Такова страшно име на болестта, като мастит, плаши много жени. Особено често се развива по време на бременност или кърмене. Тук лекарите често предписват антибиотици, които са насочени към елиминиране на бактериите, а също така препоръчват изцеждане. Това обаче може да не помогне, което налага да се прибегне до операция. Сайтът zheleza.com ще пише за това какви лекарства могат да се предписват при мастит.

 • Когато са необходими антибиотици?
 • Профилактика на серозен мастит
 • Ефект и действие на антибиотиците
 • Препарати, съдържащи клавуланова киселина и ампицилин
 • Принципи на антибиотичната терапия
 • Прогноза

Често маститът е резултат от хормонални смущения. Ето защо хормоналните капки могат да бъдат предписани като лечение. Ако жената кърми, тя може да забави времето за среща с лекаря, тъй като не иска да откаже да кърми бебето, което се превръща в необходимо условие за периода на лечението.

Методите за лечение зависят изцяло от вида на мастит:

 1. Гнойната форма изисква използването на антибиотици, тъй като често се развива на фона на проникването на бактерии в тялото.
 2. Не-гнойната форма не изисква задължителна употреба на антибиотици, но те могат да бъдат предписани, за да се премахне рискът от инфекция.

Когато са необходими антибиотици?

Антибиотиците не се използват при всеки мастит. Всичко зависи от вида му. Необходима е антибиотична терапия при гноен или серозен мастит. Други видове това заболяване могат да бъдат лекувани с по-консервативни методи и упражнения..

По време на кърмене може да възникне остър и серозен мастит. Жената може да го усети по следните признаци:

 • Температурата се повишава до 39 и повече градуса.
 • Подуване и втвърдяване на гърдите.
 • Болка в гърдите.
 • Драскане по кожата.
 • Неволен поток от мляко.

В началните стадии на заболяването, когато се свържете с гинеколог, върху гърдите се прилагат затоплящи превръзки и сухи кърпи. Това се прави за затоплящ ефект. Това обаче не влияе върху количеството мляко, а също така помага да се избегне необходимостта от прием на антибиотици..

Гнойният мастит се лекува само с антибиотици и подготовка за операция. В редки случаи се изисква само профилактика.

По този начин са необходими антибиотици, ако:

 • Маститът е често срещан (повтарящ се или повтарящ се).
 • Появяват се съпътстващи заболявания.
 • Като цяло благосъстоянието се влошава.
 • Температурата се повишава и не преминава дълго време (повече от 5 дни).
 • Маститът се превърна в гнойна форма.
 • Дълго време жената не може да премахне пукнатините в зърната, през които бактериите проникват до млечните жлези.
качи се

Профилактика на серозен мастит

Серозният мастит може или да означава отказ от кърмене, или продължаване на този процес. Жената може да кърми или да изцежда мляко, което е необходимо, за да се избегне стагнация, която не е благоприятна за възстановяване. Следните антибиотици се използват като профилактика:

 1. Цефалоспорини I и II поколения.
 2. Полусинтетични пеницилини: амоксицилин, сулбактам, клавуланова киселина, лактамазни инхибитори.

Тези лекарства са достатъчни в началния стадий на мастит. Идентифицират се грам-положителни бактерии, които включват салмонела, ешерихия, протеус, шигела. Антибиотиците се приемат, без да причиняват странични ефекти. В този случай не са необходими съпътстващи лекарства, тъй като антибиотиците не провокират дисбиоза и лошо храносмилане.

Амоксицилин се предписва на лица от всички възрасти, тъй като практически не причинява странични ефекти, има широка наличност (93%) и се понася лесно. На практика няма противопоказания и алергични реакции. Лекарствата, които съдържат амоксицилин, са:

 1. Хиконцил.
 2. Амоксицилин-ratiopharm.
 3. Оспамокс.
 4. Grunamox.
 5. Флемоксин.
 6. Ranoxil.
 7. Амотис.

Влияние и действие на антибиотиците

Сред многото антибактериални лекарства лекарите трябва да направят избор въз основа на ефекта и ефекта на антибиотиците. На първо място се открива инфекция, която е засегната от специфични видове лекарства. След това се установява чувствителността на бактериите към лекарството. След това се избират лекарства, които могат бързо да проникнат в гръдната тъкан.

Ако и трите показателя са положителни, тогава лекарят предписва лекарството. Дневната доза е важна тук, за да се избегнат негативни последици. Дори ако някои антибиотици не изискват предписания от лекари, те все пак трябва да бъдат консултирани относно необходимостта от тяхната употреба..

 • Ospamox се предписва при остър мастит. През първите 2 часа съставът на кръвта се променя незабавно. Веществото може да премине в кърмата. Въведени 5 ml 2 пъти дневно като суспензии.
 • Flemoxin-Solutab се предписва при всеки мастит. Абсолютно безопасно по време на бременност и кърмене, тъй като не причинява странични ефекти и алергични реакции. Приема се под формата на таблетки, които се разтварят във вода. Те могат да се дъвчат или да се измиват със сок. Има вкус на кайсия, без сол или захар.
 • Hikontsil се предписва при серозен мастит, предписва се само от лекар. Приема се под формата на капсули, суспензии, таблетки. Позволено по време на бременност и кърмене. Дозировка 250 до 500 mg.
качи се

Препарати, съдържащи клавуланова киселина и ампицилин

Клавуланова киселина и ампицилин се намират в следните лекарства, които се използват за остър или гноен мастит:

 • Амоксиклав. Той се предписва само от лекар, ако е необходимо, тъй като има отрицателен ефект върху тялото. Не се смесва с други антибиотици. За жени се предписва под формата на хапчета, таблетки, суспензии и инжекции..
 • Аугментин. Предписва се при откриване на мастит от втора или трета степен. Елиминира грам-положителните и грам-отрицателните бактерии, които попадат в млечната жлеза. Може да се приема по време на кърмене, но не трябва да кърмите..
 • Моксиклав. Предписва се на жени под формата на хапчета. Притежава добра абсорбция и бионаличност (90%). Няма странични ефекти. Елиминира бактериите, попаднали в микрофлората на млечната жлеза, разгражда бактероиди и анаероби.
 • Оспин. Опасен за всички видове бактерии. Предписва се при всякакъв вид мастит, премахва възпалението с гноен тип. Той се предписва стриктно от лекар, който също определя кои болкоуспокояващи могат да се комбинират с антибиотик. Спазва се строг курс на лечение - три пъти на ден.
качи се

Принципи на антибиотичната терапия

За да бъдат антибиотиците полезни при лечението на мастит, трябва да се спазват няколко принципа:

 1. Като превантивна мярка се предписват слаби лекарства за не повече от 5 дни.
 2. Мощни лекарства се предписват в зависимост от тежестта на мастита.
 3. Антибиотиците се избират в зависимост от патогена, върху който могат да действат и който е провокирал мастит.
 4. Те пият антибиотици за лека форма на заболяването, интравенозно или интрамускулно инжектират - за тежка форма.
 5. Не приемайте същия антибиотик повече от 1-2 седмици.
 6. Трябва да прочетете инструкциите за всяко лекарство, които посочват странични ефекти и противопоказания, които трябва да се имат предвид при избора.
 7. Гнойният мастит не се лекува само с антибиотици.
 8. Много антибиотици не се приемат по време на бременност и кърмене, защото са противопоказани.
 9. Дозировката на лекарството не се предписва самостоятелно. Това трябва да се направи от лекар.
качи се

Прогноза

Маститът е сериозно състояние, което засяга качеството на живот и води до сериозни последици. Прогнозата зависи от това дали пациентът следва препоръките на лекарите. Антибиотиците помагат, но не винаги са необходими, което се взема предвид от специалистите.

Използване на антибиотици при мастит

Маститът е възпалително заболяване, което засяга жлезистите тъкани на гърдата при жените по време на кърмене и кърмене. Патологията може да има инфекциозен и неинфекциозен характер, но антибиотиците за мастит се използват както за лечение на първоначално възникналото заболяване, така и за предотвратяване или премахване на симптоми на рецидив.

Когато са необходими антибиотици?

Лечението на мастит при жените не включва веднага използването на антибиотици. Най-често това състояние се причинява от запушване на млечния канал, а не от инфекция, като в този случай назначаването на антибактериални лекарства не е основната мярка за терапия. Но без пълно изтичане на течност от жлезите, дори неинфекциозният възпалителен процес може да се влоши и да причини образуването на абсцес.

През първите два дни след откриването на симптоми на стагнация на мляко с мастит от неинфекциозен характер, можете да се справите у дома. Терапевтичните мерки включват редовно изцеждане, прилагане на компреси и масаж на гърдите. При липса на ефект, ако болката в млечните жлези само се усилва, кожата се зачервява и изразяването не облекчава силния дискомфорт, е невъзможно да се забави назначаването на антибиотици. Когато използването им е оправдано:

 • гнойна форма на мастит;
 • активно размножаване на патогенни микроорганизми в тъканите на жлезата;
 • идентифициране на микробна флора в резултат на засяване на мляко;
 • образуването на флегмон или абсцес на мястото на запушване и възпаление на канала;
 • повторен случай на мастит;
 • редовно увреждане на зърната и лошо възстановяване на нежната кожа на тази област.

Забележка! В някои случаи антибиотиците се препоръчват и при неинфекциозни форми на мастит, когато симптомите на заболяването показват възможно влошаване на процеса. Профилактичното назначаване на антимикробни средства позволява да се спре възпалението навреме и да се предотврати размножаването на патогенни микроби в жлезистите тъкани на гърдата.

Влияние и действие на антибиотиците върху организма

Антибиотиците за мастит се избират за кърмеща майка изключително от лекар след получаване на резултат от анализ за определяне на вида на патогена. Лекарството трябва да повлияе точно на тази група микроорганизми, които активно се размножават в тъканите на жлезата. Основните изисквания към антибиотиците са:

 • нормална поносимост от тялото на жената;
 • минималното количество странични ефекти;
 • бързи резултати;
 • висока бионаличност.

Не трябва да спестявате от лекарството, предписано от лекаря, и да изберете заместители. Само висококачествен антибиотик ще спаси кърмещата жена от странични ефекти под формата на гадене, дисбиоза, развитие на млечница и невротични разстройства..

Антибиотиците действат като намаляват възпалението, облекчават болката, понижават температурата и убиват патогенната флора, която е причинила мастит. Тъй като много антимикробни средства причиняват алергии, преди започване на лечението е необходим тест за чувствителност.

Странични ефекти

Антибиотиците, използвани при мастит при кърмачки, могат да бъдат както полезни, така и вредни. Следователно, самостоятелният подбор на лекарства е забранен. Неграмотен антибиотик може да премине в кърмата (ако на жената е разрешено да продължи да се храни) и да причини алергични реакции и проблеми с храносмилането на бебето. Всяко лекарство има свой собствен списък от странични ефекти, но общият отрицателен ефект може да се изрази в следните симптоми:

 • копривна треска и кожни обриви;
 • алергичен оток;
 • суха уста;
 • жълтеница;
 • гадене и повръщане;
 • развитие на дисбиоза;
 • главоболие и световъртеж;
 • болка в епигастриума;
 • безсъние;
 • халюцинации и конвулсивен синдром (в редки случаи).

Съвет! Списъкът с антибиотици за мастит, които могат да се комбинират с кърмене, е доста широк. Основното е да прилагате детето възможно най-често, разпределяйки дозата на лекарството, така че бебето да получи минималната доза от активното вещество с кърмата. За да се намали рискът от развитие на дисбиоза, препоръчително е да се използват Linex, Hilak Forte или Bifidumbacterin заедно с антибиотика.

Преглед на лекарството

Какви антибиотици могат да се използват за лечение на мастит при кърмене? Изборът на конкретно лекарство зависи от групата микроорганизми, които са засегнали тъканите на млечните жлези, но по-често лекарите предписват следните лекарства:

 • пеницилини - проникват в млякото в минимален обем, особено лекарства с широк спектър от ефекти. Лекарството бързо се свързва с протеините в кръвната плазма и се екскретира с урината;
 • цефалоспорини - в сравнение с пеницилините те навлизат в кърмата в малко по-голямо количество, но много по-рядко причиняват негативни реакции при жена и дете. За да се намали рискът от странични ефекти, се предписват антибиотици от второ и трето поколение;
 • макролиди - често се препоръчват при мастит при жени, които не искат да прекъсват кърменето. Проникват в млякото, но не предизвикват алергични реакции при майката и бебето, а също така нямат токсичен ефект.

Антибиотиците от аминогликозидната група не влизат в млякото, но имат силно токсичен ефект. Също така тетрациклиновите препарати (до смърт) могат да повлияят негативно на детския организъм. Флуорохинолоните са много ефективни лекарства за мастит, но често причиняват усложнения в бъбреците, ставите, връзките и поради това не се препоръчват за кърмачки. Също така, не трябва да използвате лекарствата Клиндамицин и Линкомицин. Те провокират развитието на дисбиоза, колит и тежки алергични реакции при дете. Препоръчително е да започнете антибиотична терапия за мастит само след посещение на лекар и провеждане на необходимите изследвания.

Амоксицилин

Амоксиклав при мастит е най-често срещаното средство на основата на амоксицилин, съдържащо допълнително клавуланова киселина (инхибитор на бета-лактамазата). Спектърът на действие включва анаеробни и аеробни бактерии, които най-често причиняват увреждане на млечните жлези. За да вземете средства, съдържащи амоксицилин за мастит, трябва да бъде 500 mg три пъти дневно или 875 mg два пъти дневно. Друго ефективно средство е Augmentin, при мастит се предписва под формата на таблетки или суспензия. Лекарството е бързодействащо, съвместимо с кърменето и има минимален брой странични ефекти.

Амоксицилин не трябва да се предписва на кърмачка с мастит, ако страда от тежка бъбречна недостатъчност, лимфоцитна левкемия или холестаза. При наличие на други съпътстващи заболявания, курсът на лечение и дозировката се избират от лекаря индивидуално.

Вилпрафен

Антибиотикът принадлежи към групата на макролидите, които потискат активността на патогенните микроорганизми. Vilprafen се използва за лечение на мастит, причинен от размножаването в жлезите на стафилококи, стрептококи, анаеробни бактерии, клостридии и други микроорганизми.

Лекарството се пие един час след хранене или 30 минути преди обяд, като се приема цялата таблетка или се разрежда в чаша 20 ml вода, за да се получи суспензия (250 mg два пъти дневно). Страничните ефекти включват алергии, разстройства на изпражненията, гадене и развитие на млечница. Vilprafen не се препоръчва за жени, кърмещи недоносени бебета, страдащи от дисбиоза, както и при наличие на бъбречна недостатъчност.

Цефалексин

Лекарство от групата на цефалоспорините. Често такива лекарства се използват парентерално (чрез инжектиране), те бързо унищожават патогенната флора и разграждат бактериите. Действието на антибиотика започва още в първия ден от употребата, което прави възможно ефективното лечение не само на мастит, но и на други гинекологични патологии с помощта на цефалексин. Препоръчителната доза на лекарството е 500 mg четири пъти дневно.

Флуклоксацилин

Антибиотик от класа полусинтетични пеницилини, устойчив на действието на пеницилиназа - ензим, който потиска действието на антимикробните лекарства. Флуклоксацилин за мастит се предписва в рамките на 7-10 дни, а средната доза е от 1 до 2 грама. на ден, в зависимост от тежестта на симптомите. Страничните ефекти и противопоказанията на Флуклоксацилин са същите като при другите пеницилини - причинява гадене, алергични реакции, диария, не се използва при бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Ампицилин

Лекарство от пеницилиновата група, което рядко се предписва за лечение на мастит. Прониква в кърмата и има редица странични ефекти, поради което се препоръчва, когато тялото е устойчиво на други антибиотици. Също така, Ampicillin се използва за предотвратяване на мастит, ако има предпоставки за преход на неинфекциозна форма на патология към инфекциозна. Препоръчителната доза е 500 mg три пъти дневно или според указанията на лекар, в зависимост от клиничните симптоми.

Цефуроксим

Лекарство цефалоспорин, антибиотик от второ поколение. Цефуроксим има широк бактерициден ефект, което дава възможност да се елиминират признаците на мастит бързо и ефективно. Препоръчителната доза на лекарството е не повече от 750 mg три пъти дневно. Не се използва при бъбречна и чернодробна недостатъчност, както и при алергии към цефалоспоринови лекарства.

Важно! Относно комбинирането с кърменето е по-добре да се консултирате с лекар.

Цефазолин

Антибактериално средство от първо поколение от цефалоспориновия клас. Оказва се много ефективен при лечение на мастит, но много лекари отказват да предписват лекарството в полза на по-модерни и безопасни лекарства. Основният недостатък на Цефазолин се счита за болезнено приложение, поради което при предписване е за предпочитане да се инжектира интравенозно. Курсът на лечение е 10-14 дни при доза 500-1000 mg три пъти дневно.

Важно! По-добре е да спрете кърменето.

Разтворим стрептоцид

Външен агент, произведен под формата на линимент. При гноен мастит се счита за спомагателно лечение, особено ако има пукнатини в зърната и необходимостта от прилагане на бактерицидни компреси. Превръзките се извършват ежедневно, като се нанася тънък слой от продукта върху кожата.

Важно! По време на лечението на мастит с разтворим стрептоцид, лекарите препоръчват временно спиране на прикрепването на бебето към гърдата..

Сумамед

Активната съставка на антибиотика Sumamed е азитромицин, лекарство от групата на азалидите. Засяга повечето бактерии, причиняващи мастит, ако тялото не е развило резистентност към азитромицин. Плюсът на приема на Sumamed за кратък курс на лечение е от три до седем дни, а недостатъкът е необходимостта временно да се спре кърменето до края на терапията. Дневната доза е 500-1000 mg веднъж или два пъти дневно.

Цефтриаксон

Антибиотик с екстензивно действие унищожава повечето известни щамове, които могат да причинят развитието на мастит. Използва се под формата на инжекции от 1-2 грама. на ден. Курсът на лечение е 10-14 дни или по преценка на лекуващия лекар. Предимствата на Ceftriaxone са: висока бионаличност, минимални странични ефекти и бързо терапевтично действие.

Ципролет

Лекарство от групата на флуорохинолоните, което има способността да се абсорбира бързо в тъканите, засегнати от инфекцията. Той е ефективен при лечението на мастит, но много лекари не предписват Ципролет на кърмачки поради токсичните ефекти върху организма. При липса на противопоказания и съпътстващи заболявания средната доза е 1000 mg на ден, но е по-добре да се откаже кърменето по време на терапията.

Внимание! Всеки случай на мастит е индивидуален, точно както патологията се причинява от различни групи щамове, които изискват назначаването на различни групи антибиотици. Само специалист е в състояние да препоръча желаното лекарство и да посъветва дали да продължи кърменето или да го отложи до края на курса на терапия.

По време на лечението на мастит с антибиотици трябва да се спазват медицински инструкции. Не можете да използвате двойна доза от лекарството, дори ако жената е пропуснала един дневен прием. Препоръчително е да приемате хапчета или инжекции с лекарства между храненията на бебето, ако лекарят е разрешил храненето да продължи. Така ще бъде възможно да се намалят рисковете от странични ефекти до минимум и да не се навреди на бебето..

Антибиотици за мастит при жени: по време на хранене, не-лактация, гнойни

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • ATX код
 • Показания за употреба
 • Формуляр за освобождаване
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Употреба по време на бременност
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Срок на годност
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект
 • Код на ICD-10

Много жени са запознати с мастит. Той има няколко различни разновидности, но обикновено се разделя на негнойни и гнойни форми. Именно от формата на патологията зависи терапевтичната техника. Антибиотиците за мастит почти винаги се предписват на пациенти, тъй като при негноен тип заболяване те се използват като профилактика за развитието на инфекция, а в по-тежка форма патогенната микрофлора се унищожава с тяхна помощ.

ATX код

Фармакологична група

фармакологичен ефект

Показания за употребата на антибиотици при мастит

Има няколко индикации, както и състояния при пациенти с мастит, които позволяват предписването на антибиотици за лечение:

 • локално или широко гнойно възпаление в гръдната тъкан (като флегмон, абсцес или некроза);
 • общото здравословно състояние на пациента се влошава, интоксикацията на тялото и високата температура продължават повече от 3 дни, въпреки терапията с други лекарства;
 • мастит в хронична или рецидивираща форма;
 • редовни микроувреждания (пукнатини или драскотини) на зърната при пациенти с намалена способност за заздравяване на тъкани, както и с имунодефицитни състояния;
 • заболявания на други системи и органи, които могат да усложнят хода на мастит (такива заболявания като високо кръвно налягане, сърдечна или бъбречна недостатъчност, захарен диабет и др.).

Формуляр за освобождаване

Предлага се под формата на таблетки, капсули, инжекционни разтвори.

Имена на антибиотици за мастит

Най-популярните лекарства за премахване на патогенни микроби са:

 • Ампицилин (лекарства като Ampirex, Decapen и в допълнение Pentarcin и Epicocillin), който е включен в пеницилиновата категория. Той е в състояние да работи ефективно в кисела стомашна среда, в резултат на което може да се използва под формата на таблетки;
 • Амоксицилин (лекарства като Amoxicar с Amosin и освен това Ospamox, Hikontsil, Gonoform, Ranoxil и Flemoxin-Solutab), който ефективно се справя с пиогенни стафилококи;
 • Цефуроксим (агенти като Аксетин с Мултисеф, в допълнение към този Kefstar, Ucefaxim, Zinnat и др.) Е цефалоспориново лекарство, което качествено елиминира стафилококи, както и щамове, устойчиви на антибиотици от пеницилиновата група;
 • Цефазолин (лекарства като Zolfin и Orizolin, както и Ancef и Cefoprid с Cefamezin) е антибиотик с широк спектър от ефекти. Това лекарство се прилага като интравенозна или интрамускулна инжекция;
 • Разтворимият стрептоцид е сулфонамид. Той се предлага под формата на мехлем, който се използва външно..

Антибиотици за гноен мастит

Всички горепосочени антибиотици (амоксицилин, ампицилин, както и цефазолин с цефуроксим и разтворим стрептоцид) притежават свойствата, необходими за лечение на гноен мастит.

Антибиотици за нелактационен мастит

Инфилтративната форма на нелактационен мастит се лекува с таблетирани антибиотици:

 • "Защитена" и "незащитена" форма на полусинтетични пеницилини (лекарства като амоксицилин, както и амоксиклав и др.);
 • Цефалоспорини от 1-во и 2-ро поколение (това е цефалексин с цефуроксим и др.).

Антибиотици от други категории могат да бъдат предписани, ако е установена устойчивостта на патогенните микроби към горните лекарства. Те включват: аминогликозиди (като гентамицин) и флуорохинолони (като ципрофлоксацин).

Свойствата на антибиотиците при мастит се разглеждат на примера на лекарството Ампицилин.

Фармакодинамика

Лекарството има широк спектър от антибактериални свойства, както и бактерициден ефект.

Той инхибира активността на транспептидазата, предотвратява образуването на връзки между пептидите, а също така унищожава крайните етапи на синтеза на муреин на клетъчната стена на микроорганизъм, който е в процес на делене, и провокира бактериален лизис.

Ампицилинът също така активно засяга голям брой грам-положителни микроби (α-, както и β-хемолитични стрептококи и в допълнение към пневмококи, стафилококи, Bacillus антракс и клостридии), Listeria spp., И в допълнение към грам-отрицателни микроби (coli influenzae, менингококи, Proteus mirabilis, Yersinia multocida (Pasteurella), Salmonella, Shigella, Bordetella spp. И Escherichia coli) и аероби, които не образуват спори. Умерено засяга много ентерококи, включително фекални ентерококи.

Не засяга щамовете на стафилококи, образуващи пеницилиназа, всички щамове Pseudomonas aeruginosa, повечето щамове Klebsiella, както и ентеробактериите и индол-положителния Proteus vulgaris.

Фармакокинетика

След перорално приложение лекарството се абсорбира от стомашно-чревния тракт (около 30-40% от дозировката) и пиковата концентрация достига след 1,5-2 часа.

Малка част от активното вещество (около 10-30%) се свързва с плазмените протеини. Разпределението се случва в повечето тъкани с органи. Терапевтичните концентрации на активната съставка се намират в синовиални, перитонеални и плеврални течности. BBB преминава лошо, но в случай на възпаление на мозъчните обвивки на мозъка, пропускливостта се увеличава. Лекарството почти не се подлага на биотрансформация.

Екскрецията се извършва главно през бъбреците (непроменено вещество), големи концентрации на веществото се образуват в урината. Той се екскретира частично заедно с жлъчката, а при кърмещи майки - заедно с млякото. Не се наблюдава кумулация.

Употреба на антибиотик при мастит по време на бременност

На бременни и кърмещи жени може да се предпише антибиотикът Hikontsil. Също така по време на бременност е разрешено да се използва Flemoxin-Solutab (но само в случаи на пренатален мастит).

Лекарствата Цефуроксим и Цефазолин са противопоказани по време на кърмене и бременност..

Антибиотици за мастит по време на кърмене

По време на периода на кърмене антибиотиците срещу мастит могат да се прилагат интравенозно или интрамускулно, както и да се приемат през устата под формата на таблетки. Такъв курс на лечение продължава 5-10 дни (по-точно количество зависи от ефективността на терапията, както и от формата на заболяването).

Противопоказания

Основното противопоказание за всякакъв вид антибиотици е индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарствата (пеницилини, цефалоспорини, сулфонамиди и др.) Ампицилин с амоксилицин не може да се използва при наличие на инфекциозна мононуклеоза.

Също така, Ampicillin е забранен, ако пациентът има чернодробна недостатъчност, лимфоцитна левкемия, анамнеза за стомашно-чревни заболявания (особено колит, причинен от приема на антибиотици).

Разтворим стрептоцид не може да се използва при наличие на болест на Грейвс, както и при бъбречни патологии и заболявания, свързани с хемопоетичната система.

Странични ефекти на антибиотиците при мастит

След прием на ампицилин могат да се развият следните нежелани реакции:

 • органи на Народното събрание: развитие на гърчове (в резултат на лечение с големи дози), треперене, както и главоболие;
 • органи на сърдечно-съдовата и хематопоетичната системи: развитие на анемия, агранулоцитоза, неутро-, тромбоцито- и левкопения.

Поради употребата на амоксицилин са възможни следните нежелани реакции:

 • алергии: хрема, хиперемия на кожата, конюнктивит, листоподобен дерматит и MEE. В допълнение, анафилаксия, ангиоедем, уртикария, злокачествен еритем мултиформен, тежък сърбеж, макулопапулозен обрив и реакции, подобни на серумна болест;
 • органи на стомашно-чревния тракт: повръщане с гадене, диария, развитие на глосит и стоматит и освен това болка в ануса и промяна на вкуса;
 • органи на Народното събрание: чувство на безпокойство, възбуда, замаяност или главоболие, в допълнение към това, конвулсии, развитие на безсъние, промени в поведението и объркване;
 • органи на хематопоетичната и сърдечно-съдовата системи: развитие на тахикардия, преходни форми на анемия, болест на Верлхоф, неутро- или левкопения, както и агранулоцитоза или еозинофилия;
 • други: развитие на проблеми с дишането, артралгия, тубулоинтерстициален нефрит, както и умерено повишаване на чернодробните трансаминази. Възможни са и усложнения поради химиотерапевтични ефекти - развитие на дисбиоза, кандидоза във влагалището или устната кухина и освен тази суперинфекция (особено при пациенти с хронични заболявания или намалена телесна резистентност) и псевдомембранозен или хеморагичен колит.

Нежелани реакции при прием на цефуроксим:

 • органи на Народното събрание: сънливост, главоболие и увреждане на слуха;
 • органи на сърдечно-съдовата и хематопоетичната системи: намаляване на нивото на хемоглобина, както и хематокрита, развитието на преходни форми на еозинофилия, както и неутро- или левкопения, хемолитична или апластична анемия, агранулоцитоза, тромбоцитопения, хипопротромбинемия и увеличаване на протромбинемията в допълнение;
 • стомашно-чревен тракт: повръщане с гадене, диария или запек, подуване на корема, болка или спазми в корема, диспептични симптоми. В допълнение, появата на язви в устната кухина, развитието на глосит, анорексия, псевдомембранозен колит и жажда, преходно повишаване на активността на трансаминазите, LDH, алкална фосфатаза или билирубин. Възможно е също развитие на холестаза или чернодробни нарушения;
 • органи на пикочно-половата система: нарушение в работата на бъбреците, повишаване на нивото на креатинин или урея азот в кръвния серум, намаляване на фактора за пречистване на креатинина, поява на сърбеж в перинеума, развитие на вагинит или дизурия;
 • алергии: сърбеж, кожни обриви и уртикария, и в допълнение, бронхиални спазми, поява на студени тръпки или лекарствена треска, развитие на серумна болест, тубулоинтерстициален нефрит, мултиформен еритем, анафилаксия, както и злокачествен ексудативен еритем;
 • други: болка в гръдната кост, скъсяване на дихателния процес, развитие на суперинфекция, дисбиоза или кандидоза (също в устната кухина), гърчове (при наличие на бъбречна недостатъчност), определяне на положителен тест на Кумбс. Местните реакции включват втвърдяване или болка на мястото на инжектиране или тромбофлебит след интравенозно приложение.

При използване на разтворим стрептоцид са възможни следните реакции: виене на свят или главоболие, повръщане с гадене, развитие на цианоза, алергии, левкопения или агранулоцитоза. Може да се появи и тахикардия или парестезии.

Лекарства за мастит

Лечението на мастит е почти винаги сложен процес, а понякога е и продължителен, пряко зависим от стадия на заболяването, неговата форма и, разбира се, от наличието на съпътстващи проблеми.

В повечето случаи лекарствата, предписвани при мастит, са сериозни антибактериални средства, хормони, лекарства, които потискат лактацията и др..

Въпреки това много жени са убедени, че възпалението на млечната жлеза може да се лекува у дома, без да се прибягва до помощта на лекарите, като се използва едно или друго народно лекарство за това. Но това несъмнено е една от най-опасните женски грешки, които могат значително да повлияят на здравето на такива жени..

Всъщност възпалението на гърдата е противоречиво и противоречиво заболяване при лечението. При първични подозрения за развитие на мастит, най-правилното нещо, което младите дами могат да направят, е да си предоставят съветите на опитен квалифициран лекар.

В края на краищата, всяко лечение, използващо лекарства или говорещи хора, трябва да се предписва само от такъв квалифициран лекар.

Как традиционните лекари лекуват мастит?

Представители на традиционната медицина са убедени, че възпалителният процес в млечната жлеза трябва да се лекува само изчерпателно, като се избират лекарства строго индивидуално и в най-строго съответствие с формата на мастит при жените.

И това, на първо място, означава, че е строго забранено да се използват лекарства, които преди това са били предписани на приятелката ви или с които майка ви е била лекувана преди двадесет години..

Също така е забранено да се използва каквото и да е алтернативно лечение самостоятелно, било то само компреси или разтривания, тъй като това може да доведе до преход на болестта в нейните латентни форми, които след това се проявяват само в много опасни напреднали стадии.

Какво препоръчва традиционната медицина да прави с мастит или по-скоро със съмнения за неговото развитие? Смята се, че при появата на първична болка, известно подуване и поява на подуване на млечната жлеза е необходимо жените да осигурят:

 • При първа възможност консултация и преглед от лекар.
 • Доколкото е възможно, мир.
 • Не плътна и не затопляща, а само поддържаща превръзка директно върху засегнатата млечна жлеза.
 • Максимално изпразване на млечната жлеза на жените от кърмата (ако говорим за лактационен мастит). Често лекарите препоръчват да продължите да кърмите бебета с болна гърда или, ако състоянието придобие гнойна форма, изцеждане на мляко или спиране на лактацията.
 • В някои случаи е разрешено (подчертаваме не винаги!) Локално използване на суха топлина върху млечната жлеза и специално физиотерапевтично лечение. Внимание, важно - всякакви затоплящи компреси при мастит в повечето случаи са противопоказани.

За пореден път бих искал да обърна внимание на жените - някои антибиотици, хормони, противовъзпалителни лекарства и лекарства, които спират лактацията, могат да се предписват само от лекари и само при строги показания.

Трябва да се разбере, че понякога с развитието на гнойни абсцесиращи или гангренозни форми на мастит при жените може да се посочи сочна хирургична операция, която ще се състои в бързо отваряне и последващо дрениране на образувания абсцес.

Какви лекарства могат да предписват лекарите при мастит?

Всички лекарства за развитие на мастит при жените трябва да се приемат стриктно, както е предписано от лекар, а също и задължително под лекарско наблюдение:

 • На първо място, това могат да бъдат определени хормони (например окситоцин).
 • Някои перорални антибиотици. Това може да бъде: Augmentin, Sumamed или да речем амоксицилин.
 • Антибактериални или противовъзпалителни лекарства за тяхното локално приложение. Това може да бъде гел Traumeel, хелиомицин, декспантенол, магнезия, различни народни средства.
 • Вероятно лекарства, предназначени да потискат лактацията. Като Каберголин, същия Бромокриптин и т.н..

Освен това бих искал да обърна внимание на основните от споменатите лекарства и да разбера валидността на тяхната употреба при възпаление на млечната жлеза.

Обосновка на назначаването на окситоцин

Почти всички проблеми с млечната жлеза при жените се считат за хормонозависими проблеми в една или друга степен. Окситоцинът, от друга страна, принадлежи към групата на хипоталамусните хормони, която е в състояние да се транспортира до задните лобове на хипофизната жлеза, където, натрупвайки се, се отделя директно в кръвта.

По време на лактацията окситоцинът (в жлезата, която произвежда кърма) предизвиква значително намаляване на така наречените миоепителни клетки, които обграждат алвеолите и млечните канали на гърдата. Поради факта, че окситоцинът действа по този начин, произведеното в гърдите мляко (под въздействието на пролактин) започва да се отделя по-активно от самата гърда.

Смята се, че по време на кърменето окситоцинът навлиза в млечната жлеза, като по този начин помага на млякото да премине напълно директно в субареоларните канали, всъщност откъдето млякото вече ще се отделя от зърната.

В допълнение, окситоцинът има отличен стимулиращ ефект върху мускулите на матката, увеличавайки нейната контрактилна активност, което също е много важно в периода след раждането и лактацията..

Окситоцинът може да се използва както при мастит, така и при съпътстващи гинекологични заболявания. Най-често окситоцин се предписва като интрамускулно инжектиране на лекарството, въпреки че неговото интравенозно приложение също е приемливо..

Обосновка на назначаването на Augmentin

На първо място, трябва да се каже, че Augmentin принадлежи към групата на антибактериалните лекарства с широк спектър от ефекти. Аугментинът може да има мощен бактериолитичен (за да бъдем по-точни, унищожаващи бактериите, чувствителни към лекарството) ефект.

Е. Малишева: Напоследък получавам много писма от редовните си зрители за проблеми с гърдите: МАСТИТ, ЛАКТОСТАЗА, ФИБРОАДЕНОМА. За да се отървете напълно от тези проблеми, ви съветвам да се запознаете с новия ми метод, базиран на естествени съставки..

Имайте предвид, че Augmentin може да бъде активен срещу доста широк спектър както от аеробни (активно се развива изключително в присъствието на голямо количество кислород), така и срещу анаеробни (съществуващи и развиващи се само при липса на кислород) бактерии.

Аугментинът е в състояние да атакува грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми, включително тези щамове, които произвеждат бета-лактамаза (определен доста силен ензим, който може да разгради пеницилините).

Клавулановата киселина, включена в това лекарство, е в състояние да осигури устойчивостта на активното вещество на този антибиотик към ефектите на споменатите ензими, като по този начин разширява спектъра на действие на такова лекарство като Augmentin.

Трябва обаче да се разбере, че Augmentin може да бъде ефективен само при тези бактериални инфекции, причинени от микроорганизми, чувствителни към неговото активно вещество..

И това означава, че преди да предпише Augmentin за мастит, лекарят трябва:

 • Първо, чрез специални проучвания за определяне на вида на причинителя на възпаление на млечната жлеза.
 • И второ, да се определи чувствителността на специфичен патоген, открит в проучванията към описаното лекарство.

Важно е да се каже, че този антибиотик, с висока чувствителност на патогена към него, може да се предписва не само за първичните гнойни стадии на възпаление на гърдата, но и за предотвратяване на рецидиви в следоперативния период..

Обосновка на назначението на Сумамед

Лекарство като Сумамед е антибиотик от групата на макролидите - така нареченият азалид. Сумамед, подобно на описаното по-рано лекарство, е

мощен антибиотик с възможно най-широк спектър на увреждащо действие. В същото време Сумамед, като азалиден антибиотик, се счита за виден представител на доста нова подгрупа на съвременните макролидни антибиотици. И това означава, че Сумамед, когато е създаден директно в огнищата на възпаление на достатъчно високите си концентрации, може да има най-мощния бактерициден ефект.

Лекарство като Сумамед може да бъде повече от активно (агресивно) срещу такива аеробни (грам-положителни) бактерии като стафилококи и стрептококи, които често причиняват възпаление на млечната жлеза. Въпреки че, разбира се, Сумамед може да бъде агресивен към други, анаеробни или аеробни, но грам-отрицателни бактерии.

Независимо от това, тези грам-положителни бактерии, които са устойчиви на активното вещество на лекарството - към еритромицин, могат да бъдат устойчиви на това лекарство..

С други думи, това означава, че Sumamed, както и други антибиотици, трябва да се предписва само с висока чувствителност на възпалителния патоген към неговото активно вещество..

Обосновка на назначаването на амоксицилин

Амоксицилинът е отлично антибактериално, бактерицидно и също киселинно-устойчиво средство с възможно най-широк спектър от терапевтично действие. Амоксицилин е антибиотик, който принадлежи към групата на така наречените полусинтетични пеницилини. Амоксицилинът е способен да заразява както грам-положителни, така и грам-отрицателни коки.

В допълнение, амоксицилин е активен срещу някои грам-отрицателни бацили (например Е. coli, салмонела и др.).

Въпреки това, микроорганизмите, които самостоятелно произвеждат пеницилиназа (определен ензим, който може да унищожи пеницилини), могат да бъдат устойчиви на лекарство като амоксицилин. Но амоксицилинът е киселинно устойчив, което означава, че ще се абсорбира в червата доста бързо и, което е важно, почти напълно.

При възпаление на млечната жлеза Амоксицилин се предписва доста често, въпреки че, както в случаите с други антибиотици, само след идентифициране на чувствителността на патогена към неговото активно вещество.

Знаете ли, че над 70% от хората са заразени с различни ПАРАЗИТИ, които живеят и се размножават в нашето тяло. В същото време човек живее пълноценен живот и дори не подозира, че развъжда в себе си тези ужасни червеи и ларви, които унищожават вътрешните органи. И първите им признаци в човешкото тяло са папиломи, брадавици и херпес, както и ГРИП и ARVI.

Как можете да ги идентифицирате?

 • нервност, нарушен сън и апетит;
 • алергии (сълзене на очите, обриви, хрема);
 • чести главоболия, запек или диария;
 • чести настинки, болки в гърлото, запушване на носа;
 • болки в ставите и мускулите;
 • хронична умора (бързо се уморявате, независимо какво правите);
 • тъмни кръгове, торбички под очите.

Ако всички тези симптоми са ви познати от първа ръка. Тогава ви препоръчваме да се запознаете с новата техника от Елена Малишева за цялостното прочистване на тялото ви от паразити. Прочетете повече >>>

Предназначение, сортове, условия на употреба, странични ефекти на антибиотиците при мастит

Възпалението на гърдата често започва в резултат на стагнация на млякото. В този случай се диагностицира лактационен мастит. Ако патологията е причинена от патогенни агенти, при човек се установява нелактационен мастит с бактериална природа. Антибиотиците за мастит помагат за инхибиране и елиминиране на инфекцията в тъканите на жлезата.

Разрешени антибиотици за кърмачка

Признаците на мастит през първите часове на заболяването са неясни. Те могат да бъдат елиминирани с консервативно лечение. Кърмещата майка трябва да отстрани останалото мляко от гърдата. Влошаването на благосъстоянието означава, че болестта е преминала в остър стадий и изисква назначаването на антибактериално лекарство. Понякога патологията може да провокира онкологичен процес.

Основният причинител на гноен мастит е Staphylococcus aureus. Болестта може да се развие и при мъжете.

Тя може да бъде победена чрез прием на лекарства като:

 • Клоксацилин
 • Цефалексен
 • Доксициклин
 • Амоксицилин с клавуланова киселина
 • Клиндамицин
 • Ципрофлоксацин

В някои случаи се предписват антибиотици Тетрациклин, Алмаг, Амоксиклав и Метицилин. Всички тези антибиотици могат да се приемат от кърмачка, без да се спира кърменето. Както показват прегледите, храненето на новородено не може да бъде спряно с лека форма на заболяването.

Когато назначи

Препоръчително е антибиотично лечение на мастит, когато се появи силна болка. Средствата спомагат за понижаване на температурата и премахване на абсцеса. Лекарствата имат подчертан противовъзпалителен ефект и помагат бързо да се отървете от проблема. Възпалените гърди бързо се нормализират.

Антибиотичната терапия се предписва в такива ситуации:

 • Гнойно разнообразие на болестта.
 • Възпроизвеждане на патогенна флора в тъканите на гърдата.
 • Голямо количество патогенна флора в културата на майчиното мляко.
 • Развитие на флегмона или некроза.
 • Рецидив на заболяването.
 • Лоша регенерация на зърната и тяхното постоянно нараняване.

При негнойни видове мастит могат да се предписват антибиотици за предотвратяване на разпространението на болестта и като профилактика, така че да не възникне гнойна форма на заболяването.

Серозен мастит обикновено се появява при жена по време на кърмене. Ако продължите да кърмите, трябва редовно да изцеждате мляко. Такава мярка ще избегне стагнацията на млякото в случай на заболяване. Майката може както да се лекува, така и да храни детето.

Основни изисквания към използваните антимикробни лекарства

Преди да използвате антибиотици, е необходимо да определите вида на патогена. Само тогава лекарят може да намери лекарство, което да повлияе точно на тази група патогенни микроби..

Сред изискванията при лечението на използваните лекарства са отбелязани:

 • Висока бионаличност
 • Бързо действие
 • Ефективност
 • Малко странични ефекти
 • Добра толерантност

Лекарството трябва да бъде избрано с минимум странични ефекти. Не бива да предизвиква силни прояви от страна на женското тяло, отслабено от хронично заболяване. Добрият антибиотик никога няма да провокира развитието на дисбиоза, гадене, повръщане, неврологични нарушения.

Сортове

Има няколко групи антибиотици, които се използват широко за различни форми на мастит. Те включват:

 • Полусинтетични пеницилини
 • Цефалоспорини I и II поколение

Полусинтетичните антибиотици включват клавуланова киселина, лактамазни инхибитори, амоксицилин, сулбактам, анкопен. Тези леки антибиотици се предписват в началните етапи на възпалението, за да се излекува успешно патологията.

Използването на Неомицин, Окситоцин, Пентеласт, Капсикам също е ефективно. В специални случаи се предписват антибактериални лекарства Dostinex (достинекс), Progestogel (прогестогел), Theotropin, Tineol, Sumamed. Traumeel, Troxevasin се използват активно.

Гърдите се третират с лосиони с разтвор на хлорхексидин. Антимикробният крем с ихтиол, антибиотичен балсам, цинков мехлем или пихтоинов маз помага за премахване на възпалението. Ефективно използване на апарата Darsonval. Хомеопатията е широко използвана. Хомеопатичните хомеопатични лекарства у дома могат да бъдат ефективни при лечението на заболявания.

Амоксицилин се намира в такива лекарства:

 • Flemoxin Solutab
 • Хиконцил
 • Grunamox
 • Оспамокс
 • Амотис

Тези лекарства са относително безопасни и могат да се пият с мастит. Средствата не провокират развитието на алергии и други нежелани реакции.

Антибиотичен агент Flemoxin. Лекарството се произвежда от фармацевтична компания в Холандия. Принадлежи към 1-во производствено поколение и се използва активно в медицинската практика. Терапията с това лекарство е насочена към елиминиране на бактериите и премахване на симптомите..

Използва се при инсталиране на пренатален мастит, лекарството не е противопоказано за бременни жени. Притежава висока бионаличност. Не е забранено от лекарите при кърмене.

За лечение таблетките се разделят на части и се измиват с вода или се разтварят в нея. Също така се използват инжекции и суспензия, които трябва да се разреждат в определено съотношение..

Лекарствено лекарство Ospamox. Предписва се при остра проява на заболяването. Малко количество от лекарството понякога се намира в млякото.

Антибиотик Хиконцил. Антибиотикът се произвежда във фармацевтични заводи в Словения. Използва се за елиминиране на серозната форма на мастит. Позволено за бременност и кърмене. Можете да храните бебето си по време на лечението. Приема се под формата на капсула и суспензия. Няма практически никакви странични ефекти и се понася добре от тялото на жената.

Ефективните цефалоспорини включват новия антибиотик Ceftiofur. Той има повишена стабилност срещу лактамази и е по-активен от пеницилините. Последното поколение на лекарството е специално разработено за лечение на мастит и инфекции при жените.

Той е силно активен срещу грам-отрицателни микроби. Кърменето също се лекува с Цефтриаксон, Цифран, Цефалексин, Цефазолин, Ципролет, Цитрин. Ефективно използване на Amoxiclav - помага за разтваряне на уплътнението.

Антибиотиците от цефалоспориновата група често се прилагат парентерално. Те прекратяват живота на патогенните микроагенти. Бактериите се разграждат. Лекарството се използва широко при лечението на различни форми на мастит и различни гинекологични заболявания. Справя се добре с гъбична инфекция. Антибиотикът има мощен лечебен ефект, тъй като е мощен антибиотик.

Ефективността на лекарството

За да се намали болката при мастит, антибиотиците се използват заедно със сулфонамиди и болкоуспокояващи. Препоръчително е да използвате локален мехлем за мастит. Компонентите на антибиотичната лекарствена маса проникват дълбоко в засегнатите тъкани и действат директно във фокуса на заболяването.

Мехлемът на Вишневски или антибактериалният хепаринов гел добре премахват болката и възпалението в жлезистите тъкани и се използват активно при комплексно лечение.

Трябва да се намажат само засегнатите области. Можете да приложите Seimova маз или хепарин. Синтомицин помага добре. За лечение трябва да използвате Syntomycin маз.

Помага компресът с димексид, магнезий и ихтиол маз. При пукнатини и гнойни лезии на гръдния кош се използва крем Levomekol. Необходимо е лечение на гърдата до пълно излекуване по различни начини.

Принципът и продължителността на лекарството

Почти всяко лекарство се абсорбира в кръвта много бързо от стомашно-чревния тракт. Максималната концентрация на антибиотика се открива 1 час след приложение в тялото.

Антибиотичното действие се основава на потискането на протеиновия синтез. Лекарството унищожава определени реакции и намалява скоростта на размножаване на патогенни микроорганизми.

Продължителността на терапевтичния курс с антибиотик се коригира от лекуващия лекар. Всичко зависи от патогенезата на заболяването, неговия ход и симптоми. Допустимият период за употреба на антибиотици е 5-21 дни.

Преди да започнете лечението, трябва внимателно да проучите инструкциите за лекарството. В него подробно се описва как и колко действа лекарството. Важно е да знаете характеристиките на употребата на лекарствен продукт, който съдържа магнезий.

Как да приемате лекарството

Необходимо е да се използват каквито и да било лекарства по време на бременност или менопауза в напреднала възраст само след консултация с лекар и според указанията на лекуващия лекар. Всеки антибиотик се доставя с подробни инструкции за употреба на лекарството.

Обикновено антибиотиците се приемат между храненията или веднага след хранене. Антибиотикът обикновено се поглъща цял и се измива с вода, ако е под формата на таблетки. Не превишавайте дозата на антибиотика. Не можете да използвате 2 таблетки лекарство. Дори ако е пропусната точната доза.

Общи схеми на наркотици:

 1. Амоксицилин се приема заедно с клавуланова киселина. Клавуланат или Augmentin ще могат да го заместят. Лекарствата трябва да се приемат в доза от 875 mg 2 пъти дневно.
 2. Ципрофлоксацин - трябва да пиете по 500 mg два пъти дневно.
 3. Сулфаметоксазол - приемайте 160-800 mg два пъти дневно.
 4. Доксициклин - необходим за лечение, за да се приемат 500 mg 4 пъти на ден.
 5. Клиндамицин - 300 mg, приемани четири пъти на ден.
 6. Vilprafnen се приема по 250 mg два пъти дневно.

Странични ефекти

За съжаление, приемането на антибиотици може да провокира развитието на нежелани реакции. В някои ситуации след лечение с наркотици се наблюдават:

  • Алергия
  • Оток на Квинке
  • Повръщане
  • Гадене
  • Дисбактериоза
  • Нарушения на изпражненията
  • Безсъние
  • Главоболие
  • Замайване
 • Зрително увреждане
 • Двойно виждане

В случай на тежки нежелани реакции е необходимо да информирате лекуващия лекар за този факт. Може да се наложи да намалите дозата на лекарството или да го отмените напълно. Всичко зависи от характеристиките на лечението и проявата на патология.

Забранено е използването на антибактериални лекарства при хронична бъбречна и чернодробна недостатъчност. Не използвайте антибиотик при индивидуална непоносимост и алергии.