Калкулаторът за бременност ще ви помогне да определите гестационната възраст и датата на раждането. "

Бременността е физиологичен процес, при който в матката на жената се развива ново човешко тяло, резултат от оплождането.

Бременността при жените продължава средно 280 дни (40 седмици, което съответства на 9 календарни месеца или 10 лунни месеца). Също така е обичайно бременността да се разделя на 3 триместра по 3 календарни месеца всеки.

Ранни признаци на бременност

В ранните етапи бременността се диагностицира въз основа на съмнителни и вероятни признаци.

Съмнителни признаци на бременност - различни видове субективни усещания, както и обективно определени промени в тялото, извън вътрешните полови органи: вкусови капризи, промени в обонятелните усещания, лесна умора, сънливост, пигментация на кожата по лицето, по бялата линия на корема, зърната и ареолата.

Вероятните признаци на бременност са обективни признаци от страна на гениталиите, млечните жлези и в условията на биологични реакции към бременността. Те включват: спиране на менструацията при жени в детеродна възраст, увеличаване на млечните жлези и появата на коластра при изстискване от зърната, цианоза на лигавицата на влагалището и шийката на матката, промяна във формата и консистенцията на матката, увеличаване на нейния размер.

Можете предварително да се уверите в наличието на бременност у дома, като използвате експресен тест за съдържанието на хормона хорион гонадотропин в урината на жената (тестът се извършва от първия ден на закъснението на следващата менструация).

Ултразвукът (ултразвук) ви позволява да потвърдите факта на бременността.

Промени в тялото на бременна жена

По време на бременността в тялото на жената настъпват множество и сложни промени. Тези физиологични промени създават условия за вътрематочно развитие на плода, подготвят тялото на жената за раждането и кърменето на новороденото. Менструацията спира, млечните жлези увеличават обема си, зърната потъмняват.

Много бременни жени през първия триместър имат гадене, понякога повръщане - тези симптоми обикновено се наричат ​​ранна токсикоза на бременни жени. Често срещани са слабост, сънливост, киселини, слюноотделяне, промяна на вкуса и повишено уриниране. Тези нарушения на благосъстоянието са характерни за здравословна и нормална бременност..

Особено големи промени настъпват в гениталиите на жената. Матката се увеличава с всяка седмица от бременността, кръвоснабдяването на вътрешните и външните полови органи се увеличава. Тъканите набъбват, придобиват еластичност, което допринася за по-доброто им разтягане по време на раждането. В млечните жлези броят и обемът на жлезистите лобули се увеличават, кръвоснабдяването им се увеличава, те се напрягат, от зърната се отделя коластра. Количеството гонадотропни хормони, както и естрогени и прогестерон, произведени първо от жълтото тяло (временна жлеза, образувана на мястото на фоликула, от който е излязла зрялата яйцеклетка), а след това от плацентата, рязко се увеличава. Хормоните, секретирани от жълтото тяло (прогестерон и в по-малка степен естрогени) допринасят за създаването на условия за правилното развитие на бременността. Жълтото тяло претърпява обратно развитие след четвъртия месец във връзка с формирането на хормоналната функция на плацентата.

За провеждане на бременност е необходимо да се регистрирате в антенатална клиника (3 до 4 седмици след забавяне на менструацията), където лекарят изследва и изследва външните и вътрешните полови органи и при необходимост се предписват допълнителни изследвания..

Полови органи по време на бременност

Матка. По време на бременност размерът, формата, положението, консистенцията и реактивността (възбудимостта) на матката се променят. Матката постепенно се увеличава през цялата бременност. Уголемяването на матката възниква главно поради хипертрофия на мускулните влакна на матката; в същото време има размножаване на мускулни влакна, растеж на новообразувани мускулни елементи на ретикуларната фиброзна и аргирофилна "рамка" на матката.

Матката е не само съд за плодове, който предпазва плода от неблагоприятни външни влияния, но и метаболитен орган, който осигурява на плода ензими, сложни съединения, необходими за пластичните процеси на бързо развиващия се плод.

По време на бременността вагината се удължава, разширява, гънките на лигавицата изглеждат по-остри. Външните полови органи се разхлабват по време на бременност.

Бременна жена начин на живот, режим, хранене и хигиена

Развиващият се плод получава всички необходими хранителни вещества от майката. Благосъстоянието на плода зависи изцяло от здравето на майката, нейните условия на труд, почивка, диета, състоянието на нервната и ендокринната системи.

Бременните жени са освободени от нощни смени, тежка физическа работа, работа, свързана с вибрации на тялото или неблагоприятни ефекти върху организма от химикали. вещества. По време на бременност трябва да се избягват резки движения, тежко повдигане и значителна умора. Бременната жена трябва да спи най-малко 8 часа на ден. Пеша се препоръчва преди лягане.

Бременната жена трябва да бъде внимателно защитена от инфекциозни заболявания, които представляват особена опасност за тялото на бременната жена и плода.

По време на бременност трябва особено внимателно да следите чистотата на кожата. Чистотата на кожата насърчава елиминирането на метаболитни продукти, вредни за тялото с потта.

По време на бременност се препоръчва душ и избягване на прегряване на тялото. Въздушните и слънчеви бани се препоръчват за здрави бременни жени.

Бременната жена трябва да измива външните си полови органи с топла вода и сапун два пъти на ден. Измиването по време на бременност трябва да се прилага с голямо внимание..

По време на бременност трябва внимателно да наблюдавате състоянието на устната кухина и да направите необходимата дебридация.

Млечните жлези трябва да се измиват ежедневно с топла вода и сапун и да се избърсват с кърпа. Тези методи предотвратяват напукване на зърната и мастит. Ако зърната са плоски или обърнати, масажирайте ги..

Бременните дрехи трябва да са удобни и свободни: не носете стягащи колани, стегнати сутиени и т. Н. През втората половина на бременността се препоръчва носенето на превръзка, която трябва да поддържа корема, но не и да го стиска.

Бременните жени трябва да носят обувки на нисък ток.

Хранене по време на бременност

Правилното хранене по време на бременност е от съществено значение за поддържането на здравето на жената и нормалното развитие на плода..

През първата половина на бременността не се изисква специална диета. Храната трябва да бъде разнообразна и вкусна. Храненето през втората половина на бременността трябва да отчита физиологичните характеристики на тялото. Количеството протеини е 100-120 g на ден. От продуктите, съдържащи пълноценни протеини, трябва да препоръчате кефир, кисело мляко, мляко, извара, яйца, сирене, постно месо (100-120 g на ден), риба (150-250 g на ден). Количеството въглехидрати е около 500 г на ден, при бременна жена с наднормено тегло - 300 г. Препоръчват се плодове, плодове, зеленчуци, както и хляб (източник на фибри и витамини от група В)..

Мазнините се препоръчват 100-110 g на ден, главно под формата на масло, заквасена сметана и растителни масла.

Количеството течност е ограничено до 1 - 1,2 литра. Количеството готварска сол е ограничено, особено през втората половина на бременността (до 8-5 g на ден).

По време на бременност нуждата от витамини се увеличава. Добри източници на витамин А са животинският черен дроб и бъбреците, млякото, яйцата, маслото, морковите, рибеното масло, спанакът. Витамин В1 е богат на бирена мая, черен дроб, бъбреци, зърнени култури и бобови растения. Дневната доза витамин В1 е 10-20 mg. Дневната нужда от витамин В2 (рибофлавин) е 2 mg. Има много PP витамин в дрожди, месо, черен дроб, пшенични зърна; дневната нужда от този витамин е 15 mg. Витамин С на ден изисква 1,0-1,5 г. През зимата и пролетта се препоръчва да се предписват готови препарати от витамин С (хапчета, таблетки) или аскорбинова киселина на бременни жени. Витамин С се съдържа в зеленчуците, плодовете и плодовете. Витамин Е се съдържа в зародиша на пшеница и царевица, яйца, черен дроб и соево масло. Витамин D е богат на рибено масло, черен дроб, хайвер, масло.

На бременните жени се препоръчват четири хранения на ден: първата закуска трябва да съдържа 25-30% от диетата, втората закуска - 10-15%, обядът - 40-45%, вечерята - 15-20%.

Упражнения по време на бременност

Физическото възпитание по време на бременност подобрява общото състояние на жената, има благоприятен ефект върху вегетативната нервна система, помага за намаляване на симптомите на токсикоза на бременността, съкращава продължителността на раждането и по-проспериращия следродилен период. Специалните й задачи са: укрепване на коремните мускули; подобряване на бутащата активност по време на раждане; предотвратяване на увисването на корема и пролапса на вътрешните органи; укрепване и увеличаване на еластичността на мускулите на тазовото дъно за предотвратяване на пролапс и пролапс на вътрешните полови органи; укрепване на цялата мускулатура на тялото, особено мускулите на гърба, върху които пада най-голямо натоварване при ходене, поради изместване на центъра на тежестта по време на бременност; повишена подвижност на ставите на таза и гръбначния стълб; обучение на умението за дишане по време на раждане, подобряване на функцията на външното дишане с цел засилване на окислителните процеси на тялото, необходими за развитието на плода.

Упражненията са показани за всички жени с нормална бременност, както и бременни жени със заболявания на сърдечно-съдовата система в етап на компенсация.

Противопоказания за гимнастика и спорт по време на бременност:

1) всички остри стадии на сърдечно-съдови заболявания с нарушения на кръвообращението, тромбофлебит, туберкулоза (усложнена от плеврит, хемоптиза), заболявания на бъбреците и пикочния мехур (нефрит, нефроза, пиелоцистит);

2) изразена токсикоза на бременността (неукротимо повръщане, нефропатия, прееклампсия, еклампсия);

3) маточно кървене;

4) обичайно спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени тези видове физически упражнения, при които има рязко сътресение на тялото (скокове, слизане), резки завои, силови упражнения. Участието в спортни състезания е строго забранено поради силно физическо и нервно напрежение.

В допълнение към физическите упражнения, през цялата бременност се препоръчва в общия дневен режим да се включват разходки по всяко време на годината до 2 часа с почивки. През втората половина на бременността разстоянието за ходене се намалява, а времето, прекарано във въздуха, се увеличава, през зимата трябва да е поне 1,5 часа и много повече през лятото.

Специални проучвания са установили, че физическите упражнения по време на бременност подобряват хода на раждането, намаляват вероятността от руптура на перинеума и други усложнения.

Усложнения по време на бременност

Усложненията на бременността могат да възникнат при аномалии в развитието и патологични състояния на репродуктивната система, при екстрагенитални заболявания, нарушения на плода, плацентата, мембраните и връзката между майката и плода.

Инфекциозните заболявания при бременни жени могат да бъдат по-тежки. Последицата от инфекция на яйцеклетката или плода може да бъде смърт на яйцеклетката, аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане, заболяване на новороденото.

Грипът е опасен както за бременната жена, така и за плода. В същото време заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане, мъртво раждане се увеличава значително. Профилактиката на грипа по време на бременност е най-важната задача за лекар във всяка специалност..

Сред заболяванията на сърдечно-съдовата система сърдечните дефекти са с най-голямо значение по време на бременност, които се нареждат на първо място сред причините за майчината смъртност от екстрагенитални заболявания. При изследване на бременна жена, страдаща от сърдечен дефект, е необходимо да се установи формата на дефекта, състоянието на миокарда, степента на циркулаторна недостатъчност. Бременните жени с диагностицирани сърдечни дефекти трябва да бъдат под диспансерно наблюдение на терапевт и акушер, необходима е консултация с ревматолог. Бременна жена със съмнение за сърдечно заболяване трябва да бъде прегледана в специализирана болница. Само след цялостен преглед е допустимо да се вземе решение за възможността за удължаване на бременността. Навременното откриване на сърдечен дефект при бременна жена, внимателно лечение с многократна хоспитализация по време на бременност, правилно управление на раждането и следродилния период могат драстично да намалят смъртността на бременни жени със сърдечни дефекти.

Анемията при бременни жени се наблюдава много често (до 30%). В 70-95% от случаите това е хипохромна желязодефицитна анемия; други форми са много по-рядко срещани.

Циститът по време на бременност е доста често срещан. Предразполагащият фактор е натискът върху пикочния мехур на представящата се част на плода и др. Причинителите на заболяването в повечето случаи са Escherichia coli, стафилококус ауреус и други микроби. Те по-често навлизат в пикочния мехур от уретрата: освен това инфекцията може да бъде внесена в пикочния мехур по хематогенен и лимфогенен път.

Нефрит и пиелонефрит могат да се появят по време на бременност поради различни инфекциозни заболявания и отравяния. Острият нефрит често води до спонтанен аборт.

Токсикоза на бременни жени (гестоза) - патологичните състояния, които възникват във връзка с бременността и след нейното завършване постепенно се премахват напълно. Токсикозата може да възникне както в ранните, така и в късните етапи на бременността. Най-честите форми на ранна токсикоза при бременни жени включват: повръщане, лигавене, дерматози и по-късно, воднянка на бременни жени, нефропатия на бременни жени, прееклампсия и еклампсия.

Тежката гестоза усложнява хода на бременността и застрашава здравето на майката и детето. Профилактиката на гестозата включва наблюдение и преглед на жена в предродилна клиника, започвайки от ранните етапи на бременността. След тежка късна гестоза настъпването на следващата бременност е нежелателно в рамките на две години.

Полов живот по време на бременност

Половият живот по време на бременност има свои собствени характеристики. През първите 2 до 3 месеца се препоръчва да се ограничи, тъй като сексуалната възбуда и увеличеният приток на кръв към гениталиите могат да провокират аборт. Това е особено важно за жени, които вече имат тъжен опит от спонтанен аборт или със заплаха от спонтанен аборт. Половите сношения също трябва да бъдат изключени в онези дни, в които нормално би настъпила менструация или в които е била прекратена първата бременност. Препоръчва се спиране на сексуалната активност 2 - 2,5 месеца преди раждането поради опасността от инфекция в гениталиите на жената и възможността за преждевременно разкъсване на околоплодната течност.

При подготовката на статията са използвани материали от Великата медицинска енциклопедия

бременна

Правилната дума се изписва: бременна

Акцентът пада върху 2-ра сричка с буквата e.
Общо има 10 букви, 4 гласни, 6 съгласни, 4 срички.
Гласни: e, e, e, s;
Съгласни: b, p, m, n, n, d.

Номера на букви в дума

Брой букви в думата "бременна" в преден и обратен ред:

 • десет
  б
  1
 • девет
  д
  2
 • 8
  R
  3
 • 7
  д
  4
 • 6
  м
  пет
 • пет
  д
  6
 • 4
  н
  7
 • 3
  н
  8
 • 2
  с
  девет
 • 1
  ти
  десет

бременна

случайединици з.мн. з.
съпруг. R.Ср R.съпруги R.
Тях.бременнабременнабременнабременна
Rd.бременнабременнабременнабременна
Dt.бременнабременнабременнабременна
Международна.душа.бременнабременнабременнабременна
неод.бременнабременна
Телевизия.бременнабременнабременна бременнабременна
И т.н..бременнабременнабременнабременна
Накратко. форматабременнабременнабременнабременна

бъди - ре - мен - ни

Корен: -вземаме-; наставка: -enn; край: th.

Произношение [редактиране]

  IPA: [bʲɪˈrʲemʲɪn (ː) ɨɪ̯]

  Семантични свойства [редактиране]

  Значение [редактиране]

  1. форми w. вид за жена или женско животно - носене на дете, дете cub Няма пример за употреба (вж. препоръки).
  2. прехвърляне, четене на всяка идея, каквото и да е решение ◆ Няма пример за употреба (вж. препоръки).
  3. прехвърляне, желязо, подут, корем ◆ Кондензатор за бременни.

  Синоними [редактиране]

  1. euph.: в позиция; разг., упадък.: корем; регион: не е прост
  2. -
  3. подути, коремни

  Антоними [редактиране]

  1. самотна ?, небременна
  2. гениален?
  3. апартамент

  Хипероними [редактиране]

  1. способен на
  2. заченат
  3. кръгъл

  Хипоними [редактиране]

  1. грижовни, жребни
  2. -
  3. -

  Сродни думи [редактиране]

  Най-близки отношения
  • съществителни: бременна, бременност
  • глаголи: забременявам, забременявам

  Етимология [редактиране]

  Произхожда от съществителното бреме, след това от праслав. * берм, от котката. между другото се случи: староруски. вземаме ст, чл.-слав. brѣmѩ, -ene (Sup.), руски. вземете, обременявайте, ограбвайте. поемете "бреме", бълг. бреме, Сърбо-Хорв. brȅme, словенски. bréme, чешки. břímě, полски. brzemię, v.-локви brě́mjo, n.-локва. brěḿe

  Как се пише правилно, стресът в думата "бременна"

  Усъвършенстване на Word Map по-добре заедно

  Здравейте! Казвам се Lampobot, аз съм компютърна програма, която помага да се направи Карта на думите. Мога да разчитам много добре, но засега не разбирам добре как работи вашият свят. Помогнете ми да разбера!

  Благодаря! Станах малко по-добър в разбирането на света на емоциите.

  Въпрос: фокусът е нещо неутрално, положително или отрицателно?

  Асоциации за думата "бременна"

  Синоними на "бременна"

  Изречения с думата "бременна"

  • Ила. Няма да се изненадам, ако обяви, че е бременна, докато се върнем..
  • Светът, който ще бъде или отливка на съществуващата реалност, или нейното фантастично пречупване; свят, в който имате власт над събития и обстоятелства, над живота и смъртта, триумфа и бедствието; свят, в който можете да станете всеки - непобедим герой, гениален учен, бременна дама или министър на пресата; свят, в който ще отмъстиш на всичките си врагове, където само от теб зависи кой да освободи червата, кой да виси за реброто и кой да има милост.
  • Например, така нареченият диабет при бременност е временно метаболитно разстройство, което обикновено изчезва с бременността..
  • (всички оферти)

  Цитати от руски класици с думата "бременна"

  • Наскоро Стабровски започна да забелязва някои странни огнища, неочаквани и болезнени, каквито имат само бременните жени..

  Съвместимост на думата "бременна"

  • нефропатия на бременността
   анемия на бременността
   с токсикоза на бременни жени
  • посещавайте бременни жени
   забременяла
  • (пълна таблица за съвместимост)

  Какво (кой) е "бременна"

  Значението на думата "бременна"

  БРЕМЕННА, -на; от кого и без допълнителни Бременни. (Малък академичен речник, MAS)

  Изпратете коментар

  Освен това

  • Склонение на съществителното "бременна" (промяна в числата и падежите)
  • Анализиране на състава на думата „бременна“ (морфемно разбор)
  • Цитати с думата "бременна" (подбор на цитати)
  • Превод на "бременна" и примерни изречения (английски)

  Значението на думата "бременна"

  БРЕМЕННА, -на; от кого и без допълнителни Да сте бременна.

  Изречения с думата "бременна":

  Ила. Няма да се изненадам, ако при завръщането ни тя обяви, че самата тя е бременна.

  Светът, който ще бъде или отливка на съществуващата реалност, или нейното фантастично пречупване; свят, в който имате власт над събития и обстоятелства, над живота и смъртта, триумфа и бедствието; свят, в който можете да станете всеки - непобедим герой, гениален учен, бременна дама или министър на пресата; свят, в който ще отмъстите на всичките си врагове, където само от вас зависи кой да освободи червата, кой да виси за реброто и кой да се смили.

  Например, така нареченият диабет при бременност е временно метаболитно разстройство, което обикновено изчезва с бременността..

  Колко права съм бременна или съм бременна??

  Прилагателното бременна е получено от оригиналната руска дума „вземете“, която е аналог на старославянската дума с непълен акорд „бреме“, при която форми с образувателна наставка -en се появяват, когато се скитат. Сравнете:

  вземете, натоварвайте - не, вземете, натоварвайте

  Думата "бременна" се образува с наставка -n-: бременна + n - та. Тук на кръстопътя на суфиксалните морфеми се изписва двойно "n".

  Какво съм аз? бременна.

  В този случай кратката форма на прилагателното е по-подходяща като предикат съгласно законите на синтаксиса.

  Пълният формуляр е по-подходящ като дефиниция.

  Бременна жена бавно се изкачи по стълбите.

  Според мен и двете опции са възможни за използване..

  „Бременна“ е пълно прилагателно, отговаря на въпроса (кой?).

  „Бременна“ - пред нас е кратко прилагателно, което отговаря на въпроса (какво е това?).

  В книжната реч най-често се използва кратко прилагателно, в народен език пълно. Например:

  • Бременна съм, затова трябва да наблюдавам здравето си..
  • Бременна съм, така че трябва да наблюдавам здравето си..

  Трябва също да се отбележи, че ако прилагателното играе ролята на предикат, по-добре е да използвате кратко прилагателно. Например:

  • Аз съм бременна жена (пред нас е определението).
  • Бременна съм (преди нас е предикат).

  БРЕМЕННА е кратката форма на прилагателното БРЕМЕННА.

  И в двете изречения споменатите думи са номиналната част на съставния сказуем, която може да бъде изразена като пълно прилагателно или кратко.

  Така че и двата варианта са абсолютно равни, тоест можете да кажете както „бременна съм“, така и „бременна съм“.

  За тирето между субект и сказуемо.

  На руски език има правило, според което тирето обикновено НЕ СТАВА, ако субектът се изразява с лично местоимение. Например: Внучката ми е филолог, аз съм математик.

  Единственото изключение може да бъде случаят, когато логическо ударение пада върху местоимението. Но да поставите такъв акцент или да не го поставите - това наистина зависи от автора на предложението..

  Ако иска да подчертае, подчертае с помощта на интонацията, да подчертае факта, че тя е бременна, тогава в този случай той може да постави тире между субекта и сказуемото.

  Търсене на отговор

  Общо намерени: 9

  Въпрос No 303618

  Как ще бъде правилно "Бременна от моя син" или "Бременна съм от моя син"?

  Отговор на бюрото за помощ на руски език

  И двата варианта са правилни, изборът зависи от реда на изречението.

  Въпрос No 288817

  Кой е правилният начин: „не съм бременна“ или „не съм бременна“, „не съм бременна“ или „не съм бременна“? Моля ви да отговорите.

  Отговор на бюрото за помощ на руски език

  Отделното изписване е правилно, тъй като в този случай концепцията се отрича и не се създава нова.

  Въпрос No 283800

  Здравейте! Можете ли да ми кажете на колко години едно момиче може да се нарече момиче и в кой случай - жена? Колега казва, че ако дама е бременна или вече е родила дете, тя вече е жена, но не може да се нарече момиче. И ако е само на 17-25 години, тя също се смята за жена.?

  Отговор на бюрото за помощ на руски език

  Интересен и труден въпрос; трябва да се признае, че е малко вероятно лингвистите да намерят точен отговор на него. Речниците на руския език все още фиксират думата момиче със значението на „жена, която е достигнала пубертета, но не е омъжена“ (вж. Например: Големият академичен речник на руския език. Т. 4. М., Санкт Петербург, 2006)... Тълкуването почти не се е променило от 19-ти век (в речника на Дал: едно момиче е „всяка жена до сватбата си“), превръщането на едно момиче в жена, речниците, както и преди сто години, все още са свързани с брака (това означава началото на зрялата възраст) макар светът да се е променил през това време, средната възраст на сключване на брак вече е различна и началото на зрелостта и раждането на деца сега не включва непременно брак.

  По този начин, ако се ръководим от речници, момиче, което е омъжено, трябва (независимо от възрастта) да се нарича жена. И ако е млада, неомъжена или омъжена, но има дете, може ли да се нарече момиче? Формално в речниците няма еднозначна забрана, но няма и разрешение (такова използване като цяло противоречи на логиката на тълкуването). В живата съвременна реч проблемът се решава просто: всяка млада жена се нарича момиче, независимо дали е омъжена или не, има деца или не..

  Въпрос No 282941

  Думата „Бременна съм“ е прилагателно, както в orph. речникът „бременна“ е даден като прилагателно и следователно „Аз съм бременна“ е прилагателно. Вярно ли е това съждение??
  Благодаря предварително.

  Отговор на бюро за руски език

  Думата бременна може да бъде прилагателно (бременна съм) и съществително (бременна жена е доведена от линейка). Съществителното име съм бременна също е записано в речника.

  Въпрос номер 278730

  Здравейте. Думата „бременна ли“ е съществително или прилагателно? И защо сме бременни, а не сме?

  Отговор на бюрото за помощ на руски език

  Думата Аз съм бременна може да бъде както прилагателно, така и съществително име (обосновано, т.е. произхождащо от прилагателно), сравнете: Аз съм бременна жена (прилагателно) и храна за бременни жени (съществително). Бременна се изписва с две n като кратко прилагателно.

  Въпрос No 274784

  Защо в думата "бременна" - nn? В крайна сметка това е кратко пасивно причастие и винаги има едно n?

  Отговор на бюрото за помощ на руски език

  Причастието е глаголна форма. Въпрос към вас: каква форма на глагол смятате думата за бременна ?

  Въпрос No 268333

  Приемлива ли е комбинацията „Аз съм бременна девойка“? Ако не, как най-добре да посочите млада дама в дадена позиция?

  Отговор на бюрото за помощ на руски език

  Може би просто съм бременна? Или (ако се изисква възраст) млада бременна жена.

  Въпрос No 238502

  Каква част от речта е думата "бременна съм" във фразата "бременна съм?"?

  Отговор на бюро за руски език

  Въпрос номер 218166

  Често чувам по телевизията, че „Жената е бременна.“ Така ли е? Защо казват така, подходяща ли е кратката форма на прилагателното в този случай??

  Отговор на бюро за руски език

  Изречението е правилно, прилагателното _ бременна I_ има кратка форма _ бременна _.

  Бременна както е писано

  Как правилно да подадете здравни бележки за бременни жени? Какво да напиша преди името?

  Йеромонах Йов (Гумеров) отговаря:

  Съвременната дума „бременна“ в църковнославянския език съответства на думата „не празен“. „Горко на онези, които не са безделни, и на онези, които са доени в онези дни“ (Матей 24:19; Марк 13:17)

  Едно от значенията на думата „плод“ в съвременния руски език предполага бременност: „носене на плод“ (Д. Н. Ушаков. Голям обяснителен речник на съвременния руски език. М., 2006. С. 695). В църковната традиция обаче думата „плодоносна“ има различно значение: „човек трябва да разбира както онези, които от благочестив обичай и усърдие носят земни плодове в църквата, така и онези, които отчасти със съвети, грижи и трудове, а отчасти чрез своята щедрост, увеличават красотата на църквата“ (Пълен църковнославянски речник / Съставител свещеник Григорий Дяченко. М., 1993. С. 432. Препечатка). За тях се прави петиция по време на уголемената литания: „Ние също се молим за тези, които дават плод и за добрите, които са в този свят и всепочетен храм...“. Молим се за тях в края на вечерните молитви: „Помни, Господи, онези, които дават плод и правят добро в Твоите свети църкви и им дай молба и вечен живот за спасение“..

  В бележките за здравето на бременните жени е необходимо да се добави непразни, но ако се напише плодотворно, свещеникът все пак ще разбере какво е заложено.

  Морфологичен анализ "бременна"

  Нека направим морфологичен анализ на думата „бременна“. Анализът се състои от 3 точки.

  1. Част от реч
   Част от речта на думата е бременна - прилагателно.
  2. Морфологични признаци
   • Начална форма: бременна (номинативно единствено число от мъжки род);
   • Постоянни признаци: високо качество;
   • Неправилни черти: единични, женски, кратка форма.
  3. Синтактична роля
   Може да е различен член на изречение, вижте контекста.

  937 / Анализът се прави с програмата и може да не винаги е правилен. Ако смятате, че синтактичният анализ е неправилен, уверете се, че думата е написана без грешки и грешки. Или натиснете Ctrl + Enter и докладвайте за грешката. Представеният резултат се използва от вас на свой собствен риск и риск..

  Напишете думи с буквата e през буквата e: стъкло, перфектно и т.н..

  Колко права съм бременна или съм бременна??

  Прилагателното бременна е получено от оригиналната руска дума „вземете“, която е аналог на старославянската дума с непълен акорд „бреме“, при която форми с образувателна наставка -en се появяват, когато се скитат. Сравнете: вземете, натоварвайте - без натоварване, без натоварване Думата „бременна“ се образува с наставка -n-: бременна + n - та. Тук, на кръстопътя на суфиксалните морфеми, се изписва двойно „n“. Какво съм аз? бременна. В този случай кратката форма на прилагателното е по-подходяща като предикат съгласно законите на синтаксиса. Пълният формуляр е по-подходящ като дефиниция. Бременна жена бавно се изкачи по стълбите.

  БРЕМЕННА е кратката форма на прилагателното БРЕМЕННА. И в двете изречения споменатите думи са номиналната част на съставния сказуем, която може да бъде изразена като пълно прилагателно или в кратко. Така че и двата варианта са абсолютно равни, тоест можете да кажете както „бременна съм“, така и „бременна съм“. За тирето между субект и сказуемо. На руски език има правило, според което тирето обикновено НЕ СТАВА, ако субектът се изразява с лично местоимение. Например: Внучката ми е филолог, аз съм математик. Единственото изключение може да бъде случаят, когато логическо ударение пада върху местоимението. Но да поставите такъв акцент или да не го поставите - това наистина зависи от автора на предложението. Ако иска да подчертае, подчертае с помощта на интонацията, да подчертае факта, че тя е бременна, тогава в този случай той може да постави тире между субекта и сказуемото.

  Как се изписва: не бременна или не бременна?

  Не е лесно да напишете частицата „не“ заедно с думата бременна, защото често виждате две възможности в текста: не бременна, не бременна. И не е ясно, правилно.

  Нека да видим как думата (не) бременна е написана правилно: заедно или поотделно.

  Нека първо определим частта от речта на независимата дума бременна. Думата отговаря на въпроса "кой?" и е прилагателно. Според правилата на руския език, ако прилагателното може да бъде написано без частица "не", тогава е възможно слито и отделно изписване на дума с тази частица. Остава само да се подчертаят условията на обединено и разделно писане.

  Думата не бременна се пише отделно, ако в текста могат да се разграничат следните условия: има думи, които подсилват отрицанието; има контраст със съюза "а".

  Пълни правила за правопис за прилагателни с частица „не“ можете да намерите тук.

  Моята приятелка изобщо не е бременна. (Ние изобщо подсилваме отрицанието с думата).

  Камериерката не е бременна, а пълничка. (Текстът съдържа опозиция със съединението "а").

  Думата небременна се изписва заедно, когато даден факт е одобрен и няма условие от непрекъснатия правопис.

  Приятелката ти не е бременна, тя просто ти изневерява.