Скала на Apgar за оценка на състоянието на новородените, позволява на медицинските работници в родилния дом да определят дали новороденото дете се нуждае от тяхната помощ.

Често оценката на Apgar също помага на педиатрите, които се грижат за бебето по-късно, да наблюдават специфичен аспект от състоянието на бебето. Статията по-долу съдържа информация за това каква е същността на тази техника, както и как точно всеки от аспектите на живота на новороденото се оценява от специалисти.

Какво е това, същността на техниката

Скалата на Apgar (новородените се оценяват с нейна помощ една минута след раждането) се счита за най-бързата цялостна система за определяне на необходимостта от реанимационни процедури във всеки отделен случай. Традиционно се състои от 2, по-рядко 3 „измервания“ на основните жизнени показатели на бебето (1 мин., 5 мин., По-рядко 10 минути след раждането).

Тази необходимост се дължи на нестабилността на здравословното състояние на новородените, което изисква внимателно наблюдение през първите минути от живота на детето. Същността на техниката е да се оценят основните критерии (1 или 2 точки) и да се обобщят допълнително резултатите.

Изследванията на акушер-гинеколозите и неонатолозите включват:

 • кожата, по-специално нейният цвят;
 • качеството и броя на сърдечните удари, способни да регистрират значителни отклонения във функционирането на сърдечно-съдовата система на малък човек;
 • наличието на рефлекси, както и тяхната „жизненост”;
 • тонусът на мускулния корсет на тялото на бебето, дейността на крайниците е от особено значение;
 • дихателната система на бебето, а именно способността му самостоятелно да пълни белите дробове с въздух и да го издишва, без да го задържа дълго в тялото.

При наличие на значителни отклонения във функционирането на горепосочените системи и органи на детето (оценка по Apgar по-малко от 5), медицинските специалисти, в по-голямата част от случаите, вземат решение да следят внимателно състоянието на бебето в динамика. В такъв случай детето по правило отива при майката не по-рано от втория ден след раждането..

Показатели за нормалното състояние на новороденото в таблицата

Скалата на Apgar (новородените, използващи тази техника започнаха да се оценяват през 1954 г.) илюстрира доколко новороденото бебе е готово за живот извън утробата.

Така че, абсолютно здраво бебе, готово да започне самостоятелен живот, обикновено се „отпуска“ 9-10 точки според Апгар (2 точки за всеки от критериите). Най-често срещаният резултат през последните години е 8-9, който най-често се развива поради намаления тонус на крайниците при съвременните родени деца..

Показателите за нормалното състояние на новороденото са както следва:

Критерий / оценка по Апгар0 точки на Апгар1 точка на Апгар2 точки на Апгар
Еднородност и наситеност на цвета на кожатаБял или син цвят на кожата на цялото тялоРозов или червен цвят на кожата на цялото тяло, с изключение на крайниците (обикновено синкав)Розов или червен цвят на кожата на цялото тяло, включително ръцете и краката
Сърдечно-съдова функция (сърдечна честота)Няма пулсПо-малко от 100 удара в минута.Повече от 100 на минута.
Наличието и "жизнеността" на рефлекситеПълна липса на реакцияСлаби рефлексиАктивни рефлекси под формата на силен писък, плач, кихане и т.н.
Мускулен корсет тонПълното отсъствие на минимално напрежение в крайниците (краката и ръцете вяло "висят")Леко напрежение, което води до леки огъвания на краката или ръцетеАктивна смяна на положението на ръцете и краката, "твърдост" на мускулите на гърба
Зрелост на дихателната системаЛипса на дъхЗадух, отсъствие или слаб плач при ражданетоЛесно чуваемо дишане, силен писък, плач при раждане

Индикатори за декодиране: какво казват отклоненията от нормите

Скалата на Apgar, по-специално резултатът от използването на тази система, може да помогне на родителите на новородено да си създадат представа за „силата“ на здравето на бебето си.

След като разбраха кой от критериите за оценка, според мнението на неонатолози и акушер-гинеколози, не заслужава най-голям брой точки, мама и татко могат да приемат наличието на възможни отклонения в общото състояние на детето, както и, в някои случаи, причините за случилото се.

Дъх

Зрелостта на белите дробове, изразена в способността на новороденото самостоятелно да започне да вдишва въздух след прерязване на пъпната връв, показва нормалното развитие на дихателната система.

Максималният резултат по Apgar (2 точки), традиционно, се "присъжда" на бебета, които моментално дават глас след раждането, както и на тези, чийто общ брой вдишвания и издишвания за една минута ще бъдат стабилни, възлизащи на най-малко 40-45 белодробни контракции.

При липса или минимален периодичен плач на детето след раждането му, лекарите дават 1 точка и наблюдават новороденото през първия ден от живота.

При липса на активност от страна на дихателната система, неонатолозите и акушер-гинеколозите незабавно ще доставят на бебето система за изкуствена вентилация на белите дробове и ще извършат необходимите реанимационни процедури в опит да върнат малкия човек към живот.

Недостатъчната интензивност на дишането, както и пълното му отсъствие, могат да показват както недоразвитието на самата система (в случай на преждевременно раждане), така и нарушение в нейното функциониране, най-често поради „тежък“ продължителен труд, обикновено водещ до фетална хипоксия (дете в родовият канал страда от липса на кислород).

Сърдечен ритъм

По броя на сърдечните удари медицинският персонал на родилния дом определя колко е страдало бебето в процеса на раждане. Децата, чиито сърца бият повече от 100 пъти в минута, обикновено заслужават 2 точки. Сърдечният ритъм на бебето е по-малко от 100 пъти в минута. обикновено се наблюдава при преждевременно раждане.

Такова отклонение от нормата показва, че тялото на детето не е готово да функционира отделно от жизнените системи на майката. В случай на доставка навреме, подобни нарушения в сърдечно-съдовата система могат да бъдат следствие от продължителна фетална хипоксия в процеса на раждане..

При липса на сърдечен ритъм при новородено през първите секунди от живота, лекарите ще се опитат да го реанимират. Причината за това може да е като лекарска грешка; продължително и травматично раждане, както и инфекциозни заболявания на майката, които провокират значителни смущения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Мускулен тонус

В случай на идеално здраве на новороденото, силата на мускулния му корсет ще се отрази в двигателната активност. При липса на нарушения, бебето хаотично и бързо ще промени позицията на горните и долните крайници, динамично ги огъвайки и разгъвайки. Освен това положителната страна ще бъдат опитите на детето да изправи тялото си, като по този начин го приведе в естествена позиция..

Основата за по-малко задоволителен резултат в системата за оценка на детето по скалата на Апгар (1 точка) ще бъде неговото нежелание да се движи. При такива деца, като правило, ръцете и краката са в огънато или, напротив, „висящо“ положение за много дълго време след раждането..

„Мързелива“ смяна на положението на тялото, удължаване на багажника, също се считат за вариант на отклонение, както и продължително запазване на стойката на ембриона или „безжизнено“ обесване на дете в ръцете на акушер-гинеколог или неонатолог.

Причините за отклонението в нормалното състояние на мускулния тонус на бебето могат да бъдат последиците от трудно раждане или раждаща травма, увреждане на нервните окончания, както и неправилно формиране на мускулния корсет по време на престоя в утробата..

При условие, че всички други критерии за оценка по скалата на Apgar имат висок резултат, прекомерният мускулен тонус или, обратно, мускулната дистония се коригира чрез физиотерапевтични процедури, медикаментозно лечение, както и няколко курса на масаж, в съответствие с препоръките на педиатър и невролог.

Рефлекси

Наличието на рефлекси, необходими за отделно съществуване, се определя при новородено чрез стимулиране от педиатрични специалисти, които преглеждат детето след раждането. Максималният резултат по Apgar обикновено се "присъжда" на новородените, които независимо демонстрират естествена склонност да смучат, хващат здраво, поглъщат, вдишват и издишват въздух.

При липса на видими рефлекторни прояви акушер-гинеколозите или неонатолозите:

 • приближете пръста възможно най-близо до устните на бебето, провокирайки го да суче;
 • детето е поставено вертикално, с нормалното развитие на което, трябва да се появи рефлексът "ходене";
 • в носа на новороденото се вкарва катетър, за да се отстранят остатъците от слуз и други „продукти“ от труда от носа, подтиквайки малкото човече да киха или поне да се опита да се отвърне или да покаже недоволство от случващото се;
 • позиционирайте бебето на твърда повърхност, като го обърнете по корем и поставете ръцете си върху петите на детето, в очакване на проявата на рефлекса на пълзене, осъществен чрез отблъскване от опората.

Липсата на рефлекси във всяка проява показва незрялост или значително нараняване на нервната и мускулната система на току-що роден човек.

Цвят на кожата

В идеалния случай бебето трябва да попадне в ръцете на неонатолози и акушер-гинеколози с равномерен розов цвят на кожата по цялото тяло. При наличие на син оттенък на крайниците, който се наблюдава на общия фон на нормалния цвят на кожната повърхност на новороденото, лекарите ще проверят бебето за възможни наранявания на кръвоносните съдове и нервните връзки, които нарушават нормалното кръвообращение в тялото на детето.

С прекомерна бледност, а в някои случаи и син или син цвят на цялото тяло на бебето, неонатолозите веднага ще започнат реанимационни процедури за възстановяване на кръвообращението. Отклоненията от нормата в този случай най-често се наблюдават при деца, които са родени по естествен път.

Цезарово сечение позволява на бебето да избягва преминаването през родовия канал на майката, което често е най-травмиращият етап от раждането. Такива характеристики на цвета на кожата на детето по време на естествено раждане показват, че страда от липса на кислород по време на "продължително" раждане.

Алгоритъм за изследване на дете при раждане

Скалата на Apgar (новородените се оценяват изключително от специалисти) предполага определен алгоритъм за организиране на изследването. Приемайки бебето от "маточната" среда, акушерът или неонатологът прави незабавна оценка на състоянието на кожата му.

След като погледна тялото на детето, като се увери в равномерния му нормален цвят, специалистът анализира наличието на плач в бебето. Като е дал не повече от 30 секунди за първоначалния преглед, специалистът измерва сърдечната честота, както и броя и равномерността на вдишването и издишването, използвайки специално медицинско оборудване.

След това, след като определи, че състоянието на детето не предизвиква страх, то се прилага (ако е възможно) върху гърдите на майката. Този метод позволява на лекаря да оцени наличието на естествени рефлекси, по-специално на смучене. Ако припадъкът на зърното не е възникнал, те изкуствено се опитват да „провокират“ детето да демонстрира собствените си рефлекси, използвайки методите, изброени по-горе в статията.

Паралелно с тези дейности, неонатолозите оценяват мускулния тонус на детето въз основа на неговата двигателна активност, докато се движи из родилното отделение в ръцете на специалист.

Повторната оценка на показателите на системата Apgar се извършва през петата минута от живота на бебето. Ако общият резултат след втория преглед е по-малък от 7, лекарите обикновено решават допълнителен преглед на бебето на всеки 5 минути. през следващите 20 минути..

Как се изчисляват точките?

След като са дали определен брой точки, показващи идеалното (2 точки), задоволителното (1 точка) или незадоволителното (0 точки) здравословно състояние на новороденото според всеки от 5-те основни критерия, лекарите обобщават числата и получават необходимата оценка - оценка по скалата на Apgar.

Какво означава 1-3 точки?

Скалата на Апгар (новородените се изследват с нейна помощ, независимо от времето и начина на раждане) дава на родителите ясна представа в какво състояние е детето им в момента.

Резултат от 1-3 точки се счита за нисък и показва сериозни отклонения в здравето на бебето..

Те могат да бъдат предизвикани от тежкото протичане на раждането (заплахата за живота обикновено изчезва няколко часа след раждането на бебето), хроничните заболявания на новороденото (възникват, когато майката не спазва здравословен начин на живот по време на бременност или тя предава инфекциозни заболявания), както и общата незрялост на системите на тялото на детето ( преждевременно раждане).

Трябва да се отбележи, че в редица случаи ниският резултат по Apgar изисква спешни мерки и преместване на малък човек в интензивното отделение..

Какво означава 4-7 точки?

Резултатът на Apgar от 4-7 точки е, макар и не висок, но приемлив. Дете, което е получило такава оценка, по правило има умерени до леки нарушения в здравето, обикновено подлежащи на медикаментозно лечение.

Въпреки редица дисфункции, които изискват корекция, последиците от такова състояние на бебето при раждането, в бъдещия му живот, в по-голямата част от случаите не се наблюдават.

Което означава 8-10 точки?

8-10 точки, получени в резултат на сумиране на показатели за всички основни критерии, които са компоненти на системата Apgar, се считат за норма. Това ниво илюстрира нормалните реакции и готовността на тялото на новороденото да започне живот извън маточната среда..

Дете, получило такава оценка, не се нуждае от допълнителен преглед и наблюдение от медицински персонал и се прехвърля при майката, при условие че няма нужда да й се предоставят следродилни медицински грижи.

Прогноза

Всяка оценка по тази скала, която на пръв поглед изглежда обективна, се определя от един конкретен специалист и не може да се счита за „най-голямата истина“.

Фигурата показва декодирането на скалата на Apgar.

Ето защо, дори когато детето получи нисък резултат по Apgar при раждането си, майката трябва да помни, че спазването на препоръките на специалистите, както и безусловната любов към собственото си дете, може коренно да коригира ситуацията..

Медицинският персонал на родилните болници е адекватно оборудван да наблюдава и влияе положително на отклоненията в състоянието на детето при раждането. Освобождавайки майката и новороденото след раждане от институцията, лекарите ще направят подходящи прогнози за по-нататъшното развитие и здравето на бебето, а също така ще дадат препоръки на родителите във всеки конкретен случай..

Скала на Apgar в примери

За да формират подробно разбиране за състоянието на новороденото, препоръчително е родителите да се запознаят с примери за оценки на Apgar и тяхното декодиране:

 • 0/2, 1/2, 2/2, 2/3, 3/3 - състоянието на детето в този случай се счита за критично и изисква незабавна спешна медицинска помощ;
 • 3/4, 4/4, 4/5, 5/6, 6/6 - здравето на бебето с такива оценки е нестабилно и изисква внимателно наблюдение от неонатолози и педиатри, не само през първите няколко часа от живота, но и през целия първи месец;
 • 5/7, 6/7, 7/8, 8/8 - след като получи такива оценки, бебето може да се счита за относително здраво, но най-често то има обща слабост и изтощение на организма като цяло, което налага необходимостта лекарите да следят състоянието му през първата дни след раждането;
 • 8/9, 9/9, 9/10, 10/10 са показатели, характерни за абсолютно здрави деца, които не се нуждаят от специфични грижи и наблюдение от медицински персонал.

Скалата на Apgar, която се използва за оценка на състоянието на новородените в продължение на много години, е единственият, относително обективен метод за бързо определяне на необходимостта от реанимационни мерки за бебе..

След внимателно проучване на горната информация родителите ще могат да разберат как експертите оценяват здравето на детето, използвайки тази система, както и дали си струва да се притеснявате от броя на резултатите по Апгар, изразени от лекарите..

Нюанси и характеристики на преброяването по скалата на Apgar

Скала на Апгар - система за бърза оценка на състоянието на новородено дете.

В родилния дом лекарят, заедно с ръста и теглото на бебето, предписва показатели по скалата на Apgar.

За повечето майки тези цифри не означават нищо, но са важни за бебето, педиатър и здравен посетител..

Какво е толкова важно за тези числа? Нека да разберем.

 1. Описание на метода
 2. Как се изчисляват точките? Показатели и оценка на състоянието на новороденото
 3. Честота на дишане
 4. Сърдечен ритъм
 5. Мускулен тонус
 6. Рефлекси
 7. Цвят на кожата
 8. Какво се счита за норма?
 9. Вагинално раждане
 10. След цезарово сечение
 11. За недоносени бебета
 12. Обяснение в таблицата. Какво означават следните точки?
 13. Последици от ниските нива
 14. Полезно видео

Описание на метода

Скалата на Apgar (APGAR) е таблица, която изброява 5 жизненоважни признака на новородено:

 1. A (външен вид) - цвят на кожата;
 2. P (puls) - пулс (пулс);
 3. G (гримаса) - рефлекторна възбудимост на бебето (гримаси, кихане, кашляне, писъци);
 4. А (активност) - мускулен тонус на новороденото (колко активни са движенията);
 5. R (дишане) - естеството на дишането (присъствието и интензивността на дишането, силата на плача).

Благодарение на тези данни медицинският персонал може бързо да установи необходимостта от спешна медицинска помощ и допълнителни условия за пристигането на бебето (в отделението с майката, в кутията или интензивното отделение).

Справка! Вирджиния Апгар, американски анестезиолог и неонатолог, се счита за създател на този метод. През 1952 г. на 27-ия годишен конгрес на анестезиолозите докторът-почетник въвежда системата и получава одобрението на медицинската общност..

Методът се оказа прост, удобен и разбираем, поради което бързо стана популярен в акушерската практика. В днешно време скалата се използва от стотици и хиляди лекари в различни части на света, включително в Русия..

Нашата местна медицина започна да използва скалата на Апгар още през съветските времена.

Как се изчисляват точките? Показатели и оценка на състоянието на новороденото

Всеки показател по скалата на Apgar се оценява в точки от 0 до 2.

В същото време 0 точки са показател за пълното отсъствие на функция,

1 точка - бебето е родено със слаба проява, а 2 означава ярка проява на знака.

Точките се добавят и резултатът е между 0 и 10.

Нека разгледаме по-отблизо всеки индикатор по скалата на Apgar.

Честота на дишане

 • Според средните статистически данни новороденото прави около 40-50 дихателни движения в минута, т.е. бебето вдишва и издишва на около 1,2 секунди. Освен това мъничкият мъж силно и звучно съобщава за появата си на света, издавайки звучен вик. В тази ситуация бебето ще получи максимум 2 точки..
 • Ако плачът на бебето наподобява слаб и плитък стон и дишането е бавно или неравномерно, тогава такова бебе ще бъде оценено от лекар в 1 точка.
 • Без дъх и писъци е 0.

Сърдечен ритъм

 • Когато оценява този показател, педиатърът слуша сърдечния ритъм на новороденото. Сърцето на троха бие до 140 удара в минута, така че пулсът над 100 удара се счита за норма и се оценява на 2 точки.
 • Сърдечен ритъм под 100 - 1 точка.
 • Единични удари или пълно отсъствие на пулс - 0 точки.

Мускулен тонус

 • Всички новородени бебета имат повишен мускулен тонус, именно поради него, след раждането бебетата са в поза, наподобяваща ембрион: брадичката е наклонена към гърдите, ръцете са свити в лактите, а краката са прибрани и свити в коленете и тазобедрените стави. Дланите са стиснати в юмруци. Движенията на бебето са излишни и донякъде хаотични. Обикновено прави кратки, но чести удари по ръцете и потрепвания на краката. В този случай бебето получава 2 точки..
 • Ако движенията са редки, мудни и ръцете и краката са леко свити, тогава ще има 1 точка.

Забележка! Струва си да се отбележи, че слабият мускулен тонус не е индикатор за някакво сериозно заболяване, индикаторът може да се нормализира възможно най-скоро.

 • Слабите движения или пълното им отсъствие е равно на 0.

Рефлекси

 • Друг важен показател за жизнеността на новороденото. Рефлексите „принуждават“ бебето да направи първия плач и вдишване, а след това позволяват на бебето да се насити с майчиното мляко (смучещ рефлекс). Ако вродените рефлекси са напълно проявени, педиатърът ще даде най-високата оценка - 2.
 • Ако рефлекторната възбудимост се проявява несигурно, слабо или единично, тогава бебето ще получи 1 точка.
 • И при пълно отсъствие на рефлекси - 0 точки.

Цвят на кожата

 • Кожата на бебето варира от бледо розово до горещо розово, това се счита за нормално. Бебетата с този руж ще получат 2 точки. При новородено с различен цвят на кожата (например негроидната или монголоидната раса) се изследват бялото на очите, устните, изследва се цветът на лигавиците на устната кухина, долните повърхности на дланите, краката и се дава оценка въз основа на резултатите..
 • Ако бебето има цианоза на крайниците, лицето или кожата по-близо до червено, тогава се дава 1 точка.
 • Цялото тяло е равномерно цианотично или бледо, 0 точки чакат бебето.

Какво се счита за норма?

Познавайки прогнозните показатели, можете да изчислите резултатите на новороденото и да разберете състоянието му. Остава само да разберем колко точки се считат за норма? И различават ли се цифрите за естествено раждане, цезарово сечение и в случаите на недоносени бебета?

Вагинално раждане

В Руската федерация показателите в диапазона от 7/7 до 10 точки се считат за норма.

След цезарово сечение

След цезарово сечение (операция, при която новородено се отстранява чрез разрез в матката), нормата е 7/8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10, 10.

За недоносени бебета

Скалата за недоносени бебета варира от 6/7 до желаните 10.

Медицинската общност е съгласна, че при същите условия на бременност новородените, родени чрез цезарово сечение, могат да имат малко по-висок резултат.

Това се дължи на факта, че не е трябвало да понасят стреса, свързан с преминаването през родовия канал..

Въпреки това, няма значителна разлика между честотата при новородени, родени по вагинален път и чрез цезарово сечение..

Нормата за незрели новородени, както се вижда от фигурите, е малко по-ниска, отколкото за доносени бебета. В този случай 6/7 е приемлив резултат. Детето, разбира се, се нуждае от постоянен надзор и грижи, но нищо не застрашава живота и здравето му. Въпреки че в чужбина за недоносени бебета числата 6/6 и дори 5/6 се считат за норма. Европейските лекари са по-лоялни към показателите по скалата на Апгар.

Важно! Усложнения по време на раждането, като продължително или преждевременно раждане, предлежание, остра хипоксия или фетална асфиксия, могат да повлияят неблагоприятно на работата.

Обяснение в таблицата. Какво означават следните точки?

Максималният брой точки се счита за най-доброто представяне.

В чужбина лекарите не са „алчни“ и често дават така желаните 10. Руските лекари рядко дават най-високата оценка, тъй като системата за оценяване е много субективна.

Новороденото бебе все още не е добре приспособено към суровите условия на нашия свят. Здравето му е като стъклена топка, която лесно се чупи и не може да се поправи..

Бебето е изпитвало силен стрес (преминаване през родовия канал, спад на температурата, налягане и др.), Диша самостоятелно, смуче гърдата, изпитва дискомфорт при контакт на кожата с чужди предмети.

Следователно, в местната медицина те често се „презастраховат“ и дават оценка малко под 10, дори и за най-розовия бузен и силен мъник.

10 точки

Справка! Децата, които не са получили максималния резултат, се проверяват отново, 5 минути след раждането. Картите им съдържат 2 числа, разделени с наклонена черта (наклонена черта), например ¾, 5/6 или 7/7. Ако вторият резултат е по-висок от първия (например 4/5), тогава има положителна тенденция; ако номерата са еднакви (3/3), тогава състоянието на бебето е непроменено.

Оптимална оценка на бебето. Тези цифри показват, че новороденото е в добро състояние и че периодът на ранна адаптация на бебето върви добре..

Такива бебета не се нуждаят от непрекъснат медицински контрол. персонал, те се нуждаят от достойни грижи, любов и внимание от майка си.

Здравето на бебето се оценява като задоволително. С други думи, има отклонения от нормата, например, новороденото има цианоза или първият плач е слаб.

В такива случаи може да се наложи прочистване на дихателните пътища и наблюдение на медицинския персонал в следродилния период..

Родителите на такива бебета не трябва да се разстройват и да се паникьосват, тъй като при подходящи грижи тялото на детето бързо ще се възстанови и ще се доближи до нормалното.

Оценката на състоянието е под средното, т.е. няколко показателя по скалата на Апгар бяха слаби или липсваха изобщо. Резултати като тези се считат за незадоволителни..

Такова бебе се нуждае от спешна медицинска помощ. Обикновено при такива числа новороденото се оценява няколко пъти (5, 10, 15 минути след раждането, а понякога дори 20).

Въз основа на получения коефициент, съветът на лекарите решава какви мерки са необходими за подобряване на състоянието на бебето - провеждане на реанимационни мерки и други медицински процедури.

9/10, 9/9, 8/9, 8/8, 7/8, 7/7
от 6/7 до 5/5
4/5, 4/4, ¾, 3/3

Струва си да се каже, че тези цифри обикновено се намират в картите на недоносени бебета. Такива бебета могат да имат слаби бели дробове, слабо развити рефлекси или изключително ниско тегло, тялото им не е узряло и не е било готово за такава стресова ситуация.

Внимание! Новородените с номера 3-4 се нуждаят от внимателно медицинско наблюдение, не само през първите дни от живота, но и през следващите седмици след раждането (най-често 1-2 седмици, в редки случаи патронажът се удължава с още 1 седмица). През този период от време се оценява физическото състояние на новороденото, извършват се редица изследвания и процедури.

Критични числа. Животът на новороденото е застрашен и той се нуждае от спешна реанимация.

Жизненоважните показатели са изключително ниски, в такива случаи всяка минута закъснение може да коства живота на бебето. Обикновено екипът от лекари веднага започва реанимация.

При тези показатели оценката на състоянието на новороденото се извършва на 1 и 5 минути.

2/3, 2/2, ½, 1/1, 0/2 и 0/1

Много лекари отбелязват, че след 5 минути пулсът на трохите зачестява, дишането се нормализира и кожата придобива нормален цвят. Децата стават все по-активни. Подобряват се рефлексите и отговорите на дразнителите. Но въпреки напредъка, такива бебета постоянно се нуждаят от медицинска помощ и особено през първия ден, отблизо..

В бъдеще такова бебе се нуждае от цялостен, подробен преглед и внимателно наблюдение на тесни специалисти (невролог, хирург и др.) В динамика, тъй като има голяма вероятност от усложнения.

Последици от ниските нива

Ниските показатели показват значително отклонение от нормата и лоша адаптация на бебето към външната среда.

Такива цифри могат да провокират:

 • асфиксия (задушаване);
 • остра или хронична хипоксия (липса на кислород);
 • недоносеност (бебе, родено преди 37 седмица от бременността, с тегло под 2,5 кг.);
 • последица от родова травма (увреждане на меките тъкани, костната система или вътрешните органи);
 • вътрематочна инфекция (патологични процеси и заболявания, причинени от инфекция на плода);
 • несъвместимост на майчината кръв и плода (резус-конфликт).

Лекарите казват, че лишаването от кислород причинява тежка вреда на бебето, т.е. асфиксия и хипоксия. В този случай новородените са цианотични, техният вик наподобява стон. В изключително тежки случаи изобщо няма плач. Бебето е мудно или неподвижно.

Каква е опасността? Продължителната липса на необходимото количество кислород може да причини нарушено развитие на бебето в бъдеще, да провокира неврологични заболявания:

 • синдром на повишен рефлекс и нервна възбудимост;
 • конвулсивен синдром;
 • епилепсия;
 • хидроцефалия (воднянка на мозъка).

Хлапето ще бъде хленчещо и неспокойно. Възможно липса на апетит, летаргия или обратно, прекомерна възбудимост.

Такива нарушения изискват наблюдение от тесни специалисти и своевременно вземане на мерки, например, лечение на наркотици.

Раждането при раждане може да провокира:

 • детска церебрална парализа (церебрална парализа);
 • вегето-съдова дистония (VVD);
 • хипертония;
 • двигателно увреждане.

Бебетата с такива нарушения, както в предишния случай, са неспокойни и хленчещи. Те се нуждаят от компетентна грижа и квалифицирана медицинска помощ.

Последиците от вътрематочната инфекция са доста непредсказуеми. Възможни са проблеми със слуха, различни заболявания на вътрешните органи, за съжаление, мъртво раждане е възможно. Тук също не можете без специалисти..

Полезно видео

Препоръчваме също да гледате допълнително видео по тази тема:

Всяка ситуация е индивидуална, много зависи от оборудването на лечебното заведение, квалификацията на персонала, готовността на родителите за затруднения и способността им да организират правилните грижи. Също така е важно да се спазват всички без изключение препоръките на педиатрите.

При такива условия дори най-ужасната диагноза може да бъде само колона в медицинската карта. В допълнение, съвременната педиатрия, неонатология, акушерство се развиват в интензивна прогресия и следователно лекарите имат все повече и повече нови начини за организиране на квалифицирани грижи за майки и деца..

Струва си да повторим още веднъж, че скалата на Apgar е субективна система за оценка на жизнеспособността на бебето, която лекарите трябва да помогнат незабавно и да подобрят състоянието на бебето в определен момент - в първите минути от живота му..

Тези цифри не се използват за прогнози, не отразяват пълната картина на здравето на детето. Те не могат да служат като ориентир за детското развитие, така че родителите с ниски показатели не трябва да се отчайват. Всичко във вашите ръце.

Скала на Апгар: 8/8, 9/9, 7/8 точки и др..

Резултат от Apgar след 1 минута показва първоначалното състояние на новороденото, показва онези деца, които се нуждаят от повече внимание, а резултат от 5 минути показва ефективността. Следователно оценките на Апгар винаги са две, например 8/8 точки. При повечето новородени състоянието 1 минута след раждането по скалата на Апгар се оценява на 7-8 точки, след 5 минути общото състояние на тези новородени отговаря на 8-10 точки, което е прогностично благоприятно. Ако майката разбере, че на бебето й са „дадени“ 8 точки, тогава тя много се разстройва.

Първият тест, който новородените правят (и повечето с добри показатели), е оценката на състоянието на детето по скалата на Apgar. Тестът е предложен през 1952 г. от американския анестезиолог Вирджиния Апгар. Резултатът, записан една минута след раждането и записан отново след 5 минути, отразява общото състояние на новороденото и се основава на наблюдения в пет точки. Децата, които са отбелязали точки между 7 и 10, се считат за добри или отлични и обикновено се нуждаят само от рутинни грижи; тези, които са набрали от 4 до 6 точки, са в задоволително състояние и може да се нуждаят само от някои реанимационни процедури; а тези с резултат по-малък от 4 се нуждаят от незабавна помощ, за да спасят живота си. По едно време се смяташе, че децата, чиито резултати остават ниски 5 минути след раждането, са обречени да имат неврологични проблеми в бъдеще, но скорошни проучвания показват, че повечето от тези деца растат нормални и напълно здрави..

Резултат по Апгар.

За да се открие хипоксия и да се определи нейната степен, новородените деца обикновено се оценяват с помощта на скалата на Apgar (виж таблицата по-долу). Оценката се извършва на 1-5 минути от живота според 5 клинични признака, всеки от които се оценява от 0 до 2 точки. Максималното количество е 10, минималното е 0. Резултатът от 1 до 4 точки показва тежка хипоксия, а 5-6 - за лека. Резултат от 7 до 10 показва задоволително състояние.

Трябва да се подчертае, че оценката по скалата на Apgar едностранно характеризира състоянието на новородените деца. Тя посочва наличието или отсъствието на състояние на хипоксия към момента на раждането. Ако ниските показатели по скалата на Apgar ориентират лекаря към антихипоксична терапия, включително интензивно лечение, резултат от 7-9 точки не гарантира пълно благополучие. Няколко часа след раждането може да настъпи влошаване поради синдрома на дихателни нарушения или друга патология.

Таблица на скалата на Apgar

Оценка на състоянието на новородено дете през първата минута от живота

Признаци0 точки1 точка2 точки
ПулсОтсъстващПо-малко от 100 удара в минутаПовече от 100 удара в минута
ДъхОтсъстващБавно, неправилноДобре, плачи
Мускулен тонусСлабаОгъва ръце и кракаАктивно се движи
Рефлекси (реакция на катетър в носа)ОтсъстващГримасиКиха, кашля, отблъсква
Цвят на кожатаСинкаво, бледоНормални, но синкави ръце и кракаНормално в тялото

Оценка на резултатите от теста по скалата на Apgar

Това тестване обикновено се прави в първата до петата минута след раждането на бебето и може да се повтори по-късно, ако резултатите са ниски..

Резултат под 3 показва критично състояние на новороденото, повече от 7 се счита за добро състояние (нормално).

Резултатът по Apgar е разработен за медицински сестри, за да определи кои деца се нуждаят от по-внимателно наблюдение..

Дете, което е спечелило 5 точки, се нуждае от по-внимателно наблюдение, отколкото дете, което е спечелило 7-10 точки.

Дете, което получи по скала от 5-6 точки минута след раждането, но след пет минути увеличи показателя си на 7-10, отива в категорията на децата, за които не можете да се притеснявате.

Дете, което е започнало живота с пет точки по скалата на Апгар и е останало със същите 5 точки 5 минути след раждането (5-5 точки), се нуждае от по-внимателно наблюдение. Перфектните 10 точки са рядкост.

Контролът на всички показатели се извършва в първата минута след раждането, след това в петата минута от живота.

В някои случаи, особено при ниски нива, оценката на Apgar се определя дори на 10-ата минута от живота. Бебетата след цезарово сечение са по-склонни да имат тенденция да постигат по-високи резултати по скалата на Apgar, тъй като не им е трудно да преминат през родовия канал.

На майката и роднините, като правило, се казват две числа, например 8-9 или 9-9 точки по скалата на Apgar показват, че състоянието на детето е добро веднага след раждането.

Ето примери за това как се тълкуват оценките на Апгар

3-3 точки - критично състояние на детето

5-6 точки и под - под средното - изисква внимателно наблюдение.

6-7, 7-8 точки средно - не изисква внимателно наблюдение

8-8 точки над средното.

8-9, 9-9, 9-10 точки - добре

10-10 точки - перфектно (не съществува!)

Скала на Апгар за новородени

Скала на Апгар за новородени. Това е система за първа оценка на здравето на новородено бебе. Лекарите провеждат такава оценка в първите минути от живота. Първият резултат по Apgar се дава в първата минута след раждането. Втората оценка се дава за 5 минути. В резултат резултатът на Apgar се състои от две числа, които лекарят задава при преглед на новородено.

Резултатът по Apgar позволява на лекаря да определи дали новороденото се нуждае от специални грижи. Но освен лекаря, важно е и майката да знае всичко за здравето на детето си. В тази статия ще ви разкажем как да дешифрирате скалата на Апгар, какво означават скалните точки за новородени..

Системата за оценка на състоянието на новороденото представлява таблица, в която са включени пет основни критерия за здраве, като всеки от тях е от 0 до 2 точки. Сумата от точки по скалата на Apgar може да варира от 0 до 10 точки. Нека разгледаме основните критерии на скалата на Apgar.

Критерии за скалата на Apgar

Основните критерии за състоянието и функционирането на тялото на детето, според които се дават точки:

 1. Сърдечна честота (HR) - пребройте сърдечната честота за минута. При новородените сърцето работи по-усилено, отколкото при възрастните, така че в идеалния случай резултатът трябва да бъде 120-140 удара в минута.
 2. Дишане - определя се наличието на дишане и неговата интензивност. Обикновено новороденото прави 40-45 вдишвания в минута, придружени от пронизителен вик. При нередовно и бавно дишане високи резултати (9,10 точки) не дават.
 3. Мускулен тонус - оценява се от интензивността на двигателната активност на новороденото. Колкото по-активно новороденото се извива с крака и ръце, толкова по-висок е резултатът на Apgar.
 4. Рефлекси на новородено - оценява се наличието на безусловни рефлекси при новородено (смучене, преглъщане, хващане и др.). Но основните рефлекси са крещенето и вдишването. Ако детето крещи силно, кихането прочиства гърлото - това е добре! Ако бебето смуче гърдите на майката и пръстите на ръцете са здраво стиснати в юмруци - това също е много добре! Има и други безусловни рефлекси, които се оценяват от лекаря (прочетете повече ТУК)
 5. Цвят на кожата - оценява се цвета на кожата на детето, като се обръща специално внимание на дланите, стъпалата, устните и устната лигавица. С розов цвят на кожата (от светъл до червеникав) се оценява на 2 точки, ако се забележи цианоза на кожата - 1, бледност на кожата със синкав оттенък - оценка 0.

Скала на Апгар: таблица

Всеки критерий се оценява, точките се сумират.

Резултати на Апгар

Скалата за оценка на първичното състояние на новородените е разработена от американец, анестезиолог Вирджиния Апгар. Скалата на Apgar е въведена на практика през 1952 година. Оттогава всички новородени имат своя лична оценка при раждането..

Естествено, колкото повече точки по скалата на Apgar получи новороденото, толкова по-добре. Най-добрият общ резултат е 9 и 10 точки. Как да дешифрирам резултатите от Апгар?

Декодиране на точки по скалата на Apgar

Както вече писахме, оценката на състоянието на детето по скалата на Апгар се извършва два пъти: на първата и петата минута след раждането. Най-често вторият клас е с 1-2 точки по-висок от първия клас. Това се случва, защото детето малко е свикнало, адаптирало се е към новите условия за себе си..

0 точки по скалата на Apgar

Ако на детето са дадени 0 точки, то детето е родено мъртво.

1 точка, 2 точки по скалата на Apgar

При оценяване на 1-2 точки състоянието на детето се счита за изключително тежко. Има заплаха за живота на новородено.

3 точки по скалата на Apgar

Състоянието на детето, оценено на три точки за 5 минути, е критично състояние. Вашето бебе се нуждае от реанимация или друга спешна медицинска помощ

4 точки по скалата на Apgar

Ако детето е получило оценка от 4 точки при раждането, тогава състоянието на детето се счита за тежко. Новороденото се нуждае от постоянно наблюдение от лекари.

5 точки на Апгар

Пет точки е под средното ниво. Състоянието на детето изисква медицинско наблюдение в продължение на поне 5-7 дни. Медицинска помощ се предоставя според ситуацията на прегледите.

6 точки на Апгар

С показатели от 6 и 7 точки лекарите провеждат допълнителни последващи прегледи на всеки 5 минути в продължение на 20 минути и наблюдават динамиката на промените. В това състояние детето може да се нуждае от помощ за детето по всяко време (т.е. прегледите се извършват на 5-та, 10-та, 15-та, 20-та минута от живота на детето).

7 точки на Апгар

На първата минута оценка на Апгар от 7 се характеризира като „без видими патологии“, но по-добра от 8, 9 или 10.

8 точки по скалата на Apgar

Ако детето е получило 8 точки дори на 5-ата минута, това се счита за максимална норма и детето се предава на майката.

9 точки по скалата на Apgar

Девет точки при раждането са много добър показател. Няма за какво да се притеснявате, тъй като бебето се чувства чудесно!

10 точки по скалата на Apgar

Индикаторът от 10 точки на Апгар на 1-ата минута е изключително рядък. Десет точки на Apgar през петата минута казват, че здравето на детето е перфектно!

10/10 точки - не се срещат на практика.

Диаграма за оценка на новороденото

Резултати на Апгар

Според таблицата можем да заключим: ако детето е получило 7, 8, 9, 10 точки по скалата на Apgar в първата минута на раждането и 8, 9, 10 точки в петата минута, тогава това е добре. С 7/8, 8/8, 8/9, 9/9, 9/10 или 10/10 точки, не бива да се притеснявате, здравословното състояние е в перфектен ред.

Резултатите по скалата на Apgar от 5/7, 6/7 и 7/7 точки не са показател за наличието на патология при дете. Тези оценки също не показват сериозно увреждане или увреждане. Тези точки показват наличието на определени проблеми. Кои - лекарят ще ви каже за това. Освен това оценките от 5 до 7 точки изискват повишено внимание към детето. Вашето дете най-вероятно ще се нуждае от допълнително тестване.

Но при недоносените бебета оценката на критериите е по-ниска, отколкото при доносените бебета, така че общият резултат от 6 или 7 е добър резултат за тях..

Когато оценява 5-6 точки, детето се нуждае от внимателно наблюдение от лекари и често се изискват специални мерки за лечение. След изписването детето се изпраща за преглед при невролог.

При оценка под 5 точки състоянието се оценява като тежко, настъпва хипоксия. Най-често новороденото се нуждае от реанимация. Такива деца се прехвърлят в болница и не се изписват до постоянно подобрение в състоянието им до оценка от 7 точки по скалата на Apgar.

Ниският краен резултат (до 5 точки) е повод за безпокойство за майките и лекарите. Но средният резултат по скалата на Apgar от 5 до 7 точки не трябва да води до паника - точно такива деца се нуждаят от допълнителен преглед от невролог и други специалисти. Този показател е важен само в родилния дом и за областния педиатър.

Прочетете също:

Ясно е, че всяка майка иска да чуе за резултат от 9 или 10 точки по тази скала. Не е необходимо обаче да си хабите нервите, по-добре е да се грижите за бебето си.!
В бъдеще тази оценка, при подходящи грижи, няма да повлияе по никакъв начин на здравето на детето.!

Здраве на вас и вашите деца! Наталия Белокопитова.

Резултати за новородено и Апгар: най-важните числа

Дишане, рефлекси, сърдечен ритъм - когато е необходима реанимация.

През 1952 г. американският анестезиолог Вирджиния Апгар представи официално система за оценка на състоянието на новороденото в първите минути от живота на конгрес на анестезиолозите. Оттогава здравето на новороденото се оценява по пет показателя: дишане, сърдечен ритъм, мускулен тонус, рефлекси и цвят на кожата..

Точкуване по скалата на Апгар

Новороденото бебе се изследва и му се дават 0, 1 или 2 точки за всеки от признаците. Резултат от 2 точки в родилната зала се счита за най-висок и означава, че знакът се произнася ясно, 1 точка е слабо изразена, 0 точки - няма знак. При най-добрите условия общият резултат е 10. Преброяването на точки се извършва два пъти: през първата и петата минута от живота. Следователно резултатите на Апгар винаги са два, например 8/9 точки. Много рядко бебетата печелят 10 точки през първата минута от живота..

Децата, които са постигнали резултат между 7 и 10 се считат за добри или отлични и обикновено се нуждаят само от рутинни грижи. Тези, които са отбелязали от 4 до 6, са в задоволително състояние и може да се нуждаят само от някои реанимационни процедури. Необходима е незабавна реанимация за спасяване на животи за тези с резултат под 4.

Показатели за оценка на състоянието на новороденото

Сега нека се спрем по-подробно на самите признаци, по които се оценява бебето при и с лошо представяне - и на минута живот.

Работата на сърцето. При новородено сърцето бие много често, като достига до удари в минута. Следователно сърдечната честота над 100 на минута се оценява на 2 точки. Ако бебето изпитва недостиг на кислород в пренаталния период или по време на раждането, тогава заедно с промяна в други показатели, сърдечната честота се забавя. Съответно, пулсът под 100 удара в минута се оценява на 1 точка, отсъствието на пулсова вълна - 0 точки.

Честота на дишане. Бебето може да изпълнява до дихателни движения в минута, тоест вдишва и издишва почти всяка секунда. Освен това бебето силно информира света за външния си вид. Това се оценява на максимум - 2 точки. Ако гласът на новороденото е по-скоро като стенание, а не на победен вик, ако дишането му е бавно, трудно и нередовно, тогава детето ще получи 1 точка. Липса на дишане и писъци - 0 точки.

Мускулен тонус. Обикновено всички новородени имат повишен мускулен тонус на флексора. Ето защо те са в определена позиция: главата е приведена към гърдите, ръцете са стиснати в юмруци, ръцете са свити в лактите, а краката са в коленните и тазобедрените стави, в позицията отстрани главата е леко отхвърлена назад. В същото време движенията на бебето са излишни, некоординирани и хаотични. Той може да дръпне крака и да размаха ръцете си напълно не в тон - въпреки това, точно такова поведение заслужава най-висок резултат. Ако крайниците на детето са само леко свити, а движенията са мудни и редки, за това се дава 1 точка. Липса на активни движения и слаб мускулен тонус - 0 точки.

Рефлекси. Най-важните безусловни рефлекси започват да функционират при децата веднага след раждането. Първият вик и първият дъх са рефлексивни. Рефлексите за смучене и преглъщане позволяват на бебето да се насити с кърма. Най-вече родителите са поразени от рефлексите на ходене и пълзене: бебето се поставя на корема, бута се под петите и новороденото бебе преодолява разстояние от няколко десетки сантиметра; и поставен (с опора под мишниците) на равна повърхност, изглежда изпълнява командата "по-широка стъпка!" Ако всички тези вродени рефлекси са напълно проявени, малкият човек определено заслужава още 2 точки. Ако рефлексите изглеждат несигурни дори след подканване, той няма да получи повече от 1. А пълното им отсъствие изобщо не носи точки..

Цвят на кожата. Цветът на кожата на новороденото варира от бледо до ярко розово, което се оценява на 2 точки. При бебета с различен цвят на кожата (напр. Мулати) се изследват бялото на очите, цветът на лигавиците на устата, устните, дланите и долните повърхности на краката. Децата, родени чрез цезарово сечение, най-често не изпитват затруднения при преминаването на родовия канал, така че цветът на кожата им обикновено е по-добър и на тази база печелят 2 точки. Ако бебето има цианоза на ръцете и краката, тогава се дава 1 точка. При равномерно блед или синкав цвят на кожата се дават 0 точки.

0 точки1 точка2 точки
ПулсОтсъстващПо-малко от 100 удара в минутаПовече от 100 удара в минута
ДъхОтсъстващБавно, неправилноДобре, плачи
Мускулен тонусСлабаОгъва ръце и кракаАктивно се движи
РефлексиОтсъстващСлабо изразенаСа наречени
Цвят на кожатаСинкаво, бледоНормални, но синкави ръце и кракаНормално в тялото

Обективна субективност

По принцип тази оценка, въпреки факта, че е зададена според доста обективни показатели, е много субективна за прогнозиране на бъдещото състояние на детското тяло. Невъзможно е да се каже недвусмислено, че бебе, което е получило 10 точки по скалата на Apgar, е по-здравословно от това, което е получило само 7 точки. Това означава само, че в първия случай новороденото диша нормално, има розова кожа и лигавици, крещи достатъчно силно, има добре изразени рефлекси. И във втория случай един или два признака са по-слабо изразени: например, бебето може да не крещи твърде силно или да има признаци на цианоза (цианоза на кожата).

Резултатите, получени от бебето при раждането по скалата на Apgar, изглеждат по следния начин:

ТочкиРезултат
Оптимално, норма
Леки отклонения в здравето
Средни отклонения в здравето
Тежки отклонения в здравето

Ниският резултат по тази скала може да бъде свързан както с еднократна ситуация при раждане (остра хипоксия или асфиксия), така и с хронично състояние на бебето (хронична хипоксия), както и с общата му физиологична незрялост (например в случай на недоносеност).

Най-честата причина за нисък резултат по скалата на Апгар е именно хипоксията - патологично състояние, свързано с недостига на кислород на детето по време на бременност и раждане. По-рядко, с нисък резултат по скалата на Апгар, детето показва признаци на физиологична незрялост: летаргия, пасивност, намален мускулен тонус, подозрително спокойствие на бебето, което не реагира на мръсна пелена, спи дълго време и рядко се нуждае от храна.

С нисък резултат по скалата на Апгар в минута от живота на бебето, изключително важна е положителната динамика - увеличение с 2 или повече точки на минута живот. В този случай с висока степен на вероятност можем да говорим за благоприятна прогноза. Дете с ниска степен изисква специално внимание от лекарите не само в родилния дом: може да се нуждае от определено лечение и последващо медицинско наблюдение от местен педиатър.

Резултатът по Апгар - и нисък, и висок - не е диагноза, не е изречение, нито печат за брак, нито знак за качество на дете. Това е сигнал за акушер-неонатолога за обема на извършваните дейности в родилната зала и необходимостта от реанимация. След това се извършват допълнителни изследвания: клинични кръвни изследвания, изследвания на урина, изследване за вътрематочни инфекции, ултразвукова диагностика, невросонография - и се разработва план за по-нататъшно медицинско наблюдение, лечение и рехабилитация..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.