След цезарово сечение, на 5-ия ден направиха ултразвуково сканиране, погледнаха стола - гинекологът каза, че матката е огромна. Тя предписа 3 капкомера с окситоцин през деня и повторен преглед. От капкомерите започнаха силни спазми и на следващия ден при прегледа лекарят каза, че матката е още по-голяма, но динамиката е положителна и ме изписаха от болницата. Вкъщи те предписаха да пият 1/4 таблетки аспирин в продължение на един месец. Сега е изминал месец от операцията, изписването все още не е озарявало, както изглежда. Има кръвен поток, а понякога за 1-2 дни е прясна червена кръв, а не кафява. Преди няколко дни имаше изтръпващи болки в матката, сега понякога има дърпащи усещания. Няма силни болки, всички изтръпване и разтягане, главно по време на кърмене. Тя е записала час при лекаря само след 10 дни (ще минат точно 40 дни от датата на операцията). Струва ли си сега спешно да отидете в болница или да направите ултразвуково сканиране или да изчакате до назначаването на вашия гинеколог? Второто раждане, първото ражда сама, след първото раждане кръвта тече в продължение на 2 месеца, след това все още се размазва за известно време. При тази бременност имаше силно полихидрамнион, може би поради това матката е по-голяма, отколкото би трябвало да бъде.

Майка на сина

Публикувайте коментари

Само членовете на групата могат да коментират.

Всичко за децата

Движението е трудно. Следродилна тромбоза

Тромбоза на вените на долните крайници: причини, последици и прояви. Как да избегнем следродилна тромбоза. Профилактика и лечение.

Заболявания на венозната система на краката често се откриват при жени след раждане. Сред такива заболявания са венозната тромбоза на долните крайници. Каква е опасността от тази патология и възможно ли е да се избегне развитието на тромбоза?

Какво е венозна тромбоза?

В долните крайници на човек има две системи на вените - подкожна и дълбока. Само малка част от кръвта тече през сафенозните вени - само около 5%. но именно тези вени могат да претърпят варикозна трансформация. Основният обем кръв - до 95% - преминава през дълбоките вени на крака и бедрото. Дълбоките вени са разположени между мускулите, което ги предпазва от неконтролирано разширяване, а оттам и от развитие на разширени вени. Кръвта се издига през венозната система отдолу нагоре, от пръстите на краката към сърцето, носейки бедна на кислород кръв за обогатяване в белодробната циркулация, в белите дробове.

За да изпомпвате огромен обем кръв всеки ден, вените имат всичко необходимо. Венозната стена съдържа много гладки мускулни влакна, които осигуряват мощно свиване на вената. Влакната на съединителната тъкан (колаген, еластин) действат като подсилване, а клапаните във вените не позволяват на кръвта да се върне в долните отдели след друго свиване.

Кръвта се движи през съдовете с доста висока скорост, но понякога в лумена на вената се образува кръвен съсирек, който може да затвори само част от диаметъра на съда или като запушалка напълно да блокира движението на кръвта. Това е кръвен съсирек и състоянието, свързано с появата на кръвен съсирек, се нарича тромбоза. В този случай тромбозата на разширени вени на долните крайници се нарича варикотромбофлебит, а дълбоката вена се нарича тромбоза на дълбоките вени..

Тромбомасите, разположени в лумена на вената, са много хлабави през първите 3 дни от съществуването си; като правило, новите слоеве активно растат на върха на тромба, увеличавайки дължината на тромба в горната посока. През този период от живота на тромба има много голяма вероятност за отделяне на неговата част, която с притока на кръв може да бъде пренесена в камерите на сърцето или най-опасно в белодробните артерии. Блокирането дори на малки клонове на белодробната артерия може да доведе до спиране на част от белия дроб от дишане, което е пряка заплаха за живота. По време на бременност венозната тромбоза не е необичайна, поради което по това време усилията на лекарите са насочени към идентифициране на риска от образуване на тромби и предписване на превантивни мерки. Често обаче се развива следната ситуация: раждането е минало добре; изглежда, че всичко е назад, опасността е отминала, не се изисква повече превенция. Но точно по това време се увеличава рискът от късни усложнения на бременността и следродилна тромбоза..

Причини за тромбоза

На първо място, развитието на следродилна тромбоза е свързано с промени в системата на кръвосъсирването. Кръвта се губи по време на вагинално раждане или цезарово сечение. Количеството загуба на кръв може да бъде различно - от минимално (физиологично) до значително (патологично), в зависимост от конкретната ситуация. Във всеки случай тялото се стреми да спре по-нататъшния кръвен поток, произвеждайки голям брой фактори, които допринасят за повишаване на кръвосъсирването чрез образуване на съсиреци-запушалки в лумена на кръвоносните съдове. И колкото повече загуба на кръв, толкова по-активни са тези процеси. Освен това, когато плацентата напусне или поради механично увреждане на тъканите по време на операцията, стената на съдовете също се уврежда и в кръвта се отделят специални протеини и ензими на ендотела (вътрешната обвивка на съда), което също е важно за изместването на процесите към увеличаване на кръвосъсирването..

След раждането тонусът на съдовете на малкия таз и долните крайници е намален, вените все още не са успели да се адаптират да работят в нови условия.Стагнацията на кръвта, тоест намаляване на естествения кръвен поток, също задейства механизмите на образуване на тромби. Важна роля за развитието на следродилна венозна тромбоза играе хормоналният фон, който рязко се променя след края на бременността..

Рискът от развитие на венозна тромбоза е особено висок при жени с различни патологии на кръвосъсирващата система, които се откриват дори преди бременността или по време на раждането на бебе. Има голяма вероятност от тромбоемболични усложнения и при наличие на сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, анемия и късна токсикоза. Рискът от тромбоза също се увеличава при жените във възрастовата група след 40 години, при наличие на злокачествени тумори, в заседнал начин на живот. Продължително, продължително раждане, цезарово сечение също предразполага към усложнения. В групата с много висок риск за развитие на тромбоза, включително в следродилния период, влизат жени с разширени вени на долните крайници.

Прояви на следродилна тромбоза

Признаци на проблеми по отношение на вените на долните крайници се появяват, като правило, на 5-6-ия ден, по-рядко на 2-3-тата седмица след раждане или цезарово сечение. Клиничните прояви на една или друга форма на тромбоза зависят от местоположението на тромбомасата във вените..

С поражението на подкожната, като правило, вече разширени вени, в първия ден на заболяването се появява зачервяване (хиперемия) по протежение на тромбираната вена, температурата на кожата над тромбираната, възпалена вена се повишава. При докосване вената е като стегната, болезнена връв. Ходенето и движението на крака също причиняват болка. Общото здравословно състояние се влошава, телесната температура може да се повиши.

За разлика от повърхностната венозна тромбоза, проявите на дълбока венозна тромбоза са по-оскъдни. Основният симптом на тромботичните лезии на вените на дълбоката система е появата на нарастващ плътен, болезнен оток, чието местоположение съответства на локализацията на тромбомасите във вената на крака и / или бедрото. Има пукнатина, която се усилва, ако спуснете крака надолу или стоите известно време. Кожата на крака може да стане синкава или, обратно, да стане млечнобяла.

Ако част от тромб се отдели с въвеждането му в белодробната артерия, се появява остра кашлица, задух, болка в гърдите, може да започне хемоптиза - поява на ивици кръв в храчките при кашлица. При тежки случаи показанията на електрокардиограмата се променят, което е свързано със сърдечни нарушения.

Само прегледът обаче не е достатъчен за окончателната диагноза. Необходимо е да се „погледне“ вътре в съдовете, за да се разбере местоположението на тромбовите маси, тяхната дължина и опасността от откъсване на част от тромба. “ и естеството на кръвния поток (скоростта на преминаване на кръвта през съдовете, обема на кръвта, протичаща и т.н.) през тези вени. По този начин се създава триизмерна картина на засегнатата област на венозната мрежа..

Трябва да се отбележи, че дълбоката венозна тромбоза може да бъде напълно безсимптомна. В такива случаи се случва човек да научи за пренесената болест години по-късно, при извършване на ултразвуково изследване на съдовете. Опасността от неразпозната и излекувана тромбоза във времето е, че тя може да се превърне в друга форма на заболяването - посттромбофлебитен синдром. При това състояние се развива значително нарушение на кръвния поток през малките артерии, вени и лимфни съдове в областта на тромбираната вена, което води до разрушаване на подкожната тъкан и кожни клетки, обезцветяване на кожата и поява на плътен оток. При липса на лечение крайният резултат от този процес ще бъде появата на хронична незарастваща рана, разположена в долните части на крака, която се нарича „трофична язва“.

Лечение на тромбоза

При започване на правилно и навременно лечение тромбозата може да изчезне безследно. Не забравяйте: самолечението или използването на "народни" методи за тромбоза при бременни жени или в следродилния период е неприемливо! Ако имате симптоми, подобни на описаните по-горе, не забравяйте да се свържете с флеболог или съдов хирург.

Тромбозата на сафенозните или дълбоките вени на подбедрицата може да се лекува у дома, но само под наблюдението на специалист, който го посещава амбулаторно в определеното време. Ако тромбомасата започне бързо да разпространява вената или веднага се появява във вените на бедрото, са необходими хоспитализация и активна терапия в специализирано ангиохирургично отделение.

При лечението на венозна тромбоза най-важното е интегрираният подход, тоест едновременното използване на компресионна терапия, локално лечение под формата на различни компреси и мехлеми, прием на различни лекарства, както и физиотерапия. Само гелове, мехлеми или компреси не могат да се справят с тази страховита болест..

Предпоставка за бързо излекуване е носенето на специални компресионни трикотажни изделия с определена степен на компресия. Компресионните чорапи, чорапи или чорапогащници намаляват диаметъра на вените, нормализирайки и увеличавайки кръвния поток през байпасните вени - така наречените съпътстващи притоци на тромбирана вена. Венозната конгестия изчезва, рискът от развитие на белодробна емболия намалява. Използването на еластични превръзки е обезпокоителна и не винаги ефективна задача, тъй като може да бъде много трудно да се постави правилно превръзката, а бездомните превръзки могат да влошат състоянието на крака. Само опитен специалист може да избере подходящото трико за вас - както по отношение на дължината, така и по степента на компресия - както и измерване на крак, за да изберете трико по размер. Следователно опитът да се спестят пари и да се купят първите налични „антиварикозни чорапогащници“ на местния пазар или в аптечен павилион, в най-добрия случай, ще се превърне в загуба на пари..

Що се отнася до специалните антикоагуланти, венотоничните и други специфични лекарства, които обикновено се използват за лечение на венозна тромбоза, те могат да се използват в следродилния период само според указанията на лекар, тъй като някои от тези лекарства проникват в кърмата и могат да повлияят отрицателно на тялото на детето.

Основните лекарства за тромбоза на дълбоки вени или за тежка, широко разпространена тромбоза на сафенозните вени са антикоагулантите (лекарства, които инхибират съсирването на кръвта). Най-ефективните и безопасни от тях са хепарините с ниско молекулно тегло, които намаляват активността на коагулационната система, като по този начин „разреждат“ кръвта и предотвратяват образуването на нови кръвни съсиреци. Лекарствата от тази група могат да се използват за кърмещи жени, за разлика от други антикоагуланти - така наречените индиректни антикоагуланти. Най-известният от тези лекарства е Варфарин. Той е незаменим за продължително лечение на пациенти с тежка венозна тромбоза, но не трябва да се приема от бременни жени поради неблагоприятните му ефекти върху плода. Варфарин прониква в кърмата в толкова малко количество, че няма ефект върху коагулационната система на бебето, поради което приемът на това лекарство е съвместим с кърменето.

Трябва да се отбележи, че назначаването на антибиотици за тромбоза е напълно безполезно, тъй като възпалителните явления в този случай имат асептичен характер, т.е.не са свързани с въздействието на микроорганизмите. Ето защо противовъзпалителните лекарства - Диклофенак, Волтарен, Мовалис под формата на мехлеми, гелове, таблетки или инжекционни форми - успешно се използват при тромбоза. Трябва да се помни, че по време на кърмене и бременност употребата на тези лекарства е изключително ограничена: възможно е само при много тежка форма на заболяването и за предпочитане при премахване на кърменето.

Венотоничните лекарства също са включени в стандарта за лечение на венозна тромбоза. Най-известните венотоници са Detralex, Antistax, Phlebodia. Кърменето е противопоказание за прием на тези лекарства.

По отношение на физиотерапията, охлаждащите обвивки (крио обвивки), лазерната терапия, електрофорезата и фонофорезата с различни гелове и разтвори са много ефективни при лечението на венозна тромбоза. Категорично е забранено да се използва какъвто и да е вид масаж, всички вълнообразни видове физиотерапия, горещи тайна, вани, компреси.

Може ли да се избегне следродилна тромбоза??

Основните методи за превенция са прости и ефективни. Те трябва да започнат още по време на планирането на бременността. Ако на краката ви се появят разширени сафенозни вени или „паякообразни вени“, не забравяйте да се свържете с флеболог, за да съставите индивидуална програма за обучение. Може да се наложи да се извърши минимално инвазивна интервенция върху променените вени - т.е. отстраняване на засегнатите, функциониращи вени чрез пробиви със специален инструмент. Ако някога сте имали венозна тромбоза, не забравяйте да информирате гинеколога си за това..

Опитайте се да разберете за всичките си здравословни проблеми преди бременността - посетете не само гинеколог, но и терапевт, УНГ лекар (тъй като хроничните инфекции също могат да повлияят на процесите на образуване на тромби), ако е необходимо, отидете на ендокринолог. По време на бременност се движете повече, плувайте, посещавайте уроци по гимнастика по бременност и носете удобни обувки. Контрастният душ за краката е много ефективен за намаляване на натоварването на вените, активиране на кръвообращението и лимфната циркулация и намаляване на отока.

За бременни жени, страдащи от разширени вени, е задължително да носят специални компресионни чорапогащи или чорапи, а в някои случаи (при многоплодна бременност или значително наддаване на тегло) е необходимо допълнително да носят специална превръзка. Ако жената е диагностицирана с разширени вени, от втория триместър на бременността е възможно да приема венотоници - Antistax, Vasoket, Phlebodia, Detralex. Само лекар обаче може да ги предпише..

По време на прегледа всички бременни жени определят състоянието на показателите на коагулационната система, които могат да се използват за определяне на риска от тромбоза в близко бъдеще. Ако се установи висока вероятност за такова усложнение, назначаването на инжекционни антикоагуланти - Fraxiparine - е много ефективно. Клексана, Фрагмина. Те са безвредни за мама и бебе и същевременно значително намаляват възможността за образуване на кръвни съсиреци.

Моментът на раждането е най-отговорен и опасен по отношение на развитието на различни, включително тромбоемболични, усложнения. Всички жени, които преди това са били диагностицирани с висок риск от образуване на тромби, трябва да ходят на раждане (или цезарово сечение) само в специални антиемболични чорапи или еластични превръзки. Лекарите, ако е необходимо, ще инжектират на жена някои лекарства, които ще инхибират прекалено активните процеси на коагулация. След раждането, ако състоянието на младата майка позволява, е необходимо да започнете да ставате и да ходите възможно най-рано. В този случай обаче антиемболичните чорапи трябва да бъдат сменени или на превръзки, или на обичайните компресионни трикотажни изделия. Трябва да се носи след раждане или в следоперативния период поне 1-2 месеца.

Не забравяйте, че венозната тромбоза може да се избегне, ако се грижите добре за здравето си преди бременността..

Яна Новикова, флеболог, д.м.н. пчелен мед. науки,
Изследовател, Институт по химическа биология
и фундаментална медицина СО РАН, зав
Център по флебология ЦНМТИХБФМ, Новосибирск

Бременност и раждане с разширени вени

Обикновено бременните жени развиват разширени вени на долните крайници. Има моменти, когато болестта засяга външната част на перинеума. За да се сведе до минимум рискът от усложнения, се препоръчва да посетите флеболог, тъй като ненормалното развитие на вените често е причина за силна болка. А в края на бременността съществува вероятност от усложнения, които могат да бъдат животозастрашаващи както за детето, така и за майката..

За да определи как ще протече раждането с разширени вени, лекарят трябва да прегледа пациента, да наблюдава хода на бременността известно време и внимателно да проучи анамнезата. Понякога се изискват допълнителни прегледи. Например, ултразвуково изследване на кръвоносните съдове ще помогне на лекаря да определи състоянието на притока на кръв, геодинамичните тестове ще разкрият засегнатите от болестта вени.

Разширени вени и раждане: какво да очаквате?

Лекарят може да предвиди хода на трудовия процес в зависимост от характеристиките на всяка родилка и степента на развитие на заболяването. Патологичните процеси на кръвоносната система обикновено се появяват на долните крайници. Освен това те могат да се разпространят в тазовите органи (включително вулвата), гърдите, корема и седалището, което може да усложни процеса на раждане на дете..

Има 2 форми на заболяването, които се различават по своите симптоми:

 • неусложнена. Приема липсата на сериозни нарушения в женското тяло, които могат да повлияят негативно на родилката и нейното бебе по време на процеса на раждане;
 • сложно. Необходимо е внимателно наблюдение на бременната жена. Има голяма вероятност от развитие на алергичен дерматит, екзема, дълбока венозна тромбоза. Най-често раждането става чрез цезарово сечение, което се планира предварително.

Ако заболяването се прояви през 1-ви триместър на бременността, има вероятност заболяването да се развие и това да повлияе неблагоприятно на пациента. Съдовете на долните крайници започват да се издуват, поради нарушена циркулация на кръвта, чувствителността на епитела намалява в някои области и неправилният венозен изток може да провокира появата на гърчове.

За сложна ситуация се счита появата на разширени вени по външната част на перинеума. В този случай бременната жена изпитва болка и пръсващи усещания.

ВАЖНО! Лекарите препоръчват на жените, които носят бебе, да поставят краката си по-високо от обикновено през периода на почивка. За да поддържате съдовите стени, носете медицински доколенници и чорапи. Облекла, изработени от компресионни трикотажни изделия, също са разрешени за профилактика. Това бельо не позволява да се развие болест. Трябва да се храните правилно и да упражнявате фитнес за бременни жени.

През този период има няколко вида разширени вени:

 • Разширени вени на краката. Най-често срещаният вид заболяване. Разширените вени обикновено изчезват след раждането. Най-често жената ражда бебе по естествен път..
 • Разширени вени на матката. Може да се развие в резултат на генетична неизправност, както и нередовен цикъл, възпаление или аборт. Най-често се предписва цезарово сечение при разширени вени на матката.
 • Разширени вени в областта на слабините. Той причинява дискомфорт. При много изразено протичане на заболяването лекарят препоръчва цезарово сечение.
 • Разширени вени на влагалището. Често се среща при тези бременни жени, чиито близки роднини са страдали от разширени вени на краката. При значително увеличена вазодилатация лекарят предписва цезарово сечение.

За успешно раждане по време на бременност, трябва да се грижите за здравето си. Редовните посещения при лекар ще помогнат за своевременно откриване на патологията, в резултат на което се развиват разширени вени.

Поради заболяването може да се появи ниско / присъстващо място на плацентата. Това увеличава възможността за образуване на усложнения по време на бременност и раждане..

ВАЖНО! Усложненията при раждането могат да бъдат избегнати. Не пренебрегвайте редовните посещения на лекар..

Как да се подготвим за раждане с разширени вени

Ако бъдещата майка е диагностицирана с разширени вени, трябва да се отдели малко повече време за подготовка за раждането на бебето. Самата подготовка не отнема твърде много време и усилия. Трябва да се придържате само към определени препоръки:

 • Поход. Туризмът помага за доброто разтягане на краката, което има положителен ефект върху тяхното кръвообращение. Ако обаче температурата на въздуха е твърде висока, не бива да рискувате.
 • Дайте на краката си подходяща почивка. За това те трябва да бъдат поставени малко по-високо от обикновено..
 • Не носете обувки на висок ток. По-добре да използвате обувки, които са удобни и удобни. Също така не се препоръчва да избирате обувки с връзки или ластици, които стискат краката ви. Това води до лоша циркулация.
 • Докато спите, можете да поставите малка възглавница под корема / краката си, за да постигнете удобна позиция на тялото.
 • Посетете басейна. Полезен е за поддържане на тонуса на кръвоносната система и на цялото тяло.
 • За профилактика на заболяването е позволено да се използва контрастен душ. Не се препоръчва обаче да се правят твърде големи температурни спадове..

Ако раждането идва с разширени вени, бъдещата майка трябва да бъде подготвена за този процес: препоръчва се да се подложи на определено лечение. Справете се с подпухналостта, болката и спазмите с лекарства, които възстановяват тонуса на стените на кръвоносните съдове. За да поддържа тялото като цяло, лекарят може да предпише витаминен комплекс.

Възможни усложнения

ВАЖНО! Разширените вени сами по себе си не са противопоказание за поддържане / носене на бременност. Основната задача е навременната профилактика на възможни усложнения (тромбоемболични / тромботични).

Трябва да се отбележи, че при бременни жени дълбоката венозна тромбоза и тромбоемболия в белодробната артерия се диагностицират до шест пъти по-често, а след раждането тези усложнения се появяват шест пъти по-често, отколкото преди раждането. Тези усложнения възникват по следните причини:

 1. промяна в състава на кръвта;
 2. намалена скорост на притока на кръв;
 3. увреждане на вътрешните стени на кръвоносните съдове.

По-вероятно е да се образуват кръвни съсиреци по време на раждане с усложнения или когато раждането става чрез цезарово сечение.

Основният симптом на дълбоката венозна тромбоза е болка, която се появява на бедрото, в мускулите на прасеца, в ямката под коляното, както и в областта на слабините, където са разположени големи кръвоносни съдове. Крайникът с патология става по-голям по обем, може да има локално повишаване на температурата и цветът на кожата се променя. В резултат на наличието на тромбоза може да се развие тромбофлебит на вените, разположени на повърхността, както и тромбоемболия на белодробните артерии..

За диагностициране на заболяването се предписва изследване на кръвоносните съдове на краката, включително доплер ултрасонография. Ако е необходимо, лекарят може да изпрати за изследване с помощта на рентгенови методи.

Вероятността за запазване на бременността се преценява от лекаря, който наблюдава пациента. Взетото решение зависи от продължителността на бременността, както и от характеристиките на нейния ход и тежестта на усложненията на заболяването.

Как върви доставката?

Най-често при наличие на разширени вени раждането протича естествено. За да се постигне подобрен кръвен поток, краката на жената са увити в еластични превръзки, могат да се носят и компресионни чорапи.

Преди началото на раждането бременната жена трябва да даде кръв, за да определи нивото на съсирване. Ако се установи повишено ниво на съсирване на кръвта, се предписват лекарства за нормализиране на показателите му.

Спонтанното раждане е разрешено, ако след курса на лечение показателите за коагулация са се нормализирали и няма други усложнения.

Ако в перинеалната област има разширени вени и има други показатели, които представляват заплаха за живота на майката и детето, лекарите предписват цезарово сечение. Когато се наблюдават трудни случаи, лекарят трябва предварително да прегледа пациента и да очертае хода на планираната операция..

Често има случаи, когато раждането е планирано по естествен начин, но в крайна сметка се извършва непланирана операция.

Естествено или цезарово сечение - което е по-добре?

При наличие на разширени вени, преди началото на раждането, пациентът задължително трябва да превърже краката си с еластична превръзка. Това се прави, за да се предотврати хвърлянето на кръв през вените по време на изтласкването. След определяне на състоянието на кръвоносната система на бременната жена се решава въпросът за антикоагулантната терапия преди раждането.

За да може доставката при наличие на разширени вени на долните крайници, повишено съсирване на кръвта или признаци на съсирване на кръвта в съдовете да протича нормално, могат да се предписват антитромбоцитни средства и антикоагуланти за бременни жени. В същото време като профилактика може да се приложи антикоагулант четири часа преди очакваното раждане..

След раждането, под наблюдението на акушер-гинеколозите, се извършва антитромбоцитна терапия. Ако разширените вени са изразени, препоръчително е да се консултирате с ангиохирург, за да разрешите проблема с операцията..

Доставка чрез цезарово сечение се предписва на жени с разширени вени, когато лекарят се страхува от усложнения по време на раждането. Обикновено CS се предписва при разширени вени на матката или влагалището, за да се сведе до минимум рискът от загуба на кръв. Също така се предлага цезарово сечение на жени, които имат усложнение на заболяването с тромбофлебит.

Невъзможно е да се отговори еднозначно кое е по-добре: цезарово сечение или естествено раждане. Във всеки случай решението се взема съвместно с лекуващия лекар, а не независимо. Това отчита различни фактори..

Изчезва ли разширените вени след раждането?

След раждането на детето, разширените вени при млада майка намаляват или изчезват напълно. Необходимо е да се следват препоръките на лекаря, тогава нежелани последици няма да възникнат.

В периода след раждането жените трябва да поддържат ниска физическа активност. Терапевтичните упражнения имат благоприятен ефект върху здравето. Не се отказвайте от компресионното бельо.

Ако разширените вени се развият с усложнения, ситуацията може да не се промени след раждането. В този случай на жената се предлага да лекува болестта по оперативен начин. Операцията обаче е възможна само след края на кърменето..

Разширените вени са доста трудно заболяване. Препоръчително е бъдещите майки да посещават редовно флеболог. Ако бременността е само планирана, тогава на пациента се предлага цялостен преглед.

Трябва да се помни, че под наблюдението на лекар, една жена може успешно да носи и да роди здраво дете..

Цезарово сечение при разширени вени

Единственото нещо, което се изисква от бременна жена, е пълното спазване на всички препоръки и превантивни мерки, които ще помогнат да се сведат до минимум неприятните прояви на разширени вени и да се предотврати развитието на тромбоза. Също така, не забравяйте за необходимостта от наблюдение от квалифициран лекуващ лекар..

При естественото раждане контракциите възникват внезапно, както и изтичането на вода. Много е опасно за разширени вени. Всеки случай се разглежда от лекуващия лекар индивидуално, но при повечето от тях се предписва цезарово сечение. Този метод е най-безопасният при разширени вени..

Как е цезарово сечение с разширени вени?

Цезарово сечение е абсолютно безопасна процедура за отстраняване на бебето от матката на майката. В процеса на такава хирургическа интервенция лекарят емпирично отваря коремната стена, след което изрязва самата маточна кухина. Чрез малка дупка лекарят внимателно отстранява детето, след което раната се зашива по безпроблемен начин.

Благодарение на това коремната стена бързо се възстановява, кожата се закрепва с метални скоби, които се отстраняват за 6-7 дни. Седмица по-късно лекарят безопасно пуска жената да се прибере с бебето.

Такава операция за отстраняване на бебето от матката на майката се извършва под упойка. Видът на облекчаване на болката се избира директно от лекаря, въз основа на характеристиките на организма: наличие на хронични заболявания, индивидуална непоносимост към лекарството.

В повечето случаи анестезиолозите предпочитат два вида: ендотрахеален, когато анестезията се извършва с помощта на тръба, вкарана в дихателните пътища, и епидурална, когато специален агент се инжектира в гръбначния канал..

Тези два метода са високоефективни, след 10 минути жената не усеща нищо. Предимството на последния метод е, че жената остава в съзнание и веднага може да види бебето си..

Характеристики на цезарово сечение при разширени вени

Лекарите предписват цезарово сечение за бременни жени, когато има голяма вероятност от сериозни усложнения по време на естествено раждане. Почти винаги се прибягва до този метод, ако бъдещата майка е диагностицирана с разширени вени на матката или влагалището.

В такива случаи рискът от кървене е изключително висок. Също така, лекарите предлагат цезарово сечение на своите пациенти, които страдат от тромбоемболия. Що се отнася до собствениците на разширени вени по краката, тогава обикновено е достатъчно само използването на еластични превръзки.

Цезаровото сечение е реален начин да се избегнат много усложнения както за майката, така и за бебето..

Сред основните предимства на такава операция са:

 1. Възможността за правилно изчисляване на размера на разреза, което намалява травмата и периода на възстановяване.
 2. Намаляване на риска от усложнения за матката.
 3. По-добър достъп до главата на бебето, което спомага за намаляване на травмите за бебето.
 4. По-голяма контролируемост на кървенето.

Въпреки големия брой предимства, цезаровото сечение по време на бременност също има редица недостатъци, които се характеризират с определени усложнения. На първо място, трябва да разберете, че поради напречния разрез в маточната кухина има някои трудности в процеса на оздравяване.

Не са редки случаите, когато лекарят по време на зашиване на раната зашива матката заедно с пикочния мехур. В резултат на това възниква сериозен възпалителен процес, появяват се хематоми. Известни са и случаи, когато матката се зашива със съседни фибри, което също води до възпаление.

Форум на майките от Ставропол

Новини:

Не сте получили имейл за активиране? може да е имало грешка в имейла по време на регистрацията. Пишете на [email protected]

 • Започнете
 • Галерия
 • Помогне
 • реклами
 • вход
 • Регистрация

Статии за Мамаск

Новини за Mamask

Интересно е:

КИНДЪР ИЗНЕНАДИ, СЛАДКО ВАТА И КУХУН НА ТРЪГАНЕ!

Изход от постановлението: Работете като счетоводител

Как да си платя за първото дете в Ставропол?

Условия за публикуване на реклами в Mamask

 • Форум на майките на Ставропол "
 • Обмен на опит "
 • Бременност и раждане "
 • Раждане (Модератор: весел) "
 • Цезарово сечение
 • Печат

Автор Тема: Цезарово сечение (Прочетено 156173 пъти)

0 члена и 1 гост разглеждат тази тема.

 • Печат
 • Форум на майките на Ставропол "
 • Обмен на опит "
 • Бременност и раждане "
 • Раждане (Модератор: весел) "
 • Цезарово сечение
 • SMF 2.0.15 | SMF © 2011, Simple Machines
  Обикновено аудио видео вграждане
  SMFAds за безплатни форуми
 • карта на сайта
 • XHTML
 • Rss
 • мобилна версия
 • Текстова версия

Ставропол KMV Пятигорск Кисловодск Есентуки Минерални водни ресурси Железноводск Невиномиск
© Сайт на майките от Ставрополския регион 2009-2012
Администрацията на този сайт не носи отговорност за съдържанието на съобщенията,
публикувано във форуми, на таблото за обяви и в коментари към материали.

Генерирано за 0.839 секунди. Заявки: 63.

Вижте пълната версия: Превенция на тромбоза след второ цезарово сечение

1. Вече няма смисъл да правите каквото и да било

2. Не описвате нито наличието на APS, нито тромбофилия, така че вероятно нямате допълнителен риск.

3. Често задавани въпроси тук: [Връзки могат да се виждат само от регистрирани и активирани потребители]

Това е, според вас, въз основа на горните анализи е невъзможно да се диагностицира наследствена форма на тромбофилия и APS?
Не можеш. Прочетете отново често задаваните въпроси.

Ако е така, би било възможно да не пия лекарствата, които пих по време на бременност, без последствия. :(
След битка те не размахват юмруци.

Здравейте! Предистория: 1 бременност (2005 г.) без проблеми, доставка-ECS, всичко е наред с детето. 2-ра бременност (2007 г.), при кратък период на хорионно отделяне, те направиха почистване, аргументирайки, че отделянето е масивно и нищо добро няма да дойде от бременността (на Oparin). Издържах и тестове по посока на В. М. Сиделникова. (оставете земята да си почине в мир :(), те откриха антитела към анексин и хомозиготна мутация на гена PAI. Само въз основа на тези данни са проведени 3 бременности като бременност с APS (постоянен контрол на хемостазата, 1 курс на фраксипарин на 16 седмици, след това курантил до края на бременността. Доставката беше навреме, планираната CS в РД на 7 GKB, всичко мина без усложнения, но те не взеха хемостаза след операцията, въпреки че попитах. Когато ме изписаха, след 2 седмици се обадих на лекаря и попитах дали е необходимо да го взема, тя каза, че тъй като 2 седмици вече са минали и нищо не се е случило, значи вече не е необходимо. И сега минаха почти 3 месеца след CS, отидох на лекар за среща и в същото време преминах хемостаза по собствена инициатива. Ето резултата:
APTT - 30 (норма 20-40 сек)
r + k - 8 + 4 (yjhma 19-27 mm)
ма - 60 (норма 48-52 мм)
ITP 38 (норма 20-40)
ADP 72 (норма 30-50%)
Адреналин 45 (норма 30-50%)
RKMF (PDF) / D- димер - Нег. / 1,0 (Нормално Нег. / По-малко от 0,5 * 10 при минус 3 градуса g / l)

И те също направиха APS диагноза (случайно)
Лупус антикогулант, скрининговите тестове са положителни (норма отрицателна). По време на бременност и в миналото VA винаги е била отрицателна
Антифосфолипидните антитела (AFA-екран) и антителата към анексин са нормални.

Заключение: хронометрично. и структурна хиперкоагулация, хиперагрегация на тромбоцитите, DIC-хронична форма, тест за VA положителни, антителата са нормални.
Ето действителният въпрос, какво да направя. Кърмя, бебето е на почти 3 месеца, лекарят каза, че не трябва да пия нищо по време на хранене, каза само да пия витамини с фолиева киселина. А също и пиявици. Моля, кажете ми, много се страхувам какво в моя случай трябва да направя и дали пиявиците са възможни по време на GW. Благодаря предварително за вашия отговор.

Как бързо да се възстановите от цезарово сечение?

Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Как да се възстановите бързо след цезарово сечение? 14 ефективни начина

Според статистиката днес на всеки 3-4 бременности завършва с операция. Новоизградената майка ще трябва да се сблъска не само с периода след раждането, но и със състоянието след операцията.

А това е два пъти по-трудно. Никой не е отменял задълженията за грижа за бебето. Никой освен вас не може да прикрепи бебе към гърдата. Не напразно жените се интересуват от това как бързо да се върнат в предишната си форма..

Как да се възстановите от цезарово сечение?

Промяната в тялото ви започва веднага след отстраняването на бебето, все още на операционната маса. Матката реагира на намаляване на обема и рязко се свива. По този начин помага за спиране на кървенето.

Отсега нататък ще намалява обема си всеки ден. Той напълно ще намалее с около 2 месеца. След операцията върху корема ви се поставя пакет с лед - това също е средство за подобряване на свиването на матката и спиране на кървенето. Те определено ще предписват инжекции с контракция на матката.

Постоперативни белези на матката, предната коремна стена и кожата ще се усетят почти веднага. Особено силна болка през първите 3 дни. Болката насърчава освобождаването на хормони на стреса: адреналин и норепинефрин, което влияе негативно на състоянието на тялото, както и заздравяването на белези и тазови органи.

В допълнение, тонусът на мускулите на предната коремна стена намалява, за да защити разрязания корем. Това може да доведе до бъдещи хернии. Трябва да Ви бъдат предписани болкоуспокояващи.

Шевът след цезарово сечение ще се обработва ежедневно. Наемете за 7-8 дни.

Лекарите ще разказват и показват и само вие можете да си помогнете.

14 начина за по-бързо възстановяване след цезарово сечение

1. Не лъжете твърде дълго след операцията! След операцията, 10-12 часа и ако сте имали спинална анестезия, тогава ще трябва да останете в леглото за 24 часа. Първият път е необходимо да се издигнете в присъствието на лекари. Колкото по-рано станете, толкова по-добре за вас.

2. Физическа активност. Почти веднага след операцията е необходимо да се движите, да се обръщате в леглото. Шевът е плътно пришит с конци, той няма да се раздели. 3-4 часа след цезарово сечение, трябва да направите първите упражнения. Свийте и разгънете краката в глезенните и коленните стави, ръцете.

3. Изпълнявайте дихателни упражнения.

 • Легнал по гръб, вземете ръката си отстрани - вдишайте, върнете се в SP. - издишайте.
 • Легнал по гръб, с крака и ръце, протегнати по тялото. Вдигнете прави ръце нагоре - вдишайте през носа, долните ръце надолу - издишайте през устата.
 • Легнал от лявата страна, лявата ръка е под главата, дясната ръка е по тялото, краката са изправени. Повдигнете дясната си ръка нагоре, докоснете възглавницата - вдишайте, надолу - издишайте. Повторете 1-2 пъти. Повторете и от дясната страна..
 • Легнал по гръб, краката са удължени, дясната ръка е на корема, лявата ръка е на гърдите. Вдишайте през носа - надуйте стомаха, издишайте през устата - изпуснете.

След като сте в състояние да се издигнете, в продължение на 2 дни започнете да изпълнявате упражненията, докато седите на ръба на леглото, с крака надолу.

 • Флексия, удължаване на крака в колянните стави.
 • Вдишайте - издърпайте коленете си на гърдите, помагайки с ръце, издишайте - върнете се в I.p..
 • Вдишайте - разтворете ръцете си отстрани, издишайте - изтеглете стомаха си и се върнете в I.p..
 • Легнали по гръб, те сгънаха колене, ръце по тялото. Повдигнете таза и го завъртете надясно - наляво, спуснете го.
 • Легнете по гръб, свити колене, изпънати ръце. Спуснете коленете надясно, протегнатите ръце наляво, спуснете коленете наляво, протегнатите ръце надясно.
 • Лежим по гръб, разкрачени крака и ръце, повдигаме единия крак и започваме да чертаем числа от 1 до 6. След това същото и с другия крак. Всеки ден добавяме 1 цифра и достигаме 20.
 • За да възстановите тонуса на мускулите на перинеума, има набор от упражнения на Кегел.

Ако правите гимнастика, тогава възстановяването от цезарово сечение ще отиде много по-бързо. Няма да има сраствания, с течение на времето бившата еластичност на корема ще се върне, матката ще се свие за кратко време. Но първо трябва да се консултирате с Вашия лекар..

На фона на треска, ако по време на операцията е имало много загуба на кръв, ако имате тромбофлебит, упражненията са противопоказани. Не трябва да правите гимнастика насила. Спрете да спортувате, ако се появи болка.

Цезарово сечение не е съвместимо с интензивна физическа активност. Не можете да вдигате тежести, да люлеете пресата, да правите упражнения на симулатори, да бягате, клякате през първите 2-3 месеца.

3. Кърмене. Кърмете бебето си. Какво ще даде? Когато зърното е засмукано, в тялото се произвежда окситоцин. Той стимулира производството на мляко в млечните жлези и свиването на гладката мускулатура, т.е. матка.

В допълнение, това е хормон на любовта, който помага за формирането на майчините инстинкти. И много се говори за полезните свойства на кърмата за бебе и всички знаят, че няма нищо по-добро..

4. Анемия. Нуждата от желязо по време на бременност и кърмене винаги е повишена. При цезарово сечение кръвозагубата е няколко пъти по-висока, отколкото след естественото раждане.

След операцията може да развиете анемия. Това нарушава заздравяването на тъканите, свиването на матката и не се отразява по най-добрия начин на благосъстоянието. Ако лекарят каже, че имате нисък хемоглобин, тогава трябва да приемате железни добавки.

5. Легнете по корем. Още на втория ден след цезарово сечение можете да лежите по корем. Това ще ускори свиването на матката..

6. Следете своевременното изпразване на пикочния мехур и червата.

Първият ден след операцията ще трябва да издържите пикочен катетър. Не е приятно и затруднява движението. Поставя се преди операция, за да се контролира количеството и цвета на урината, както и да се предотврати нараняване на пикочния мехур по време на операцията.

След операцията те също обмислят колко урина се отделя на ден. Това е важно, за да се прецени дали е имало увреждане на пикочния мехур или уретерите. Празен пикочен мехур, важно условие за правилното свиване на матката и няма да можете сами да се качите на кораба през първите 12-24 часа.

След операцията може да получите запек. Това се дължи на намален чревен тонус, хормонално натоварване и, разбира се, неактивен начин на живот. Ако до третия или четвъртия ден няма изпражнения, ще Ви бъде поставена клизма.

Пийте повече вода, упражнявайте повече. У дома си струва да се ядат повече зеленчуци и плодове, млечни продукти, супи и зърнени храни с елда и перлен ечемик, растителни масла.

7. Храна. Тялото се нуждае от сила, за да се нормализира след операцията, както и да нахрани бебето. Така че яжте повече месо, протеинът е градивен елемент и имате белези, които трябва да се лекуват.

Повече фибри: зеленчуци и плодове, но изрежете отвъдморските плодове. Не забравяйте, че ще кърмите бебето си. Следователно вашето меню не трябва да навреди на вашето бебе. Не яжте храна с консерванти, подправки, люти сосове, пушени меса, пиле на скара, гуги, пица, мазни и пържени храни. Храната трябва да се задушава, вари и приготвя на пара.

8. Масажът и самомасажът ще помогнат за възстановяване. Подобрява тонуса на кожата, подобрява кръвообращението и метаболизма. Повишава се и мускулният тонус.

В техниката има 4 техники: поглаждане, триене, месене и вибрация.

Още първите часове можете да погалите стомаха си с длан в кръг, отгоре надолу и отдолу нагоре.

Можете да използвате топка за тенис. Изпишете ги с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, започвайки от пъпа.

Масажирайте с контрастен душ.

9. Носете превръзка. Той ще облекчи болката, ще поддържа отслабени коремни мускули. Превръзката е особено необходима през първите дни и седмици. В легнало положение лентата не е необходима само когато се движите. Не носете превръзката повече от 3 часа. От 4-6 седмици превръзката не е необходима и продължителното й носене може да доведе до обратен ефект, т.е. отслабване на пресата.

10. Хигиена. За съжаление, ако сте имали цезарово сечение, тогава ще ви бъде позволено да вземете душ само след като шевът бъде премахнат и след това, ако е заздравял добре. Това ще се случи след около седмица..

Преди това трябва да измиете на части, за да не намокрите шева. Не забравяйте да спазвате интимна хигиена: трябва да се измивате със сапун след всяко посещение в тоалетната.

11. Внимавайте за изписването си.

 • През първите 3 дни те са яркочервени и много обилни..
 • От 4 до 10 дни розово-кафяво или кафяво. Всеки ден броят им намалява, а цветът става по-светъл..
 • До 10-ия ден жълтеникави или бели мазки.
 • Съдържа ивици слуз до 3 седмици.
 • Изписването напълно ще спре до 6-8 седмици.

Ако те са много обилни, мръсни на цвят и с неприятна миризма, докато се притеснявате от болки в долната част на корема или треска, трябва да се консултирате с лекар. Възможно е да има усложнения, които ще забавят възстановяването на тялото след раждането и заздравяването на белега на матката.

12. Сън. Тялото трябва да почива добре. Спи през деня с бебето си.

13. Погрижете се правилно за белега по кожата. Шевовете ще бъдат премахнати за 6-7 дни. Ако няма усложнения, душ всеки ден у дома, но не търкайте мястото на шева с кърпа. След душа го лекувайте с брилянтно зелено, ако лекарят не предпише нищо друго при изписване..

За да не остане груб белег, след месец можете да използвате специални мехлеми (controctubex, solcoseryl, klirvin), ако желаете, можете да се свържете с салон за красота.

14. Разходка на чист въздух. Бързото заздравяване на рани и храненето на тъканите е невъзможно без кислород. Освен това ще бъде полезно и за вашето бебе..

Белезите ще заздравеят за 6-12 месеца, мускулите и кожата ще се върнат.

Не е толкова лесно да приведете тялото си в ред след раждане и цезарово сечение, но радостта от раждането на вашето бебе ще засенчи всички трудности.