Превръзка по време на бременност предизвиква амбивалентно отношение сред много специалисти. Няма консенсус относно това дали превръзката е полезна за жена, която е в толкова интересна позиция. За да вземете правилното решение и да решите да закупите превръзка за бременни жени, първо трябва да се консултирате със специалист.

Видове превръзки

Първо, трябва да разберете видовете превръзки. Разграничете:

• пренатални и постнатални превръзки;
• универсални превръзки.

• превръзка бикини. Той има еластична, поддържаща вложка в предната част над корема. Облича се по същия принцип като бикините и следователно не винаги е удобен за носене;

• бинтов колан: носи се върху бельото и ви позволява да поддържате корема, а благодарение на специални клапани отстрани, можете да регулирате размера и плътността на прилепването му;

• бинт-корсет: той е направен под формата на колан от гумиран плат, който се разтяга добре. Днес това е стар модел, който е доста непрактичен..

Кой трябва да носи превръзка

Жената започва да носи превръзка от четвъртия месец на бременността, но в някои случаи е препоръчително да започне да я носи малко по-рано или, обратно, по-късно. Както бе споменато в началото на статията, превръзка не винаги е необходима по време на бременност. Най-подходящо е за онези майки, които:

• водят активен начин на живот и стоят дълго време на крака. В този случай превръзката помага за облекчаване на болката, причинена от натиска на плода, както и за облекчаване на стреса от гръбначния стълб;
• имате многократна или многоплодна бременност. Като правило при жените в такава ситуация коремните мускули са силно отслабени и в техния случай превръзката ще изпълнява функциите на силни коремни мускули.

Носенето на превръзка също се препоръчва, ако има признаци:

• тежка остеохондроза;
• тежки разширени вени;
• акушерски патологии;
• със заплахата от преждевременно раждане.

Следователно, в основата на всичко по-горе, ние отбелязваме основните предимства на превръзката:

• улеснява носенето на многоплодна бременност;
• помага за облекчаване на болката в краката и кръста;
• намалява натоварването на гръбначния стълб и тазовите органи;
• предотвратява появата на стрии и преждевременно пролабиране на плода;
• намалява риска в случай на заплаха от спонтанен аборт.

Когато превръзката не си струва да се носи

Въпреки всички горепосочени положителни свойства на превръзката, не всички лекари препоръчват да се носи по време на бременност, тъй като според тях това допринася за факта, че коремните мускули стават мързеливи и трудно се възстановяват след раждането..

По този начин превръзката трябва да се носи само при строги указания, а именно, ако имате:

• ужасни болки в гърба;
• риск от спонтанен аборт;
• ниско положение на плода;
• белег на матката;
• многоплодна бременност;
• коремна хирургия.

И ако няма противопоказания от този списък, тогава е по-добре да не носите превръзка. В края на краищата природата е толкова внимателно обмислила женското тяло, че е в състояние да понесе бебето лесно без допълнителна помощ, като превръзка.

Как да носите превръзка правилно

Ако лекарят все пак ви препоръчва да носите превръзка, важно е да се придържате към някои правила:

• след всеки 3 часа носене на превръзка, правете почивка за 30-40 минути;
• не спи в него.

Винаги трябва да следите позицията си: всеки дискомфорт е неприемлив. Робството трябва да носи само облекчение.

През лятото не е горещо в превръзката, тъй като съвременните технологии правят възможно създаването на специални дишащи материали.

Пренатална лента, за или против?

Момичета, които използват и които са купували и носели всичко няколко пъти, моля отговорете. Нуждае ли се всеки или е само за индикации? Вярно ли е или мит за предотвратяване на стрии, че те няма да бъдат с него? Не можете да седнете в него, просто ходете и ако се разхождам малко, необходимо ли е?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Не го носех, гърбът не ме боли и коремът, напротив, беше твърд от него.

Още с първата бременност първоначално си помислих, че не съм нужна, докато на 9 месеца усетих, че дори не мога да отида до магазина, нервът притискаше, плодът вече беше нисък. Купих превръзка по съвет на гинеколог, оставих спокойно последния месец при него. Не ги носех у дома, но стриите са начинът, по който природата трябва да се разпорежда, а превръзката облекчава и малко натоварване от гръбначния стълб..

Носеше го от 26 седмици и отиде да работи в него и седна в него. Без него никъде. Отначало беше неудобно, а след това изобщо не се разделиха с него.

Не се носи, не е удобно.

Предотвратяване на стрии? Първият път, когато чух. Необходим е за поддържане на гърба, натоварването на ТК е голямо

От първото Б го купих, но го сложих няколко пъти, защото имаше див дискомфорт, но това
Все още не съм го носил, работата е заседнала

Носех и носех, с него гърбът ми е много по-лесен, не знам за стриите, по-вероятно е естествените свойства на кожата на всеки човек

Носеше го една седмица от 30. Много е удобно с него, поддържа стомаха. Главата ми беше ниско, затова започнах да я нося. Купих си универсален, след раждането също го носех няколко пъти - стомахът бързо си отиде.

Не носех, нямаше стрии. Въпреки че лекарят ми каза, че мога да го нося, само че това нямаше смисъл за мен, бях в училище по време на цялата си бременност, учех вътрешно, оказва се, че през повечето време съм седял

Носех го, но не от стрии, а за да улесня гърба си! Започнах да го нося на около 27 седмици, стана трудно в кръста! Купих го, за да не печеля симфизит

Носеше малко, като проблеми с гърба

Какво би носила тя в този. Не мога дори да измина стотина метра без него. След раждането се опитах да го облека веднага, но по някаква причина в болницата беше неудобно и го носех вкъщи. За сметка на стриите... изобщо ги нямам по корем, но на дупето има едно малко)

Беше ми трудно, боли ме гърбът. С него беше добре

Превръзка за майчинство: плюсове и минуси

Време е да започнете да носите пренатална превръзка за бременни жени, когато коремът значително се увеличи. Това обикновено се случва на пети месец от бременността.

Ако жената се притеснява от болка в гърба или долната част на корема, съществува заплаха от прекъсване на бременността на по-късна дата, тогава е възможно пренаталната превръзка да премахне и предотврати тези изключително нежелани симптоми.

Кога е препоръчително да си купите пренатална превръзка?

Съществуват абсолютни индикации за носене на пренатална превръзка:

 • Ниско стояне на главата на плода (болка в долната част на корема в срамната област и в гърба може да бъде толкова интензивен, че пренаталната превръзка е просто необходима)
 • Истмично-цервикална недостатъчност, която често води до спонтанен аборт на 20 до 30 седмици. При хипоплазия на шийката на матката провокиращ момент за спонтанен аборт може да бъде лека физическа активност, повишаване на интраабдоминалното налягане в резултат на кашлица, кихане или дори движение на плода.
 • Наличието на белег върху матката или в областта на предната коремна стена (пренаталната превръзка в тези случаи предотвратява разкъсването на матката по протежение на белега или образуването на следоперативна херния).
 • Многоплодна бременност

Подкрепя се и от факта, че подуването на краката, причинено от притискането на вените в тазовата област от нарастващата матка, при носене на пренаталната превръзка е значително намалено. Също така пренаталната превръзка ще намали появата на стрии върху корема, причинено от преразтягане на кожата.

Противопоказание за носене на пренатална превръзка: ненормално положение на плода в утробата.

Как да носите пренатална превръзка

Първо трябва да изберете правилната пренатална превръзка. В крайна сметка обхватът на бедрата е решаващ, но не единственият фактор при избора на пренатална превръзка.

Например, FEST пренаталната превръзка може да бъде избрана за жени с всякакъв ръст (висок и не толкова), за нисък или висок корем. Пренаталните брекети се предлагат в различна степен на подкрепа. Дори ако пренаталната скоба е регулируема по ширина, размерът все още има значение.

В пренаталните превръзки, предназначени за топлия сезон, през лятото ще бъде горещо и неудобно. Ето защо е препоръчително да си купите пренатална превръзка в ортопедичен салон, където е възможно да я изпробвате. Важно е да запомните, че пренаталните превръзки също не могат да бъдат върнати или заменени коригиращо бельо, които може да са ви необходими след раждането.

Съществуват и универсални превръзки, които се побират както преди, така и след раждането. Преди раждането универсалната лента е фиксирана под корема.


След раждането превръзката се поставя върху широката част на стомаха, фиксирана на гърба.

Но все пак, дори ако закупуването на универсална превръзка ви позволява значително да спестите пари, по-добре е да вземете пренаталните и постнаталните превръзки отделно, тъй като универсалната лента е по-малко ефективна. Може да се сравни с шампоан с балсам в една бутилка, тези два компонента трябва да действат на свой ред, в противен случай целта няма да бъде постигната.

Всеки продукт има своите предимства и недостатъци. Например, пренаталната превръзка Mama Comfort "Ideal" поддържа корема добре, но е много плътна, видима под дрехите и може да търка кожата, която освен това изобщо не диша.

Има пренатални и коригирани превръзки поза (подходящ за тези, които имат сколиоза, остеохондроза или междупрешленна херния).

Пренаталната скоба за долни гащи е по-удобна за носене от другите пренатални скоби, но опората й е слаба.

Антенатална връзваща превръзка (произведена от Mirta, Харков) ви позволява да използвате една превръзка за цялата бременност. Той перфектно поддържа корема, намалява стреса върху лумбалния гръбнак.

Необходимо е да се постави пренатална превръзка в легнало положение, така че гърбът да е точно над долната част на гърба, а предната част е почти над пубиса. Можете да носите пренатална превръзка без прекъсване за не повече от три часа на ден, за да избегнете отслабване на мускулите.

Решаващият фактор при закупуването на пренатална превръзка е да облекчи състоянието на жената. Ако това не се е случило по време на монтажа, потърсете пренаталната превръзка, която е подходяща в конкретния случай. Възможно е, когато взема решение, бебето също ще вмъкне своята тежка дума. Ако предродилната скоба е стегната и притискаща, бебето в корема може да започне да се движи енергично.

Бандаж по време на бременност: плюсове и минуси

Превръзката за майчинство поддържа корема и помага на бебето да остане в правилната позиция. Носенето на скоба намалява симптомите на бременност като умора, болки в кръста и болки в краката през целия ден. Съществуват различни видове превръзки и в същото време има много гледни точки относно това кога да се носи превръзка за бременни жени и дали продуктът може да се използва без индикации като опора. Всяка бъдеща майка сама взема решение заедно с гинеколог.

Съдържание:

 • Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност
 • Прегледи за употреба
 • Показания за носене
 • Как да изберем превръзка
 • Кога да започнете да носите
 • Как да се облечете и носите правилно

Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност?

Пренаталната скоба е ортопедичен продукт, който поддържа корема в правилната позиция и облекчава ненужния стрес на гръбначния стълб. Най-често лекарят ще предпише превръзка, ако имате:

 • слаби коремни мускули;
 • преди това е имал операция на матката;
 • близнаци или голям плод;
 • диагностицирана със заплаха от прекъсване на бременността;
 • флевризъм;
 • остеохондроза;
 • имате силна болка в долната част на гърба.
В допълнение към тези показания, превръзката се носи и с цел улесняване на бременността на бъдещата майка. Това важи особено за периоди, когато коремът вече е голям и тежък. С помощта на превръзка се намалява натоварването на гръбначния стълб при продължително ходене или стоене, така че бременната жена се уморява по-малко и страда по-малко от болки в кръста. Освен това поддържащата лента намалява феталния натиск върху тазовите кости и вътрешните органи. По този начин превръзката ви позволява да поддържате доста активен начин на живот дори на по-късна дата: да работите, да ходите на чист въздух, да посещавате обществени места. И носенето на превръзка повече предпазва от стрии, които са при всяка втора бременна жена.

Ето какво пишат жените, които вече са опитали продуктите, за носенето на превръзка:

Джулия: - „Свикнах да слагам няколко дни правилно. Велкро фиксира добре. Удобно е да има основна закопчалка и странични закопчалки, които спомагат за по-доброто закопчаване
Поддържа добре, не усещате дърпане, когато ходите, изкачвате се по стълбите ".

Анна: - "Удобно е да ходиш и да седиш в тази превръзка. Това помага много, без нея би било трудно да се ходи".

Превръзката за майчинство също помага на бебето. Когато бебето заеме правилната позиция в матката, превръзката го фиксира и му пречи да се обърне внезапно в навечерието на раждането. Но в същото време е важно да се разбере, че ако бебето е в седалищно положение на по-късна дата, лекарите не препоръчват носенето на превръзка, тъй като затягащият колан ще попречи на движенията на бебето вътре и той никога няма да заеме желаната позиция преди раждането. Ето защо, ако решите, че имате нужда от превръзка, консултирайте се с гинеколог, ако имате някакви противопоказания за носене.

Превръзка за бременни по показания: с тонус на матката, със симфизит и с къса шийка. Каква е ползата и не е ли вредно за такива диагнози?

Това са едни от най-често срещаните диагнози по време на бременност, затова сме ги подчертали като отделен елемент. Може да се носи превръзка за бременни жени с такива заболявания, но коя и колко трябва да определи лекарят.
Когато матката е тонизирана, превръзката поддържа корема и намалява натоварването на матката, като по този начин намалява вероятността от усложнения. В допълнение, превръзката служи като отлична профилактика на хипертоничност на матката..
При вече диагностициран симфизит превръзката намалява болката и предотвратява твърде широкото разпространение на тазовите кости.
С къса шийка на матката превръзката поема някои от функциите на отслабената матка и поддържа бебето. Но както в други случаи, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно начина на носене на продукта..

Как да изберем превръзка по време на бременност?

Има няколко вида превръзки за бременни жени и за да направите правилния избор, трябва да разберете предимствата и недостатъците на всяка от тях..

Бандажните бикини са еластични шорти с висока талия. Вложката на корема се разтяга и не притиска корема. От очевидните предимства на такава превръзка - тя не се забелязва под дрехите. Може да се носи както на голо тяло вместо бельо, така и върху бельо. Но необходимостта от ежедневно измиване може да се отдаде на недостатъците, тъй като трябва да закупите поне две превръзки, за да ги носите ежедневно. Освен това при някои модели еластичната вложка не се разтяга достатъчно силно и в даден момент, с много голям корем, превръзката може да стисне корема, което е противопоказано. Трябва да поставите такава превръзка, докато лежите, така че при редовни пътувания до тоалетната на по-късна дата може да възникнат трудности, ако не сте у дома.

Корсетът също прилича на бикини или къси панталони с висока талия, но вложката на корема е завързана тук. Такава превръзка се поставя върху бельото. Благодарение на връзката, превръзката може да се регулира, за да отговаря на всякакъв размер на корема. Но една и съща шнуровка усложнява процеса на обличане.

Превръзният колан се закопчава с велкро под корема и се носи върху дрехите. Изработена е от еластична материя, а размерът се регулира с велкро с нарастването на корема. Такава превръзка покрива малка част от корема, поради което е подходяща за горещи дни. Коланът се поставя лесно, можете дори да го правите, докато стоите. Сред недостатъците могат да се отбележат велкро, които могат да развалят дрехи (например чорапогащи). Ето защо, когато избирате лента за превръзка, е важно да обърнете внимание на тяхното качество и мекота..

Универсалната превръзка е един и същ колан, но който може да се носи както по време на бременност, така и след нея. По време на бременността превръзката се поставя с тясната страна под корема, широката лента остава на гърба. След раждането е точно обратното. В следродилния период превръзката насърчава ранното свиване на матката и възстановяването на тонуса на коремните мускули.

Какъв вид превръзка да изберете, зависи от бъдещата майка. Но освен това е важно да се помисли от какви материали е направен продуктът. По-добре е съставът да съдържа памук или вискоза, позволявайки на кожата да диша. Стреч частта трябва да е от еластан или микрофибър.
Важно е да пробвате превръзката преди да я закупите. Той не трябва да стиска и търка никъде. Периодът на свикване с продукта обикновено е 3-4 дни. Ако след това време почувствате дискомфорт от носенето на превръзката, тогава най-вероятно сте избрали грешния продукт.

Кога да започнете да носите превръзка за майчинство?

С какво време да започне да носи превръзка, може би всяка бъдеща майка се интересува. По-добре се консултирайте с лекаря от кой месец на бременността ви е показана превръзката. Обикновено лекарите препоръчват носенето на превръзка, започвайки от 20 седмици, по това време матката започва активно да расте. В някои случаи се препоръчва превръзка по-рано, в зависимост от показанията. Трябва ли да носите превръзка всеки ден, лекарят също ще ви каже.
Можете също така да се съсредоточите върху чувствата си, особено ако нямате индикации за носене на превръзка, но сте решили да го носите като подкрепа и превенция. В този случай, за да определите от коя седмица да поставите поддържащия продукт, слушайте себе си: когато се появят тежест, умора, болки в гърба, е време да поставите превръзка.
Независимо от това колко седмици сте започнали да носите превръзката, експертите препоръчват да го носите до самото раждане. Изключение правят случаите, когато превръзката е предписана, за да се предотврати преждевременно спускане на плода. В такива случаи трябва да спрете да носите превръзката, когато започне 38-та седмица или не по-късно от 39 седмици, за да може бебето да се спуска свободно и да се подготви за раждане..

Как да носите и как правилно да поставяте превръзка?

Специалистите препоръчват носенето на превръзката за 4-5 часа на ден. По-добре е да носите продукта за туризъм или други енергични дейности. Ако решите да носите превръзката през целия ден, препоръчително е да премахвате продукта за 30 минути на всеки 4 часа. В този случай превръзката винаги трябва да е чиста, особено ако я поставите директно върху тялото..
Много бременни жени задават въпроси дали е възможно да седнете в превръзка и можете ли да спите в нея? Няма конкретни забрани по отношение на седнало положение. Можете да седнете в него, но целенасочено да поставите превръзка, за да седнете в фотьойл с книга или зад телевизора все още не си заслужава. Основната му функция е подкрепа по време на шофиране. Но що се отнася до спането в бинт, лекарите са на същото мнение: не можете да спите в него. По време на сън коремните мускули трябва напълно да се отпуснат и тялото да си почине. Превръзката само ще предотврати това.

Поставете превръзката в легнало положение. Трябва да легнете и да повдигнете задните си части, можете да поставите възглавница. Легнете в това положение известно време, така че плодът да заеме анатомично правилната позиция. След това бавно сложете превръзката и я закрепете. Продуктът не трябва да изстисква и търка никъде.
Коланът с превръзката може да се носи, докато стоите, като приберете продукта под корема и го фиксирате. Но е по-добре да използвате този метод, когато няма начин да легнете.

Не забравяйте, че правилно подбраната превръзка, докато спазвате начина на носенето й, няма да навреди на бъдещата майка и бебе. Слушайте себе си и чувствата си и се консултирайте с вашия гинеколог, за да избегнете усложнения.

Струва ли си да носите превръзка по време на бременност: плюсове и минуси

Много бъдещи майки са объркани относно необходимостта да носят пренатална скоба. А някои вярват, че абсолютно всяка бременна жена има нужда от това. Всъщност има определени индикации, когато лекарите препоръчват превръзка и липсата на причина да се носи не е задължителна, а понякога и вредна.

Главна информация

Пренаталната скоба за майчинство е аксесоар, който поддържа разширен корем и намалява стреса върху гръбначния стълб. Не всеки трябва да го използва и е по-добре да го закупите, както е предписано от лекар. Показанията за носенето му са:

 1. Пренасяне на 2 или 3 деца едновременно. Липсата на скоба увеличава риска от пролапс на корема, ранен труд и прекалено стягане в корема.
 2. Болка в кръста, причинена от дискова херния или притискане на седалищния нерв.
 3. Има риск от спонтанен аборт.
 4. Слаби коремни мускули.
 5. Наличието на белег върху матката след цезарово сечение.

Има няколко основни типа аксесоари:

 1. Гащи. Най-често срещаните са под формата на удължено бельо с ластик от плътна материя в долната част на корема и бедрата. Изработени са без шевове, така че осигуряват максимален комфорт при носене.
 2. Колан. Прилича на широка еластична лента с голямо велкро, което позволява на бременната жена да се адаптира към нарастващия си корем. Носен под или над дрехи.
 3. Универсален. Прилича на модел на колан, но може да се използва както преди, така и след раждането, ако по време на бременност коремните мускули на жената са силно опънати или е настъпило цезарово сечение.

Плюсове за носене

 • Физическа подкрепа. По време на носенето на дете тялото на жената е подложен на огромен стрес. Бременните жени страдат от болки в гърба поради нарастващия корем, който измества центъра на тежестта. Скобата помага за поддържане на гръбначния стълб, което е особено добро за активните бъдещи майки. Също така краката ще болят и ще се уморяват по-малко, ще се намали натоварването на тазовите органи.
 • Фиксиране на плода. Известно е, че малко преди раждането бебето трябва да обърне главата надолу. Но е възможно, след като направи това, той ще има време да се обърне назад и в този случай често се предписва цезарово сечение. Превръзка ще помогне да се избегне операция и нежелано въртене на плода, като се фиксира в желаното положение.
 • Премахване на неудобството. Дългосрочните бременни жени се затрудняват да изпълняват дори прости домакински задължения, тъй като големият корем усложнява всякакви действия. Освен това те могат да се притесняват, че по някакъв начин ще навредят на детето. Скобата поддържа коремните мускули и жената се движи по-уверено. Носенето на близнаци или тризнаци е много по-лесно с използването му..
 • Предотвратяване на спонтанен аборт. Когато има опасност от спонтанен аборт, плацентата е ниска, плодът има голямо тегло, забелязват се полихидрамниони и има белези по матката на жената, лекарят може да предпише носенето на превръзка. Фиксирането на корема и по-стегнатото положение на бебето вътре в матката предотвратява ранен труд и спонтанен аборт. Освен това превръзката предотвратява ранното спускане на плода в тазовите кости и му помага да заеме правилната позиция..
 • Голямо разнообразие от. Има много разновидности и модели превръзки, така че всяка бременна жена ще намери вариант, подходящ за себе си по външен вид, качество, удобство, размер и цена. Те са пренатални, постнатални и смесени, които се носят по време и след раждането на дете. Те приличат на корсет, колан или бикини. Първият вариант се поставя от всяка позиция на тялото, но последните два - само легнал.
 • Предотвратяване на стрии. Много момичета се страхуват от бременност поради високия риск от стрии поради растежа на корема. Едва ли ще бъде възможно напълно да се предотврати този процес, особено ако генетично бъдещата майка е склонна към това, но превръзката значително ще смекчи проявите. В комплекса си струва да се използват специални защитни средства. Особено лекарите препоръчват бременните жени да го носят не за първи път..
 • Стелт. Всеки модел на превръзка лесно се крие под дрехите, така че не е нужно да се страхувате, че аксесоарът ще развали външния вид. Напротив, тя ще стегне фигурата и ще подчертае прелестите на бременния корем. Освен това продуктите са абсолютно удобни, направени са от дишащи материали, тоест няма да е горещо в превръзката.

Минуси

 • Според някои лекари постоянното използване на превръзката отпуска коремните мускули по време на бременността и усложнява процеса на тяхното възстановяване след раждането..
 • Възможно е бременната да е алергична към материала, от който е направена превръзката.
 • Превръзката може да изцежда кръвоносните съдове, като по този начин нарушава кръвообращението в тазовите органи и съответно в развиващия се плод. Също така неговата вътрематочна подвижност е ограничена..
 • Превръзката е неудобна за поставяне. Без да знаете правилата, можете да го поправите неправилно, като прищипете стомаха, поради което не само бъдещата майка, но и детето й ще изпитат дискомфорт. Освен това той трябва постоянно да се сваля и облича, тъй като не се препоръчва да носите аксесоара повече от 3 часа подред.
 • Неудобство. Някои бъдещи майки категорично отказват да носят превръзка поради факта, че им е просто неудобно, те се чувстват сковани и смачкани.

Изход

На първо място, относно необходимостта от превръзка, трябва да се свържете с акушер-гинеколога, водещ бременността. Не трябва да го носите сами, тъй като в някои случаи е противопоказано. Например, ако преди 30 седмици плодът не е направил презентация на главата или в случай на алергия към материала, от който е пришит аксесоарът.

Не трябва да носите превръзката повече от 3 часа; необходими са поне 30-минутни почивки, за да може плодът да получи достатъчно количество кислород. Но с някои гинекологични предписания е позволено да останете в аксесоара за постоянно, ако това не създава неудобства. Важно е да се гарантира, че превръзката точно поддържа гърба и корема и в никакъв случай не ги притиска. Тя трябва да е удобна и удобна за бъдещата майка, независимо от позицията на тялото й. Не се препоръчва да останете в превръзката за една нощ.

За какво е превръзката за майчинство?

Много жени използват специални ортопедични аксесоари, докато носят бебе. За какво е превръзката по време на бременност и може ли всеки да я използва? Какви модели можете да намерите в продажба? Как да изберем и да носим такава превръзка?

За какво е превръзката - всички плюсове и минуси

Пренаталната скоба е устройство, което ви позволява да поддържате корема в по-късните етапи. Има много ползи от използването му. Аксесоарът облекчава напрежението от долната част на гърба, помага за поддържане на гърба изправен, подобрява кръвообращението и мускулния тонус. С негова помощ натоварването върху скелета и всички органи се разпределя равномерно. Ефективно поддържайки коремната кухина, превръзката предотвратява появата на стрии.

Жената не трябва да взема самостоятелно решение дали да носи превръзка по време на бременност. Само лекуващият лекар може да препоръча използването на аксесоара, определяйки дневното време и графика за носенето му.

Кога гинекологът може да ви посъветва да използвате "поддръжка"?

 • Заплахата от спонтанен аборт през 2-3 триместър на бременността.
 • Ниско разположение на плацентата.
 • Седалищно предлежание на плода.
 • Многоводие и големи плодове.
 • Носене на множество деца.
 • Многократна бременност.
 • Болести на опорно-двигателния апарат, остеохондроза.

Но има и скептични лекари, които не са склонни да възлагат твърде големи надежди на превръзката. Те са сигурни, че по време на нормалния ход на бременността жената може да се справи без този аксесоар. Като пример има хиляди баби и прабаби, които перфектно носят здрави деца и без превръзка.

Съществуват и редица противопоказания, които не позволяват използването на пренатална превръзка. Например подуване, бъбречно заболяване или отклонения в сърдечно-съдовата система. Ако имате диабет или други хронични заболявания, можете да поставите превръзката само след консултация със специалист.

Видове превръзки

Ортопедичната индустрия добре знае, че жените не са склонни да спестяват здравето си и здравето на децата си, така че пазарът предлага широка гама от модели.

Гащета

Този аксесоар прилича на обикновени бикини, пред които има дебела и широка лента, която поддържа стомаха. Има стотици варианти за такива превръзки. Много от тях са украсени с нежна дантела и безшевни материали, така че една жена може да се наслаждава както на комфорт, така и на увереност в своята привлекателност..

Такава превръзка трябва да се постави в легнало положение. Ако често уринирате, тези бикини може да не изглеждат много удобни. За да ги сложите или свалите, трябва да положите достатъчно усилия, особено на по-късна дата. Ето защо производителите предлагат продукти с долна закопчалка. Тези бикини са идеални за посещение при лекар и за ежедневна употреба..

Колан за превръзка

Един от най-популярните модели и голямото търсене за него се дължи на неговата гъвкавост. Превръзката е направена под формата на широк колан, който поддържа корема. Множество редици катарами помагат за регулиране на колана, увеличавайки обема му с нарастването на корема.

Носете го върху бельото си. В него е особено удобно през лятото. Бандажният колан е изработен от дишащи тъкани, кожата под които не се поти. Ако размерът е избран правилно, тогава коланът няма да се плъзне или надуе.

Бондаж "корем"

Това е подобрен аналог на колана. Той има не само талия, която поддържа корема повече отдолу, но и широка памучна вложка с еластични влакна, в която се помещава цялото коремче. Такава превръзка е пришита от естествени тъкани, така че можете да я поставите на голо тяло.

Универсална лента

Универсалната пренатална превръзка позволява на жената да спести пари, тъй като не се налага да купува два продукта - пренатални и постнатални превръзки. Те могат лесно да бъдат заменени от един аксесоар. Прилича на колан с широки и тесни страни. По време на бременност по-широката част се поставя на гърба, като ефективно подпомага гръбначния стълб и облекчава стреса в долната част на гърба. В същото време тясната част се закрепва под корема с надеждни закопчалки.

След раждането коланът се обръща, така че широката част ефективно въздейства на коремните мускули и помага на тялото да се възстанови по-бързо.

Кога да носите превръзка по време на бременност

Превръзката не трябва да се използва, докато плодът не е в правилното положение. Това обикновено се случва преди 30 седмици, но ако по някаква причина това не се случи, жената първо ще трябва да премине специален курс на гимнастика, който ще помогне на плода да се преобърне. И едва след като плодът се обърне и заеме правилната позиция, ще бъде възможно да се използва превръзката.

Пренаталната лента не се препоръчва да се носи повече от 3 часа подред. На всеки три часа превръзката трябва да се сваля за час, за да може тялото да си почине..

В първите дни може да изпитате дискомфорт, докато носите скобата. Но ако дискомфортът не изчезне и детето натисне силно, "протестирайки" срещу "подкрепа", трябва да откажете да носите избрания модел и да се обърнете към специалист за втора консултация.

Как да изберем превръзка

Някои жени купуват превръзка "за растеж" - и това е сериозна грешка. Ако продуктът е голям, той няма да изпълнява своята функция. Ако не е достатъчно, това ще причини сериозна вреда на здравето. Трябва да се разбере, че когато разработват дизайн на превръзка, производителите са наясно: стомахът расте по време на бременност. И те взеха предвид тази характеристика в пренаталната превръзка: тя е ушита от еластични тъкани, които са в състояние да се разтягат и да се адаптират към анатомичните особености на женското тяло. Изберете вашата пренатална скоба отговорно.

Важно е да получите точния размер. Ако решите да си купите бинт гащи, тогава започнете от вашите параметри преди бременността плюс 1-2 размера. Когато става въпрос за придобиване на колан, тогава трябва да се съсредоточите върху обема под корема.

Моля, обърнете внимание, че някои производители посочват размера на бельото (42-44, 44-46 и др.), Други обемът под корема (90-100, 100-110 и др.), Трети използват буквения формат (L, M, S и др.). Обикновено тези параметри се дублират с размерите в сантиметри - по тях най-вероятно трябва да се ръководите по време на покупката.

Продуктите трябва да бъдат закупени в аптеки или специални салони за бъдещи майки. Моля, обърнете внимание, че превръзката има всички необходими сертификати, потвърждаващи нейното съответствие с хигиенните и медицинските стандарти.

Не забравяйте да оцените качеството и тъканта на превръзката. Дантелените вложки са, разбира се, красиви, но няма ли да дразнят кожата? Колко добре се проветрява тъканта? Удобни ли са закопчалките?

Пренаталната скоба ще свърши добра работа по време на бременност, като кара майка ви да се чувства по-добре. Често носенето му помага на тялото да се възстанови по-бързо след раждането и да избегне много усложнения след раждането. По корема се появяват по-малко стрии, а мускулите придобиват желания тонус по-бързо. Но превръзката трябва да се използва само след консултация с лекар, защото неправилната употреба на аксесоара може да доведе до катастрофални последици..

Дали да носите превръзка по време на бременност?

Автор: Анна Кулемина

Добър ден, скъпи читатели! Бременността е вълшебно време за жената, но колко спорове възникват по различни аспекти! Как да носите идеално здраво бебе? Какво е вредно и кое полезно? Какво да правя и какво не трябва да се прави в никакъв случай? Например превръзка за майчинство: плюсове и минуси.

Ползи от превръзка по време на бременност

Много бременни жени, които водят активен начин на живот, често ходят и спортуват, още в средата на бременността започват да изпитват нужда от допълнителна коремна подкрепа. Същата нужда се усеща от бременни жени с остеохондроза, слаб мускулен корсет и разширени вени. Превръзката помага не само да поддържа корема, но и да фиксира бебето в удобна позиция, както и да предотврати появата на стрии.

Ако говорим за индикации, тогава могат да се разграничат следните положителни ефекти от носенето на превръзка:

 • Облекчава болките в гърба и кръста, неизбежни през втория и третия триместър на бременността.
 • Предотвратява синдрома на неспокойните крака;
 • Намалява натоварването на тазовите органи;
 • Предотвратява преждевременното отпадане на главата на плода (обикновено главата се вкарва в таза на около 38 седмици);
 • Улеснява носенето на многоплодна бременност;
 • Някои изследвания показват, че това може да помогне за намаляване на вероятността от спонтанен аборт с обременена акушерска история;
 • Задължително е носенето на превръзка по време на бременност след цезарово сечение, особено ако белегът стане много тънък.

недостатъци

Въпреки списъка с предимства, има редица недостатъци и противопоказания:

 • Поради недостатъчно естествено натоварване коремните мускули са силно отслабени. Последващото възстановяване след раждането ще бъде много по-бавно;
 • В случай на тазово или напречно предлежание на плода, превръзката не му позволява да се преобърне и да заеме правилната позиция;
 • Материалът, от който е направена превръзката, може да предизвика алергична реакция, да доведе до кожни проблеми и обостряне на автоимунни заболявания, ако бъдещата майка има предразположение към тях;
 • Стягането на корема може да причини силен дискомфорт, както и да причини лоша циркулация, което ще доведе до влошено здраве на майката или забавяне в развитието на бебето.

Видове превръзки за бременни жени

Ако Вашият лекар препоръчва превръзка, струва си да помислите за правилния избор. Днес в аптеките и специализираните магазини можете да намерите голямо разнообразие от тях:

Бондажните гащи с еластична вложка са важни моменти при избора на материал, разположен под корема. Можете да го носите както върху бельо и чорапогащи, така и вместо. Във втория случай трябва да се погрижите за закупуване на заместващ комплект (или комплекти), така че да няма затруднения с прането.

Коланът с превръзка прилича на лента от еластичен материал и се носи върху бельото. Закопчалки (куки или велкро) отстрани, за да фиксирате корема в правилната позиция.

Универсалната лента може да се използва както преди, така и след раждането. По време на бременност в долната част на гърба се намира твърда, широка част, която поддържа и укрепва мускулите на гърба. След раждането на детето увисналият корем се изтегля надолу с широка плътна част.

Важни точки

 • Колко да носите? Не повече от 3-4 часа подред. Правете почивка от поне тридесет до четиридесет минути на всеки три часа.

Носете не повече от 3-4 часа подред.

 • Как да го сложа? Най-често се носи в легнало положение, прочетете инструкциите. Не затягайте лентата твърде здраво. Вслушайте се в усещанията: и на вас, и на бъдещото ви дете трябва да е удобно. Ако се чувствате неудобно - разхлабете го или го премахнете напълно.

Как да го сложа? Основното е удобството както за мама, така и за бебето.

 • Как да изберем? Когато избирате превръзка в аптека, обърнете внимание на размера (измерваме под корема): както прекалено голямата, така и твърде малката превръзка може да причини болка и ясно усещане за дискомфорт, вместо да помогне.

Когато избирате, фокусирайте се върху подходящия размер и усещането за комфорт, когато пробвате.

Е, в края на статията бих искал да споделя личния си опит с вас. Закупих си универсална превръзка за себе си по съвет на служител в ортопедична аптека (аптека в ортопедична фабрика). Дълго време за избор и проба, закупен. В резултат на това не можах да го нося дори повече от час, стана ми неудобно. И след като роди, той се оказа още по-неудобен, според мен е напълно неспособен да изпълнява ролята на превръзка след раждането. Затова не препоръчвам да изберете универсален..

Ако статията ви е харесала, споделете с приятелите си и се абонирайте за актуализации!

Дали да носите превръзка по време на бременност. Ние анализираме всички плюсове и минуси

- Бандаж (от френски. Бандаж - превръзка) се препоръчва на много жени по време на бременност. Но без да се консултирате с лекар, по-добре е да не го използвате. Защо? Нека разгледаме положителните и отрицателните аспекти на този продукт..

Професионалисти:

 • облекчава болката в краката и гърба;
 • с превръзка се намалява натоварването на тазовите органи;
 • рискът от преждевременно раждане е намален, тъй като бебето няма да падне преди време;
 • ако носите превръзка, детето веднага ще се върти и ще заеме правилната позиция в стомаха;
 • превръзката е почти невидима под дрехите и може да се носи както през лятото, така и през зимата.

Минуси:

 • скобата отпуска коремните мускули, което ги прави по-трудни за възстановяване по-късно от коремните мускули, които не се поддържат от колана. Смята се, че коремните мускули могат да издържат на натоварването, тъй като това е присъщо на природата;
 • превръзките от синтетични материали могат да предизвикат алергични реакции на корема и кръста;
 • няма спасение от стрии, когато носите превръзка, ако имате предразположение към това.

По време на бременност трябва да се носи превръзка по указание на лекар, когато има медицински показания за това: заплаха от прекъсване на бременността, недоразвитие на шийката на матката, ниско положение на плода, белег на матката, неврологична болка в лумбалната част на гръбначния стълб, многоплодна бременност В други случаи трябва да помислите правилно..

Кога е необходима превръзка по време на бременност?

Носенето на превръзка по време на бременност може да бъде много полезно не само за жената, но и за нейното бебе. Сред лекарите обаче няма единство по въпроса дали си струва да се прибегне до помощта му..

За да вземете решение, трябва да слушате различни гледни точки. И ако все пак искате да носите превръзка, тогава веднага ще имате много въпроси: какви са те, как да ги носите, защо изобщо са необходими и други. Нека се опитаме да го разберем.

Видове превръзки

Превръзките принадлежат към категорията на бельото, което в зависимост от целта се носи по време на бременност или след раждане, тоест се разграничават пренатални и постнатални превръзки. Съществуват и универсални модели, които са подходящи за носене и през двата периода..

Освен това превръзката може да бъде с различни форми:

 • Бинт-гащи с еластична поддържаща вложка отпред над корема: облича се като бикини, но е неудобно, защото ежедневното носене е невъзможно или трудно, тъй като такава превръзка трябва да се измива всеки ден.
 • Коланът с превръзка се носи върху бельото. Той е под формата на еластична лента, която поддържа корема и предотвратява появата на стрии. Много удобен за използване, специални клапани отстрани ви позволяват да регулирате размера и плътността на напасването.
 • Бондажният корсет се смята за реликва от миналото - много непрактично.
 • Комбинираната превръзка се използва както преди, така и след раждането. Изработен е и под формата на колан - изработен от гумиран плат, който се разтяга. Такава превръзка с велкро се закрепва: по време на бременност широката част укрепва гърба, а тясната поддържа корема. След раждането коланът се закопчава обратно - с тясна част назад, а широка по това време стяга стомаха.

Кой се нуждае от превръзка и кога?

Веднага след като коремът започне да расте бързо, е време да помислите за носене на превръзка. Това обикновено се случва от четвъртия месец - на 20-24 седмици. Но в някои случаи носенето на превръзка е препоръчително малко по-рано или обратно - по-късно. Това важи особено за жените, които водят активен начин на живот и са на крака няколко часа подред. Скобата ще ви помогне да намалите болката, причинена от натиска на плода върху опашната кост и тазовите кости, както и да облекчите стреса върху гръбначния стълб.

Ако коремните мускули са отслабени, не можете да направите без превръзка. Той ще подкрепи детето, като изпълнява функциите на силни коремни мускули. Отслабването на коремната кухина е по-често при многократни или многоплодни бременности. Освен това е необходима превръзка, ако се появят стрии или има предразположение към това..

Също така носенето на превръзка е показано за остеохондроза, разширени вени, с някои видове акушерски патологии и със заплаха от преждевременно раждане.

За какво е превръзката по време на бременност

При носене на дете е важно жената да обърне специално внимание на здравето си. За това се препоръчва използването на много специални устройства, едно от които е колан за кръста. Много хора имат въпрос за какво е необходима превръзка по време на бременност и дали има нужда да се използва.

Бандажът е ортопедичен продукт, който може значително да улесни процеса на бременност, да подобри състоянието на бъдещата майка, да насърчи съзряването на здрав плод и по-благоприятно раждане. Дали е необходима превръзка по време на бременност се определя от лекаря, въз основа на наличните показания. Обикновено носенето на колан се предписва на 22-30 седмици. Въпреки това, в някои случаи лекарят може да препоръча използването на ортопедична скоба за бременни жени след 15 седмици..

Видове превръзки за бременни жени

Ако се интересувате от вида на превръзките за бременни жени, тогава днес се произвеждат голям брой разновидности. Те се различават по вида на изпълнението. Най-често срещаните са следните видове пренатални превръзки:

 • Колан. Продукт, направен под формата на еластична лента със значителна ширина, фиксирана под корема с велкро закопчалка. Също така, два допълнителни клапана могат да бъдат предвидени за регулиране. Коланът перфектно фиксира матката и не създава натиск върху нея отгоре. Облечете го върху бельото, което премахва хигиенните проблеми при носенето му.
 • Гащи. Те са направени под формата на гащи със специални носещи вложки. Тези вложки са изработени от еластичен материал, те се поставят под корема на жената и в долната част на гърба. Този тип продукти са лесни за използване, но има нужда от по-често пране. Освен това трябва да се има предвид, че този тип превръзка има фиксиран размер, така че с нарастването на корема може да се наложи да се замени.
 • Корсет. Това е талия на шнур. Сега този тип може да се нарече реликва от миналото, той е неудобен и труден за работа, неефективен в сравнение с по-модерните опции.
 • Комбинирана превръзка. Различава се по гъвкавост. Може да се носи както по време на бременността, така и след раждането. Едната страна е тясна, а другата е широка. Когато се носи по време на бременност, тясната страна на колана трябва да е на стомаха, а широката страна в долната част на гърба. След раждането коланът трябва да се носи в обратна позиция.