Начало »Здраве» Бременност »Как да ускорим раждането на бременността в 39 седмици

Често бременните жени задават въпроса, как можете да ускорите процеса на раждане? Докато някои обмислят този проблем, други страдат от хипертония и не напускат болницата, със заплаха от спонтанен аборт. Всяка жена има свои собствени проблеми.

В крайна сметка, дори ако бременността е спокойна, носенето й в продължение на 9 месеца е досаден процес. В последния срок, особено, коремът е значително увеличен, трудно е да се направи нещо, да се ходи, да се диша. Психологическото състояние на жената непрекъснато се променя, тя е уморена психически и иска бързо да роди бебе.

Какво се случва на 39 седмици с плода, възможно ли е да се помогне на тялото да ражда по-бързо?

39-седмична жена иска да ускори раждането и търси начини. Ние ще ви посъветваме.

Бебето се счита за недоносено до 37 седмици, а след това за напълно оформен плод. Белите дробове са готови да дишат, развиват се рефлекси, чието формиране настъпва преди раждането, останалите се формират след раждането на бебето. Положението на бебето е правилно, главата надолу, ръцете и краката прибрани.

Нормалният растеж на плода е около 50 см, а теглото около 3 кг. Тези показатели обаче се влияят и от генетиката на детето. В утробата бебето усеща нейното емоционално състояние и стресът може да повлияе на развитието на нервната му система и психиката, така че е важно да бъде спокойно и в добро настроение. След раждането му развитието на нервната система продължава да се развива. „Калкулатор на нормата за тегло и ръст на детето“.

Фактът, че детето е готово да се роди, показват далечни предвестници

 1. Стомахът е спаднал, жената веднага го разбира, става по-лесно да се диша.
 2. Има фалшиви контракции. Тялото показва своята готовност за раждане, но те не са толкова силни и болезнени, колкото по време на раждането.
 3. Позата на жената се променя. Когато коремът падне, центърът на тежестта се измества, възникват неприятни усещания.

Ако имате всички показатели, тялото е готово. Основното нещо е да не носите детето, защото лекарите може да се объркат в датата на раждане. И това силно се отразява на детето, плацентата става презряла, лошо осигурява на бебето кислород и хранителни вещества.

Появява се кислородно гладуване, в резултат на което анусът ще се отпусне, околоплодните води ще бъдат замърсени с оригинални изпражнения. Какво може да причини пневмония. Костите стават по-плътни, фонтанелата се свива, което може да доведе до нараняване на главата по време на раждането.

И така, какво точно трябва да се направи, за да се помогне на тялото при бързо раждане.

Активни движения

Ако жената иска, тя може самостоятелно да напредне времето за раждане. За да направите това, трябва да започнете активен начин на живот, да направите общо почистване.

Измийте всички подове, изгладете прането, разклатете съдържанието на всички шкафове.

Близост

Понякога е достатъчно само секс. Лекарите забраняват интимността в последните етапи на бременността, това е просто добра стимулация на раждането. Всичко поради оргазма, тялото ще започне да приема контракции по време на оргазма, в началото на раждането на бебето. Ако това не провокира раждането, тогава определено няма да има вреда. Положителните емоции, които майката получава, изпитва и бебето. Но трябва да се има предвид, че сексът може да се занимава, ако бременността премине без усложнения, докато позите трябва да бъдат нежни.

Масажът на зърната засяга и тялото. Необходимо е 5-6 пъти на ден в продължение на 20 минути, направете масаж, направете имитация на изцеждане на мляко.

Алкохол

Сред жените има мнение, че раждането на дете може да бъде провокирано от пиене на малко количество алкохол, вино или по-силно. Според тях приемането на такива напитки кара детето да избяга от утробата, защото наистина не обича такава храна. Много жени потвърждават този факт, той им помогна да раждат по-рано..

Но лекарите не подкрепят тази теория. По принцип алкохолът във всяко количество може сериозно да навреди на детето..

Специални ястия

Ето препоръките на традиционната медицина, както и одобрени от официалната медицина и научно доказани, ние посочваме кои от тях.

Популярно е мнението, че ако ядете определени храни, те провокират ускоряване на раждането..

Някои храни спомагат за ускоряване на раждането

 1. Пикантни ястия. Няма научно потвърждение за това, а само народни признаци.
 2. Зехтин. Ефективността на този продукт е доказана от лекарите. Необходимо е да се вземат три пъти на ден по 1 супена лъжица, след като се използва този продукт, връзките на матката омекват, еластичността се увеличава. Маслото помага да се ускори процесът на раждане и да се предотврати разкъсването по време на раждането.
 3. Малинов чай. Този народен метод се използва широко от жените в САЩ. Чаят се вари от малинови листа и се пие, правят го от 35 седмици. Не забравяйте, че във всичко трябва да има мярка..
 4. Приложение на рициново масло. Като добре известен факт рициновото масло има слабително действие, което предизвиква стимулация на шийката на матката..

Раждането може да започне по всяко време, от 37 седмица до 42 седмица от бременността (най-новата), но за да преминат навреме, трябва да вземете някои мерки и да подготвите шийката на матката предварително. Вижте също видео препоръки на традиционната медицина.

Разбира се, не са провеждани официални изследвания на методите на традиционната медицина, предназначени да ускорят раждането, и те не могат да дадат 100% гаранция. Тези народни средства обаче също не се появяват от нулата и мнозина забелязват тяхната ефективност, а някои опитни акушерки открито съветват.

Сауна или баня

Можете да отидете вечер и да вземете парна баня, но не много гореща. В банята има активно движение на кръвта. Натоварването върху тялото е практически същото, както при физическо възпитание. Само движенията са много по-малко. Полезно е да се ускори раждането и добавянето на ароматни масла като роза или жасмин. Ароматерапията може да се използва както в сауната, така и у дома. Използвайте специална лампа, дишайте 4 пъти на ден.

Клизма

Тази процедура може да се извърши за тези, които не искат да пият рициново масло. Ефектът от клизма и рициново масло е един и същ, слабително действие.

Медицинска помощ

В този случай лекарите могат да помогнат, да предложат няколко опции за медицински методи за това как да предизвикат раждане. По принцип лекарите предписват лекарството Окситоцин. На бременна жена се дава капка, която целенасочено стимулира матката.

По принцип употребата на лекарството води до желания ефект, до раждането на бебе.

Не можете да направите това сами у дома, тъй като дозата трябва да бъде предписана въз основа на здравословното състояние на бъдещата майка..

Смята се, че матката е готова за раждане или не, отговарят простагландини. Те влияят върху мускулния тонус, който се увеличава в дъното на матката и намалява в шийката на матката. Благодарение на това тъканите са леко разтегнати. Ако тялото не произвежда достатъчно простагландини, лекарите могат да запълнят празнината с изкуствени заместители.

 • Съществува специален гел, който съдържа такова вещество, той се инжектира във влагалището или шийката на матката се намазва.
 • Можете да използвате гела у дома, ако знаете откъде да вземете такъв гел, но е по-добре, разбира се, под наблюдението на специалисти..

Има още едно радикално решение. Говорете със специалист, може да имате амниотомия. Това е отварянето на феталния пикочен мехур, процедурата е напълно безболезнена, със специален инструмент. Налягането в матката рязко се повишава веднага щом цялата вода изчезне. Главата притиска тазовите кости и това води до раждането на бебе.

Когато стимулацията е показана рано?

Има моменти, поради които лекарите могат да предписват стимулация на раждането:

 1. Ако има няколко бебета, по това време те са тесни в корема на майката.
 2. Поради неразположение на майката или детето.
 3. Ако има широко отваряне на матката, но няма контракции. Процесът на раждане започна, но нещо се обърка и спря.

Противопоказания за стимулация

Ако това е вече 39 седмици от бременността, и няма значение кой е първият или вторият. Има ограничения за стимулиране на трудовия процес:

 1. Местоположението в утробата е неправилно, което означава, че бебето все още не е готово за раждане.
 2. Има отклонения в здравето на бебето.
 3. Главата на бебето е много по-голяма от размера на тазовата кост, тоест майките ще направят цезарово сечение.
 4. Ако майката има здравословни проблеми и тя трябва да роди строго под наблюдението на лекарите.

Последни съвети

Претърпяли сте ултразвуково сканиране и всички показатели са нормални, за да раждате сами, без цезарово сечение. И все пак сте решили да ускорите процеса на раждане на бебе. Уверете се предварително, че всички документи и неща, необходими за пътуване до болницата, са готови.

Не забравяйте да овладеете правилната техника на дишане по време на раждането на вашето бебе. Това значително ще подобри процеса на раждане. Останете винаги в отлично настроение, не забравяйте да си починете.

Морално подгответе домакинството си за завръщането си от болницата с нов човек в този живот.

Сега знаете какво да правите, ако решите да стимулирате напредъка на труда. Какви са показанията и противопоказанията за това? И ако със здравето всичко е наред, тогава само вие можете да решите дали искате да изчакате раждането на бебето или да побързате малко.

Възможно ли е да не отидете на топла баня на почти 39 седмици?

Те изключиха горещата вода, в къщата има дубак, невъзможно е да се измие нормално (((Възможно ли е да отидете в топла баня не за дълго, както мислите?

PregnantМоже ли бременните жени да посещават банята?
Ако жената се чувства добре и гинекологът не вижда противопоказания, тогава бременната жена може да отиде в банята.

☝ Правила за посещение на банята:
• Жената трябва да има лична кърпа със себе си, тъй като обществени места от този вид могат да бъдат източник на инфекция за бременна жена.
• Трябва да вземете шапка и удобни джапанки.
• Жената винаги трябва да се фокусира върху своето благосъстояние. Разрешението от гинеколог не е причина да не слушате собственото си тяло. Посещението в банята трябва да е приятно, а чувството на дискомфорт е причината да откажете парната.
• За жени в позиция е достатъчно да посещават банята веднъж седмично.
• Температурата във ваната не трябва да надвишава 80-90 градуса.
• За допълнителна профилактика на инфекциите гинеколозите препоръчват използването на кремове за интимна хигиена.
• Пиенето на много вода е ключът към поддържането на водния баланс на тялото. Големите загуби на вода с пот трябва да бъдат компенсирани. За това са подходящи билкови чайове, минерални води или несладки компоти..
• Билките и ароматните масла, които често се използват във ваната, могат да причинят алергични реакции, така че количеството им трябва да бъде сведено до минимум.
• Струва си да се избягват температурни промени след посещение на банята, така че след парната баня е необходимо да стоите няколко минути под топъл душ, едва след това да се избършете и да се преоблечете.
Автор: Елена Николаевна

Възможно ли е да отидете в банята за бременни жени

От древни времена хората в Русия обичаха и уважаваха банята. Посещението в банята е не само извършване на хигиенни процедури, но и отличен начин за отпускане, лечение и стимулиране на имунната система. Бременността се отнася до решаващ период в живота на жената, поради което въпросът за посещение на баня, докато носите плод, трябва винаги да бъде обсъждан от бъдещата майка с гинеколога, водещ бременността.

Ползите от банята по време на бременност

Ваната принадлежи към високоефективни физиотерапевтични процедури поради високата температура и влажност. Руската баня се характеризира с постоянни температурни промени (от 60 до 80 градуса) и висока влажност, което увеличава изпотяването, помага на тялото да се отърве от токсините, облекчава подпухналостта и подобрява кръвообращението. Също така излагането на влажен въздух има благоприятен ефект върху дихателната система, укрепва сърдечно-съдовата система. Посещението в банята по време на бременност ви позволява да се отървете от болки в мускулите и ставите, да изравнявате негативните емоции и стреса, укрепва имунната система и предотвратява появата на стрии по кожата. Редовното посещение на парната баня насърчава лесното раждане, подобрява кръвообращението в плацентата и предотвратява феталната хипоксия, укрепва нервната система, подобрява апетита и съня и нормализира работата на червата. Смята се, че любителите на баните нямат проблеми с лактацията. Ако една жена не хареса и не посети парната баня преди бременността, периодът на бременността не е най-доброто време да започне да посещава банята.

Когато банята е противопоказана

Гинеколозите настояват да се откажат от банята през първите 12 седмици от бременността, дори ако бъдещата майка е прислужник в баня с опит и е абсолютно здрава. Факт е, че през първия триместър (особено през първите 8 седмици) тялото претърпява мощни хормонални промени, натоварването на органите и системите се удвоява, а плодът интензивно полага бъдещите органи (кръвоносната система и дихателната система с нервна система). Промените в високата температура и влажност в парната баня допринасят за:

 • загуба на съзнание;
 • поява на кървене и спонтанен аборт;
 • сърдечна недостатъчност.

Също така, баня в ранните етапи ще доведе до обостряне на хронични заболявания, гадене и повръщане, главоболие..

Вторият триместър се счита за най-благоприятен за посещение на банята (14 - 27 седмици).

През този период работата на тялото на майката е в стабилен режим. Не се препоръчва да посещавате банята в късните етапи на бременността (30-36 седмици), високата температура и влажност могат да провокират преждевременно отлепване на плацентата или раждане преди термина.

Абсолютни противопоказания за посещение на банята:

 • покачване на температурата;
 • хронични заболявания (патология на сърцето, дихателната система, включително бронхиална астма, бъбречни заболявания);
 • психични заболявания (епилепсия);
 • ракови и предракови процеси;
 • артериална хипертония или ниско кръвно налягане;
 • венозно заболяване (ще провокира тромбофлебит, тромбоза);
 • хемороиди;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • гестоза;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • предлежание на плацентата;
 • липса на вода;
 • многоплодна бременност;
 • повишен тонус на матката;
 • бременност след ин витро;
 • изпускане на лигавицата, изливане на вода;
 • инфекции на кожата и гениталиите;
 • ранна токсикоза.

Правила за поведение във ваната по време на бременност

Така че банята да не вреди на здравето на бъдещата майка и дете, а само да носи ползи, е необходимо да се следват редица препоръки при посещение на парната баня:

 • Температура. В парната баня се препоръчва да се поддържа температура не по-висока от 50 градуса. Когато се планира температурното редуване, преходът трябва да бъде плавен и да не надвишава 70 градуса. Строго е забранено да се взима контрастен душ след парна баня, плуване в студен басейн или „плуване“ в снежна преспи.
 • Придружаващ. Посещението на бременна двойка се препоръчва в компанията с любим човек (съпруг, майка, приятелка). Във всеки момент бъдещата майка може да се почувства зле или ще пренебрегне времето, прекарано в парната баня, което ще се отрази негативно на състоянието на бебето. Придружаващият човек наистина може да оцени външния вид на бременната жена и нейното състояние (поява на задух, алергии, оток или хипертоничност на матката) и да осигури необходимата помощ, извеждайки жената от парната баня.
 • Хладно обливане след парна баня. При излизане от парната баня на бъдещата майка се препоръчва да вземе хладен (не студен) душ или да се облее с топла (не гореща) вода. Тази мярка ще помогне за премахване на излишната топлина..
 • Време, прекарано в парната баня. За целия период на пране общата продължителност на престоя в парната баня не трябва да надвишава 10 минути. Всяко посещение на отдела за двойки трябва да бъде намалено на 2 - 3 минути.
 • Рафтовете. Бременните жени не се препоръчват да заемат горните рафтове в парната баня; те трябва да вземат парна баня на най-долния етаж. Също така, на бъдещата майка е строго забранено да заема хоризонтално положение - легнала по гръб в парната, за да се избегне синдромът на компресия на долната куха вена и загуба на съзнание.
 • Шапка за глава. Шапка (филцова шапка за баня, памучен шал) ще помогне да се предотврати прегряване в парната баня. Седнете на рафта, след като разстелите върху него чиста пелена или чаршаф.
 • Пийте. Посещавайки парната баня, трябва да имате бутилка чиста вода без газ, билкова отвара / чай, сок от горски плодове без захар. Редовното пиене на течности (на малки глътки) може да помогне за избягване на дехидратация и припадък.
 • Обувки. Посещението на банята, както в парната, така и в пералния отдел, изисква гумени обувки с подхлъзваща подметка. Хлъзгав под или внезапно влошаване на състоянието ще доведе до падане и негативни последици за бъдещата майка и нейното бебе..
 • „Пълен или гладен“ стомах. Пътуване до банята трябва да се планира не по-рано от 2 часа след хранене. Пълният стомах може да предизвика редица проблеми от гадене до загуба на съзнание..

Много бременни жени се интересуват от: колко често да посещават банята? Лекарите смятат, че посещението в банята по време на бременността трябва да бъде не повече от 1 път за 7 до 10 дни. След края на процедурите за баня, на бъдещата майка се препоръчва да седне известно време в съблекалнята / съблекалнята (от 15 до 30 минути), за да изравни телесната температура, преди да излезе на чист въздух.

Видео: Баня (сауна) по време на бременност.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Баня по време на бременност: възможно ли е или не?

Руснакът винаги е свързвал банята с релаксация, прочистване и като цяло приятно забавление. Много жени виждат банята като чудесна алтернатива на повечето спа процедури. Възможно ли е да отидете в банята по време на бременност или ще трябва да се откажете от нея преди раждането на бебето??

Ползите от банята по време на бременност

Ако бременността протича добре и лекарят не е установил никакви противопоказания, тогава банята е само полезна. Този факт се потвърждава от експерти..

 • Нормализира метаболизма и хидробаланса, решавайки проблеми като подпухналост и наднормено тегло. С потта всички токсични токсини и токсини се отделят от тялото.
 • Повишава имунната резистентност. Тялото на бременна жена се нуждае от специална подкрепа, тъй като хормоналните промени го правят по-уязвимо към вредни гъбички и бактерии.
 • Укрепва нервната система. Топъл въздух и вода, масаж с метла, маски и кремове за тяло отпускат и успокояват прекалено тревожните бъдещи майки.
 • Подобрява състоянието на кожата. Банята има благоприятен ефект върху еластичността и мекотата на тъканите и предотвратява появата на стрии.
 • Тонизира кръвоносните съдове и дихателната система, като по този начин подготвя тялото на бъдещата майка за раждане.
 • Облекчава чувството на умора и намалява мускулното напрежение, което особено ясно се усеща от родилките с голям корем.
 • Нормализира графика на апетита и съня, допринасяйки за благосъстоянието на бъдещата майка.
 • Осигурява кръв към плацентата и също така намалява вероятността от фетална хипоксия.
 • Предотвратява натрупването на мазнини по тялото и помага бързо да се върне към обичайната физическа форма след раждането.
 • Нормализира процеса на лактация.

Трябва да се разбере, че си струва да вземете парна баня само след съгласуване на решението си с лекаря и след потвърждаване на липсата на противопоказания.

Справка! Банята, както и другите методи за релаксация, има чудесен ефект върху състоянието на нервната система и помага за борба с промени в настроението, безсъние и главоболие..

Възможно ли е да отидете в банята в ранните и късните етапи на бременността:

Раждането и формирането на нов живот в утробата на бъдещата майка е многостепенен и сложен процес. Бременната жена трябва да разбере как един или друг начин на нейното действие се отразява в ембриона на определен етап от развитието.

- ранна бременност

До 3-4 седмици от бременността тялото на бъдещата майка е подложено на сериозен стрес поради хормонални промени. Всяко термично излагане може да провокира кървене от матката или спонтанен аборт. Следователно не само банята е строго забранена, но и такива познати процедури като вана, прекалено горещ душ и дори вани за педикюр за крака.

След 4 месеца забраната се отменя, но само ако тялото на жената е достатъчно силно, за да оцелее при температурни промени и допълнителен стрес. Можете да отидете до банята, ако:

 • няма признаци на токсикоза;
 • няма заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • не е имало проблеми с бременността, заплахи за спонтанен аборт и аборти;
 • няма настинки, грип, ARVI и ARI.

Важно! Не забравяйте да попитате Вашия лекар за разрешение да посетите баня или сауна.

Баня по време на бременност

Съдържание:

 • Ползите от банята за бъдещи майки
 • Отрицателни последици
 • Противопоказания
 • Особености на посещението на банята по време на бременност
 • Ранно къпане
 • Баня и късна бременност

Много хора обичат банята заради нейните полезни и ободряващи свойства. Банята отдавна се смята за място за добро забавление и общо подобряване на здравето. Но когато жената носи дете, трябва да внимавате във всичко. Дори в това, което може да изглежда безобидно.

И ако в древни времена бременните жени са предпочитали да раждат директно във ваните, сега това място се третира внимателно. Всъщност с развитието на медицината стана ясно, че не във всички случаи посещението на парната баня е правилното решение за жена с дете под сърцето..

Ползите от банята за бъдещи майки

Много поколения жени са тествали на собствен опит, че баня за майка и неродено дете може да бъде много полезна. Това се потвърждава и от експерти:

 • процедурите за баня повишават имунитета;
 • парната баня укрепва нервната система;
 • парата предотвратява появата на стрии;
 • с пот излизат шлаки и токсини;
 • кръвоносната и дихателната системи се връщат в тонус;
 • съдовете са тонизирани, което е особено важно за бременните жени преди раждането;
 • парата намалява мускулното напрежение;
 • плацентата се снабдява с кръв в засилен режим;
 • редовните парни улесняват бързото и лесно раждане;
 • баня помага за облекчаване на отока;
 • предотвратява наднорменото тегло;
 • е профилактика на хипоксия на бъдещото бебе;
 • насърчава добрия апетит и съня;
 • баня помага да се отървете от главоболието.

По този начин банята е полезна за бъдещи майки на различни етапи от бременността. Паровите процедури помагат на жената да роди здраво дете и нормализира благосъстоянието си. И дори повече от това - ходенето до банята ободрява и насърчава процеса на лактация. За да може обаче парната терапия да носи само ползи, трябва да спазвате всички предписани препоръки и задължително да се консултирате с лекар..

Негативните последици от посещението на банята по време на бременност

Въпреки големия списък с полезни свойства, банята може да навреди и на уязвимото тяло на майката и нероденото дете. Преди да посетите това място, трябва да имате предвид, че не всичко, което е полезно за мнозинството, ще бъде полезно за конкретен човек. В крайна сметка всеки организъм е индивидуален. Следователно жената в положение не трябва веднага да отива в банята, веднага след като разбере за ползите. Необходимо е да се вземат предвид недостатъците:

 • след парна баня, сърдечният ритъм може да се увеличи значително;
 • могат да се появят хронични заболявания;
 • съществува риск от дехидратация;
 • може да се появи световъртеж и гадене.

Всички тези показатели са отрицателни и могат да бъдат вредни за детето. Ето защо е важно да разберете кога е възможно и кога да не отидете в банята за бременни жени..

Противопоказания за посещение на банята по време на бременност

Лекарите изказват няколко противопоказания:

 • заболявания на бъбреците, кръвоносните съдове, сърцето и белите дробове;
 • възпалителни процеси;
 • кожни инфекции;
 • представяне на състоянието на плацентата;
 • повишен тонус на матката;
 • мигрена, епилепсия и други заболявания на нервната система;
 • бременност с различни усложнения;
 • токсикоза;
 • липса на вода;
 • генитални инфекции.

Ако има поне едно от описаните противопоказания, препоръчително е да откажете да посетите банята.

Особености на посещението на банята по време на бременност

Въпреки това, дори ако жената е напълно здрава и се чувства добре, не трябва да пренебрегвате правилата за посещение на парната баня:

 • Преди да влезете в стая с пара, трябва да седнете известно време в съблекалнята, така че да няма внезапни температурни промени между улицата и парната.
 • Преди процедури за къпане не е нужно да мокрите главата и кожата си по тялото - в противен случай порите ще се запушат и потта ще излезе по-трудно;
 • Можете да бъдете във ваната само с шапка за глава.
 • Трябва да се следи времето - бременните жени могат да останат в стая с пара за не повече от 3 минути.
 • Паузата между посещенията в парната трябва да бъде най-малко 15 минути.
 • Между посещенията е препоръчително да пиете много обикновена вода или билков чай.
 • Не се препоръчва да легнете на горните рафтове, където температурата е по-висока. Тя трябва да бъде ограничена до долния рафт.
 • Жена с дете под сърцето трябва да се вслушва в чувствата си. Ако пулсът Ви се увеличи, трябва да напуснете парната.
 • След банята е по-добре да се въздържате от вземане на контрастен душ или плуване в студен басейн.
 • Преди да излезете от банята вкъщи, трябва да изчакате, докато тялото се охлади. Това ще отнеме от 15 минути до един час - в зависимост от времето на годината.

Ранна баня

Първите 12 седмици след зачеването са най-нестабилните и опасни за нероденото дете. Връзката между жената и плода все още е твърде крехка, плацентата все още не се е появила, органите на бебето тепърва започват да се формират и има голяма вероятност от спонтанен аборт. Ето защо е забранено да ходите до банята през този период..

Подобни процедури са още по-опасни, ако жената никога не е посещавала сауни или бани преди оплождането. Тялото й не е подготвено за такъв стрес и не се знае как ще реагира..

Важно Следователно, парното в първия триместър не е съвместимо с бременността. И дори ако бъдещата майка често е ходила в банята преди зачеването на плода, това не може да се направи в началния период на бременността.

Можете да възобновите посещенията в парната през 2 и 3 триместър. Но си струва да се придържате към правилата, описани по-горе..

Баня и късна бременност

Много здравни специалисти вярват, че баня в средата на бременността помага на жената да се чувства по-добре и да роди. Въпреки това, твърде честите посещения в парната баня могат да навредят както на майката, така и на бебето, така че всичко трябва да бъде умерено. Трябва да правите парна баня не повече от веднъж седмично, а температурата в банята трябва да бъде не повече от 80 градуса. За постигане на най-положителен ефект се препоръчва използването на традиционни метли, които ще помогнат за премахването на токсините:

 • касис метла ще помогне в борбата с целулита;
 • дъбова метла подобрява метаболитния процес;
 • брезовата метла почиства кожата.

допълнително Но през последните седмици от бременността банята отново става опасна. След силно нагряване на тялото циркулацията на кръвта се ускорява, а след охлаждане се забавя, в резултат на това съществува риск от изтичане на вода и разкъсване на мембраните на плода. Парата може да причини отлепване на плацентата и преждевременно раждане..

И така, банята е чудесно място, което може да донесе физически и психологически ползи за бъдещата майка. Важно е обаче да следвате препоръките на лекарите, за да не навредите на бебето..

Позволено ли е къпане по време на бременност и кое е по-добре

Жената по време на бременност трябва да контролира живота и благосъстоянието си през целия период на бременността. Преди да извърши каквото и да е действие, тя трябва да се консултира с лекаря, който я наблюдава, да потърси необходимата информация в интернет, да попита приятелите и познатите си. Същото се отнася и за въпроса, свързан с ходенето до банята по това време. Лекарите обаче не могат да дадат еднозначен отговор, който е подходящ за всяка жена. Някои гинеколози категорично забраняват посещаването на банята по всяко време. Други, с малки резерви, допускат такава процедура. Къде да намерим средата и как да разберем дали е добре или лошо да се прави парна баня по време на бременност, ще разгледаме по-нататък.

Положителни страни

Ако изберете правилния тип институция и стриктно се придържате към съветите на лекарите, банята ще има много благоприятен ефект върху бременността, тъй като тя:

 • укрепва белите дробове, бронхите;
 • има благоприятен ефект върху сърцето, кръвоносните съдове;
 • насърчава премахването на токсините от тялото;
 • почиства кожата, лекува обриви;
 • помага при лечение на настинки;
 • намалява незначителните възпалителни процеси в дихателните пътища;
 • има превантивен ефект на токсикозата;
 • помага да се отървете от подпухналостта;
 • помага за справяне с разширени вени.

Банята има благоприятен ефект върху нервната система, има релаксиращ и укрепващ ефект върху цялото тяло.

Този огромен списък с положителни влияния ще действа за здравето на жената и нейното бебе, само ако няма противопоказания и забрани на лекаря. И не спазвайки неговите препоръки и предписания, могат да възникнат усложнения, които ще повлияят на здравето на плода и бъдещата майка по най-плачевен начин.

Най-опасно е да посетите банята на възможно най-ранна дата, тъй като плодовете едва започват да се формират. Също така не се препоръчва къпането през последните седмици на бременността..

Отрицателни страни

Фактът, че високите температури провокират стрес за организма, дори напълно здрав и силен, е познат на мнозина. Като се има предвид стреса, който жените трябва да изпитват по време на бременността, по-добре е да се изключи ненужният стрес. Затова много гинеколози са категорични в решението си и забраняват на бъдещата майка да посещава банята.

Когато тялото е много горещо, кръвоснабдяването се ускорява, а когато тялото се охлади, се забавя. Това може да провокира преминаването на вода.

Противопоказания

Не се препоръчва да посещавате всякакъв вид бани, когато:

 • остър ход на възпалителни процеси;
 • хипертония;
 • астма;
 • сложна бременност;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • високо кръвно налягане.

Изброените нюанси трябва да се вземат предвид, дори когато желанието да седнете във ваната е изключително голямо. Основният фактор, определящ допустимостта му, е разрешението на гинеколога, наблюдаващ бременната жена. Ако той даде зелена светлина и няма противопоказания, остава само да разберете основните правила за посещение на парната баня за бременни жени и да отидете да се насладите на този процес.

правила

Бъдещата майка се нуждае от достатъчно количество течност. Следователно, по време и след банята, трябва да пиете много вода. Може да се замени със зелен чай, плодова напитка, компот, билкови отвари.

Всеки път, когато излизате от парната, трябва да си вземете душ с хладка вода.

Можете да използвате метла, но се опитайте да избягвате корема и гърба. Няма нужда от излишни рискове.

Почивките трябва да са достатъчно дълги (20 минути). Само след като дадете на тялото почивка, можете да влезете отново в парната баня.

Не бива да преяждате преди да отидете в банята, но и не можете да сте гладни. Трябва да обядвате 1,5-2 часа преди плуване. По време на почивките можете да се освежите с плодове, кисело мляко, а след сауната - да вечеряте..

Не бива да правите парна баня сами. Препоръчително е да вземете съпруг или приятелка. Те ще бъдат застраховка в случай на непредвидени ситуации..

Пулсът трябва да се следи - той не трябва да надвишава 120 удара в минута.

Не трябва да търкате нагрято тяло със сняг или да скачате в студена вода. Дори когато тези процедури са обичайни, тъй като тялото може да реагира неочаквано на тях по време на бременност.

Бременните жени имат право да посещават банята не повече от 4 пъти месечно.

Винаги спазвайте хигиената - седнете на кърпа, обуйте чехли, увийте се в дълга кърпа. Банята е чиста, но дори малък риск в това положение абсолютно не е оправдан.

Препоръчително е да вземете със себе си аптечка с лекарства, препоръчани от гинеколога. Тялото при висока влажност и температура може да се държи непредсказуемо, особено по време на бременност.

През първите три месеца бременната жена трябва да бъде особено внимателна. Връзката между нея и бебето все още е много крехка, тялото му едва започва да се формира, плацентата не е развита. Следователно има голяма вероятност от спонтанен аборт..

Възможно ли е да се правят масаж, пилинг и други козметични процедури

Масажните движения по време на бременност, както самата баня, могат да бъдат както полезни, така и вредни. По-добре е да се консултирате с гинеколог, ако има някакви противопоказания. Полезен ще бъде лек масаж на краката, ръцете, шията, главата, извършен от професионален масажист, както и пилинг и скраб. Не търкайте корема и долната част на гърба с груба кърпа.

Ако бременна жена не лежи с душата си в банята, но смята, че това е само полезна процедура, тогава е по-добре да се търсят алтернативни методи за укрепване на имунната система: гимнастика, ходене на чист въздух, прием на витамини. Ако бъдещата майка се страхува от рискове (а високата температура е риск, тъй като развиващото се тяло на плода се нуждае от стабилност), тогава не трябва да ходите при него поне 4 месеца.

Кое е по добро

Има много бани, но не всички от тях са полезни за бременна жена, особено през първия триместър..

 • Руски. В такава баня влажността на въздуха достига 80%, а температурата е 60-100 градуса. При такива условия тялото се затопля и започва обилно изпотяване. В тази връзка не трябва да се задържате твърде дълго. Записите не трябва да продължават повече от 5-10 минути. Когато банята е ваша, става възможно сами да зададете температурния режим, не повече от 60 градуса. Тогава престоят в него ще бъде удобен и няма да създава особени проблеми..
 • Турски хамам. Температурният режим в него, като правило, не надвишава 50 градуса, но влажността на въздуха може да достигне 90%. Потта при такива условия на практика не се отделя и по тялото се образува конденз. Смята се, че можете да останете в хамама дълго време, дори когато сте бременна. Но не бива да злоупотребявате с това. За първи път 1 час ще бъде достатъчен, с времето времето може да се увеличи до 2-3 часа.
 • Сауна. Той осигурява високи температури (до 100 градуса) и ниска влажност. Такива състояния няма да донесат голяма полза на бременното тяло и е по-добре да ги откажете. Максимално допустимата температура на въздуха в помещението не трябва да надвишава 70 градуса. Освен това в сауната потта, която се отделя, бързо се изпарява и попада във въздуха. Някои от тези пари се връщат с дишане..
 • Японско фурако, офуро, сенто. Furako се състои от два шрифта. Водата в единия от тях се загрява до 50 градуса, а в другия е просто топла, в която се къпят. Офуро - легло с дървени стърготини, което се загрява отдолу. Sento е голям басейн с топла вода; хората обикновено плуват в него за около 5 минути. Бременните жени през първите месеци не се препоръчват да използват такива бани, както и твърде топли бани.

Ако преди зачеването на дете една жена не е била любител на процедурите за баня, не трябва да ги започвате сега..

Непознат с парната баня организъм получава ненужен стрес. Ако желанието е толкова голямо, трябва поне да изчакате настъпването на 4-5 месеца и да започнете нови процедури постепенно, непрекъснато да следите благосъстоянието си, като обръщате внимание на всякакви промени в него.

Коя метла да изберете

Състои се от клони или стъбла на лечебни растения, събрани на куп. Потупвайки го по тялото, се извършва масаж и различни минерали, витамини, намиращи се в листата и клонките, се прехвърлят върху кожата. Това е основното им въздействие. Лечебните ефекти зависят от това кое растение е избрано. Помислете за основните видове метли:

 • От клони от касис - помага за изглаждане на кожата, облекчаване на целулит, настинки, насищане на кожата с витамини.
 • Дъбовата метла не увеличава производството на пот, което несъмнено ще бъде от полза по време на бременност. Благодарение на танините, които изграждат листата, има благоприятен ефект върху кожата, подхранвайки я, освобождавайки я от обриви и раздразнения. Метаболитните процеси в организма се ускоряват и работата на нервната система се подобрява.
 • Метлата от коприва е полезна при болки в гърба, болки в ставите, настинки и акне. Поради голямото количество мравчена киселина се използва при артрит и подагра. Също така копривата подхранва кожата с витамини и минерали.
 • Боровата метла се прави от кедър, ела или смърч. Тези растения са богати на фитонциди, които имат антибактериален ефект. Добре е да се парите с такава метла за дезинфекция на кожата, заздравяване на рани, ожулвания. А ароматът от него ще ви развесели.
 • Брезовата метла почиства кожата и помага за премахването на токсините. Полезен е при настинки, подобрява функционирането на белите дробове, бронхите, насърчава отделянето на храчките.
 • Също така при производството на метли се използват евкалипт, липа, елша, птичи череши, пелин, планинска пепел. Тези растения могат да се комбинират.

Която и метла да избере бременна жена, важно е да запомните, че е необходимо да спазвате мярката във всичко и да я използвате само на онези части на тялото, които се считат за безопасни.

Ако следвате всички препоръки на лекаря, вземете предвид съществуващите ограничения и правила за безопасност при посещение на банята по време на бременност, този процес ще повлияе на тялото на жената по най-благоприятен начин. В противен случай това може да причини големи проблеми..

Ако през целия период на бременността къпалнята е „най-добрият приятел”, предизвиква положителни емоции и носи удоволствие, не трябва да спирате да ходите в нея след раждането. Помага за увеличаване на лактацията, облекчаване на депресията в следродилния период и възстановяване на силата. Ще предотврати образуването на тромбоза в бъдеще.

Посещение на баня по време на бременност

Бременността е труден процес, особено през последните гестационни седмици, жената се уморява все повече и изпитва сериозни физически натоварвания. Дори обичайните методи за релаксация не винаги дават резултат, не може да се прави масаж и да се взема ароматна баня. Възниква естествен въпрос: възможно ли е бременните жени да посещават банята?

Руската баня е гордостта на нашите хора, на нея се приписват много положителни свойства: тя перфектно премахва токсините, почиства кожата, отваря порите, отпуска и тонизира. Но какъв ефект има върху жената, която очаква бебе? Какви са плюсовете и минусите на баня по време на бременност?

Ползите от банята по време на бременност

Банята е популярна дестинация за почивка и има положителни качества. Предимства на традиционната баня:

 • перфектно тренира сърдечно-съдовата система, което е важно по време на бременност. През девет месеца на бременността се упражнява силно натоварване на съдовете, а банята укрепва, предотвратява подуване и главоболие, подобрява благосъстоянието;
 • е превенцията на ARVI, укрепва имунната система;
 • добре стимулира производството на кърма. Според статистиката родилките, които често са посещавали банята преди зачеването и по време на бременността, понасят по-лесно процеса на раждане и не изпитват проблеми с хепатит В;
 • такива процедури се отпускат физически и емоционално;
 • след баня е полезно да се пие чай с мед, той прочиства тялото от токсини;
 • е превенцията на заболявания като дерматит, уртикария и други кожни заболявания. И ако са на разположение, те могат да бъдат излекувани по-бързо;
 • мускулите на тялото са тренирани, раждането е по-лесно;
 • при родилките, които посещават парната баня, рискът от кървене по време на раждането е намален.

Процедурите за баня имат благоприятен ефект върху общото състояние на жената, успокояват и отпускат, почистват кожата, облекчават болките в мускулите и имат положителен ефект върху съня.

Възможно ли е да посетите парната баня

С развитието на цивилизацията банята започва да изчезва на заден план и се възприема като забавление, забавление и място за отдих. Отивате на пара, пръскате с ледена вода и отпивате освежаващ чай е добър начин да се отпуснете. Но що се отнася до банята по време на бременност, съществува стереотип, че жените, които очакват бебе, не могат да посещават парната баня и подобни процедури. Лекарите, от друга страна, не съветват пациентите, за да се презастраховат срещу безброй случаи. Но си струва да погледнем малко в историята: нашите прабаби и баби винаги са ходили до банята, във всякаква позиция и дори са раждали там при комфортна температура, когато мускулите на тялото са отпуснати и раждането е минало добре.

Разбира се, сега няма нужда да раждате във вана, но можете периодично да го посещавате с цел релаксация по време на бременност..

Има само няколко причини за противопоказания:

 1. Заплаха от прекъсване.
 2. Тежка токсикоза.
 3. Високо кръвно налягане.

През първия триместър трябва да се въздържате от посещение на банята, тъй като плодът е само фиксиран в матката, формират се органи и се развиват системи за поддържане на живота, всяко отрицателно въздействие може да повлияе на детето. Ето защо е по-добре да започнете тези процедури от втория триместър. Ако една жена преди бременността е била ангажирана с такива водни процедури, на пара, тогава по време на бременността не си струва да се прекъсва това без доказателства.

Правила за баня и парна баня:

 • поддържайте комфортна температура във ваната. Ако преди бременността жената не е вземала парна баня, тогава сега не трябва да започвате;
 • преди да посетите, е необходимо да се консултирате с гинеколог и, ако отговорът е положителен, посетете парната баня само когато сте придружени;
 • останете в парната баня за 7-10 минути, максималната температура не е по-висока от +70 градуса;
 • трябва да се намира на долния рафт в удобно положение, премахнете косата под кърпа;
 • ходете само в гумени чехли;
 • преди посещение трябва да отидете под душ;
 • при първите признаци на влошаване на здравето, трябва незабавно да напуснете банята.

Разрешено е да ходите до банята не повече от веднъж седмично, не забравяйте да правите почивки, да се отпуснете в стаята и да пиете чай или вода. Студените напитки са нежелани, така че можете да приготвите чай предварително, компот в термос.

Разрешени напитки в сауната:

 1. Чиста вода.
 2. Топъл чай с лимон.
 3. Плодове, билков чай.

Препоръчително е да правите плодови и билкови чайове сами; чайовете в магазина съдържат минимално количество полезни компоненти. Чаените листа можете да закупите в аптеката или да използвате суха билка. Позволено е да се добавят череши, ягоди, листа от касис, сладки череши, мента. Можете да сложите лъжица мед в топъл чай. Не е желателно да се добавя захар.

След като посетите парната баня, не можете веднага да се охладите, първо трябва да вземете топъл душ, да пиете чай и след това можете да плувате в басейна. Това е необходимо, за да се премахне стресът за тялото..

Ако банята е обществена, тогава преди процедурите можете да използвате антибактериален спрей или балсам за интимна хигиена. Това е необходимо за вашата собствена безопасност, за да не се зарази инфекция..

Възможно ли е да отидете в банята по време на бременност

Дали да отидете в банята по време на бременност трябва да се реши след консултация с гинеколог. Като правило жените, посетили сауната и банята преди зачеването, могат да продължат подобни дейности по време на бременността, ако няма други противопоказания. Но родилките, които изведнъж са решили да се опитат да вземат парна баня, докато вече са в интересна позиция, ще трябва да изчакат, докато бебето се роди. Това се дължи на факта, че не е известно как тялото ще реагира на високи температури. Гинекологът не може да забрани ходенето до банята, но е по-добре жената да играе на сигурно място и да отложи посещението.

Ако една жена реши да посети баня, тогава трябва да се има предвид типа:

 • във финландската баня, сух въздух, в парната температура до +50 градуса, това е възможно за бременни жени
 • Руската баня има влажен въздух и високи температури до +80 градуса, трябва да посетите внимателно и да бъдете на долните рафтове, като правите почивка на всеки 8-10 минути.
 • първо тримесечие;
 • не е препоръчително да посещавате преди раждането или да намалите прекараното време;
 • заплаха от прекъсване;
 • проблеми с кръвното налягане;
 • усложнение на бременността;
 • повишен тонус на матката;
 • хронични заболявания (астма, епилепсия);
 • кожни заболявания в стадия на възпаление.

Като цяло, при липса на противопоказания, бременна жена може да отиде в банята. Посещенията трябва да бъдат не повече от веднъж седмично, трябва да сте на най-долния рафт и да правите почивки на всеки десет минути. По време на почивка пийте топъл чай или вода. При спазване на правилата, банята ще има само положителен ефект върху тялото. Но ако една жена изведнъж се почувства зле, трябва незабавно да излезете на чист въздух и да обърнете сесиите.

39 седмици бременна: какво се случва с бебето и бъдещата майка, предвестниците на раждането

Ако е изтекла 39-та седмица от бременността, е време бъдещата майка да събере куфара за раждане. Раждането може да започне от ден на ден и трябва да се подготвите за това събитие. Вижте промените, които се случват в тялото на майката, признаците, които предвещават раждането, разберете как изглежда плодът на 39 седмици.

Снимка: Abrahams P. Бременност. Илюстрована енциклопедия. - М.: Бертелсман, 2007.

39 седмици бременна: предвестници на раждането, раждането

Маратонът за раждане на потомство идва на финалната линия - 39-та седмица от бременността отмина. Предвестници на раждането по това време са често срещани. Преценете сами: 39 седмици са колко месеца? Точно така, 9-ият месец на бременността изтича и според медицинските параметри 39-тата акушерска седмица на бременността е цели 10 месеца, през които детето е узряло и се е подготвило за раждане. Следователно появата на генерични предвестници е проява на нормалния ход на бременността. По този начин тялото сигнализира за готовността си да роди жизнеспособно бебе..

Моите колеги акушер-гинеколози започват да подготвят жените за предшествениците на раждането, когато става въпрос за 38 седмици от бременността. Тъй като най-често се случва на 38-39 седмици.

Бъдещата майка трябва да бъде научена да прави разлика между опитите за обучение и труда, за да не пропусне момента, в който е необходимо да отиде в болницата. На първо място, тази информация ще бъде полезна за примипарите, защото тези, които раждат за втори или трети път, лесно ще определят подхода на раждането..

Снимка: Abrahams P. Бременност. Илюстрована енциклопедия. - М.: Бертелсман, 2007.

Обърнете внимание на тези симптоми:

 • Пролапс на корема.

Коремът стана остър и потъна надолу - това е детето в матката, подготвено да премине през родовия канал.

 • Контракции.

Реалните контракции не е трудно да се разграничат от фалшивите. Последните бързо преминават, ако вземете топъл душ и легнете известно време. Контракциите, които предвещават раждане, се увеличават на всеки час. В началото жената не обръща внимание на дърпащите болки в долната част на гърба и долната част на корема, защото това вече се е случило по време на бременност, когато матката е била в добра форма.

Особеността на подобни пароксизмални спазми обаче е тяхното нарастване. С всеки час болката става все по-интензивна, жената може ясно да определи интервала между атаките. Ако се свие до 10 минути, тогава шийката на матката вече се е отворила добре и след час-два ще започне горещата фаза на раждането. Следователно бъдещата майка трябва спешно да отиде в родилното отделение..

 • Изхвърляне на лигавицата.

През целия период на бременността родовият канал беше затворен със специална гъста секреция, която блокира пътя на инфекцията, не позволява на околоплодните течности да изтекат.

Изписването при 39 гестационна седмица придобива сиво-кафяв оттенък вместо млечен и прозрачен. Не се страхувайте: това е нормално за тези с анамнеза за бременност, седмица 39.

Препоръчвам на пациентите за такъв период да обърнат специално внимание не толкова на цвета на отделянето, колкото на количеството им. Ако забележите, че те са станали в пъти по-обилни, по-плътни, към серозния цвят са добавени кръвни съсиреци или петна, значи детето е на път. По този начин, лигавицата запушва, което означава, че раждането е на път да започне..

 • Изтичане на вода.

Много жени знаят, че основният признак на наближаващия момент на раждането е изхвърлянето на околоплодната течност. Във филмите този момент обикновено се показва донякъде преувеличен: от жена буквално се изливат литри вода.

Всъщност бременна жена, която не страда от многоводие, оставя малко количество течност. Това се случва постепенно, и то не наведнъж: водата капе по вътрешните страни на бедрата. Този процес не може да бъде спрян. Такъв знак е един от основните, сигнализиращ, че раждането ще настъпи за броени часове..

Ако водата се е отдалечила или си отива, но няма контракции, бременна жена на 39 седмици трябва спешно да отиде в болница. Амниотичната течност е помощник за раждащите жени и деца. Те омекотяват влизането на главата на бебето в шийката на матката и предотвратяват разкъсването му. Те също така предпазват бебето от травма при раждането. Без тях трудът ще бъде сложен..

Това са директни предвестници на раждането. Те се появяват, когато окситоцинът, хормонът на раждането, се произвежда интензивно в тялото на жената. Обикновено това се случва през нощта, така че повечето бебета се раждат в ранния час..

Снимка: Abrahams P. Бременност. Илюстрована енциклопедия. - М.: Бертелсман, 2007.

Няколко седмици преди раждането жените могат да имат секреция на коластра. Това е косвен знак, който не винаги сигнализира за наближаването на времето на раждането. Понякога тази характеристика се дължи на конституцията и хормоналния фон на бременната жена..

Според статистиката, дадени от моите колеги М. Кравченко и Т. Смирнова, раждането на 39 седмици е нормалното разрешаване на бременността за 91% от жените. Жените под 35 години са по-склонни да раждат сами, а след 35 повече от 60% от ражданията се извършват чрез цезарово сечение.

През този период е важна и психологическата подкрепа на жената. Един от симптомите на наближаване на раждането е увеличаване на безпокойството. Това се причинява не само от състоянието на психиката на майката, но и от хормонални промени, които се случват в нейното тяло..

Повишено освобождаване на адреналин, което стимулира свиването на матката, отбелязва Е. Лашкевич в статията "Ендокринна регулация на труда". Депресия, депресия на 39 седмица се среща при 73% от жените. Стресът ще затрудни доставката, както отбелязват авторите на The British Medical Journal. Следователно, жена, която е бременна от 38 до 39 седмици, се нуждае от подкрепата на своите роднини, постоянен контакт с лекар, който ще поеме раждането.

39 седмици бременна: какво се случва с бебето

Раждането в 39 гестационна седмица е оптималното време за раждане на бебе. Той е напълно узрял, неговите органи и системи вече са способни да работят автономно. Как изглежда и какво се случва с него през този период? Нека поговорим за това по-подробно:

 • Размер на плодовете.

Дете на 39 седмици от бременността е напълно оформен жив организъм, който е готов за независим живот. Това се доказва от основните параметри на неговото развитие - тегло и височина. Обикновено децата тежат от 2,5 кг до 4 кг с ръст 50-55 см.

Колебанията към плюс или минус в килограми и сантиметри са напълно приемливи. Един от факторите е наследствеността. Малките родители няма да имат гигант. Не е лесно една миниатюрна майка да роди голямо бебе. В този случай са възможни преждевременно раждане или усложнения при раждането..

Снимка: Lankovits A.V. Учебник по акушерство и гинекология. - М.: Медгиз, 1953.

 • Дихателната система.

Всички елементи на системата, която осигурява кислород на малък организъм, се довеждат до съвършенство: белите дробове се формират, алвеолите могат да се напълнят с кислород и да не се слепват, когато издишвате. Веднага след като неонатолозите изчистят устата на бебето от слуз, то ще изпусне пронизителен вик на живот - дробовете му ще се изправят и тогава той ще диша сам.

 • Нервна система.

Бебето вече е напълно формирало два основни рефлекса - хващане и смучене. През първите седмици от живота това е достатъчно, за да захване здраво зърното на майка си с гъбите си и да смуче мляко. Подобряването на други рефлекси ще настъпи с развитието му.

Някои майки са много изненадани, когато новородено, току-що извадено от утробата, реагира на гласа й и дори се опитва да вдигне глава, за да види на кого принадлежи. Това е едно от показанията за нормалното развитие на нервната система. Хлапето знае как не само да чува, но вече разпознава познати звуци, знае как да концентрира погледа си. Това умение се формира вътреутробно.

 • Храносмилане.

На 39 гестационна седмица хранителните вещества и кислородът все още се доставят на плода през плацентата. Храносмилателната му система обаче вече е в тестов режим. Околоплодните води се усвояват в стомаха, за да образуват меконий - черна, плътна, подобна на катран смазка, която оставя бебе на първия си рожден ден.

Снимка: Анатомия: 4D енциклопедия за разширена реалност. - М.: Девар Медиа, 2018.

Ако бременността се установи на 38–39 седмици, това означава, че бебето е достигнало върха на своето развитие: то има или лек пух на главата си, или дебела и дълга грива, клони на ноктите, има вежди и реснички. Тялото му е покрито с мазнина, въпреки че вече има свой собствен мастен слой. Смазването ще помогне на бебето лесно да премине през родовия канал.

39 седмици бременна: промени в тялото на жената

На 39 седмици телата на майките бяха напълно възстановени: лактацията започна, нивото на кортизол, необходимо за раждане, се увеличи, плацентата изчерпа ресурсите си. Към това бяха добавени нови усещания: нервност, безсъние, повишена умора или, обратно, реактивността на нервната система.

Мнозина започват да се "гнездят": започват общи почиствания, принуждават съпрузите си да пренареждат мебели, да правят покупки и т.н. Всичко това е резултат от работата на хипофизната жлеза, която регулира труда.

Снимка: Brewer S., Bhattacharya S., Davis J. et al.Библията за бременността. От зачеването до раждането. - М., 2015.

Бременността на 38–39 седмици е придружена от такива промени в тялото на майката:

 • Отслабване.

Някои жени в последните дни преди раждането губят грамове или дори килограми. Това се случва, защото тялото се отървава от излишната вода - отокът отшумява.

 • Намаляване на смущения.

Детето е пораснало толкова много, че едва се побира в утробата на майката. Трудно му е да изпълнява циркови трикове, с които изненада майка си на 6-8 месеца. Плодът на 39 седмици спи през повечето време, набира сила или смуче пръст. Следователно майките страдат по-малко от болезнени дръпвания и резки завои на детето. Ако обаче честотата им е станала по-малка от 10 пъти за 12 часа, това е причина да се консултирате с лекар.

 • Тежестта на корема.

Коремът изглежда толкова огромен и неудобен, че има желание бързо да се отървете от него. Жената бързо се уморява при ходене, трудно й е да легне да спи. Бебето вече е заело пренатална позиция - с главата надолу, така че натискът върху тазовите кости на майката се е увеличил. Бременните жени изпитват болка при ходене..

В допълнение, тежка матка притиска пикочния мехур през цялото време, така че дори малко количество събрана урина може да предизвика силни позиви и дори остри порязвания.

Снимка: Abrahams P. Бременност. Илюстрована енциклопедия. - М.: Бертелсман, 2007.

Тези физиологични показатели, като белезникаво отделяне и болки в кръста, са норма в последните етапи на бременността. Въпреки това могат да се появят симптоми и състояния, които изискват незабавна медицинска помощ:

 • отлепване на плацентата ще ви уведоми при ултразвуково сканиране или остра болка и кървене;
 • кислородно гладуване на бебето (този факт ще бъде определен чрез анализи);
 • млечница;
 • късна токсикоза;
 • вирусно или инфекциозно заболяване.

Ако се появят тези сигнали, не отлагайте посещението си на лекар. Терминът ви позволява да активирате раждането. Свързвайки се своевременно с лекари, жената осъзнава шанса да роди здраво бебе, въпреки възникналите усложнения.

39 седмици от бременността: препоръки, ултразвук, тестове

Бременността на 39 седмици е решаващ период за майката, така че рутинните прегледи при гинеколог не трябва да се пренебрегват. Медицинското наблюдение ще определи състоянието на бебето, готовността на майката за раждане. В последните етапи плацентата бързо старее, поради което детето ще развие хипоксия. Това ще повлияе на нейното развитие, състоянието на нервната система..

Снимка: Brewer S., Bhattacharya S., Davis J. et al.Библията за бременността. От зачеването до раждането. - М., 2015.

Ето защо бъдещите майки, при които лекарите регистрират бременност от 39 седмици, се подлагат на такива изследвания:

 • общ анализ на урина и кръв;
 • определяне на кръвното налягане;
 • претегляне;
 • измерване на височината на дъното на матката;
 • слушане на сърдечен ритъм на бебето.

Освен това се изисква ултразвуково сканиране. Този метод ви позволява да определите зрелостта на плода., както е отбелязано в изследванията им от С. Лисенко, М. Чечнева. Също така на последните етапи такава диагноза дава възможност на лекарите да формират мнение за:

 • представяне на детето;
 • преплетена с пъпна връв;
 • многоводие или слабо вода;
 • генетични или физиологични нарушения в развитието на детето.

Тези данни ще ви позволят да изберете адекватен метод на раждане - естествен или чрез цезарово сечение.

39-та седмица от бременността е нисък старт преди раждането, така че майките се нуждаят от специално спокойствие и концентрация. Давам на пациентите си следните препоръки за 39 седмици:

 1. Отложете дългите пътувания, избягвайте стресови ситуации, почивайте повече.
 2. Носете обменна карта със себе си.
 3. Съберете кутията за раждане.
 4. Яжте умерено, не претоварвайте стомаха с тежки или мазни храни.
 5. Не бъдете мързеливи, а се движете максимално: ходете на чист въздух, правете леки домакински работи.

Снимка: Abrahams P. Бременност. Илюстрована енциклопедия. - М.: Бертелсман, 2007.

Повечето бременни жени на 39 седмици усещат прилив на сила и бодрост. Те стават енергични. Не надценявайте силата, пазете баланс между активност и почивка.

Бебето вече е напълно физиологично узряло за раждане. Затова не пропускайте първите сигнали за раждане, консултирайте се с лекар навреме, подгответе предварително всички неща, които са необходими за новороденото и родителя.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Източници:

 1. Кравченко М., Смирнова Т. Първична възраст над 35 години: по време на бременност, раждане, състояние на новородени // Режим на достъп: https://cyberleninka.ru/article/n/pervorodyaschie-starshe-35-let-techenie-beremennosti-rodov-sostoyanie-novorozhdennyh/viewer.
 2. Лашкевич Е. Ендокринна регулация на трудовата дейност // Проблеми на здравето и екологията. - Режим на достъп: https://cyberleninka.ru/article/n/endokrinnaya-regulyatsiya-rodovoy-deyatelnosti/viewer.
 3. Lysenko S., Chechneva N., Petrukhin V. et al.Възможности за определяне на фетална зрялост по време на ултразвукова диагностика // Алманах на клиничната медицина. - 2015. - No37. - С.41–46.
 4. Силаев К., Манухин И., Синчихин С. Психопрофилактична подготовка за раждане: ново за старото // Клинична медицина. - Режим на достъп: https://cyberleninka.ru/article/n/psihoprofilakticheskaya-podgotovka-k-rodam-novoe-o-starom/viewer.
 5. Депресивно настроение по време на бременност и след раждане // Режим на достъп:.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков