Басейнът за бременни жени е не просто приятно забавление, а истинско спасение за уморен гръб и подути крака. Пребиваването във водата позволява на бъдещата майка да забрави за известно време за силата на гравитацията и да даде пълна почивка на напрегнатите мускули. Редовното плуване помага за укрепване на имунната система, повишава издръжливостта, учи ви да контролирате дишането и е един от методите за подготовка за предстоящото раждане.

Ползи от басейна за бременни жени

Преди около десет години повечето гинеколози забраниха на пациентите си да посещават обществен басейн, като се позовават на недостатъчна чистота на водата и висок риск от заразяване с инфекциозни заболявания. Днес ситуацията се е променила и все повече лекари не само позволяват, но и съветват жените да плуват в басейна по време на бременност. Каква е причината?

 • Първо, новите басейни придобиват модерни системи за пречистване на водата и рискът от заразяване с инфекциозни заболявания намалява..
 • На второ място, много фитнес центрове и спортни съоръжения организират специални класове за бременни жени. Има отделна зона за бъдещи майки, където жените могат да плуват, без да се страхуват от случайни сблъсъци с други посетители на басейна.
 • На трето място, медицината не стои неподвижна и днес се смята, че ползите от плуването в басейна са значително по-големи от възможната вреда за майката и детето. Следвайки определени мерки за безопасност, потенциалните рискове могат да бъдат сведени до минимум.

Плуването в басейна има благоприятен ефект върху протичането на бременността и състоянието на плода:

 • Пребиваването във водата облекчава напрежението от мускулите на гърба, тазовите кости и стави и гръбначния стълб. Тези органи са под голямо напрежение по време на бременност. Плуването ви позволява да облекчите стреса и да облекчите жената от болка и дискомфорт.
 • Плуването укрепва гръдните мускули, учи ви да контролирате дишането, което ще бъде от полза по време на раждането.
 • Редовните занимания в басейна повишават издръжливостта и стимулират имунната система. Забелязано е, че жените, които водят активен начин на живот, по-рядко страдат от настинки по време на бременност.
 • Плуването е чудесен начин за облекчаване на стреса, изключване на главата, успокояване и отпускане. За много жени 45 минути в басейна се превръщат в истински отдушник в поредица от работни дни..

Басейн в подготовка за раждане

Плуването в басейна е един от етапите на подготовка за предстоящото раждане. Докато е във водата, бременната жена научава три важни неща:

 • Контролиране на дълбочината и силата на дишането.
 • Издръжливост и равномерно разпределение на натоварването.
 • Отпуснете мускулите си.

На плуването се отделя специално внимание в перинаталните центрове, които подготвят жените за раждане. Причината е известна: за бъдещите майки е много по-лесно да спортуват във водата, когато телесното тегло се усеща по-малко. В басейна несръчна бременна жена намира безпрецедентна лекота. Водата облекчава болката, премахва мускулното напрежение, премахва умората и насърчава релаксацията. Всички тези фактори значително повишават ефективността на класовете и помагат на жената да се подготви адекватно за раждането на бебе..

Плуването в басейна е полезно не само за тялото. На упражненията във водата се обръща внимание при психологическата подготовка за раждане. Бъдещата майка придобива увереност в своите способности. Жената придобива власт над собственото си тяло и осъзнава, че много процеси са достъпни за нейния контрол. При раждане това отношение помага да се концентрирате върху контракциите, може да намали болката и да облекчи състоянието на родилката..

Плуването в басейна също е шанс да се потопите в усещанията на нероденото дете. В утробата бебето е във водата и докато плува, бъдещата майка се оказва в приблизително същото състояние. Тя може да усети как водата тече около тялото й от всички страни, докосва кожата й, поддържа и насочва. Всичко това се живее от детето в продължение на 9 месеца и ще бъде полезно за бременна жена да получи подобно преживяване.

Едно упражнение заслужава известен интерес, което се практикува по време на групови занятия по водна аеробика в подготовка за раждане. Няколко жени стоят на дъното на басейна с широко раздалечени крака и образуват един вид коридор. Една от жените се гмурка и, затаила дъх, плува през коридора от началото до края. Подобно упражнение не само тренира дишането, но и симулира преминаването на детето през родовия канал. Много жени отбелязват, че подобно обучение им помага да усетят напълно това, което бебето чувства и да се настроят за предстоящото раждане..

Аква аеробика: водни тренировки за бременни жени

Бъдещата майка може да го направи сама, посещавайки басейна няколко пъти седмично, но обучението под ръководството на опитен треньор ще донесе максимална полза. Груповите дейности придобиват специално значение по време на бременност. Подкрепата на други здрави жени е важна стъпка в подготовката за раждане..

Дейностите по водна аеробика включват:

 • Трениране на всички мускулни групи, връзки, стави. Фокусът е върху гърба и таза.
 • Дихателни упражнения, включително задържане на дъх (гмуркане).
 • Безплатно плуване.

Удобно е да репетирате контракции във водата без риск за плода. Упражненията за релаксация и свиване на мускулите са ключови при подготовката за предстоящото раждане на бебе. Важно е да доведете придобитите умения до автоматизъм, съчетавайки ги с правилно дишане - и тогава по време на раждането тренираното тяло ще запомни какво трябва да се направи. Забелязано е, че заниманията в басейна улесняват хода на трудовия процес и увеличават шансовете за раждане на здраво бебе..

Гмуркане по време на бременност

Класовете в специализирани групи за бъдещи майки включват не само водна аеробика, но и гмуркане. Задържането на дъха за кратко и подводността са полезни за бременната жена. Упражнението подготвя тялото за предстоящото раждане, когато е необходимо да се регулира посоката, дълбочината и силата на дихателните движения по време на контракции и опити. Можете да го направите и извън басейна, но продължителното задържане на дъх с едновременна физическа активност (както при раждане) е възможно само във вода.

Интересно е, че японски водолази - ловци на перли - почти винаги са имали здрави, силни и издръжливи деца, което говори за ползите от това упражнение за бъдещи майки.

Особености на плуването в различни етапи на бременността

Плуването в басейна е разрешено на всеки етап от бременността. Гинеколозите съветват пациентите си да започнат обучение преди зачеване на дете. Подготвеното тяло се адаптира по-добре към новите условия, а придобитите умения помагат по-лесно да се справят с всички неприятни усещания, които възникват след девет месеца. Няма нужда да чакате, докато настъпи бременност - плуването в басейна ще бъде от полза за всяка жена, независимо от нейните репродуктивни планове.

Ранна бременност

През първия триместър на бременността плуването е насочено към укрепване на всички мускулни групи, трениране на дишането и стимулиране на имунитета. Редовното упражнение помага да подготвите тялото си за промените напред. Забелязано е, че жените, които посещават басейна от ранна дата, понасят по-лесно токсикозата, адаптират се по-бързо и продължават да водят активен начин на живот до самото раждане.

 • Токсикоза. При често повръщане трябва да спрете да посещавате басейна за известно време.
 • Ниско кръвно налягане. Ако имате силна слабост и световъртеж, не плувайте.
 • Риск от спонтанен аборт. При кървави отделяния от гениталния тракт физическите натоварвания и посещението на басейна са забранени. При умерена дърпаща болка в долната част на корема (без кървене) е разрешено спокойно плуване (след консултация с гинеколог).

В края на бременността

Плуването в басейна се превръща в истинско спасение за бъдещите майки през този период. След 20 седмици се увеличава натоварването на гръбначния стълб, костите и връзките на таза и мускулите на гърба. Появяват се болки в лумбалната област, тялото става тромаво. По-близо до датата, дългите разходки остават в миналото и те се заменят с плуване. Редовните упражнения за басейн помагат за облекчаване на мускулното напрежение и премахване на необходимостта от други методи на излагане.

Предпазни мерки

Не се препоръчва да посещавате басейна в такива ситуации:

 • Заплахата от прекъсване на бременността с появата на кървави отделяния от гениталния тракт.
 • Тежка токсикоза в ранните етапи.
 • Остри инфекциозни заболявания.
 • Възпалителни процеси в гениталиите.
 • Кожни състояния, включително алергичен обрив.
 • Непоносимост към белина.
 • Преминаване на лигавицата преди раждането (повишен риск от инфекция).

Не трябва да се занимавате с плуване, ако се чувствате зле и при някакви състояния, които изискват медицинска намеса (повишено кръвно налягане, силно главоболие и др.).

ЧЗВ

Практиката показва, че бременните жени са загрижени за такива моменти:

 • Колко време отнема да започнете да плувате в басейна? Бременна жена, с добро здраве и липса на противопоказания, може да се занимава с водна аеробика или да посещава самостоятелно басейна на всяка гестационна възраст - от момента на зачеването до раждането.
 • Възможно ли е да се занимавате с водна аеробика за тези, които не могат да плуват? Това е не само възможно, но и необходимо. Занятията се провеждат във вода на малка дълбочина и повечето упражнения не изискват плуване. От съображения за безопасност можете да носите ленти за ръка или жилетка.
 • Мога ли да се заразя с полово предавани болести, гъбични инфекции при посещение на басейна? Съвременните системи за пречистване на водата свеждат до минимум вероятността от инфекция, но предпазните мерки няма да бъдат излишни. Посещавайки басейна, трябва да използвате само индивидуална кърпа и хигиенни продукти, не ходете боси, вземете душ преди и след тренировка.
 • Кой басейн да изберете? Всеки басейн е подходящ за плуване по време на бременност, където на бъдещата майка ще й е удобно. Струва си да се обърне внимание на системите за пречистване на водата. Най-добре е да се запишете в специални групи за бременни жени или да посетите басейна през минимални часове.

При спазване на всички мерки за безопасност, плуването в басейна ще бъде отлична подготовка за раждане, източник на положителни емоции и просто добър начин да си прекарате добре..

Възможно ли е да плувате в басейна по време на бременност

Каква е ползата от басейна за бременна жена

Не толкова отдавна лекарите категорично забраниха на бременни пациенти да посещават обществен басейн. Основната причина за това ограничение е високият риск от инфекция от недостатъчно чиста вода. Днес обаче ситуацията се е променила драстично: плувен басейн по време на бременност вече не е опасен. Това се дължи на появата на висококачествени иновативни системи за пречистване на вода, които минимизират риска от инфекция. В много институции бременните жени работят в специално оградена и обособена зона и не могат да се сблъскат с други посетители.

Басейнът по време на бременност подобрява благосъстоянието на бъдещата майка

Ползите от плуването далеч надхвърлят рисковете. Подобни дейности имат благоприятен ефект върху благосъстоянието на плода в утробата и хода на бременността. Основните предимства на посещението на басейна:

 • Когато една жена е потопена във вода, мускулното напрежение изчезва. Гръбначният стълб, ставите, тазовите кости могат да почиват малко. Това е много важно, тъй като през почти цялата бременност именно тези органи са в голям стрес. След кратко плуване, жена за известно време забравя за болката и дискомфорта, които причинява процесът на раждане на дете.
 • Редовните упражнения в басейна ще укрепят мускулите на гърдите, научете се как да дишате правилно по време на тренировка. Това ще бъде полезно за бъдещата майка по време на раждането..
 • Плуването увеличава издръжливостта на тялото, засилва имунната защита. Бременността не е причина да лежите през цялото време на дивана. Жените, които водят активен начин на живот, много рядко се заразяват с настинки..
 • Топлата вода в басейна има благоприятен ефект върху нервната система и психологическото състояние. По време на плуване жената се отпуска, успокоява, отървава се от стреса. По време на тренировка можете да забравите за всички проблеми, които се тревожат в ежедневието.

Въпреки многото предимства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да посетите басейна. Лекарят ще ви каже точно дали можете да плувате, препоръча оптималното време за тренировка.

Може ли плуването да навреди на бременна жена?

След като проучихме всички предупреждения на лекарите, можем да заключим, че плуването в басейна не винаги е безопасно. Понякога плуването на обществено място може да навреди на здравето на жената и нероденото дете. Най-опасни ситуации:

 • Използване на грешна техника, докато плувате на дълги разстояния. В този случай, веднага след края на сесията, жената ще почувства влошаване на благосъстоянието, може да се появи силна болка или спазми.
 • Алергична реакция към хлорсъдържащи лекарства във вода. За да избегнете това, отдайте предпочитание на басейни, в които водата се дезинфекцира с ултразвук, ултравиолет или озон..
 • Инфекция с инфекция или гъбички. Тази опасност крие жени, които посещават евтини заведения, където хигиената не е достатъчна..
 • Преохлаждане на тялото поради твърде студена вода в басейна. Такова "освежаващо" къпане често провокира конвулсии, причинява възпаление, настинки..

Не претоварвайте тялото с упражнения във вода. Това може да доведе до повишен тонус на матката и в резултат на това спонтанен аборт или преждевременно раждане. Лекарите не препоръчват да се занимавате с гмуркане, тъй като задържането на дъх под вода провокира кислороден глад на плода.

Кога е забранено плуването в басейна

Лекарите установяват редица противопоказания за посещение на басейна, докато носят дете. Тези ограничения включват:

 • заплахата от спонтанно прекъсване на бременност или раждане преди датата на падежа;
 • рискът от кървене поради предлежанието на плацентата;
 • наличието на инфекциозни заболявания на гениталните органи;
 • отделяне, смесено с кръв от влагалището;
 • дискомфорт в долната част на корема;
 • тежка токсикоза, неразположение;
 • гестоза и епилепсия.

Жената трябва да поеме отговорност за собственото си здраве. Никога не започвайте да плувате в басейна, без да се консултирате с Вашия лекар. Това правило трябва да се спазва особено стриктно от пациенти, които са имали случаи на спонтанен аборт. В по-късните етапи също трябва да се отнасяте внимателно към физическата активност..

Особености на посещението на басейна в различни периоди на раждане на дете

Ако бременността протича без патологии и усложнения и жената се чувства добре, можете да посетите басейна на всеки етап от бременността. Препоръчително е да започнете да тренирате дори по време на планирането на зачеването. Тогава тялото ви ще бъде подготвено за стрес, а новите умения ще ви позволят лесно да издържите всеки дискомфорт..

Басейните могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба в края на бременността

В ранните етапи плуването помага за укрепване на мускулите, тренира дихателната система и укрепва имунната система. Ако упражненията са редовни, с допустимо натоварване, пациентът ще понася по-лесно токсикоза, лесно може да свикне с новото си положение.

Третият триместър е времето, когато плуването става не само полезно, но и много приятно. Той облекчава стреса върху гръбначния стълб, позволява на мускулите да се отпуснат, облекчава болките в гърба.

Ограничения по време на уроци

Плуването или аквааеробиката за бременни жени трябва да бъдат под строгото наблюдение на професионален треньор с медицинско образование. Ако по време на тренировка почувствате болка или дискомфорт, спрете да упражнявате веднага.

Внимателно изучете препоръките на лекарите по отношение на класовете в басейна:

 • В никакъв случай тялото не трябва да е хипотермично. За целта се потопете във вода, която е най-малко 28 ° C.
 • Урокът трябва да продължи не повече от 40 минути.
 • Скачането от боларда и гмуркането в басейна от бягане е строго забранено. Силното въздействие върху водата може да навреди на здравето на бъдещата майка и плода.
 • Според правилата за безопасност е невъзможно да се мотае на поплавъците на разделителите.
 • Ако нямате подходящите умения, не навлизайте дълбоко. Не забравяйте, че спазмите могат да започнат по всяко време..
 • Избягвайте резки движения във водата, също така е забранено да правите интензивни тренировки с нарастващо темпо.
 • Препоръчително е да се храните 1-2 часа преди да посетите басейна. Упражненията на гладно или веднага след хранене могат да повлияят негативно на вашето благосъстояние.
 • Носете със себе си нехлъзгащи се обувки, за да избегнете случайно нараняване.

Стриктното спазване на всички горепосочени правила ще ви позволи да се насладите на плуването в басейна, без да се притеснявате за здравето си и благосъстоянието на плода в утробата.

Дори никога преди да не сте посещавали басейна, по време на бременност трябва да помислите за необходимостта от такава здравословна и приятна тренировка. Проучванията показват, че при липса на противопоказания плуването има благоприятен ефект не само върху здравето на майката, но и върху благосъстоянието на детето. Активната циркулация на кръвта и лимфата ви позволява да наситите тялото на бебето с кислород, той лесно заема правилната позиция, усеща приятните емоции, през които преминава майката.

Плуването по време на бременност: правила за безопасност, които често се забравят

През лятото водните процедури са не само приятни, но и полезни за бъдещата майка. Следователно плуването остава една от най-нежните и приятни физически дейности, особено по време на бременност. Въпреки това, за да може бременната жена да влезе безопасно във водния елемент, трябва да се вземат предвид някои правила и нюанси..

Елена Курбатова
Лекар-терапевт, Воронеж

Защо плуването е полезно за бременни жени? Един от най-важните моменти е, че тялото става по-леко във вода и теглото на бъдещата майка, което постепенно се увеличава с растежа и развитието на бебето, практически не се усеща. Това е така, защото плътността на водата е по-голяма от плътността на въздуха (особено солената вода), така че водата изтласква по-малко плътни тела и човешкото тяло е в състояние на полугравитация. Това кара не съвсем познати сигнали да навлизат в мозъчната кора от опорно-двигателния апарат, сърцето, белите дробове и други органи. Следователно, отговорите на мозъка също се променят: увеличава се дълбочината на дишането, работата на сърдечно-съдовата система, биоритмите, подобрява се сънят, активира се метаболизмът и т. Н. Затова плуването по време на бременност се счита за най-доброто „лекарство“ както срещу безсъние, така и срещу прекомерно нервно напрежение.

Подобна физическа активност по време на бременност не причинява сътресения на тялото, което може да бъде опасно в интересна позиция. Можете, например, дори да бягате или скачате във водата, без да навредите на бебето. Няма изразен ефект върху гръбначния стълб, ставите, лигаментния апарат; мускулите се отпускат, особено мускулите на гърба, които са много стресиращи по време на бременност.

Устойчивостта на водата при извършване на движения играе ролята на масаж, увеличаване на притока на кръв във всички органи и системи, активиране на метаболитните процеси, доставка на кислород и хранителни вещества както на майката, така и на бебето, поради този ефект се подобрява работата на венозните клапи на краката (профилактика на разширени вени, хемороиди) и съответно изтичането на кръв се нормализира. Всичко това предотвратява появата на отоци, които са чести спътници на бременността..

По време на плуване по време на бременност работата на дихателната и сърдечно-съдовата системи се подобрява и тренира, защото за да се вдишват и издишват е необходимо да се преодолее съпротивлението на водата, така дихателните мускули постепенно се укрепват. Този ефект е и върху мускулите на гърба и корема..

Ако плувате редовно по време на бременност, централната нервна система започва по-пълно да регулира дейността на сърцето: ударният обем на сърцето се увеличава, тонусът на артериалните съдове се нормализира, поради което кръвното налягане, ако е било понижено, се повишава и ако е било повишено, може да се нормализира.

Плуването върху бременни жени също има отличен втвърдяващ ефект: повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятни условия на околната среда (главно към студ и резки температурни колебания). И така, водата има по-ниска температура от човешкото тяло, дразнещо рецепторите за студ, следователно при редовно потапяне във вода регулирането на топлината ще се подобри, устойчивостта на студ, променящите се температурни условия ще се увеличат, като по този начин намаляват податливостта към настинки, което ще повлияе положително на благосъстоянието и здравето на майката и бебе.

Плуването по време на бременност: внимание към детайлите

Плувайки, бременната жена трябва да обърне внимание на някои моменти:

 • Бременната жена не трябва да плува твърде често (ежедневно или няколко пъти на ден) и повече от 30 минути, това може да доведе до преумора на бъдещата майка.
 • Нежелателно е да останете в мокър бански дълго време след къпане: топла и влажна среда, която вероятно съдържа патогени, допринася за обостряне на кандидоза или цистит.
 • След като сте решили да плувате, трябва да запомните, че трябва да влизате във водата постепенно, този процес трябва да отнеме около 5-7 минути, за да не предизвика хипотермия и гърчове. Също така е нежелателно веднага да влезете във водата след дълъг престой на слънце, препоръчително е да се охладите на сянка, така че да няма рязък спад на температурата.
 • Нежелателно е бъдещата майка да плува в резервоари със застояла вода: съществува висок риск от инфекция на уретрата с развитието или обострянето на цистит, млечница и поява на други заболявания. Освен това е нежелателно да посещавате басейна с голям брой хора и не много качествено почистване. Също така може да доведе до поява или обостряне на много урогенитални заболявания (млечница, цистит, хламидия и др.) И алергии. Освен това, при голяма тълпа от хора, бременната жена ще се чувства неудобно да плува или може случайно да бъде избутана. Ето защо е по-добре да изберете басейни, където се провеждат уроци специално за бременни жени или да посещавате общите сутрин, когато водата е по-чиста и има по-малко посетители. Трябва да обърнете внимание как се дезинфекцира водата. По-добре е това да са съвременни методи без използване на хлор (озониране, йонизация) с редовна смяна на водата.
 • Когато почивате и плувате по време на бременност в естествени резервоари, препоръчително е да изберете позната зона (където няма неизвестни и опасни дънни релефи, дупки, водовъртежи, камъни, бързи или студени течения).
 • Когато плувате в басейна по време на бременност, трябва да обърнете внимание на наличието на специални парапети отстрани, така че да е удобно да останете във водата (когато правите упражнения за водна аеробика или ако бъдещата майка е уморена). За да не се подхлъзне, препоръчително е бъдещата майка да е в басейна в специални гумирани плувни чехли, които държат добре на крака и не се плъзгат.
 • Не трябва да плувате в студена вода. Температурата на водата трябва да бъде най-малко 22 ° С.
 • Преди да отидете на плуване, особено преди да посещавате уроци в басейна, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който следи бременността.
 • Освен това бременните жени не трябва да плуват, ако се чувстват зле..

Плуване по време на бременност: бъдете внимателни, конвулсии!

Бременните крампи са неволни, болезнени мускулни контракции. Доста често се появяват при бременни жени и по време на плуване. В повечето случаи това се отнася до мускулите на прасеца. Острите болезнени усещания в мускула, свит от спазъм, обикновено продължават няколко минути, след това напрежението отслабва, болката отслабва, става болезнена, но дискомфортът може да продължи до няколко дни. Такива припадъци, дори и да не са силно изразени, са доста опасни, тъй като поддавайки се на паника, бъдещата майка може да загуби контрол над тялото си и последиците да не са най-благоприятни.

Първа помощ при спазми при бременни жени

 • На първо място, трябва да се успокоите, тъй като паниката може допълнително да увеличи мускулния спазъм..
 • Опитайте се да излезете от водата възможно най-скоро, защото е много по-лесно да облекчите спазмите на сушата. Обадете се на някой за помощ, ако не можете да се измъкнете сами.
 • Ако мускулен спазъм се е случил, например, далеч от брега (това се отнася за естествените резервоари), не плувайте трескаво обратно. Така можете бързо да се уморите и спазмите няма да намалят. Необходимо е да се опитате да се отпуснете, да дишате дълбоко и бавно (тъй като честото и нервно дишане може да наруши доставката на кислород на бебето или да доведе до прекомерно свиване на мускулите на матката, както и да наруши притока на кръв в спазматичния мускул и да затрудни отпускането).
 • Има два начина да се отървете от спазми във водата: легнете по гръб, поемете дълбоко въздух, за да можете да останете във водата. След това, придърпвайки коляното към гърдите, хващайки крака, трябва рязко да го издърпате към себе си. Препоръчително е да държите крака в това положение възможно най-дълго - ако е възможно, докато спазмите изчезнат, поемете дълбоко въздух отново и се опитайте да разтегнете мускула колкото е възможно повече (това обаче е по-подходящо за онези бъдещи майки, чийто корем не е много голям и манипулацията е лесна за извършване). Вторият вариант е подходящ за почти всички: трябва да поемете дълбоко въздух, да потопите главата си във водата, като заемете положението на плувка, да хванете палеца на затворения крак с противоположната ръка, да издърпате пръста си към себе си, в същото време е желателно да се опитате да изправите крака си в коляното.
 • На брега, свитият мускул също трябва да бъде плътно изтеглен и след това опънат. За целта хванете пръстите на краката, дръпнете ги рязко към себе си (докато дърпате петата от себе си) и въпреки болката се опитайте да задържите ходилото в това положение. В същото време е необходимо силно да масажирате напрегнатия мускул. Като алтернатива може да се приложи лед след облекчаване на спазма за намаляване на болката (10-15 минути).
 • Ако кракът не е много стегнат или бъдещата майка чувства, че й предстои свиване на мускул и тя може свободно да достигне дъното, тогава можете просто да застанете на изправени крака с пълен крак.
 • След като сте се справили с крампа във водата, препоръчително е да пиете вода: това ще нормализира водно-солевия баланс в тялото и ще намали болката в краката след спазми, както и ще предотврати последващи гърчове (т.е. вероятността от повтарящи се гърчове след отстраняване на вече съществуваща конвулсия) За да се предотврати появата на внезапни мускулни крампи, препоръчително е да се приемат магнезиеви добавки в комбинация с витамин В6: това ще подобри нервно-мускулните импулси в мускулите и съответно ще ги нормализира. Преди да го вземете обаче, е задължително да се консултирате с лекаря, който наблюдава бъдещата майка..

Защо се появяват крампи при бременни жени?

Най-често гърчовете при бременни жени се развиват по следните причини:

 • умора, продължително физическо натоварване по време на плуване, продължително интензивно или рязко натоварване на мускулите на краката по време на плуване (това важи особено за нетренирани и слабо тренирани мускули, например след силно отблъскване на краката отстрани на басейна или дъното);
 • дехидратация на организма (например при ранна токсикоза, когато обилното често повръщане води до загуба на течност в организма и заедно с него калиеви, калциеви, натриеви соли, дисбаланс в техния баланс, което води до нарушаване на мускулното свиване и отпускане);
 • предишни наранявания на мускули и връзки;
 • свиване на кръвоносните съдове поради излагане на ниски температури при плуване в студена вода или при навлизане във вода след продължително излагане на слънце (при рязко охлаждане настъпва остър спазъм на кръвоносните съдове). Кръвният поток в мускулите на краката, тяхната инервация се нарушава и възниква спазъм;
 • по-често в студена вода намалява мускулите при онези бъдещи майки, които имат хронични заболявания на гръбначния стълб, тъй като вече има предразполагащи фактори за поява на гърчове (поради дистрофични промени в прешлените, наличието на херния, изпъкналости и така може да се наруши инервацията и притока на кръв в мускулите на краката, за на което те реагират и в хладка вода може да се влоши);
 • липса в организма на определени микроелементи (по-специално калций), които участват в процеса на нормални мускулни контракции.

Кой не може да плува?

Можете да плувате за бременни жени на всеки етап от бременността, но има противопоказания за такъв нежен вид физическа активност. Не плувайте:

 1. с тежка токсикоза, когато честото повръщане се притеснява, тъй като това състояние може да доведе до дисбаланс на калий и натрий в организма и да провокира спазми във водата или да доведе до понижаване на кръвното налягане по време на резервоар и влошаване на общото благосъстояние по време на плуване;
 2. ако бъдещата майка преди това е имала спонтанни аборти или преждевременно раждане, за да не провокира промени в тонуса на матката, които могат да бъдат опасни за протичането на бременността;
 3. с обостряне или наличие на възпалителни заболявания (например цистит, млечница), опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови заболявания (например хипертония с често повишаване на кръвното налягане над 140/90 mm Hg, което може да провокира пре- или еклампсия ), с обостряне на остеохондроза, артрит и др.;
 4. с различни нарушения в хода на бременността: кървене, многоводие, повишен тонус на матката (което може да се прояви чрез спазмирани болки по време или след плуване, особено в относително хладна вода);
 5. ако бъдещата майка се притеснява от чести спазми в мускулите на краката, също не си струва да влизате във водата дълго или дълбоко, особено ако е хладно.

Защо басейнът, плуването за бременни жени е полезно?

Бъдещите майки по време на бременност се опитват внимателно да следят здравето си, да ядат здравословни храни и да спортуват - като цяло те предприемат цял ​​набор от дейности, които имат благоприятен ефект върху здравето на нероденото дете. Ако всичко е ясно с храненето, то по отношение на физическата активност много бременни жени често имат съмнения. Възможно ли е да спортувате, без да навредите на детето и да подобрите здравето си? Нашият отговор е, че е възможно и дори необходимо! И нищо повече от плуването в басейна няма да ви помогне с това. Е, защо класовете в басейна са полезни и има ли противопоказания за бременни жени към този вид физическа активност - ще разгледаме в днешната статия.

Ползи от плуването в басейна за бременни жени

Всички прекрасно знаем, че когато се потопи във вода, тялото придобива лекота и безтегловност. Ето защо, за бременни жени, особено през последните месеци на бременността, потапянето във вода помага малко за облекчаване на гръбначния стълб и мускулите от натоварването, облекчаване на болките в гърба и намаляване на натиска върху ставите. В допълнение, с устойчивостта на тялото към вода, има лек и приятен масаж на външните и вътрешните органи на малкия таз, както и на мускулите на цялото тяло на бременната жена. Също така класовете в басейна се препоръчват за онези жени, които са изправени пред проблема с отока. Важно е да се отбележи, че тези майки, които редовно посещават басейна по време на бременност, нямат проблеми с лактацията след раждането, поради притока на кръв към гърдите и сърцето по време на плуване. И разбира се, благодарение на устойчивостта на движение във водата, консумацията на енергия се увеличава, което помага да се поддържа оптимално тегло и да не се напълнява..

Гмуркането носи огромни ползи за тялото на бременна жена, тъй като когато задържа дъха си, вашето бебе активира всичките си резерви и свиква с липсата на кислород. Това е много полезно по време на раждане и раждане, когато кислородът не тече към бебето..

Не е тайна, че плуването в басейна е отлично решение за втвърдяване на тялото. Следователно онези бъдещи майки, които са избрали басейна, са по-малко склонни да се разболеят и успешно да укрепят имунитета си..

Що се отнася до психичното здраве, плуването в басейна също насърчава релаксация, облекчаване на умората и стреса. Престоявайки във водата, бременна жена балансира психологическото си състояние, отървава се от страховете, с една дума - медитира. Психолозите препоръчват да помните онези чувства на лекота и спокойствие, които ви посещават в басейна и да помнят това състояние по време на раждането и раждането..

Плуването в басейна по време на бременност: ползи, техника, предпазни мерки, противопоказания

Възможно ли е да плувате в басейна по време на бременност

Според медицинските експерти плуването е един от най-щадящите видове физическа активност, който е важен за организма на бременната жена. При упражнения във вода, натоварването върху тялото е разпределено равномерно, докато на практика участват всички мускулни групи. Интензивността на тренировките се регулира според индивидуалните възможности - от прости плувания на къси разстояния до тренировъчни комплекси за упражнения.

Кой е противопоказан в басейна??

Някои бременни жени, уви, не могат да посещават басейна, тъй като при наличието на следните заболявания упражненията във водата могат да влошат състоянието и да навредят както на бъдещата майка, така и на детето. Така че, басейнът е категорично противопоказан:

 • в случай на тежка токсикоза;
 • при обичайни спонтанни аборти;
 • с маточно кървене;
 • със системна болка след упражнения във водата;
 • с прееклампсия и еклампсия;
 • с кръвни заболявания;
 • с хроничен апендицит;
 • по време на остро заболяване;
 • с инфекциозни и кожни заболявания;
 • от страх от вода.

Дейности на басейна: какво трябва да знаете?

Ако по време на тренировка се чувствате неудобно: студено ви е, кръвното ви налягане се е увеличило, пулсът ви се е увеличил или главата ви се върти, тогава незабавно спрете..

За бременни жени се предлагат специални групови уроци в басейна, които се провеждат от опитен инструктор, както и от медицинска сестра. По този начин не можете да се притеснявате за здравето си, тъй като инструкторът ще избере оптималното натоварване за вас, а медицинската сестра ще следи здравето ви. Също така обърнете внимание как се пречиства водата в избрания от вас басейн. Особено за бременни жени и бебета, водата в басейна трябва да се пречиства без използването на хлор.

В кой басейн трябва да отиде бременна жена??

Не бъдете фанатични по отношение на водните процедури. Ако сте в прекрасна позиция, трябва да се грижите за здравето си и да бъдете внимателни към всякакви заплахи. Ето защо при избора на басейн е по-добре да се даде предпочитание на "специализираната" опция, която е предназначена специално за бременни жени. Тук ще бъдете по-здрави и забавни. Препоръчително е водата в басейна да е морска или течаща. Ако всички тези изисквания са изпълнени, тогава такъв басейн за бременни жени със сигурност ще бъде не само полезен, но и приятно място за прекарване на свободното време..

Помощ в басейна за бременни жени

Сертификатът, поискан в басейна, е важен документ, който гарантира здравето на посетителя и безопасността на другите. Бременните жени, за разлика от другите посетители, не се нуждаят от мнението на лекар по инфекциозни болести. Помощ се предоставя от гинеколог, който определя възможни противопоказания и правила за посещение на басейна.

Сертификатът се актуализира поне веднъж на всеки шест месеца. Някои заведения, които се грижат за безопасността на посетителите, затягат изискванията и искат нови документи всяко тримесечие.

Плуването по време на бременност: внимание към детайлите

Плувайки, бременната жена трябва да обърне внимание на някои моменти:

 • Бременната жена не трябва да плува твърде често (ежедневно или няколко пъти на ден) и повече от 30 минути, това може да доведе до преумора на бъдещата майка.
 • Нежелателно е да останете в мокър бански дълго време след къпане: топла и влажна среда, която вероятно съдържа патогени, допринася за обостряне на кандидоза или цистит.
 • След като сте решили да плувате, трябва да запомните, че трябва да влизате във водата постепенно, този процес трябва да отнеме около 5-7 минути, за да не предизвика хипотермия и гърчове. Също така е нежелателно веднага да влезете във водата след дълъг престой на слънце, препоръчително е да се охладите на сянка, така че да няма рязък спад на температурата.
 • Нежелателно е бъдещата майка да плува в резервоари със застояла вода: съществува висок риск от инфекция на уретрата с развитието или обострянето на цистит, млечница и поява на други заболявания. Освен това е нежелателно да посещавате басейна с голям брой хора и не много качествено почистване. Също така може да доведе до поява или обостряне на много урогенитални заболявания (млечница, цистит, хламидия и др.) И алергии. Освен това, при голяма тълпа от хора, бременната жена ще се чувства неудобно да плува или може случайно да бъде избутана. Ето защо е по-добре да изберете басейни, където се провеждат уроци специално за бременни жени или да посещавате общите сутрин, когато водата е по-чиста и има по-малко посетители. Трябва да обърнете внимание как се дезинфекцира водата. По-добре е това да са съвременни методи без използване на хлор (озониране, йонизация) с редовна смяна на водата.
 • Когато почивате и плувате по време на бременност в естествени резервоари, препоръчително е да изберете позната зона (където няма неизвестни и опасни дънни релефи, дупки, водовъртежи, камъни, бързи или студени течения).
 • Когато плувате в басейна по време на бременност, трябва да обърнете внимание на наличието на специални парапети отстрани, така че да е удобно да останете във водата (когато правите упражнения за водна аеробика или ако бъдещата майка е уморена). За да не се подхлъзне, препоръчително е бъдещата майка да е в басейна в специални гумирани плувни чехли, които държат добре на крака и не се плъзгат.
 • Не трябва да плувате в студена вода. Температурата на водата трябва да бъде най-малко 22 ° С.
 • Преди да отидете на плуване, особено преди да посещавате уроци в басейна, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който следи бременността.
 • Освен това бременните жени не трябва да плуват, ако се чувстват зле..

Ползи за бременни жени от плуване в басейна

Упражненията във водата имат благоприятен ефект върху тялото на жената, която очаква бебе. В специална позиция с натоварвания, необичайни за тялото, ефектът става от голямо значение:

 • във водата намалява натоварването на опорно-двигателния апарат, включително гръбначния стълб;
 • активира се работата на сърдечно-съдовата система, което е важно за проблеми с налягането и разширени вени при бременни жени. Сауната има същия ефект по време на бременност;
 • благодарение на „масажа“ с вода, тялото на жената се отървава от отоци по-добре и по-бързо;
 • различни видове упражнения, включително просто гмуркане, помагат както на жената, така и на бебето да се подготвят физически за предстоящото раждане;
 • правилното дишане по време на плуване също е полезно по време на раждането;
 • плувен басейн по време на бременност ще позволи на жената да се отърве от наднорменото тегло, натрупано над нормата;
 • освен че облекчава физическия стрес, водата успокоява психологически, облекчава стреса и умората.

За да могат класовете в басейна да донесат на бременната жена изключително голяма полза от максималното му проявление, трябва да се спазват определени правила.

Упражнения в басейна за бременни жени

По време на класовете на бъдещите майки ще бъдат предложени активни упражнения отстрани (люлеене на крака, клякане, „усукване“, огъване и изправяне на крайниците), упражнения за разтягане и отпускане на мускулите. Задължителна част от програмата за бременни жени са упражнения за гърди (повдигане и съединяване на ръцете над главата и пред тялото, допълнителни упражнения за ръцете). И, разбира се, определен период от урока е посветен директно на плуването..

Разбира се, обучението в специална група за такива жени под ръководството на опитен инструктор е по-предпочитано. Но ако по някаква причина не е възможно да се присъедините към такава група, тогава независими изследвания също ще бъдат полезни. Основното нещо е да не забравяте за правилата за безопасност и да не преуморявате.

Разтягане

 1. Загрейте мускулите си, като плувате в басейна.
 2. Скачайте във водата няколко пъти. Не забравяйте да държите отстрани.
 3. Опитвайки се да разнесете краката си възможно най-широко, опитайте да се разделите във водата. Движенията трябва да са плавни, спретнати.
 4. Клекнете бавно във вода.

Усукване

 1. Застанете до басейна.
 2. Дръжте отстрани с две ръце.
 3. Клекнете с крака до стената на басейна.
 4. Избутайте и изправете торса си.
 5. Повтаряме упражнението 5 пъти..

Дихателни

 1. Вдишайте и издишайте рязко във водата. След това започнете да вдишвате над водата и да издишвате много дълго във водата..
 2. Просто дишайте над водата за 10 секунди. Трябва да се направи плавно..
 3. Поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за 15 броя и бавно издишайте във водата. Повторете упражнението 3 пъти.

Защо се появяват крампи при бременни жени?

Най-често гърчовете при бременни жени се развиват по следните причини:

 • умора, продължително физическо натоварване по време на плуване, продължително интензивно или рязко натоварване на мускулите на краката по време на плуване (това важи особено за нетренирани и слабо тренирани мускули, например след силно отблъскване на краката отстрани на басейна или дъното);
 • дехидратация на организма (например при ранна токсикоза, когато обилното често повръщане води до загуба на течност в организма и заедно с него калиеви, калциеви, натриеви соли, дисбаланс в техния баланс, което води до нарушаване на мускулното свиване и отпускане);
 • предишни наранявания на мускули и връзки;
 • свиване на кръвоносните съдове поради излагане на ниски температури при плуване в студена вода или при навлизане във вода след продължително излагане на слънце (при рязко охлаждане настъпва остър спазъм на кръвоносните съдове). Кръвният поток в мускулите на краката, тяхната инервация се нарушава и възниква спазъм;
 • по-често в студена вода намалява мускулите при онези бъдещи майки, които имат хронични заболявания на гръбначния стълб, тъй като вече има предразполагащи фактори за поява на гърчове (поради дистрофични промени в прешлените, наличието на херния, изпъкналости и така може да се наруши инервацията и притока на кръв в мускулите на краката, за на което те реагират и в хладка вода може да се влоши);
 • липса в организма на определени микроелементи (по-специално калций), които участват в процеса на нормални мускулни контракции.

Първа помощ при спазми при бременни жени

 • На първо място, трябва да се успокоите, тъй като паниката може допълнително да увеличи мускулния спазъм..
 • Опитайте се да излезете от водата възможно най-скоро, защото е много по-лесно да облекчите спазмите на сушата. Обадете се на някой за помощ, ако не можете да се измъкнете сами.
 • Ако мускулен спазъм се е случил, например, далеч от брега (това се отнася за естествените резервоари), не плувайте трескаво обратно. Така можете бързо да се уморите и спазмите няма да намалят. Необходимо е да се опитате да се отпуснете, да дишате дълбоко и бавно (тъй като честото и нервно дишане може да наруши доставката на кислород на бебето или да доведе до прекомерно свиване на мускулите на матката, както и да наруши притока на кръв в спазматичния мускул и да затрудни отпускането).
 • Има два начина да се отървете от спазми във водата: легнете по гръб, поемете дълбоко въздух, за да можете да останете във водата. След това, придърпвайки коляното към гърдите, хващайки крака, трябва рязко да го издърпате към себе си. Препоръчително е да държите крака в това положение възможно най-дълго - ако е възможно, докато спазмите изчезнат, поемете дълбоко въздух отново и се опитайте да разтегнете мускула колкото е възможно повече (това обаче е по-подходящо за онези бъдещи майки, чийто корем не е много голям и манипулацията е лесна за извършване). Вторият вариант е подходящ за почти всички: трябва да поемете дълбоко въздух, да потопите главата си във водата, като заемете положението на плувка, да хванете палеца на затворения крак с противоположната ръка, да издърпате пръста си към себе си, в същото време е желателно да се опитате да изправите крака си в коляното.
 • На брега, свитият мускул също трябва да бъде плътно изтеглен и след това опънат. За целта хванете пръстите на краката, дръпнете ги рязко към себе си (докато дърпате петата от себе си) и въпреки болката се опитайте да задържите ходилото в това положение. В същото време е необходимо силно да масажирате напрегнатия мускул. Като алтернатива може да се приложи лед след облекчаване на спазма за намаляване на болката (10-15 минути).
 • Ако кракът не е много стегнат или бъдещата майка чувства, че й предстои свиване на мускул и тя може свободно да достигне дъното, тогава можете просто да застанете на изправени крака с пълен крак.
 • След като сте се справили с крампа във водата, препоръчително е да пиете вода: това ще нормализира водно-солевия баланс в тялото и ще намали болката в краката след спазми, както и ще предотврати последващи гърчове (т.е. вероятността от повтарящи се гърчове след отстраняване на вече съществуваща конвулсия) За да се предотврати появата на внезапни мускулни крампи, препоръчително е да се приемат магнезиеви добавки в комбинация с витамин В6: това ще подобри нервно-мускулните импулси в мускулите и съответно ще ги нормализира. Преди да го вземете обаче, е задължително да се консултирате с лекаря, който наблюдава бъдещата майка..

Рискове и противопоказания

С много от горните положителни аспекти, които плувният басейн дава по време на бременност, не забравяйте, че подобни занимания не са полезни за всички. Има цял списък от противопоказания. Преди да отидете на басейн, струва си да получите одобрение на вашите намерения от гинеколог. Лекарят може да забрани класове, ако жената има заплаха от прекъсване на бременността, тежка токсикоза, кървене или обилно отделяне, многоводие или изтичане на околоплодна течност. Плуването е нежелателно със значително повишаване на кръвното налягане, частично или пълно предлежание на плацентата, ако хроничните заболявания са се влошили или са открити инфекциозни заболявания. Краткосрочното влошаване на благосъстоянието и главоболието също могат да се превърнат във временно противопоказание за посещение на басейна. Нежелателно е да се занимавате с плуване и тези бременни жени, които преди са имали спонтанни аборти.

Във всеки случай, за да започне занимания, жената се нуждае от сертификат, който лекуващият лекар ще издаде само ако подобна дейност е безопасна за бъдещата майка и нейното дете..

При избора на място за занимания жената трябва да отдаде предпочитание на закрити басейни с модерна система за пречистване на водата. Това ще сведе до минимум риска от заразяване с каквато и да е инфекция. Съвременните здравни центрове често предлагат на своите посетители не само традиционни водни процедури и специално обучение, но и басейн с минерална вода или дори морски (не само в градовете по крайбрежието). Освен това плувният басейн за бременни жени не трябва да е твърде дълбок и да има специални парапети за безопасно спускане и престой във водата. За класове, като правило, се предлагат дневни часове, когато има малко други посетители.

Препоръки

Не забравяйте, че ако се чувствате добре и нямате противопоказания, можете да плувате в басейна на всяка седмица от бременността. За безопасност не забравяйте да се придържате към следните указания:

 1. Яжте 1,5 часа преди клас. Празният стомах е опасен за слабост и световъртеж..
 2. Премахнете грима преди клас и не забравяйте да се къпете. Химичните остатъци или остатъците от протеини могат да реагират с белина, причинявайки алергии.
 3. Подредете загрявка. Разтегнете се внимателно, преди да влезете във водата, затопляйки мускулите и връзките.
 4. Дръжте вдясно. Отделете време на пистата и дайте възможност на другите посетители да изпреварят. Не почивайте в средата на пътеката, а изберете места в някой от ъглите на басейна.
 5. Плувайте при температури между 23 ° и 29 °. При по-ниски температури може да се предизвика измръзване, а при по-високи температури скок на налягането или спонтанен аборт.
 6. Откажете се от скачането във водата. Не се допуска крайност по време на бременност.
 7. Използвайте крема след плуване във вода с белина. Предпазва от стрии и суха кожа.

Плуването по време на бременност - полза или вреда?

Всяка жена в очакване на бебе се стреми да прекара този период с максимална полза за себе си и бъдещото дете. По време на бременност се изисква не само да поддържа тялото във форма, но и да го подготви за раждане..

В тази статия ще се спрем по-подробно на плуването за бременни жени, неговия ефект по различно време, както и ще предоставим полезни практически съвети..

Възможно ли е да плувате в басейна по време на бременност

Според медицинските експерти плуването е един от най-щадящите видове физическа активност, който е важен за организма на бременната жена. При упражнения във вода, натоварването върху тялото е разпределено равномерно, докато на практика участват всички мускулни групи. Интензивността на тренировките се регулира според индивидуалните възможности - от прости плувания на къси разстояния до тренировъчни комплекси за упражнения.

Плуването по време на бременност - плюсовете и минусите

Както всяка друга физическа активност, посещението на басейн по време на бременност може да бъде от полза, както и да навреди на здравето на майката и бебето. Нека разгледаме основните аргументи, които трябва да се следват, когато решавате дали да закупите абонамент.

Следните показатели говорят в полза на класовете в басейна:

 • Укрепване на мускулния тонус и на тялото като цяло. В същото време, по време на тренировка, тялото получава умерени натоварвания - това, което е необходимо по време на бременност.
 • Облекчаване на натоварването на гръбначния стълб. Жените в позицията, които често изпитват болки в гърба и раменете, ще получат значително облекчение от упражненията.
 • Укрепването на сърдечно-съдовата и нервната система, както и развитието на дихателни мускули по време на плуване, ви позволява ефективно да се подготвите за раждане.
 • Подобряване на общия имунитет.
 • Намаляване нивото на общото и мускулното напрежение поради релаксиращия и масажен ефект на водата.
 • Чувство на морално удовлетворение и прилив на енергия след тренировка.

Сред отрицателните фактори са индивидуалните противопоказания за плуване по време на бременност, рискът от заразяване с инфекциозно заболяване и отрицателното въздействие на реагентите, използвани за пречистване на водата. С внимателен подход към избора на пул, два от трите потенциални проблема могат да бъдат отхвърлени..

Плуване в басейн с хлорирана вода

Мнението на лекарите по въпроса дали бременните жени могат да плуват в басейн с хлор е разделено.

От една страна, лекарите недвусмислено са против посещението на хлорирани басейни за бременни жени. Хлорът, като отровно вещество, може да проникне в тялото през кожата. А също така определено количество от отделените пари прониква вътре през дихателните пътища. Изследвания на някои учени в тази област са идентифицирали рисковете от по-нататъшна проява на алергични реакции и астма при дете..

От друга страна, има алтернативна гледна точка - съдържанието на хлор в обществените басейни не е толкова голямо, че да навреди на здравето, а ползите от използването му са несъразмерно големи. Къпещите се могат да бъдат сигурни в чиста и безвредна (по отношение на бактериите) среда.

Въпреки различните възгледи на експертите, бременните жени все още се съветват да отдават предпочитание на басейни, използващи алтернативни системи за пречистване на водата. Ако няма такива във вашия град, преди да започнете уроци, консултирайте се с Вашия лекар, за да изключите противопоказанията, свързани с употребата на хлор в басейна..

Противопоказания

В някои случаи трябва да откажете да посетите басейна, за да избегнете усложнения в хода на бременността. Основните противопоказания могат да бъдат:

 • Проявена токсикоза. Да си във водата е опасно, защото възможно е рязко понижаване на кръвното налягане и влошаване на общото състояние.
 • Наличието на възпалителни заболявания. В хладната вода има голяма вероятност от обостряне на латентни и леки възпалителни процеси.
 • Конвулсиите по време на бременност могат да се влошат при продължително излагане на вода.
 • Спонтанни аборти и преждевременни раждания в миналото. В този случай лекарите противопоказаха плуването сред много физически дейности, за да не провокират промяна в тонуса на матката..
 • други нарушения на хода на бременността - кървене, много вода и др..

Ако се установи един от горните признаци, препоръчително е да посетите басейна само след одобрението на гинеколога.

Плуване през първия, втория и третия триместър на бременността

През първите 12 седмици лекарите не препоръчват да ходите на басейн. Това се дължи на факта, че лигавицата, която предотвратява проникването на патогенни микроби в шийката на матката, едва започва да се формира. През този период рискът от излагане на плода на инфекциозни патогени е най-висок..

Започвайки от втория триместър, плуването може да се извършва при липса на противопоказания до 36 седмици от бременността. В края на третия триместър лигавичната запушалка вече започва да се лющи, като отново отваря канала. Рискът от бактериално замърсяване отново се увеличава.

Упражнения за бременни жени в басейна

Упражненията във вода за бременни жени включват три вида стрес:

 • плуване;
 • потапяне;
 • аеробика.

Плуването е класика в басейна. Една от най-добрите техники за плуване за жени в позиция е пълзенето. Лекарите препоръчват да следите дишането си, то трябва да бъде равномерно и спокойно. Правете кратки почивки, за да се отпуснете, ако е необходимо.

Гмуркане означава гмуркане под вода и задържане на дъха за кратко. Подобно обучение укрепва много телесни системи и ви позволява ефективно да се подготвите за раждане..

Класове по водна аеробика в специализирани групи за бременни жени тренират издръжливост, подобряват мускулния тонус и еластичност. Комплексът включва и дихателни упражнения. Целият процес се извършва под наблюдението на треньор.

Упражненията в басейна могат да се извършват самостоятелно. По-долу е даден един от вариантите за тренировки по вода, приложими през втория и третия триместър:

 1. Начална позиция - изправен, изправени рамене. Извършват се скокове нагоре, едновременно с това левият крак се изхвърля напред, десният - назад. Ръцете работят в обратна посока. Страните се сменят след няколко повторения..
 2. Начална позиция - легнал по гръб (възможно е да се използват поддържащи устройства), краката са удължени по водната повърхност. Упражнението се състои в сгъване на коленете и разтваряне в страни, докато стъпалата се допират.
 3. Упражнявайте "колело" отстрани на басейна.
 4. Упражнение за дишане - вдишвайте над вода и издишайте много дълго във вода.
 5. Упражнявайте "плувка" - стискайки колене с ръце, задръжте дъха си под вода. Издишайте бавно във водата.
 6. Махайте крака, държейки се отстрани. Движения напред-назад, ляво-дясно, кръгови.

Комплектът от упражнения може да бъде по-разнообразен и зависи от физическите възможности и благосъстоянието.

Неща, които трябва да имате предвид при плуване

Отивайки на басейн, експертите препоръчват на бременните жени да вземат допълнителни предпазни мерки:

 • Обмислете внимателно избора на обувки, в които ще бъдете в басейна. Плувайте чехли с гумирани подметки, за да предотвратите падане върху хлъзгави плочки.
 • Избягвайте да посещавате басейна в пиковите часове. Изберете сутрешно време за клас или специална група по майчинство с ограничени участници.
 • Хранене пред басейна - не по-късно от 1,5 часа преди заниманията. В същото време плуването на гладно също влияе негативно на общото благосъстояние..
 • Трябва да влизате във водата постепенно, свиквайки с температурата на водата.
 • За да избегнете умора, не стойте твърде дълго във водата. Оптималното натоварване се счита за сеанс за къпане 30 минути на ден, 2-3 пъти седмично.
 • След водните процедури не се препоръчва да останете дълго време в мокър бански костюм. Изсушете добре главата си със сешоар, преди да излезете навън.
 • Когато правите активни упражнения във водата, трябва да изберете басейн с допълнителни мерки за безопасност. Допълнителните парапети отстрани ще ви помогнат да се справите с влошаването на здравето при стрес.

Какъвто и да е изборът на дейности при посещение на басейна, основното е да се насладите на процеса. И дадените препоръки ще помогнат да направим класовете безопасни и здравословни за бъдещата майка и нейното бебе..