Бременността не е болест. Следователно само по себе си тя не може да бъде противопоказание за нищо. Но състоянието на жената, нейното здраве, процесите, протичащи в тялото, могат да представляват голям риск в определени ситуации. Сред тях са самолетни полети..

Потенциални рискове при полет по време на бременност:

 • преждевременно раждане. Въпреки че не е научно доказано, че пътуването с въздух увеличава риска от ранна доставка. Но в ежедневната практика това се случва доста често и пациентите трябва да са наясно с липсата на възможности за реанимация на новородени на борда.
 • почти всички бременни жени са много чувствителни към промени в налягането
 • тромбоемболични усложнения (образуване на кръвен съсирек във вените на краката). За щастие това усложнение не се случва често, но е изпълнено със сериозни проблеми. Тромбозата може да се развие по време на дълъг полет, когато бременна жена седи неподвижно на едно място за дълъг период от време, не получава достатъчно течност
 • излагане на радиация. Съществува мнение, че съществува риск от излагане на радиация на прилична височина. Многобройни изследвания обаче опровергават това твърдение. Учените уверяват, че излагането на радиация в самолета изобщо не надвишава дневната доза радиация, която човек получава на земята. Но по време на бременност е по-добре да се въздържате от полети по време на изригвания на слънце.
 • намалено насищане на артериалната кръв с кислород. Но мама и неродено дете лесно понасят относителна хипоксия.
 • повишена проява на токсикоза
 • краткосрочни метаболитни нарушения
 • повишен тонус на матката
 • както и трудно предсказуеми акушерски усложнения. Като цяло вероятността от животозастрашаващи състояния за майката и плода по време на пътуване с въздух е ниска. Но трябва да вземете предвид факта, че на борда на самолета няма възможност за предоставяне на специализирана медицинска помощ..

Независимо дали отивате на почивка за почивка или сте изпратени в командировка на работа, ако сте бременна, вие сте изложени на определен риск. Дори и с отлично здраве и здраве, въздушните пътувания (особено дългите) сега не се препоръчват за вас. Но има ситуации, когато полет може да бъде абсолютно противопоказан..

Противопоказания за летене по време на бременност

 • Рискът от преждевременно раждане.
 • Различни видове анемия.
 • Отложен тромбофлебит.
 • Плацентарна аномалия.
 • Маточен тонус (и като следствие заплахата от прекъсване на бременността).
 • Тежка токсикоза през първата половина на бременността.
 • Гестоза.
 • Прееклампсия.
 • Многоплодна бременност.
 • Бременност при ин витро оплождане.
 • Грешна позиция на плода през втората половина на III триместър.
 • Други усложнения и заболявания, за които Вашият лекар смята пътуването за неприемливо.

Трябва внимателно да обмислите и претеглите всичко: колко важен или необходим е полетът, какви рискове съществуват специално за вас, възможното ниво на комфорт по време на полета или обратно. Ако решите, че си струва да летите, във всеки случай се консултирайте с Вашия лекар..

Въпреки че съвременните търговски полети не представляват никакъв риск за здравата майка и нейното неродено дете, почти всички авиокомпании не допускат жени на борда на самолета си след 32-та седмица от бременността (ако сте член на екипажа, можете да продължите да работите във въздуха само до 20-ти седмици). Във всеки случай трябва да имате със себе си медицинска карта с очакваната дата на раждане и заключение на лекар. Затова е по-добре да знаете предварително за всички правила на избраната от вас компания..

Съвременните системи за контрол на летищата имат минимално облъчване на бременни жени и не засягат плода. Но имате право да поискате лично търсене или контрол с помощта на специален сензор.

Най-безопасният период за пътуване е вторият триместър, когато тялото на жената вече се е адаптирало към новото състояние и всички основни органи на бебето вече са се оформили, а плодът не е толкова податлив на външни влияния. Освен това вероятността от спонтанно раждане през този период е най-ниска. През първия и третия триместър е по-добре да се въздържате от летене..

Вярно е, че има мнение, че полетът по никакъв начин не може да предизвика преждевременно раждане и няма противопоказания за това. По време на полет обаче трябва да се спазват някои предпазни мерки.

Общи препоръки за бременни жени по време на полет

 • Необходимо е да се консултирате за предстоящото пътуване с гинеколог, който ще ви даде определени препоръки или, ако имате някакви проблеми, ще ви посъветва да отложите пътуването.
 • В навечерието на полета не яжте храна, която провокира образуването на газове (образуваните на височина газове могат да се разширят и разтегнат стените на стомашно-чревния тракт).
 • На височина тялото ви се дехидратира, така че трябва да пиете много и често.
 • Изберете място, което е удобно за вас. Най-голямо количество свободно пространство и комфорт в самолета се осигурява от седалките в близост до пътеката зад преградата. В средата на самолета обаче е възможен по-тих полет..
 • Разхождайте се на всеки половин час, често сгъвайте и разгъвайте коленете, за да предотвратите подуване и флебит.
 • Не забравяйте да носите предпазен колан, тъй като въздушната турбуленция е непредсказуема и може да причини сериозни наранявания. Предпазният колан винаги трябва да се закопчава на нивото на таза (под корема).
 • Запасете се със специални възглавници за гърба и врата.
 • Носете удобни дрехи, които няма да ограничават движенията ви, няма да стискат корема, гърдите. Изберете дрехи, изработени от естествени материали. И също така носете със себе си нещо хладно.

Първа помощ за бременни жени, кървящи в самолета. На първо място, трябва да се опитате да намерите фелдшер сред пътниците. След това трябва да легнете бременната жена по гръб по такъв начин, че главата да е малко под нивото на краката (краката, съответно, трябва да бъдат леко повдигнати) - в това положение мозъкът получава достатъчно количество кръв за дълго време, дори при силно кървене. Източник на студ се поставя в долната част на корема на бременна жена - например бутилка замразена течност или кубчета лед в найлонов плик (който може да се намери на борда). Като спешна мярка можете да използвате плътна вагинална тампонада със стерилен тампон с превръзка. И разбира се, пилотите трябва да са наясно с форсмажорна ситуация на борда, за да извършат аварийно кацане на най-близкото летище, където специалисти ще чакат жена, готова да й окаже незабавна медицинска помощ..

Мога ли да летя със самолет по време на бременност? Благоприятни и неблагоприятни периоди за пътуване със самолет, противопоказания и възможни негативни последици

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

В днешно време въздушното пътуване се превърна в съвсем обикновено събитие, което не предизвиква силни емоции у човек на каквато и да е възраст, освен ако той не е панически да лети. Въпреки това дори такова банално събитие като пътуването със самолет поражда безпокойство и много въпроси, ако лицето, което планира да пътува в самолета, е бременна жена..

Във връзка с повишената бдителност на бременна жена спрямо собственото й състояние, от което зависи нормалното развитие на плода, тя пита за безопасността на почти всяка ежедневна дейност, включително пътуване със самолет. Нека да разгледаме възможното въздействие на въздушното пътуване върху състоянието на бременна жена и да отговорим на въпроса: „Възможно ли е да се лети по време на бременност със самолет?“

Полет по време на бременност

Въздушното пътуване по време на бременност, на всяка гестационна възраст до самото раждане, в преобладаващото мнозинство от случаите е безопасно и не причинява значителни вреди както на самата жена, така и на плода. Единствените противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност са заплахата от спонтанен аборт или преждевременно раждане, отлепване на плацентата, гестоза, кървене, анемия степен III, прееклампсия и обостряне на съществуващи хронични заболявания. При липса на тези противопоказания, бременна жена може свободно да лети на самолет по всяко време. Следователно, ако бременността протича нормално и жената се чувства добре, тогава тя може да лети със съвременен самолет, без да навреди на себе си и на нероденото дете..

Като цяло степента на безопасност на въздушния транспорт за всяка конкретна бременна жена зависи от състоянието на нейното здраве. Тоест всъщност безопасността на полета по време на бременност е същата като за същата, но не и бременна жена..

Понастоящем известните потенциални опасности и възможни отрицателни ефекти от въздушното пътуване върху човешкото тяло се отнасят не толкова до растежа и развитието на плода в утробата, колкото до всеки възрастен или дете, пътуващ със самолет. Това означава, че всички рискове и опасности от пътуването с въздух за бременни жени са абсолютно същите като за небременните жени, мъжете и децата. По този начин основните рискове от пътуването със самолет се считат за „синдром на пътуването в икономична класа“, повишен риск от тромбоемболия, изсушаване на лигавиците на УНГ-органите, инфекция с инфекции, предавани по въздуха капчици поради натрупването на голям брой хора в кабината и т.н..

Всички съществуващи относителни рискове от пътуването със самолет обаче могат да бъдат сведени до почти нула, като се следват прости правила за поведение през целия полет, които ще разгледаме отделно..

По този начин можем да заключим, че здрава жена, чиято бременност протича нормално (без усложнения), може безопасно да лети със самолет, следвайки прости правила, насочени към минимизиране на рисковете, когато е необходимо, тъй като пътуването с въздух е безопасно за нея и нероденото дете. Ако една жена има някакви усложнения на бременността, те първо трябва да бъдат елиминирани, след което, след постигане на стабилно подобрение, можете да летите по въздух, като също следвате прости правила, които минимизират рисковете и негативните ефекти от полета на самолет.

Полетни противопоказания по време на бременност

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бременните жени да избягват пътуването със самолет, ако имат следните състояния или заболявания:

 • Едноплодна бременност над 36 седмици;
 • Многоплодна бременност в продължение на 32 седмици;
 • Първите седем дни след раждането;
 • Усложнена бременност (например заплаха от спонтанен аборт, гестоза, тежка токсикоза и др.).

Тези препоръки на СЗО са доста неясни, тъй като отразяват само основните и много общи моменти, в които на бременна жена не се препоръчва да лети със самолет. Освен това те имат препоръчителен характер и не са противопоказания. От препоръките на СЗО също става ясно, че бременна жена може да лети със самолет, когато има нужда, тъй като пътуването с въздух е безопасно за нея и плода..

По-ясни противопоказания за пътуване със самолет по време на бременност дават акушер-гинеколозите от развитите страни в Европа и САЩ. И така, следните състояния при жената са абсолютни противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност:

 • Плацента превия (пълна);
 • Прееклампсия;
 • Анемия степен III (ниво на хемоглобина под 70 g / l).

Това означава, че при наличието на тези абсолютни противопоказания бременните жени при никакви обстоятелства не трябва да летят със самолет..

В допълнение към абсолютните, има относителни противопоказания за пътуване с въздух за бременни жени. При наличие на такива относителни противопоказания, жената може да лети със самолет с повишено внимание, но лекарите настоятелно препоръчват в такива случаи да се откажат от пътуването със самолет. И така, следните състояния и заболявания са посочени като относителни противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност:

 • Заплахата от преждевременно раждане;
 • Риск от спонтанен аборт;
 • Съмнение за отлепване на плацентата;
 • Анемия II степен на тежест (ниво на хемоглобина под 90 g / l, но над 70 g / l);
 • Ниско разположение на плацентата (взето под внимание само от 20-та седмица на бременността);
 • Ненормална структура на плацентата;
 • Кървави вагинални секрети на всеки етап от бременността, които настъпват 1 до 2 дни преди планирания полет;
 • Грешно положение на плода през третия триместър на бременността (от 28 до 40 седмици включително);
 • Многоплодна бременност в продължение на 24 гестационни седмици;
 • Извършване на инвазивни процедури (например амниоцентеза, хориоцентеза и др.) В рамките на 7 до 10 дни преди планирания полет;
 • Гестоза;
 • Тежка токсикоза;
 • Прекомерно повръщане;
 • Тромбофлебит, прехвърлен в миналото;
 • Неконтролиран захарен диабет;
 • Неконтролирана хипертония;
 • Истмично-цервикална недостатъчност;
 • Обостряне на хронични заболявания (например херпес, цитомегаловирусни инфекции и др.);
 • Остри инфекциозни заболявания (включително настинки, грип и др.);
 • IVF бременност;
 • Белег на матката.

Възможни отрицателни ефекти от пътуването със самолет по време на бременност

Риск от преждевременно раждане поради спадане на налягането по време на излитане, кацане и влизане в турбуленция

В много хора е вкоренено, че пътуването с въздух на всеки етап от бременността увеличава риска от преждевременно раждане. Нещо повече, този факт се обяснява с факта, че спадането на налягането, възникващо по време на излитане, кацане и турбуленция, влияе негативно на матката, причинявайки раждане.

Многогодишни практически наблюдения на полети на бременни жени на различни етапи от бременността обаче показват, че честотата на преждевременните раждания във въздуха е същата като на земята. А спада на налягането по никакъв начин не влияе върху контрактилната активност на матката. С други думи, пътуването със самолет не увеличава риска от преждевременно раждане, така че не трябва да се страхувате. И дори ако жената вече има риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане, пътуването със самолет няма да го увеличи. По този начин това мнение е мит..

За да определите риска от преждевременно раждане, можете да използвате трансвагинален ултразвук с измерване на дължината на шийката на матката. Ако шийката на матката е по-дълга от 14 см, тогава рискът от преждевременно раждане е практически нулев и можете спокойно да летите. Ако шийката на матката е по-къса от 14 см, тогава съществува риск от преждевременно раждане, степента на което трябва да бъде оценена от лекаря и да се реши дали тази жена може да лети със самолет.

Много жени не са убедени от резултатите от многогодишни практически наблюдения, защото вярват, че ако полетите не повишават риска от преждевременно раждане и не влияят негативно на бременността, авиокомпаниите няма да ги ограничават в разрешителните за полет, изисквайки сертификат от гинеколог, който показва че тази жена може да лети със самолет. Политиката на авиокомпаниите обаче няма нищо общо с въздействието на полетите върху бременността, така че това заключение е фундаментално погрешно..

Трябва да се разбере, че подобна политика на авиокомпаниите не се дължи на отрицателното въздействие на полетите върху бременността, а на желанието да се сведе до минимум вероятността от стрес за екипажа на лайнера, който те ще получат, ако пътникът започне да ражда в кабината на самолета. В крайна сметка нито пилотите, нито стюардесите са гинеколози и те не искат особено да бъдат в ситуация, в която е необходимо да се окаже помощ на родилка. Въпреки че стюардесите са научени на уменията да раждат, те не са лекари или акушерки и следователно раждащата жена е спешен случай за тях. И никой не иска да бъде в стресова ситуация, поради което авиокомпаниите просто се застраховат, като предпочитат да не се справят с подобни инциденти. Много е лесно да се направи това - да се ограничи допускането за пътуване с въздух за бременни жени, което виждаме от авиокомпаниите.

Дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия (PE)

Рискът от дълбока венозна тромбоза по време на дълги полети с продължителност над 4 часа се увеличава 3-4 пъти при всички хора, а не само при бременни жени. Тъй като обаче самата бременност вече е състояние, при което рискът от тромбоемболия и PE е повишен, пътуването с въздух утежнява този риск, увеличавайки го от 3 до 5 пъти в сравнение със здрави небременни жени. В допълнение, употребата на хормонални лекарства допълнително леко увеличава риска от тромбоза и PE. Рискът от тромбоза и PE също се увеличава с удължаване на времето, прекарано в полет. Тоест, колкото по-дълго трае полетът, толкова по-голям е рискът от тромботични усложнения. Следователно това мнение е вярно..

Трябва да се помни, че рискът от тромбоза и PE при пътуване с въздух е свързан с ниска концентрация на кислород и прекомерна сухота на въздуха в кабината на самолета, пиене на алкохол, кафе и сода, както и продължителна неподвижност. Всички тези фактори причиняват застой на кръвта в съдовете на краката и дехидратация, което води до образуването на кръвни съсиреци..

Тези повишени рискове от тромбоза и PE при бременни жени обаче могат да бъдат сведени до минимум чрез правилно поведение на полета (ходене на всеки 45 до 50 минути, често движение на краката, докато седите, носене на компресионни дрехи и др.). Ако бременна жена спазва тези правила за поведение в полет, рискът от тромбоза ще бъде значително намален. В момента Британското дружество по акушерство и гинекология разработи следните препоръки за бременни жени, чието прилагане ще намали риска от тромбоза:

 • Стегнете мускулите на подбедрицата за 5 - 10 минути на всеки час;
 • На всеки 45 - 50 минути разходка из кабината за 10 - 15 минути;
 • Пийте 500 ml течност на час (сок, тиха вода);
 • Не пийте кафе, чай, алкохол;
 • Поставете компресионни коляно в полет с превантивна степен на компресия.

Освен това, ако бременна жена има допълнителни рискови фактори за тромбоза, като тегло над 100 kg, многоплодна бременност, тромбофилия, разширени вени, тогава е необходима медицинска подготовка преди полета. Това обучение е насочено към намаляване на риска от тромбоза и РЕ по време на пътуване с въздух и се състои във въвеждането на нискомолекулни хепаринови лекарства (например Fraxiparin, Dalteparin, Enoxyparin и др.). Лекарствата се прилагат еднократно, в навечерието на предстоящия полет, в доза от 5000 единици..

Ако по някаква причина е невъзможно да се прилагат нискомолекулни хепаринови препарати, тогава те могат да бъдат заменени с прием на аспирин 75 mg веднъж дневно в деня преди и в деня на полета. Въпреки това, аспиринът за профилактика на венозна тромбоза и PE е по-малко ефективен от хепарините с ниско молекулно тегло.

Ефектът от космическата радиация

На височина над 2500 метра наистина има радиоактивно излъчване поради активността на слънцето. Факт е, че атмосферата на нашата планета забавя тези радиоактивни слънчеви изригвания, като им пречи да се ударят в земята. Следователно човек, докато е на земята, не е изложен на слънчева радиация. Но ако се издигне във въздуха на височина над 2500 метра, тогава слънчевата радиация ще го повлияе напълно, тъй като защитният ефект на атмосферата в този случай вече не е налице. По този начин, намирайки се в съвременни самолети, летящи на височина над 2500 метра (обикновено 10 000 метра), човек наистина е изложен на слънчева радиация..

Не трябва обаче да се паникьосвате, тъй като този ефект на слънчевата радиация е напълно безопасен за всички хора от всякакъв пол и възраст, включително бременни жени. Безопасността на слънчевата радиация, на която е изложена бременна жена по време на въздушен полет, се дължи на факта, че получената доза радиация е много ниска. По този начин дозата слънчева радиация, получена по време на трансатлантически полет, е 2,5 пъти по-ниска, отколкото при рентгенова снимка на гръдните органи. Следователно при рядко пътуване с въздух бременната жена е изложена на малки дози радиация, които не са опасни нито за нея, нито за плода..

Хипоксия

На голяма надморска височина въздухът е по-тънък, а концентрацията на кислород в него е относително ниска. Съответно, концентрацията на кислород в кабината на самолета също е по-ниска, отколкото във въздуха на повърхността на земята. Тази ситуация води до факта, че количеството кислород в кръвта на всеки човек, включително бременна жена, също леко намалява. Хипоксия обаче не настъпва, тъй като намаляването на кислородното налягане в кръвта причинява редица компенсаторни реакции, които осигуряват на тъканите и органите кислород2 в количествата, от които се нуждаят.

Така че, в хода на изучаването на ефекта от ниската концентрация на кислород във въздуха по време на пътуване с въздух върху тялото на бременни жени, беше разкрито, че няма признаци на хипоксия в плода (според CTG данни). Тоест, леко понижаване на концентрацията на кислород във въздуха и кръвта на жената по време на полета не води до фетална хипоксия и следователно няма отрицателен ефект върху нейното състояние. Следователно широко разпространеното убеждение, че плодът изпитва недостиг на кислород по време на пътуване с въздух, е мит..

Единствената ситуация, при която плодът може да бъде в състояние на хипоксия по време на пътуване с въздух, е наличието на анемия от степен III при бременна жена. В този случай компенсаторните механизми не са достатъчни за премахване на хипоксията поради липсата на необходимото количество хемоглобин..
Повече за хипоксията

Рамка на металотърсач при регистрация

Вибрация и треперене в полет

Дехидратация

Подуване на носа и поява на ринит, възпалено гърло и други признаци на настинка

Риск от респираторна инфекция

Внезапни акушерски усложнения

Правила за поведение на бременни жени по време на пътуване с въздух

Най-благоприятните периоди на бременност за пътуване с въздух

Най-благоприятният и безопасен период за пътуване с въздух е вторият триместър на бременността, т.е. от 14 до 27 гестационна седмица включително. През този период симптомите на токсикоза вече са приключили, коремът е все още относително малък и заплахата от преждевременно раждане е минимална. Затова на жените се препоръчва да планират полети през втория триместър на бременността..

Освен благоприятни, има и неблагоприятни периоди за пътуване със самолет, през които полетът е най-опасен за бременна жена. Такива неблагоприятни периоди за пътуване със самолет и всъщност за всякакви други активни действия включват следното:

 • От 3 до 7 седмици от бременността;
 • От 9 до 12 седмици от бременността;
 • От 18 до 22 седмици от бременността;
 • Всеки период от следващата менструация, която би настъпила, ако нямаше бременност.

През тези опасни и неблагоприятни периоди се препоръчва да се въздържате от пътуване със самолет.

Полети на различни етапи от бременността

Ранен полет (1, 2, 3 и 4 седмици от бременността)

Полет през първия триместър (5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 седмици от бременността)

Полет през 2-ри триместър (13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 седмици от бременността)

Полет през 3-ти триместър (28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 седмици от бременността)

Различни разпоредби на авиокомпаниите за превоз на бременни жени

Понастоящем има общоприети следните правила за превоз на бременни жени, които повечето авиокомпании се придържат:

 • Преди 28 седмици от бременността жените се допускат на борда без никакви сертификати или специални документи;
 • От 29 до 36 седмици от бременността жените трябва да предоставят удостоверение от гинеколог, че полетът е разрешен да се качи на самолета;
 • Няма пътуване със самолет от 36 седмица.

Сертификат от гинеколог, необходим за полет от 29 до 36 седмици от бременността, е валиден за максимум 7 дни, поради което трябва да бъде получен непосредствено преди планираното пътуване. Освен това на всеки етап от бременността, при регистрация от жена, може да се изисква удостоверение или друг документ (например обменна карта), който посочва гестационната възраст..

Тези правила са общи и най-често срещани, но не и универсални. Много авиокомпании използват различни правила за превоз на бременни жени, които могат да бъдат или по-строги, или, напротив, лоялни. Например някои авиокомпании качват жени на борда дори след 36 седмици от бременността със сертификат от гинеколог, че полетът е разрешен. Следователно, когато купувате самолетни билети, трябва да разберете правилата на авиокомпанията, която изпълнява полета.

Основните авиокомпании имат следните правила за бременни жени:

 • KLM - безплатно до 36 седмици, след което пътникът няма да бъде допуснат на борда във всеки случай;
 • BRITISH AIRWAYS - безплатно до 28 седмици, и от 28 до доставката само със сертификат от гинеколог, който показва, че няма противопоказания за полета и с попълнено изявление, че жената е наясно с всички рискове и не обвинява авиокомпанията;
 • LUFTHANSA - безплатно до 34 седмици, от 35 седмици до доставката само със сертификат от гинеколог, който работи в специален център на авиокомпанията;
 • Aeroflot и S7 - удостоверение от лекар на всеки етап от бременността;
 • UTair, Air Berlin, Air Astana - до 36 седмици със сертификат от гинеколог, а от 36 седмица - без полет;
 • Air France - безплатно на всеки етап от бременността до раждането;
 • Alitalia - безплатно до 36 седмици и след това с лекарска бележка.

Отзиви

Пътуване по време на бременност: възможно ли е да се лети със самолет, как влияе смяната на часовите зони и др. - видео

Правила за почивка на бременни жени: пътуване, полети, хранене, тен и др. - видео

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

Бременност и самолет

Ограничения и препоръки при полет по време на бременност.

Бременността е много важно и вълнуващо време за бъдещата майка. В същото време не искате да променяте обичайния си начин на живот и да си отказвате удоволствието, например да пътувате. Противно на много предразсъдъци и истории на ужасите, ние искаме да кажем: бременността и пътуването със самолет са съвместими! Винаги обаче трябва да вземете предвид вашите индивидуални характеристики и да запомните редица правила, за които ще говорим по-долу..

Самолет в ранна бременност

Ранната бременност не се счита за най-доброто време за пътуване със самолет. Бъдещите майки през първия триместър на бременността често се оплакват от гадене, главоболие, общо неразположение - всичко това се случва поради хормонални промени в тялото.

Неприятните симптоми могат да се изострят, ако се качите на самолет в началото на бременността. Освен това в периода до 12-та седмица на бременността съществува голям риск от спонтанен аборт, а разликата във височината и налягането може да влоши състоянието на плода: ниското налягане в кабината на самолета може да причини кислороден глад както за вътрешните органи на майката, така и за бебето.

При здравословна бременност вероятността от вреда от полета е изключително малка, но преди да се качите на самолет в ранните етапи на бременността, все пак трябва да помислите за възможните последици..

Най-безопасното време за полет по време на бременност

Най-удобното и безопасно време за пътуване със самолет по време на бременност е от 14 до 27 седмици от бременността. По това време тялото вече е свикнало с новото състояние и жената не се измъчва от пристъпи на токсикоза. Коремът все още не е толкова голям, което означава, че можете да пътувате възможно най-удобно.

Повечето авиокомпании позволяват на бременните жени да летят до 36 седмици (ако бременността е едноплодна) или 32 седмици (ако бременността е близнаци).

Ако трябва да пътувате със самолет по време на късна бременност (4 седмици преди очакваната от вас дата), авиокомпанията ще ви поиска медицински доклад и разрешение за пътуване от наблюдаващия лекар. Според информацията на уебсайта на Aeroflot заключението трябва да бъде подписано не повече от 7 дни преди полета. Тези предпазни мерки се дължат на риска от преждевременно раждане..

Наредбите на авиокомпаниите относно полетите за бременни жени могат да се различават, затова, моля, проверете дали ще имате право да летите, преди да закупите..

Въпреки факта, че авиокомпанията ще изисква официален документ само в случай на полет в края на бременността, винаги трябва да се консултирате със специалист, ако планирате да пътувате със самолет.

Как да направим летенето по време на бременност удобно

Ето няколко прости правила, които да ви помогнат да направите бременността си възможно най-удобна:

 • Опитайте се да изберете седалка на пътеката. По този начин ще бъдете по-малко ограничени в движението и ще ви бъде по-лесно да се изправите и да се разтегнете. Не седнете на едно място: това ще увеличи риска от тромбоза и разширени вени, които са податливи на бременни жени.
 • Когато се чекирате, поискайте място на предния ред с повече място за крака или просто в предната част на кабината - има по-малко турбуленция.
 • Купете компресионни чорапи. Те ще ви помогнат да поддържате вените си в тонус, без да ги претоварвате, и ще осигурят нормален кръвен поток. Освен това те ще помогнат да се избегне оток, от който страдат обикновените пътници след полети..
 • Пии много вода. Въздухът в кабината е много сух и може да причини дехидратация. На всеки пътник се препоръчва да пие половин литър течност на всеки час.
 • Уверете се, че пътувате в удобно облекло, което не пречи на движението, и носете малки възглавници под врата и кръста.
 • Не забравяйте да носите предпазния колан, докато сте на седалката.

И накрая, нека ви напомним още веднъж, че бременността и пътуването със самолет не са взаимно изключващи се понятия. Ако спазвате определени правила и предпазни мерки и след консултация с Вашия лекар, можете да пътувате безопасно.

Могат ли бременните жени да летят със самолет? 8 правила за почивка

Бременност и ваканция: Информация за гости.

Inna Pribora Журналист, пише за възпитанието и образованието

Опасни ли са полетите по време на бременност, през кой месец е по-добре да се организира пътуването, правила за "транспортиране" на корема и други полезни отговори на тревожни въпроси.

Бременността е забулена в много различни предразсъдъци. Бабата казва, че не можете да се подстригвате, майката казва, че не можете предварително да купите зестра за бебето; отхвърляме хиляди инструкции за глупости и продължаваме да водим обичайния си зает живот, продължаваме да работим, ходим по салони за красота и пътуваме. Но подходящи ли са всички пътувания за бременни жени? Най-съмнителното нещо е самолетът. Има ли опасност от полет предразсъдъци на баба или заплахата наистина съществува? Лекарите не стигнаха до консенсус относно полетите: повечето ще кажат, че това е "нежелан риск" за бременни жени.

Какво може да изплаши бременна жена по време на полет?

1. Налягане спада. Преждевременно раждане

Известно е, че бременните жени са изключително чувствителни към спада на налягането, неизбежно явление по време на полет, особено усещано по време на излитане и кацане. Невъзможно е да се каже с абсолютна сигурност как ще се справи една жена. Смята се, че силният спад на атмосферното налягане може да причини преждевременно раждане. За това обаче няма научни доказателства. Разбира се, преждевременните раждания не са необичайни, те могат да се появят на земята. Но във въздуха няма да има детска интензивна терапия, екип от лекари и възможност за оказване на квалифицирана помощ..

Можете да разберете риска от преждевременно раждане на ултразвук, измервайки дължината на шийката на матката. Много авиокомпании налагат ограничения на полетите на жени, които имат голям шанс да изпитат радостта от майчинството в самолета. Те включват късно бременни жени, жени с многоплодна бременност и такива, които вече имат анамнеза за преждевременно раждане..

2. Липса на кислород

По време на полета концентрацията на кислород намалява в кабината. Този факт е свързан и с много притеснения на бременни жени, които веднага рисуват в главите си ужасни картини на кислородния глад на детето в утробата. Швейцарският професор Р. Хух е готов да ги успокои. Той проведе изследване, проучи ефекта на относителната хипоксия върху тялото на здрави бременни жени и не откри причина за безпокойство: няма отклонения нито в газовия състав на кръвта на майката, нито в реакциите на плода. Така че е общоприето от съвременната наука, че лекото намаляване на насищането с кислород в кръвта не представлява опасност за бременните жени. Взети са предвид обаче само здрави бременни жени. Жените, страдащи от анемия, ще страдат от по-тежка липса на кислород. Тежката анемия е пряко противопоказание за полет.

3. Застой на кръв, венозни заболявания и тромбоемболични усложнения

Образуването на тромбоза, тоест кръвен съсирек във вените на краката, е може би най-сериозната опасност, на която бременните жени се излагат, когато седят неподвижно по време на дълги полети. Лекарите мрачно съобщават, че рискът от дълбока венозна тромбоза при бременни жени е 5 пъти по-висок от риска да се развие при небременни жени на приблизително същата възраст..

Бременността сама по себе си е рисков фактор за венозна тромбоемболия и продължителното седене на стол от икономична класа очевидно не подобрява ситуацията. Затова трябва да следвате някои прости препоръки: използвайте компресионни чорапи, пийте вода по-често по време на полет, откажете се от кофеиновите напитки и се разходете спокойно из кабината поне 10 минути на час.

4. Потенциално излагане на радиация

Космическото радиоактивно излъчване изобщо не е мит. Вярно е, че се изучава основно в такива институции като НАСА във връзка с опасността от радиационно излагане на астронавти..

Докато живеем някъде близо до морското равнище, под дебел слой от атмосферата (той служи като естествена бариера за радиация), ние получаваме доза радиация, равна на два рентгенови лъча всяка година. Счита се за безопасно.

Въпреки това, на височината, където се извисяват съвременни самолети, които нямат за цел да завладеят космоса, защитният слой на атмосферата е много по-нисък, отколкото на земята. В началото на годината Федералната авиационна администрация на САЩ публикува документ, в който признава, че пилотите на самолети се облъчват за една година по почти същия начин, както в съоръженията с повишена радиационна опасност..

А тези бременни жени, които не работят като пилоти на самолети, не бива да се паникьосват. Изследователите смятат, че редки полети не оказват неблагоприятно влияние върху плода. Например, по време на трансатлантически полет (който продължава най-малко 7 часа), човек е облъчен 2,5 пъти по-малко, отколкото с рентгенова снимка на гръдния кош.

Що се отнася до радиацията, която винаги е страшно да се получи при преминаване през рамките на металотърсачите на летището, тогава изобщо няма нужда да се изнервяте. Служителите на летището уверяват, че рамката се основава само на слабо магнитно поле.

Време на бременност: кога е най-доброто време за полет

Най-благоприятното време за полет е вторият триместър, от 14 до 28 седмици от бременността. През първия триместър съществува риск от спонтанен аборт, основните органи на детето все още не са се формирали и пътникът най-вероятно ще страда от неприятни симптоми на токсикоза. През третия триместър има голяма опасност от преждевременно раждане, освен това, поради размера на корема на бременна жена, може да бъде просто неудобно в тесен самолет.

Основното ръководство за вземане на решение за почивка в далечни страни обаче все пак трябва да бъде мнението на вашия гинеколог, защото той е този, който знае за всички усложнения на бременността ви и е наясно с възможни проблеми. По време на посещение при Вашия лекар трябва да вземете сертификат, указващ продължителността на бременността, приблизителната дата на раждане, както и лаконично съобщение „такова и такова няма противопоказания за летене“. Преди това гинекологът може да поиска допълнителен анализ или да отиде на ултразвуково сканиране, за да разсее окончателно тревожността.

А Кралският колеж по акушерство и гинекология на Великобритания разглежда предлежанието на плацентата, прееклампсията и тежката анемия като абсолютни противопоказания за полета. Относителните противопоказания включват риск от преждевременно раждане и преждевременно отлепване на нормално разположената плацента; умерена анемия, ниска плацентация (от 20 гестационна седмица), наличие на кървави отделяния от гениталния тракт на всеки етап от бременността, инвазивни процедури, многоплодна бременност (след 24 седмици) и ненормално положение на плода през втората половина на третия триместър).

Изисквания на авиокомпаниите за бременни жени

Преди да пътувате, струва си да разберете какви правила спазва избраната от вас авиокомпания по отношение на бременните жени. Изискванията им са различни. Например уебсайтът на Aeroflot съдържа следната информация: "Бременните жени, които се очаква да раждат в рамките на следващите четири седмици, трябва да представят писмено лекарско съгласие за полета. Медицинският преглед трябва да бъде завършен не по-рано от 7 дни преди полета.".

И „Трансаеро" информира: „Полетът на бременни жени е разрешен, при условие че той се извършва не по-късно от четири седмици преди датата на предвиденото раждане и че няма опасност от преждевременно раждане. Трябва да се предостави информация за състоянието на бременна жена, потвърдена от медицинско свидетелство и обменна карта. авиокомпании.

Полетът на бременни жени е възможен при условие, че преди полета бъде подписана гаранция, която предвижда, че авиокомпанията не носи никаква отговорност за неблагоприятни последици, които могат да възникнат за бременна жена и плод по време на полета и в резултат на полета..

AirFrance изобщо не изисква никакви документи: "Бременни жени имат право на полети на Air France без лекарско свидетелство. Въпреки това, ние все пак препоръчваме да се консултирате с лекар, преди да пътувате.".

Във всеки случай е по-добре да изясните такава информация непосредствено преди полета, защото се случва авиокомпаниите да променят правилата си.

Правила за успешен полет

 1. По-добре е да си купите билет, разбира се, в бизнес класа: местата там са по-широки и като цяло по-удобни. В икономична класа можете да поискате да заемете място на предния ред, където можете да изпънете краката си, без да опирате коленете си на предната седалка. Освен това въздушният поток в самолета преминава от носа към опашката - ще бъде по-лесно да се диша на предната седалка. Не трябва да избирате седалка до прозореца, трябва да можете да ставате и да излизате често на пътеката.
 2. Полетното облекло трябва да е удобно, свободно прилепнало и дишащо. Можете да вземете няколко възглавници в салона - под врата и някъде другаде, за да си осигурите максимален комфорт.
 3. За да избегнете дехидратация, пийте колкото се може повече вода и спрете приема на диуретици (кафе, сода).
 4. Необходимо е да затегнете предпазния колан; пропуснете го под корема.
 5. Събуйте обувките си, преди да полетите. Не трябва да седите с кръстосани крака, тъй като това затруднява кръвообращението в краката. От време на време има смисъл да напрягате мускулите на прасците и да се разхождате из кабината.
 6. За да се освежите, носете солен спрей за нос и термо спрей.
 7. Винаги дръжте при себе си обменна карта, както и бележка, указваща вашата кръвна група и телефонния номер на любим човек (ако летите сами или само с деца).

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Възможно ли е да летите със самолет по време на бременност?

Възможно ли е да летите със самолет през 1-ви триместър

Експертите препоръчват да се въздържате от полет със самолет в началото на бременността, тъй като през този период тялото на жената претърпява хормонални промени. Те влияят върху цялостното здраве, могат да провокират гадене, главоболие. В същото време в ранните етапи се формира плодът и лошото здраве на майката, стресът по време на полета теоретично могат да повлияят негативно на развитието му..

Много експерти смятат 1 триместър за опасен период. Пътуването през това време може да доведе до спонтанен аборт. Клинични проучвания по този въпрос обаче не са провеждани. Следователно дали да летите в началото на бременността или не, зависи от гинеколога и самата бъдеща майка..

Може да си струва да планирате пътуване по-близо до третия месец на бременността, когато състоянието на бременната жена се стабилизира и отрицателното въздействие на полета върху самолет намалява..

Полети през 2-ри триместър

Най-благоприятният период за полети е средата на бременността, особено като се започне от 15-та седмица. И въпреки това, преди пътуването, трябва да се консултирате с лекар и да прецените състоянието си.

Категорично не се препоръчва полет за пациенти, които имат проблеми с кръвното налягане. В други случаи, през 2-ри триместър, една жена може свободно да лети.

Пътуване със самолет през 3 триместър

Въздушното пътуване е забранено от 36 седмица. Подобни изисквания предлагат и самите авиокомпании, за да се избегнат рисковете от преждевременно раждане на борда..

Раждането на дете на голяма надморска височина причинява дискомфорт на самата жена и при липса на квалифицирана помощ от акушер-гинеколози и неонатолози може да заплаши със сериозни усложнения.

Може ли спадът на налягането да повлияе на бременността?

По време на излитанията настъпват спада на атмосферното налягане, което води до рязко и неволно свиване на кръвоносните съдове. По това време някои хора развиват хипоксия. Това води до факта, че тъканите на тялото на майката страдат от липса на кислород. Кислороден глад се наблюдава и при плода. Ако жената има усложнения, процесът може да доведе до нарушено детско развитие. Краткосрочното отсъствие на нормално ниво на кислород обаче няма да повлияе по никакъв начин..

Много по-опасно е отлепването на плацентата, което също може да бъде причинено от спада на налягането. Ето защо е толкова важно да се консултирате с гинеколог, който следи бременността ви, преди да пътувате по въздух..

Противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност

Основните противопоказания за полети са 36 седмици или повече. Ако една жена носи повече от два плода, тогава полетите са забранени на 32-та седмица. Също така, пътуването със самолет трябва да се избягва, ако има някакви усложнения по време на бременността - няма значение, от майката или плода..

Кога да се въздържате от полет:

 • Прееклампсия - тази патология изисква постоянно наблюдение. В идеалния случай жената обикновено трябва да е в болница..
 • Плацента превия - това състояние се усложнява от факта, че по време на раждането могат да възникнат проблеми с преминаването на детето през родовия канал.
 • Тежки форми на анемия. Те водят до факта, че слабостта и лошото здраве на бременната жена се засилват допълнително на борда на летящ самолет..

Ако бъдещата майка има относителни противопоказания, тогава в редки случаи и само след консултация с лекар можете да правите не много дълги полети.

Препоръки и правила за бременни жени по време на пътуване с въздух

Ако все пак решите да летите, следвайте правилата, които ще ви помогнат да преместите пътя по-лесно.

 • Изберете място в близост до носовата част на самолета, където има значително по-малко треперене.
 • Поставете предпазния колан удобно - в корема или бедрата.
 • Правете малка загрявка на крака веднъж на час при дълъг полет.

Тъй като продължителността на полета засяга състоянието на жената и плода, най-добрият вариант би бил закупуването на билети за полети в бизнес класа, където можете да опънете краката си и да изпънете изтръпналите си крайници..

Хрема и респираторни заболявания по време на полет

Подуването на синусите е често срещано при бременни жени. Състоянието може да се влоши поради постоянно работещата система за вентилация на самолета. Това води до сухота на носната лигавица, което причинява дискомфорт..

За да улесните понасянето на сухота в кабината на самолета, се препоръчва да използвате специални овлажняващи капки и да пиете достатъчно течност.

Ако бременната жена има хроничен ринит, тогава няколко часа преди полета можете да вземете антихистаминова таблетка според указанията на Вашия лекар.

Опасност от разширени вени

Носенето на дете често причинява разширени вени на долните крайници, както и неговото усложнение - тромбоза, която може да се развие на фона на разширени вени. В същото време усещате тежест в краката, болезнени усещания и сърбеж.

Често патологията се развива в белите дробове, така че е важно да можете да различавате признаците на тромбоза в дихателната система:

 • затруднено дишане;
 • болезнени усещания в областта на гърдите;
 • чувство на дискомфорт при опит за дълбоко вдишване;
 • повишен пулс и сърцебиене;
 • виене на свят;
 • кашляне на кръв.

Подобни условия са често срещани сред въздушните пътници. Рискът от тромбоза обаче се увеличава значително при жени в деликатна позиция..

Образуването на кръвни съсиреци се провокира от непрекъснато пребиваване в едно положение - в този случай седене на стол. Следователно трябва да се движите повече или да движите краката си. На всеки час и половина се препоръчва да ставате и да се разхождате из кабината за пет минути.

Можете да закупите специални компресионни чорапи преди полета, които ще помогнат за намаляване на натоварването на краката на бременна жена..

Изисквания на авиокомпанията

Полети по време на бременност са разрешени само след консултация и преглед с лекуващия гинеколог. Той трябва да издаде удостоверение, потвърждаващо, че жената е преминала медицински преглед през последните два дни и няма противопоказания за такова пътуване.

На 8-ия месец от раждането на дете или месец преди доставката авиокомпанията също ще изисква сертификат, валиден за седем дни, който потвърждава факта на преминаване на медицински преглед.

Възможно ли е бременните жени да летят със самолет

Пътуването със самолет отдавна се е превърнало в нещо обичайно за повечето хора, без да предизвиква притеснения. Въпреки това има ситуации, когато трябва да се тревожите за здравето повече от обикновено. Такива случаи включват полети по време на бременност, по време на които бъдещите майки се притесняват за нероденото си бебе и здравето си. Повечето жени в позиция се чудят дали по принцип е вредно да летиш със самолет, докато носиш дете. За да разберете този важен въпрос, трябва да се запознаете с всички рискове и нюанси.

Каква е опасността от полети за бременни жени

По време на бременност всеки отрицателен фактор може сериозно да навреди на здравето на жената или нейното бебе. При полет опасността се увеличава многократно. Това се дължи на промяна в налягането, намаляване на нивата на кислород и повишаване на чувствителността към нарушения в тялото на бременната жена и нейния плод. Лекарите идентифицират няколко основни опасности, с които бъдещите майки могат да се сблъскат, докато летят със самолет..

Хипоксия

Концентрацията на кислород в самолета, който е излетял в небето, е много по-ниска от обичайното за хората ниво. Това засяга и тялото на всички на борда. Количеството кислород в кръвта започва да пада веднага след излитане, което теоретично може да навреди на бременна жена или нейния плод. Проблемите се предотвратяват с помощта на компенсаторни механизми, които нормализират обема на всякакви вещества в кръвта в случай на недостиг или излишък.

Проучванията показват, че намалените нива на кислород не оказват влияние върху здравето на плода и в повечето случаи не водят до хипоксия. Изключение може да бъде ситуация, когато бременна жена страда от анемия от трета степен. В този случай липсата на хемоглобин няма да позволи на компенсаторните механизми да си свършат работата и да предотвратят фетална хипоксия..

Респираторни инфекции

Бременните жени са особено уязвими към всякакви инфекции, предавани от дихателните пътища поради значителното намаляване на имунитета по време на бременност. Когато летите в самолет, рисковете се увеличават поради присъствието на огромен брой хора на борда, всеки от които диша въздух и издишва своите бактерии.

Климатиците представляват допълнителна опасност. Във филтрите им се натрупват вредни вируси, които са издишани от пътници, които са летели с този самолет по-рано. По време на полета климатиците са включени и в кабината влизат опасни микроорганизми. Бременните жени могат да се предпазят от рискове с маска за лице.

Застой на кръвта и нарушения на кръвообращението

Дългите полети увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци във вените при всички хора. За бременните жени опасността е още по-голяма, дори при кратки полети. Уязвимо тяло под въздействието на намален кислород, сух въздух, бездействие и пиене на кафе или газирани течности, които са били консумирани дори преди отпътуване, е изправено пред застой на кръв и дехидратация, което води до появата на кръвни съсиреци.

Онези, които тежат повече от 100 кг, носят няколко деца, страдат от тромбофилия или разширени вени са още по-изложени на риск. Можете да сведете до минимум вероятността от развитие на проблем, като показвате периодична активност - достатъчно е да ставате веднъж на час и да обикаляте кабината поне 10 минути.

Скокове на налягането

Особено забележима е повишената чувствителност на бременните жени към промените в околната среда по време на полети. Основният проблем за тях са скоковете на налягането, които се появяват по време на излитане и кацане на самолета. Изследванията на учените не са дали точни резултати за това как точно влияе на бременността..

Но много лекари са склонни да вярват, че сериозният скок на налягането може да доведе до аборт, по-специално до преждевременно раждане. Никой няма да може да окаже помощ при такива обстоятелства на жена в полетни условия, но вероятността от подобни ситуации е минимална.

Стрес

Много хора изпитват силен стрес преди да летят. При бременни жени тя става още по-силна, защото безпокойството за здравето на нероденото дете ви прави много по-нервни..

По време на полета той рязко се увеличава, поради което хормоните се освобождават в кръвта, което може да доведе до повишаване на тонуса на матката, главоболие и общо влошаване на благосъстоянието. Това може да повлияе отрицателно на здравето на плода..

Радиация

На височина над 2,5 км над земята има радиоактивно излъчване, свързано със слънцето. На такива места се улавя радиация, генерирана от слънчеви изригвания, която се спира от атмосферата. Намирайки се на голяма надморска височина, човек се сблъсква с нея, въпреки че е вътре в самолета. Но в този контакт няма опасност, тъй като дозата радиация е твърде малка, за да навреди дори на бременна жена..

Ако сравним нивото на радиация на тази височина с рентгеновите лъчи, то то ще бъде 10 пъти по-малко. Само тези бременни жени, които работят на самолети и летят редовно, могат да страдат от неговите последици. Но дори и тогава вероятността да навреди на здравето ще бъде ниска..

Преждевременно раждане

Много хора вярват, че летенето е свързано с риск от преждевременно раждане. Те обясняват това с спада на налягането, турбуленцията и други опасности, пред които е изправена бременна жена в самолета. При определени обстоятелства и със сериозни здравословни проблеми съществува риск от спонтанен аборт. Но дори и тогава тя не е много по-висока, отколкото когато правите обичайните неща у дома..

Основната опасност е, че раждането в самолет е свързано с големи рискове. Екипажът преминава специално обучение за подпомагане на пътниците, но въпросът е в оборудването. На борда няма важни устройства, от които една жена или дете може да се нуждаят след раждането, което може да доведе до сериозно увреждане или дори смърт. В случай на спонтанен аборт, ще ви трябват и специални средства..

Полет на различни дати - колко дълго можете да летите

Допустимостта за полети по време на бременност зависи от времето. Някои се считат за особено полезни, но има и такива с повишен риск. Ето защо, преди да купите билети, трябва да помислите от коя седмица на бременността можете да летите и колко дълго има жената. Мнозина вярват, че първият триместър трябва да бъде най-подходящият. Точно по това време, когато момичето може дори да не знае за положението си, има периоди на висока опасност. А вторият триместър се счита за оптимален..

През първия триместър

Първите две седмици за бременна жена са абсолютно безопасни. По това време тя може спокойно да лети със самолет и да не се тревожи за здравето си. През третата и четвъртата седмица вътрешните органи започват да се формират в плода. Следователно този период е важен за нероденото дете и трябва да се прекарва от жената с изключително внимание..

От петата до 13-та седмица, с изключение на седмата и осмата, се полагат всички органи и се формират важни системи на тялото. Всички опасности могат да доведат до преждевременно раждане или нарушаване на плода. Когато лети, жената е изправена пред повишена опасност, тъй като дори лек студ или намаляване на налягането може да предизвика спонтанен аборт. Най-благоприятните периоди за полети през първия триместър са първата, втората, седмата и осмата седмица от бременността..

През втория триместър

До началото на втория триместър жената свиква със своята позиция и не изпитва неприятните симптоми, които се появяват през първите седмици. Плодът вече е оформен и става по-защитен от негативни влияния отвън, но все още няма забележим корем, което елиминира сериозни неудобства и мудност.

Следователно, от 14-та до 27-та седмица, летенето със самолет е много по-безопасно и все още удобно. Изключение прави периодът от 18-та до 22-ра седмица. Той се комбинира с повишен риск от късен спонтанен аборт, поради което всякакви промени във външната среда могат да доведат до опасни последици..

Последни месеци от бременността

Мненията се различават относно приемливостта на полетите през третия триместър. Много жени избират да не рискуват детето си и отказват да летят, ако няма спешност. Лекарите са склонни да вярват, че е възможно да летите дори в последните дни преди раждането, ако няма сериозни усложнения и рискове..

Но повечето авиокомпании отказват да допускат на борда си жени, които са бременни повече от 30 седмици. Те обясняват това с повишена вероятност за труд на борда, който може да бъде предизвикан от полет. Липсата на оборудване и високоспециализирани лекари драстично увеличава риска от негативни последици и дори смърт. Ето защо авиокомпаниите предпочитат да избягват раждането по време на полета..

Абсолютни противопоказания за пътуване със самолет

Безсмислено е да се взема предвид времето на бременността, ако жената има сериозни здравословни проблеми. Лекарите идентифицират редица абсолютни противопоказания, които забраняват на бременните жени да летят със самолет. Няма изключения за тези случаи, тъй като полетът с такива нарушения ще бъде свързан с критично ниво на опасност.

 • плацента превия (пълното й изместване надолу);
 • прееклампсия (повишено кръвно налягане с оток);
 • анемия от трета степен (липса на кислород с нива на хемоглобин под 70 g / l).

Лекарите добавят условни противопоказания към абсолютните. Ако една жена се грижи за здравето си и е внимателна, тогава можете да си затворите очите за тях. Но дори и в този случай не могат да бъдат изключени сериозни последици. Поради това се препоръчва да се следват и такива противопоказания, като се отказват полети, които не са необходими.

 • многоплодна бременност в продължение на 24 седмици;
 • анемия от втора степен;
 • повишена вероятност от спонтанен аборт;
 • подозрение за отлепване, частично представяне и ненормална структура на плацентата;
 • кървави отделяния от гениталиите;
 • наличие на белези, патология на провлака и шийката на матката;
 • инвазивни процедури седмица преди заминаването;
 • прееклампсия от всякаква форма;
 • токсикоза с повишена симптоматика;
 • редовно повръщане;
 • прехвърлен тромбофлебит;
 • диабет;
 • хипертонично заболяване;
 • период на обостряне на хронични заболявания;
 • остри инфекции;
 • ин витро оплождане.

Лекарите препоръчват на бременните жени да отказват да летят, ако имат постоянни алергии или разберат, че са простудени. Отслабеният имунитет ще бъде по-уязвим към други заплахи и рискът от прекъсване на бременността ще се увеличи.

Какво да правите, ако бременна жена е болна в самолета

Гаденето е познато на всяка бременна жена. Може да продължи дълго време и да предизвика повръщане. По време на полети той се засилва и може да се появи отново, дори и да не е бил там дълго време. Правилното действие в такива ситуации ще избегне засилване на симптомите и внезапно повръщане..

Начини да се отървете от гаденето:

 • фокусирайте погледа си върху една точка, погледнете я в права линия за няколко минути, правейки дишането си по-дълбоко;
 • изпийте една малка чаша кафе на малки глътки, но не повече, тъй като кофеинът води до дехидратация, което ще бъде вредно за бременна жена по време на полет;
 • настройте се на позитивни мисли и се разсейте, като прочетете книга, прелиствате списание или слушате приятна музика.

Силно обезкуражено е да приемате хапчета за сън или успокоителни. Те могат да влошат състоянието и да навредят на вашето здраве. Изключение правят само лекарства, предписани от лекуващия лекар..

За да избегнете гадене по време на полета, трябва да се подготвите правилно. Трябва да започнете с оптимално хранене - в деня преди полета трябва да се откажете от нездравословната храна и да отидете на проста диета. Трябва да вземете домашна храна на борда със себе си, което няма да причини промени в храносмилането. Стюардесата може да бъде помолена да подгрее тази храна. Ако не сте взели нищо със себе си, трябва да използвате менюто за диети, предлагано в самолета.

Как да направим летенето по време на бременност удобно

Ако решите да летите, тогава трябва да направите всичко за комфортен полет. Ще трябва да изберете правилните седалки, да вземете необходимите неща със себе си и да вземете предвид основните съвети за поведението по време на полета. Не трябва да забравяме и за други нюанси. Например вземете със себе си личното си лекарство.

Какво ви е необходимо за комфортен полет:

 1. Когато купувате билет, дайте предпочитание на бизнес класа. Ако изберете икономичност, тогава си струва да заемете място на първия ред на пътеката. По-добре е да се качите на самолета в края на линията.
 2. Препоръчително е да летите с любим човек, който може да окаже спешна помощ и подкрепа в случай на стрес или страх.
 3. Предпочитание трябва да се дава на удобно облекло, което се вписва свободно и позволява на въздуха да премине, за да може кислородът да тече към кожата. Можете да носите компресионни чорапи на краката си.
 4. Трябва да поставите меки малки възглавници за врата и гърба с вас, за да седите с максимален комфорт.
 5. Чантата трябва да съдържа спрей с морска вода за изплакване на носа, ако внезапно се запуши.
 6. След като се качите на борда, трябва да свалите обувките си и да поставите краката си изправени, без да хвърляте един върху друг, а също така да затегнете коланите под корема си.
 7. По време на полета не трябва да пиете кафе и други дехидратиращи напитки, по-добре е да ги замените с чиста вода без добавки.
 8. Винаги трябва да имате обменна карта с бележка, съдържаща информация за кръвната група, телефонни номера на роднини и друга информация, която може да бъде полезна.
 9. На лицето трябва да се носи защитна маска, която ще намали риска от заразяване с вирусни инфекции от страна на дихателните пътища.
 10. Веднъж на час трябва да станете и да се разхождате из кабината поне десет минути, за да разтегнете тялото си и да стимулирате притока на кръв.

Ако се чувствате зле или ако имате странни симптоми, трябва незабавно да се свържете с екипажа на самолета, като докладвате за проблема. Те ще се опитат да окажат първа помощ, ако е необходимо, или ще дадат леки лекарства, одобрени за бременни жени..

Изисквания на авиокомпаниите за бременни жени

Всички авиокомпании имат свои собствени правила относно превоза на бременни жени. Преди да закупите билети, препоръчително е да се свържете с мениджъра, за да изясните нюансите на такива полети. Стандартните изисквания включват задължителното присъствие на обменна карта, както и подписването на специален документ, потвърждаващ съгласието на жената за липсата на отговорност от страна на авиокомпанията в случай на влошаване на здравето.

Бременността се счита за важно изискване за полет. Според общоприетите стандарти е възможно да се лети до 28-ма седмица без никакви условия, от 29-а се изисква да се потвърди здравословното състояние, а от 36-та седмица полетите са забранени. Много авиокомпании променят приемливите условия.

Популярни компании и транспорт на бременни жени:

 • Аерофлот - разрешени са полети до 34-та седмица, от 35-та седмица се изисква документално потвърждение, издадено преди не повече от седем дни;
 • S7 - трябва да покажете разрешение за полет на всеки етап от бременността;
 • „Трансаеро“ - до 34-та седмица потвърждава здравословното състояние, от 35-та седмица - полетът е забранен;
 • Ural Airlines - полетът е допустим само с официален здравен документ, издаден преди не повече от 24 часа;
 • AirFrance - не се изисква документално потвърждение за нито един период, полетите са безплатни;
 • British Airways - полетите преди 28-та седмица на бременността се извършват без потвърждение, а след това се изисква специален документ.

Някои авиокомпании могат да наложат допълнителни изисквания на своите пътници и да проверят здравето на бременните жени. Това е необходимо, за да се минимизират възможните рискове. Например транспортирането на жена, носеща няколко деца, е забранено от много компании дори през втория триместър..

Трябва ли ми сертификат за полета

Сертификат от бременни жени е необходим навсякъде, където е необходимо да се потвърди разрешение за полет от лекар. Най-често се изисква при полет, когато жената носи дете повече от 28 седмици. Някои хора искат да го предоставят по всяко време. За да получите помощ, трябва да се свържете с вашия гинеколог и да обясните ситуацията, за да може той да оцени рисковете и да вземе решение за допустимостта на полетите.

Когато получавате документ, трябва да вземете предвид срока му на валидност. Почти всички компании изискват то да бъде издадено преди не повече от седем дни. Някои ще приемат само подписаните през последните 24 часа. Това може да създаде допълнителни трудности и следователно изисква специално внимание..

Мнението на самите бременни жени

Отзивите на бременни жени за полети по време на раждане на дете най-често са положителни. Почти всички жени уверяват, че полетът е бил успешен и че той не се различава от обичайното при липса на плод. Само малцина съобщават за леко влошаване на състоянието, което се счита за нормално и не е пряко свързано с патологии или бременност.

Има и такива, които напълно отказват да летят преди раждането. Някои от тях полетяха и се почувстваха зле, поради което решиха да не рискуват повече детето си. Има случаи, когато една жена се е чувствала наистина зле, но те са изолирани и са свързани с неспазване на ограниченията на противопоказанията.

Летянето по време на бременност не е особено опасно, ако жената е здрава. Достатъчно е да следвате прости правила, които ще ви помогнат да направите полета по-удобен и всичко ще върви добре. И ако имате здравословни проблеми и противопоказания, по-добре се откажете от идеята, за да не навредите на себе си и на бъдещото си бебе.