Тази статия разглежда динята при кърмене. Казваме ви дали е възможно да го ядете през първия, втория и третия месец след раждането, какво е полезно и вредно за динената култура. Ще разберете отзивите на лекарите, кърмачките и мнението на д-р Комаровски за употребата на диня по време на кърмене.

Ползи от диня за кърмене

През лятото много кърмещи жени се сблъскват с въпроса дали е възможно да се ядат диня и пъпеш по време на кърмене, как това може да повлияе на новороденото и на самата жена. Нека да се справим с това.

Добрата диня има фини вени и леко неравна повърхност

Съставът на динята съдържа много витамини, полезни микро- и макроелементи, които имат благоприятен ефект върху тялото на жена и бебе. В определени случаи и дозирано е полезно да се яде диня по време на бременност, като пъпеш..

Целулозата на продукта съдържа следните вещества и техните полезни свойства за организма:

 • Витамин А - образува метаболизма на мазнините, активира растежа на нови клетки, забавя процесите на стареене, формира скелета, костите, зъбите.
 • Витамини от група В - подпомагат нормалното функциониране на централната нервна система и мозъчните съдове, подобряват зрителната острота, насърчават усвояването на хранителните вещества и възстановяват епитела.
 • Витамин С - повишава имунитета, облекчава протичането на диабета, насърчава бързото възстановяване от сериозно заболяване, има антиоксидантен ефект.
 • Витамин Е - укрепва кръвоносните съдове, подобрява дейността на кръвоносната система, насища тялото с кислород, забавя процеса на стареене, предотвратява появата на пигментация, има благоприятен ефект върху ускоряването на метаболитните процеси в организма.
 • Калий - нормализира сърдечната честота и кръвното налягане, подобрява здравето на черния дроб и бъбреците и помага за справяне с депресията.
 • Силиций - участва в развитието на способността на тъканта да се регенерира, има мощен антиоксидантен ефект, забавя процеса на стареене.
 • Кобалт - играе важна роля в метаболитните процеси, свързани с естествения синтез на кръвта, работата на нервната система, ензимните реакции и чернодробната активност.
 • Мед - има противовъзпалителен ефект, предпазва костите от фрактури, нормализира дейността на щитовидната жлеза, укрепва имунната система.
 • Магнезий - облекчава ПМС и менопаузата, подобрява настроението, предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания.
 • Желязото - оксигенира червените кръвни клетки, произвежда хемоглобин.

Такъв богат химичен състав има положителен ефект върху здравето на жените и в резултат на това здравето на бебето, тъй като много хранителни вещества влизат в тялото на детето заедно с млякото. Някои кърмещи майки съобщават, че пиенето на диня увеличава производството на кърма. Следователно може да се яде по време на кърмене, но следвайки определени правила.

Защо динята е опасна по време на кърмене

Някои жени, които кърмят бебе, все още се опитват да се откажат от употребата на сладки и ароматни пъпеши, тъй като се страхуват да не навредят на бебето. Страховете им обаче не са неоснователни..

Каква е опасността от използването на диня с охрана? Първо, той държи рекорда за способността да натрупва нитрати. Сами по себе си азотните съединения, те също са нитрати, съдържащи се в почвата, не представляват никаква опасност. Но тези, които се съдържат в динята, могат да причинят сериозна вреда на тялото на човек..

На второ място, прекомерната консумация на сладки плодове може да доведе до редица негативни последици както за кърмещата жена, така и за самото дете. Сред усложненията:

 • повръщане;
 • повишено образуване на газ;
 • диария;
 • отравяне.

С такива признаци, особено ако те се проявяват при дете, след като мама е яла диня и е кърмила бебето, трябва да потърсите медицинска помощ.

Диня с пазачи е безопасно да се яде 4 месеца след раждането

Можете ли да ядете диня, докато кърмите?

Специалистите казват, че яденето на диня по време на кърмене е полезно както за жената, така и за детето поради факта, че сладките плодове насищат организма с витамини, полезни за правилния растеж и развитие на детето, както и за подобряване на функционирането на женския организъм. Но някои майки ядат продукта без вреда за здравето си, докато други имат много странични ефекти веднага след консумацията му..

През първия месец

През първия месец след раждането кърмещата жена трябва да се придържа към строга диета, която не включва диня. Това се дължи на факта, че тялото на новороденото все още няма необходимото количество ензими, които са в състояние да смилат такава сложна храна..

Ако една жена по това време яде диня, тогава последиците ще бъдат силно подуване и тежко отравяне при детето, което ще доведе до хоспитализация.

На 1 месец след раждането кърмачката трябва да се въздържа от ядене на червени плодове и плодове. Червените ябълки също трябва да бъдат премахнати от диетата. Сред страничните ефекти, които се появяват при дете, чиято майка не спазва правилното хранене, има обрив, уртикария и силен сърбеж..

През втория месец

Ако бебето няма здравословни проблеми, то не се притеснява от колики, запек или диария, тогава до края на 2 месеца от живота си, кърмещата майка може да разнообрази диетата си с малка филия диня. Не можете да ядете ароматни плодове през цялото време, но можете да се насладите на няколко парчета.

Ако след ядене на диня здравето и поведението на бебето не са се променили, можете леко да увеличите броя на филийките. Ако се появят отрицателни признаци под формата на обрив, зачервяване, подуване на корема при бебе, продуктът трябва да се изхвърли.

На 3 месеца

На възраст 2,5-3 месеца храносмилателната система на трохите започва да работи в желания режим. В същото време включването на диня в диетата на кърмачка крие известна опасност..

Ако нуждата от консумация на диня е висока и плодовете се отглеждат в екологично чисти райони, тогава можете да опитате да ядете 2-3 филийки седмично, когато възрастта на бебето достигне 3 месеца. След ядене на плода трябва да се следи реакцията на бебето. Ако се появят негативни прояви, продуктът е забранен.

На 4 месеца

Храносмилателната система на бебето, което е на 4 месеца, е в състояние да издържи на почти всяка храна, която майка яде. Именно от този период кърмещата жена може да се наслаждава на диня без страх..

Ако една жена не е яла диня преди този период, тогава броят на динените филийки трябва да се увеличава постепенно. Като начало можете да ядете до 2 филийки ароматни плодове на ден, след това до 3, в крайна сметка достигайки оптималното количество за насищане.

Трябва да ядете диня дори когато кърмачка не харесва вкуса й, поради наличието в плода на голям брой полезни елементи и витамини, необходими за здравето на жените и развитието на бебето.

Как да изберем правилната диня

Основното правило при избора на диня е нейната сезонност. Най-добре е да купувате сладки плодове в края на август, по това време те имат време да узреят естествено, без да използват различни химикали..

Препоръчително е да купувате диня само от доверени продавачи, които имат сертификат за качество на продуктите.

Размерът на плодовете също има значение. По-добре е да изберете тези, чието тегло не надвишава 5 кг, тъй като такава маса е естествена за зрели плодове. Твърде големите плодове са пренаситени с нитрати и други торове.

В същото време твърде малките дини се изскубват предсрочно и често са неузрели. Освен това те нямат достатъчно витамини и минерали..

Зрялата диня трябва да излъчва приятен, сладък аромат. Ако продуктът не мирише, тогава е по-добре да изберете друг плод.

Не купувайте плодове, които са счупени, мудни, нарязани или меки с вдлъбнатини. Препоръчително е също да се въздържате от купуване на пъпеши, които са натрупани на земята или продадени по магистралата.

Зрялата диня има приятен аромат

Признаци на зряла диня

По такива признаци можете да разберете, че пред вас има зряла диня:

 • Опашката е умерено суха и кафява, с жълто-оранжево петно ​​отстрани. Такива показатели показват узряването на плода в естествената среда. Твърде сухата опашка показва продължително съхранение.
 • Кората е силна, тъмнозелена на цвят с ярко черни ивици по плодовете. На динята не трябва да има пукнатини, вдлъбнатини или други повреди.
 • Пулпата трябва да е с фини жилки и леко неравномерен цвят. Жълтите ивици и гладкото изрязване означават некачествен продукт и не си струва да се купува.

Как се яде диня с пазачи

При спазване на определени правила за използването на диня по време на кърмене, можете да сведете до минимум риска от усложнения както при жената, така и при бебето. Това са насоките:

 • Преди употреба динята трябва да се измие старателно под течаща вода, за предпочитане със сапун.
 • Нека някой роднина първо яде динята. Ако след известно време няма странични ефекти, тогава кърмачка може да го яде.
 • Динята трябва да се въвежда в диетата постепенно, за да се проследи реакцията на детето към нея..
 • Колко диня можете да ядете на ден с пазачи? Всичко зависи от възрастта на детето, колкото по-голямо е то, толкова повече. До 4 месеца след раждането е нежелателно да се яде диня, тогава можете да ядете до 2-3 филийки седмично.
 • Нежелателно е динята да се комбинира с напитки, хляб или да се яде веднага след обилно хранене. В противен случай може да причини повишена ферментация в стомаха, повишено образуване на газ. Също така, такова хранително поведение може да повлияе негативно на цялата работа на стомашно-чревния тракт, което е изпълнено с усложнения за крехкото тяло на детето..

Противопоказания

Защо да не кърмите диня? Сред ограниченията са:

 • индивидуална непоносимост;
 • камъни и пясък в бъбреците;
 • бъбречни патологии, които пречат на нормалния поток на урината.

Експертите не препоръчват да се яде диня с gv, докато бебето навърши 4 месеца. Във всички останали случаи е препоръчително да се консултирате с педиатър.

Отзиви

Не препоръчвам кърмещите жени да въвеждат диня в диетата си, докато бебето им навърши 4 месеца. Това се дължи на факта, че отравянето с диня се случва доста често, което е опасно за самата жена и детето..

Кърменето е период от живота на жената, не по-малко важен от самата бременност. По това време жената трябва да бъде по-внимателна към диетата си, за да сведе до минимум риска от развитие на здравословни проблеми за бебето си. През лятото много жени идват с въпроса дали е възможно да се яде диня с пазачи и как това ще се отрази на детето. Ако използвате качествен продукт в малки количества, това ще има положителен ефект както върху самата жена, така и върху бебето..

Четох много отзиви на женските форуми за това дали е възможно да се яде диня с пазачи. По-често виждах положителни отзиви. Лично аз ядях диня, но не повече от 1 клин на ден, когато синът ми беше на 2 месеца, нямаше проблеми.

Ядох диня, когато дъщеря ми беше на 3 месеца. След това тя получи тежка диария. Както обясни лекарят, така се прояви негативна реакция към продукта. Следователно този сладък плод трябваше да бъде напълно изключен от диетата, преди да завърши кърменето..

Така че възможно ли е или не да се кърми диня? Ако се използва правилно, това ще има положителен ефект върху здравето на кърмещата майка и на самото бебе. В случай на проява на негативни реакции след употребата на този продукт при дете, препоръчително е то да бъде напълно изключено от диетата до завършване на кърменето.

Пиене на диня с НВ

Динята е популярно лятно зрънце, което има лек вкус и ниско съдържание на калории, перфектно утолява жаждата през горещото лято. Но не всеки плод е полезен, има противопоказания за употреба, които трябва да се вземат предвид. Например, докато кърмите, не винаги можете да ядете диня, защото понякога тя провокира алергии или дори съдържа пестициди и нитрати. Такива съединения проникват в майчиното мляко и увреждат майката и новороденото, следователно, когато избирате плодове, трябва да бъдете внимателни.

Ползите от динята по време на кърмене

Съставът на пулпата от диня съдържа много полезни компоненти, които могат да ускорят процеса на следродилно възстановяване на жената, а именно:

 1. Магнезий - възстановява жизнеността, зарежда тялото с енергия, има успокояващи качества, помага за отпускане и сън.
 2. Калций - подобрява лактацията, отговаря за възстановяването на структурата на косата и ноктите.
 3. Витамин С - естествен антиоксидант, който укрепва имунната система, укрепва кръвоносните съдове и подхранва съединителните тъкани.
 4. Фолиева киселина - добавя енергия, тонизира тялото, помага за формирането на скелета на детето.
 5. Желязо - помага за предотвратяване на анемия при жените, което е често срещан проблем след раждането. Действа върху функционирането на щитовидната жлеза, осигурява нормалното производство на хормони.
 6. Пантотенова киселина - засилва интензивността на усвояване на хранителните вещества, постъпващи в тялото с храната, предпазва централната нервна система.

Внимание! Периодичната употреба на плодове с ХС ще бъде от полза за жената, ако продуктът бъде въведен в диетата интелигентно и умишлено. Трябва да изберете по-качествен и естествен плод, да го купувате само в сезона на естествената зрялост.

Съответно кърмещата майка може и трябва да въведе диня в диетата си. Въпреки факта, че месото на плодовете е червено, ако се използва правилно, това не провокира алергична реакция. Консумацията започва с малко парче, ако няма непоносимост, тогава продуктът може да се яде.

Опасности от диня при кърмене

Въпреки всички ползи от зрънцето, то може да навреди на здравето на детето и самата жена. Само естествени, естествено узрели плодове носят ползи, а плодовете, узряващи под въздействието на нитрати, са опасни. Когато консумирате некачествен продукт, може да срещнете следните реакции:

 • нарушения в храносмилателния тракт;
 • остри алергични реакции;
 • повръщане;
 • повишена телесна температура.

Когато майката използва зрънцето, ползите и вредите му се предават изцяло на детето, симптомите на отравяне се проявяват остро, следователно не подценявайте опасността му. Продължителната диария и повръщането водят до воден дисбаланс. Провокира дехидратация, която при деца на възраст под 1 година се лекува само в болница.

Динята не е включена в списъка на забранените храни с ХС, поради което може да се консумира, но при спазване на правилата за повишено внимание. Не трябва да го ядете с бял или ръжен хляб, такъв състав провокира метеоризъм и колики при децата.

Списък на противопоказанията за употреба:

 • предразположение към алергични реакции при новородено;
 • диабет;
 • камъни в органите на отделителната система;
 • панкреатични лезии.

Ако, когато майката използва динята за първи път, детето има реакция, дегустацията трябва да се отложи поне за 1 месец. Можете да се свържете с алерголог и да си направите тест.

Внимание! Възможно е динята да се въведе в диетата на жената по време на лактация, след като детето навърши 4-месечна възраст.

Предпазни мерки при избора на диня

Сладкото зрънце не е опасно само заради нитратите си. Съставът може да съдържа бактерии, които навлизат в пулпата чрез микропукнатини на повърхността. Списък с основни съвети за намаляване на риска при покупка включва:

 • не купувайте пъпеш преди август - това е период на сезонна зрялост;
 • преди нарязване, трябва да измиете плодовете и ръцете;
 • не купувайте нарязани, нарязани, меки плодове;
 • купувайте само в надеждни магазини, изоставяйки пазарите;
 • яжте само пулпата, без да хващате 1 см слой близо до кората.

Не е нужно да поискате от продавача да нареже динята, за да провери дали е узряла. Такъв метод, разбира се, ще ви позволи да се уверите в качеството, но ще го направи неизползваем..

Правила за използване при кърмене

Как да ям диня, докато кърмя и мога ли да го направя? Много е трудно да се дадат точни отговори на тези въпроси. Въпреки всички ползи от плода, той може да бъде вреден, принуждавайки да въведе някои правила за прием.

Първата опасност, която се крие в очакване на майката, се проявява под формата на алергична реакция при бебето, следователно трябва да изпробвате новия продукт съгласно следните правила:

 • парчето трябва да е малко;
 • трябва да вземете пулпата, разположена далеч от кората;
 • яжте продукта сутрин;
 • не използвайте като десерт, яжте отделно от храненията.

След 1 час трябва да кърмите бебето и да започнете да наблюдавате получената реакция. Ако по тялото се появят зачервяване и обрив, запознаването с динята трябва да се отложи до следващия сезон. Дори незначителните симптоми на алергия са причина за отказ от ядене на плодове, те са опасни и могат да доведат до развитие на анафилактичен шок, остър дерматит.

Въпреки факта, че продукт, отглеждан в подходящи условия, не е алергенен, може да възникне реакция поради нестабилността на стомашно-чревния тракт на бебето. Храносмилателните органи просто не могат да реагират нормално на постъпващите компоненти. Следователно е невъзможно да се отговори на въпроса дали кърмещата майка може със сигурност да яде диня..

Повишаването на телесната температура, повръщането, диарията при кърмачето след пиене на майчино мляко е причина за търсене на спешна медицинска помощ. Изброените симптоми са характерни за остро хранително отравяне и са много опасни за бебето, поради което е невъзможно да се колебаете да реагирате. Спешно трябва да отидете на линейка, тъй като симптомите на дехидратация нарастват много бързо, лечението на отравяне у дома е неприемливо.

Внимание! Времето за реакция към диня е около 2-3 часа след пиене на кърма. По време на него бебето трябва да се наблюдава от възрастни..

Ако реакцията на употребата на нов продукт при новородено отсъства през първия ден, тогава отговорът на въпроса дали е възможно да се яде диня по време на кърмене е положителен. Една жена може да го въведе в диетата, при спазване на нормите и правилата на консумация, рискът за детето е минимален. Ежедневният обем на консумирания продукт не трябва да надвишава 300 г. Необходимо е да се яде диня сутрин, така че при лошо качество на стоките да не се получи лошо храносмилане през нощта, защото е по-трудно да се реагира своевременно на тях. Разбира се, трябва да проверите всеки закупен плод за съответствие с критериите за качество.

Знаейки за ползите от продукта, трябва да се помни, че ако не се спазват нормите, свързани с обема на консумация, рискът от нежелани реакции се увеличава. Злоупотребата с диня провокира често уриниране, което води до извличане на хранителни вещества от тялото. Съдържащите се в състава калций и магнезий се усвояват от човешкото тяло само когато се консумират в допустими количества.

Възможно е да се въведе диня в допълващи храни за дете след навършване на 1-годишна възраст, без да се надвишава дневната норма от 100 г. Ранното, независимо дегустиране на продукта от дете може да бъде опасно поради риска от нарушена бъбречна функция и заболявания на храносмилателната система.

Мнението на лекарите

Лекарите, включително известният украински педиатър д-р Е.О. Комаровски, не давайте еднозначен отговор относно целесъобразността на използването на диня от кърмачка. Това се дължи на факта, че е доста трудно да се провери качеството на зрънцето. При избора на продукт има 3 критерия, които трябва да се вземат предвид:

 • пълна увереност в качеството (продуктът се отглежда в екологични условия);
 • узряване в естествени условия без използване на синтетични торове и нитрати;
 • проверка на качеството у дома.

Според лекарите е възможно динята да се въведе в диетата на жената по време на кърмене не по-рано от 4 месеца след раждането. До този момент стомашно-чревният тракт на детето не е в състояние да се справи с такова натоварване. Жената трябва да е наясно, че всички продукти, които яде, влизат в тялото на детето с мляко и влияят на здравето му. Едноминутно гастрономическо удоволствие няма да може да компенсира проблемите, произтичащи от консумацията на некачествени плодове.

Съвети за избор на диня

Зрелият продукт отговаря на следните характеристики:

 • обемни и леки;
 • сух дръжка;
 • на повърхността има ясен модел;
 • щракването върху повърхността провокира тъп звук;
 • при изстискване кората се напуква;
 • без повреди, натрошаване, пукнатини, гниене или вдлъбнатини.

Не всички плодове се проверяват от специални лаборатории за качество, особено когато се продават на спонтанни пазари, но можете да направите малък експеримент у дома. За да се уверите в качеството на динята, трябва:

 1. Купете продукт, който отговаря на изброените критерии.
 2. Донесете у дома да се охлади леко, измийте.
 3. Изрежете малко парче целулоза и го потопете в чаша вода със стайна температура.

След 1 час можете да оцените резултата, ако течността има розов или пурпурен цвят - в състава има нитрати. Облачността на водата показва, че динята е подходяща за консумация. Същият тест може да се извърши и с пъпеша, ако зрелостта му бъде достигната изкуствено, водата ще стане ярко оранжева или жълта. Този тест е много прост и не изисква много свободно време за провеждането му, поради което не трябва да го пренебрегвате, особено ако кърмачка, бременна жена или дете ще опитат динята..

Внимание! Спазването на прости правила и разпоредби за тестване на диня за зрялост ще избегне сериозни проблеми. Полезно е да се използва този метод не само при избора на храни за храна с ХС, но и постоянно..

Динята е здравословен плод, който съдържа ценни витамини и минерали, при условие че в пулпата му няма нитрати. Наличието на вредни вещества коренно променя качеството на културата, правейки я вредна. Консумацията през периода на горещата вода е не само опасна, но и неприемлива поради необратими последици. Именно този факт е в основата на противоречията на спорещите лекари относно ползите от динята и пъпеша за една жена през периода на GV..

Възможно ли е да се яде диня за кърмачка: ефект върху тялото

Дата на публикуване: 29.09.2019 | Преглеждания: 981

Според препоръките на Световната здравна организация храненето на кърмачка трябва да бъде пълноценно, разнообразно и обогатено, тъй като майката осигурява хранителни вещества не само за себе си, но и за бебето [5]. Според изчисленията на диетолозите, кърмещата майка трябва да яде от 200 до 500 г плодове и плодове на ден [1, с. 265]. Нека да разберем дали динята ще навреди на мама и бебе.

Полезни свойства на динята: хим. състав

Какви са ползите от консумацията на диня? Има ли много витамини в него? Нека да разберем дали динята ще навреди на майка и бебето:

 1. Динята е ценна с високото си съдържание на вода (над 90% от общото тегло), което погрешно се смята, че е причина за повишена лактация [2] [6].
 2. В динята има витамини. Поради водната структура на продукта, няма много от тези вещества, но те все още присъстват. На първо място, това са витамини А, С и фолиева киселина:
 • Витамин А (ретиноиди и каротеноиди) - естествен антиоксидант, който свързва свободните радикали, участва в растежа на тялото, във функционирането на органа на зрението и в поддържането на здравето на кожата и лигавиците.
 • Витамин С също е антиоксидант, подпомага усвояването на желязо в стомашно-чревния тракт, повишава устойчивостта на организма към инфекции, подобрява регенерацията на клетките и тъканите.
 • Фолиевата киселина (витамин В) е от съществено значение за образуването на кръв и функционирането на нервната система [3].
 1. Пъпешът съдържа минерали: магнезий, калий, фосфор и калций.

Магнезият има антиконвулсивно действие, тъй като участва в процесите на мускулно свиване и отпускане, в предаването на нервните импулси. Този минерал е известен със своите антистрес ефекти и участие в мисловните процеси..

Калият е необходим за нормалното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата системи, поддържане на киселинно-алкалния баланс в организма, както и химически. елемент елиминира подуването.

Фосфорът, заедно с калция, участва в минерализацията на костите и зъбите, във вътреклетъчните процеси на енергиен синтез и подпомага нормалното функциониране на бъбреците. С помощта на калций се регулира дейността на жлезите с вътрешна секреция, участва в съсирването на кръвта, в нервно-мускулната проводимост.

 1. Желязото в динята помага за възстановяването на хемоглобина, който обикновено се изчерпва след бременност и раждане.
 2. Динята има диуретично действие и помага за облекчаване на отока.
 3. Пулпът съдържа пектини - естествени захари, които имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора, и са естествени адсорбенти. Пектините помагат за премахването на солите на тежките метали и излишния холестерол.
 4. Динята има леко слабително действие и спомага за нормализиране на изпражненията.
 5. Това зрънце съдържа минимум калории: около 27 kcal на 100 грама, счита се за нискокалоричен продукт и помага на жените да възстановят фигурата си в следродилния период. Освен това динята бързо създава усещане за ситост..
 6. Ликопенът, който придава на динята червен или розов цвят, е антиоксидант и участва в метаболитните процеси, предотвратява развитието на онкологията.

Хранителната стойност на динята, съдържанието на микроелементи и витамини в динята са представени в таблици 1-3 [2].

Таблица 1 - Хранителна стойност на динята

Хранителни веществаСъдържание, тегловни%
Протеин0,6-0,65
Мазнини0,1
Въглехидрати5.8

Таблица 2 - Съдържание на витамини в динята

Име на витаминСъдържание на 100 g, mg
Ретинолов еквивалент (A)0,017
Бета каротин0,1
Витамин В10,04
Витамин В20,06
Витамин PP0,2-0,25
Витамин Ц7.0

Таблица 3 - Минерален състав на диня

МинералиСъдържание в 100 g, mg
Калий (K)110
Калций (Ca)четиринадесет
Фосфор (P)7
Магнезий (Mg)12
Натрий (Na)шестнадесет
Желязо (Fe)1

Кой може да използва диня с повишено внимание по време на кърмене: ограничения

Въпреки несъмнените ползи от динята, има противопоказания за използването й:

 • ако кърмещата жена има захарен диабет или панкреатични заболявания, тогава поради високото съдържание на захар е възможно обостряне на тези заболявания;
 • член на семейството (майка или татко), алергичен към диня;
 • ако жената има камъни в бъбреците, тогава дините трябва да се ядат с повишено внимание, тъй като продуктът поставя допълнителен стрес върху отделителната система и може да провокира бъбречна колика.

Във всички останали случаи е позволено да се яде диня.

Правила за използване на диня при кърмене

Препоръчително е да се спазват определени правила. Основната задача при въвеждането на нови продукти в диетата на майката е да се предотврати образуването на алергии, непоносимост към храни или други нарушения от страна на детето [4]. По-добре е да започнете въвеждането на диня малко по малко, с 1-2 парчета, след това направете почивка за един ден и наблюдавайте състоянието на бебето. Ако няма промени, тогава през следващите дни можете постепенно да добавяте обема на динята, като я довеждате до 3-4 парчета на ден в рамките на една седмица. Ако бебето развие нежелани реакции, приемът на диня трябва да се отложи и да се възобнови не по-рано от 2 месеца по-късно..

Условия и време за приемане на диня: продуктът трябва да се консумира като отделно ястие, а не под формата на десерт след тежко хранене, тъй като динята предизвиква ферментация в червата и в резултат на това увеличава образуването на газове.

Нежелани реакции: ефектът на динята върху новородено

Някои майки се страхуват от нежелани реакции при бебето. Най-често се развиват [4]:

 • алергични реакции, проявяващи се по кожни обриви. Рискът от тяхното развитие е особено повишен, ако мама (или татко) има алергично предразположение;
 • колики (не са доказани), запек, диария. Храносмилателната система на бебето все още не е достатъчно зряла, активността на ензимите е ниска, поради което поради високото съдържание на захар и повишеното образуване на газове, динята може да причини стомашно-чревни разстройства.

В тези случаи употребата на диня в храната трябва да бъде спряна.

Как да закупите безопасна диня: съвети

Много майки се страхуват, че опасните нитрати, съдържащи се в продукта, ще попаднат в тялото на детето заедно с млякото. За да се предотврати това, по-добре е да се ядат сезонни дини, които узряват естествено не по-рано от август-септември. Има и ранни сортове, например узбекски дини, които узряват без никакви химикали през юли, но те не се срещат толкова често на рафтовете на магазините. Ще бъде по-безопасно, ако някой от членовете на семейството на кърмачка опита първо динята и чак след това самата майка. Във всеки случай е по-добре да оставите около 1 см от кората, тъй като именно в тази област се натрупват нитрати, които няма да са от полза нито за майките, нито за децата..

И в заключение бих искал да отбележа: ако майката не хареса динята за нещо, предизвика нейното подозрение, тогава е по-добре да откажете да я вземете, защото здравето на бебето е заложено.

Библиография:

 1. Барановски А. Ю. Диетология: Ръководство. 3-то издание, преработено и увеличено. - Питър, 2008. - 1024 с..
 2. Химичен състав на руските хранителни продукти: Наръчник / М.: DeLi print, 2002. - 236 с..
 3. Регистър на лекарствата на Русия Радарна станция - Москва, 2002 г..
 4. Фурцев В.И. Хранене на жена по време на планиране на бременността, подготовка за раждане и кърмене // Сибирски медицински преглед. - 2010.
 5. Здравословно хранене по време на бременност и кърмене: брошура за майки - СЗО, 26 стр., 2001.
 6. Наръчник за кърмене за лекари - от Американската академия по педиатрия, 2005; 278 с.

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

Възможна ли е диня за кърмачка

Отговорът на въпроса дали е възможно да кърмите диня е индивидуален. За да не навреди на бебето, майката трябва да внимава, когато въвежда продукта в диетата. Важно е да наблюдавате реакцията на детето към нов продукт, да го премахнете от менюто, когато се появят нежелани реакции. (Можете да прочетете за това дали е възможно да ядете пъпеш, докато кърмите в тази статия)

Ползите от динята по време на кърмене

Сладкото зрънце е източник на много хранителни вещества. Съдържа витамини А и С, които предотвратяват вирусни инфекции и спомагат за подобряване на състоянието на кожата. Те са част от пектините, които нормализират функционирането на храносмилателната система, ускоряват метаболитните процеси. Те са богати на дини и желязо, от които кърмещата майка се нуждае, за да предотврати анемия. Фолиевата киселина насърчава релаксацията, има успокояващ ефект върху нервната система.

Полезно е жената да яде диня, докато кърми и заради пантеноловата киселина, съдържаща се в зрънцето. Това вещество нормализира съня, който често се нарушава след раждането. Бета-каротинът помага за премахването на вредните вещества, токсините от тялото на майката. Съставът включва калий, калций, фосфор, магнезий. Зрънцето има диуретичен ефект, предотвратява образуването на отоци, премахва продуктите на гниене от тялото с урина.

В сладката каша има малко калории: само 27 kcal на 100 g. Поради тази причина тази опция е много подходяща за лека закуска: момичето ще получи необходимите витамини и микроелементи, докато телесното й тегло няма да се увеличи, чувството за глад ще премине.

Потенциална вреда от динята за кърмене

По време на кърмене пулпата на голямо зрънце може да бъде вредна и да причини нежелани реакции. При прекомерна употреба при кърмаче може да се появи алергична реакция. Когато се появи диатеза при новородено, трябва незабавно да изключите продукта от диетата; използването му е забранено дори в малки количества. Възможната вреда от диня с hv се увеличава, ако майката има лека алергия. В допълнение, твърде много от това зрънце в диетата често води до нарушения в стомашно-чревния тракт..

Плодовете нямат право да се ядат до края на август. Преди това по-голямата част от продадените плодове са отгледани с нитрати, запазени в пулпата. Големи количества нитрати могат да причинят отравяне с диня. Тези вещества ще повлияят отрицателно на състоянието на кърмещата майка и могат да навредят на бебето, тъй като преминават в кърмата. В случай на отравяне се забелязват гадене, повръщане и нарушения на изпражненията. Температурата на тялото се повишава. Трябва да посетите лекар.

Когато динята не е разрешена

При някои заболявания яденето на пулпа е противопоказано. Не можете да включвате сладки плодове в диетата при захарен диабет, жлъчнокаменна болест, хронично или остро възпаление на панкреаса, патологии на отделителната система.

Препоръчва се да се спре употребата на този продукт в случай на висока чувствителност на храносмилателната система, склонност към нарушения на изпражненията, заболявания, свързани с възпрепятстване на изтичането на урина. Лекарите забраняват употребата на плодове и в случаите, когато има бъбречни заболявания, камъни в пикочния мехур или бъбречното легенче.

Относително противопоказание са първите 4 месеца от живота на бебето. Много експерти съветват през този период да се въздържат от ядене на червена и жълта диня, тъй като храносмилателната система на детето все още не е достатъчно оформена, вероятността от нежелани реакции е голяма.

Диня по време на кърмене

За да се предотврати увреждането на зрънцето на майката и новороденото, трябва да се вземат редица предпазни мерки. Динята трябва да се въвежда в диетата постепенно, като се започне с малки порции. Трябва внимателно да наблюдавате реакцията на бебето. Ако развие алергия, зрънцето се изключва от менюто на майката. След 1-2 месеца ще бъде възможно да опитате отново да въведете продукта в диетата..

През първите няколко седмици след раждането храносмилателната система на бебето произвежда недостатъчно количество ензими, поради което кърмещата майка се препоръчва да спре да пие диня. От средата на втория месец от живота на бебето жената има право да яде малко количество диня. Това трябва да се прави само когато детето е здраво. Ако бебето има запек, диария или колики, не си струва да добавяте нови храни в менюто, тъй като те могат да влошат състоянието на бебето. През третия месец порцията може да се увеличи.

Има диня, без да се притеснявате за възможните последици, жената може, когато бебето навърши 4-месечна възраст. През този период органите на храносмилателната система се считат за достатъчно оформени, освобождават се необходимото количество ензими, необходими за храносмилането на храната. Ако преди зрънцето отсъстваше в диетата на майката, то трябва да се въвежда постепенно, като се започне с 1-2 филийки на ден..

Правила за използване при кърмене

Трябва да ядете само зрели дини, които не съдържат вредни примеси. Незрелите плодове ще навредят на тялото. Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да въведете целулоза в диетата си. Това ще помогне да се избегнат възможни усложнения..

Лекарите препоръчват да откажете да ядете дини, ако близки роднини са имали алергична реакция: има голяма вероятност бебето също да страда от алергии.

Не трябва да използвате диня едновременно с друга храна: може да изпитате чувство на тежест в стомаха, гадене. По-добре да замените лека закуска или следобеден чай с диня.

Препоръчително е да дадете на друг човек вкус на зрънцето преди употреба. Ако след 30-60 минути не се появи отрицателна реакция, можете да изядете парче диня за кърмачка. Ако, докато ядете първото парче, се появи киселини, неприятен вкус в устата, не трябва да ядете диня.

Избор на продукт

Трябва да купувате зрънце само през сезона. Започва от края на август - началото на септември.

Тъй като динята абсорбира вредните вещества от почвата, препоръчително е да купувате плодове от доверени доставчици, ако е възможно. Можете да го отглеждате сами в страната. Токсините и шлаките се абсорбират дори след дълъг престой близо до пътя. Поради тази причина не трябва да купувате дини, ако се продават близо до магистралата..

Не вземайте нарязани плодове. Неговата пулпа абсорбира повече токсини и токсини. Освен това върху него може да се утаи прах, насекомите често сядат.

Трябва да купувате само узрели плодове. За да определите дали зрънцето е узряло или не, можете да го помиришете. Миризмата не трябва да съдържа примеси. Препоръчително е да почукате върху кората. Звукът трябва да бъде заглушен. Обърнете внимание на дръжката, която трябва да е суха и стегната..

Необходимо е внимателно да се изследват плодовете преди покупката. Кората не трябва да се поврежда: трябва да обърнете внимание на пукнатини, порязвания, нарушения на целостта. В противен случай има голяма вероятност да попадне вътре в инфекцията..

Ако закупеният продукт се оказа неузрял, зеленикав, момиче, което кърми, не трябва да го яде: продуктът може да навреди на здравето на майката и бебето. Също така не трябва да ядете плодове, които се съхраняват дълго време в хладилника..

Възможно ли е да кърмите диня: вреда и полза за кърмачка и бебе

Освежаващият вкус на динята помага да оцелее при екстремни горещини, а сочната пулпа отлично утолява жаждата. Мнозина обаче се страхуват да купят зрънцето поради честите случаи на отравяне след яденето му. За кърмещата майка е важно да знае дали дините могат да се кърмят и ако да, в какви количества и как да изберат качествен продукт. Това ще бъде обсъдено в нашата статия..

Възможно ли е да кърмите диня

Делът на водата в динята е 91,5% от обема. Докато расте, зрънцето като гъба абсорбира полезни и вредни вещества от почвата. Растението реагира на хранене, което се използва от някои производители.

Повишеното количество азотни торове допринася за бързия растеж и ранната зрялост на зрънцето. В същото време обаче динята натрупва голямо количество нитрати, които постепенно се превръщат в опасни за хората нитрити. С узряването си солите на азотната киселина се превръщат в захари, аминокиселини и фибри.

Тоест зрелият плод е по-безопасен от незрелия..

Важно! Нитратите се съдържат в плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода. В този смисъл пъпешът е по-безопасен от динята..

Нитратите проникват в кърмата, оказват негативно влияние върху тялото на бебето. Кърмещата майка трябва да избере само висококачествени сезонни зеленчуци и плодове..

При отравяне с нитрити се наблюдават характерни признаци на интоксикация:

 • гадене, повръщане;
 • диария;
 • покачване на температурата;
 • в трудни случаи - загуба на съзнание, конвулсии.

Нитритите нарушават процеса на снабдяване на тъканите с кислород и когато се използват редовно в детска възраст, пречат на правилния растеж и развитие на тялото.

Аргументите „за“ и „против“ използването на диня по време на кърмене са представени в таблицата:

професионалистиМинуси
Съдържа витамини, микроелементи, антиоксидантиСъдържа опасни количества нитрати и други вредни вещества
Голямо количество сок допринася за интензивното производство на кърмаПричинява ферментационни процеси и колики
Нискокалоричен продуктСъдържа алергени
Възстановява водно-солевия баланс, помага да оцелее горещото времеНе се препоръчва при хронични заболявания на отделителната система
Има освежаващ, приятен вкусПрекомерният прием на течности причинява поток на мляко и задръстване на гърдите
Нормализира изпражненията при запек
Подобрява състоянието на кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане
Премахва токсините и токсините

Ползите и вредите от плодовете за кърмачка и бебе

Основната вреда на динята е, че зрънцето интензивно абсорбира не само полезни, но и вредни вещества от почвата. Изобилието от сок причинява процесите на ферментация и образуване на газове, става причина за обостряне на заболявания на пикочната система.

Ползите от динята за ХС обаче също са големи. Съдържа следните вещества:

 • витамини от група В, А, Е, С;
 • минерали - фосфор, калций, магнезий, калий, натрий;
 • голямо количество деликатни фибри;
 • пектин;
 • фолиева киселина;
 • ликопен и други антиоксиданти;
 • аминокиселина цитрулин.

Богатото алено оцветяване на пулпата се дължи на високото ниво на ликопен в състава. Този антиоксидант има благоприятен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, намалява риска от рак, облекчава бронхиалната астма. Заедно с витамини А и Е, той предпазва очите от свързани с възрастта промени.

Цитрулинът се превръща в аргинин в организма, което повишава ефективността на имунната система. Фолиевата киселина има благоприятен ефект върху развитието на мозъка на бебето. Сокът от диня отлично утолява жаждата, служи като диуретик.

Диня при кърмене, в зависимост от възрастта на детето

Бебе се ражда с незряла храносмилателна система. За кърмещата майка е важно да намери безопасна и балансирана диета за себе си. По-добре е да опитате нови продукти на малки порции, като постепенно ги увеличавате..

През първия месец

Непосредствено след раждането на бебето не трябва да опитвате динята. Плодовете, както и другите зеленчуци и плодове с ярки цветове, могат да причинят алергии. Новороденото бебе е особено чувствително към нитрити и други вредни вещества, които може да съдържа Бери. Дори в малки концентрации те ще предизвикат отравяне..

Във втория

Двумесечно бебе напълнява интензивно и се развива бързо. През този период храносмилателната му система се подобрява. Опитайте малко количество динена каша, в което сте сигурни. Ако няма алергична реакция, разнообразете менюто с резен плодове като сладък десерт.

В третия и след това

При липса на негативна реакция на майката не е забранено да се отдаде на малко количество диня. Преяждането обаче ще трябва да бъде изоставено. Пулпата с много сок стартира ферментационните процеси, причинява смущения в изпражненията и колики у бебето.

Правила и норми за консумация на плодове

Динята се консумира по два начина:

 • 1-2 филийки като десерт след основното хранене;
 • отделете от останалата храна, докато се почувствате сити.

Когато се консумира в големи количества, динята има диуретично и слабително действие, затова е по-добре да я ядете сутрин или следобед..

Важно! Не се препоръчва динята да се комбинира със солена храна. Големите количества течност и сол причиняват подуване и високо кръвно налягане.

На кого е противопоказана динята?

Ще трябва напълно да изоставите динята, ако сте алергични към плода..

Ограничете употребата на плодове за следните заболявания:

 • захарен диабет тип 2;
 • уролитиаза;
 • язви на стомаха и дванадесетопръстника;
 • колит, метеоризъм;
 • чревни инфекции.

Динята е вредна в големи количества за деца под тригодишна възраст и бременни жени.

Предпазни мерки при избора на плодове

Помислете за сезонността на растението, когато избирате диня. В Русия плодовете узряват масово през август. Има сортове за ранно узряване, които дават реколта 70-80 дни след поникването, поради което те са годни за консумация през юли. Такива плодове обаче е трудно да се разграничат от дините, отглеждани върху торове..

Полезно! Натрошете малко парче целулоза и завихрете в чаша вода. Опасният плод ще оцвети течността в интензивно розово или червено и естествено отглежда в бледо розово.

Важно е да изберете мястото за покупка. По-добре е да заобиколите неофициалните точки на продажба и разбивките на зеленчуци. Плодовете не трябва да лежат на земята под слънцето.

 • основният признак на зрялост е суха опашка;
 • купувайте средно големи плодове - 4-6 кг, твърде малките могат да се окажат незрели, огромни, отглеждани с помощта на торове;
 • кожата трябва да бъде непокътната, умерено лъскава, с контрастен модел, без тъмни петна, вдлъбнатини и меки петна, а жълтото петно ​​трябва да е ясно;
 • опасно е да си купите нарязана диня - има голям риск да получите чревна инфекция.

Измийте динята добре преди да режете. Обърнете внимание на пулпата и костите. Здравата пулпа е червена, леко рохкава, със захарна консистенция, с тънки бели жилки. Белезникаво, ярко червено с лилав оттенък, лъскава сърцевина и жълти ивици са знак за опасност. Белите кости показват незрял плод..

Нитритът се натрупва по-близо до кората. Не трябва да ядете напълно коричките до белия слой; по-добре е да спрете веднага щом пулпата стане чубрица. Вкъщи се използва нитратомер. За да направите това, нарежете динята и залепете иглата на устройството в пулпата..

Интересно. Дините се класифицират на мъжки и женски растения. Смята се, че последните са по-сладки и по-сочни. Фетусите-момичета имат широко тъмно петно ​​от цвете, а момчетата - малко.

Мнението на д-р Комаровски

Евгений Олегович Комаровски, известен педиатър, препоръчва да се ядат висококачествени зрели плодове по време на лактация. Майките не трябва да ядат диня веднага след покупката. Първо, трябва да лекувате баща си и да наблюдавате здравето му. Ако зрънцето не причинява отравяне, можете да ядете и майка си.

Ако целулозата след изрязването е безвкусна, тогава е по-добре да не съжалявате за изразходваните пари и да изхвърлите плодовете.

Заключение

Динята е включена в диетата на кърмачка по-близо до 3-4 месеца. Те използват само висококачествени плодове, узрели през август - септември. Основният показател за зрялост е изсушена опашка. Проверете безопасността на продукта, като използвате нитратомер. Абсолютно противопоказание за употреба - алергия.

Диня с охрана.

Диня при кърмене

Възможно ли е да кърмите с диня или не? Преди да отговорите на този въпрос, трябва да се отбележи, че към днешна дата точната диета за кърмещи майки не е съставена от лекарите. Разбира се, има храни, чието използване по време на лактация е забранено поради негативното въздействие върху здравето на бебето, и храни, които са желани и полезни през този период. Въпреки това, дори на пръв поглед „безвредни” продукти могат да причинят хранителни алергии или нарушения на изпражненията. Затова трябва да бъдете много внимателни, когато въвеждате нови продукти в менюто си..

Диня при кърмене. Полза

По време на кърмене динята е много полезна, защото съдържа много ценни вещества. Така че съдържа голямо количество фолиева киселина, която увеличава производството на мляко, подобрява храносмилането и придава здрав вид на кожата. Аскорбиновата киселина, рибофлавинът и други антиоксиданти, съдържащи се в динята, се противопоставят на развитието на ракови клетки в организма, предпазват го от свързани с възрастта нарушения.

Често кърмещите жени могат да бъдат анемични, така че трябва да получават с храна такива микроелементи като магнезий, калций, калий и желязо, които, трябва да се отбележи, се съдържат в динята. Освен това динята прочиства бъбреците и премахва токсините от тялото. Пантенолната киселина, съдържаща се в динята, е много полезна и за младите майки, защото помага за елиминирането на токсините от тялото, нормализира храносмилането и подобрява съня..

Така че можете да включите диня в диетата си за кърмачки. Когато кърмите, динята трябва да се въведе малко в диетата и най-важното е да изберете правилно този деликатес, в противен случай това може да повлияе отрицателно на здравето както на майката, така и на бебето.

Диня по време на кърмене. Възможни последици

Разбира се, когато решавате да консумирате диня по време на кърмене, е необходимо да вземете предвид определени рискове, които могат да повлияят негативно на благосъстоянието на майката и детето..

Първо, трябва да се помни, че динята, както всяка друга храна по принцип, може да причини алергична реакция. На второ място, поради този деликатес може да се появи чувство на дискомфорт и пренаселеност, тъй като се състои от почти 80% вода. В комбинация с други храни, динята може да причини болка и образуване на газове при майка и бебе..

Широко разпространено е мнението, че ако жената включва диня в диетата си по време на кърмене, тогава хранителната стойност на млякото намалява. Това се случва само в случай на злоупотреба с този продукт, ако той се консумира умерено, тогава млякото ще бъде хранително, както и преди..

И накрая, трето, динята може да причини тежко хранително отравяне. Факт е, че в наше време има случаи, когато за ускоряване на процеса на узряване дините се изпомпват с нитрати. Гадене, замаяност, повръщане са всички симптоми на хранително отравяне, които се появяват в рамките на няколко часа след хранене.

Когато можете да кърмите диня

При кърмене динята може постепенно да се въведе във вашата диета не по-рано от 3 месеца лактация. През първите три месеца е необходимо да се придържате към строга диета, така че бебето да се научи да възприема хранителните вещества, получени с кърмата, и да ги абсорбира напълно. Но вече от четвъртия месец можете постепенно да попълвате диетата си с нови продукти - 1 продукт на всеки 4-5 дни. Така че, ако детето развие алергични обриви или болки в корема, веднага ще определите кой продукт е причинил такава реакция и ще го изключите от диетата..

Диня при кърмене. Препоръки за избор и употреба

За да може използването на диня да не навреди нито на майката, нито дори на бебето, трябва да се вземат предвид редица фактори:

 • Сезонът на дините започва в средата на август. По-добре е да ги купувате в средата на сезона (септември), а не по-рано, тъй като ранните вносни деликатеси може да са пълни с нитрати. Естествено узрялата диня има ярък цвят - светлозелени или жълти ивици се редуват с тъмнозелени ивици. Ако е практически едноцветен, тогава има голям риск от отравяне. Друг признак на химикали в динята е летаргия и мекота..

Можете да проверите зрънцето за наличие на химикали, както следва: поставете парче целулоза за час или два в чаша вода. Ако водата е станала мътна, сякаш към нея е добавено мляко, тогава е по-добре да откажете да използвате тази диня, но ако водата е чиста, тогава динята е безопасна;

 • Не купувайте дини от тави, които са близо до пътя, дини, лежащи на земята. Също така трябва да избягвате плодове, които имат пукнатини, дори малки. В никакъв случай не купувайте нарязани дини, независимо къде се продават - на пазара или в супермаркета;
 • Ако искате да ядете диня, докато кърмите, първо е по-добре да я тествате на някой от вашето семейство. Ако здравословното им състояние не се е влошило, тогава диня може да се яде от кърмачка;
 • Яжте един малък клин за първи път. Ако в рамките на 24 часа детето няма колики или обриви, тогава количеството може да се увеличи.

Обобщавайки, със сигурност може да се каже, че кърмещите майки могат да ядат диня. Когато кърмите диня, основното е първо да я проверите, да я консумирате в разумно количество и не по-рано от 4-ия месец на кърмене. Следвайте препоръките, посочени в статията - не рискувайте здравето си, защото 70% от здравето на бебето зависи от храненето на кърмещата майка.