Спортистите и културистите с опит и тепърва започвайки спортната си кариера, вече знаят за начините за постигане на високи резултати: правилната диета, натоварвания от необходимия характер и интензивност и спортните хранителни добавки - протеини, аминокиселини, витамини и здравословни въглехидрати. Не винаги е възможно бързо да се попълнят резервите на тялото след интензивни физически натоварвания; за това се използват спортни смеси, съдържащи протеин след тренировка. Протеините са протеини, поради причина, която оглавява този списък.

Протеинът е ценен биологичен строителен материал за растежа и развитието на мускулите.

Протеините се случват:

 • животни (изолиран е от казеин и млечна суроватка, яйца, говеждо месо);
 • растителни (изолирани от соя, грах.).

"Бебе" за качване на мускулна маса

Казеинът и суроватъчните протеини с право се считат за най-популярните, удобни по отношение на цената и начина на използване в продуктите за спортно хранене. Често спортистите по културизъм се опитват да използват адаптирано мляко за бебета или мляко на прах вместо протеин поради спестяване на разходи или просто защото не са наясно с разликите си. За да разберем разликата между тези продукти, нека разгледаме техния качествен състав, като използваме пример: млечен протеин, пълномаслено и обезмаслено мляко и суха смес "Бебе" за натрупване на мускулна маса.

Данните в таблицата ясно показват колко протеин в бебешката храна "Бебе" е по-малко от въглехидратите. В сместа "Malyutka" има 5 пъти повече въглехидрати за пълноценното бързо развитие на растежа и наддаването на тегло на дете до навършване на една година, възрастен и спортист нямат толкова висока нужда от въглехидрати.

COM и протеините се оказаха еднакви по отношение на минималното количество мазнини и калории, въпреки че въглехидратният състав се различава почти наполовина в полза на COM. Пълномасленото мляко е лидер в количеството мазнини, присъстващи в състава, което допринася за бързото наддаване на тегло, когато е необходимо. Сега може да се види, че поради продължителността, сложността на производството и млякото на прах, въпреки сходството си, са напълно различни по състав и цена..

Ефекти на протеините, млякото и храненето върху храносмилането

Когато млякото се преработи в SCM, съдържащият се в него холестерол се превръща в опасна за хората форма, а млякото съдържа и лактоза, която причинява сериозни нарушения в работата на стомашно-чревния тракт дори при напълно здрави хора. Освен това бебешката храна или млякото на прах могат да бъдат опасни за хора с наследствена непоносимост към млечни продукти..

Възможно е да използвате сухо мляко с цел бързо напълняване, но си струва да подходите разумно и бъдете изключително внимателни с дозировката, ясно разберете коя бебешка храна използвате - цяла или нискомаслена, тъй като количеството консумирани въглехидрати и мазнини, които водят до бързо напълняване.

Приемът на протеини не е ограничен по възраст, тъй като физическата активност и нуждата от бързо възстановяване са винаги налице. Повечето от протеините се продават за „джокове“ като спортно хранене за мускулен растеж.

Приемът на протеини - строителният материал на мускулните клетки, повишава нивото на аминокиселини в кръвта на спортиста, което допринася за бързото увеличаване на броя и размера на мускулните влакна. Суроватъчният протеин се получава изключително от продукти с естествен произход чрез пречистване на нежелани примеси, въглехидрати и мазнини.

Възможно е да се използва мляко на прах с цел бързо напълняване.

Протеинът, разбира се, може да допринесе за развитието на нарушения в стомашно-чревния тракт, но това се дължи на съществуващи заболявания, които не са били взети предвид преди използването на протеини като спортно хранене. За да се избегнат проблеми във функционирането на системите на организма, е необходимо внимателно да се подбере дозировката и да се заобиколят смеси с високо съдържание на протеин, а също така не забравяйте да се консултирате с лекар, ако има анамнеза за бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Може ли протеинът да бъде заменен с бебешка храна??

Детските млечни храни на прах, както и обезмасленото мляко, съдържат „млечна захар“ - лактоза, която в някои случаи причинява нарушения на храносмилателната система, а също така е противопоказана за хора с непоносимост към това вещество. В същото време те съдържат в състава си огромно количество минерали и витамини, необходими за възстановяване след натоварвания от различно естество..

В храната за деца всички вредни примеси се отстраняват максимално, но това няма да ви спаси от запек и нарушения на храносмилателната система, ако не се спазват правилата за нейното разреждане. Не забравяйте за голямото количество въглехидрати и мазнини, присъстващи в адаптираното мляко в сравнение с протеините. Това съотношение е оправдано от използването на смес за бързо растящо детско тяло, но е неподходящ заместител на спортното хранене за културизъм.

Замяна на протеин с бебешка храна

Материалната страна на избора: което ще струва повече

За да разберете коя от опциите е по-достъпна, трябва да разберете за нуждата на тялото от входящи протеини в рамките на един ден, необходими за мускулния растеж. И така: вземете теглото като основа - 78 кг, като средната доза, необходима за консумация на ден - 3 грама на 1 кг тегло, тогава дневната норма ще бъде - 234 грама. катерица.

Използвайки таблицата, ще направим сравнителна характеристика на цената:

Таблица за сравнително ценообразуване

Въз основа на данните, дадени в таблицата по-долу, може да се види, че необходимото количество от нужното протеиново вещество, включено в разглежданите продукти, ще бъде:

 • Протеин - 269,1 руб.
 • STsM - 131,63 r.
 • SOM - 99,45 рубли.
 • Суха смес "Бебе" - 2106,00 r.

От горните изчисления става ясно, че предвид разликата в количественото съдържание на протеин в сравняваните продукти, разликата в материалните разходи за еднакво количество от необходимото съставно вещество е много значителна.

Анализиране на рецензии

Александър, на 47 години, в спорта на 33 години:

"Имам слаба физика, в началото на спортната си кариера започнах да приемам бебешка храна, за да натрупам мускулна маса, с годините не променям избора си, защото съм доволен от резултата и разходите".

Бебешка храна вместо протеин

Макс, на 28 години:

„По съвет на люлеещ се приятел си купих смес за увеличаване на мускулната маса. Простете, започна да се разпространява. По-добре е да закупите протеин или аминокиселини, в които има значително по-малко въглехидрати, отколкото в адаптираните храни за бебета и резултатът се постига по-бързо и без изненади. ".

Според прегледите, както опитни културисти, така и начинаещи, които са се опитали да намерят заместител на спортното хранене, което допринася за бързия растеж на мускулите, можем да кажем, че решаващият фактор при опитите за такъв заместител е ценообразуването и неграмотността в количествения състав на активните съставки. След като пият мляко на прах, повечето от анкетираните са недоволни от резултатите и също така отбелязват нарушения в работата на храносмилателната система.

Прахът за кърмачета на прах, който се различава от сухото мляко по присъствието на витамини и хранителни вещества в състава, има лактоза, което причинява странични ефекти, от своя страна дава незначителни резултати, но не е оправдано по отношение на размера на изразходваните пари, възможните последици и количеството консумиран продукт на ден.

заключения

Отличителна черта на спортните смеси от бебешка храна за спортисти и пълномаслено мляко, които могат да помогнат за увеличаване на общото телесно тегло, може да се нарече съдържанието на висококачествен протеин в спортните смеси, което включва "правилните" аминокиселинни вериги:

 • левцин - основата на мускулните клетки, валин - стимулира растежа на мускулната тъкан, изолевцин - повишава издръжливостта, подобрява метаболитните процеси;
 • креатин, който помага за увеличаване на мускулния обем чрез натрупване на влага;
 • L-карнитин, който работи като изгарящ мазнини.

По този начин трябва да се придържаме към мнението, че е невъзможно да се замени „Бебето“ и млякото на прах с висококачествени спортни добавки, които могат да доближат спортиста възможно най-близо до целта. Бебешката храна в културизма не трябва да се има предвид.

Бебешка храна за качване на мускулна маса

В продължение на много години спортисти от цял ​​свят се опитват да измислят нови и ефективни начини за тренировка, но работата във фитнеса е само половината от напредъка. Много е важно да спазвате диетата, както и да консумирате необходимото количество протеини, мазнини и въглехидрати. Спортното хранене помага на спортистите в това. И ако не, тогава на разположение е находчивостта на спортистите. Те могат да си набавят нужните хранителни вещества от обикновени храни, като например използването на бебешка храна за изграждане на мускули.

Бебешка храна в културизма

Днес много хора вярват, че храната за деца е богата на протеини, поради което културистите я избират за напълняване. Но това не е така. Средно 100 грама прах съдържат около 10 грама от протеина, от който се нуждаем. Останалото са мазнини, въглехидрати и различни хранителни вещества, за които ще говорим по-късно..

Една от най-популярните марки сред любителите спортисти е Nutrilon

Това количество протеин очевидно не е достатъчно за набор от мускули. Например, обикновената извара съдържа до 20 грама протеин. Струва си да се отбележи, че за да натрупате маса, трябва да ядете най-малко 2 грама протеин на килограм тегло на ден. Така на ден ще трябва да се консумират около килограм бебешка храна за изграждане на нови мускулни влакна..

Защо спечели популярност

Този продукт стана широко разпространен в края на миналия век, когато беше почти невъзможно да се намери висококачествено спортно хранене по рафтовете на магазините. А редките протеини, до които спортистите се докопаха, често бяха много скъпи. По това време спортистите бяха принудени да търсят аналози на протеини, които биха могли да помогнат за натрупване на мускулна маса. Използвано е мляко на прах или адаптирано мляко за кърмачета, за което говорим сега.

В днешно време смесите са слабо подходящи за изграждане на мускули поради факта, че са доста скъпи. В даден момент трябва да изядете няколко десетки норми наведнъж, които са предназначени за малки деца. Като цяло такова хранене ще бъде доста скъпо, дори в сравнение с обикновените протеини или гейнери..

Защо тогава бодибилдингът използва хранене за деца? Факт е, че той е богат на въглехидрати и мазнини. Това го прави много полезен при ектоморфи. Това са хора, които имат слаба физика и се нуждаят от много въглехидрати, за да наддават на тегло..

Професионалните културисти предпочитат спортното хранене, което съдържа много по-големи количества протеини

Освен това храненето за деца може да помогне за разнообразяване на обичайната диета на спортиста, която обикновено не изобилства от вкусни храни и ястия. Но и тук трябва да внимавате. Прекомерното количество въглехидрати и мазнини само ще навреди на обикновения спортист. В излишък тези вещества ще добавят излишни килограми мазнини, от които в бъдеще ще трябва да се отървете..

Оказва се, че за повечето спортисти няма смисъл да купуват и консумират храна за деца. Но наистина може да помогне на тесен кръг от спортисти..

Популярни производители на бебешки храни

Най-популярни сред спортистите са прахообразните смеси от следните марки:

 • Нутрилон;
 • Бебе
 • NAN.

Храната с нутрилон съдържа най-високо съдържание на протеини. Диетата за най-старите (Nutrilon premium 3) съдържа около 15 грама протеин на 100 грама продукт. Също така тази храна е относително популярна поради широкото й разпространение на пазара. Недостатъците на Nutrilon включват високата цена, която се оказва повече, отколкото при обикновените протеинови или подобни формулировки..

Има огромно разнообразие от бебешки храни, които можете да използвате като източник на протеин

Яденето на евтина храна често няма смисъл поради нейното лошо качество и ниско съдържание на протеини. Някои хора правят и сериозната грешка, като мислят, че има приблизително същото количество протеин във всяка кърма за кърмачета. На практика това съвсем не е така. На практика няма протеин във формулата за новородени, но количеството му се увеличава в продуктите за по-големи деца. Затова към избора на конкретен състав трябва да се подхожда много внимателно..

Състав

Храната за деца е добра, защото за създаването й се използват предимно естествени и висококачествени съставки. Съдържа и много полезни витамини и минерали, които няма да са излишни в организма. Нека разгледаме по-отблизо хранителния състав.

Протеин

Протеините съставляват около 10% от общата хранителна маса. Съставът включва не само класическо краве мляко, но и млечна суроватка. Това се прави, за да се доближат свойствата на състава до майчиното мляко..

Въглехидрати

Основната част от въглехидратния компонент е лактозата. Съдържанието му е около 7%. В някои видове храни може да има повече въглехидрати, така че те не се препоръчват за тези, които са склонни към натрупване на мастна тъкан..

Мазнините се съдържат в диетата при около 4 грама на 100 грама продукт. Основният източник на мазнини в състава са растителните масла. Обикновено в бебешката храна можете да намерите кокосово, соево, слънчогледово и други масла..

Пребиотици и пробиотици

Те са отговорни за развитието на полезна чревна микрофлора, улесняват процеса на храносмилане. Но поради факта, че тези вещества са изчислени за дете, възрастен няма да получи голяма полза от тях..

Аминокиселини

Тауринът е съществено вещество, което се намира на практика във всяка кърма за кърмачета.

Витамини

При разработването на такава диета трябва да се вземат предвид витаминните комплекси, които са необходими за малките деца. Спортистите също трябва да си набавят витамини, но го правят от комплекси, специално създадени за тях. Факт е, че тялото на възрастен ще има много малко витамини, които присъстват в сместа, следователно няма да има полза от тях.

Както можете да видите, бебешкото и спортното хранене са много сходни по състав, но количеството вещества в тях е напълно различно..

Предимства и недостатъци на адаптираното мляко за кърмачета

Основното предимство на бебешката храна е нейният естествен състав и качество. Производителят внимателно следи съставките, които влизат в продукта, извършва контрол на качеството на всички етапи на производство. Предвижда се храната да се консумира от малки деца, така че качеството е наистина много важно. Също така смесите имат следните предимства:

 1. Протеинът, особено нискокачественият протеин, може да причини дискомфорт в стомаха, подуване на корема и други свързани проблеми. За много хора това може да е сериозен проблем. Прахообразните смеси за деца са напълно лишени от този проблем..
 2. Ако един спортист е основно против използването на спортно хранене, тогава адаптираното мляко е може би единственият вариант, който ще ви позволи лесно и бързо да получите протеини. Сместа може да се вземе със себе си и освен това не изисква продължителна или сложна подготовка.
 3. Наличност. Можете лесно да купите храна за деца в местния магазин за хранителни стоки. Не е нужно да го търсите или да го поръчвате онлайн. В допълнение, смесите са доста лесни за избор, тъй като само няколко добре познати марки са широко представени на пазара..

Тук свършват ползите от адаптираното мляко за кърмачета..

Въпреки голямото количество хранителни вещества, по-добре е да оставите бебешка храна на децата.

Недостатъците на този продукт включват:

 1. При неуспешен избор на производител и състав, спортистът рискува да натрупа излишни килограми мазнини по време на процеса на набиране. Това може да се случи поради много високото съдържание на въглехидрати в диетата за деца..
 2. Високата цена на този продукт обезсилва неговите предимства. Ще бъде много по-изгодно да си купите пълноценно спортно хранене. Ще имате възможност да изберете продукт за конкретни задачи. Освен това редовното спортно хранене е по-евтино от бебешката храна. Именно това ще ви позволи да постигнете желания резултат за възможно най-кратко време, като същевременно не качите няколко излишни килограма.

Как правилно да се развъжда и консумира

Най-често бебешката храна се продава под формата на прах, който трябва да се разрежда с вода или мляко. Опаковката определено ще съдържа кратка инструкция как да приготвите състава. Най-често 1 лъжичка трябва да се напълни с 30 мл вода. След това прахът трябва да се разбърка старателно и да се постигне еднаква консистенция. Сега сместа е готова за употреба..

Те обикновено консумират адаптирано мляко за деца 2-3 пъти на ден, но дори и за такъв относително голям брой дози, тялото може да получи максимум 50-70 грама протеин. Ето защо просто няма смисъл да използвате сместа 1-2 пъти на ден..

За удобство сместа може да се излее в шейкър, където да се съхранява за относително дълго време, и в този вид тя също може да се отнесе в залата.

Шейкърът е идеален за разреждане на адаптирано мляко, включително бебешко

Поради лошия вкус на повечето смеси, не е необичайно да се консумират с нещо, което може да прекъсне вкуса. Например, добавете кафе или сок. Друга добра рецепта е да сложите нарязан банан в чаша със сместа и да използвате блендер. Така вкусът на състава ще стане много по-приятен и по-близо до млечен шейк, а не до кърма..

Преди спортистите често хвърляха суха смес в устата си с лъжици и я измиваха с мляко или вода. По-добре е да не правите това, защото продуктът може да се абсорбира слабо. А сухият прах няма толкова приятен вкус..

Протеин срещу бебешка храна: кое е по-добре

Някои спортисти имат логичен въпрос - какво е по-добре да използвате за качване на мускулна маса, специално спортно хранене или бебешка храна, която има във всеки магазин. Ясно е, че спортното хранене е създадено специално за спортисти, можете да вземете няколко продукта, които не само ще снабдяват тялото с протеини, но и ще му осигурят други важни елементи..

Бебешката храна съдържа много витамини и полезни елементи. Но неговата особеност е, че всички тези полезни вещества се съдържат в дози, които са изчислени и са идеални само за малки деца. За възрастен такъв комплект просто няма да е достатъчен и няма да има голяма полза от него..

По време на силови тренировки се препоръчва да се консумират 1,5-2 грама протеин на килограм тяло

Дори ако сте категорично против закупуването на спортно хранене или е трудно да го получите във вашия град, дори в този случай приемът на бебешка храна ще се счита за доста съмнителен. Всичко е свързано с високото съдържание на мазнини и въглехидрати, което активно ще допринесе за напълняване. Като алтернатива можете да използвате сухо мляко, което се разрежда по подобен начин, но съдържа повече протеини и по-малко мазнини и въглехидрати..

Гейнер или формула за хранене

Gainer е смес с високо съдържание на протеини и въглехидрати. На пръв поглед печалбите на тегло и детската храна са сходни по състав, но това не е напълно вярно. На практика се оказва, че гейнърът насърчава увеличаването на мускулите, а не на мазнините. При неправилна или прекомерна употреба може да се натрупа излишно тегло, но все пак ще бъде по-добро от последиците от приема на големи количества кърма за кърмачета. От тях телесните мазнини ще бъдат още повече.

В повечето случаи заключението е очевидно - няма нищо по-добро от спортното хранене за мускулен растеж..

Отзиви

Той започна да използва бебешка храна отдавна, при липса на адекватно спортно хранене. Удобно е да го развъждате и пиете, когато няма време за пълноценно хранене. Използвам Nutrilon Premium 3, тъй като има най-много протеини. Вкусът му е отвратителен, по-лош от всяко спортно хранене. Добавя се вместо мляко към кафето, понякога се пие просто така.

Използвам бебешка храна "Kid" за около шест месеца. Не е възможно да качите суха мускулна маса. През цялото време се появява поне малко мазнина. Цената на опаковката е доста висока и трябва да консумирате много от тази смес. По-изгодно е да се използва протеин, така че ще премина към него. Един буркан от сместа струва около 800 рубли и отнема само няколко дни.

Преди ядях храна за деца в големи количества. Успях да кача малко, но не без мазнини. Трябва да го ядете в много големи количества, за да имате ефект. Почти половин пакет наведнъж. Протеинът е по-изгоден и по-вкусен, но при липса на алтернатива можете да ядете адаптирано мляко. Техният голям недостатък е лош вкус и висока цена..

Бебешката храна е остатък от миналото; тя е била популярна само поради липсата на нормално спортно хранене или високата му цена. Днес е много по-изгодно за спортист аматьор и още повече за професионалист да купува и използва протеини или гейнери, тъй като те са създадени специално за спортисти, те помагат за натрупване на чиста мускулна маса и спестяват пари.

максималиста

Еспресо бар на Maximalista

Малки разговори за красота, здраве и начин на живот

Оптимални протеинови смеси за деца, сутрешни и вечерни ястия и тренировки

Популярността на протеиновите смеси нараства всеки ден. Не е нужно да сте спортист или активен спортист, за да ги включите в ежедневната си диета. Много хора компенсират липсата на протеин с такива смеси, тези, които отслабват, го използват като полезен заместител на храната, тези, които изграждат красива фигура и мускули, приемат протеини, за да „нахранят“ мускулната си маса. Днес изборът и вариацията на протеинови храни са огромни. Дори опитни и знаещи хора понякога се губят пред този сорт. И какво да кажем за начинаещите, които току-що са стъпили на пътя на „протеиновото хранене“. За тази цел онлайн порталът Better Nutrition е избрал най-добрите протеинови смеси от гледна точка на своите експерти за различни нужди. Става любопитно?

1. Най-добрата протеинова смес за деца

Закуска за онези придирчиви деца, които никога не искат зеленчуци за закуска.

Райски билки ORAC-енергиен протеин и зелени ванилия
В този случай има смисъл да давате на децата тази протеинова смес с листни зеленчуци и плодове. Може да бъде под формата на коктейл или да добавите праха към палачинки или вафли, да го поръсите върху овесените ядки (и малко банани или какао там) и дори да замразите разредената смес във формички и да сервирате сладолед за закуска!

2. Най-добра протеинова смес за дневна закуска

Древен хранителен костен бульон Протеин Чист
Ако няма време за приготвяне на ежедневна закуска, тогава такъв протеинов бульон ще ви бъде от полза. Страхотен е като добавка хумус или тесто за неподсладени протеинови мъфини.

3. Най-добрият протеин за следобедна закуска

Garden of Life RAW Organic Fit Chocolate
Страхотен протеин за следобеден десерт! Вместо баница или друга сладост е много по-добре да придадете на тялото някаква полезност и дори с шоколадов вкус. И като смесите този протеин със смлени ленени семена, чиа, ядки и фурми, можете да направите вкусна паста и да я оваляте в бонбонени топки, поръсени с какао или кокос.

4. Протеин, който да приемате преди сутрешна тренировка

Kashi GOLEAN Plant Powered Shake Vanilla Vinyasa
На пълен стомах е доста трудно да спортувате и да се занимавате с физическа активност. Но малка част от такъв протеинов шейк ще бъде един вид презареждане и ще даде енергия, без да стресира стомаха. Например, лъжица прах с шепа плодове и половин чаша редовно и бадемово мляко е точно това, което трябва да изпиете на малки глътки 45 минути преди урока.

5. Протеин за възстановяване след продължителна физическа активност

СЕГА СПОРТ Концентрат на суроватъчен протеин, подхранван с трева
Перфектен за алпинисти, 40 километра разходки с велосипед или маратони. Този протеин ще бъде много полезен за възстановяване и изграждане на мускулна маса. Блендът може да се използва за здравословни сладкиши чрез сдвояване с бадемово масло и овесени ядки и малки квадратни дизайни.

6. Най-добър протеинов прах за отслабване, преди и след тренировка и десерт за отслабване

Vibrant Health Pro Matcha Protein + Matcha Tea
Сладък, богат на захар десерт преди лягане е диетично бедствие! Но понякога наистина искате нещо сладко. И тук на помощ идва подобна протеинова формула, която може да оптимизира нивата на кръвната захар и да намали желанието за сладка нощна храна. Опитайте да приготвите този бърз сладолед: пюрирайте ягоди, мача протеин и нискомаслени краставици и замразете за 20 минути. Или разтопете тъмен шоколад, смесете с ванилия или шоколадов протеин, добавете малко мляко и оставете да се охлади, за да получите консистенция на мус. Можете също така да смесите разбитите белтъци с ваниловия протеин и да печете на ниска температура, като меренга. Сервирайте с пресни плодове.

7 най-добрият протеин за кафе

Genceutic Naturals Растителна протеинова шоколадова глава
Много хора обичат кафе десерти като Frappuccino на Starbucks, но се плашат от огромните калории и високото съдържание на захар. За да не се сблъскате с дилемата „пий или не пий“, можете сами да създадете нещо подобно, но в пъти по-полезно, като използвате протеинова смес за това. Например: смесете протеин с кафе, неподсладено бадемово мляко, лед и банан или просто добавете протеин и сметана към горещо кафе.

Кой протеин да изберете: грах, ориз, млечни продукти, соя или коноп?

Днес има доста видове протеини, които често объркват не само начинаещите, но и опитните потребители на такива смеси. Какво да изберем? Като цяло искаме ниска захар, високо съдържание на протеини, без странични аромати, аромати или оцветители и точната цена. В допълнение, формулата може да съдържа зелена смес, плодови добавки, фибри и пробиотици. И понякога полезни билки, витамини и други необходими елементи. Ароматите също са привлекателни, но най-популярни са ароматизираните смеси, като най-гъвкави и с минимум захар. Можете сами да подсладите собствената си смес с мед, стевия или пресни плодове. Не забравяйте да погледнете полезността на протеина, необходимо е той да съдържа всички основни аминокиселини. И изобщо не е необходимо да се търси животински протеин, защото правилно формулираните смеси от грах, ориз и други растителни протеини от семена и зърнени храни съдържат всички необходими аминокиселини на пълноценен протеин.

1.Грахов протеин - това е концентриран протеин, извлечен от грах.
Съдържанието на аминокиселини е подобно на соята, но за разлика от соята, граховият протеин е хипоалергенен и подходящ за хора с различни алергични реакции. Идеален за вегани и съчетан с оризов протеин за пълна протеинова форма. Оризовият протеин също е полезен за облекчаване на мускулната болка, понижаване на кръвното налягане и положително влияние върху нивата на холестерола в кръвта..

2. Суроватъчен белтък получено от мляко при варене или варене на сирене. Той е мек на вкус и гладка текстура..
Ако консумирате млечни продукти, тогава този вид протеин е идеален за вас. Счита се за най-универсален и най-лесен за консумация. Серумът повишава нивата на силния антиоксидант глутатион в организма и освен това има благоприятен ефект върху имунната система. Някои лабораторни проучвания показват, че суроватъчният протеин помага в борбата с възпалението в тялото, понижава кръвното налягане и дори предотвратява някои видове рак. Чистият суроватъчен протеин съдържа малки количества мазнини и захар, така че изолатите (по-концентриран източник на протеин) са по-препоръчителни за употреба, които също са по-лесни за смилане. Във всеки случай изберете органичен протеин или от крави, хранени с трева.

3. Соев протеин най-достъпната, която е най-подходяща, а също така помага за борба с високите нива на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Проучванията показват, че соевият протеин може да има благоприятен ефект върху симптомите на менопаузата и дори да предотврати остеопороза и рак на простатата. Много хора обаче трудно смилат соята и много често тя може да получи своята генетично модифицирана версия. Следователно ние разглеждаме само органични и не-ГМО видове този протеин..

4. Конопен протеин извлечен от конопен вид Cannabis sativa, при който съдържанието на THC (тетрахидроканабинол - наркотичният елемент на марихуаната) е много ниско. Следователно този протеин не може да има никакъв психоактивен ефект..
Конопеният протеин съдържа големи количества фибри и незаменими мастни киселини, оптимално балансирани като 1: 3 омега3 и омега6. Също така може да помогне в борбата с високото кръвно налягане. Сам по себе си конопеният протеин е най-скъпият от тях, но също така е чудесен вариант за вегани, които консумират чисто омега на растителна основа..

пет. Оризов протеин произведени чрез концентриране на протеина, открит в кафявия ориз.
Той има мек вкус и е чудесен за вегани и хора с различни хранителни алергии. Проучванията показват, че оризовият протеин е толкова ефективен, колкото суроватката и е подходящ за спортисти, които се стремят да подобрят представянето си, възстановяване след тренировка и изграждане на мускули. Комбинирането му с грахов протеин ви дава "пълния" пълноценен протеин, от който се нуждаем..

Бебешка храна и мляко на прах вместо протеин

По съветско време протеинът беше заменен с мляко на прах или адаптирано мляко за кърмачета. Това все още се прави сега, само по други причини. Ако по-рано просто нямахме висококачествен протеин, сега е доста трудно да се разбере неговото разнообразие.

Някои наистина не вярват в качеството на продукта и се страхуват от странични ефекти, други вярват, че „протеинът е еднакъв навсякъде“ и „няма да направят нищо лошо за децата“. И някой се опитва да намери заместител на протеина по съществени причини. И не е ясно кое е по-добро и до каква степен тези продукти са взаимозаменяеми. Нека се опитаме да разберем този проблем.

Съдържание на BJU и калории в протеини, мляко на прах и адаптирано мляко

Предвид невъзможността да се обхванат всички видове продукти, ще се спрем на четири. Като представител на протеина, нека вземем руски млечен протеин (така се нарича) и формула за бебешка храна за новородени Malyutka.

Също така ще сравним със сухо пълномаслено мляко 25% мазнини и със сухо обезмаслено мляко 0,8% мазнини. Таблицата показва данни за съдържанието на BZHU и съдържанието на калории в 100 g сух прах от тези продукти.

Млечен протеинПълномаслено мляко на прахОбезмаслено мляко на прах.Хранителен синтез за деца
Съдържание на калории380 ккал490 ккал362 ккал500 ккал
Общ протеин60 g26 g36 гр10 g
Мазнини1 g26 g1 g24 g
Въглехидрати28 гр38 гр52 гр55 гр

Лесно е да се види, че Малютка и пълномасленото мляко са висококалорични. Това се дължи на съдържанието на мазнини в състава им. Освен това, ако в млякото има толкова мазнини, колкото протеините, то в детската храна това е два пъти повече.

В Malyutka има 5 пъти (!) Повече въглехидрати, отколкото протеини. Тази пропорция на хранителни вещества осигурява на детето енергията, от която се нуждае, за да расте и да се развива. А нуждата от него при новородено е много по-голяма от тази на възрастен мъж във фитнеса..

Протеините и обезмасленото мляко на прах са почти еднакви по съдържание на калории. Но ако енергийната стойност на млякото е повече от половината, осигурена от въглехидратите, тогава при протеините е точно обратното..

Ако имате затруднено напълняване, има смисъл да консумирате пълномаслено мляко на прах. В този случай работи добре като печалба. С нормално телосложение, без тенденция към постно или наднормено тегло, можете да използвате обезмаслено мляко на прах.

Но ако наддавате лесно, обикновено сте с наднормено тегло, тогава имате нужда от протеин за мускулна маса..

Ефекти на протеините, млякото и бебешката храна върху храносмилането

Не мислете, че адаптираното мляко за бебета или натуралното мляко на прах ще имат по-добър ефект върху храносмилането от протеините, които имат най-много оплаквания..

Разреждането на всяка, с най-високо качество и доказана, детска храна трябва да бъде съобразено с индивидуалните характеристики на конкретното дете. Същото важи и за млякото на прах и протеините..

Може да се появи запек и ще трябва да се добави още вода. Или, обратно, диария. Това се случва, когато формулата е силно разредена. Следователно, както при протеините, ще отнеме известно време, за да се коригира..

Допълнителни съставки и витамини

Разбира се, по витаминен и минерален състав, Малютка е на първо място. Освен това формулата съдържа омега киселини, аминокиселини, пребиотици и други важни вещества..

Протеинът и млякото на прах също имат витамини и минерали. Също така протеинът може допълнително да бъде обогатен с други полезни компоненти. И трябва да се помни, че говорим за протеини, а витамините могат да бъдат закупени допълнително.

Освен това трябва да обърнете внимание на съдържанието на съставките в порцията. В същото Бебе броят им се изчислява за дете от три или четири килограма, а не за възрастен. За да отговорите на ежедневните си нужди, ще трябва да работите усилено, изяждайки огромно количество от сместа..

Материалната страна на избора: което ще струва повече

Сега нека се опитаме да видим кой от продуктите ще бъде от материална полза. Таблицата показва средната цена на продукт в Русия и преизчислена за 100 g сух прах.

Необходимото количество сухо вещество също се изчислява, за да се получат 160 g протеин на ден (160 g изискване за протеин за човек с тегло 80 kg, в размер на 2 g / 1 kg тегло). Последната колона показва цената на тази дневна порция..

Разходи за опакованеЦена на 100 г сух прахКоличеството на сместа за получаване на 160 g протеин на денЦената на 160 г протеин на ден
Руски млечен протеин, 0,5 кг340 RUR.68 RUR.270 гр184 RUR.
Пълномаслено мляко на прах, 1 кг150 RUR.15 RUR.600 гр90 RUR.
Обезмаслено мляко на прах. 1 кг150 RUR.15 RUR.450 гр68 RUR.
Бебешка формула Бебе (от раждането), 350гр300 руб.90 RUR.1600 g1440 RUR.

Изчисленията не са взели предвид приема на протеини от храната, поради което таблицата трябва да се разглежда като показател за себестойността и консумацията на продукти. Да приемем, че теглото ви е 80 кг. Ако приемате минималната дневна нужда от протеин (2 g / kg), тогава трябва да приемате 160 g чист протеин на ден.

Според таблицата, протеинов ден на сухо мляко ще ви струва 70-90 рубли, на протеин около 200, но Бебето "ще вземе" от портфейла ви почти 1500 рубли!

Съгласете се, цифрата е впечатляваща. Още по-страшно става, ако си представите, че трябва да ядете 5 опаковки бебешка храна на ден! Но все пак трябва да го разреждате, 100 ml вода на 15 g от сместа (според инструкциите), това са 10 литра течен продукт на ден.

Анализиране на рецензии

Отзивите във форумите за използването на адаптирано мляко и мляко на прах могат да бъдат разделени 50/50. По-внимателно четене показва, че отрицателните сигнали са по-склонни да идват от хора - ектоморфи, които се опитват да увеличат телесното тегло само с един продукт. Естествено, той не им помага. Освен това никой не го пие в количеството, необходимо за напълняване. Поради минималната доза дори мазнините не се отлагат.

Тези, които хвалят бебешката храна, или я добавят към други продукти (в коктейли, зърнени храни и т.н.), или са склонни да имат наднормено тегло, ендоморфи и често и двете. Ето защо те много бързо наддават на тегло, тяхното "бързане".

С млякото на прах ситуацията е по-сложна. Малко хора гледат на съдържание на мазнини, особено когато спестяват пари и купуват мляко на тегло (без данни за неговия състав). Ако се използва неправилно, масата стои неподвижно или съдържанието на мазнини се увеличава рязко, или възникват храносмилателни проблеми

В резултат на този малък анализ можем да кажем, че адаптираното мляко за кърмачета изобщо не е подходящо като протеинов заместител. Ще бъде по-подходящо за отслабени хора, които тепърва започват да спортуват, като източник на енергия и необходими хранителни вещества.

Пълномасленото мляко на прах е добър заместител на наддаване на тегло за слаби хора. Обезмасленото мляко на прах може да се използва вместо протеин от ектоморфите в ранните етапи на спортната дейност. Във всеки случай човек трябва да изхожда от индивидуалните нужди и възможности..

Бебешка храна за качване на мускулна маса

Закупуването на бебешка храна за натрупване на мускулна маса от културисти не е ново за дълго време. Висококачествени хипоалергенни продукти, специално създадени за растежа на мускулите и костите при бебета, съдържащи всички основни витамини и минерали, ще привлекат вниманието както на феновете на фитнес залата, така и на начинаещите. Но препоръчително ли е и в какви пропорции спортистът трябва да приема необходимото количество BJU за растеж на маса от суха адаптирано мляко??

Помага ли ви бебешката храна за натрупване на мускулна маса??

За да се разбере това, е необходимо да се проучи съставът и съдържанието на хранителни вещества на 100 g сух продукт. Има много производители на бебешки храни, както и видове смеси по възраст. На пазара влизат прахообразни смеси от краве и козе мляко. Козето мляко се характеризира с факта, че е много по-близо до майчиното мляко по своя състав и молекулярна структура. Ето защо козето мляко е предпочитано за хранене на бебета. Всички хора, независимо от възрастта, могат да се възползват от пиенето на козе мляко. Тъй като сместа е подобна на човешкото мляко, тя се усвоява и усвоява по-добре.

Културистите се нуждаят от всички хранителни вещества, намиращи се в козето мляко, за да възстановят и изградят мускули.

Тъй като козето мляко е естествен източник на протеини и по-добре усвоява протеините, културистите са по-склонни да го включат в диетата си, отколкото кравето. Освен това за тези с непоносимост към лактоза козето мляко е най-добрият вариант. Подходящо е и бебешко кисело мляко с козе мляко. Протеинът от козе мляко е естествено лесен за смилане.

Плюсове на бебешката храна

 • лесно смилаем;
 • не съдържа ГМО;
 • съдържа протеини от животински и растителен произход, наситени и ненаситени мазнини, бързи и бавни въглехидрати;
 • идеален за хора с чувствителност към краве мляко;
 • не причиняват дискомфорт в корема, подуване на корема, запек, газове;
 • имат мек, сладък вкус и приятна миризма;
 • безопасна, ефективна и хранителна алтернатива на домашното мляко
 • Смесите са богати на витамини и минерали, включително фолиева киселина, желязо, незаменими мастни киселини, които поддържат зрението и нервната система.

Против и противопоказания

 • Това е скъпо, тъй като е необходимо голямо количество адаптирано мляко, за да се отговори на нуждите от хранителни вещества;
 • има висококачествени и евтини алтернативи в спортното хранене, предназначени за тялото на възрастните;
 • с непоносимост към лактоза, приемането на сместа е противопоказано.

Състав

Общи съставки в бебешката храна:

 • лактоза (мляко), обезмаслено мляко на прах, кокосов суроватъчен протеинов концентрат (мляко);
 • Масло от 2-палмитинова киселина, соево масло, галактоолигозахариди (мляко), палмово масло, слънчогледово масло и по-малко от 1%: три калциев цитрат, масло от Mortierella alpina (ARA), натриев трицитрат, масло от Crypthecodinium chohnii (DHA);
 • калциев карбонат, калиев хидроксид, холин битартрат, натриев L-аскорбат, холин хлорид, железен сулфат, L-аскорбинова киселина, цинков сулфат;
 • витамин Е ацетат, инозитол, ниацинамид, калциев пантотенат, кулинарен сулфат, витамин ацетат, витамин В6 хидрохлорид, рибофлавин, манганов сулфат, фолиева киселина, калиев йодид, витамин К1, D-биотин, натриев селенат, витамин D3, цианокобаламин.

От гореизложеното следва, че адаптираното мляко съдържа всички необходими компоненти за растежа на мускулната маса и на пръв поглед по нищо не отстъпва на продуктите за спортно хранене. Но все пак съставът на BZHU на 100 g сух продукт е много нисък, например, бебешката храна за натрупване на маса съдържа твърде малко доза хранителни вещества:

 • протеини - 9,3 g;
 • въглехидрати - 39,6 г;
 • мазнини - 14,4 g.

Като се има предвид, че с мускулния растеж е необходимо да се консумират 2-3 g протеин на килограм тегло (над 150 g на ден), един прием дори на 100 g сух продукт за сериозен спортист ще бъде катастрофално малък. Например, суроватъчният протеин съдържа 25-30 g чист протеин в една мерителна чашка. В този случай приемането на адаптирано мляко за бебета поне не е изгодно, тъй като се консумира твърде много мляко на прах, за да се задоволят нуждите..

Как да използваме бебешка храна за натрупване на мускулна маса

 1. Разбъркайте 100 g суха смес в 300 ml вода със стайна температура.
 2. Разклатете до гладка, без бучки.
 3. Не съхранявайте приготвената смес повече от 2-3 часа.
 4. Приемайте веднага след тренировка или на гладно и преди лягане, като заместител на храненето.

Заключение

Щангистите използват детска храна от десетилетия. И в това има някаква логика. Продукти за бебета:

Въпреки цялата полезност на смесите, протеиновите прахове от спортното хранене са по-правилният подход за изграждане на мускули. За начинаещи смесите ще бъдат добро начало за прием на хранителни добавки, но не и постоянен заместител на хранителните добавки, предназначени за професионалисти.

Лечебни смеси при хранене на кърмачета

Хранителната терапия е мощен терапевтичен фактор, при който правилно формулираната диета се превръща в ключов механизъм, който ви позволява да действате върху нарушените метаболитни връзки, да нормализирате функциите на храносмилателната система и да активирате

Хранителната терапия е мощен терапевтичен фактор, при който правилно съставената диета се превръща в ключов механизъм, който позволява да се повлияе на нарушените връзки на метаболизма, да се нормализират функциите на храносмилателната система, да се активират защитните сили на организма, което до голяма степен определя хода и резултата от заболяването. При някои видове патологии хранителната терапия е единственото лечение.

За организацията на медицинско хранене за болно дете от първата година от живота е важен правилният избор на продукт със специален предварително определен състав, който отговаря на характеристиките на заболяването и естеството на нарушените метаболитни процеси..

В момента у нас има широка гама от специализирани продукти за терапевтични и профилактични цели на местно и чуждестранно производство за хранителна корекция на различни заболявания при кърмачета..

Специализирани формули за деца с функционални нарушения на стомашно-чревния тракт

През последните години антирефлуксните млечни формули се използват широко при храненето на кърмачета с регургитация, повръщане и запек [1, 2]. В зависимост от вида на сгъстителя те се разделят на две групи: смеси, съдържащи смола от рожкови (Nutrilak AR, Nutrilon AR, Frisovoy, Humana AR) или нишесте (Samper Lemolak, Enfamil AR "," Nutrilon Comfort ") (Таблица 1).

Протеиновият компонент на повечето от изброените антирефлуксни продукти е доминиран от суроватъчни протеини, които лесно се усвояват и сравнително бързо се екскретират от стомаха. Единствената доминантна казеин смес е Nutrilon AR. Казеинът образува по-стегнат съсирек в стомаха, който може да инхибира регургитацията и засилва ефекта на венците. В допълнение, тази смес има умерено намалено съдържание на мазнини (3,1 g / 100 ml), което допринася за по-бързото извеждане на храната от стомаха..

Розичката от рожкови е разтворим полизахарид без нишесте, който набъбва в стомаха на бебето, като по този начин предотвратява регургитацията. Въглехидратите, които съставляват венците, са диетични фибри - несмилаеми полизахариди, които не се разграждат в горната част на стомашно-чревния тракт, но се ферментират от микроорганизми на дебелото черво, допринасяйки за селективния растеж на местната микрофлора.

Максимално допустимото съдържание на смола в продукта е 1 g на 100 ml. В антирефлуксните смеси съдържанието на дъвка варира от 0,34 до 0,5 g на 100 ml. Ядливата дъвка се дели на незабавна (моментална) и естествена (изискваща разреждане с гореща вода, за да набъбне), получена от семената на средиземноморската акация и съдържаща 85% въглехидрати, 5% протеини, 10% влага.

В зависимост от вида на смолата, добавена към продукта, температурата на водата за разреждане на антирефлуксните смеси е различна и е: за продукти, съдържащи незабавна смола, 40-50 ° С (Humana AR, Nutrilak AR, Nutrilon AR); за продукти с естествена смола много по-висока от 70–80 ° С ("Frisovom 1" и "Frisovom 2").

Продуктите на Antireflux, съдържащи дъвка, се въвеждат в диетата на бебето постепенно, при всяко хранене. Възможно е да ги добавите към шишето със стандартната млечна формула, която бебето получава, но е по-ефективно да ги използвате самостоятелно в началото на храненето. Обемът на лекарствения продукт се избира индивидуално до спиране на регургитацията.

Втората група антирефлуксни продукти се състои от смеси, съдържащи ориз, царевично или картофено нишесте като сгъстител, богати на амилопектин ("Samper Lemolak", "Enfamil AR", "Nutrilon Comfort 1" и "Nutrilon Comfort 2"). Амилопектинът е съединение с високо молекулно тегло - разклонен полимер на глюкоза, чието усвояване се забавя. Разцепването му се случва главно в тънките черва под действието на гликоамилаза. Амилопектинът няма пребиотични свойства.

Млякото с формула Antireflux се използва предимно за регургитация (регургитация) при кърмачета. Регургитацията е обратно изхвърляне на химус след поглъщане на изядена храна. Често регургитацията се причинява от неадекватно хранене (бързо смучене, аерофагия, прехранване, смущения в храненето, неадекватен избор на смеси), както и перинатални лезии на централната нервна система, пилороспазъм и др. Следователно назначаването на антирефлуксни смеси трябва да се предшества от идентифициране на причините за регургитацията [3].

Смеси, съдържащи дъвка, също могат да се използват при храненето на деца с функционален запек: хронично забавяне на движението на червата за повече от 36 часа, увеличаване на интервалите между актовете на дефекация в сравнение с физиологичната норма, затруднено дефекация и отделяне на малко количество изпражнения с висока плътност. Известно е, че дъвката има свойствата на диетични фибри: тя задържа допълнително количество вода и насърчава леко стимулиране на чревната подвижност, което води до премахване на запека. Най-ефективните от тази група продукти са смеси с преобладаване на суроватъчна фракция в протеиновия компонент, тъй като казеините имат фиксиращ ефект. При лечението на запек млечните формули с дъвка могат да се въвеждат не при всяко хранене, а независимо като отделно хранене - 2-3 пъти на ден [3].

В допълнение към смесите, съдържащи дъвка, сместа "Samper Bifidus", съдържаща лактулоза, се е доказала добре в диетата на деца със запек (Таблица 2). Лактулозата е синтетичен дизахарид, състоящ се от галактоза и фруктоза. Той, подобно на диетичните фибри, не се усвоява от ензимите на стомашно-чревния тракт, той достига непроменен до дебелото черво, където се ферментира от лакто- и бифидобактерии и служи като субстрат за техния растеж. В процеса на ферментация се образуват късоверижни мастни киселини, рН на чревното съдържимо намалява и осмотичното налягане се повишава, в резултат на което течността попада в чревния лумен, перисталтиката се увеличава и запекът се елиминира [4].

В момента се произвежда „Агуша бебешко мляко с лактулоза“ (АД „Завод за детски млечни продукти“, Русия), което се препоръчва за използване при храненето на деца с функционални нарушения на стомашно-чревния тракт..

В допълнение към детските млечни продукти, лактулозата е въведена в състава на детските незабавни зърнени храни Nutrilak. Царевица с лактулоза "," Нутрилак. Овесени ядки с лактулоза "(Nutritek, Русия). Тези продукти са ефективни при храненето на болни деца с нарушена чревна двигателна функция (запек, нестабилни изпражнения).

Диетичните фибри - олигозахариди, които са линейни полимери на глюкозата и други монозахариди (галактоза, фруктоза) - също допринасят за образуването на по-меки изпражнения. В човешкото мляко галактоолигозахаридите съставляват 12-14% от общото количество въглехидрати. Те имат пребиотичен ефект, осигуряващ растежа на бифидобактериите в червата на детето. Подобни свойства притежава пребиотична добавка, съдържаща 90% от галактоолигозахаридите с къса верига и 10% от фруктоолигозахаридите с дълга верига, която е част от смесите Nutrilon Comfort 1 и Nutrilon Comfort 2 [5].

Смеси с ниско съдържание на лактоза и лактоза

Хранителните храни с ниско съдържание на лактоза и без лактоза включват продукти, създадени на базата на протеини от краве мляко и предназначени за хранене на деца от първата година от живота с дефицит на лактаза.

В смеси без лактоза количеството лактоза (млечна захар) е практически близо до нула. Основният въглехидратен компонент на такива смеси е декстрин-малтоза. В нисколактозните формули количеството лактоза е приблизително 1 g на 100 ml (от 0,9 до 1,33 g), за сравнение - човешкото мляко и стандартните млечни формули съдържат 6-7 g лактоза на 100 ml.

Като правило, при формули с ниско съдържание на лактоза и без лактоза съотношението на суроватъчните протеини към казеина е 60:40 или 50:50, а мастният компонент е представен от състав от растителни масла, който е типичен за адаптираните млечни млека за кърмачета и позволява да бъдат препоръчани за употреба от първите дни от живота на детето. Преобладаващо "казеиновите" формули включват смеси на "Humana-LP" с пребиотици: галактоолигозахаридами, диетични фибри и "Humana-LP + MCT" (казеин към суроватъчна фракция 80:20). Съдържанието на пребиотици (галактоолигозахариди, фибри) в комбинация с ниско съдържание на мазнини води до назначаването на тези смеси за корекция на синдрома на диария при лактазен дефицит (Таблица 3) [6].

Хиполактазия или алактазия - заболявания, произтичащи от недостатъчна активност или пълно отсъствие на ензима на париеталното храносмилане - лактаза, която разгражда млечната захар (лактоза), които се проявяват чрез осмотична („ферментативна“) диария след прием на млечни продукти, съдържащи лактоза [7].

Диетичната терапия е основното лечение за дефицит на лактаза. Целта му е да заобиколи метаболитния блок. Използването на смеси с ниско и без лактоза в храненето на деца с дефицит на лактаза дава възможност за патогенетичен подход при лечението на тази патология.

При първичен (конституционен) дефицит на лактаза се предписва доживотна диета с ниско съдържание на лактоза (без лактоза). При вторична лактазна недостатъчност основното внимание се отделя на лечението на патологията, довела до това състояние, а ограничаването на лактозата в диетата е временно, но необходимо..

При изкуствено хранене трябва да се избере смес с максимално количество лактоза, което пациентът понася, предотвратявайки появата на клинични симптоми и увеличаване на отделянето на въглехидрати с изпражненията. Това се дължи на факта, че лактозата е единственият източник на галактоза, която се образува по време на нейното разграждане. Галактозата се използва за синтезиране на галактолипиди, включително цереброзиди, които са от съществено значение за формирането на централната нервна система и миелинизацията на нервните влакна. Освен това се смята, че ежедневната консумация на малки количества лактоза е необходима за адаптирането на чревната микрофлора към нея и поддържането на нормална чревна микробиоценоза. Продуктите без лактоза се предписват само при тежки форми на лактазен дефицит, когато употребата на смеси с ниско съдържание на лактоза е неефективна.

В някои случаи продуктите без лактоза могат да бъдат въведени временно по време на кърмене, когато назначаването на лактазния ензим е неефективно и е необходимо ограничаване на лактозата. Назначаването на формули без лактоза (за разлика от продуктите с ниско съдържание на лактоза) ви позволява да запазите максимално употребата на кърма.

Диетичната корекция при лактазен дефицит се състои в постепенно заместване на адаптираното мляко за бебета с продукт с ниско съдържание на лактоза или без лактоза, който се въвежда във всяко хранене. Необходимият обем на терапевтичната смес се определя от клиничните симптоми: ако е възможно да се елиминира диарията и коликите чрез комбиниране на формула с ниско съдържание на лактоза или без лактоза със стандартна млечна формула, последната не трябва да се отменя напълно [8].

Ферментирали млечни смеси и продукти

Ферментиралите млечни продукти заемат важно място в медицинското хранене на децата от първата година от живота, тъй като имат благоприятен ефект върху секреторната активност на храносмилателния тракт, чревната подвижност, имат инхибиторен ефект върху патогенните микроорганизми, стимулират растежа на местната микрофлора, спомагат за подобряване на усвояването на калций, фосфор, магнезий и желязо, имат имуномодулиращ ефект и повишават защитните сили на организма [2, 6, 9].

Инхибирането на растежа на патогенни микроорганизми при използване на ферментирали млечни смеси се дължи на производството на антимикробни вещества, съревнованието за хранителни вещества и пречките за адхезията на патогенната флора към рецепторите на ентероцитите. Имуномодулиращият ефект на тези продукти е да засили фагоцитозата, да активира пролиферацията на лимфоцити, да предотврати разграждането на секреторния имуноглобулин А, да стимулира производството на интерферон, лизозим, перпердин, да повлияе на цитокиновата система, да регулира производството на интерлевкини.

Ако ферментиралите млечни продукти съдържат живи микроорганизми (бифидобактерии и лактобацили) - представители на нормалната микрофлора на човешкото черво, тогава те се наричат ​​пробиотични продукти. Те имат двоен функционален ефект поради наличието на пробиотични щамове на микроорганизми и млечната киселина, която произвеждат..

При разработването на продукти с пробиотично действие се използват различни видове микроорганизми, главно бифидобактерии и лактобацили, към които, както и към продукти, създадени на тяхна основа, се налагат строги изисквания за безопасност, функционална ефективност, технологичност [10].

Основните изисквания за безопасността на продукта и съставните му компоненти са формулирани в документите на санитарното законодателство на Руската федерация, както и в международните препоръки на ФАО / СЗО и се състоят в използването на щамове микроорганизми, изолирани от хората; липса на патогенност, токсичност и странични реакции, антибиотична резистентност, високи адхезивни свойства към епитела на чревната лигавица, стабилност на генетичния код [11, 12].

Всеки щам на бифидобактериите има свои собствени характеристики и обхват на действие. По този начин Bifidobacterium (B.) bifidum и B. infantis преобладават в червата на кърмените деца, а B. adolescentis - при изкуствено хранене. Напоследък щамовете на B. lactis (Bc 12) се използват широко за получаване на ферментирали млечни смеси с пробиотични свойства, които имат подчертана функционална активност и добра устойчивост в стомашно-чревния тракт на дете..

Лактобацилите се използват по-често в комбинирани закваски, когато създават ферментирали млечни продукти. Известно е, че лактобацилус Lactobacillus (L.) acidofilus, L. rhamnosus (LGG), L. casei имат добро съхранение в продукта, устойчивост на външни влияния, висок пробиотичен ефект (Таблица 4).

Ферментиралите млечни продукти могат да бъдат течни и сухи, те също се разделят на адаптирани и неадаптирани (Таблица 5).

Течно адаптирани ферментирали млечни смеси "Agusha 1" и "Agusha 2" (JSC "Завод за детски млечни продукти", Русия) са предназначени за използване при храненето на деца от първата година от живота. Продуктът "Bifilin" и ацидофилната смес "Malyutka" се отнасят до частично адаптирани ферментирали млечни смеси. Съдържанието на протеин в тях е 1,7 g в 100 ml течен продукт, а съотношението на албумин и казеинови фракции е 20:80, както в кравето мляко.

Неадаптираните течни млечни продукти включват „Тема. Ферментирала млечна напитка с Вв12 "(OJSC" YUNIMILK ", Русия), както и" Narine "," Biolakt "," Biokefir "," Bifidokefir "," Bifidok ", които се произвеждат в детски млечни кухни или в магазини за бебешки храни. Те се използват в храненето на деца от 8 месеца [13].

На руския потребителски пазар има и течни ферментирали млечни продукти-пробиотици "Activia" и "Actimel" (Danone, Франция), предназначени за деца над 3 години.

Новост в детската диетология е създаването на сухи адаптирани ферментирали млечни смеси (Таблица 6).

При използване на ферментирали млечни продукти при деца от първата година от живота се наблюдава намаляване на тежестта на функционалните нарушения на храносмилателните процеси, като колики, склонност към запек, диспептични прояви, намален апетит и подобряване на състава на чревната микрофлора. Тези продукти са намерили приложение при кърмачета от рисковата група за развитие на хранително-зависими заболявания, както и при страдащи от рахит, анемия и недохранване. В същото време, по-висока усвояемост на желязото и повишаване нивото на хемоглобина при деца с анемия, подобряване на процесите на остеогенеза при деца с рахит и по-изразено увеличение на телесното тегло при деца с недохранване, което се дължи на високата усвояемост на тях на протеини, калций и желязо [3, 4, тринадесет].

Хипоалергенни продукти на основата на хидролизати на млечни протеини

Появата на формули, базирани на хидролизати на млечни протеини, бележи началото на нова ера в профилактиката и лечението на хранителни алергии, както и редица сериозни заболявания, придружени от синдром на нарушена чревна абсорбция, намаляване на хранителния статус на дете [14].

В зависимост от степента на разграждане на млечния протеин, смесите се изолират въз основа на пълната му (висока) или частична (умерена) хидролиза. Както казеиновите, така и суроватъчните фракции на млечните протеини могат да бъдат хидролизирани.

Казеиновите смеси на базата на хидролизати на млечни протеини (в зависимост от оригиналните млечни суровини) включват "Nutramigen", "Pregestimil", "Frisopep AS". Серумът включва Damil Pepti, Nutrilak GA, Nutrilak Pepti SCT, Nutrilon Pepti TCS, Nutrilon GA 1 и Nutrilon GA 2, Alphare, NAS GA 1 и NAS GA 2 "," Frisopep "," HiPP GA 1 "и" HiPP GA 2 "," Humana GA 1 "и" Humana GA 2 ".

Установено е, че колкото по-високо е молекулното тегло на хидролизатните пептиди, толкова по-голям е рискът от развитие на алергични реакции. В сравнение с протеините от краве мляко, алергенността на протеиновия компонент на продуктите на базата на силно хидролизиран протеин е намалена с 10 000-100 000 пъти, частично хидролизирана - с 300-1000 пъти. Молекулното тегло на пептидите, при които алергенността на хидролизата става минимална, е 1,5 kDa, пептидите с молекулно тегло 3–3,5 kDa в някои случаи могат да причинят алергични реакции.

Всички смеси от този клас са обогатени с комплекс от витамини и минерали в съответствие с физиологичните нужди на децата от първата година от живота и отговарят на изискванията на СЗО за съставния състав, биологичната и хранителната стойност, влиянието върху физическото и психомоторното развитие на децата от първата година от живота [15].

В съответствие с клиничната цел, смесите на базата на хидролизати на млечни протеини се подразделят на терапевтични, терапевтични и профилактични и профилактични (Таблица 7).

Лечебните смеси включват само смеси, получени в резултат на дълбока хидролиза на млечен протеин, които по правило са полуелементи, тъй като в допълнение към модифицирания протеинов компонент те съдържат средноверижни мастни киселини, монозахариди, глюкозни полимери и са напълно без лактоза. Тези продукти са предназначени за деца с тежки прояви на хранителни алергии, причинени от свръхчувствителност към протеини от краве мляко и други хранителни протеини, както и за пациенти с нарушено храносмилане и синдром на малабсорбция на фона на целиакия, панкреатична недостатъчност, дистрофия на чревната лигавица, след резекция на тънките черва и др..

Познаването на характеристиките на липидния и въглехидратния състав на различни терапевтични смеси, създадени на базата на силно хидролизиран млечен протеин, ви позволява да изберете оптималния продукт в зависимост от клиничните прояви във всеки отделен случай. Съставът на липидния компонент на смесите "Alfare", "Nutrilak peptidy MCT", "Nutrilon Pepti TCS", "Pregestimil" съдържа средноверижни триглицериди (до 50% от общото количество липиди), които лесно се разцепват, не изискват емулгиране от жлъчката и участието на панкреатична липаза, в системата на порталната вена, заобикаляйки лимфните съдове. Тези продукти са показани за пациенти с тежки стомашно-чревни прояви на хранителна алергия и синдром на малабсорбция..

При използване на терапевтични протеинови хидролизати е възможно да се постигне значително подобрение в кожните и стомашно-чревни прояви за 2-3 седмици от началото на тяхната употреба и клинична ремисия - след още 2-3 месеца. В същото време при деца с поднормено тегло хранителният статус се нормализира. Продължителността на приложение на тези продукти е индивидуална, средно е 3-4 месеца или повече..

При избора на специализиран продукт, базиран на протеинов хидролизат, също така е необходимо да се вземе предвид наличието или отсъствието на лактоза в неговия въглехидратен компонент, тъй като вторичният лактазен дефицит често съпътства свръхчувствителността на храната, в такива случаи е препоръчително да се използват лекарствени смеси, които не съдържат лактоза (Nutramigen, Frisopep AS ").

Хипоалергенните смеси с частично (умерено) хидролизиран млечен протеин ("NAN GA 1" и "NAN GA 2", "Nutrilon GA 1" и "Nutrilon GA 2") са предназначени само за профилактика на алергични заболявания при деца от високорискови групи за развитие на атопия прехвърлени на смесено или изкуствено хранене.

Пептидният профил и ниската остатъчна алергенност на такива смеси като "Damil Pepti", "Nutrilak GA", "HiPP GA 1" и "HiPP GA 2", "Humana GA 1" и "Humana GA 2", позволяват използването им не само в за превантивни цели, но също така и за лечение на леки форми на алергия към протеини от краве мляко, протичащи без участието на имуноглобулин Е-медиирани механизми [16].

Всички продукти, създадени на основата на млечни протеинови хидролизати, имат горчив вкус и специфична миризма; когато са предписани по време на адаптационния период, са възможни леко втечнени и чести изпражнения, зеленикави или кафяви на цвят, което не трябва да е причина за отмяна на продукта.

Смеси от соев протеинов изолат

Съвременните соеви смеси се основават на соев протеинов изолат, който има съдържание на протеин над 90%, а нежеланите компоненти (несмилаеми въглехидрати, инхибитор на трипсин, лектини и сапонини) се отстраняват по време на производствения процес. Не се използва генетично модифицирана соя при производството на соеви адаптирани храни.

Биологичната стойност на изолат от соев протеин се увеличава поради допълнителното въвеждане на L-метионин и други аминокиселини и е сравнима с млечния казеин. Мастният състав на соевите смеси е представен от смес от растителни мазнини, а въглехидратите са съставени от декстрин-малтоза, царевично нишесте (Таблица 8). По този начин всички соеви смеси не съдържат млечни продукти и лактоза..

Смесите на основата на соев протеинов изолат са обогатени с витаминно-минерален комплекс, а използването на съвременни технологии ви позволява да увеличите абсорбцията на калций, фосфор и желязо.

Формулите за изолат на соев протеин могат да се използват доста ефективно при лечението на хранителна алергия, предизвикана от протеините на кравето мляко. Клиничните наблюдения обаче показват, че при 20-25% от децата през първата година от живота те могат да причинят появата или обострянето на атопичен дерматит или стомашно-чревни прояви на алергия. Нашите проучвания показват, че най-често алергичните реакции се развиват с бързото (в рамките на 1-2 дни) въвеждане на соеви смеси, ранното им предписване (на деца в първите месеци от живота) и обременена алергична анамнеза [14, 17].

За да се предотврати развитието на нежелан ефект при използване на соеви смеси при деца, трябва да се спазват определени условия: най-близките роднини не трябва да имат алергия към соя и бобови растения, детето трябва да е на възраст поне 5-6 месеца (особено при кожно-стомашно-чревни или стомашно-чревни форми на хранителна алергия), постепенно (в рамките на 5-7 дни) въвеждане на продукта в диетата на детето. Трябва да вземете предвид и индивидуалния толеранс на сместа, тя трябва да се използва поне 3 месеца [16].

В допълнение, тези соеви смеси могат да се използват за терапевтично хранене при деца с галактоземия (при тази патология те са първите продукти на избор), лактазна недостатъчност, целиакия като алтернатива на млечните продукти и смеси. Въпреки че признават цялостната хранителна адекватност на търговските соеви смеси, те не трябва да се препоръчват на недоносени бебета..

По този начин използването в педиатричната практика на специализирани храни за кърмачета, получени с помощта на най-модерните технологии, позволява възможно най-скоро да се организира патогенетично обосновано терапевтично хранене, да се отговори на нуждите на болно дете от макро- и микроелементи, да се улесни протичането на патологичния процес, да се подобри хранителният статус и да се ускори постигането клинична ремисия или възстановяване на заболяването.

Литература
 1. Кон И. Я., Сорвачева Т. Н., Пашкевич В. В. Съвременни подходи за хранителна корекция на синдрома на регургитация при деца: метод. препоръки. М., 2004.16 с.
 2. Ръководство за бебешка храна / изд. В. А. Тутелян, И. Я. Коня. M.: MIA, 2004.661 s.
 3. Belmer S. V., Gasilina T. V., Khavkin A. I. et al. Функционални нарушения на храносмилателната система при деца: препоръки и коментари. М.: GOU VUNMTS MZiSR RF, 2006 г. 43 стр..
 4. Сорвачева Т. Н., Пашкевич В. В., Ефимов Б. А. и др. Пребиотични свойства на адаптираната млечна формула "Samper Bifidus": клинична оценка при деца от първата година от живота // Въпроси на съвременната педиатрия. 2002. Т. 1. No 2. С. 75–79.
 5. Ben Xiao Ming, Zhu Xiao, Zhao Wei et al.Влияние на млечната формула, обогатена с галактоолигозахариди, върху чревната микрофлора и ферментацията при недоносени деца // Проблеми на съвременната педиатрия. 2005. Т. 4. No 5. С. 3–6.
 6. Специализирани хранителни продукти за деца с различни патологии // Каталог / изд. К. С. Ладодо, Г. Ю. Сажинова. М., 2000.200 с.
 7. E. H., Grand R. J., Buller H. A. Лактозна непоносимост и дефицит на лактаза при деца // Current Opinion in Pediatrics. 1994; 6: 562-567.
 8. Нови хранителни технологии за деца с целиакия и дефицит на лактаза: ръководство за лекари. М., 2005.87 с.
 9. Нетребенко О. К. За използването на ферментирали млечни смеси при храненето на деца от първата година от живота // Педиатрия. 2002. No 6. С. 80–82.
 10. Хигиенни изисквания за безопасност на храните и хранителна стойност. SanPiN 2.3.2. 1078-01. М., 2002.164 с.
 11. Доклад на съвместната експертна консултация на ФАО / СЗО за оценка на здравословните и хранителни свойства на пробиотиците в храните, включително прахообразното мляко Witn като Lactis Acid Bacteria / Кордоба, Аржентина. 2001: 30.
 12. Шевелева С. А. Медицински и биологични изисквания за пробиотични продукти и биологично активни хранителни добавки // Инфекциозни заболявания. 2004. Т. 2. No 3. С. 86–90.
 13. Насоки за терапевтично хранене за деца / изд. К.С. Ладодо. М.: Медицина, 2000.384 с.
 14. Боровик Т. Е., Ревякина В. А., Макарова С. Г. Диетична терапия при хранителни алергии при малки деца // Руски алергологичен вестник (приложение № 1). 2005.28 с.
 15. Американска академия по педиатрия / AAP. Комисия по хранителни хипоалергенни храни за кърмачета. J. Педиатър. 2000; 106: 346-349.
 16. Медицинско хранене за деца с хранителни алергии: ръководство за лекари / изд. В. А. Ревякина, Т. Е. Боровик. М., 2005.38 с..
 17. Zeiger R. S., Samqson H. A., Bosk S. A. et al. Соева алергия при кърмачета и деца с IgE - асоциирана алергия към краве мляко // J. Pediatr. 1999; 113: 447-451.
 18. Мухина Ю.Г. и др. Особености на медицинското хранене при деца от първите месеци от живота с прогресиращи заболявания на хепатобилиарната система // Руски бюлетин по перинатология и педиатрия. 2004. Т. 49, No 3, С. 59-63.

Т. Е. Боровик, доктор на медицинските науки, професор
В. А. Скворцова, доктор на медицинските науки
К. С. Ладодо, доктор на медицинските науки, професор
Е. А. Рославцева, кандидат на медицинските науки
Н. Н. Семенова, кандидат на медицинските науки
Т. Н. Степанова, кандидат на медицинските науки
SCCH RAMS, Москва