На 20-та седмица от бременността бъдещата майка се чувства доста добре, няма дискомфорт и се чувства добре. Този период е вече половината от бързата среща с дългоочакваното бебе, което активно расте и се развива, а също така постоянно напомня на майка си за себе си с доста осезаеми движения.

Вашето бебе е подобно по размер на кокосов орех на 20 седмица бременност

  Размер на плодовете: 16 см. Тегло на плодовете: 260 грама

Чувства на бъдещата майка на 20-та седмица от бременността

По принцип повечето жени се справят добре през 20-та седмица от бременността. Токсикозата вече е забравена, забележимо заоблен корем все още ви позволява да се движите свободно и да правите домакински задължения или да се занимавате с любимото си хоби.

По това време почти всички бременни жени започват да усещат движения на плода. Някой вече ясно усеща ритниците, а някой друг се съмнява дали това са движения на газове в червата, защото тези усещания са много сходни.

Коремът на 20-та акушерска седмица на бременността (ембрионалният период се различава с около 1-2 седмици) вече е станал доста кръгъл, така че трябва да забравите за тънка талия и стегнати неща за известно време. Крайно време е да попълните гардероба на бъдещата мама с широки дрехи, изработени от естествени материи.

Гърдите сега също станаха забележимо по-големи, дори сред тези, които преди бременността не можеха да се похвалят с пищни форми..

Струва си да се отбележи, че бебето започва да се движи най-активно вечер и през нощта. А през деня ембрионът обикновено спи. Много често бъдещото бебе може да реагира на всякакви стресови ситуации или на храна..

Сега много бременни жени съобщават за забележимо подобрение в настроението и положително емоционално отношение. Някои говорят за повишено сексуално желание.

Отбелязват се и някои негативни фактори:

 • Замайване и слабост (свързани с промени в кръвното налягане)
 • Болки в краката и гърба (поради увеличен корем и изместване в центъра на тежестта на тялото)
 • При наличие на някакви хронични заболявания, неприятните прояви на заболявания могат да се засилят
 • Проява на кожни дефекти (стрии на корема и старчески петна)
 • Кървене от носа
 • Чести позиви за уриниране
 • Подуване на крайниците
 • Диспепсия
 • Диспнея

Не трябва да се разстройвате много, ако имате някакви негативни фактори: в нормалния ход на бременността те ще изчезнат почти веднага след раждането. Въпреки това, за всеки дискомфорт, не забравяйте да го кажете на лекар, който може да направи разлика между нормалните признаци и рисковите фактори за сериозни усложнения..

Развитие на плода при 20 гестационна седмица

На двадесетата седмица от бременността ембрионът вече е нараснал до 140-160 мм - това е почти половината от ръста, с който се ражда дете. Но теглото все пак ще се увеличи значително - сега е около 260 грама.

Пулсът вече може да се чуе с конвенционален медицински стетоскоп. Гинекологът ще следи сърдечния ритъм на ембриона по този начин при всяко посещение в антенаталната клиника.

Как изглежда и се развива плодът в този момент, какво се случва с бебето, може да се види на ултразвуковата снимка:

 • Формирането на мозъка и неговите части е почти приключило. На повърхността на органа се образуват извивки и жлебове. Това позволява на бебето да възприема емоционалното състояние на майката дори по тона на речта.
 • Имунната система продължава да се формира. Дори сега бъдещото бебе вече е в състояние да се защитава срещу някои инфекциозни заплахи.
 • Косата вече е доста забележима по главата, а по лицето се появяват вежди
 • На върха на пръстите ви има невенчета
 • На ултразвуковите изображения плодът вече прилича на оформено дете, лицето, носът и ушите придобиват по-ясни и красиви очертания
 • По време на будност ембрионът може да отвори клепачите си, да смуче пръст, да се върти около себе си, да играе с пъпната връв
 • Активността на плода може да се увеличи в зависимост от реакцията на външни дразнители: силни звуци, стрес, суров вкус на храната
 • Кожата все още е набръчкана и покрита с бяло вещество - оригиналната мазнина.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Въпреки че плацентата по това време вече се е формирала и предпазва ембриона от много вредни фактори, все още има голяма вероятност от негативни външни ефекти.

Както и преди, бъдещите майки трябва категорично да отказват да консумират алкохол, тютюнопушене, наркотици, анаболни стероиди..

Важно е да се избягват сериозни стресови ситуации, контакт с вредни химикали, йонизиращо лъчение.

Приемането на каквито и да било лекарства, дори на пръв поглед, най-безвредните, трябва да се извършва само след консултация с лекар.

Какви усложнения могат да възникнат на 20-та седмица от бременността

На двадесетата седмица на бременността вече има много опасности за ембриона: вероятността от спонтанен аборт и хромозомни аномалии, несъвместими с живота, е изключително ниска.

Опасността от вътрематочна инфекция обаче остава..

Усложнения в бъдещето на детето могат да възникнат поради липса на витамин D.

Недопустимо е майката да наднормено тегло по време на бременността. Затлъстяването може да отключи диабет тип 2.

Бъдещата майка трябва да обърне внимание на естеството на изписването. Обикновено те трябва да са белезникави и без мирис. Но различният цвят и наличието на неприятна миризма, както и сърбеж, са причина да посетите лекар. В този случай има голяма вероятност от бактериални или гъбични инфекции, които изискват незабавно лечение под наблюдението на специалист..

Кръвните примеси при влагалищното течение също са опасни. Кървавото отделяне може да показва отлепване на плацентата, ерозия на шийката на матката или механично увреждане на лигавицата (в резултат, например, небрежен секс).

Промени в тялото на жената на 20-та седмица от бременността

Понастоящем няма сериозни физиологични промени в тялото на жената. Хормоналният фон се нормализира, тялото вече се е реорганизирало за носене на плода и се подготвя за предстоящото раждане. Понякога в долната част на корема могат да се усетят необичайни вълнообразни, слаби болки: това е вид тренировъчни контракции и те не са опасни.

По принцип сега бременните жени наблюдават как се увеличава размерът на тялото: талията е изчезнала, коремът нараства, гърдите са се увеличили.

Сега бременните жени имат значително подобрен апетит, необичайни вкусови предпочитания могат да продължат. Струва си обаче да се помни, че прекомерното наддаване на тегло е доста опасно - сега нормата е наддаване на тегло от 4 до 6,4 кг.

Понякога се забелязва слабост, намалено зрение. Някои имат увеличение на размера на краката. Всички тези фактори са нормални - те изчезват известно време след раждането на детето..

На 20 седмица от зърната може да започне да тече специална течност, коластра. Ако има твърде много от него, тогава трябва да използвате специални хигиенни подложки за гърди.

Анализи и медицински прегледи

Сега бременна жена, регистрирана в предродилна клиника, редовно посещава гинеколог. Преди всяко посещение в антенаталната клиника е необходимо да се направи тест за урина, който ще ви позволи да наблюдавате функционирането на бъбреците и пикочната система.

При всяка среща лекарят ще измерва кръвното налягане, височината на дъното на матката, обема на корема, теглото на бременната жена.

Също така по това време може да се предпише общ кръвен тест, който ще ви позволи да видите нивото на захарта или да идентифицирате анемия.

На 20-та акушерска седмица на бременността се извършва задължителен скринингов ултразвук.

Освен това може да се препоръча да се премине троен тест - за нивата на хормоните естриол, hCG и алфа-фетопротеин.

Заедно тези анализи могат да покажат рисковете от развитие на фетални аномалии и да предприемат необходимите мерки на ранен етап..

Струва си да се каже, че по това време, ако има съмнение за сериозни нарушения в развитието на ембриона, може да се предпише амниоцентеза - събиране на околоплодни води чрез пробиване на феталния пикочен мехур. Струва си обаче да се знае, че тази процедура е опасна и се извършва само по сериозни медицински причини..

Ултразвук на 20-та седмица от бременността

Ултразвуковото изследване по това време е най-обективният и точен начин за проследяване развитието на плода. Ултразвуков лекар вижда плода, докато тялото му се развива, измерва растежа и следи сърдечната честота.

Развитието на вътрешните органи, особено на сърцето, също се следи внимателно. Вече можете да видите предразположение към развитие на дефекти на сърдечния мускул.

Освен това пъпната връв често се увива около шията на плода поради активно движение. Лекарят е този, който ще може да контролира състоянието на ембриона, защото бебето се движи активно и ще може да се освободи от „примката“.

Като цяло, контрол, контрол и повече контрол.

Препоръки

Най-важните препоръки за бъдеща мама сега са повече почивка, без стрес и вълнение, яжте добре и се разхождайте повече на чист въздух..

Интересно е, че сега много бременни жени имат остро желание да оборудват своето „гнездо“ за раждането на бебе. Ако носи положителни емоции, тогава не е забранено. Не е необходимо обаче да преуморявате..

Струва си да се обърне специално внимание на храненето: не трябва да изоставяте напълно месото, защото растителните протеини не могат напълно да задоволят нуждите на тялото. Освен това избягването на месни продукти може да доведе до анемия..

Пийте много течности, особено през лятото.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Лошите навици, стресът и лошото настроение са строго табу..

Внимавайте колко и какво ядете. Наднорменото тегло по време на бременност е опасно.

Ограничете приема на захар и сол, особено ако сте склонни към подуване.

Внимавайте да ядете екзотични плодове. Непознатата храна може да предизвика сериозна алергична реакция. А това е много опасно както за майката, така и за нероденото дете..

Секс на 20 седмица бременност

Интимните отношения през 20-та седмица от бременността могат да бъдат забранени само когато има сериозни рискове за носенето на плода. В други случаи сексът не е забранен. Въпреки това, любовните игри трябва да бъдат спретнати, без дълбоко проникване и натиск върху корема. Също така използвайте защитно оборудване, за да избегнете генитални, гъбични или бактериални инфекции..

Сексуалните връзки са полезни: в крайна сметка засилените приятни усещания предизвикват емоционален прилив и имат добър ефект върху благосъстоянието на жената.

Спорт и физическо възпитание

Ясно е, че активният спорт ще трябва да бъде изоставен за известно време. Това обаче не означава, че трябва или да легнете, или да се носите като кристална ваза..

Има няколко възможности за физическа активност за бременни жени: йога, пилатес, водна аеробика, гимнастика, танци.

За ежедневна физическа активност е подходящо ходенето на чист въздух. Но тези, които обичат да карат колело, ще трябва за известно време да се откажат от двуколесния си приятел, за да избегнат риска от нараняване..

Витамини и лекарства на 20-та седмица от бременността

Все още са забранени много лекарства, особено антибиотици. Въпреки това списъкът на приемливите лекарства към този момент се разширява значително. Не трябва обаче да рискувате и да се самолекувате и особено да злоупотребявате с народни средства или хранителни добавки, действието на които все още не е напълно проучено. Ясно е, че никой няма да експериментира с бременни жени. Следователно не е известно как точно такива средства ще повлияят на организма на бъдещата майка..

Ясно е, че повечето хранителни вещества, витамини и минерали трябва да постъпват в тялото с храната. Можете обаче (също след консултация със специалист) да започнете да приемате специални мултивитаминни комплекси за бременни жени. Витамин D и калций могат да се приемат отделно.

Въз основа на резултатите от тестове за урина и кръв, лекарят може да посъветва да се приемат и йод-съдържащи препарати, желязо и фолиева киселина..

Бременност 20 седмици

20 седмица от бременността колко месеца?

20-та седмица от бременността се превръща в такава „граница“ на целия период на раждане на бебе. В края на краищата 20-та седмица на бременността пада в края на петия месец: ако раждането настъпи на 40-та седмица, тогава 20-тата седмица на бременността ще бъде точно "половината от изминатото разстояние".

Корем на 20 седмица бременност

Вече не е възможно да се скрие коремът на 20-та седмица от бременността: той се издига все повече и повече, след като значително се закръгля. В същото време талията се размива и изчезва. Сега използването на специални средства, които предотвратяват появата на стрии по корема поради разширяването и разтягането на кожата, става все по-актуално. Всички видове гелове и кремове днес се продават в изобилие в аптеките и специализираните магазини, те трябва да се използват редовно - 1-2 пъти на ден, втривайки масажни движения в корема на 20-та седмица от бременността, както и в областта на бедрата и гърдите. Обикновеното растително масло - зехтин или бадем може да бъде пълноправен "заместител" на специални средства..

Матка

Растежът на корема се случва, когато матката се увеличава на 20 гестационна седмица. По това време матката вече е приблизително на нивото на пъпа - дъното на матката е разположено на 11-12 см над пазвата. Матката на 20 седмица от бременността понякога може да се свие: такива контракции се наричат ​​фалшиви контракции и те не представляват никаква заплаха за плода.

Ултразвуково изследване по това време обикновено се извършва като част от втория скрининг. Може да е необходимо ултразвуково сканиране при бременност от 20 седмици, за да се оцени напредъкът на бременността, да се определи полът на детето, вероятността от малформации и хромозомни аномалии. Също така, ултразвукът на 20-та седмица от бременността ви позволява да определите дали размерът на плода съответства на гестационната възраст, дали състоянието на околоплодната течност и плацентата е нормално.

При провеждане на ултразвуково сканиране на 20-та седмица от бременността се изследват и вътрешните органи на трохите: бъбреците, стомаха, пикочния мехур и жлъчния мехур, черния дроб, белите дробове, червата. Сърцето на бебето също е обект на внимателно изследване - ако се установи някакво несъответствие, ще е необходимо специализирано ултразвуково изследване на сърцето. За съжаление сърдечните дефекти са една от най-честите фетални малформации днес..

В допълнение към факта, че ултразвукът ще помогне да се оцени дали развитието на бебето е нормално, ултразвукът на 20-та седмица от бременността също ще покаже, че бебето в утробата активно расте и се развива. И все пак - изобщо не му омръзва, защото размерът му все още му позволява да се движи свободно в корема на майката, който бебето активно използва, обръщайки се и преобръщайки се.

Плод при 20 гестационна седмица

В крайна сметка бебето вече е напълно оформено, растежът му продължава непрекъснато и работата на органите и системите се подобрява. Нервната система на бебето, дихателните, храносмилателните и кръвотворните органи се формират и функционират напълно. Малко сърце бие звуково: вече можете да слушате ритъма на бебешкото сърце с помощта на обикновен стетоскоп.

Ръцете и краката на бебето също са приели окончателната си форма, невенчетата растат на пръстите, а на главата се появяват първите косми - лануго. Също така се образуват пухчета, където в бъдеще бебето ще има вежди и реснички.

На 20 седмици плодът вече напълно усеща звуците, поради което майката трябва да се пази от остри шумове. Бебето вече реагира на светлината - въпреки че очите му все още са затворени, но лъчите светлина проникват под клепачите, които започват леко да се отварят.

Наред с факта, че кожата на бебето също се удебелява, мастните жлези произвеждат специална „оригинална смазка“ - докато тя предпазва бебето от въздействието на течна среда, а в бъдеще ще помогне на плода да се плъзга по-лесно по родовия канал и да улесни раждането му.

Ако говорим за "параметрите" на бебето, тогава плодът на 20-та седмица от бременността достига 25 см дължина и тежи около 300-340 г. Такива размери и тегло не на последно място обясняват факта, че активността на бебето вече се усеща напълно от майката.

Усещам

Първите движения на бебето са напълно оправдано изключително приятни за мама: сега тя вече напълно чувства, че в нея расте и се подобрява нов живот. Което от време на време се усеща с леки дръпвания и движения - бебето хълца, изтласква се в матката от стената и плува към противоположната, подскача в отговор на острия звук или вълнение на майката. Ако в началото движенията на плода са едва различими, то с течение на времето те стават все по-очевидни. Трябва обаче да обърнете внимание на естеството и интензивността на движенията на плода: ако движенията му се усещат твърде често, е напълно възможно по този начин бебето да декларира липса на кислород.

Други - по-малко „приятни“ - са усещанията на 20-та седмица от бременността, свързани с постоянно нарастващата матка и нарастващото налягане на вътрешните органи. Именно промяната в конфигурацията „отвътре“ на жената обяснява появата на киселини, запек, слабо изтичане на урина, задух. Всички тези неприятни явления обаче ще преминат в близко бъдеще - когато жената стане щастлива майка..

Най-често бъдещите майки през този период се оплакват от болка през 20-та седмица от бременността, появяваща се в кръста и гърба. Това е следствие от значително натоварване на ставите и връзките, мускулите на гърба, поради изместване в центъра на тежестта. За да предотвратите болки в гърба и кръста, има специални упражнения, които помагат за „разтоварване“ на гръбначния стълб. Но в същото време е необходимо също така да се спазват елементарни правила, които ще помогнат, ако не да се избегнат, а след това значително да се намали болката на 20-та седмица от бременността в долната част на гърба и гърба. Тези правила предполагат поддържане на правилна стойка, отхвърляне на високите токчета и прилагане на всички възможни мерки, които ще направят възможно да не се напряга гърба..

Друг доста често срещан проблем сред бременните жени е появата на крампи на краката. Болката на 20-та седмица от бременността може да бъде толкова осезаема, че "довежда" жената до сълзи. Спазмите са резултат от непрекъснато увеличаващото се тегло и все по-голямото натоварване на краката. За да сведете до минимум вероятността от гърчове, трябва редовно да почивате краката си, да прибягвате до релаксиращ масаж на прасците и ходилата и да опъвате краката си по-често на леглото..

Коремна болка през 20-та седмица от бременността е тревожно явление. Ако стомахът боли от време на време и не много, все още има нужда от консултация с лекар: за да се избегне вероятността от повишен тонус на матката и възможен спонтанен аборт по тази причина. Ако стомахът боли силно, е необходимо незабавно да се потърси специализирана помощ, в противен случай не могат да бъдат избегнати трагичните последици и загубата на детето.

Изписване при 20 гестационна седмица

В крайна сметка именно коремните болки (остри или придърпващи, но продължителни) и дори придружени с кървави или кафяви отделяния стават предвестници на заплахата от преждевременно прекъсване на бременността. Също така кървавото отделяне, придружено от болка в долната част на корема, може да бъде симптом на отлепване на плацентата или предлежание - във всеки случай е необходима консултация с гинеколог. Ако зацапването на 20-та седмица от бременността не е придружено от болезнени усещания, а се появява все повече и повече след полов акт или гинекологичен преглед, най-вероятно има ерозия на шийката на матката.

Обикновено отделянето на 20-та седмица от бременността има светъл цвят - сивкав или с млечен оттенък. В същото време те се отличават с кисела миризма и еднородна консистенция. Появата на отделяне на зелено или жълто, сирене, с примеси на бучки от слуз, показва началото на инфекцията. Обикновено инфекцията също е придружена от усещане за парене и сърбеж във влагалищната област и в този случай не трябва да се колебаете да се свържете със специалист. След преглед лекарят ще предпише подходящо лечение, за да се избегне разпространението на инфекцията и да не "стартира" заболяването.

Теглото на 20-та седмица от бременността трябва да се следи отговорно: в идеалния случай до края на бременността теглото на жената не трябва да надвишава 15-16 кг, в противен случай раждането е много по-трудно. Като се има предвид, че теглото на 20-та седмица от бременността вече може да се увеличи до 3-6 кг (освен това само 3 кг се счита за „идеално“ увеличение), на въпроса за теглото трябва да се обърне максимално внимание. От тази седмица трябва да направите всичко възможно, така че седмичното наддаване на тегло да е около 500 g, следователно няма да е излишно да се разработи диета, която трябва да се спазва през цялата бременност..

Хранене

Препоръките относно храненето на 20-та седмица от бременността остават същите: храненето трябва да бъде балансирано и здравословно, храната да е възможно най-естествена и здравословна. Като се има предвид, че през втория триместър (когато токсикозата и свързаните с нея неприятни усещания остават в миналото) апетитът на бременна жена е отличен, препоръчително е да се изгради диета по такъв начин, че максимално да се извлекат всички полезни и хранителни вещества от продуктите и в същото време да не се чувства глад.

За целта е препоръчително да ядете често през целия ден, но малко, да имате пълна закуска и обяд, като предпочитате лека храна за вечеря. На трапезата на бременна жена трябва да присъстват месо (постно), зеленчуци и плодове в големи количества, млечни и кисело млечни продукти, зърнени храни..

Експертите съветват също да бъдете чувствителни към желанията „да ядете нещо такова“. Например жаждата за шоколад може да е свързана с нуждата на организма от въглехидрати. Но въглехидратите, извлечени от шоколад и други сладкиши, са напълно нездравословни: тези въглехидрати са „празни“, а освен това нивото на глюкозата в тялото се повишава. Ето защо е по-добре да „набавите“ необходимите въглехидрати от хляб с трици, плодове, зърнени храни. Отново кашата ще стане източник на витамини от група В, а елдата - също желязо, фосфорът може да се получи от риба, витамин А - от морковите, фолиевата киселина - от броколите.

Храната се приготвя най-добре чрез варене, печене или задушаване на храната. По-добре е да забравите за пушенето и пърженето за известно време - това изобщо не е полезно и освен това провокира киселини. В допълнение, употребата на сол при приготвянето на храна трябва да бъде значително ограничена: солта задържа вода в тялото и причинява образуването на оток, което значително затъмнява щастливото време на бременността..

Но сексът на 20-та седмица от бременността може да замести удоволствието, получено от допълнителния под на шоколадово блокче. Интимният живот изобщо не е забранен, освен ако, разбира се, няма някакви противопоказания на лекаря. Точно така, практикувайки секс на 20-та седмица от бременността, трябва да избирате позиции, които изключват натиска върху стомаха на майката и да не бъдете прекалено „ревностни“ с интензивност. И трябва да обърнете внимание на усещанията по време на полов акт: всеки дискомфорт или усещане, че матката е „компресирана“ трябва да бъде причината за задължителната и възможно най-скоро консултация със специалист.

Тестове на 20-та седмица от бременността

Ако преди 20-та седмица на бременността посещението при лекар и задължителното предаване на тестове е трябвало да бъдат веднъж месечно, тогава, считано от 20-та седмица, е необходим специализиран контрол два пъти месечно. Тестове на 20-та седмица от бременността (в допълнение към ултразвук) може да са необходими за кръвни тестове, тестове на урина, за да се оцени увеличаването на матката.

Кръвен тест ви позволява да наблюдавате нивото на захар в кръвта на майката, за да определите наличието на анемия навреме. Анализът на урината ще ви разкаже за работата на бъбреците, както и за вероятните скрити възпалителни процеси. Ултразвукът, както вече беше споменато по-горе, и сам по себе си се превръща в много информативен метод за изследване, който понякога може да бъде допълнен и „подобрен“ чрез биохимичен кръвен тест - така нареченият „троен тест“. Такъв анализ се прави за оценка на нивото на hCG хормони, естриол и алфа-фетопротеин в кръвта на майката: отклоненията от установените норми показват висок риск от раждане на бебе с дефекти в развитието или хромозомни аномалии.

Замразена бременност

Въпреки че затихването на бременността е по-често характерно за ранните етапи, замразената бременност от 20 седмици също се случва доста често. Плодът може да спре да се развива и да умре по много причини: тук имате ендокринни разстройства и въздействието на отрицателни фактори и неуспех в производството на прогестерон.

Но ако е възможно да се диагностицира неразвита бременност в ранните етапи само с участието на лекар, тогава замразена бременност от 20 седмици може да бъде "усетена" от жена лично. Причината за подозрение може да бъде спирането на уголемяването на корема, както и липсата на движения на плода. Трябва обаче да се има предвид, че бебето не е задължено да се движи през цялото време: бебето също има свой собствен режим на сън и бодърстване, поради което отсъствието на движения за известно време може да се обясни с факта, че бебето просто спи.

Обикновено замразена бременност от 20 седмици се диагностицира без затруднения: с помощта на ултразвуково сканиране, както и при липса на сърдечен ритъм на плода. И в този случай лекарите ще действат незабавно: матката трябва да бъде освободена от мъртвия плод, което допринася за развитието на инфекция. След кюретаж на жената се назначава допълнителен преглед, който може да помогне да се установи причината за избледняване на бременността. Също така ще ви е необходима антибиотична терапия и доста дълго време за възстановяване - след като бременността умре, не се препоръчва да планирате следващата бременност по-рано от шест месеца или година по-късно..

20-та седмица от бременността: какво се случва тази седмица?

20-та акушерска седмица на бременността е така нареченият екватор, което означава, че половината от бременността е назад. Повечето бременни жени отбелязват, че този период е най-удобният за тях. Емоционалният фон се нормализира, токсикозата от първите месеци е приключила, коремът все още не е нараснал много и не създава много неудобства. На 20 седмици бъдещите майки започват да усещат първите движения на бебето си. Какво друго се случва тази седмица? Ще разкажем в тази статия.

20 седмици, колко месеца е? 20 седмици е краят на 5-ия месец от бременността, вторият триместър продължава (20 седмици = 4 месеца и 20 дни или 140 дни от бременността).

Какви промени настъпват при плода на 20 седмица?

Размерът на плодовете достига 22-23 сантиметра. Теглото на детето е 300 грама. Дете с размерите на класове царевица.

Въпреки че детето все още е много малко, то притежава всички основни характеристики на новороденото. Носът и ушите му са ясно визуализирани, косата продължава да расте на главата му, появяват се вежди и мигли. В косата има малко меланин, така че цветът й е светъл. Това е велус коса, която пада през първия месец от живота на детето. Кожата на плода се удебелява и има 4 слоя, както при възрастен. Тя е набръчкана, особено по лицето, така че бебето изглежда като възрастен мъж. С течение на времето кожата ще придобие нормален тургор, но това ще е малко по-късно..

Ултразвук на 20-та седмица. Определяне на пола на детето

Когато плацентата е удебелена или изтънена, както и с нейното преждевременно стареене, притокът на кръв може да бъде нарушен. В такива случаи се предписва допълнителен преглед и поддържане на плода в болнична обстановка.

Чувство на бременност на 20-та седмица

Матката с бебето вече е на нивото на пъпа, а коремът е топка точно под него. Пъпът на повечето бъдещи майки започва да се изглажда, става по-малко дълбок.

Мускулите на корема са разтегнати, възможно е образуването на тяхното несъответствие - между тях се появява така наречената диастаза. Можете да го почувствате, когато се опитвате да се издигнете от легнало положение. За съжаление това не може да бъде предотвратено по никакъв начин, но с правилното отношение към вашата фигура след раждането, предната коремна стена се възстановява.

Гърдите са пълни и станаха плътни, чувствителни. Затъмнени зърна, от които периодично може да се отделя коластра.

Обикновено това са бяло-жълти капчици върху бельото. Обикновено трябва да има малко такива секрети, така че конвенционалните подложки за гърди са напълно способни да разрешат този проблем. Не изстисквайте коластра нарочно, дразненето на зърната причинява повишаване на тонуса на матката, което не е добре, особено когато има заплаха от прекъсване на развитието на плода.

Не са редки случаите на бъдещи майки да имат проблеми с подпухналостта по това време. Причината за появата на отоци могат да бъдат първите явления на наближаващата късна токсикоза (гестоза), сърдечни и бъбречни заболявания. Внимавайте и за други симптоми, тъй като 20-та седмица е третият критичен период от бременността..

Акушерките са предпазливи при отоци и могат да ви отведат в болница за преглед, ако се появят

Наддаване на тегло при 20 гестационна седмица

Седмица 20 е средата на бременността и пиковият момент в нарастването на телесното тегло на детето и майката. С течение на времето теглото на плода се увеличава и плацентата пада. До средата на срока обемът на околоплодните води е около 300 ml (до 30 седмици тази цифра се повишава до 600 ml, а до 35 - до литър, след това скоростта на растеж леко намалява). Самият бъдещ мъж вече тежи около 300 грама и има дължина 25 см.

Увеличаването на масата, с нормалния си ход, трябва да бъде от 3 до 6 кг, в зависимост от ИТМ на жената.

20 седмици от бременността: движение на плода

Изписване при 20 гестационна седмица

Много често жената започва да се притеснява от изписването на 20-та седмица от бременността. Те могат да бъдат или оскъдни, или изобилни. Гинеколозите приписват такова отделяне на нормалното и дори им дадоха името левкорея. В крайна сметка притокът на кръв към тазовата област се е увеличил доста силно през последните години, така че подобни явления се считат за съвсем естествени. Най-често бременните жени на този етап от бременността трябва да използват подложки за гащи, за да избегнат чести замърсявания и смяна на бельото..

Ако обаче отделянето по време на бременност е от някакъв подозрителен характер, а именно: мирише неприятно, има твърде плътна или течна консистенция, има неестествен оттенък или петна от кръв, е придружено от усещане за парене в интимната област или сърбеж, тогава трябва да говорите за чувствата си гинеколог.

В случай на кръвни включвания в изпускането, призивът към него трябва да бъде незабавен!

20-та седмица от бременността

Какво се случва с бебето

До 20-та седмица на бременността бебето има мигащ рефлекс. Ако имате късмет, тогава на ултразвука можете да видите, че той "намига". Изражението на лицето става по-изразено: бебето стиска силно очите си, мръщи се, спуска ъглите на устата си и се усмихва.

Самият той вече е достигнал 24,1 см дължина и тежи 345 г (можете да го сравните с банан)

Фоторецепторите се появяват на ретината. Ярката светлина сега кара плодовете да мърдат.

Белите дробове се формират активно. Сега бебето все повече прави ритмични дихателни движения (повече от 40 в минута). Червата на бебето работят с пълна сила и в него започват да се образуват оригинални изпражнения (меконий).

На 20-та седмица многобройни гънки и бръчки продължават да се появяват върху кожата на плода. Това се дължи на факта, че количеството на кожата се увеличава по-бързо, отколкото под нея се отлага подкожната мастна тъкан..

Какво се случва с мама: усещания

На 20-та седмица от бременността много първородни жени усещат движенията на бебето (обикновено се случва на 18-21 седмица), опитните майки и момичетата от астенична физика могат да се чувстват по-рано.

Някои бъдещи майки отбелязват, че от зърната периодично се отделя жълтеникаво-бяла течност. Тази коластра е вещество, което ще служи като храна за новородено бебе в първите дни след раждането. Появата му показва началото на подготовката на гърдата за хранене на бебето..

Теглото. До края на седмица 20 теглото ще се увеличи с 3-5 кг. Ако сте наддали над 5 кг от началото на бременността, моля информирайте вашия акушер-гинеколог. Прекомерното наддаване увеличава натоварването на всички органи и може да усложни бременността.

Стомах. С всяка седмица коремът ви се издига все по-високо и по-закръглено. Не забравяйте за продуктите за кожа от стрии. Маслиновите, кокосовите и бадемовите масла са идеални за това - те имат естествен състав и рядко предизвикват алергична реакция. Можете също така да закупите специални кремове, мехлеми, масла, спрейове в аптека или специализиран магазин. Ако използвате нов продукт, направете тест за алергия. За да направите това, нанесете продукта върху малка част от тялото, изчакайте 24 часа, ако няма отрицателна реакция, можете да го използвате. Основното в овлажняването на кожата е систематично.

Матката продължава да расте по размер всяка седмица. Очното дъно на матката е приблизително на нивото на пъпа; също така се счита за нормално, ако показателите варират малко повече или по-малко. На 20-та седмица бременните жени могат да имат фалшиви контракции (контракции на Бракстън-Хикс) - контракции на матката, които не представляват никаква заплаха за бъдещата майка и трохи. Някои жени дори не усещат фалшиви контракции. Все още има достатъчно място в матката и бебето сменя позицията си няколко пъти на ден.

Болка. Болките в гърба са доста чести, особено в лумбалната област. За облекчаване на болките в кръста избягвайте да носите обувки на висок ток или платформа; когато седяща работа по време на почивка, прави гимнастика (това ще помогне за разтоварване на гърба).

Болките в корема все още са свързани с нарастващата матка и изместването на вътрешните органи, тези болки не са постоянни и не са интензивни. Ако те са остри и продължителни и са придружени от кървави отделяния, спешно трябва да се консултирате с лекар.

За да намалите вероятността от крампи в мускулите на прасеца, често заемайте позицията „нагоре”, докато си почивате, поставете краката си над нивото на главата (например върху възглавница); нанесете хладен душ за крака. За бързо облекчаване на припадъците, заемете легнало положение, изправете краката си и издърпайте чорапите към себе си.

Разпределения. Обикновено изхвърлянето трябва да бъде със светъл нюанс (леко жълтеникав, прозрачен или белезникав), да няма остра миризма. Майките трябва да бъдат предупредени за отделяне с неприятна миризма, хетерогенна консистенция (пенеста, сирене, смесена с бучки, слуз), както и промени в цвета. Зацапване на петна може да възникне, ако има ерозия, по-често те се появяват след гинекологичен преглед или полов акт. Във всеки случай всяка промяна в отделянето изисква консултация с лекар, особено ако към тях се присъединят сърбеж, парене и болка в долната част на корема..

бебето съветва

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Конвулсиите са един от неприятните моменти на интересна позиция и симптоми на по-сериозни проблеми във функционирането на тялото.

Медицински преглед

С началото на 20-та седмица ще трябва да посещавате лекаря по-често - на всеки две седмици.

 • необходима е консултация с акушер-гинеколог, ако бременна жена има някакви оплаквания.
 • "Тройно изследване" (пренатален скрининг на втория триместър, биохимичен скрининг на втория триместър), ако не е направено на 16-19 седмица, трябва да се направи сега. Това е изследване, което предоставя информация за генетичното здраве на детето. За анализ сутрин на гладно се взема кръв от вена, където се определя нивото на човешки хорион хормон (hCG), алфа-фетопротеин (AFP) и естриол (Е3). Получените показатели ще помогнат да се идентифицират някои хромозомни аномалии (например синдром на Даун) или риск от развитие на сърдечни дефекти. Не трябва обаче да се паникьосвате, ако показателите показват отклонения от нормата. Винаги има грешка от 9% до 10%. Освен това може да се говори за „лош“ резултат от троен тест само ако и трите показателя са далеч от нормалните..
 • Ултразвукът определя състоянието на плода, неговия размер, процеса на развитие на вътрешните органи; степента на зрялост на плацентата (обикновено по това време тя трябва да е нула); състояние на матката и придатъците; количеството на околоплодната течност. Основната цел на скрининга е да се увери, че няма фетални патологии и аномалии.
 • Също така през този период можете да направите триизмерно или четиримерно ултразвуково сканиране и да заснемете първите снимки с ясни контури на бебето.

Трудности при носене

Замразена бременност. Най-често замразена бременност се диагностицира през първия триместър, по това време тя е по-рядка. Причината за избледняването на бременността по това време може да бъде хормонални нарушения, вируси (например грип), инфекции (например сексуални), генетични и хромозомни аномалии на плода, коремна травма. Понякога дори специалистите не могат да посочат точната причина за замръзване на плода. След замразена бременност и двамата партньори трябва внимателно да бъдат изследвани за наличие на различни инфекции и вируси в организма. Само след установяване на точната причина и отстраняването й бременността може да бъде планирана отново..

Първична плацентарна недостатъчност. Това състояние се характеризира с морфологични и функционални промени в плацентата. Те се появяват поради неправилно функциониране на определени органи и системи, остри инфекциозни заболявания, патологии на бременността, както и под въздействието на външни фактори на лоши навици, недохранване и недостиг на микроелементи. Плацентарната недостатъчност може да не притеснява бъдещата майка, но с течение на времето патологията води до хипоксия, забавяне на вътрематочния растеж, избледняване на плода и аборт.

Отлепване на плацентата. Ако усетите болка в корема, гърба и кървене, трябва незабавно да се обадите на линейка. Навременната медицинска помощ предоставя значителен шанс за поддържане на бременност дори при голяма зона на отделяне.

TORCH инфекциите са съкращение на първите букви на заболявания като ТОксоплазма (токсоплазмоза), Рубеола (рубеола), Цитомегаловирус (цитомегаловирус), Херпес (херпес). Тези инфекции са опасни при първа инфекция по време на бременност, тъй като могат да доведат до фетални малформации и спонтанен аборт. Често те са индикация за прекъсване на бременността. Мерките за хигиена и превенция, включително ваксинации 6 месеца преди зачеването на дете, могат да помогнат за намаляване на риска от инфекция.

Снимки на 20 седмица бременна

Най-четени записи през седмица 20

Здравейте! Затова реших да напиша, ами ако опитът ми, който все още не е голям, ще бъде полезен на някого. Чета рускоезични форуми и статии...

Искам да попитам за опита на зрелите майки... Чела съм френски деца и си представям как да съчетая грижата за децата с кошмар...

Какво е ниско предлежание на плацентата? Това е доста често срещана патология при жени с гестационна възраст до 30 седмици. П...

Астмата е промяна в кожата с образуването на особени ивици, светли, червени или лилави. В научен план те се наричат ​​стрии. ОТНОСНО…

Седалищно представяне на плода В началото на бременността, докато вашето неродено бебе е още много малко, то се движи свободно в матката и...

Какво да правим и какво не

На 20-та седмица от бременността коремът на бъдещата майка забележимо се увеличава по размер. Средата на бременността е важен етап от развитието на бебето, така че трябва да се грижите добре за собственото си тяло. Важно е да наблюдавате храненето, да избягвате тежки физически натоварвания, да приемате предписани лекарства, да прекарвате много време на чист въздух и да провеждате профилактика на заболяванията.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • Имайте адекватна физическа активност. Туризмът, йогата и плуването предотвратяват задръстванията в таза и подобряват притока на кръв.
 • Вземете витаминни комплекси и лекарства, предписани от Вашия лекар. Лекарствата подпомагат функциите на тялото и предотвратяват нежелани усложнения.
 • Станете бавно от леглото, като първо спуснете краката си на пода и заемете седнало положение. Помага за предотвратяване на пристъпи на гадене и световъртеж..
 • Опитайте се да повдигнете тежки и неудобни предмети от клекнало положение. Това ще намали стреса върху гръбначния стълб..
 • По-добре е да спите на твърдо легло. Твърдият ортопедичен матрак облекчава стреса отзад и ви позволява да се отпуснете напълно.
 • Развлечения и спорт са разрешени по време на бременност, ако няма противопоказания. Трябва да бъдете внимателни и да се съсредоточите върху собственото си благополучие.
 • Интимните отношения в удобни пози помагат за укрепване на мускулите на малкия таз. Сексуалният контакт подобрява кръвообращението и насърчава производството на хормона на радостта.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • Не трябва да ядете мазни, прекалено солени храни, както и храни с консерванти и оцветители. Те влияят отрицателно върху функционирането на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Прекомерната консумация на сладкиши може да доведе до развитие на диабет по време на бременност.
 • Ще трябва да забравите за занимаването с професионален спорт. Прекомерната физическа активност, изтощителните тренировки, тежестите натоварват сърдечно-съдовата система, гръбначния стълб и повишават маточния тонус.
 • Забранено е приемането на каквито и да било лекарства и хранителни добавки без съгласието на лекар. Дори таблетка от обичайната ацетилсалицилова киселина за главоболие може да предизвика нежелани реакции и да доведе до усложнения на бременността.
 • Избягвайте резки движения, промени в положението на тялото. Те водят до бързи промени в кръвното налягане, причиняват замайване и хипертоничност на матката..
 • Откажете от насилствени развлечения и интимност, ако е препоръчано от лекар. С повишен тонус на матката, плацентарна недостатъчност, истмично-цервикална недостатъчност и други патологии, човек трябва да води спокоен начин на живот, да спазва физическа, емоционална и психическа почивка.

Правилното хранене

Храненето на 20-та седмица трябва да бъде разнообразно и здравословно. Ежедневният прием на храна трябва да попълни липсващите витамини и минерали. Протеини, мазнини, въглехидрати, както и достатъчно количество фибри осигуряват правилното функциониране на организма и благосъстоянието на бъдещата майка.

На 20-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Протеинът е градивен елемент за мускулната тъкан. Необходимо е за плода на 20 седмици, тъй като започва активен растеж. Препоръчително е да включите в диетата месо и риба с ниско съдържание на мазнини. Също така месните продукти запълват дефицита на витамин В и желязо - вещества, необходими за правилното формиране и растеж на нероденото дете..
 • Здравословни мазнини и калций за растежа на костите на плода могат да бъдат получени от месо, птици, риба, яйца, сирене, кисело мляко, извара, ядки и растителни масла. Те допринасят за правилното усвояване на витамини и минерали, насищат тъканите на тялото и ги правят по-силни, източник са на протеини, аминокиселини и имат антиоксидантен ефект.
 • Въглехидратите са основният източник на енергия и сила, от които жената се нуждае през 20-та седмица от бременността. За правилния растеж на детето през този период е важно да изберете сложни въглехидрати - пълнозърнести храни, тестени изделия от твърда пшеница, картофи.
 • Зеленчуците и плодовете трябва да се консумират поне 2-3 пъти на ден. Те са основният източник на витамин С и компенсират микроядрените дефицити. Също така зеленчуците и плодовете осигуряват правилното функциониране на храносмилателния тракт поради съдържанието на груби фибри.
 • Бъдещата майка се нуждае от вода в обем до 2 литра на ден. Важно е да се спазва режимът на пиене за правилното функциониране на отделителната система. Препоръчително е да се пие между храненията, за да се предотврати чувството на тежест в стомаха.
 • Фракционното хранене е основното правило на диетата на жената на 20 гестационна седмица. През този период матката започва да "подпира" стомаха, което е придружено от киселини, кисели оригвания и други неприятни симптоми. Ако ядете храна на малки порции до 5 пъти на ден, можете да избегнете неприятни симптоми..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Витамин А се среща в две форми: ретинол (животински продукти) и каротин (растителни продукти). Важно е не само за зрението, както често се смята, но и за здравето на кожата и здравия растеж на клетките..

20-та седмица от бременността

20-та седмица от бременността е само половината от бременността. Често бебето се ражда през четиридесетата седмица, така че бъдещата майка трябва да изчака още 20 седмици, за да се срещне с бебето си, обграждайки го с грижа и родителска любов.

Съдържание

 • Въведение
 • 20-та седмица от бременността: какво се случва
 • Движения на плода при 20 гестационна седмица
 • Проблеми и заплахи на 20 седмица от бременността
 • Замразена бременност на 20 седмици
 • ARVI на 20-та седмица от бременността
 • Бременност 20 седмици фетално развитие
 • Ултразвук от 20 седмици на бременността
 • Тестове за 20 седмици от бременността
 • Хранене на 20 гестационна седмица
 • 20-та седмица от бременността: Препоръки на лекарите
 • Секс на 20 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Акушерската 20 седмица от бременността започва да се брои от първия ден на менструалния поток, който не е настъпил поради оплождането на яйцеклетката. Този период съответства на 18 седмици от момента на имплантиране на ембриона към маточната стена. Токсикозата на 20-та седмица от бременността вече трябва да спре, както и хормоналните бури. Неприятните, дърпащи усещания в коремната област, причинени от бързия растеж на бебето и разтягането на маточните връзки, изчезват.

При правилно хранене и балансирано хранене теглото на жената расте, но в същото време отговаря на нормите. Основната характеристика на този период се крие в стабилното движение на плода, което вече може да бъде заменено не само с ултразвук, но и ясно се усеща.

20-та седмица от бременността: какво се случва

Усещанията на 20 гестационна седмица са много разнообразни. Жената усеща как бебето се бута, движи, изтласква стените на матката, хълца и трепери, когато майка й се притеснява. Всеки ден активността на бебето расте и треперенето му се усеща по-силно. Ако обаче е твърде активен, това е доказателство за кислороден глад, за което трябва незабавно да се съобщи на гинеколога, за да се предотвратят сериозни последици..

В допълнение към активността на детето, мама изпитва и неприятни симптоми, които се появяват поради растежа на матката и нейния натиск върху органите, разположени наблизо.

Представени са такива симптоми:

 • Киселини в стомаха;
 • Задух;
 • Запек;
 • Подуване на корема и метеоризъм;
 • Често уриниране.

Тъй като коремът расте бързо на 20 гестационна седмица, стриите започват да се появяват по кожата. Но ако мама се храни правилно, теглото ще расте бавно и стриите няма да се появят. Трябва да се отбележи, че наднорменото тегло за бременна жена е много лошо. Може да причини диабет и други сериозни аномалии, които усложняват хода на бременността и процеса на раждане. Освен това излишните килограми ще бъде изключително трудно да се загубят след раждането на бебето..

Често бъдещите майки се притесняват от спазми в долните крайници по време на сън. По този начин тялото дава ясно да се разбере, че му липсват микроелементи и витамини. Трябва да информирате лекаря за това, който ще избере и предпише необходимото лекарство за жената, а също така ще ви каже какви храни трябва да бъдат включени в диетата..

Също така жените по това време отбелязват секрецията на коластра, която през първите няколко дни след раждането на детето ще му служи като храна, докато се появи мляко. Коластрата е доказателство, че гърдите се подготвят предварително за отглеждане..

На 20 гестационна седмица отокът започва да се появява на долните крайници. Ако те не са силни, не трябва да се притеснявате за това. Но когато се придружава от бързо наддаване на тегло, може да се развие гестоза, която се характеризира с високо съдържание на протеинови съединения в урината. Ако гинеколог подозира, че жената има подобно състояние, той я насочва към непланиран ултразвуков преглед, за да види как се развива детето и дали има някакви отклонения..

Движения на плода при 20 гестационна седмица

Ако една жена е бременна за първи път, тогава тя ще започне да усеща движението на бебето между осемнадесетата и двадесетата седмица. С следващите бременности активността на детето започва да се усеща по-рано. Първите усещания, които се появяват в стомаха, са като гъделичкане, поглаждане или дори буболене. Бебето в утробата постоянно се движи, изключение е времето, когато спи. Бебето извършва до двеста движения на ден.

Дейността му се влияе от следните фактори, представени:

 • Време на деня;
 • Психоемоционално състояние на жената;
 • Физическа дейност;
 • Хранене за бременна жена;
 • Амбиентни звуци.

Също така детето може да започне да напъва, ако мама заеме неудобна поза за него..

Проблеми и заплахи на 20 седмица от бременността

По това време жената може да бъде обезпокоена не само от неприятни усещания, но и от заплахи за живота на нероденото бебе..

Болкови усещания

На двадесетата седмица от бременността бъдещата майка може да започне да се притеснява от болка в долните крайници, лумбалната област и в коремната област.

В гърба болката възниква в резултат на натиск върху тежестта върху гръбначния стълб и изместване в центъра на тежестта. За облекчаване на това състояние се препоръчва да се изпълняват специални упражнения, които облекчават стреса от гръбначния стълб..

Често бременните жени са загрижени за конвулсивния синдром, който се появява по време на сън. Този проблем се появява поради липса на магнезий и калций в организма, както и поради увеличаване на телесното тегло и повишено натоварване на краката. За да премахнете спазмите в долните крайници, трябва да вземете лекарството "Magne B6".

Много майки се оплакват от своя лекар, че теглят долната част на корема на 20-та седмица от бременността. Този симптом възниква в резултат на разтягане на връзките на матката и нейното уголемяване. Ако обаче се появи и алгия, трябва да се консултирате с лекар, тъй като това може да е предвестник на тонуса на матката, в някои случаи да причини спонтанен аборт.

Изхвърлянето, смесено с кръв

Кървавото отделяне при 20 гестационна седмица, придружено от болка в коремната област, е признак за преждевременно прекъсване на бременността или отлепване на плацентата поради нейното представяне.

Ако след полово сношение се появи отделяне с примес на кръв, това е доказателство за ерозия на шийката на матката. Нормалното отделяне по това време трябва да е без мирис, да има светъл или прозрачен нюанс и еднаква консистенция.

Ако те са придобили зелен или жълт оттенък и консистенцията на извара, това е знак за развитието на заболяване на инфекциозната етиология. Ако има усещане за парене и сърбеж във влагалището, трябва незабавно да се свържете със специалист, тъй като най-вероятно намаляване на имунитета провокира млечница.

Във втория триместър отделянето с примес на кръв е изключително рядко и винаги е доказателство за наличието на патологии. Те често се представят:

 • Предлежание на плацентата - диагностицира се, когато плацентарните тъканни структури блокират входа на шийката на матката.
 • Отлепване на плацентата - вагинален секрет, примесен с кръв, може да е доказателство за аномалии във функционирането на плацентата.

И двете отклонения могат да провокират спонтанен аборт на 20 гестационна седмица. Ако зацапването се появи в дните, когато менструацията е минала преди бременността, тогава те не са опасни.

Можете също така да разберете какво се случва на 21 седмица от бременността, какви симптоми и усещания съпътстват този период, как се развива бебето и много други. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Замразена бременност на 20 седмици

Замразена бременност по това време, макар и нетипична за втория триместър, все пак понякога се случва. Плодът може да умре по различни причини. Това често се случва поради ендокринни нарушения в тялото му, влиянието на отрицателни фактори и нарушения в производството на някои хормони в тялото на майката. Често ниският прогестерон при 20 гестационна седмица води до подобни проблеми..

Симптомите на замразена бременност са липсата на движение на плода и спиране на коремния растеж. За да се диагностицира този проблем, пациентът се изпраща на ултразвуков преглед и се прослушва сърдечния ритъм на бебето. Ако бъде открита смъртта на дете, жената ще бъде изпратена за аборт, което ще помогне да се избегне интоксикация и инфекциозно увреждане на тялото поради разлагането на мъртвия плод.

Абортът се състои в извършване на хирургичен кюретаж на маточната кухина. След процедурата се установяват причините за смъртта на детето и се провежда антибактериална терапия. Планирането на следващата бременност след измръзване на плода е разрешено не по-рано от година по-късно.

ARVI на 20-та седмица от бременността

ARVI на 20-та седмица вече не е толкова опасен за детето, както през първия триместър, тъй като плодът е надеждно защитен от плацентата. Поради настинка обаче може да възникне плацентарна недостатъчност, в резултат на което детето не получава достатъчно кислород, което води до забавяне на развитието и увеличава риска от преждевременно раждане на бебе.

Ако все пак настинката започне, тя трябва да се лекува незабавно, тъй като ако се започне, това ще повлияе на ендокринната система, което ще има отрицателен ефект върху образуването на костната тъкан и репродуктивната система в плода, ако жената носи момиче. В случай на настинка, бъдещата майка ще избере щадящо лечение, което ще се състои в прием на минимален брой хапчета и голямо количество безопасна традиционна медицина.

Също така, бременната жена определено ще трябва да остане в леглото, да пие много чай с малини и лимон, да прави гаргара и да изплаква носа си с физиологичен разтвор и билкови инфузии.

При повишена телесна температура трябва да приемате антипиретични лекарства, предписани от Вашия лекар. Ако температурните показатели не са достигнали 38 градуса, трябва да позволите на организма да се бори сам с болестта.

Бременност 20 седмици фетално развитие

На двадесетата седмица от бременността бебето вече е напълно оформено. Висок е 17 сантиметра и тежи 260 грама, което е сравнима със средния кокосов орех. Развитието му не спира дотук, а продължава да се подобрява..

Стомашно-чревният тракт, хематопоетичната и дихателната системи, както и централната нервна система са на етап формиране. Ако говорим за дихателната система, белите дробове на този етап продължават да се развиват и досега не могат да изпълняват своите функции на сто процента, но вече са наполовина готови да осигурят на бебето кислород.

На този етап от бременността жената е добре запозната с движенията на бебето. Ретината на окото се оформя и подобрява. Хлапето все още вижда зле, но в същото време вече добре различава светлината от тъмнината. С помощта на стетоскоп можете да слушате как бие сърцето на плода.

Развитието на плода на 20-та седмица от бременността продължава и в сравнение с последния триместър бебето изглежда още по-съвършено. Тялото и крайниците му стават пропорционални, появяват се нокти, коса, вежди и мигли. Бебето вече има развит слух и може да реагира на звуци, които помни и знае как да различава. Кожата става по-дебела и покрита със защитна смазка. Детето расте и се развива, подготвяйки се за предстоящото раждане.

Ултразвук от 20 седмици на бременността

Ултразвукът на 20-та седмица от бременността е задължителна процедура и е включен в скрининговите проучвания за втория триместър. С помощта на ултразвук можете да прецените как протича носенето на плода, да разберете какъв пол е бебето и също така да определите дали има дефекти в развитието.

Благодарение на ултразвуковото изследване, проведено по това време, е възможно да се изследват размерите на плода, да се определи състоянието на околоплодните води и плацентата. Също така ви позволява да видите как се развиват вътрешните органи и как функционират. Узистът обръща специално внимание на сърцето на бебето.

След като изучи всички необходими данни за детето, лекарят ще може да направи заключение за неговото развитие, да идентифицира отклонения, ако има такива, и да определи как протича носенето на плода като цяло.

Тестове за 20 седмици от бременността

В допълнение към ултразвук, жената се изпраща за изследване на кръв и урина, за да се определи дали има анемия, дали гликемичният индекс е повишен и има ли възпалителни заболявания, както и дали бъбреците функционират нормално, което е изключително важно при носене на плод.

Освен това бъдещата майка дарява кръв за биохимия, подлага се на троен скрининг, изследва нивото на hCG, проверява коефициента на фетопротеин и естриол, което дава възможност да се оцени наличието на патологии при бебето, както и хромозомни аномалии.

Хранене на 20 гестационна седмица

За да е правилно храненето на 20-та седмица от бременността и тялото да бъде наситено с полезни вещества, трябва да ядете само висококачествени и натурални продукти. Храненето трябва да е често, но яжте малко. Можете да закусвате плодови или зеленчукови филийки или да изпиете чаша прясно.

Менюто трябва да включва постно месо, мляко, зърнени храни, млечни продукти, риба и хляб с трици. Трябва да приготвите на пара, да заври, да изпечете или да запарите храната. Пушените храни и пържените храни трябва да бъдат изключени от диетата. Шоколадът може да се консумира в малки количества, точно както тортите.

Алкохолът на 20-та седмица от бременността е напълно изключен. Необходимо е да се откажете от силните напитки дори на етапа на планиране на дете.

20-та седмица от бременността: Препоръки на лекарите

За да може носенето на плода да протича нормално, раждането е било без патологии, а бебето се е родило силно и здраво, е необходимо да се следват определени препоръки на 20-та седмица от бременността, които включват следното:

 • Отказ от лоши навици - от момента на имплантиране на яйцеклетката в матката е необходимо напълно да се откажат от алкохола и цигарите, тъй като веществата, намиращи се в тях, оказват негативно влияние върху нероденото бебе не само по време на вътрематочното развитие, но и след раждането.
 • Избягване на прегряване - Прегряването може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане. Ето защо, по време на бременността, трябва да откажете слънчеви бани на плажа, както и посещение на сауни и бани..
 • Правилно положение на тялото по време на сън - ако жената спи по корем, гръб или дясна страна, резултатът от това ще бъде нарушение на притока на кръв и притискане на матката, което може да доведе до изключително негативни последици.
 • Контрол върху физическата активност - през този период, когато изпълнявате упражнения, трябва да избягвате резки движения, огъване и повдигане на тежки предмети. От такива действия матката може да стане тонизирана, което ще провокира спонтанен аборт. Също така трябва да избягвате да носите обувки на висок ток и тесни дрехи, което е изпълнено със здравословни проблеми за бъдещата майка.
 • Избягвайте контакт с агресивни химикали - при почистване трябва да изоставите продукти, съдържащи киселини, токсични вещества и други опасни за организма съединения. Същото важи и за козметиката. Използвайте само естествена козметика.
 • Отказът от екстремни спортове - гмуркане, скачане с парашут и изкачване на планини са противопоказани за бременни жени. Разрешено им е да летят със самолет, да ходят на походи и да карат кола, но не повече от два часа.

На двадесетата седмица от бременността е необходимо да водите здравословен начин на живот, да ходите на басейн, да се разхождате на чист въздух, да разговаряте с приятели и да отделите свободно време на любимите си хобита..

Секс на 20 седмица бременност

Ако гинекологът не забрани секса на 20-та седмица от бременността, тогава интимният живот не трябва да спира. Правейки любов обаче, трябва да изберете удобни пози, в които жената няма да изпитва дискомфорт..

Бременната жена трябва да получава удоволствие от интимността, благодарение на което се произвежда серотонин, който има положителен ефект върху развитието на централната нервна система на бебето.

Сексът трябва да бъде изоставен в случай на многоплодна бременност, предлежание на плацентата и заплаха от спонтанен аборт. В други случаи интимният живот е полезен както за майката, така и за бебето..

Заключение

20-та седмица от бременността е точно половината от тревожния път, през който преминават всички майки.

По това време няма токсикоза, има минимум заплахи за детето и доброто здраве дава увереност, че останалите двадесет седмици ще минат по същия начин и ще се роди такова дългоочаквано бебе, което ще донесе щастие на родителите си.