Водата в басейна трябва да бъде 30-31 градуса. Дълбочината на басейна трябва да бъде такава, че водата да достига до средата на сандъка. Броят на повторенията зависи от активността, времето на бременността и вкуса на инструктора. "

БЛАГОДАРЯ. Точно това, което е необходимо.

Хахаха! Покажете ми поне една бременна жена, която НАИСТИНА би страдала от сауна. НЕ НАМЕРЕТЕ
До самото раждане се парех със същите коремчета и всички бяха много добри. Само по този начин се спасих от отоци
Как обичате да твърдите нещо неоснователно, без никакви аргументи.

Хахаха! Покажете ми поне една бременна жена, която НАИСТИНА би страдала от сауна. НЕ НАМЕРЕТЕ
До самото раждане се парех със същите коремчета и всички бяха много добри. Само по този начин се спасих от отоци
Как обичате да твърдите нещо неоснователно, без никакви аргументи.

но някак си е регламентирано времето за посещение на сауната, т.е. колко минути можете да седнете?

страхотен! Благодаря за вашите препоръки
Въпросът ми е малко извън темата. тогава посетихте басейна. къде бяха децата ти. Имате ли с кого да ги оставите? Някой помага?

кажи ми, моля те, исках да отида до басейна за бара
избрах такъв с морска вода
НО там изобщо не изискват никакви удостоверения под предлог, че бременните жени вече се проверяват внимателно

Синус, тя се консултира с гинеите, тя каза, че няма нужда да се страхувате, няма да работи, за да се заразите в басейна)
изучавал Интернет - те пишат едно и също нещо (консултанти от различни клиники)

Купих си епиген и отидох да плувам - това е толкова много, сега ще пия аеробика 2 пъти седмично като щик

MaFka, би било по-добре, разбира се, не просто плувен басейн, а аква за бременни жени - работих само 2 пъти, но много добре разбрах колко полезни са тези дейности като подготовка за раждане. Не можете да направите това самостоятелно, особено в споделен басейн.

Като цяло, доколкото разбрах, след проучване на ситуацията и консултация с гинеколог - можете да отидете на редовен басейн - всичко е наред, основното е да спазвате лична хигиена в душа и на други обществени места и след басейна и душа, използвайте епиген-интим спрей или мирамистин. (Epigen е по-добре, но скъпо, куче)

Момичета, здравей!
И по време на бременност ходих на водна аеробика в басейна на поликлиника Филатов, има и сауна.
http://www.babyswim.ru/
Класовете са просто супер, упражненията са много компетентно подбрани, разбира се, много упражнения. отначало те се страхуваха (особено гмуркане), но след това наистина започвате да усещате чара на тези дейности.След уроци, такава лекота и релаксация едновременно. Да, в комбинация със сауна, просто обичам баните.

Между другото, там се изискват сертификати, без тях те няма да бъдат разрешени.

Бременност, спа и плуване

И също такъв въпрос, кой е плувал и ходил много на басейн по време на бременност и до кога? Искам да си купя абонаментен билет, но чух ревю, че ако не съм плавал много преди това, по-добре не. Просто не съм супер плувец... мога да плувам много, но се уморявам и се напрягам... не мога напълно да се отпусна на водата.

Благодаря предварително за отговорите!

 • Начин на живот - бременност
  • 3 Външен вид и лични грижи
  • 6 Продукти за бременни жени
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Документи, обезщетения и плащания
 • 3 Срок на бременността
 • 4 Тегло, наддаване на тегло
 • 5 Подготовка за раждане
 • 6. Форма и размер на корема
 • 6. Информация за бременни жени
 • 6 Понижено до бебето
 • Разни

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

През цялата бременност ходих на басейн и сауна! Аз също не съм плувец, просто пръснах във водата)

Акушерката е имала право да ходи на сауна след 12 седмици. Отидох в „най-готиния“ спа център, до 70 градуса за кратко, максимум 10 минути. Плувах 1-2 пъти седмично за удоволствие, не до степен на умора, докато басейните не бяха затворени за лятото. Не ходих на джакузи или под масажни струи - страхувах се от механични травми на корема и инфекции в гореща вода. Очаквам с нетърпение началото на новия сезон. Като цяло от самото начало ми беше казано, че мога да провеждам всякаква дейност, която мога. Затова направих фитнес и умерени силови тренировки. Едва след това прочетох морето от публикации и информация, която прегряването влияе негативно върху развитието на плода през първия триместър. На скрининговия ултразвук всичко беше ок, надявам се, че е така.

невъзможно е, тъй като научих за близнаци, като цяло станах супер мега предпазлив. Защо да рискувам? Спа центърът определено не е възможен, джакузито е прегрято и сауната също. Е, ако слушате английски лекари, значи бременността не е болест и всичко е възможно)) Дори летенето на 26 седмици с близнаци каза моята акушерка... Хм.

Ооо, имате близнаци! Поздравления)) Не съм виждал преди да сте били на ултразвук))

Отидохте на първия ултразвук едва на 12 седмици?

Страдате ли от токсикоза? Аз съм с един - понякога страдам толкова много, толкова зле, така че мисля в такива моменти, но какво да кажем за момичета, които са бременни с близнаци.

Чудесно е! Имах и аз, в началото дори си помислих, че имам момче, бременността мина без токсикоза. Просто стана някак трудно внезапно след около 26 седмици. Засега най-важното за вас е да се насладите на това специално време.

Да, при нас първият ултразвук е възможен само на 12-13 седмици и преди това изобщо няма тестове и проверки! Но сега ще отида там с близнаци, сякаш да работя))

Не се безпокой! Ако трябва да ходите по-често, това е за ваше добро))

Между другото, питахте ли дали можете да плувате в морето? Отидете в спа центъра? По някакъв начин се страхувам, докато не разбера, че всичко е на куп при нас)))

Имам посещение и в сряда. Ще попитам за плуване))

Кажете ми, ако не е мързелив, какво пита акушерката? Има резервиран цял час.

Вече имам планирани 4 посещения в близко бъдеще през следващите две седмици!

Благодаря! Затова написах всичко подробно! Мисля, че във Финландия е същото. Е, какво казахте за болестта ми, трябва да попитам майка ми от какво съм болна и да го преведа на английски или фински)) Какво казахте за семейството? Дори не знам от какво е боледувал някой, срамота е да си призная по дяволите)))

Уау, толкова много? Надявам се, че сте добре?

Е, честно казано, никой не боледуваше от нищо, никога не бях болен, не пушех, съпругът ми, спортист никога не пушеше, пиеше само по празници... така че имаме нулева рискова група))

А относно броя на посещенията - тъй като са две, след това те се разглеждат по-подробно, всичко е наред, само на първия ултразвук беше измерен един, а втория беше трудно да се види, така че скоро ще отидем отново!

Били ли сте вече на ултразвуково сканиране или ще е първото? Бях ужасно притеснен пред него!

сигурно ще имам същата история... поне да показвам снимки на болести))) Не разбирам, но не искам да се правя на глупак. Имат ли предвид рубеола и варицела? Мама трябва да се обади на chtol, може би си спомня

Вие сте умни със съпруга си))) Аз съм точно като вас, спортист)) Но съпругът ми ще купува и изяжда тонове шоколадови бонбони))))))

Толкова е добре, че за вас се грижат!

Бях на 7 седмици и гледах сърцето, в сряда първата прожекция, аз също се разклащам.)))) Получавате първата прожекция беше?

Направихме ултразвуково сканиране, но беше взета и кръв... вероятно това е скрининг! Освен това съм страшно притеснен, че с децата всичко е наред.!

И заболявания като диабет, високо кръвно налягане, вени и всичко това!

Благодаря ти! Утре ще работя по превода)))

Съпругът ти е умен! Той прави хокей за цял живот?

плуване е възможно, приятелят ми отива на басейн, но е по-добре да се въздържат от сауни! не се препоръчва прегряване!

ja u акушерка sprawivala и mne skazali 4to ni saunu, ni dzakuzi nelzja! naslazdajtesj basseinom!

до 12 седмици, треската е противопоказана при всички бременни жени. треската може да повлияе развитието на плода. Много искам да отида до банята, но ми казаха само в топла. Вече е възможен втори триместър, но все още не рискувам. пишете в интернет, ако не сте ходили до банята преди това не ходете. Отидох, защото мисля, че мога. басейнът дори се препоръчва, но и внимателно. до 12 седмици, плацентата се формира и тогава детето ще бъде в черупката си, но засега всичко е отворено. наложително е да се правят домашни тампони, за да се затвори влагалището от изтичане на вода. и така се препоръчва басейнът. купете кръг и плувайте в кръг, тонусът на матката ще премине по време на такова плуване, но изчакайте до 2-ри триместър. и се консултирайте с гинеколог. имаме басейн, където водата е толкова хлорирана, че е опасно за бременна жена да отиде там. разберете всичко за санирането на мястото, където отивате

Сауната определено не си заслужава, както и в джакузито. Можете да плувате, просто се опитайте да не се пренапрягате. Като цяло, ако не сте плували преди, тогава не си струва, по-добре е да ходите повече)

сауната и джакузито не биха рискували. и басейнът в умерени количества е възможен и необходим, ако разбира се няма заплаха

Обикновен басейн. Бременните жени могат да ходят?

Не съжалявах за собствената си, явно - ходих преди да раждам - ​​2 дни преди раждането плувах за последно - седмици 38 - 39 бяха :)

и какво е имала предвид - не знам - добре, фактът, че водата е хлорирана, вероятно не е полезен

Лекарите все още са презастрахователи, те са склонни да го казват. Бизнес на всеки, но според мен не можете да се предпазите от всичко. Като цяло плуването и водата за бременни жени е най-добрият (ако не и единственият наличен) спорт..

Не се говореше за някакъв специален басейн. И къде са такива специални басейни като цяло? У нас няма басейни, където всички да бъдат проверени на 100%. Казаха ни само, че ако лигавицата запуши, тогава е по-добре да не ходим.
Между другото, за справка:

Защо басейнът, плуването за бременни жени е полезно?

Бъдещите майки по време на бременност се опитват внимателно да следят здравето си, да ядат здравословни храни и да спортуват - като цяло те предприемат цял ​​набор от дейности, които имат благоприятен ефект върху здравето на нероденото дете. Ако всичко е ясно с храненето, то по отношение на физическата активност много бременни жени често имат съмнения. Възможно ли е да спортувате, без да навредите на детето и да подобрите здравето си? Нашият отговор е, че е възможно и дори необходимо! И нищо повече от плуването в басейна няма да ви помогне с това. Е, защо класовете в басейна са полезни и има ли противопоказания за бременни жени към този вид физическа активност - ще разгледаме в днешната статия.

Ползи от плуването в басейна за бременни жени

Всички прекрасно знаем, че когато се потопи във вода, тялото придобива лекота и безтегловност. Ето защо, за бременни жени, особено през последните месеци на бременността, потапянето във вода помага малко за облекчаване на гръбначния стълб и мускулите от натоварването, облекчаване на болките в гърба и намаляване на натиска върху ставите. В допълнение, с устойчивостта на тялото към вода, има лек и приятен масаж на външните и вътрешните органи на малкия таз, както и на мускулите на цялото тяло на бременната жена. Също така класовете в басейна се препоръчват за онези жени, които са изправени пред проблема с отока. Важно е да се отбележи, че тези майки, които редовно посещават басейна по време на бременност, нямат проблеми с лактацията след раждането, поради притока на кръв към гърдите и сърцето по време на плуване. И разбира се, благодарение на устойчивостта на движение във водата, консумацията на енергия се увеличава, което помага да се поддържа оптимално тегло и да не се напълнява..

Гмуркането носи огромни ползи за тялото на бременна жена, тъй като когато задържа дъха си, вашето бебе активира всичките си резерви и свиква с липсата на кислород. Това е много полезно по време на раждане и раждане, когато кислородът не тече към бебето..

Не е тайна, че плуването в басейна е отлично решение за втвърдяване на тялото. Следователно онези бъдещи майки, които са избрали басейна, са по-малко склонни да се разболеят и успешно да укрепят имунитета си..

Що се отнася до психичното здраве, плуването в басейна също насърчава релаксация, облекчаване на умората и стреса. Престоявайки във водата, бременна жена балансира психологическото си състояние, отървава се от страховете, с една дума - медитира. Психолозите препоръчват да помните онези чувства на лекота и спокойствие, които ви посещават в басейна и да помнят това състояние по време на раждането и раждането..

Плувен басейн по време на отзиви за бременност

Публикация "Мишка" 07 юли 2007, 17:09

 • Цитат

Публикувано от Ева »07 юли 2007, 21:02

 • Цитат

Публикувай vo-xena »09 юли 2007 г. 04:07 ч

 • Цитат

Публикувано от pink_marmalade »09 юли 2007 г. 09:10 ч

 • Цитат

Публикувай vo-xena »09 юли 2007, 23:58

 • Цитат

Публикувано от Eleanor »12 юли 2007 г. 17:03

 • Цитат

Публикация "Мишка" 12 юли 2007, 20:23

Там едно момиче е помолено да напусне работата по обяд. От 13:00 до 14:20. Опитайте се да говорите с началниците си, може би те ще ви пуснат. В крайна сметка топлината е такава на улицата и на закрито. А басейнът е толкова добър.

 • Цитат

Публикация от pink_marmalade »13 юли 2007 г. 22:55

 • Цитат

Публикувано от Sweet Tata »16 юли 2007 г. 23:57

 • Цитат

Публикувано от taxa13 05 октомври 2007 г. 12:21 ч

И аз отивам с приятеля си до "Заря" (това е на Горки) и плувам просто така, пълзя за себе си - а вие тренирате дишането и упражнявате както трябва, плюс ние правим разтягане във водата. ето.
Въпреки че по принцип там имаме и група за бъдещи майки, но кой и как я води - не знам.

 • Цитат

Публикувано от Агата »17 ноември 2007, 18:17

taxa13 написа: Здравейте всички.

И аз отивам с приятеля си до "Заря" (това е на Горки) и плувам просто така, пълзя за себе си - и вие тренирате дишането и физическата активност както трябва, плюс ние правим разтягане във водата. ето.
Макар че по принцип там имаме и група за бъдещи майки, но кой и как я води - не знам.

Здравейте! Все още ли вървите? Можем ли да си правим компания? Между другото, курсовете се провеждат в Заря, но те са в много неудобно (за мен) време в 12.00 във вторник и четвъртък.
Освен това, с всички разходи за 8 урока на месец. 1800 РУБЛИ Тук.

 • Цитат

Съобщение от Babukh »17 ноември 2007, 19:24

Колко страшно е да се видиш в децата!

И защо всеки пазач мисли за себе си като режисьор?

 • Цитат

Публикувано от Юджийн »22 ноември 2007, 11:00

 • Цитат

Post UNIQUE 22 ноември 2007 г. 11:31 ч

Бременност и плуване. Б. и морето

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Adel77
Създаден преди 20 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 6 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 22 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 21 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 6 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 21 часа

Автор: AnyVova
Създаден преди 3 часа

Автор: karmen9080
Създаден преди 21 часа

Автор: Аринаааа
Създаден преди 5 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

38mama.ru - за родители на Иркутск, с любов!

Новини:

 • Помощ, често задавани въпроси
  • Често задавани въпроси и отговори, решаване на проблеми
  • Помощ за функции на форума
 • [Правила]
  • Правила на форума
  • Споразумение за регистрация
  • Правила на раздела
 • Да вляза
 • Регистрация
 • DAD + MAMA = сайт за родители на Иркутск "
 • Планиране, бременност и раждане "
 • Бременност "
 • Бременност и плуване

Автор Тема: Бременност и плуване (Прочетено 12612 пъти)

0 члена и 1 гост разглеждат тази тема.

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Посещения на плувен басейн по време на бременност

Здравейте!
Момичета, моля, кажете ми, мога ли да ходя на басейн по време на бременност? Не е ли вредно? А какво ще кажете за джакузито? Благодаря на всички за отговорите!

Прочетете 58 коментара:

Според мен басейнът е много полезен за бременни жени! Това е добро безопасно упражнение, масаж и т.н.))
ще има желание. ))

Anastacia84, благодаря за мнението!

Преди няколко години почивах в Партенит и отидох в делфинариума. И така, момичето-дресьор на тези делфини беше Б. И срокът беше вече 6 месеца, коремчето беше ясно видимо. Така че тя правеше такива неща там: плуваше и се гмуркаше и дори пързаляше по гърба на делфина! Тогава си мислех и не се страхувам! Но вероятно тя го е направила с разрешението на лекаря. Бях във възторг!

AleksaQueen е дори полезно да ходи на басейн, моята приятелка ходи няколко пъти с нас, със сигурност не е плувала и не се е гмуркала, но каза, че водата отпуска, а тя просто се влачи от джакузито! Цялата й бременност бе измъчвана от болки в гърба

Натуся, леле! Страхотен.

Ето, изрезка от статията
Плуването в басейна за бременна жена - добро или лошо? Какви мисли не им идват на ум при жените, които решат да плуват в обществен басейн. И изглежда сте сигурни, че искате да плувате, искате да си спомняте активен начин на живот поне няколко пъти седмично, мечтаете бързо да влезете във форма след раждането. Но в същото време разбирате, че освен вас, поне още 100 души плуват в басейна на ден и не всеки има еднакви лекарски сертификати... Но основната ви задача е „да не навредите на бебето“... Какво да правите в това случай?

Практиката на водни упражнения за подготовка на бременни жени за раждане съществува от началото на 80-те години. Освен това акушер-гинеколозите настояват за задължителното посещение на такива класове..

Що се отнася до традиционното ни мнение за плуването за бременни жени, то идва от някои много погрешни предположения. Първото предположение се отнася до отношението към бременна жена като към пациент със съответно наложено й многобройно „не“. Бременността не е противопоказание за престоя във вода! Второто предположение се отнася до самото понятие „плуване“, което обикновено се свързва с интензивни движения и тежки упражнения. В нашия случай не говорим за спортно плуване, а за специално разработени упражнения за бременни жени, изпълнявани във водата, включително специални движения по плуване, строго дозирани според натоварването и имащи общоукрепващ характер. Такива дейности позволяват на всяка жена на всеки етап от бременността да се възползва от упражненията във водата..

Плуването в басейна е един от най-ефективните аспекти на подготовката за раждане и най-обичан от жените. Можете да проверите това, като погледнете жена, която си тръгва след водна тренировка. Очите й блестят, тя има увереност в здравето, красотата и способностите си. Тъй като водата преди всичко има релаксиращ ефект. С нарастването на детето не само теглото и размерът на корема се увеличават, но и цялото тяло става тежко за движение. И във водата става безтегловност, движенията се улесняват и отокът намалява или изчезва напълно. Много е важно да давате на тялото си почивка поне веднъж седмично. Освен това бебето ви също се подготвя за раждане по време на занимания в басейна, когато правите упражнения във водата, за да задържите дъха си.

Плуването по време на бременност: правила за безопасност, които често се забравят

През лятото водните процедури са не само приятни, но и полезни за бъдещата майка. Следователно плуването остава една от най-нежните и приятни физически дейности, особено по време на бременност. Въпреки това, за да може бременната жена да влезе безопасно във водния елемент, трябва да се вземат предвид някои правила и нюанси..

Елена Курбатова
Лекар-терапевт, Воронеж

Защо плуването е полезно за бременни жени? Един от най-важните моменти е, че тялото става по-леко във вода и теглото на бъдещата майка, което постепенно се увеличава с растежа и развитието на бебето, практически не се усеща. Това е така, защото плътността на водата е по-голяма от плътността на въздуха (особено солената вода), така че водата изтласква по-малко плътни тела и човешкото тяло е в състояние на полугравитация. Това кара не съвсем познати сигнали да навлизат в мозъчната кора от опорно-двигателния апарат, сърцето, белите дробове и други органи. Следователно, отговорите на мозъка също се променят: увеличава се дълбочината на дишането, работата на сърдечно-съдовата система, биоритмите, подобрява се сънят, активира се метаболизмът и т. Н. Затова плуването по време на бременност се счита за най-доброто „лекарство“ както срещу безсъние, така и срещу прекомерно нервно напрежение.

Подобна физическа активност по време на бременност не причинява сътресения на тялото, което може да бъде опасно в интересна позиция. Можете, например, дори да бягате или скачате във водата, без да навредите на бебето. Няма изразен ефект върху гръбначния стълб, ставите, лигаментния апарат; мускулите се отпускат, особено мускулите на гърба, които са много стресиращи по време на бременност.

Устойчивостта на водата при извършване на движения играе ролята на масаж, увеличаване на притока на кръв във всички органи и системи, активиране на метаболитните процеси, доставка на кислород и хранителни вещества както на майката, така и на бебето, поради този ефект се подобрява работата на венозните клапи на краката (профилактика на разширени вени, хемороиди) и съответно изтичането на кръв се нормализира. Всичко това предотвратява появата на отоци, които са чести спътници на бременността..

По време на плуване по време на бременност работата на дихателната и сърдечно-съдовата системи се подобрява и тренира, защото за да се вдишват и издишват е необходимо да се преодолее съпротивлението на водата, така дихателните мускули постепенно се укрепват. Този ефект е и върху мускулите на гърба и корема..

Ако плувате редовно по време на бременност, централната нервна система започва по-пълно да регулира дейността на сърцето: ударният обем на сърцето се увеличава, тонусът на артериалните съдове се нормализира, поради което кръвното налягане, ако е било понижено, се повишава и ако е било повишено, може да се нормализира.

Плуването върху бременни жени също има отличен втвърдяващ ефект: повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятни условия на околната среда (главно към студ и резки температурни колебания). И така, водата има по-ниска температура от човешкото тяло, дразнещо рецепторите за студ, следователно при редовно потапяне във вода регулирането на топлината ще се подобри, устойчивостта на студ, променящите се температурни условия ще се увеличат, като по този начин намаляват податливостта към настинки, което ще повлияе положително на благосъстоянието и здравето на майката и бебе.

Плуването по време на бременност: внимание към детайлите

Плувайки, бременната жена трябва да обърне внимание на някои моменти:

 • Бременната жена не трябва да плува твърде често (ежедневно или няколко пъти на ден) и повече от 30 минути, това може да доведе до преумора на бъдещата майка.
 • Нежелателно е да останете в мокър бански дълго време след къпане: топла и влажна среда, която вероятно съдържа патогени, допринася за обостряне на кандидоза или цистит.
 • След като сте решили да плувате, трябва да запомните, че трябва да влизате във водата постепенно, този процес трябва да отнеме около 5-7 минути, за да не предизвика хипотермия и гърчове. Също така е нежелателно веднага да влезете във водата след дълъг престой на слънце, препоръчително е да се охладите на сянка, така че да няма рязък спад на температурата.
 • Нежелателно е бъдещата майка да плува в резервоари със застояла вода: съществува висок риск от инфекция на уретрата с развитието или обострянето на цистит, млечница и поява на други заболявания. Освен това е нежелателно да посещавате басейна с голям брой хора и не много качествено почистване. Също така може да доведе до поява или обостряне на много урогенитални заболявания (млечница, цистит, хламидия и др.) И алергии. Освен това, при голяма тълпа от хора, бременната жена ще се чувства неудобно да плува или може случайно да бъде избутана. Ето защо е по-добре да изберете басейни, където се провеждат уроци специално за бременни жени или да посещавате общите сутрин, когато водата е по-чиста и има по-малко посетители. Трябва да обърнете внимание как се дезинфекцира водата. По-добре е това да са съвременни методи без използване на хлор (озониране, йонизация) с редовна смяна на водата.
 • Когато почивате и плувате по време на бременност в естествени резервоари, препоръчително е да изберете позната зона (където няма неизвестни и опасни дънни релефи, дупки, водовъртежи, камъни, бързи или студени течения).
 • Когато плувате в басейна по време на бременност, трябва да обърнете внимание на наличието на специални парапети отстрани, така че да е удобно да останете във водата (когато правите упражнения за водна аеробика или ако бъдещата майка е уморена). За да не се подхлъзне, препоръчително е бъдещата майка да е в басейна в специални гумирани плувни чехли, които държат добре на крака и не се плъзгат.
 • Не трябва да плувате в студена вода. Температурата на водата трябва да бъде най-малко 22 ° С.
 • Преди да отидете на плуване, особено преди да посещавате уроци в басейна, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който следи бременността.
 • Освен това бременните жени не трябва да плуват, ако се чувстват зле..

Плуване по време на бременност: бъдете внимателни, конвулсии!

Бременните крампи са неволни, болезнени мускулни контракции. Доста често се появяват при бременни жени и по време на плуване. В повечето случаи това се отнася до мускулите на прасеца. Острите болезнени усещания в мускула, свит от спазъм, обикновено продължават няколко минути, след това напрежението отслабва, болката отслабва, става болезнена, но дискомфортът може да продължи до няколко дни. Такива припадъци, дори и да не са силно изразени, са доста опасни, тъй като поддавайки се на паника, бъдещата майка може да загуби контрол над тялото си и последиците да не са най-благоприятни.

Първа помощ при спазми при бременни жени

 • На първо място, трябва да се успокоите, тъй като паниката може допълнително да увеличи мускулния спазъм..
 • Опитайте се да излезете от водата възможно най-скоро, защото е много по-лесно да облекчите спазмите на сушата. Обадете се на някой за помощ, ако не можете да се измъкнете сами.
 • Ако мускулен спазъм се е случил, например, далеч от брега (това се отнася за естествените резервоари), не плувайте трескаво обратно. Така можете бързо да се уморите и спазмите няма да намалят. Необходимо е да се опитате да се отпуснете, да дишате дълбоко и бавно (тъй като честото и нервно дишане може да наруши доставката на кислород на бебето или да доведе до прекомерно свиване на мускулите на матката, както и да наруши притока на кръв в спазматичния мускул и да затрудни отпускането).
 • Има два начина да се отървете от спазми във водата: легнете по гръб, поемете дълбоко въздух, за да можете да останете във водата. След това, придърпвайки коляното към гърдите, хващайки крака, трябва рязко да го издърпате към себе си. Препоръчително е да държите крака в това положение възможно най-дълго - ако е възможно, докато спазмите изчезнат, поемете дълбоко въздух отново и се опитайте да разтегнете мускула колкото е възможно повече (това обаче е по-подходящо за онези бъдещи майки, чийто корем не е много голям и манипулацията е лесна за извършване). Вторият вариант е подходящ за почти всички: трябва да поемете дълбоко въздух, да потопите главата си във водата, като заемете положението на плувка, да хванете палеца на затворения крак с противоположната ръка, да издърпате пръста си към себе си, в същото време е желателно да се опитате да изправите крака си в коляното.
 • На брега, свитият мускул също трябва да бъде плътно изтеглен и след това опънат. За целта хванете пръстите на краката, дръпнете ги рязко към себе си (докато дърпате петата от себе си) и въпреки болката се опитайте да задържите ходилото в това положение. В същото време е необходимо силно да масажирате напрегнатия мускул. Като алтернатива може да се приложи лед след облекчаване на спазма за намаляване на болката (10-15 минути).
 • Ако кракът не е много стегнат или бъдещата майка чувства, че й предстои свиване на мускул и тя може свободно да достигне дъното, тогава можете просто да застанете на изправени крака с пълен крак.
 • След като сте се справили с крампа във водата, препоръчително е да пиете вода: това ще нормализира водно-солевия баланс в тялото и ще намали болката в краката след спазми, както и ще предотврати последващи гърчове (т.е. вероятността от повтарящи се гърчове след отстраняване на вече съществуваща конвулсия) За да се предотврати появата на внезапни мускулни крампи, препоръчително е да се приемат магнезиеви добавки в комбинация с витамин В6: това ще подобри нервно-мускулните импулси в мускулите и съответно ще ги нормализира. Преди да го вземете обаче, е задължително да се консултирате с лекаря, който наблюдава бъдещата майка..

Защо се появяват крампи при бременни жени?

Най-често гърчовете при бременни жени се развиват по следните причини:

 • умора, продължително физическо натоварване по време на плуване, продължително интензивно или рязко натоварване на мускулите на краката по време на плуване (това важи особено за нетренирани и слабо тренирани мускули, например след силно отблъскване на краката отстрани на басейна или дъното);
 • дехидратация на организма (например при ранна токсикоза, когато обилното често повръщане води до загуба на течност в организма и заедно с него калиеви, калциеви, натриеви соли, дисбаланс в техния баланс, което води до нарушаване на мускулното свиване и отпускане);
 • предишни наранявания на мускули и връзки;
 • свиване на кръвоносните съдове поради излагане на ниски температури при плуване в студена вода или при навлизане във вода след продължително излагане на слънце (при рязко охлаждане настъпва остър спазъм на кръвоносните съдове). Кръвният поток в мускулите на краката, тяхната инервация се нарушава и възниква спазъм;
 • по-често в студена вода намалява мускулите при онези бъдещи майки, които имат хронични заболявания на гръбначния стълб, тъй като вече има предразполагащи фактори за поява на гърчове (поради дистрофични промени в прешлените, наличието на херния, изпъкналости и така може да се наруши инервацията и притока на кръв в мускулите на краката, за на което те реагират и в хладка вода може да се влоши);
 • липса в организма на определени микроелементи (по-специално калций), които участват в процеса на нормални мускулни контракции.

Кой не може да плува?

Можете да плувате за бременни жени на всеки етап от бременността, но има противопоказания за такъв нежен вид физическа активност. Не плувайте:

 1. с тежка токсикоза, когато честото повръщане се притеснява, тъй като това състояние може да доведе до дисбаланс на калий и натрий в организма и да провокира спазми във водата или да доведе до понижаване на кръвното налягане по време на резервоар и влошаване на общото благосъстояние по време на плуване;
 2. ако бъдещата майка преди това е имала спонтанни аборти или преждевременно раждане, за да не провокира промени в тонуса на матката, които могат да бъдат опасни за протичането на бременността;
 3. с обостряне или наличие на възпалителни заболявания (например цистит, млечница), опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови заболявания (например хипертония с често повишаване на кръвното налягане над 140/90 mm Hg, което може да провокира пре- или еклампсия ), с обостряне на остеохондроза, артрит и др.;
 4. с различни нарушения в хода на бременността: кървене, многоводие, повишен тонус на матката (което може да се прояви чрез спазмирани болки по време или след плуване, особено в относително хладна вода);
 5. ако бъдещата майка се притеснява от чести спазми в мускулите на краката, също не си струва да влизате във водата дълго или дълбоко, особено ако е хладно.

Басейн по време на бременност - полза или вреда?

Съвременната бременна жена не е толкова спокойна и миролюбива, достойна, но, понякога дори пасивна, жена, която е била преди десетилетия. Настоящите бъдещи майки са много активни, целенасочени и любопитни. Те не могат да седят на едно място, искат да видят всичко, да знаят всичко и да не забравят за себе си, любимата си. Днес те имат възможност да избират занимания по свой вкус, като същевременно не забравят за тялото. През последните години плуването се превърна в тенденция в това отношение при бременните жени. Но дали е толкова полезен, колкото и популярен, и има ли някакви ограничения за упражнения на вода - ще говорим за това в статията.

 1. Могат ли бременните жени да ходят на басейн?
 2. Ползи за бременни жени от плуване в басейна
 3. Предпазни мерки и противопоказания
 4. Пул за майчинство и големи заблуди
 5. Заключение

Могат ли бременните жени да ходят на басейн?

Бременността не е болест, а един от незабравимите периоди в живота на жената. Да, бъдещата майка не винаги се чувства добре - хормоналните промени в тялото влияят, но това не е причина да прекарате цялата бременност в легнало положение на дивана. Спортните дейности подобряват не само физическото благосъстояние, но и настроението на човека. Освен това не забравяйте, че заседналият начин на живот може да повлияе негативно на хода на бременността: има рискове от неуспех на бременността, симптомите на токсикоза се засилват и трудовата дейност се развива слабо. Така че защо да не отделите няколко часа за осъществима физическа активност.?

От друга страна жените не трябва да се притесняват, докато очакват бебе. Как да бъде?

В този случай плуването в басейна за бременност е идеалният вариант за безопасна физическа активност с ползи за здравето. Естествено, не говорим за високоскоростно плуване на дълги разстояния. Но плуването за удоволствие със собствено индивидуално темпо или добре структурирани дейности не само не пречат, но се препоръчват за жени в позиция. Плуването за бременни жени ще бъде полезно по всяко време: от самото зачеване до момента, в който щепселът се свали, което не може да се каже за посещение на солариума в интересна позиция

Ползи за бременни жени от плуване в басейна

Упражненията във водата имат благоприятен ефект върху тялото на жената, която очаква бебе. В специална позиция с натоварвания, необичайни за тялото, ефектът става от голямо значение:

 • във водата намалява натоварването на опорно-двигателния апарат, включително гръбначния стълб;
 • активира се работата на сърдечно-съдовата система, което е важно за проблеми с налягането и разширени вени при бременни жени. Сауната има същия ефект по време на бременност;
 • благодарение на „масажа“ с вода, тялото на жената се отървава от отоци по-добре и по-бързо;
 • различни видове упражнения, включително просто гмуркане, помагат както на жената, така и на бебето да се подготвят физически за предстоящото раждане;
 • правилното дишане по време на плуване също е полезно по време на раждането;
 • плувен басейн по време на бременност ще позволи на жената да се отърве от наднорменото тегло, натрупано над нормата;
 • освен че облекчава физическия стрес, водата успокоява психологически, облекчава стреса и умората.

За да могат класовете в басейна да донесат на бременната жена изключително голяма полза от максималното му проявление, трябва да се спазват определени правила.

Предпазни мерки и противопоказания

Въпреки факта, че отговорът на въпроса дали бременните жени могат да плуват в басейна е недвусмислено положителен, не забравяйте за мерките за безопасност и някои правила:

 • когато избирате басейн за класове, попитайте предварително за условията, квалификацията на обучителя, изискванията за допускане на посетители до басейна (сертификати, анализи и др.);
 • предпочитание трябва да се дава на басейни с озониране или пречистване с ултравиолетова вода, с течаща или морска вода;
 • в никакъв случай не трябва да поглъщате хлорирана вода в басейна;
 • преди да започнете уроци, трябва да се консултирате с лекар от антенаталната клиника;
 • за такива дейности жената не трябва да може да плува;
 • можете да започнете класове дори по време на планирането на бременността;
 • гмуркане, излизане и престой във водата, не трябва да правите прекалено резки движения, за да не загубите равновесие;
 • през първия триместър, с добро здраве, можете да правите упражнения в басейна за бременни жени в продължение на половин час през ден;
 • в по-късните етапи на тренировка ще се изисква удобен бански, който няма да стиска стомаха;
 • основният критерий за продължаване / спиране на упражнението или упражнението като цяло трябва да бъде благосъстоянието на бременната жена;
 • не забравяйте за личната хигиена преди и след часовете в басейна.

Въпреки целия благоприятен ефект върху тялото на бременна жена, упражнения във вода, ето списък с някои ограничения и противопоказания, поради които такива дейности ще трябва да бъдат изоставени:

 • заплахата от преждевременно прекъсване на бременността;
 • други причини по време на бременност, поради които физическата активност трябва да бъде ограничена или възложена на почивка в леглото;
 • маточно кървене или обилни вагинални секрети;
 • силни прояви на токсикоза;
 • алергия към хлор (за хлорирани басейни);
 • обостряне на хронични заболявания;
 • систематично влошаване на здравето след тренировка;
 • изпускане на лигавицата.

Ако бременната жена е силно привлечена от положителното влияние на класовете в басейна, тя иска да плува, но в същото време може да има поне един елемент от списъка с противопоказания, тогава това е ясен сигнал, че това начинание трябва да бъде.

Пул за майчинство и големи заблуди

Популярността на този вид дейност за бъдещите майки е съвсем естествено придружена от дискусии, спорове дали е възможно бременните жени да ходят на басейн и дали е необходимо.

Информацията, която може да се чуе от приятели и познати, не винаги е вярна. Така се появяват заблуди, които след това бързо се разпространяват сред бременните жени. За плуването в басейна най-често се чуват следните аргументи:.

 1. В басейна инфекцията може да проникне в бебето. Както и по въпроса за къпане по време на бременност, това мнение не е вярно, при условие, че щепселът все още не се е откъснал, което предпазва бебето в утробата от различни инфекции. Заплахата тук може да бъде до известна степен за майката, ако погълне вода от басейна, ходи боса под обществен душ или избере басейн, в който не са необходими тестове за посещение;
 2. Плуването в басейна е само подготовка за раждане във водата. Ползите от упражненията във вода за бременна жена не се определят от желания тип и позиция на раждането. Тези дейности сами по себе си имат благоприятен ефект върху тялото и благосъстоянието на всяка бременна жена;
 3. Упражненията във вода са гаранция за лесен труд. Никой не може да предскаже точно кога и как ще се случи раждането, както и да гарантира, че то ще бъде перфектно. В часовете в басейна можете да се научите да слушате, чувате и контролирате тялото си само в очакване на момента, в който се роди бебето.

Заключение

Поради факта, че женското тяло претърпява доста остри и драматични промени по време на раждането на бебе, бременните жени не винаги се чувстват физически толкова добре, колкото са доволни от позицията си..

Но вместо да лежи и да страда от трансформацията на собственото си тяло, жената може да намали дискомфорта си чрез безопасни и здравословни дейности в басейна. Това не е спортно обучение или състезание, а възможност да се насладите на бременността с ползи за здравето и добро настроение..

Позволихте ли си да посетите басейна по време на бременност? Някой се опита да ви „набоде“ с безпочвени страхове и предупреждения? Как се почувствахте по този въпрос? Очакваме вашите коментари и връзки към тази и други статии от уебсайта на нейните деца.