Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Бананите по време на бременност са чудесна алтернатива на закупените от магазина десерти, нали? Каква е ползата от популярния екзотичен плод и има ли противопоказания за употребата му??

Тези въпроси могат да обезпокоят бъдещите майки, които са „в интересна позиция“. Факт е, че един прекрасен период от живота на всяка жена - носенето на дете, винаги носи свои корекции в диетата на бременна жена. Трябва да внимавате с избора на продукти, защото грешките в диетата на майката със сигурност ще повлияят на здравето на детето. Изправена пред познати продукти, сякаш за първи път, грижовна майка задава въпроса: „Възможно ли е сега да ям това?“ Бананите често са обект на това съмнение..

Могат ли бананите да се използват по време на бременност?

Бананите по време на бременност могат и трябва да се ядат.

Разговорите за банани за наддаване на тегло са пресилени. Ако, спазвайки мярката, ядете по един или два банана на ден, това по никакъв начин няма да повлияе на теглото на плода, но ще добави енергия към бъдещата майка. Освен това в ранните етапи на бременността тези плодове могат да се превърнат в „спасител“ за жената при киселини и гадене: нежната пулпа от банани обгръща лигавицата, премахвайки дискомфорта, а ненатрапчивата миризма не предизвиква повръщане при бременна жена.

Предупрежденията за банан се отнасят само за зелени и презрели плодове, защото те могат да причинят подуване на корема и дискомфорт в стомаха. Също така трябва да се въздържате от използването на бананови млечни шейкове, защото тази комбинация води до наддаване на тегло. По-добре е да ядете банани по време на бременност със сладки плодове: кайсии, сливи, сладки сортове круши или със сметана.

Имайте предвид също, че бананите са противопоказани за хора с диабет, поради високия гликемичен индекс на този плод. Ако бременна жена страда от това заболяване, не е необходимо да рискувате да увеличите нивата на кръвната захар - по-добре е да се въздържате от банани.

Сушени банани по време на бременност

Говорейки за такъв деликатес като сушените банани, нека първо изясним какво ще бъде обсъдено. Два вида сладки се наричат ​​сушени банани: сушени на слънце банани („бананови смокини“) и бананови чипсове.

Първите, в резултат на изсушаване, значително намаляват по размер, като същевременно запазват своите полезни свойства. Когато купувате такива банани, обърнете внимание на етикета: те не трябва да съдържат консерванти, оцветители, ГМО и серен диоксид. Можете сами да приготвите сушени банани по време на бременност, за това се нуждаете от зрели плодове, обелени от кората, нарязани на парчета с дебелина 4-5 см, поставени върху лист за печене и изсушени за около 3-5 часа при температура 30-40 градуса. След като изсъхнат, бананите ще придобият наситено кафяв цвят. Единственото нещо, което бременните жени трябва да вземат предвид, е, че бананите, изсушени по този начин, увеличават съдържанието на калории с около пет пъти в сравнение с пресните плодове. Важно е да се спазва мярката и да се следи количеството изядени лакомства..

В резултат на пърженето се получава друг вид сладкиши - бананов чипс. От моя собствен опит мога да кажа, че можете да изядете много такива чипове на едно заседание. И дори когато чувството на глад е задоволено, ръката продължава да посяга към сладките хрупкави парченца сух банан. Но не се заблуждавайте: те не са много по-здрави от своите колеги от картофи. Основната опасност на банановия чипс е, че те се пържат в палмово или кокосово масло, които са с високо съдържание на наситени мазнини. Последните се разтварят слабо в тялото и се утаяват по стените на кръвоносните съдове, което води до появата на атеросклеротични процеси. Също така, не забравяйте, че палмовото масло е един от силните канцерогени. Цялото това „великолепие“ на бременната жена трябва да бъде представено в бои, ако тя изведнъж иска да яде бананов чипс.

Ползи от бананите по време на бременност

Бананите имат полезни свойства поради наличието на следните вещества в тях:

 1. Въглехидрати. Среднодневните нужди от въглехидрати са 350 грама.Типичният белен банан тежи приблизително 100 грама и съдържа приблизително 21 грама въглехидрати. По този начин, като яде два банана на ден, бременната жена консумира 12% от дневния прием на въглехидрати. Разбира се, това може да изглежда като резултат, но диетата не се ограничава до два банана..
 2. Протеини, необходими за растежа и развитието на плода, матката, плацентата, млечните жлези, увеличавайки обема на циркулиращата кръв и околоплодната течност. Адекватният прием на протеини през втория и третия триместър на бременността е особено важен - 14 g на ден, докато 1,3 g лесно могат да бъдат получени само от един банан.
 3. Мазнините в един банан са само до 0,5 g и дори тези са представени от лесно смилаемо растително масло. В същото време имайте предвид, че бременната жена може да консумира до 85-90 грама мазнини на ден..
 4. Витамин В6. Липсата на това полезно вещество може да доведе до токсикоза, поява на анемия, алергии, гликозурия и липса на вода у майката, което ще се отрази негативно на плода. Пиридоксинът е водоразтворим витамин, който трябва да се попълва всеки ден. Дневната норма на витамин В6 за бременна жена се повишава до 2,0-2,2 mg. Бананите, съдържащи витамин В6, помагат да се отговори на нарастващите нужди на организма на бъдещата майка.
 5. Витамин В1, който играе важна роля в енергийния метаболизъм. Количеството витамин в един банан е около 0,04 mg. Освен това дневната нужда от това вещество по време на бременност е 2 mg.
 6. Витамин В2, който действа като неразделна съставка на коензимите на тъканното дишане и активира ефекта на В6. Дневната нужда на бременна жена в това вещество е 3 mg, един банан съдържа около 0,06 mg.
 7. Бананът съдържа също витамини PP, C, B12 и B9. Всички те са необходими за формирането на здраво дете..
 8. Микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо.

Калият, балансиран с натрий, влияе върху нормалното функциониране на клетъчните стени. Освен това той взаимодейства с магнезия, основното хранително вещество в сърцето ни. Дневната нужда на бременна жена от калий е 2 mg. Общопризнат източник на калий са по-специално бананите, съдържащи микроелементи в количество от 0,6-1,48 mg / 100 грама.

Калцият, който играе важна роля за функционирането на костната и мускулната тъкан, миокарда, нервната система, кожата, също трябва постоянно да попада в тялото на бременна жена. Дневната нужда е 1300 mg. Ядейки един банан, жената се доближава до нормата с 3,2-13,8 mg.

Трудно е да се надцени фосфорът, който регулира метаболизма, който формира костите, зъбите, мускулната и нервната система на детето. Съдържанието му в един банан варира от 16,3 до 50,4 mg, което не е много, но като се има предвид, че бременните жени се нуждаят от 1,5 грама дневен фосфор, един или два банана определено няма да са излишни..

Приемът на желязо в тялото на бременна и кърмеща жена трябва да бъде 33-38 mg / ден. Доказано е, че малките деца, чиито майки са страдали от дефицит на желязо по време на бременност, имат дефицит на този микроелемент. Последицата от това може да бъде нарушение на функциите на четири важни системи: кръв, нервна система, имунна и адаптационна системи. Един банан ще попълни запаса на микроелемент в тялото на бременна жена с 0,4-1,50 mg.

Обърнете внимание също, че яденето на банани по време на бременност помага за увеличаване на приема на калории, което също е необходимо за жена "в позиция".

Можете ли да ядете банани по време на бременност??

Бременността е време, когато много жени мислят за диетата си. Започвайки да се интересувам от въпроса „мога ли да получа този продукт“? Често любимите банани попадат в "полето на подозрението".

Често, когато съставят новото си меню, бъдещите майки отказват деликатеса с нещо екзотично. Изхождайки от факта, че за нашите организми всичко, което е израснало на родна земя, е по-приемливо, в това има зрънце логика. Но от друга страна, бананите отдавна са престанали да бъдат отвъдморски продукт за нас. Е, как можете да се откажете от тези не захарни, сладки, слънчеви плодове, които освен това съдържат много полезни вещества, които перфектно влияят на човешкото здраве??

Така че възможно ли е да ядете банани по време на бременност?

Отговорът на този въпрос е еднозначен - да! Не само възможно, но и необходимо.

В ранните етапи на бременността, когато миризмата на някои храни може да се разболее, бананите идват на помощ на повечето бъдещи майки, които се превръщат в спасител срещу гаденето. Освен това те имат ниска миризма. До известна степен бананите също спасяват от киселини, тъй като пулпата им, попадайки в стомаха, обгръща лигавицата му и усещанията стават не толкова силни.

Ползи от бананите по време на бременност

Бананите са повече от важни по време на бременност. Както всички плодове, те са много хранителни и здравословни. Витамините, съдържащи се в бананите, са в състояние да поддържат тялото на бременната жена и нейното бебе в здраво състояние. За бъдещите майки е особено важна енергията, чиято дневна норма трябва да бъде 1500 kJ, а само два изядени банана ще донесат на тялото енергия с до 1000 kJ!

Бананите имат цял ​​списък от вещества, полезни по време на бременност, а именно: протеини, въглехидрати, витамини В6, В12, С, цинк, желязо, калций, фолиева киселина.

Протеинът е особено необходим през II и III триместър, когато метаболитните процеси се засилват. Той е градивният елемент на клетките. За здравословния растеж на детето трябва да приемате 14 g протеин на ден, а от един банан можете да получите до 1,3 g.

Въглехидратите насищат тялото с допълнителна енергия, а бананите са доста богати на тях.

Витамин В6 играе много важна роля в производството на червени кръвни клетки (еритроцити). Ежедневната нужда от този витамин по време на бременност е 1,9 mg, което може да се даде само чрез използването на 2 банана, които са едни от най-богатите плодове на витамин B6. Витамин В12 играе същата роля в организма..

Аскорбиновата киселина (витамин С) е много важна за формирането на кръвоносните съдове, венците, кожата, както и костите и други тъкани. Ежедневният прием на витамин С по време на бременност е 60 mg, половината от които могат да се получат и с два банана.

Възможно ли е да се ядат банани по време на бременност, какви са ползите от тях в ранните и късните етапи и може ли да има вреда от прекомерната консумация?

Въпреки факта, че бананите не растат тук и се считат за отвъдморски плодове, ние имаме възможност да ги купуваме през цялата година. В много семейства този плод се е превърнал в любим и постоянно се консумира. Лекарите препоръчват на жените редовно да включват банани в диетата си по време на бременност.

Ползите от бананите за жените

Зрелите плодове съдържат много витамини и минерали. Те са полезни за възрастни и деца. Особено важно е жените да консумират банани. Този плод укрепва и подпомага здравето на жените, използва се при диети и е включен в много маски за лице и тяло..

Ядейки само 1 плод на ден, жените могат да подобрят състоянието на косата и ноктите си. В същото време от такъв южен плод те получават полезни за женския организъм вещества, които отговарят за качеството на интимния живот..

Бананите са богати на витамини и минерали, необходими по време на бременност

Мога ли да използвам по време на бременност?

Бременността е период, когато за жената е много важно да следи диетата си. Здравето не само на самия нежен пол, но и на бебето директно зависи от това. Трябва да се внимава при избора на храни, особено плодове и сладкиши. Нека се опитаме да разберем дали бременните жени могат банани.

На ранна дата

В самото начало на бременността тялото на жената се възстановява активно, за да носи бебе. Това се прави под въздействието на хормони като естрадиол и прогестерон. През този период се формират много системи и органи на бебето. Често по това време много жени развиват токсикоза, появяват се храносмилателни разстройства и промени в настроението без причина.

Бананите съдържат в състава си компонент, който е много важен за ранните етапи на бременността - фолиева киселина. Необходим е за:

 • нервната система на детето;
 • правилно образуване на ембрионални клетки;
 • изключване на мегалобластна анемия;
 • правилно образуване на плацентата.

Бананите са полезни за ранна бременност. Те съдържат витамини А и С, които укрепват имунитета на жената, а също така я предпазват от различни инфекции..

През втория триместър

Нека разберем дали бременните жени могат да ядат банани в средата на бременността. По това време се формира скелетният корсет на плода и е необходима повече кръв за подхранване на плацентата.

Бананите съдържат микроелементите, необходими за подпомагане на тези процеси, желязо, фосфор, калций, както и витамини В и С, които осигуряват усвояването на желязото..

По-късна дата

В последния триместър на бременността детето в утробата активно расте и жената набира максимално тегло. Поради това матката започва да оказва натиск върху тазовите органи. Това от своя страна причинява нарушение на процеса на дефекация, често уриниране, подуване и болка в долната част на гърба. Това също увеличава риска от хемороиди и разширени вени..

Бананите по време на късна бременност могат да намалят натоварването на тялото, както и да се справят с възможни усложнения. Също така, редовното използване на тези плодове в края на срока ще помогне да се отървете от нервността, да подобрите процеса на храносмилане.

Какво е полезно за бременни жени?

Много жени преминават към банани по време на бременност, замествайки ги с други плодове за други сладкиши, които трябваше да бъдат изключени от диетата. И така, защо бананите са полезни за бременни жени??

 1. Витамин В6 - необходим е за формирането на хемопоетичната система на ембриона.
 2. Желязо - участва в образуването на червени кръвни клетки. Именно те осигуряват насищането на тялото с кислород. Недостигът на желязо в някои случаи води до фетални малформации и дори до смърт на детето..
 3. Фолиевата киселина е основен елемент за нервната система на детето. Необходим е за прием през първия триместър на бременността..
 4. Калий - той е този, който е отговорен за работата на сърцето, а също така премахва излишната течност от тялото на жената, помагайки да се отървете от отока. Този елемент е показан за тези с хипертония. Той е в състояние да нормализира кръвното налягане.
 5. Витамин С е антиоксидант, който помага за укрепване на имунната система и борба с инфекциите. Достатъчно количество от този витамин в организма е висококачествена профилактика на разширените вени и образуването на стрии..
 6. Цинкът е основен елемент за правилния растеж и развитие на клетките. Недостигът му може да доведе до отлепване на плацентата..

Освен това бананите по време на бременност, ползите от които отдавна са доказани, помагат за нормализиране на правилното движение на червата. Те помагат както при запек, така и при диария. Това се дължи на лепкавите влакна, както и на пектина и фибрите, които улавят излишната влага и нормализират изпражненията..

Само 2 плода на ден ще помогнат на бъдещата майка винаги да има страхотно настроение. Това вероятно е причината много от нежния пол да искат банани по време на бременност. След тях те се чувстват по-спокойни и настроението им се стабилизира..

Бананите са много калорични. Те са подходящи за организиране на закуски, особено извън дома и бързо осигуряват усещане за ситост.

Колко плодове можете да ядете?

Бананът има доста високо съдържание на калории - 96 kcal на 100 g продукт. Средно узрелият банан с тегло 120-140 g съдържа приблизително 100-120 kcal. Ето защо, въпреки факта, че ползите от бананите по време на бременност са доказани, не трябва да злоупотребявате с този продукт. Ако една жена е напълно здрава, тогава е приемливо да яде не повече от 1-2 парчета дневно..

В този случай е важно да придобиете само узрели плодове. Зелените или презрели банани няма да осигурят желаните ползи и дори могат да бъдат вредни, например поради високото си съдържание на нишесте. Здравите плодове са с еднакво жълт цвят. Ако сте закупили неузрели плодове, трябва да ги поставите на хладно и тъмно място и да изчакате няколко дни, докато узреят. Можете да си купите жълти банани с кафява точка. Просто не ги пазете. По-добре е да ядете такива храни веднага..

Не само пресните екзотични плодове са здравословни, но и „сушени“. Те могат да бъдат резки или чипс. След процеса на обработка плодовете значително намаляват по размер, но всички полезни вещества остават в тях..

Когато купувате сушени плодове, е важно да обърнете внимание, че те не съдържат консерванти. Също така не трябва да има ГМО и серен диоксид. Трябва да се има предвид, че съдържанието на калории в изсушения продукт се увеличава 5 пъти в сравнение с пресния. Можете да го изядете само малко.

Бананите за бременни жени, ползите и вредите от които зависят от това колко от тях ще бъдат в ежедневната диета, са в състояние да наситят тялото с полезни витамини и микроелементи.

Възможна ли е вреда?

Ще разберем дали всички жени могат да ядат банани по време на бременност или има някакви противопоказания.

Бананите са висококалорични. Голям брой от тях могат да доведат до наднормено тегло. И през последния триместър на бременността, това трябва да се наблюдава много внимателно. Ето защо бременните жени не трябва да ядат банани и грозде. Не трябва да се отказвате напълно от тези продукти, но можете да ги ядете доста и рядко.

Страдащите от диабет също трябва да бъдат много внимателни с тези отвъдморски плодове. Те повишават нивата на кръвната захар, особено при узрелите. Ето защо бременните жени не трябва да ядат банани, ако са зависими от инсулин..

Възможно ли е с кърменето?

Ако една жена е яла банани по време на бременност, ползите от тях ще бъдат очевидни при кърмене. Този плод е хипоалергенен, но понякога има индивидуална непоносимост към този продукт. Ето защо през първите седмици след раждането жената трябва да се ограничи да изяде 1 плод за 3-4 дни и да погледне реакцията на бебето. Ако всичко е наред, постепенно можете да достигнете нормата от 1 банан дневно.

За деца

Разбрахме въпроса дали бананите могат да се използват по време на бременност. Сега е важно да разберем дали този плод е полезен за деца. Бананът много рядко причинява алергии и поради това може да се дава на бебета на възраст от седем месеца..

Съдържащото се в него нишесте бързо се абсорбира от тялото на детето и се превръща в глюкоза, необходима за правилното функциониране на сърдечния мускул и мозъка.

Бананите са полезни и за храносмилателната система. Те повишават физическата активност и подобряват настроението. Наличието на витамини и минерали в плодовете има благоприятен ефект върху общото развитие на растящия организъм..

Бананите повишават работоспособността, подобряват паметта, а също така имат положителен ефект върху нервната система на детето. Те гарантират спокоен сън и повдигат настроението ви. На каква възраст детето може да има банан.

Полезно видео

Бананът ще помогне при киселини по време на бременност или ако няма стомашно-чревни заболявания. Разбира се, той няма да излекува сериозно заболяване, но ще се справи с малък проблем:

Ползите и вредите от един банан по време на бременност

Бременната жена винаги следи много внимателно своето здраве, начин на живот и хранене. Тя се опитва да яде повече пресни плодове и зеленчуци, за да получи максимално витамини и хранителни вещества. Много жени имат въпрос дали е възможно да се ядат банани по време на бременност. Струва си да се каже, че при използването на всякакви екзотични зеленчуци и плодове има нюанси, за които трябва да знаете.

Екзотични плодове по време на бременност

Бананът е невероятно здравословен плод, но въпреки това екзотичен. Смята се, че не се препоръчва да се използва по време на бременност, тъй като плодовете, които не растат в географските ширини, които са местни за жената, могат да причинят алергии.

Затова много жени в позиция се замислят дали могат да ядат банани. Лекарите единодушно казват, че това е не само полезно, но и необходимо за бъдещата майка. Този плод е в състояние да се възползва не само от тялото на бременна жена, но и от самия плод. Има няколко аргумента в подкрепа на това:

 • Бананът съдържа фолиева киселина, която е необходима за формирането на нервната система и вътрешните органи на плода. Много често лекарите предписват фолиева киселина в хапчета на бременни жени. Ако бъдещата майка не иска да използва химически продукт, тогава тя може да получи необходимите вещества от пресни банани.
 • Гинеколозите препоръчват яденето на банани по време на бременност, за да се справят с мъчителната токсикоза, както и за укрепване на имунната система.
 • Във втория триместър на бременността веществата, съдържащи се в тези сладки плодове, са в състояние да подхранват плацентата и да имат благоприятен ефект върху формирането на костната система на плода. Всичко това се дължи на съдържанието на витамини С и В, фосфор, калий, калций и желязо в бананите..
 • Този екзотичен плод може да облекчи киселини. Той обгръща лигавиците на стомаха, а фибрите в състава му облекчават жената от неприятни симптоми.
 • В по-късните етапи бременната жена се нуждае от банани повече от детето си, тъй като те могат да улеснят движението на червата и уринирането.

Влияние върху тялото на бъдещата майка

Както всяка друга храна, бананите могат да имат различни ефекти върху тялото на бременна жена. Всичко може да зависи от индивидуалните характеристики на тялото на определена жена. Но всеки трябва да знае как бананите са полезни и вредни..

Ползите от яденето на плодове

Ползите от бананите за бременни жени са просто безценни. Те са вкусни, сърдечни и ароматни. Освен това цената им е доста демократична и всеки може да си позволи да се наслади на вкусен продукт. Това вероятно е причината той да стане толкова популярен..

Плодът съдържа следните полезни вещества:

 1. Калият е от съществено значение за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. За никого не е тайна, че на по-късна дата бременната жена може да получи конвулсии и отоци и тези симптоми възникват именно поради липсата на този микроелемент. Яденето на един банан на ден ще помогне на бъдещата майка да преодолее този проблем..
 2. Витамин В6 участва в процесите на хемопоезата и помага на жената да преодолее гаденето. За плода този компонент също е изключително важен..
 3. Витамин С е основният витамин, който трябва да насити тялото на бременната жена, тъй като укрепва имунната система, повишава еластичността на кожата и предотвратява проблеми като разширени вени и стрии.
 4. Цинкът помага за оформянето на вкусовите рецептори на бебето.
 5. Магнезият е основен микроелемент на всеки етап от бременността, особено през първия триместър. Липсата на това вещество в организма на бъдещата майка може да причини спонтанен аборт..
 6. Манганът придава на жената сила и липсата му може да я доведе до унило състояние и слабост. А също така манганът е просто необходим за правилното формиране на централната нервна система на детето..
 7. Хормоните ендорфини, съдържащи се в плодовете, се наричат ​​хормони на щастието, които значително подобряват настроението на жената.
 8. Въглехидратите и протеините се изискват от организма всеки ден, така че бременната жена трябва да яде по 2 плода на ден.
 9. Пектинът ще помогне в борбата с диарията, която често се появява поради хормонален дисбаланс.

Много е важно да запомните, че бананът не е лекарство и ако жената в положение е настинка или е болна от остри респираторни вирусни инфекции или възпалено гърло, тогава определено трябва да се консултира с лекар за квалифицирана помощ. Разбира се, можете да пиете бананов млечен шейк като допълнително лечение..

За да направите това, трябва да направите картофено пюре от един банан с помощта на блендер, да го залеете с горещо мляко и да добавите една лъжица мед към напитката. Резултатът е много вкусна витаминна напитка, която ще помогне на жената да се възстанови по-бързо..

Възможна вреда на тялото на жената

При цялата си полезност бананът може да навреди на някои бременни жени. Плодовете трябва да се консумират умерено, за да не се сблъскате с някои проблеми. Те включват:

 1. Качване на тегло. Жените, склонни към диабет и затлъстяване, не трябва да ядат повече от 2 плода на ден. Това е доста калоричен продукт, 100 грама съдържа 96 калории, тоест един банан съдържа около 140 калории.
 2. Алергични реакции. Самият плод не причинява директно алергии, но ако жената е алергична към нещо друго, употребата на банан може да влоши това, тъй като съдържа хитиназа.
 3. Доказано е, че бананът може да провокира тромбофлебит и това е изключително опасно по време на бременност, тъй като майката и бебето имат общо кръвообращение и бебето получава кислород през плацентата. Ето защо, майка, която преди това е получила инсулт или инфаркт, трябва да се консултира с лекаря си, преди да яде банани..
 4. Незрелите банани съдържат неразтворимо нишесте, което може да причини подуване и газове.

В други случаи бъдещата майка може спокойно да консумира любимия си плод, без да се страхува за здравето си и здравето на бебето си.

Указания за употреба и прости рецепти

Бананът, дори суров, е много вкусен плод, така че можете да го ядете, без да измисляте нищо, но ако искате да промените диетата си, тогава е напълно възможно да опитате следните методи:

 1. Смути. За да го приготвите, трябва да вземете плодовете и да ги разбиете в блендер, като добавите мляко. Можете да комбинирате сладки плодове с различни плодове. Напълно възможно е да закусите с такава напитка, тъй като се оказва много питателна. Не трябва да злоупотребявате с деликатеса, тъй като бързото напълняване няма да отнеме много време..
 2. Чипс. За да приготвите закуски от любимите си плодове, трябва да ги нарежете на филийки и да ги изсушите във фурната или специална сушилня за плодове. Тези сладки са подходящи за лека закуска и са отличен заместител на сладкишите..
 3. Палачинки. Чрез добавяне на грубо настърган банан към обичайното тесто за палачинки, можете да получите невероятно вкусен десерт, който няма да се нуждае от пълнеж или каквото и да е добавяне. Можете също така да изпечете обикновени палачинки и да увиете нарязаните плодове в тях. Освен това е невероятно вкусно.
 4. Салата. Различни плодове, включително банан, трябва да се нарязват на произволни филийки и да се заливат със заквасена сметана. Вкусният и много здравословен десерт е готов.

Независимо кой начин на използване на екзотичен плод е избран от бременна жена, тя на първо място трябва да се грижи за здравето на детето си. Трябва да ядете банани умерено и с повишено внимание, защото сега стана известно защо един банан може да навреди на тялото.

Ако се появят някакви неприятни симптоми, трябва да спрете да ги използвате. Бременната жена трябва да помни, че само тя е отговорна за здравето на нероденото си бебе. Но трябва да се каже, че ползите от бананите по време на бременност далеч надхвърлят възможната вреда. Това е истинско хранилище на витамини за бъдещата майка и нейното дете..

Ползите и вредите от един банан по време на бременност

Бременната жена винаги следи много внимателно своето здраве, начин на живот и хранене. Тя се опитва да яде повече пресни плодове и зеленчуци, за да получи максимално витамини и хранителни вещества. Много жени имат въпрос дали е възможно да се ядат банани по време на бременност. Струва си да се каже, че при използването на всякакви екзотични зеленчуци и плодове има нюанси, за които трябва да знаете.

Екзотични плодове по време на бременност

Бананът е невероятно здравословен плод, но въпреки това екзотичен. Смята се, че не се препоръчва да се използва по време на бременност, тъй като плодовете, които не растат в географските ширини, които са местни за жената, могат да причинят алергии.

Затова много жени в позиция се замислят дали могат да ядат банани. Лекарите единодушно казват, че това е не само полезно, но и необходимо за бъдещата майка. Този плод е в състояние да се възползва не само от тялото на бременна жена, но и от самия плод. Има няколко аргумента в подкрепа на това:

 • Бананът съдържа фолиева киселина, която е необходима за формирането на нервната система и вътрешните органи на плода. Много често лекарите предписват фолиева киселина в хапчета на бременни жени. Ако бъдещата майка не иска да използва химически продукт, тогава тя може да получи необходимите вещества от пресни банани.
 • Гинеколозите препоръчват яденето на банани по време на бременност, за да се справят с мъчителната токсикоза, както и за укрепване на имунната система.
 • Във втория триместър на бременността веществата, съдържащи се в тези сладки плодове, са в състояние да подхранват плацентата и да имат благоприятен ефект върху формирането на костната система на плода. Всичко това се дължи на съдържанието на витамини С и В, фосфор, калий, калций и желязо в бананите..
 • Този екзотичен плод може да облекчи киселини. Той обгръща лигавиците на стомаха, а фибрите в състава му облекчават жената от неприятни симптоми.
 • В по-късните етапи бременната жена се нуждае от банани повече от детето си, тъй като те могат да улеснят движението на червата и уринирането.

Влияние върху тялото на бъдещата майка

Както всяка друга храна, бананите могат да имат различни ефекти върху тялото на бременна жена. Всичко може да зависи от индивидуалните характеристики на тялото на определена жена. Но всеки трябва да знае как бананите са полезни и вредни..

Ползите от яденето на плодове

Ползите от бананите за бременни жени са просто безценни. Те са вкусни, сърдечни и ароматни. Освен това цената им е доста демократична и всеки може да си позволи да се наслади на вкусен продукт. Това вероятно е причината той да стане толкова популярен..

Плодът съдържа следните полезни вещества:

 1. Калият е от съществено значение за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. За никого не е тайна, че на по-късна дата бременната жена може да получи конвулсии и отоци и тези симптоми възникват именно поради липсата на този микроелемент. Яденето на един банан на ден ще помогне на бъдещата майка да преодолее този проблем..
 2. Витамин В6 участва в процесите на хемопоезата и помага на жената да преодолее гаденето. За плода този компонент също е изключително важен..
 3. Витамин С е основният витамин, който трябва да насити тялото на бременната жена, тъй като укрепва имунната система, повишава еластичността на кожата и предотвратява проблеми като разширени вени и стрии.
 4. Цинкът помага за оформянето на вкусовите рецептори на бебето.
 5. Магнезият е основен микроелемент на всеки етап от бременността, особено през първия триместър. Липсата на това вещество в организма на бъдещата майка може да причини спонтанен аборт..
 6. Манганът придава на жената сила и липсата му може да я доведе до унило състояние и слабост. А също така манганът е просто необходим за правилното формиране на централната нервна система на детето..
 7. Хормоните ендорфини, съдържащи се в плодовете, се наричат ​​хормони на щастието, които значително подобряват настроението на жената.
 8. Въглехидратите и протеините се изискват от организма всеки ден, така че бременната жена трябва да яде по 2 плода на ден.
 9. Пектинът ще помогне в борбата с диарията, която често се появява поради хормонален дисбаланс.

Много е важно да запомните, че бананът не е лекарство и ако жената в положение е настинка или е болна от остри респираторни вирусни инфекции или възпалено гърло, тогава определено трябва да се консултира с лекар за квалифицирана помощ. Разбира се, можете да пиете бананов млечен шейк като допълнително лечение..

За да направите това, трябва да направите картофено пюре от един банан с помощта на блендер, да го залеете с горещо мляко и да добавите една лъжица мед към напитката. Резултатът е много вкусна витаминна напитка, която ще помогне на жената да се възстанови по-бързо..

Възможна вреда на тялото на жената

При цялата си полезност бананът може да навреди на някои бременни жени. Плодовете трябва да се консумират умерено, за да не се сблъскате с някои проблеми. Те включват:

 1. Качване на тегло. Жените, склонни към диабет и затлъстяване, не трябва да ядат повече от 2 плода на ден. Това е доста калоричен продукт, 100 грама съдържа 96 калории, тоест един банан съдържа около 140 калории.
 2. Алергични реакции. Самият плод не причинява директно алергии, но ако жената е алергична към нещо друго, употребата на банан може да влоши това, тъй като съдържа хитиназа.
 3. Доказано е, че бананът може да провокира тромбофлебит и това е изключително опасно по време на бременност, тъй като майката и бебето имат общо кръвообращение и бебето получава кислород през плацентата. Ето защо, майка, която преди това е получила инсулт или инфаркт, трябва да се консултира с лекаря си, преди да яде банани..
 4. Незрелите банани съдържат неразтворимо нишесте, което може да причини подуване и газове.

В други случаи бъдещата майка може спокойно да консумира любимия си плод, без да се страхува за здравето си и здравето на бебето си.

Указания за употреба и прости рецепти

Бананът, дори суров, е много вкусен плод, така че можете да го ядете, без да измисляте нищо, но ако искате да промените диетата си, тогава е напълно възможно да опитате следните методи:

 1. Смути. За да го приготвите, трябва да вземете плодовете и да ги разбиете в блендер, като добавите мляко. Можете да комбинирате сладки плодове с различни плодове. Напълно възможно е да закусите с такава напитка, тъй като се оказва много питателна. Не трябва да злоупотребявате с деликатеса, тъй като бързото напълняване няма да отнеме много време..
 2. Чипс. За да приготвите закуски от любимите си плодове, трябва да ги нарежете на филийки и да ги изсушите във фурната или специална сушилня за плодове. Тези сладки са подходящи за лека закуска и са отличен заместител на сладкишите..
 3. Палачинки. Чрез добавяне на грубо настърган банан към обичайното тесто за палачинки, можете да получите невероятно вкусен десерт, който няма да се нуждае от пълнеж или каквото и да е добавяне. Можете също така да изпечете обикновени палачинки и да увиете нарязаните плодове в тях. Освен това е невероятно вкусно.
 4. Салата. Различни плодове, включително банан, трябва да се нарязват на произволни филийки и да се заливат със заквасена сметана. Вкусният и много здравословен десерт е готов.

Независимо кой начин на използване на екзотичен плод е избран от бременна жена, тя на първо място трябва да се грижи за здравето на детето си. Трябва да ядете банани умерено и с повишено внимание, защото сега стана известно защо един банан може да навреди на тялото.

Ако се появят някакви неприятни симптоми, трябва да спрете да ги използвате. Бременната жена трябва да помни, че само тя е отговорна за здравето на нероденото си бебе. Но трябва да се каже, че ползите от бананите по време на бременност далеч надхвърлят възможната вреда. Това е истинско хранилище на витамини за бъдещата майка и нейното дете..

Банани по време на бременност

Бременността променя жената не само външно, но и причудливо засяга вътрешните нужди на тялото. Хранейки се за двама, жената е принудена да коригира диетата си, за да не навреди на плода. Независимо от предпочитанията на бъдещата майка, самото тяло отказва обичайните продукти и изисква нещо необичайно. Естествено възниква въпросът кои храни са безопасни за бременна жена. Нека да разберем дали е възможно да ядем банани по време на бременност, какви са техните ползи и вреди.

Какво съветват лекарите?

Гинеколозите не говорят рязко срещу бананите, повечето от тях вярват, че сладкият жълт плод е много полезен за бременни жени. Съдържа много витамини, минерали, микроелементи, те са богати на протеини и въглехидрати. Този плод се превръща в истинско спасение в случай на токсикоза, като значително намалява риска от проявата му.

Тропическият плод има благоприятен ефект върху стомашната лигавица, предотвратявайки появата на киселини, от които бременните жени толкова често страдат. Като няма ярко изразена миризма, бананът не дразни засилените рецептори, което избягва досадното гадене и световъртеж. Използването на банан при носене на дете също се подкрепя от неговия уникален състав..

Защо бананът е полезен за бременни жени?

Бананите отдавна са излезли от категорията на екзотичните плодове и присъстват на рафтовете на нашите магазини целогодишно. В ежедневието не мислим за ползите от тези вкусни плодове, а просто ги обичаме заради оригиналния им вкус и нежната каша. Но една жена, която се готви да стане майка, трябва да научи повече за ползите от бананите по време на бременност..

Какво има в един банан?

По време на бременността храносмилателната система на майката работи с удвоено натоварване. Не е изненадващо, че периодично се проваля под формата на запек, тежест в стомаха, киселини и други неприятни проблеми. Бананите помагат за премахване на досадни прояви, тъй като те са богати на фибри, което има положителен ефект върху храносмилателния тракт..

Консумирайки банани, получавате:

 • Цинк. Този елемент влияе върху правилното развитие на вкусовите рецептори при дете..
 • Калият предотвратява спазми, отоци и нормализира кръвното налягане. Балансиран с натрий, той осигурява правилна функция на клетъчната стена. Взаимодействайки с магнезия, калият поддържа сърдечната функция. Бременната жена се нуждае от 2 mg калий на ден, а 100 грама банани съдържат до 1,48 mg от веществото.
 • Калцият е от съществено значение за нашите кости, мускули, кожа и нервната система. По време на бременност той трябва постоянно да влиза в тялото на жената. Един банан покрива 10% от дневния ви прием на калций.
 • Витамин В6 е особено важен по време на ранна бременност. Влизайки в тялото, той е в състояние да спре атаките на гадене, да намали тежестта на токсикозата. Полезно за формирането на кръвоносната система на детето.
 • Фолиевата киселина влияе върху формирането на нервната система на плода, необходима е на жената по време на бременност и в ранните и късните етапи.

Високото съдържание на ендорфини в банана допринася за доброто настроение. Хормоните на радостта поддържат положителна нагласа, помагат на бременната жена да не изпада в депресия и предотвратява негативните емоции.

Каква вреда могат да нанесат бананите на бременна жена?

Наред с несъмнените ползи, бананите по време на бременност могат да навредят на майката и детето. Като начало тропическите плодове са мегакалорични плодове (в 1 банан има около 200 калории). Ядейки един плод, вие покривате ежедневната нужда от въглехидрати с голям плюс. Оттук и излишните килограми, които вече успешно пристигат по време на носенето на дете..

Съществуват и установени медицински показания, при които бананите са противопоказани за бременна жена. Те включват:

 • флевризъм;
 • наличието на захарен диабет;
 • ниско кръвно налягане (хипотония);
 • повишена киселинност на стомаха;
 • тромбофлебит (чрез отстраняване на течност от тялото бананът увеличава дебелината на кръвта, което води до образуването на кръвни съсиреци).

Трябва да се внимава, когато се ядат зелени, неузрели плодове, които съдържат много неразтворимо нишесте. Попадайки в стомаха, такова нишесте не се усвоява в него и провокира подуване на корема и повишено образуване на газ.

Могат ли бременните жени да имат сушени банани?

Сушените банани са добра алтернатива на пресните плодове. Приготвени под формата на сладки чипсове, те перфектно запазват всичките си полезни свойства и отлично заместват вредните сладкиши и сладкиши. Можете да готвите каша с тях, да добавяте към извара или кисело мляко. Сушените плодове трябва да се консумират в по-малки количества от пресните, тъй като те имат повишено количество калории.

Не бива обаче да се увличате със сушени банани. Факт е, че при приготвянето им може да се използва палмово или кокосово масло, което увеличава съдържанието на наситени мазнини в крайния продукт. Утаявайки се по стените на стомаха, наситените мазнини причиняват образуването на атеросклеротични плаки. Приемът на канцерогени, неизбежно образуван по време на пържене, има лош ефект върху цялата храносмилателна система на бременна жена.

Колко банани можете да ядете на ден?

Когато жената роди дете, тялото й става по-чувствително към всички процеси, протичащи в него. Най-голямо натоварване пада върху стомашно-чревния тракт, което води до чести алергични реакции, промени в изпражненията, чревни разстройства.

Ако нямате медицински противопоказания и често сте яли банани преди бременността, това не означава, че можете да ги консумирате в килограми в интересна позиция. Оптималната дневна доза е 1-2 средно големи плода под всякаква форма.

Как да използваме банани?

Ако сте сигурни в качеството на плодовете, които сте купили, можете спокойно да ядете пресни плодове. Когато избирате плодове в магазина, спазвайте следните правила:

 • Плодовете със зелен оттенък и чисто жълто ще бъдат неузрели. Декорирани с тъмни ивици или петна са в стадия на гниене. Изхвърлете и двата варианта, вземете плодове с ярко жълт цвят и малки тъмни петна.
 • Не правете размери, защото големите плодове са фуражни сортове и нямат богат вкус. Купувайте средно големи плодове.
 • Отделете време да подушите банан: ако миризмата е почти незабележима, оставете плодовете настрана. В зрелите плодове ароматът се разпространява на голямо разстояние..

От любимите ви тропически плодове могат да се приготвят много здравословни и вкусни ястия. Бананов млечен шейк перфектно ще утоли жаждата ви сутрин, плодова салата ще тонизира тялото, вкусът на каша с резенчета пресни банани ще бъде оцветен с приятни тропически нотки.

Ако се занимавате с печене, добавете здравословни жълти плодове към пайове, кифли и кремове. Бананово желе също изглежда апетитно. Разнообразната диета на мама също ще бъде полезна за бебето.

Как да съхраняваме банани?

Когато купувате капризни и деликатни плодове за бъдеща употреба, опитайте се да ги съхранявате правилно. Не ги дръжте до други тропически плодове и плодове, те не толерират съседство на някой друг и бързо започват да гният. Нашите зелени ябълки и круши, от друга страна, забавят узряването на екзотичния ни брат и се запазват свежи и здрави по-дълго. Оптималната температура за съхранение е 13-17 градуса.

Ако сте премахнали кожата, изяжте пулпата в рамките на два часа. Апетитът е изчезнал и е жалко плодовете да бъдат изхвърлени, поставени в херметически затворен съд и прибрани в хладилника. Там може да се съхранява около 6 часа..

Банани по време на бременност

В очакване на бебето много жени се опитват да променят диетата си, добавяйки към нея колкото се може повече здравословни продукти. Екзотичните, потенциално опасни и алергенни ястия обикновено се изоставят от бъдещите майки. Бананите, сладък южен плод от Тихия океан, също са в списъка на забранените храни за някои жени. Но наистина ли бананите са опасни за бременни жени??

Бананов състав

Родината на бананите се счита за тихоокеанското крайбрежие и по-специално островите на Малайския архипелаг. Именно тук преди много векове растат първите сладки плодове, по-късно култивирани от хората. Известни са повече от 40 разновидности на банани. В много страни (особено в Еквадор, Бурунди и Филипините) бананите са основният източник на храна.

За жителите на умерения климат бананите отдавна се считат за екзотика. Този сладък плод се предлага като допълваща храна за бебета през първата година от живота. Какво да кажем за жени, които са свикнали да се глезят с тези вкусни продукти и които не искат да се откажат от любимите си лакомства дори по време на бременност.

Бананът е известен със своите полезни хранителни свойства от дълго време. Този южен плод съдържа следните съставки:

 • витамини: А, С, Е, РР, група В (В1, В2, В3, В9);
 • минерални елементи: калий, калций, натрий, магнезий, мед, цинк, фосфор, желязо;
 • целулоза;
 • въглехидрати (фруктоза, захароза);
 • серотонин - "хормон на щастието".

Балансираният състав на южните плодове ги прави наистина ценно удоволствие за жените по време на бременност.

Полезни свойства на бананите

Бананите са висококалорични. Достатъчно е бъдещата майка да изяде един или два средно големи банана, за да задоволи напълно глада си. Ето защо бананите често се използват като лека закуска между храненията, обилна закуска или следобедна закуска в комбинация с други ястия..

Бананите съдържат уникално вещество - серотонин. Друго име на този елемент е „хормонът на щастието“. Редовната консумация на банани подобрява настроението, придава сила, повишава жизнеността. Такова полезно свойство на южния плод ще бъде особено актуално през зимата и началото на пролетта, когато имунитетът падне и тялото е в състояние на постоянен стрес..

Както всички плодове, бананите са богати на витамини и минерали. За бременните жени следните вещества са от особено значение:

 • витамин Е - участва в развитието на феталната нервна система и предотвратява образуването на мозъчни аномалии;
 • витамин А - основен елемент за клетъчното делене и растеж;
 • витамин С - укрепва имунната система и помага в борбата с инфекциозните заболявания;
 • витамин РР - стимулира кръвообращението във вътрешните органи и плацентата;
 • Витамини от група В - участват във всички метаболитни процеси в организма, а също така нормализират съня и влияят върху дейността на нервната система;
 • фосфор и калций - необходими са за нормалното развитие на костната и мускулната тъкан на плода;
 • калий - елемент, който осигурява адекватно функциониране на сърдечно-съдовата система;
 • желязото е вещество, без което транспортирането на кислород до тъканите е невъзможно;
 • мед - заедно с желязото, участва в синтеза на хемоглобин и пренос на кислород;
 • цинк - необходим за формирането на скелета на плода.

Бананите ще са от полза за жените с патология на храносмилателния тракт. Южният плод има антисептични и стягащи свойства, предпазва лигавицата на стомаха и червата от въздействието на агресивни вещества, което има благоприятен ефект върху цялостното благосъстояние. Употребата на банани се препоръчва както при обостряне на заболявания на храносмилателния тракт, така и по време на ремисия.

Бананите съдържат в изобилие естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза, както и фибри. Всичко това в комплекс също помага за подобряване на храносмилането и нормализиране на метаболизма..

Бананите се препоръчват за жени, които се занимават с умствена работа. Този южен плод има много енергия, което има благоприятен ефект върху функционирането на мозъка. За стимулиране на паметта и вниманието е достатъчно да консумирате 1 банан на ден..

Потенциална вреда за бананите

На бъдещите майки с наднормено тегло се препоръчва да ограничат консумацията на банани. Сладкият южен плод е с високо съдържание на въглехидрати, което може да доведе до бързо натрупване на ненужни килограми. Наднорменото тегло е една от причините за развитието на артериална хипертония, разширени вени и специфично усложнение на бременността - гестоза.

Не бива да се увличате с банани късно през бременността и непосредствено преди раждането. Прекалената употреба на този плод може да доведе до запек. В по-късните етапи много жени страдат от храносмилателни проблеми, така че не усложнявайте и без това трудната ситуация..

Противно на общоприетото схващане, бананите рядко причиняват алергична реакция. Въпреки факта, че родината на този плод е далеч отвъд умерения климат, практически няма неблагоприятна реакция към бананите. Повечето жени могат безопасно да консумират сладкия южен плод през цялата бременност и след раждането, докато кърмят.

На бележка

За да поддържате тялото в добра форма и да получите всички необходими хранителни вещества, е достатъчно да ядете 1-2 банана на ден. Ако сте предразположени към запек, ще трябва да ограничите количеството плодове до един на ден или през ден.

Когато избирате банани, трябва да обърнете внимание на цвета и целостта на кората. Бъдещите майки не трябва да ядат напукани, презрели, неприятни кафяви банани. Незрелите зелени банани също не са полезни за бременна жена и могат да доведат до проблеми с храносмилането..

Смята се, че яденето на банани на етапа на планиране на бременността допринася за зачеването на момче. Понастоящем не е възможно да се разбере дали това е вярно или просто поредният мит..

Банани по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Бананите по време на бременност са чудесна алтернатива на закупените от магазина десерти, нали? Каква е ползата от популярния екзотичен плод и има ли противопоказания за употребата му??

Тези въпроси могат да обезпокоят бъдещите майки, които са „в интересна позиция“. Факт е, че един прекрасен период от живота на всяка жена - носенето на дете, винаги носи свои корекции в диетата на бременна жена. Трябва да внимавате с избора на продукти, защото грешките в диетата на майката със сигурност ще повлияят на здравето на детето. Изправена пред познати продукти, сякаш за първи път, грижовна майка задава въпроса: „Възможно ли е сега да ям това?“ Бананите често са обект на това съмнение..

Могат ли бананите да се използват по време на бременност?

Бананите по време на бременност могат и трябва да се ядат.

Разговорите за банани за наддаване на тегло са пресилени. Ако, спазвайки мярката, ядете по един или два банана на ден, това по никакъв начин няма да повлияе на теглото на плода, но ще добави енергия към бъдещата майка. Освен това в ранните етапи на бременността тези плодове могат да се превърнат в „спасител“ за жената при киселини и гадене: нежната пулпа от банани обгръща лигавицата, премахвайки дискомфорта, а ненатрапчивата миризма не предизвиква повръщане при бременна жена.

Предупрежденията за банан се отнасят само за зелени и презрели плодове, защото те могат да причинят подуване на корема и дискомфорт в стомаха. Също така трябва да се въздържате от използването на бананови млечни шейкове, защото тази комбинация води до наддаване на тегло. По-добре е да ядете банани по време на бременност със сладки плодове: кайсии, сливи, сладки сортове круши или със сметана.

Имайте предвид също, че бананите са противопоказани за хора с диабет, поради високия гликемичен индекс на този плод. Ако бременна жена страда от това заболяване, не е необходимо да рискувате да увеличите нивата на кръвната захар - по-добре е да се въздържате от банани.

Сушени банани по време на бременност

Говорейки за такъв деликатес като сушените банани, нека първо изясним какво ще бъде обсъдено. Два вида сладки се наричат ​​сушени банани: сушени на слънце банани („бананови смокини“) и бананови чипсове.

Първите, в резултат на изсушаване, значително намаляват по размер, като същевременно запазват своите полезни свойства. Когато купувате такива банани, обърнете внимание на етикета: те не трябва да съдържат консерванти, оцветители, ГМО и серен диоксид. Можете сами да приготвите сушени банани по време на бременност, за това се нуждаете от зрели плодове, обелени от кората, нарязани на парчета с дебелина 4-5 см, поставени върху лист за печене и изсушени за около 3-5 часа при температура 30-40 градуса. След като изсъхнат, бананите ще придобият наситено кафяв цвят. Единственото нещо, което бременните жени трябва да вземат предвид, е, че бананите, изсушени по този начин, увеличават съдържанието на калории с около пет пъти в сравнение с пресните плодове. Важно е да се спазва мярката и да се следи количеството изядени лакомства..

В резултат на пърженето се получава друг вид сладкиши - бананов чипс. От моя собствен опит мога да кажа, че можете да изядете много такива чипове на едно заседание. И дори когато чувството на глад е задоволено, ръката продължава да посяга към сладките хрупкави парченца сух банан. Но не се заблуждавайте: те не са много по-здрави от своите колеги от картофи. Основната опасност на банановия чипс е, че те се пържат в палмово или кокосово масло, които са с високо съдържание на наситени мазнини. Последните се разтварят слабо в тялото и се утаяват по стените на кръвоносните съдове, което води до появата на атеросклеротични процеси. Също така, не забравяйте, че палмовото масло е един от силните канцерогени. Цялото това „великолепие“ на бременната жена трябва да бъде представено в бои, ако тя изведнъж иска да яде бананов чипс.

Ползи от бананите по време на бременност

Бананите имат полезни свойства поради наличието на следните вещества в тях:

 1. Въглехидрати. Среднодневните нужди от въглехидрати са 350 грама.Типичният белен банан тежи приблизително 100 грама и съдържа приблизително 21 грама въглехидрати. По този начин, като яде два банана на ден, бременната жена консумира 12% от дневния прием на въглехидрати. Разбира се, това може да изглежда като резултат, но диетата не се ограничава до два банана..
 2. Протеини, необходими за растежа и развитието на плода, матката, плацентата, млечните жлези, увеличавайки обема на циркулиращата кръв и околоплодната течност. Адекватният прием на протеини през втория и третия триместър на бременността е особено важен - 14 g на ден, докато 1,3 g лесно могат да бъдат получени само от един банан.
 3. Мазнините в един банан са само до 0,5 g и дори тези са представени от лесно смилаемо растително масло. В същото време имайте предвид, че бременната жена може да консумира до 85-90 грама мазнини на ден..
 4. Витамин В6. Липсата на това полезно вещество може да доведе до токсикоза, поява на анемия, алергии, гликозурия и липса на вода у майката, което ще се отрази негативно на плода. Пиридоксинът е водоразтворим витамин, който трябва да се попълва всеки ден. Дневната норма на витамин В6 за бременна жена се повишава до 2,0-2,2 mg. Бананите, съдържащи витамин В6, помагат да се отговори на нарастващите нужди на организма на бъдещата майка.
 5. Витамин В1, който играе важна роля в енергийния метаболизъм. Количеството витамин в един банан е около 0,04 mg. Освен това дневната нужда от това вещество по време на бременност е 2 mg.
 6. Витамин В2, който действа като неразделна съставка на коензимите на тъканното дишане и активира ефекта на В6. Дневната нужда на бременна жена в това вещество е 3 mg, един банан съдържа около 0,06 mg.
 7. Бананът съдържа също витамини PP, C, B12 и B9. Всички те са необходими за формирането на здраво дете..
 8. Микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо.

Калият, балансиран с натрий, влияе върху нормалното функциониране на клетъчните стени. Освен това той взаимодейства с магнезия, основното хранително вещество в сърцето ни. Дневната нужда на бременна жена от калий е 2 mg. Общопризнат източник на калий са по-специално бананите, съдържащи микроелементи в количество от 0,6-1,48 mg / 100 грама.

Калцият, който играе важна роля за функционирането на костната и мускулната тъкан, миокарда, нервната система, кожата, също трябва постоянно да попада в тялото на бременна жена. Дневната нужда е 1300 mg. Ядейки един банан, жената се доближава до нормата с 3,2-13,8 mg.

Трудно е да се надцени фосфорът, който регулира метаболизма, който формира костите, зъбите, мускулната и нервната система на детето. Съдържанието му в един банан варира от 16,3 до 50,4 mg, което не е много, но като се има предвид, че бременните жени се нуждаят от 1,5 грама дневен фосфор, един или два банана определено няма да са излишни..

Приемът на желязо в тялото на бременна и кърмеща жена трябва да бъде 33-38 mg / ден. Доказано е, че малките деца, чиито майки са страдали от дефицит на желязо по време на бременност, имат дефицит на този микроелемент. Последицата от това може да бъде нарушение на функциите на четири важни системи: кръв, нервна система, имунна и адаптационна системи. Един банан ще попълни запаса на микроелемент в тялото на бременна жена с 0,4-1,50 mg.

Обърнете внимание също, че яденето на банани по време на бременност помага за увеличаване на приема на калории, което също е необходимо за жена "в позиция".