Наличната информация за безопасността на антимикробната употреба по време на бременност е противоречива. Дори информацията на производителите на едно и също лекарство е различна. Изхождайки от постулата "Всяко лекарство е противопоказано по време на бременност" поради риска от излагане на плода, ние считаме за относително безопасни само тези, чиито мнения са еднозначни сред различните автори. Най-малкото несъответствие дава право да се счита лекарството за опасно по време на бременността и да се въздържа от употребата му, докато не се получат недвусмислени експертни заключения за неговата безвредност. Тази тактика ни изглежда оправдана. Като цяло е доказано, че е относително безопасно:

 • пеницилини,
 • цефалоспорини,
 • макролиди - еритромицин (основа), ровамицин, джозамицин, азитромицин.

Според показанията по време на бременност могат да се предписват рифампицин, гентамицин, нитрофурани (до 30 седмици), сулфонамиди (до 30 седмици), нитроимидазоли и карбапенеми - в зависимост от корелацията на възможния риск и необходимостта от лечение.

Противопоказан поради високия риск:

 • клиндамицин, линкомицин,
 • ко-тримоксазол,
 • нитрофурантоин (фурадонин), нитроксолин,
 • сулфонамиди (последен триместър),
 • флуорохинолони,
 • хлорамфеникол (хлорамфеникол),
 • еритромицин (основа),
 • амикацин, стрептомицин, канамицин,
 • кларитромицин, мидекамицин, рокситромицин,
 • тетрациклини.

Антимикробната терапия през първия триместър (до 14-16 седмици) е противопоказана. Единственият антибиотик, чиято безопасност е доказана и в резултат на това одобрен за употреба на всеки етап от бременността, е ровамицин от групата на макролидите.

Напоследък има известни съмнения относно безопасността на пеницилините. Например, ампицилин преминава добре през плацентата и въпреки че няма нито ембриотоксичен, нито тератогенен ефект, приложението му в края на бременността може да измести билирубина от свързването с протеини и да причини повишена жълтеница при новороденото, особено при използване на високи дози. Лошо проникват през плацентата амоксицилин, тикарцилин, оксацилин, диклоксацилин и флуклоксацилин, така че използването им за профилактика или лечение на вътрематочни инфекции не е оправдано. Те могат да се използват за терапия на ектопични инфекциозни процеси (пневмония, бронхит, пиелонефрит). Пиперацилин се намира в пъпната връв и околоплодната течност във високи концентрации, поради което се счита за относително противопоказан по време на бременност, въпреки че няма данни, които да показват тератогенна или ембриотоксична активност на лекарството.

Цефалоспорините проникват добре през плацентата; употребата им през първия триместър все още не се препоръчва. Предклиничните проучвания не разкриват мутагенни или тератогенни ефекти при цефуроксим, цефотаксим, цефтриаксон, цефаперазон.

Поради увеличаването на бъбречния клирънс по време на бременност, полуживотът на някои антибиотици (пеницилини, цефалоспорини) се съкращава, което трябва да бъде компенсирано чрез намаляване на интервала между инжекциите, т.е. чрез увеличаване на тяхната честота. Следващата фармакокинетична характеристика по време на бременност е, че значителни количества лекарствени вещества се натрупват в околоплодните води и имат депо ефект.

По време на бременност, за лечение на вулвовагинит, можете да използвате само лекарства под формата на вагинални лекарствени форми, с възможно изключение на трихомониаза, която изисква системна терапия.


Безсимптомна бактериурия. Диагнозата е валидна при 105 CFU / ml урина в две проби, получени с интервал от 3-7 дни, при липса на клинични и лабораторни признаци на инфекция.

Показания за антибиотична терапия:

 • бременна,
 • юноши момичета,
 • предстоящи урологични инвазивни процедури или операции.

При първоначално откриване може да се проведе 3-дневен курс на лечение, избраните лекарства според настоящите данни са флуорохинолони, ко-тримоксазол и амоксицилин / клавуланат. При бременни жени и юноши обаче флуорохинолоните и ко-тримоксазолът са противопоказани, поради което схемите на лечение за този контингент от пациенти могат да бъдат представени както следва:

 • амоксицилин / клавуланат 0,375-0,625 перорално 3 пъти на ден,
 • или цефуроксим аксетил 0,25-0,5 перорално 3 пъти дневно (или цефалоспорини от II-III поколения),
 • или фосфомицин трометамин 3 g перорално веднъж.

Използването на нитрофурани (0,1-0,15 4-6 пъти на ден), налидиксинова киселина е възможно само ако горните лекарства са неефективни, както и за дългосрочна супресивна терапия.

При бременни жени след лечение е препоръчително да се изследва урина веднъж месечно, за да се идентифицират възможни рецидиви.


Острият гестационен пиелонефрит е често усложнение на бременността, но свръхдиагностиката и ненужното антибиотично лечение също са често срещани. По време на проверката терапията трябва да се предписва съгласно следните схеми:

 • амоксицилин / клавуланат 1,2 g 3-4 пъти на ден;
 • цефуроксим 0,75-1,5 g 3-4 пъти на ден;
 • цефтриаксон 1-2 g веднъж дневно.

Алтернативна схема: азтреони 1 g 3 пъти на ден. Препоръчителната продължителност на терапията е 14 дни - 5 дни парентерално, след това през устата (поетапна терапия), което позволява да се осигури минимален риск от рецидив.

Нитрофураните могат да се разглеждат само като резервни антимикробни лекарства за повтарящи се инфекции на пикочните пътища при бременни жени, както и като супресивна антимикробна терапия с дълъг курс в доза от най-малко 0,1-0,15 g 4-6 пъти на ден. Те лесно преминават през плацентата и се натрупват в околоплодната течност; в края на бременността те могат да причинят хемолиза на плода. Употребата на нитрофурантоин (фурадонин) по време на бременност е възможна само през втория триместър. Съществува и такава гледна точка: няма достатъчно данни за употребата на нитрофурани по време на бременност, за да се препоръча широкото им използване. Препаратите на налидиксинова киселина също не трябва да се използват като избор на лечение.


Синдром на интраамниална инфекция. Във връзка с нарастването на инфекцията на населението, безразборния сексуален живот преди брака, липсата на сексуална култура и предварително обучение, се увеличава честотата на фетална инфекция и развитието на синдром на интраамниална инфекция, които в момента са сериозен перинатален проблем. Трудностите при изолирането на патогена, определянето на неговите културни свойства, липсата на ясни диагностични критерии и ограничаването на спектъра от антибиотици, разрешени за употреба по време на бременност, не позволяват адекватно и навременно лечение.

Въз основа на големия брой причинители на възпалителни заболявания на гениталиите, споменати по-горе, както и причинители на чисто перинатални инфекции (листериоза, токсоплазмоза и др.), Терапевтичният режим трябва емпирично да гарантира елиминирането на голям брой патогени. Въз основа на данните за чувствителността на патогените, които най-често причиняват перинатални инфекции към антибактериални агенти (вж. Таблица 6), може да бъде предложена следната схема както на превантивно, така и на избирателно лечение при съмнение за фетална инфекция или синдром на интраамниална инфекция:

 • цефалоспорини II-III поколения (цефуроксим аксетил 0,5 перорално или 0,75-1,5 i / m 3 пъти дневно, цефотаксим 1,0 интрамускулно 2-3 пъти дневно, цефтриаксон 1,0-2,0 пъти / дни) в продължение на 5 дни, след това
 • ровамицин 3 милиона IU 3 пъти дневно през устата или 1,5 милиона единици интрамускулно за 7-10 дни
  или азитромицин вътре в 1 g веднъж или 0,5 пъти на ден в продължение на 3 дни.

За пореден път обръщаме внимание на клиницистите, че избраното лекарство за лечение на урогенитални инфекции при бременни жени по всяко време поради доказаната безопасност и спектър на неговата антимикробна активност е ровамицин или азитромицин..


Следродилният мастит се причинява в по-голямата част от случаите, особено при епидемичен мастит, S. aureus. При ендемичен мастит могат да се появят стрептококи от групи А и В, понякога - H. influenzae и H. parainfluenzae. Въпреки това, в почти 50% от случаите на заболяването, нормалната кожна флора се засява от майчиното мляко..

 • Оксацилин интрамускулно
 • или диклоксацилин през устата.
 • цефалоспорини I-II поколения интрамускулно или орално;
 • орален клиндамицин или линкомицин;
 • амоксицилин / клавуланат вътре;
 • ванкомицин за откриване на MRSA.

При липса на признаци на абсцес се използват както орални, така и парентерални лекарства. Кърменето може да продължи (с оксацилин и цефалоспорини) или да се извърши пълна експресия. С развитието на абсцес те се предписват само парентерално, паралелно с хирургично дрениране на абсцеса, докато кърменето е забранено. Лечението може да приключи в рамките на 24-48 часа след клинично подобрение.

_________________
Четете темата: Антибиотична терапия в акушерството и гинекологията (Шостак В. А., Малевич Ю. К., Колгушкина Т. Н., Корсак Е. Н. 5-та клинична болница в Минск, Републикански научно-практичен център „Майка и дете“. Медицинска панорама "№ 4, април 2006 г.)

Използването на анти-инфекциозни химиотерапевтични лекарства по време на бременност и кърмене

Рационалното и ефективно използване на антибиотици по време на бременност включва следните състояния:

 • необходимо е да се използват лекарства само с установена безопасност на употреба по време на бременност, с известни метаболитни пътища (критерии за FDA);
 • при предписване на лекарства трябва да се вземе предвид гестационната възраст: рано или късно. Тъй като времето на окончателното завършване на ембриогенезата не може да бъде установено, е необходимо да бъдете особено внимателни при предписване на АМР до ​​5-месечна бременност;
 • в хода на лечението е необходимо внимателно проследяване на състоянието на майката и плода.

A - В резултат на адекватни, строго контролирани проучвания, няма риск от неблагоприятни ефекти върху плода през първия триместър на бременността (и няма данни за подобен риск през следващите тримесечия).

Б - Изследването на репродукцията при животни не разкрива риска от неблагоприятни ефекти върху плода и няма адекватни и строго контролирани проучвания при бременни жени.

В - Изследването на репродукцията при животни разкрива неблагоприятен ефект върху плода и не са провеждани адекватни и строго контролирани проучвания при бременни жени, но потенциалните ползи, свързани с употребата на лекарства при бременни жени, могат да оправдаят употребата му, въпреки възможния риск.

D - Има доказателства за риска от неблагоприятни лекарствени ефекти върху човешкия плод, получени в изследвания или практика, но потенциалните ползи, свързани с употребата на лекарства при бременни жени, могат да оправдаят употребата му, въпреки възможния риск.

X - Тестовете върху животни или клинични изпитвания са разкрили нарушения на развитието на плода и / или има доказателства за риска от неблагоприятни ефекти на лекарствата върху човешкия плод, получени по време на изследвания или на практика; рискът, свързан с употребата на лекарства при бременни жени, надвишава потенциалната полза.


НаркотикFDA категорияИнформация за производителя: Бременност / кърменеОсобености на действието по време на бременностОсобености на действието при кърмене
Антибактериални лекарства
ПеницилиниПреминете през плацентата, но обикновено няма неблагоприятен ефект върху плода. Повишен клирънс на пеницилини по време на бременностПроникнете в кърмата. Възможни промени в чревната микрофлора, сенсибилизация на детето, кандидоза, кожен обрив
Азлоцилин-Внимателно /
Внимателно
Преминават през плацентата във високи концентрации. Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалииПрониква в кърмата
АмоксицилинБ.Внимателно /
Внимателно
Прониква през плацентата във високи концентрации. Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалииПрониква в кърмата
Амоксицилин / клавуланатATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата във високи концентрацииПрониква в кърмата
Ампицилин, ампицилин / сулбактамБ.Внимателно /
Внимателно
Той бързо преминава през плацентата, но в ниски концентрации. Намалява както плазмените нива, така и отделянето на естриол с урината чрез нарушаване на хидролизата на конюгирани стероиди в червата. Урината естриол се използва за оценка на състоянието на фетоплацентарната система; намаляването на нейното ниво може да е признак на дистрес синдромПрониква в кърмата
Бензилпеницилин, бензатин бензилпеницилинATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата, особено през първия триместър на бременността. Използването на бензилпеницилин в ранните етапи на бременността може да увеличи контрактилната активност на матката и да увеличи броя на спонтанните аборти. Не е установен отрицателен ефект върху плодаПрониква в кърмата в ниски концентрации
КарбеницилинATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата във високи концентрацииПрониква в кърмата в ниски концентрации
ОксацилинATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата във високи концентрацииПрониква в кърмата в ниски концентрации
ПиперацилинATВнимателно /
Внимателно
Преминава бързо през плацентата. Не е установен отрицателен ефект върху плодаПрониква в кърмата в ниски концентрации
Пиперацилин / тазобактамATВнимателно /
Внимателно
Няма данни. Вижте ПиперацилинПрониква в кърмата в ниски концентрации
Тикарцилин / клавуланатATВнимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
ЦефалоспориниПреминават през плацентата в ниски концентрации. Не е установен отрицателен ефект върху плодаПроникнете в кърмата. Възможни промени в чревната микрофлора, сенсибилизация на детето, кандидоза, кожен обрив
Цефадроксил, цефазолин, цефалексинATВнимателно /
Внимателно
Преминават през плацентата във високи концентрации. Не е установен отрицателен ефект върху плодаПреминават в кърмата в много ниски концентрации
Цефаклор, цефуроксимATВнимателно /
Внимателно
Те бързо преминават през плацентата. Не е установен отрицателен ефект върху плодаИзползвайте цефуроксим с повишено внимание
Цефиксим, цефоперазон, цефоперазон / сулбактам, цефотаксим, цефтазидим, цефтибутен, цефтриаксон, цефепимATВнимателно /
Внимателно
Те преминават през плацентата, цефоперазонът и цефтазидим са особено добри. Не е установен отрицателен ефект върху плодаПрониквайте в кърмата в ниски концентрации. Цефиксим и цефтибутен не трябва да се използват поради липсата на подходящи клинични проучвания
Карбапенеми
Имипенем / циластатин° СВнимателно /
Внимателно
Има данни за тератогенни ефекти при животни. Няма изследвания върху хораНяма налични данни за безопасност при кърмене
МеропенемATВнимателно /
Внимателно
Няма данни за тератогенни ефекти при животни. Няма изследвания върху хораНяма налични данни за безопасност при кърмене
Монобактами
АзтреониATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Няма адекватни и строго контролирани проучвания при хораПрониква в кърмата в ниски концентрации
МакролидиНе са провеждани адекватни и добре контролирани проучвания при жени. По време на бременност се използват редица лекарства за лечение на хламидии, токсоплазмозаПроникнете в кърмата. Не е установено отрицателно въздействие върху детето
АзитромицинATВнимателно /
Внимателно
Използва се при хламидиална инфекция при бременни жени. Не е установен отрицателен ефект върху плодаНяма данни
Джозамицин-Внимателно / ЗабраненоИзползва се при хламидиална инфекция при бременни жени. Не е установен отрицателен ефект върху плодаПрониква в кърмата във високи концентрации
Кларитромицин° СЗабранено / ЗабраненоБезопасността при употреба по време на бременност не е определена. Има данни за ембриотоксични ефекти при животниПрониква в кърмата във високи концентрации
Мидекамицин, рокситромицин-Забранено / ЗабраненоНяма данниПрониквайте в кърмата във високи концентрации
Спирамицин-Внимателно / ЗабраненоПреминава през плацентата във високи концентрации. Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалии. Използва се при лечението на токсоплазмоза при бременни жениПрониква в кърмата във високи концентрации
ЕритромицинATВнимателно /
Внимателно
Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалии. Преминава през плацентата в ниски концентрации. Еритромицин естолатът е противопоказан по време на бременностПрониква в кърмата в ниски концентрации
АминогликозидиПреминете през плацентата. Висок риск от ототоксичност и нефротоксичностПрониквайте в кърмата в ниски концентрации. Възможен ефект върху чревната микрофлора
АмикациндЗабранено / С вниманиеПреминава през плацентата във високи концентрации. Висок риск от ототоксичностПрониква в кърмата в ниски концентрации. Няма адекватни и добре контролирани проучвания
ГентамицинОТПо здравословни причини / С повишено вниманиеПреминава през плацентата в умерени концентрации. Не са провеждани адекватни и добре контролирани проучвания при жениПрониква в кърмата в ниски концентрации
КанамициндЗабранено / С вниманиеПреминава през плацентата във високи концентрации. Висок риск от ототоксичностПрониква в кърмата в ниски концентрации
Неомицин-Забранено / С вниманиеНяма налични данни за безопасностНяма налични данни за безопасност
НетилмициндВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата във високи концентрацииПрониква в кърмата в ниски концентрации
СтрептомициндЗабранено през първия триместър, в останалите - по здравословни причини / С повишено вниманиеТой бързо преминава през плацентата във високи концентрации. Висок риск от ототоксичностПрониква в кърмата в ниски концентрации
ТобрамициндПо здравословни причини / С повишено вниманиеПреминава през плацентата във високи концентрации. Висок риск от ототоксичностПрониква в кърмата в ниски концентрации
Тетрациклини
Доксициклин, тетрациклиндЗабранено / ЗабраненоТе преминават през плацентата, натрупват се в костите и зъбните пъпки на плода, нарушавайки тяхната минерализация. Висок риск от хепатотоксичностПроникнете в кърмата. Нарушение на развитието на зъбни микроби, линеен растеж на костите, фоточувствителност, промени в чревната микрофлора, кандидоза
Хинолони / флуорохинолониНяма адекватни и строго контролирани проучвания при жени. Висок риск от артротоксичностПроникнете в кърмата. Висок риск от артротоксичност
ЛевофлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
ЛомефлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
МоксифлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
НорфлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата във високи концентрацииНяма данни
ОфлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата във високи концентрацииПрониква в кърмата
ПефлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентатаПрониква в кърмата
СпарфлоксацинЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
ЦипрофлоксацинОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентатаПрониква в кърмата във високи концентрации
Налидиксинова киселина-Забранено / ЗабраненоНяма данниПрониква в кърмата във високи концентрации. Възможна хемолитична анемия с жълтеница с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, повишено вътречерепно налягане
Оксолинова киселина-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Пипемидинова киселина-Забранено / С вниманиеНяма данниНяма данни
ГликопептидиПреминават през плацентата, имат неблагоприятен ефект върху плода. Прилага се по здравословни причиниПроникнете в кърмата. Възможни промени в чревната микрофлора, сенсибилизация на детето
ВанкомицинОТЗабранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / ЗабраненоПреминава през плацентата. Има съобщения за преходно увреждане на слуха при новородениПрониква в кърмата
Тейкопланин-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Линкозамиди
Клиндамицин, Линкомицин-Забранено / ЗабраненоПреминават през плацентата във високи концентрации. Възможна кумулация във феталния черен дробПроникнете в кърмата. Възможни промени в чревната микрофлора, сенсибилизация на детето
Оксазолидинони
ЛинезолидОТЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
НитроимидазолиПреминават през плацентата, данните за честотата на вродените дефекти са противоречиви, възможно е да има увреждащ ефект върху плода през първия триместърПроникване в кърмата, ефектът върху детето не е проучен
МетронидазолATЗабранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / ЗабраненоПреминава през плацентата във високи концентрации. Има индикации за дефекти в мозъка, крайниците, гениталиитеПрониква в кърмата във високи концентрации. Възможна анорексия, повръщане, диария и др..
Тинидазол-Забранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Орнидазол-Забранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Сечнидазол-Забранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / ЗабраненоНяма данниНяма данни
НитрофураниНяма адекватни и добре контролирани проучвания при жениНяма адекватни и строго контролирани проучвания при хора
НитрофурантоинATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Има съобщения за хемолитична анемия при новородени с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназаПрониква в кърмата в ниски концентрации. Възможно е да се развие хемолитична анемия с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа
НифуроксазидЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
НифурателВнимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
Фуразидин-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Фуразолидон-Внимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
ПолимиксиниATВнимателно /
Внимателно
Няма данни за увреждащия ефект на лекарството върху плодаНяма данни
Подготовка на други групи
Левомицетин-Забранено / ЗабраненоТой бързо преминава през плацентата във високи концентрации. Може би развитието на "сив синдром" или потискане на костния мозък, особено когато се прилага в края на бременносттаПрониква в кърмата
Фузидова киселина-Внимателно /
Внимателно
Прониква през плацентата. Няма подходящи данни за безопасност. Възможно е развитие на билирубинова енцефалопатия. Предписвайте само ако е абсолютно необходимоПрониква в кърмата. Предписвайте само ако е абсолютно необходимо
СпектиномицинATВнимателно /
Внимателно
Няма адекватни и строго контролирани проучвания при хора. Въпреки това, в някои случаи се препоръчва за лечение на гонорея при бременни жени с алергия към b-лактамиНяма данни за проникване в кърмата. Въпреки това, в случаите, когато е бил използван при кърмещи майки, не са установени усложнения при детето.
Нитроксолин-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Диоксидин-Забранено / ЗабраненоЕмбриотоксични и мутагенни ефекти при животниНяма данни
ФосфомицинATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Има информация за неблагоприятното му въздействие върху тялото на майката и върху плода, получена при експерименти с животниНяма данни
СулфонамидиC, D - ако преди ражданетоВнимателно /
Внимателно
Преминават през плацентата във високи концентрации, особено през третия триместър. Информацията за неблагоприятното въздействие върху плода е противоречива. При предписване през първия триместър на бременността са възможни аномалии в развитието. Когато се прилага в края на бременността: анемия, жълтеница, загуба на апетит, повръщане, увреждане на бъбреците. Сулфонамидите изместват билирубина от връзките с албумина в кръвната плазма. Несвързаният билирубин преминава през плацентата и може да увреди мозъка на плодаПроникнете в кърмата. Kernicterus е възможен при кърмачета. С дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа - хемолитична анемия
Ко-тримоксазол (сулфаметоксазол / триметоприм)ОТЗабранено / ЗабраненоВижте Сулфонамиди. Триметоприм преминава през плацентата във високи концентрации. Триметоприм е активен антагонист на фолиевата киселина. Повишава се рискът от вродени аномалии (сърдечно-съдова система, централна нервна система, забавяне на растежа на плода). Според други източници честотата на малформации не се увеличава, когато се използва ко-тримоксазол.Триметоприм преминава в кърмата в ниски концентрации. Вижте също сулфонамиди
Противотуберкулозни лекарстваПовечето лекарства преминават през плацентата. Възможен неблагоприятен ефект върху плодаПроникнете в кърмата. Те нямат профилактичен противотуберкулозен ефект върху дете
ИзониазидОТВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Възможно забавяне на психомоторното развитие на детето в бъдеще, миеломенингоцеле и хипоспадия, кръвоизливи (поради хиповитаминоза К)Прониква в кърмата. Възможно развитие на хепатит и периферен неврит
РифабутинATЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата. Няма адекватни и строго контролирани проучвания при хораНяма данни
РифампицинОТВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Доказано отрицателно въздействие върху плода. Когато се предписва на по-късна дата, е възможно постнатално кървенеПрониква в кърмата
Пиразинамид, етамбутолОТВнимателно /
Внимателно
Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалииЕтамбутолът преминава в кърмата. Не е установено отрицателно въздействие
Етионамид-Забранено / С вниманиеПреминава през плацентата. Тератогенни ефекти при животниНяма данни
ПротионамидЗабранено / С вниманиеНяма данни за увеличаване на броя на вродените аномалииНяма данни. Не е установено отрицателно въздействие
Капреомицин, PASK, тиоацетазон, циклосерин-Забранено / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма налични адекватни данни за безопасност
Противогъбични лекарства
Амфотерицин ВATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Няма налични адекватни данни за безопасностНяма налични адекватни данни за безопасност
Гризеофулфин-Забранено / ЗабраненоПреминава през плацентата. Ембриотоксични и тератогенни ефекти при животни. Описани са случаи на раждане на сиамски близнациНяма данни за безопасност
ИтраконазолОТЗабранено / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностПрониква в кърмата. Няма налични адекватни данни за безопасност
КетоконазолОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата. Няма налични адекватни данни за безопасностПрониква в кърмата. Няма налични адекватни данни за безопасност
Натамицин-Внимателно /
Внимателно
Няма данни за увреждащия ефект на лекарството върху плодаНяма данни за неблагоприятния ефект на лекарството върху детето
Нистатин-Внимателно /
Внимателно
Няма данни за увреждащия ефект на лекарството върху плодаНяма данни
ФлуконазолОТЗабранено / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностТой прониква добре в кърмата, в която създава концентрации, равни на плазмата
Антивирусни лекарства
Антиретровирусни лекарстваПри провеждане на "вертикална" профилактика на ХИВ, кърменето трябва да бъде прекратено поради високия риск от инфекция на детето
АбакавирОТВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
АмантадинОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата. Описани са случаи на развитие на тетрада на Fallot и други малформации на сърцетоПрониква в кърмата. Няма налични адекватни данни за безопасност
АмпренавирОТВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
АцикловирATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Не е установен неблагоприятен ефект върху плодаМоже да премине в кърмата във високи концентрации. Не е установен неблагоприятен ефект върху детето
ВалацикловирATВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Не е установен неблагоприятен ефект върху плодаНе е установен неблагоприятен ефект върху детето
ГанцикловирОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата. Не е установен неблагоприятен ефект върху плодаНеблагоприятни ефекти върху потомството при животни
ДиданозинATВнимателно / ЗабраненоПреминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 0,5. Няма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
ЗалцитабинОТВнимателно / ЗабраненоПреминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 0,3-0,5. Няма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
ZanamivirATВнимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
ЗидовудинОТВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 0,85. Използва се по време на бременност, за да се предотврати предаването на HIV инфекция на детето на заразена майка. Ограничените проучвания не показват тератогенен ефектТой прониква добре в кърмата, в която създава концентрации, равни на плазмата
ИндинавирОТВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
Интерферон алфаОТВнимателно / ЗабраненоОписано е увеличаване на спонтанните аборти при животниНяма данни
ИфавиренцОТВнимателно / ЗабраненоПреминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 1,0Няма данни
ЛамивудинОТВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 1,0Няма данни
НевирапинОТВнимателно / ЗабраненоПреминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 1,0Прониква в кърмата
НелфинавирATВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
Oseltamivir° СВнимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
Пегинтерферон алфаОТВнимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
РибавиринхВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
РимантадинОТВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
РитонавирATВнимателно / ЗабраненоПреминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 0,15-0,64Няма данни
СаквинавирATВнимателно / ЗабраненоНяма налични адекватни данни за безопасностНяма данни
СтавудинОТВнимателно /
Забранен
Преминава през плацентата, съотношението на концентрациите в кръвта на майката и в плацентата е 0,76Няма данни
ФамцикловирATВнимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни.
ФоскарнетОТЗабранено / ЗабраненоНяма данниПрониква в кърмата в концентрации 3 пъти по-високи от тези в кръвта на майката. Неблагоприятният ефект върху детето не е описан
Фосфазид-Забранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Антипротозойни лекарства
Артемизинин-Внимателно /
Внимателно
Ограниченият опит при употреба през II-III триместър не разкрива фетални аномалииНяма данни
Халофантрин-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Хидроксихлорохин-Внимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата. Няма налични адекватни данни за безопасностПрониква в кърмата в ниски концентрации. Няма налични адекватни данни за безопасност
Дапсон-Внимателно /
Внимателно
Няма данниЕкскретира се в кърмата. Няма налични адекватни данни за безопасност
Дехидроеметин дихидрохлорид-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
Меглумина антимонат-Внимателно /
Внимателно
Няма данниПрониква в кърмата. Няма налични адекватни данни за безопасност
МефлохинОТЗабранено през първия триместър, в останалите с повишено внимание / С повишено вниманиеЕмбриотоксични и тератогенни ефекти при животниПрониква в кърмата в ниски концентрации. Няма данни за неблагоприятния ефект на лекарството върху детето
ПаромомицинОТВнимателно /
Внимателно
Няма данни за неблагоприятното въздействие на лекарството върху плодаПрониква в кърмата в ниски концентрации. Няма налични адекватни данни за безопасност
ПириметаминОТВнимателно /
Внимателно
Тератогенно действие при животни. Използва се за токсоплазмоза при бременни жениПрониква в кърмата. Няма налични адекватни данни за безопасност.
Пириметамин / сулфадоксинОТЗабранено през първия триместър, в останалите - с повишено внимание / С повишено вниманиеВижте пириметамин и сулфонамидиВижте пириметамин и сулфонамиди
ПримахинОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата и може да причини хемолитична анемия при наличие на дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа при плодаНяма данни
Прогуанил-Внимателно /
Внимателно
Няма данни за неблагоприятното въздействие на лекарството върху плодаНяма данни
ХлорохинОТВнимателно /
Внимателно
Преминава през плацентата, е в състояние да се натрупва в надбъбречните жлези и ретината на плода. Може да причини вродени сърдечни дефекти, хипотиреоидизъм при новороденотоПрониква в кърмата в ниски концентрации. Няма данни за неблагоприятния ефект на лекарството върху детето
Етофамид-Внимателно /
Внимателно
Няма данниНяма данни
Антихелминтни лекарства
АлбендазолОТЗабранено / ЗабраненоТератогенни ефекти при животниНяма данни
Диетил карбамазин-Забранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
ИвермектинОТЗабранено / ЗабраненоНяма данниНяма данни
ЛевамизолОТЗабранено / ЗабраненоТератогенно действиеНяма данни
МебендазолОТЗабранено / ЗабраненоПреминава през плацентата. Прилагането през първия триместър не е довело до появата на тератогенен или ембриотоксичен ефект, докато при животните тератогенният ефект е налицеНяма данни
Никлозамид-Забранен /
Внимателно
Няма данниНяма данни
Пирантела памоат-Забранено / ЗабраненоНяма данниПрониква в кърмата в ниски концентрации. Въпреки това, не се препоръчва за кърмене
ПразиквантелATВнимателно /
Внимателно
Няма данниПрониква в кърмата в концентрации 4 пъти по-ниски, отколкото в майчината кръв. От съображения за безопасност се препоръчва да не кърмите в рамките на 3 дни след последната доза от лекарството

Официални инструкции на производителя за употреба по време на бременност

С повишено внимание - не са установени официални забрани за употребата на лекарството по време на бременност, научна информация за възможността за употреба на лекарството по време на бременност липсва или е противоречива. Употребата е възможна само при строги показания или при животозастрашаващи състояния, с увереността на лекаря, че потенциалната полза от употребата на AMP при бременни жени надвишава възможната вреда за плода.

Забранено - има противопоказания за употреба по време на бременност.

Официални инструкции на производителя за употреба в лактацията

С повишено внимание - не са установени официални забрани за употребата на лекарството по време на кърмене, липсва или противоречи научна информация за възможността за използване на лекарството по време на кърмене. Препоръчително е да се въздържате от кърмене по време на лечението. В случаите, когато това е невъзможно и кърменето продължава, AMP може да се използва по строги показания и е необходимо внимателно да се балансират ползите от употребата му с възможния риск за кърмачето.

Забранено - употребата на лекарството по време на кърмене е противопоказана.

Какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност?

Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотично лечение по време на бременност

За какви заболявания и състояния имате нужда от антибиотици по време на бременност

Необходима е антибиотична терапия, ако съществува реална заплаха за здравето на бъдещата майка или плода. Въпреки това, в някои случаи се провежда лечение за предотвратяване на инфекциозни заболявания..

Антибиотиците по време на бременност се използват, когато плодът е изложен на риск от инфекция

 • патологии в гениталиите: хламидия, вагиноза, трихомониаза, сифилитични лезии, гонорея;
 • дихателни нарушения: различни форми на синузит, бронхит, пневмония;
 • холецистит;
 • инфекция на кръвта;
 • нарушения в пикочно-половата система: пиелонефрит, цистит;
 • инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • опасно състояние със заплаха от спонтанен аборт, което се провокира от инфекциозни заболявания;
 • многоводие;
 • образуването на гнойни рани, язви с обширни кожни лезии.

След раждането се дават антибиотици за лечение на инфекции, които се развиват по време на раждането. Често се използват лекарства след цезарово сечение..

Изборът на лекарства отчита състоянието на майката и детето, както и периода на кърмене.

Класификация на антибиотичните групи

Антибактериалните лекарства са класифицирани според опасностите и рисковете, породени от активните съставки. Въз основа на степента на заплаха за детето и майката, лекуващият лекар избира определен вид антибиотик.

 • Лекарства от група А. Лекарствата не представляват заплаха за майката и нероденото дете.
 • Група Б. Разделени на 2 вида: лекарства, тествани върху животни и лекарства, преминали клинични изпитвания върху бременни женски животни и жени. В първия случай се появиха малки странични реакции, във втория не бяха открити отклонения..
 • Група В. Лекарствата от тази категория са тествани само върху животни. Установени са отрицателни реакции, които влияят върху формирането на плода и имат токсичен ефект.
 • Група D. Открит е отрицателен ефект върху развитието на плода.
 • Група X. Лекарствата имат силно отрицателно въздействие върху формирането на плода.

Средствата, принадлежащи към група А и група Б, са разрешени за използване във всеки, включително ранните етапи на раждането на дете. Останалите групи са забранени за употреба, тъй като лекарствата могат да причинят сериозни нарушения и разстройства при нероденото дете.

Опасности и последици от употребата на наркотици

Неконтролираната употреба на лекарства, принадлежащи към групата на антибиотиците, може да причини сериозни нарушения и патологични процеси при дете, до смърт включително.

Приемът на антибиотици е най-голямата опасност за плода през първия триместър - по време на началото на формирането на всички органи на плода. Следователно рисковете от развитие на усложнения се увеличават няколко пъти..

Възможни фетални малформации през първия триместър:

 • пълно отсъствие на един от органите;
 • хипоплазия - не напълно развит крайник или част от орган;
 • променено местоположение на органа.

Повечето от тежките последици са свързани с етапите на формиране на плацентата, която изпълнява защитните функции на плода, предотвратявайки навлизането на патогенна флора и токсични вещества. Поради тази причина приемът на антибиотици е по-малко опасен през втория триместър и не причинява толкова тежки усложнения..

Препоръчва се обаче да се подхожда с повишено внимание към употребата на антибиотици в средата на бременността, тъй като на този етап плодът формира нервната система, сетивните органи, костите.

Инфекцията на дете през II и III триместър може да доведе до нарушения, които се елиминират само с антибиотици.

Възможни усложнения на инфекцията:

 • недоразвитие на детето;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • образуването на вродени инфекциозни лезии;
 • преждевременно раждане.

Поради тези причини е препоръчително феталната инфекция да се лекува с антибиотици. Лекарят определя потенциалните рискове между развитието на вродени дефекти при детето и антибиотичната терапия.

Списък на лекарствата, одобрени за употреба

Средствата, които е разрешено да се вземат, докато се носи дете, са разделени в три големи класа: пеницилини, цефалоспорини, макролиди.

Трябва да се помни, че антибиотичното лечение трябва да се предписва от лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят различни нежелани реакции, които не са свързани с бременността.

Странични ефекти на лекарствата.

 • Потискане на полезната микрофлора в червата, което води до образуване на диспептични разстройства: гадене, диария, повръщане. В някои случаи се развива дисбиоза..
 • Използването на антибиотици може да наруши флората във влагалището. Може да причини развитие на вагинална кандидоза или други гъбични инфекции..
 • Алергични реакции, дължащи се на хормонални промени по време на бременност.

Дали антибиотиците могат да се приемат по време на бременност зависи от времето и потенциалните рискове

Само лекар може да предпише лекарства както от група А, така и от група В, в зависимост от състоянието на бъдещата майка и обоснованите рискове.

Пеницилинови лекарства по време на бременност

Лекарствата, принадлежащи към пеницилиновата група, се използват при антибиотична терапия. Средствата са разделени на синтетични и полусинтетични и се използват за потискане на следните видове бактерии:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • клостридии;
 • листерия;
 • ентерококи;
 • neisseria;
 • коринебактерии.

Много бактерии са развили резистентност към тази група антибиотици, което затруднява лечебния процес. Някои видове лекарства вършат отлична работа със стафилококова болест, но са неефективни срещу други инфекциозни патогени.

Съществува обаче група агенти, които включват допълнителни компоненти, които пречат на бактериите да развият резистентност. Такива лекарства могат да се използват както в ранните етапи на раждането на дете, така и по-късно.

Лекарствата се използват за лечение на следните заболявания:

 • нарушения в пикочно-половата система на жената: цистит, пиелонефрит;
 • инфекциозна лезия на дихателната система: различни форми на синузит, синузит, пневмония, бронхит;
 • менингококови инфекции;
 • Увреждане на салмонела;
 • инфекция на кожата;
 • профилактика в предоперативния период.

Нежеланите реакции след употребата на пеницилини могат да се изразят в алергични реакции, главоболие, нисък хемоглобин или под формата на диспептични разстройства. Подобни реакции се наблюдават при продължителна употреба, както и при повишена дневна доза..

Ако на бременната жена преди това са предписани други лекарства, е необходимо да информирате лекаря за това, тъй като пеницилините не се комбинират с всички лекарства.

Цефалоспоринова група

Тази група включва лекарства с широк спектър на действие. Има общо 4 поколения фондове.

По своята композитна структура лекарствата са подобни на пеницилините, следователно в случаите на алергична реакция шансовете да се появи алергия и към двете групи са много високи.

Цефалоспорините се произвеждат под формата на инжекционни разтвори и капсули. IV поколение се произвежда само под формата на инжекции.

Антибиотично действие от поколение.

 • 1-во поколение. Използва се за лечение на инфекции, причинени от стрептококи, ешерихия коли и някои форми на стафилококи. Освобождава се под формата на инжекционен разтвор. Не засягат ентеробактериите и пневмококите.
 • 2-ро поколение. Произвежда се под формата на капсули и инжекционни разтвори. Те имат тесен спектър на насоченост. Използва се през първия триместър само както е указано от лекар.
 • III поколение. Използва се срещу повечето инфекциозни патогени.
 • Поколение IV. По действие и състав препаратите са подобни на тези от третото поколение.

В повечето случаи се използват цефалоспорини от трето поколение по време на бременност. Средствата са ефективни при лечението на инфекциозни лезии на дихателната и пикочно-половата система, както и при менингококови лезии, сепсис, инфекция на тазовите органи и перитонеума.

Страничните ефекти се изразяват в диспептични разстройства, анемия, левкопения и алергични реакции..

Макролиди по време на бременност

Макролидите се използват на различни етапи на раждането на дете. Лекарствата се използват при лечение на инфекциозни заболявания, свързани с увреждане на устната кухина и зъбите, дихателните пътища. Често тази група средства се предписва за премахване на кожни проблеми, заболявания на отделителната система, с поражение от Helicobacter. Лекарствата се справят добре с хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис.

Страничните ефекти включват алергични реакции, гадене и повръщане. Понякога приемът на макролиди може да доведе до чернодробна дисфункция.

Антибиотиците по време на бременност се използват в зависимост от гестационната възраст и само с разрешение на лекуващия лекар. Не е разрешено да се приемат всички видове лекарства, дали е възможно да се пие и кои се определят само от лекаря. Понякога рисковете от развитие на странични ефекти надвишават заплахите за формирането на плода. В такива случаи окончателното решение за употребата на антибиотици остава само за бъдещата майка. Но това не се отнася за болести, които са опасни за живота на жената..