Плуването е популярна форма на физическа активност, която ангажира всички мускулни групи и предотвратява много заболявания..

Ще разберем дали е безопасно бременните жени да ходят на басейн и дали си струва да променят обичайните си дейности през всеки триместър.

Нюанси във времето

По време на бременност в основата на цервикалния канал се образува лигавица, която предпазва бебето от инфекция и други вредни ефекти. Опасността съществува:

 • в ранните етапи, когато защитният съсирек и плацентата са на етап на образуване;
 • на 9 месеца, когато не остават> 3 седмици преди доставката, което увеличава риска от отлепване на щепсела.

При липса на противопоказания и в съгласие с гинеколога можете да посетите басейна на всеки етап от бременността, но 2-ри триместър е признат за най-безопасен. На 14-та седмица рисковете от инфекция са сведени до минимум и общото благосъстояние се подобрява.

Плюсове и минуси на плуването в басейна по време на бременност

Плуването по време на бременност е безопасен и здравословен начин за поддържане на физическа активност. Равномерното разпределение на товара в тялото премахва усещането за болка, намалява вероятността от нараняване или пренапрежение на мускулите и ставите.

Основните предимства на плуването включват:

 1. Обучение на дихателната система. Правилната тактика на дишането и висококачествената вентилация на белите дробове обогатяват кръвта с кислород. Водолазните упражнения ще подготвят бебето за временна липса на кислород по време на преминаването на родовия канал.
 2. Стимулиране на защитната функция. Основната полза от плуването е укрепването на имунната система. Жените, които посещават басейна по време на бременност, са по-малко склонни да се разболеят.
 3. Укрепване на мускулите. Силните мускули на гърба ви позволяват да се справите с излишното тегло, а мускулите на таза и перинеума - с естествено раждане.
 4. Контрол на теглото. Ако редовно плувате в басейна, тялото не губи мускулен тонус, което е важно по време на бременност. Чревната перисталтика също се активира, което ви позволява да се отървете от запек..
 5. Нормализиране на психо-емоционалното състояние. Активността облекчава напрежението и активира хормона на радостта.
 6. Подобряване на кръвообращението. Повишеното кръвообращение спасява от подпухналост, разширени вени и хемороиди. При редовни посещения качеството на лактацията се повишава, стимулирано от притока на кръв към белите дробове и сърцето.
 7. Корекция на седалищно представяне. При ненормално представяне на плода, записано след 30 седмици, лекарите съветват да плувате в басейна. Детето прави финалната презентация на 33-34 седмици, така че не забравяйте да наблюдавате промените.

Въпреки очевидните предимства на класовете, басейнът има и своите недостатъци:

 1. Инфекция с инфекции. Обществените басейни са опасни поради дерматомикоза, лямблиоза, легионелоза, хепатит А и други заболявания, предавани през замърсена вода или повърхности. Важно е да се придържате към основните правила за безопасност, за да избегнете инфекция..
 2. Проява на алергични реакции. Основният алерген в басейна е хлорът, който се използва за дезинфекция на водата.

Безопасно ли е за бременни жени да плуват в басейн с белина

Белината е традиционен и относително безопасен метод за почистване. Опасността се проявява в следните случаи:

 1. Чести дейности. При ежедневни посещения количеството абсорбирани вещества, образувани от хлорирана вода при контакт с кожата и косата, се увеличава, което увеличава вероятността от алергии.
 2. Повишено съдържание на хлор. Концентрацията на пари може да причини сериозно отравяне, така че ако има признаци на неразположение, опитайте се да напуснете стаята.

За безопасността на басейните с белина е най-добре да се избягва. С чести класове изберете по-надеждни комплекси, оборудвани със съвременни методи за почистване (озониране, йонизация, UV облъчване, ултразвукова дезинфекция) и пълни с термална вода.

Противопоказания

Басейнът за бременни жени е незаменима подготовка преди раждането. Трябва обаче да откажете да го посетите, ако има следните противопоказания:

 1. Плацента превия. Рядка патология, изпълнена с кървене при повишени натоварвания.
 2. Токсикоза. Гаденето пречи на дишането, нарушавайки качеството на тренировките, а общото неразположение затруднява упражненията. Честото запушване нарушава калиево-натриевия баланс, причинявайки гърчове и спад на кръвното налягане.
 3. Наличието на заплаха от прекъсване на бременността. През първия месец съществува риск от ретрохориален хематом, а в края на бременността - преждевременно раждане.
 4. Остри или хронични заболявания. Болестите на сърдечно-съдовата система и мускулно-скелетната система, хелминтиази, гъбични инфекции, епилепсия, цистит, хипертония, туберкулоза, цистит, млечница и други патологии изискват задължително лечение.
 5. Усложнена бременност, включително кървене, повишен тонус на матката и многоводие.

Ако имате някакви тревожни симптоми (дърпащи болки в долната част на корема, цефалалгия, поява на петна), консултирайте се с лекар и отказвайте да плувате, докато не бъде поставена диагноза.

Помощ в басейна за бременни жени

Сертификатът, поискан в басейна, е важен документ, който гарантира здравето на посетителя и безопасността на другите. Бременните жени, за разлика от другите посетители, не се нуждаят от мнението на лекар по инфекциозни болести. Помощ се предоставя от гинеколог, който определя възможни противопоказания и правила за посещение на басейна.

Сертификатът се актуализира поне веднъж на всеки шест месеца. Някои заведения, които се грижат за безопасността на посетителите, затягат изискванията и искат нови документи всяко тримесечие.

Общи правила за посещение на басейна

За плуване в басейна бременните жени трябва да се погрижат за следните неща:

 • гумени чехли с жлебове на подметките за защита срещу гъбични инфекции и хлъзгави подове;
 • бански костюм, гумена капачка и очила за плуване, спасяващи от вредното въздействие на белина;
 • индивидуални кърпи за душ, с изключение на инфекция чрез споделени кърпи;
 • лека закуска и питейна вода, за да попълните силите си след тренировка.

Има 3 възможности за тренировка в басейна:

 1. Аква аеробика. Груповите сесии с треньор ще ви помогнат да научите правилната техника на дишане и безопасно разтягане.
 2. Потапяне. Задържането на дъха за кратко време при гмуркане е полезно при многоплодна бременност, която изисква повече сила по време на раждането..
 3. Традиционно плуване. Пълзете, наблюдавайте дишането си и правете кратки почивки, за да попълните силите си.

Продължителността на плуването зависи от гестационната възраст:

 • през първия триместър се фокусирайте върху 20-30 минути и си правете 1 почивен ден след всяко посещение на басейна;
 • през втория триместър времето може да се увеличи до 45 минути, но е задължително да се съсредоточите върху общото състояние, в случай на предупредителни знаци, да намалите честотата на посещенията;
 • през третия триместър се ръководете от правилата от предишния триместър, но бъдете внимателни с околоплодната течност и лигавицата и реагирайте на всякакви промени.

Препоръки

Не забравяйте, че ако се чувствате добре и нямате противопоказания, можете да плувате в басейна на всяка седмица от бременността. За безопасност не забравяйте да се придържате към следните указания:

 1. Яжте 1,5 часа преди клас. Празният стомах е опасен за слабост и световъртеж..
 2. Премахнете грима преди клас и не забравяйте да се къпете. Химичните остатъци или остатъците от протеини могат да реагират с белина, причинявайки алергии.
 3. Подредете загрявка. Разтегнете се внимателно, преди да влезете във водата, затопляйки мускулите и връзките.
 4. Дръжте вдясно. Отделете време на пистата и дайте възможност на другите посетители да изпреварят. Не почивайте в средата на пътеката, а изберете места в някой от ъглите на басейна.
 5. Плувайте при температури между 23 ° и 29 °. При по-ниски температури може да се предизвика измръзване, а при по-високи температури скок на налягането или спонтанен аборт.
 6. Откажете се от скачането във водата. Не се допуска крайност по време на бременност.
 7. Използвайте крема след плуване във вода с белина. Предпазва от стрии и суха кожа.

Басейн по време на бременност

Басейнът за бременни жени е не просто приятно забавление, а истинско спасение за уморен гръб и подути крака. Пребиваването във водата позволява на бъдещата майка да забрави за известно време за силата на гравитацията и да даде пълна почивка на напрегнатите мускули. Редовното плуване помага за укрепване на имунната система, повишава издръжливостта, учи ви да контролирате дишането и е един от методите за подготовка за предстоящото раждане.

Ползи от басейна за бременни жени

Преди около десет години повечето гинеколози забраниха на пациентите си да посещават обществен басейн, като се позовават на недостатъчна чистота на водата и висок риск от заразяване с инфекциозни заболявания. Днес ситуацията се е променила и все повече лекари не само позволяват, но и съветват жените да плуват в басейна по време на бременност. Каква е причината?

 • Първо, новите басейни придобиват модерни системи за пречистване на водата и рискът от заразяване с инфекциозни заболявания намалява..
 • На второ място, много фитнес центрове и спортни съоръжения организират специални класове за бременни жени. Има отделна зона за бъдещи майки, където жените могат да плуват, без да се страхуват от случайни сблъсъци с други посетители на басейна.
 • На трето място, медицината не стои неподвижна и днес се смята, че ползите от плуването в басейна са значително по-големи от възможната вреда за майката и детето. Следвайки определени мерки за безопасност, потенциалните рискове могат да бъдат сведени до минимум.

Плуването в басейна има благоприятен ефект върху протичането на бременността и състоянието на плода:

 • Пребиваването във водата облекчава напрежението от мускулите на гърба, тазовите кости и стави и гръбначния стълб. Тези органи са под голямо напрежение по време на бременност. Плуването ви позволява да облекчите стреса и да облекчите жената от болка и дискомфорт.
 • Плуването укрепва гръдните мускули, учи ви да контролирате дишането, което ще бъде от полза по време на раждането.
 • Редовните занимания в басейна повишават издръжливостта и стимулират имунната система. Забелязано е, че жените, които водят активен начин на живот, по-рядко страдат от настинки по време на бременност.
 • Плуването е чудесен начин за облекчаване на стреса, изключване на главата, успокояване и отпускане. За много жени 45 минути в басейна се превръщат в истински отдушник в поредица от работни дни..

Басейн в подготовка за раждане

Плуването в басейна е един от етапите на подготовка за предстоящото раждане. Докато е във водата, бременната жена научава три важни неща:

 • Контролиране на дълбочината и силата на дишането.
 • Издръжливост и равномерно разпределение на натоварването.
 • Отпуснете мускулите си.

На плуването се отделя специално внимание в перинаталните центрове, които подготвят жените за раждане. Причината е известна: за бъдещите майки е много по-лесно да спортуват във водата, когато телесното тегло се усеща по-малко. В басейна несръчна бременна жена намира безпрецедентна лекота. Водата облекчава болката, премахва мускулното напрежение, премахва умората и насърчава релаксацията. Всички тези фактори значително повишават ефективността на класовете и помагат на жената да се подготви адекватно за раждането на бебе..

Плуването в басейна е полезно не само за тялото. На упражненията във водата се обръща внимание при психологическата подготовка за раждане. Бъдещата майка придобива увереност в своите способности. Жената придобива власт над собственото си тяло и осъзнава, че много процеси са достъпни за нейния контрол. При раждане това отношение помага да се концентрирате върху контракциите, може да намали болката и да облекчи състоянието на родилката..

Плуването в басейна също е шанс да се потопите в усещанията на нероденото дете. В утробата бебето е във водата и докато плува, бъдещата майка се оказва в приблизително същото състояние. Тя може да усети как водата тече около тялото й от всички страни, докосва кожата й, поддържа и насочва. Всичко това се живее от детето в продължение на 9 месеца и ще бъде полезно за бременна жена да получи подобно преживяване.

Едно упражнение заслужава известен интерес, което се практикува по време на групови занятия по водна аеробика в подготовка за раждане. Няколко жени стоят на дъното на басейна с широко раздалечени крака и образуват един вид коридор. Една от жените се гмурка и, затаила дъх, плува през коридора от началото до края. Подобно упражнение не само тренира дишането, но и симулира преминаването на детето през родовия канал. Много жени отбелязват, че подобно обучение им помага да усетят напълно това, което бебето чувства и да се настроят за предстоящото раждане..

Аква аеробика: водни тренировки за бременни жени

Бъдещата майка може да го направи сама, посещавайки басейна няколко пъти седмично, но обучението под ръководството на опитен треньор ще донесе максимална полза. Груповите дейности придобиват специално значение по време на бременност. Подкрепата на други здрави жени е важна стъпка в подготовката за раждане..

Дейностите по водна аеробика включват:

 • Трениране на всички мускулни групи, връзки, стави. Фокусът е върху гърба и таза.
 • Дихателни упражнения, включително задържане на дъх (гмуркане).
 • Безплатно плуване.

Удобно е да репетирате контракции във водата без риск за плода. Упражненията за релаксация и свиване на мускулите са ключови при подготовката за предстоящото раждане на бебе. Важно е да доведете придобитите умения до автоматизъм, съчетавайки ги с правилно дишане - и тогава по време на раждането тренираното тяло ще запомни какво трябва да се направи. Забелязано е, че заниманията в басейна улесняват хода на трудовия процес и увеличават шансовете за раждане на здраво бебе..

Гмуркане по време на бременност

Класовете в специализирани групи за бъдещи майки включват не само водна аеробика, но и гмуркане. Задържането на дъха за кратко и подводността са полезни за бременната жена. Упражнението подготвя тялото за предстоящото раждане, когато е необходимо да се регулира посоката, дълбочината и силата на дихателните движения по време на контракции и опити. Можете да го направите и извън басейна, но продължителното задържане на дъх с едновременна физическа активност (както при раждане) е възможно само във вода.

Интересно е, че японски водолази - ловци на перли - почти винаги са имали здрави, силни и издръжливи деца, което говори за ползите от това упражнение за бъдещи майки.

Особености на плуването в различни етапи на бременността

Плуването в басейна е разрешено на всеки етап от бременността. Гинеколозите съветват пациентите си да започнат обучение преди зачеване на дете. Подготвеното тяло се адаптира по-добре към новите условия, а придобитите умения помагат по-лесно да се справят с всички неприятни усещания, които възникват след девет месеца. Няма нужда да чакате, докато настъпи бременност - плуването в басейна ще бъде от полза за всяка жена, независимо от нейните репродуктивни планове.

Ранна бременност

През първия триместър на бременността плуването е насочено към укрепване на всички мускулни групи, трениране на дишането и стимулиране на имунитета. Редовното упражнение помага да подготвите тялото си за промените напред. Забелязано е, че жените, които посещават басейна от ранна дата, понасят по-лесно токсикозата, адаптират се по-бързо и продължават да водят активен начин на живот до самото раждане.

 • Токсикоза. При често повръщане трябва да спрете да посещавате басейна за известно време.
 • Ниско кръвно налягане. Ако имате силна слабост и световъртеж, не плувайте.
 • Риск от спонтанен аборт. При кървави отделяния от гениталния тракт физическите натоварвания и посещението на басейна са забранени. При умерена дърпаща болка в долната част на корема (без кървене) е разрешено спокойно плуване (след консултация с гинеколог).

В края на бременността

Плуването в басейна се превръща в истинско спасение за бъдещите майки през този период. След 20 седмици се увеличава натоварването на гръбначния стълб, костите и връзките на таза и мускулите на гърба. Появяват се болки в лумбалната област, тялото става тромаво. По-близо до датата, дългите разходки остават в миналото и те се заменят с плуване. Редовните упражнения за басейн помагат за облекчаване на мускулното напрежение и премахване на необходимостта от други методи на излагане.

Предпазни мерки

Не се препоръчва да посещавате басейна в такива ситуации:

 • Заплахата от прекъсване на бременността с появата на кървави отделяния от гениталния тракт.
 • Тежка токсикоза в ранните етапи.
 • Остри инфекциозни заболявания.
 • Възпалителни процеси в гениталиите.
 • Кожни състояния, включително алергичен обрив.
 • Непоносимост към белина.
 • Преминаване на лигавицата преди раждането (повишен риск от инфекция).

Не трябва да се занимавате с плуване, ако се чувствате зле и при някакви състояния, които изискват медицинска намеса (повишено кръвно налягане, силно главоболие и др.).

ЧЗВ

Практиката показва, че бременните жени са загрижени за такива моменти:

 • Колко време отнема да започнете да плувате в басейна? Бременна жена, с добро здраве и липса на противопоказания, може да се занимава с водна аеробика или да посещава самостоятелно басейна на всяка гестационна възраст - от момента на зачеването до раждането.
 • Възможно ли е да се занимавате с водна аеробика за тези, които не могат да плуват? Това е не само възможно, но и необходимо. Занятията се провеждат във вода на малка дълбочина и повечето упражнения не изискват плуване. От съображения за безопасност можете да носите ленти за ръка или жилетка.
 • Мога ли да се заразя с полово предавани болести, гъбични инфекции при посещение на басейна? Съвременните системи за пречистване на водата свеждат до минимум вероятността от инфекция, но предпазните мерки няма да бъдат излишни. Посещавайки басейна, трябва да използвате само индивидуална кърпа и хигиенни продукти, не ходете боси, вземете душ преди и след тренировка.
 • Кой басейн да изберете? Всеки басейн е подходящ за плуване по време на бременност, където на бъдещата майка ще й е удобно. Струва си да се обърне внимание на системите за пречистване на водата. Най-добре е да се запишете в специални групи за бременни жени или да посетите басейна през минимални часове.

При спазване на всички мерки за безопасност, плуването в басейна ще бъде отлична подготовка за раждане, източник на положителни емоции и просто добър начин да си прекарате добре..

Защо басейнът, плуването за бременни жени е полезно?

Бъдещите майки по време на бременност се опитват внимателно да следят здравето си, да ядат здравословни храни и да спортуват - като цяло те предприемат цял ​​набор от дейности, които имат благоприятен ефект върху здравето на нероденото дете. Ако всичко е ясно с храненето, то по отношение на физическата активност много бременни жени често имат съмнения. Възможно ли е да спортувате, без да навредите на детето и да подобрите здравето си? Нашият отговор е, че е възможно и дори необходимо! И нищо повече от плуването в басейна няма да ви помогне с това. Е, защо класовете в басейна са полезни и има ли противопоказания за бременни жени към този вид физическа активност - ще разгледаме в днешната статия.

Ползи от плуването в басейна за бременни жени

Всички прекрасно знаем, че когато се потопи във вода, тялото придобива лекота и безтегловност. Ето защо, за бременни жени, особено през последните месеци на бременността, потапянето във вода помага малко за облекчаване на гръбначния стълб и мускулите от натоварването, облекчаване на болките в гърба и намаляване на натиска върху ставите. В допълнение, с устойчивостта на тялото към вода, има лек и приятен масаж на външните и вътрешните органи на малкия таз, както и на мускулите на цялото тяло на бременната жена. Също така класовете в басейна се препоръчват за онези жени, които са изправени пред проблема с отока. Важно е да се отбележи, че тези майки, които редовно посещават басейна по време на бременност, нямат проблеми с лактацията след раждането, поради притока на кръв към гърдите и сърцето по време на плуване. И разбира се, благодарение на устойчивостта на движение във водата, консумацията на енергия се увеличава, което помага да се поддържа оптимално тегло и да не се напълнява..

Гмуркането носи огромни ползи за тялото на бременна жена, тъй като когато задържа дъха си, вашето бебе активира всичките си резерви и свиква с липсата на кислород. Това е много полезно по време на раждане и раждане, когато кислородът не тече към бебето..

Не е тайна, че плуването в басейна е отлично решение за втвърдяване на тялото. Следователно онези бъдещи майки, които са избрали басейна, са по-малко склонни да се разболеят и успешно да укрепят имунитета си..

Що се отнася до психичното здраве, плуването в басейна също насърчава релаксация, облекчаване на умората и стреса. Престоявайки във водата, бременна жена балансира психологическото си състояние, отървава се от страховете, с една дума - медитира. Психолозите препоръчват да помните онези чувства на лекота и спокойствие, които ви посещават в басейна и да помнят това състояние по време на раждането и раждането..

Басейн по време на бременност - полза или вреда?

Съвременната бременна жена не е толкова спокойна и миролюбива, достойна, но, понякога дори пасивна, жена, която е била преди десетилетия. Настоящите бъдещи майки са много активни, целенасочени и любопитни. Те не могат да седят на едно място, искат да видят всичко, да знаят всичко и да не забравят за себе си, любимата си. Днес те имат възможност да избират занимания по свой вкус, като същевременно не забравят за тялото. През последните години плуването се превърна в тенденция в това отношение при бременните жени. Но дали е толкова полезен, колкото и популярен, и има ли някакви ограничения за упражнения на вода - ще говорим за това в статията.

 1. Могат ли бременните жени да ходят на басейн?
 2. Ползи за бременни жени от плуване в басейна
 3. Предпазни мерки и противопоказания
 4. Пул за майчинство и големи заблуди
 5. Заключение

Могат ли бременните жени да ходят на басейн?

Бременността не е болест, а един от незабравимите периоди в живота на жената. Да, бъдещата майка не винаги се чувства добре - хормоналните промени в тялото влияят, но това не е причина да прекарате цялата бременност в легнало положение на дивана. Спортните дейности подобряват не само физическото благосъстояние, но и настроението на човека. Освен това не забравяйте, че заседналият начин на живот може да повлияе негативно на хода на бременността: има рискове от неуспех на бременността, симптомите на токсикоза се засилват и трудовата дейност се развива слабо. Така че защо да не отделите няколко часа за осъществима физическа активност.?

От друга страна жените не трябва да се притесняват, докато очакват бебе. Как да бъде?

В този случай плуването в басейна за бременност е идеалният вариант за безопасна физическа активност с ползи за здравето. Естествено, не говорим за високоскоростно плуване на дълги разстояния. Но плуването за удоволствие със собствено индивидуално темпо или добре структурирани дейности не само не пречат, но се препоръчват за жени в позиция. Плуването за бременни жени ще бъде полезно по всяко време: от самото зачеване до момента, в който щепселът се свали, което не може да се каже за посещение на солариума в интересна позиция

Ползи за бременни жени от плуване в басейна

Упражненията във водата имат благоприятен ефект върху тялото на жената, която очаква бебе. В специална позиция с натоварвания, необичайни за тялото, ефектът става от голямо значение:

 • във водата намалява натоварването на опорно-двигателния апарат, включително гръбначния стълб;
 • активира се работата на сърдечно-съдовата система, което е важно за проблеми с налягането и разширени вени при бременни жени. Сауната има същия ефект по време на бременност;
 • благодарение на „масажа“ с вода, тялото на жената се отървава от отоци по-добре и по-бързо;
 • различни видове упражнения, включително просто гмуркане, помагат както на жената, така и на бебето да се подготвят физически за предстоящото раждане;
 • правилното дишане по време на плуване също е полезно по време на раждането;
 • плувен басейн по време на бременност ще позволи на жената да се отърве от наднорменото тегло, натрупано над нормата;
 • освен че облекчава физическия стрес, водата успокоява психологически, облекчава стреса и умората.

За да могат класовете в басейна да донесат на бременната жена изключително голяма полза от максималното му проявление, трябва да се спазват определени правила.

Предпазни мерки и противопоказания

Въпреки факта, че отговорът на въпроса дали бременните жени могат да плуват в басейна е недвусмислено положителен, не забравяйте за мерките за безопасност и някои правила:

 • когато избирате басейн за класове, попитайте предварително за условията, квалификацията на обучителя, изискванията за допускане на посетители до басейна (сертификати, анализи и др.);
 • предпочитание трябва да се дава на басейни с озониране или пречистване с ултравиолетова вода, с течаща или морска вода;
 • в никакъв случай не трябва да поглъщате хлорирана вода в басейна;
 • преди да започнете уроци, трябва да се консултирате с лекар от антенаталната клиника;
 • за такива дейности жената не трябва да може да плува;
 • можете да започнете класове дори по време на планирането на бременността;
 • гмуркане, излизане и престой във водата, не трябва да правите прекалено резки движения, за да не загубите равновесие;
 • през първия триместър, с добро здраве, можете да правите упражнения в басейна за бременни жени в продължение на половин час през ден;
 • в по-късните етапи на тренировка ще се изисква удобен бански, който няма да стиска стомаха;
 • основният критерий за продължаване / спиране на упражнението или упражнението като цяло трябва да бъде благосъстоянието на бременната жена;
 • не забравяйте за личната хигиена преди и след часовете в басейна.

Въпреки целия благоприятен ефект върху тялото на бременна жена, упражнения във вода, ето списък с някои ограничения и противопоказания, поради които такива дейности ще трябва да бъдат изоставени:

 • заплахата от преждевременно прекъсване на бременността;
 • други причини по време на бременност, поради които физическата активност трябва да бъде ограничена или възложена на почивка в леглото;
 • маточно кървене или обилни вагинални секрети;
 • силни прояви на токсикоза;
 • алергия към хлор (за хлорирани басейни);
 • обостряне на хронични заболявания;
 • систематично влошаване на здравето след тренировка;
 • изпускане на лигавицата.

Ако бременната жена е силно привлечена от положителното влияние на класовете в басейна, тя иска да плува, но в същото време може да има поне един елемент от списъка с противопоказания, тогава това е ясен сигнал, че това начинание трябва да бъде.

Пул за майчинство и големи заблуди

Популярността на този вид дейност за бъдещите майки е съвсем естествено придружена от дискусии, спорове дали е възможно бременните жени да ходят на басейн и дали е необходимо.

Информацията, която може да се чуе от приятели и познати, не винаги е вярна. Така се появяват заблуди, които след това бързо се разпространяват сред бременните жени. За плуването в басейна най-често се чуват следните аргументи:.

 1. В басейна инфекцията може да проникне в бебето. Както и по въпроса за къпане по време на бременност, това мнение не е вярно, при условие, че щепселът все още не се е откъснал, което предпазва бебето в утробата от различни инфекции. Заплахата тук може да бъде до известна степен за майката, ако погълне вода от басейна, ходи боса под обществен душ или избере басейн, в който не са необходими тестове за посещение;
 2. Плуването в басейна е само подготовка за раждане във водата. Ползите от упражненията във вода за бременна жена не се определят от желания тип и позиция на раждането. Тези дейности сами по себе си имат благоприятен ефект върху тялото и благосъстоянието на всяка бременна жена;
 3. Упражненията във вода са гаранция за лесен труд. Никой не може да предскаже точно кога и как ще се случи раждането, както и да гарантира, че то ще бъде перфектно. В часовете в басейна можете да се научите да слушате, чувате и контролирате тялото си само в очакване на момента, в който се роди бебето.

Заключение

Поради факта, че женското тяло претърпява доста остри и драматични промени по време на раждането на бебе, бременните жени не винаги се чувстват физически толкова добре, колкото са доволни от позицията си..

Но вместо да лежи и да страда от трансформацията на собственото си тяло, жената може да намали дискомфорта си чрез безопасни и здравословни дейности в басейна. Това не е спортно обучение или състезание, а възможност да се насладите на бременността с ползи за здравето и добро настроение..

Позволихте ли си да посетите басейна по време на бременност? Някой се опита да ви „набоде“ с безпочвени страхове и предупреждения? Как се почувствахте по този въпрос? Очакваме вашите коментари и връзки към тази и други статии от уебсайта на нейните деца.

Посещение на басейна и бременност

По време на бременността жената отказва много познати неща и дейности, включително спорт. Пилатесът, фитнесът и други видове силови тренировки трябва да бъдат отложени за поне 9 месеца, така че фитбол и плуване остават. Но вреден ли е басейнът по време на бременност, възможно ли е да плувате, за да поддържате тялото си в добра форма??

Плувен басейн за бременни жени - опасно ли е или не?

Прякото къпане в чиста вода, разбира се, няма да навреди нито на жената, нито на плода! Но басейн, пълен с възрастни и деца, е опасен. Факт е, че докато се къпете, бременната жена може да бъде бутана или докосвана, което ще доведе до нараняване..

Ето защо, когато посещавате басейна, следвайте няколко правила:

 • опитайте се да плувате сутрин, когато на практика няма хора в басейна;
 • избирайте само доказани места за къпане, за да избегнете гъбични заболявания, златист стафилокок и други инфекции;
 • докато плувате, спазвайте личните хигиенни мерки, като носите гумени чехли и шапка за коса;
 • след плуване не забравяйте да си вземете душ със сапун и кърпа.

Важно! Плуването укрепва тялото, така че посещението на басейна, докато носите бебе, е много полезно. Но не можете да започнете занимания, без първо да се консултирате с Вашия лекар - само той може да знае със сигурност как физическата активност ще повлияе на хода на бременността Ви.

Ползи от басейна за бременни жени

По време на плуване, гмуркане или водна аеробика жената може да загуби няколко излишни килограма, без да навреди на бебето. Плуването помага и за укрепване на тялото, за избягване на усложнения по време на раждането и раждането:

 • натоварването на гръбначния стълб намалява;
 • рискът от развитие на оток е намален;
 • за 1 час плуване можете да загубите 200-230 ккал, което е необходимо за бъдещите майки, които активно наддават на тегло;
 • ползата от басейна за бременни жени е, че можете да практикувате правилно дишане;
 • укрепва имунната система;
 • упражненията във вода предотвратяват разширени вени;
 • тазовите мускули се подготвят за раждане;
 • психоемоционалното натоварване намалява;
 • подобрява се кръвообращението;
 • мускулният корсет е укрепен;
 • има увеличение на активността, подобрен сън.

Можете да плувате както в обикновена, така и в морска вода, която е обогатена с микроелементи. В последния случай ефектът от плуването ще бъде още по-забележим, тъй като солената вода подобрява качеството на кожата и ноктите, като има благоприятен ефект върху всички процеси в тялото..

Важно! Басейнът за бременни жени е толкова полезен, че се препоръчва от терапевти, акушер-гинеколози, гинеколози и ендокринолози. В края на краищата плуването помага за решаването на проблема с бързото наддаване на тегло, болки в гърба, подуване.

Когато басейн за бременни жени е противопоказан?

Спокойното плуване или простите упражнения във водата са много полезни, но си струва да се откажете от този вид физическа активност в следните ситуации:

 • риск от спонтанен аборт;
 • хронични заболявания, включително заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • кожни заболявания и гъбички;
 • заболявания, придружени от кожни язви, например захарен диабет;
 • тежка токсикоза;
 • маточно кървене;
 • инфекциозни заболявания и полово предавани болести.

Ако след тренировка се притеснявате от издърпване на болки в гърба или прекомерна умора, тогава трябва да замените плуването с фитбол или друг безопасен вид физическа активност за бременни жени.

Съвет! Струва си да посещавате басейна 3-4 пъти седмично, като отделяте 45-75 минути на тренировката.

Упражнения, които можете да правите, докато плувате

Докато се къпе, бременната жена може да изпълнява следния набор от упражнения:

 • бавни скокове във водата;
 • разтягане (разделяне във водата, размахване на крака, ходене, редуване с повдигане на краката и други);
 • кляка във водата отстрани на басейна;
 • дихателна тренировка;
 • упражнения за релаксация;
 • гмуркане;
 • тренировка на гръдния мускул (бавно плуване, свиване на сгънатите на гърдите длани и др.);
 • работа с топка или дъска.

Правете някое от горните упражнения без бързане. И не забравяйте, че треньорът трябва да контролира индивидуалното или груповото обучение.!

Какво ви трябва, за да започнете да посещавате уроци по плуване?

За да присъства на уроци, жената ще се нуждае от следните неща и документи:

 • удостоверение, че бременната жена не страда от дерматологични заболявания;
 • гумена капачка и чехли;
 • шампоан и душ гел;
 • сешоар, ако трябва да посещавате класове през студения сезон;
 • кърпа, бански, халат.

Също така, жената трябва да вземе бутилка сок, бисквитка или сандвич със себе си в клас, защото плуването насърчава добрия апетит. Имайте предвид, че последното хранене трябва да се приема 1 час преди тренировка, в противен случай по време на плуване ще се появи усещане за тежест в стомаха..

Обобщавайки, трябва да се каже, че басейн за бременни жени е полезен и безопасен. Затова без съмнение се запишете за групови занимания или посетете индивидуално обучение, но първо вземете разрешение от вашия акушер-гинеколог!