От колко време съм на този сайт и има такива момичета, жени, които вярват, че на 20 рано, на 20 само след полет, на 20 не е сериозно!
Да, не споря, млади, глупави, все още играещи хармонии, понякога не можем спокойно да разрешим някакъв проблем... НО! Сякаш на 30 души не псуват и не са несъгласни и не подреждат нещата. Сякаш не се женят на 30 години. На 30, проблеми като цяло, къде се изпаряват, нали?! RAVE.

Аз съм на 20, съпругът ми е на 23. Това не означава, че той е с мен само заради детето, е, или някой, когото нямах избор и се ожених, защото детето и всички неща. Имаме неочаквано, но желано. Желана бременност! Всички роднини са доволни, всички чакат, всички се притесняват, след всяка среща ще разберат какво и как с бебето. Вече купихме куп подаръци за него! Разбира се, съпругът ми не е идеален, с характер. Но да каже, че не иска дете или нещо подобно... дай Боже! Да, той не ме лигави, няма такова шоу. Но той винаги се обажда и разбира, винаги знае какво и къде съм! До болницата на последните условия, само при мен. Откъсване от работа, защото някой е хлъзгав или студен.
На 30-40-50 години си мислите, че сме глупави или не сме независими. Да, родителите ни помагат, да, имаме някои проблеми, но наистина нямате такива ?! Всички сме хора и всички се сблъскваме с проблеми. Няма нужда да закачаме етикети, че съм младеж и съм глупав и съм в движение! Да, нифига! има хора на възраст, които вече не са много адаптирани към живота!

И сега искам да знам, много хора казват, че бременността на 20 години е тъпа или глупава или нещо друго...

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

Спорен проблем.
На 30 всичко е различно. Мислите са различни, различни мъже, различни връзки, но това ще разберете едва на 30-годишна възраст.
На 20 години не бих могъл да изградя връзка с мъж точно както с асистент и закрилник и глава на семейството.
На 20 години не бих могъл да не работя, да остана вкъщи в отпуск по майчинство и в същото време да получавам добри пари от бизнеса си, който работи за мен.
На 20 години съпругът ми беше в армията и вечер излизаше с приятели
На 20 години съпругът ми имаше други приоритети.
На 20 години съпругът ми не можеше да ми купи скъпа кола или дрехи
Не можете да правите много неща на 20, но има голям плюс, на 20 винаги сте прави, красиви сте, здрави, весели и весели)))
Лесно раждане и щастие) 20 години е готино

Не става въпрос за възраст, макар че на 16 години раждането е PPC! Става въпрос за концепцията за отговорност! С мъжа си съм от 18-годишна и трябваше да родя... защото любовта е! Каква безсмислица! На 18, на 20 прекрасно разбрах, че е важно не само настоящето, но и бъдещето! Да, някой е доволен от заплата от 20 хиляди от съпруг, но седи вкъщи и постоянно спестява! Никога не ме е привличало!
Смятам първо за обучение, добра работа и след това деца. Искам най-доброто за детето, а не икономиката или това, което родителите ще купят. Ако получите всичко това преди 20-годишна възраст (това е малко вероятно), тогава можете да раждате на 20.

Господи, през цялото време чувам едно и също, особено когато разберат на колко години е съпругът ми. Има много изключения в живота, много случаи, когато бракът е успешен и където не е, ако има един пример, когато брак на 20 години не е бил успешен, това не означава, че всеки го има. На 30 години можете да правите грешки и да правите по-рязко, кой се отнася към живота като

Не виждам нищо лошо)), но презентацията ви все още прилича на детство, самият израз. Родих не много по-късно, на 23. Сега гледам учениците си, те са само на 20-21... кои от тях са майки. те самите и техните майки ходят за ръка, без независимост... И не забравяйте, че хвалете съпруга си трябва да бъде много тихо. Това е, първо, второ, вие спите достатъчно сега и никой не крещи през нощта, няма болки в корема и няма газики и колики, никой не изисква да ходят с него цяла нощ на ръце... не пречи на съня за тези, които имат нужда станете на работа сутрин. Надявам се, че не знаете за това)) Да бъдеш бременна е по-лесно, отколкото да бъдеш майка... Забелязах, че тестването на семейството за сила е „тест“ от дете. който успява да оцелее през първите шест месеца - 8 месеца от живота на бебето и да запази чувства, проявява не само грижи - не е трудно да се обадиш - но реална помощ и взаимопомощ без упреци, разхождайки се носейки дете на ръце през нощта, защото иначе не спи, а жена му е физически твърда след цезарово сечение например - това е помощ и любов. Когато съпругът не се погребва в компютъра, играе и се отпуска, когато не излиза с приятелите си да пие бира с думите „Работих, уморен съм, имам правото“, но той ще го вземе и ще се разходи с детето, за да можете да отидете в салона по това време или просто да се посветите на себе си време у дома в тишина и спокойствие... - това ще ви притеснява. и това е отношение на възрастен към дете. Освен това възрастта тук изобщо не е индикатор, не всеки на 40 може да осъзнае какъв е външният вид на бебе в семейството, освен радост и повод за празнуване. И не дай Боже да бъдете щастливи. Лесна доставка))

защо слушаш другите? Аз съм на 24, съпругът ми е на 27. Бременността, като вашата, е неочаквана, но желана, а сватбата беше след информация за бременността (въпреки че заявлението беше издадено преди това) и много извикаха на полета. Да, аз плюх дълбоко, а вие плюете. За щастие мнозина ревнуват.

най-големият ми на твоята възраст вече имаше две деца)) Тя роди дъщеря си на 17, а синът й на почти 20... срещнаха се на 15 години, нямаше сексуални срещи, със сигурност знам, че го чакаше от армията, отиде с родителите му към него и под клетва и вече в армията. И зет ми дойде направо от влака при нас с огромен букет цветя... Те са прекрасни родители, аз имам прекрасен зет, дай Боже всяка майка да има такъв зет, имам прекрасни внуци... разбира се, не беше лесно да се уверим, че бъдещият зет не е бил затворен, но всички ние ходеха ръка за ръка... те са прекрасни родители, разбира се, първоначално сватовете и аз помогнахме на децата, дадохме им възможност да се отпуснат, седнах с внука си, и двамата работеха, за да си купят апартамент, купиха, купиха кола на кредит... всичко постигат сами, разбира се, ние помагаме, но мисля, че биха се справили чудесно сами.

И мисля, че това е страхотно, основното е, че бременността е умишлено желана)))

На 17 се срещнахме, на 18 решихме, че ще завършим техникуми и на 20 ще се оженим, но съдбата постанови друго. На 19 забременях, ожених се, на 20 се роди син, на 24 дъщеря, сега съм на 34 и очаквам близнаци. Радваме се и се радваме, че един друг има. Но в живота всичко се случва... Така че, не обръщайте внимание на никого, бременността на 20 е прекрасна. Имаме познати, които също се извиха в храма, уж сте полудели толкова рано, ще се разходим, ще живеем за себе си... И това в крайна сметка, доживяхме до 25-30, вървяхме нагоре и после не успяха по отношение на децата, така че сега те отиват, лекуват се, после хленчат, че трябваше да се ожениш и да родиш на 20... Така че това е. Значи си ДОБЪР.

Омъжих се за съпруга си и родих дъщеря на 20, за което никога не съжалявах, срещнах се със съпруга ми 4 години преди сватбата, мисля, че това е най-добрата възраст за раждане, а здравето и отношението ми към всичко е по-просто, по-спокойно или нещо подобно, сега съм на 27, чакаме второто бебе, с възрастта стана по-неспокойно, притеснявам се за всеки анализ, отивам на среща нервен.

Бременна сега на 16, не виждам нищо престъпно или лошо.

На колко години е съпругът ви?

19, след половин година 20

Е, докато живеем с родителите ми, но съпругът ми не седи на врата му. Работещи. Да, винаги съм искала да бъда млада майка, благодаря и на теб)

това е нормално, но хората може да нямат мозък дори на 20,25,35 години.

Най-добри възрасти за майчинство: история на бременността на 20, 30, 40 и близо 50 години

Времената се променят и в наши дни средната възраст на жените, които стават майки, е много по-висока, отколкото, да речем, преди половин век. Например в САЩ през 1970 г. тази цифра е била 21,4 години, през 2000 г. - 24,9, а сега - 26,3. Но въпросът коя възраст е най-добре да се роди остава отворен. И наистина ли съществува понятие „по-добро“ или „по-лошо“? Това разказаха жените, родили на 20, 30 и 40 години.

1. Имам три деца и всеки път ставаше по-трудно

„Първата ми бременност беше безпроблемна. Тя работеше до последния ден, не наддаваше, нямаше сутрешно гадене... Само леки киселини. Вторият път също беше доста лесен. Първоначално знаех, че ще има момче, а след това избрах изненада! И отново момчето.

Но третият беше ад. Имах всички странични ефекти, всичко ме боли и дори родих на първи септември, тоест ходих с цялото това тегло през горещия сезон. Първият път обичах сладкиши, вторият - багети с крема, третият - фъстъчено масло и мед.

Родих на 23, 26 и 28 години. Когато ходя с деца, много хора мислят, че съм тяхната бавачка, защото изглеждам добре ”, - Марина, 30.

2. Научих повече за себе си

„В началото на бременността бях болна, тогава всичко беше горе-долу нормално. Но като цяло не ми хареса. Тялото изглеждаше извънземно, не можех да играя любимия си спорт и дори се увеличих.

През първия триместър гаденето беше много обезпокоително, но хванах симптомите с любимите си сандвичи.

Синът беше заченат по време на медения месец и всички ми казаха, че постъпвам правилно, като раждам сега. По принцип си мислех, че ще родя на 20-21, като майка, но след като родих на 28 започнах да убеждавам приятели, че не трябва да бързам. Отглеждането на деца не е лесно и е по-добре първо да натрупате житейски опит ”, - Лиля, 29 години.

3. Трудно ми беше да зачена

„Бременността беше лека, особено като се има предвид, че докарах близнаци до 36 седмици (те са на 2 месеца). Но забременяването не беше лесно. Опитвахме 8 месеца и след това се обърнахме към специалист. Отидохме на IVF - и при третия опит заченаха близнаци. По време на бременността не бях особено привлечен от нищо, но преди нея се опитвах да се храня правилно “, - Алис, 25 години.

1. Всяка сутрин беше ужасна

„Бременностите вървяха добре. Но с първото си дете развих гестационен диабет и се наложи да спазвам строга диета. Беше смешно, като се има предвид, че почти не напълнях и ме изписаха от болницата с показател 50 килограма.

Мама беше щастлива, когато говорех за всяка бременност. Те дойдоха веднага, след това косата малко падна и гърдите се увеличиха силно.

Родих три пъти - на 31, 33 и 35. Последния път ми предложиха да направя тест за околоплодна течност и всичко беше наред. И трите пъти страдах от сутрешно гадене ”, - Катя, 36-годишна.

2. Качих 35 килограма

„Забременях две години след като започнах да опитвам. Това беше сложен и вълнуващ процес... Месец след месец си представях как ще забременея, но нищо не проработи. Мислех, че проблемът е в мен, избягвах приятели и семейство, така че никой да не пита нищо.

Когато най-накрая забременях на 30 години, скоро научих за ниско предлежание на плацентата. Лекарят каза да легне и да не прави нищо до края на бременността. Беше доста лесно, но в края на бременността си качих 35 кг! Също така покрити с петна. И краката ми също бяха много подути и ходех с пантофите на съпруга си. Но резултатът си заслужаваше! “ - Дина, на 32 години.

3. Една дума: сладолед!

„През първите 14 седмици просто исках да спя. Прибрах се от работа и паднах на леглото до сутринта. След това стана по-лесно, появи се енергия, кожата сияеше. Всичко беше страхотно през третия триместър.

Опитвахме около шест месеца. По някое време започнах да правя тестове за овулация и скоро всичко се случи. Бях на 32. Поддържах себе си в добра форма и качих доста килограми, но все пак, разбира се, закръглих. Половината от бременността ми ядеше предимно сладолед! ” - Злата, на 33 години.

1. Два месеца просто лежах там

„Имах късмет с бременността, предвид възрастта ми. Всичко се получи веднага, току що навърших 40! Оказа се, че детето не получава достатъчно хранителни вещества, затова е било внимателно наблюдавано. Дълго време се чувствах зле и трябваше да лежа два месеца. Пих лимонада, ядох портокали и бисквити ”, - Алла, на 42 години.

2. Ражда сестра

„Бременността ми на 49 беше интересно преживяване! Беше истинско чудо за цялото семейство. Носех бебе за сестра, на която всичките й женски органи бяха изрязани поради рак. Първоначално съпругът и дъщерята бяха много изненадани и разстроени от моето решение, защото възрастта вече не е най-подходящата. Но след това ме подкрепяха през цялото време.

Имахме само един опит и се получи. На сутринта се чувствах слаб. Знаех, че поради възрастта си мога да бъда изложен на гестационен диабет, но той ми отмина. От втория триместър всичко стана много добре, аз станах с десет години по-млад! Дадоха ми цезарово сечение, всичко мина добре и разбрах, че това е подарък не само за сестра ми, но и за мен ”, - Сузана, 50.

3. Ядях ягоди, ядки и дини

„Родих четири пъти - на 23, 34, 37 и 43 г. Бременностите бяха сходни, само за последен път прекарах пет месеца в прегръдка с„ бял приятел “. Можех да ям само това, което често е забранено: ягоди, ядки, дини.

Тази бременност беше приятна изненада. Четох много за рисковете, но се опитвах да мисля добри неща. Имах късмета да изглеждам млад, така че никой не хвърляше странични погледи.

Вярвам, че можете да станете майка буквално на всяка възраст, не трябва да се страхувате от трудностите. Това е голямо щастие, въпреки че има, разбира се, и трудни моменти ”, - Елена, на 45 години.

Рано или късно. Каква е разликата между бременността в 20 и 40 години?

Олга Терехина, кандидат на медицинските науки, акушер-гинеколог на медицински център Атлас отговаря:

- Можете да носите и раждате здраво дете на всяка възраст. За да направите това, трябва да се грижите за здравето си, да водите правилен начин на живот, да се подлагате на медицински прегледи навреме и да слушате препоръките на лекарите. Трябва обаче да запомните, че бременността на различна възраст може да протича по различен начин и трябва да знаете за тези характеристики предварително, за да не бъдат изненада..

20.+

Важно е на тази възраст жените да не сменят толкова често полови партньори и в резултат на това в багажа на бъдещата майка няма генитални инфекции..

Минуси: съвременните жени се търсят преди 28-29 години - получават второ образование, често сменят работата си и активно участват в обществения живот. Дете, родено преди 25-27 години, често се предава веднага на баби и дядовци или бавачки и се възпитава от тях почти до зряла възраст.

23-годишната Алина Соловьова роди първото си дете на 20 години.

- Преди бременността се срещнах в продължение на три години с млад мъж, с когото щяхме да се оженим. Определена е датата на сватбата, закупени са билети за медения месец. Изведнъж разбрах, че съм бременна. Бях на 19. Шок, неразбиране на случващото се, сълзи, но не от радост, а от мисълта: „Какво да правя по-нататък. „Винаги съм искала дете само от съпруга си, но когато това се случи, бях на загуба, не разбрах дали мога да се справя със семейството и обучението си. До сватбата оставаха три месеца и плановете трябваше спешно да бъдат коригирани. Не го прехвърлихме, но трябваше да откажем да пътуваме до островите. След раждането на дъщеря ми разбрах, че направихме всичко както трябва. Майка ми беше още по-шокирана от новината за бременността ми, отколкото аз. Дълго време тя не можеше да се примири с факта, че малката й дъщеря, студентка, скоро може да стане майка.

Бъдещият ми съпруг ми помогна да се опомня, той се радваше да научи за детето. И увереността му, че можем да направим всичко, много ми помогна да се държа в ръка. Бързо разбрах, че ще родя през декември, а преди това ще имам време да се отуча още един семестър в университета, да премина сесията предсрочно и да се върна да уча. Не исках да седя у дома, не исках да ме третират като капризна бременна девойка. Затова се опитах да не забавям ритъма на живота. И дори когато през последните месеци гърбът ми започна да се разтяга, продължавах да карам кола, за да уча. Бях изключително спокоен, не исках да се притеснявам преди време. Знаех, че всичко ще бъде наред - и нито един ден не си позволявах да мисля друго. Родена, дъщеря ми не създаваше проблеми - спеше, хранеше се на час и почти не плачеше. И сега Стефа израства като много спокойно, учтиво дете. И не мога да си представя живота ни без нея.

тридесет+

Според статистиката средната възраст на жената, която се готви да стане майка за първи път, е от 28 до 33 години. Въпреки факта, че не настъпват кардинални промени в тялото на жената след 30 години, лекарите съветват възрастните жени, които планират бременност, да се подложат на преглед, който включва:

1. консултация с терапевта - лекарят трябва да изключи наличието на хронични заболявания в остър стадий. За да направите това, трябва да преминете клинични и биохимични кръвни тестове, общ анализ на урината;

2. консултация с гинеколог - трябва да се уверите, че няма инфекциозни и възпалителни заболявания на тазовите органи. За да направите това, трябва да преминете следните тестове:

 • сеитба за флора,
 • PCR анализ за инфекции, предавани по полов път (хламидии, микоплазма, уреаплазма, цитомегаловирус, херпес, HPV);

3. за идентифициране на факторите на спонтанен аборт (лупус антикоагулант, антитела към фосфолипиди, антитела към кардиолипин, към хорион гонадотропин);

4. открийте кръвната група и Rh фактора на жена и съпруг. Ако жената има Rh отрицателен фактор, а съпругът й има Rh положителен фактор, тогава преди планираната бременност е необходимо да се извърши Rh имунизация. Ако жената има 1-ва кръвна група, а съпругът й има друга, по време на бременност е необходимо да дарявате кръв за групови антитела веднъж месечно;

5. Консултация със зъболекар - всички зъбни проблеми трябва да бъдат решени преди бременността. Рентгеновото изследване и редица лекарства са противопоказани за бъдещата майка, без които лечението на зъбите е изключително трудно;

6. TORCH-комплекс - преди бременността е необходимо да се определят антитела към инфекции, които са особено опасни за плода (токсоплазма, цитомегаловирус, хламидии, херпес и рубеола патогени). В случай на остър стадий на заболяването планирането трябва да се отложи до възстановяване. Ако тестът покаже липсата на антитела срещу рубеола, е необходимо да се ваксинирате.

40+

Днес бременността 40+ вече не се възприема като нещо фантастично. Статистиката обаче показва, че бременността на тази възраст е зона на особен риск. След 40 години рискът от фетални генетични нарушения (по-специално болестта на Даун) се увеличава рязко, увеличава се рискът от усложнения на бременността и раждането (всяка трета късна бременност завършва със спонтанен аборт). По време на късна бременност много хронични заболявания (например диабет, хипертония и др.) Се влошават и започват. Да не говорим за факта, че планирането на бременност на тази възраст е проблематично - дори процедурата за ин витро оплождане със собствени яйцеклетки, лекарите извършват до 42 години.

Кръвен тест за алфа-фетопротеин (AFP) на 15-18 седмица от бременността се добавя към тестовете, които 30-годишните жени правят след 40. Той показва индивидуалния риск на жената от развитие на аномалии при дете. Тестът показва само предразположението на тялото на майката, но ако се установи висока степен на риск, лекарят насочва бременната жена към инвазивен преглед (по-специално изследването на околоплодните води от матката, което разкрива дефектите, характерни за синдрома на Даун). Всички те увеличават риска от спонтанен аборт..

Елена Семенова, 43-годишна, роди първото си дете на 40:

- Разбрах, че би било добре да имам дете до 40-годишна възраст. Дори година-две преди първата бременност мислех за осиновяване, претеглих всички плюсове и минуси. Но мисълта, че баба ми е родила първото си дете - баща ми - на 39 години, ме успокои. Преди това обаче не бях правил опити да имам дете. И след това веднъж - и забременя само два месеца след като започна да живее с бащата на бъдещите си деца. Честно казано, бях донякъде разстроен, защото с появата на детето целият ми начин на живот се променяше. Ако по-рано можех да прекъсна с приятели и да летя до Испания, сега, разбира се, не. Освен това дълго време живеех сам и свикнах с този начин на живот..

Първата ми бременност протече много гладко, въпреки че гинекологът имаше риск от спонтанен аборт. Не отдадох никакво значение на това, мислех, че такива документи се пишат на всички, затова веднага се приготвих за друго пътуване - до Мексико. Вярно, изпих дисциплинирано всички хапчета, предписани от лекаря. Мисля, че е много важно да се доверите на гинеколога и да не предписвате или отменяте нищо за себе си. През август 2012 г. имах здраво момиченце - Ерика, след 10 месеца отново забременях, през февруари 2014 г. родих сестра й - Андреа - и това е точно, през май 2016 г., момче на име Иван. За четири години се превърнах в майка с много деца и от това, изглежда, всеки ден само подраствам и ставам по-щастлив!

Анна Арутюнян, консултант психолог:

- Преди 10-15 години жена, решила да стане майка за първи път на 25-годишна възраст, се смяташе за възрастна. Сега възрастовите граници се изместиха значително. Околните хора го възприемат съвсем нормално, ако първородният се появи при жена на 30-годишна възраст (сега това е средната възраст на примипарите) и по-късно. Има няколко причини. Факт е, че днешната младеж е много по-инфантилна в сравнение с предишното поколение..

Твоето бебе

 • Facebook
 • Youtube
 • Twitter
 • Instagram

На кого какви допълващи храни? Въвеждаме допълващи храни в съответствие с показателите на детето

Голямата подкрепа започва с малка лъжичка

5 причини, поради които купувам бебешка храна в магазина: откровенията на мама

Как да изберем бебешка храна за вашето бебе? Запомнете 5 правила

Защо детето ви се нуждае от постбиотици??

Календар на ваксинациите

Календар за бременност

Маса за допълнително хранене

Твоето бебе

"Your Malysh" - уникално украинско списание за съвременни родители.
На неговите страници ще намерите най-пълната качествена информация за бременността и раждането.,
грижи за новородени и малки деца.

 • У дома
 • Бременност
 • Здраве и хранене

Особености на бременността на 20 години

Лекарите са сигурни, че най-благоприятната възраст от физиологична гледна точка за раждането на първото дете е 20-26 години. Но през последните десетилетия в Европа има тенденция към увеличаване на този показател

У нас, както и в Европа, средната възраст на младите майки се увеличава през последните 10-15 години. Ако по-рано това бяха предимно момичета на възраст 20-25 години, сега възрастта на повече от 50% от родилките се увеличи до 25-30 години. Въпреки това лекарите все още са уверени, че оптималното време за раждането на първото бебе е до 26 години. Има редица причини за това. Нека започнем с факта, че на тази възраст е най-лесно да заченем дете..

Вероятността за бременност с отворен сексуален живот през годината е почти 100%. Освен това на тази възраст вероятността от различни генетични аномалии в яйцата е минимална. И като цяло младите хора имат по-добро здраве. Все още няма хронични заболявания, хормоналният фон не пречи, следователно е наистина физически по-лесно да се роди бебе и да се роди на 20-26 години.

Но трябва да сте внимателни към състоянието си. Не пренебрегвайте тестовете, ходете на лекар толкова често, колкото е необходимо. В млада възраст бременните жени са по-склонни да страдат от анемия. Хранете се здравословно и разнообразно!

Ами кариера?

Понякога съпрузите отлагат раждането на първото си дете, желаейки да постигнат материална стабилност. Вярно е, че на 30-годишна възраст вече можете да успеете в своята специалност, да придобиете жилище и да съберете някои спестявания. Но все пак трябва да отидете в отпуск по майчинство. Не е нужно да използвате и трите години. Все по-често татковците се справят с ролята на бавачка. Те като майките могат да ползват официален родителски отпуск. И много млади майки успяват да съчетаят работата с грижите за бебето. В края на краищата можете да печелите пари у дома..

С една дума, при правилно планиране раждането на дете няма да повлияе на израстването ви в кариерата. Напротив, работодателят е по-вероятно да даде сериозна позиция на жена с дете, която не излиза в отпуск по майчинство в близко бъдеще. Така че всичко ще бъде наред с работата, с биологични показатели, също подредени. Но има и друг важен нюанс - общественото мнение.

Не е ли време за раждане?

Веднага след като меденият месец свърши, роднини или познати започват да бомбардират с въпроси и съвети. Не си падайте по провокация! В интерес на истината, по въпроса за майчинството не по-важна е биологичната възраст на бъдещата майка, а нейната морална и физическа готовност да роди и след това да отгледа дете. И това е личен въпрос за всяка жена. Някои са готови на 19, а някои ще са твърде рано на 26.

Разбира се, бабите не могат да чакат внуците си, но трябва ясно да обяснят, че не се бърза. Как да разберете, че сте готови да станете майка? Много просто! Доверете се на чувствата си, слушайте себе си. И, разбира се, вземете предвид мнението на бъдещия баща.!

"Плюсове" и "минуси" на бременността след 20 години

Ако се опитвате да забременеете на 20, тогава времето е напълно на ваша страна! Вашето тяло е готово за бременност и ще бъде там повече от една година! Въпреки това, на всяка възраст бременността има своите предимства и недостатъци. Ще се опитаме да ви дадем реална картина на това, което очаква 20-годишна майка, ако тя реши да има бебе на тази възраст..

Плюсове на бременността на 20 години

От чисто биологична гледна точка, възрастта между 20 и 30 години е най-доброто десетилетие за зачеване, раждане и отглеждане на дете. Експертите казват, че плодовитостта на жената достига връх средно около 24-ия си рожден ден..

Като всяка жена, вие сте родени с набор от яйца за цял живот - около 1-3 милиона. Докато достигнете пубертета, броят на яйцата ви е спаднал до 300 хиляди, но само около 300 от тях ще бъдат освободени от яйчниците ви по време на вашата репродуктивна възраст.

С напредването на възрастта яйчниците ви стареят заедно с цялото ви тяло и яйцеклетките стават по-малко жизнеспособни. Поради тази причина яйцата на младите жени са по-малко склонни от по-възрастните жени да имат генетични аномалии, в резултат на което бебетата се раждат със синдром на Даун или други вродени дефекти..

Рискът от спонтанен аборт също е много по-нисък: при жените на възраст между 20 и 30 години той е около 10%, на възраст между 30 и 40 години - 20%, а след 40 години - цели 35%.

Когато сте само на 20 години, шансовете да имате сериозни гинекологични проблеми (като миома и ендометриоза) са изключително ниски. Но тази вероятност се увеличава с увеличаване на възрастта ви и след 35 г. може да се превърне в достатъчно сериозен проблем за зачеването на дете..

А самият процес на носене на бременност на 20 години (до 30 години), като правило, е физически много по-лесен, тъй като младите жени имат по-малък риск от здравословни усложнения (особено тези, свързани с високо кръвно налягане и диабет при бременност). И накрая, млади, здрави (и водещи здравословен начин на живот!) Жените имат значително по-нисък риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, отколкото, например, 35-годишните бъдещи майки.

Когато бебето ви се роди, можете лесно да понесете липса на сън през нощта, можете да се събуждате няколко пъти на нощ - и да изглеждате доста весели сутрин! Когато детето ви порасне и започнете да ходите по детската площадка, тогава няма да скучаете - според статистиката средната възраст за майчинство е около 20-25 години, така че повечето майки са ваши връстници (максимум - година или две разлика) и вие ще с кого (и най-важното - с какво!) да разговаряте.

Освен физическите ползи, има и други предимства: през 20-те и 30-те години вие сте по-психологически гъвкави, което е чудесно както за брака ви, така и за прехода към родителство. Когато хората създадат семейство на по-късна възраст, те вече имат ясно оформени възгледи за живота, които често не съвпадат с житейското кредо на партньора им. Освен това такива хора често не са готови да станат родители и да жертват кариерата си в името на детето. Това състояние на нещата, разбира се, не допринася за запазването на брака и раждането на деца.!

Недостатъци на бременността на 20 години

Когато сте само на двадесет, тогава все още може да не решите напълно какво искате да постигнете в живота - това се отнася до кариера, ставане на професионалист, собствен дом и т.н. Ако решите да изоставите своите планове и амбиции в полза на раждането на дете, знайте, че по-късно ще ви бъде много трудно да се върнете към кариерата си. Дори ако една жена се върне на работа след раждането на деца, тогава (според статистиката) тя ще печели значително по-малко от своите бездетни колеги. Тази перспектива често е мощен стимул за някои жени да отложат бременността за по-късно в живота..

Въпреки че раждането на бебе и забременяването на 20 години е биологично най-оптимално, финансово може да бъде изключително трудно. Много често младите хора, които се готвят да станат родители, влизат в дългове и заеми, а това е хомот на врата, от който е много трудно да се отървете с малко дете.!

Раждането на дете също може да бъде сериозен тест за силата на брака на млада двойка. Младите хора често нямат необходимия житейски опит, за да разберат, че раждането на дете в такава млада възраст носи много промени в обичайния им ритъм на живот! Младата майка е по-вероятно да се чувства депресирана и съкрушена, а младият баща може да се чувства изоставен като съпруга, която ще посвети цялото си време на ново малко същество в живота си. Разбира се, в идеалния случай младите съпрузи ще се подкрепят и след като преминат през тези изпитания заедно, ще се сближат още повече, но много двойки, за съжаление, се отдалечават един от друг, което може сериозно да навреди на брака им..

Много семейни двойки на 20 години не са морално готови да станат родители! Отглеждането на деца може емоционално и физически да изтощи всеки родител, дори и да не е толкова млад. Но често младите майки и бащи просто не са в състояние да проявят подходящо търпение и саможертва при отглеждането на децата си..

Вашите шансове за зачеване на 20

Шансът да забременеете на тази възраст е най-висок - около 20-25% във всеки цикъл, ако е имало овулация в този цикъл! Вашите шансове да забременеете на 20 години (при условие, че се опитате да забременеете през годината) са около 98%, а до 30-годишна възраст тази цифра спада до 84%.

Само малък процент от 20-годишните жени изпитват безплодие, докато 2/3 от жените над 40 имат сериозни проблеми със зачеването. За 20-годишна жена вероятността да остане бездетна не надвишава 6%, докато за 40-годишна жена тази вероятност е до 64%.!

Какво да направите, ако искате да забременеете сега?

За да създадете най-добрите условия бременността ви да протече без усложнения и бебето ви да се роди здраво, трябва да помислите за предприемането на няколко важни стъпки, преди да се опитате да забременеете. Прочетете нашите статии за това какво да правите преди зачеването на дете и как да се подготвите за тази задача за мъж..

Ако не забременеете веднага, просто се отпуснете и продължете да опитвате. Ако обаче знаете, че има някакви причини, поради които вие или вашият партньор може да имате проблеми със зачеването (например нередовни менструации, полово предавани болести, лоши резултати от сперматозоиди от съпруга ви и т.н.), тогава сте по-добре. консултирайте се със специалист по плодовитост, ако не сте успели да забременеете в рамките на шест месеца. Решете сами какво ви подхожда най-много - бременност на 20 или малко по-късно...

Бременност на 20: всички плюсове и минуси

Физиологично 20 е идеалната възраст за бременност и раждане. В момента за вас е най-лесно да забременеете, овулацията е по-предсказуема, тъй като менструалният цикъл по правило се установява и става редовен. Вашите яйца са свежи и здрави, което ги прави чудесни кандидати за оплождане.

На 20 години не само е най-лесно да забременеете, но и на тази възраст е най-лесно да издържите здраво бебе. Обикновено за по-младото тяло е по-лесно да се справи със стреса. Поразителен пример за това е натоварването на гърба, костите, мускулите. Ставите все още не са имали време да се износят или да получат някакви наранявания, здравето и състоянието на тялото ви са на върха.

Заплахата от прекъсване на бременността също е рядка, с изключение на прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременност). Това състояние най-често се появява по време на първата бременност, но честотата не зависи от възрастта..

Съществува и по-голяма вероятност да имате бебе с ниско тегло при раждане, ако имате лоши навици като пушене, лоша диета, незащитен секс, което води до болести, предавани по полов път..

Докато по отношение на здравето и физиологията бременността на 20 години е най-добрият вариант, това не означава, че това е най-подходящото десетилетие за придобиване на потомство - особено ако сериозно обмисляте успешна кариера и брак. Може би все още не сте имали време да задоволите вашите искания и нужди по отношение на работата или личния живот..

Липсата на житейски опит обаче може да бъде заменена с ентусиазъм за бъдещото майчинство, което все още е рядкост на тази възраст. Жената на 20-годишна възраст е по-малко обсебена от бременността, майчинството и обикновено е по-фокусирана върху своето обучение, работа и личен живот. Няколко години направиха огромни корекции във възгледите за живота, емоционалното и финансовото желание да станеш майка..

Бременност на 20 години: факти, които трябва да знаете

 • Зачатие през 20-те години
 • Ползи от забременяването на 20 години
 • Недостатъци на бременността на 20 години
 • Шансовете да забременеете на 20
 • Какво да направите, ако искате да забременеете сега?
 • Как да избегнем бременност на 20 години?

20-те години често се считат за най-доброто време за забременяване. В същото време има няколко други фактора освен възрастта, които определят здравословната бременност. Следователно, ако се опитвате да забременеете, когато сте на 20, има някои аспекти, с които трябва да сте наясно. Бременността на всяка възраст означава многобройни промени както в тялото, така и в живота. Има някои телесни промени, които ще продължат вечно, и някои, които се различават при жените. Ето защо, преди да планирате бременност на 20 години, помислете за тези различни фактори и факти, свързани с бременността..

Зачатие през 20-те години

Много жени имат предвид този въпрос - коя е подходящата възраст за забременяване? 20-те години могат да се считат за най-добрите за бременност, тъй като през това време има по-малко здравословни усложнения. Това подобрява шансовете за непрекъсната доставка и по-бързо възстановяване. Тъй като тялото е по-младо, то може да отскочи и да възвърне формата си по-бързо. Телесните системи работят добре, така че лечението също е по-бързо при млада майка. Възрастните жени имат проблеми, свързани със стареенето, което означава, че времето, необходимо за преодоляване на проблемите, свързани с бременността, може да е по-дълго.

Вярно е също така, че е по-лесно да забременеете на тази възраст, отколкото на по-късна възраст. Жените на 20 години в повечето случаи успяват да забременеят само за два месеца след опита, ако не страдат от здравословни усложнения.

Вероятността за спонтанен аборт на 20-годишна възраст е по-ниска в сравнение с бременността в по-напреднала възраст. Освен това децата от по-възрастни майки могат да имат по-голяма вероятност от хромозомни аномалии. По същата причина бебетата, родени от майки на 20-годишна възраст, са по-здрави и имат по-малък риск от вродени дефекти..

Отново резултатите могат да варират от човек на човек. Има случаи, когато жените на 20 години страдат от прееклампсия, което води до високо кръвно налягане при жените. В някои случаи бебетата могат да се родят с ниско тегло при раждане поради хранителни проблеми или лоши хранителни навици на майката.

Всички жени, които желаят да забременеят на тази възраст, трябва да посетят лекар, преди да забременеят. Те трябва да водят здравословен начин на живот, да се хранят добре и да следват съветите на гинеколог в продължение на три тримесечия.

Ползи от забременяването на 20 години

От биологична гледна точка 1920-те години са идеалната възраст за забременяване, тъй като през този период плодовитостта на жената достига своя връх. Телата им са по-здрави, матката е по-млада, яйцата са по-здрави и телесните им системи работят при оптимален стрес. Това е и времето, когато броят на произведените яйца достига своя връх. Колкото повече яйца се секретират по време на овулацията, толкова по-голяма е вероятността да забременеете. Следователно 20-те години е „златната ера на бременността“.

С напредването на възрастта вероятността от хромозомни дефекти в яйцеклетките се увеличава и това е причината, поради която съществува вероятност от генетични аномалии при деца, родени от по-възрастни майки.

Спонтанен аборт обикновено не се случва при новородени майки. Рискът е по-висок при по-възрастните жени, защото възрастните жени могат да имат повече здравословни проблеми в сравнение с по-младите жени.

Друго предимство е, че ранното майчинство помага на човека да остане на крака през цялото време и позволява на майката да спазва рутината на бебето. Тялото е по-здраво и може да се справи със стреса и отговорностите на майчинството по-ефективно от по-възрастната жена.

Разбира се, колкото по-скоро станеш майка, толкова по-големи са шансовете ти да станеш баба по-рано. Няма по-добър подарък за внуци от здрави баби и дядовци, които играят с тях и им помагат да се справят с житейските проблеми.

Недостатъци на бременността на 20 години

Е, тъй като има предимства да бъдеш майка на 20-те си години, има и някои недостатъци. Като начало, 20-те години са най-добрите години да разгърнете потенциала си и да работите върху него както в професионалния, така и в личния си живот. Това са годините, в които можете да очертаете страхотна кариера. Въпреки че има жени, които се балансират добре помежду си, има много работни места, които са доста предизвикателни и изискват от жената да даде приоритет на целите си. Това означава, че бременността може да ги принуди да прекъснат кариерата си и този път някой друг може да ги замести..

Има и финансови аспекти, когато бебето пристигне. Ако някой не е роден в пари, двадесетте години са, когато някой току-що е започнал да печели пари. Раждането на бебе може да струва скъпо и би добавило огромна финансова тежест за някои двойки.

Съществуват и проблеми в отношенията, които могат да възникнат, когато двойката поеме отговорностите на детето, когато самите те са малки. Също така, не много жени имат емоционална зрялост, за да бъдат майки на толкова млада възраст..

Въпреки че има по-малко увреждания, ако забременеете на 20 години, всяка бременност е различна. Дори на двадесетгодишна възраст майката трябва да е здрава, за да има здраво дете..

Шансовете да забременеете на 20

През 20-те години матката е силна и има много яйца. По този начин жените на 20-годишна възраст са по-склонни да забременеят веднага щом започнат да опитват. Правенето на секс няколко дни преди овулацията им дава 33 процента шанс да забременеят. Това означава, че при всеки цикъл, в зависимост от правилния начин на опити, шансовете да забременеете са по-високи от всяка друга възраст. Вероятността за зачеване по възраст означава, че шансовете за раждане на здраво бебе са големи, а не просто да забременеете сами..

Какво да направите, ако искате да забременеете сега?

Тези, които искат да забременеят на този етап, първо трябва да подготвят тялото и живота си за бременност. Започнете, като водите здравословен и активен живот. Упражнявайте се редовно, намалете излишните мазнини и се опитайте да приведете теглото си до желания индекс на телесна маса или ИТМ. Включете повече зеленчуци и плодове в диетата си и увеличете приема на постно месо. Избягвайте алкохола и пушенето. Консумирайте повече вода. Опитайте се да бъдете весели, щастливи и без стрес.

Опитайте се да забременеете естествено в продължение на поне три цикъла. Можете да използвате комплекти за прогнозиране на овулацията или други методи като проследяване на цервикалната слуз и базалната телесна температура, за да определите точния ден на овулацията. Правете секс в наши дни, за да увеличите шансовете си да забременеете.

Дори след като опитате, ако не можете да забременеете, трябва да посетите вашия гинеколог. Те ще проучат цикъла ви и ще разберат дали има някакви проблеми, възпрепятстващи зачеването. Следвайте съветите им и скоро ще видите резултати.

Как да избегнем бременност на 20 години?

Ако не искате да забременеете на 20 години, има много методи за контрол на раждаемостта, които можете да опитате. Не забравяйте, че има естествени начини за предотвратяване на бременност, но най-добре е да се консултирате с Вашия лекар. Можете също така да замразите яйцата, когато сте на 20, за да можете да ги използвате по-късно, когато сте готови да бъдете майка. Това е добър вариант за жени, които искат да изчакат до 30-годишна възраст, за да забременеят и да постигнат по-голяма емоционална, финансова и психологическа зрялост. Можете да вземете курс по асистирани репродуктивни технологии и да забременеете, както и когато пожелаете.

Биологично двадесетте години са идеалното време за бременност, тъй като здравето на жената на тази възраст е оптимално. Това обаче има своите рискове и усложнения. Всеки човек е индивидуален и младостта само намалява усложненията, но не ги елиминира.

Заключение

Може би едно от най-трудните решения, пред които са изправени жените, е когато искат да забременеят. Искат ли да имат потенциално по-безопасна бременност, зачеване на двадесет години, или да изчакат стабилност с риск от увеличени усложнения? В крайна сметка изборът остава за човека. Независимо кое решение вземете, най-добре е да вземете окончателното решение по въпроса след подходяща консултация с Вашия лекар..

Бременност 20 седмици

20 седмица от бременността колко месеца?

20-та седмица от бременността се превръща в такава „граница“ на целия период на раждане на бебе. В края на краищата 20-та седмица на бременността пада в края на петия месец: ако раждането настъпи на 40-та седмица, тогава 20-тата седмица на бременността ще бъде точно "половината от изминатото разстояние".

Корем на 20 седмица бременност

Вече не е възможно да се скрие коремът на 20-та седмица от бременността: той се издига все повече и повече, след като значително се закръгля. В същото време талията се размива и изчезва. Сега използването на специални средства, които предотвратяват появата на стрии по корема поради разширяването и разтягането на кожата, става все по-актуално. Всички видове гелове и кремове днес се продават в изобилие в аптеките и специализираните магазини, те трябва да се използват редовно - 1-2 пъти на ден, втривайки масажни движения в корема на 20-та седмица от бременността, както и в областта на бедрата и гърдите. Обикновеното растително масло - зехтин или бадем може да бъде пълноправен "заместител" на специални средства..

Матка

Растежът на корема се случва, когато матката се увеличава на 20 гестационна седмица. По това време матката вече е приблизително на нивото на пъпа - дъното на матката е разположено на 11-12 см над пазвата. Матката на 20 седмица от бременността понякога може да се свие: такива контракции се наричат ​​фалшиви контракции и те не представляват никаква заплаха за плода.

Ултразвуково изследване по това време обикновено се извършва като част от втория скрининг. Може да е необходимо ултразвуково сканиране при бременност от 20 седмици, за да се оцени напредъкът на бременността, да се определи полът на детето, вероятността от малформации и хромозомни аномалии. Също така, ултразвукът на 20-та седмица от бременността ви позволява да определите дали размерът на плода съответства на гестационната възраст, дали състоянието на околоплодната течност и плацентата е нормално.

При провеждане на ултразвуково сканиране на 20-та седмица от бременността се изследват и вътрешните органи на трохите: бъбреците, стомаха, пикочния мехур и жлъчния мехур, черния дроб, белите дробове, червата. Сърцето на бебето също е обект на внимателно изследване - ако се установи някакво несъответствие, ще е необходимо специализирано ултразвуково изследване на сърцето. За съжаление сърдечните дефекти са една от най-честите фетални малформации днес..

В допълнение към факта, че ултразвукът ще помогне да се оцени дали развитието на бебето е нормално, ултразвукът на 20-та седмица от бременността също ще покаже, че бебето в утробата активно расте и се развива. И все пак - изобщо не му омръзва, защото размерът му все още му позволява да се движи свободно в корема на майката, който бебето активно използва, обръщайки се и преобръщайки се.

Плод при 20 гестационна седмица

В крайна сметка бебето вече е напълно оформено, растежът му продължава непрекъснато и работата на органите и системите се подобрява. Нервната система на бебето, дихателните, храносмилателните и кръвотворните органи се формират и функционират напълно. Малко сърце бие звуково: вече можете да слушате ритъма на бебешкото сърце с помощта на обикновен стетоскоп.

Ръцете и краката на бебето също са приели окончателната си форма, невенчетата растат на пръстите, а на главата се появяват първите косми - лануго. Също така се образуват пухчета, където в бъдеще бебето ще има вежди и реснички.

На 20 седмици плодът вече напълно усеща звуците, поради което майката трябва да се пази от остри шумове. Бебето вече реагира на светлината - въпреки че очите му все още са затворени, но лъчите светлина проникват под клепачите, които започват леко да се отварят.

Наред с факта, че кожата на бебето също се удебелява, мастните жлези произвеждат специална „оригинална смазка“ - докато тя предпазва бебето от въздействието на течна среда, а в бъдеще ще помогне на плода да се плъзга по-лесно по родовия канал и да улесни раждането му.

Ако говорим за "параметрите" на бебето, тогава плодът на 20-та седмица от бременността достига 25 см дължина и тежи около 300-340 г. Такива размери и тегло не на последно място обясняват факта, че активността на бебето вече се усеща напълно от майката.

Усещам

Първите движения на бебето са напълно оправдано изключително приятни за мама: сега тя вече напълно чувства, че в нея расте и се подобрява нов живот. Което от време на време се усеща с леки дръпвания и движения - бебето хълца, изтласква се в матката от стената и плува към противоположната, подскача в отговор на острия звук или вълнение на майката. Ако в началото движенията на плода са едва различими, то с течение на времето те стават все по-очевидни. Трябва обаче да обърнете внимание на естеството и интензивността на движенията на плода: ако движенията му се усещат твърде често, е напълно възможно по този начин бебето да декларира липса на кислород.

Други - по-малко „приятни“ - са усещанията на 20-та седмица от бременността, свързани с постоянно нарастващата матка и нарастващото налягане на вътрешните органи. Именно промяната в конфигурацията „отвътре“ на жената обяснява появата на киселини, запек, слабо изтичане на урина, задух. Всички тези неприятни явления обаче ще преминат в близко бъдеще - когато жената стане щастлива майка..

Най-често бъдещите майки през този период се оплакват от болка през 20-та седмица от бременността, появяваща се в кръста и гърба. Това е следствие от значително натоварване на ставите и връзките, мускулите на гърба, поради изместване в центъра на тежестта. За да предотвратите болки в гърба и кръста, има специални упражнения, които помагат за „разтоварване“ на гръбначния стълб. Но в същото време е необходимо също така да се спазват елементарни правила, които ще помогнат, ако не да се избегнат, а след това значително да се намали болката на 20-та седмица от бременността в долната част на гърба и гърба. Тези правила предполагат поддържане на правилна стойка, отхвърляне на високите токчета и прилагане на всички възможни мерки, които ще направят възможно да не се напряга гърба..

Друг доста често срещан проблем сред бременните жени е появата на крампи на краката. Болката на 20-та седмица от бременността може да бъде толкова осезаема, че "довежда" жената до сълзи. Спазмите са резултат от непрекъснато увеличаващото се тегло и все по-голямото натоварване на краката. За да сведете до минимум вероятността от гърчове, трябва редовно да почивате краката си, да прибягвате до релаксиращ масаж на прасците и ходилата и да опъвате краката си по-често на леглото..

Коремна болка през 20-та седмица от бременността е тревожно явление. Ако стомахът боли от време на време и не много, все още има нужда от консултация с лекар: за да се избегне вероятността от повишен тонус на матката и възможен спонтанен аборт по тази причина. Ако стомахът боли силно, е необходимо незабавно да се потърси специализирана помощ, в противен случай не могат да бъдат избегнати трагичните последици и загубата на детето.

Изписване при 20 гестационна седмица

В крайна сметка именно коремните болки (остри или придърпващи, но продължителни) и дори придружени с кървави или кафяви отделяния стават предвестници на заплахата от преждевременно прекъсване на бременността. Също така кървавото отделяне, придружено от болка в долната част на корема, може да бъде симптом на отлепване на плацентата или предлежание - във всеки случай е необходима консултация с гинеколог. Ако зацапването на 20-та седмица от бременността не е придружено от болезнени усещания, а се появява все повече и повече след полов акт или гинекологичен преглед, най-вероятно има ерозия на шийката на матката.

Обикновено отделянето на 20-та седмица от бременността има светъл цвят - сивкав или с млечен оттенък. В същото време те се отличават с кисела миризма и еднородна консистенция. Появата на отделяне на зелено или жълто, сирене, с примеси на бучки от слуз, показва началото на инфекцията. Обикновено инфекцията също е придружена от усещане за парене и сърбеж във влагалищната област и в този случай не трябва да се колебаете да се свържете със специалист. След преглед лекарят ще предпише подходящо лечение, за да се избегне разпространението на инфекцията и да не "стартира" заболяването.

Теглото на 20-та седмица от бременността трябва да се следи отговорно: в идеалния случай до края на бременността теглото на жената не трябва да надвишава 15-16 кг, в противен случай раждането е много по-трудно. Като се има предвид, че теглото на 20-та седмица от бременността вече може да се увеличи до 3-6 кг (освен това само 3 кг се счита за „идеално“ увеличение), на въпроса за теглото трябва да се обърне максимално внимание. От тази седмица трябва да направите всичко възможно, така че седмичното наддаване на тегло да е около 500 g, следователно няма да е излишно да се разработи диета, която трябва да се спазва през цялата бременност..

Хранене

Препоръките относно храненето на 20-та седмица от бременността остават същите: храненето трябва да бъде балансирано и здравословно, храната да е възможно най-естествена и здравословна. Като се има предвид, че през втория триместър (когато токсикозата и свързаните с нея неприятни усещания остават в миналото) апетитът на бременна жена е отличен, препоръчително е да се изгради диета по такъв начин, че максимално да се извлекат всички полезни и хранителни вещества от продуктите и в същото време да не се чувства глад.

За целта е препоръчително да ядете често през целия ден, но малко, да имате пълна закуска и обяд, като предпочитате лека храна за вечеря. На трапезата на бременна жена трябва да присъстват месо (постно), зеленчуци и плодове в големи количества, млечни и кисело млечни продукти, зърнени храни..

Експертите съветват също да бъдете чувствителни към желанията „да ядете нещо такова“. Например жаждата за шоколад може да е свързана с нуждата на организма от въглехидрати. Но въглехидратите, извлечени от шоколад и други сладкиши, са напълно нездравословни: тези въглехидрати са „празни“, а освен това нивото на глюкозата в тялото се повишава. Ето защо е по-добре да „набавите“ необходимите въглехидрати от хляб с трици, плодове, зърнени храни. Отново кашата ще стане източник на витамини от група В, а елдата - също желязо, фосфорът може да се получи от риба, витамин А - от морковите, фолиевата киселина - от броколите.

Храната се приготвя най-добре чрез варене, печене или задушаване на храната. По-добре е да забравите за пушенето и пърженето за известно време - това изобщо не е полезно и освен това провокира киселини. В допълнение, употребата на сол при приготвянето на храна трябва да бъде значително ограничена: солта задържа вода в тялото и причинява образуването на оток, което значително затъмнява щастливото време на бременността..

Но сексът на 20-та седмица от бременността може да замести удоволствието, получено от допълнителния под на шоколадово блокче. Интимният живот изобщо не е забранен, освен ако, разбира се, няма някакви противопоказания на лекаря. Точно така, практикувайки секс на 20-та седмица от бременността, трябва да избирате позиции, които изключват натиска върху стомаха на майката и да не бъдете прекалено „ревностни“ с интензивност. И трябва да обърнете внимание на усещанията по време на полов акт: всеки дискомфорт или усещане, че матката е „компресирана“ трябва да бъде причината за задължителната и възможно най-скоро консултация със специалист.

Тестове на 20-та седмица от бременността

Ако преди 20-та седмица на бременността посещението при лекар и задължителното предаване на тестове е трябвало да бъдат веднъж месечно, тогава, считано от 20-та седмица, е необходим специализиран контрол два пъти месечно. Тестове на 20-та седмица от бременността (в допълнение към ултразвук) може да са необходими за кръвни тестове, тестове на урина, за да се оцени увеличаването на матката.

Кръвен тест ви позволява да наблюдавате нивото на захар в кръвта на майката, за да определите наличието на анемия навреме. Анализът на урината ще ви разкаже за работата на бъбреците, както и за вероятните скрити възпалителни процеси. Ултразвукът, както вече беше споменато по-горе, и сам по себе си се превръща в много информативен метод за изследване, който понякога може да бъде допълнен и „подобрен“ чрез биохимичен кръвен тест - така нареченият „троен тест“. Такъв анализ се прави за оценка на нивото на hCG хормони, естриол и алфа-фетопротеин в кръвта на майката: отклоненията от установените норми показват висок риск от раждане на бебе с дефекти в развитието или хромозомни аномалии.

Замразена бременност

Въпреки че затихването на бременността е по-често характерно за ранните етапи, замразената бременност от 20 седмици също се случва доста често. Плодът може да спре да се развива и да умре по много причини: тук имате ендокринни разстройства и въздействието на отрицателни фактори и неуспех в производството на прогестерон.

Но ако е възможно да се диагностицира неразвита бременност в ранните етапи само с участието на лекар, тогава замразена бременност от 20 седмици може да бъде "усетена" от жена лично. Причината за подозрение може да бъде спирането на уголемяването на корема, както и липсата на движения на плода. Трябва обаче да се има предвид, че бебето не е задължено да се движи през цялото време: бебето също има свой собствен режим на сън и бодърстване, поради което отсъствието на движения за известно време може да се обясни с факта, че бебето просто спи.

Обикновено замразена бременност от 20 седмици се диагностицира без затруднения: с помощта на ултразвуково сканиране, както и при липса на сърдечен ритъм на плода. И в този случай лекарите ще действат незабавно: матката трябва да бъде освободена от мъртвия плод, което допринася за развитието на инфекция. След кюретаж на жената се назначава допълнителен преглед, който може да помогне да се установи причината за избледняване на бременността. Също така ще ви е необходима антибиотична терапия и доста дълго време за възстановяване - след като бременността умре, не се препоръчва да планирате следващата бременност по-рано от шест месеца или година по-късно..