Чували ли сте вече, че има превръзки за бременни жени и те са необходими по някаква причина? Чудите ли се вече дали имате нужда от това? Кога е време да започнете да го носите? Не е ли вредно във вашия случай?

Нека обсъдим този момент в днешната статия..

Е, първо, нека да изясним, че има две големи и коренно различни групи превръзки - пренатални (наричани още „превръзки за бременни жени“) и следродилни. В случай на бременна жена, разбира се, говорим за пренатални превръзки..

Ще говорим за тях сега.

Кой се нуждае от пренатална превръзка и защо

Най-важната задача на превръзката е да поддържа разширения корем. Всички предимства на носенето на превръзка са свързани преди всичко с тази функция..

Скобата ще ви помогне да намалите болката и дискомфорта в сухожилията и долната част на корема, причинени от повишен стрес. Това важи особено за майките, които очакват близнаци: за да се избегнат стрии, да продължат да водят обичайния си активен начин на живот, въпреки увеличеното тегло и корема.

В допълнение към удобството и комфорта има и редица обективни медицински показания за носене на превръзка, като прекалено увиснало коремче, заплаха от спонтанен аборт, белег на матката (например след цезарово сечение), многоводие, отслабени мускули на гърба, остеохондроза и някои други.

Съществуват обаче редица ограничения или дори противопоказания за носенето на превръзка за бременна жена. Такива ограничения могат да включват, по-специално, някои заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и кожата, както и някои видове белези на матката след цезарово сечение..

По този начин е силно обезсърчено да взимате сами решения за носенето на превръзка..

ПРЕДИ ДА ЗАКУПИТЕ БАНД, КОНСУЛтираЙТЕ СЕ ЛЕКАР, КОЙТО СЕ ГРИЖИ ЗА БРЕМЕННОСТТА!

Кога да започнете да носите пренаталната си превръзка

Обикновено бъдещата майка първо чува за превръзка от лекар: когато за някои симптоми лекарят види, че сега е моментът, той винаги говори за това.

Но можете сами да попитате Вашия лекар, ако забележите следните симптоми:

 • Коремът е станал голям и е труден за носене (усеща се по същия начин, както от голяма раница на гърба)
 • Периодично дърпа долната част на корема
 • Гърбът боли, сякаш носите нещо тежко
 • Връзките в слабините болят

Или до 5-6 месеца, когато коремчето вече е доста голямо, просто попитайте лекаря дали е време да си направите превръзка.

Във всеки случай бих искал да отбележа, че превръзката за бременна жена е огромно постижение на напредък и удобство, осигуряващо на бъдещата майка активен живот през целия период на бременността. Не пренебрегвайте това благословение на цивилизацията!

Междувременно ви каня да прочетете статията за видовете превръзки, за да направите по-добър избор. Вижте тази връзка (тук скоро ще има връзка).

Носенето на превръзка по време на бременност: полза или вреда?

Смята се, че превръзката е незаменим атрибут по време на бременност. Но преди да се втурнете към магазина за покупка, не пречи да се консултирате с гинеколог! Да, такива продукти значително улесняват живота на бъдещата майка, но носенето им е изключително нежелателно в някои случаи. Нека посочим показанията и противопоказанията за използване на превръзки, които трябва да се вземат предвид от бременна жена.

Показания за носене на превръзка по време на бременност

Сред акушер-гинеколозите няма консенсус относно това дали бременните жени непременно се нуждаят от превръзки. Според много експерти, с добре развити мускули на предната коремна стена, бъдещата майка изобщо не се нуждае от допълнителна „опора“ под формата на специални устройства. Природата е предвидила всичко и със здравословното развитие на бременността с нормално наддаване на тегло тялото на жената може лесно да издържи на допълнителната „тежест“.

Ето защо, дори носенето на такъв „безвреден“ продукт ще изисква задължителна консултация с лекар! Това не е така, когато е препоръчително да се доверите сляпо на препоръките на приятели - купувайте специално бельо само както е предписано от акушер-гинеколог. Те включват следните условия:

 • силна болка в лумбалната област (включително неврологична);
 • многоплодна бременност;
 • белег на матката в резултат на ранно цезарово сечение или друга гинекологична операция;
 • по-ранна операция на коремната кухина;
 • риск от спонтанен аборт;
 • ниско положение на плода.

Ако се установи поне едно от потенциално опасните състояния, лекарят определено ще препоръча на жената да носи превръзка. Обикновено се предписва на 22-30 гестационна седмица. Допълнителна „поддръжка“ може да се изисква много по-рано.

Използването на специални продукти, ако няма противопоказания, има положителен ефект върху хода на бременността:

 • Намалява натоварването на гръбначния стълб и тазовите органи.
 • Болките в мускулите на краката притесняват по-рядко.
 • Намалява вероятността от преждевременно пролапс на плода.

Развитие на бременността: когато не се препоръчва превръзка?

Развитието на бременността може да протече с усложнения - затова е по-добре да се консултирате с гинеколог, преди да купите превръзка.

Поддържащият продукт фиксира позицията на плода в утробата. И бебето с неправилно представяне няма да може да се преобърне - рисковете от усложнения по време на раждането се увеличават. Ако на 24-та седмица от бременността лекарят е диагностицирал нецефално представяне на детето, превръзката за носене е забранена!

Здраве на майка и бебе: какви превръзки са?

На пазара има огромен избор на превръзки - от различни видове, изработени от различни материали. За тяхното производство се използват само естествени тъкани, което свежда до минимум рисковете от алергични реакции.

По време на бременност жените използват следните видове превръзки:

Прилича на еластичен колан. Можете сами да регулирате напасването, тъй като превръзката има специални клапани за това. Продуктът се поставя директно върху бельото. Висококачествен бинтов колан поддържа корема добре.

Такива продукти имат еластична вложка отпред - именно тя осигурява опора. Носите превръзката като обикновени бикини. Но лекарите препоръчват носенето на бельо под него, за да се избегне дразнене на кожата. Превръзките с гащи имат един съществен недостатък - ще трябва да купувате няколко продукта наведнъж, тъй като те трябва да се перат ежедневно. Също така много бъдещи майки отбелязват, че осигуряват недостатъчно ефективна подкрепа в късните етапи на раждането на бебето..

Доставя се с малки куки или въжета за закрепване. Лекарите рядко го препоръчват за употреба - те не са много удобни за носене и причиняват обилно изпотяване, тъй като покриват голяма част от тялото.

 • Комбинирана превръзка.

Този продукт е под формата на колан на базата на еластична материя. Такава превръзка ще улесни късната бременност и ще бъде полезна след раждането на бебето. По-широката част перфектно ще поддържа гърба, а по-тясната част ще увеличава корема от ден на ден. За да използвате продукта след раждане, просто го обърнете с широка страна напред, за да ускорите свиването на матката. Комбинираните превръзки са особено полезни за здравето на майката след цезарово сечение - той фиксира следоперативния шев и облекчава напрежението от гръбначния стълб.

За да протича развитието на бременността без усложнения, купувайте превръзки от доверени компании. Това не е така, когато трябва да запишете.

Правила за носене на превръзка на всички етапи на бременността

Независимо от това колко дълго сте бременна сега, основното правило при носенето на поддържащи продукти е, че не трябва да изпитвате дискомфорт в тях. Независимо от позицията на тялото, продуктът не трябва да ограничава движенията и силно да стяга стомаха. Всички превръзки имат различен "дизайн" - не би навредило да го изпробвате преди покупка.

Гинеколозите съветват бременните жени да вземат предвид следните правила, когато носят поддържащи ленти:

 • Трябва да поставите превръзката, докато лежите. Това ще фиксира матката на "правилната" височина.
 • Ако е възможно, носете превръзка само по време на физическа активност - на работа, по време на ходене, докато спортувате..
 • Не се препоръчва да носите превръзката повече от 3-4 часа подред. След това време почивката няма да навреди - поне 30 минути.
 • Директният контакт на кожата с тъканта на превръзката (особено при силна топлина) може да причини дразнене или бодлива топлина. Ако това се случи, трябва да се консултирате с лекар..

Ако бременността е "помътнена" от болки в гърба, трябва да се консултирате с лекар и да попитате за възможността за носене на превръзка. Правилно подбраният продукт значително улеснява процеса на раждане на дете, особено на по-късна дата..

Опасно ли е да носите превръзка за бременни | Ползи и вреди от пренаталната скоба

Бременните жени рано или късно се сблъскват с въпроси, на които никой не може да отговори еднозначно. Инстинктивното желание да прави всичко правилно и да не навреди на детето постоянно води до състояние на объркване. И един от тези чувствителни въпроси е - опасно ли е да се носи превръзка за майчинство. Нека се опитаме да анализираме подробно всички предимства и недостатъци на коректорите на корема.

Съдържание:

Пренатална скоба - различни перспективи

Съгласете се, дори преди 10 години никой не знаеше какви са превръзките за бременни жени. Те просто не са съществували. Сега ортопедичните продукти постепенно набират популярност. И всеки вече е успял да формира собствено мнение по отношение на използването им..

Мъже. Представители на силния пол наблюдават отстрани бременността на своя спътник. Затова превръзките за майчинство се считат за напълно ненужен аксесоар или дори обект на модно влияние. Логичната гледна точка на мъжете отбелязва, че ако превръзката има компресия, то определено ще смаже стомаха и ще попречи на мобилността на бебето. И като цяло жените раждаха нормално, без „нито едно от тези неща“.

Лекари. Когато една жена влезе във втория триместър, гинекологът определено ще препоръча използването на превръзка за бременни жени. Той облекчава стреса върху гръбначния стълб, фиксира корема и помага на плода да се върне в нормално положение за по-лесно раждане. Експертите са уверени, че ако изберете правилната пренатална превръзка, тя няма да навреди и само ще помогне на бъдещата майка да се справи с трудния период.

Жени. Само те разбират колко е трудно да се носи „ценен товар“ през всичките девет месеца. От втория или третия триместър става трудно да седите, да стоите, да лежите и понякога дори да дишате. Най-вече ме болят краката и гърбовете. И всичко това, защото тялото не е свикнало с такова натоварване. И щом жената постави превръзката за майчинство, се случва чудо. Гърбът се уморява по-малко, коремът е по-лесен, става по-лесно да се движи. Освен това този продукт предотвратява появата на стрии и ви помага да се върнете по-бързо във формата след раждането..

Предимства на превръзка за майчинство

За да разберете недвусмислено дали имате нужда от превръзка за бременни жени, препоръчваме ви да се запознаете с нейните функционални предимства:

намалява риска от спонтанен аборт;

облекчава стреса върху гръбначния стълб и малкия таз;

предотвратява появата на следродилни стрии;

намалява болката и умората по време на активно движение;

предотвратява преждевременния пролапс на плода;

улеснява носенето на многоплодна бременност;

помага на бебето да заеме правилната позиция;

помага за отпускане на коремните мускули;

поддържа корема, облекчавайки тежестта.

Също така си струва да се отбележи, че ако превръзката е избрана правилно, тя е доста лесна за използване. Повечето модели са изработени от "дишащи" материали, така че дори през лятото продуктът ще бъде удобен за носене.

Недостатъци на пренаталните превръзки

Въпреки впечатляващия списък с предимства, предродилната скоба има някои недостатъци..

Ако се носи твърде често превръзка за майчинство , мускулите на корема и гърба ви свикват с допълнителната опора. И тогава, когато бебето вече се роди, те могат да преминат в „мързелив режим“, отказвайки да изпълняват основните си функции.

Ако размерът или моделът не са правилни, това може да стисне прекалено много корема ви. Но ако на бебето не му е удобно, то определено ще уведоми майка си за това. В този случай продуктът трябва да бъде премахнат или заменен..

Коланът може да наруши притока на кръв към плода. Но само ако не се придържате към правилата за носене на превръзка. За да получи детето достатъчно кислород, е необходимо да изваждате продукта за поне 30 минути на всеки три часа и да не заспите в него..

Както можете да видите, всички опасности от носенето на превръзка за майчинство се крият в неправилния подбор и употреба. Затова препоръчваме:

консултирайте се с лекар и изяснете коя модификация на превръзката е подходяща за вашия конкретен случай;

направете покупка в специализирани ортопедични салони, а не в магазини за обикновени дрехи;

след като сте избрали конкретен модел на фиксатора, разгледайте таблицата с размери в съответната продуктова карта на уебсайта medsklad.com.ua и направете внимателни измервания;

помолете консултантите на Medtekhnika Ortosalon да пробват избраната пренатална превръзка и да се разхождат из магазина в нея за 5-7 минути;

свалете и сменете превръзката с друга модификация, ако почувствате дискомфорт.

Не се страхувайте да използвате модерни превръзки. Те са наистина в безопасност. Желаем ви комфортна бременност и лесни доставки.!

Бандаж по време на бременност: плюсове и минуси

Превръзката за майчинство поддържа корема и помага на бебето да остане в правилната позиция. Носенето на скоба намалява симптомите на бременност като умора, болки в кръста и болки в краката през целия ден. Съществуват различни видове превръзки и в същото време има много гледни точки относно това кога да се носи превръзка за бременни жени и дали продуктът може да се използва без индикации като опора. Всяка бъдеща майка сама взема решение заедно с гинеколог.

Съдържание:

 • Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност
 • Прегледи за употреба
 • Показания за носене
 • Как да изберем превръзка
 • Кога да започнете да носите
 • Как да се облечете и носите правилно

Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност?

Пренаталната скоба е ортопедичен продукт, който поддържа корема в правилната позиция и облекчава ненужния стрес на гръбначния стълб. Най-често лекарят ще предпише превръзка, ако имате:

 • слаби коремни мускули;
 • преди това е имал операция на матката;
 • близнаци или голям плод;
 • диагностицирана със заплаха от прекъсване на бременността;
 • флевризъм;
 • остеохондроза;
 • имате силна болка в долната част на гърба.
В допълнение към тези показания, превръзката се носи и с цел улесняване на бременността на бъдещата майка. Това важи особено за периоди, когато коремът вече е голям и тежък. С помощта на превръзка се намалява натоварването на гръбначния стълб при продължително ходене или стоене, така че бременната жена се уморява по-малко и страда по-малко от болки в кръста. Освен това поддържащата лента намалява феталния натиск върху тазовите кости и вътрешните органи. По този начин превръзката ви позволява да поддържате доста активен начин на живот дори на по-късна дата: да работите, да ходите на чист въздух, да посещавате обществени места. И носенето на превръзка повече предпазва от стрии, които са при всяка втора бременна жена.

Ето какво пишат жените, които вече са опитали продуктите, за носенето на превръзка:

Джулия: - „Свикнах да слагам няколко дни правилно. Велкро фиксира добре. Удобно е да има основна закопчалка и странични закопчалки, които спомагат за по-доброто закопчаване
Поддържа добре, не усещате дърпане, когато ходите, изкачвате се по стълбите ".

Анна: - "Удобно е да ходиш и да седиш в тази превръзка. Това помага много, без нея би било трудно да се ходи".

Превръзката за майчинство също помага на бебето. Когато бебето заеме правилната позиция в матката, превръзката го фиксира и му пречи да се обърне внезапно в навечерието на раждането. Но в същото време е важно да се разбере, че ако бебето е в седалищно положение на по-късна дата, лекарите не препоръчват носенето на превръзка, тъй като затягащият колан ще попречи на движенията на бебето вътре и той никога няма да заеме желаната позиция преди раждането. Ето защо, ако решите, че имате нужда от превръзка, консултирайте се с гинеколог, ако имате някакви противопоказания за носене.

Превръзка за бременни по показания: с тонус на матката, със симфизит и с къса шийка. Каква е ползата и не е ли вредно за такива диагнози?

Това са едни от най-често срещаните диагнози по време на бременност, затова сме ги подчертали като отделен елемент. Може да се носи превръзка за бременни жени с такива заболявания, но коя и колко трябва да определи лекарят.
Когато матката е тонизирана, превръзката поддържа корема и намалява натоварването на матката, като по този начин намалява вероятността от усложнения. В допълнение, превръзката служи като отлична профилактика на хипертоничност на матката..
При вече диагностициран симфизит превръзката намалява болката и предотвратява твърде широкото разпространение на тазовите кости.
С къса шийка на матката превръзката поема някои от функциите на отслабената матка и поддържа бебето. Но както в други случаи, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно начина на носене на продукта..

Как да изберем превръзка по време на бременност?

Има няколко вида превръзки за бременни жени и за да направите правилния избор, трябва да разберете предимствата и недостатъците на всяка от тях..

Бандажните бикини са еластични шорти с висока талия. Вложката на корема се разтяга и не притиска корема. От очевидните предимства на такава превръзка - тя не се забелязва под дрехите. Може да се носи както на голо тяло вместо бельо, така и върху бельо. Но необходимостта от ежедневно измиване може да се отдаде на недостатъците, тъй като трябва да закупите поне две превръзки, за да ги носите ежедневно. Освен това при някои модели еластичната вложка не се разтяга достатъчно силно и в даден момент, с много голям корем, превръзката може да стисне корема, което е противопоказано. Трябва да поставите такава превръзка, докато лежите, така че при редовни пътувания до тоалетната на по-късна дата може да възникнат трудности, ако не сте у дома.

Корсетът също прилича на бикини или къси панталони с висока талия, но вложката на корема е завързана тук. Такава превръзка се поставя върху бельото. Благодарение на връзката, превръзката може да се регулира, за да отговаря на всякакъв размер на корема. Но една и съща шнуровка усложнява процеса на обличане.

Превръзният колан се закопчава с велкро под корема и се носи върху дрехите. Изработена е от еластична материя, а размерът се регулира с велкро с нарастването на корема. Такава превръзка покрива малка част от корема, поради което е подходяща за горещи дни. Коланът се поставя лесно, можете дори да го правите, докато стоите. Сред недостатъците могат да се отбележат велкро, които могат да развалят дрехи (например чорапогащи). Ето защо, когато избирате лента за превръзка, е важно да обърнете внимание на тяхното качество и мекота..

Универсалната превръзка е един и същ колан, но който може да се носи както по време на бременност, така и след нея. По време на бременността превръзката се поставя с тясната страна под корема, широката лента остава на гърба. След раждането е точно обратното. В следродилния период превръзката насърчава ранното свиване на матката и възстановяването на тонуса на коремните мускули.

Какъв вид превръзка да изберете, зависи от бъдещата майка. Но освен това е важно да се помисли от какви материали е направен продуктът. По-добре е съставът да съдържа памук или вискоза, позволявайки на кожата да диша. Стреч частта трябва да е от еластан или микрофибър.
Важно е да пробвате превръзката преди да я закупите. Той не трябва да стиска и търка никъде. Периодът на свикване с продукта обикновено е 3-4 дни. Ако след това време почувствате дискомфорт от носенето на превръзката, тогава най-вероятно сте избрали грешния продукт.

Кога да започнете да носите превръзка за майчинство?

С какво време да започне да носи превръзка, може би всяка бъдеща майка се интересува. По-добре се консултирайте с лекаря от кой месец на бременността ви е показана превръзката. Обикновено лекарите препоръчват носенето на превръзка, започвайки от 20 седмици, по това време матката започва активно да расте. В някои случаи се препоръчва превръзка по-рано, в зависимост от показанията. Трябва ли да носите превръзка всеки ден, лекарят също ще ви каже.
Можете също така да се съсредоточите върху чувствата си, особено ако нямате индикации за носене на превръзка, но сте решили да го носите като подкрепа и превенция. В този случай, за да определите от коя седмица да поставите поддържащия продукт, слушайте себе си: когато се появят тежест, умора, болки в гърба, е време да поставите превръзка.
Независимо от това колко седмици сте започнали да носите превръзката, експертите препоръчват да го носите до самото раждане. Изключение правят случаите, когато превръзката е предписана, за да се предотврати преждевременно спускане на плода. В такива случаи трябва да спрете да носите превръзката, когато започне 38-та седмица или не по-късно от 39 седмици, за да може бебето да се спуска свободно и да се подготви за раждане..

Как да носите и как правилно да поставяте превръзка?

Специалистите препоръчват носенето на превръзката за 4-5 часа на ден. По-добре е да носите продукта за туризъм или други енергични дейности. Ако решите да носите превръзката през целия ден, препоръчително е да премахвате продукта за 30 минути на всеки 4 часа. В този случай превръзката винаги трябва да е чиста, особено ако я поставите директно върху тялото..
Много бременни жени задават въпроси дали е възможно да седнете в превръзка и можете ли да спите в нея? Няма конкретни забрани по отношение на седнало положение. Можете да седнете в него, но целенасочено да поставите превръзка, за да седнете в фотьойл с книга или зад телевизора все още не си заслужава. Основната му функция е подкрепа по време на шофиране. Но що се отнася до спането в бинт, лекарите са на същото мнение: не можете да спите в него. По време на сън коремните мускули трябва напълно да се отпуснат и тялото да си почине. Превръзката само ще предотврати това.

Поставете превръзката в легнало положение. Трябва да легнете и да повдигнете задните си части, можете да поставите възглавница. Легнете в това положение известно време, така че плодът да заеме анатомично правилната позиция. След това бавно сложете превръзката и я закрепете. Продуктът не трябва да изстисква и търка никъде.
Коланът с превръзката може да се носи, докато стоите, като приберете продукта под корема и го фиксирате. Но е по-добре да използвате този метод, когато няма начин да легнете.

Не забравяйте, че правилно подбраната превръзка, докато спазвате начина на носенето й, няма да навреди на бъдещата майка и бебе. Слушайте себе си и чувствата си и се консултирайте с вашия гинеколог, за да избегнете усложнения.

Превръзки за бременни жени: как да изберем правилния

Превръзката за майчинство е модерно медицинско изделие, което помага на жената да води активен (доколкото общото й здравословно състояние) позволява живот до последния ден на бременността и малко след раждането. Как превръзката помага, какъв тип превръзки са и най-важното как да изберем и използваме превръзката правилно, така че да е от полза само за бъдещата майка, ще разберем по-долу.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ БАНЖ И КОГА НЕ Е НЕОБХОДИМ

Можете сами да помислите за превръзката или гинеколог може да ви го предпише. Ползите от превръзката стават очевидни през периода на бременността, когато коремът започва да расте бързо, да се увеличава и да става по-тежък. Това обикновено се случва през втория триместър, от около 20 седмици. Когато бъдещата майка започне да забелязва умора, болки в краката или кръста, точно това е „камбаната“, която сигнализира - време е.

Пренаталната скоба помага за намаляване на болката, свързана с натиска на бебето върху тазовите кости и опашната кост, поддържа коремните мускули, облекчава напрежението в долната част на гърба, предотвратява ранното спускане на плода, помага да се чувствате по-добре на работа и да останете по-дълго на краката, което е особено важно за активните майки. С други думи, ако чувствате, че ви е станало трудно да носите скъпоценното си коремче, превръзка ще ви помогне.!

Общите препоръки за използване на превръзка са както следва:

 • Бременност през втория и третия триместър;
 • Втора и следваща бременност;
 • Голям плод и / или тесен таз;
 • Многоплодна бременност;
 • Заплахата от прекъсване на бременността;
 • Слабост на мускулите на предната коремна стена и тазовото дъно;
 • Склонни към стрии;
 • Болки в долната част на гърба, лоша стойка по време на бременност;
 • Остеохондроза и други заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • Болки в краката, разширени вени;
 • Белег на матката;
 • Многоводие;
 • Представяне или ниска плацента.

Както можете да видите, има много причини за носенето на превръзка. И сега нека дефинираме случая, когато превръзката е противопоказана. В последния триместър бебето трябва да обърне главата надолу и да заеме правилната позиция преди раждането. Така че, ако това не се случи, ако бебето седи с крака надолу или през корема, превръзката не може да се носи - това ще му попречи да заеме желаната позиция и ще заплаши с усложнения по време на раждането. Ако положението на детето отговаря на нормите, тогава можете спокойно да използвате това спомагателно средство.

ВИДОВЕ ЛЕНТИ И КАК СЕ РАЗЛИЧАТ

В момента на пазара най-често се срещат следните видове превръзки - бинт-колан и бинт-гащи.

Бинт гащи е гащи с поддържаща еластична лента на корема. Прилича на гащи с висока талия. Според отзивите на майките моделът е доста удобен, но основният недостатък се крие в хигиената - ако се носи на голо тяло, като гащи, тогава се изисква ежедневно измиване и съответно сменяем комплект; ако го носите върху обикновени гащи, значи смисълът на този модел се губи (а през лятото също е горещо!).

Колан за превръзка е еластична лента, която се поставя в долната част на гърба и се фиксира с велкро под корема. На бельото трябва да си сложите превръзка с превръзка. Този модел е лесен за използване, функционален и ви позволява лесно да регулирате степента на фиксиране на корема.

Има пренатални, постнатални и универсални брекети. Красотата на универсалния модел е, че можете да го използвате по време на бременност и след раждане. Такава превръзка прилича на лента за колан, само една част от тази лента е по-широка. По време на бременност такава превръзка се поставя върху широката част на гърба - това увеличава степента на подкрепа на долната част на гърба. След раждането превръзката се обръща и се поставя върху широката част на корема - това спомага за бързото възстановяване на мускулния тонус и еластичността на кожата.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗБОР НА БАНДЖ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ

Когато избирате превръзка, бъдещата майка трябва да обърне внимание на два важни фактора: размер и външен вид.

Говорихме за видовете превръзки точно по-горе. Що се отнася до размера, той обикновено се определя от обиколката на бедрата. Трябва да измерите бедрата си преди да закупите продукт и да определите размера си в съответствие с таблицата с размери на производителя. Не е необходимо да избирате превръзка с по-голям размер (с очакването, че коремът ще расте много и лентата ще бъде малка) или по-малка (с цел по-добра опора на корема). Всяка превръзка е предназначена да осигури точно необходимата, а не прекомерна подкрепа и е предназначена да увеличи размера на корема по време на бременност.

Един от основните критерии при избора на превръзка трябва да бъде усещането на бъдещата майка при носенето му. Ако по някаква причина жената в превръзка е неудобна, тя натиска или трие някъде, тогава използването му е малко вероятно да доведе до желания резултат.

Най-удобната закопчалка за превръзката е призната като "велкро", тъй като ви позволява бързо да контролирате степента на фиксиране и подкрепа на корема. Някои модели са оборудвани с втвърдяващи се ребра в задната част, което увеличава максимално релефа на лумбалния гръбнак. Такава превръзка ще бъде особено полезна за жени със силни болки в гърба или заболявания на опорно-двигателния апарат..

Разбира се, трябва да обърнете внимание на състава на продукта. Не е възможно да се направи превръзка изцяло от естествени тъкани, тъй като именно синтетичните влакна осигуряват необходимата еластичност. Все пак е по-добре да се даде предпочитание на продукт, в който има по-голям процент памук и където има маркировка за „дишащ“ материал. Най-добрият вариант, ако можете да изпробвате няколко модела, е да се разходите малко в превръзката, преди да закупите. Това ще ви позволи да почувствате и разберете чувствата си и да направите окончателния избор..

КАК Е ПРАВИЛНО ДА НОСИТЕ БРАНДА ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ

Има няколко правила за използване на това медицинско изделие:

 1. Облечете се, докато лежите. За да постави превръзката правилно, бъдещата майка трябва да легне по гръб. В това положение мускулите се отпускат, бебето е удобно поставено в корема, вътрешните органи не изпитват натиск. Нанесете здраво задната част на скобата в долната част на гърба и я закрепете точно под корема. Не забравяйте, че превръзката никога не трябва да притиска коремната кухина - само опора.
 2. Спазвайте режима "слагане / излитане". Превръзката не е необходимо да се носи през целия ден от сутрин до вечер. Поставяме превръзката за три часа, след което я сваляме и правим почивка. Това се прави, за да се предотврати отслабването на коремните мускули и „по навик да се работи“ без опора и да се даде почивка на кожата. Изберете да носите скобата в най-активното време на деня, когато сте най-много на крака или в движение.
 3. Вслушайте се в чувствата си. Ако не се чувствате неудобно, това е страхотно. Но ако нещо ви притеснява или бебето се държи неспокойно, тогава е по-добре да свалите превръзката и да си починете. Ако дискомфортът продължава или се повтаря отново, когато носите превръзката, тогава трябва да се консултирате с вашия гинеколог относно правилното използване на превръзката.

дали превръзката е вредна за бебето, не го прищипва. (((((((((

Потребителски коментари

Има различна информация, но се доверявам на следното:
1. Да се ​​постави някаква превръзка само в положение на локва на гърба (когато стоите или седите, матката с бебето все още пада под тежестта и има възможност за „натискане надолу“)
2. Носете непрекъснато превръзката за не повече от 4 часа, след което направете почивка за поне половин час.
3. За да не го търкате, трябва да го сложите на бельо (чорапогащник, тениска.)

4. Е, и наскоро научих, че не се препоръчва да седи в превръзка. (Следователно не го носех, докато работех, защото прекарвах по-голямата част от времето седнал). Въпреки че мисля, че има разлика в това между превръзките, има и по-меки, вероятно ще е удобно в тях.

Кога е необходима превръзка по време на бременност?

Носенето на превръзка по време на бременност може да бъде много полезно не само за жената, но и за нейното бебе. Сред лекарите обаче няма единство по въпроса дали си струва да се прибегне до помощта му..

За да вземете решение, трябва да слушате различни гледни точки. И ако все пак искате да носите превръзка, тогава веднага ще имате много въпроси: какви са те, как да ги носите, защо изобщо са необходими и други. Нека се опитаме да го разберем.

Видове превръзки

Превръзките принадлежат към категорията на бельото, което в зависимост от целта се носи по време на бременност или след раждане, тоест се разграничават пренатални и постнатални превръзки. Съществуват и универсални модели, които са подходящи за носене и през двата периода..

Освен това превръзката може да бъде с различни форми:

 • Бинт-гащи с еластична поддържаща вложка отпред над корема: облича се като бикини, но е неудобно, защото ежедневното носене е невъзможно или трудно, тъй като такава превръзка трябва да се измива всеки ден.
 • Коланът с превръзка се носи върху бельото. Той е под формата на еластична лента, която поддържа корема и предотвратява появата на стрии. Много удобен за използване, специални клапани отстрани ви позволяват да регулирате размера и плътността на напасването.
 • Бондажният корсет се смята за реликва от миналото - много непрактично.
 • Комбинираната превръзка се използва както преди, така и след раждането. Изработен е и под формата на колан - изработен от гумиран плат, който се разтяга. Такава превръзка с велкро се закрепва: по време на бременност широката част укрепва гърба, а тясната поддържа корема. След раждането коланът се закопчава обратно - с тясна част назад, а широка по това време стяга стомаха.

Кой се нуждае от превръзка и кога?

Веднага след като коремът започне да расте бързо, е време да помислите за носене на превръзка. Това обикновено се случва от четвъртия месец - на 20-24 седмици. Но в някои случаи носенето на превръзка е препоръчително малко по-рано или обратно - по-късно. Това важи особено за жените, които водят активен начин на живот и са на крака няколко часа подред. Скобата ще ви помогне да намалите болката, причинена от натиска на плода върху опашната кост и тазовите кости, както и да облекчите стреса върху гръбначния стълб.

Ако коремните мускули са отслабени, не можете да направите без превръзка. Той ще подкрепи детето, като изпълнява функциите на силни коремни мускули. Отслабването на коремната кухина е по-често при многократни или многоплодни бременности. Освен това е необходима превръзка, ако се появят стрии или има предразположение към това..

Също така носенето на превръзка е показано за остеохондроза, разширени вени, с някои видове акушерски патологии и със заплаха от преждевременно раждане.

Струва ли си да носите превръзка по време на бременност: плюсове и минуси

Много бъдещи майки са объркани относно необходимостта да носят пренатална скоба. А някои вярват, че абсолютно всяка бременна жена има нужда от това. Всъщност има определени индикации, когато лекарите препоръчват превръзка и липсата на причина да се носи не е задължителна, а понякога и вредна.

Главна информация

Пренаталната скоба за майчинство е аксесоар, който поддържа разширен корем и намалява стреса върху гръбначния стълб. Не всеки трябва да го използва и е по-добре да го закупите, както е предписано от лекар. Показанията за носенето му са:

 1. Пренасяне на 2 или 3 деца едновременно. Липсата на скоба увеличава риска от пролапс на корема, ранен труд и прекалено стягане в корема.
 2. Болка в кръста, причинена от дискова херния или притискане на седалищния нерв.
 3. Има риск от спонтанен аборт.
 4. Слаби коремни мускули.
 5. Наличието на белег върху матката след цезарово сечение.

Има няколко основни типа аксесоари:

 1. Гащи. Най-често срещаните са под формата на удължено бельо с ластик от плътна материя в долната част на корема и бедрата. Изработени са без шевове, така че осигуряват максимален комфорт при носене.
 2. Колан. Прилича на широка еластична лента с голямо велкро, което позволява на бременната жена да се адаптира към нарастващия си корем. Носен под или над дрехи.
 3. Универсален. Прилича на модел на колан, но може да се използва както преди, така и след раждането, ако по време на бременност коремните мускули на жената са силно опънати или е настъпило цезарово сечение.

Плюсове за носене

 • Физическа подкрепа. По време на носенето на дете тялото на жената е подложен на огромен стрес. Бременните жени страдат от болки в гърба поради нарастващия корем, който измества центъра на тежестта. Скобата помага за поддържане на гръбначния стълб, което е особено добро за активните бъдещи майки. Също така краката ще болят и ще се уморяват по-малко, ще се намали натоварването на тазовите органи.
 • Фиксиране на плода. Известно е, че малко преди раждането бебето трябва да обърне главата надолу. Но е възможно, след като направи това, той ще има време да се обърне назад и в този случай често се предписва цезарово сечение. Превръзка ще помогне да се избегне операция и нежелано въртене на плода, като се фиксира в желаното положение.
 • Премахване на неудобството. Дългосрочните бременни жени се затрудняват да изпълняват дори прости домакински задължения, тъй като големият корем усложнява всякакви действия. Освен това те могат да се притесняват, че по някакъв начин ще навредят на детето. Скобата поддържа коремните мускули и жената се движи по-уверено. Носенето на близнаци или тризнаци е много по-лесно с използването му..
 • Предотвратяване на спонтанен аборт. Когато има опасност от спонтанен аборт, плацентата е ниска, плодът има голямо тегло, забелязват се полихидрамниони и има белези по матката на жената, лекарят може да предпише носенето на превръзка. Фиксирането на корема и по-стегнатото положение на бебето вътре в матката предотвратява ранен труд и спонтанен аборт. Освен това превръзката предотвратява ранното спускане на плода в тазовите кости и му помага да заеме правилната позиция..
 • Голямо разнообразие от. Има много разновидности и модели превръзки, така че всяка бременна жена ще намери вариант, подходящ за себе си по външен вид, качество, удобство, размер и цена. Те са пренатални, постнатални и смесени, които се носят по време и след раждането на дете. Те приличат на корсет, колан или бикини. Първият вариант се поставя от всяка позиция на тялото, но последните два - само легнал.
 • Предотвратяване на стрии. Много момичета се страхуват от бременност поради високия риск от стрии поради растежа на корема. Едва ли ще бъде възможно напълно да се предотврати този процес, особено ако генетично бъдещата майка е склонна към това, но превръзката значително ще смекчи проявите. В комплекса си струва да се използват специални защитни средства. Особено лекарите препоръчват бременните жени да го носят не за първи път..
 • Стелт. Всеки модел на превръзка лесно се крие под дрехите, така че не е нужно да се страхувате, че аксесоарът ще развали външния вид. Напротив, тя ще стегне фигурата и ще подчертае прелестите на бременния корем. Освен това продуктите са абсолютно удобни, направени са от дишащи материали, тоест няма да е горещо в превръзката.

Минуси

 • Според някои лекари постоянното използване на превръзката отпуска коремните мускули по време на бременността и усложнява процеса на тяхното възстановяване след раждането..
 • Възможно е бременната да е алергична към материала, от който е направена превръзката.
 • Превръзката може да изцежда кръвоносните съдове, като по този начин нарушава кръвообращението в тазовите органи и съответно в развиващия се плод. Също така неговата вътрематочна подвижност е ограничена..
 • Превръзката е неудобна за поставяне. Без да знаете правилата, можете да го поправите неправилно, като прищипете стомаха, поради което не само бъдещата майка, но и детето й ще изпитат дискомфорт. Освен това той трябва постоянно да се сваля и облича, тъй като не се препоръчва да носите аксесоара повече от 3 часа подред.
 • Неудобство. Някои бъдещи майки категорично отказват да носят превръзка поради факта, че им е просто неудобно, те се чувстват сковани и смачкани.

Изход

На първо място, относно необходимостта от превръзка, трябва да се свържете с акушер-гинеколога, водещ бременността. Не трябва да го носите сами, тъй като в някои случаи е противопоказано. Например, ако преди 30 седмици плодът не е направил презентация на главата или в случай на алергия към материала, от който е пришит аксесоарът.

Не трябва да носите превръзката повече от 3 часа; необходими са поне 30-минутни почивки, за да може плодът да получи достатъчно количество кислород. Но с някои гинекологични предписания е позволено да останете в аксесоара за постоянно, ако това не създава неудобства. Важно е да се гарантира, че превръзката точно поддържа гърба и корема и в никакъв случай не ги притиска. Тя трябва да е удобна и удобна за бъдещата майка, независимо от позицията на тялото й. Не се препоръчва да останете в превръзката за една нощ.

Превръзка по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Въпросът за носенето на превръзка по време на бременност поражда много въпроси от самите бъдещи майки, а също така няма еднозначно положителна препоръка за употреба от гинеколози.

От друга страна, има статистика, според която превръзката по време на бременност има положителен ефект върху здравето на бременна жена и бебе, растящо вътре в корема..

Бандажът е вид бельо, използвано по време на раждането или след раждането. От което можем да заключим, че превръзките са пренатални, следродилни и също така универсални.

По своята форма превръзките се разделят на:

 • гащи - имат еластична поддържаща вложка, която да поддържа предната част на корема. Носят се и като долни гащи, което прави невъзможно ежедневното носене поради необходимостта от пране;
 • колан - е ластик, който предотвратява появата на стрии. Удобният дизайн със странични капаци, които регулират плътността на прилепването, носенето върху бельо прави този модел най-популярен;
 • корсет с връзки - неудобен и непотърсен „призрак от миналото“;
 • комбиниран тип - използва се преди и след раждането. Това е гумиран стреч колан с фиксираща велкро лента. Състои се от широки и тесни страни. Повечето от тях поддържат гърба преди раждането и корема след раждането на бебето, а по-тънкият, напротив, фиксира гърба след раждането и облекчава товара от корема по време на бременността.

Превръзката по време на бременност има повече от една важна мисия:

 1. осигуряване на подкрепа за нарастващия корем, без да оказва натиск върху плода;
 2. привеждане на детето в правилната позиция в утробата на майката и предотвратяване на ранното спускане на бебето;
 3. разтоварване на гръбначния стълб, отсъствие на лумбална болка;
 4. предотвратяване на преразтягане на кожата и поява на стрии.

Дали да носите превръзка по време на бременност?

Забележимо увеличаване на корема вече от 4 месеца често е причина да се мисли за превръзка. Всяка жена е индивидуална и въпросът за коремната подкрепа трябва да се разглежда въз основа на физическото състояние, ежедневната активност на бъдещата майка, въз основа на препоръките на гинеколога.

Както се оказа, акушер-гинеколозите нямат общо мнение относно целесъобразността на използването на превръзка. Някои лекари са уверени в необходимостта от пренатална превръзка, докато други говорят за нейния отрицателен ефект върху мускулите на перитонеума, които започват да „мързелуват“ и да губят тонус. Разбира се, окончателното решение дали да се носи превръзка по време на бременност се взема от самата жена, ако няма медицински забрани..

Трябва да закупите устройство за поддръжка в аптечен павилион или специализиран отдел, не се колебайте да попитате подробно търговския помощник за предимствата, недостатъците и качеството на този или онзи продукт. Преди да купите, важен фактор ще бъде изпробването на различни модели превръзки, които ще ви позволят да изберете най-удобния и подходящ дизайн. Правилно подбраната, рационална и удобна превръзка по време на бременност облекчава гръбначния стълб, предотвратява появата на болка в лумбалната част на гръбначния стълб, предотвратява появата на стрии.

Как да изберем превръзка по време на бременност?

При избора на превръзка трябва да се даде предпочитание на продуктите, изработени от естествени тъкани. Последните разработки в хигроскопични, дишащи материали създават усещане за втора кожа. Съвременните технологии отговарят на най-високите хигиенни изисквания. Германските и английските производители заслужено са спечелили популярност, където има компании, чийто профил е предимно дрехи за бъдещи майки. Естествено, такива превръзки имат висока цена, но са атрактивни по дизайн, са с отлично качество, максимално функционални са и отговарят на всички медицински стандарти. Това бельо, в сравнение с евтините аналози, се произвежда в широка гама от цветове. Лекарите също препоръчват да не се влиза в варианти на палитрата и да се използва превръзка по време на бременност с бели нюанси, за да се спазват правилата за лична хигиена. Често срещаните по-евтини модели от италиански и балтийски произход външно изглеждат доста представително, но не изпълняват основната си функция - подкрепа за нарастващ корем.

Как да изберем превръзка по време на бременност? Най-добре е да потърсите помощ от специализирана клиника за майчинство, аптечен павилион или упълномощено място за продажба. Много е важно да се чувствате комфортно и комфортно в превръзката. Това не винаги се постига от първия монтаж, така че, моля, бъдете търпеливи и изберете идеалния размер и стил..

Когато имате нужда от превръзка по време на бременност?

Активният вътрематочен растеж на бебето започва, като правило, от 20-24 седмици. Има увеличаване на натоварването на гръбначния стълб, разтягане на кожата на корема, което може да показва необходимостта от използване на превръзка.

Най-подходящата е превръзката по време на бременност за жени, които заемат активна житейска позиция и прекарват по-голямата част от времето си изправени. Превръзката облекчава натоварването от гръбначния стълб, предпазва кожата от преразтягане, намалява натиска върху съдовете на долните крайници, минимизира или напълно елиминира синдрома на болката, причинен от компресия на тазовата зона и опашната кост.

Случаите на мускулна слабост в перитонеалната област по време на многократна / многоплодна бременност са факт, който изисква използването на превръзка за подпомагане на нарастващото бебе вътре. Показания за използването на превръзката ще бъдат разширени вени, остеохондроза, редица акушерски патологии, както и заплахата от преждевременно раждане..

Как да носите превръзка по време на бременност?

Най-удобният модел на пренатална скоба е формата на колана. Сред предимствата му са: лекота на обличане и сваляне, регулиране на размера с велкро, наличие на ластик, добре поддържащ корема, лента, не изисква премахване при посещение на дамската стая.

За максимална ефективност трябва да следвате някои принципи:

 • превръзката се поставя в легнало положение на гърба с възглавница под меко място;
 • легнете в спокойно състояние в продължение на няколко минути, позволявайки на бебето да заеме пространството в горната част на корема (това ще намали натиска върху пикочния мехур и чувството за тежест ще изчезне);
 • плътно (без прекомерен натиск) закрепете превръзката с велкро, като преди това сте изучили инструкциите;
 • преобърнете се настрани и станете бавно.

Ако бебето в утробата започне да се тревожи след поставянето на превръзката, по-добре е да съкратите времето за използване на поддържащото бельо и понякога дори да откажете да го използвате..

Превръзка с форма на колан по време на бременност се класифицира като комбиниран тип. До раждането на бебето се носи с широката странична задна част (поддържаща гърба), а след раждането широката част се поставя отпред за стягане на корема.

Превръзката за гащи не е толкова удобна за използване и изисква често измиване. Гащички / шорти, изработени от траен гумиран материал, осигуряват дискомфорт при ходене и седене.

Как да носите превръзка по време на бременност?

В допълнение към собствените ви чувства, има определени правила за носене на превръзка. Ако носенето на поддържаща дреха е ваша собствена инициатива, а не медицинска препоръка, тогава тя няма да навреди, ако се използва правилно.

Основни принципи и начин на носене:

 • след три часа носене се препоръчва да се правят половин час почивки;
 • непрекъсната употреба на превръзката е възможна съгласно специални гинекологични предписания, ако има облекчение на състоянието;
 • важно е превръзката да не оказва натиск, а само да изпълнява функцията за поддържане на корема;
 • превръзката по време на бременност не трябва да причинява дискомфорт, а само чувство на облекчение и комфорт във всяка позиция или движение;
 • възможно е да се използва превръзката до края на бременността, разчитайки на лични чувства и препоръки на лекаря.

Ползите от превръзката по време на бременност

Позволено е да се носи превръзка по време на бременност според медицински показания, които включват:

 • болезненост в гръбначния стълб;
 • голяма вероятност от преждевременно раждане / спонтанен аборт;
 • наличието на недоразвитие на шийката на матката;
 • плодът има ниско положение на фона на слаб мускулен корсет на перитонеума;
 • има зона на белези на матката поради предишно цезарово сечение или друга хирургична манипулация;
 • операция, извършена през перитонеалната стена в продължение на година и половина или по-малко преди зачеването;
 • невралгия, причинена от притиснат нерв в лумбалната част на гръбначния стълб;
 • очаква повече от едно бебе.

Въпреки противоречивото мнение на акушер-гинеколозите относно носенето на поддържащо бельо, ползите от превръзката по време на бременност са неоспорими:

 • улеснява гестационния процес, което е особено необходимо в случаите на многоплодна бременност;
 • предотвратява чувството на умора и болезненост в краката;
 • намалява натоварването на прешлените и тазовата област;
 • в състояние да предотврати прекомерно разтягане на коремната кожа (предотвратяване на стрии);
 • служи като превантивна мярка срещу преждевременно пролабиране на плода (в идеалния случай това се случва на 38 гестационна седмица);
 • намалява риска от спонтанен аборт;
 • осигурява подкрепа при недостатъчен мускулен тонус на перитонеума;
 • насърчава правилната вътрематочна позиция на бебето.

Към плюсовете на съвременните продукти трябва да се добави качеството на материала, който осигурява комфорт в най-горещите летни горещини, удобство и лекота на използване, както и невидимост под дрехите.

Бандаж през последните седмици на бременността

Може да се забрани използването на превръзка през последните седмици на бременността (трети триместър), ако бебето заеме грешна позиция по време на преврата (например със задните части до „изхода“). Носенето на превръзка в този случай ще попречи на бебето да се върне в правилната позиция преди раждането..

На свой ред, ако бебето обърне главата си надолу от седалищната позиция, тогава е по-добре да възобновите носенето на превръзката, за да фиксирате правилното придържане на плода до момента на раждането.

Както и да е, слушайте съветите на акушер-гинеколог и вашия вътрешен глас..

Робство след бременност

Функцията на следродилната скоба е да поддържа корема и бедрата, да облекчава умората и болезнеността в гръбначния стълб, да облекчава гръбначния стълб.

Превръзките, използвани след раждането на бебето, се правят под формата на бикини с еластична лента или комбиниран тип (също се използват преди раждане).

 • Редица ограничения се налагат върху превръзката след бременност:
 • наличието на шевове поради цезарово сечение;
 • заболявания от стомашно-чревния характер;
 • бъбречно заболяване, придружено от силно подуване;
 • кожни проблеми и алергични заболявания.

Възможно е да се използва превръзка в следродилния период само след консултация с лекар. Въз основа на хода на процеса на раждане, характеристиките на женското тяло и периода на възстановяване след раждането на бебето, гинекологът решава относно допустимостта и целесъобразността на превръзката след раждането.

Най-често паралелно с използването на превръзка по време на бременност и след раждане се предписва гимнастически курс, който привежда мускулите и кожата до първоначалния им тонус.