Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотично лечение по време на бременност

За какви заболявания и състояния имате нужда от антибиотици по време на бременност

Необходима е антибиотична терапия, ако съществува реална заплаха за здравето на бъдещата майка или плода. Въпреки това, в някои случаи се провежда лечение за предотвратяване на инфекциозни заболявания..

Антибиотиците по време на бременност се използват, когато плодът е изложен на риск от инфекция

 • патологии в гениталиите: хламидия, вагиноза, трихомониаза, сифилитични лезии, гонорея;
 • дихателни нарушения: различни форми на синузит, бронхит, пневмония;
 • холецистит;
 • инфекция на кръвта;
 • нарушения в пикочно-половата система: пиелонефрит, цистит;
 • инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • опасно състояние със заплаха от спонтанен аборт, което се провокира от инфекциозни заболявания;
 • многоводие;
 • образуването на гнойни рани, язви с обширни кожни лезии.

След раждането се дават антибиотици за лечение на инфекции, които се развиват по време на раждането. Често се използват лекарства след цезарово сечение..

Изборът на лекарства отчита състоянието на майката и детето, както и периода на кърмене.

Класификация на антибиотичните групи

Антибактериалните лекарства са класифицирани според опасностите и рисковете, породени от активните съставки. Въз основа на степента на заплаха за детето и майката, лекуващият лекар избира определен вид антибиотик.

 • Лекарства от група А. Лекарствата не представляват заплаха за майката и нероденото дете.
 • Група Б. Разделени на 2 вида: лекарства, тествани върху животни и лекарства, преминали клинични изпитвания върху бременни женски животни и жени. В първия случай се появиха малки странични реакции, във втория не бяха открити отклонения..
 • Група В. Лекарствата от тази категория са тествани само върху животни. Установени са отрицателни реакции, които влияят върху формирането на плода и имат токсичен ефект.
 • Група D. Открит е отрицателен ефект върху развитието на плода.
 • Група X. Лекарствата имат силно отрицателно въздействие върху формирането на плода.

Средствата, принадлежащи към група А и група Б, са разрешени за използване във всеки, включително ранните етапи на раждането на дете. Останалите групи са забранени за употреба, тъй като лекарствата могат да причинят сериозни нарушения и разстройства при нероденото дете.

Опасности и последици от употребата на наркотици

Неконтролираната употреба на лекарства, принадлежащи към групата на антибиотиците, може да причини сериозни нарушения и патологични процеси при дете, до смърт включително.

Приемът на антибиотици е най-голямата опасност за плода през първия триместър - по време на началото на формирането на всички органи на плода. Следователно рисковете от развитие на усложнения се увеличават няколко пъти..

Възможни фетални малформации през първия триместър:

 • пълно отсъствие на един от органите;
 • хипоплазия - не напълно развит крайник или част от орган;
 • променено местоположение на органа.

Повечето от тежките последици са свързани с етапите на формиране на плацентата, която изпълнява защитните функции на плода, предотвратявайки навлизането на патогенна флора и токсични вещества. Поради тази причина приемът на антибиотици е по-малко опасен през втория триместър и не причинява толкова тежки усложнения..

Препоръчва се обаче да се подхожда с повишено внимание към употребата на антибиотици в средата на бременността, тъй като на този етап плодът формира нервната система, сетивните органи, костите.

Инфекцията на дете през II и III триместър може да доведе до нарушения, които се елиминират само с антибиотици.

Възможни усложнения на инфекцията:

 • недоразвитие на детето;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • образуването на вродени инфекциозни лезии;
 • преждевременно раждане.

Поради тези причини е препоръчително феталната инфекция да се лекува с антибиотици. Лекарят определя потенциалните рискове между развитието на вродени дефекти при детето и антибиотичната терапия.

Списък на лекарствата, одобрени за употреба

Средствата, които е разрешено да се вземат, докато се носи дете, са разделени в три големи класа: пеницилини, цефалоспорини, макролиди.

Трябва да се помни, че антибиотичното лечение трябва да се предписва от лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят различни нежелани реакции, които не са свързани с бременността.

Странични ефекти на лекарствата.

 • Потискане на полезната микрофлора в червата, което води до образуване на диспептични разстройства: гадене, диария, повръщане. В някои случаи се развива дисбиоза..
 • Използването на антибиотици може да наруши флората във влагалището. Може да причини развитие на вагинална кандидоза или други гъбични инфекции..
 • Алергични реакции, дължащи се на хормонални промени по време на бременност.

Дали антибиотиците могат да се приемат по време на бременност зависи от времето и потенциалните рискове

Само лекар може да предпише лекарства както от група А, така и от група В, в зависимост от състоянието на бъдещата майка и обоснованите рискове.

Пеницилинови лекарства по време на бременност

Лекарствата, принадлежащи към пеницилиновата група, се използват при антибиотична терапия. Средствата са разделени на синтетични и полусинтетични и се използват за потискане на следните видове бактерии:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • клостридии;
 • листерия;
 • ентерококи;
 • neisseria;
 • коринебактерии.

Много бактерии са развили резистентност към тази група антибиотици, което затруднява лечебния процес. Някои видове лекарства вършат отлична работа със стафилококова болест, но са неефективни срещу други инфекциозни патогени.

Съществува обаче група агенти, които включват допълнителни компоненти, които пречат на бактериите да развият резистентност. Такива лекарства могат да се използват както в ранните етапи на раждането на дете, така и по-късно.

Лекарствата се използват за лечение на следните заболявания:

 • нарушения в пикочно-половата система на жената: цистит, пиелонефрит;
 • инфекциозна лезия на дихателната система: различни форми на синузит, синузит, пневмония, бронхит;
 • менингококови инфекции;
 • Увреждане на салмонела;
 • инфекция на кожата;
 • профилактика в предоперативния период.

Нежеланите реакции след употребата на пеницилини могат да се изразят в алергични реакции, главоболие, нисък хемоглобин или под формата на диспептични разстройства. Подобни реакции се наблюдават при продължителна употреба, както и при повишена дневна доза..

Ако на бременната жена преди това са предписани други лекарства, е необходимо да информирате лекаря за това, тъй като пеницилините не се комбинират с всички лекарства.

Цефалоспоринова група

Тази група включва лекарства с широк спектър на действие. Има общо 4 поколения фондове.

По своята композитна структура лекарствата са подобни на пеницилините, следователно в случаите на алергична реакция шансовете да се появи алергия и към двете групи са много високи.

Цефалоспорините се произвеждат под формата на инжекционни разтвори и капсули. IV поколение се произвежда само под формата на инжекции.

Антибиотично действие от поколение.

 • 1-во поколение. Използва се за лечение на инфекции, причинени от стрептококи, ешерихия коли и някои форми на стафилококи. Освобождава се под формата на инжекционен разтвор. Не засягат ентеробактериите и пневмококите.
 • 2-ро поколение. Произвежда се под формата на капсули и инжекционни разтвори. Те имат тесен спектър на насоченост. Използва се през първия триместър само както е указано от лекар.
 • III поколение. Използва се срещу повечето инфекциозни патогени.
 • Поколение IV. По действие и състав препаратите са подобни на тези от третото поколение.

В повечето случаи се използват цефалоспорини от трето поколение по време на бременност. Средствата са ефективни при лечението на инфекциозни лезии на дихателната и пикочно-половата система, както и при менингококови лезии, сепсис, инфекция на тазовите органи и перитонеума.

Страничните ефекти се изразяват в диспептични разстройства, анемия, левкопения и алергични реакции..

Макролиди по време на бременност

Макролидите се използват на различни етапи на раждането на дете. Лекарствата се използват при лечение на инфекциозни заболявания, свързани с увреждане на устната кухина и зъбите, дихателните пътища. Често тази група средства се предписва за премахване на кожни проблеми, заболявания на отделителната система, с поражение от Helicobacter. Лекарствата се справят добре с хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис.

Страничните ефекти включват алергични реакции, гадене и повръщане. Понякога приемът на макролиди може да доведе до чернодробна дисфункция.

Антибиотиците по време на бременност се използват в зависимост от гестационната възраст и само с разрешение на лекуващия лекар. Не е разрешено да се приемат всички видове лекарства, дали е възможно да се пие и кои се определят само от лекаря. Понякога рисковете от развитие на странични ефекти надвишават заплахите за формирането на плода. В такива случаи окончателното решение за употребата на антибиотици остава само за бъдещата майка. Но това не се отнася за болести, които са опасни за живота на жената..

Антибиотици през първия триместър на бременността

Антибиотиците потискат растежа на бактерии - причинител на инфекциозни заболявания. Обикновено лекарите се опитват да избягват предписването им по време на бременност, особено през 1-ви триместър, но за съжаление се случва и да не можете без тях. В какви случаи приемът им е оправдан? Могат ли те да повлияят негативно на детето? Какви са последствията от антибактериалното лечение? Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси, да разсеем страховете и предразсъдъците.

В какви случаи не можете без антибиотична терапия

По време на бременността имунната защита на организма е отслабена. Това е естествен механизъм, който помага за запазването на плода, защото той е чужд елемент за имунната система. Следователно жената по време на бременността не е застрахована срещу заболявания и дори повече, е изложена на риск от ARVI и други инфекциозни заболявания. Не можете да правите без прием на антибиотици при патологии като:

 • пневмония, туберкулоза;
 • гноен тонзилит, остър бронхит;
 • възпалителна инфекция в бъбреците, пикочно-половата система, червата;
 • хламидия;
 • отравяне на кръвта;
 • бруцелоза;
 • изгаряния и големи рани с гной.

При липса на подходящо лечение здравето и животът на жената са изложени на риск. Следователно използването на антибиотична терапия е оправдано. Също така е необходимо по време на рехабилитационния период след хирургични интервенции по време на бременност, както и цезарово сечение. Лекарствата се избират, като се вземе предвид нивото на опасност за жените и децата, гестационната възраст, фактора на лактация и др..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност през 1-ви триместър

От 1 до 12 седмици се полагат и формират всички органи на детето: сърце, мозък, бели дробове, черен дроб, щитовидна жлеза и панкреас, зачатъци на ръцете и краката, гениталии, храносмилателна, дихателна и кръвоносна системи.

Ето защо, ако е възможно, лекарят винаги ще се опита да отложи антибактериалното лечение за 2 или 3 тримесечия, като го замени със симптоматична терапия или локални лекарства. Приемът на антибиотици през първия триместър е оправдан, ако ползите надвишават потенциалните рискове. В края на краищата плацентата все още не е оформена, което означава, че ембрионът не е защитен от негативните ефекти на лекарствата.

Неконтролираната употреба на антибиотици е токсична и може да причини:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени инфекции и аномалии в структурата на органите;
 • увреждане на слуха и зрението;
 • спонтанен аборт;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Следователно само лекар може да избере антибиотик след задълбочена диагноза и анализ за чувствителност към един или друг антибактериален агент. В допълнение, сред цялото разнообразие от лекарства, можете да изберете тези, които са одобрени за употреба по време на бременност..

Какви антибиотици могат да се използват за бременни жени през първия триместър

Всички лекарства се подлагат на специални проучвания за безопасност, според резултатите от които те могат да бъдат разделени на 5 групи:

 1. Група А - абсолютно безопасна, както се потвърждава от контролирани проучвания с участието на бременни жени.
 2. Б - не засягат плода според резултатите от тестове върху животни, не са провеждани експерименти с хора.
 3. C - проучвания върху животни разкриха възможността за неблагоприятни ефекти върху плода, не са провеждани проучвания при хора, но потенциалната полза от лекарството може да оправдае риска от употребата му.
 4. D - има данни за отрицателни ефекти върху човешкия плод, получени от изследвания или практика.
 5. X - по време на клинични проучвания са установени аномалии на развитието на плода, рискът от употреба по време на бременността надвишава потенциалната полза.

Сред антибиотиците няма такива, които принадлежат към група А. Следователно по време на бременността специалист може да предпише лекарства от група В или С. Те включват пеницилини, цефалоспорини и макролиди.

Списък на одобрените антибиотични лекарства през 1-ви триместър

ПеницилиниЦефалоспориниМакролиди
НаркотициAzlocillin, Amoxicillin, Ampicillin, OxacillinЦефуроксим, Цефазолин, Цефотаксим, Цефаклор, ЦефепимЕритромицин, азитромицин, йозамицин
Категория на безопасностБ.Б.Б.
Срещу какво са ефективни?Стафилококи, ентерококи, стрептококи, листерии, клостридии и менингит, причинен от тях, салмонелоза, кожни инфекции, възпаление на сливиците, бронхи.Менингит, инфекции на пикочните и дихателните пътища, сепсис, кожни лезии.Кожни патологии, пневмония, хламидия, гонорея, микоплазмоза, инфекция с Helicobacter pylori на фона на стомашна язва, токсоплазмоза.
Как влияят на плодаТе преминават през плацентата, но не увреждат органите и системите на плода.Може да премине през плацентата в ниски концентрации, които не са опасни за нероденото бебе.Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалии.
Странични ефекти при бременна женаАнемия, алергии, главоболие, нарушения на изпражненията.Повръщане, диария или запек, холестаза, анемия, левкопения.Алергична реакция, лошо храносмилане, чернодробна дисфункция, гадене и повръщане.

Пеницилините са високоефективни срещу стафилококи и се използват при подготовка за профилактични операции. 3-то и 4-то поколение цефалоспорини се справят добре с гонококи, пневмо- и менингококи, успешно се използват от специалисти за лечение на жени по време на бременност и по време на рехабилитационния период след цезарово сечение, тъй като те не влияят върху лактацията.

Йозамицин е незаменим за лечение на хламидии, гонорея и сифилис при бременни жени. Еритромицинът е единственият, който не прониква в кърмата, поради което е абсолютно безопасен за кърмене.

Изборът на агент зависи от резултатите от теста за чувствителност към антибиотици. Само в спешни случаи е възможно да се приема широк спектър от лекарства.

Какво е строго забранено

Категорично е невъзможно да се включат следните групи антибиотици при лечението на заболявания до 12 гестационна седмица:

 • Карбапенеми, тъй като има потвърдени доказателства за техния тератогенен ефект върху животните.
 • Кларитромицин, който принадлежи към Macrolides, е забранен по време на бременност, тъй като е токсичен за ембриона.
 • Тетрациклини - натрупват се в костните тъкани на детето, оказват вредно въздействие върху черния дроб, нарушават минерализацията на зъбите.
 • Аминогликозиди - във високи концентрации преминават през плацентата и имат токсичен ефект.
 • Флуорохинолони - нарушават развитието на хрущялната тъкан.

Тези антибиотици през първия триместър на бременността могат да причинят спонтанен аборт, замръзване на плода и генетични мутации. Приемането им на по-късна дата няма да причини смъртта на детето, но ще провокира сериозни здравословни проблеми за новороденото..

Много лекарства не са одобрени за употреба при бременни жени, тъй като няма контролирани проучвания за тяхната безопасност. Това са нитрофурани, хинолони, гликопептиди.

Пих антибиотици, когато не знаех, че съм бременна: какво да правя

Най-вероятно това се е случило преди 3-4 гестационна седмица. Трудно е да се предскаже точно ефекта на антибиотиците през тези периоди. От една страна, плацентата все още не се е образувала и ембрионът е беззащитен срещу негативни фактори. Но в същото време той все още се развива извън кръвообращението, споделено с майката, така че антибиотикът просто не може да го „достигне“.

Във всеки случай това не е причина за прекъсване на желаната бременност. Препоръчваме Ви обаче да информирате Вашия лекар за лечението, да направите допълнително ултразвуково сканиране и да направите hCG тест, за да установите възможни нарушения в динамиката на развитието на ембриона..

Планиране на бременност след антибиотични лекарства

Ако една жена или нейният партньор са получили антибиотична терапия, зачеването трябва да се отложи за 3 месеца. През това време остатъците от лекарства напълно ще напуснат тялото, имунната система ще се засили и бременността ще протече без усложнения..

Какво друго да не забравя

 • Антибиотиците не действат върху вируси, поради което при обикновени неусложнени ARVI приемът им не е оправдан дори при високи температури.
 • Следете дозата си. Намалявайки го, за да намалите рисковете, вие вредите на себе си: патогенните бактерии „свикват“ с антибиотика и губят чувствителност към него.
 • Консултирайте се с Вашия лекар относно необходимостта да го приемате заедно с пробиотици и вещества, които нормализират храносмилането, тъй като нарушенията на изпражненията по време на бременност на фона на антибиотичната терапия не са рядкост.
 • Дори ако трябва да се подложите на антибиотична терапия по време на бременност, не бива да се отчайвате. Стресът само ще влоши цялостното ви здраве. Съвременните лекарства имат малък списък от странични ефекти и имат минимален ефект върху нероденото дете..

Нека ви припомним още веднъж, че независимият подбор и приложение на антибиотици по време на бременността е неприемливо! За да не навредите на себе си и на нероденото си дете, при избора на каквито и да е лекарства, задължително се консултирайте с гинеколог, който следи бременността.

Антибиотици по време на бременност: какво препоръчват лекарите

Докато носи дете, бъдещата майка се опитва да следи здравето си, начина на живот и храненето си, но това изобщо не означава, че е застрахована срещу появата на различни бактериални инфекции. А в някои случаи дори се налага да прибягват до антибиотици. Но възможно ли е да се приемат антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър и кои от тях се предписват през 2-ри и 3-и триместър?

 1. Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??
 2. Защо тези лекарства са опасни??
 3. Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?
 4. Одобрени антибиотици за бременни жени
 5. Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??

По правило лекарите се опитват да не предписват антибактериални лекарства на жена, но има моменти, когато не можете да направите без тях. Има редица заболявания, които могат да бъдат излекувани само с тяхна помощ, а всяка друга терапия е напълно безполезна. Такива заболявания включват:

 1. Пиелонефрит.
 2. Ангина.
 3. Обструктивен бронхит.
 4. Пневмония.
 5. Туберкулоза.
 6. Сложни чревни инфекции.
 7. Гнойни лезии.
 8. Изгаря 3-4 градуса.
 9. Хламидия.
 10. Сепсис.
 11. Отравяне на кръвта.

За всички тези заболявания употребата на антибактериални средства е оправдана, тъй като без тяхната употреба се развиват сериозни усложнения, до смъртта на майката..

Защо тези лекарства са опасни??

По време на бременност всяко въздействие върху тялото на майката засяга бъдещото бебе. Преди няколко години се смяташе, че приемът на тези лекарства от бременна жена може да доведе до генетични аномалии, да причини вродени малформации при новородено, това не е така. Въпреки това, много от тях все още влияят отрицателно, като имат токсичен ефект и по този начин могат да причинят патологии в развитието на органите на слуха и зрението и да нарушат функционирането на бъбреците. Също така, използването на антибиотици може значително да навреди на установяването на зъби в плода..

Съвременните антибиотици са от синтетичен произход; чрез своето действие те унищожават не само патогенните микроорганизми, но и практически всички бактерии в тялото на майката и много от тях са необходими за цял живот. Полезната микрофлора се възстановява много бавно, което нарушава метаболитните процеси и води до намаляване на имунитета при бременна жена, а това от своя страна може да причини нови заболявания. Негативните последици от приема на антибиотици от жена включват:

 • Дразнене на лигавицата на стомаха,
 • Тежки алергии,
 • Неизправности на черния дроб и отделителната система,
 • При алергични реакции - разстройство на нервната система.

Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?

Ефектът, който антибактериалните лекарства могат да имат върху бременността, зависи от нейната продължителност. Така че тяхното използване на ранен етап, в така наречения период на ентерогенеза - 4-6 седмици от бременността е изключително опасно за плода, тъй като през този период всички органи и системи на тялото са положени. Целият първи триместър, тоест до 14-та седмица, лекарите се опитват да не ги предписват, тъй като естествената бариера на плода, плацентата, все още не се е образувала, така че всички вещества от външната среда веднага влизат в кръвта му. Следователно, ако на жена е била поставена диагноза, например, урогенитална инфекция, тогава нейното лечение ще бъде предприето след 20 седмици, но при спешна нужда все пак ще й бъдат предписани най-малко токсичните лекарства.

Важно! Ако бъдещата майка е пила курс на антибиотици до 4 седмици, без да знае за бременност, не трябва да се притеснявате. През този период кръвоносната система на плода все още не е свързана с майчината, поради което вероятността от негативни последици е изключително малка! Бременността може и трябва да се поддържа!

През втория и третия триместър и особено след 20 седмици, когато полагането на вътрешните органи вече е приключило, възможната вреда от употребата на антибиотици е значително ниска, поради което списъкът с лекарства е доста широк. Това обаче не означава, че те могат да се използват неконтролируемо, само квалифициран лекар трябва да ги предписва..

Одобрени антибиотици за бременни жени

Няма толкова много антибактериални лекарства, одобрени за употреба по време на раждане на дете и всяко от тях се предписва, ако е посочено.

По време на раждането на дете на жената са разрешени фармакологични агенти от пеницилиновата серия, те принадлежат към класа на β-лактамни лекарства и са естествен продукт от пеницилинови гъбички. Въпреки че имат способността да проникват през плацентата към плода, те не увреждат детето, освен това бъбреците бързо ги отделят с урината от тялото. Какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност:

Антибиотици от групата на амоксицилин

Най-предписаните лекарства се използват за лечение на:

 • тонзилит,
 • фарингит,
 • отит на средното ухо,
 • пневмония,
 • бронхит,
 • пикочно-половите инфекции.

Амоксиклав

Друг антибиотик от пеницилиновата серия с активната съставка амоксицилин се използва за лечение на: остър синузит, отит на средното ухо, пиелонефрит, цистит, не тежка пневмония, остеомиелит.

Антибиотици от групата на цефалоспорините

Те принадлежат към лекарства с широк спектър на действие, те също принадлежат към клас β-лактам. Лекарствата от този клас не причиняват значителна вреда на нероденото бебе, тъй като въпреки че могат да проникнат през плацентата, това се случва в много малки концентрации. Представител от този клас, Ceftriaxone се използва за лечение на:

 • сепсис,
 • менингит,
 • инфекции на костите и меките тъкани,
 • пикочно-половите инфекции, особено пиелонефрит,
 • пневмония,
 • генитални инфекции, включително гонорея.

В резултат на проведените проучвания не са установени отрицателни ефекти върху плода. Друг антибиотик от същата серия, Цефазолин, също се използва широко. Най-често се използва при инфекциозни лезии на очите, жлъчните пътища, гинекологични инфекции, бактериален ендокардит.

Уилпфрем

Друго антибактериално лекарство, предписано за бременни жени, с активна съставка джозамицин. Той също така има способността да заобикаля плацентарната бариера, но в ниски концентрации. Лекарството се използва широко, когато пациентът има анамнеза за алергия към пеницилин. Най-често се използва за лечение на инфекции на кожата и меките тъкани, зъбни лезии и УНГ инфекции.

Допустимо е бъдещата майка да предписва еритромицин и спирамицин, които дори заобикаляйки плацентарната защита, не влияят върху развитието и растежа на плода.

Какво трябва да знаете за приемането на антихистамини по време на бременност и как те влияят върху развитието на плода?

В какви форми се произвежда Пимафуцин, как да се използва правилно при лечение на млечница при бременна жена, прочетете тук.

Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Въпреки доста широк спектър от одобрени антибиотици, има лекарства, които са строго забранени да се предписват по време на бременност..

ИмеСтраничен ефект
ТетрациклинНатрупвайки се в костите на плода, унищожава тях и зачатъците на зъбите, уврежда черния дроб.
ФлуорохинолониНе е проучен при хора; при потомството на животни това води до разрушаване на ставите.
КларитромицинОткрити токсични ефекти върху потомството на животни.
МедикамецинНе е тестван при хора.
АминогликозидиПричинява аномалии в развитието на бъбреците и органите на слуха при плода.
ФуразимидНе са провеждани клинични изпитвания при хора.
ЛевомицетинПричинява патологии на развитието на костния мозък и кръвните клетки.
ДиоксидинПо време на проучвания върху животни се раждат потомци с мутации.
Ко-тримоксазолСтимулира развитието на генетични деформации, растежът на плода се забавя.

Съществува и група средства, които се използват само при спешна нужда, когато не е възможно да се избере безопасно лекарство. Те включват:

 • Азитромицин,
 • Фурадонин по време на бременност се пие само по указание на лекар,
 • Метронидазол, може да причини мозъчни и генитални дефекти на плода.
 • Гентамицин, само когато животът на майката е застрашен, води до глухота у детето.

Антибиотици по време на бременност 1, 2, 3 триместър. Какво можете и какво не можете да пиете, последиците от приемането, въздействието в ранните етапи, как бързо да премахнете жената от тялото

По време на бременността жената започва естествен процес на намаляване на имунитета. Естествено се създават предпоставки за раждане на дете, така че тялото на бъдещата майка да не възприема плода като заплаха.

В същото време хроничните заболявания и новите инфекции атакуват тялото. Според статистиката всяка втора жена трябва да се подложи на антибиотично лечение по време на бременност.

Болести и състояния, изискващи употребата на антибиотици

От 1910 г. започва историята на производството на антибиотици. Днес разнообразието от лекарства се оценява на няколко хиляди, обединени в 16 класа.

Бременните жени не са имунизирани срещу болести, наранявания или възпаления..

Има редица индикации, за които е необходима антибиотична терапия:

 1. Предаване на грип и ARVI, продължило повече от 7 дни.
 2. Синузит с продължителност 10-14 дни от началото.
 3. Фронтит и синузит в острата фаза.
 4. История на повтарящи се средни отити.
 5. Болести на отделителната система (инфекциозен пиелонефрит, цистит).
 6. Усложнения на заболявания под формата на пневмония, гноен сепсис, абсцеси.
 7. Тежки видове заболявания (онкология, ХИВ, вродени аномалии на имунитета).
 8. Лимфаденит.
 9. Автоимунно възпаление.
 10. Ангина - бактериална ангина.
 11. Бруцелоза, борелиоза, инфекции, пренасяни от кърлежи.

Възможни причини за антибактериално лечение при наличие на симптоми на имунен дефицит:

 1. Наличието на чести ARVI (повече от 5 пъти годишно).
 2. Продължителна телесна температура от 37 - 37,5 ° C за повече от пет дни.
 3. Появата на циреи.
 4. Наличие на бактериално възпаление.
 5. Усложнение на херпес.
 6. Хронична диария без видима причина.
 7. Продължителен ларинготрахеит.
 8. Проблеми със стомашно-чревния тракт (гастроентероколит, язва).

Бактериалните инфекции могат да бъдат потвърдени от:

 • лабораторни изследвания - общ и биохимичен кръвен тест;
 • изследвания на посеви за микроби от огнището на инфекцията;
 • епидемиологични показания.

Групи за опасност от антибиотици

Според принципа на действие антибиотиците се различават по:

 • бактериостатичен, засягащ растежа на бактериалната популация в хода на тяхната жизнена дейност;
 • бактерицидно, унищожаващо микробите, като ги свързва на клетъчно ниво.

Антибактериалните агенти са класифицирани според групите на опасност:

 1. Група А - това са безопасни лекарства, действието на които е потвърдено чрез адекватни тестове, проведени върху опитни животни и бременни жени. В резултат на това има доказателства, че няма рискове от вредно въздействие върху плода през всички тримесечия на бременността..
 2. Група Б са лекарства, чиято активност е потвърдена чрез тестове върху опитни животни. В хода на научните експерименти не са открити неблагоприятни ефекти върху плода при животните. Не са провеждани валидни тестове при бременни жени. Групата е призната за безопасна за употреба.
 3. Група В - Антибиотици, подложени на проучвания за репродукция на животни. Има данни за отрицателни ефекти върху плода. Не са провеждани валидни тестове при хора. Съотношението на вероятните ползи, свързани с употребата на лекарства при жените, оправдава предписаното лечение, въпреки възможните рискове.
 4. Група D са лекарства, които имат преки доказателства за увреждане на човешкия плод, получени по практически начин или според резултатите от теста. Отчита се, че вероятната полза оправдава употребата на лекарства, въпреки неблагоприятните им ефекти..
 5. Група X - лекарства, тествани върху експериментални животни или хора. Лекарствата са показали аномалии или дефекти в развитието на плода. Има обаче данни за отрицателно въздействие върху човешкия плод. Рисковете от излагане на антибиотици надвишават потенциалните им ползи.

Антибиотиците по групи на тяхната опасност и ефекта върху развитието на бременността могат да бъдат обобщени в таблицата.

Имена на класовеИмена на подкласовеГрупа на опасностЕфекти върху бременността
ПеницилиниНатурални продукти, синтезирани от протеини:
 • бензилпеницилин;
 • ампицилин.
ATВреден през първия триместър на бременността, може да причини спонтанен аборт. През II и III триместър те се използват без последствия.
Синтетични с широк спектър на действие:
 • карбеницилин;
 • амоксицилин;
 • амоксицилин / клавунат;
 • оксацилин.
ATПроникнете през плацентарната бариера в големи количества.
Ново и подобрено поколение:
 • мецилам;
 • азлоцилин.
ATНяма данни за вродени дефекти.
Цефалоспорини1-во поколение:
 • цефазолин;
 • цефалексин;
 • цефрадин.
ATПредписва се въз основа на баланса на рисковете, ползите и вредите.
2-ро поколение:
 • цефсулодин;
 • цефаклор;
 • цефуроксим.
ATНяма данни за неблагоприятни ефекти върху плода. Преминават през плацентарната бариера в големи количества.
3-то поколение:
 • цефотаксим;
 • цефтазидим;
 • цефтриаксон.
ATНяма данни за вродени аномалии.
IV поколение:
 • цефодизим;
 • цефепим.
ATПредписва се въз основа на съотношението на рисковете, ползите и вредите.
Макролиди
 • Азитромицин;
 • Джозамицин.
ATПредписва се за лечение на хламидиални инфекции при бременни жени.
 • Кларитромицин;
 • Мидекамицин;
 • Рокситромицин.
дДоказан е отрицателният ефект върху плода при животните. Веществата са противопоказани за употреба по време на бременност.
ЕритромицинATПредписва се въз основа на съотношението на вреда и полза.
СпирамицинATИзползва се за лечение на токсоплазмоза.
Аминогликозиди
 • Гентамицин;
 • Амикацин;
 • Тобрамицин;
 • Канамицин.
дТе имат висок риск от токсичност. Предписват се, когато полезният ефект е надвишен по отношение на вредния ефект.
Тетрациклини
 • Тетрациклин;
 • Доксициклин.
дПротивопоказан поради доказани аномалии в развитието на скелета, костите, зъбите.
Флуорохинолони / хинолони
 • Офлоксацин;
 • Норфлоксацин;
 • Ципрофлоксацин;
 • Левофлоксацин.
дТе носят висок риск от дефекти на ставите. Лекарствата са противопоказани по време на бременност.
Линкозамиди
 • Линкомицин;
 • Клиндамицин.
дМоже да се натрупва в черния дроб на бебето. Веществата са забранени за употреба по време на бременност.
Карбапенеми
 • Имипенем;
 • Меропенем;
 • Ертапенем.
дИма факти за отрицателно въздействие върху плода на животните.
ПолимиксиниPseudomonas aeruginosa се лекува с Полимиксин М и Полимиксим ВATНяма данни за вредно въздействие върху плода.
Анти-туберкулозни вещества
 • Рифампицин;
 • Изониазид;
 • Рифабутин;
 • ПАСКА.
ОТТе носят вероятността от отрицателен ефект върху плода. Назначава се внимателно.
Противогъбични средства
 • Нистатин;
 • Флуконазол;
 • Натамицин;
 • Амфотерицин В.
ОТНяма факти, доказващи безопасността на назначението. Използва се внимателно.
СулфонамидиКо-тримазолC, DПредписването през първия триместър на бременността носи вероятността от дефекти в развитието, в други периоди - забавяне на развитието.
Нитрофурани
 • Нитрофурантоин;
 • Нифуроксазид;
 • Фуразидин.
ОТИма информация за хемолитична анемия при деца. Назначава се внимателно.
Нитроимидазоли
 • Метронидазол;
 • Тинидазол;
 • Орнидазол;
 • Сечнидазол.
B, CСредствата за употреба през първия триместър са противопоказани, в останалата част от сроковете - те се предписват с повишено внимание.
ОксазолидинониЛинезолидОТНяма факти за тестване.
ГликопептидиВанкомицинОТИма факти за слухови нарушения при новородени. Забранено е предписването на лекарството през първия триместър, с други думи - с повишено внимание.

Последици от използването на антибиотици

Учените са установили, че антибактериалните вещества не увреждат само генетичния апарат на детето. Приемът на токсични лекарства в началото на гестационната възраст може да причини спонтанен аборт.

През първия триместър са вероятни следните ембриотоксични дефекти в развитието:

  нарушения в слуховия нерв;

Приемът на антибиотици по време на бременност може да причини недоразвитие на слуховия нерв

 • дефекти на вътрешните органи - черен дроб, стомашно-чревен тракт, сърдечно-съдова и пикочна система;
 • недоразвитие на костите, зъбите, билото;
 • увреждане на централната нервна система.
 • Най-неблагоприятният период за прием на антибиотици е първият триместър на бременността, по време на формирането и формирането на бъдещия организъм. В ранния период, според показанията, се предписват само най-щадящите и нетоксични лекарства.

  От 10 до 40 седмици от бременността появата на аномалии в развитието става рядко явление, но са възможни нарушения в органите в постнаталния период:

  • забавяне в развитието на психомоторната дейност;
  • хемолитична анемия;
  • жълтеница;
  • потискане на костния мозък;
  • увреждане на бъбреците;
  • загуба на апетит;
  • повръщане.

  Какви антибиотици могат да приемат бременните жени?

  Антибиотиците по време на бременност се предписват въз основа на тежестта на последствията от заболяването, съотношението на вредата за плода и ползите за жената. Абсолютно всички антибактериални средства преодоляват плацентарната бариера. Разликата е само в скоростта на абсорбция и нивото на концентрация на веществото..

  Най-безопасните групи антибиотици А и В:

  1. Пеницилини. Целият ред принадлежи към групата на риска B, избрана, ако е необходимо, по време на бременност. Наркотиците в големи количества преминават през плацентата.

  Страничните ефекти включват:

  • тежки алергични реакции;
  • нарушения в работата на стомашно-чревната система;
  • кандидоза;
  • възможни невротоксични реакции (конвулсии, кома).

  2. Цефалоспарини. Цялата серия принадлежи към групата на опасност Б, е в приоритета при избора на лекарства по време на бременност.

  Страничните ефекти от приемането на средства включват:

  • алергични реакции (по-слабо изразени, отколкото при пеницилини);
  • нарушения във функционирането на бъбреците;
  • хематологични нарушения.

  3. Макролиди. Опасната група В включва азитромицин (лечение на хламидия при бременни жени), джозамицин и спирамицин (използвани при лечението на токсоплазмоза), еритромицин (предписва се според показанията).

  Нежеланите реакции могат да се появят под формата на:

  • нарушения на стомашно-чревната система;
  • рядко ототоксични и хепатотоксични реакции;
  • понякога симптоми на леки алергии.

  Сред лекарства от други групи може да се използва по време на бременност:

  • противогъбичен антибиотик Амфотерицин В;
  • спектиномицин - лекарите го препоръчват на бременни жени, ако са алергични към бета-лактами при лечението на гонорея;
  • от групата на нитроимидазолите, метронидазол, тинидазол, орнидазол се предписват на бременни жени през II и III триместър на бременността.

  Пеницилини

  Антибиотиците, одобрени за употреба по време на бременност, включват голяма група пеницилини, произведени от плесени.

  Групата е активна срещу повечето грам-положителни и някои грам-отрицателни микроби:

  • спирохети;
  • ентерококи;
  • гонококи;
  • менингококи;
  • стрептококи;
  • стафилококи.

  Пеницилините са сред най-добрите бета-лактамни антибиотици за повечето инфекции. Групата има бактерициден ефект върху микробите.

  Характеристиките на пеницилиновата серия са:

  • минимална токсичност;
  • широк спектър на действие и дозировки;
  • наличие на кръстосани алергии в средата на своя клас, частично с класовете цефалоспорини и карбапенеми.

  Действието на групата е свързано със способността да блокира синтеза на клетъчната структура на патогенните организми. Лекарството бързо прониква във всички тъкани и телесни течности, достигайки необходимите концентрации.

  Страничните ефекти на групата са:

  • алергии;
  • главоболие;
  • нарушения на стомашно-чревната система;
  • промяна в електролитния баланс;
  • намалени нива на хемоглобина;
  • кандидоза.

  Показанията за употреба на пеницилиновата серия са:

  • лептоспироза;
  • ендокардит;
  • тонзилит;
  • фарингит;
  • пневмония;
  • възпаление на мозъка;
  • сепсис;
  • скарлатина;
  • газова гангрена;
  • борелиоза;
  • сифилис;
  • ревматизъм.

  Груповите лекарства не се използват за лечение на тежки инфекции, само леки и умерени:

  1. Бензилпеницилинът е основният естествен антибиотик от пеницилиновата група. Лекарството се произвежда под формата на инжекционен прах с различни дози. Веществото е силен алерген. Най-ефективното средство за борба с грам-положителните бактерии. Когато се приема през първия триместър (особено преди гестационната възраст от 6 седмици) увеличава вероятността от тонус на матката, увеличава броя на спонтанните аборти. Не е разкрито отрицателно въздействие върху формирането на детето. Използва се с повишено внимание през първия триместър на бременността.

  Можете да си купите 1 бутилка лекарство за 8 рубли.

  2. Оксацилин се предлага в капсули, таблетки, инжекционен прах. Агентът се използва като анти стафилокок, вещество, което не създава високи концентрации в кръвта.

  Показанията за употреба са инфекции:

  • кости;
  • стави;
  • кожа;
  • пневмония;
  • менингит;
  • сепсис;
  • ендокардит.

  Цената на лекарството за една бутилка е от 8 рубли.

  3. Амоксицилинът е най-честият член на пеницилиновата група. Веществото се произвежда под формата на таблетки за перорално приложение, таблетки за разтваряне, капсули, гранули за приготвяне на суспензия. Целта на употребата е наличието на инфекциозни заболявания с лека до умерена тежест, предотвратяване на сепсис.

  Чрез плацентата лекарството навлиза в големи количества, няма данни за регистриране на вродени аномалии при използване на лекарството. Можете да закупите лекарството в аптеките, в зависимост от формата на освобождаване, цената варира от 44 до 160 рубли.

  Цефалоспорини

  Цефалоспорините са класифицирани като бета-лактами, настаняват 4 поколения с бактерициден ефект.

  Характеристиките на серията са:

  • добра ефективност;
  • минимална токсичност;
  • висока честота на клинична употреба;
  • от 1-во до 3-то поколение, спектърът на активност се разширява и степента на антимикробен ефект се увеличава по отношение на грам-отрицателната микрофлора в сравнение с грам-положителната.

  Антибиотикът от 1-во до 3-то поколение няма значителен ефект върху ентерококите, произвежда се под формата на инжекционно вещество и вещества за перорално приложение. IV поколение лекарства се произвежда само под формата на инжекционни разтвори.

  1-во поколение действа върху бактериите:

  • стрептококи;
  • стафилококи;
  • незначително върху ентеробактериите и анаеробите.

  Редица представители са цефазолин, цефалексин.

  Второто поколение включва цефуроксим, цефаклор. Активните лекарства са относително:

  • стрептококи;
  • стафилококи;
  • гонококи;
  • enterobacteriaceae.

  Третото поколение е представено от цефотаксим и цефтриаксон. Лекарствата са активни по отношение на:

  • пневмококи;
  • стрептококи;
  • коринебактерии;
  • менингококи;
  • гонококи;
  • ентеробактерии.

  IV поколение е цефепим, който има широк спектър на действие.

  Цефалоспарините са разпределени във всички органи. Най-много се натрупват:

  • в белодробните тъкани;
  • в бъбреците;
  • в кожата;
  • в костната тъкан;
  • в черния дроб;
  • в мускулите.

  Страничните ефекти включват:

  • алергии;
  • хематологични нарушения;
  • конвулсии;
  • смущения в черния дроб и стомашно-чревната система;
  • кандидоза.

  Цефалексин се предписва:

  • с тонзилит;
  • с фарингит;
  • с инфекции на кожата и дихателната система.

  Цената на 1 бутилка в аптеките започва от 64 рубли, а за опаковка таблетки можете да платите от 210 рубли.

  Цефуроксим се използва за лечение на:

  • пневмония;
  • кожни инфекции;
  • нарушения на бъбреците;
  • синузит;
  • бронхит;
  • цистит.

  Цефтриаксон се използва за лечение на:

  • гонорея;
  • инфекции на долната дихателна система;
  • кожа;
  • костна тъкан;
  • стави;
  • органи на малкия таз;
  • салмонелоза;
  • сепсис;
  • възпаление на мозъка.

  За една бутилка лекарство можете да дадете от 22 рубли, 50 бутилки ще струват 800 - 840 рубли.

  Cefepim се предписва при заболявания:

  • тежки вътреболнични инфекции;
  • абсцеси;
  • пневмония;
  • сепсис;
  • сложни бъбречни заболявания;
  • кожа;
  • кости;
  • стави.

  Цената на лекарството започва от 103 рубли. на бутилка.

  Макролиди

  Антибиотиците по време на бременност се предписват въз основа на тяхната степен на токсичност. Макролидите са група антибактериални агенти с най-ниска токсичност. Принципът на действие на групата е бактериостатичен при ниски концентрации, при високи концентрации - бактерициден. Характеристиките на серията включват имуномодулиращи и противовъзпалителни ефекти..

  Областта на дейност на макролидите включва:

  • микоплазма,
  • анаероби;
  • хламидия;
  • стрептококи,
  • мораксел;
  • легионела;
  • спирохети;
  • листерия;
  • компилабактери;
  • уреаплазма;
  • пневмококи.

  Страничните ефекти от консумацията на макролиди са редки, но могат да бъдат:

  • нарушение на работата на стомашно-чревната система;
  • чернодробни проблеми;
  • главоболие;
  • увреждане на слуховия апарат;
  • алергии.

  Показания за употреба:

  • сифилис;
  • инфекции на дихателната система;
  • дифтерия;
  • кожни заболявания;
  • хламидия;
  • инфекции на устната лигавица;
  • сложно акне;
  • гастроентероколит;
  • язва на стомаха;
  • токсоплазмоза;
  • криптоспоридиоза.
  1. Еритромицин се предлага под формата на таблетки, прах за суспензия, супозитории, инжекционни вещества. Лекарството често причинява нарушения на стомашно-чревната система, преминава през плацентата в малки количества. Цената на лекарството зависи от формата на освобождаване, тя варира от 13-116 рубли.
  2. Йозамицин се предлага в таблетки и перорална суспензия. В сравнение с еритромицин е по-лесно смилаем, по-малко зависим от лекарството. Използва се главно при лечение на хламидиални инфекции при бременни жени. Той няма отрицателен ефект върху плода. Цената на лекарството в аптеките е в ценовия диапазон от 593-733 рубли.
  3. Спирамицин се предлага под формата на таблетки, прах за суспензия и инжектиране. В сравнение с еритромицин, той има по-голяма активност срещу някои стрептококи, събира се в големи количества в тъканите и е по-лесно смилаем. Антибиотикът не зависи от други фармацевтични продукти. Основната област на приложение при бременни жени е терапията на токсоплазмоза, криптоспоридиоза. Цената на лекарството започва от 253 рубли.

  Особености на приема на антибиотици в ранна бременност

  Антибиотиците по време на бременност могат да променят нормалните процеси не само в плода, но и в организма на бъдещата майка.

  Характеристиките на приема на антибактериални средства в началото на бременността включват:

  • уязвимост на имунната система през гестационния период;
  • потискане на здрава чревна микрофлора;
  • нарушения в работата на стомашно-чревната система;
  • високи рискове от развитие на кандидоза;
  • аномалии в развитието и формирането на детето.

  Изборът на антибиотик и продължителността на лечението трябва да се направи от лекаря, като се остави клиничната картина на заболяването, гестационната възраст, съпътстващите заболявания, като се вземат предвид лабораторните и клиничните проучвания.

  Лекарства, приемливи в екстремни случаи

  В групите с опасност от антибиотици има редица лекарства, които са приемливи в екстремни случаи. Група С потвърди факти за отрицателен ефект върху плода, но понякога назначаването на такива лекарства е препоръчително в съотношението ползи за жената, вреда за дете.

  Приемът на следните лекарства не е изключен:

  1. Карбапенеми (имипенем, меропенем). Има потвърдена информация за тератогенни ефекти при животни. Назначаването се извършва по показания.
  2. Макролиди (кларитромицин, мидекамицин, рокситромицин). Лекарствата имат ембриотоксичен ефект при животните. Може би предписване на бременни жени, когато рисковете от ползи надвишават вредата.
  3. Аминогликозиди (гентамицин). Гентамицин се предписва на бременни жени по здравословни причини.
  4. Флуорохинолони / хинолони (цяла група). Употребата по здравословни причини не е изключена.
  5. Сулфонамиди (цяла група). Данните за вредността на групата са противоречиви. Лекарствата за прием през третия триместър на бременността са забранени поради странични ефекти при новородени:
  • анемия;
  • жълтеница;
  • липса на апетит;
  • увреждане на бъбреците;
  • нарушения на централната нервна система (ко-тримазол).
  1. Антитуберкулозни лекарства (цяла група). Те оказват негативно влияние върху психомоторните умения на новороденото. Употребата през третия триместър на бременността може да доведе до постнатално кървене.
  2. Противогъбични средства (кетоконазол, натамицин, нистатин, флуконазол). Фондовете нямат доказани факти за безопасно приемане.

  Лекарства, противопоказани при бременност

  Антибиотиците по време на бременност, които са забранени за употреба, са тествани върху животни и има доказателства за голяма вероятност от вредно въздействие върху плода. Вредата, причинена от вещества, взети по време на бременност, надвишава вероятната полза.

  Тези лекарства включват групи на опасност D и X:

  1. Аминогликозиди (амикацин, канамицин, неомицин, тобрамицин). Лекарствата преминават през плацентата във високи количества, разкриват по-голяма вероятност от негативни ефекти върху плода.
  2. Тетрациклини (доксициклин, тетрациклин). Веществото има способността да се събира в костните тъкани, зъбни зачатъци на дете, да деформира тяхната минерализация.
  3. Сулфонамиди (ко-тримазол). Ко-тримазолът е забранен преди раждането през третия триместър.
  4. Нитроксолинът, диоксидинът са забранени поради установените ембриотоксични и мутагенни ефекти при животните.
  5. Левомицетин. Веществото преминава през плацентата в големи количества. Има голяма вероятност за "сив синдром" - деградация на костния мозък. Най-опасното лекарство за употреба на по-късните етапи.
  6. Нитрофурани (нифуроксазид, фуразидин). Наркотици, забранени поради непотвърдени данни от изследвания.

  Антибиотици и концепция

  Доста често срещан проблем е приемането на токсични лекарства, когато жената все още не знае, не знае за бременността си. През първите 14 дни от зачеването яйцеклетката не се свързва с тялото на майката.

  Използването на лекарства, които могат да навредят на бъдещия плод, дава една от двете възможности за толкова кратък период:

  • по-нататъшно развитие и формиране на плода;
  • смърт на яйцеклетката, тоест спонтанен аборт.

  Проверете жизнеспособността на яйцеклетката ще помогне:

  1. Кръвен тест за hCG (човешки хорион гонадотропин) е хормон, освободен след оплождането на яйцеклетка. Обикновено, когато през първите две седмици, той удвоява стойността си на всеки 2 дни. Анализът трябва да се извършва няколко пъти, на всеки два дни. Същите резултати или под нормата ще показват неуспешно оплождане.
  2. Вагинален ултразвук може да се направи след 4 седмици от бременността.

  Планиране на бременност след антибиотици

  Минималният период за планиране на бременността след курс на антибиотици е един менструален цикъл. Лекарите наричат ​​оптималния период период от 3 месеца, което дава възможност на тялото напълно да се отърве от интоксикацията с вредни вещества, да балансира защитните сили на имунната система и да се отърве от ефектите на терапията.

  Основните задачи при подготовката за бременност:

  • възстановяване на имунитета;
  • намиране на нормална микрофлора в организма.

  Ежедневната употреба на ферментирали млечни продукти (извара, кисело мляко, ферментирало печено мляко, кефир) ще помогне за решаването на проблемите. Полезно е да включите в диетата храни, богати на пектин, лимонена и аскорбинова киселина (какао, магданоз, ядки, плодове).

  Как бързо да премахнете антибиотиците от женското тяло

  Използването на антибиотици води до интоксикация на организма. По време на бременност се нанася вреда на жената и нероденото дете.

  Следните правила ще помогнат за бързото прочистване на организма:

  1. Привикване да пиете поне 2 литра. течности на ден (по-добре от обикновена вода).
  2. Пийте чаша вода със стайна температура всяка сутрин на гладно.
  3. Яжте ферментирали млечни продукти всяка вечер (кефир, ферментирало печено мляко, кисело мляко, извара).
  4. Правете и пийте периодично прясно изцедени сокове.
  5. Пробиотиците (Khilak, Lactobacterin, Bifikol) ще помогнат за бързото възстановяване на микрофлората в тялото.
  6. Включете в диетата храни, богати на фибри - това са зеленчуци, плодове, сушени кайсии, билки, овесено брашно, пшенични трици.

  Изборът на антибиотик, необходим за лечение на заболяването по време на бременност, трябва да бъде направен от лекаря. Само специалист ще може да оцени клиничното състояние, рисковете, възможните последици и да вземе най-доброто решение в тази ситуация.

  Дизайн на статията: Владимир Велики

  Видео: Какво трябва да знаете за приема на антибиотици за бременни жени

  Прием на лекарства и антибиотици по време на бременност и кърмене: