Фармакологичните свойства на лекарствата, както и тяхната безопасност и ефикасност, са описани за повечето пациенти, приемащи лекарството. Ако дадено лекарство се продава в аптечните вериги, неговите ползи са доказани. Съществуват обаче специални групи пациенти, за които дори одобрените лекарства могат да бъдат опасни. Тези групи включват бременни и кърмещи жени..

Безопасност на предписаните лекарства по време на бременност

При тестване на което и да е вещество неговият ефект върху хода на бременността, върху плода и върху новороденото се изучава отделно. Всички лекарствени вещества, в зависимост от резултатите от теста, са разделени на пет класа. Първите две от тях могат да се използват при бременни жени без ограничения. Третото и четвъртото - само ако ползите от тяхното използване надвишават предполагаемия риск. Петият клас средства води до появата на тежки малформации, използването му е възможно само ако бременността бъде прекъсната.

Последните три класа лекарства могат да причинят спонтанен аборт, преждевременно раждане и да повлияят развитието на плода или здравето на новороденото. От голямо значение за определяне на класа на дадено вещество са отзивите на бъдещите майки, които са ги приемали..

Какви антидепресанти се използват по време на бременност

Много жени се нуждаят от антидепресанти по време на бременност. При пациенти с повтарящо се депресивно разстройство раждането на дете често е придружено от тежки епизоди на депресия. Освен това някои бъдещи майки изпитват психично разстройство, което продължава и след раждането. При други жени симптомите на депресия се появяват по време на бременност и са пряко свързани с нея. Всички те трябва да намерят подходящото лечение за своето разстройство..

Лекарствата от групата на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин се считат за безопасни за бъдещите майки, а именно:

 • Флуоксетин;
 • Золофт;
 • Пароксетин.

Това се отнася само до оригиналните лекарства (името им съвпада с наименованието на активното вещество): те могат да се предписват на бременни жени без никакви ограничения. В случай на използване на маркови лекарства от родовата група е необходимо да се разгледат препоръките за конкретен продукт.

Някои лекарства от групата на антидепресантите са относително безопасни:

 • Имипрамин;
 • Кломипрамин;
 • Дезипрамин;
 • Синекван.

Изброените лекарства в терапевтични дози не влияят върху хода на бременността и плода. Когато обаче се надвишат средните дози, е възможно тяхното токсично въздействие върху организма на майката и детето. Тези лекарства се предписват, ако ползите от лекарството са по-високи от предполагаемите рискове..

Няколко средства от групата на трицикличните антидепресанти са противопоказани за бъдещи майки, те включват:

Какви антидепресанти се комбинират с кърменето

В периода след раждането жените често изпитват симптоми на депресия. Развитието на това заболяване е най-вероятно през първите три месеца след раждането. В същото време майката, въпреки възникналото разстройство, трябва да продължи да се грижи за бебето си и да не прекъсва кърменето. Лечението на депресия в този случай също има свои собствени характеристики..

Когато предписва лекарства за кърмачки, лекарят взема предвид способността им да проникват в кърмата, както и ефекта върху самия процес на лактация. Някои вещества спират синтеза и секрецията на млякото, докато други променят свойствата му. Ако продуктът попадне в тялото на детето с мляко, назначаването му по време на кърмене е противопоказано.

Лекарствата с минимален риск от проникване в млякото включват:

 • Тетрацикличният антидепресант миансерин;
 • Инхибитор на моноаминооксидазата моклобемид;
 • Трициклични антидепресанти от списъка, използвани при бременни жени, както и амоксапин.

Лекарства със средна способност да проникват в млякото, използвани за специални показания:

 • Всички представители на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин, с изключение на венлафаксин;
 • Всички представители на инхибиторите на моноаминооксидазата, с изключение на моклобемид и доксепин;
 • Тетрацикличен антидепресант миртазапин.

Неизброените лекарства имат висок риск от нежелани реакции по време на бременност или кърмене. Използването им не е оправдано, опасно е за жена или дете. Като алтернатива на медикаментозната терапия, в момента на бременни и следродилни жени се препоръчва психотерапевтично лечение.

Антидепресанти по време на бременност

Бременността е период, през който приемът на различни лекарства може да навреди на плода, да спре или да наруши развитието му. Дори и най-простите лекарства трябва да се използват с повишено внимание от бременна жена. По време на бременността, поради особеностите на невроендокринната система, жените често страдат от депресия. Пренаталната депресия е постоянно състояние на песимизъм и постоянна тревожност. Причините за развитието на депресия са не само в особеностите на невроендокринната система, тласък за нейното развитие може да бъде нежелана бременност, наличие на депресия преди бременност, наследствено предразположение към психични разстройства, стресови ситуации, различни усложнения на бременността и тежка токсикоза.

Антидепресантите по време на бременност могат да бъдат предписани само от лекар, самолечението е много опасно за бременна жена. Болницата Юсупов лекува депресивни състояния, включително депресивни състояния при бременни жени. Нелекуваната депресия причинява голяма вреда на нероденото дете: бебето може да има ниско тегло при раждане, малформации, ниска емоционалност, пасивност. Приемът на антидепресанти без лекарско предписание също може да навреди на здравето на бебето: дихателна недостатъчност, ниско тегло при раждане, малформации. Дозата, видът на лекарството, продължителността на приема могат да бъдат изчислени само от специалист въз основа на здравословното състояние на бременната жена, тежестта на психологичното разстройство.

Какви антидепресанти можете или не трябва да приемате по време на бременност

Все още предстоят изследвания, проведени от учени от цял ​​свят за ефектите на антидепресантите при бременни жени. Смята се, че приемът на антидепресанти (инхибитори на обратното поемане на серотонин) по време на бременност влияе върху развитието на аутизъм при деца. Проучванията показват, че около 1% от децата, родени от здрави жени, страдат от аутизъм; когато бременните жени приемат антидепресанти, степента на аутизъм при децата се увеличава до 2%. Когато лекувате депресия, Вашият лекар трябва да предотврати развитието на усложнения на здравето на плода. В някои случаи жената все още не знае за бременността си и приема лекарства.

Ефектът на психотропните лекарства върху плода е по-висок поради особеностите на кръвно-мозъчната бариера, която все още не се е формирала, особеностите на черния дроб и незрялостта на централната нервна система. Токсичният ефект върху плода се увеличава и може да се развие лекарствена зависимост. Антидепресантите се предписват на бременни жени според клиничните показания и наличието на определени фактори:

 • Бременната жена има мисли за самоубийство, има тенденция към самоубийство.
 • Повишена тревожност, възбуда, нарушения на апетита, нарушения на съня, влошаване на физическото състояние.

Нарушаването на ембрионалното развитие се причинява от редица лекарства, които са разделени в класове:

 • Клас А - няма риск от тератогенност при хора или не са провеждани проучвания, няма тератогенност при животни или е установена токсичността на лекарството при животни.
 • Клас В - нивото на токсичност при хора и животни не е проучено, проучванията са доказали риска от тератогенност при животните.
 • Клас B - доказана токсичност, да речем приемането на лекарства, когато ползите от приемането (животозастрашаващи) надвишават риска от усложнения.

Лекарства от клас А: пароксетин, сертралин, флуоксетин.

Лекарства от група В: имипрамин, кломипрамин, дезипрамин, доксепин.

Лекарства от група В: амитриптилин (TCA), нортриптилин (TCA), елений (хлордиазепоксид), диазепам, алпразолам, лоразепам, оксазепам (транквиланти), производни на бутирофенон и фенотиазин (антипсихотици), тианептиминови лекарства (CCOZS).

Ако не са провеждани проучвания за токсичност, лекарствата не се препоръчват за употреба при бременни жени. Лекарствата от необратимата MAOI група не се препоръчват за лечение на депресия при бременни и кърмещи жени. Смята се, че лекарството флуоксетин е безопасно за лечение на депресия при бременни жени, лекарствата от клас А имат минимален тератогенен ефект. Проучвания на отделни автори показват, че спонтанните аборти се случват по-често в групата, използваща TCA и флуоксетин, отколкото при контролната група, всякакви други неблагоприятни ефекти върху плодът не е отбелязан. TCA лекарства от клас B не се препоръчват за употреба поради високия риск от нарушения на развитието на плода, лекарствата се използват само в случай на заплаха за живота на жената.

Антидепресанти за кърмене

Депресията се проявява при 15% от жените след раждането или след загубата на дете (спонтанен аборт, труден труд, вътрематочна фетална смърт). Най-често психично разстройство се развива при жени с предразположение към депресия, самостоятелно, в състояние на стрес. Жената има постоянно лошо настроение, дразни се, може да проявява агресия, да хленчи, бързо се уморява, страда от сънливост. Депресията води до загуба на социални контакти, жената става потайна, избягва общуването. Много често жената в депресия не изпитва положителни емоции, радостта от майчинството. Тя се обвинява за лошото отношение към детето, депресията се влошава. Ако не й се помогне, следродилната депресия може да доведе до самоубийство, често има случаи на смърт на детето.

По време на кърмене антидепресантите се предписват с голямо внимание при жени с психични разстройства поради възможността за неонатални усложнения. По-целесъобразно е да продължите да се храните с донорско мляко или изкуствено хранене. Най-честите усложнения при деца се причиняват от следните високорискови лекарства:

 • Доксепин
 • Мапротилин.
 • Венлафаксин.
 • Нефазодон.

Редица лекарства със средно ниво на токсичност:

 • IMAO.
 • SSRI.
 • Миртазапин.

Лекарства с ниско ниво на токсичност:

 • TCA (повечето лекарства).
 • Тразодон.
 • Миансерин.
 • Моклобемид.
 • Амоксапин.

В същото време проучвания на някои автори показват, че при използване на SSRI лекарства (сертралин, флуоксетин, флувоксамин) по време на хранене не са открити токсични ефекти върху деца в изследваната група..

Лечение в Москва

Депресивните състояния се лекуват от психиатър или психотерапевт. Много внимание се отделя на отношението в семейството от страна на родителите и съпруга. Сесиите на психотерапия, вниманието на роднини, антидепресантите ще помогнат да се справите с депресивното състояние, да започнете да живеете пълноценен живот. Като взема предвид здравословното състояние, тежестта на депресията, лекарят избира антидепресант, доза от лекарството и наблюдава пациента. Депресивните състояния, пренаталната и постнаталната депресия се лекуват в болница Юсупов. Болницата е модерен медицински център, който включва няколко многопрофилни клиники, болница, лаборатория, диагностичен център и център за рехабилитация..

Стационарът на болницата напълно отговаря на съвременните изисквания, диагностичният център е оборудван с иновативна медицинска апаратура, която ви позволява бързо и ефективно да диагностицирате. Всички прегледи на пациенти могат да се извършват в болнична обстановка; прегледите, които не се извършват в болница, могат да се извършват в мрежа от партньорски клиники. Болницата Юсупов е персонал от лекари с богат опит, учтив медицински персонал и внимателно отношение към пациентите. Можете да си уговорите среща с лекар, като се обадите в болницата.

Бременност и антидепресанти - съвместим ли е??

Може ли бременна жена да приема антидепресанти? Защо е опасно за плода? Можете ли да се справите без лекарства? Какви групи антидепресанти са разрешени по време на бременност? По кое време на бременността е най-опасно да приемате антидепресанти? Тази статия е посветена на тези и други въпроси..

Влияят ли антидепресантите на зачеването??

Антидепресантите влияят по различен начин върху плодовитостта при мъжете и жените. Ако мъжът приема антидепресанти, има вероятност активността на сперматозоидите да намалее и броят на сперматозоидите с разрушена ДНК да се увеличи. Такива клетки присъстват при мъжа и обикновено, но след прием на антидепресанти броят им се увеличава с 30%. Нещо повече, такива клетки се появяват при прием на антидепресанти както от старото, така и от новото поколение. От друга страна, при тежки форми на депресия, мъжът не може да откаже антидепресанти. При по-леките форми е достатъчно да се подложите на подходяща психотерапия.

Вероятността за намаляване на способността на жената да забременее се увеличава при спиране на антидепресантите. При жената вероятността от зачеване намалява задълбочаването на депресията. Следователно тя трябва да приема антидепресанти от последното поколение на групата SSRI (за тях ще говорим по-долу), които действат по-нежно от другите..

Кога може да се планира бременност след антидепресанти??

Можете да планирате бременност след 2-3 месеца. след постепенно (забележете!) оттегляне на антидепресанти и само в леки случаи на депресия!

Могат ли да се приемат антидепресанти по време на бременност и какво?

Приемът на антидепресанти по време на бременност трябва да бъде строго контролиран от психиатър! Повече за депресията по време на бременност.

Пълното отхвърляне на антидепресантите води до т.нар..

Има антидепресанти от различни поколения, които имат един или друг ефект върху плода. Освен това степента на експозиция зависи от тримесечието на бременността, вида и поколението, към което принадлежи този или онзи антидепресант. Помислете за някои видове антидепресанти и тяхното въздействие върху плода.

Селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs)

Тази група включва:

 • Пароксетин;
 • Флуоксетин;
 • Циталопрам;
 • Сертралин.

Пароксетин (Paxil, Rexetin, Risset) е противопоказан при носене на бебе, тъй като през първия триместър на бременността може да провокира:

 • вродени сърдечни заболявания,
 • краниостеноза (преждевременно затваряне на черепните конци поради необичайно развитие на черепа),
 • аненцефалия (пълно отсъствие на мозъчни полукълба в комбинация с дефект в костите на черепа)
 • ембрионална херния (част от коремните органи се намира в мембраните на пъпната връв).

Флуоксетин (Prodep, Prozac, Proflusac) е разрешен, но в някои случаи през втората половина на бременността може да причини персистираща белодробна хипертония при новородени (трайно увреждане на белодробната циркулация).

Циталопрам (опра, седопрам, ципрамил) е разрешен, но понякога през първия триместър може да провокира аненцефалия, краниостеноза, а в третия - постоянна белодробна хипертония при новородени.

Сертралин (Zoloft, Stimuloton, Asentra) е разрешен в някои случаи. Когато се приема през втората половина на бременността, може да причини персистираща белодробна хипертония при новородени. Съществува и риск от вродени сърдечни дефекти на преградата и ембрионална херния.

Трябва да се отбележи, че всички горепосочени фетални малформации са изключително редки дори при продължителна употреба на SSRI. Следователно, антидепресантите от тази група се предписват по-често по време на бременност, отколкото антидепресантите в други групи..

Трициклични антидепресанти

Тази група включва:

 • Амитриптилин;
 • Азафен;
 • Мапротилин;
 • Нортриптилин и сътр.

Те са приемливи за бъдещи майки. Преди се смяташе, че лекарствата от тази група могат да провокират недоразвитие на феталните крайници, но последните изследвания отхвърлят този факт.

Трицикличните антидепресанти обаче имат много странични ефекти, които липсват на SSRI:

 • увеличаване на телесното тегло;
 • сънливост;
 • понижаване на A / D;
 • антихолинергично действие (запек, задържане на урина, сърцебиене, загуба на съзнание);
 • конвулсии;
 • нарушения на сърдечната проводимост;
 • диспепсия.

Инхибитори на моноаминооксидазата (МАО)

Те включват ипрониазид (ниаламид, фенелзин, траннилципромин). Противопоказан поради риск от инфаркт.

Инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин

Те включват венлафаксин, дулоксетин и милнаципран.

Употребата на Венлафаксин и Дулоксетин е разрешена само в спешни случаи, когато ползите за майката надвишават рисковете за бебето. Ефектът на лекарството върху плода не е добре разбран..

Милнаципран е противопоказан по време на бременност.

Атипични антидепресанти

Те включват лекарства от различни химически групи. Не е избраното лекарство за бременност.

По този начин, антидепресантите могат да се приемат по време на бременност, ако са изпълнени редица условия:

 • Вземете антидепресанти стриктно под лекарско наблюдение.
 • Предпочитат се SSRI и трициклични антидепресанти.
 • Лекарствата трябва да се приемат в малки дози, за да се избегне рискът от странични ефекти върху тялото на бъдещата майка и ефекта върху плода.
 • През първия и третия триместър на бременността, ограничете приема на антидепресанти до минимум.
 • Ако е възможно, заменете приема на антидепресанти със сесии с психотерапевт и психолог.

Ефектът на антидепресантите върху тялото на бременна жена и върху плода

Всяка седма бременна жена страда от депресия и лошо настроение. Най-често депресията често се лекува с лекарства.

Правилно избраните антидепресанти по време на бременност няма да навредят на здравето на детето.

Ефекти на антидепресантите върху зачеването

Лекарите препоръчват да се планира зачеването не по-рано от 3-4 месеца след като жената вземе антидепресанти и да продължи лечението с програмата, предписана от психотерапевт, и обмислят замяна на приетите лекарства с по-безопасни.

Внезапното спиране на лекарствата може да влоши състоянието на майката, симптоми на връщане или дори рецидивираща депресия.

Преди да планирате бременност след или по време на прием на антидепресанти, жената трябва да обсъди с психиатър:

 • колко безопасно е лекарството, което приема;
 • дали е възможно да се намали дозата на това лекарство или да се промени режимът на приложението му;
 • възможно ли е без него.

Приемът на антидепресанти също има отрицателен ефект върху мъжките полови клетки. Има шанс за зачеване, но рискът от оплождане на яйцеклетка от сперматозоиди с увредена ДНК се увеличава.

При мъжете след прием на антидепресанти способността за зачеване на дете намалява с 30%. Тези лекарства увреждат структурата на ДНК.

Не се препоръчва планиране на бременност, докато мъжът приема Paxil. Качеството на спермата се възобновява 2-3 месеца след пълното отмяна на антидепресантите.

Опасности от използването на антидепресанти по време на бременност

1 триместър

Според статистиката през този период 3,7% от бременните жени приемат антидепресанти.

През първите седмици на бременността се полагат основите на здравето на нероденото дете. Основните органи започват да се формират. Мозъкът и гръбначният стълб се виждат през полупрозрачната му кожа. В същото време се формира кръвоносната система, сърцето започва да бие. Плодът получава хранителни вещества и кислород през новообразуваната плацента и пъпната връв. Понастоящем тя е твърде уязвима към въздействието на различни вредни фактори, включително лекарствени вещества..

Крайно нежелателно е да се използват каквито и да било лекарства, включително антидепресанти. Възможна вреда от тях - развитието на вродени сърдечни дефекти.

Препоръчва се селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин.

Тези лекарства подобряват настроението, като блокират повторното поемане на серотонин в мозъка. Той помага на мозъчните клетки да приемат и изпращат сигнали.

Бензодиазепините и пароксетинът са забранени. Пароксетин може да причини сърдечни заболявания при кърмачета.

2 триместър

През втория триместър плодът продължава да формира всички органи и системи. Този период за бъдещите майки се счита за по-спокоен, общото състояние на жената се подобрява..

Най-честият проблем през този период е маточният тонус. Възможната вреда от това състояние е заплахата от преждевременно раждане..

Както през първия триместър, се препоръчват селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин, различни от пароксетин. Бензодиазепините са забранени.

3 триместър

Приемът на антидепресанти през пренаталния период може да доведе до симптоми на отнемане при новороденото. Неговите проявления:

 • истеричен плач;
 • безсъние;
 • тревожност;
 • тревожност;
 • треперене на крайниците и главата;
 • диария;
 • повръщане;
 • конвулсии.

Следователно 1-2 месеца преди раждането е препоръчително да спрете приема на селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин и 2 седмици преди очакваното раждане - бензодиазепини.

Ако бременна жена продължи да използва тези лекарства през този период, новороденото трябва да бъде под медицинско наблюдение поне 3-5 дни. Също така плодът и новороденото могат да кървят..

За да се предотврати повторна поява на депресия след раждане, лечението трябва да се поднови незабавно. Дозата на лекарството трябва да бъде същата като преди бременността.

Препоръки

Днес има много антидепресанти. Лечението на депресия по време на бременност е възможно, но е важно да се изберат безопасни антидепресанти за бременни жени, които не влияят неблагоприятно върху плода или причиняват малформации.

Забранени лекарства: Пиразидол, Амитриптилин, Мапротилин, Леривон.

Алтернативните методи на лечение могат да подобрят психологическото състояние на бъдещите майки:

 • медитация;
 • антистрес програми;
 • плуване
 • арт терапия;
 • йога;
 • консултация на психолог;
 • почивка и разходки на чист въздух;
 • хобита и интереси.

Трябва да спазвате правилата за приемане на наркотици:

 • обсъдете всички възможни рискове с Вашия лекар;
 • не превишавайте дозата;
 • запознайте се с противопоказанията за прием.

Могат ли да се приемат антидепресанти по време на бременност??

Нито една жена не е в безопасност от депресия по време на бременност. Това състояние обаче засяга както здравето на жената, така и бебето по най-негативен начин, което означава, че бъдещата майка се нуждае от помощ. И тук възниква въпросът - подходящо ли е да се приемат антидепресанти по време на бременност и колко безопасни са те??

Бременност и антидепресанти - съвместим ли е??

Бременността причинява колосални промени в тялото на жената, не само на физическо, но и на психическо ниво. И това е една от най-честите причини, поради които бъдещите майки страдат от депресия с различна тежест..

Факторите, които също могат да допринесат за депресията по време на бременност, включват:

 • Стрес.
 • Индивидуално и наследствено предразположение.
 • Характерни черти (впечатлителност, подозрителност и др.).
 • Външни обстоятелства (промяна във външния вид, влошаване на отношенията, финансови проблеми и др.).

Депресията често се проявява със следните симптоми:

 • Депресивно настроение.
 • Хронична умора.
 • Нарушение на съня (безсъние или повишена сънливост).
 • Загуба на апетит и тегло.
 • Загуба на самочувствие, намалено самочувствие.
 • Неразумна вина.
 • Невъзможност за концентрация.
 • Натрапчиви мисли за смърт и самоубийство и опит за самоубийство.

Ако това състояние продължи повече от две седмици, тогава бъдещата майка трябва спешно да се консултира със специалист. Ако диагнозата е депресия, тогава се предписват подходящи лекарства.

Тази ситуация обаче поражда много притеснения, бременната жена е между два пожара. От една страна състоянието й бързо се влошава, а от друга има риск да навреди на детето.

Като правило в такава ситуация психотерапевтът взема решение въз основа на тежестта на положението на пациента и риска, който носят определени лекарства. Антидепресантите се предписват, когато депресията представлява заплаха за здравето или живота на жената и опасността надвишава риска от лекарства. С други думи, взема се предвид пропорцията на ползата за майката и риска за детето. Ако този риск е оправдан, тогава се предписват лекарства. Във всеки случай решението се взема индивидуално, като се вземат предвид различни фактори.

Ефекти на антидепресантите върху развитието на плода

При предписване на антидепресанти винаги се вземат предвид много фактори и един от най-важните е ефектът на лекарствата върху развитието на плода..

Прониквайки в плацентата, лекарствата често имат мощни отрицателни ефекти върху нероденото дете..

И има няколко причини за това:

 1. Феталните чернодробни микрозомални ензими са по-малко активни и имат по-ниска концентрация, отколкото при възрастен, следователно ефектът на лекарствата върху плода ще има по-силен ефект.
 2. Кръвно-мозъчната бариера при нероденото дете не е напълно оформена и централната нервна система има голяма чувствителност към действието на лекарствата поради своята незрялост.
 3. В ранните етапи на бременността ембрионът преминава през етапите на формиране на жизненоважни структури, поради което токсичните ефекти на антидепресантите могат да имат сериозни последици, до спонтанен аборт.

Най-честите проблеми с новороденото, свързани с приема на антидепресанти по време на бременност, са:

 • Разстройства от аутистичния спектър, засягащи бъдещото поведение на детето и водещи до поведенчески разстройства.
 • Нарушаване на дихателната система през първите дни от живота.
 • Зависимост на плода от наркотици, което в крайна сметка води до „синдром на отнемане“ при новородени.
 • Неврологични проблеми.
 • Изоставане във физическото развитие.

Внимание! Жените с лека до умерена депресия се препоръчват да избягват химически лекарства и да ги заменят с алтернативни терапии (психотерапия, групови сесии за подкрепа, натуропатични методи и др.).

Антидепресанти по време на бременност

Чакането на бебе е емоционално време за всеки, но може да бъде особено трудно, ако имате проблеми с психичното здраве като депресия или тревожност.

Антидепресантите са основната възможност за лечение на повечето видове депресия. Но има ползи и рискове, които трябва да се имат предвид при приема на тези лекарства по време на бременност..

Защо лечението на депресията е важно?

Тежката депресия по време на бременност е свързана с повишен риск от преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, забавяне на растежа на плода или други проблеми за бебето. Депресията по време на бременността също увеличава риска от следродилна депресия, преждевременно прекратяване на кърменето и затруднения в отношенията с бебето..

Възможно ли е да приемате антидепресанти по време на бременност?

Решението да се използват антидепресанти по време на бременност се основава на баланс между рисковете и ползите. За щастие рискът от вродени дефекти и други проблеми от приема на антидепресанти по време на бременност е много нисък. Доказано е обаче, че малък брой лекарства от тази група са безопасни, а някои видове лекарства са свързани с по-висок риск от усложнения при деца..

Ако приемате антидепресанти по време на бременност, Вашият лекар ще се опита да сведе до минимум ефектите върху Вашето бебе. Това може да стане чрез предписване на едно лекарство (монотерапия) с най-ниската ефективна доза, което е особено важно през първия триместър (когато ефектът на лекарствата върху плода е най-голям).

Какви лекарства се предписват?

 • Някои селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs). Те обикновено се считат за една от възможностите за лечение на депресия по време на бременност, включително циталопрам (Celexa), флуоксетин (Prozac) и сертралин (Zoloft). Потенциалните усложнения включват повишен риск от обилно кървене след раждане, ниско тегло при раждане и преждевременно раждане. Повечето проучвания показват, че употребата на SSRI не е свързана с вродени малформации. Пароксетин (Paxil) обаче е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания на плода.
 • Инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин. Те също се считат за вариант на лечение по време на бременност, включително дулоксетин (Simbalta) и венлафаксин (Effexor XR). Проучванията обаче показват, че употребата им в късните етапи е свързана с PPH..
 • Бупропион (Wellbutrin). Това лекарство се използва както за депресия, така и за борба с пристрастяването към цигарите. Понякога може да бъде опция за жени, които не изпитват ефекта на други лекарства. Изследванията показват, че употребата на бупропион по време на бременност може да бъде свързана със сърдечни дефекти.
 • Трициклични антидепресанти. Този клас лекарства включва нортриптилин (Памелор). Въпреки че рядко се предписват трициклични антидепресанти, те могат да бъдат опция за жени, които не реагират на други лекарства. Трицикличният антидепресант кломипрамин може да бъде свързан с риск от вродени дефекти на плода, включително сърдечни дефекти. Употребата на тези лекарства през втория или третия триместър също може да бъде свързана с PPH. 1

Рискове

 • Възможни са вродени малформации. Има доказателства, че приемът на SSRIs в началото на бременността леко увеличава риска от развитие на сърдечни дефекти на детето, спина бифида и цепнатина.
 • Повишен риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.
 • Наличието на симптоми на отнемане при новородено. Този риск възниква при който и да е антидепресант в края на периода (включително трициклични антидепресанти, SSRI и инхибитори на обратното поемане на серотонин и норепинефрин). Те включват:
  • трициклични антидепресанти: сърцебиене, раздразнителност, мускулни спазми, тревожност, безсъние, треска и гърчове.
  • SSRI и инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин: нервност, лош мускулен тонус, неспособност да се плаче силно, затруднено дишане, ниска кръвна захар и белодробна артериална хипертония.
 • При кърмене лекарството може да се предаде на бебето чрез мляко. Възможно е новороденото да изпитва странични ефекти от лекарства.
 • Неизвестни рискове. Лекарствата не се подлагат специално на клинични изпитвания при бременни жени, а новите лекарства носят по-висок неизвестен риск от тези, освободени преди това, просто защото учените са имали по-малко време за събиране на данни..

Всички рискове е вероятно да бъдат по-високи през първите три месеца и последните няколко седмици от бременността, когато бебето е по-уязвимо. 2

Струва ли си да сменяте лекарства?

Решението за продължаване или смяна на антидепресанта ще се основава на емоционална стабилност. Страховете за потенциални рискове трябва да се преценят спрямо възможността заместващите лекарства да се провалят и да причинят рецидив на депресия.

Какво се случва, ако спрете приема на антидепресанти?

Ако спрете да приемате антидепресанти по време на бременност, съществува риск от рецидив на депресия с придружаващи усложнения, включително влошаване на настроението, както и следродилна депресия или психоза.

Изход

Ако сте в депресия и сте бременна или мислите за бременност, говорете с Вашия лекар. Да се ​​реши как да се лекува това психично разстройство по време на бременност не е лесно. Рисковете и ползите от приемането на лекарства през този период трябва да бъдат внимателно преценени. Говорете с вашия доставчик на здравни грижи, за да направите информиран избор, претеглящ рисковете и ползите за вашето и здравето на вашето неродено дете. 2

Приемът на антидепресанти по време на бременност е свързан с по-умни бебета

Децата, изложени на антидепресанти по време на антенаталното развитие (т.е. дори преди раждането), се представят по-добре при тестове за интелигентност на 12-годишна възраст в сравнение с връстници, чиито майки не са приемали антидепресанти по време на бременност. Това е интересно заключение, до което са стигнали авторите на малко проучване, проведено в Канада..

В работата участваха 51 деца, които „се запознаха“ с психоактивни лекарства буквално в първите седмици от съществуването си. Тестовете, при които тези деца се представят сравнително по-добре, бяха посветени на оценката на способността за целенасочена дейност, която от своя страна е свързана с редица критични умствени умения, включително способността да се фокусират върху дадена задача, да се контролират и да мислят гъвкаво..

Въпросното проучване се превърна в една от последните трудове, посветени на изключително актуален въпрос: различават ли се децата, чиито майки са приемали антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs) по време на бременност, от децата, които не са се сблъсквали с тях по време на пренаталното развитие? наркотици.

Някои проучвания показват, че когато жените приемат SSRI по време на бременност, техните бебета имат леко повишен риск от развитие на психични заболявания като аутизъм, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и някои други. Публикувани са обаче и статии, в които не е открита такава връзка..

Въпросът дали приемът на SSRI по време на бременност оказва някакво влияние върху развитието на плода, е от решаващо значение, според д-р Джеймс Мъро, ръководител на програма за афективни и тревожни разстройства в болница Mount Sinai..

Д-р Мерау, който не участва в новото проучване, обяснява:

„Депресията е широко разпространена. По-често се среща при жените [отколкото при мъжете], а сред жените най-често се засяга от тези, които са в детеродна възраст. Събирайки тези факти, можете да разберете защо депресията по време на бременност е сериозен проблем за общественото здраве. ".

Въпреки това, продължава Мерау, също е много трудно да се изолира директният ефект на SSRI върху развитието на мозъка на детето. „Колко фактора влияят върху това как 12-годишно дете ще премине когнитивен тест?“ Разбира се, много са гените, факторите на околната среда и, разбира се, депресията на мама..

Въпреки че новата работа изглежда полезна за деца, изложени на SSRI, д-р Мерау смята, че изследването е било твърде малко, за да се направят твърди заключения. Екипът от автори се съгласява с това твърдение.

Сега авторите на работата продължават да наблюдават по-голяма извадка от 120 деца. Проучването, в което ще участват тези деца, ще се различава не само в размера на групата за наблюдение. Учените планират да не се ограничават до компютърни тестове, които може да не съвсем точно оценяват умствените способности на децата в ежедневието - при бъдеща работа докладите на родителите също ще бъдат взети под внимание..

Резултатите от вече завършената работа бяха представени от една от авторите, Сара Хътчисън от Детска болница в Британска Колумбия, на среща на Педиатричните академични дружества в Торонто. Изпратените данни ще се считат за предварителни, докато бъдат публикувани в рецензирано списание.

Според водещия автор д-р Тим Оберландер, 15 до 20% от жените изпитват „клинично значими” разстройства на настроението по време на бременност. Следователно разбирането на това какво трябва да плащат майките и децата за фармацевтична корекция на тези нарушения е изключително важно. Новата работа обаче не дава отговор на въпроса дали антидепресантите са „безопасни“ по време на бременност. Според експерта всяка жена, която е изправена пред проблема с депресията, докато чака дете, трябва сама да реши как да се справи с това заболяване. Д-р Оберландер обаче подчерта, че намерените решения трябва да бъдат обсъдени с неговия лекар..

Що се отнася до роднините и приятелите на бременната жена, те трябва да помислят как да помогнат на жената да поддържа психическо здраве през този труден период. Във всеки случай ще бъдат полезни следните точки: справяне със стреса, редовни упражнения и достатъчно сън. Що се отнася до специализираните грижи, било то фармакологични или психотерапевтични, решението за използването им трябва да се взема съвместно със специалисти, припомня лекарят и добавя, че нелекуваната депресия сама по себе си е опасна както за майките, така и за децата..

Антидепресантите по време на бременност увеличават риска от депресия при детето

Тези юноши, чиито майки са приемали антидепресанти по време на бременност, са по-склонни да развият депресия. Изследователи от Американската академия за детска и юношеска психиатрия твърдят, че тези тийнейджъри са четири пъти по-склонни да бъдат депресирани от своите връстници, които са имали нелекувани майки и са се справяли със стреса без лекарства..

Експертите са установили тясна връзка между приема на лекарства - селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин по време на бременността и раждането на деца с аутизъм или висока тревожност.

В тази връзка лекарите предупреждават, че бъдещите майки трябва да бъдат много отговорни при избора на лекарства, които облекчават стреса и безпокойството. В идеалния случай е по-добре напълно да се откажете от такива лекарства. В крайна сметка силните антистресови лекарства засягат нервната система на бебето още преди раждането му. В резултат на това се ражда бебе с предразположение към депресия..

Междувременно служителите от Калифорнийския университет твърдят, че второродените деца са по-податливи на депресия в семейството. Учените наскоро публикуваха резултатите от интересно проучване за отношението на родителите към децата им. Оказа се, че въпреки изказванията на родителите за еднаква любов към всички деца, всъщност те често изпитват по-силни чувства към първородния. Съответно, по-малките деца често чувстват това превъзходство на братя и сестри, тяхното самочувствие намалява и в резултат на това децата страдат от стрес, повишена тревожност и депресия. Интересното е, че по-рано подобни проучвания вече са били проведени и тогава психолозите уверяват, че именно второродените бебета в семейството получават повече внимание и родителска любов..

Ето защо родителите трябва да бъдат много внимателни към децата, които показват признаци на депресивно състояние. В края на краищата, повишената тревожност, според лекарите, не само пречи на децата и юношите да учат напълно в училище, но също така влияе отрицателно върху развитието на мозъка..

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Трябва ли да приемате антидепресанти по време на бременност??

Статии за медицински експерти

Ако приемате антидепресанти, курсът на лечение трябва да бъде коригиран, ако сте бременна или планирате. Обмислете следните насоки, когато вземате решение:

 • Някои видове антидепресанти са по-малко вредни за нероденото дете, отколкото други. Никой лекар не може да каже със сигурност, че приемането им е напълно безопасно за нероденото дете..
 • Ако не се лекува, депресията може да навреди на детето, защото депресираните хора не се грижат за себе си. След раждането на бебето рискът от развитие на следродилна депресия се увеличава..
 • Решението да приемате антидепресанти по време на бременност или не зависи от тежестта на симптомите. Сравнете риска от лекарствата и вредното въздействие на симптомите на депресия върху плода.
 • Ако сте приемали антидепресанти преди бременността, рязкото оттегляне от тях може да доведе до възвръщане на симптомите Ви, както и до чувство на симптоми на грип. Консултирайте се първо с Вашия лекар.

Какво е депресия?

Депресията е заболяване, което причинява постоянна безпомощност и отчаяние, което е коренно различно от естественото усещане за лека тъга или липса на енергия. Депресията оказва силно влияние върху начина ви на живот, работоспособността, здравето и хората около вас. Много бременни жени се борят с депресията.

Прием на антидепресанти по време на бременност: рискови фактори

Има няколко вида антидепресанти. Някои от тях причиняват по-малко вреда на плода, отколкото други. Никой лекар не може да каже със сигурност, че приемането им е напълно безопасно за нероденото дете. Понякога на бременни жени се предписват селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин, като Zoloft или Prozac, или трициклични антидепресанти.

Ефектът на антидепресантите върху развитието на плода все още не е напълно изяснен. Има доказателства, че приемането на Paxil през първите 12 седмици от бременността увеличава риска от развитие на вродени дефекти на плода. Въпреки че в някои случаи, когато жените вече са приемали това лекарство, ефективността му е по-голяма от възможната вреда за детето. Ако приемате Paxil и планирате да станете майка, консултирайте се с Вашия лекар.

Нежеланите реакции могат да се появят по време на приема на SSRI или трициклични антидепресанти, но те обикновено изчезват през първите няколко седмици. Може да получите разстроен стомах, липса на апетит, диария, безпокойство, липса на влечение към противоположния пол и главоболие.

Ако сте приемали антидепресанти през третия триместър на бременността, новороденото ще остане известно време в болницата, за да може лекарят да наблюдава симптомите на отнемане. Звучи плашещо, но те обикновено изчезват след няколко дни. Детето може да има проблеми с дишането, постоянен плач, липса на апетит и понякога конвулсии. Ако сте загрижени за това, говорете с Вашия лекар за постепенно премахване на лекарството седмица или две преди раждането..

Други лечения за депресия по време на бременност

Психологическото консултиране е важен фактор в борбата с депресията. Ако признаците на депресия са незначителни, психолог може да ви помогне да се справите с тях..

Светлинна терапия - ежедневен престой в специална стая точно пред светлинно устройство за 30 минути. Той е ефективен при сезонни разстройства.

Антидепресанти и бременност: митове, статистика и клинични насоки

Въпреки абсолютното значение на защитата на здравето на бременните жени, в тази област на медицината има значително ограничение на наличните знания. За това има съвсем логични причини: провеждането на пълноценни клинични проучвания с участието на бременни жени е невъзможно по етични причини, а наблюдателните проучвания не са много надеждни.

Особено много проблеми и „слепи петна“ има при лечението на вече стигматизирани психични заболявания. По време на бременност и ранно майчинство много психични разстройства, включително депресивни, често започват, рецидивират или влошават хода. В същото време бременната жена често се сблъсква с неразбиране и дори недоволство от обществото, което смята бременността и майчинството за „време на безусловно щастие“.

Въпреки усилията на международни организации и националната професионална общност, у нас все още има малка грамотност по въпросите на психичните заболявания не само сред пациентите, но и сред медицинските работници. Психичните разстройства имат свои специфики, понякога се появяват "под прикритието" на други заболявания. Може би поради тази причина те са трудни за разбиране и остават забулени в митове и страхове, а лекарствата, използвани за тяхното лечение, традиционно се възприемат от неспециалистите като „много сериозни, трудни“. Междувременно, пренебрегването на техните симптоми може да доведе до доста сериозна вреда за здравето, а в случай на бременна жена засяга не само майката, но и нероденото дете..

В този преглед ще разгледаме от гледна точка на доказателствената медицина един от най-митологизираните въпроси, възникващи на пресечната точка на психиатрията и акушерството - появата на депресия по време на бременност и възможността за използване на антидепресанти за нейното лечение..

Забележка: За правилното разбиране на представения материал изглежда важно да се очертае действителното значение на термина „депресия“. По принцип депресивните разстройства включват единични (новодиагностицирани) и повтарящи се епизоди на депресия (с подробна клинична картина), както и хронични разстройства с по-слабо изразени симптоми (дистимия, „кратка повтаряща се депресия“, „подпрагова депресия“). Тази група разстройства не включва биполярни разстройства (маниакални / хипоманични / смесени епизоди в историята), както и разстройства на настроението, свързани с употребата на психоактивни вещества. Въпреки някои различия в диагностичните критерии на международната и американската класификация на болестите, основните моменти по отношение на разстройствата на настроението остават често срещани: двуседмичен период на потиснато настроение е достатъчен за проверка на депресивното състояние („очевидно в сравнение с нормалната норма на пациента“ и почти ежедневно), придружен от невровегетативни, психомоторни и когнитивни нарушения. В зависимост от тежестта и количественото представяне на симптомите се определя тежестта на депресията.

МИТ # 1. Бременността определено е щастлив период от живота на жената.

Като се има предвид личното и социално значение на бременността, раждането и ранното майчинство в живота на жената, опитите да се отрече напълно възможността за съществуване на психично неразположение през тези периоди изглеждат съвсем естествени. Днес обаче можем уверено да заявим липсата на какъвто и да е защитен ефект на бременността срещу психични разстройства. Освен това, наличните научни доказателства позволяват да се класифицира бременността като допълнителен рисков фактор за тяхното развитие..

Разпространението на клиничната депресия през целия живот се оценява на 16,1%. Според СЗО в Европа около 7% от населението страда от тежка депресия всяка година. В същото време рискът от развитие на заболяването при жените е приблизително 1,5-2 пъти по-висок от този при мъжете..

Простото сравнение на представените цифри вече дава възможност да се оцени значението на проблема по отношение на жените в детеродна възраст. Разпространението на клинично значима депресия при бременни жени достига 5-16% [източници: 1, 2, 3, 4, 5].

Съществува погрешно схващане, че жена, която преди това е имала симптоми на депресия, особено ако има репродуктивни проблеми, ще „излекува“, когато забременее. Това погрешно схващане в никакъв случай не е безопасно, тъй като води до ситуация, при която жена със сериозно нелекувано заболяване влиза в първоначално планираната бременност..

Необходимо е да се разбере, че депресията обикновено е хронично заболяване. Развитието на втори епизод след първия е вероятно при 50–85% от пациентите. Рискът от рецидив при жени с предишни депресивни разстройства по време на бременност е изключително висок. За пациенти с рецидивиращо депресивно разстройство с висока честота на рецидиви на епизоди, умерени и тежки състояния в миналото, той достига 70%.

МИТ # 2. Депресията е просто лошо настроение, трябва да имате търпение, за да имате здраво бебе

За съжаление, тази дефиниция на депресията е фундаментално погрешна. Повечето психични разстройства и депресията не е изключение, са придружени от намаляване на способността на пациента да разпознава болезнеността на съществуващите прояви („намалена критика“). Симптомите на депресия засягат до голяма степен цялото тяло, по-специално засягат поведението. Депресията затруднява бременните жени да водят здравословен начин на живот и да се грижат правилно за себе си. Сънят, апетитът са нарушени, умората се увеличава. Депресията често се комбинира с употребата на психоактивни вещества, алкохол. Най-страховитите прояви на болестта са мисли за самоубийство и действия..

Многобройни проучвания потвърждават отрицателното въздействие на майчината депресия върху развитието на плода, бременността и раждането [източници: 1, 2, 3, 4]. По-специално, има връзка със спонтанен аборт и преждевременно раждане, тежки форми на ранна токсикоза, прееклампсия, забавяне на растежа, забавяне на развитието и нарушен метаболизъм на катехоламин при дете..

Депресията е заболяване, което изисква лечение, което обаче не предполага еднозначно използване на лекарствена терапия. В случай на бременност, въпросът за балансирания избор между фармакологично лечение, психотерапия, биологични немедикаментозни методи (електроконвулсивна терапия (ECT), като конкретен пример) и техните комбинации е особено остър. Най-общо предпочитаната терапия зависи от много характеристики както на пациента, така и от нейното състояние, както и от нейната среда, семейни възможности.

МИТ # 3. На бременните жени е строго забранено да предписват психотропни лекарства.

Този мит се основава на популярното вярване, че антидепресантите са вредни, причиняват много странични ефекти и пристрастяване. Важно е да се разбере, че безвредните лекарства просто не съществуват. Медицината е баланс между потенциални рискове и ползи. Всъщност никой не трябва да приема никакви лекарства БЕЗ основателна причина..

Като цяло антидепресантите са относително безопасни лекарства. Те определено не причиняват наркомания. С рязкото оттегляне на антидепресанта много пациенти наистина изпитват редица неприятни ефекти, като замаяност, раздразнителност, тревожност и някои други, но те обикновено изчезват в рамките на 1-2 седмици. Няма силно желание да приемате лекарството отново. Също така, с течение на времето употребата на лекарството не увеличава необходимостта от увеличаване на дозата..

Изключително важно е да се отбележи, че всички лекарства, използвани за лечение на психични разстройства, проникват през кръвно-плацентарната бариера, което означава, че те навлизат в кръвоносната система на плода. Органите и системите на детето в утробата са все още незрели и съответно по-уязвими от всякакви влияния.

Употребата на лекарства по време на бременност е свързана със следните основни рискове: отрицателни ефекти върху развитието на плода, токсичност при новородени, последствия след поведението. В това отношение най-изследвани са трицикличните антидепресанти (TCAs) и селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs). Понастоящем и двете групи лекарства са признати за общо безопасни по отношение на тератогенността и следродилните поведенчески последици. В същото време съществува значителна вероятност от развитие на синдром на лоша адаптация на бебетата, което изисква задължително акушерство в медицинско заведение с възможност за провеждане на интензивна неонатална терапия..

Трябва да се отбележи, че има проучвания, демонстриращи възможни странични ефекти на антидепресантите, включително тератогенни. Не винаги е лесно да се направи еднозначно заключение относно ефекта на лекарствата, но не и самата депресия или известни свързани фактори. Особено когато става въпрос за сравняване на жени с тежки форми на депресия, които силно влияят на тяхното благосъстояние и изискват високи дози антидепресанти, с тези, които имат лека до умерена депресия. Въпреки това, рисковете от лекарствена терапия по време на бременност трябва да бъдат лекувани с изключително внимание. Въз основа на наличните данни, повечето изследователи са съгласни, че пароксетин не се препоръчва като лекарство от първа линия.

Клиничните насоки от различни страни са съгласни, че употребата на антидепресанти по време на бременност изисква персонализиран подход и трябва да се основава на съотношението на рисковете за бебето и майката. Решението за назначаване на лекарствена терапия трябва да се вземе съвместно с пациента, много е желателно да се включи партньорът й.

МИТ # 4. При жените, приемащи антидепресанти, с настъпването на бременността е необходимо спешно да се прекратят лекарствата или поне радикално да се намалят дозите им.

За съжаление публикуваните данни показват изключително висок процент на рецидиви на депресия при жени, които отказват терапия след бременност. Освен това, поради физиологични промени в тялото на жената (увеличаване на обема на циркулиращата кръв, активност на черния дроб и бъбреците, намаляване на капацитета на свързване с протеини, увеличаване на мастната тъкан), напротив, може да се наложи увеличаване на дозите лекарства.

В добре известно проучване, рецидив на симптомите се наблюдава при 68% от жените, които са прекратили лечението с антидепресанти след бременност, 35% от жените с намалени дози и 25% от жените, които са продължили изходната терапия..

МИТ # 5. Приемът на психотропни лекарства през целия живот увеличава риска от рецидив по време на бременност, така че младите жени обикновено трябва да се въздържат от употребата на антидепресанти

Очевидно появата на това погрешно схващане е свързано с погрешни схващания за "наркотичния" ефект на антидепресантите, както и с висок процент на рецидиви на депресивни разстройства при жени, които отказват терапия след бременност..

През 2011 г. бяха публикувани данни за опровержение на този мит. Изследвано е състоянието на 778 пациенти с анамнеза за депресивни разстройства. Наличието на 4 или повече предишни епизода на депресия, както и някои етнически характеристики, бяха идентифицирани като предиктори за повишен риск от развитие на депресия по време на бременност. Не беше възможно да се идентифицират връзките с наличието / липсата на опит в приемането на лекарства.

Общи препоръки

Обобщавайки горното, бих искал да изброя онези мнения и препоръки, в които повечето изследователи са съгласни.

Депресията е едно от най-съществените съпътстващи състояния на бременността поради голямото си разпространение, въздействие върху здравето на майката и детето и терапевтичните затруднения. За пациенти със съществуващи нарушения на настроението бременността трябва да се планира, в идеалния случай тактиката на нейното лечение трябва да бъде съгласувана от жената, нейния партньор, акушер и психиатър още преди зачеването.

На етапа на планиране на бременността е препоръчително да се нормализира начинът на живот на пациента, да се включи партньор, да се оцени възможността за отмяна на лекарствената терапия или да се премине към по-безопасни средства, да се свърже психотерапия.

В случай на вече настъпила бременност се счита за задължително да се оцени тежестта на състоянието на жената, нейният опит в миналото, включително индивидуална чувствителност към лекарства, както и тенденция към тежко протичане на разстройството. При умерена до тежка депресия бремето на заболяването значително надвишава рисковете от употребата на наркотици. При леко до умерено разстройство решението за прием на антидепресанти е по-неясно.

За пациенти с лека депресия, както и жени, които са на фармакологично лечение и нямат изразени симптоми на депресия поне 6 месеца при липса на тежки епизоди в миналото, препоръчително е да се опитат да прекратят приема на лекарството или поне да преминат към антидепресант с по-нисък риск. В този случай предпоставка за смяна на терапията е активното наблюдение на състоянието на жената. Ако състоянието се влоши, се предлага да се свърже психотерапия, възобновяване на фармакотерапията и / или предписване на немедикаментозно биологично лечение (ECT електроконвулсивна терапия, транскраниална магнитна стимулация на TMS).

Използването на антидепресанти във всеки случай изисква задължително информиране на пациента за възможните рискове (за предпочитане с връзката с решението на партньора й). За предпочитане е да се използват най-изследваните и относително безопасни лекарства в рамките на монотерапия с адекватни дози. Не забравяйте да вземете предвид миналия опит на пациента (индивидуален отговор на лечението). Освен това, въпреки факта, че отмяната на терапията в навечерието на раждането намалява рисковете от синдрома на лоша адаптация на бебето, по-голямата част от специалистите категорично не препоръчват да се оставя жена без лекарства в перинаталния период.

Важно е да се разбере, че депресията е сериозен проблем, свързан не само с настроението на жената, но засягащ цялото й тяло и следователно засягащ състоянието на плода. Депресията при бременна жена изисква лечение; игнорирането на симптомите е неприемливо. Въпреки това, несериозно насърчаване на неконтролираната употреба на лекарства, дори от групата на сравнително проучените.

През последните години все по-често се обсъждат възможностите и нишите за прилагане на алтернативни методи за лечение на депресия: не само добре познатата психотерапия, но и биологични немедикаментозни методи (по-специално TMS и ECT). Между другото, през последните години процедурата за ЕСТ е подобрена до голяма степен и днес тя показва добри резултати с ниски рискове от употреба. Показания за него се считат за тежка, резистентна депресия, психотична депресия и кататония..

Отделно бих искал да поясня, че въпреки че по-голямата част от препоръките включват включването на психотерапия и методи за самопомощ като първа линия за помощ при лека депресия и начин за подобряване на терапията в по-тежки случаи, на първо място, трябва да се прави разлика между терапевтичните процедури и модерните обучения / коучинг и второ, да се разбере, че възможностите на психотерапията са ограничени и висока степен на доказателства за изследване на използваните методи е просто недостижима. В допълнение към проблема с недостатъчното познаване на същността на нарушенията и затрудненията с хомогенизирането на групи, което е характерно, като цяло, за произведения в областта на психиатрията, в случая на психотерапия е трудно да се приложат процедури за унифициране на използвания метод, както и заслепяващи изследвания. С всички ограничения на интерпретацията на резултатите от проведеното изследване, структурираните психотерапевтични подходи изглеждат обещаващи. Когнитивната поведенческа и междуличностна терапия се препоръчва най-често в контекста на лечението на депресия при бременни жени..

Автори: психиатър и психотерапевт Надежда Илина и д-р, акушер-гинеколог Елена Гродницкая