Скалата на Apgar е универсална система за бърза оценка на състоянието на новороденото. Това е първата проверка на здравето на детето, която се извършва в първите минути от живота му: първият резултат по Apgar се определя 1 минута след раждането, вторият - 5 минути по-късно. Така резултатът се състои от две числа (точки), които се задават от неонатолог при преглед на новородено.

Системата за оценка на Apgar позволява на лекаря да определи дали новороденото се нуждае от специализирана медицинска помощ, реанимация, повишено внимание или здравето и живота на детето не са в опасност. Мамо, всъщност тази оценка не дава нищо, защото скалата на Apgar е предназначена за лекари. Но в края на краищата всяка майка иска да знае всичко за здравословното състояние на детето си и самостоятелно да разбере какво означават тези неразбираеми цифри. В тази статия ще говорим за декодиране на скалата на Apgar - какво е това и какво означава всеки конкретен резултат, разгледайте всички примери.

Тази скала е въведена в педиатричната практика още през 1952 година. Американският анестезиолог Вирджиния Апгар стана разработчик на нова система за определяне на състоянието на новородените, която предложи няколко критерия и система от точки, които се поставят от неонатолог при изследване на дете. Системата се състои от 5 критерия, всеки от които се оценява от 0 до 2 точки. Сумата от точки от всичките 5 критерия определя състоянието на новороденото в настоящия момент и варира от 0 до 10 точки.

Показатели по скалата на Apgar

Системата включва 5 критерия, всеки от които се оценява от 0 до 2 точки през първата и петата минута от живота на детето. Колкото повече точки има общо, толкова по-добре. Най-добрият общ показател - 9 и 10 точки.

За оценка на състоянието на новороденото по скалата на Apgar се използват следните показатели:

 1. Оценка на работата на сърцето (пулс) - сърдечната честота се брои за 6 секунди, след това се умножава по 10 и пулсът се получава на минута. При новородените сърцето работи по-интензивно, отколкото при възрастните, така че в идеалния случай резултатът трябва да бъде 120-140 удара в минута. Резултат от 2 точки се дава за резултат над 100 удара в минута. Резултат 1 точка - по-малко от 100 удара в минута (оценява се и нуждата от механична вентилация). При липса на сърцебиене или единични сърдечни удари - резултат 0.
 2. Оценка на дишането - определя се наличието на дишане и неговата интензивност. Обикновено новороденото прави 40-45 вдишвания в минута. Силен, пронизващ плач на дете веднага след раждането е 2 точки, бавно дишане и тих плач или стенание след раждането - 1, без плач и дишане - 0 точки и спешна медицинска помощ. Ако дишането е нередовно, резултат 9/9 или 9/10 не може да става и дума.
 3. Оценка на мускулния тонус - обикновено след раждането децата активно размахват ръце и крака, получават свобода след стегната поза в корема на майка си. Детето се движи активно - това са 2 точки, слаби движения на ръцете и краката - 1 точка, липса на движение - 0. В повечето случаи новородените получават 2 точки за показателя на мускулния тонус..
 4. Оценка на рефлексите - още при раждането детето развива безусловни рефлекси (смучене, преглъщане, хващане и др.), Но най-важните са писъците и вдишването. Ако бебето крещи силно, избухва, киха или дори кашля - това са 2 точки, лошо се движи и реагира слабо на външни дразнители - 1 точка, при липса на рефлекси - 0.
 5. Цвят на кожата - оценява се цвета на кожата на детето, като се обръща специално внимание на дланите, стъпалата, устните и устната лигавица. С розов цвят на кожата (от светъл до червеникав) се оценява на 2 точки, ако се забележи цианоза на кожата - 1, бледност на кожата със синкав оттенък - оценка 0.

Таблица на скалата на Apgar

Резултатът от оценката на всички критерии се сумира и се получава крайният резултат. За опростяване резултатът от оценката на състоянието на новороденото може да бъде представен под формата на таблица..

ПараметърТочкиОценяване
Сърдечна честота (пулс)0отсъстващ
1по-малко от 100 удара в минута
2повече от 100 удара в минута
Дъх0отсъстващ
1бавен, неправилен
2нормален, силен писък
Мускулен тонус0слаб
1огъва ръце и крака
2активно движи ръце и крака
Рефлекси0отсъстващ
1слаб
2бебето крещи, избухва, киха
Цвят на кожата0синкав, блед
1розови, но синкави ръце и крака
2розово по цялото тяло

Какво означават тези точки??

Обикновено втората оценка (дадена на 5-ата минута от живота на детето) е с 1-2 точки по-висока от оценката на 1-ва минута - детето малко е свикнало, адаптирало се е към новите условия за себе си. В първата минута индикатор 7 по скалата на Апгар се характеризира като „няма видими патологии“, но е по-добър от 8, 9 или 10. Индикатор 10 на 1-ва минута е изключително рядък. На 5-ата минута 8 точки по скалата на Апгар се считат за пределна норма и детето се предава на майката. С показатели 6/7 и 7/7 лекарите провеждат допълнителен контролен преглед на всеки 5 минути в продължение на 20 минути и наблюдават динамиката на промените и са готови да помогнат на детето по всяко време (т.е. прегледите се извършват на 5-ти, 10-ти, 15-ти 20-та минута от живота на детето).

Диаграма за оценка на новороденото

РезултатСтойност
0/2, 1/2, 2/2състоянието на детето е изключително тежко, застрашава живота на новороденото
2/3, 3/3критично състояние 5 минути след раждането, изисква реанимация или друга спешна медицинска помощ
3/4, 4/4състоянието на детето е сериозно, необходимо е постоянно наблюдение от лекари
4/5, 5/6, 6/6индикаторът е под средния, необходим е медицински контрол за поне 5-7 дни, медицинска помощ според ситуацията
5/7, 6/7, 7/8състоянието е задоволително, няма видими патологии, изисква се повишено внимание
8/8състоянието на нормата, детето се прехвърля под грижите на майката
8/9, 9/9, 9/10много добър показател, благосъстоянието на детето е отлично
10/10перфектно здраве (не се среща на практика)

Въз основа на данните в таблицата правим прост извод: нормалната обща оценка на състоянието на новороденото по скалата на Апгар на 1-ва минута е 7, 8, 9, 10, на 5-та минута - 8, 9, 10. Ако детето ви има 7 / 8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10 или 10/10, тогава не бива да се притеснявате, здравословното състояние е в перфектен ред.

Резултати 5/7, 6/7 и 7/7 не са показателни за тежка патология и не показват сериозно увреждане или увреждане. Ако има определени проблеми, тогава лекарят в болницата определено ще ви каже за това. Такива показатели обаче изискват повишено внимание към детето; може да се наложи допълнително изследване..

Когато оценява 5-6 точки, детето се нуждае от внимателно наблюдение от лекари и често се изискват специални мерки за лечение. След изписването детето се изпраща за преглед при невролог.

При оценка под 5 точки състоянието се оценява като тежко, настъпва хипоксия и често се налага реанимация. Такива деца се прехвърлят в болница и не се изписват до постоянно подобрение в състоянието им до оценка 7 по скалата на Apgar.

Недоносените бебета обикновено имат по-нисък критериен резултат от доносените бебета, така че общият резултат от 6 или 7 е добър резултат за тях..

Ниският краен резултат (до 5 точки) е причина за безпокойство, но средният резултат по Apgar (5/7, 6/6, 6/7, 7/7) не трябва да води до паника - тези деца просто се нуждаят от допълнителен преглед от невролог и други специалисти. Този показател е важен само в родилния дом и за районния педиатър, в бъдеще няма да повлияе на оценката на здравето на детето. В крайна сметка е абсурдно да се мисли, че ако детето често кашля и киха, това е всичко, защото на първата минута от живота си е получило само 6 по скалата на Апгар в болницата.

Ясно е, че всяка майка иска да чуе за резултата от 9 или 10 точки по тази скала, някои дори започват да завиждат на съквартиранта си в родилния дом, чието дете е изложено на повече. Не е нужно обаче да създавате проблем там, където той наистина не съществува, по-добре е да спестите силите и нервите си за отглеждане на детето си - о, как имате нужда от тях.

Скала APGAR: дешифриране на резултатите от новородените в таблицата

 • История
 • Индикатори
 • Декодиране
 • Алгоритъм на проучването
 • Какво означават следните точки
 • Прогноза
 • Отзиви

Скалата на Apgar се използва от акушер-гинеколозите и неонатолозите, за да определи състоянието на новороденото в първите минути след раждането. Резултатите от такъв преглед се вписват в медицинската карта на децата и се вземат предвид от педиатрите, както и от тесни специалисти през първата година от живота на бебето. За родителите скалата на Апгар често е неразбираема. Нека да разгледаме какво представлява резултатът на Апгар и как да дешифрираме точките, които се дават на новородено малко дете.

История

Оценката на всички новородени е разработена от анестезиолога от Америка Вирджиния Апгар преди повече от 60 години, поради което скалата носи нейното име. Целта на създаването на такова проучване беше бързо да се оцени състоянието на бебетата непосредствено след раждането. Методът се оказа много удобен и прост, което му позволи да влезе в акушерска практика. В днешно време скалата на Apgar се използва от хиляди лекари в различни части на света..

Индикатори

По скалата на Apgar се оценяват следните критерии:

 1. Бебешки цвят на кожата (Външен вид). Този показател е много информативен, прост и ви позволява да идентифицирате нарушения на кръвообращението. Ако тялото на бебето е напълно бледо или се забелязва цианоза по цялата му повърхност, се дават 0 точки. Бледият цвят често се открива при хемолитична болест. Ако тялото е розово, но ръцете и краката са синкави, на детето се дава 1 точка. Ако кожата на тялото на малкото дете е напълно розова, това са 2 точки. Тъй като повечето бебета имат червен цвят на кожата и цианозата на крайниците се открива много често, този параметър най-често подценява общото количество Apgar (децата рядко получават 2 точки).
 2. Пулс на бебето (пулс). Честотата на пулса за новородени е 120-140 удара в минута. При липса на сърдечни удари резултатът ще бъде 0 точки. Ако пулсът е по-малък от 100 удара в минута, на бебето се дава 1 точка. При пулс на новородено над 100 удара се дават 2 точки.
 3. Рефлекси и реакции на стимулация (Гримаса). За да ги определи, бебето изсмуква слуз от носа и гледа реакцията си или проверява други рефлекси. Отсъствието на рефлекторни движения се оценява на 0 точки, а за слаби рефлекси, представени от гримаса и движение, на бебето се дава 1 точка. Ако бебето активно се движи в отговор на дразнене, крещи силно, киха, кашля, това се оценява на 2 точки.
 4. Състоянието на мускулния тонус (Активност). Обикновено при новородено мускулният тонус е повишен и бебето активно хаотично движи краката и ръцете си. Ако няма мускулен тонус и крайниците на бебето висят надолу, параметърът се оценява на 0 точки. При слаб тонус и леко огъване на крайниците на детето се дава 1 точка, а активността и наличието на изразен тон дава право да задава 2 точки на тази основа.
 5. Дишане и плач на дете (Дишане). Възрастовата норма за честотата на дихателните движения за новородено бебе е 40-45 в минута. Ако бебето крещи силно, това му помага да диша по-интензивно и е знак за добри адаптационни възможности на мъника. При липса на дишане детето получава 0 точки. Ако дишането е неправилно и повърхностно и викът е слаб, това е 1 точка. При нормално дишане и силен писък детето ще има резултат от 2 точки. Ако детето има асфиксия, именно този параметър понижава оценката на Апгар.

Декодиране

Както беше отбелязано по-горе, лекарят оценява всеки от показателите по 3-бална система: 0 - ако симптомът липсва, 1 - ако е слабо изразен, 2 - ако всичко е в норма и симптомът е изразен. Всички присъдени точки се добавят и получават обща оценка.

Следващата таблица ще помогне за дешифрирането на сумата от точки при новородени:

0, 1 или 2 точки

Това е критичен показател. Дете с такава оценка по време на раждане се нуждае от спешна реанимация. В бъдеще тя трябва да бъде обстойно изследвана и наблюдавана от специалисти..

3 или 4 точки

Това е задоволителен показател със средни отклонения от нормата. Доста често се определя при недоносено бебе. С тази оценка бебето се нуждае от вниманието на лекарите..

5 или 6 точки

Това е задоволителен показател с малки отклонения от нормата. Дете с такава оценка също се нуждае от повишено внимание от лекарите..

7, 8 или 9 точки

Това е оптималната стойност за бебето при раждането. Радва както на лекарите, така и на новите родители..

10 точки

Това е най-добрият показател (максимален резултат), който здраво бебе често получава в чужбина, но местните лекари не го използват поради нашия манталитет. Лекарите се страхуват да определят максимума, за да не "дразнят" или да вярват, че повечето бебета нямат идеално състояние в наши дни.

Алгоритъм на проучването

Състоянието на бебето се оценява два пъти - един тест се провежда през първата минута от живота, а след това се извършва втори преглед на петата минута. Сумата от точки се записва чрез тире (като дроби), например 7/8 ще означава, че веднага след раждането бебето е имало 7 точки, а след 5 минути става 8 точки. Ако показателят е 0/4, това означава 0 точки при раждане и 4 точки на петата минута след раждането. При необходимост се прави трети преглед на десетата минута..

Най-често срещаният резултат на Apgar за здрави бебета е 8 точки. При такива бебета нормите (2 точки) се отбелязват по три параметъра и леко намаление (1 точка) по два показателя, например поради цианоза на крайниците и пулс под 100. Максималните 10 точки за деца се дават много рядко.

В повечето случаи вторият / третият клас е по-висок от първия, което се характеризира като положителна динамика. Това се дължи на адаптацията на новороденото към нови условия на живот. Пулсът на бебето се ускорява, дишането се нормализира, кожата става розова, защитният рефлекс и други реакции се проявяват по-активно. Има обаче и намаление, например 9/8 или 8/7. В този случай медицинското наблюдение на бебето се увеличава.

Какво означават следните точки

Нека разгледаме примери за резултати на Apgar и техните стойности:

8/9, 9/9 или 9/10

Бебето е в много добро състояние и се чувства отлично. Той не се нуждае от внимателен надзор на акушерския персонал след раждането.

8/8

Детето е в нормално състояние, чувства се добре и бързо се адаптира към живота извън утробата на майката.

5/7, 6/7 или 7/8

Здравето на бебето е средно. Бебето е отслабено веднага след раждането, но се адаптира добре към новите условия. Бебето не се нуждае от внимателно медицинско наблюдение от медицинския персонал.

7/7

Малкото дете е в задоволително състояние. Той не се нуждае от допълнителен надзор на персонала на акушерките.

5/5 или 6/6

Състоянието на бебето е задоволително, но изисква внимателно наблюдение в следродилния период.

4/5 или 5/6

Хлапето е в състояние под средното, но има тенденция да го подобрява. Бебето трябва да бъде внимателно наблюдавано през първата седмица от живота..

4/4 или 3/4

Състоянието на детето е лошо. Той се нуждае от помощта на акушер-гинеколозите и по-внимателно наблюдение през първите седмици след раждането. Обикновено такива оценки изискват трети преглед на десетата минута от живота..

2/3 или 3/3

Детето е в критично състояние. В повечето случаи той трябва да се подложи на спешна реанимация..

1/2 или 2/2

Има заплаха за живота на бебето, поради което са необходими мерки за реанимация.

0,1, 0/2 или 1/1

Животът на бебето е заложен. Нуждаете се от спешна реанимация и подробен преглед на трохите.

Прогноза

Разказвайки на родителите за стойността на скалата на Апгар, трябва да се отбележи, че сумата от точките не винаги показва реалната картина на здравето на бебето. Не забравяйте, че оценката се дава от човек (въпреки че е здравен работник), въз основа на неговото субективно мнение и опит..

Тази оценка също не може да се нарече диагноза. Това е само спомагателен метод за педиатър и акушер, с помощта на който жизнеспособността на бебето се определя за секунди.

Не е нужно да се гордеете с високи номера на Apgar и ниските числа не трябва да са причина за допълнителна тревога. Основната задача на този метод е да помогне на лекарите да предоставят навременна помощ на бебето..

Разликата между 4-5 точки и 8-9 точки е доста голяма, но ако бебето е получило 7 или 8 точки, това не бива да разстройва майката, тъй като показателят 9/9 не означава, че бебето е по-здраво и по-силно от бебето с резултат 8 / 8 или 7/7. Това може да означава, че малко дете с 9 точки е крещило по-силно и рефлексите му са били по-изразени и бебе с 8 точки може да има синкав цвят на кожата поради продължително раждане..

Номерата на Apgar действат само като сигнал за акушерския персонал, указвайки от какви дейности се нуждае бебето в родилната зала и в следродилното отделение. След общ преглед всички новородени се подлагат на други прегледи (кръвни изследвания, анализ на урината, ултразвук и други изследвания), в резултат на което се определя тактиката за по-нататъшна медицинска подкрепа на трохите.

Във всеки случай, оценка на Apgar по-малка от 5 означава, че новороденото се нуждае от много повече внимание от медицинския персонал, отколкото бебе с оценка 7 или повече. Ако обаче в първата минута бебето получи 4-5 точки, а в петата състоянието му може да бъде оценено на 7 или 8 точки, тогава бебето се прехвърля в категорията на децата, които не се нуждаят от строг медицински контрол.

Имайте предвид, че бебетата след цезарово сечение често получават по-високи резултати по Apgar, тъй като естественият начин на раждане е по-труден за бебето и често е придружен от хипоксия. Поради тази причина цезаровите сечения често отбелязват 8 и 9..

По отношение на многоплодната бременност, резултатите по Apgar са предимно ниски при близнаци и близнаци. В повечето случаи такива бебета се раждат по-рано, а при недоносените бебета показателите за развитие са по-лоши, отколкото при бебетата, родени в срок.

Нисък резултат по Apgar се дава и в случай на родова травма, например, ако тя е довела до тежка спастична тетрапареза. Последиците от такива наранявания са различни, но е трудно да се каже със сигурност, че едно дете ще бъде инвалидизирано в първите минути след раждането. След като определи ниски резултати за бебето, на бебето се оказва необходимата помощ и се предписва лечение.

Отзиви

Лекарите смятат метода на Apgar за много важен, тъй като в такъв мащаб можете бързо да определите дали бебето се нуждае от реанимация в първите минути след раждането. Използването на скалата на Apgar, според акушер-гинеколозите, помага да не се объркате и незабавно да се ориентирате в по-нататъшни тактики на действие. Това е особено важно за начинаещите лекари, които имат малко опит..

Педиатрите, които наблюдават детето след изписване от болницата, също реагират положително на скалата на Апгар. При първия преглед на бебето те винаги гледат изявлението и обръщат внимание на точките, като вземат предвид състоянието на бебето по време на раждането.

Що се отнася до родителите, някои от тях изучават информация за престоя в болницата и знаят за скалата на Apgar, така че не се притесняват от оценките 7 или 8. Други обаче са изправени пред такива числа след раждането и може да ги възприемат неправилно. Например, някои майки се разстройват, че резултатът е само 8, а не всички 10 точки. Някой свързва резултатите на Апгар с умствените способности на трохите, което е напълно погрешно.

Има и майки, които се притесняват, че резултатът не се променя, например 7/7 или 8/8, вярвайки, че второто количество със сигурност трябва да е по-високо (приемайки това като подобрение в състоянието на бебето). За да избегнете излишни притеснения, струва си да научите повече за скалата на Апгар по време на бременност..

Класове - от раждането. Какво представлява скалата на Apgar?

Скала на Apgar - оценка на състоянието на новороденото, добра оценка по скалата на Apgar

Александър Герасимов, неонатолог, началник на детското отделение за интензивно лечение, родилен дом No15

При изписване от родилния дом родителите получават обменна карта за новороденото, където заедно с теглото и ръста се посочва и оценката на Apgar. Това са само две числа, например 7/8 или 8/9, които не казват нищо на родителите, но означават много както за самото бебе, така и за педиатър. Какви са критериите за поставяне на тази първа „оценка“?

Какво представлява скалата на Apgar?

Това е система за бърза оценка на състоянието на новороденото, за да се определи необходимостта от спешна медицинска помощ. Скалата е предложена от американския анестезиолог Вирджиния Апгар през 1952 г..

За по-удобно запаметяване на показателите, Вирджиния Апгар разработи система, при която всяка буква от фамилното име APGAR определя:

 • A (външен вид) - цвят на кожата;
 • P (puls) - пулс;
 • G (гримаса) - гримаси;
 • А (активност) - двигателна активност, мускулен тонус;
 • R (дишане) - дихателни движения, рефлекторна възбудимост.

Скалата на Apgar предполага обобщен анализ на пет критерия: цвят на кожата, сърдечен ритъм, рефлекторна възбудимост (гримаса, кашлица), мускулен тонус (двигателни движения), модел на дишане, всеки от които се оценява с цели числа от 0 до 2 включително. По този начин общият резултат може да варира от 0 до 10.

Как се изчисляват точките?

Резултатите на Апгар количествено определят и обобщават реакцията на новородено бебе към извънматочната среда и реанимацията (възстановяване на тежко нарушени или загубени жизнени функции на тялото - мерки, насочени към възстановяване на сърдечната честота и дишането). На всяка от петте характеристики се присвоява стойност 0, или 1, или 2. След това петте стойности се сумират и резултатът е резултат по Apgar..

Резултатите по Апгар трябва да се определят на 1-ва и 5-та минута след раждането. Ако количеството на 5-ата минута е по-малко от 7, следващите измервания трябва да се правят на всеки 5 минути през следващите 20 минути.

Какво се счита за норма?

При повечето новородени състоянието 1 минута след раждането по скалата на Apgar се оценява на 7-8 точки, а след 5 минути оценката на здраво бебе достига 8-10 точки. Само при 15% от новородените общото състояние през първата минута от живота се оценява на 10 точки. Децата, които са отбелязали точки между 7 и 10, се считат за добри или отлични и изискват само рутинни грижи. Резултат по Apgar при раждане от 0-3 точки (пулс по-малък от 100 удара / мин., Забавяне, липса на дишане или промени в него, бледа кожа, мускулна атония) съответства на тежка асфиксия (липса на кислород). Оценка 1 минута след раждането в 4-6 точки (нестабилно дишане, сърдечна честота 100 удара / мин. Или повече, намален мускулен тонус, слаб отговор на дразнене) съответства на средната степен на асфиксия. Такова дете може да се нуждае само от някои реанимационни процедури. Резултат от 6 или по-малко 5 минути след раждането е индикация за интензивно лечение или продължителна реанимация..

Положителната динамика на състоянието на бебето позволява да се надяваме на благоприятна прогноза с нисък резултат по скалата на Apgar, тоест ако до 5-ата минута бебето уверено си добави 1-2 точки. Бебетата с нисък резултат са по-склонни да се нуждаят от проследяване и евентуално лечение от невролог. Последните данни обаче показват, че повечето от тези деца растат нормални и здрави..

Ниският резултат на Апгар обикновено се свързва с факта, че детето има недостиг на кислород, тоест е в състояние на хипоксия и това може да бъде или състояние на хронична хипоксия, формирана по време на бременност, или състояние на остра хипоксия - кислороден глад, настъпил по време на раждане. Причините за хронична хипоксия, като правило, са различни патологии на бременността и, вероятно, малформации, а причините за острата хипоксия са различни усложнения при раждането. Недоносените бебета са склонни да имат по-ниски резултати по Apgar от доносените бебета..

Педиатърът оценява състоянието на бебето след раждането. Обикновено професионалистът се нуждае от 40-60 секунди за това, за това той има много елементарни, но информативни техники в арсенала си. Съществува ясен алгоритъм, на който лекарят се придържа, когато намери определени резултати. Дишането, сърдечната честота и цветът на кожата са водещи показатели.

Критерии за оценка по скалата на Apgar0 точки1 точка2 точки
Оцветяване на кожатаБледост или цианоза (синкаво обезцветяване)Розово оцветяване на тялото и синкаво оцветяване на крайниците (акроцианоза)Розово оцветяване на цялото тяло и крайниците
Пулс за 1 минутаОтсъстващ100
Рефлекторна възбудимост (реакция на бебето към поставянето на носен катетър)Не реагираРеакцията е лека (гримаса, движение)Реакция под формата на движение, кашляне, кихане, силен писък
Мускулен тонусЛипсва, увиснали крайнициНамалено, известно огъване на крайницитеИзразяват се активни движения
ДъхОтсъстващНередовен, плачът е слабНормално, крещи силно

Оценка на дишането

Възможни варианти за оценка и следващи стъпки:

 • липса на дишане - започнете изкуствена вентилация (ALV). За целта в родилно отделение се използва така наречената „чанта Ambu“: върху носа и устата на детето се нанася маска, чрез която въздухът се изпомпва в белите дробове с гумена торбичка. При необходимост детето се прехвърля в интензивното отделение, където е свързано с апарат за изкуствено дишане;
 • независимо, но неадекватно дишане (конвулсивно или неправилно, повърхностно) - започва изкуствена вентилация на белите дробове;
 • саморегулиране - оценете сърдечната честота.

Оценка на сърдечната честота

 1. Определете сърдечната честота за 6 секунди, като използвате един от трите метода;
  • слушане;
  • палпация на апикалния импулс (лекарят изследва гърдите на бебето, за да определи сърдечния ритъм);
  • палпация (опипване) на пулса на сънната, бедрената или пъпната артерия (чрез пулсацията на пъпната връв).
 2. Умножавайки сърдечната честота (HR) за 6 секунди по 10, получавате сърдечната честота на минута.
 3. Възможни варианти за оценка и по-нататъшни действия;
  • Пулс под 100 удара в минута - маскирайте изкуствена вентилация на белите дробове със 100% кислород, докато се възстанови нормалната сърдечна честота.
  • Пулс повече от 100 удара в минута - оценете цвета на кожата.

Оценка на цвета на кожата

Възможни варианти за оценка и следващи стъпки:

 1. напълно розово или розово с цианоза (син оттенък) на ръцете и краката - те наблюдават състоянието на бебето. Ако всичко е нормално, бебето се поставя на гърдата;
 2. цианотична кожа и видими лигавици - вдишвайте 100% кислород през маска за лице, докато цианозата изчезне,

Понякога ниските резултати на Apgar при бебето предизвикват излишна загриженост за бъдещето на бебето. Моля, не забравяйте, че скалата на Apgar не е оценка на развитието и състоянието на детето като цяло и, освен това, не е оценка на неговия интелектуален потенциал. Основната му цел е само да се определи състоянието на бебето непосредствено след раждането и да се изясни необходимостта от спешна медицинска помощ.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Скала на Apgar за новородени: декодиране

След раждането на детето си всяка млада майка неизбежно се сблъсква с концепцията за скалата на Apgar, тъй като именно по тази скала се оценява състоянието на бебето в първите секунди от живота му. Тези цифри са посочени в изписването от болницата и отразяват важни данни за състоянието, в което е родено детето..

Физиологичните способности и характеристики на децата са различни в зависимост от това колко дълго са родени, както и какви генетични аномалии имат. Но за чистотата на изследването се вземат здрави, доносени деца.

Какво представлява скалата на Apgar?

Apgar не е съкращение, а фамилното име на учен, американски анестезиолог, който предложи по едно време използването на специална скала за оценка на състоянието на децата след раждането според 5 основни характеристики:

 1. Дъх
 2. Сърдечен пулс
 3. Мускулен тонус
 4. Оцветяване на кожата
 5. Рефлекси

Процедурата за оценка на състоянието на бебето се извършва незабавно в родилната зала, въз основа на данните, получени по време на първоначалния преглед от неонатолог. В повечето случаи майките не дават никакви обяснения и обяснения защо поставят тази или онази цифра, особено ако показателите на детето са добри (8-9 точки). Смята се, че тъй като детето се справя добре, тогава няма смисъл да обясняваме нещо на родилката. Въпреки това, младите родители често проявяват любопитство при вида на тези цифри или нещо ги притеснява и тогава си струва да разберете по-подробно как лекарите оценяват това състояние на децата..

Подробно обяснение на скалата на Apgar за новородени

Скалата Apgar отдавна се използва активно по целия свят, тя е универсална за международната система за медицинска документация. Данните за оценка се основават на основните резултати от прегледа на неонатолога.

Дишане и плач бебе

Възрастовата скорост на дихателните движения е около 45 в минута. Освен това, ако бебето крещи в родилната зала достатъчно силно, това сигнализира за отлична способност да се адаптира към света около него. Ако няма дишане, тогава на детето се дават 0 точки, а при слабо и плитко дишане ще има 1 точка. Нормалното дишане дава 2 точки по Апгар.

Сърдечен ритъм на бебета

Нормалният пулс ще бъде 120-140 удара в минута и ако сърдечният ритъм напълно отсъства, тогава според скалата на Apgar лекарите ще оценят състоянието на бебето на 0 точки по този параметър. Ако сърдечната честота не надвишава 100 удара в минута, това ще бъде само 1 точка. При пулс над 100, за този параметър се дават 2 точки.

Мускулен тонус

При здравото бебе движенията на краката и ръцете са доста активни, а мускулният тонус винаги е повишен. Ако няма тон и крайниците са увиснали, тогава лекарят дава оценка от 0 точки. Ако тонът е слаб и крайниците не са добре огънати, тогава ще се даде 1 точка. Нормална активност и добър, висок тон, дават право да поставят 2 точки по този параметър по скалата на Apgar.

Цвят на кожата

Цветът на кожата показва състоянието на кръвоносната система на детето, поради което е много важно да се обърне внимание на това, когато се оценява скалата на Апгар. Ако кожата е синкава или бледа, ще бъде 0 точки. Ако кожата на тялото е розова, а на крайниците е синкава, тогава по скалата на Apgar ще поставят 1 точка. Червеникав или розов оттенък на кожата ще бъде нормален, за което бебето ще получи 2 точки.

Рефлекси и естествени реакции

Рефлексите се проверяват на място от неонатолог и тук се оценяват всички основни рефлекторни реакции и движения или гримаси на детето. Ако рефлекторните движения и действия напълно липсват, тогава състоянието на детето съответства на 0 точки за този параметър. Ако рефлексите са слаби и са представени само от гримаса и движение, това ще бъде 1 точка. При активни движения, силен писък, кашляне и кихане на детето се дават 2 точки за определени влияния.

Освен това тези точки, получени по време на първоначалния преглед, се обобщават и в резултат се получава пълно представяне на основните данни за състоянието на детето по време на раждането. Това от своя страна дава разбиране кое дете се нуждае от допълнителни грижи, както и кои евентуално са необходими допълнителни терапевтични и лекарствени ефекти..

Декодиране на сумата от точки по Апгар

Познавайки данните на детето по скалата на Apgar, може да се определи приблизителното състояние на детето по време на раждането:

 1. 0-2 точки ще бъдат критични и такова бебе трябва да бъде поставено в реанимация
 2. 3-4 точки представляват задоволителен показател, отклонен от нормата и характерен за недоносени бебета, а бебето трябва да бъде наблюдавано от лекари
 3. 5-6 точки са задоволителен показател с минимални отклонения от нормата, но бебето също изисква вниманието на лекарите
 4. 7-9 точки ще бъдат оптимални, а това е дете, което е напълно здраво и не се нуждае от допълнително лечение или грижи, в допълнение към необходимото за здраво бебе
 5. 10 точки е идеален показател, който рядко се дава в Русия

Ако сумата от резултатите на Апгар е повече от 6, не трябва да се притеснявате за състоянието на бебето, но ако количеството е по-малко, тогава си струва да осигурите на детето подходящото внимание на лекарите.

автор-експерт: Виктория Василиевна Киселева,
детска хигиена лекар

Какво мислите за скалата на Apgar, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Резултат по Апгар на новородено

В допълнение към теглото и ръста на бебето при раждането, акушерите определят точки по скалата на Apgar. Със сигурност не всеки знае какво е, така че пренебрегва значението, но напразно.

Системата за оценка на състоянието на новороденото е разработена през 1952 г. от анестезиолога Вирджиния Апгар. Тази техника е предназначена да идентифицира необходимостта от мерки за рехабилитация..

Скалата на Apgar е създадена за оценка на жизнеспособността на новородено. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-здраво е детето. Максималният резултат е 10 точки, но ако на бебето е дадено 8/9, тогава не трябва да се разстройвате, най-вероятно то няма здравословни проблеми. Ще ви разкажем повече за методологията за оценка в статията.

Същността на техниката

Скалата на Апгар е точкова система, чрез която се оценява състоянието на новороденото. Отчитат се жизненоважни показатели.

Името на системата за оценка е съкращение от 5 характеристики, които се оценяват от нея:

 • A - външен вид / цвят на кожата.
 • P - пулс / пулс, сърдечна честота.
 • G - гримаса / рефлекторна мускулна възбудимост или просто вродени рефлекси.
 • A - активност / мускулен тонус.
 • R - дишане.

На всеки индикатор се присвояват от 0 до 2 точки. Оценяването се извършва, както следва:

 • 0 е зададено, ако функцията отсъства;
 • 1 - критерият е слабо изразен;
 • 2 - произнася се ясно.

Състоянието на новороденото се оценява на 1-ва, 5-та или 10-та минута след раждането, така че винаги има две оценки, например, на майката се казва 8/9 или 9/10. Освен това първият индикатор винаги ще бъде по-нисък от втория..

Скалата на Апгар е десетточкова. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-висок е рискът от развитие на тежки патологии. Максималният резултат показва, че детето е абсолютно здраво.

Кой присъжда точките? Оценката на новородено по скалата на Apgar се извършва от неонатолог, който записва цялата необходима информация от първите минути на раждането на бебето.

Обяснение на критериите

Оценката се извършва по пет признака, всеки от които е важен, може да повлияе на бъдещето на бебето..

Сърдечен ритъм

При новородени сърдечната честота трябва да бъде най-малко 100 удара / мин., И още по-добре, ако 130-140 удара / мин..

Забавянето на сърдечния ритъм показва кислороден глад, като правило при такова бебе дишането е бавно. Ако пулсът е под 100 удара / мин., Тогава на бебето се дава 1 точка. Никой пулс не е нула.

Пулсът (HR) се определя в рамките на шест секунди през първата минута от живота на детето по метода:

 • слушане;
 • палпация - палпация на гръдния кош за определяне на сърдечния ритъм;
 • сондиране на пулса в бедрената, сънната или пъпната артерия.

Резултатът от контракциите на сърцето, определен за шест секунди, се умножава по числото - 10 и се определя броят на контракциите в минута.

 • Децата, чийто сърдечен ритъм е под 100 удара в минута, се изкуствено проветряват с кислород, докато сърдечната честота се нормализира.
 • Ако резултатът е сърдечен ритъм над 100 / min. - оценява се състоянието на кожата.

Цвят на кожата

Кожата при раждането може да варира от бледо до ярко розово. Това е нормално, така че се поставя максимумът. Слабата цианоза или пожълтяване е единица, но твърде бледа кожа или изразена цианоза - 0.

Рефлекси

Лекарят оценява безусловните рефлекси, които са присъщи на здраво бебе. Не е нужно да се учат, те са от раждането:

 • дихателна - бебето може да диша самостоятелно;
 • преглъщане - поглъща слюнка, храна;
 • смучене - смучене на пръст, зърно;
 • хобот - сгъва устните в тръба, ако ги докоснете;
 • горна защитна - ако обърнете бебето по корем, то ще обърне главата си настрани или ще я повдигне;
 • Рефлексът на Бабински - след поглаждане на краищата на подметката бебето отваря пръсти като ветрило;
 • гръбначни - отговарят за състоянието на мускулния апарат.

Ако те присъстват изцяло, тогава максималният резултат се дава по скалата на Apgar, слабо изразен - 1 точка, отсъстващ - нула.

Честота на дишане

Нормата за новородено: 40-45 вдишвания в минута. Такова дишане е добро, стабилно, разбира се, определя се максималният резултат. В резултат това може да бъде 7/8 или 8/9 показатели..

Ако бебето диша бавно и неравномерно, броят на вдишванията е под нормалното, тогава точките се намаляват. Нула се настройва при липса на дишане.

Ако бебето не диша, в операционната за майчинство, за да не губи ценно време, то се проветрява с помощта на торбичката Ambu - върху устата и носа му се нанася маска и въздухът се инжектира ръчно в белите дробове на бебето с помощта на гумена торбичка. След оказване на първа помощ и стабилизиране на дишането на детето, то се прехвърля в рехабилитационно звено.

При конвулсивно, плитко или нередовно дишане се извършва процедура за белодробна вентилация. В такива нестандартни ситуации не говорим за високи нива..

След раждането бебето трябва да крещи. Колкото по-силно, толкова по-добре. В момента на писъка той вдишва дълбоко, дробовете му се отварят, което му позволява да диша дълбоко. Ако новороденото не крещи, тогава дишането може да отсъства напълно, необходими са мерки за реанимация.

Мускулен тонус

Специалист може дори да го оцени визуално. Ако всичко е нормално, тогава бебето активно движи ръцете и краката си. Движенията му са произволни, хаотични, няма спазъм.

Ситуацията е различна при хипо- или хипертоничност (въпреки че леко повишеният тонус за новородени е норма). Бебето не се движи много, държи ръцете и краката си в огънато състояние, притиска го към себе си. В този случай оценката се намалява до 1 точка, която в крайната оценка по скалата ще бъде 4/6 или 6/7, като се вземат предвид сърдечният ритъм и дихателната честота.

Но ако мускулният тонус е толкова слаб, че бебето изобщо не се движи, а просто лъже, то това е нула.

Таблица за оценяване на Apgar

Как се определя оценката на Apgar, може да се види в таблицата:

Критерии0 точки1 точка2 точки
Честота на дишанеДетето не дишаПо-малко от 40 вдишвания в минута. Бавно дишане, тежко, с прекъсвания. Писъкът е по-скоро като стенание40–45 вдишвания в минута. Дихателна униформа. При раждането се разплака
ПулсОтсъстващПо-малко от 100 удара в минута.Повече от 100 удара в минута.
РефлексиНеСлабо изразенаИма всичко
Мускулен тонусПочти никакво движениеРъцете и краката са свити, активността е слабаАктивни, хаотични движения
Цвят на кожатаТялото е бледо или синкавоЦветът на тялото е нормален, но ръцете и краката са синкавиБледорозов, еднороден нюанс по цялото тяло и крайниците

Общият брой точки се изчислява въз основа на резултатите..

Норми

Нормалните резултати по Apgar могат да варират в зависимост от доставката.

Естествено раждане

По време на преминаването през родовия канал детето е изложено на силен стрес. Той може не само да се роди син, но и да изпита кислороден глад. Оптимален резултат: 7-10 точки.

Цезарово сечение

Бебетата, родени с цезарово сечение, са по-склонни да постигнат по-високи резултати, тъй като изпитват по-малко стрес. Те имат по-добър цвят на кожата, но може да имат проблеми с дишането.

Недоносени бебета

Жизнеспособността им зависи от датата, на която са родени. Дълбоко недоносените бебета (родени преди 28 седмици) имат най-ниските резултати по Apgar, обикновено под 6 точки. Децата, родени на 28-37 седмици, получават 6-7 точки.

Декодиране на състояния по броя на точките

Рядко се определя максимален резултат през първите минути от живота. Най-често на новородено се дават 8 или 9 точки по скалата на Apgar. Но в петата минута от живота е вероятно бебето да получи десет. Показателите обаче не винаги са толкова високи, резултатите могат да бъдат значително по-ниски. Но е критично само ако се приближат до нула..

Показателите в диапазона от 0-6 точки показват повишен риск от церебрална парализа и епилепсия. Експертите са длъжни да обърнат максимално внимание на такова бебе, което ще промени перспективата към по-добро..

0-2 точки

Това са най-ниските нива, които показват сериозни отклонения в здравето. Няма шанс за живот без незабавна реанимация.

Лекарите трябва да постигнат минимум 6 точки на 5-ата минута. Това е достатъчно за такива деца. Докато резултатът не е по-нисък, се прави реанимация или интензивно лечение.

Новородените, които са преживели тежка перинатална хипоксия или асфиксия, имат по-често 0–2 точки. Това е изпълнено с негативни последици в бъдеще. Детето е по-вероятно да има неврологични заболявания, като епилепсия или церебрална парализа.

Лишаването от кислород засяга функционирането на много органи, а не само на мозъка.

2-4 точки

Оценката показва състояние на умерена тежест. Както и в предишния случай, често кислородният глад по време на раждане е виновен. Вероятни са обаче и други причини:

 • хипоксия по време на бременност;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • липса на вода;
 • лоши навици на бременна жена и др.

Дете, което е вкарало 2-4 по скалата на Apgar, вероятно има физически или психически увреждания в развитието. Основната задача на неонатолога и реаниматора е да спаси живота на новороденото, да повиши показателите най-малко до 6 точки. Извършват се дейности по интензивно лечение.

4-5 точки

Това е нисък резултат, тоест шансовете за живот без мерки за рехабилитация са ниски, но прогнозите вече са по-оптимистични. Състоянието на новороденото е умерено, но стабилно. Бебето е диагностицирано с хипоксия от втора степен, това е средна форма.

Здравето на бебето зависи изцяло от скоростта на мерките за реанимация. Всяка секунда може да повлияе на бъдещето на бебето. Последиците от такава ниска степен са умствена и физическа изостаналост..

6-7 точки

Ако на трохата се определят 6/7 точки по скалата на Апгар, тогава той има леки отклонения в здравето. Това отново е резултат от кислороден глад. Най-често говорим за хипоксия от първа степен, която е лека форма.

Детето диша самостоятелно, има пулс, докато може да се роди синьо, да не крещи толкова силно при раждането, да има забавен пулс. Бебето не се нуждае от реанимационни мерки, но се нуждае от медицинска помощ, за да избегне последиците от хипоксията в бъдеще.

7-8 точки

Резултат по Апгар 7–8 при раждане може да получи здраво дете, което се е родило с повишен мускулен тонус, крещело е тихо и е имало синкави ръце и крака. Тези отклонения не засягат по никакъв начин здравето, лесно се коригират.

По правило децата с такава оценка на 1-ва минута достигат до 8-9 точки на 5-10 минути.

8-9 точки

Резултат от 8-9 точки по скалата на Apgar означава, че детето е здраво, няма отклонения. Майките изобщо не трябва да се притесняват, че това не е дузина, няма съществена разлика.

От голямо значение е не само оценката на Апгар, но и динамиката. Ако е положителен, например, на 1-ва минута резултатите не са високи, но на 5-10-та минута се увеличават значително, тогава това е добре. В този случай прогнозата е оптимистична. Ако се случи обратното, резултатите се променят от високо на ниско, тогава това е лош знак..

Причини за неблагоприятни прояви

Тежките състояния на новородените са причинени не само от наличието на асфиксия по време на раждането или непосредствено след тях. Те могат да се дължат на много други фактори, като нараняване или инфекция..

 • Лека форма на мозъчно увреждане - "синдром на неврорефлексната възбудимост", оценена по скалата на Apgar на 7 точки
 • Умерена тежест - "синдром на депресия на централната нервна система" и "хипертонично-хидроцефален синдром" се оценяват от 6 до 7. Причината може да са неблагоприятни фактори в хода на бременността и раждането.
 • Тежките лезии на централната нервна система причиняват коматозни и конвулсивни синдроми и степенуване по тази скала = 1/4 единици. Такива деца се прехвърлят от болницата в болницата и само при трайно подобрение на състоянието им с оценка 7, се изписват у дома под наблюдението на педиатър и невролог.

Повечето деца с резултати 6/7, които са претърпели лека, умерена или дори тежка перинатална енцефалопатия, с подходящи грижи, напълно възстановяват дейността на централната нервна система. Така че ниският първоначален резултат на Apgar не е причина за паника.