Как да носите превръзка за майчинство на по-късна дата

Какво представлява превръзката и защо е необходима

Бандажът е специално медицинско бельо, което поддържа мускулите на перинеума и корема, ви позволява правилно да разпределите натоварването между връзките и костите. Използването на превръзка е необходимо за облекчаване на болката в перинеума и намаляване на налягането на нарастващия корем.

Трябва да носите превръзка според указанията на Вашия лекар. Ако възникнат неудобни усещания, трябва да се консултирате със специалист как да ги премахнете. Това може да изисква цял набор от мерки, които ще подобрят благосъстоянието на бъдещата майка..

Видове превръзки във форма:

 1. Гащи от еластична материя. Те имат допълнителна поддържаща вложка под корема. Предимства - Поддържа мускулите на корема, сакрума и перинеума. Недостатъци - облечете голото тяло вместо бельо;
 2. Колан. Пасва на бельо. Можете да го направите сами от еластична превръзка. Ефективно поддържа мускулите на корема и долната част на гърба. Предимства - предотвратява появата на стрии, хигиеничен е. Най-често срещаният тип превръзка;
 3. Корсет. Ефективен при болки в гърба, използван в ранните етапи за подпомагане на кръста. В по-късните етапи е неудобно и може да навреди със силно уголемен корем, поради което значително отстъпва по популярност на други видове;
 4. Комбиниран. Това е един вид колан от две части - широк и тесен, така че може да се носи преди и след раждането. По време на бременност се носи с тясната страна напред, за да облекчи стреса от гърба и да поддържа корема. След раждането се носи с широка страна напред, така че коремните мускули да се нормализират по-бързо..

Можете да изберете правилния тип превръзка в консултация с Вашия лекар. Най-удобен е колан или комбинирана превръзка. Те са хигиенични, могат лесно да бъдат приспособени към всякаква форма с велкро и могат да бъдат използвани повторно при следващата бременност.

Антенатална превръзка е необходима за жени, които очакват няколко бебета или голям плод с патологии на коремните мускули. Хроничните патологии на кръвоносните съдове и лигаментния апарат, които могат да се влошат по време на бременност (разширени вени, остеохондроза, междупрешленна херния) също изискват носенето на превръзка.

Най-удобният тип е универсален

Как да изберем и да носим превръзка

Въпросът за превръзката трябва да бъде зададен на лекаря незабавно, когато жената е регистрирана за бременност, особено ако не е решила да стане майка за първи път. Препоръките за носенето му се различават в зависимост от историята и как се чувства майката..

За здрави жени се препоръчва поддържащ колан, който се носи от 20-та седмица до раждането. Режим на носене - 3 часа, след това 30-40 минути почивка. Свалят го през нощта, за да може стомахът да си почине. С правилно подбран бинт, жената ще се чувства комфортно във всяка позиция - седнала, изправена, легнала и в движение.

Ранното носене на превръзка се изисква за:

 • многоплодна бременност;
 • многократна бременност, особено ако е имало усложнения при предишни бременности;
 • заболявания на лумбалния гръбнак;
 • заплахата от преждевременно прекъсване на бременността;
 • разширени вени на краката;
 • слаби коремни мускули;
 • патологии на шийката на матката.

В тези ситуации лекарят може да препоръча непрекъснато носене на превръзката, но тогава му се налагат по-високи изисквания - тя в идеалния случай трябва да пасва на жената, което й позволява да се чувства комфортно във всяка позиция.

При слабост на ингвиналните мускули, недоразвитие на шийката на матката, превръзка-панталон ще бъде удобен вариант. Той се справя добре с точно такива проблеми, тъй като е специално създаден за тяхното решаване. Основният проблем е, че превръзката се носи вместо бельо, а отделянето постоянно попада върху нея. За хигиенни цели такава превръзка трябва да се пера ежедневно или да има няколко такива, за да се сменя ежедневно, както всяко спално бельо.

Ако се чувствате добре, превръзката може да се носи през втория триместър. Същото важи и за добре тренираните атлетични жени, чието тяло се справя добре със стреса и не се нуждаят от допълнителна подкрепа..

Продължителността на носенето на превръзката се определя от показанията. Понякога изобщо не можете да го носите, ако бременността е лека и без усложнения..

Когато не можете да носите превръзка

След 24 седмици можем да говорим за крайното положение на плода в матката. До този момент бебето се движи активно и позицията му непрекъснато се променя, но по това време то е „решено“ и лежи в повече или по-малко стабилна позиция. Ако е неправилно, тогава превръзката не може да се носи - това ще попречи на детето да се движи.

Правилното положение е презентацията на главата - когато короната на бебето е насочена към шийката на матката. Именно в това положение рискът от нараняване е най-малък. Представянето на седалището, когато плодът е с главата надолу, се счита за по-малко правилно и по-податливо на нараняване. Коригира се с помощта на специална гимнастика, която кара бебето да се преобръща. В този случай превръзката само пречи, но при силни болки в гърба или риск от преждевременно раждане поддържането на бременността е по-важно от правилното положение на плода и превръзката се носи.

След раждането се носи скоба, за да се ускори възстановяването на маточната стена, а след цезарово сечение това ще ви помогне да се възстановите много по-бързо. Но използването на поддържащи устройства е допустимо само както е предписано от лекар..

Ако плодът е в напречно положение или някой от неговите варианти, които се различават от описаните по-горе, превръзката е категорично противопоказана, тъй като намалява шансовете бебето да се върне в правилната позиция. Може да се носи само през последните седмици, когато плодът определено няма да се преобърне и болките в гърба стават много силни. В такива случаи се препоръчва носенето на универсална лента и доставка чрез цезарово сечение.

Превръзките обикновено се правят от памук без оцветители, но се предлагат и синтетични тъкани. За здравия човек няма разлика какъв тип превръзка да носи, но са възможни алергични реакции. Също така трябва да се има предвид, че по време на бременност кожата под корема се изпотява активно и алергичните реакции се влошават. Ето защо, ако превръзката причинява дискомфорт, не трябва да я носите..

За да бъде бинтът полезен, той трябва да се носи правилно, да се коригира според собствения ви размер и внимателно да се подбира, така че използването му да е удобно.

Признаци на неправилно монтирана превръзка:

 • усещане за натиск върху стомаха;
 • зачервяване и следи по кожата след отстраняване на превръзката;
 • дискомфорт в определени позиции или при движение;
 • по време на почивката кожата не почива от превръзката.

Ако се появят, превръзката трябва да се смени или спре..

Ако няма индикация

Често задаван въпрос е какво да се прави със здрава жена, която няма нито индикации, нито противопоказания за носене на превръзка? Трябва ли да го нося за превантивни цели или обратно, по-добре е да не усложняваме и без това труден период в живота. Жената търси отговора на този въпрос заедно със своя гинеколог.

Лекарят обикновено препоръчва закупуване на универсална лента, която може да се носи преди и след раждането. Струва си да го вземете и оставите при вас, за всеки случай, ако възникнат трудности с носенето. Ако се чувствате добре, не е нужно да го носите. Ако в слабините има болки в гърба, подуване или дърпане, тогава можете да носите устройство.

Предимствата на този подход са, че ако дискомфортът се появи внезапно, тогава жената може незабавно да предприеме действия. Значителен недостатък е, че бременността винаги е свързана със значителни разходи и още един, ако не е необходим, става ненужен.

Да носиш или да не носиш превръзка е индивидуален въпрос. Много жени избират да го носят, защото той облекчава стреса върху връзките и подобрява благосъстоянието и намалява потенциалните рискове. Други смятат, че природата е предвидила всичко и можете да се справите без допълнителни „впряга“, особено ако няма доказателства за това. По този въпрос няма консенсус сред гинеколозите, поради което решаващият критерий е удобството и наличието на показания.

Как се поставя правилно пренатална превръзка

За всяка бременна жена една от основните задачи е да запази здравето на бебето. Лекарите и ортопедите препоръчват използването на пренатална превръзка за това, което повишава нивото на комфорт на бъдещата майка, особено при активен начин на живот.

Много жени погрешно вярват, че корсетът за майчинство прави бебетата неудобни, като ограничава тяхната подвижност. Този мит може да бъде разсеян от акушер-гинеколог, който има бъдеща майка. Ще ви обясним кога да започнете и как правилно да носите универсалната пренатална скоба, както и как да я поставите по-удобно..

Кога да започнете да носите превръзка за майчинство?

Препоръчително е да започнете да използвате пренаталната превръзка на 4-5 месеца. През този период коремът започва да расте бързо, което води до понякога стрии. Универсален корсет предотвратява този проблем и облекчава жената от редица неудобства. Можете да носите превръзка с връзки или с регулируеми презрамки / велкро до последните дни на бременността, а след раждането ще ви трябва различен колан.

Можете да вземете решение за носене на корсет и да научите как да го облечете правилно с наблюдаващ лекар, който, като вземе предвид индивидуалните характеристики на тялото, ще определи от кой месец е по-добре да започнете да използвате ортопедичен продукт.

Колко дълго можете да носите корсет?

Препоръките на специалистите относно продължителността на носенето на превръзката са малко по-различни. Някои лекари препоръчват носенето на корсет за поддържане 3-4 часа на ден, докато други твърдят, че можете да ходите в него почти цял ден..

Едно може да се каже със сигурност: невъзможно е да се спи в бинт, така че през периода на почивка мускулите да имат време да се отпуснат и да си починат. Лежането в превръзка също е нежелателно, освен ако не лежите 10-15 минути, но можете да седнете в него.

Най-важният е поддържащ колан при ходене, правене на лека гимнастика и други енергични дейности. Корсетът елиминира появата на дискомфорт в гърба, с който много бременни момичета и жени се сблъскват на по-късни етапи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да носите колан по време на бременност денонощно и без прекъсване. На всеки 3 часа трябва да правите почивки за поне половин час. В противен случай съдовете могат да бъдат силно компресирани, което ще доведе до нарушаване на микроциркулацията. Също така, превръзката трябва да се свали незабавно, ако възникне личен дискомфорт или ако бебето започне да проявява безпокойство..

Друг често задаван въпрос е: по кое време на деня е по-добре да носите пренатален корсет - сутрин, през деня или вечер? Това трябва да се прави само в периода на максимална активност, когато коремът и гърбът се нуждаят от опора. Ако бременна жена не чувства умора и дискомфорт и лекарят не е дал специални инструкции, можете да направите съвсем без корсет..

По принцип трябва да намерите инструкции за използване на колан с връзки, велкро или презрамки в опаковката, ако купувате нов ортопедичен продукт в магазин. Можете също така да поискате помощ от продавач, гинеколог или да гледате видеоклип за това как да сложите превръзка за майчинство. Подготвили сме за вас подробни инструкции стъпка по стъпка, които ще ви помогнат да разберете всичко без видеоклипове и други трудности..

Поставете правилно пренаталния корсет в легнало положение. Легнете, отпуснете се, вдишайте и издишайте няколко пъти. В резултат на това вашите вътрешни органи и плодът в утробата ще бъдат разположени по най-удобния начин, а мускулите ще се отпуснат..

Повдигнете леко легенчето и поставете валяк или възглавница под него. Ако имате колан, подобен на колан, пъхнете го под долната част на гърба и подравнете с гръбначния стълб, след това закопчайте велкро или ремъци в областта на срамната.

Използвайки универсален корсет, трябва да направите всичко по същия начин, но като вземете предвид няколко тънкости. Широката част на такава превръзка трябва да лежи на гърба, а тясната част с велкро или презрамки трябва да мине под стомаха. След раждането, същата превръзка се поставя с тясната страна назад.

Има и превръзки за гащи, които трябва да се поставят върху краката. Правете всичко внимателно и без бързане, като нежно придърпвате нещото над корема си. След това се обърнете настрани и станете от леглото или дивана. В изправено положение се уверете, че скобата е здраво закрепена и не приплъзва или компресира прекалено много бедрата и корема..

Експертите съветват да си вземете две превръзки, тъй като продуктът трябва периодично да се измива. Дори при интензивна употреба еластичните тъкани постепенно се разтягат и поддържат корема по-зле. Поради тази причина не трябва да носите използвана превръзка..

Възможно ли е да носите превръзката, докато стоите?

Обичайно е да се поставя пренатална превръзка, докато лежите, но някои бременни жени се интересуват дали е възможно да се направи в изправено положение. Като цяло много зависи от вида на продукта. Коланът е по-удобен за обличане, докато лежите, а бикините могат да бъдат и в изправено положение, но това не е най-добрият вариант. Факт е, че именно в легнало положение вътрешните органи и плодът заемат оптималната позиция и докато закрепвате превръзката, докато стоите, няма да можете да я затегнете нормално, така че да осигурява подходяща опора.

Как да разберете, че превръзката е поставена правилно?

Основният признак на правилното обличане на пренаталния корсет е липсата на дискомфорт. Продуктът не трябва да притиска стомаха, така че не го затягайте със сила, но също така не можете да го оставите да виси или да се плъзга - в този случай той просто няма да бъде от полза. Разстоянието между правилно закрепената превръзка и тялото на жената трябва да бъде такова, че да може да се вкара само един пръст в нея.

Също така, признак на неправилно носен колан е свободно прилепване на презрамките и ортопедичните вложки към корема или лумбалната област. Не забравяйте, че основната задача на превръзката е да облекчи стреса и да улесни живота на жената по време на бременност..

Как да носите превръзка за майчинство

Понастоящем се препоръчва специална превръзка по време на бременност за много жени по време на бременността. Това е ефективен продукт, който осигурява подкрепа за корема. Благодарение на това той допринася за подобряване на благосъстоянието на жената, по-лесна и здравословна бременност. Освен това носенето на такъв стягащ колан също е от полза за плода, тъй като му помага да заеме правилната позиция вътре в матката. В същото време трябва да разберете, че за да постигнете максимални ползи и да предотвратите негативни странични ефекти, трябва да имате представа как правилно да поставите превръзка за бременни жени и да я носите..

Как да изберем и да носим превръзка за майчинство?

Днес на пазара на стоки за бременни жени производителите предлагат разнообразие от продукти и устройства, които облекчават тежестта върху тялото на бъдещата майка, което е особено важно в края на бременността..

Един такъв продукт е превръзка. Но как да го изберем? Всъщност в продажба можете да намерите най-различни модели. И изобщо необходим ли е той? Нека се опитаме да разберем този проблем.

Какво е?

Бандажът е специален текстилен продукт, който е предназначен да поддържа корема и е предназначен да облекчи натоварването на мускулите на гърба и предната коремна стена на бъдещата майка.

Той може да бъде направен от различни естествени и изкуствени материали и може да се използва както за медицински, така и за естетически цели..

За какво е и изобщо нужен ли е?

За какво е превръзката по време на бременност:

 • Подпомага матката, намалява риска от преждевременно раждане.
 • Намалява интраабдоминалното налягане и съответно намалява натиска върху вътрешните органи.
 • Предотвратява стрии (стрии) до известна степен.
 • Предотвратява появата на патологии като необичайни позиции на плода.
 • Улеснява физическата работа.
 • Улеснява стреса върху мускулите на гърба и корема.

Превръзката се показва, когато:

 • Остеохондроза;
 • Многоводие;
 • Многоплодна бременност;
 • Ниско положение на плода;
 • Разширени вени;
 • Патологии на шийката на матката;
 • Истмично-цервикална недостатъчност.

Превръзката е особено необходима за онези бременни жени, които продължават да работят активно, дълго време са в изправено положение.

Вредно ли е? Не, не е вредно при правилен подбор и предварителна консултация със специалист.

В днешно време почти всяка бременна жена се препоръчва да носи превръзки..

Противопоказания

Кой е забранен или не се препоръчва превръзка:

 • За тези, които наскоро са оперирани и шевовете попадат под зоната, където се носи продукта (напречен шев след CS). Триенето на твърдите тъкани и лошата вентилация могат да забавят заздравяването на шева.
 • Тези, които страдат от стомашно-чревни заболявания като пептична язва, колит, дуоденит, бъбречни проблеми.
 • При алергични обриви се появяват кожни проблеми в областта на носенето на продукта.
 • Ако плодът е в грешна позиция през третия триместър на бременността.

Ако има прекомерно подуване на тъканите в областта на превръзката, е необходима задължителна медицинска консултация. Понякога се препоръчва да смените модела или да изберете различен размер на продукта.

Какво представляват превръзките? Днес производителят предлага голямо разнообразие от модели.

Под формата на колан

Един от най-популярните видове днес. Изработена под формата на широка лента с велкро, които регулират обема на продукта по ширината на таза.

Има продукти-колани с допълнително закопчаване с презрамки на раменете или в горната част на корема. Някои модели имат и малко „коремче“ от стреч памук за допълнителна опора.

Тази превръзка:

 • Много лесен за използване и практичен, лесен за обличане и сваляне.
 • Перфектен за лятото, защото не покрива голяма повърхност на тялото.

Универсален

Може да се използва както преди, така и след раждането.

Продуктът се състои от три части. На страничните части има допълнителна широка еластична лента, която ви позволява да регулирате силата на звука с велкро. Някои модели разполагат с ребра за добра поддръжка.

Тази превръзка:

Покрива долната част на гърба и се закопчава под корема.

 • Перфектно поддържа бременната матка отдолу и не оказва натиск върху плода.
 • В следродилния период превръзката се носи напротив, с широката страна на корема, закопчаване на гърба.

Правилно подбраният продукт правилно разпределя теглото на корема на бременната жена и става наистина по-лесно да се ходи с него.

Носех точно този тип превръзка, той ми беше полезен през първата седмица след раждането. Просто задължително за майка на близнаци)

От минусите - велкрото може да се придържа към бельото и чорапогащника, оставяйки неестетични буфери и е трудно да го скриете под дрехи.

Примери:

Гащета

Също много често срещан вариант.

Такава превръзка се носи върху обикновени бикини. Поставете в легнало положение, така че налягането на еластичната тъкан да се разпредели правилно.

Характеристика:

 • Поддържа корема и гърба.
 • Изключително удобни и естетични, много модели са красиво декорирани с дантела.
 • Този тип обаче е подходящ само за жени, които имат малък размер на корема по време на бременност, тъй като интензивността на подпомагане на корема е много по-ниска от тази на универсален продукт под формата на лента..

Майка на близнаци може да го носи само през втория триместър на бременността.

Фест робски гащи:

Бандажни шорти

Това е вид превръзка на гащи. Препоръчва се за употреба през есента и зимата.

След цезарово сечение (следоперативно)

Такива превръзки:

 • Умерено фиксирайте зоната на шева и създайте оптимални условия за заздравяването му;
 • Поддържа коремната стена;
 • Намалете интензивността на болката;
 • Те са добра профилактика на коремни хернии;
 • Бързо възстановете фигурата в следродилния период.
Превръзка след цезарово сечение

Превръзка след раждането

Скобата след раждането има висока талия и участъци от плътна тъкан на корема и долната част на гърба, помага за тонизиране на отслабените мускули на корема и тазовото дъно.

В допълнение към терапевтичната функция, той изпълнява и естетическа функция.

Използва се след операция и след естествено раждане.

Перфектен дори за вечерна рокля, тъй като стяга много добре фигурата. Закопчава се отдолу и отстрани.

Корсет

Представлява бинтов колан с широка вложка на гърба и сковаващи ребра. Страхотно за жени с проблеми с лумбосакралния гръбначен стълб.

Въпреки това ще бъде горещо през лятото поради доста голямото покритие на тялото. Освен това, поради внушителните му размери, ще бъде трудно да го скриете под дрехите..

Но тук трябва да следвате здравия разум - или здраве, или красота.

Колко често се среща ICI при близначна бременност? Разберете тук.

Превръзка с връзки

Изработена от 100% памук и има много различни коремни опори. Но е много неудобно да го използвате, особено ако често го сваляте / обличате през деня..

Пример за връзваща превръзка за майчинство:

Коя е по-добре да изберете?

Изборът на продукт зависи от вашата конкретна ситуация: от размера на тялото, от хода на бременността и много други фактори.

Например, имах две превръзки и едната беше много удобна (FEST), а втората - Mama Comfort - за мен, макар и удобна, но слабо поддържаше стомаха ми. Затова рядко го носех.

Пример за универсална превръзка Mama Comfort:

Материали и форма

Най-добре е да купувате превръзки, изработени от естествени тъкани.

Повечето производители се опитват да използват памук за производството на такива предмети. Памучната превръзка обаче съдържа и каучук и други спомагателни материали, тъй като самият памук не може да осигури всички поддържащи функции..

Продукт от естествена тъкан не създава парников ефект, той „диша“, следователно абсорбира излишната влага, рискът от дразнене на кожата е минимален.

Но понякога за производството на превръзки се използва вискоза, която по своите хигиенни качества е близка до памука, но струва по-малко. Еластан, ликра, микрофибър също често се използват за направата на превръзки.

Когато купувате превръзка по едно и също време преди и след раждането, имайте предвид, че може да не ви свърши работа след раждането..

Ако сте напълняли твърде много, коремната стена е преразтегната или очаквате цезарово сечение, ще трябва да закупите превръзка след раждането отделно.

Побира се по размер

Правилният подбор на размера е най-важният фактор за избор, защото от това зависи удобното носене и правилната опора на корема и гърба..

Чудесно е, ако можете да се свържете със специализирана ортопедична аптека, където можете да опитате превръзка и да се консултирате със специалист:

 • Помолете вашия консултант да ви покаже как и колко можете да увеличите обема на превръзката.
 • Попитайте колко дълго можете да го носите.
 • Когато пробвате, обърнете внимание дали се чувствате комфортно, дали тъканта се търка, дали има прекомерен натиск.
 • Не очаквайте, че скоро нещо ще се простира някъде, купете нещо, което е удобно от самото начало.

Обикновено, когато купувате превръзка с гащи, се препоръчва да добавите един размер към обичайния си размер, а за бинтовите превръзки изберете своя.

Но изборът на продукта все още е строго индивидуален, най-добре е да измерите бедрата и талията си, а след това да сравните с номерата на опаковката.

Функции за подбор

Не забравяйте, че:

 • Превръзките имат закопчалки и закопчалки: велкро, куки, връзки или копчета. Когато избирате превръзка, обърнете внимание дали можете да я облечете без помощ. Също така е важно дали има многостепенни крепежни елементи, които ви позволяват да регулирате силата на звука.
 • Няма нужда да купувате и наемате превръзки, които вече са били носени преди вас. Това не е разходна позиция, за да спестите, купете нов продукт. Износената скоба няма да стои достатъчно плътно. Закопчалките също няма да функционират перфектно и освен това е нехигиенично..
 • След като изпробвате превръзката, уверете се още веднъж, че тя плътно прилепва към тялото и ви е абсолютно удобно в нея. Закопчалките не трябва да пречат, вложките-кости трябва да се усещат.

Ако е възможно, опитайте продукта в легнало положение. В това положение матката не е спусната надолу, връзките са отпуснати и коремната стена е естествено леко прибрана. Обикновено аптеките ви позволяват да вземете превръзка вкъщи за монтиране, оставяйки депозит.

Със симфизит

Това заболяване изисква специална полутвърда превръзка, която фиксира тазовия пръстен.

Специалният му дизайн - комбинация от еластични и твърди части и подвижни ремъци за слабините - намалява болката и поддържа тазовите стави.

Как се облича и носи банда за майчинство

Пренатална превръзка за бременни жени облекчава разходите, присъщи на гестационния период. Но за да е само от полза, е важно да знаете как правилно да облечете и носите превръзка за майчинство..

Специалната превръзка за майчинство осигурява коремна подкрепа и намалява стреса върху гръбначния стълб. Благодарение на това жената се чувства много по-добре и може да води активен начин на живот..

Пренаталната скоба за бременни жени намалява натиска върху краката и гръбначния стълб, което помага за предотвратяване на подуване и болки в гърба. Той насърчава физиологичното развитие на плода, като му позволява да заеме желаната позиция.

За да може продуктът да сведе до минимум „страничните ефекти“, които съпътстват бременността по един или друг начин, трябва да знаете как да изберете, да носите и да носите превръзка за майчинство.

Как да изберем превръзка за бременни жени: размери

Необходимият размер на пренаталната превръзка за бременни жени зависи от вида на продукта и продължителността на бременността.

 1. Превръзката е със същия размер, който сте носили преди бременността.
 2. По-добре е да вземете превръзка бикини с един размер по-големи - това се дължи на плътността и нееластичността на материала, който не се разтяга добре. Тъй като плодът расте, ще трябва да смените превръзката на по-свободна.
 3. Изберете комбинирана превръзка, като измерите обиколката на талията и добавите поле от 4-5 сантиметра. За повече информация вижте таблицата с размерите на превръзките за майчинство.

Как да сложите правилно превръзка за майчинство

Преди да сложите скобата, легнете по гръб и поставете възглавница под дупето, за да повдигнете малко таза. След това облечете дрехата и я закопчайте здраво. Преобърнете се настрани и станете бавно. Превръзката трябва да се носи върху бельо, за да се избегне ожулването и да се осигури адекватна хигиена.

Ако сте успели да поставите правилно колана, той трябва леко да влезе в областта на слабините и да закопчае областта на задните части отзад. Поддържайте кръвното си налягане умерено. Ако превръзката притиска твърде много корема, трябва да се разхлаби. Но прекалено разхлабеният колан също е грешен. За да сте абсолютно сигурни, че сте направили всичко правилно, прочетете инструкциите на производителя..

Пренаталната превръзка за бременни облекчава прекомерното напрежение от мускулите на корема и стените на пикочния мехур, улеснява движението при ходене и предотвратява болките в гърба. Всичко по-горе доста често усложнява живота на бременните жени. Но ако лекарят не обмисли носенето на компресионен колан, необходим във вашия случай, по-добре е да следвате неговите препоръки..

Как да носите правилно превръзка за майчинство


Универсалната скоба може да се носи преди и след раждането. Проектиран е да се носи от 20-24 седмици. Време за носене - не повече от 10 часа на ден. Можете да носите превръзка с полукръгло парче както нагоре, така и надолу, в зависимост от вашите чувства и препоръки на акушер-гинеколога.
След раждането коланът трябва да се обърне „отзад напред“, така че широката му част да стяга и фиксира стомаха, а тясната да се закопчава отзад. В периода след раждането носете превръзката ежедневно, докато коремът не бъде напълно преоформен.
Необходимо е да изберете размера на универсалната превръзка според обиколката на бедрата под корема, като се ръководите от таблицата за определяне на размера.


На пазара за медицински продукти има бинтове-бикини, направени без шевове, имащи двупозиционна долна закопчалка, благодарение на която превръзката не може да бъде свалена при посещение на тоалетната (просто трябва да разкопчаете бутоните или куките). Бандажите от този дизайн са много популярни сред бременните жени: те са лесни за използване, прилягат добре и не се открояват под дрехите. Освен това те задоволяват и естетическите нужди на жените, благодарение на наличието на различни модели и цветови вариации. Размерът на превръзката се избира в зависимост от размера на нарастващия корем. Поставя се превръзка-панталон в легнало положение, за да се фиксира правилно бременната матка и правилно да се преразпредели налягането: по-малко - в горната част на корема, повече - в долната част. Премахването на пренаталната превръзка също е по-удобно, когато лежите.

Трябва да се отбележи, че превръзката на гащичките може да се носи както на голо тяло, така и на бикини. В първия случай превръзката ще трябва да се измива ежедневно и следователно ще трябва да закупите поне две превръзки на смяна. Ако жената е със затлъстяване или бременността е придружена от
патологично наддаване на тегло и оток, след това, в някои случаи, до края на срока, превръзките бикини започват да се "врязват" в бедрата и да търкат кожата.

2. Пренатален бинтов колан - поддържащ еластичен колан с три регулируеми велкро стави, който се носи директно върху бельото. Центърът и двете странични фуги ви позволяват да регулирате размера на лентата. Моделът се носи както легнал, така и
и изправен.

Трябва да се има предвид, че широката и плътна носеща лента ще даде по-добър ефект и по-малко ще се деформира при носене (преобръщане, сгъване, нарязване в тялото). Друг положителен аспект на тази превръзка е, че ви позволява да регулирате напасването поради страничните капаци. Ако по време на носене се окаже, че превръзката е започнала да притиска повече върху корема или, обратно, изпъната, тогава страничните клапани ви позволяват да регулирате диаметъра, без да разкопчаете превръзката. В същото време той фиксира матката, но не натиска отгоре. Много практично, удобно през лятото, тъй като не покрива изцяло корема, бременната жена няма да е прекалено гореща.


Коланът за дрехи е еластична лента, която е закрепена с велкро закопчалка под корема, облекчаващ натиска и напрежението в корема и таза.

3. Универсалният (комбиниран) бинтов колан се използва както преди, така и след раждането. Това е двустранен ортопедичен колан, с едната страна много по-широка от другата, подсилена с наслагване. Страничните капаци с велкро ви позволяват да регулирате
размера и степента на затягане на колана, без да го сваляте. Такава превръзка може да се носи както преди раждането (подсилената част на колана ще бъде разположена в долната част на гърба), така и като следродилна (в този случай широката част стяга коремната стена). Преди да родите, можете да носите превръзка с полукръгло парче както нагоре, така и надолу, в зависимост от чувствата на бременната жена. След раждането кожата и мускулната тъкан на предната коремна стена се нуждаят от време, за да се върнат към първоначалния си тон.Послеродилните превръзки са предназначени да помогнат на жената в тази ситуация..

Бандажът след раждането е продукт, който стяга коремната стена и насърчава по-бързото възстановяване на мускулния и кожен тонус в корема в следродилния период, което води до нормализиране на налягането в коремната кухина. Бандажът облекчава стреса от гръбначния стълб, облекчава болките в гърба и помага да се поддържа правилна стойка и грация. Носенето на скоба след раждането облекчава стриите, помага да се позиционират коремните органи в правилната позиция, предотвратявайки пролапса на вътрешните органи или образуването на херния.

Как да се обличам и да нося превръзка за майчинство?

Статията е подготвена от Елена Николаевна Орлова, анестезиолог-реаниматор,
най-високата категория. Специално за сайта medprostor.by

Съдържание:

 • Как да носите, кога и колко да носите превръзка за майчинство?
 • Правилно ли е превръзката??
 • 3 съвета за носене на превръзка

Пренатална скоба или скоба за майчинство е ортопедично устройство, предназначено да подобри благосъстоянието на жената и да увеличи максимално комфорта. Защо да носите превръзка по време на бременност? Този колан, направен по специален модел и от специален еластичен материал, е в състояние да облекчи стреса от гръбначния стълб и да предотврати появата на болки в гърба или кръста.

От коя седмица на бременността да носите превръзка? Колко да носите превръзка за бременни жени? Как да се обличам и да нося превръзката за майчинство? Ще получите отговори на тези въпроси в тази публикация..

Как да носите, кога и колко да носите превръзка за майчинство?

Обикновено носенето на превръзка за бременна жена, освен ако не е предписано друго от лекаря, се препоръчва от 20 до 24 седмици. Продължителността на носенето трябва да бъде не повече от 10 часа на ден.

По време на бременността превръзката се поставя по такъв начин, че по-тясната й част да минава под корема, а по-широката част е в долната част на гърба и би спомогнала за поддържането на гърба в правилната позиция.

За първи път е по-добре да се постави пренаталната превръзка, докато лежите, тъй като в това положение срамната кост се усеща по-добре. В този случай трябва леко да повдигнете бедрата, защото именно в това положение коремните органи ще могат да заемат правилната позиция.

Как да носите превръзка за майчинство:

поставете продукта на леглото;

легнете по гръб и вдигнете бедрата за няколко секунди (през това време вътрешните органи ще заемат необходимото положение);

спуснете бедрата и легнете за няколко минути (докато детето заеме правилната позиция);

закопчайте превръзка с велкро, така че длан да мине между него и тялото.

След ставане от леглото се усеща, че е станало по-лесно да държите гърба си. И след известно време може да се отбележи, че стана по-лесно носенето на корема. Превръзката ще улесни ходенето, движението и воденето на активен живот.

Помня! Ако превръзката ви създава дискомфорт, трябва да я оставите настрана и да се консултирате с лекар относно целесъобразността на носенето. Може да ви е необходим различен модел.

Правилно ли е превръзката??

Възможно е да се определи дали бинтовият колан е носен правилно по следните признаци:

тече под корема и под дупето;

почива на бедрата;

покрива срамната кост.

Помня, че превръзката трябва леко да притиска корема, но в никакъв случай не натискайте върху него или други меки тъкани. Също така не трябва да разхлабвате прекалено много колана, тъй като няма да има необходимия ефект и може да разтрие кожата.

Обикновено в кутията с закупената пренатална скоба ще намерите инструкции как да сложите скобата за майчинство. Инструкциите съдържат и препоръки за правилна грижа за продукта..

За да сте сигурни, че сте се научили как правилно да поставяте предродилната скоба, можете да я вземете със себе си за консултация и заедно с Вашия лекар да определите дали правите грешки при поставянето й или правите всичко правилно. Лекарят определено ще ви обясни всичко подробно и ясно ще ви покаже как да облечете колана и да не навредите на себе си и на нероденото си дете.

Превръзката за майчинство е удобно ортопедично устройство, което ще направи живота на бъдещата майка по-удобен и активен. С правилния избор жената ще се отърве от дискомфорта в гърба, бедрата и корема. Необходимо е да носите и избирате пренатална превръзка, като следвате всички препоръки на лекар или опитен консултант, тъй като грешният избор ще засегне не само семейния бюджет, но може да доведе до нежелани последици за здравето на жената и нейното бъдещо бебе.

Как да носите правилно превръзка за майчинство

Преди няколко десетилетия превръзката беше изключително нелюбимо нещо в гардероба на бъдеща майка. По отношение на сложността на поставянето му той може да се сравни само с корсет. Мина време, технологиите се усъвършенстваха, появиха се нови съвременни материали, благодарение на които беше възможно да се постигне най-удобното носене на превръзката, със същата ефективност. Как да сложите превръзка за бременни жени, така че тя да осигурява пълна подкрепа за корема, да облекчава стреса от гръбначния стълб и да се превърне в отлична профилактика на стрии?

Да се ​​научим да слагаме различни видове превръзки

Носим превръзката правилно

Успяхме да разберем как правилно да носим универсална превръзка за майчинство, остава само да разберем как да носим превръзка за майчинство. Основното правило, към което трябва да се придържат всички бременни жени, не е натиск върху корема. В този случай няма нищо трудно, просто трябва да се доверите на собствените си чувства. Ако не знаете кой е по-добре да изберете превръзка за бременни жени, отново се доверете на тялото си, не трябва да го купувате, без първо да го изпробвате. В случай на най-малък дискомфорт, трябва да обърнете внимание на друг, по-удобен вариант..

Материалът има какво да каже за еластичната талия. Силно препоръчваме да отдадете предпочитание на материали от естествен произход, които не пречат на естествената циркулация.

Как се поставя правилно пренатална превръзка

Обикновено от 22-30 седмици жената започва да изпитва определени трудности с нарастващия корем. Расте достатъчно бързо и тялото понякога няма време да се справи с нарастващото натоварване. Пренатална скоба се използва за подпомагане на гръбначния стълб, облекчаване на болката в лумбалната част на гръбначния стълб, премахване на подуване и намаляване на риска от стрии. Но какъв е правилният начин за поставяне на превръзка по майчинство? Колко да носите? Има ли противопоказания? Ние предлагаме отговори на тези и много други въпроси.

Как да сложите превръзката правилно


Ако сте закупили висококачествен ортопедичен аксесоар, то неговата опаковка определено ще съдържа инструкции как правилно да поставите превръзка за бременни жени. Нека проверим съдържанието му с добре познати препоръки:

 • пренаталната превръзка трябва да се носи само в легнало положение, след изчакване няколко минути и дълбоко дишане. Именно в това положение вътрешните органи и детето ще заемат удобна поза;
 • преди да поставите превръзката, трябва да повдигнете задните части - по-добре е да направите това с висока възглавница или валяк, поставени под бедрата;
 • не стягайте много превръзката - в легнало положение дланта трябва да минава свободно между нея и кожата;
 • в изправено положение, трябва да се уверите, че превръзката е правилно позиционирана: тя е под стомаха, лежи върху срамната кост и приляга плътно около долната част на гърба.

Можете също така да научите как да поставите пренатална превръзка на среща при гинеколог. Успоредно с това лекарят ще препоръча оптималния дизайн на превръзката, както и ще посочи наличните противопоказания, които забраняват използването на пренаталния колан.

В допълнение към пренаталните и следродилните модели се произвеждат превръзки, които могат да се носят през целия период и след раждането. Инструкциите за това как правилно да се постави универсална превръзка за майчинство изглеждат абсолютно същите като при пренатални.

Единственото нещо е, че долната част на колана трябва да е отпред, а високата част да е отзад. След раждането коланът се обръща, така че широката част да поддържа вътрешните органи и кожата на корема отпред, а с помощта на тясната част се упражнява компресиращ ефект върху лумбалната област.

Какви са превръзките за бременни жени

Производителите на специално бельо за бъдещи майки произвеждат достатъчен брой модели, така че всяка жена да може да избере превръзка, подходяща за себе си по отношение на цената и характеристиките..

Пренатален колан

Един от популярните модели. Основното му предимство е възможността за бързо обличане и сваляне на превръзката дори с много голям корем. Коланите са изработени от плътни еластични тъкани, които се проветряват добре и не предизвикват алергии.

Някои модели имат втвърдяващи се ребра на гърба за по-добра опора на гръбначния стълб, както и странични скоби-фиксатори, с които коланът е идеално адаптиран към размера.

Най-често срещаният принцип на закрепване е велкро. Колкото по-широк е коланът, толкова повече възможности има за поставяне на колана. Но същата лента може да остави следи за чорапогащи и бельо - много клиенти се оплакват от този недостатък..

Гащи за робство

Атрактивният външен вид на бинт бикините кара много жени да ги изберат. Струва си обаче да си припомним някои от недостатъците на такива модели:

 • много е трудно да облечете гащи на голям корем;
 • ако на фиксатора няма закопчалки, тогава всеки път, когато отидете до тоалетната, ще трябва да сваляте гащичките си, което не винаги е лесно да се направи (подобен проблем възниква при назначение на гинеколог);
 • ако бинт бинтът е с неправилен размер, те или няма да изпълняват функцията си, или да навредят на здравето на жената и детето.

Но, за разлика от колана, бикините не се виждат под дрехите, така че са идеални за жени, които водят активен начин на живот до последните дни на бременността. Носени са, както се казва, на излизане: пуснати на работа, в магазина, на пътуване, за разходки.

Универсална лента

По-горе вече споменахме основните характеристики на универсалната превръзка. По отношение на използваните материали той се различава малко от пренаталния колан, но покупката му ви позволява да спестите пари: вместо два продукта се купува само един.

Корсет с превръзка с връзки

Моделът е подобен на бикините, но вместо еластично „покривало“ коремът се поддържа от „покривало“ със шнуровка. Такава превръзка може лесно да се "приспособи" към размера на корема - това е огромен "плюс", когато коремът бързо се увеличава, но в същото време всички недостатъци на превръзка-гащи остават в корсета.

Как и колко да носите превръзка


Ако има проблеми при раждането на дете (заплаха от преждевременно раждане, недоразвитие на шийката на матката, слаб мускулен тонус, предишни раждания с цезарово сечение и др.), Гинекологът, който наблюдава жената, трябва да определи колко и как да носи превръзката.

Бинт гащичките могат да се носят през целия ден като редовно бельо, освен ако лекар не препоръча друго. Но не се препоръчва носенето на колан денонощно: трябва да го носите в продължение на 1,5-2 часа, след което да направите половин час почивка - тази схема може да се използва през целия ден. Но повечето жени отделят по 5-6 часа на ден за облекчаване на лумбалната болка с колан и подобряване на цялостното благосъстояние..

Противопоказания

Пренатална лента не може да се използва, ако бебето не е обърнало глава надолу след 24 седмици. Първо, трябва да принудите бебето да свърши необходимата работа и едва след това обсъдете с гинеколога възможността за носене на колан или бикини.

Другите противопоказания включват:

 • хронични заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • заболяване на бъбреците;
 • плацентарна недостатъчност;
 • кожни заболявания в областта на залепване на превръзката тъкан;
 • индивидуална непоносимост към материалите, от които е пришита превръзката.

В първите дни от използването на превръзката е изключително важно жената да следи собствените си чувства. Тялото със сигурност ще ви каже дали превръзката помага или не, основното е да чуете нейните "съвети". Ако чувствате постоянен дискомфорт и неприятното разтягане в долната част на гърба не само не изчезва, но и се трансформира в болка, откажете се от превръзката и потърсете втора консултация с гинеколога.

Превръзка за майчинство как да се облечете правилно

Бременността е удивителен и в същото време забързан период от живота на жената. Колкото по-дълъг е гестационният период и коремът расте, толкова по-трудно е бременната жена да се движи и да прави обичайните си неща. Бременната превръзка е истински помощник за жените, които очакват бебе. Основната му цел е да поддържа нарастващия корем и да намали натоварването в долната част на гърба. Използването на коремна скоба по време на бременност има най-противоречивите мнения от бъдещите майки. Много хора се съмняват дали се нуждаят от превръзка по време на бременност. Има обаче ситуации, когато жената просто трябва да носи поддържащ колан, за да облекчи състоянието си и да елиминира възможни негативни последици, докато носи бебе. За плюсовете и минусите на носенето на превръзка от гледна точка на лекарите, както и как да го облечете и носите правилно, прочетете нататък.

Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност

Пренатален колан или превръзка за майчинство - специален медицински колан или бикини от еластичен материал, който фиксира предната коремна стена на корема. Целта на носенето на превръзка е да облекчи натоварването от гръбначния стълб, тъй като по време на бременност жената може да наддаде до 15 кг тегло. Превръзката е особено полезна за жени, носещи близнаци или трима малки деца наведнъж. В превод от френски „превръзка“ означава „превръзка“. Пренаталният колан е изобретен за първи път в края на 60-те години. последния век.

Плюсове на носенето на превръзка по време на бременност

 1. Осигурява подкрепа за бързо нарастващ корем, без да оказва натиск върху плода.
 2. Извежда плода в правилната позиция в утробата, предотвратява ранното отделяне.
 3. Облекчава стреса върху гръбначния стълб, намалява болката в кръста и краката.
 4. Предотвратява появата на стрии по корема.

Според лекарите превръзката по време на бременност е безопасна за бебето и много полезна за бъдещата майка, само ако е правилно подбрана и използвана по предназначение. Пренатален колан се назначава на бременни жени в определени случаи; не е задължително всички да го носят.

Превръзка: медицински показания

Акушерите - гинеколозите препоръчват носенето на превръзка по време на бременност със следните медицински показания:

 • голям плод или многоплодна бременност, при които има повишено натоварване на гръбначния стълб;
 • заплахата от спонтанен аборт или преждевременно раждане (истмично-цервикална недостатъчност, ниско разположение на плацентата);
 • със слабост на коремните мускули, което може да причини преждевременно пролапс на корема.
 • превръзката помага да се фиксира правилно положението на плода в матката;
 • ако, докато носи бебе, бременна жена изпитва болка, дискомфорт в гърба, кръста;
 • болки в краката, подуване, разширени вени;
 • белези на матката, ако е имало операции, както и операции на коремната кухина година или две преди зачеването на дете;
 • недоразвитие на шийката на матката;
 • прищипване на нерв в лумбалната област, което е придружено от болка;
 • превръзка е необходима за активни майки, които работят по време на отпуск по майчинство и прекарват много време на крака;
 • в случай на многократна бременност е необходима превръзка за предотвратяване на отпуснатост на корема и стрии, тъй като коремната стена се разтяга по-бързо.

При липса на тези индикации бременните жени не трябва да носят превръзка. Тъй като мускулите на предната коремна стена не могат да бъдат в добра форма и да се справят сами с натоварването. След раждането ще им бъде по-трудно да се върнат към нормалното. Превръзката прави коремните мускули "мързеливи".

Превръзка: противопоказания

Освен това има противопоказания, при които превръзката не може да се използва категорично:

 1. С напречно предлежание на плода. Ако след 24 седмици плодът не е правилно разположен в матката, пренаталният колан може да се превърне в пречка за бебето да се обърне само и да заеме правилната позиция в корема на майката, с главата надолу. Ако по-близо до раждането плодът е в правилното положение в матката, лекарят може да предпише носенето на превръзка, за да се предотврати повторното обръщане на бебето.
 2. В случай на алергични реакции към материала, от който са направени пренаталния колан или бикини.

Видове превръзки

Има три модела пренатални превръзки, които са изработени от памук, еластан, с добавка на микрофибри: бинт гащи, колан и корсет. Предлагат се и превръзки след раждането, които не са предназначени за бременни жени. Целта им е да възстановят тонуса на коремните мускули след раждане, цезарово сечение.

Сред пренаталните превръзки могат да се видят в продажба следните модели:

 • Универсален бинтов колан. Това е най-популярният и практичен модел, избран от бъдещите майки. Това е еластична лента, която се състои от тясна и широка част, всяка част е регулирана с велкро. Универсалността на колана е, че може да се използва както по време на бременност, така и след раждането на бебе. По време на бременност коланът е фиксиран с широката част в долната част на гърба, разпределяйки товара от гърба, а долната част на корема е фиксирана с тясната част. След раждането коланът се носи обратно: широката част държи коремните мускули, а тясната фиксира гърба. Подкрепящ колан се носи на бельо през лятото, чорапогащи или панталони през зимата. Някои производители произвеждат перфорирани колани, благодарение на дупките в материала, лентата с превръзка позволява на кожата да диша, през лятото не е толкова горещо. Този тип превръзка е идеален за жени, които бързо напълняват и са склонни към стрии. В допълнение, моделът е много достъпен, така че има ниска цена.
 • Бинт гащи. Бинт гащичките са удобен и красив модел. Представлява бикини с еластичен колан (с висока вложка) на корема. В продажба можете да намерите огромен избор от модели и цветове поддържащи бикини за бременни жени. Основното предимство на превръзката-панталон е тяхното удобство при носене, добра опора на нарастващия корем поради разтягане на еластичната вложка и ниска цена. Гащичките обаче имат и недостатъци:
  Гащичките с превръзка трябва да се перат всеки ден, така че е препоръчително да закупите няколко резервни модела или да ги носите върху бельото си. Има изолирани модели специално за студения сезон..
  Бинт гащи не са подходящи за бременни жени, които бързо напълняват или очакват близнаци, тази превръзка не е предназначена за прекомерно разтягане, с течение на времето бикините ще стискат стомаха и ще търкат кожата, което е крайно нежелателно.
 • Бинт корсет. Бандаж под формата на корсет с връзващ гръб, перфектно държи стомаха. Проблемно е да го сложите без помощ, така че моделът не е толкова популярен днес. Изборът на бъдещите майки е насочен към по-универсални и удобни модели превръзки.

Дали да носите превръзка по време на бременност?

Въпросът дали бременната жена трябва да носи пренатален колан трябва да се решава само с гинеколог. Воден от физическото състояние на жената, нейната ежедневна активност, здравето на майката и бебето, лекарят взема решение за назначаването на използването на поддържащ елемент за нарастващия корем.

Кога да започнете да носите превръзка по време на бременност

Много бременни жени решават самостоятелно да предписват носенето на превръзка за облекчаване на болки в долната част на гърба или за премахване на тежестта в краката, което е нежелателно. Само акушер-гинеколог, водещ бременност, може да предпише това устройство, ако има медицински показания.

От коя седмица на бременността да носите превръзка

По принцип превръзката се предписва на бременни жени от 23 до 30 седмици.
Оптималният период за носенето му е 4-ия месец от бременността, периодът, когато матката започва активно да расте и стомахът расте. Най-важното е да слушате препоръките на лекарите и да слушате собствените си чувства.
От 39-та седмица превръзката се поставя по време на дълги разходки или при изпълнение на домашна работа, когато стомахът постепенно потъва и бебето се подготвя за раждане.

Как да сложите превръзка по време на бременност

За да фиксира превръзката правилно и безопасно за бебето, жената трябва да се придържа към следните правила:

 1. Необходимо е да легнете на удобна повърхност и да поставите малка възглавница под задните части, така че тазът да е леко повдигнат.
 2. Легнете в това положение известно време, за да помогнете на бебето да намери удобна поза. В допълнение, тази позиция ви позволява да отпуснете пикочния мехур и да премахнете усещането за тежест в цялото тяло..
 3. Поставете внимателно и бавно превръзката, като я фиксирате здраво върху тялото, но не оказвайте прекомерен натиск върху коремните мускули. Слабото закрепване на превръзката също няма да даде желания стягащ ефект..
 4. Ако превръзката е носена правилно, бременната жена не изпитва дискомфорт, независимо дали ходи или седи..
 5. Ако скобата е правилно фиксирана, ръката ви ще може свободно да преминава между кожата и устройството за поддържане на корема.

Как да носите превръзка по време на бременност

 1. Не се препоръчва да носите поддържащ колан или гащи повече от три часа на ден. Ако трябва да сте по-дълго на обществено място, трябва да си вземете почивка за поне половин час.
 2. Не забравяйте да свалите превръзката през деня и през нощта.
 3. Ако детето, докато носи опорния елемент, се държи твърде активно, е неспокойно, по-добре е да го свалите и да го облечете за известно време не по-рано от половин час по-късно..
 4. Измивайте превръзката редовно с топла вода.

Как да изберем правилния размер на превръзката

Размерът на превръзката трябва да бъде избран според обиколката на талията и ханша на най-широките места. Параметрите и размерната мрежа трябва да бъдат посочени на опаковката. Опитен консултант в специализиран магазин или аптека винаги ще помогне при избора, ще направи измервания и ще намери необходимия размер. След като го изпробвате, препоръчително е да ходите, да седнете в превръзка, да усетите как "седи" върху тялото, удобно ли ви е. Когато купувате бинт бинти, обърнете внимание на еластичността и ширината на вложката, колкото по-широка е тя, толкова по-добре за подпомагане на нарастващия корем. Изберете широк бинтов колан, изработен от плътен материал, така че да не се плъзга от корема с валяк и да е удобен за използване.

Кога си струва да се откажете от носенето на превръзка по време на бременност

 1. Ако чувствате прекомерен натиск върху корема.
 2. Имаше чувство на задух, задух.
 3. Бебето в утробата се държи твърде неспокойно, "рита".

В тези случаи превръзката трябва да се свали и да се потърси лекар за необходимостта от носенето й. Жената може да е избрала грешния модел или да носи превръзка неправилно..

Правилно подбраният и използван пренатален колан не трябва да навреди нито на майката, нито на бебето.