Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Какви патологии може да покаже 1 скрининг??

Прожекцията е широко понятие. Предписва се не само за бременни жени, но и за други групи от населението, за да се идентифицират скрити патологии или възможни заболявания. Пренаталният скрининг се прави за същите цели. Само цялото внимание е насочено към нероденото бебе. Нека разгледаме по-подробно защо е необходим 1 скрининг за бременни жени.

Кога и как се прави 1 скрининг

На около 12 седмици бебето преминава от ембрионална към фетална фаза. Поради това се препоръчва скринингът на I триместър да се извършва в интервала от 11 до 13 седмици. На по-ранна дата все още е невъзможно да се определят много показатели.

Изследването включва ултразвуково сканиране и биохимичен кръвен тест. Кръв се взема от вена, приблизително 10 ml

Ултразвукът може да се извърши по два начина:

 • Трансабдоминална (външно, през коремната стена);
 • Трансвагинален (сензорът се поставя във влагалището).

Вторият метод е по-информативен, но е приемлив само при първия скрининг.

Задължително ли е да се направи първият скрининг

Първият скрининг не е задължителен, но обикновено се предписва на всички бременни жени. Защото ранната диагностика на генетични аномалии ви позволява максимално да коригирате последствията. Също така, прегледът може да осигури основа за по-внимателно проследяване на бременността, предотвратяване на развитието на усложнения или възможен спонтанен аборт. Ако патологиите са сериозни и несъвместими с живота, лекарят насочва жената да прекъсне бременността. Бъдещата майка има право да откаже скрининга, като подаде подходящо заявление. Но трябва да се помни, че има рискова група, която е по-добре да се подложи на пълен преглед. Те включват:

 • Бременни жени под 18 или над 35 години;
 • Жени, които са имали вирусни или инфекциозни заболявания по време на бременност;
 • Родители с генетични отклонения или по-големи деца с патологии на развитието;
 • Жени с лоши навици;
 • Бъдещи майки, които са принудени да приемат силни лекарства по време на бременност или непосредствено преди началото й;
 • Бременност в резултат на близки отношения;
 • Жени с предварително замразена бременност, спонтанни аборти.

Самият преглед не представлява никаква заплаха за здравето на бъдещата майка и ембриона.

Как да се подготвим за прегледа

При трансвагинален ултразвук пикочният мехур трябва да се изпразни непосредствено преди изследването..

При трансабдоминален преглед пикочният мехур трябва да е пълен. Препоръчително е да изпиете около литър тиха вода и да не ходите до тоалетната няколко часа преди ултразвука.

Образуването на газове в стомашно-чревния тракт може да изкриви резултатите от проучването, затова е по-добре да не ядете газообразуваща храна ден преди скрининга.

 • 2 прожекция
 • 3 прожекция

Биохимичен кръвен тест се извършва след ултразвуково изследване. Също така си струва да се подготвите за него. В деня преди вземането на кръвни проби изключете храни, които могат да причинят алергии и нездравословни храни (бързо хранене, твърде мазни, пикантни, пържени храни). Необходимо е да дарявате кръв на гладно; не трябва да пиете сутрин. За най-точен резултат се опитайте да избягвате стресови ситуации, физически натоварвания в навечерието на анализа

Какво гледат при 1 скрининг и биохимичен кръвен тест

Скринингът на първия триместър ви позволява да определите по-точен период на бременността, мястото на прикрепване към матката на яйцеклетката, състоянието на плацентата, матката, обема на околоплодните течности, броя на ембрионите и техните параметри.

Що се отнася до детето директно, тогава се обръща внимание на:

 • Опашната кост-темен размер;
 • Състоянието на вътрешните органи (включително симетрията на развитието на мозъчните полукълба, големината на сърцето);
 • Сърдечен ритъм;
 • Дебелина на яката;
 • Размерът на носната кост;
 • Дължина на костта на плода;
 • Състояние и брой съдове в пъпната връв.

Всички получени данни се сравняват със съществуващите норми за развитие и се правят подходящи заключения за хода на бременността и състоянието на плода..

Основните показатели, на които се обръща внимание при кръвен тест, са концентрацията в кръвта на hCG (човешки хорион гонадотропин) и PAPP-A - протеин-A.

Изключително важно е да се събира кръв след ултразвуковото сканиране, тъй като съставът на кръвта на бременна жена се променя ежедневно. И за да разберете дали тестовете отговарят на нормите, можете само да знаете точно продължителността на бременността.

Какви проблеми могат да бъдат открити по време на проучването при 1 скрининг?

Въз основа на нивото на определени вещества в кръвта, лекарите могат да правят предположения за проблемите, които съпътстват бременността. Например, повишеното ниво на hCG може да показва майчин диабет, тежка токсикоза или многоплодна бременност. При плода това може да означава синдром на Даун. При намалена честота може да се подозира извънматочна бременност, плацентарна недостатъчност, риск от спонтанен аборт, при плода - синдром на Едуардс.

При оценка на нивата на протеин-А са важни само по-ниските нива. Те могат да показват лошо функциониране на плацентата, някои генетични аномалии в плода или заплаха от прекъсване на бременността.

При извършване на ултразвуково изследване можете да откриете следните проблеми:

 • Отклонението от нормалния размер на бипариеталната глава помага да се идентифицира забавено развитие на мозъка или хидроцефалия;
 • Несъответствието с времето на кокцигеално-теменната големина показва генетични патологии, забавено развитие на плода;
 • Твърде голямата дебелина на яковото пространство се счита за признак на тежки генетични аномалии (синдром на Даун или синдром на Едуардс);
 • Разположението на хориона (външната обвивка на плода) на долната стена на матката показва опасност от спонтанен аборт;
 • Сърдечни дефекти.

Възможни ли са неверни резултати и защо

Това проучване не е напълно точно. Много фактори влияят на неговия резултат. Сред тях са човешкият фактор (лекарска грешка) и елементарна неправилна подготовка за скрининг, която може значително да изкриви данните. Също така, получените резултати се влияят от здравословното състояние на бъдещата майка (например захарен диабет, наднормено тегло), метода на оплождане (IVF), многоплодна бременност.

Ако в резултат на първия скрининг има съмнения за някакви отклонения, допълнителни прегледи и консултации на специалисти (генетика, кардиолог и др.)

Кога и какво показва първият скрининг по време на бременност?

Първият скрининг е важен преглед, който всички жени трябва да преминат през 10-14-та седмица от бременността. Благодарение на набор от процедури е възможно да се определят бъдещите майки, които са изложени на риск от евентуално развитие на генетични аномалии и патологии при дете.

Какъв е първият скрининг, кога се прави, какви са нормалните резултати - описани в тази статия.

Какво е скринингов тест и какво включва??

Скринингът е комплекс от медицински процедури, насочени към откриване и предотвратяване на развитието на различни заболявания. Такова проучване се провежда не само за жени, които очакват бебета, но и за други сегменти от населението..

Перинаталният скрининг се извършва три пъти през цялата бременност и включва:

 • Ултразвук, който помага да се види как бебето се развива в утробата.
 • Вземане на венозна кръв за определяне нивото на хормона hCG и протеин PAPP-A.

Трябва ли да направя?

Преминаването на първия перинатален скрининг се препоръчва от Министерството на здравеопазването за всички бременни жени, но не е задължително. Тоест, ако бъдещата майка откаже тестовете, лекарите няма да я принуждават да дава кръв и да прави ултразвук.

Но струва ли си да се откажете? В никакъв случай, тъй като подобен преглед ще помогне да предупреди бъдещите родители за възможни проблеми в развитието на тяхното бебе, като болест на Даун или Едуардс, различни дефекти в структурата на нервната система и други патологии, които впоследствие могат да доведат до смърт на дете или неговото раждане с увреждане.

Ако според резултатите от изследването се открият фетални патологии, които не са съвместими с нормалния живот, тогава лекарите ще изпратят жената да прекрати бременността по медицински причини. По-добре да се роди здраво бебе, но по-късно от сега бебе, което не е в състояние на нормално съществуване.

Особено се препоръчва да се подложите на първия перинатален скрининг за следните категории бременни жени:

 1. под 18 и над 35 години - именно на тази възраст е голяма вероятността от спонтанен аборт или развитие на вродени дефекти при него;
 2. преди това е имала замразена бременност, спонтанен аборт (спонтанен аборт) или мъртво раждане;
 3. вече имат деца с генетични увреждания;
 4. имащи наследствени заболявания или патологии в родословието си;
 5. работа в опасни индустрии;
 6. прием на лекарства, опасни за плода (фетотоксични лекарства);
 7. в началото на бременността, които са имали инфекциозни заболявания (включително грип, ARVI);
 8. пристрастяване (алкохол, тютюнопушене, наркотици);
 9. забременеете в резултат на близки отношения.

За изброените по-горе категории жени първият перинатален скрининг е задължителен, тъй като всички тези фактори е вероятно да причинят отклонения в правилното развитие на детето..

Когато го направят - време

Първият перинатален скрининг се извършва между 10-та и 14-та седмица от бременността, но най-благоприятният период за процедурата е от 11-та до 13-та седмица. По това време - в края на първия триместър на бременността - ембрионалният период от развитието на бебето приключва.

През този период от време можете да получите най-надеждната информация за развитието на детето с помощта на ултразвук и да определите важни параметри, като например размера на якичната зона на плода и размера на опашната кост (CTE).

Също така през този период можете най-ясно да проследите нивото на хормоните в кръвния серум..

Може да ви е полезно да прочетете за втория и третия перинатален скрининг.

Норми и показатели

Както бе споменато по-горе, по време на първия скрининг се извършват два основни прегледа: ултразвук и кръводаряване от вена.

Какво се определя от тези изследвания и какви са нормалните стойности? Помислете по-нататък.

Какво показва ултразвукът?

Ултразвуковото изследване при първия скрининг е насочено към определяне на следните показатели:

 • Местоположението на ембриона в матката - за изключване на извънматочна бременност.
 • Брой фетуси - едно или повече бебета и монозиготна или хетерозиготна бременност.
 • Жизнеспособност на плода - на 10-14 седмица сърдечният ритъм на бебето и движенията му с ръце и крака вече са ясно видими.
 • Кокцигеално-париетален размер - този показател се проверява спрямо данните за последната менструация на бъдещата майка, след което се определя по-точна гестационна възраст.
 • Фетална анатомия - в края на първия триместър ултразвуковото сканиране ясно показва костите на черепа и лицето, както и зачатъците на вътрешните органи, по-специално мозъка.
 • Дебелината на нашийника (CTP) е най-важният показател, измерен при първия скрининг. Превишаването му може да означава наличие на генетични дефекти..
 • Размерът на носната кост - този параметър също помага за определяне на наличието на генетични заболявания.
 • Състояние на плацентата - определя се нейната зрялост, начин на закрепване и други показатели, които могат да причинят спонтанен аборт.

Нива на хормона

Въз основа на резултатите от ултразвука се извършва биохимичен кръвен тест за определяне нивото на хормоните hCG и PAPP-A.

Повишените нива на човешки хорионгонадотропин (hCG) могат да показват:

 • бременност с близнаци или близнаци;
 • захарен диабет при бъдещата майка;
 • наличието на патологии в плода;
 • неправилно зададена гестационна възраст.

Друг хормон, чието ниво се определя при първия скрининг, е протеинът PAPP-A. Той е отговорен за правилното функциониране на плацентата и ниското му ниво може да показва:

 • дали плодът има синдром на Даун или Едуардс;
 • развитие на генетични патологии;
 • замразена бременност.

Ако резултатите са лоши

Ако резултатите от първия скрининг не са напълно благоприятни, не трябва веднага да се паникьосвате и да се разстройвате..

В допълнение към скрининга, има няколко други начина за определяне на патологии на плода. След изследване на резултатите от скрининга, ако е необходимо, те се предписват от генетик. И само след допълнителни изследвания можем да говорим за формулирането на всяка диагноза.

Освен това, за да се потвърдят или отрекат резултатите от първия скринингов преглед, се провежда втори, на 16-20-та седмица от бременността. След провеждането му ситуацията ще стане по-ясна..

Също така винаги има възможност да се получат грешни резултати от изследванията, тъй като всяка бременна жена има свои индивидуални характеристики, при които резултатите от тестовете и ултразвука могат да се различават от нормалните, но бебето ще се роди абсолютно здраво.

Полезно видео

Повече информация за първия перинатален скрининг може да намерите във видеото:

Задължителен скрининг през първия триместър, характеристики и норми

Първият скрининг по време на бременност е набор от необходими лабораторни и функционални методи за изследване, с помощта на които се оценява морфологичното и функционалното състояние на плода и промените в женското тяло.

 1. Цел и списък на скрининговите прегледи
 2. Изследваните показатели
 3. Дати и специфики на приготвяне
 4. Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност
 5. Как е
 6. Индикатори и тяхното декодиране

Цел и списък на скрининговите прегледи

Провежда се скрининг на първия триместър, за да се определи броят на ембрионите (изведнъж ще покажете близнаци при ултразвуково сканиране), гестационната възраст (установена според основните размери на плода), за идентифициране на вродени дефекти и аномалии в развитието, обърнете специално внимание на анатомичните структури на плода и неговите фетометрични параметри. Освен това се оценяват функционалните възможности на женското тяло, степента на компенсация за хронична патология и рисковете от генетични заболявания..

Този диагностичен етап включва:

 • Ултразвук от първия триместър - показва ултразвукова картина на състоянието на вътрешните структури на тялото, за да се определи наличието и степента на патологичните процеси в определен орган. Също така, с помощта на ултразвук се изчислява размерът на органите и се оценяват показателите на кръвния поток..
 • Клиничен кръвен тест. Въпреки своята простота, това проучване може да разкаже много за състоянието на бъдещата майка. Например, ниско ниво на хемоглобин показва анемия, висок брой на белите кръвни клетки и ESR показват наличие на възпаление и т.н..
 • Общ анализ на урината. Позволява ви да идентифицирате патологията на пикочната система, първите признаци на прееклампсия и оток на бременни жени.
 • Кръвен тест за човешки хорионгонадотропен хормон и PAPP-A. В допълнение към факта, че те потвърждават факта на бременност, те също помагат да се подозира определено генетично заболяване..

След като бременната жена е преминала целия скрининг за 1 триместър, лекарят взема предвид основните параметри на жената, които могат да повлияят на резултатите от изследването:

 • нейната височина;
 • телесно тегло;
 • наличието на лоши навици;
 • обременена наследственост;
 • хронични болести.

Изследваните показатели

Всички рутинни прожекции по време на бременност позволяват на жената да знае:

 • дали плодът се развива безопасно;
 • има ли голяма вероятност от генетична патология и вродени дефекти;
 • разберете гестационната възраст на нероденото дете.

Ултразвукът през първия триместър на бременността се извършва целенасочено за диагностициране на следните показатели:

 1. Място на имплантиране на ембрион, изключване на извънматочна бременност (тубална локализация се среща в 90-95% от случаите, много по-рядко - върху яйчниците, серозната мембрана на пикочния мехур, вътрешната стена на тазовата кухина и др.).
 2. Определяне на броя на ембрионите. Тъй като през последните години те често прибягват до IVF, случаите на многоплодна бременност зачестяват..
 3. Проследяването и преброяването на сърдечната честота на плода, което показва неговата жизнеспособност, а нормалните показатели изключват хипоксията.
 4. Получаване на данни за кокцигеално-теменната големина, която се изчислява, като се използва линия, изтеглена от изпъкналите части на теменната област до най-визуализираната точка на опашната кост. С помощта на този показател се определя гестационният период..
 5. Също така, според ултразвука, дебелината на яковото пространство (зоната, разположена на гърба на шията под кожата и изпълнена с течност) е задължителна. Високите стойности на показателя позволяват да се подозира възможна фетална патология в резултат на хромозомни аберации.
 6. Носна кост, която се визуализира чрез ултразвук при около 95-97% от здравите ембриони.
 7. Бипариетален размер, който се изчислява по права линия, изтеглена от една париетална туберкула към друга.
 8. Анатомичните структури на нероденото дете се изследват внимателно с цел ранно откриване на вътрешни и външни дефекти в развитието.
 9. Скрининговият ултразвук по време на бременност също оценява параметрите на мембраните, плацентата и изключва нейната дисфункция.

В същото време се извършва „двоен“ биохимичен скрининг на периферната венозна кръв на майката, при който се оценява нивото на бета субединицата на хорион хорион гонадотропин хормон (hCG) и плазмените протеини тип А, свързани с бременността (PAPP-A). HCG поддържа функционалното състояние на жълтото тяло и постоянно повишаване на нивото на прогестерон, необходимо за поддържане на бременността. В допълнение, този хормон влияе върху имплантирането и формирането на хорионната мембрана, насърчава увеличаването на броя на въсичките на хориона и контролира механизмите за адаптация по време на бременност..

PAPP е специален гликопротеин, който се произвежда от трофобласта през целия период на бременността. Концентрацията му се увеличава правопропорционално на гестационната възраст. Резултатите от лабораторния скрининг на първия триместър за този протеин помагат да се открият повече от 82% от плодовете с такава хромозомна аномалия като синдрома на Даун.

Дати и специфики на приготвяне

Като се вземе предвид колко седмици продължава 1 триместър (от първата до дванадесетата седмица на бременността), всички горепосочени изследвания се предписват стриктно в определено време: от 10-та седмица до 6-ия ден на 13-ти. Най-добре е изследването да се извърши точно на дванадесетата седмица, тъй като през този период вероятността от грешки и грешки е изключително минимална..

По този начин, отговаряйки на въпроса колко седмици се прави първият насрочен скрининг, струва си да се отбележи, че периодът е ограничен до три седмици, а 12-тата седмица е за предпочитане и това е важно за всички скринингови ултразвукови изследвания по време на бременност.

Лекарят е длъжен да каже на бъдещата майка как да се подготви за първия скрининг:

 1. Преди да преминете лабораторни кръвни изследвания, се препоръчва да не се яде храна в продължение на поне 6 часа, т.е.изследването се извършва на гладно. Също така, ден преди вземане на кръв от вена, препоръчително е да не ядете брашно, сметана и мазнини, за да не провокирате фалшиви отговори.
 2. Подготовката за първия скрининг за доставяне на общ тест за урина се състои в внимателна интимна хигиена и събиране на сутрешна урина в стерилен контейнер, закупен от аптека. За да се предотврати навлизането на излишния дескваматиран епител в епруветката, препоръчително е да се източи първата порция урина (първите 2-3 секунди) в тоалетната.

Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност

Ако изследването се извършва през предната коремна стена, т.е. трансабдоминално, тогава два или три дни преди процедурата трябва да се придържате към специална диета. Неговата цел е да предотврати повишено образуване на газове в червата. За целта жената трябва временно да премахне от диетата всички продукти, които причиняват газове и ферментация в кухината на дебелото черво (печени продукти, грах, шоколад, зелен и обикновен боб, зеле, бързо хранене, пресни краставици, ориз, ябълки и др.). и т.н.). В деня на процедурата можете да приемате сутрин две капсули Espumisan - лекарство, свързано с антипенители.

Освен това тази техника изисква запълване на кухината на пикочния мехур, тоест за определено време (1-2 часа) бременната жена трябва да изпие определено количество течност, преди да се появи първото желание за уриниране. Използвайте чиста негазирана вода и компоти, но не чай, газирани напитки или кафе.

Ултразвуковото изследване се извършва на празен стомах, така че последното хранене трябва да бъде 8-9 часа преди процедурата, при условие че е планирано за сутрешните часове. В случай, че диагностичното събитие се извършва през деня, тогава последното хранене трябва да бъде поне 3-4 часа преди определеното време.

Ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър се основава на спазването на гореописаната диета и не изисква допълнителен прием на течности, тъй като в този случай пикочният мехур трябва да остане празен.

Как е

Вземането на венозна кръв за първия лабораторен скрининг се извършва от медицинска сестра в стерилна манипулационна стая. Процедурата може да се извърши както с конвенционална спринцовка за еднократна употреба, така и с вакуутер. Във всеки случай се поставя турникет в долната трета на рамото и мястото на инжектиране се обработва предварително с памучен тампон, потопен в 96% етилов алкохол. Вената се пробива с игла с разреза нагоре.

Ултразвукът от 1-ви триместър е напълно безболезнен и безопасен както за бебето, така и за бъдещата майка. Трансабдоминалната техника включва жената, лежаща на диван в легнало положение. Специален сензор е поставен в долната част на корема и се води по него в различни равнини. На екрана се показва снимка на ехо структурата на органите, след което лекарят прави измервания, представляващи интерес.

При алтернативен метод преобразувателят се вкарва директно във вагиналната кухина на дълбочина 5-6 см. Първоначално жената се поставя на гинекологичен стол като стандарт. Процедурата е безболезнена, само при движение може да причини известен дискомфорт.

Индикатори и тяхното декодиране

Най-важната цел на всички положени изпити е интерпретирането на получените показатели. Лабораторните скринингови стандарти за 1 триместър са както следва:

Първи честоти на скрининг на ултразвук: Повишеното ниво на hCG може да показва наличието на синдром на Даун, докато намаляването на този показател показва висок риск от раждане на бебе със синдром на Едуардс. Подценяваните плазмени протеини-А са често срещан критерий за аномалии и малформации. Ако стойностите на този протеин са малко по-ниски от допустимите, а останалите данни се вписват в нормата, тогава няма какво да се притеснявате.

 • Размерът на опашната кост-теменната не трябва да надвишава 59 mm на 12 седмици и 74 mm на 13 седмици, съответно.
 • Дебелината на яковото пространство при здраво дете е 0,9-2,6 мм. Ако неговите показатели са повече от 3 mm, тогава може да се прецени за вродена хромозомна патология.
 • Размери на бипариеталната глава на 12 и 13 седмици - съответно 23 и 27 mm.
 • Пулсът на плода за 1 триместър обикновено е 145-175 удара в минута.

Всички получени резултати от първия скрининг трябва да бъдат въведени в протокола и обменната карта на бременната жена, която винаги трябва да бъде с нея.

Първи скрининг по време на бременност: норми, препис от ултразвук

Наборът от мерки за антенатална диагностика в Русия задължително включва три скрининга. Какъв е първият скрининг по време на бременност, какви са неговите норми, препис от ултразвук?

Първи скрининг по време на бременност: норми

Кръвен тест на бременна жена в комбинация с ултразвук на плода, извършен на 11-14 седмица, се нарича първият скрининг. По това време детето се развива бързо, забележими промени настъпват всеки ден. По време на бременността кръвта носи специфични вещества, чието количество не е еднакво при нормална и патологична бременност. Данните от ултразвуково измерване и кръвен тест в комбинация могат да дадат информация на лекарите, ако всичко е наред с бебето и майката, и да посочат на какво трябва да се обърне внимание. След 14-та седмица много от тях ще станат неинформативни, поради което е изключително важно да се спазва времето на диагнозата.

Ето препис на нормалните показатели на това проучване за трансабдоминална (през коремната стена) ехография.

Срок, пълни седмици.Пулс, удари / минУлтразвукови индикатори, mmКръв
TVPДължина на носната костBPRбета-hCG (ng / ml)PAPP-A (IU / ml)
10 (11-ти)161-1790,8-2,2решителенединадесет25,8-181,60,46-3,73
11 (12-ти)153-1770,8-2,42.0-4.213-2117.4-130.40,79-4,76
12 (13-ти)150-1740,8-2,518-2413,4-128,51.03-6.01
13 (14-ти)147-1710,8-2,72.9-4.720-2814.2-114.71,47-8,54

Друг важен показател за ултразвук е КТР. Променя се толкова динамично, че скоростта му е различна за всеки ден..

Срок, седмици + дниCTE чрез ултразвук, mm
среднаМинимум и максимум
10 + 03124-38
10 + 13325-41
10 + 23426-42
10 + 33527-43
10 + 43729-45
10 + 53931-47
10 + 64133-49
11 + 04234-50
11 + 14335-51
11 + 24436-52
11 + 34537-54
11 + 44738-56
11 + 54839-57
11 + 64940-58
12 + 05142-59
12 + 15344-62
12 + 25245-65
12 + 35747-67
12 + 45949-69
12 + 56150-72
12 + 66251-73
13 + 06351-75
13 + 16553-77
13 + 26654-78
13 + 36856-80
13 + 47058-82
13 + 57259-85
13 + 67461-87
14 + 07663-89
14 + 17864-92

Ултразвукови параметри, които не са изразени в числови стойности. обикновено изглеждат така:

 • приток на кръв във венозния (арантия) канал - не е променен;
 • пикочен мехур - не е увеличен;
 • физическа активност - определена.

Ако нормата е нарушена за един или дори два или три параметъра, това не означава, че има проблеми. Резултатът от проучването се оценява изчерпателно и акушер-гинеколог трябва да направи декодирането и с голяма вероятност за хромозомни аномалии - генетик. Опитните лекари знаят, че болното дете не винаги се ражда с висок риск..

Резултати от първия скрининг по време на бременност: стенограма

Сърдечната честота е сърдечната честота. Сърцето на плода бие много по-бързо от това на възрастен и реагира остро на много отклонения в развитието и на всички неблагоприятни фактори в хода на бременността. Ето защо, ако лекарят регистрира твърде бърз или бавен сърдечен ритъм, това е добра причина да предпише подробен преглед на бременната жена: дори можем да говорим за заплаха от спонтанен аборт. Причината може да е в аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода, които все още не се виждат при ултразвук.

TVP е дебелината на яката. Това е запълненото с течност пространство между мускулите на шията и кожата. При хромозомни аномалии в плода този показател непременно надвишава 3 mm; при здрави плодове такива показатели са изключително редки. Нормата и патологията се различават с по-малко от 1 mm, поради което за правилно измерване са необходими съвременна ултразвукова машина, опитен лекар и положението на плода точно в профил.

Дължината на носната кост. При фетуси с генетични аномалии тази кост се вижда при ултразвук по-късно, отколкото при здрави, и впоследствие става по-къса. Този параметър често се наблюдава при долната граница на нормата или дори над нея при здрави плодове, които приличат на роднини с нос. Когато само този показател е нарушен, има минимални причини за безпокойство..

BPR - бипариетален размер, разстоянието от храма до храма. Единственият индикатор, наличен за измерване на ултразвук, показващ размера на главата на плода. Ако е твърде малък, има голяма вероятност мозъкът да се развива слабо или да отсъства. Ако е твърде голям, може да говори за всичко, от неравномерното развитие на нероденото бебе до патологии, несъвместими с живота. Животът на майката не е в опасност и в този случай се избират тактиките на динамичното наблюдение.

CTE, кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на ръцете и краката. Ако е по-високо от нормалното, тогава или датата, на която е настъпила бременността, е била определена неправилно, или се очаква голям плод. Ниският CTE може да показва както грешка в датата при първото ултразвуково сканиране, така и сериозни проблеми със здравето на майката, поради които плодът се развива слабо, или за генетични нарушения.

Ето препис от кръвен тест.

бета-hCG - една от фракциите на човешкия хорион гонадотропин - хормон, който влиза в кръвта само по време на бременност. За да се увеличи, има физиологични (многоплодна бременност) и патологични причини, както от страна на плода, така и от майката. Сред тях: захарен диабет или гестоза при жена, отклонение на жлъчния мехур (ситуация, при която ембрионът не се е формирал и бременността по същество не е настъпила, но това, което е трябвало да бъде хорион се държи като тумор), малформации на плода. Ако показателят се увеличи с 2 пъти или повече, плодът има риск от синдром на Даун.

PAPP-A е специален протеин, който подобно на hCG се намира само при бременни жени. Увеличението му може да бъде причинено от многоплодна бременност, голям плод и уголемена плацента, както и ниско разположение на хориона. Намаляването е много по-лошо: настъпва при наличие на редица тежки генетични заболявания на плода, лоша хорионна функция и съответно недостатъчен растеж на плода или дори неговата смърт, относно вероятното начало на прееклампсия - сериозно и опасно състояние за майката.

Обяснението на анализите се уточнява чрез ултразвук.

Защо трябва да правите първия ултразвуков скрининг по време на бременност?

Резултатът от изследването е да се определи вероятността от три хромозомни заболявания на плода - синдроми на Даун, Едуардс и Патау, както и вероятността от забавяне на растежа на плода и развитието на еклампсия при майката - състояние, което е опасно както за жената, така и за детето и изисква незабавна медицинска помощ.

По време на това проучване са видими най-важните показатели за протичането на бременността. Лекар по ултразвук в един от частните медицински центрове Наталия Буренина изброява сред тях:

 • първоначални признаци на вътрематочни малформации, които не са свързани с генетиката;
 • изясняване на гестационната възраст (акушер-гинеколозите вземат предвид два периода - по датата на началото на последната менструация и "чрез ултразвук", което означава изследване на първия триместър);
 • мястото на прикрепване на хориона - това е необходимо, за да се открият рисковете от предлежанието на плацентата, което е опасно както за майката, така и за детето;
 • тонът на матката, който дава възможност да се идентифицира заплахата от спонтанен аборт, когато самата жена все още не усеща приближаването на неприятности, и да се вземат мерки за спасяване на бебето;
 • състоянието на шийката на матката, чието съкращаване изисква мерки за запазване на плода.

Ултразвуковият лекар подчертава: според резултатите от едно скринингово проучване никой няма да постави точна диагноза, особено ако става въпрос за генетични заболявания.

Ако проучването е показало висок риск от хромозомни аномалии на плода, лекуващият лекар ще насочи пациента към генетик за консултация.

Елена Окунева, генетик в Медико-генетичния научен център на Руската академия на медицинските науки, кандидат на медицинските науки, работи всеки ден с жени, попаднали в такава ситуация. Тя твърди: резултатът от ултразвуково сканиране и кръвен тест сам по себе си не е присъда. Това е само индикация за вероятността от определени нарушения. Задълбочените изследвания ще дадат точния отговор. Непрактично е да се изпраща всяка бременна жена при тях, следователно от хиляди жени към нея се изпращат само тези, които трябва да бъдат подробно изследвани. Точността на резултатите от скрининга, ако се извърши правилно и правилно е дешифрирана, е 80% и всички отклонения се интерпретират от акушер-гинеколога като индикация за насочване към генетиката.

Първото скринингово проучване на бременни жени е процедура, която ви позволява своевременно да идентифицирате фактори, които са опасни за майката и детето, и да вземете необходимите мерки за лечение или за по-пълна и надеждна диагноза. За жената резултатът ще бъде или увереност, че бременността напредва добре, или започване на лечение, или, в най-лошия случай, допълнителна диагностика и способност за вземане на информирано решение въз основа на точно, изключвайки възможността за грешки в данните..

Наталия Ростиславовна Михалчук,

лекар по клинична лабораторна диагностика

Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

Какво представлява биохимичният скрининг за 1 триместър: стенограма и норми

Скринингът в превод от английски означава „сортиране“ - всъщност този преглед играе ролята на „сортиране“, разделяйки бременните жени на тези, чиито показатели се вписват в нормалните граници, и тези, които трябва да бъдат ангажирани с допълнителна диагностика. Що за анализ е това и какво те даряват, за да вземат кръв? Биохимичният скрининг на първия триместър (по-специално 11-13 седмици) е комплекс от диагностични мерки, състоящ се от ултразвук и биохимичен кръвен тест.

Използва се за идентифициране на риска от развитие на груби фетални аномалии, както и генетични аномалии и тежки вродени заболявания..

Несигурността е страшна, така че нека се опитаме да разберем концепциите, така че на прага на биохимичната част на скрининга на първата трета от бременността да се чувстваме уверени и компетентни.

Какво се определя?

Жена предава биохимия на кръвта два пъти за целия период на раждане на бебе - за периоди от 11-13 седмици и 16-20 седмици. За това се взема венозна кръв от пациента на гладно..

Какво показва?

Първият скрининг се нарича още "двоен тест", тъй като по време на анализа се определят два основни показателя в кръвта: hCG и PAPP-A. Нека се опитаме да разберем какво е всяко от тях..

Определя се почти веднага след зачеването. Този показател расте, достигайки най-високите стойности в края на първите три месеца от бременността. Тогава броят, който определя hCG, намалява, като спира при една стойност след определен период на бременност.

През всичките девет месеца броят му трябва да се увеличава пропорционално на периода. Функционално PAPP-A е отговорен за имунните отговори на бъдещата майка по време на бременност, а също така определя развитието на плацентата и нейното нормално функциониране..

Видео

Видеото по-долу ще ви помогне да добиете представа какво е биохимичен скрининг и защо се прави..

Как?

Подготовката за първия биохимичен скрининг по време на бременността включва няколко етапа:

 1. Първият, подложен на ултразвуково сканиране, е предпоставка за скрининг, тъй като някои показатели за анализ ще зависят от точния период на бременност, който ще покаже ултразвукът.
 2. Кръв от вена се взема строго на гладно, по-добре е дори да не се пие. Ако чакате дълго, вземете малка закуска със себе си, но ще можете да ядете само след вземане на кръв.
 3. В навечерието на проучването (или по-добре няколко дни преди него) си струва да ограничите диетата си, като изключите някои храни.

Диета

За да бъде резултатът от биохимичната част на скрининга надежден, лекарите препоръчват на пациентите да следват краткосрочна диета в навечерието на кръводаряването..

Най-добре е да се придържате към хранителните ограничения 3-5 дни преди процедурата.

По време на диетата изключете от диетата:

 • индустриални сладкиши, особено шоколад, гуми и цветни дражета;
 • чай, кафе, какао;
 • риба, особено червени сортове;
 • Морска храна;
 • кисели краставички, консерви и пушени храни;
 • карантия;
 • месо.

Ако жената приема лекарства, които не играят жизненоважна роля, тя трябва да ги откаже няколко дни преди да дари кръв..

В този случай е необходимо да се консултирате с лекар..

Витамините и някои други фармацевтични продукти могат да повлияят на резултатите от теста.

Това може да предизвика много безпокойство, ненужно за бъдещата майка..

Декодиране на резултатите

Характеристика на такъв показател като hCG е зависимостта му от гестационната възраст.

Таблица 1. Норми на hCG.

Срок в седмициДопустими стойности на hCG, ng / ml
десет25,8 до 181,6
единадесет17.4 до 130.3
1213,4 до 128,5
тринадесет14,2 до 114,8

Както увеличаването, така и намаляването на hCG показват проблем в развитието на детето или някои състояния на майката. Например, по време на бременност с близнаци (тризнаци) или тежка токсикоза, показателите може да не се вписват в нормата. Увеличение на hCG може да бъде записано с:

 • многоплодна бременност;
 • Синдром на Даун - най-известната форма на геномна патология;
 • тежък ход на токсикоза;
 • ако пациентът има диабет.

Намаленият hCG може да показва наличието на състояния като:

 • извънматочна бременност;
 • плацентарна недостатъчност;
 • висок риск от прекъсване на бременността;
 • Синдром на Едуардс, който се характеризира с множество малформации.

Продължаваме да дешифрираме: нормите на PAPP-A и отклоненията от тях

Когато буквално се транскрибира от английски, терминът „PAPP-A“ се превежда като „плазмен протеин А, свързан с гестационния процес“. Нормалните му стойности зависят от срока.

Таблица 2. Норми на RAPP-A.

Срок в седмициДопустими показатели PAPP-A, U / ml
8-9

12 -13

0,17 - 1,54

1.03 - 6.01

Отклоненията в индекса PAPP-A имат своя собствена диагностична стойност. Увеличаването на показателя показва раждането на няколко деца, но намаляването може да бъде резултат от редица фактори:

 • избледняваща бременност;
 • висок риск от спонтанен аборт;
 • дефект на нервната тръба;
 • някои видове тризомия, най-известният от които е синдром на Даун.

Въпреки важността на изследването, не може да се постави диагноза въз основа на резултатите от биохимичния скрининг. Отклоненията в данните за hCG и PAPP-A стават причина за допълнително изследване на бъдещата майка. Биохимията на кръвта през първия триместър е показана на всички жени, които се подготвят за майчинство. Процедурите се извършват по желание на жената и лекарите не препоръчват да се пренебрегват предписаните изследвания.

Рискова група

Има пациенти, за които е особено важно да се проведе биохимичен скрининг, тъй като те са включени в потенциална рискова група:

 • възрастов риск - бременни жени над 30 години (при раждане на първо дете) и над 35 години (при раждане на второ и следващо бебе);
 • жени, които преди това са преживели няколко пропуснати бременности или спонтанни аборти;
 • пациенти, които на ранен етап от бременността самостоятелно са използвали лекарства, които представляват опасност за нормалното формиране на детето;
 • жени, които са се възстановили от инфекциозни заболявания в ранните етапи на бременността;
 • пациенти с роднини с генетични дефекти в развитието или заболявания;
 • жени, които преди това са раждали деца с генетични аномалии;
 • бременни жени, омъжени за близък роднина;
 • пациенти, които са били изложени на лъчение преди зачеване или ранна бременност (или съпругът е бил изложен на такова излагане);
 • ехографски доклад, показващ генетични аномалии.

MoM норма

Въпреки факта, че първият биохимичен скрининг се нарича двоен, лекуващият лекар определя три показателя. Резултатът от проучването се оценява до голяма степен именно от MoM - коефициентът, отговорен за степента на отклонение на данните от анализа на конкретна жена от средните статистически показатели..

Къде да го направя и колко струва?

Бременната жена е насочена за биохимичен анализ от лекар и тази процедура е безплатна. Но ако тя иска да се подложи на такъв преглед по собствено решение, в частна клиника скринингът ще струва 5-9 хиляди рубли.

Вземането на кръв се извършва в лабораторията на поликлиниката, перинаталния или диагностичния център.

Заключение

Биохимичният скрининг е незадължителна процедура, но силно препоръчителна за всяка бременна жена. Именно този анализ ви позволява да откривате, макар и редки, но потенциално възможни отклонения, за да вземете трудно решение или да започнете процедурите за лечение навреме..

Защо е необходим скрининг през първия триместър, кога се прави и какво показва?

 • Същност на изследването
 • Дати
 • Кой не бива да пропуска проучването?
 • Как да се подготвим правилно?
 • как върви?
 • Какво показва?
  • Относно PAPP-A
  • Относно човешкия хорион гонадотропин
  • Относно ултразвука
  • Относно опашната и теменната големина
  • Относно бипариеталния размер
  • Относно дебелината на яката
  • Относно носната кост
  • Относно сърдечната честота
  • Относно MoM
 • Генетичен скрининг
 • Декодиране на резултатите
 • Какво може да повлияе на резултатите?
 • Колко струва изследването?

Първите седмици на бременността са много важно време както за бъдещата майка, така и за нейното бебе. През този период детето започва да полага всички жизненоважни органи и системи. Така че лекарите не могат да пропуснат нито една патология и се провежда първият скрининг.

Същност на изследването

Пренаталните прегледи са много важни процедури, които се появяват в Русия сравнително наскоро. Той е разработен от специалисти от Министерството на здравеопазването, които са загрижени за високата смъртност на майките и бебетата. Доста често различни "неми" патологии, които се развиват по време на бременност или при майката, или при нейното бебе, водят до увеличаване на тези показатели.

Скрининговите лекари наричат ​​специфично „пресяване“. В този случай се идентифицират всички жени с някакви патологии на бременността. Патологичните състояния обаче не винаги се появяват в най-ранните седмици. Доста често се случва такива патологии да се появяват едва през 2-ри триместър на бременността.

За да определят срока, лекарите използват не месеци, а акушерски седмици. Те разделят целия период на носене на бебе на няколко равни периоди, които се наричат ​​триместър. Всяка от тях се състои от 12 акушерски седмици. Първият скрининг се извършва през 1-ви триместър на бременността.

Важно е да се отбележи, че акушерският термин не съответства на гестационната възраст, която изчисляват бъдещите майки..

Те обикновено считат първата дата на бременността от първата календарна седмица от датата на зачеването. В този случай 12 акушерска седмица съответства на 14 календарна седмица.

За целия период на бременността трябва да извършите 3 такива групи изследвания. Те се провеждат всеки триместър. Комплексът от изследвания, провеждани във всеки период от бременността, е различен. Това се дължи на ежедневно променящия се хормонален фон при бременна жена, както и на физиологията на развиващия се плод..

Цялостно скринингово проучване включва провеждането на някои биохимични тестове и задължителното преминаване на ултразвуково сканиране. Комбинираните методи осигуряват по-точни резултати. Оценката на получените резултати се извършва от акушер-гинеколог. Ако след проучването лекарят не може да изключи наличието на някакви генетични заболявания у бъдещата майка, той ще я насочи към генетик за консултация.

Дати

Обикновено първият скрининг се прави на 11-13 акушерска седмица от бременността. Времето на диагностичния комплекс може да се измести със 7-10 дни по медицински причини. Точното време на първия скрининг задължително се определя заедно с акушер-гинеколог, който наблюдава бременна жена през целия период на бременността.

Продължителността на първия скрининг може да варира. Подобна диагностика обикновено отнема няколко дни във времето. Може да минат няколко седмици между доставката на биохимични тестове и ултразвуково сканиране. Това е съвсем нормална ситуация и е доста често. Всички промени в датите на проведените изследвания трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар.

Този период не е избран случайно: започва нов етап от бременността, който се нарича фетален. Лекарите нарекоха предходното време ембрионално. В края на дванадесетата седмица от бременността лекарите наричат ​​бебето вече не ембрион, а плод..

Кой не бива да пропуска проучването?

В момента лекарите препоръчват да се подложи на такова проучване за абсолютно всички бременни жени, без изключение. Това е превантивна медицинска процедура, която позволява ранно откриване на опасни патологии на органогенезата при плодовете..

Първите 12 акушерски седмици са времето на активен растеж и развитие на всички вътрешни органи на бебето. Въздействието на всякакви външни фактори може да доведе до образуване на патологии. Само цялостната диагностика ще им позволи да бъдат идентифицирани. Също така по това време е възможно да се идентифицират съпътстващи заболявания на вътрешните полови органи при майката..

Лекарите препоръчват бъдещите майки, заченали след 35-ия си рожден ден, да бъдат подложени на скрининг през първия триместър. Също така е важно да се проведе такъв комплекс от изследвания за всички бременни жени с обременена фамилна анамнеза за генетични и хромозомни заболявания..

Съществува и висок риск, свързан с възрастта за развитието на тези патологии. В този случай първият скрининг трябва да се извърши за жени, които забременеят след 40 години. Бъдещите майки, които често имат спонтанни аборти или внезапно са прекъснали предишна бременност, също не трябва да пропускат такъв комплекс от диагностика..

Лекарите препоръчват скрининг през първите седмици на бременността и за бъдещи майки, които имат тежки съпътстващи заболявания на вътрешните органи.

Такъв комплекс от диагностика е необходим и за бременни жени, страдащи от захарен диабет. Най-опасен е неговият инсулинозависим вариант..

Ако бъдещата майка приема хормонални или глюкокортикостероидни лекарства постоянно, се изисква скрининг. Тези лекарства могат да имат неблагоприятен ефект върху органогенезата на плода. Ако приемането на тези лекарства не може да бъде отменено през целия период на раждане на бебето, наложително е да се следи хода на бременността.

Първият скрининг също е задължителен за бъдещи майки, които вече имат деца, страдащи от генетични или тежки соматични заболявания. Повишеният генетичен риск е причината за задължителното преминаване на подобен комплекс от изследвания.

Също така, скринингът на първия триместър е задължителен за бременни жени, които злоупотребяват с алкохол или продължават да пушат. В този случай рискът от образуване на опасни вътрематочни патологии се увеличава няколко пъти. Трябва също да се подложите на скрининг, ако бъдещата майка и плод имат различен Rh фактор.

Как да се подготвим правилно?

Правилната подготовка е от съществено значение за получаване на надеждни резултати от теста. Преди да вземат биохимични тестове, лекарите предписват на бъдещите майки да следват диети за понижаване на липидите. Той изключва използването на мазни и пържени храни. Всички храни, богати на холестерол, също са забранени. Наситените мазнини, които постъпват в кръвта чрез храната, могат да доведат до неточни резултати.

Следвайте диетата за понижаване на липидите преди първия скрининг трябва да бъде 5-10 дни преди проучването. Вечерята в навечерието на отиването в лабораторията трябва да бъде възможно най-лека, но питателна и калорична. По-добре е да имате протеинова храна като основа на храната. Можете да ги допълвате с всякакви гарнитури от зърнени храни.

Не трябва да ядете много зеленчуци и плодове 2-3 дни преди скрининговия ултразвук. Те могат да причинят силно обгазяване. Това значително ще усложни проучването. Подутите от газове черва често причиняват ехо-отрицателни явления.

Ако бъдещата майка все още продължава да пуши, докато носи бебето, тогава е по-добре да не правите това, преди да отидете в лабораторията. Никотинът в цигарите може да изкриви резултатите. Всички напитки, които съдържат алкохол, също са изключени..

Трябва да отидете в лабораторията на гладно. Лекарите препоръчват да се правят тестове сутрин, веднага след събуждане. Биохимичните тестове, извършвани вечер, често са ненадеждни. Не яжте закуска, преди да отидете в лабораторията. Последното хранене е вечеря..

Лекарите ви позволяват да пиете малко вода преди лабораторни изследвания. Не трябва да пиете много преди ултразвуково сканиране в началото на бременността. Това може да доведе до тежко пълнене на пикочния мехур. Предварителен прием на течности може да се наложи само за трансабдоминална ехография.

Силната физическа активност преди първия скрининг трябва да бъде изключена. Бъдещите майки трябва да помнят, че дори обичайните домакински дейности по време на бременност могат да доведат до изкривяване на резултатите. Лекарите отбелязват, че рутинното почистване на апартамента в навечерието на отиването в лабораторията може да доведе до неточни резултати от теста.

Силният психоемоционален стрес също трябва да бъде изключен преди проучването. Бъдещите майки не трябва да бъдат нервни или притеснени не само преди първия скрининг, но и през целия период на бременността.

Продължителният стрес води до нарушаване на функционирането на вътрешните органи, което в крайна сметка води до изкривяване на получените резултати.

как върви?

Скринингът е разделен на няколко етапа. Обикновено първото от тях е пътуване до лабораторията. Можете да правите тестове както в обикновена женска клиника, така и в частна.

В първия случай се нуждаете от направление за изследвания, което се издава от акушер-гинеколог за консултация. Тази медицинска форма съдържа личната информация на пациента, както и приблизителната гестационна възраст.

Следващият етап на скрининга е ултразвуково сканиране. В началото това изследване може да се направи по различни начини. Ако бременната жена няма медицински противопоказания, се прави трансвагинален преглед. За това се използва специален ултразвуков сензор, който се вкарва във влагалището..

Съществуват редица медицински противопоказания за провеждане на трансвагинален преглед:

 • Те включват всякакви остри заболявания на вътрешните полови органи при майката.
 • Остър колпит или вагинит - причини за избор на алтернативен ултразвуков метод.

В този случай вече се извършва трансабдоминално проучване. За да го извърши, лекарят използва специален ултразвуков сензор, който насочва към корема на бъдещата майка. В този случай изображението се появява на специален екран - монитор. По време на изследването бъдещата майка може да види бъдещото си бебе с лекаря. Бащата на детето също може да присъства на такъв преглед..

За да се получи по-добра визуализация, специалистите по ултразвук използват специален диагностичен гел. Нанася се върху кожата на "бременния" корем непосредствено преди процедурата. Бъдещите майки не трябва да се страхуват от агресивните ефекти на този гел. Съставът му е напълно хипоалергичен.

Ултразвуковото изследване се извършва на специален диван. Бъдещата майка е положена по гръб. В ранните етапи на бременността е възможно да се проведе проучване в тази позиция. Само в онези ситуации, при които бъдещата майка има патологичен завой на матката, може да се наложи да се обърнете наляво или надясно.

Ако изследването се извършва в обикновена клиника, тогава жената определено трябва да носи кърпа със себе си. Ще е необходимо, за да легнете на дивана.

Трябва също да носите със себе си специални хартиени кърпички или салфетки. Те ще са необходими, за да се изтрият остатъците от диагностичния гел от корема..

Какво показва?

По време на първия скрининг лекарите изследват няколко важни биохимични маркера. Всички отклонения от нормата трябва да бъдат оценени от акушер-гинеколог.

При многоплодна бременност с близнаци или тризнаци биохимичните показатели на този етап от бременността могат да бъдат малко по-различни..

Относно PAPP-A

Този специфичен биохимичен маркер се използва за оценка на риска от генетични и хромозомни аномалии. Свързаният с бременността плазмен протеин А или PAPP-A също така дава възможност да се идентифицират тези заболявания на доста ранни етапи от тяхното формиране. Това вещество се произвежда от плацентата по време на развитието на плода..

Доставката на този анализ е задължителна за бъдещи майки, заченали бебе след 35 години. Също така, такова проучване трябва да се извършва от жени, които са диагностицирани с ХИВ инфекция или парентерален хепатит В и С.

Нормалните стойности на този показател значително зависят от продължителността на бременността. За период от 12 акушерски седмици този критерий е 0,7-4,76 IU / ml. Следващата седмица скоростта на този показател е 1,03-6 IU / ml.

Ако през този период на бременност стойностите са значително по-ниски от нормалните, това може да означава наличието на генетична патология.

В тази ситуация лекарят определено ще изпрати бъдещата майка да се подложи на допълнителна диагностика..

Относно човешкия хорион гонадотропин

По време на проучването се определя специална b-фракция на това вещество. Този хормон се нарича още hCG. През целия период на бременността концентрацията на това вещество се променя. През първите седмици той е максимален. Съдържанието на гонадотропин се намалява значително непосредствено преди раждането.

Гонадотропинът се покачва доста силно след зачеването, когато яйцеклетката и спермата се слеят. В този случай хорионът започва да произвежда първите порции hCG почти в първите часове след бременността..

Концентрацията на това вещество в кръвта се увеличава значително при многоплодна бременност, както и при някои патологични ситуации.

През второто тримесечие този показател се стабилизира и практически не се увеличава. Тази ситуация продължава до доставката. Намаляването на концентрацията на hCG през последния триместър на бременността е физиологично. Необходимо е за естествено раждане.

За по-лесна употреба лекарите са създали специална таблица, в която са въвели нормални стойности на hCG. Използва се в ежедневната им работа от акушер-гинеколози. По-долу е дадена таблица, в която по време на първия скрининг се въвеждат нормалните показатели на гонадотропин:

Бременност (в акушерски седмици)

Концентрация на HCG

Относно ултразвука

Невъзможно е да си представим първия скрининг без ултразвуково изследване. За да се оцени вътрематочното развитие, лекарите са разработили няколко критерия. Те са различни във всеки триместър на бременността..

Първите седмици на бременността са доста ранни. Честотата на технически грешки и грешки в този момент е доста висока.

По време на първия скрининг опитен специалист по ултразвук може дори да определи пола на детето. Ако бъдещото момче или момиче не се отклоняват от ултразвуковия сензор, тогава те могат да се видят съвсем ясно.

Почти невъзможно е да се определи полът на нероденото бебе преди 12 седмици. Рискът от грешки в този случай е много голям..

Относно опашната и теменната големина

Размерът на опашната кост (CTE) е много важен при оценката на вътрематочното развитие на плода. Този критерий задължително се сравнява с теглото на бебето и гестационната възраст. Съществува определен модел - колкото по-стар е плодът, толкова по-голям е и кокцигелно-теменният размер.

По време на първия скрининг нормалните стойности на CTE са както следва:

 • на седмица 10 - 24-38 мм;
 • на 11 седмици - 34-50 мм;
 • на 12 седмица - 42-59 мм;
 • на 13 седмици - 51-75 мм.

Бъдещите майки започват да се притесняват силно, ако този показател се отклонява от нормата. Не бива да изпадате в паника. Малки отклонения на този показател може да не се дължат на наличието на някаква патология. Малък CTE може да бъде в миниатюрно бебе. Този симптом се проявява особено често при бебета, чиито родители също са ниски..

Относно бипариеталния размер

За изчисляване на този показател се измерва линейното разстояние между двете теменни кости. Също така лекарите наричат ​​този параметър просто - "размер на главата". Оценката на отклоненията от нормата на този ултразвук ви позволява да идентифицирате опасни фетални патологии, някои от които дори могат да доведат до спонтанен аборт.

На 11 седмици от вътрематочното развитие на плода тази цифра е 13-21 mm. До 12-та седмица тя се променя на 18-24 мм. След седмица тази цифра вече е 20-28 мм. Всяко отклонение от нормата може да се превърне в проява на възникващи патологии..

Прекалено голямата фетална глава с тесен таз на майката може да бъде индикация за цезарово сечение. Необходимостта от хирургично лечение обаче се установява едва през 3 триместър на бременността..

В такава ситуация лекарите препоръчват непременно да преминете през още два диагностични комплекса..

Относно дебелината на яката

Също така лекарите наричат ​​този показател размерът на цервикалната гънка. На външен вид е закръглена формация. Той се намира между шията и горната повърхност на кожната гънка на плода. В него се натрупва течност. Това проучване се извършва точно през първия триместър на бременността, тъй като цервикалната гънка е добре визуализирана.

Дебелината на яковото пространство постепенно намалява. Вече към 16-та седмица на бременността това образувание практически не се визуализира. Нормалните стойности на 12 акушерска седмица на вътрематочното развитие са 0,8-2,2 mm. След една седмица тази стойност вече е 0,7-2,5 мм.

Промяната в този показател обикновено е проява на тризомии. Тези опасни патологии се проявяват с различни генетични патологии..

Ето как могат да се проявят синдромът на Едуардс и Патау, болестта на Даун и синдромът на Шерешевски-Търнър. Тризомията е патология, когато вместо двоичен набор от хромозоми в генетичния набор се появява друга „допълнителна“ трета хромозома.

Относно носната кост

Това костно образуване е много важен критерий за ултразвуковата диагностика на първия скрининг. Носната кост е удължена, има удължена четириъгълна форма. Това е образование по двойки. По време на проучването лекарят задължително измерва дължината на този костен елемент. На 12-13 седмици от вътрематочното развитие носната кост е с размер 3,1-4,2 mm.

Ако този костен елемент липсва при бебето, това може да означава наличието на генетична или хромозомна патология. Намаляването на дължината на носната кост също е следствие от възникващи заболявания.

На 10-11 седмици опитен специалист по ултразвук може само да определи наличието или отсъствието на този костен елемент.

Относно сърдечната честота

Този важен параметър се определя от първия скрининг и през всички останали седмици от бременността. Ако сърдечната честота се отклонява от нормата, това показва проблем с плода. Значителни отклонения на този показател могат да възникнат и при много опасна патология - плацентарна недостатъчност.

Учените са установили, че сърдечният мускул на плода започва да се свива през третата седмица след зачеването. Можете да определите този знак още от 6-та акушерска седмица. За правилна оценка на този показател е необходима корелация между сърдечната честота на плода и неговата майка..

На 10-та седмица от бременността скоростта на този показател е 160-179 удара в минута. На 11 седмици - 153-178. До 12-та седмица на бременността този показател се променя на 150-174 удара в минута..

През първите 4-6 седмици от вътрематочното развитие на плода сърдечната честота се увеличава с 3 удара дневно. С помощта на високо прецизно ултразвуково оборудване този показател е перфектно определен. За изследването специалистите по ултразвук използват специален режим на сърдечно изследване, който се нарича четирикамерен. Тя ви позволява да видите предсърдията и вентрикулите.

Ако по време на скрининговия ултразвук са открити различни аномалии, може да се наложи доплер сонография. Помага за идентифициране на анормален кръвен поток в сърдечните клапи.

Такава регургитация може да показва образуването на опасен сърдечен дефект. За да се коригират нарушенията, възникнали в този случай, може да се наложи да се извърши хирургична кардиологична операция веднага след раждането на бебето..

Размерът на мозъка е много важен параметър, който се изследва. На този етап от вътрематочното развитие лекарите все още не могат да направят оценка на всички вътремозъчни структури. Симетрията на тяхната структура показва нормалното развитие на мозъка..

Опитни специалисти по ултразвук също определят местоположението и структурните особености на хориона.

Оценката на структурата на шийката на матката е много важна индикация. По време на ултразвуково изследване лекарите също оценяват размера и структурните особености на вътрешните генитални органи на бъдещата майка..

Оценката на кръвния поток в матката е много важен показател, който се изследва по време на първия скрининг. Всички патологии, които се откриват на този етап, са много важни за по-нататъшната прогноза за развитието на бременността. Намаленият приток на кръв в матката може да доведе до сериозно усложнение - развитие на фетална хипоксия.

Повишеният тонус на матката е изключително неблагоприятно състояние. Ако лекарите открият този симптом по време на бременност, те по правило предлагат на бъдещата майка да бъде хоспитализирана в болницата "за съхранение". Там ще й бъде осигурено необходимото лечение, което ще помогне за премахване на хипертоничността и нормализиране на плацентарния кръвен поток..

Относно MoM

Множеството от медиана или MoM е специфичен показател, който се използва от лекарите за идентифициране на генетични аномалии в плода. Изчислява се с помощта на специална компютърна програма..

Изчислението изисква въвеждането на първоначалните показатели на бъдещата майка, както и резултатите от получените резултати от ултразвуковото изследване.

Лекарите смятат показател от 0,5 до 2,5 за норма. За правилната интерпретация на получения показател лекарите вземат предвид и редица съпътстващи заболявания при бременна жена, нейната раса, както и други необходими параметри. Отклоненията от нормата са прояви на генетични или хромозомни аномалии.

Генетичен скрининг

Ако след скрининга лекарите установят някакви признаци на генетични заболявания при бебето, тогава бъдещата майка трябва да бъде изпратена до генетик за консултация.

Също така няма да е излишно да посетите този лекар за жени, чиито близки роднини имат някакви хромозомни заболявания. Натоварената история на различни вродени патологии е основна причина да се свържете със семейната генетика за консултация.

Например формулировката „Рискът от развитие на болест на Даун при бебе е 1: 380“ казва, че от 380 здрави бебета само едно дете ще има това вродено заболяване.

Акушер-гинеколозите разграничават няколко високорискови групи. Жените, които попадат в тази категория, определено трябва да бъдат насочени към генетик за консултация. Експертите считат съотношението 1: 250-1: 380 за висок риск от развитие на патология.

Лекарите идентифицират няколко от най-честите хромозомни патологии, които често се развиват през първия триместър на бременността:

 • Синдромът на Патау е едно такова заболяване. Характеризира се с тризомия на 13 двойки хромозоми.
 • Допълнителни 3 хромозоми от 21 двойки водят до развитието на болестта на Даун. В този случай в генетичния набор на бебето вместо 46 хромозоми се появяват 47..
 • Загубата на една от хромозомите в кариотипа на бебето води до развитието на много опасно генетично заболяване - синдром на Шерешевски-Търнър. Тази патология се проявява с подчертано изоставане на болно дете във физическо и психическо развитие от неговите здрави връстници.
 • Наличието на допълнителна трета хромозома върху двойка 18 е знак за синдром на Едуардс. Тази патология е изключително неблагоприятна. Обикновено се съчетава с образуването на много различни вродени нарушения и малформации. В някои случаи такова вродено заболяване може да бъде несъвместимо с живота..

Бебетата, които развиват синдроми на Едуардс или Патау, много рядко живеят до една година. Бебетата с болестта на Даун живеят много по-дълго. Качеството на живот на тези бебета обаче страда значително..

Такива "специални" деца определено се нуждаят от внимателни грижи и постоянно внимание на родителите си..

Генетичен скрининг се извършва във всички страни. В същото време се различава само списъкът с биохимични анализи, включен в изследването. Веднага трябва да се отбележи, че показанията за прекъсване на бременността се различават в различните страни. Тази ситуация до голяма степен се дължи на по-добрата социализация на хората с генетични синдроми в чужбина..

Генетичните заболявания са доста опасни патологии. Поставянето на такава диагноза само въз основа на резултатите от скрининга не се прави. За да се изяснят хромозомните патологии, генетикът може да предпише допълнителни изследвания за бременна жена. Някои са инвазивни.

Хорионната биопсия често се прави, за да се получи геномен набор от плода. В някои ситуации се налага пункция на околоплодния мехур. Този тест се нарича още амниоцентеза. Също така по време на тази диагностична процедура специалистите вземат околоплодната течност за анализ..

Плацентарната биопсия е инвазивно проучване, необходимо за изключване на редица комбинирани патологии на мембраните. За този преглед лекарите използват специални игли за пробиване, които пробиват кожата на бременна жена. По време на такава процедура съществува риск от вторична инфекция. Струва си да се проведе това проучване само на строги медицински причини, за да се изключат състояния, които са животозастрашаващи за плода..

С помощта на кордоцентеза лекарите могат да идентифицират и различни патологии при бебе. За това се изследва кръв от пъпна връв. Времето на такава процедура може да е различно. Често необходимостта от такъв инвазивен преглед се приема колективно..

Много лекари смятат, че рискът от развитие на генетични патологии е пряко свързан с възрастта..

Жените, които решат да заченат бебе след 40 години, трябва да мислят много сериозно за такова решение. Лекарите доста често препоръчват да се консултират с генетик на етапа на планиране на бременността..

Ако по време на скрининга лекарят установи признаци на опасни генетични заболявания, тогава той непременно трябва да предупреди бъдещата майка за това. Патологиите, несъвместими с живота, са абсолютни индикации за прекъсване на бременността. Окончателното решение по този въпрос остава за жената..

Декодиране на резултатите

Невъзможно е да се интерпретира само един анализ или ултразвук. За установяване на диагноза се изисква задължителна цялостна оценка на всички получени анализи и ехографско заключение. Тълкуването на резултатите се извършва от акушер-гинеколог, наблюдаващ бременната жена. В сложни клинични случаи може дори да се наложи медицинска консултация..

Синдромът на Едуардс също е придружен от намаляване на концентрацията на PAPP-A в кръвта. Също така тази патология се характеризира с отклонение от нормата на хорион гонадотропин. Това заболяване се среща при бебета с честота 1: 8000. При първия скрининг е доста трудно да се идентифицират комбинирани вродени аномалии на вътрешните органи. Те се откриват в плода още по време на 2-ри и 3-ти скрининг.

Основните показатели на ултразвуковото сканиране помагат на лекарите да идентифицират различни патологични състояния в плода на най-ранните етапи от формирането им. Така че увеличаването на бипариеталния размер може да е признак за възникваща херния на мозъчната тъкан или нарастваща неоплазма. По правило такива патологии се считат за несъвместими с живота и са индикации за прекъсване на бременността..

Хидроцефалията на мозъка при плода също се проявява с увеличаване на бипариеталния размер. За да се оцени това патологично състояние, задължително се оценява динамиката. За това лекарите предписват няколко повторни ултразвука, които се изискват да се извършват през следващите тримесечия на бременността. Отрицателната динамика на развитието на това състояние може да доведе до необходимост от прекъсване на бременността и спешно назначаване на медикаментозно лечение..

Опитните специалисти по време на първия скрининг също могат да идентифицират различни дефекти в структурата на нервната тръба. Лекарите наричат ​​това патологично състояние менингоенцефалоцеле. Синдромът на Корнет де Ланге е много рядко генетично заболяване, което е несъвместимо с живота.

Пъпната херния е друга опасна вродена малформация, която е придружена от множество нарушения на вътрешните органи. В това състояние те попадат в областта на предната коремна стена на плода. Тази патология е изключително неблагоприятна..

Отклоненията от нормалните стойности при биохимичните анализи са много важни признаци за развитието на генетични заболявания. Намаляването на PAPP-A доста често се проявява при болестта на Даун. Тази патология, разкрита по това време на вътрематочното развитие на плода, може да се превърне в ясен признак на спонтанен аборт или спонтанен аборт..

Синдромът на Smith-Opitz е едно от опасните генетични заболявания, за които може да се подозира по време на първия скрининг. Дължи се на силни мутации в генетичния апарат. Тази патология се характеризира с комбинирани нарушения на синтеза на холестерол, патологии на нервната система, както и ортопедични нарушения. Това заболяване не се среща толкова често - с вероятност 1: 25 000.

Увеличаването на гонадотропина също е следствие от възникващи патологии в плода. Повишен hCG може да се открие и при някои заболявания, които се появяват при бъдещата майка по време на бременността. Обикновено тежките форми на захарен диабет, както и тежката токсикоза, водят до повишаване на гонадотропина.

Намаленият hCG доста често е признак за патологичен ход на бременността. Това състояние може да се развие и при плацентарна недостатъчност. Тази патология може да доведе до тежка фетална хипоксия. За да оценят риска от образуване на различни заболявания, лекарите използват специална програма, наречена PRISCA.

След извършване на такава компютърна диагностика, лекарят, провеждащ това изследване, издава заключение на бъдещата майка. Той посочва всички идентифицирани патологии, както и риска от развитие на генетични заболявания..

Какво може да повлияе на резултатите?

Ако бременността е настъпила в резултат на ин витро оплождане, тогава показателите на биохимичните тестове могат да бъдат различни. В този случай тълкуването на резултатите трябва да се извършва много внимателно:

 • Диагностиката се извършва за всяко от децата. В този случай хорион гонадотропин може да надвиши нормалните стойности с 20% и PAPP-A, като правило, намалява.
 • Прекомерното наднормено тегло при бъдещата майка е друг фактор, който може да доведе до изкривяване на получените резултати. При това състояние всички изследвани хормони се увеличават. Ако бъдещата майка има признаци на дефицит на телесно тегло, тогава в този случай, напротив, концентрациите на биологично активни вещества значително намаляват.
 • Многоплодната бременност е причина за по-задълбочена интерпретация на резултатите. В този случай hCG се повишава значително. В същото време нивото на PAPP-A може да се поддържа в рамките на нормалното. Изолирана оценка на биохимични маркери без ултразвук при бременност с близнаци или тризнаци никога не трябва да се извършва.
 • Неконтролираното протичане на захарен диабет води до метаболитни нарушения. В крайна сметка това може да доведе до отклонения от нормалните стойности в биохимичните анализи..

Колко струва изследването?

Можете да преминете първия скрининг в обикновена клиника. Не всички лечебни заведения обаче разполагат с добра материално-техническа база и оборудване. Често се случва много биохимични изследвания да не могат да се извършват в обикновена предродилна клиника. Този проблем е особено остър в населените места, където живеят малко жители..

Ултразвуковото изследване също е задължителен компонент на първия скрининг. В някои случаи е по-добре да се проведе такова проучване на оборудване на експертно ниво. За съжаление не всички лечебни заведения са оборудвани с такива устройства. За бременни жени със сериозни патологии на бременността се изисква ултразвуково сканиране с помощта на оборудване от експертен клас.

Бъдещите майки, страдащи от тежки заболявания на вътрешните органи, могат да бъдат насочени към перинаталния център. Обикновено там се изпращат бременни жени с различни сърдечни дефекти..

В тази ситуация рискът от развитие на различни дефекти на вътрематочното развитие при бъдещите им бебета се увеличава многократно..

Първият скрининг може да се направи и в лицензирана частна клиника. Преминаването на изследователския комплекс в този случай обикновено е много удобно. Всички консумативи вече са включени в цената на скрининга.

Цената на такъв комплекс от диагностика може да бъде различна. Също така варира значително от град на град. За биохимични анализи бъдещата майка ще трябва да плати от 1200 до 3000 рубли. С разширяването на комплекса разходите могат да се увеличат с 1,5-2 пъти.

Цената на скрининговото ултразвуково сканиране обикновено е 2000-5000 рубли. Цената на процедурата до голяма степен зависи от квалификацията на специалиста, който провежда изследването.

Следващият видео преглед ще ви разкаже за това, което можете да видите на първата прожекция.