Здравето на детето й зависи на 50% от диетата, начина на живот и навиците на бъдещата майка през първия триместър. Какво трябва да знаете за бременността в този период и какво ще помогне да се подпомогне развитието на бебето, да се идентифицират своевременно възможните проблеми и да се предотвратят?

Развитие на плода

Какво се случва през първия триместър на бременността? През този период се извършват чудесни трансформации с бебето: в началото на пътуването той е само яйце, а в края на 12 седмици вече може да движи ръцете и краката си. Как расте детето през първите 3 месеца?

1 месец

Оплодената яйцеклетка се прикрепя към матката и започва да расте с впечатляваща скорост от над милион клетки в минута. В края на четвъртата седмица, когато за първи път забелязвате първите признаци на бременност, ембрионът е развил зачатъците на мозъка и гръбначния мозък. Разпределят се тъкани, от които жизненоважни органи ще започнат да се формират през следващия триместър. Най-важното е, че още на този етап сърцето на бебето се формира..

2 месеца

В началото на този период растежът на ембриона все още не надвишава 10 mm. До седмата седмица се появяват зачатъците на зъбите. Храносмилателната система се развива активно: стомаха, червата, черния дроб и панкреаса се освобождават.

През осмата седмица ръцете и краката се появяват при плода. Сега бебето вече е оформило черти на лицето: появиха се устни, изпъкнали очи, леко сплескан нос.

3 месеца

Малкото човече тежи около 45 грама, а височината му може да достигне 9 см. Той движи ръцете и краката си, дори ако майка му не го забелязва. Външните полови органи са добре оформени, така че през този период вече можете да разберете пола на детето.

Първи симптоми

Тъй като броенето на бременността започва от първия ден на последната менструация, първите симптоми обикновено започват да се появяват към средата на първия триместър на бременността:

 • забавяне на менструацията с повече от една седмица е знак, че е време да отидете на тест за бременност;
 • уголемяване на млечните жлези, което може да бъде придружено от болезнени усещания;
 • имаше жажда за често уриниране - нарастващата матка всеки ден все повече и повече притиска пикочния мехур;
 • количеството вагинално течение се увеличава;
 • сънливост, слабост, световъртеж и главоболие през първия триместър на бременността често стават спътници на бъдещата майка.

В допълнение към основните симптоми през първия триместър на бременността могат да се появят болки в кръста. Често това се дължи на работата на хормоните, които възстановяват тялото и подготвят костите и връзките за предстоящото раждане. Но наличието на този фактор задължително трябва да бъде съобщено на лекаря, тъй като болката може да е предвестник на по-сериозни заболявания, които не са свързани с положението на жената.

По време на първия триместър на бременността може да се усети болка в долната част на корема или болка в яйчниците. Това състояние не винаги означава, че има сериозен проблем, често е просто често срещана реакция на увеличаване на обема на корема.

Болката обаче може да се появи и поради възпалителни процеси в тялото на жената: инфекции на пикочните пътища или може би дори поради обичайния запек, който се появява при неправилна диета. Наложително е да изслушате всякакви усещания и да ги докладвате на лекаря, ненавременното изясняване на причината за всяка болка може да доведе до спонтанен аборт Също така трябва да знаете всичко за характеристиките на лечението на заболявания през първия триместър на бременността..

Токсикоза

По време на първия триместър на бременността някои бъдещи майки започват да изпитват гадене, особено сутрин. До 12-та седмица токсикозата, като правило, отстъпва. В редки случаи обаче може да продължи до самото раждане, което показва сериозно заболяване на майката или плода..

Лекарите не могат да предложат ефективни лекарства за токсикозата на бременни жени и съветват просто да се изчака този труден период за много бременни жени. Има обаче начини да облекчите гаденето си и да улесните живота си през първия триместър..

Съвет номер 1 Правилното хранене

Диета с високо съдържание на въглехидрати и протеини подпомага храносмилането и намалява честотата на запушване.

Съвет номер 2

Не забравяйте да пиете течности, за да останете хидратирани. Редовната вода може да бъде заменена със сокове, плодови напитки или компот.

Съвет номер 3

Гледката или миризмата на определени храни често причинява гадене. Определете „дразнители“ и помолете домакинствата да не купуват тези продукти поне до края на първия триместър.

Съвет # 4

Честото гадене лишава тялото от сила и хранителни вещества, а през първия триместър те са особено важни. Можете да се справите с това, като промените енергийната система. Яжте малки ястия при първото желание, но не преяждайте. Натоварването на стомаха ще намалее, но вие винаги ще бъдете сити.

Съвет номер 5

Поддържайте правилните нива на кръвната захар. Сушени плодове, ябълки, банани са идеални за това. Не трябва да приемате буквално този съвет и да злоупотребявате със сладкиши: бонбони, бисквитки, шоколад. Тези храни не само повишават нивата на кръвната захар, но също така могат да причинят твърде много наддаване на тегло..

Какви тестове да вземете

Рутинните тестове през първия триместър помагат да се идентифицират болестите на майката и възможните отклонения в развитието на детето. Списъкът с тестовете се издава от гинеколога, който провежда вашата бременност. Като правило тя включва:

 • сложен експресен кръвен тест (антитела на сифилис и ХИВ, антигени на хепатит В и С);
 • определяне на кръвна група и Rh фактор;
 • през първия триместър се взема общ и биохимичен кръвен тест;
 • тест за кръвна захар;
 • общ анализ на урината;
 • анализ на вагиналната микрофлора.

Въз основа на резултатите от теста лекарят може да изпрати бъдещата майка за допълнителни изследвания. Освен това ще трябва да бъдете прегледани от офталмолог, зъболекар, отоларинголог и терапевт..

Също така, в ранните етапи се провежда първият скринингов ултразвук на плода, който вече може да покаже дали плодът се развива нормално и дали има аномалии.

Прожекция и нейната стенограма

Най-значимият първоначален анализ е „двойният тест“ или перинаталният скрининг. Извършва се, когато плодът е на възраст 10-14 седмици. По време на прегледа лекарите анализират два маркера:

 • Ниво на HCG (човешки хорионгонадотропин)

Този хормон започва да се синтезира в плацентата от момента, в който ембрионът се прикрепи към матката. Както повишените, така и намалените нива на hCG показват нарушения в организма на бременна жена или в развитието на плода..

Нисък hCG:

 1. Извънматочна или неразвиваща се бременност
 2. Забавено развитие на ембриона (синдром на Едуардс)
 3. Рискът от спонтанен аборт
 4. Плацентарна недостатъчност

Повишен hCG

 1. Многоплодна бременност
 2. Фетални хромозомни аномалии
 3. Гестоза
 • PAPP-A - плазмен протеин-A

Плазменият протеин от този протеин се произвежда през цялата бременност, но за лекарите е важно неговото ниво до края на първия триместър. Налице е връзка между ниското съдържание на това вещество в кръвта на майката и повишения риск от плод с хромозомни аномалии..

При скрининга лекарят взема предвид резултатите от две проучвания и въз основа на тях прави заключения за развитието на плода. Идентифицирането на отклонения от нормата не е гаранция за наличие на аномалии, но позволява своевременно идентифициране на повечето проблеми на развитието на плода.

Ранно хранене

През този период бъдещата майка все още не се нуждае от повече енергия. За увеличаване на енергийната стойност на познатото меню струва не повече от 100 kcal. С оптималното съотношение на продуктите в диетата на бременна жена трябва да присъства следното:

 • 55% въглехидрати
 • 15% протеин
 • 30% мазнини.

Защо това съотношение се счита за идеално??

Въглехидратите дават на тялото енергия за развитието на плода и нормалното благосъстояние на майката. Основните им източници: зърнени храни, пресни зеленчуци и плодове, хляб в ограничени количества (до 2 броя на ден).
Протеините подпомагат растежа на плода, както и плацентата и матката. От първите месеци на бременността жената трябва да получава най-малко 1,5 g протеин на 1 kg от теглото си. Обърнете внимание на качеството на вашите протеини: те трябва да идват както от животински, така и от растителни продукти на равна основа.

Мазнините осигуряват своевременното развитие на мозъка на плода и зрителния апарат. Основният им източник по време на бременност трябва да бъдат растителните масла, но не се препоръчва да се злоупотребява с мазни меса (агнешко, свинско).

През първите месеци на бременността отокът е рядък, така че количеството течност не трябва да се ограничава. Пийте обичайната дневна доза - 1,5-2 литра чиста вода, сокове и плодови напитки. Лекарите съветват да се намали само консумацията на кафе, което стимулира извеждането на течности от тялото.

Важен факт! Доказано е, че значителен дефицит на нишесте и захар през първия триместър може да повлияе на здравето на детето. Децата на майки, които са се хранили по този начин, са по-склонни да имат проблеми с теглото и сърдечно-съдовата система до училищна възраст.

Планиране и бременност: кои витамини да изберете.

Какви опасности могат да бъдат в първия триместър на бременността прочетете на страницата.

Спорт, йога и гимнастика

До 12 седмици рискът от спонтанен аборт остава, затова лекарите препоръчват да бъдете внимателни с физическата активност. Не бива обаче да се отказвате напълно и от активността, защото можете да замените фитнеса с разходки и лека гимнастика..

В процеса на зареждане бъдещата майка може да подготви тялото за промените, които ще настъпят активно по време на бременност. Особено внимание трябва да се обърне на гърдите, чиято форма започва да се променя още през първия триместър. Едно просто упражнение ще ви помогне да го подготвите и да укрепите мускулите..

Затворете дланите на нивото на гърдите, напрегнете ги и стиснете възможно най-силно. След това се отпуснете и повторете още няколко пъти. Това упражнение не причинява мускулни болки и е напълно безопасно за бременни жени..

Препоръчителни спортове за бременни жени през първия триместър: йога, плуване, гимнастика. Можете да ги правите само след консултация с лекар и под наблюдението на треньор. В случай на висок тонус на матката и риск от спонтанен аборт (не само през първия триместър), по-добре е да отложите заниманията до втория триместър..

Но ако една жена е водила активен начин на живот преди това, тогава спортът по време на бременност е допустим за нея, дори в ранните етапи, но само с намалено натоварване.

Когато приключи първият триместър?

Не са много бременните жени, които знаят, че акушерският месец е различен от календарния. Това е 28 дни (средната продължителност на цикъла на жената) и се изчисляват акушерските месеци. По този начин първият триместър завършва след 12 седмици от първия ден на последната менструация..

Вижте видеоклип за характеристиките на първите месеци на бременността:

Първи триместър на бременността

Условия за 1 триместър

Тестът за бременност показа ли две ивици? Честито! В нашия календар ще научите всичко за това какво ще се случи с тялото ви и как ще се развива детето. Очакват ви необходими медицински прегледи, особености на диетата и дневния режим, допустимо физическо натоварване и друга полезна информация, която е важна за бъдещата майка и нейните близки!

Бременността се брои по два начина.

Акушерският гестационен период се брои от 1-ия ден на последната менструация: от този ден яйцеклетката започва да узрява, която ще бъде оплодена от спермата. Общата продължителност на акушерския период е 40 седмици и по него лекарите се ориентират, когато са бременни. Резултатите от ултразвукови изследвания също се интерпретират на базата на акушерско броене.

Истинският или ембрионален гестационен период се брои от деня на овулация и зачеване и следователно е 2 седмици по-кратък от акушерския. Лекарите не използват този метод на преброяване, тъй като без медицинско наблюдение е невъзможно да се установи с абсолютна точност в кой ден от менструалния цикъл е настъпила овулация и е настъпило зачеването.

Времето за изчакване на бебето, както знаете, е 9 месеца и този период обикновено се разделя на три равни части: 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър.

1-ви триместър включва 1-ви, 2-ри и 3-ти месец на бременността и продължава от 1-ва до 13-та акушерска седмица включително.

Какво се случва в тялото на бъдещата майка

1-ви триместър е едновременно щастлив и труден период за бременна жена. Нейното здравословно състояние, тялото й се променят и тези промени трябва да бъдат приети (разбира се, обсъждане на всичко, което притеснява с акушер-гинеколог и други лекари).

Гадене сутрин. Токсикозата е най-известният симптом на бременността. Той е познат на 60-80% от бъдещите майки и се причинява от промяна в хормоналните нива. Също така, гаденето може да бъде провокирано от дефицит на витамини и минерали или рязък спад в нивата на кръвната захар. Токсикозата започва на 2-3 или 4-5 седмици от бременността, завършва на 12-14. Ако неприятният симптом продължи по-дълго или навакса в края на бременността, е необходима помощ от лекар. Ако повръщането е повече от 5 пъти на ден, тогава се изисква и лекарско наблюдение, за да се избегнат заплахи от спонтанен аборт поради дехидратация.

Храносмилателни проблеми. Поради хормонални игри, бъдещите майки могат да имат силен апетит и пълното му отсъствие, както и запек (това обикновено е често срещан проблем по време на бременност, опасен със заплаха от спонтанен аборт) и диария. А също така се променят пристрастяванията към храната, реакцията към миризмите.

Качване на тегло. Приблизителната скорост на наддаване на тегло през първия триместър е 1-2 кг. Този показател варира, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на здравето на бременната жена: недостиг, прекалено много или нормата на везните, решава лекарят.

По-често уриниране. По време на бременността желанието за използване на тоалетната ще бъде по-често: колкото повече матката се увеличава, толкова повече притиска пикочния мехур. Промяната в хормоналния фон също влияе: повишаването на нивото на прогестерон в кръвта провокира по-голяма консумация и съответно отделянето на течност.

Кървави проблеми. Малко отделяне на кръв от влагалището се наблюдава при 75% от бременните жени през първите седмици от срока. Това означава, че плодът е претърпял имплантация - закотвен в матката. Важно! Зацапването на кървене може да показва извънматочна бременност, тежко кървене - за спонтанен аборт, необходима е медицинска помощ.

Подуване на гърдата. Млечните жлези са леко увеличени и по-чувствителни (до болезнени усещания), както преди началото на менструацията. Така тялото на бъдещата майка започва да се подготвя за кърмене..

Усещане за умора и сънливост, припадък и замаяност. Отново следствие от хормонални промени в тялото, по-специално увеличаване на производството на прогестерон, който засяга кръвоносните съдове, причинява спазми, задръствания и намаляване на кръвното налягане.

Как се развива едно дете

Наред с радостта от знанието, че очаквате бебе, за него има и тревожност: първите 3 месеца са най-опасните по отношение на статистиката на спонтанните аборти и най-важните за формирането на здравето на детето.

1-ви месец. След полов акт настъпва оплождане - сливането на мъжките и женските репродуктивни клетки (сперматозоиди и яйцеклетки) във фалопиевата тръба. Получената нова клетка - зиготата - навлиза в матката и се фиксира в нея. Образува се ембрион с зачатъци на скелета и мускулите, храносмилателния тракт, сърдечно-съдовата, нервната, пикочната система, както и плацентата и пъпната връв. Към края на месеца размерът на ембриона е 4-5 мм.

2-ри месец. Ембрионът показва пръстите на ръцете и краката с пръсти. Образуват се шията, зачатъците на сетивните органи, гениталиите. Мозъкът започва да координира работата на други органи, появява се сърцебиене, стомахът отделя стомашен сок, черният дроб изпълнява функцията на хематопоеза. В края на втория месец ембрионът вече се счита за плод. Размерът му достига 25-30 мм, докато размерът на главата е равен на половината от "растежа" на плода.

3-ти месец. Оформят се клепачи, зачатъци на ноктите и косата, урогенитални и анални отвори, в хрущялния скелет се появяват осифицирани участъци. Плодът вече има мимики, може да движи ръце и крака. По формата на външните полови органи можете да определите пола на нероденото дете. Дължината на плода е 7-8 см, докато главата остава голяма по отношение на пропорциите на тялото.

Ако имате близнаци

Статистиката казва: на всеки 87–90 случая на бременност има една бременност с близнаци (според други източници, 3 случая от 100). За бъдещите родители, особено за майка, това е двойно щастие и двойна отговорност. Какво е важно да знаете?

- близнаците могат да бъдат еднояйчни (и тогава близнаците ще се родят) и дизиготични (не се оплождат една, а две зрели яйцеклетки и родените бебета, дори от един и същи пол, няма да бъдат външни копия един на друг). Наличието на братски близнаци се определя чрез ултразвук на 4-5 седмица от бременността, еднояйчни близнаци - на 12 седмици;

- при многоплодна бременност нивото на хормон на hCG в организма на бъдещата майка е 2 пъти по-високо, отколкото при нормална бременност;

- като цяло здравословното състояние на бъдеща двойна майка не се различава от здравословното състояние на онези, които очакват едно бебе, въпреки че токсикозата, анемията, киселините, болките в гърба и наддаването на тегло могат да бъдат по-изразени. Идеалното наддаване на тегло при близнаци за 9 месеца трябва да бъде най-малко 7 кг и не повече от 18–20 кг;

- предразположението към многоплодна бременност се предава генетично (като правило след поколение), а шансът да забременеете с близнаци е по-висок при жени на възраст 30–40 години. Учените обясняват това със защитната мрежа на организма, която е програмирана от природата да се размножава. Също така, предразположението към зачеване на близнаци се влияе от отхвърлянето на орални контрацептиви на фона на тяхната продължителна употреба, лечение на безплодие, IVF;

- близнаците се развиват вътреутробно със същото темпо като бебетата с едноплодна бременност, но като правило имат по-малко тегло и размер (въпреки това лесно настигат връстниците си след раждането по този параметър). И така, до края на 1-ви триместър и двата плода достигат 6 см дължина и тежат около 8 г всеки.

Снимки през 1 триместър на бременността

Медицински преглед

 • акушер-гинеколог (най-добре е да се регистрирате в антенатална клиника на гестационна възраст 6-8 седмици; трябва да посещавате гинеколог през 1-ви триместър поне веднъж месечно)
 • терапевт
 • офталмолог
 • ендокринолог
 • кардиолог
 • отоларинголог
 • консултации с други специалисти, ако бъдещата майка има хронични заболявания и / или усложнена бременност
 • общ кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на хемоглобина, левкоцитите, броя на тромбоцитите, ESR)
 • биохимичен кръвен тест (взема се редовно, най-важните показатели са нивото на захар, билирубин, креатинин и урея)
 • коагулограма (приема се 1 път на триместър, най-важният показател е скоростта на коагулация на кръвта)
 • кръвен тест за група и Rh фактор (взема се веднъж по време на бременност, най-важният показател е наличието / отсъствието на Rh-конфликт между детето и майката)
 • кръвен тест за ХИВ, хепатит В и С, сифилис (да се вземе веднъж по време на бременност)
 • кръвен тест за TORCH инфекция: токсоплазмоза, микоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпес (дава се веднъж по време на бременност)
 • общ анализ на урината (взема се редовно, най-важните показатели са прозрачност, плътност, киселинност, съдържание на протеини, наличие / отсъствие на бактерии и дрожди)
 • намазка върху флората от влагалището (да се вземе 3 пъти по време на бременност, най-важният показател е наличието / отсъствието на инфекции, включително полово предавани инфекции).
 • електрокардиограма (извършена най-малко 2 пъти по време на бременност, през 1-ви и 3-ти триместър, за първи път - при записване в антенатална клиника; разкрива наличието / отсъствието на сърдечни нарушения на бъдещата майка при условия на нарастващо натоварване върху нея)
 • Ултразвук (извършен най-малко 3 пъти по време на бременност, за първи път - на 10-12 седмици, възможна е и по-ранна диагноза; потвърждава самия факт на очакване на бебе, разкрива наличието / отсъствието на извънматочна бременност, рискове от спонтанен аборт и патологии на плода, позволява да го оцените развитие)
 • тест за хорионни ворсинки (PVC) (провежда се веднъж по време на бременност на 10-12 седмици, ако е показан, например в края на бременността; разкрива наличието / отсъствието на генетични аномалии при плода)
 • скрининг (извършен 3 пъти по време на бременност, първият път - на 11-12 седмици; включва ултразвук, кръвен тест за hCG, кръвен тест за PAPP-A; открива наличието / отсъствието на генетични аномалии при плода).

Трудности при носене

Хормоналните смущения, лошата наследственост, тежкият стрес, майчините заболявания и други неблагоприятни фактори могат да доведат до различни фетални дефекти и загуба на плода. Можете да се справите с трудностите на носенето в много случаи, ако сте под наблюдението на лекарите и следвате техните препоръки..

Спонтанен аборт. Медицинската статистика казва: 15-20% от бременностите (т.е. приблизително всяко пето зачеване) завършват със спонтанен аборт, когато тялото на майката отхвърля ембриона. Освен това повече от 80% от спонтанните аборти се случват през 1-ви триместър. Има много причини за загубата на дете, сред които лоша екология (включително трудни условия на труд), лоши навици и естествен подбор (мъдрата природа се отървава от нежизнеспособния ембрион) и инфекции с TORCH, че бъдещата майка се разболява, и извършен преди това аборт.

Неразвиваща се бременност. 10-15% от бременностите спират да се развиват, тоест завършват с фетална смърт. Най-често това се случва до 28 седмици, а най-опасни са седмиците от 1-ви триместър, въпреки че плодът, за съжаление, може да спре да се развива на по-късна дата. Причините за затихването на бременността са подобни на факторите, провокиращи спонтанен аборт: от лоши навици и странични ефекти на някои лекарства до генетично предразположение, стрес и аборти..

Извънматочна бременност. 1-2% от бременностите са случаи, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена не вътре в матката, а вътре в една от двете й тръби или по-рядко към шийката на матката или яйчника. Възможно е да се идентифицира патологията на 3-4 седмици от бременността с помощта на ултразвук и кръвен тест за hCG (нивото на този хормон ще бъде по-ниско, отколкото при носене на плод, който е фиксиран правилно в матката). Започвайки от 4-5 седмици, бъдещата майка с извънматочна бременност е изложена на риск: нарастващият плод води до разкъсване на тръбата и вътрешно кървене - заплаха за здравето и живота на жената. Кой начин да изберете за премахване на яйцеклетката: хирургически или химически, решава лекарят. Причините за извънматочна бременност могат да бъдат лошите навици на бъдещата майка и абортите, които е претърпяла, възпалителни заболявания на маточните придатъци, операции на фалопиевите тръби, предишни извънматочни бременности, използването на вътрематочно устройство като средство за контрацепция и др..

Развитие на фетални патологии. Приблизително 5% от здравите двойки стават родители на специални деца - с умствени или физически увреждания. В същото време според Световната здравна организация малформациите могат да бъдат причинени от генетични, инфекциозни, социално-икономически или екологични причини. Запомнете: първо диагностичните данни трябва да бъдат проверени с допълнителни изследвания, включително с различни специалисти от същия профил. И второ, нивото на съвременната медицина е такова, че това или онова заболяване на бебето може да бъде коригирано или на етапа на вътрематочно развитие, или след раждането..

Първо тримесечие

Съдържание

 1. 1 Промени в тялото
 2. 2 Необходими анализи
 3. 3 Възможни проблеми
 4. 4 Какво да не правим
 5. 5 Правилно хранене
 6. 6 Основни витамини
 7. 7 Възможно ли е да правите секс
 8. 8 Защитете се от болести

Какво се случва с тялото през първите седмици, какво трябва да бъде храненето, какви дейности имат благоприятен ефект върху майката и бебето, от какво трябва да се въздържат, както и много интересни неща за бъдещите майки, ще дадем подробно по-долу.

Първият триместър на бременността започва от 1 седмица до 13. Бременността се отчита от акушерския период. Първата акушерска седмица започва на първия ден от последната ви менструация. Не от момента на зачеването - това е заблуда.

Първата третина от цялата бременност е, може да се каже, много значителен период, тъй като през тези първи седмици се формират всички жизненоважни системи и органи на бебето.

Какво се случва с тялото през първия триместър на бременността?

 • Липса на менструация. Разбира се, има и изключения, в някои случаи зацапването се наблюдава за определено време, след което бременната жена може да разбере за „интересното“ си положение още през третия месец. Това е изключително рядко..
 • Много хора забелязват, че често започват да искат да използват тоалетната. Това се дължи на факта, че матката започва да се увеличава по размер, следователно, притиска мехура.
 • Настъпва запек. Всичко това се дължи на факта, че в тялото на жената има активна хормонална промяна. Тонусът на чревните мускули намалява, забавяйки надценяването. За да подобрите изпражненията, трябва да увеличите количеството течност, което пиете (около 7-9 чаши), а също така да добавите повече пресни зеленчуци, плодове и млечни продукти към вашата диета. Струва си да ограничите максимално консумацията на мазни храни, пълномаслено мляко, кифли.
 • Гърдите започват да болят, зърната се дразнят, а кожата около тях потъмнява. Природата ви подготвя за факта, че скоро ще произвеждате мляко и ще храните бебето си. Понякога има осезаем непоносим дискомфорт, в този случай ще ви помогнат специално бельо и успокояващи лосиони..
 • Умората е друг симптом на ранната бременност. Здравият, продължителен нощен сън (около 10 часа) ще помогне да се справите с това..
 • Ниско кръвно налягане поради активното снабдяване с кръв на матката. Може да се появи честа замаяност, особено ако стоите или седите дълго време. В такава ситуация специален заряд ще помогне за подобряване на притока на кръв..
 • В допълнение, токсикозата е характеристика на първия триместър. Сутрешно гадене, повръщане, нарушения на апетита и обилно слюноотделяне са признаци на токсикоза. Но не се притеснявайте, всички тези „неудобства“ са временни и почти напълно ще изчезнат в края на 12-13 седмици.

Какви тестове са необходими през първия триместър?

Веднага след като стана ясно, че сте бременна, можете да се регистрирате в предродилната клиника. Специалистът ще следи състоянието през целия период на раждането на детето.

Какви изследвания ще бъдат проведени?

 1. 1 Общ анализ на кръв и урина;
 2. 2 Изследвания на микрофлората на влагалището;
 3. 3 Определяне на кръвна група, Rh фактор;
 4. 4 Анализ за ХИВ, RV, хепатит С и В, токсоплазмоза, рубеола, CMV, HSV;
 5. 5 Оценка на съсирването на кръвта;
 6. 6 ЕКГ;
 7. 7 ултразвук на тазовите органи и ембриона;
 8. 8 Скрининг за бета-hCG и PPAP-A.

Кои лекари трябва да посетят?

 1. 1 Невролог;
 2. 2 Окулист;
 3. 3 Оториноларинголог;
 4. 4 Терапевт;
 5. 5 Ендокринолог

Ако е необходимо, вашият гинеколог може да ви насочи към други специализирани специалисти.

Какви проблеми могат да възникнат през първия триместър?

Основната заплаха за здравето на майката и бебето през първите гестационни седмици може да бъде:

 • Извънматочна бременност;
 • Развитие на аномалии и патологии при плода;
 • Хормонален дисбаланс, водещ до прекомерно висок тонус на матката. Като следствие - спонтанен аборт или замразен плод.

Как да сведем до минимум появата на проблеми?

 • Необходимо е да преминете през мед, преди да планирате зачеването. преглед за откриване на заболявания. Получете правилното лечение.
 • Вземете курс на фолиева киселина, който ще помогне за намаляване на риска от фетални патологии. И също така приемайте мултивитамини за правилното развитие на ембриона. Всичко по препоръка на специалист.
 • Посещавайте редовно вашия гинеколог. Това ще помогне да се идентифицират отклоненията в здравето навреме..
 • Вдишайте повече чист въздух, разходете се.
 • Установете баланс в храненето (нормализирайте приема на определени хранителни вещества, увеличете приема на зеленчуци, плодове, билки и горски плодове, в съответствие със сезона).

Какво да не правим през първия триместър?

 1. 1 Пушене. Това включва и пасивно пушене (т.е. престой в стая до пушачи);
 2. 2 Пийте алкохол;
 3. 3 Бъдете стресирани, нервни. Преумора;
 4. 4 Останете в парна баня с висока температура за повече от 10-15 минути;
 5. 5 Вземете лекарства, без да предписвате лекар.

Как да се храним правилно през първия триместър?

Адекватното хранене е един от важните фактори, влияещи върху здравето на майката и плода. Много хора се чудят как да се хранят правилно през първия триместър, за да донесат максимална полза за развитието на бебето? И така, нека започнем.

Какви са основните принципи при съставяне на меню за бременна жена?

 • Хранене на всеки 3-4 часа;
 • Желателно готвене: пара, задушаване, печене във фурната;
 • В диетата трябва да присъстват само висококачествени и пресни продукти;
 • Достатъчен прием на течности. Увеличаване на дневния прием на пияна вода (обикновено 1,5 литра на ден). Освен вода е позволено да се пият и билкови чайове и натурални сокове.

Какви храни трябва да обогатите вашата диета?

 • Елда, просо, ориз и други пълнозърнести зърнени култури;
 • Извара, кефир;
 • Кисело мляко и други млечни продукти;
 • Риба, морски дарове;
 • Месо (пилешко, телешко, свинско, агнешко);
 • Слънчоглед, маслина, масло;
 • Пресни плодове и зеленчуци.

Трябва да се помни, че колкото по-дълго се съхраняват зеленчуците и плодовете, толкова по-малко витамини те запазват. Също така, при сушене, замразяване или термична обработка на продукти се губят много полезни елементи..

Какво трябва да бъде ограничено или напълно премахнато от диетата?

 • Продукти, съдържащи хранителни добавки, багрила, емулгатори, подсладители, консерванти и ароматизанти;
 • Портокали, ягоди, шоколад и други алергенни храни;
 • Оцет, горчица, черен пипер, хрян и други горчиви, пикантни, пушени, солени, пикантни храни;
 • Мазни пържени и печени ястия, сладки кифлички и колбаси.

Менюто на бъдещите майки се основава на принципа на изобилие в организма на протеини, мазнини, въглехидрати, витамини. Особено през първите седмици от срока е важно да се получи пълна гама от компоненти, тъй като на този етап има особено активно формиране на плода.

Ранните етапи на бременността често са придружени от токсикоза. Гадене, повръщане или липса на апетит не са най-приятните симптоми във вашата ситуация. За да се поддържа възможно най-добро здраве, се препоръчва да се яде 4 пъти на ден, за да не се натоварва стомаха, да се пие много тиха вода. Препоръчително е да разпределите всичко, така че обядът да пада около 13:30, а вечерята до 19:00. И след вечеря няма какво да се яде, можете да пиете кисело мляко или кефир.

Какви витамини са необходими през първия триместър на бременността?

Много майки преразглеждат диетата си, насаждат добри хранителни навици - всичко това за максимална полза от развитието и растежа на детето им. Често се използват допълнителни вещества, микроелементи. Какви витамини са необходими през първия триместър на бременността, ще обсъдим по-подробно. Само тук е важно стриктно да се спазват дозировките, за да се избегнат нежелани последици..

На какви микроелементи трябва да обърнете внимание първо??

 1. 1 фолиева киселина;
 2. 2 Йод;
 3. 3 токоферол;
 4. 4 Ретинол.

B9, известен още като фолиева киселина, лекарите препоръчват да се приема предварително, дори преди зачеването. Редовната му употреба ще помогне да се избегнат дефекти при формирането на феталния мозък и гръбначния мозък. Също така този витамин има благоприятен ефект върху образуването на плацентата..

При дефицит на B9 могат да се наблюдават следните последици:

 • Недоразвитие на мозъка на плода;
 • Нервна херния;
 • Забавен растеж и развитие на плода;
 • Фолиево-дефицитна анемия;
 • Плацентарна недостатъчност.

Ретинол, т.е. витамин А също се предписва предварително, дори преди зачеването. Ретинолът е жизненоважен за правилното клетъчно делене и разпределение в ембриона. Трябва да се приема стриктно по препоръка и в ограничени дози. излишъкът му може да доведе до сърдечни дефекти и малформации на мозъка. Средно експертите препоръчват дневна доза от около 2500 единици..

Токоферолът (витамин Е) подобрява функционирането на женската репродуктивна система. Влияе върху стабилното производство на хормони, отговорни за поддържането на бременността. Този микроелемент влияе и върху кожата, тя става еластична, което предотвратява нежелани стрии и разкъсване на гениталния тракт. Препоръчителната дневна доза е около 15 mg.

Йодът е отговорен за формирането на здрав скелет на бебето, има благоприятен ефект върху неговия интелект и имунитет. Учените са установили, че недостигът на йод води до наднормено тегло и влошаване на човешкото здраве, изразяващо се в продължителни настинки. Необходимата дневна доза за средния човек е 250 mg.

Възможно ли е да правите секс през първия триместър на бременността?

В началото на първия триместър самият той предполага задължителен секс. Първият триместър започва през първата акушерска седмица (от началото на последната менструация). През този период трябва да настъпи зачеване. Традиционната мисионерска позиция се счита за най-успешната и благоприятна..

Освен това, по време на нормалния ход на бременността, сексът не е противопоказан. Отделните противопоказания могат да бъдат посочени от лекаря, при когото сте регистрирани. Това може да се повлияе от хода на бременността и цялостното здраве на майката и плода..

Партньорът през този период трябва по всякакъв начин да подкрепя своята сродна душа. Повишаването на либидото при жената се дължи на промяна в хормоналния фон на тялото. И така, необходимо е да имате търпение, разбиране и чувствителност, за да поддържате положителна емоционална среда в семейството..

Как да се предпазите от болести през първия триместър на бременността?

На етапа на зараждането на живота е важно жената да поддържа тялото си в пълно физическо и емоционално здраве. Важно е да се избягват настинки, както и всякакви други инфекции.

Също така е необходимо да се уверите, че зъбите са здрави на етапа на намерение да забременеят, тъй като анестезия под всякаква форма е изключително вредно за здравето на "паунда". По принцип приемането на каквито и да е лекарства е изключително нежелателно и ако все пак трябва да прибегнете до тях, то само след съгласие с наблюдаващия гинеколог.

Как да се предпазите от болести през първия триместър на бременността? Всичко е много просто: трябва да бъдете на места с много хора, колкото е възможно по-рядко, а през студения сезон напълно да избягвате обществени места. Грижете се за себе си и бъдете здрави!

Първи триместър на бременността: всичко, което трябва да знаете

Бременността е важен период в живота на всяка жена. Бъдещите майки претърпяват сериозни промени, усещанията се променят. Тази статия ще се фокусира върху началото на бременността - първия триместър. Основните характеристики на този период са разгледани подробно..

Кога започва първият триместър?

Бременността има три основни етапа. През първия триместър се формират органите на нероденото бебе. Като правило именно през първия триместър започват да се появяват първите симптоми - токсикоза, умора. Този период се счита за най-труден - всяко напрежение и стрес влияят върху формирането на плода..

Важно! Продължителността на първия триместър е дванадесет седмици. Гинеколозите съветват да се брои бременността три седмици след зачеването.

Интересна позиция може да се определи след първия месец. В този случай е необходимо да се обърне специално внимание на здравословното състояние, възрастта на жената и други фактори..

Основният признак на бременността е забавяне на менструацията. Когато се случи, трябва да потърсите съвет от гинеколог или да закупите специален тест в аптека.

Какви промени настъпват през първия триместър?

Различават се обективни (по време на гинекологичен преглед) и субективни (общи чувства) трансформации. След първия месец на бременността матката се увеличава. Външно промените не са много видими, те могат да бъдат определени само по време на ултразвуково изследване. В повечето случаи коремът расте отново след 4 месеца.

Основните признаци на първия триместър на бременността:

 • повишено уриниране - започва поради увеличаване на нивата на прогестерон. Тялото на жената се нуждае от много течност;
 • болка в лумбалната област - болката се появява поради хормонални промени;
 • гадене - е отговор на формирането на плода;
 • трансформация на млечните жлези (промяна в сянката и размера, подуване и други) - по този начин женското тяло е подготвено за кърмене;
 • проблеми с дефекацията - наблюдавани по време на преструктурирането на тялото;
 • неприятни усещания в областта на гръдния кош - появяват се поради увеличаване на размера на матката;
 • умора, безсъние или постоянна сънливост - липса на витамини и минерали.

Какво причинява появата на ранна токсикоза?

Гаденето и появата на запушване са основните признаци на бременността. Токсикозата е придружена от различни неприятни симптоми. Гаденето може да се появи още през първите седмици и може да продължи до третия етап от бременността.

Образуването на токсикоза зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло. Това се дължи на хормонални промени, е отговор на формирането на плода в утробата. С течение на времето тялото свиква с това състояние и гаденето изчезва..

Какво се случва по време на формирането на плода?

Първият триместър на бременността се определя от развитието на бебето в утробата. По това време теглото на плода леко се увеличава. Промени по време на формирането на плода:

 • краката и ръцете са очертани;
 • формирането на сърдечно-съдовата система;
 • създаване на гениталии - ултразвуковото изследване ще помогне да се установи пола на нероденото дете;
 • развитие на мозъка;
 • формирането на гълтателния рефлекс;
 • образуването на вътрешни органи (стомах, чревна система);
 • дефиниция на основните черти на лицето.

Какво да правим с токсикозата?

Ако следвате определени препоръки, можете бързо и лесно да се отървете от дискомфорта. Основни съвети:

 • консумация на поне 2 литра течност на ден (чиста питейна вода);
 • пълноценен сън (поне 8 часа на ден);
 • фракционни ястия;
 • липса на напрежение и стрес;
 • повишена кръвна захар - ядене на плодове и други здравословни храни;
 • слушане на успокояваща музика;
 • редовни разходки на чист въздух;
 • правилно хранене - необходимо е да се следи съотношението на микроелементите.

Ежедневната диета трябва да включва следното съотношение на полезните елементи:

 • протеини - 15%;
 • мазнини - 30%;
 • въглехидрати - поне 55%.

Протеините помагат за създаването на тъкан в плода. Въглехидратите са необходими за осигуряване на енергия, а мазнините са отговорни за формирането на зрението и развитието на мозъка на нероденото дете..

Какви усложнения могат да се появят?

Първият триместър на бременността е стресиращ период. По това време могат да се образуват определени проблеми..

Спонтанен аборт

Основната причина за появата на заплахата са наследствените заболявания на плода. По този начин тялото на жената се опитва да се защити срещу нежелания организъм. Понякога възниква спонтанен аборт поради наличието на различни нарушения:

 • хронични болести;
 • неправилна структура на гениталиите;
 • аборт.

Важно! Ако има заплаха от спонтанен аборт (болка в корема, поява на кръв и други секрети от гениталиите), трябва незабавно да се обадите на лекар.

Понижен имунитет

Започва за първи път след бременност. Понякога, поради намаляване на имунитета, може да се образува млечница. Ето защо трябва да обърнете специално внимание на здравословното си състояние. Ако се появят симптоми, консултирайте се със специалист.

Извънматочна бременност

Възниква поради проблема с навлизането на ембриона в матката. В същото време той е фиксиран във фалопиевата тръба. За да се определи извънматочна бременност, е необходимо ултразвуково изследване. За да се избегнат неприятни последици, е необходимо да се идентифицира наличието на патология възможно най-рано. След идентифицирането се извършва хирургическа интервенция - ембрионът се отстранява заедно с придатъка.

Инфекции

Всяко заболяване влияе негативно на състоянието на бъдещата майка. Настинка или друга инфекция може да доведе до образуване на патологии при бебето. По това време трябва да полагате допълнителни грижи за борба с инфекцията. Категорично е забранено да се занимавате със самолечение.

Защо се появява изписване?

Понякога след началото на зачеването може да се образува кървене от гениталиите. Много често ги бъркат с менструация. Основната разлика е времето, те бързо изчезват.

През първите месеци на бременността има силно отделяне на прозрачен или млечен нюанс. Основната причина е увеличаването на количеството прогестерон. Когато се образува отделяне, не трябва да се появяват дискомфорт и миризма. В този случай трябва да се консултирате с лекар за преглед..

Заключение

Тази статия описва подробно характеристиките на първия триместър на бременността. Периодът е особено важен - точно по това време настъпва формирането на органи и системи на плода.

След настъпването на бременността трябва да преразгледате диетата си, да се откажете от лошите навици, да прекарвате повече време на чист въздух, да избягвате преумора и стрес.

Препоръчително е да се преглеждате редовно от гинеколог. Постоянният надзор от специалист е необходим за нормалното функциониране на организма и развитието на ембриона. Спазването на определени изисквания по време на бременност ще помогне да се роди и роди здраво здраво бебе.

Първи триместър на бременността: признаци, заплахи, препоръки

Както знаете, бременността продължава 9 календарни (или 10 акушерски) месеца, което включва 40 акушерски седмици или 280 дни. Също така е обичайно гинеколозите да разделят месеците на бременността на триместри, така че по време на планирано посещение на бременна жена да е възможно да се проследява състоянието на плода (с помощта на ултразвук) и здравните показатели у бъдещата майка с общоприети норми, като тегло, височина, обем на корема, резултати кръвни тестове, тестове на урина, кръвно налягане и др..

Отдавна е известно, че като е в корема на майката, плодът преминава през три важни етапа на вътрематочно развитие. Освен това всеки триместър се характеризира с важни етапи на развитие не само в плода, но и със специфични промени в тялото на бъдещата майка..

В тази статия ще говорим за важния и отговорен първи триместър на бременността. Ще говорим за признаците и симптомите на бременността, съществуващите заплахи от първите седмици, ще говорим за състоянието на бременната жена, ще предложим препоръки за ранните етапи.

Какво е триместър? Колко седмици в 1 триместър?

Тримесечията са три периода на бременност, всеки с по три месеца. Първи триместър - колко седмици и месеци? Първият триместър включва първия, втория и третия месец от бременността. „Акушерският“ месец в гинекологията се състои от 28 дни и всеки месец в продължение на 4 или 5 седмици. Като цяло първият триместър продължава 13 седмици.

Първият триместър започва на първия ден от последната ви менструация. Гинеколозите броят от тази дата, тъй като поради индивидуалните характеристики на всяка жена е много трудно да се установи точната дата на овулация и зачеване.

В повечето случаи овулацията настъпва на 14-16-ия ден от цикъла, но фактори като: стрес; болест; хормонален дисбаланс; промените в климатичните условия и др., могат да изместят овулацията до 20, 21 или по-късни дни от менструалния цикъл. Заедно с овулацията в края на цикъла ще настъпи късно зачеване, поради което гестационната възраст ще бъде изчислена неправилно. За да избегне такава грешка, гинекологът ще определи датата на раждането не от средата на цикъла, а от началото на последната менструация..

Това изчисление създава объркване за майките с гестационната им възраст, тъй като разликата между акушерския срок и ембрионалния срок (дата на зачеването) е две седмици, а първите дни на забавянето падат в началото на 5-та акушерска седмица. Но дори и да знаете точния ден на зачеването и действителната гестационна възраст, винаги посочвайте акушерската гестационна възраст, тъй като лекарите вземат предвид тези седмици..

Как да определим гестационната възраст?

Можете да определите бременността си и датата на падежа с помощта на нашия калкулатор за бременност, той също ще изгради индивидуален график за вашата бременност. Често обаче има ситуации, когато е трудно да се установи фактът на бременността, има няколко причини за това:

 • бъдещата майка не може да си спомни датата на последната менструация;
 • бременност е настъпила по време на кърмене на бебето и цикълът все още не се е възстановил;
 • бъдещата майка има нередовен менструален цикъл.

Как да определите периода и да се уверите в бременност, ако датата на последната менструация е неизвестна?

Вземете кръвен тест за hCG

Човешкият хорион гонадотропин или накратко hCG е хормон, произведен от хорионната мембрана 6-8 дни след имплантирането на ембриона в маточната кухина. С помощта на декодирането на този анализ можете надеждно да определите бременността и приблизително да установите периода.

Направете тест за бременност

Вместо стандартни тест ленти, използвайте цифров тест за бременност, който може не само да определи бременността с 99% точност, но и да зададе периода в седмици с 92% точност.

С ултразвук

Опитен специалист, използващ съвременен апарат, е в състояние да изчисли гестационната възраст с висока точност. През 1-ви триместър ембрионалното развитие на плода се случва по същия начин, следователно броят на седмиците може да бъде определен с минимална грешка. С помощта на трансвагинален ултразвук бременността може да се диагностицира още 4-5 дни след забавяне на менструацията. Въпреки това, не трябва да ходите на ултразвук в първите дни на закъснението, изчакайте поне забавяне от 10 дни, когато гестационният период ще бъде 6-7 седмици, по това време узистът вече е в състояние не само да види яйцеклетката, но и да слуша сърдечния ритъм.

Измерване на височината на изправяне на очното дъно

Този метод само ще ви помогне да разберете приблизителната продължителност на бременността, тъй като през първия триместър матката е на нивото на срамната артикулация, така че е трудно да се усети. Но с увеличаване на размера на матката и нейното излизане извън границите на тазовите кости, гинекологът ще може точно да определи продължителността на бременността, използвайки височината на маточното дъно.

Същите методи ще ни помогнат да сме сигурни за бременност, ако тестът е показал слаба втора лента. Много е важно да се установи бременност по това време, тъй като през първите седмици се формират всички основни органи и системи на тялото на детето. Повечето вродени дефекти и спонтанни аборти се случват през първия триместър. Ето защо е важно бъдещата майка да изключи лошите навици, да се регистрира и стриктно да следва препоръките на лекаря.

Чувства на бременна жена през първия триместър

От момента на зачеването в тялото на жената веднага започват хормонални промени, които са необходими за раждането на бебе. От първите дни сърцето, белите дробове и бъбреците започват да работят в подобрен режим. Обемът на циркулиращата кръв се увеличава, съдовете на матката и малкия таз се разширяват значително (това е необходимо за отпускането на матката и доброто снабдяване на ембриона с хранителни вещества). Поради натрупването на голямо количество кръв в тазовите органи, бременна жена може да изпита ниско кръвно налягане, сънливост, слабост, главоболие, световъртеж и често има случаи на загуба на съзнание.

Въпреки такава активна подготовка на тялото, през първата седмица от зачеването бременната жена не знае за позицията си. Но вече на 2-рата ембрионална седмица в организма ще се натрупа достатъчно количество хормон на hCG, така че от този момент бременната жена може да усети първите симптоми на бременност, като:

 • Повишена чувствителност на зърната и подуване на гърдите;
 • Появата на сутрешно гадене (токсикоза);
 • Повишаване на телесната температура до субфибрила (37,2 ° C);
 • Появата на чести промени в настроението, плач;
 • Промяна във вкусовите предпочитания и повишен апетит;
 • Позивите за уриниране ще станат по-чести;
 • Ще има дърпащи болки в долната част на корема и кръста;
 • Появява се запек или диария, както и подуване на корема;
 • Могат да се появят симптоми на ARVI, тъй като имунитетът намалява през първите седмици, това е необходимо, за да не възприема тялото ембриона като чуждо тяло.
 • Естеството на влагалищното отделяне ще се промени. Ако по време на овулацията те приличат повече на облачен белтък, след зачеването те стават напълно прозрачни. Слузта без цвят и мирис показва, че с тялото на жената всичко е нормално..

Такива спътници на бременността ще придружават мама до 12-13 седмици, но те трябва да бъдат толерирани, тези промени са временни, те са необходими за нормалния растеж и развитие на нероденото бебе. Трябва да се отбележи, че не всички бременни жени имат изброените явления и много дори нямат намек за гадене през първия триместър..

Защо няма токсикоза по време на бременност?

Много млади майки са сигурни, че няма бременност без токсикоза, но лекарите уверяват, че всеки организъм реагира на бременността по различен начин и дори посочват няколко причини за това:

 1. Спокойно психологическо състояние, поради факта, че бременността не се превърна в неприятна изненада за жената. Колкото по-радостна бъдеща майка реагира на бременността, толкова (възможно) по-лесно тялото ще реагира на плода.
 2. Бременната жена консумира достатъчно количество микроелементи и витамини.
 3. Преди бременността жената е водила здравословен начин на живот и / или има силен имунитет.
 4. Бременната жена няма хронични или генетични заболявания. Също така се отбелязва, че наследствеността може да повлияе на появата или липсата на токсикоза..
 5. В допълнение, спазването на правилния дневен режим, добрият сън, почивка и правилното хранене е ключът към доброто здраве, без прояви на гадене и повръщане при неумолимост.

По този начин отсъствието на токсикоза е нормално явление, което означава, че тялото е напълно готово да носи плода и има достатъчно хранителни вещества..

Ако обаче е налице токсикоза и след това повръщането е спряно, чувствителността на гърдите, сънливостта, раздразнителността и други симптоми на бременност изчезват, тогава трябва незабавно да посетите лекар! Може би говорим за замразена бременност..

Снимки на коремчета през първия триместър

Развитие на плода през 1-ви триместър

Първият триместър е изключително важен за нероденото бебе, през тези седмици той преминава през периоди от бластогенеза, органогенеза, плацентация до феталния период, когато плодът вече е оформил всички системи от органи, крайници и дори външен вид. Нарушаването на процесите на полагане, формиране и развитие на органи и тъкани на плода на клетъчно ниво може да причини малформации, смърт на ембриона и спонтанен аборт.

Какво се случва с ембриона на 1 месец от бременността?

През втората - третата акушерска седмица след оплождането на яйцеклетката се стартира механизмът на клетъчно делене и движение на образуваната зигота по фалопиевата тръба към матката. До края на третата седмица на бременността броят на клетките достига 250, формата на ембриона изглежда като топка с диаметър 0,1 - 0,2 mm. По това време бъдещото бебе все още не е свързано с майка си, то получава хранене от протеиновите съединения на тъканите, както и от вътрешните резерви.

6-8 дни след оплождането ембрионът навлиза в маточната кухина, след още два дни престой в матката, бластоциста първо се прикрепя и след това прониква в лигавицата на матката (ендометриума). Този процес се нарича имплантация..

Имплантация на яйцеклетка

От този момент нататък тялото на жената започва да произвежда хорион гонадотропин - хормон на бременността. Вълните на външните клетки на ембриона са свързани с кръвоносните съдове на матката, впоследствие от тях се образува плацентата. Други външни клетки на морулата водят до развитието на пъпната връв и мембраните. След известно време от вътрешните клетки ще се развият различни тъкани и органи на плода..

На 4 акушерска седмица се образуват три зародишни слоя, от средния лист има нотохорд, кръв, лимфа, кръвоносни съдове, мускули, хрущяли и полови жлези.

Ембрион при 4 гестационна седмица

От него започва образуването на вътрешни органи. Външният зародишен слой поражда образуването на нервната система, кожата, космените фоликули и нокътните плочи. Дихателната и храносмилателната системи се формират от вътрешния зародишен слой.

В края на първия месец от бременността плодът вече има кръвоносни съдове и мъничко сърце, което прави първите си опити за свиване, крайниците започват да се развиват и се появяват очни кухини. Около 21 дни след зачеването бебето започва да развива гръбначния мозък и мозъка. В края на 1 месец от бременността размерът на ембриона се увеличава до 1-1,5 мм, а теглото до 1 грам.

Какво се случва с ембриона на 2 месеца от бременността?

На 5-та седмица от бременността мозъкът, гръдният кош, гръбначният стълб, стомахът и централната нервна система започват да се формират (по това време е важно да започнете да приемате фолиева киселина за нормалното развитие на нервната система). Формират се основните ендокринни органи. Черният дроб вече работи, но засега той е отговорен за хематопоезата. На главата се образуват вдлъбнатини, където в крайна сметка ще се появят очи и уши. Горната устна и носните кухини се оформят по лицето.

Формирането на крайници продължава, появяват се първите зачатъци на ноктите. Сърцето се формира и до края на тази седмица ще започне да бие. Развиват се кръвоносни съдове. Размерът на ембриона е 2-3 мм, а теглото е по-малко от грам.

На 6 гестационна седмица се развиват предната и междинната част на мозъка. Мозъкът, панкреасът, черният дроб, белите дробове, далакът, вътрешното ухо и ларинкса започват да се формират. Настъпва развитие на щитовидната жлеза.

Крайниците се развиват активно и вече е възможно да се разграничат техните участъци - бедрото, подбедрицата и ходилото на краката, и рамото, предмишницата и ръката на ръцете. Също така се появяват червени кръвни клетки - еритроцити. В края на тази седмица ултразвуковата диагностика вече ви позволява да коригирате сърдечния ритъм на бебето. На 6 акушерска седмица дължината на ембриона е 4-5 мм.

7 акушерска седмица е важна с това, че окончателно завършва формирането на пъпната връв и се установява маточно-плацентарното кръвообращение. Сега дишането и храненето на плода ще се извършват поради кръвообращението през съдовете на пъпната връв и плацентата.

Появиха се зачатъците на бъдещите бели дробове, бъбреците са положени, червата активно се развиват и растат, черният дроб е напълно оформен и започва да работи, изпълнявайки основната функция - хематопоезата. През този период и двете полукълба на мозъка продължават да се формират и развиват. На 7-та седмица от бременността бебето има дължина около 10-13 милиметра. Освен това теглото му е около 1,2 g.

На 8-та седмица от бременността опашката вече изчезва. Почти всички системи са създадени и тяхното по-нататъшно развитие продължава. Формира се зрителната система, очите са разположени по-близо едно до друго. Развиват се слуховите органи.

В края на осмата седмица лицето на нероденото дете става познато на човек: очите, покрити с клепачи, носът, ушните уши са добре изразени, образуването на устните завършва. По това време ембрионът достига 2 см, а теглото е 2-3 g.

В края на втория месец мускулната тъкан започва да се развива активно и в края на седмицата мускулите са способни да се свиват. Отбелязва се интензивен растеж на главата, горните и долните крайници, развива се вкостяване на дългите кости на ръцете и краката и черепа. Пръстите се виждат ясно, между тях вече няма кожна мембрана.

Какво се случва с плода на 3 месеца от бременността?

На 9-та седмица от бременността плацентарните съдове се подобряват и утероплацентарният кръвен поток се подобрява. Формира се вестибуларният апарат, продължава развитието на опорно-двигателния апарат. Започва процесът на вкостяване, образуват се ставите на пръстите на краката и ръцете. Ембрионът започва да прави активни движения, сега той може да стиска пръстите си.

Главата започва да се оформя, брадичката е плътно притисната към гърдите. Появяват се клепачите, удължават се багажникът и крайниците. Има промени в сърдечно-съдовата система, сърдечната честота е 140-150 удара в минута.

До 10-та седмица на бременността настъпват две важни събития - полагането на органи е завършено и от този момент бъдещото бебе се нарича плод. Основните органи - черният дроб, бъбреците, белите дробове, червата, са разположени правилно, те само продължават да се подобряват.

Започва синтезът на полови хормони, при момичетата - естроген, при момчетата - тестостерон. На десетата седмица лицето на бебето вече е напълно оформено и подвижно.

Цялото тяло придобива чувствителност и ако плодът не харесва определен дразнител под формата на топлина, болка, студ, тогава лицето се набръчква. Това е резултат от интензивното развитие на нервната система и нейните пътища. Растежът на бебето и формирането на неговите органи напредват с ускорени темпове през този период. По това време тежи около 5 грама и е нараснал до 31-42 мм.

На 11-та седмица от бременността мускулната система активно расте, бебето може да прави няколко прости движения - повдигане на главата, движение на ръцете и краката. Кожата на 11-та акушерска седмица на бременността е прозрачна, през нея ясно се виждат вътрешните органи на бебето.

Сърдечно-съдовата система достига близо до развитието на възрастни до 11 гестационна седмица. Сърцето бие много често - 140 удара в минута. Бебето вече тежи около 11 грама, а размерът е около 5-6 см. Активира се растежът на кръвоносните съдове в плацентата, детето расте бързо и се нуждае от повече хранителни вещества. Оформят се ушите, полагат се космените фоликули.

На 12 акушерска седмица храносмилателната система се подобрява. Червата са удължени по дължина и се вписват в бримки, както при възрастен. Започват периодични контракции - перисталтика. Развитието и усъвършенстването на феталната нервна система продължава.

Мозъкът е с малки размери, но той точно повтаря всички структури на мозъка на възрастен. Подобрени са рефлекторните движения: плодът може да стиска и разхлабва пръстите в юмрук, хваща палеца и активно го засмуква. По това време детето започва да регистрира единични дихателни движения.

На 13 акушерска седмица основните органи и системи на плода вече са оформени и плодът придобива облика на малко човече. По това време бебето има оформени клепачи, гениталиите на детето се различават и може да се определи пола на детето. Подобряването на храносмилателната и нервната система продължава.

Ембрионите на млечните зъби започват да се появяват под горната и долната челюст. Дължината на плода до края на седмицата е 10-12 см, а теглото е повече от 20 грама. Пропорциите на тялото започват да се променят: горните и долните крайници и багажника се удължават, размерите на главата вече не са толкова големи по отношение на тялото. В края на третия месец започва по-безопасен период за плода, тъй като с края на втория критичен период на бременността заплахата от спонтанен аборт значително намалява.

Заплахи и рискове през първия триместър

Както вече споменахме, първият триместър е най-опасният период за бъдещ плод. През този период има три критични периода на бременност наведнъж. По време на определени периоди от бременността в клетките и тъканите протичат активни процеси, докато метаболизмът се увеличава значително и ако плодът има патологични аномалии или здравето на бъдещата майка не е нормално, тогава съществува риск бременността да бъде прекъсната.

Всеки триместър има свои критични периоди и съответните причини за появата на заплахи за бременността. Първите рискове започват през втората и третата акушерска седмица след оплождането на яйцеклетката. Тъй като бременността може да не настъпи поради причини като: травма или аномалии в структурата на вътрешния слой на матката (ендометриум), предишни неуспешни аборти и бременности, наличие на миома, кисти, тумори, белег на матката след цезарово сечение.

Вторият критичен период е 4, 5, 6 седмици. През този период настъпва активно клетъчно делене, полагане на зародишни слоеве, формиране на органи и системи на бъдещия плод. По време на органогенезата често се появяват хромозомни аномалии и патологии на развитието на плода, които са несъвместими с живота, замразена бременност, спонтанен аборт и извънматочна бременност. Има няколко причини за прекъсване на бременност:

 • ЗППП
 • захарен диабет и други заболявания, които застрашават бременността
 • стрес, нервен шок и безпокойство
 • лекарства
 • лоши навици
 • тежка физическа активност
 • изменението на климата
 • прегряване или хипотермия
 • ранен полет
 • вредни условия на труд (радиация)
 • интензивни спортни тренировки
 • липса на важни за бременната жена витамини и минерали: йод, фолиева киселина, витамин Е и др..
 • остри инфекциозни заболявания и др..

Третият критичен период е 8, 9, 10, 11 и 12 седмици. По това време основната причина за прекъсването се счита за хормонален дефицит, който нарушава процеса на образуване на плацентата. Това състояние може да бъде свързано с намалена работа на жълтото тяло на яйчниците, неправилно функциониране на хипофизната или щитовидната жлеза, намаляване на количеството произведен прогестерон в организма, увеличаване на количеството мъжки полови хормони, което води до намаляване на естрогена.

Правилното хранене през първия триместър

Правилното хранене е преди всичко важно за нероденото дете, защото какво ще бъде здравето на бебето зависи до голяма степен от това дали то ще има достатъчно хранителни вещества, витамини и минерали. За развитие бебето се нуждае от строителни материали като:

 • Протеини. Това са строителни материали за тялото, поради което са толкова важни, докато чакат бебето. Протеините са от растителен и животински произход.
 • Мазнини. Насърчаване на производството на енергия, са пряк източник на това. Те също играят важна роля в усвояването на някои витамини. Но не трябва да ги злоупотребявате, за да не навредите на здравето си..
 • Въглехидратите също са част от енергийния компонент, допринасят за добра работоспособност и производителност и помагат за придобиване на усещане за ситост..

Следователно диетата на бременна жена трябва да бъде разнообразна, но е важно да подходите отговорно към вашата диета и от първите седмици е необходимо да откажете такива вредни хранителни продукти за бременна жена, като:

 • Пушени и обезмаслени колбаси, шунка, колбаси;
 • Суши и някои видове риба (риба тон, камбала, лаврак, скумрия, раци);
 • Алкохол;
 • Гъби;
 • Домашни препарати;
 • Удобни храни и бързо хранене;
 • Маргарин;
 • Кафе и силен чай;
 • Фабрични сладкиши, сладкиши, торти и сладкиши;
 • Газирани напитки.

В големи количества, вредни: цитрусови плодове, мед; шоколад, ягоди, ядки, фъстъци, магданоз, цвекло, мента, скариди, раци, калмари, миди, хайвер, черен дроб, майонеза, кетчуп, соев сос, сол, грозде, сладкиши, минерална газирана вода, шипки, канела, целина.

Включете в диетата храни, които са разрешени за консумация:

 • Нискомаслени сортове риба и месо;
 • Спанак, салата;
 • Ферментирали млечни продукти (класически огурт, извара, кефир, ферментирало печено мляко и др.);
 • Пълнозърнест хляб, пълнозърнест хляб с трици;
 • Зърнени храни;
 • Сирена;
 • Супи;
 • Зеленчуци (броколи, домати, краставици, чушки, карфиол, тиквички и др.);
 • Плодове (с изключение на екзотични);
 • Сушени плодове, отвара от сушени плодове;
 • Бобови растения;
 • Аспержи;
 • Нарязани и пилешки яйца;
 • Маслини, слънчоглед, царевица и масло.

Преди да купите, обърнете внимание на състава, не купувайте продукта, ако той съдържа: консерванти, оцветители, хидрогенирани мазнини, подобрители на вкуса и аромата, регулатори на киселинността и емулгатори. Преди да консумирате храна, внимателно погледнете срока на годност, не консумирайте храни със срок на годност.

Анализи и изследвания през първия триместър

На 6 - 7 седмица от бременността, бъдещата майка може да посети гинеколог за първи път. По време на първото посещение на лекар, бременната жена ще бъде интервюирана, ще бъде съставена анамнеза, гестационната възраст и датата на раждане. В допълнение, лекарят ще: претегли, измери височината, ще определи индекса на телесна маса (ИТМ), ще измери кръвното налягане (BP) и размера на таза, ще изследва шийката на матката върху огледалата, ще направи ръчен преглед на вагината, ще даде указания за тестове.

Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация № 572 от 1 ноември 2012 г. основният обхват на изследването на бременни жени включва:

 • общ анализ на урина и кръв;
 • кръвна група и Rh фактор (с отрицателен Rh фактор съпругът също дарява кръв за групата и Rh фактора);
 • биохимичен кръвен тест (общ протеин, урея, креатинин, глюкоза, чернодробни ензими (AST, ALT), общ билирубин, директен билирубин, общ холестерол);
 • коагулограма или съсирване на кръвта (фибриноген, тромбоцити, тромбоцитна агрегация, време на съсирване, време на кървене, протромбинов индекс, APTT - активирано частично тромбопластиново време);
 • кръв за сифилис (реакция на RW);
 • кръв за ХИВ инфекция и вирусен хепатит (В и С);
 • цитонамазка от влагалището и от шийката на матката за микрофлора (гъбички и гонококи) и цитологично изследване;
 • преглед за генитални инфекции (по показания): хламидия, друга уреаплазмоза;
 • кръв за рубеола и токсоплазмоза (откриване на антитела от тип М и G).

На 11-14 седмица се провежда първият скринингов ултразвук, който: определя гестационната възраст и изчислява приблизителната дата на раждането; оценява растежа и развитието на плода; оценява маточната кухина и придатъците, както и вътрешния фаринкс за наличие на заболявания, които застрашават бременността, изследва плода за вродени аномалии, като синдром на Даун и други патологии. В деня след ултразвука бременната жена прави двоен тест (PAPP-A, hCG). Това е кръвен тест от вена, който позволява да се идентифицират генетични аномалии и тежки вродени заболявания на плода.

В период от 10 седмици най-често се регистрира бременна жена. На рецепцията лекарят ще оцени резултатите от изследванията на кръв, урина и цитонамазка и ще определи тактиката на управление на бременната жена, като вземе предвид получените тестове и заключенията на други специалисти. Трябва да имате паспорт, медицинско застрахователно свидетелство и осигурително пенсионно удостоверение (SNILS). През целия първи триместър бременната жена посещава лекар веднъж на всеки три до четири седмици. 2-3 дни преди да посетите лекар, трябва да предадете урина за анализ.

Препоръки за бъдещата майка в ранните етапи

 • Не приемайте сами лекарства, особено опасни са антибиотиците, антидепресантите, транквилантите, хапчетата за сън. Дори безвредните лекарства могат да попречат на развитието на плода. Изключение прави фолиевата киселина в доза от 400 mcg дневно, необходимо е, за да се предотврати дефект на нервната тръба при дете. Ако приемате витаминни комплекси за бременни жени, които вече съдържат фолиева киселина, тогава не е необходимо да го приемате отделно.
 • Въздържайте се от секс, ако вие и вашият партньор сте имали нелекувани полово предавани болести преди бременността. Ако сте имали или в момента кървяте или розово-кафяви вагинални секрети, тогава вашият гинеколог може да ви забрани да правите любов за известно време, вземете го на сериозно.
 • Не се слънчеви бани на слънце;
 • Стойте далеч от включената микровълнова фурна;
 • Спазвайте ежедневието. Трябва да спите поне 8 часа на ден;
 • Не вдигайте тежки предмети, намалявайте физическата активност и спорта.

Избягвайте контакт с вредни химикали. Избягвайте силните препарати, почистващи препарати, лакове и други домакински химикали.

 • Необходимо е напълно да се изключат: алкохол, активно или пасивно пушене, употребата на вредни продукти;
 • Опитайте се да не лежите по корем, особено след 8-9 седмици;
 • Не кръстосвайте крака, носете удобни обувки с малък и стабилен ток;
 • Купете дрехи за бременни жени, коремът на 3 месеца вече е достатъчно голям за обичайните дрехи;
 • Купувайте лекарства за стрии, не забравяйте да се грижите ежедневно за кожата си, за да избегнете стрии.
 • Вземете възглавница за бременни жени, още няколко седмици и ще ви бъде много полезна;
 • Бъдете по-често на чист въздух и проветрявайте стаята;
 • Не посещавайте места с много хора, когато има шанс да настинете по време на бременност, ако имате симптоми на ТОРС, консултирайте се с лекар;
 • Не посещавайте бани и сауни, високите температури на въздуха могат да провокират спонтанен аборт;
 • Избягвайте стреса. Опитайте се да поддържате равномерно, спокойно, оптимистично настроение.
 • Не прекарвайте много време на компютъра и телефона, доказано е, че лъчението от мобилен телефон и Wi-Fi мрежа е опасно за бременни жени.
 • обратно към съдържанието ↑