоплодна течност и трябва спешно да се консултирате със специалист;
 • Сирене - тази консистенция е признак на млечница, която е заболяване на инфекциозната етиология, която се появява на фона на намаляване на защитните сили на организма. Диагнозата се потвърждава след вземане на цитонамазки;
 • Жълтеникаво - такова отделяне може да е доказателство за сериозен възпалителен процес с наличие на гной;
 • Кървавото зацапване на 16 гестационна седмица е тревожен признак за заплашен спонтанен аборт.

Ако получите някой от горните симптоми, трябва незабавно да потърсите помощ, за да предотвратите сериозни последици..

ТОРС и температура на 16 гестационна седмица

С увеличаване на температурните показатели до 37 градуса, не трябва да се притеснявате, тъй като това е нормално за бъдещата майка. Този факт се обяснява с факта, че по време на бременността тялото трябва да работи в засилен режим, за да осигури не само себе си, но и растящото бебе.

Въпреки това, ако температурата се повиши по-високо и тя е придружена от хрема и кашлица, тогава трябва да се подозира развитието на ARVI на 16 гестационна седмица. За да предотвратите заболяването да доведе до сериозни усложнения, трябва да се консултирате с лекар за избора на терапия.

Тъй като много от лекарствата са забранени по време на бременност, терапевтът най-вероятно ще предпише традиционната медицина. Това ще включва пиене на много течности, триене със студена вода, гаргара с физиологичен разтвор и лягане..

Температурата трябва да се понижава със студено разтриване, тъй като не се препоръчва бременните жени да използват парацетамол и аспирин. Също така, при настинка, не можете да поставяте горчични мазилки и да посещавате сауната, за да избегнете влошаване.

Бъдещата майка трябва да вземе предвид, че когато се появи висока температура, трябва незабавно да се извика линейка, тъй като това е сериозна заплаха за нероденото бебе и може да предизвика спонтанен аборт на 16 седмица от бременността или да доведе до други сериозни последици.

Бременна 16 седмица: Развитие на плода и усещания

По това време детето все още се развива много бързо. Размерите на плода на 16 гестационна седмица са 10 сантиметра, а теглото е 80 грама, което може да се сравни със средния плод на авокадо. Тялото на бебето вече е по-пропорционално. Долните крайници са удължени, а главата става не толкова голяма по отношение на тялото. Провежда се активно формиране на скелета. Формират се мускулни тъканни структури. Хлапето започва да движи по-активно ръцете и краката си. Лицевите мускули вече са толкова развити, че детето може да отваря и затваря уста, да се усмихва и да присвива очи. Благодарение на укрепения мускулен корсет на шийните прешлени, плодът може да завърти главата си надясно и наляво.

Вътрешните органи са включени в пълноценна работа. Те активно се свиват, произвеждат ензими и изпълняват своите филтриращи функции. Най-активната работа през този период се наблюдава в черния дроб, бъбреците и пикочния мехур. Пулсът на плода при 16 гестационна седмица е 150 удара в минута. Сърцето вече е в състояние да изпомпва около двадесет и пет литра кръв. По това време можете да определите кръвната група на трохите и нейния Rh фактор.

Жлъчният мехур и цялата стомашно-чревна система работят активно. Детето вече има напълно оформени вежди и мигли, уста, уши и очи. На шестнадесетата седмица, както и преди, хранителните вещества, които той приема от тялото на майката, са много важни за растежа и развитието на бебето. За да ги получи, мама трябва да яде правилната и здравословна храна. Най-добре се яде често и на малки порции.

Тъй като детето се нуждае от „строителен материал“ за тялото си, жената трябва да включва в диетата си протеинови храни, представени от месо, риба и млечни продукти. Зеленчуците и плодовете ще помогнат не само за насищане на организма с витамини, но и за стабилизиране на храносмилателния тракт. Необходимо е да откажете от пушени меса, сол и подправки, тъй като те могат да причинят алергии, пристъпи на киселини и запек при бременна жена, плюс да навредят на детето..

Ултразвук на 16 гестационна седмица

Ултразвуковото сканиране на 16 гестационна седмица не е рутинна процедура. Можете да получите препоръка за него само в случай на оплаквания от бъдещата майка, както и отрицателни резултати от теста. По време на прегледа специалист може да покаже на жена как изглежда бебето й и как се развива.

При бременност от 16 седмици размерът на плода може да варира от 10 до 17 сантиметра, а теглото му ще бъде 80 грама. Подобни темпове на растеж не трябва да изненадват жената, тъй като от имплантирането на яйцеклетката в матката са изминали почти четири месеца. На монитора на ултразвуковия апарат можете да видите всички части на тялото на детето, гръбначния стълб и ребрата.

От момента на планирания ултразвуков преглед детето значително се е увеличило, започнало да се движи по-активно и да реагира на външни стимули. По това време вече е възможно да се определи пола на бебето. Но не може да се даде абсолютна гаранция, тъй като гениталиите на трохите са все още в етап на развитие. За да се определи точно пола на плода, лекарите препоръчват да се изчака следващата планирана ултразвукова процедура.

Прегледи и изследвания на 16-та седмица от бременността

Когато се подлага на рутинен преглед в антенатална клиника, освен преминаване на стандартни тестове, претегляне, измерване на кръвното налягане, определяне на височината на маточното дъно, скрининг на кръв и урина, жената ще бъде изпратена на следните прегледи, назначени:

 • Тройно изследване - за определяне на нивото на естрадиол, протеин фетопротеин и хориотропин.
 • Изтегляне на околоплодната течност от маточната кухина - тази процедура се извършва само ако има сериозни медицински показания при наличие на съмнения за фетални малформации.
 • Ултразвуково изследване на развитието на бебето - то се извършва само ако има оплаквания от бременната жена и отклонения от нормата в резултатите от теста.

Ако специалистът е назначил на бъдещата майка редица допълнителни прожекции, не бива да се отчайвате и да изпадате в паника. Тези процедури са необходими, за да се изключат всякакви проблеми на ранен етап и по възможност да се коригират..

Хранене на бременност от 16 седмици

Балансираното и правилно хранене на 16-та седмица от бременността е не само ключът към успешното носене на плода, но и лесното раждане. Следователно бъдещата майка трябва да осигури на тялото си и на тялото на детето всички необходими вещества..

Диетата по време на бременност трябва да се състои от зърнени храни, зеленчуци и плодове, протеинови продукти, хляб с трици, ястия, богати на фибри и витамини. Трябва да ядете малко, но често. Готвенето трябва да е на пара или във фурната. Трябва да пиете поне два литра вода на ден. Алкохолът на 16 гестационна седмица, както и силен чай и кафе, трябва да бъдат напълно изключени..

Можете също така да разберете какво хранене е необходимо на 17 гестационна седмица, как се развива бебето, какви заплахи могат да възникнат в този момент и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

Бременна 16 седмици: Медицински насоки

За да може вторият триместър на бременността да протече без проблеми, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Изберете широки дрехи, изработени от естествени материали и обувки на ниски токчета или на плоска подметка. По време на бременността бъдещата майка трябва да се обгради с удобство, както за гардероба.
 • Прекарвайте повече време на чист въздух, тъй като благодарение на ходенето можете не само да наситите тялото с кислород, което е много полезно в „интересна позиция“, но и да поддържате себе си във форма.
 • Следете диетата си. Трябва да се храните правилно и само с натурални и пресни продукти, които съдържат калций, желязо и други елементи, необходими както на майката, така и на детето..
 • Обърнете внимание на грижата за тялото. За да избегнете стрии, е необходимо да носите бельо за бъдещи майки, да масажирате корема и областта на гърдите със специални масла, за да избегнете появата на стрии.

Следвайки всички тези препоръки на 16-та седмица от бременността, бъдещата майка ще избегне всички негативни последици, които могат да възникнат през този период..

Секс на 16 седмица бременност

Ако бременността протича без усложнения, тогава гинеколозите не поемат никакви ограничения в интимния живот.

Сексът на 16 гестационна седмица е противопоказан само ако има предлежание на плацентата, заплаха от спонтанен аборт, тонус на матката и многоплодна бременност. В противен случай интимният живот ще бъде само от полза.

Заключение

Бременността е прекрасно време за жена, особено на 16 седмици. По това време токсикозата, промените в настроението и други проблеми от първия триместър са напълно изчезнали. Жената става спокойна и уверена, че всичко ще се оправи. Хлапето расте и се развива интензивно. В рамките на няколко седмици размерът и теглото му ще се увеличат почти наполовина..

През този период е важно да наблюдавате здравето си и да следвате всички препоръки на специалист, преминавайки необходимите тестове и преминавайки предписаните прегледи. Следва такива прости правила, бъдещата майка може да бъде сигурна в комфортна бременност и лесно раждане в бъдеще..

Бременна на 16 седмици

16 акушерска седмица е 14 седмици от зачеването - ембрионална бременност, както и 16 седмици от началото на последната менструация. Бебето вече е пораснало толкова много, че най-вероятно вече можете да определите кой ще ви се роди, момче или момиче.

Размер на плодовете

Какво се случва с плода

Малките ръце постоянно се опитват да хванат крак, друга дръжка или пъпната връв. Не се притеснявайте, пъпните вени на кабела са надеждно защитени от специална лигавица. Хлапето не е в състояние да ги повреди или случайно да ги притисне. И ако имате не просто бременност, а бременност с близнаци - 16 седмици, това е периодът, когато бебетата в утробата започват активно да "общуват", хващайки се взаимно. В същото време се подобрява и мускулната система - непрекъснато разгъва коляното, лакътя, тазобедрените стави, бебето тренира. Веднага след раждането бебето няма да може да се движи с толкова интензивни темпове, както сега, тъй като, както знаете, е много по-лесно да правите движения във вода.

Органите, които са създадени по-рано, работят активно и в същото време се развиват много бързо. Всички органи и системи работят активно, сърцето изпомпва кръв, черният дроб изпълнява функциите на храносмилането. В режим на трениране работят жлъчния мехур, стомаха и червата. В червата се появяват оригиналните изпражнения, състоящи се от жлъчка и имащи тъмнозелен цвят. Бъбреците и пикочния мехур са координирани. Уринирането на плода в амниотичната течност се случва приблизително на всеки петнадесет минути. В същото време хемоглобинът се появява в кръвта на плода, както при възрастен, но съдържанието му е много ниско. Само за раждане тя достига близо 30%.

Как изглежда едно дете


На шестнадесетата седмица от бременността плодът продължава активно да расте костите на крайниците, краката и ръцете са все по-опънати по дължина.

На 16 гестационна седмица бебето вече държи главата си изправено, оформят се мускулите на лицето и то неволно намига, намръщва се и отваря уста. Вашето бебе бързо напълнява. Малкото му тяло е станало по-пропорционално, въпреки че снимката показва, че главата му все още е доста голяма. По главата са се появили белезникави косми. Скоро космените фоликули ще започнат да произвеждат пигмент и детето ви ще придобие определен цвят на косата.

Той знае как да разпери пръстите си, да смуче палеца си, да движи главата си, да прави гълтателни движения и вече притежава основните движения на лицето. Благодарение на активното снабдяване с хранителни вещества и наситеността на околоплодната течност, плодът се развива бързо. Гениталиите вече са добре развити и ултразвукът вече може да определи пола с голяма вероятност.

Размерът на плода сега е около 14-16 сантиметра, говорим за разстоянието от короната до опашната кост. Теглото на бебето вече е над 100 грама.

Развитие на плода


 • Калцият вече е достатъчен за образуването на костите, ставите на краката и ръцете се образуват и процесът на втвърдяване на костите започва.
 • Тяло и лице изцяло покрити с пух (лануго).
 • Кожата на бебето все още е много тънка и през нея се виждат кръвоносни съдове.
 • Вече е възможно да се определи полът на нероденото дете.
 • Хлапето се движи много и смуче пръста си, въпреки че жената може още да не го усеща.
 • Гърдите на плода правят дихателни движения, а сърцето му бие два пъти по-бързо от това на майката.
 • Пръстите вече придобиват своя уникален модел на кожата.
 • Оформени са ноктите - дълги и остри.
 • Пикочният мехур се изпразва на всеки 40 минути.
 • Теглото на бебето достига от 75 до 115 g.
 • Височина - около 17 см.
 • Движенията на детето стават по-координирани. Бебето вече може да преглъща, суче, обръща глава, да се разтяга, да плюе, да се прозява и дори да пука. А също така стиснете пръстите си в юмруци и играйте с крака и ръце.
 • Пъпната връв е здрава и еластична, способна да издържи натоварване от 5–6 кг. Дължината му до 16-та седмица на бременността вече е 40-50 см, а диаметърът е около 2 см.
 • Невроните (нервните клетки) активно набират растеж. Броят им се увеличава с 5000 единици всяка секунда..
 • Кората на надбъбречната жлеза съставлява 80 процента от общата маса. Те вече произвеждат точното количество хормони.
 • Започва работата на хипофизната жлеза, контролът на нервната система от тялото на бебето става по-забележим.
 • При момичетата, на 16 гестационна седмица, яйчниците се спускат в областта на таза, образуват се маточните тръби, матката и влагалището. При момчетата се формират външните полови органи, но тестисите все още са в коремната кухина..
 • Бебето все още диша през плацентата.
 • Храносмилателна функция, добавена към съществуващата чернодробна функция.
 • В кръвта на плода присъстват еритроцити, моноцити и лимфоцити. Хемоглобинът започва да се синтезира.
 • Хлапето вече реагира на гласовете на близките, чува музика и звуци.
 • Ушните уши и очите са разположени на тяхно място, клепачите са отделени, формата на носа е изчертана и веждите и ресничките вече се появяват.
 • Подкожната тъкан все още не е напълно развита, тялото на бебето е покрито с бяла смазка, която го предпазва до самото раждане.
 • На 16-та седмица от бременността апаратът за образуване на глас започва да се формира, но бебето ще може да издава звуци само след раждането
 • Сърцето работи с честота 140-170 удара в минута.

Какво се случва в тялото на жената

По това време вече е ясно на всички наоколо, че жената е бременна. Особено ако бременността е втора, тогава коремът изпъква напред дори на по-ранна дата. И на първо - връзките на корема и мускулите на матката са в неразтегнато еластично състояние, така че коремът може да не е толкова ясно видим. Основното е, че мама го усеща. Матката при 16 гестационна седмица е центрирана между пъпа и срамната кост, което води до разтягане и удебеляване на връзките, докато расте.

С растежа на корема се появяват и други поразителни промени във външния вид на жената. Колкото повече расте коремът, толкова по-добре става видима тъмната ивица, разделяща го на две половини от пъпа. Това се дължи на пигмента меланин, който се натрупва в кожата по време на бременност. Също така, такъв пигмент може да се появи по бузите, челото, около очите и носа на носа през цялата бременност. Това абсолютно не е страшно - след раждането кафявата лента ще изчезне, както и всички възрастови петна, придобити по време на бременност.

На шестнадесетата седмица от бременността можете да усетите първите движения и съответно да изпитате първите вълнуващи емоции..

Матката се разширява и количеството на околоплодните води вече е в обем от около 250 ml.

Хормоните засягат лигавицата, причинявайки набъбване, носната лигавица не прави изключение. Ето защо запушването на носа е често срещано при бременни жени..

Започва активната работа на млечните жлези, гърдата става чувствителна, набъбва. Поради увеличения кръвен поток се появява венозен модел.

Докато миете зъбите си, може да се появи кръв, това е и действието на хормоните, а именно hCG и прогестерон. Тези хормони правят венците уязвими на бактерии, поради което те се възпаляват..

Добре е да се знае

На венците ви могат да се образуват малки възли, които са чувствителни на допир и кървят при миене на зъбите. Тези възли, наречени "пиогенни грануломи" (или "тумори на бременността"), не трябва да ви безпокоят; те изчезват скоро след доставката. Ако те ви причиняват дискомфорт, вашият зъболекар може да ги източи или премахне..

Някои жени могат да получат изтръпване и изтръпване на ръцете - синдром на карпалния тунел, сърбеж в корема, краката и дланите.

Подуването на пръстите, лицето и глезените не е изключение за този период от бременността. Но трябва да внимавате да наддавате прекалено бързо - това може да е симптом на прееклампсия.

Слагате между 2,2 и 4,5 кг тегло. Матката нараства по размер и имате усещане за дърпане в долната част на корема - това се дължи на навяхвания. Тази болка обикновено преминава сама, но може да развиете болка в долната част на гърба поради повишен стрес.

Уринирането се нормализира, което не може да се каже за работата на червата - работата му се усложнява от летаргията на мускулната стена. Запекът създава заплаха от спонтанен аборт, е фактор за развитието на хемороиди - трябва да обърнете повече внимание на въпроса за храненето и редовното изхождане.

На шестнадесетата седмица от бременността естеството на отделянето също може да се промени. При някои жени те стават белезникави и изобилието леко се увеличава. Това е напълно нормално, такова отделяне е нормално. Като цяло, на този етап от бременността, отделянето трябва да бъде еднородно, да не причинява неприятни усещания под формата на парене и болка, а също така да не е придружено от болка в корема.

И да, с голяма степен на вероятност токсикозата ви е напуснала! Насладете се на състоянието си!

Стомах

Коремът ви нараства със скокове и граници! Всеки ден забелязвате все повече и повече, че става все по-голям! Ако очаквате близнаци, тогава по това време матката ви ще бъде значително по-голяма от тази на жените, които очакват едно бебе. Съответно стомахът ще расте много по-бързо..

Видео блог

От 16-та седмица на бременността коремът ви вече е доста ясно видим и вероятно искате да смените гардероба си. В него вече трябва да се появят панталони с еластичен колан или гащеризон, уютна рокля и подходящите чорапогащи. По-добре е, ако носите специално бельо за бременни, което се състои от естествен памук и няма да притиска стомаха. Нещата трябва да са просторни и да не смачкват. Може би трябва да преразгледате отношението си към високите токчета..

Съвети

16-та седмица от бременността е периодът, когато плодът се нуждае от много калций за растежа на костите и ако не ядете достатъчно от този микроелемент, тогава бъдете готови за кариес. За да предотвратите недостиг на калций, не забравяйте да включите в диетата си млечни продукти (мляко, извара, кефир, сирене и др.), Ядки (фъстъците и бадемите са особено богати на калций), сушени плодове и риба. Достатъчно е да ядете 100 г сушени плодове и 2 сандвича със сирене или да пиете 3 чаши кефир на ден.

При запек - опитайте да изпиете чаша минерална вода без вода един час преди хранене и добавете пресни зеленчуци и плодове към вашата диета. Намалете до минимум употребата на продукти от брашно и се опитайте да ядете 100 г смес от сушени кайсии всеки ден. Яжте правилно!

Диетата трябва да съдържа въглехидрати, протеини и мазнини за пълноценно хранене на детето. Дефицитът на протеин води до спонтанни аборти, анемия и аномалии в развитието. Липсата на мазнини ще доведе до ненормална нервна система на бебето. Недостатъчното количество въглехидрати намалява метаболитните процеси и увеличава риска от смърт на плода. Опитайте се да използвате здравословна храна, а не само вкусна. Препоръчително е съдовете да се балансират последователно, тъй като твърдата храна може да доведе до запек..

Ако се притеснявате, че не можете да усетите движението на бебето си, опитайте да лежите по гръб, да замръзвате и да слушате чувствата си. Може би след няколко минути може да се почувствате така, сякаш пеперуда пърха в корема ви..

Колкото е възможно по-често през деня, жената трябва да лежи хоризонтално, без възглавница, за да облекчи уморения си гръб и да помогне на сърцето и кръвоносните съдове да разпределят правилно целия обем кръв в тялото. Лежейки, можете да слушате красива музика, да се отпуснете, да говорите с бебето - той, разбира се, също ще хареса такива паузи за почивка и той ще им отговори с благодарни нежни тласъци в стената на матката.

По това време много семейства се притесняват как ще протече раждането, какви родители ще бъдат. Това е естествено. Ако имате време, ви съветваме да започнете да разговаряте в нашия форум, където жени със същия период като вашия обсъждат бременността си, споделят своя опит и след това отглеждат бебетата си заедно!

Тъй като коремът е нараснал забележимо, е необходимо да се преразгледат позициите за сън. Положението върху стомаха трябва да бъде напълно изоставено, тъй като плодът може да изпитва дискомфорт едновременно. Спането по гръб също е нежелателно, защото нарастващата матка започва да притиска съдовете, които се намират зад нея, и може да настъпи припадък. Най-добре е да спите от лявата или дясната страна. Удобната позиция ще ви помогне да вземете специални възглавници за бременни жени, които се продават в магазините за бъдещи майки. Ако все още не сте закупили тази възглавница, сега е моментът.!

Ако по време на бременността сексуалният живот на родителите е бил прекъснат, защото майката може да се чувства зле или да се чувства зле през първите месеци на бременността, сега целият втори триместър е доста благоприятно време за правене на любов. Ако лекарите не посочат никакви противопоказания, тогава интимният живот сега може да бъде много интересен. Усещанията и на двамата партньори ще бъдат ярки и нови поради промени в структурата на гениталиите на жената. Струва си само да избирате удобни пози за секс, тъй като коремът вече е доста осезаем по размер и всеки натиск върху него е изключително нежелан.

Йога за бременни жени

Урок номер 5. Обърнати пози. Тяхното значение.

Опасности

Трябва да се помни, че прекъсването може да се случи, както и по всяко друго време, така че бъдете внимателни към всякакъв вид отделяне и болка.

Добре е да се знае

Нарастващата матка допринася за постепенна промяна в ъгъла на наклона на таза, което може да причини болка в долната част на гърба. Но болките в гърба могат да бъдат симптом на спонтанен аборт, така че не забравяйте да информирате Вашия лекар за това..

Най-голямата опасност представляват дърпащите, болки, спазми в долната част на корема: такива болки почти сто процента показват повишен тонус на матката. Когато се появят такива болки, е необходимо да легнете и да се отпуснете, а ако болката продължава повече от 2-3 часа, наложително е да отидете на лекар, а още по-добре да се обадите на екипа на Бърза помощ, за да не забавите медицинската помощ навреме и да не влошите ситуацията.

Също така коремната болка може да бъде резултат от нарушения във функцията на храносмилателната система: болезнеността на корема се причинява от запек, повишено образуване на газове и подуване на корема. Следователно, правилно съставената диета по време на бременност е необходимост.

През този период заплахата все още може да бъде:


 • истмично-цервикална недостатъчност,
 • първична плацентарна недостатъчност.

Истмично-цервикална недостатъчност - при тази патология шийката на матката се скъсява и може да не задържа плода. За коригиране на това състояние се използват акушерски песарии (специален пръстен, който поема теглото на детето върху себе си, облекчава врата и предотвратява ранното му разкриване).

Първична плацентарна недостатъчност - това състояние може да бъде придружено от забавяне на растежа на плода. Най-често причината за първичната недостатъчност не са факторите на околната среда, а промените вътре в майката (ензимна, съдова недостатъчност).

Анализи

На 16 гестационна седмица е време да се направят още повече тестове, отколкото през предходните седмици. Кръвните тестове (AFP, hCG, NE) също ще бъдат добавени към обичайните (анализ на урината, контрол на теглото, измерване на кръвното налягане, прослушване на сърцето на плода) - троен скрининг тест за определяне на наличието на дефекти и развитието на плода. Такъв кръвен тест е разрешен с голяма вероятност за определяне на хромозомни аномалии, които провокират например черепна херния, синдром на Даун, аненцефалия, малформация на гръбначния стълб. Резултатите от тестовете, получени на този етап от бременността, обаче не могат да бъдат окончателна диагноза. За пълна увереност трябва да се подложите на допълнителни изследвания.

Добре е да се знае

"Тройно изследване" (пренатален скрининг на II триместър, биохимичен скрининг на II триместър) - изследването е насочено към идентифициране на фетални малформации. За анализ се взема кръв от вена, където се определя нивото на човешки хорион хормон (hCG), алфа-фетопротеин (AFP) и естриол (E3). Това проучване предполага само малформации. За потвърждаване на диагнозата са необходими специални изследвания..

Ако жената е изложена на риск, т.е. нейната възраст е повече от 35 години и / или ако има роднини с генетични заболявания, или анализът разкрива възможността за патология, или предишният опит е бил неуспешен, е имало раждане на дете с патология или прекъсване на бременността на по-късна дата... Вашият лекар ще препоръча процедура за амниоцентеза. Процедурата се състои в пробиване на корема над матката с игла и вземане на околоплодна течност от матката. Целият този процес се наблюдава с ултразвук. Процедурата е безболезнена, тъй като пункционните зони са изтръпнали. Такава процедура е опасна, има вероятност от спонтанен аборт от 0,5 до 3%. Поради това бременната жена сама решава дали да направи тази процедура или не, тоест можете да откажете такава процедура..

Добре е да се знае

Амниоцентезата е биохимично изследване на околоплодната течност (течността, която заобикаля плода в утробата), за да се открие кислородното гладуване на плода и да се определят неговите малформации. Околоплодната течност (от 3 до 30 ml) се получава чрез пробиване на предната коремна стена, матката и амниона (защитен балон с течност, в който се намира плодът). Заедно с течността по време на амниоцентезата се вземат и дескваматираните клетки на плода, чрез които експертите преценяват наличието или липсата на генни мутации.

На 16 седмици на ултразвук вече можете точно да определите пола на бебето, ако имате късмет и той не се обръща към родителите си с плячка.

Интересно е

Само 64 процента от бъдещите майки в Европа искат да знаят пола на бебето си. Познаването на пола си предварително е като отваряне на подарък преди Коледа.

Най-често второ планирано ултразвуково сканиране се случва през втория триместър на бременността. На 16 седмици жената трябва да премине редица задължителни тестове, включително тестове за хормони и всякакви инфекции, за да се увери, че всичко е в ред с нероденото й бебе. По време на ултразвука се правят основни измервания на плода и се оценява диагнозата за неговото развитие.

За да се диагностицира нормалната скорост на развитие на плода, се измерват:


 • Бипариетален размер (BPD) - напречният размер на главата на бебето, който на този етап от бременността варира в рамките на 31-37 mm.
 • Обиколката на главата (CG) е важно измерение за определяне на гестационната възраст. На 16 седмици този размер е 112-136 мм.
 • Феталната коремна обиколка (OB) е 88-116 mm.
 • Дължината на раменната кост (DP) варира между 15-21 mm.
 • Дължина на бедрото (DB) - варира от 17-23 mm.
 • Дължина на пищяла: 15-21 мм.
 • Дължина на предмишницата: 12-18 мм.

Костите на крайниците се оценяват безотказно. Лявият и десният крайник трябва да са симетрични, дългите кости са равномерни, ясни, без прекъснати линии.

По време на ултразвук също се определя размерът на плацентата, средно е около 18 милиметра. Плацентата през този период вече е напълно оформена и независимо подпомага успешното развитие на бременността.

Не се страхувайте много, ако сте диагностицирани с вътрематочно забавяне на растежа на плода. Подобна диагноза много често не се потвърждава, особено в случай на ниски и непълни родители. Не пренебрегвайте ултразвуковото сканиране, за да не пропуснете момента на удебеляване на плацентата, което може да бъде излекувано с медицинска намеса. Това обикновено се причинява от инфекциозни заболявания, захарен диабет или разлики в Rh фактора при съпрузите..