Аугментин е антибиотик, антибиотиците не могат да се приемат по време на бременност, така че тук приключва нашата статия. О, ако само всичко в живота беше толкова лесно и просто - написах точка. Уви, за бременната жена е най-трудно да се предпази от всякакви заболявания, които от време на време се придържат към бременното тяло..

Имунитетът на бъдещата майка не отслабва напразно, защото в противен случай плодът би бил отхвърлен от тялото като „ненужно, чуждо тяло“. Следователно, всякакви рани, за които една жена в „нормално“ състояние, може никога да не са чували. Или по време на бременност "старите" болести се чувстват. Остър бронхит, пневмония, трахеобронхит, синузит, тонзилит, отит на средното ухо, цистит, цервицит, холангит, салмонелоза, абсцес, еризипела, менингит, ендокардит - застрахована ли е жена по време на бременност? Разбира се, че не. И тогава възниква най-трудният въпрос: как да се лекува раната, какво и кое е по-лошо: лечение или не лечение?

Лекарят трябва да отговори на този въпрос и обикновено отговорът му звучи така: наложително е да се лекува, но с повишено внимание. Без значение какви „врагове“ на човечеството се наричат ​​антибиотици, все още има случаи, когато лекарите не виждат друг начин на лечение освен с тяхна помощ. Така че не сме изненадани, ако видим в показанията силен антибиотик, който ще се справи с инфекцията за броени дни. Но какво ще кажете за бременна жена? Как ще реагира малкият човек в утробата на "агресивното" лекарство? Фармацевтите се опитват да отгатнат това, като провеждат експерименти върху бременни животни, след това правят изводи и посочват в инструкциите дали е възможно или не да се приема това или онова лекарство на жени "в позиция".

Лекарството Augmentin, за което е нашата статия, е много популярно сред лекарите. Този антибиотик се предписва за всички гореспоменати заболявания, дори за бременни жени. Инструкцията гласи: през първия триместър на бременността Augmentin е строго противопоказан, а през втория и третия може да бъде предписан от лекар само в случаите, когато очакваната полза от употребата надвишава потенциалния риск за плода.

Аугментин по време на бременност: дозировка и рецензии

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Формуляр за освобождаване
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект

За жена, която иска да стане майка, въпросът за планирането на бременност след прием на антибиотици може да е от значение. Дори ако този антибиотик е Augmentin, който се счита за относително безопасен и се предписва от лекарите за жени, които очакват бебе. Може би затова жените, планиращи бременност в близко бъдеще, избират това лекарство, ако е необходимо да се лекуват с антибактериални лекарства..

Аугментин при планиране на бременност

Официалната медицина препоръчва след заболяване, предизвикало необходимостта от прием на антибиотици, да се предпазите поне три месеца и едва след това да се опитате да забременеете. Това се аргументира с факта, че попадайки в системното кръвообращение, антибиотикът има отрицателен ефект върху всички човешки органи, включително гамети (полови клетки) както на жените, така и на мъжете..

Нека се опитаме да разберем този проблем. Женските гамети (яйца) не се обновяват, те се слагат в женския ембрион до края на първия триместър на бременността, броят им намалява с времето, но нови не се появяват. Следователно всички неблагоприятни фактори, включително антибиотиците, с които се сблъсква не само жената, но и бременната й майка, оказват влияние върху снабдяването с яйца. Не трябва да се страхувате, но трябва да вземете предвид този факт.

Амоксицилин е антибиотик от пеницилиновата серия, активната съставка на Augmentin, има спектър от странични ефекти. Дори ако не са били забелязани външни нежелани прояви, тогава състоянието на вътрешните органи на бъдещата майка след сериозно заболяване, което изисква антибиотична терапия, изисква определен период на рехабилитация, тъй като по време на раждането на детето, натоварването на всички органи на жената ще се увеличи. Курсът на лечение с който и да е антибиотик увеличава риска от спонтанен аборт, когато бременността настъпи веднага след терапията.

Три месеца рехабилитация ще бъдат напълно достатъчни, за да може тялото на майката да се засили след болестта и медикаментозната терапия. В краен случай се препоръчва да се пропусне поне един менструален цикъл. Целта на възстановителния период е да нормализира балансираната естествена чревна биоценоза и имунната защита на организма..

Между другото, ако бъдещият баща се е подложил на антибиотична терапия, тогава е подходящо да се спазва и тримесечният интервал преди зачеването. През това време мъжките гамети (сперматозоиди) ще бъдат напълно обновени.

Възможен ли е Augmentin по време на бременност?

Официалната инструкция за лекарството гласи, че не се препоръчва употребата на Augmentin за лечение на бременни жени, особено през първите три месеца, когато са заложени почти всички органи и системи на тялото на нероденото дете.

Активните съставки на това лекарство проникват през плацентарната бариера. И въпреки че няма данни за тератогенността му, това не означава, че това няма да повлияе по никакъв начин на развитието и здравето на бебето. Последицата от приема на Augmentin може да бъде възпаление на вътрешната стена на червата (некротизиращ ентеролит) при новородено - най-честата причина за постнатална критична ситуация.

Изключение правят случаите на крайна необходимост. И кой случай трябва да се разглежда като такъв, лекарят трябва да реши и отчасти самата бъдеща майка ще може, след като прецени състоянието си, да реши какво ще е от полза за нея и детето й повече. Никой не е имунизиран от страничните ефекти, изброени по-долу, и пеницилиновите лекарства (които включват Augmentin) са едни от най-често срещаните лекарствени алергени. В допълнение към алергичните реакции, най-честите усложнения на антибиотичната терапия при бременни жени са кандидозата на кожата и лигавиците. Ето защо, преди да изпиете първото хапче или да приготвите суспензия от Augmentin, помислете внимателно.

Аугментин по време на бременност: предназначение и характеристики на приложение

По време на бременност всяка жена се опитва да избягва ситуации, в които трябва да приемате лекарства. Крайно нежелателно е да се приемат антибактериални лекарства. В някои ситуации обаче не можете без тях. Лекарството "Augmentin" ще помогне за излекуването на много инфекции и няма да навреди на бъдещата майка и плода. По време на бременност се препоръчва да се приема само по строги показания. Какво представлява това лекарство и как трябва да се използва по време на раждането на дете?

Общо описание на лекарството

Антибактериалните агенти от пеницилиновата група се основават на отпадъчни продукти от определени микроорганизми. Тези лекарства имат широк спектър от ефекти и могат да се използват при лечението на голямо разнообразие от заболявания. Пеницилините често се използват за лечение на бременни жени. В процеса на многобройни проучвания е доказано, че тази категория лекарства не оказва отрицателно въздействие върху процеса на раждане на бебето и хода на бременността..

Аугментинът се счита за един от най-безопасните антибиотици. По време на бременност се предписва в тежки случаи, когато други лечения просто не са ефективни. Такива заболявания включват например тонзилит, пневмония, бронхит в остър стадий, салмонелоза. "Augmentin" ще помогне за бързото преодоляване на патологията и в същото време няма да навреди на развиващия се плод. Трябва обаче да се помни, че само лекар може да предпише толкова силно лекарство, като избере оптималния режим на лечение и дневна доза за бъдещата майка..

Може ли Augmentin да се приема с други лекарства

Ако използвате Алопуринол и Аугментин едновременно, рискът от различни реакции върху кожата се увеличава. Augmentin намалява ефектите на оралната контрацепция, поради което по време на приема на лекарството трябва да се засилят методите за безопасност.

Какви са страничните ефекти от предозирането на лекарства

Ако неправилно изчислите дозата на лекарството и вземете повече, отколкото трябва, дехидратацията на тялото, нарушенията в храносмилателния тракт и електролитите в кръвта се нарушават, но това не са всички странични ефекти, които могат да бъдат в случай на предозиране.

И трите вида Augmentin могат да причинят следните непредсказуеми телесни реакции:

 • Първият е, че кандидозата на кожата може да се появи, с прости думи, дразнене и сърбеж на лигавиците..
 • Нарушава се кръвта и лимфната система, а именно, левкоцитите намаляват, тромбоцитите се увеличават, може да се появи хемолитична анемия. Ако по време на лечението се появи кървене, е трудно да се спре, протромбиновото време се удължава.
 • Имунитетът отслабва и това допринася за появата на нови опасни заболявания.
 • Нервната система започва да се срива, а именно, главоболието зачестява, появява се силен световъртеж, започва хиперактивност, което е много опасно за бременни жени, безсъние измъчва, възбудимост, човешкото поведение се променя забележимо.
 • Възниква разстроен стомах, появява се диария, повръщане, гадене нарушава, гастрит, стоматит, зъбният емайл може да потъмнее.
 • Може да възникне опасно медицинско състояние като хепатит, което може да се предаде на бебето в утробата.
 • По кожата се появява обрив, цялото тяло сърби постоянно, може да се появи дерматит, пустулоза.
 • И най-опасните могат да се появят кристали в урината, които могат да надраскат пикочно-половата система, след това се появява кръв и след това неприятен изход от събитията.

Не предписвайте това лекарство, ако лицето има алергична реакция или жълтеница. Не се препоръчва приема на лекарството, ако чернодробната функция е нарушена.

Състав

Комбинираното полусинтетично лекарство съдържа две активни вещества, които осигуряват терапевтичния ефект на лекарството. Това са амоксицилин и клавунова киселина. Когато се лекува само с амоксицилин, бързо се развива резистентност при патогенни бактерии. Елиминира този недостатък и разширява спектъра на действие на лекарството клавунова киселина - бета-лактамазен инхибитор. Веществото има доста мощен антимикробен ефект.

Лекарството се предлага в няколко форми. Таблетките могат да съдържат различни количества активни съставки: 250, 500 и 875 mg. Прахът за приготвяне на суспензия също се произвежда в три дозировки - 125, 200 и 400 mg в 5 ml течен препарат. Предлага се и за инжектиране в дозировка от 500 и 100 mg.

Как?

Основната цел на лекарството е да потисне жизнената активност на патогенните бактерии, които провокират развитието на тежки заболявания с инфекциозен и възпалителен характер. "Augmentin" по време на бременност е в състояние да се справи както със самото заболяване, така и с неговите усложнения. Трябва да се отбележи, че по това време жената става особено податлива на различни заболявания поради намаляване на защитните функции на тялото..

Имунната система през всичките 9 месеца е принудена да работи само с половин уста, за да може плодът да се развива нормално и да не бъде отхвърлен. Това от своя страна прави женското тяло уязвимо за атака от патогенни микроорганизми, които се намират на всяка крачка..

Има ли опасност?

Много бъдещи майки, на които според показанията е предписана антибиотична терапия, започват да се притесняват от такова лечение. Всъщност има практика да се използва пеницилин, но може ли Augmentin да помогне? Това лекарство не пречи на бременността, ако е предписано от опитен лекар.

Полусинтетичен антибиотик се смята от много експерти за най-безвреден за бременните жени. Лекарството е преминало всички необходими изследвания, по време на които е установено, че лекарството няма никакъв токсичен, тератогенен ефект. Това означава, че бъдещата майка може да приема "Аугментин" по време на бременност (2-ри триместър) без страх - лекарството няма да причини аномалии и малформации на плода.

В същото време производителят предупреждава, че активните съставки на лекарството са способни да проникнат през плацентарната бариера и в определени ситуации да имат отрицателен ефект. Например, в случай на преждевременно разкъсване на феталната мембрана, "Augmentin" може да бъде предписан за предотвратяване на инфекция на бебето, което увеличава риска от възпаление на стените на тънките и дебелите черва при новородено. Следователно, антибиотик трябва да се използва само след консултация с лекар..

Показания за назначаване

Антибиотик се предписва на бъдещата майка само ако ползите от лечението значително надвишават възможните рискове за плода. Неуспешно лекарството е показано за такива сериозни възпалителни процеси като пневмония, плеврит, гноен отит на средното ухо. Просто е невъзможно да се справите с такива патологии без силни лекарства..

Индикациите за назначаването на "Аугментин" по време на раждането на бебе са също следните заболявания:

 • инфекциозни процеси в УНГ-органите (синузит, синузит, фронтален синузит);
 • пневмония, обостряне на хроничен бронхит, абсцес на белия дроб, бронхопневмония);
 • инфекциозни кожни лезии;
 • възпалителни процеси в органите на пикочно-половата система (пиелонефрит, цистит, аднексит);
 • чревна инфекция (дизентерия, салмонелоза);
 • възпалителни процеси в жлъчния мехур.

фармакологичен ефект

Съставът на лекарството "Augmentin" съдържа клавуланова киселина и амоксицилин трихидрат като дълготрайни активи. Амоксицилин е бактерицидно средство, което действа върху патогенни микроорганизми. Клавулановата киселина има тенденция да прониква в бактериалните клетки и да потиска тяхната активност.

"Augmentin" успешно се справя със следните групи патогенни бактерии: стрептококи, стафилококи, коклюш, бацил на Pfeifer, холерен вибрион, хламидия, трепонема бледа, бактероиди. Показания за употребата на "Augmentin" са:

 • инфекции на горните и долните дихателни пътища;
 • УНГ инфекции;
 • отит;
 • стоматит, синузит;
 • заболявания на пикочно-половите пътища (пиелонефрит, цистит, уретрит);
 • гинекологични инфекции;
 • костни инфекции (остеомиелит);
 • перитонит;
 • усложнения след операция.

Също така, лекарството се предписва преди операция като профилактика.

Противопоказания

През първия триместър антибиотикът "Аугментин" е строго забранен. По това време се извършва полагането на всички вътрешни органи и системи на бебето и затова човек трябва да се въздържа от лечение със силни лекарства. Лекарството се предписва само след 12 седмици от бременността.

Производителят предупреждава, че "Augmentin" по време на бременност не е подходящ за лечение, ако пациентът има анамнеза за непоносимост към пеницилини, техните производни и цефалоспорини. Дисфункцията на черния дроб и бъбреците, жълтеница също са противопоказания.

Дозировка

Дневната доза се избира само от лекуващия лекар. Специалистът предписва и формата на освобождаване на антибиотик, при която тя е оптимална за бъдещата майка. Най-често агентът се препоръчва да се приема под формата на суспензия с доза 400 mg на 5 ml. "Augmentin" (по време на бременност) може да се приема не повече от 3 пъти на ден.


Дозировката на таблетките зависи от тежестта на състоянието. Обикновено, при лек до умерен ход на заболяването, антибиотикът се препоръчва да се приема в доза от 250 mg на всеки 8 часа (три пъти на ден). Продължителност на лечението - най-малко 5 дни.

В инжекционен разтвор ("Augmentin" 1000) по време на бременност лекарството се използва изключително рядко. Обикновено се предписва за предотвратяване на инфекция след операция, при лечение на възпалителни процеси на репродуктивната система при жените.

Инструкции за употреба

Таблетките трябва да се поглъщат цели, без да се дъвчат, хапят или смачкват по друг начин, но с малко количество

За да се намали дискомфортът и страничните ефекти от стомашно-чревния тракт, се препоръчва да се приемат таблетки и суспензии в началото на хранене. Ако обаче по някаква причина това не е възможно, тогава таблетките могат да се приемат по всяко време по отношение на храната, тъй като храната не оказва значително влияние върху ефектите на лекарството..

Инжекциите на Augmentin се прилагат само интравенозно. Можете да въведете разтвора в поток (от спринцовка) или инфузия ("капкомер"). Не се разрешава интрамускулно приложение на лекарството! Инжекционният разтвор се приготвя от прах непосредствено преди приложение и не се съхранява дори в хладилник.

Приемането на таблетки и суспензии, както и интравенозното приложение на разтвор на Augmentin, трябва да се извършва на редовни интервали. Например, ако трябва да приемате лекарството два пъти на ден, тогава трябва да поддържате същия 12-часов интервал между дозите. Ако е необходимо да приемате Augmentin 3 пъти на ден, тогава това трябва да се прави на всеки 8 часа, като се опитвате стриктно да спазвате този интервал и т.н..

Минимално допустимият курс на приложение под всякаква форма и разнообразие от Augmentin е 5 дни. Това означава, че не можете да приемате лекарството по-малко от 5 дни. Максимално допустимата продължителност на употребата на каквато и да е форма на Augmentin без повторни изследвания е 2 седмици. Тоест, след поставяне на диагнозата, без втори преглед, можете да приемате лекарството за не повече от 2 седмици..

Ако е необходимо, можете да проведете поетапна терапия, състояща се в последователно използване на инжекции и таблетки или суспензии вътре. В същото време, първо, за да се получи максимален ефект, се правят инжекции на Augmentin и след това те преминават към прием на таблетки или суспензия.

Не трябва да замествате различните форми и дозировки на Augmentin една с друга, например вместо една таблетка от 500 mg 125 mg, вземете 2 таблетки от 250 mg 125 mg и т.н. Такива замествания не могат да бъдат направени, тъй като различните дози на една и съща форма на лекарството не са еквивалентни. Тъй като има богат избор от дози Augmentin, винаги трябва да избирате правилната, а не да използвате съществуващата, опитвайки се да замените необходимата..

Независимо от тежестта на инфекциозното заболяване, възрастни и деца над 12 години или с телесно тегло над 40 kg трябва да приемат Augmentin само под формата на таблетки (всяка доза - 250/125, 500/125 или 875/125) или суспензия с доза 400 mg 57 mg Суспензии с дози от 125 mg и 200 mg не трябва да се приемат от възрастни и деца над 12 години, тъй като количеството на амоксицилин и клавуланова киселина в тях не е балансирано, като се вземе предвид скоростта на екскреция и разпределение на лекарството в тъканите.

Деца под 12 години или с тегло под 40 kg трябва да приемат Augmentin само под формата на суспензия. В същото време на бебета под 3 месеца може да се дава суспензия само с доза 125 / 31,25 mg. При деца над 3-месечна възраст е разрешено да се използват суспензии с всякакви дози активни съставки.

Инжекциите с аугментин могат да се използват за деца на всяка възраст и за възрастни, след изчисляване на индивидуалната доза от телесното тегло.

Суспензия Augmentin EC и Augmentin SR таблетки могат да се приемат само от възрастни и деца над 12 години или с тегло над 40 kg.

Суспензията се приготвя незабавно изцяло преди първата употреба. Не можете да разделите праха във флакона на няколко дози и да го разреждате постепенно, получавайки по-малко количество от готовата суспензия. Тоест, целият прах във флакона трябва да се разрежда наведнъж и след това по време на лечението, за всяка доза, да се измери необходимото количество милилитри от суспензията.

Не можете да излеете целия прах от бутилката и да го разделите, например, на 2, 3, 4 или повече части и след това разредете отделните части. Такова смачкване води до неточна доза и неравномерно разпределение на активните вещества в части от праха, тъй като е невъзможно да се смеси, така че молекулите на активните компоненти да са идеално равномерно разпределени в целия обем..

Това от своя страна става причина за неефективността на суспензията, направена от едната половина на праха, и предозирането на суспензията, направена от другата част на праха. Тоест след смачкване в едната част на праха може да има малко активни вещества, а в другата, напротив, твърде много. В резултат на това суспензия, направена от прах с ниско съдържание на активни съставки, ще съдържа много по-ниска концентрация на амоксицилин и клавуланова киселина, отколкото е необходимо..

Приготвя се суспензия с всякаква доза активни съставки, както следва: 1. Добавете 60 ml преварена охладена вода в бутилката с праха (количеството вода може да бъде измерено със спринцовка). Завийте отново капачката и разклатете енергично, докато прахът се разтвори напълно. След това поставете бутилката върху равна повърхност за 5 минути..

Ако след това на дъното са се събрали неразтворени прахообразни частици, отново енергично разклатете бутилката и я поставете обратно на равна повърхност за 5 минути. Когато след 5 минути утаяване на дъното на бутилката не останат частици прах, отворете капачката и добавете преварена охладена вода до маркировката.

Трябва да се помни, че за приготвянето на суспензия с доза 125 / 31,25 ще ви трябва повече вода (около 92 ml), отколкото за дози 200 / 28,5 и 400/57 (около 64 ml). Следователно, за първото разтваряне трябва да вземете не повече от 60 ml вода (разрешено е да се налива малко по-малко, но не повече, така че след получаване на суспензията да не се окаже, че нивото му е по-високо от маркировката на бутилката).

Готовата суспензия може да се съхранява в хладилник (без замразяване) за една седмица, след което всички неизползвани остатъци трябва да се изхвърлят. Ако курсът на лечение продължи повече от 7 дни, след едноседмично съхранение трябва да изхвърлите остатъците от стария разтвор и да приготвите нов.

За да приготвите инжекционен разтвор, разредете съдържанието на бутилка с прах в доза 500/100 (0,6 g) в 10 ml вода и бутилка с доза 1000/200 (1,2 g) в 20 ml вода. За целта в спринцовката се изтеглят 10 или 20 ml вода за инжекции, след което се отваря необходимият флакон с прах. Добавете половината вода от спринцовката (т.е. 5 или 10 ml) към флакона и разклатете добре, докато прахът се разтвори напълно.

След това добавете останалата вода и отново разклатете добре. След това готовият разтвор се оставя да престои 3 до 5 минути. Ако след утаяването на дъното на бутилката се появят трохи неразтворен прах, разклатете отново енергично контейнера.Когато на дъното на бутилката след утаяване за 3 - 5 минути не се появят частици прах, разтворът може да се счита за готов и използван.

Ако Augmentin се инжектира на струя, тогава необходимото количество разтвор се изтегля директно от флакона в стерилна спринцовка и се инжектира интравенозно бавно в продължение на 3 до 4 минути. За струйно интравенозно приложение разтворът трябва да се приготви непосредствено преди употреба. Максимално допустимото време за съхранение на готовия разтвор преди интравенозно инжектиране е не повече от 20 минути.

Ако Augmentin се прилага под формата на капкомер, съдържанието на флакона (целият готов разтвор) се излива във инфузионната течност, която вече е в системата (капкомер). Освен това, разтвор със съдържание на активно вещество 500/100 се разрежда с 50 ml инфузионна течност и разтвор с доза 1000/200 се разрежда със 100 ml инфузионна течност. След това целият обем от получения разтвор се инжектира капково в рамките на 30 - 40 минути.

Следните лекарства могат да се използват като инфузионна течност:

 • Вода за инжекции;
 • Разтвор на Рингер;
 • Физиологичен разтвор;
 • Разтвор с калиев и натриев хлориди;
 • Глюкозен разтвор;
 • Декстран;
 • Разтвор на натриев бикарбонат.

Готовият инфузионен разтвор може да се съхранява от 3 до 4 часа.

Преди употреба трябва да изберете прах с необходимата доза и да приготвите суспензия. Приготвената суспензия трябва да се съхранява в хладилник, без замразяване, най-много 7 дни. Ако е необходимо да го приемате повече от седмица, остатъците от старата суспензия, съхранявана в хладилника, трябва да се изхвърлят на 8-ми ден и да се приготви нова..

Преди всяка доза е необходимо да се разклати бутилката със суспензията и само след това да се набере необходимото количество с помощта на мерителна капачка или обикновена спринцовка с деления. Капачката и спринцовката трябва да се изплакват с чиста вода след всяка употреба..

Суспензията може да се пие директно от мерителната капачка или да се налее в малък съд, например чаша и т.н. Препоръчва се суспензията да се излее в спринцовката в лъжица или чаша. Ако по някаква причина е трудно за детето да погълне чиста суспензия, тогава измерено количество за единична доза може допълнително да се разрежда с вода в съотношение 1: 1.

Странични ефекти

Антибиотиците са едни от най-мощните лекарства, които често причиняват странични ефекти. Според прегледите, "Augmentin" може да провокира развитието на алергична реакция под формата на кожен обрив, сърбеж, уртикария. Лекарството влияе и върху състоянието на нервната система. Пациентите отбелязват, че понякога след приема на лекарството се появяват главоболие и световъртеж, сънят се нарушава и тревожността се увеличава. Това състояние е опасно за жени в позиция.

За да се намали проявата на негативна реакция от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, диария), специалистите препоръчват прием на антибиотик преди хранене. В случай на нежелани реакции, пациентът трябва да информира лекуващия лекар за това, който ще коригира дозировката.

Странични ефекти и предозиране

Страничните ефекти са редки, тъй като лекарството обикновено се понася добре, без да причинява проблеми.

Най-честият феномен, придружаващ антибиотичната терапия, е дисбиозата. За подобряване на микрофлората на пациентите се препоръчват пребиотици, пробиотици и лактобацили.

Понякога могат да се наблюдават гадене, повръщане, замаяност, слабост, разстройство на изпражненията, нервни разстройства, кожни обриви. Ако се появят такива явления, се препоръчва да се откаже употребата на лекарството..

В случай на предозиране се наблюдава отрицателна реакция само от страна на храносмилателната система. В този случай трябва да изпразните стомаха, да вземете сорбент. Ако признаците на интоксикация продължават, трябва да се обадите на линейка.

"Augmentin" по време на бременност: отзиви

Изключително нежелателно е да се приемат антибактериални лекарства по време на бременността. Но ако говорим за здравето на бъдещата майка, лекарят може да реши да предпише мощни лекарства. Най-често специалистите препоръчват приема на "Аугментин" по време на бременност. Третият триместър е най-безопасният период за лечение с антибактериално лекарство. Също така, лекарството е одобрено за употреба през втория триместър..

Лекарството е спечелило много положителни препоръки от бъдещите майки. Суспензията и таблетките, в зависимост от дозата, се понасят добре от организма. Можете да започнете лечение с лекарството само след консултация с лекар..

Аналози на лекарства

Augmentin има висока цена. Има лекарства с подобен ефект и структурен състав, които не отстъпват на Augmentin и са по-евтини..

Следните антибактериални лекарства могат да бъдат разграничени от аналозите:

 • Флемоклав
 • Амоксиклав
 • Панклав
 • Медоклав
 • Рапиклав

Структурните аналози са: Amoxivan, Foraklav, Verklav, Betaklav и др..

Не се препоръчва да се използват аналози на Augmentin за лечение на инфекциозни заболявания. Много от тези лекарства имат определени противопоказания и странични ефекти. Лечението в този случай е неприемливо, особено за бременни жени и малки деца.

Аугментин по време на бременност

Augmentin се използва доста често по време на бременност. Този фармацевтичен агент се използва за лечение на бактериални инфекции, които не преминават и жени, които очакват раждането на бебе. Лекарството няма отрицателен ефект върху развиващия се плод, но само лекар може да го предпише. Самолечението с използването на антибиотици по време на бременност е забранено, може да причини сериозна вреда на бебето и по-нататъшното му развитие.

Когато се предписва лекарство по време на бременност

Повечето лекари предписват този антибиотик за лечение на различни инфекциозни патологии при бременни жени. Аугментин е фармацевтичен агент, използван за системна терапия. Наличието на два активни компонента (амоксицилин и клавулонова киселина) дава на това лекарство доста широк спектър на действие срещу различни бактерии.

Въпреки липсата на изразен тератогенен ефект на лекарството, назначаването му на бременни жени е възможно само ако е абсолютно необходимо..

Показания за назначаването на Augmentin:

 • възпалителни и инфекциозни патологии, засягащи УНГ-органи (синузит, синузит, отит на средното ухо, заболявания на гърлото);
 • хронична форма на бронхит;
 • остър цистит;
 • инфекции на женските полови органи;
 • инфекциозно увреждане на костната тъкан;
 • пиелонефрит;
 • инфекции на меките тъкани;
 • придобита в общността пневмония;
 • интраабдоминална инфекция.

Преди да предпише антибиотична терапия за бременна жена, лекарят трябва да вземе необходимите изследвания от нея. Това е необходимо за определяне на патогена, идентифициране на конкретна бактерия, както и за изясняване на нейната устойчивост към лекарството.

Аугментин в ранна бременност

Бременните жени не могат да приемат антибиотици без медицинска консултация. Такива лекарства трябва да се предписват само след преминаване на съответните тестове..

В ранните етапи неразумната употреба на каквито и да било лекарства е изпълнена с развитието на сериозни нарушения на органите и системите на плода. Въпреки факта, че проучванията, проведени върху употребата на Augmentin при бременни жени, не са показали тератогенен ефект върху кърмачето, употребата на това лекарство през първия триместър не се препоръчва. Освен това лекарството е тествано само върху животни, тъй като такива проучвания не се провеждат при хора..

Активното вещество на Agumentin лесно преодолява плацентарната бариера, поради което може да повлияе негативно на развиващото се бебе.

Първият триместър, особено периодът от 8 до 12 седмици, се характеризира с висока податливост на плода към ефектите на всякакви агресивни фармацевтични препарати. Следователно използването на каквито и да било лекарства, включително антибактериални свойства през този период, трябва да се извършва съгласно строги медицински показания..

Аугментин в края на бременността

След 13-та седмица на бременността плацентата вече по-активно защитава детето от вредни външни влияния. Следователно лекарите вече по-активно препоръчват това лекарство на жени, ако има нужда от антибиотична терапия..

Въпреки това, детето все още ще усети лечението с това лекарство, защото дори незначителна част от състава ще проникне в състава на околоплодните води и, не е известно как към лекарството, малкият човек ще реагира. Въпреки факта, че лекарството вече не е в състояние да провокира дефекти в развитието, то може да има отрицателен ефект върху здравето на трохите като цяло.

Многобройни проучвания потвърждават факта, че има доста голяма вероятност от отрицателен ефект на лекарството върху работата на храносмилателния тракт на бебето. Отделно са регистрирани случаи на развитие на некротизиращ ентероколит, което предполага поражение и разрушаване на тъканите, покриващи червата.

Последният триместър на бременността е най-благоприятното време за антибиотична терапия. Сега обаче рискът за самата жена се увеличава, тъй като натоварването на органите на отделителната система се увеличава..

Когато жената има намаление на креатининовия клирънс под 30 ml на минута, употребата на Augmentin е нежелана.

Как да приемате хапчета

Правилата за използване на лекарството са ясно отразени в инструкциите, приложени към всяка лекарствена форма на Augmentin. Ако на жена е предписана инжекция с антибиотик, тези процедури ще се извършват в болница или амбулатория. Интрамускулно приложение на Agumentin не се извършва.

Таблетките се нуждаят от перорално приложение, те не могат да бъдат разградени наполовина, тъй като съдържанието на активни вещества може да варира във всяка част от лекарството. Не се препоръчва смилане на препарата. Аугментинът се измива с чиста вода в точното количество; забранено е да се използват чай или мляко за тази цел. Не приемайте таблетки с храна, за предпочитане 30 минути след хранене.

Когато суспензия е предписана на жена, първо трябва да приготвите разтвор за вътрешна употреба от нея. За тази цел е необходимо да добавите необходимото количество предварително преварена и охладена вода към бутилката. Готовата суспензия може да се съхранява само на рафта на хладилника; преди употреба тя трябва да се разклати старателно, така че да стане хомогенна. За да не се объркате в особеностите на дозирането на лекарството, трябва да използвате специална лъжица, която се доставя с комплекта.

Лекарството трябва да се приема на редовни интервали. Ако лекарят предписва двойна употреба на лекарството, интервалът от време между приема на следващата доза трябва да бъде 12 часа, ако три пъти - 8 часа.

Курсът на лечение се определя от лекаря, който е предписал лекарствена терапия на бременната жена. Минималната му продължителност може да бъде 5 дни. Забранено е спирането на приема на антибиотик по-рано, дори ако всички отрицателни симптоми са преминали. Това може да доведе до факта, че инфекцията няма да бъде напълно унищожена. Бактериите, срещу които е предписано лечението, ще останат невредими, придобиват резистентност към амоксицилин, което ще предизвика развитието на суперинфекция. Тази ситуация може да наложи използването на по-мощно лекарство, дори по-вредно за развиващия се плод..

Максималната продължителност на терапията може да бъде 2 седмици, но тази ситуация е рядка. Като правило, ако не се наблюдава подобрение седмица след употребата на Agumentin, лекарят предписва друго лекарство.

Специални условия:

 • преди предписването на лекарството е важно да се изясни липсата на непоносимост на жената към цефалоспорин и пеницилинови вещества;
 • едновременната употреба на Agumentin и Allopurinol е забранена, това може да провокира сериозни алергични прояви;
 • продължителната употреба на лекарството (повече от 14 дни) е забранена, бактериите могат да станат устойчиви на компонентите на лекарството, да се развият сериозни токсични увреждания на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт;
 • употребата на лекарството по време на кърмене на бебе може да доведе до развитие на кандидоза и дисбиоза при бебето, така че трябва да започнете да приемате пробиотици навреме.

Приемане и приготвяне на суспензия

Приемът на лекарството може да бъде предписан само от лекар, има списък на състоянията, когато приемането на Agumentin е опасно, поради което самолечението с това лекарство е забранено.

Във втория и третия триместър на бременните жени най-често се предписват хапчета или Augmentin суспензия за лечение. Последната форма се счита за по-ефективна и по-безопасна, така че лекарите я предписват на бъдещи майки..

Преди да използвате лекарството, трябва да приготвите суспензия:

 • смесете сухия прах в бутилката, като я разклащате;
 • свалете капака;
 • кипяща вода;
 • охлажда се до стайна температура;
 • изсипете течност до първата маркировка, затворете капака и разбъркайте добре;
 • добавете вода до последната марка, разбъркайте отново съдържанието на бутилката чрез разклащане;
 • оставете да се вари 5 минути.

Преди да измерите необходимата доза от лекарството, бутилката трябва да се разклати добре. Като правило, за бременни жени, трикратно приемане на Augmentin е показано в дозата, препоръчана от лекаря..

Общи правила за дозиране на лекарството:

 1. Таблетките се приемат два пъти дневно (с доза 375 mg) или веднъж дневно (с доза 625 mg). Тежките инфекции може да изискват удвояване на дозата.
 2. Използването на течна форма на лекарството (суспензия) включва използването на 10 до 15 ml на ден, честотата на приложение може да бъде двойна или тройна. Концентрация на активни компоненти, в този случай ще бъде 400 и 57 mg.
 3. Характеристиките на дозата на лекарството, прилагано интравенозно, се определят от специалист.

По време на кърмене

Инструкцията за Augmentin позволява използването му не само за бременни жени, но и за кърмещи жени..

Амоксицилинът, основният компонент на този антибактериален агент, принадлежи към групата на пеницилините. Той има способността да прониква в кръвта на жената, от там в млякото, след това до дете..

Когато лекарството се приема по време на кърмене, новороденото може да развие алергични реакции въз основа на висока чувствителност към компонентите, които го съставят. Появата на какъвто и да е обрив, зачервяване, негативни реакции при бебе е причина да се спре лекарствената терапия и да се свържете с педиатър.

Понякога ефектът на антибактериален агент върху бебето може да бъде толкова отрицателен, че лекарят ще препоръча прекъсване на кърменето за известно време. Особено когато такава терапия е жизненоважна за кърмещата майка. Дете през този период може да бъде хранено със специални изкуствени адаптирани смеси.

Според експерти проникването на активните съставки на Augmentin няма сериозен ефект върху здравето на новороденото. Решението за необходимостта от антибиотична терапия обаче трябва да се вземе от лекаря, който е преценил рисковете за бебето и ползите за майка му..

Нежелани реакции

Всяко лекарство, в допълнение към ползите за организма, може да предизвика странични реакции. Тази ситуация възниква поради високата чувствителност на тялото към активни вещества или индивидуалните характеристики на човек.

Странични ефекти от употребата на Agumentin:

 • органи на стомашно-чревния тракт: нарушения на изпражненията, гадене, болка в епигастриума;
 • Централна нервна система: виене на свят, главоболие;
 • локални реакции: развитие на кандидоза на лигавиците на устната кухина, гениталиите, кожни обриви.

Сериозните нарушения (анемия, ангиоедем, повишени показатели на чернодробната функция) са изключително редки.

За да се намали вероятността от развитие на нарушения в стомашно-чревния тракт, по време на антибиотична терапия. трябва допълнително да приемате бифидобактерии.

Когато приемате Agumentin е опасно за бременна жена

Не всички категории пациенти имат право да използват Augmentin. Инструкцията съдържа списък с условия, когато употребата на лекарството е строго забранена..

Противопоказания за употреба:

 • първи триместър на бременността (преди 13 седмици);
 • алергични реакции към употребата на лекарства, принадлежащи към пеницилиновата група;
 • висока чувствителност на организма към всякакви компоненти в антибиотика;
 • хепатит;
 • функционални патологии от черния дроб, бъбреците;
 • инфекциозна мононуклеоза.

Особено опасно е приемането на Augmentin за жени, чиято бременност е в непосредствена опасност да я прекрати. Общото отслабване на организма през този период може да се засили само след такава терапия, което е изпълнено с най-неприятните последици.

Експертите препоръчват на жените с инфекциозни патологии с висока тежест, които почти не носят бебе, първо да приемат имуномодулиращи и имуностимулиращи агенти. С назначаването на такива лекарства, определянето на дозировката и схемата на тяхното използване може да се занимава само квалифициран специалист..

Бременна жена, на която лекарят е предписал лекарството, трябва да откаже терапия, ако забележи такива явления:

 • развитието на нежелани реакции;
 • влошаване на благосъстоянието на бременна жена;
 • откриване на патологични състояния на плода по време на следващото проучване;
 • липса на желания ефект от използвания антибактериален агент.

Ако възникне някой от горните проблеми, трябва да се свържете със специалист, който ще оцени състоянието на жената и ще реши дали да продължи медикаментозната терапия, или да замени това лекарство с друго, по-ефективно и безопасно.

"Augmentin" по време на бременност: инструкции за употреба

Ако бременна жена има бактериална инфекция, лекарят трябва да предпише лекарство, което едновременно ще унищожи патогена и няма да навреди на плода. Понякога е невъзможно да се направи без използването на антибиотици, тогава задачата на лекаря е да избере най-щадящото лекарство, което включва "Аугментин". Този антибактериален агент е ефективен при различни инфекциозни заболявания, но бъдещите майки трябва да го използват само според указанията на специалист..

Характеристики на лекарството

"Augmentin" се произвежда от добре познатата компания "GlaxoSmithKline" в две дозирани форми. Един от тях е прах, към който се добавя вода и се получава сладка бяла течност..

Готовата суспензия съдържа две активни съставки - амоксицилин в доза 125, 200 или 400 mg на 5 ml течно лекарство, както и клавуланова киселина в доза съответно 31,25, 28,5 или 57 mg.

Отделно се получава прах, от който се получава суспензия с по-висока доза амоксицилин в 5 ml (600 mg), но съдържаща 42,9 mg клавуланова киселина. Това лекарство се нарича "Augmentin EC".

Втората лекарствена форма на лекарството е таблетки в плътна обвивка от бял филм. Действието им се дължи и на амоксицилин, представен в една таблетка в доза 250, 500 или 875 mg, но клавулановата киселина във всяка таблетка съдържа същата доза - 125 mg. Освен това има таблетки "Augmentin SR", които съдържат 1000 mg амоксицилин и 62,5 mg клавуланова киселина, но лекарството се прави по специален начин, поради което антибиотикът се отделя на порции.

Принцип на действие

Първата съставка на "Аугментин", която е амоксицилин, принадлежи към групата антибиотици-пеницилини. Той има способността да въздейства на доста голям списък от бактерии, но понякога вредните патогени го неутрализират, като произвеждат бета-лактамаза.

За да се предотврати разрушаването на микробите от амоксицилин и загиването под неговото действие, в състава беше включено второ активно съединение, клавуланова киселина. Тази комбинация има разширен спектър на антибактериално действие върху ентерококи, стрептококи, протеи, ешерихии, клостридии, хемофилен грип, бактероиди и много други микроби.

Позволено ли е по време на бременност?

Допустимо е да използвате "Augmentin", докато чакате бебе, но това трябва да се прави с повишено внимание и само според указанията на лекар. Такова лекарство няма преки противопоказания за бременни жени, поради което се предписва на жени в положение, ако възможните рискове от такова лечение са по-ниски от очакваната полза.

Ако има възможност да се откаже употребата на "Augmentin" през 1-ви триместър, тогава лекарите не го пренебрегват. В ранните етапи всяка от формите на такова лекарство се използва много рядко и само в сериозни ситуации, когато опасността от заболяване за жена и ембрион при липса на антибиотична терапия е много висока. При наличие на хронични инфекции е по-добре да ги лекувате преди зачеването, за да намалите риска от обостряне и предписването на антибактериални лекарства през първия триместър.

Що се отнася до 2-3 тримесечия, употребата на "Аугментин" през тези периоди е относително безвредна.

Въпреки това, поради риска от странични ефекти и наличието на определени противопоказания, е невъзможно да използвате този антибиотик самостоятелно, дори на по-късна дата..

Лекарят трябва да прегледа бъдещата майка, да определи дали се нуждае точно от "Аугментин", след което да избере подходящата форма и схема на терапия.

Когато се предписва на бъдещи майки?

"Augmentin" се търси, когато носи дете с различни инфекции, например, лекарството се използва, ако жената е била диагностицирана с:

 • синузит, гнойна ангина, отит на средното ухо или други бактериални лезии на УНГ-органите;
 • възпаление на белите дробове или бронхит с бактериална природа;
 • възпаление на пикочния мехур, бъбреците или други части на отделителната система;
 • бактериално увреждане на костите, кожата, ставите или меките тъкани;
 • одонтогенна инфекция;
 • възпалителен процес в гениталиите;
 • микробно увреждане на жлъчните пътища.

Противопоказания

Лекарството не се предписва в случай на свръхчувствителност към някое вещество, което е включено в неговия състав..

В допълнение, "Augmentin" не може да се използва при алергии към други пеницилини или антибиотици от цефалоспориновата група..

Лекарството също не се предписва при нарушения на черния дроб, причинени от различни лезии или заболявания на този орган. Поради наличието на аспартам, лекарството също е забранено за фенилкетонурия.

Ако бъдещата майка има увреждане на бъбреците, тогава дозировката се определя индивидуално, въз основа на резултатите от теста. Ако има анамнеза за негативна реакция на стомашно-чревния тракт към някакви антибиотици, употребата на "Augmentin" трябва да се третира с повишено внимание.

Странични ефекти

Някои бременни жени изпитват негативни странични ефекти от храносмилателната система, докато използват Augmentin. Те включват тежко гадене, лош апетит, епизоди на повръщане, разхлабени изпражнения, болки в червата или стомаха. В допълнение към такива негативни симптоми, лечението с Augmentin може:

 • причиняват жълтеница и засягат чернодробната функция;
 • провокират кандидозен стоматит или друго възпаление, причинено от гъбички;
 • влошават хемопоезата, което се проявява с намален брой левкоцити и тромбоцити в кръвен тест;
 • причиняват проблеми със съня или главоболие;
 • нарушават бъбречната функция;
 • причиняват алергични симптоми.

Когато такива промени се появят при бъдещата майка, важно е незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да замените Augmentin с аналог, на който няма да има отрицателна реакция.

Инструкции за употреба

Ако се предписва суспензия, тя се приготвя преди първата употреба, като се добавя количеството вода, посочено в анотацията вътре в бутилката, след което лекарството се разклаща и се оставя за 5 минути, за да се разтвори напълно. Разреденото лекарство се съхранява до 7 дни в хладилника и трябва да се разклаща преди всяка доза.

Таблетките се препоръчва да се поглъщат в началото на хранене с чиста вода.

Еднократна доза, честота на употреба и продължителност на приема на "Augmentin" се определят от лекуващия лекар.

Обикновено антибиотикът се пие 2 или 3 пъти на ден през равни интервали и се предписва най-малко 5 дни. Ако инфекцията е лека, дозата ще бъде по-ниска, отколкото при тежка.

Отзиви

Жените, приемали Augmentin по време на раждането, оставят предимно положителни отзиви за него. Те потвърждават, че това антибактериално лекарство им е помогнало да се справят с ангина, пиелонефрит, бронхит, отит на средното ухо или други инфекциозни заболявания. Предимствата на лекарството включват широк спектър на действие, ниска цена, лекота на употреба. Според бременните жени толерантността обикновено е добра за такова лекарство, но има и отрицателни ефекти под формата на гадене, кожни обриви и други странични симптоми.

Аналози

Ако трябва да изберете заместител на Augmentin, лекарят може да препоръча едно от лекарствата със същия състав на активни вещества, например Panklav, Amoxiclav или Ekoklav. Такива средства са представени от таблетки, инжекционни разтвори и суспензии. Те се използват по време на бременност само според указанията на лекар..

Аугментин по време на бременност

Бременността е стресов фактор за жената, поради което имунитетът е рязко намален, тялото се нуждае от витамини и минерали и не е трудно да се разболее по това време. Форумите за бъдещи майки са пълни с послания за това какви заболявания очакват бременните майки. Някои пишат, че тя е лекувала ARVI с почивка в леглото и в резултат на това възниква ново сериозно заболяване, тъй като имунната система не е в състояние да се справи със самия проблем.

Заболяванията, за които жените разказват на лекари и приятелки, са различни и бъдещите майки предпочитат да пият лекарството, отколкото да навредят на детето чрез бездействие. Но в същото време е трудно за бременните жени да изберат лечение, тъй като не е разрешено приемането на всяко лекарство по време на бременност поради отрицателен ефект върху плода..

Ако приемането на лекарства, включително антибиотици, не може да бъде избегнато, Augmentin е едно от разрешените лекарства. Не трябва обаче да се приема през първия триместър на бременността..

Лекарството се характеризира с широк спектър от ефекти, докато е по-малко опасно за бременни жени, отколкото други лекарства от този тип. Augmentin по време на бременност се предписва за:

 • заболявания на дихателната и пикочната система;
 • гинекологични заболявания и кожни лезии;
 • се справя с всяка инфекция и в същото време е безопасно за бременни жени, тъй като при внимателна употреба не представлява риск за плода, което се потвърждава от лекарите и отзиви на сайтове и форуми.

С широк спектър на дейност

Състав на препарата

Препаратът включва:

 1. Амоксицилин е антибиотик, използван за лечение на широк спектър от заболявания, причинени от бактерии: инфекции на горните дихателни пътища, ушни инфекции.
 2. Клавулановата киселина разширява спектъра на действие на амоксицилин, засягайки микроорганизмите, които антибиотикът не може да унищожи.
 3. Съставът включва спомагателни вещества: магнезиев стеарат, колоиден безводен силиций, натриев нишестен гликолат и микрокристална целулоза.

Форми за освобождаване

Лекарството се предлага в таблетки и прах:

 1. Покрити таблетки с бял или жълтеникав овален цвят с надпис "Augmentin" с латинска азбука в центъра. Тези таблетки съдържат 250 g амоксицилин и 125 клавуланова киселина.
 2. По-голяма доза - 500 грама от активната съставка - амоксицилин и 125 клавуланат е част от филмираните таблетки с надпис "AC".
 3. Голяма доза е представена от таблетки, съдържащи 875 g амоксицилин и 125 клавуланат. Това са овални таблетки с буквите "А" и "С", разположени от различни страни.
 4. Аптеките продават и праха, от който се приготвя суспензията Augmentin..

Който назначава?

Аугментинът по време на бременност е лекарство, което ще се справи с инфекция, и мощно, не безобидно лекарство и затова е най-добре да защитите себе си и бебето си. Необходимостта от употребата му надвишава потенциалния риск от спонтанен аборт, който се отнася и за други лекарства.

Ако няма алтернатива, консултирайте се с лекар, който знае как правилно да прецени рисковете и последиците от подобна среща. За жени в позицията, лекарството аугментин се предписва от гинеколог или лекар, специалист по специфични видове заболявания.

Режим на действие

Амоксицилин е антибиотик, близък до пеницилина, който се бори срещу съответните видове бактерии, докато клавулановата киселина действа върху видове инфекции, които са устойчиви на пеницилин.

Това лекарство се предписва на жени по време на бременност за синузит, фарингит, също така лекува остър бронхит и леки форми на пневмония. Предписва се в зависимост от здравословните характеристики на бъдещата майка..

Продължителността на лечението се определя от лекаря

Той е ефективен за лечение на цистит и различни инфекции на стомашно-чревния тракт.

Противопоказания

Лекарството не се предписва:

 1. Ако има индивидуална реакция към съставящите я вещества, което се отразява на здравословното състояние.
 2. Предписвайте с повишено внимание в случай на непоносимост към пеницилин.
 3. Противопоказан при хора, които са имали жълтеница, чернодробни или бъбречни проблеми.
 4. Заедно с други лекарства, амоксицилин не се предписва на пациенти с фенилкетонурия.
 5. Противопоказан при деца под 3 месеца и таблетки - за хора с тегло под 40 килограма.

Лекарството не уврежда плода през плацентата, но рядко се предписва преди втория триместър. През 1-ви триместър се предписва само при спешна нужда. Аугментин се предписва по време на бременност и в ранните етапи - през втория триместър и след това.

Странични ефекти

Augmentin има и странични ефекти, които могат да се появят не само при предозиране:

 1. Много пациенти страдат от лошо храносмилане, повръщане и гадене. Главоболието и световъртежът се появяват много по-рядко.
 2. Лекарството влияе върху състава на кръвта, но всички тези реакции са обратими.
 3. Има алергия към лекарството - от копривна треска до рядък, но възможен анафилактичен шок. Това е най-тежката или една от най-тежките нежелани реакции..
 4. Лекарството се различава по това, че нежеланите реакции се появяват с течение на времето поради натрупването на лекарството в тялото, ако количеството е прекомерно.
 5. Лекарството има и обратим, но силно проявен ефект върху черния дроб и затова е най-добре да се приемат хепатотоксични лекарства заедно с антибиотик..

Също така, в случай на странични ефекти, лекарят ще коригира дозировката, ако това намалява неприятните прояви или ги отстранява..

Съдържа клавуланова киселина, която има способността да инхибира активността на бета-лактамазите в бактериите

Дозировка

Дозата на лекарството се предписва индивидуално в зависимост от здравословното състояние, възрастта, телесното тегло и други фактори..

Бебета над 3 месеца, деца под 12 години или хора с ниско телесно тегло.Това лекарство се предписва под формата на суспензия; предлага се в няколко дози. Те включват:

125 mg антибиотик и 31,25 mg киселина на пет ml;
200 mg антибиотик и 28,5 mg киселина на пет ml;
400 mg антибиотик и 57 mg киселина на пет ml.

Предписва се на ден за 5 ml суспензия с различни концентрации на лекарството.

За възрастни и деца над 12 години

Пийте по 1 брой 500 mg / 125 mg три пъти дневно или по 1 таблетка 875 125 два пъти дневно

Възрастни хора и хора с увредена бъбречна функция1 таблица. 500 mg / 125 mg веднъж или два пъти дневно.
Прием на антибиотик по време на бременност

1 триместър - лекарството не е предписано, а след това приемът се извършва под строгото наблюдение на лекар, дозата се посочва от лекаря.

Проучванията не са показали тератогенни ефекти - ефекти върху развитието на ембриона

Взаимодействие с други лекарства

Смесването на Augmentin със следните лекарства има отрицателен ефект:

 • други антибиотици;
 • разредители на кръвта;
 • алопуринол или пробенецид.

Този списък не е пълен. Пълен списък ще бъде съставен от лекаря, който предписва Augmentin по време на бременност, за да коригира назначението. Пациентите, които са забравили или са отказали от лекаря едновременно приемане на друго лекарство, често установяват, че неприятните последици от такъв акт не са лесни за коригиране..

Условия за съхранение

За съхранение лекарството се съхранява на тъмно, хладно място, недостъпно за деца и животни. Не се препоръчва да съхранявате суспензията повече от 7 дни. Съхранявайте го само в хладилник.

Фармакологична група

Аугментин е полусинтетичен инхибитор на пеницилин и бета-лактамаза.

Самолечението е противопоказано, особено в интересна позиция.

Аугментин по време на бременност: отзиви

Олга Василевская, 27 години:

Взех Augmentin, когато бях в 3 триместър. Назначен в началото на тримесечието. Тя се страхуваше за бебето, но трябваше и да се лекува. Болестите също имат лош ефект върху плода..

Първоначално си помислих, че слабостта, както се случва при бременни жени, е често срещана. Но народните средства не ми помогнаха. Изпратено за изследвания - лекарят диагностицира пневмония.

Предписан ми беше Аугментин, пих го 7 дни. Антибиотикът помогна и се роди здрава дъщеря. Слушайте Вашия лекар и следвайте предписанията.

Галина Решетникова, 32 години:

Страхувах се, че може да има последствия от Аугментин, не споря. Но имах въпрос, как да лекувам раничка, как да я премахна. Имам синузит и отит на средното ухо. Такова заболяване не може да бъде излекувано с прости средства..

Слушах лекар, особено когато чух как болестите засягат едно дете. Тялото ми не можеше да се справи, аугментин ми помогна. Пих 3 дни и се почувствах по-добре. Преди три седмици роди момче и всичко е наред.

За автора: Боровикова Олга