Бременността е специално състояние на женското тяло. Имунната система на жената отслабва в началните етапи, което прави възможно активирането на представителите на патогенната флора. През този период инфекцията лесно прониква в пикочния мехур, причинявайки цистит. Как да диагностицирате и да си помогнете?

Защо бременните имат цистит?

При жените малкият таз съдържа пикочния мехур, матката и ректума, който има фиксирана структура и определена твърдост. Натискът на матката върху него не води до значителни последици. Пикочният мехур е по-мек, функцията му е предназначена да променя обема си, който може да достигне 500 ml. Когато се напълни, стените се разтягат, рецепторите се възбуждат и има желание за уриниране.

С разширяването на матката поради бременност има малко място за пикочния мехур. Пълненето не се извършва с пълен обем, а колкото е възможно повече. Следователно бъдещата майка трябва да ходи по-често до тоалетната..

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. В този случай цялата стена е раздразнена. Рецепторите, разположени в мускулния слой, се възбуждат при най-малкото пълнене, възникват фалшиви желания. Пълното изпразване с цистит е трудно поради болков импулс. Остатъчната урина се натрупва. Започва да събира гной и слуз, пясъкът се утаява.

Циститът при жените се появява, когато се съчетаят няколко причини:

 • анатомични особености на женското тяло;
 • инфекция;
 • застой на урина;
 • намален имунитет.

Анатомията на женската пикочна система се характеризира с факта, че уретрата е широка и къса. Диаметърът е около 4 мм, дължината е 3-4 см. Тази характеристика допринася за активното проникване на възходящата инфекция. Също така е важна анатомичната близост на ануса и влагалището, които имат своя собствена микрофлора. Често при цистит има засяване с Е. coli или дисбиоза с развитието на патогенни микроорганизми, гъбички.

По време на бременност има леко намаляване на имунитета, за да се осигури носенето на плода чрез намаляване на риска от отхвърляне. Уголемената матка притиска уретрата и пикочния мехур, което провокира стагнация на урината. Всички тези фактори допринасят за честата поява на цистит при бъдещите майки..

Признаци на заболяването. Опасна ли е патологията за дете

При нормална бременност жената не изпитва никакви патологични симптоми. Признаците на бременност (увеличен корем, подути гърди, пигментация) са добре известни. Всички отклонения трябва да алармират бъдещата майка..

Когато циститът се появи при бременна жена, възникват следните оплаквания:

 • често уриниране;
 • крампи при изпразване;
 • дърпащи болки в надпубисната област;
 • появата на слуз и утайка в урината, намаляване на нейната прозрачност.

Ако се появят симптоми на възпаление на пикочния мехур, трябва да се консултирате с лекар. Всяко заболяване, което се случва по време на бременност, може да повлияе негативно на бебето.

Последиците от цистит за плода могат да се изразят в токсичния ефект на продуктите от възпалителната реакция върху детето. Възпалението може да причини хипертоничност на матката, спонтанен аборт, вътрематочна инфекция на плода.

Каква е трудността при лечението на бременни жени

Лечението на бременни жени винаги трябва да се извършва от специалист, също и с цистит. Проблемът е, че детето и майката имат една и съща кръвоносна система, хранеща се през пъпната връв. Всички вещества, присъстващи в тялото на майката, попадат в плода. По време на лактацията лекарствата преминават и в кърмата и за да не се храни бебето, жените временно отказват да кърмят..


Във фармакологията има такова нещо като плацентарната бариера. Това е специална функция на детската седалка, която се състои в избирателно приемане на различни вещества в плода. Повечето идват в оригиналната си форма и само малцина са в състояние да се трансформират и да станат безвредни.

За едно дете различни химикали, попадащи в кръвта на майката, са много опасни, тъй като органите и тъканите се полагат в пренаталния период. Това е постоянно клетъчно делене и диференциация. Най-малкото отрицателно въздействие по време на бременност може да провокира тератогенен ефект, да доведе до смърт или деформации.

Процесът на маркиране се извършва рано. Следователно, болестите на майката или приемането на лекарства в ранния триместър могат да засегнат плода, да дадат тежки нарушения на полагането на органи. В по-късните етапи - може да доведе до инфекция на детето или забавяне на развитието.

Това не се случва при всички, но има такъв риск. Следователно, бременна жена може да се лекува само с тези лекарства, които са безопасни за растящия малък организъм..

Болестта на майката също се отразява негативно на плода. Има нужда от терапия на заболяването. Следователно в специалните инструкции на инструкциите има забележка, че употребата по време на бременност е възможна в случай, че липсата на лечение ще има още по-лош ефект върху детето от самото лекарство.

Гинеколозите познават гамата от лекарства, които могат да се предписват на бременни жени, без да се страхуват от тератогенен ефект върху детето, дори в ранните етапи. Такива лекарства или не преминават през плацентата, или не са опасни и не влияят върху полагането на органи. Фактът, че дадено лекарство е токсично, винаги е пряко указание в инструкциите. Но има средства за защита, в описанието на които няма забрана за приемане по време на бременността. Посочено е, че няма проучвания върху бременни жени, производителят не може да каже нищо за ефекта върху тялото на детето. Ако в същото време има информация, че самото лекарство не е токсично и не прониква през плацентарната бариера, гинеколозите го използват за лечение на бъдещи майки.

Препоръчителни групи таблетки

Лечението на цистит се основава на патогенезата на заболяването. Възпалението на пикочния мехур се причинява от инфекциозен агент и бактериите трябва да бъдат унищожени. Следващият подход е да се промие лигавицата на пикочните органи, за да се прочистят токсичните продукти от възпалението. Те допълват лечението, като премахват симптомите на заболяването, които усложняват живота и допринасят за невротизация: болка, спазъм, дразнене на лигавицата. Различните области на терапия на цистит включват прием на лекарства, представени от следните групи:

 1. Антибиотици.
 2. Диуретик.
 3. Противовъзпалително.

Целта на използването на антибиотици е да унищожи патогена, причинил възпалителната реакция. Бактериите трябва да бъдат премахнати напълно, в противен случай е възможен преход в хронична форма. Инфекциозните агенти могат да преминат в субмукозата и да станат източник на постоянно възпаление. Следователно лечението с антибактериални средства дава пълна навременна елиминация на болестта и предотвратяване на хронифицирането..

Диуретичната терапия има за цел да увеличи производството на урина, за да изхвърли отпадъчните продукти от стените на пикочните пътища. Увеличаването на количеството урина води до намаляване на концентрацията на протеинови метаболити и други вещества, които дразнят възпалената лигавица. Симптоматичната терапия засилва ефекта на антибиотиците и облекчава състоянието на пациента. В същото време честотата на позивите намалява. Постоянният спазъм на мускулния слой води до непрекъснато желание за изпразване, усложнява проникването на лекарствени лекарства до фокуса на инфекцията и причинява стагнация на урината. Следователно схемата на лечение на цистит предвижда назначаването на спазмолитици и противовъзпалителни лекарства..

Отделни представители: описание, инструкции, риск за плода

Струва си да се споменат няколко лекарства, произведени под формата за перорално приложение, които са одобрени за лечение на бременни жени. Но лекарят трябва да ги предпише. Всички жени са различни, има съпътстваща патология, непоносимост към определени вещества. Следователно само лекарят взема решение относно употребата на лекарство, одобрено за бременни жени, след задълбочен разпит, във всеки отделен случай..

От антибиотиците амоксицилин е одобрен за употреба. Произвежда се под търговските наименования: "Flemoxin", "Ecobol", "Ospamox". Дози за лечение на цистит - 250 - 500 mg два пъти дневно. Курсът на прием на лекарството е 7 дни. Наложително е да се установи липсата на алергични реакции към пеницилини. Инструкциите имат разрешение да го пият с цистит за бременни жени по здравословни причини.

За нормализиране на дейността на пикочните пътища, която е нарушена от възпаление, се използва билковият препарат "Kanefron". Съдържа екстракти от столетник, любимец, розмарин и формообразуващи вещества. Лекарството има допълнителен антибактериален ефект. Използва се в таблетки от 2 броя три пъти дневно, без да се дъвче. Това лекарство не е имало отрицателен ефект върху плода, но няма и преки индикации за употреба при бременни жени. Лекарството е евтино, има бърз ефект.

Когато можете да пропуснете хапчета

По време на бременност са противопоказани допълнителни методи на експозиция, които са възможни при лечението на цистит. Не можете да използвате физиотерапия, седнали на нагрят пясък, вани с антисептици. Всичко това може да навреди на детето..

Таблетките от цистит за бременни могат да бъдат заменени с други методи. Съществуват инсталации за алтернативна помощ. Това са процедури за прилагане на лекарство директно в пикочния мехур чрез катетеризация. Те се произвеждат изключително от лекар.


По време на този метод на лечение се използват разтвори на фурацилин, манган, други антисептици или антибиотици. Лекарят извършва катетеризация, започва да промива пикочните пътища с това лекарство. Лекарството не се абсорбира и не достига до плода. Но фокусът на възпалението обилно се измива с антисептик. Няколко процедури са достатъчни за курса.

Таблетките за остър цистит по време на бременност могат също да бъдат заменени с други лекарствени форми. Трябва да се отбележи свещи "Viburkol", които се използват за облекчаване на възпаление, порязвания и спазми. Капки "Urolesan" могат да се използват при такива условия, няма директна забрана в инструкциите за бременни жени.

Същите инструкции присъстват в инструкциите за пастата Fitolysin. Този продукт съдържа билкови екстракти и помощни вещества. Не е забранено за допускане, но не е директно препоръчително. Помага за атака на бактерии и премахване на пясък.

Можете да приемате хапчета за цистит при бременни жени след съгласуване с Вашия лекар..

Според прегледите циститът се лекува по-добре в началото на заболяването. Следователно не можете да отлагате диагнозата и насочването към лекар.

Профилактика по време на бременност

Лекарите вярват, че най-доброто лечение е да се предотврати заболяване. Това е особено важно по време на бременност, когато възможностите за терапия са ограничени. Ето защо, за профилактика на цистит, си струва да следвате прости инструкции:

 • следи за хигиената на пикочно-половите органи;
 • поддържайте тазовата област топла;
 • често изпразва пикочния мехур, не понася;
 • с анамнеза за патология, периодично пийте билкови препарати.

Билковите чайове трябва да съдържат лайка и невен. Препоръчително е да пиете много течности, ако няма подуване по време на бременност. Поддържайте добро кръвообращение в тазовите органи, като правите упражнения, предназначени за бременни жени, или правите йога. Когато се подготвяте за майчинство, струва си да се подложите на преглед и необходимото лечение, преди да забременеете. Ако се появят признаци на цистит, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Цистит по време на бременност

Потребителски коментари

Преди бременността се лекувах с антибиотик и уропрофит - всичко в комплекса. Изглежда, че след това обостряне не беше почти една година, имам добър лекар. Преди това се наблюдаваше другото - имаше само антибиотик, при това същият (лекарят не караше, накратко). Но ето 5 седмици бременност и цистит и в този инструмент в анотацията е записано, че е невъзможно - няма достоверни данни И моят лекар е в отпуск. Може би някой го е пил по време на бременност?

Monurel също ми беше предписан, но не даде никакъв ефект. След това, както е предписано от лекаря, тя започва да приема лекарствата Suprax Solutab и Urovaxom. Веднага след приложението усетих подобрения, броят на обострянията намаля, избавих се от често и болезнено уриниране.

Антибиотиците не ми помогнаха при цистит - винаги имаше рецидиви, понякога месец след курса на лечение (пих фурадонин). Затова успоредно с тях започнах да пия Монурел. Това италианско лекарство е добро, тъй като съдържа препоръчителното количество проантоцианидини, които предотвратяват размножаването и съществуването на бактерии в урината. По този начин се отървах от постоянните обостряния на цистит)

Мога да кажа, че всеки помага на лечението си и преди лекарят да го предпише, той изпраща пациента за анализ. Когато сестра ми се наведе с цистит, тя направи анализ на резервоара за култура и едва след това се каза, че само антибиотик може да убие бактерия. Назначен е Suprax solutab. И успоредно с това пиеше уро-вакс, тъй като имунитетът й беше отслабен. Затова трябва да се доверите на лекаря.

Лекарството Monurel помага при цистит. Създаден е на основата на червена боровинка, която променя състава на урината, така че урината става неподходяща за размножаване и съществуване на бактерии.

Втората бременност, първата страда страшно. По някаква причина ние съветваме лекарства за цистит, които нямат нищо общо с тях, като Kanefron. Според европейските стандарти, паралелно с антибиотиците, те пият билкови препарати, които не дават на бактериите от цистит да се заздравят по стената на пикочния мехур. От какво могат да пият бременни жени италиански тор.

Както е предписано от лекаря, тя приема лекарството Uro-Vaxom. Той ми помогна много добре. Нямаше болка или парене. След три месеца той облекчи напълно състоянието ми. Естествен препарат, иначе има достатъчно химия за тялото ни без хапчета. Измина повече от година, а циститът вече не е ъ-ъ-ъ.

Сестра ми имаше цистит по време на бременност. Suprax Solutab е антибиотик, можете да го пиете за бременни жени, както е предписано от лекар, след това след всички тестове, които са им предписани Uro - Vaxom, за да се предотврати повторната поява на цистит, слава Богу, бременността отиде добре, роди прекрасно момиче... Надяваме се това да продължи.

По-рано страдах от цистит, всички го имаме от женска страна. Преди около 5 години последната атака вероятно беше. След това няколко пъти се затоплях с бутилка гореща вода и мога да кажа, че забравих за този проблем. И тогава тичах няколко пъти около къщата бос и върху теб, отново и дори с отмъщение (((Кой направи нагласите, кажи ми, това е много болезнена процедура?

Както пишеха тук за мода, аз не гонех... стана така, че замръзнах. От 28 януари до 30 януари имахме ужасни снежни преспи, транспортът в града беше отменен за 3 дни, само джипове можеха да се движат и дори тогава не навсякъде, никой не почистваше пътищата. Хората вървяха пеша на работа... но 8 км е твърде много. Директорът поиска да бъде взет, защото живее в съседната къща и мисля, че джипът му е такъв, че ще ходи навсякъде, но не беше там. Докато вдигаха останалите, те се блъскаха... копаха в продължение на 2 часа, след което колата нямаше да запали. Като цяло тръгнахме в 8 и се заехме с работа в 12. Краката замръзнаха до вцепенение, смачкани в тоалетната, но къде? Снегът е до кръста по улиците. Издържах 3 часа, бях заседнал в пикочните пътища като нож. Сега от седмица седя вкъщи и пия фитонефрол. Утре е планирано посещение на лекар, той ще се скара.

най-вероятно става въпрос за монурал. наистина помага, но се върнах след 2-3 месеца. 5nok и урологичната колекция ми помогнаха преди бременността. първи месец 5nok, след това месецът на тази колекция. и всичко мина

Цистит по време на бременност

Циститът е възпаление, което засяга лигавицата на пикочния мехур. Как да се лекува цистит по време на бременност и какво може да се приема от бременни жени с цистит, лекарят ще ви каже, въз основа на характеристиките на развитието на патологията.

Цистит по време на бременност при жени

Експертите разделят източниците на патологията на инфекциозни и неинфекциозни. Първите са свързани с въздействието върху тялото на патогенни бактерии, които постоянно присъстват в пикочния мехур или се внасят отвън (стафилококи, микоплазма, хламидии и др.).

Неинфекциозните причини за развитие са съпътстващи патологии, например дисбиоза, вагиноза, хиповитаминоза. Циститът по време на бременност възниква поради обща хипотермия, заседнал начин на живот, излагане на химически дразнители. Първите симптоми на цистит по време на бременност са изразени.

В повечето случаи диагнозата се поставя въз основа на клиничните прояви на заболяването, без да се изчакват резултатите от диагностичните мерки. Циститът се среща при бременни жени в ранните етапи и през последния триместър:

 • с болка в долната част на корема;
 • със усещане за парене и сърбеж по време на изпразване на пикочния мехур;
 • с млечница;
 • с постоянно желание за изпразване, дори с празен пикочен мехур;
 • с повишаване на базалната температура;
 • с болезнени усещания по време на полов акт.

Хеморагичният цистит по време на бременност се характеризира с наличие на примеси от кръв в отделената урина. Ако инфекцията се разпространи в бъбреците, общата температура се повишава, има болка в гърба, общо неразположение, гадене, повръщане, диария, повишено студено и горещо потене последователно.

Как да лекуваме цистит по време на бременност

Доста е трудно да се избере лечение на цистит по време на бременност, предвид ефекта на традиционните лекарства върху плода. Забранено е приемането на много лекарства, а тези, които се считат за щадящи за тялото на бременна жена, не винаги са ефективни. Препоръчва се лечението да започне възможно най-рано.

Болестта е опасна, тъй като инфекцията може да се разпространи в други органи, по-специално в бъбреците. Това е изпълнено с развитието на пиелонефрит, заболяване, което влияе негативно върху хода на бременността. Следователно циститът като признак на бременност трябва да предупреждава жената. Такъв симптом е причина за контакт с лекар, който ще извърши необходимите диагностични мерки и ще предпише ефективна терапия..

За лечение на цистит по време на бременност е необходимо преди всичко с антибактериални лекарства. Видът на лекарството може да се определи от резултатите от тест за чувствителност към бактерии. Забранено е прекъсването на терапията, дори ако общото състояние се е подобрило. В противен случай патологията става хронична и в бъдеще ще настъпят обостряния..

Фитопрепаратите се предписват на бременни жени с цистит, които включват естествени съставки, които са безопасни за здравето на майката и плода. Като правило това са билки, екстракти от лечебни растения. Някои от тях имат противопоказания, така че не се препоръчва да ги приемате сами. В стационарни условия се извършват вливания (вливания) в пикочния мехур на лекарства, например антибиотици. Процедурата се състои във въвеждане на средства в пикочния мехур чрез катетър.

Какво може бременни жени с цистит

Какво може да се приема от бременни жени с цистит, ще определя само лекар. Много лекарства са противопоказани за прием през този период и могат да нарушат развитието на плода в утробата..

От антибиотиците лекарствата се предписват по-често:

 1. Монурал. Можете да пиете за бременни жени с цистит и други заболявания на пикочните пътища. Ако изберете правилната доза, лекарството е абсолютно безопасно за здравето на жената и плода..
 2. Амоксиклав. Отнася се до комбинирани антибиотици. Предписва се за лечение на заболявания не само на пикочните пътища, но и на инфекции с друга локализация.

Възможно е бременни жени с цистит да извършват инсталации с лечебни масла, риванол, борна киселина. Този метод на лечение е по-ефективен в сравнение с перорални лекарства. Средствата, въведени от инсталацията, заобикалят стомашно-чревния тракт и плода, като попадат директно във фокуса с възпаление.

Фитопрепаратите позволяват лечение на цистит с хепатит В и по време на бременност, без да причиняват странични ефекти от плода и новороденото. Може да бъде Urolesan, който съдържа ела и рициново масло, мента и други полезни компоненти. Друго природно лекарство - Канефрон, което включва екстракт от столетник, любимец, розмарин.

Можете да пиете от цистит по време на бременност, инфузии и отвари от естествени съставки. Те включват хвощ, листа от бреза, аспержи (корени), овес, копър, глухарче (цветя), планинска пепел, червена боровинка, боровинка, шипка, репички (сок). Такива съставки помагат за потискане растежа на бактериите, имат аналгетичен, противовъзпалителен, диуретичен ефект.

Много жени се интересуват дали е възможно да забременеете по време на цистит и да раждате бебе нормално? Сам по себе си възпалителният процес не засяга репродуктивната функция. Това се отнася само за патология в остра форма и без усложнения. Ако промените засегнат придатъците или яйчниците, ще бъде по-трудно да забременеете..

Рядко се предписва физиотерапия. Много от тях са противопоказани по време на бременност. Разрешени са само електрофореза и термични процедури в областта с възпалителен процес. Почти всеки форум в Интернет казва за благоприятна прогноза за цистит по време на бременност. Но това е възможно само при навременно започване на терапията и следване на препоръките на лекуващия лекар.

Видео плейлист за цистит (избор на видео в горния десен ъгъл)

Цистит по време на бременност

Повечето бременни жени са запознати с желанието за често и болезнено уриниране. Циститът не може да бъде пренебрегнат, надявайки се да отмине сам. За да разпознаете болестта навреме, струва си не само редовно да посещавате лекаря, но и да знаете повече информация за симптомите, методите на лечение и задължителната профилактика..

Какво да правим с цистит

Циститът по време на бременност е често срещан. Това се дължи на промяна в местоположението на растящата матка, която неволно притиска пикочните пътища. Намаляването на имунитета по време на раждането на бебето, променен състав на вагиналната микрофлора допринасят за появата или обострянето на хронична форма на цистит. Какво да правим при първите прояви на болка в областта на пикочния мехур и чести посещения на тоалетната?

Не забравяйте да си уговорите среща със специализиран лекар възможно най-скоро. Само лабораторни тестове и подробно проучване могат да помогнат за формулирането на правилната диагноза на възпалението на мембраната на пикочния мехур. Самолечението на цистит винаги може да има непредвидени последици и като е в „интересна позиция“, през всички месеци жената е отговорна не само за живота и здравето си, но и за детето си.

По време на периода, когато лечението все още не е предписано и острата болка не дава почивка, трябва да запомните за онези мерки, които ще предотвратят размножаването на бактерии, тъй като това е изпълнено с бъбречна инфекция, влошаване на общото състояние на жената и детето. Ето някои общи насоки за бременност:

 • краката и корема трябва да са топли;
 • повтаряне на лична хигиена под душа - няколко пъти на ден;
 • изключете синтетичното бельо;
 • с желание за уриниране - не понасяйте, дори и да са фалшиви;
 • изключете силно пикантни, пържени, солени ястия от менюто;
 • пийте повече вода или подкислени плодови напитки.
 • Как да премахнете мазнините от корема и отстрани у дома. Правилните упражнения за бързо отстраняване на стомаха, видео
 • Как да готвя зеленчукова яхния в бавен котлон
 • Салата от краставици и домати за зимата

Как да лекуваме цистит по време на бременност

Лечението на цистит, предписано от лекар, ще зависи от това каква форма на заболяването се открива. При заразяване се предписват антибиотици, насочени към унищожаване на микробите като източник на болестта. Тези лекарства трябва да се приемат много сериозно, с голяма отговорност, за да не навредят на бъдещото бебе. В незаразената форма по време на бременност лекарят предписва лекарства за болка и такива, които ще отпуснат мускулите на пикочните пътища и пикочния мехур, намалявайки честотата на ходене до тоалетна.

Народни средства за лечение на цистит при жените

Използването на народни средства за ефективно лечение на цистит по време на бременност е допустимо само след консултация с Вашия лекар. Трудно е напълно да се отървете от болестта с билки, но можете да облекчите състоянието. Те препоръчват инфузии и отвари след приемане на курс на лекарства, като консолидиране на терапевтичния ефект. Те се използват в комбинация с лекарства. Растения и билки, използвани за отвари при цистит при жените, се предлагат във всяка аптека. Ето няколко рецепти за билкови напитки, които помагат в борбата с цистита по време на бременност у дома:

 1. Две големи щипки изсушени семена копър се заливат с 300-350 мл вряща вода. След половин час настояване, прецедете. Пие се при цистит преди всяко хранене в продължение на 15 - 25 минути, 70-80 ml няколко пъти на ден.
 2. Шипките или нейният изсушен корен 2,5-3 големи супени лъжици се заливат с чаша вряща вода. Загрейте на водна баня, докато отново заври, оставете за около час. Пийте ½ чаша преди хранене.
 3. Листата от касис (9 супени лъжици) се заливат с литър и половина вряща вода. Покривайки с капак, оставете да се запари добре, докато изстине напълно. Консумирайте няколко пъти на ден, като добавяте по малко мед, ако желаете.
 4. Залейте около 10 грама брезови листа с гореща вода (500 ml) и кипете 1-2 минути. След като се уталожите с цистит, пийте по 40-50 мл по време на хранене.
 5. Варени плодови напитки на основата на боровинки или боровинки ще помогнат не само да облекчат състоянието с цистит, но и да попълнят витаминния резерв на организма.

Лекарства срещу цистит

Разполагайки с резултатите от лабораторни изследвания, като се вземе предвид състоянието на жената, продължителността и хода на бременността, лекарят предписва лечение с лекарства. Изборът на лекарства, които ще спрат цистита при бременни жени, е много ограничен. Те обаче трябва да са от местно действие. Лекарят трябва да вземе предвид през кой триместър протича бременността, за да не наруши развитието на плода, но в същото време да облекчи страданието на бъдещата майка, което е неизбежно, когато се появи цистит.

 • Как да накарате съпруга си да ревнува и да се страхува да не загуби жена си - съвет от психолог и мъже
 • Тренажори за корем и талия
 • Плодова салата: рецепти със снимки

Супозитории от цистит

Супозиториите са високоефективни при лечението на цистит по време на настоящата бременност, които, както всички лекарства от тази група, са разделени на антивирусни, противовъзпалителни, антибактериални. Най-често предписваните супозитории за цистит за бременни жени:

 • Хексикон е антисептик, който е ефективен в началния стадий на заболяването.
 • Бетадин е антисептично широкоспектърно антибактериално лекарство.
 • Полижинакс е високоефективен, бързо облекчава възпалението, но може да се използва само през първия триместър на бременността.

Хапчета

Лечението с таблетки на възпаление на пикочния мехур по време на бременност е удобно. Можете да изчислите точната дозировка, да регулирате часа и мястото на прием. Вземете хапчета, следвайки курса, предписан от Вашия лекар. Прекъсването или пълното прекратяване на приема на хапчета по ваша преценка заплашва рецидив и преход на цистит в хронична форма. Хапчета, често използвани от бременни жени при цистит:

 • Канефрон. Антимикробно лекарство, безопасно по време на бременност, с добър диуретичен ефект, облекчава спазмите на стените на пикочния мехур. Има зеленчукова основа.
 • Cyston. Противовъзпалително, на растителна основа.
 • Фурагин. Фурадонин. Таблетки от старо поколение с доказана ефикасност. Отнася се до уросептиците, които унищожават микробната клетка, като същевременно забавят растежа на броя на вредните микроорганизми.
 • 5-NOK (нитроксолин). Притежава висока абсорбция от храносмилателната система, влизайки в бъбреците и пикочния мехур непроменени, което увеличава неговите лечебни свойства.

Антибиотици при цистит

Имайки остра форма на развитие на заболяването по време на бременността на жената, лекарят решава, че по време на лечението е необходим антибиотик за цистит. Трябва да приемате тези лекарства стриктно в съответствие с графика, отклонението от което може да причини пристрастяване към вируси и микроорганизми. Това води до изчезване на чувствителността към антибиотик и го прави неспособен. След преглед на пациента лекарят трябва да определи кои антибиотици са възможни по време на бременност в даден случай. Следните лекарства често се предписват:

 • Нолицин. Голям плюс е, че натрупването на широкоспектърно лекарство се случва в урината, а не в кръвта или мускулната тъкан.
 • Монурал. Бързо действие, намаляване на симптомите на болка през следващите 2,5 - 3 часа след първата доза.
 • Пейлин. Предлага се под формата на таблетки, супозитории, капсули. Притежава мощен бактерициден ефект.
 • Амоксиклав. Антибактериално лекарство, одобрено за употреба не само по време на бременност, но и по време на кърмене.

Цистит и бременност

По време на бременност отговорната жена трябва внимателно да следи здравето си, което е пряко свързано с бъдещото благосъстояние на детето. Без да следвате препоръките на лекаря за цистит, можете да провокирате прехода на болестта в хроничен стадий. По време на раждането е възможно бебето да се зарази с бактерии и микроорганизми, които причиняват инфекция. За самата жена несериозното отношение към лечението е изпълнено с инфекция през уретерите от пикочния мехур до бъбреците, което може да провокира отказа им.

За да не се излага здравето на нея и на нероденото дете, жената трябва да обърне повече внимание на превантивните мерки, отколкото да лекува цистит като последица. Възможно е рискът от поява на болестта да се намали до нула, при спазване на следните мерки:

 • избягвайте хипотермия;
 • ограничена употреба на пикантни солени храни;
 • на ранен етап от бременността се подлагайте на превантивен преглед за идентифициране на огнища на инфекция на носоглътката и устната кухина;
 • носете удобно бельо от естествени материи;
 • не натрупват голямо количество урина в пикочния мехур;
 • за да избегнете стагнация, често сменяйте положението на тялото;
 • редовно третирайте външните полови органи с топла вода и препарат.

Видео: как да се лекува цистит при бременни жени

Отзиви

Яна, 21-годишна През първия триместър на бременността имаше спазми в долната част на корема и постоянно желание за уриниране. Добре, че още първия ден отидох на лекар. След два дни прием на билкови капки Urolesan, които лекарят предписа, се почувствах почти здрав. И детето не беше увредено и успях да излекувам цистит. Фиксиран ефект с отвара от плодове от шипка.

Настя, 24-годишна Цистит по време на първата ми бременност започна да ме измъчва почти преди раждането. Не разбрах веднага, мислех, че това е характеристика на растежа на матката. Благодарен съм на майка ми, която забеляза признаците и ме посъветва да отида в клиниката извън графика. След преминаване на лабораторни изследвания се установява причината за инфекцията и се предписва антибиотикът Амоксиклав, който бързо помага.

Елена, 29-годишна бременна по време на цистит, лекарят предписва таблетки Canephron, като обяснява, че те са напълно безвредни за развитието на здраво дете. И преди трябваше да се справя с това заболяване, знам колко е болезнено и неприятно. Ето защо, по време на бременност, в ранните стадии на цистит, тя веднага започва да приема лекарства под наблюдението на лекар..

Татяна, 28-годишна, знаейки от първа ръка какво е цистит, планирайки бременност, тя се опита да се застрахова напълно с превенция. Преди бременност пих курс на Uroprofit. След това, като бях на позиция, пих много билкови отвари с царевични стигми, листа от касис. Цялата бременност премина без усложнения и пристъпи на цистит.

Лекарства за лечение на цистит при бременни жени

Бременността е важен период в живота на жената, когато тя носи двойна отговорност: за себе си и бъдещото бебе. Когато носи дете, тя трябва да бъде двойно внимателна към здравето си, тъй като здравето на бебето зависи от него..

 • Причини за патология
 • Основните фактори за появата на цистит
 • Симптоми
 • Особености на лекарствената терапия
 • Канефрон
 • Уролесан
 • Монурал
 • Нолицин
 • Фуродонин
 • Нитроксолин
 • Опасността от цистит по време на бременност
 • Заключение

Съвет на уролога: „Преди всичко бих искал да кажа, че е невъзможно да се използват силни лекарства без лекарско предписание. Помага много добре за профилактика на заболявания. Прочетете още "

Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур, появата на което при бъдещата майка е особено нежелателно. Възможностите за медикаментозна терапия са ограничени, тъй като таблетките за цистит за бременни жени не трябва да имат вредно въздействие върху детето в бъдеще. Следователно изборът на терапевтична стратегия и изборът на лекарства без участието на специалист, наблюдаващ бременната жена, е невъзможен..

Причини за патология

Възпалението на пикочния мехур е често срещана патология на органите. Честа причина за цистит е Escherichia coli, по-рядко стафилококи, хламидии, Pseudomonas aeruginosa и гъбична микрофлора.

Болестта се среща при жените много по-често, отколкото при представителите на силната половина на човечеството. Причината за това е, че женската уретра - уретрата, през която изтича урината - е много по-къса от мъжката: дължината е съответно 4 и 24 см. Следователно е много по-лесно за патогените, които карат възпалителния процес да проникне отвън в пикочния мехур на жената..

По време на бременност се добавя тази причина:

 1. Промени в хормоналния баланс.
 2. Намалено ниво на имунна защита.
 3. Натиск върху органа от развиващия се плод.
 4. Физическото бездействие е заседнал начин на живот, който много жени водят в края на бременността.

Хроничните възпалителни заболявания и огнищата на инфекция в организма увеличават вероятността от заболяване. Използването на недостатъчно чиста вода или кърпички по време на хигиенни процедури на перинеума е друг начин да се позволи на патологичните агенти да проникнат вътре..

При отмиване след дефекация потокът от вода се насочва отпред назад, в същата посока се правят движения на ръцете, което избягва навлизането на най-малките частици от фекални маси в урогениталната област. Незащитеният секс е опасен - използването на презерватив по време на бременност е задължително. Жена, която очаква бебе, трябва да бъде по-внимателна, за да избягва ситуации, които увеличават вероятността от инфекция.

Не винаги източникът на инфекция навлиза в пикочния мехур отвън или от огнището на хронично възпаление. Промените в хормоналните нива и спадът на имунитета провокират скок в активността на условно патогенни микроби, които постоянно присъстват в тялото.

Основните фактори за появата на цистит

В нормално състояние тялото е в състояние да потисне развитието на условно патогенна микрофлора, регулирайки нивото на своята жизнена активност по такъв начин, че да не създава проблеми. Но когато природата насочва сили за създаване и израстване на нов живот, нивото на имунна защита на бъдещата майка пада и относително безвредната Е. coli започва да се размножава, което води до появата на цистит при бременни жени.

 • алергична реакция към храна, козметика, препарати, лекарства. По време на бременност алергиите се появяват дори при жени, които преди това не са я изпитвали;
 • рязък спад на околната температура - както хипотермия, така и прегряване. Това се отразява на състоянието на полезната микрофлора на вътрешните органи, създавайки условие за размножаване на патогенна микрофлора;
 • инфекция на органи, които са част от пикочно-половата система (бъбреци, яйчници);
 • плътно бельо от синтетични материали;
 • застой на урина в пикочния мехур, в резултат на отпускането на мускулите му. Това се случва под въздействието на хормона прогестерон, който тялото започва енергично да произвежда, за да отпусне мускулите на матката, за да предотврати спонтанен аборт. В същото време гладката мускулатура на други органи, включително пикочния мехур, се отпуска.

Много зависи от психо-емоционалното състояние. Отрицателните емоции, стресът, преумората намаляват имунния статус на жена, вече депресирана през този период, което допринася за началото на заболяването.

Симптоми

Циститът при бременни жени не е толкова рядко явление: според статистиката, като е в това състояние, всяка десета жена го изпитва. Симптомите на заболяването са известни, но по време на бременност те стават по-изразени, което се обяснява с допълнителния натиск на уголемената матка върху пикочния мехур, който го дразни.

Уролог: ако искате да се отървете от цистит, за да не се върне, просто трябва да разтворите Прочетете повече »

Те включват:

 1. Усещане за пълен пикочен мехур.
 2. Често желание да го освободите.
 3. Отделя се малко количество урина.
 4. Болезнени усещания (необработеност, болка в уретрата) при уриниране.
 5. Постоянна болка в долната част на корема, понякога ирадираща в долната част на гърба.

Тъй като ситуацията се развива негативно, се добавят повишена температура, появата на остра миризма и гнойно-кървави отделяния в урината. Всички тези признаци са характерни за острата форма, симптомите на която се появяват рязко: латентният (латентен) период продължава от един до два дни до няколко часа, болестта може да достигне връх за по-малко от ден.

Но циститът при бременна жена може да бъде рецидив на хронично възпаление на пикочния мехур, възникнало под влиянието на раждането на дете. При хроничната форма симптомите са неясни и се развиват по-дълго.

Някои смятат, че циститът е почти задължителен признак и спътник на бременността, но тази гледна точка е фундаментално погрешна. Не бъркайте симптомите на заболяването с толкова често срещано явление за жените „в интересна позиция“ като често уриниране, което няма патологични, а чисто физиологични причини.

Матката, която расте, докато плодът се развива в нея, притиска пикочния мехур на бъдещата майка, принуждавайки я да бяга по-често до тоалетната. Но в същото време тя не изпитва никакви неприятни усещания, тъй като няма възпаление като такова и е погрешно да го наричаме цистит. Появата на болезнени симптоми потвърждава развитието на възпалителния процес на пикочните пътища..

Особености на лекарствената терапия

Медикаментозната терапия при заболявания при бременни жени е проблем, тъй като не всички лекарства могат да се използват поради възможния им отрицателен ефект върху детето. Ето защо лекарите не се уморяват да напомнят на бъдещите майки да внимават за възможна инфекция с настинки и други видове заболявания. Но ако това не може да бъде избегнато, хапчетата могат да се използват за лечението им само както е предписано от лекар..

КАКВО КАЗВА ЛЕКАРЪТ?

Доктор на медицинските науки, заслужил доктор на Руската федерация и почетен член на Руската академия на науките, Антон Василиев:

„От много години лекувам заболявания на пикочно-половата система. Според статистиката на Министерството на здравеопазването, циститът става хроничен в 60% от случаите..

Основната грешка е отлагането! Колкото по-рано започне лечението на цистит, толкова по-добре. Има средство, което се препоръчва за самолечение и профилактика на цистит у дома, тъй като много пациенти не търсят помощ поради липса на време или срам. Това е Уреферон. Той е най-универсален. Той няма синтетични компоненти, ефектът му е лек, но забележим след първия ден на приложение. Той облекчава възпалението, укрепва стените на пикочния мехур, лигавицата му, възстановява общия имунитет. Подхожда както на жените, така и на мъжете. За мъжете също ще има приятен бонус - повишена потентност. "

В комплексната терапия на цистит през I триместър на бременността обикновено се предписват щадящи лекарства, които включват лечебни билки - Kanefron и Urolesan.

Канефрон

Таблетките Canephron се състоят от:

 • билки от столетник;
 • корени от любимец;
 • листа от розмарин.

Като помощни вещества се използва царевично нишесте, силициев диоксид и лактоза монохидрат. Лекарството намалява степента на възпалителния процес, има спазмолитично (облекчава спазмите) и диуретично (подобрява потока на урината) ефект.

Приложението облекчава болката при уриниране в уретера и пикочния мехур. Таблетките се приемат три пъти дневно в продължение на две до четири седмици, в зависимост от целта.

Сред противопоказанията са индивидуална непоносимост към компонентите и стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

Уролесан

Urolesan - друго лекарство, предписано за цистит в ранните етапи на бременността - се предлага под формата на таблетки и капки и включва също компоненти от растителен произход:

 • рициново, елово и ментово масло;
 • екстракт от конус от хмел;
 • семена от див морков;
 • билка риган.

Има противовъзпалително, спазмолитично и леко диуретично действие. Облекчение на състоянието настъпва половин час след приложението, ефектът от лекарството продължава 5 часа. Противопоказан при патологии на стомашно-чревния тракт (стомашно-чревния тракт) на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Монурал

За жени във 2-ри триместър на бременността, по препоръка на лекар и под негов контрол, е допустимо да се използва Monural, което е прахообразно вещество с приятен вкус, разтворено във вода преди прием. Суспензията се пие през нощта, след изпразване на пикочния мехур.

Monural е относително безопасен за майката и детето, тъй като продуктът е преминал няколко етапа на контрол и не е показал отрицателен ефект. Предимството на Monural по време на бременност е, че може да се използва за бързо лечение на заболяването: при неусложнена форма на цистит е достатъчно да се вземе един прах, за да се постигне терапевтичен ефект.

Нолицин

Относно друго лекарство срещу цистит - антибиотикът Нолицин - мненията на лекарите са противоречиви, но повечето се съгласяват, че е твърде рисковано да се използва по време на бременност, тъй като то е в състояние да премине през плацентата. В случай на спешна нужда, употребата през втората половина на бременността е допустима под строг медицински контрол и със системно преминаване на ултразвук (ултразвук) на плода.

Фуродонин

Употребата на Furodonin за жени в състояние на бременност е допустима само според резултатите от бактериалната култура, което доказва неговата ефективност. Той, подобно на Нолицин, се използва с повишено внимание, тъй като той също е в състояние да проникне през плацентарната бариера, причинявайки малформации на частите на тялото и вътрешните органи. Назначен само в краен случай.

Нитроксолин

Нитроксолин е категорично противопоказан през първия триместър на бременността, но лекарите го смятат за относително безвреден за втория триместър, когато може да се използва под наблюдението на специалист.

В по-късните етапи на бременността детето вече е формирано, лекарствата не са в състояние да го увредят, поради което забраните за употребата им се премахват. Въпреки това, през последните две седмици преди раждането трябва да избягвате приема на каквито и да било лекарства..

Опасността от цистит по време на бременност

Много жени смятат възпалението на пикочния мехур за неприятно, но безобидно, лесно лечимо заболяване без сериозни усложнения. Когато жената не е бременна, не е трудно да се справи с болестта - тя има дълъг списък с лекарства на своите услуги. Но по време на бременност дори такава "дреболия" може да доведе до сериозни последици..

Нелекуваният цистит при бременна жена може да се развие, да се разпространи възходящо и да доведе до проникване на инфекция в бъбреците, която е под формата на пиелонефрит. Това се дължи на вече споменатия спад на имунитета, когато способността на организма да се противопоставя на болестите е намалена.

Но циститът е опасен не само за бъдещата майка. Усложнение на възпалението на пикочния мехур при бременна жена може да бъде:

 1. Изтичане на околоплодна течност.
 2. Отслабване на плацентата и свързано с това кървене.
 3. Вътрематочна инфекция, която може да доведе до смърт на плода.
 4. Спонтанен аборт.
 5. Недоносеност на плода.
 6. Дефекти в развитието на детето.

При неугасена урогенитална инфекция не може да се изключи възможността за заразяване на детето по време на раждане при преминаване през родовия канал. Опасността от инфекциозно заболяване за новородено, чийто имунитет е в етап на формиране и по време на раждането отсъства на 90 процента, не се нуждае от обяснение.

Заключение

Жената трябва да бъде внимателна през целия период на бременността, опитвайки се внимателно да спазва хигиенните правила и да избягва ситуации, които могат да доведат до инфекция.

При първите симптоми на цистит, в никакъв случай не трябва да се самолекувате: трябва незабавно да се консултирате с лекар, водещ бременност. Спазването на медицински препоръки бързо ще потуши възпалителния процес, без да му се даде възможност да се развие и да доведе до негативни последици.

Цистит при бременни жени

Циститът при бременни жени е постоянният лидер на урологичните проблеми при бъдещите майки. При това заболяване стените на пикочния мехур се възпаляват, което води до нарушаване на неговите функции. Симптомите на цистит са доста специфични - трудно е да се объркат с други патологии. Жената може да изпита:

 • често, болезнено уриниране;
 • примеси на кръв в урината;
 • треска.

Наличието на всички симптоми е характерно за първичен или остър цистит. Проявите на хроничната форма може да не са толкова очевидни. Обикновено се появяват само няколко от характерните признаци, като болка при уриниране. Само по себе си, повишената честота на уриниране не показва цистит, тъй като по време на бременност тази ситуация се счита за нормална.

Клинични форми на цистит

Има няколко възможности за протичане на заболяването:

1. Остра - възпаление от инфекциозен характер с тежки симптоми, което продължава 5-7 дни.

2. Латентното може да протече без характерни симптоми. В този случай огнища на възпаление се откриват само с цистоскопия.

3. Персистиращ, при който инфекцията се задържа във възпалителния фокус повече от два месеца.

4. Интерстициален - възпаление с неинфекциозен характер. Резултатите от бактериална култура на урина и цитологично изследване са отрицателни, всякакви други урологични патологии, като правило, липсват.

Причини за цистит при бременни жени

Според различни оценки това заболяване се диагностицира при 40-50% от бременните жени. Развитието на цистит се улеснява от особеностите на женската физиология. По-късата и по-широка форма на уретрата, близостта й до влагалището и червата, допринасят за бързото предаване на инфекции от съседните органи. В допълнение към анатомичните характеристики, заболяването има и други причини..

По време на бременност съществува допълнителен риск от развитие на цистит, към който женското тяло е по-предразположено към мъжкия. При бъдещите майки раждането на дете е придружено от имуносупресия - естествено намаляване на имунитета. Това условие е необходимо, за да се елиминира рискът от имунно отхвърляне на ембриона..

В същото време хроничните заболявания, включително възпаление на пикочния мехур, се обострят. Нестабилната имунна защита не може да се справи с патогенните микроби, което причинява бързото им размножаване. В 70-80% източникът на възпалителния процес е Е. coli, в 10% - стафилококи, както и инфекции в гениталната област. Това са патогенни микроби, които по правило водят до появата на цистит в ранните стадии..

На по-късна дата се появяват нови причини за дисфункцията на отделителната система. Нарастващата матка притиска пикочния мехур, което пречи на естественото му изпразване. Това от своя страна дразни лигавицата. Друг недостатък е забавянето на притока на кръв в тазовата област поради натиск върху кръвоносните съдове..

Както вече разбрахте, шансовете да получите цистит, докато чакате бебето, са доста високи. Но не мислете, че този неприятен проблем със сигурност ще възникне за вас. Как да се справите с негативните фактори, можете да научите от раздела "Профилактика". Но какво да направя, ако болестта вече се е усетила?

Кой лекар да се свърже с цистит?

На първо място, жената трябва да посети уролог. Той ще Ви предпише необходимите изследвания, прегледи и ще Ви посъветва да се подложите на допълнителна консултация с гинеколог. Това се прави с цел да се изключи наличието на инфекции на гениталния тракт, които могат да доведат до бактериална вагиноза, колпит, млечница. Ако не се лекуват, тези състояния могат да причинят повторение на епизодите на цистит..

По този начин, когато се появи цистит, жената трябва да се яви наведнъж на двама лекари: уролог и гинеколог. Идеалният вариант е да се намери лекар, който да комбинира двете специалности - урогениколог. Такива теснопрофилни лекари са от значение за бременната жена, тъй като я освобождават от необходимостта от ненужни пътувания до лечебни заведения.

Диагностика

За да определи правилната диагноза и правилния режим на лечение, лекарят интервюира пациента и предписва редица изследвания:

 • общ анализ и култура на урина за бактерии;
 • Ултразвук на пикочно-половата система;
 • ДНК диагностика на инфекции;
 • цистоскопия.

Не бива да се пренебрегва и последният вид изследване, тъй като той се счита за най-информативния източник в съвременната урология..

Как да лекуваме цистит при бременни жени

Схемите за лечение на цистит са насочени към цялостно решение на няколко проблема:

 • неутрализиране на провокативни фактори: корекция на имунитета и хормоналния статус, анатомични патологии, подобряване на кръвообращението, препоръки за диетата и др.;
 • борба срещу патогени (Е. coli, гъбички Candida, ППИ, вируси);
 • възстановяване на увредената структура на пикочния мехур;
 • предотвратяване на обостряния.

Можете ли да пиете антибиотици?

Антибиотичната терапия на цистит при бременни жени се провежда само след установяване на специфични показания. Избират се антимикробни средства, като се отчита чувствителността на патогена според данните от антибиограмата.

Когато предписва лекарство, лекарят трябва да вземе предвид възможната опасност за развиващия се плод. Добре известно е, че приемът на антибиотици, особено в ранните етапи, се отразява негативно на здравето на детето и списъкът с препоръчителни антимикробни лекарства за бременни жени е малък, така че само лекар може да вземе решение за медикаментозна терапия..

Не трябва да пиете никакви лекарства сами, защото антибиотиците не помагат във всички случаи на цистит. Например при хроничен процес те могат да бъдат напълно неефективни. Трудността да се излекува напълно тази форма на заболяването се дължи на факта, че тя често показва резистентност към антибиотична терапия..

Клиничните проучвания показват, че една трета от пациентите с хроничен цистит имат аномалии в имунограмата. За коригиране на такива нарушения се избират подходящи имуномодулиращи лекарства..

Инстилация на пикочния мехур

Най-добрият начин да се отървете от цистит по време на бременност е да инжектирате антимикробен разтвор директно в пикочния мехур. Процедурата се извършва амбулаторно с местна упойка. По време на вливането се използват различни лекарства, които унищожават бактериите и възстановяват структурата на лигавицата: сребърен нитрат, разтвор на борна киселина, хепарин и др. Броят на процедурите варира индивидуално. За да излекувате цистита напълно, трябва да направите 3 до 7 вливания.

Има погрешно схващане, че поставянето на катетър е много неудобна процедура. Опитните специалисти го извършват почти безболезнено.

Фитотерапия

Към избора на билки трябва да се подхожда предпазливо: не всички от тях са безвредни за бременните жени. Освен това не бива да третирате билковите лекарства като панацея. Билковите инфузии и отвари се препоръчват само като допълнителна терапия. Те ще помогнат за ускоряване на възстановяването и ще служат като добра профилактика..

Признато народно лекарство, което облекчава неприятните прояви на цистит, е червената боровинка. Плодовете му съдържат фитонциди и киселини, които потискат Е. coli и други вредни бактерии. Сокът от червена боровинка насърчава подкисляването на урината, което инхибира патогенната флора. Плодовите напитки трябва да се консумират топли, освен това те могат да включват червено френско грозде и боровинки.

Циститът при бременни жени се лекува със следните растения:

 • конска опашка,
 • варене на овес,
 • корени на аспержи,
 • плодове от офика,
 • мента.

Съществуват и фармакологични фитолекарства, например, канефрон. Безопасността на този продукт е потвърдена от клинични изпитвания. Съдържа розмарин, любимец и столетник с добър уросептичен ефект..

Независимо от предписания курс, при обостряне на възпалението трябва да се придържате към почивка в леглото и да пиете много течност, която изхвърля дразнещите вещества от тялото.

Предотвратяване

Че очакването на дете не е засенчено от такова досадно усложнение като цистит, трябва да внимавате при планирането на бременност. Това важи особено за жени, които са имали анамнеза за заболяването..

В такава ситуация трябва да уведомите вашия акушер-гинеколог за това: той ще даде насока към уролог, който ще проведе предварителен преглед и ще предпише профилактичен курс на лечение.

Също така трябва да се придържате към следните съвети:

 • избягвайте хипотермия;
 • не изтърпявайте дълго време, ако искате да уринирате;
 • избягвайте запек;
 • за предпочитане бельо от дишащи памучни тъкани;
 • не носете тесни чорапогащи, клинове;
 • при интимна хигиена използвайте формулировки с неутрален PH;
 • укрепване на имунната система: редовно бъдете на открито, яжте добре и спете достатъчно, поддържайте позитивно отношение.

Като превантивна мярка жените не трябва да пренебрегват физиотерапията. Лечебният му ефект е свързан с общото укрепване на организма и стимулирането на кръвоснабдяването на малкия таз. Специалните йога упражнения за бременни жени могат да помогнат за облекчаване на напрежението, което възниква при изстискване на пикочния мехур.

Диетична терапия

Правилното хранене е от голямо значение за профилактика на цистит. Някои храни и напитки могат да раздразнят пикочния мехур и трябва да се избягват, ако сте склонни към заболяване..

Какво не може да се яде с цистит?

 • Зеленчуци, билки и подправки с излишък от основни вещества: суров чесън, лук, репички, репички, рукола, див чесън.
 • Силно солени, пикантни и пикантни храни.
 • Горещи и кисели сосове (кетчуп, аджика, горчица и др.)
 • Бира, кафе, цитрусови сокове.
 • Не бива да се увличате с мазни храни, бързо хранене, екзотични ястия.

В медицината няма универсална схема за лечение на цистит при бременни жени. В съвременната урология се използва диференциран подход, като се вземат предвид характеристиките на всеки пациент. Въз основа на натрупания опит, експертите казват, че когато се използва високо информативна диагностика и системна терапия, е възможно напълно да се отървете от това заболяване..