Аритмията е нарушение на сърдечния ритъм, което се проявява чрез промени в честотата и силата на сърцето. Аритмията е сигнал за определени проблеми в работата на сърцето. По време на бременност такава патология може да причини сериозни нарушения на кръвообращението както на самата жена, така и на нейното бебе..

Причини

Разнообразие от състояния водят до развитие на аритмии. Нарушения в работата на сърцето могат да възникнат както с органични лезии на тъканите, така и без тях. В последния случай промените може да не са толкова изразени и обикновено протичат доста благоприятно..

Възможни причини за развитие на аритмия:

 • сърдечни заболявания (коронарна артериална болест, хронична сърдечна недостатъчност, сърдечни дефекти, миокардит, кардиомиопатия);
 • хипертонично заболяване;
 • вродена патология на сърдечната проводима система;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • патология на надбъбречните жлези (включително феохромоцитом);
 • диабет;
 • отравяне с алкохол и други токсини;
 • приемане на определени лекарства.

В някои случаи не е възможно да се установи точната причина за аритмията. Такива аномалии в работата на сърцето се наричат ​​идиопатични аритмии..

Фактори, провокиращи обостряне на патологията:

 • стрес;
 • упражнения стрес;
 • склонност към преяждане;
 • прием на алкохол;
 • нарушения в храносмилателния тракт (диария или запек).

Самата бременност е рисков фактор за аритмия. В очакване на бебето се увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове, което неминуемо се отразява на тяхното функциониране. Аритмията се развива главно при жени с предразположение към тази патология и страдащи от различни хронични заболявания.

Аритмията е състояние, което никога не трябва да се пренебрегва. Ако сърцето бие твърде бързо или твърде бавно, то не може да работи правилно. В резултат на това вътрешните органи не получават достатъчно кислород, необходим за живота, което естествено влияе върху хода на бременността и състоянието на плода. Когато се появят първите признаци на аритмия, е задължително да се консултирате с лекар.

Симптоми

Проявите на аритмия могат да бъдат много разнообразни:

 • повишена или намалена сърдечна честота;
 • прекъсвания в работата на сърцето;
 • диспнея;
 • виене на свят;
 • слабост;
 • бърза умора;
 • припадък.

В началните стадии на заболяването се усеща само промяна в сърдечната честота. Ако аритмията продължава дълго време, човекът постепенно свиква и престава да изпитва дискомфорт. Ако не се лекува, с течение на времето се появяват признаци на сърдечна недостатъчност (задух, замаяност, подуване на краката). Такива прекъсвания в работата на сърцето често се отбелязват през втората половина на бременността поради увеличеното натоварване на "огнената мотор".

Форми на аритмия

В зависимост от вида на сърдечните нарушения се различават няколко вида аритмии..

Нарушения на автоматизма

Обикновено сърдечният ритъм се инициира от синусовия възел, разположен в стената на дясното предсърдие. Електрически импулс, който преминава през предсърдията към вентрикулите, задейства сърцето. При патология, свързана с работата на синусовия възел, възникват следните условия:

 • синусова тахикардия (повишена сърдечна честота повече от 90 удара / мин с нормален синусов ритъм);
 • синусова брадикардия (намаляване на сърдечната честота под 60 удара / мин);
 • синусова аритмия (образуване на анормален сърдечен ритъм);
 • хетеротропни нарушения на автоматизма (състояния, при които генерирането на сърдечни контракции се случва извън синусовия възел).

Тези състояния се усещат като увеличаване или намаляване на сърдечната честота (HR). Възможни са слабост, пристъпи на световъртеж, задух.

Нарушения на възбудимостта

С развитието на екстрасистолия има прекъсвания в работата на сърдечния мускул. Жената усеща треперене и някакво избледняване зад гръдната кост.

В случай на пароксизмална тахикардия, пристъпите на внезапен сърдечен ритъм се случват с честота до 160 удара / мин. Припадъците могат да се спрат сами или с лекарства.

Нарушения на проводимостта

В случай на нарушения на проводимостта, електрическият импулс не може да премине по обичайния път от синусовия възел до предсърдията и по-нататък към вентрикулите. Проявите на такива промени могат да бъдат много разнообразни и зависят от локализацията на патологичния процес..

Курсът на аритмия по време на бременност

Бременността е физиологичен стрес за тялото на жената. През този период не са изключени прекъсвания в работата на сърцето и различни нарушения на проводимостта на сърдечния импулс. Увеличаване на обема на циркулиращата кръв, свързване на плацентата със системния кръвен поток - всичко това води до увеличаване на натоварването на сърдечно-съдовата система и неизбежно се отразява на здравето на бъдещата майка.

Проявите на патология се появяват на всеки етап от бременността. Най-често лекарите трябва да се справят с екстрасистолията. При много бъдещи майки това състояние е асимптоматично, открива се само по време на прегледа и практически не влияе върху състоянието на плода. Някои жени изпитват прекъсвания в работата на сърцето, болезнени усещания в гърдите, силен дискомфорт. Това състояние не добавя спокойствие на бъдещата майка и обикновено се превръща в причина за отиване на лекар..

По време на бременност вероятността от развитие на пароксизмална тахикардия е висока. Това може да бъде както нововъзникнала патология, така и увеличаване на честотата на атаките с вече съществуващо заболяване. Тактиката на лечение ще зависи от тежестта и честотата на атаките. Ако повишаването на сърдечната честота е придружено от изразено нарушение на състоянието на жената (спад на налягането, задух, замаяност), е необходимо да се обадите на линейка и да се подготвите за хоспитализация в специализирана болница.

Предсърдно мъждене е друга често срещана патология, която се появява по време на бременност. Често това заболяване разкрива различни сърдечни дефекти, увреждане на щитовидната жлеза и други вътрешни органи. В тежки случаи предсърдното мъждене може да причини развитие на плацентарна недостатъчност и прекъсване на бременността.

По време на бременност, по време на рутинен преглед, често се открива атриовентрикуларна блокада. В много случаи тези запушвания са вродени и безсимптомни. С развитието на тежка брадикардия (намаляване на сърдечната честота) е показана хирургична корекция на патологията - имплантиране на изкуствен пейсмейкър. Такива интервенции се извършват предимно на 26-30 седмици от бременността.

Усложнения на бременността и последици за плода

Аритмията е състояние, което води до лоша циркулация. Патологичният процес засяга всички органи и тъкани, включително плацентата. На фона на аритмия се развива плацентарна недостатъчност - състояние, при което плацентата не е в състояние да функционира пълноценно. Плодът не получава достатъчно хранителни вещества и кислород. Това състояние естествено води до появата на фетална хипоксия и забавяне на нейното вътрематочно развитие..

Тежкото протичане на аритмия може да доведе до прекъсване на бременността по всяко време. При раждането нарушенията на ритъма също могат да повлияят неблагоприятно на хода на процеса. Някои форми на аритмия са индикация за цезарово сечение.

Диагностика

Нормалната сърдечна честота е 60-80 удара в минута. При аритмия има промяна в честотата и ритъма на сърдечните контракции. Лекарят може да подозира патология по време на първоначалния преглед на пациента. Оценката на сърдечната честота е включена в списъка на задължителните прегледи по време на бременност. Мониторинг на сърдечната честота трябва да се прави при всяка среща.

За изясняване на диагнозата се извършва допълнителен преглед:

 • ЕКГ;
 • ехокардиография (ултразвук на сърцето);
 • ежедневно наблюдение на ЕКГ;
 • общ анализ на кръвта;
 • биохимичен кръвен тест с определяне на нивата на липидите;
 • определяне на тиреоидни хормони;
 • Ултразвук на щитовидната жлеза.

Всички тези методи дават възможност да се установи причината за аритмия и да се определи формата и тежестта на заболяването..

Методи на лечение

Аритмията се лекува от общопрактикуващ лекар или кардиолог. В много случаи специалистите успяват да се справят без употребата на лекарства. Корекция на начина на живот и премахване на фактори, провокиращи аритмия, ви позволява да се справите с патологията и да избегнете развитието на сериозни усложнения.

Диетата е от голямо значение за предотвратяване на развитието на гърчове:

 1. Ограничаване на солта до 5 g на ден.
 2. Увеличаване на дела на пресните зеленчуци в диетата.
 3. Фокусирайте се върху храни, богати на калий: мед, сушени плодове, касис, банани, магданоз, зеле, картофи.
 4. Хранене с храни, съдържащи калций и магнезий: мляко, извара, бобови растения, елда, ядки, авокадо, тиквени семки и слънчогледови семки.
 5. Ограничаване на захарта и животинските мазнини.
 6. Редовни дни на гладно (само по съгласие с лекаря).

Медицинската терапия се избира, като се вземе предвид формата на заболяването и продължителността на бременността. За лечение на аритмии се използват сърдечни гликозиди, симпатомиметици и други лекарства. В някои случаи лекарствата се предписват само за облекчаване на пристъп на аритмия, в други се използват продължително през цялата бременност. Точната дозировка и продължителността на приема се определят от лекаря след пълен преглед на пациента.

Хирургична корекция се извършва при някои запушвания на сърдечната проводима система и други тежки аритмии. Оптималният период за хирургично лечение е 26-30 седмици. По здравословни причини операцията може да се извърши на всеки етап от бременността.

Аритмия по време на бременност: причини, видове, симптоми, методи за диагностика и лечение

Аритмиите по време на бременност могат да бъдат опасни. Трябва да посетите лекар, ако се появят симптоми на нарушения на ритъма

Причини

Нарушенията на ритъма на миокардните контракции по време на бременност се провокират не само от сърдечни патологии. Появата им може да бъде улеснена от:

 • тиреотоксикоза и други патологии на щитовидната жлеза;
 • заболявания на нервната, дихателната, храносмилателната системи;
 • Желязодефицитна анемия;
 • чести стресови ситуации;
 • метаболитни нарушения;
 • интензивна физическа активност;
 • генетично предразположение;
 • зависимости: алкохолни, наркотични, никотинови;
 • неправилно организирано хранене.

Според наблюденията на специалисти, при почти 50% от пациентите аритмиите по време на бременност са причинени от функционални отклонения и появата им по никакъв начин не е свързана с наличието на органична патология на сърцето. Често при около 21,2% от пациентите аритмията се появява многократно и вече е следствие от съществуващите патологии на съдовете и сърцето. При 3,7% от жените е тежко..

Развитието на аритмии по време на бременност винаги трябва да е причината да се търси съвет от специалист. В някои случаи то се причинява от нефизиологични причини и може да представлява опасност за здравето на бъдещата майка и бебето. Уместността на препоръките на лекаря в тези случаи трудно може да бъде надценена, тъй като аритмията на пулса може да бъде опасна както в ранните стадии, така и в последните месеци на бременността.

Разновидности и прояви на аритмии по време на бременност

По време на бременността жената може да има следните видове аритмии:

 • синусова аритмия - възниква поради нарушение на проводимостта на синусовия възел и е придружена от тежка тахикардия;
 • екстрасистолия - характеризира се с извънредни контракции на цялото сърце или отделните му части;
 • предсърдно мъждене - придружено от трептене, тоест изключително често свиване на предсърдията;
 • пароксизмална аритмия - придружена от заместване на синусовия ритъм и поява на гърчове, характеризираща се с увеличаване на пулса до 140–220 удара в минута;
 • аритмии при синдром на Wolff-Parkinson-White - са причинени от превъзбуждане на вентрикулите и протичат под формата на предсърдни и вентрикуларни преждевременни удари, предсърдно трептене или предсърдно мъждене, суправентрикуларна тахикардия.

Възможно е да се разпознае формата на аритмия само след цялостна диагноза.

Чести симптоми

Симптомите на аритмии не винаги са специфични и за да ги премахнете е необходимо да се установи причината, която е причинила атаката

Самата жена няма да може да определи вида аритмия, който се е развил. Диагностиката трябва да се извършва с участието на кардиолог и само след поредица от изследвания.

Аритмията по време на бременност може да бъде придружена от следните неспецифични и различна степен на симптоми:

 • ускорен и аритмичен пулс;
 • прекъсвания в работата на сърцето;
 • резки удари в гръдната кост;
 • дискомфорт в гърдите;
 • болка в болката, натискане или свиване в областта на сърцето;
 • чувство на недостиг на въздух;
 • тежка слабост;
 • виене на свят;
 • гадене и повръщане;
 • диспнея.

Тежестта и вариабилността на симптомите зависи от степента на увреждане и формата на аритмия. В допълнение към горните комбинации от симптоми, жената може да има и прояви на болестта, която се е превърнала в основната причина за нарушения на сърдечния ритъм.

Ранна аритмия

През този гестационен период обикновено се появява синусова аритмия, която се развива в резултат на колосални промени в тялото на бъдещата майка. По-често то изчезва от само себе си; за да го премахнете, е достатъчно да се отървете от причината, която го причинява (например проветрете задушно помещение или намалете физическата активност). Освен това трябва да се спазват препоръките на лекаря за профилактика на синусовите аритмии: те са прости и обикновено са ефективни..

При някои жени в ранна бременност се появява предсърдно мъждене, опасно и животозастрашаващо за майката и плода, което трябва да бъде премахнато. През първия триместър на бременността лекарствата трябва да се предписват само от опитен специалист, който взема предвид всички рискове от приема на определени лекарства. На този етап плацентата все още не е оформена и тялото на нероденото дете е под заплаха от излагане на лекарства, постъпващи в кръвта на жената.

Когато се появи някакъв симптом на аритмия на бременна жена, трябва да се направи ЕКГ, за да се определи една или друга промяна в сърдечната честота.

Аритмия на по-късна дата

Още от втория триместър могат да се появят епизоди на пароксизми, а след третия - екстрасистоли. В по-късните етапи на бременността се наблюдават и други видове промени в сърдечната честота, тъй като жената често страда от повишен апетит, задух, чувство на липса на въздух или оток.

По това време плацентата вече съществува и когато предписва антиаритмични лекарства, лекарят има по-голям избор, въпреки че все още взема предвид възможността за отрицателен ефект на лекарствените компоненти върху тялото на нероденото бебе. Например, лекарства с атропин или беладона никога не се дават на бременни жени..

По време на ехокардиографията се откриват синусова аритмия, екстрасистоли и други форми на ритъмни нарушения

Диагностика

В случай на оплаквания от прояви на пулсова аритмия или откриване на аномалии в резултатите от ЕКГ, проведена с цел превенция, на жената могат да бъдат назначени следните видове изследвания:

 • кръвна химия;
 • общ анализ на урината;
 • ЕКГ;
 • Холтер ЕКГ;
 • Ехокардиография (ехокардиография);
 • ЯМР на сърцето.

Обхватът на изследването се определя в зависимост от клиничния случай..

Последиците от аритмиите могат да бъдат не само опасни, но понякога и непредсказуеми. Тяхната цялостна диагноза винаги е задължителна.

Лечение

Предсърдно мъждене и други форми на аритмии са винаги опасни по време на бременност, поради което е необходимо постоянно медицинско наблюдение на пулса.

Тактиката за премахване на аритмии зависи от вида им, степента на тежест и момента, в който аритмията се е развила (в ранните или късните периоди). Същите параметри определят рисковия фактор, възникващ по време на раждането..

Ако жената има синусова аритмия, която не нарушава цялостното й здравословно състояние, тогава не й се предписват лекарства, но се извършва профилактика на това състояние. В други случаи се препоръчва седативно лечение за стабилизиране на пулса..

При единични и редки пристъпи на екстрасистола не се предписва лечение. Въпреки това, честите или групови екстрасистоли при бременни жени трябва да се лекуват с калиеви препарати, които стабилизират ритъма, успокоителни и други средства за нормализиране на сърцето..

Атаките на пароксизмална тахикардия по време на бременност могат да бъдат елиминирани с помощта на редица прости техники:

 • енергичен масаж на сънните артерии за 10 секунди;
 • надуване на балон;
 • натискайте с гърба на пръстите върху затворени очи за 5 секунди. Този метод трябва да се използва с повишено внимание, тъй като при прекомерен натиск съществува риск от увреждане на ретината.

Ако е необходимо, терапията на пароксизмите се допълва от използването на успокоителни или транквиланти. Ако не се постигне желаният ефект, тогава е подходящо използването на антиаритмични лекарства. Лечението на пациенти със сърдечни патологии може да се извършва със сърдечни гликозиди и симптоматични средства.

Проявите на предсърдно мъждене, възникващи по всяко време, винаги са важен рисков фактор. По време на бременност не може да бъде напълно елиминиран с лекарства, а целта на терапията е да се увеличи максимално облекчението на сърцето, като същевременно се минимизират симптомите. На жената се предписва да приема сърдечни гликозиди с постепенно намаляване на дозата, калиеви препарати, антитромбоцитни средства и антикоагуланти и други лекарства, които стабилизират сърцето..

Със синдрома на Wolff-Parkinson-White се предписват антиаритмични лекарства и при необходимост се възстановява водещата роля на синусовия възел, той се стимулира с електрически разряд. Ако е необходимо и за да се избегнат последствията, се предписва електроимпулсна терапия или лекарства за стимулиране на сърдечната дейност за премахване на суправентрикуларна тахикардия.

Превенцията на аритмия винаги е от значение

За предотвратяване на аритмии по време на бременност се препоръчва:

 • яжте правилно;
 • проветрявайте стаята възможно най-често;
 • да ходи навън;
 • осигурете адекватна физическа активност;
 • правят физическо възпитание;
 • избягвайте стреса;
 • премахване на лошите навици;
 • посетете кардиолог при наличие на заболявания, провокиращи аритмии.

Намаляването на рисковите фактори за развитие на аритмии до минимум помага на бъдещите майки да избегнат възможни усложнения от това разстройство. Предотвратяването на аритмии е особено актуално сред онези жени, които вече имат анамнеза за заболявания, които допринасят за нарушения в ритъма на пулса..

Аритмията по време на бременност може да се прояви в различни форми, а тежестта на нейния ход се определя от първопричините за нарушения на ритъма. Може да се появи както в ранен, така и в късен стадий. В случай на физиологични вариации в пулсовия ритъм, обикновено няма нужда от лечение и не се предписва. Консервативната терапия се провежда само при усложнен ход на аритмии. Всички лекарства за премахване на аритмия и придружаващите я симптоми трябва да се предписват само от кардиолог и като се отчита продължителността на бременността. Те се предписват с изключително внимание в ранните етапи на бременността..

Трябва ли да се страхувате от синусова аритмия по време на бременност??

Причини за аритмия по време на бременност

Аритмия по време на бременност може да възникне по различни причини. Това може да бъде всяка патология или просто въздействието на външни фактори. В последния случай нарушенията на сърдечния ритъм се отличават с най-благоприятния ход и бързото елиминиране.

Следните явления са способни да провокират появата на аритмии при жените по време на раждането на бебе:

 1. Сърдечни аномалии като исхемия, сърдечна недостатъчност, дефекти и др..
 2. Високо кръвно налягане.
 3. Болести на щитовидната жлеза.
 4. Болести на надбъбречните жлези.
 5. Диабет.
 6. Пушене и пиене.
 7. Приемът на лекарства, забранени по време на бременност.
 8. Стресови ситуации, чести преживявания на бъдещата майка.
 9. Повишена физическа активност.
 10. Неспазване на хранителните правила.
 11. Нарушения на храносмилателните органи.
 12. Генетично предразположение към аритмии.

Самият гестационен период се счита за рисков фактор за неправилна работа на органите, включително сърцето. Всъщност по време на бременността натоварването на сърдечно-съдовата система се увеличава значително, което се отразява неблагоприятно на нейното функциониране..

За да се избегнат негативни последици, е важно да се идентифицира причината за аритмии по време на бременност възможно най-скоро.

Причини за развитие

Има различни причини за аритмия. Тази патология често провокира появата на хипоксия при плода. Дисфункциите на сърцето често се появяват при органично увреждане на съответните тъкани. В този случай по-нататъшната прогноза при липса на своевременно лечение може да бъде неблагоприятна..

Вероятността от аритмия се увеличава от следните фактори:

 • сърдечна исхемия;
 • хронична сърдечна недостатъчност;
 • миокардит;
 • сърдечно заболяване;
 • хипертонично заболяване;
 • дисфункция на щитовидната жлеза;
 • висока кръвна захар;
 • отравяне с токсични вещества;
 • приемане на определени лекарства.

В някои случаи не е възможно да се установи точната причина за заболяването - на бъдещата майка се поставя диагноза „идиопатична аритмия“.

Състоянието на бременна жена се влошава под въздействието на фактори като стрес, дисфункция на храносмилателната система.

Симптоми

Клиничната картина на аритмия по време на бременност може да наруши жената с такива неприятни симптоми като:

 • Бърз или, обратно, по-рядък сърдечен ритъм.
 • Прекъсвания в работата на този орган.
 • Диспнея.
 • Пристъпи на световъртеж.
 • Обща слабост.
 • Бърза умора.
 • Загуба на съзнание.

В ранните етапи пациентите обикновено не усещат изразени прояви. Те могат да забележат само промени в сърдечната честота. Ако болестта придружава човек дълго време, тогава той свиква и спира да изпитва дискомфорт. Ето защо не всички хора бързат да посетят лекар..

Но липсата на лечение води до факта, че болестта започва да причинява развитие на сърдечна недостатъчност, което води до задух, замайване и подуване на долните крайници. По правило изразени признаци се наблюдават през втория триместър на бременността, тъй като натоварването на сърцето се увеличава.


От около 16 гестационна седмица натоварването на сърцето се увеличава и симптомите стават по-забележими.

Има ли опасност?

Ако жената има физиологична тахикардия на бременни жени, тогава няма опасност за живота на плода и майката и това състояние не изисква лечение. Но ако тахикардията е патологична, тогава ненавременното лечение може да доведе до сърдечна недостатъчност, тромбоемболия, което застрашава живота на майката и детето. Това състояние е особено опасно за пациенти с митрална стеноза, всяка пета родилка и всяко второ дете умира по време на раждането..

За майка

За родилката най-опасните последици от аритмията са камерно и предсърдно мъждене, което е изпълнено със смърт. Всяка форма има свои собствени усложнения за разглеждане..

 1. При синусова аритмия. Той може да провокира образуването на кръвни съсиреци, които по всяко време могат да запушат стените на кръвоносните съдове. По този начин рискът от тромбоза на мозъка и коронарните артерии се увеличава. Без навременно лечение може да се превърне в хронично, с развитие на сърдечна недостатъчност. Ако тази форма е трудна за родилката, лекарите препоръчват да се прекъсне бременността, за да не се рискува живота на майката.
 2. С екстрасистолична аритмия. Нарушаването на сърдечния ритъм силно влошава кръвообращението и провокира развитието на ангина пекторис и сърдечна недостатъчност. Може да доведе до предсърдно мъждене.
 3. С предсърдно мъждене. Нарича се най-опасното за бременни жени, тъй като дава тласък за образуването на кръвни съсиреци и развитието на сърдечна мускулна недостатъчност. При диагностициране на персистиращо предсърдно мъждене се предлага да се прекъсне бременността по-рано. Ако жената настоява да роди, тогава се прави само цезарово сечение. Възможността за естествено раждане се определя от кардиолога.
 4. С пароксизмална аритмия. Опасно е, ако бременна жена има анамнеза за сърдечни заболявания, има нарушения в сърдечната дейност на плода, възбудимостта на матката се увеличава, което може да провокира спонтанен аборт. Тежките припадъци по-късно в живота и по време на раждането могат да доведат до смърт.

За плода

Стабилизирането на състоянието на родилката също е необходимо, за да се запази здравето на детето. Аритмията може да причини плацентарна недостатъчност, когато плацентата не изпълнява своята функция, което може да провокира хипоксия при бебето, докато е още в утробата.

 1. С пароксизмална тахикардия. Плодът нарушава дейността на миокарда, която зависи от майчината. Тъй като матката е силно възбудена, съществува риск от спонтанен аборт.
 2. С предсърдно мъждене. Риск от вътрематочна смърт на плода поради кислороден глад.
 3. При синусова аритмия. Силният пулс, характерен за тази форма, може да причини лошо кръвообращение, което ще повлияе на развитието на детето..

Какви видове аритмии се появяват по време на бременност?

Когато носи дете, жената може да изпитва различни видове аритмии. Те включват следното.

Екстрасистолия

Екстрасистолата е преждевременно свиване на сърцето или неговите части, което възниква поради въздействието на необикновен импулс, който се появява в проводящата система на органа. В зависимост от локализацията на такъв импулс се отделят камерни и надкамерни екстрасистоли.

Когато жената има екстрасистолия, има усещане за прекъсвания в работата на сърцето. Много пациенти описват това състояние като „преобръщане“, „преобръщане“ на органа. След такава атака често се образува болка в гърдите с болен характер. Възможно е и краткотрайно стегнато усещане зад гръдната кост..

Ако екстрасистолата се тревожи често, тогава прояви като:

 • Замайване.
 • Обща слабост.
 • Задушаване.

По време на раждането на дете такава патология се среща доста често. В повечето случаи се наблюдава през третия триместър, когато матката нараства до големи размери и повдига диафрагмата нагоре.


По време на бременността вътрешните органи на жената се изместват, което може да повлияе на работата на сърцето

Както заболяванията, така и външните фактори могат да провокират появата на екстрасистолия. Често развитието на пристъп се улеснява от стрес, възбуда, нарушения в работата на нервната система, ендокринните органи и сърцето. Също провокативни явления са контракциите и опитите..

Синусова аритмия

Синусовата аритмия по време на бременност е бърз и неравномерен сърдечен ритъм. Тази патология не дава други прояви, следователно други симптоми могат да се появят само поради заболяването, което е провокирало нарушение на сърдечния ритъм.

При бременни жени синусовата аритмия обикновено не се причинява от някаква патология. Възниква поради влиянието на външни фактори, например поради повишена физическа активност, стресови ситуации, преяждане, задух в стаята.

Този вид аритмия често се появява, когато жената има контракции..

Синдром на Wolff-Parkinson-White

Това е вродено сърдечно заболяване, което изобщо не може да причини никакви клинични прояви. Поради тази причина най-често се открива случайно при изследване на сърдечно-съдовата система. Помага за идентифициране на електрокардиография на заболяването.

Този синдром в повечето случаи е придружен от пароксизмална аритмия. Но той не представлява опасност за бебето и майка му. Но това все пак поражда постоянно наблюдение от кардиолога, тъй като при някои обстоятелства заболяването може да причини непредсказуеми последици.

Ако синдромът на Wolff-Parkinson-White придружава атака на тахикардия, тогава се появяват следните симптоми:

 • Ускорено сърцебиене.
 • Обща слабост.
 • Диспнея.
 • Замайване.
 • Болков синдром в областта на гръдния кош с натискащ характер.

При наличие на други съпътстващи сърдечни патологии са възможни допълнителни признаци.


Проява на синдрома на Wolff-Parkinson-White на ЕКГ

Пароксизмална тахикардия

Този тип патология се среща при бъдещите майки много по-рядко от екстрасистолите. Обикновено се проявява през втория триместър и не зависи от това дали жената има сърдечни проблеми..

Можете да подозирате развитието на тахикардия по следните симптоми:

 • Внезапно сърцебиене.
 • Повишено свиване на органите.
 • Болезненост или дискомфорт в областта на гърдите.
 • Гадене, повръщане.

По време на продължителна атака пациентите могат да получат болка в сърцето, подобна на ангина пекторис. Възможни са и световъртеж, обща слабост на тялото. Ако пароксизмалната тахикардия се появи на фона на сърдечни заболявания, тогава симптомите могат да се влошат.

Атаките на патологията могат да обезпокоят бъдещата майка няколко пъти на ден. Продължителността им може да отнеме различно време - от няколко секунди до няколко дни. Ако атаките продължават няколко минути, тогава те не оказват неблагоприятно влияние върху бебето и самата пациентка. Продължителната тахикардия може да причини сериозна вреда на плода, да доведе до повишаване на възбудимостта на матката, естествено прекъсване на бременността.

Екстрасистолия при бременни жени

Нормален сърдечен ритъм се формира в синусовия възел, разположен в стената на дясното предсърдие. Освен това импулсите се разпространяват по пътищата към лявото предсърдие и вентрикулите, което води до хармонични контракции.

Екстрасистолите се образуват на допълнителни места, възникнали спонтанно поради увеличаване на електрическата активност на отделните клетки. Те идват от предсърдията, вентрикулите или хетеротопите (от различни места). Може да се появи като единичен или в групи.

Най-често екстрасистолите не причиняват никаква клиника. Холтер мониторинг през деня позволи да се установи стандарт от 200 за 24 часа. Някои жени изпитват прекъсвания и силни сътресения след период на замръзване, по-рядко сърдечни болки, световъртеж.

Екстрасистолите се считат за функционални и не предизвикват безпокойство, ако са свързани с тютюнопушене, алкохолни напитки, пиене на кафе или силен чай. За съжаление тази опция се среща доста често в ранните етапи на бременността. Жената трябва да бъде убедена да се откаже от лошите навици, да спре да приема напитки, съдържащи кофеин.

Резултатът се появява след:

 • спазване на правилния режим с ежедневни разходки;
 • нормализиране на храненето с достатъчна консумация на плодове и зеленчуци, месни продукти;
 • облекчаване на повишената тревожност и раздразнителност чрез внимателното отношение на роднините и разговорите на лекаря.

Ако на ЕКГ се открият екстрасистоли, органичните сърдечни заболявания, които вероятно не са се проявявали преди това, винаги трябва да бъдат изключени. Те включват:

 • вродени и придобити дефекти;
 • кардиомиопатия;
 • ревматични сърдечни заболявания;
 • прояви на исхемия на определени области на миокарда.

Екстрасистоличната аритмия по време на бременност възниква на фона на интоксикация и загуба на калий с:

 • токсикоза с продължително повръщане;
 • хранително отравяне;
 • остри инфекциозни заболявания;
 • бъбречно заболяване с бъбречна недостатъчност;
 • хиперфункция на щитовидната жлеза;
 • тежки алергични реакции.

Решаващият показател в такива случаи е ЕКГ мониторинг и ултразвуково определяне на фракцията на изтласкване на кръвта, идваща от лявата камера в аортата. При нормална стойност от 60% тя може да намалее с по-малко от 40%. Това изисква лекарства..

Предписани лекарства от групата на β-блокерите (Бисопролол).

Ефектът на аритмия върху плода

Аритмията по време на бременност може да има негативни последици. Всъщност при такава патология има нарушение на нормалния кръвен поток в тялото на бременна жена, в резултат на което тъканите и органите са слабо снабдени с кислород. Включително самият плод страда от хипоксия, рискът от плацентарна недостатъчност се увеличава.

При тежко протичане на заболяването е възможно естествено прекъсване на бременността по всяко време. Усложнения могат да възникнат директно по време на раждането. Затова лекарите често решават да направят цезарово сечение..

Не всички видове аритмии са вредни за протичането на бременността, но винаги има рискове. За да се предотвратят негативни последици за бебето, е важно да се вземат навременни мерки за нормализиране на сърдечното състояние.

Камерна тахикардия при бременни жени

Вентрикуларните смущения рядко се предизвикват от бременност. Обикновено камерната тахикардия усложнява различни форми на миокардна исхемия, е следствие от лекарствената терапия.

При тази патология ЕКГ регистрира до 150-200 камерни комплекса в минута. Атаката започва и завършва внезапно. Прогнозата е изключително лоша, тъй като тази форма на аритмия е основната фатална..

По време на атака използвайте:

 • струйна инжекция на новокаинамид, лидокаин;
 • дефибрилаторен шок.

В междинен период се предписват: Амиодарон с β-блокери за поддържане на ритъма. Тези лекарства са жизненоважни на всеки етап от бременността..

Хирургично имплантиране на дефибрилатор под кожата се извършва, за да се предотвратят възможни нарушения на ритъма.

Диагностика на аритмия

За да открие синусите или други сърдечни аритмии по време на бременност, лекарят първо слуша биенето на органа, определя пулса и измерва кръвното налягане. За да потвърди или опровергае диагнозата, жената се изпраща за електрокардиография, ултразвуково изследване на сърцето, изследвания на кръв и урина.


ЕКГ е задължителна за бременни жени

Симптоми на синусова аритмия: какво трябва да предупреждава бременна жена

Обикновено синусовата аритмия е напълно нормална при бременни жени.

, особено на срокове. Много често това е така наречената „дихателна аритмия“ - забавяне на пулса по време на издишване, повишена честота по време на вдишване. Жената може да забележи такова отклонение, като просто усети пулса си и направи няколко дълбоки дихателни движения. Проблеми от по-сериозен характер се срещат много по-рядко, но симптомите им трябва да бъдат лекувани внимателно.

Трябва да внимавате, ако:

 • Припадате по необясними причини. Загубата на съзнание може да е непълна, понякога има усещания, сякаш ще припаднете, но самоконтролът в този момент остава.
 • Изпитвате пристъпи на много ускорен сърдечен ритъм, придружени от треперене в тялото, чувство на страх, изпотяване. Такива пароксизми могат да преминат сами след няколко минути..
 • Усещате големи паузи в сърцето си, сякаш сърцето спира, спира.
 • Вашата майка или татко са болни от предсърдно мъждене, сърдечни заболявания или вие сами сте регистрирани при кардиолог за някакво заболяване.

Ако откриете дори един от изброените симптоми

, Отиди на лекар. Специални проучвания ще идентифицират степента на риск от аритмия и ще определят дали се нуждае от лечение.

Лечение

Лечението на аритмии по време на бременност обикновено се извършва без използване на лекарства. Могат да се предписват само билкови лекарства, за да се нормализира работата на нервната система, да се успокои. Например, използвайте инфузия на валериана или майчинка.

Ако аритмията е възникнала на фона на други заболявания или се проявява твърде изразена, тогава е възможна лекарствена терапия. Често се използват сърдечни гликозиди. Лекарствата се предписват само от специалист.

Също така е важно жените да следват тези препоръки за подобряване на сърдечната функция и бременността:

 • Прекарвайте повече време на открито.
 • Избягвайте тревожност, стресови ситуации.
 • Спазвайте хранителните правила.
 • Избягвайте повишено физическо натоварване.

Хирургията се използва само в екстремни случаи, когато състоянието заплашва живота на пациентите.

Предотвратяване

Мерките за предотвратяване на аритмия по време на бременност се основават на правилата за здравословен начин на живот.

 1. Бъдещата майка трябва да се придържа към правилното хранене. За да направите това, е необходимо да изключите пържени, пушени, солени храни от диетата. Освен това се препоръчва да се ограничи консумацията на кофеинови напитки като чай и кафе. Сладкарските изделия също трябва да бъдат в диетата в минимално количество..
 2. По време на периода на бременността е много важно да се спазва питейният режим. Адекватното количество вода нормализира работата на сърдечно-съдовия апарат.
 3. Жената трябва редовно да спортува, което е разрешено по време на бременност..
 4. Необходимо е редовно да се разхождате на чист въздух.
 5. Приемайте витамини и минерални комплекси по препоръка на лекар.

Спазвайки препоръките за профилактика на тази патология, жената значително намалява вероятността от появата й и подкрепя работата на сърцето при условия на повишено натоварване.

Аритмията е често срещана патология при бременни жени. Ако се спазват препоръките за поддържане на здравословен начин на живот, бъдещата майка значително намалява риска от появата му.

Ако се появят тревожни симптоми, трябва да уведомите Вашия лекар за тях възможно най-скоро..

Навременната диагностика и правилното лечение намаляват риска от усложнения за детето.

Честите световъртежи и загуба на съзнание са сериозна причина да посетите лекар..

Прогноза

Прогнозата за аритмия в повечето случаи е благоприятна. С навременни мерки жените раждат бебе без проблеми и детето няма никакви аномалии в развитието. Отрицателната прогноза е възможна само ако аритмията се игнорира или ако е причинена от сериозно сърдечно заболяване.


При аритмии по време на бременност прогнозата най-често е благоприятна, подлежи на медицински контрол

Как да се лекува?

В повечето случаи с патологията може да се справите без използването на лекарства, достатъчно е да промените начина на живот и да подобрите диетата:

 • намалете приема на сол;
 • насищане на диетата със зеленчуци и плодове, храни, съдържащи калий и калций;
 • намалете дневния прием на захар;
 • редовно правете дни на гладно за прочистване на организма - след предварителна консултация с лекар.

В някои случаи, по време на бременност, може да се наложи да се подложите на допълнителни лекарства. В този случай трябва да се вземат предвид терминът и медицинските показания на пациента. По принцип се предписва курс на гликозиди, симпатомиметици. Лекарството може да се предписва не за редовна употреба, а само за облекчаване на внезапна атака на аритмия

В специални случаи, които застрашават живота на пациента, операцията може да се извърши както в ранна, така и в късна бременност. Лекарите обаче смятат, че периодът от 26 до 30 седмици е най-подходящото време за операция..

Аритмия по време на бременност

Носенето на бебе често е придружено от поява на аритмии, тъй като по време на бременността натоварването на органите и системите на бъдещата майка се увеличава значително, и особено на сърцето.

Въпреки това, въпреки всичките си неприятни, а понякога и болезнени прояви, аритмията не винаги показва сърдечни заболявания. Промените в хормоналните нива или заболявания на други органи и системи също могат да причинят появата му. Колко често се среща сърдечната аритмия по време на бременност, какво може да повлияе, какво може да причини и как да се справим с нея?

Аритмия по време на бременност

Аритмия е всяко отклонение на ритъма на сърдечния ритъм от нормата..

Последиците може да не са, но могат да бъдат много сериозни:

 • заплашен аборт,
 • фетална хипоксия,
 • гестоза,
 • кървене след раждането и др..

Причини за аритмии по време на бременност

По време на бременност нарушенията на сърдечния ритъм могат да бъдат предизвикани от следните фактори:

 1. Патология на сърдечно-съдовата система.
 2. Генетично предразположение.
 3. Дисфункция на щитовидната жлеза.
 4. Нарушения на храносмилателната система.
 5. Болести на нервната система.
 6. Недостиг на желязо в майчиното тяло.
 7. Болести на дихателната система.
 8. Метаболитно заболяване.
 9. Лоши навици - пушене, наркотици, алкохол. Очевидно всичко това не трябва да е вече на етапа на планиране на бременността, но можете да влезете в рисковата група много преди това..
 10. Стрес, нервна раздразнителност.
 11. Небалансирана диета.
 12. Прекомерна страст към сериозни физически натоварвания.

Синусова аритмия по време на бременност: какво заплашва

Симптом на тази аритмия е ускорен и неравномерен сърдечен ритъм. В противен случай може да има признаци на онези заболявания, които са причинили тази аритмия..

Нарушенията на сърдечния ритъм при синусова тахикардия обикновено не са свързани с нейните патологии, те се причиняват главно от физически неудобства: продължителен престой в задушна стая, преяждане, възбуда, физическо натоварване. Тази аритмия е естествена по време на раждането и раждането..

Анемията и тиреотоксикозата също могат да провокират развитието на синусова аритмия.

Аритмия по време на бременност - екстрасистолия

Екстрасистолата е преждевременно свиване на сърцето или неговите части под въздействието на необикновен импулс, който се проявява не в синусовия възел, а в други части на сърдечната проводима система.

В зависимост от местоположението на импулса има камерни и надкамерни екстрасистоли..

Екстрасистолата може да се прояви като усещане за прекъсвания в работата на сърцето, усещане за удар или шок в областта на сърцето. Много хора описват чувствата си като „буболене на риба“, „салто“, „преобръщане“. Често след такъв тласък може да се появи болезнена болка или краткотрайна компресия зад гръдната кост. Честата екстрасистолия може да причини замайване, слабост, чувство на недостиг на въздух.

Екстрасистолията е най-честото нарушение на сърдечния ритъм и именно тя се среща главно при бременни жени. В повечето случаи се проявява през третия триместър, когато диафрагмата се издига над матката.

На всеки етап от бременността емоционалният стрес, заболявания на нервната или ендокринната система могат да допринесат за проявата на този тип аритмия. По време на раждането появата на екстрасистолия може да бъде предизвикана от контракции и опити, а също и емоционално превъзбуждане, като в този случай симптомите ще изчезнат след раждането на бебето.

По принцип екстрасистолията по време на бременност се причинява от органични сърдечни заболявания (миокардит, сърдечни заболявания и др.). Честите прояви на екстрасистолия могат да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност, пристъп на ангина пекторис, предсърдно мъждене. По принцип ходът на бременността и нейният резултат зависят от тежестта на основната сърдечна патология..

Аритмия по време на бременност - пароксизмална тахикардия

Тя се проявява при бременни жени много по-рядко от екстрасистолията. Може да се появи през втория триместър, независимо от наличието на патологии в сърцето на бъдещата майка.

 • внезапен пулс,
 • увеличен пулс до 200 удара в минута,
 • чувство на дискомфорт в гърдите.

Ако атаката не спре по никакъв начин, тогава бъдещата майка може да изпитва болка зад гръдната кост на ангина пекторис, слабост и световъртеж. Ако пароксизмалната тахикардия се проявява на фона на сърдечни заболявания, тогава към симптомите може да се добавят гадене и повръщане. Атаките могат да се случват по няколко пъти на ден и продължителността им варира значително - от няколко секунди до няколко дни подред.

При липса на сърдечни заболявания при бременна жена, кратките пристъпи на пароксизмална тахикардия не могат да повлияят неблагоприятно на плода и хода на бременността като цяло. Продължителните гърчове обаче могат да причинят сериозни смущения във функционирането на сърцето при плода и освен това възбудимостта на матката може да се увеличи, което от своя страна може да доведе до прекъсване на бременността..

Предсърдно мъждене по време на бременност

Предсърдно мъждене или предсърдно мъждене е вид нарушение на надкамерния ритъм, при което има некоординирана активност на предсърдията с нарушена контрактилитет. Той е придружен от нередовно камерно свиване и неравномерен сърдечен ритъм.

Това се случва само ако бъдещата майка има сърдечни дефекти и в някои случаи с тиреотоксикоза. Атаките могат да се появят както преди бременност, така и за първи път след зачеването. Понякога този тип нарушения на сърдечния ритъм се появяват след извършване на митрална комисуротомия или с обостряне на ревматизма.

Има следните форми на предсърдно мъждене:

 • брадистоличен (не повече от 60 удара в минута);
 • нормосистоличен (от 60 до 90 удара в минута);
 • тахисистоличен (над 90 удара в минута).

По време на атака на предсърдно мъждене възниква трептене на предсърдията, а понякога и камерно мъждене. Това от своя страна може да доведе до етап 2 или 3 на сърдечна недостатъчност..

Бъдещата майка може дори да не забележи пристъп на аритмия; лекарят може да го установи по време на диагностични процедури. Предсърдното мъждене може да влоши сърдечната недостатъчност и да увеличи риска от тромбоемболия, което от своя страна може да бъде фатално.

В случай, че предсърдно мъждене се прояви през първия триместър на бременността, лекарите обикновено препоръчват прекъсване на бременността. Започвайки от 13-та седмица, лекарят взема решение за протичането на бременността или за нейното прекъсване въз основа на общото здравословно състояние на бъдещата майка и плода.

Препоръчително е да се раждат бременни жени с предсърдно мъждене чрез цезарово сечение. Ако е избран естественият път, подготовката и самият процес на раждането трябва да се извършват в болници с интензивни отделения и с участието на кардиолози.

Аритмия по време на бременност - синдром на Wolff-Parkinson-White

Вродено сърдечно заболяване, което може да бъде асимптоматично и да се открие само с ЕКГ. В повечето случаи се придружава от пароксизмална аритмия.

Като правило синдромът на WPW не представлява заплаха за здравето и живота на бъдещата майка и плода, но тя ще трябва да бъде под наблюдението на кардиолог през цялата бременност, тъй като хормоналният скок може да провокира проявата на някои сърдечни аритмии, които в комбинация с този синдром могат да доведат до непредсказуеми последствия.

Пристъпът на тахикардия при синдром на WPW може да бъде придружен от учестен пулс, слабост, задух и световъртеж. Може да се появи и натискаща или свиваща болка в гърдите.

Аритмия по време на бременност: лечение

Синусова аритмия по време на бременност

Обикновено не се нуждае от лечение - достатъчно е да се премахне причината за аритмията (излезте на чист въздух, починете, успокойте се) - и тя ще изчезне сама. Понякога успокоителните помагат:

 • инфузия на майчинка;
 • валериана.

Лекарствата се предписват от кардиолог индивидуално, в зависимост от периода на бременната жена, причините, причинили аритмията, и само ако има признаци на сърдечна недостатъчност. Сред най-популярните лекарства:

 • Дигоксин;
 • Изоланид;
 • Дигитоксин;
 • Калиев хлорид;
 • Панангин.

Екстрасистолия по време на бременност

Редките и единични екстрасистоли не изискват медикаментозно лечение. Ако нарушенията на ритъма станат чести и групови, тогава могат да бъдат предписани следните лекарства:

 • инфузия на майчина или валериана;
 • Калиев хлорид;
 • Панангин;
 • Анаприлин;
 • Верапамил.

Ако лекарството съдържа беладона или атропин, то не може да се приема по време на бременност.

Ако екстрасистолата по време на бременност е причинена от предозиране на сърдечна гликолиза, тогава за лечение е необходимо да се отменят тези лекарства и да се предпише Дифенин.

При политопна и групова камерна екстрасистолия се препоръчва да се предписват такива лекарства:

 • Новокаинамид;
 • Лидокаин;
 • Дифенин.

Пароксизмална тахикардия по време на бременност

Ако бъдещата майка няма сърдечни патологии, лекарят може да й предпише да приема успокоителни:

 • Седуксен;
 • Елениум;
 • инфузия на валериана.

Понякога можете да се справите с атака на аритмия, без да прибягвате до лекарства:

 • затворете очи и натиснете здраво върху очните ябълки за 5 секунди;
 • надуйте балони (можете да имитирате);
 • енергично масажирайте сънните артерии за 10 секунди.

Ако тези процедури не дават никакъв ефект, лекарства като:

 • Пропранолол;
 • Изоптин;
 • Натриев аденозин трифосфат.

Ако бъдещата майка има пристъп на пароксизмална тахикардия на фона на сърдечни заболявания, ще бъде помогнато да се спре:

 • Дигоксин;
 • Строфантин.

Ако се появи хипотония, на бременна жена се предписва интравенозно или интрамускулно Novocainamide.

При камерни форми на пароксизмална тахикардия приемът на сърдечни гликозиди, изоптин или натриев аденозин трифосфат е противопоказан. В такива случаи се препоръчва въвеждането на лидокаин и новокаинамид..

Предсърдно мъждене по време на бременност: какво да правя

С помощта на лекарства е почти невъзможно да се справите с предсърдно мъждене, но наистина е възможно да изгладите неговите последици.

За тези цели се предписва сърдечна гликолиза, която помага за премахване на тахисистола и недостатъчност на кръвообращението. Като начало лекарствата се приемат в увеличени количества, след което дозата се намалява и се оставя като поддържаща терапия. Лечението в този случай може да бъде допълнено с калиев хлорид и резерпин.

Верапамил може да бъде предписан за понижаване на сърдечната честота и ако това не помогне, тогава Propranolol или Digoxin. При пароксизъм на предсърдно мъждене се приема Novocainmid и ако това не е достатъчно, допълнително се предписват Panangin и Isoptin. В този случай стойностите на кръвното налягане трябва да се държат под специален контрол..

Тъй като предсърдното мъждене може да провокира риска от тромбоемболия, на бъдещата майка трябва да бъдат предписани антикоагуланти и антиагреганти, например хепарин, аспирин, курантил.

Синдром на Wolff-Parkinson-White по време на бременност

В някои случаи, по преценка на лекаря, са необходими антиаритмични лекарства за лечение или възстановяване на синусовия ритъм с помощта на електрически разряд. Понякога пароксизмите спират сами.

Новокаинамид или пропранолол се прилага за параксизъм на суправентрикуларна тахикардия или се извършва електроимпулсна терапия, която е предпочитаният вариант.

Аритмия по време на бременност: диагноза

Ако една жена изпитва сърдечна недостатъчност дори преди зачеването, тя силно се препоръчва да включи посещение при кардиолог в плана си за планиране на бременността. Специалистът ще й предпише редица процедури за определяне на диагнозата, въз основа на които ще бъде определен ходът на бременността.

Ако жената вече е в позиция, тогава дори в ранните етапи е възможно да се идентифицира една или друга аритмия. Посещението при терапевт или кардиолог с ЕКГ процедура е включено в стандартната схема за управление на бременността и всичко, което бъдещата майка трябва да направи, е да следва препоръките на лекаря, провеждащ бременността, а именно да посети необходимите специалисти и да премине необходимите тестове навреме.

За диагностициране на аритмии може да са необходими редица процедури:

 1. Консултация с кардиолог. Изследване, събиране на анамнеза.
 2. Биохимичен анализ на кръв и урина на гладно.
 3. Електрокардиография (ЕКГ).
 4. Ежедневно наблюдение на ЕКГ. Някои случаи изискват този тип диагноза. В този случай се инсталира преносимо устройство за бъдещата майка и след това кардиологът отчита показателите от него..
 5. Ехокардиография (EchoCG).
 6. Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Такава диагностика се извършва, когато е невъзможно да се извършат всички останали.
 7. Ултразвук на сърцето. Понякога е необходимо да преминете през такова проучване, за да завършите картината..

След като получи всички необходими данни, лекарят прави диагноза и предписва лечение. Ако е възможно, нелекарствено. Съществуват обаче редица препоръки, които всяка бъдеща майка е в състояние да изпълни, за да предотврати аритмията или да облекчи нейната проява..

Аритмия по време на бременност: профилактика

Винаги е по-добре да се предотврати някакво заболяване, отколкото да се лекува по-късно, особено по време на бременност. Ето защо, за да запазят здравето си и да осигурят раждането на развито силно бебе, се препоръчват бременни жени:

 1. Обърнете специално внимание на диетата си. Той трябва да съдържа пресни зеленчуци и плодове, месо и млечни продукти. Важен е и начинът на готвене. Известно е, че храната на пара има максимална полза. Сладко, пушено, солено и пържено на масата на бъдещата майка трябва да бъде възможно най-малко. Не бива да преяждате и вие, а трябва да станете от масата малко гладни.
 2. Правете ежедневни разходки, постоянно проветрявайте помещенията, това ще осигури насищане с кислород както на бъдещата майка, така и на плода; и е толкова необходимо за нормалното протичане на бременността и развитието на нов живот.
 3. Правете разумна физическа активност. Строго погледнато, ако бременността протича нормално, тогава няма противопоказания за спорт за бъдещите майки. Това е специална гимнастика и същото ходене и плуване в басейна. Но има ограничение за всичко, натоварванията трябва да са разумни.
 4. Подравнете емоционалния си произход, колкото и да е трудно. И в обикновения живот стресът ни преследва и на фона на хормонален взрив по време на бременност емоциите могат да станат напълно неконтролируеми. Пътуване, добра книга, спокойна музика, медитация - трябва да намерите точно начина, който ще ви позволи да се успокоите, и той ще бъде различен за всяка жена. Това е работа върху себе си и ако опитате, резултатът със сигурност ще бъде постигнат..
 5. Разбира се, необходимо е да се откажете от такива лоши навици като пушене или пиене на алкохол, в идеалния случай дори на етапа на планиране на бременността. И ако проблеми със сърдечния ритъм са били наблюдавани още преди първата мисъл за добавяне, тогава кардиолозите препоръчват внимателно спазване на здравословен начин на живот винаги.

Очевидно препоръките са прости и всяка бъдеща майка е в състояние да ги изпълни..

Аритмия по време на ранна бременност

През първия триместър на бременността в тялото на бъдещата майка се извършват колосални промени. Процесът на раждане на нов живот и формирането на жизненоважни органи и системи при бебе е изключително скрупульозен и не толерира ненужна намеса. В същото време в тялото на бъдещата майка все още липсва плацентата - вътрешният орган, предпазващ бебето. Следователно, колкото по-малко лекарства се приемат през този период, толкова по-добре за всички. Бременната жена трябва да почива повече, да спи, да бъде на чист въздух - с една дума, правете всичко, за да не провокирате аритмия в себе си, особено ако има възможност за появата му.

Синусовата аритмия може да се прояви в ранните етапи, но, както вече знаем, тя изчезва сама по себе си, необходимо е само да се премахне причината, която я е причинила. Понякога предсърдно мъждене може да се прояви в началото на бременността, тогава най-вероятно лекарят може да посъветва да направи аборт.

Бременната жена ще трябва да посети терапевт при регистрация и да направи ЕКГ, която ще помогне при диагностицирането на определена аритмия.

Аритмия по време на късна бременност

Започвайки от втория триместър, може да се появи пароксизмална тахикардия, а след третия - екстрасистолия. Всички други аритмии могат да се появят и в края на бременността, тъй като факторите, които ги провокират, могат да се появят и след втория триместър. Подуване, задух, липса на кислород, повишен апетит - всичко това може да провокира неправилен сърдечен ритъм.

Тъй като плацентата започва да функционира, бебето вече е формирало органи и системи, сърцето му отбива ритъма си, става по-безопасно да приема лекарства, отколкото преди. По време на бременност обаче повечето от тях са забранени и лекарят е длъжен да вземе предвид позицията на пациента, когато й предписва сърдечни лекарства. Вече казахме, че ако в състава на лекарството присъстват беладона или атропин, бъдещата майка никога не трябва да го приема.

Аритмия по време на бременност: прегледи на лекарства

На форумите бъдещите майки активно обсъждат кой и какво е помогнал да се справи с аритмията по време на бременност. Ето бърз преглед на най-популярните лекарства:

 • Дигоксин се препоръчва от 100% от 4 души, ефективен и евтин.
 • Панангин се препоръчва от 93% от 80 души, освен това е ефективен и евтин. Не всеки обаче помага, някои имат странични ефекти, но има много малко такива хора..
 • Анаприлин се препоръчва от 100% от 19 души. Бърз ефект, ниска цена, висока ефективност.
 • Верапамил се препоръчва от 100% 7 души. Лекарството може да причини алергии и странични ефекти.
 • Седуксен се препоръчва от 50% от 2 души. Успокояващо, но пристрастяващо.
 • Elenium се препоръчва от 100% от 2 души. Много странични ефекти, пристрастяване.
 • Анаприлин се препоръчва от 84% от 39 души. Високо ефективен, но много странични ефекти. Рискът от изгаряне на лигавицата на езика.
 • Дигоксин се препоръчва от 100% от 4 души. Евтин, ефективен, но може да причини замайване и други странични ефекти.
 • Курантил се препоръчва от 64% от 30 души. Някои се съмняват в ефективността му и критикуват лекарството заради високата му цена. В същото време останалата част от лекарството помага и не причинява никакви странични ефекти..

Трябва да се разбере, че лекарствата, насочени към регулиране на сърдечния ритъм, могат да скрият много странични ефекти, но понякога не можете да направите без тях. Трудно е да се каже кое конкретно лекарство е подходящо за тази или онази бременна жена, но няма да й се налага да мисли за това. Това е задачата на лекаря по бременност. Само след оценка на цялостната клинична картина, установяване на причините и вида на аритмията, степента на риск от нейното въздействие върху плода и здравето на бъдещата майка, а също и като се вземе предвид гестационната възраст, лекарят ще може да избере правилното лечение.

Аритмия по време на бременност: какъв е резултатът

В повечето случаи аритмията не представлява заплаха за здравето и живота на майката и плода. Разбира се, ако не е причинено от сериозни сърдечни заболявания или развитие на тежки дефекти и бременна жена.

Във всеки случай, планирането на дейности ще помогне да се коригира предварително хода на бременността и да се подготви женското тяло за предстоящото събитие възможно най-внимателно, така че процесът на раждане на бебе да е лесен, удобен и да не причинява прекомерен стрес върху работата на вътрешните органи и системи в бъдещата майка.