Когато се развие бронхит, лекарите често предписват антибиотици. Тези лекарства могат да се борят с различни видове бактерии, които пречат на способността им да се възпроизвеждат и функционират. Антибиотиците се предписват, ако лекарят е установил бактериалната природа на заболяването. При вирусна инфекция тези лекарства са безполезни. В този случай се предписва симптоматично лечение..

 • Медицински симптоми на бронхит
 • Избор на лекарство
 • Прогноза

Медицински симптоми на бронхит

Бронхитът може да бъде разпознат по често срещаните медицински симптоми. Bronhi.com ги маркира като:

 1. Кашлица.
 2. Висока температура.
 3. Болка в мускулите.

Преди да се предпише лечение, пациентът се диагностицира. Видът на инфекцията определя методите на лечение. Взима се предвид и видът на бронхит, който може да бъде остър, хроничен, обструктивен и гноен..

Остър бронхит се разпознава от суха кашлица, която се намокри след 2-3 дни, т.е. храчките започват да се оттичат в големи количества. Често е резултат от грип или ТОРС. Вирусът се спуска надолу по дихателните органи, където провокира възпаление. В този случай лекарят предписва муколитици, антивирусни лекарства, отхрачващи средства за кашлица.

На фона на заболяването имунитетът може постепенно да намалее. Неговата слабост позволява на бактериите, живеещи, например, в устната кухина, да проникнат в бронхите и да провокират възпаление. Те са:

 • Микоплазма.
 • Стрептококи.
 • Хемофилус инфлуенца.
 • Хламидия.
 • Пневмококи.

В този случай се предписва следното:

 1. Еритромицин.
 2. Джозамицин.
 3. Амоксицилин.
 4. Спирамицин.

Обструктивният бронхит може да бъде разпознат по изтощителна суха кашлица, която се влошава през нощта. Дори след отделяне на храчки няма подобрение. Пациентът трябва да премине тест за храчки, за да идентифицира вида на бактериите, след което лекарят ще вземе решение за името на антибактериалното лекарство, което може да бъде:

 • Рулид.
 • Азитромицин.
 • Macropen.
 • Вилпрафен.

Муколитиците могат да се предписват едновременно.

Гнойната форма на бронхит се разпознава по наличието на гной в храчките, който се отделя заедно с кашлицата. Тази форма се развива след остър бронхит, който е бил зле лекуван. Също така, приетите антибиотици не дават положителен ефект (бактериите имат резистентност към лекарството, което не е заменено), в тялото се наблюдава постоянно намаляване на имунитета.

Хроничният бронхит е известен със своята мудност, но това не изключва проявата на неговите симптоми под формата на:

 • Повишена температура.
 • Тежка кашлица с отделяне на храчки.
 • Наличието на кръв или гнойни петна в слузта.
 • Промени в структурата на бронхиалното дърво.
 • Често и продължително възпаление - общо около 90 дни в годината.
 • Изпотяване.
 • Изхвърляне на храчки по време на ремисия.

Ако причината за острия бронхит често са вируси и бактерии след прехвърлените заболявания на горните дихателни пътища, тогава защо се развива хроничният бронхит, който е известен със своите обостряния и ремисии? Фактори, които го причиняват:

 1. Пушенето, което може да бъде пасивно или активно. Около 700 вредни вещества влизат в дихателната система всеки път, когато човек пуши. Много зависи и от честотата и количеството пушене..
 2. Фактори на околната среда като смог, отработени газове, токсични вещества, които често се наблюдават в градската среда. Попадайки в дихателната система, те предизвикват постоянно дразнене.
 3. Вредни условия на работа, при които човек постоянно е в контакт с отрови, токсини, прах и други малки частици. Те навлизат в дихателната система, увреждайки лигавиците, което може да доведе до бронхит, туберкулоза или пневмония.
 4. Влажен климат, хипотермия или прегряване на тялото.
 5. Алергични реакции, които увреждат бронхиалната лигавица, поради което острата форма бързо преминава в хронична.

Легионелите, хламидиите, стафилококите и микоплазмите, които често провокират бронхит, се лекуват с тетрациклин, цефалоспорин, ровамицин или азитромицин. Също така широко използвани антибиотици с широки ефекти или ново поколение.

Избор на лекарство

Има много антибиотици. Тяхната ефективност показа, че е необходимо да се разработват лекарства в различни посоки. Изборът на лекарства е голям, така че лекар, който ги разбира, трябва да се справи с това. Антибиотиците са разделени на 4 големи групи:

 1. Пеницилини, които са насочени към унищожаване на клетъчните стени на бактериите: ампицилин, амоксицилин и др..
 2. Флуорохинолони, които са насочени към унищожаване на ДНК на бактериите. Те са полусинтетични, тъй като нямат естествен аналог. С продължителността на приема те провокират дисбиоза. Те са Левофлоксацин, Моксифлоксацин.
 3. Макролиди, които са насочени към инхибиране способността на бактериите да се размножават. Те са ефективни срещу бактерии, които нямат клетъчна основа, и са принудени да се интегрират в клетките на човешкото тяло (микоплазма, хламидия, стафилококи, стрептококи). Използва се за не повече от 3-5 дни, за да не предизвика токсичност в организма.
 4. Цефалоспорини, които имат широк спектър от ефекти. При бронхит те се предписват в изключителни случаи.

Лекарят първо идентифицира инфекцията, която е причинила бронхит, а след това определя вида на антибиотика, който е най-ефективен за елиминиране на тази или онази бактерия.

Особено внимание се обръща на деца и бременни жени, чието лечение не може да бъде същото като това на другите. Децата се лекуват по време на бронхит по такива начини:

 • Отхрачващи средства.
 • Муколитици (карбоцистеин).
 • Имуностимуланти (корен от женско биле, ремантадин, арбидол, интерферон, алгирем, блат).
 • Eucabal е ефективно средство за кашлица.
 • Вдишване (деца от 3 години). Антисептиците се използват в аерозоли и пулверизатори.

Педиатърът трябва да лекува бронхит при дете, тъй като само той разбира ефекта на този или онзи антибиотик върху малък организъм. Приемът на антибактериални средства ще изисква използването на лактобацили, за да се избегне дисбиоза.

Бременните жени са не по-малко податливи на развитието на бронхит поради изместването и бездействието на диафрагмата през този период. Често се наблюдава и намаляване на имунитета, което допринася за развитието на заболяването. Лекарят определено трябва да се занимае с лечението, тъй като антибиотиците могат да имат отрицателен ефект върху развитието на плода. При тежки случаи рисковете от развитие на болестта и възможните загуби са свързани.

 1. Пеницилините са за предпочитане.
 2. Цефалоспорините се използват през втория триместър.
 3. Острата форма на заболяването се лекува с Bioparox. Той не прониква през плацентата, поради което често се използва.

Прогноза

Бронхитът е достатъчно лесен за премахване в ранните етапи на развитие. Острата форма се счита за най-леката. Хроничният ще трябва да се лекува, докато е обструктивен. Гнойната форма може да провокира усложнения. Такива прогнози правят лекарите.

Антибиотиците не са единствените, използвани при лечението на бронхит. Други методи са:

 • Физиотерапия: НЛО, ултразвук, борови бани.
 • Вдишване.
 • Противовъзпалителни лекарства (Erespal).
 • Бронходилататорни лекарства.
 • Муколитици (Lazolvan, Bromhexin).
 • Отхрачващи лекарства (майка и мащеха, термопсис).
 • Традиционни методи, които са съгласни с лекаря.

Лечение на бронхит по време на бременност

Февруари е „традиционното“ време за всякакви настинки и обостряне на хронични респираторни заболявания. Сред тях бронхитът не е последен. Защо е опасно за бъдещата майка и какво трябва да се има предвид, ако лекарят й е поставил тази диагноза??

Олга Торозова
Общопрактикуващ лекар, Градска болница № 1, Липецк

Остър бронхит по време на бременност

Едно от най-често срещаните заболявания на дихателните пътища е остър бронхит - възпаление на бронхиалната лигавица. Несправедливо е, но бременните жени страдат от това заболяване по-често от другите. Каква е причината? На първо място, заболеваемостта се насърчава от физиологично намаляване на имунитета, свързано с необходимостта да се роди дете. Много вируси, които не са опасни за небременна жена, за бъдещата майка, причиняват безкрайни заболявания, настинки и в резултат на това бронхит.

Симптоми на бронхит по време на бременност

Бронхитът започва по същия начин като настинката. Има леко повишаване на телесната температура (обикновено до 38 ° C, но в някои случаи температурата може да остане нормална), слабост, неразположение, умора, кашлица - отначало суха, след това с малко количество лигавица или слузно-гнойни храчки. На 2-3-ия ден се появяват сурови усещания зад гръдната кост. Ако се появят горните симптоми, бъдещата майка трябва да се консултира с лекар за лечение. Това е много важно, тъй като естествените за бременността промени в тялото, като подуване на бронхиалната лигавица (това се дължи на хормоналния фон), високо положение и ниска подвижност на диафрагмата (тя се изтласква нагоре от бременната матка), затрудняват преминаването на получената храчка. Застоялата храчка в бронхите може да поддържа възпаление за един месец или повече. Вреден е както за майката, така и за плода..

Ако болестта продължава не повече от 2 седмици, тогава говорим за остър, а ако до 1 месец или повече - за продължителен ход на бронхит. Обикновено острият бронхит не влияе неблагоприятно нито върху плода, нито върху хода на бременността. Продължителният бронхит обаче в редки случаи може да доведе до вътрематочна инфекция на детето. Следователно лечението на бронхит трябва да започне още от първите дни..

Диагностика и лечение на бронхит по време на бременност

Диагнозата на бронхит се основава на идентифициране на характерни оплаквания от данните от изследването и лабораторното изследване.Рентгеновото изследване на бременни жени се предписва само ако лекарят има съмнения относно диагнозата, заболяването е придобило продължителен ход или са възникнали усложнения. Основните лекарства при лечението на остър бронхит са антибиотиците. Но за бременни жени те все още са нежелани, особено през първия триместър на бременността. Обикновено лекарите се опитват да се справят без антибактериални лекарства и ги използват само в екстремни случаи, ако има заплаха от пневмония - пневмония, вътрематочна инфекция на плода или при тежък продължителен бронхит. В случаите, когато не е възможно да се избегне приемането на антибиотици, се предписват пеницилинови препарати: AMPICILLIN или AMOXICILLIN, FLEMOXIN SOLUTAB. Тези лекарства са одобрени за употреба по време на бременност и не увреждат плода. От втория триместър на бременността е възможно да се използват антибиотици от групата на цефалоспорините. За лечение на остри инфекциозни процеси в дихателните пътища е предназначен и инхалаторният антибиотик BIOPAROX (фузафунгин). BIOPAROX има изключително локален ефект и няма системен ефект, тоест действа само в дихателните пътища, без да прониква през плацентата, което е важно за бременната жена. Характеристика на BIOPAROX е комбинация от антибактериална и противовъзпалителна активност. Благодарение на противовъзпалителната активност на BIOPAROX, той намалява отока на лигавицата, облекчава болката, нормализира производството на слуз, което допринася за бързото възстановяване на проходимостта на дихателните пътища. BIOPAROX се приема на всеки 4 часа, 4 инхалации в устата и / или 4 инхалации във всеки носен проход. Без антибактериални лекарства, лечението на остър бронхит се състои в премахване на интоксикацията и възстановяване на нарушената бронхиална функция.

Как да избегнем интоксикация

Интоксикацията (отравяне с продукти на труда и разлагане на микроби) е основната причина за лошо здраве, слабост, неразположение и умора при остър бронхит. За да се облекчи интоксикацията и да се предотврати развитието на усложнения, първото и необходимо условие е почивката в леглото през цялото време, докато има повишена температура. Не пренебрегвайте това просто правило. За облекчаване на интоксикацията и подобряване на кашлицата е важна обилна топла напитка: горещ чай с мед и лимон, мляко със сода, затоплена боржоми или друга алкална минерална вода, липов чай, билкови чайове (мащерка, мащерка).

Как да лекуваме кашлица по време на бременност

Кашлицата, която се образува при нарушаване на нормалното функциониране на бронхите, може да бъде „лоша“ и „добра“. Това е условно разделение, което ще помогне на лекаря да избере подходящото лечение за всеки от тях. Неправилно взетото лекарство (със суха кашлица - от мокра и обратно) не само няма да помогне за възстановяване, но и ще забави възстановяването. Ето защо не трябва да си предписвате никакви лекарства, включително антитусивни лекарства..

"Лоша" кашлица - суха, без храчки, болезнена, болезнена, често придружена от бронхоспазъм. В такава ситуация е необходимо не само да приемате лекарства, които облекчават спазма и дразненето в бронхите, но и да потискат самата кашлица. Лекарствата, които насърчават отхрачването на храчките, тук ще бъдат безполезни, тъй като или няма храчки (в началото на заболяването), или вече няма. При подобна кашлица се приемат и други лекарства, които облекчават бронхоспазма и потискат кашлицата:

  Euphillin (лекарят определя дозата индивидуално).

Лигава отвара от корен от бяла ружа (приема се гореща при 1 /2 чаши 3-4 пъти на ден), сироп от женско биле (приема се през устата, като към чая се добавят 1-2 чаени лъжички сироп), сироп от листа от японска мушмула (1 чаена лъжичка сироп 3-4 пъти на ден), отвара от сладник или чай от женско биле (до 3 чаши чай на ден).

Вдишване с билки, антисептици - тинктури от евкалипт, мента, невен, готов сок от живовляк или плантаглуцид (продава се в аптека), разреден с вода в съотношение 1: 3, помагат добре при хакерска натрапчива кашлица. Можете да правите инхалации с мумия, прополис, разтворени в алкална минерална вода.

„Добрата“ кашлица е влажна, отхрачваща кашлица, която помага за изчистването на слузта от бронхите и по този начин ускорява възстановяването. Не си струва да се борите с него - лекарствата, които потискат кашлицата, в този случай само ще навредят. Такава кашлица трябва да се стимулира и индуцира чрез прием на следните групи лекарства:

  Отхрачващи средства, които стимулират кашлицата. По принцип това са вещества, които дразнят лигавицата на бронхите или стомаха, което причинява увеличаване на кашлицата: смес от корен на ипекакуана (причинява силно гадене по време на токсикоза през първата половина на бременността), смес от термопсис (може да се използва на всеки етап от бременността), сироп за кашлица BRONHIKUM ( приема се на всеки 2-3 часа, 1 чаена лъжичка), СИНУПРЕТ (2 таблетки 3 пъти на ден). Добре помагат инхалациите със соден разтвор, отвари от билки (мащерка, мащерка, тамян, смирна), етерични масла (лавандула, евкалипт, мащерка или мелалевка). Най-добре е да закупите специален ултразвуков инхалатор, оборудван с генератор на водни пари; с това устройство получавате фино диспергиран лекарствен разтвор. Инхалаторът ще ви бъде полезен повече от веднъж при лечението на заболявания на горните дихателни пътища..

  инхалациите могат да се правят не по-рано от един и половина до два часа след хранене: през този период от време кръвообращението в горните дихателни пътища е оптимално за осигуряване на достъп до лекарства;

след като сте поели дълбоко въздух, трябва да задържите дъха си за няколко секунди и след това да издишате възможно най-много;

времето за вдишване трябва да бъде не повече от 10-15 минути;

след вдишване е по-добре да не се яде около час.По време на бременност не трябва да се използват отхрачващи лекарства на основата на йод (натриев йодид и калиев йодид), тъй като йодните препарати имат увреждащ ефект върху плода.

  Отхрачващи средства, които разреждат храчките. Тези лекарства разреждат лепкавата слуз, която често се произвежда от бронхит, което улеснява кашлянето. Те са много по-ефективни от подтискащите кашлицата. При лечението на остър бронхит при бременни жени се препоръчват AMBROXOL или HALIXOL (1 таблетка 2-3 пъти дневно, лекарството не се препоръчва през първия триместър на бременността), BROMHEXIN (1 таблетка 3-4 пъти на ден), MUCALTIN ​​(1-2 таблетки 3-4 пъти на ден), такси за гърди.

След приемане на отхрачващи средства, за по-добро евакуиране на храчките, понякога се използва дренаж на позицията - специално положение, при което храчките се отделят по-добре. Необходимо е, легнал на леглото, да окачите торса и да кашляте без излишен стрес. Това е възможно само в началото на бременността, когато коремът е все още малък. Дишането е повърхностно, рядко. Можете да комбинирате дренажа с лек масаж и потупване на гърба.

Ако по време на лечението кашлицата се усили и количеството секретираща слуз се увеличи, не се тревожете. Ако храчките станат по-леки, по-малко вискозни и прочистват гърлото ви по-добре, това означава, че лечението е избрано правилно и вие вече се възстановявате..

Какво не може да се лекува по време на бременност

По време на бременност е забранено да се приемат следните антибиотици: ЛЕВОМИЦЕТИН (хлорамфеникол), тетрациклинови лекарства, СТРЕПТОМИЦИН, БИСЕПТОЛ, сулфонамиди. Тези лекарства са вредни за плода. Бъдещите майки не трябва да използват антитусивни лекарства като КОДЕИН, етилморфин хидрохлорид, тъй като тези вещества могат да преминат през плацентата и да потиснат дихателния център на детето.

Предотвратяване. За да предотвратите развитието на остър бронхит по време на епидемии, опитайте се да ограничите посещенията на места с много хора и ако все пак трябва да направите това, използвайте ОКСОЛИНОВ МЕХЛЕМ и в присъствието на болен човек носете защитна марля превръзка.

Хроничен бронхит и бременност

Острият бронхит е подобен на обостряне на хроничен бронхит, който е дългосрочно текущо заболяване на бронхите с кашлица и задух, продължаващо поне 3 месеца в годината в продължение на 2 години подред, с изключение на други заболявания на горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове, които биха могли да причинят тези симптоми... Най-често хроничният бронхит се причинява от постоянно повтарящи се заболявания на горните дихателни пътища, понижен имунитет, вдишване на цигарен дим, отработени газове, индустриален прах и др. Невъзможно е да се открои някаква причина за развитието на това заболяване, това винаги е комплекс от причини. С всички тези фактори бъдещата майка постоянно се среща в голям град, поради което проблемът с хроничния бронхит напоследък става актуален дори за млади активни жени.

Хроничният бронхит е необструктивен и обструктивен.

При необструктивен бронхит жената се притеснява от повтаряща се кашлица с малко количество леки храчки, по-често сутрин, през студения сезон, след тренировка или поради засилено дишане. Това е "добра" кашлица, храчките се отделят свободно и не се появява бронхоспазъм.

Необструктивният бронхит с продължителен ход се превръща в обструктивен. При обструктивен бронхит, поради продължително възпаление около бронхите, се образува фиброза - пролиферацията на съединителната тъкан, която сякаш „притиска“ бронхите и пречи на нормалното дишане. Това е необратимо състояние: по-нататъшното развитие на фиброза може само да се забави, но няма да е възможно да се върнат бронхите в първоначалната им форма. Кашлицата става "лоша", непродуктивна, сурова, храчките се произвеждат трудно. Често жената се притеснява най-вече от това, че не кашля, а има силен задух, чувство на задух.

Усложненията и неприятностите, свързани с хроничния необструктивен бронхит, са същите като при острото заболяване. Обострянията на необструктивен хроничен бронхит се лекуват по същия начин като остро заболяване, основните му стъпки са да се намали интоксикацията и да се възстанови нарушената бронхиална функция. Антибиотиците се приемат, когато е прикрепена инфекция, която се проявява в промяна в цвета на храчките (вместо светлина, тя става зеленикава, жълта), със значително влошаване на благосъстоянието, заплахата от вътрематочна инфекция на плода. Без обостряне хроничният бронхит е опасен, тъй като при продължителен бавен ход на това заболяване понякога се отбелязват чести обостряния, продължително лошо здраве, понякога се ражда деца с ниско телесно тегло, понякога се получава вътрематочна инфекция и раждане на деца с гнойно-възпалителни заболявания. По-добре е жената с хроничен бронхит да се подготви за бременност предварително: да се подложи на адекватно лечение, да санира огнища на хронична инфекция, които могат да причинят обостряне на бронхит (заболявания на зъбите и устата, УНГ органи и др.), За укрепване на имунната система. Но дори и да не сте имали време да се подготвите правилно за бременност, не се притеснявайте. При спазване на правилата за профилактика, рационалното хранене, навременният достъп до лекар по време на обостряне, повечето бременности и раждане протичат добре и завършват с раждането на здрави деца. За всяка бременна жена, която е претърпяла обостряне на хроничен бронхит или остър бронхит, полезни са такива процедури като „планински въздух“, „солена пещера“ (халотерапия). Много поликлиники предоставят такива услуги. Терапевтичният ефект се дължи на въздуха, наситен с натриев хлорид. Процедурата повишава имунитета на горните дихателни пътища, подобрява дренажната функция на бронхите и отделянето на храчки и облекчава алергиите. Но има противопоказания: остри заболявания (грип, остър бронхит, пневмония), хемоптиза, белодробна и сърдечна недостатъчност - тук са необходими по-бързи и по-силни методи. Извън обострянето на хроничния бронхит, за профилактика е добре да се използват и така наречените терпенови подложки. Това са обикновени иглолистни игли, които се поставят в специални памучни торбички. Те се окачват в стаята или се поставят до леглото. Иглите отделят специфични летливи ароматни вещества - терпени, които служат като отлично терапевтично и профилактично средство срещу хроничен бронхит и трахеит..

Хроничният обструктивен бронхит е по-неблагоприятно заболяване, особено за бременна жена. Това обаче е сравнително рядко. Обикновено този вид бронхит е придружен от дихателна недостатъчност, което води до факта, че бременността е по-трудна за понасяне, плодът често липсва кислород, расте и се развива слабо. Обикновено лечението на обструктивен бронхит е по-сложно и по-дълго от лечението на необструктивен бронхит, При обструктивен бронхит се използват лекарства, които разширяват лумена на бронхите и т.н. стационарно лечение.

С някое от тези заболявания можете да издържите и да родите здраво дете. Важно е само да се консултирате с лекар навреме, да изпълните неговите предписания и правилно да извършите профилактика.

ВЕРИГА АПТЕКИ "ЗДРАВ СЪМ"

495 732-00-19

 • ВСЯКИ ЛЕКАРСТВА ПО ПОРЪЧКА
 • Осигуряване на качеството
 • ОТСТЪПКИ

 • У дома
 • Адреси
 • Контакти
 • Свободни работни места
 • За лизингодателя
 • Промоции
 • Новини
 • Лицензи

Антибиотици за бронхит по време на бременност

Начин на приложение и дозировка

Изборът на антибиотици за лечение на бронхит се извършва от лекуващия лекар, след като е извършил задълбочен преглед, преглед на пациента и се е запознал с всички необходими анализи на пациента.

Бронхитът е често срещано състояние, засягащо деца и възрастни. Напоследък бронхитът е доста често срещан в хронична форма. При възрастни заболяването се диагностицира по различни начини, в зависимост от определени фактори. Ето защо, преди да започне лечението на заболяването, лекарят определя причините за появата му..
За съжаление, по-често лекарите бързат да предписват антибиотици, без внимателно да изследват пациента и без да знаят причината, вярвайки, че те няма да навредят. Но някои форми на бронхит, напротив, прогресират с антибиотици..

Какви антибиотици да пиете при бронхит при бременни жени?

Но бронхитът, причинен от вируси, е напълно излекуван без използването на антибиотици, тъй като антибактериалните агенти не действат върху вирусите. По време на лечението на вирусно заболяване с помощта на антибиотици имунитетът се потиска, възниква дисбактериоза и се появяват алергични реакции. Освен това бактериите допринасят за резистентност към лекарства.
Острата форма на бронхит допринася за развитието на огнище на възпаление, тъй като вирусите и инфекцията навлизат в бронхите. Ако преди човек да се разболее от бронхит, в тялото му не са протичали патологични процеси, то болестта е била провокирана в 95% от случаите от вируси. В този случай не се изискват антибиотици..

Хората със силна имунна система трябва да лекуват бронхит, причинен от стафилококова, стрептококова или пневмококова инфекция, със симптоматични лекарства в продължение на няколко седмици. С отслабването на защитните сили на организма е необходим прием на антибиотици.

Ако човек е болен от остър бронхит, той кашля лошо, оплаква се от болка в гърдите, телесната му температура се повишава. Повечето пациенти се възстановяват достатъчно бързо (не повече от две седмици) и понякога продължават да кашлят поне месец.

Бронхитът става хроничен, когато се появява повече от веднъж през годината (когато човек е болен повече от 90 дни в годината). Хроничният бронхит се изразява с бурна и мъчителна кашлица, която произвежда слуз.

Същата кашлица засяга хората, работещи в предприятия с вредни условия на труд, хората, които пушат, страдащите от алергии, както и тези, които имат заразени горни дихателни пътища. Обострянията и рецидивите на бронхит се лекуват с антибактериални и отхрачващи лекарства.

Отделна категория на заболяването е бронхитът, чийто произход е хламидиален и микроплазмен. Днес бронхитът, провокиран от бактериите хламидия и миплазма, се диагностицира все по-често. В този случай болестта се развива бавно, тя е придружена от интоксикация. Продължителният ход на бронхит се характеризира с рецидиви и е труден за лечение. Болен човек е измъчван от силна кашлица, той има температура, телесната му температура се повишава силно, мускулите го болят.

Опасно ли е да се приемат антибиотици при бронхит при бременни жени?

Бъдещата майка трябва да гледа на здравето си много сериозно, защото всяка болест може да причини различни (понякога доста сериозни) усложнения при нероденото дете. При първото подозрение за развитие на бронхит, бъдещата майка трябва спешно да посети лекар.

Много е трудно да се премахне храчката от белите дробове на бременна жена, тъй като подвижността на диафрагмата намалява, което остава повишено. Ако храчките застояват в бронхите дълго време, тогава болестта продължава дълго време. И това е много вредно за бъдещата майка и нейното бебе..
Ходът на заболяването за няколко седмици показва остра форма на бронхит, но понякога болестта се лекува до месец или повече - това показва прехода на болестта в хронична форма.

При остър бронхит няма вредно въздействие върху развитието на плода и при продължителна хронична форма на бронхит може да възникне вътрематочна инфекция на плода. Поради тази причина е спешно необходимо да се изследва бременна жена и след потвърждаване на диагнозата с тестове да се започне лечение, преди болестта да започне да прогресира или да стане хронична..

Назначаването на рентгенова снимка на бъдещи майки е нежелателно, поради което е възможно само ако лекуващият лекар има съмнения относно правилността на диагнозата си. При бронхит бременните жени се чувстват много зле, могат да възникнат различни усложнения.

Много лекари лекуват бронхит с антибиотици, но такива мощни лекарства не се препоръчват за бременни жени, това е особено опасно през първите три месеца от бременността, когато приемането на каквито и да е лекарства е изключено.
Обикновено предписването на антибиотици е изключително рядко за бъдещите майки - само ако има опасност от сериозно усложнение. Ако е невъзможно лечението на бронхит, без да се приема антибиотик, лекарите предписват пеницилинови лекарства, които са разрешени за лечение на бъдещи майки.

Приемът на пеницилинови лекарства не вреди на нероденото дете. Ако бременна жена има втори триместър, можете да използвате лекарства, свързани с цефалоспориновата група при лечението на бронхит.

Позволено е да се използва "Bioporox" при остър бронхит. Това лекарство е локален антибиотик за инхалация. Действието на лекарството се проявява само в дихателните пътища, което дава възможност да се изключи проникването му през плацентата и да не се навреди на нероденото дете.
Какви антибиотици трябва да се използват за хора с бронхит?

При бронхит е показана употребата на аминопеницилини:

 • Амоксиклава.
 • Амоксицилин.
 • Арлета.
 • Аументина.

С тези антибиотици бактериите се унищожават. Лекарствата са насочени към борба с изключително вредни микроорганизми, поради което не увреждат самия организъм на пациента. Но лекарствата не са без недостатък - пеницилините могат да провокират появата на силна алергична реакция.
Използването на макролиди (макрофен, сумамед) не позволява на микробите да се размножават, тъй като те допринасят за нарушаването на производството на клетъчен протеин.

При честа употреба на флуорохинолони (офлоксацин, левофлоксацин, моксифлоксацин), антибиотици с широк спектър на действие може да се наруши работата на стомашно-чревния тракт и да се провокира появата на дисбиоза.
С помощта на цефалоспорини (цефтриаксон, цефазолин, цефалексин), широкоспектърни антибиотици, е възможно да се въздейства върху микроорганизми, които са устойчиви на пеницилинови лекарства. Тези лекарства се понасят добре от пациентите, само от време на време се забелязва появата на алергични реакции.

Бронхит при бременни жени - каква е неговата опасност?

Бронхитът е възпалителен дифузен или фокален процес, който се локализира в бронхиалното дърво. Характеризира се с това, че засяга само лигавицата или всички слоеве на бронхиалната стена.

Може да се развие като отделна нозологична единица или като усложнение на съществуващо хронично заболяване или предишна инфекция.

Механизмът на развитие на бронхит

Бронхитът, както всеки друг възпалителен процес, се характеризира с развитието на няколко последователни етапа на курса.

Сред тях трябва да се подчертаят основните моменти:

 • Попадайки в тялото, химичен или бактериален агент се утаява на повърхността на бронха, което започва да води до развитие на дразнене на лигавицата. Бронхитът води до подуване и увеличаване на производството на слуз.
 • Ресничките, облицоващи повърхността на бронхиалната стена, започват да не се справят със задачата и това води до увеличаване на натоварването и натрупване на слуз в бронхиалната кухина. Този момент е предразполагащ към факта, че бактериалните агенти водят до повишено размножаване..
 • За да се премахне слузта, бронхиалните стени се свиват активно, човек развива болезнена кашлица.
 • Стагнацията на слуз провокира нарушение на вентилационните процеси в бронхиалното дърво. В белодробната тъкан се образуват участъци, които остават без подаване на кислород. Това води до задух.
 • В резултат на чести обостряния на бронхит по време на бременност се развива персистиращо възпаление с образуване на фиброзна тъкан и участъци с белези..

Симптоми на бронхит

Симптомите на бронхит при бременна жена са индивидуални, тъй като те зависят от вида на патогена и вида на бронхита:

 • Патологичният процес започва с влошаване на общото благосъстояние, развитието на неразположение, слабост в тялото и признаци на общо неразположение постепенно се присъединява.
 • Температурата на тялото се повишава, може да бъде от субфебрилен характер до треска.
 • Постепенно се развива суха кашлица, която може да бъде болезнена и да не донесе облекчение. Сухият характер на кашлицата постепенно се превръща в мокър, придружен от отделянето на храчки, което води до подобряване на общото благосъстояние.
 • Отделянето на храчки може да бъде оскъдно или обилно. Специално внимание трябва да се обърне на неговите характеристики, тъй като тези показатели ще показват една или друга причина за бронхит. Примесването на зелен оттенък е индикатор за бактериалната природа на възпалението; жълтият цвят може да бъде при хора, които пушат достатъчен брой цигари или тези, които имат подозрение за пневмония. Кафяв оттенък показва разлагането на белодробната тъкан.
 • Има нарушение на характеристиките на гласа, при някои пациенти той може напълно да изчезне. В някои случаи тя е ограничена само от появата на хрипове или тежест при разговор.
 • Пациентът може да получи силно хъркане през нощта.

Видове бронхит

Има няколко вида бронхит, които се различават по своя ход, както и степента на нарастване на клиничните прояви..

Сред тях са:

 • Остър бронхит. Този тип бронхит се характеризира с остър и предимно първичен епизод на проява. Неговата проява може да възникне в резултат на усложнения от други възпалителни процеси в дихателните пътища..
 • Хроничен ход. Това състояние е вариант на продължително протичане на възпалителния процес. Протича под формата на обостряния, случаите на които се регистрират няколко пъти годишно.
 • Повтарящ се бронхит. Бронхит, който се появява с обостряния, настъпващи по-често от три пъти годишно.
 • Продължителна опция. Възпалението в бронхиалната стена продължава до месец и се проявява с патологични симптоми..

В зависимост от наличието или липсата на препятствия, има:

 • Обструктивен ход. Вариант на бронхит, който е придружен от развитието на силно стесняване на бронхиалната стена. Характеризира се не само със затруднено дишане, силно задух и пристъпи на задушаване.
 • Необструктивен курс. Не се наблюдава значително стесняване на бронхиалната стена.

Според нивото на локализация на възпалението има:

 • Локално възпаление. Лезия, която е ограничена до малка площ.
 • Дифузно възпаление. Болест, която засяга различни части на бронхиалното дърво по цялата му дължина.

Различава се видът възпаление:

 • Катар. Бронхитът се локализира само в горните слоеве на лигавицата.
 • Гнойно възпаление. Характеризира се с появата на гнойни маси.
 • Фиброзна лезия. След оток върху възпалителната мембрана се образуват фибринови нишки.
 • Хеморагична лезия. На фона на възпалена лигавица се появяват участъци от хеморагични обриви.
 • Атрофичен процес. На фона на продължителен възпалителен процес се появява изтъняване на лигавицата при недостатъчно производство на слуз и работата на секреторния и ресничест епител.

По етиология те се различават:

 • Вирусен.
 • Бактериални.
 • Алергични.
 • Гъбични.
 • Астматичен.
 • Специфично възпаление.

Диагностика

За да се диагностицира бронхит при бременна жена, могат да възникнат значителни проблеми поради ограничените диагностични методи..

Диагнозата на бронхит трябва да започне с първоначален разговор с пациента, изясняване на всички оплаквания, условия на външен вид, динамика на проява на симптомите, както и ефективността на приемането на каквито и да било средства.

Диагностиката е както следва:

 • Външен преглед се извършва с изследване на устната кухина, сливиците и ларинкса. Възможно е да се идентифицират области на хиперемия, увеличаване на сливиците и подуване на лигавицата, което косвено може да показва възпаление.
 • При палпация се определя болка в гърдите, както и наличие на подуване в междуребрените пространства. Тези изследвания изключват възпалението в белодробния паренхим и наличието на емфизем.
 • Палпация на лимфни възли, характерни за типичните места на лимфния отток от бронхиалното дърво. Палпацията им може да бъде болезнена и увеличена..
 • Аускултация. Този метод ви позволява да слушате преминаването на въздух през дихателните пътища. При обструктивен процес се откриват хрипове и затруднено дишане. Освен това с помощта на аускултация се определя участието на всички части на белите дробове в дихателния процес..
 • За потвърждаване на диагнозата са необходими лабораторни методи, които помагат не само да се постави точна диагноза, но и да помогнат при лечението. Лабораторен кръвен тест може индиректно да посочи наличието на възпаление в организма, това не дава данни за локализация. Има увеличение на левкоцитната връзка и увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите.
 • Изследване на храчки. Този лабораторен метод ви позволява да идентифицирате причинителя на процеса и възможния характер на възпалението. В случай, че патогенът бъде идентифициран, се препоръчва да се определи чувствителността към антибактериални агенти. Това проучване допълнително увеличава шансовете за бързо възстановяване и неефективно предписване на антибиотици за бременни жени. Изследването на храчки не е необходимо само за лечение, но се извършва и с цел диференциална диагноза.
 • Рентгенодиагностичният метод се използва само след първия триместър на бременността и се извършва спешно. Това е особено важно, когато здравето на жената се влошава рязко и се създава заплаха за живота ѝ. Този метод има отрицателен ефект върху развитието на плода, особено през първия триместър, и може да причини смърт на плода или необратими дефекти. Такова проучване трябва да се извърши за диференциална диагноза на туморни процеси, туберкулоза или инфекциозни процеси..

Опасността от бронхит по време на бременност за детето

Дете не по-малко от самата бременна жена страда по време на бронхит.

Дори въпреки задоволителното общо благосъстояние на жената, могат да се появят първоначални промени, които се отразяват на плода в следващите.

В резултат на възпалителния процес при жената актът на дишане може да бъде нарушен и недостатъчното снабдяване с кислород също може да бъде причинено от оток и постоянна кашлица..

Кръвта на жената не е пълна с кислород в правилното количество и ако тялото й може да компенсира такова състояние, тогава тялото на детето започва да изпитва стресовия ефект, свързан с хипоксията.

На фона на дълъг процес подобни реакции могат да доведат до забавяне на развитието, недохранване, недостатъчно развитие на мозъка..

Защо е опасен за майката?

Бронхитът за жена ще представлява не по-малка заплаха, отколкото за плода.

Това до голяма степен се дължи на факта, че жените не започват веднага да провеждат адекватна терапия, което води до развитие на тежки усложнения..

Освен това възникват големи трудности при навременното провеждане на диагностични процедури..

Например, използването на рентгенови изследвания е краен етап в случай на съмнение за генерализиран възпалителен процес..

Поради особеностите на тялото на бременна жена, възпалителният процес за кратък период от време може да премине към други отдели и в рамките на кратко време започва да се разпространява в тялото.

Следователно, бактериалният и вирусен бронхит може да доведе до развитие на огнища на възпаление в други органи. Бременна жена с бронхит има повишена честота на пневмония или хронично възпаление.

Лечение

Вдишване

Лечението започва с немедикаментозни методи. Голямо значение се отдава на използването на местни форми, особено под формата на вдишване. Такива методи по време на бременност позволяват, без поглъщане във вътрешната среда, да повлияят на фокуса на възпалението.

Средства за инхалация:

 • Минерална вода. Използването на минерална вода, съдържаща различни микроелементи в състава си, допринася не само за облекчаване на възпалението, но и за ефекта върху лигавиците и храчките, което води до промяна в неговите физични свойства и подобряване на отделянето. Минералната вода допринася за антивирусни и антибактериални ефекти.
 • Газирани напитки. Това вещество се използва широко като инхалация при бронхит по време на бременност, тъй като помага не само за облекчаване на възпалението, но и за намаляване на тежестта на отока, прочистване на лигавиците от храчки и разреждане и подобряване на отделянето. Ефектът се наблюдава след еднократно приложение.
 • Физиологичен разтвор. Този инструмент се използва широко за лечение на бронхит по време на бременност поради липса на противопоказания по всяко време, както и противовъзпалително действие. За подобряване на ефекта е допустимо да се разтварят различни лекарства във физиологичен разтвор..

Билкови лекарства

Използването на билкови лекарства е най-ефективно през първия триместър на бременността. Тъй като голям брой лекарства са противопоказани за употреба. За постигане на ефекта е необходимо лечението на бронхит да започне възможно най-рано..

Могат да се използват следните билкови лекарства:

 • Лайка. Този билков препарат се различава по това, че когато се използва, има минимум странични ефекти от употребата. Поради съдържанието на аскорбинова киселина, органични киселини, каротин и етерични масла, лекарството помага за облекчаване на тежестта на възпалението, има антибактериален ефект, разширява кръвоносните съдове и облекчава спазма в мускулните клетки. В резултат бронхитът има не само противовъзпалителен ефект, но също така разширява лумена на бронхиалната стена, за да подобри достъпа на въздух. Лайката може да се използва в отвари или чай, в някои случаи се използва използването на инхалации.
 • Невен. Този билков компонент съдържа голям брой полезни вещества, които имат противовъзпалително, лечебно, антибактериално действие, а също така подобрява отхрачването и намалява тежестта на задух. Това се постига главно чрез каротеноиди, киселини, фитонциди и алкалоиди. От това растение могат да се приготвят различни лекарствени форми, сред които най-популярни са чайовете и отварите, но могат да се използват и инфузии. За бременни жени най-ефективно е използването на инхалации и отвари. Не трябва да се дава на жени в големи количества, както и през първия триместър на бременността. Ако се появи киселини по време на лечение с невен бронхит, прекратете употребата.

Пиене на много течности

Този метод се използва широко като част от комплексната терапия за лечение на бронхит. Течността за пиене е необходима за премахване на интоксикацията, причинена не само от действието на патогена, но и от приема на лекарства.

В резултат на достатъчен прием на течности тежестта на неразположението намалява, слабостта се проявява в по-малка степен и благосъстоянието се подобрява. В допълнение, този метод ви позволява да омекотите раздразнените стени на бронхите и други лигавици, което води до по-добро отделяне на храчки..

За лечение могат да се използват:

 • Чай с лимон или мед,
 • Смес от мляко със сода или мляко с мед,
 • Затоплени минерални води като Borjomi или други алкални разтвори.
 • Помага за облекчаване на интоксикация и висока температура по време на бременност, отвара от различни лекарства, като мащерка или мащерка, както и отвара от липа.

Антибактериални средства

Повечето антибиотици са забранени по време на бременност, особено през първия триместър. Ето защо е необходимо да се подходи особено внимателно към избора на този вид средства..

Могат да се използват следните лекарства:

 • Ампицилин. Това антибактериално средство се използва широко по време на бременност, за разлика от много лекарства с подобен ефект. Действието му обхваща широк спектър от патогени, което осигурява по-широка ефикасност. След като ампицилинът навлезе във вътрешната среда на тялото, той се разпределя равномерно върху различни органи, включително бронхиалното дърво. Можете да изчакате появата на антимикробния ефект след 20 минути от момента на прилагане. Ампицилин е одобрен за употреба на всяка гестационна възраст, освен това трябва да се използва, когато съществува възможен риск от разпространение на инфекцията върху плода. Употребата трябва да се извършва стриктно под наблюдението на лекар поради риск от развитие на алергична реакция.
 • Cefodrx. Това лекарство, използвано за лечение на бронхит при бременни жени, е полусинтетичен антибиотик. Това е цефалоспоринова група лекарства, които могат да имат бактерициден ефект поради ацетилирането на транспептидазата в стената на микроорганизма. Голям брой бактерии, както грам-отрицателни, така и грам-положителни, са чувствителни към Cefodox. Анаеробната флора е по-малко чувствителна. Лекарството има добра степен на разпространение в тялото, което улеснява доставката му до всички засегнати органи. Cefodox се използва широко за различни заболявания на бронхопулмоналната система с възпалителен характер, включително бронхит. Cefodox е одобрен за употреба от бременни жени по време на всеки гестационен период, но трябва да се предписва само в случаите, когато има изразена необходимост от използване на антибиотици.

Имуностимуланти

Viferon е лекарство, което има имуностимулиращ ефект върху тялото, поради наличието на интерферон в състава.

Това вещество може да се произвежда самостоятелно в организма за борба с вируси или бактерии..

Viferon е изключително безопасен, поради което се използва широко по време на бременност.

Но в допълнение към своята безопасност, лекарството трябва да се използва само когато е необходимо. За това трябва да се спазват строги указания..

Неправилната употреба увеличава риска от странични ефекти. При честа употреба на интерфероновото лекарство може да се получи претоварване на тялото, което увеличава риска от развитие на автоимунно заболяване поради повишената работа на имунната система.

Viferon на бременна жена може да се предписва не само в началните етапи на заболяването, но и в хронични форми, както и за предотвратяване на обостряне на хроничен бронхит.

Антивирусни средства

Oscillococcinum - това хомеопатично лекарство е екстракт, направен от клетките на черния дроб и сърцето на патицата Barbary.

Лекарството не е в състояние да упражнява изразен лекарствен ефект, но въпреки липсата на текущи изследвания, трябва да се отбележи, че много специалисти широко използват лекарството в клиничната практика.

Поради факта, че много лекарства са противопоказани през първия и втория триместър, Oscillococcinum може да има антивирусен ефект.

В борбата с бронхита той има по-малък ефект, но за да се подобри ефектът, той трябва да се приема през първите часове след появата на подобни симптоми..

При бременни жени с хроничен бронхит Oscillococcinum може да се използва и профилактично..

Забранено е употребата на лекарството самостоятелно, тъй като е възможна появата на нежелани реакции под формата на алергии. В случаите, когато болестта е придружена от повишаване на температурата, признаци на добавяне на бактериална или вирусна природа на възпаление, тогава тя няма да има положителен ефект върху тялото.

Средства против кашлица

В зависимост от вида на кашлицата се различават следните лекарства:

 • Със суха кашлица. Еуфилинът е лекарство, което показва своите бронходилататорни свойства, които се развиват в резултат на излагане на основната активна съставка аминофилин. Механизмът на действие е, че съкратителната активност на гладкомускулните влакна намалява, което води до подобряване на дихателната функция и стимулиране на вентилационната функция на белодробната тъкан. Когато приемате Euphyllin, доставката на кислород до тъканите на тялото се увеличава, скоростта на образуване на тромбоцити намалява и отделянето на въглероден диоксид се увеличава. Лекарството проявява и токолитични и диуретични ефекти. В резултат на това контрактилната активност на мускулите в матката намалява и бъбречният кръвен поток се ускорява. Въпреки ограничението на употребата на еуфилин съгласно инструкциите, лекарството се използва широко в медицинската практика, особено за лечение на дихателни проблеми. По време на бронхит бременната жена за кратко време усеща подобрение в дишането. През първия триместър лекарството не се използва, през следващите два е възможно да се използва, но само в ситуации, когато ползата ще надвишава риска. Поради възможността за преминаване през плацентарния кръвен поток, използването му е възможно с изключителна предпазливост и редовно наблюдение на плода.
 • С мокра кашлица. Синупрет - това лекарство е билков препарат, който има комбиниран състав. Компонентите, включени в състава, спомагат за подобряване на процеса на отхрачване, бронхиалната слуз намалява вискозитета си, поради което лесно се отстранява от бронхиалното дърво. Ето защо, на фона на курсовата употреба, трябва да се наблюдава развитието на противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти върху тялото. Поради факта, че съставът на Sinupret е билков, следователно лекарството е официално одобрено по време на бременност. Но има ограничение за приема на алкохолен разтвор поради наличието на алкохолна основа в състава, което не се препоръчва за лица с бременност през първия триместър. Синупрет може да се използва не само при бронхит, но и при други възпаления в бронхопулмоналната система. За да се предотврати развитието на бронхит, Sinupret може да се предписва в началните етапи на възпалителни процеси, особено тези, свързани с назална конгестия, кихане и развитие на оток. Лекарството има малък брой противопоказания, сред които основното е проявата на алергична реакция. Синупрет се понася добре.

Бронходилататорни лекарства

Салбутамолът е лекарство, което има бронходилататорно и муколитично действие. Класифициран е като адренергичен агонист..

Салбутамол при бронхит се използва главно за облекчаване на тежка обструкция, отпускане на мускулните влакна в бронхиолите и увеличаване на лумена, осигурявайки притока на достатъчно въздух.

С ранното лечение помага да се предотврати появата на усложнения, причинени от бронхит..

В допълнение към ефекта върху бронхопулмоналната система, салбутамолът действа и върху мускулните влакна на матката, като ги отпуска, като по този начин предотвратява развитието на заплахата и началото на преждевременно раждане. Следователно, Salbutamol за бременни жени има няколко положителни ефекти наведнъж..

Произвежда се под формата на аерозол, който помага да се осигури по-дълбок поток от средства с локална експозиция. Освен това атомизирането на частиците води до равномерното им отлагане върху стената на лигавицата..

Какви лекарства не трябва да се приемат?

За лекаря и бременната жена трябва да бъдете особено внимателни при избора на лекарството.

Трябва да се има предвид, че антибиотиците от хлорамфеникол или хлорамфеникол, тетрациклинова серия, стрептомицин, сулфаниламид и бисептол производни са забранени във всеки триместър. Тези лекарствени вещества имат вредно въздействие върху плода.

За бъдещи майки подтискащите кашлицата като производни на кодеин, етилморфин хидрохлорид също са забранени поради факта, че могат да проникнат през плацентарната бариера и да доведат до потискане на дихателния център на плода.

Особености на лечението в триместър

Тъй като по време на бременността има активен растеж и полагане на всички жизненоважни системи, лечението на хроничен бронхит се основава на гестационната възраст на жената, или по-скоро на тримесечието.

Така че сред някои от характеристиките на терапията трябва да се подчертаят:

 • През първия триместър. Препоръчва се провеждане на мерки за симптоматична и антибактериална терапия. В случай, че превръзката се превърне в по-тежка версия на курса, тогава, съответно, рискът от развитие на патология в плода също се увеличава. В този случай, с изразено нарушение на благосъстоянието и необходимостта от използване на антибактериални средства, много бременни жени се препоръчват да прекратят бременността си.
 • Втори триместър. Този период предвижда антибактериална терапия, списъкът на лекарствата от тази група се разширява леко, тъй като е в ход окончателното формиране на някои органи и системи. За подобряване на ефекта е разрешено да се използват имуноглобулини. Освен това трябва да се засилят мерките за поддържане на бременност или предотвратяване на развитието на заплахи.
 • Трети триместър. В този случай гамата от антибактериални агенти е значително разширена, но въпреки това трябва да се обърне специално внимание на някои. В допълнение към средствата за имуностимулираща терапия може да се използва и нелекарствено лечение. Трябва да внимавате с употребата на вода, тъй като в този период тя провокира развитието на оток и повишаване на кръвното налягане. По време на лечението е задължително да се следи състоянието на плода..

Хроничен бронхит и бременност

Този възпалителен процес може да се характеризира с доста често развитие на обостряния. Тъй като в тялото на бременна жена има специално преструктуриране на всички биологично важни процеси, рискът от обостряне на хроничните патологии е много по-висок.

В случаите, когато жената има хроничен възпалителен процес в бронхиалното дърво, тя трябва да бъде внимателна към здравето си и да се подготви за бременност предварително..

За това се провежда превантивна терапия и рехабилитация на огнища на хронична инфекция, които по време на бременност могат да изострят процеса. Ето защо е толкова важно за жените с хроничен бронхит да санират устната кухина преди бременността, да лекуват кариозни зъби и да укрепват имунните сили..

В случаите, когато бременността е непланирана, тогава жената с хроничен бронхит трябва да бъде възможно най-внимателна за здравето си, да спазва всички превантивни мерки, а в случай на обостряне на бронхит, незабавно да започне терапия.

Профилактика на бронхит по време на бременност

За да се предотврати развитието на бронхит, внимателната жена трябва да бъде възможно най-внимателна към собственото си здраве. Прилагането на превантивни мерки ще помогне да се предотврати развитието на това заболяване или да се намали рискът от усложнения..

Сред основните мерки, насочени към превенция, са:

 • Бременната жена трябва да спре да пуши дори на етапа на планиране на бременността или в началните етапи на вече развиваща се бременност. Влизането на дим в бронхиалните стени води до развитие на хронично възпаление, намаляване на местния имунитет, както и нарушение на освобождаването на бактериални агенти от ресничките.
 • До настъпването на бременността си струва да се извършват процедури, които помагат за укрепване на общия имунитет. Тази група трябва да включва методите за втвърдяване, упражненията, както и пиенето на лекарства, които имат имуностимулиращ ефект..
 • По време на периоди на обостряне на вирусни или бактериални заболявания, трябва да ограничите посещенията на обществени места и да лекувате настинки навреме, така че да няма последствия.
 • Не забравяйте да носите памучно-марлева превръзка, като я правите редовна смяна.
 • Смажете носната кухина с оксолинов маз.