Момичета! Кой също попадна! Не знаейки какво приемаме, взех антибиотици (свещи metromicon-neo (5 дни през нощта), unidox salutab (2 таблетки) и tiberal (10 таблетки за 5 дни))... Лекарите естествено ви казват да решите, приемът стана в края втора - трета седмица от бременността... Вече бях изнервен от това, на фона на нерви, екземата се влоши... Кой беше в подобна ситуация, кажете ми...

Бях с генетик, тя каза, че ако пия хапчета през периода на бластогенеза, тогава рискът не е голям, бластогенезата е първите 2 седмици от зачеването и е по-вероятно на третия трион, отколкото на втория, затова много се паникьосвам...

Макар че, кажете ми, кой разбира, ако на 19 януари спрях да пия хапчета и на 23-и на ултразвук ми писаха, че се вижда само фетално яйце от 3 мм, в раздела за ембриона е записано, че ембрионът не се визуализира, значи все пак е наистина безопасен период?

Антибиотици по време на бременност: какво препоръчват лекарите

Докато носи дете, бъдещата майка се опитва да следи здравето си, начина на живот и храненето си, но това изобщо не означава, че е застрахована срещу появата на различни бактериални инфекции. А в някои случаи дори се налага да прибягват до антибиотици. Но възможно ли е да се приемат антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър и кои от тях се предписват през 2-ри и 3-и триместър?

 1. Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??
 2. Защо тези лекарства са опасни??
 3. Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?
 4. Одобрени антибиотици за бременни жени
 5. Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??

По правило лекарите се опитват да не предписват антибактериални лекарства на жена, но има моменти, когато не можете да направите без тях. Има редица заболявания, които могат да бъдат излекувани само с тяхна помощ, а всяка друга терапия е напълно безполезна. Такива заболявания включват:

 1. Пиелонефрит.
 2. Ангина.
 3. Обструктивен бронхит.
 4. Пневмония.
 5. Туберкулоза.
 6. Сложни чревни инфекции.
 7. Гнойни лезии.
 8. Изгаря 3-4 градуса.
 9. Хламидия.
 10. Сепсис.
 11. Отравяне на кръвта.

За всички тези заболявания употребата на антибактериални средства е оправдана, тъй като без тяхната употреба се развиват сериозни усложнения, до смъртта на майката..

Защо тези лекарства са опасни??

По време на бременност всяко въздействие върху тялото на майката засяга бъдещото бебе. Преди няколко години се смяташе, че приемът на тези лекарства от бременна жена може да доведе до генетични аномалии, да причини вродени малформации при новородено, това не е така. Въпреки това, много от тях все още влияят отрицателно, като имат токсичен ефект и по този начин могат да причинят патологии в развитието на органите на слуха и зрението и да нарушат функционирането на бъбреците. Също така, използването на антибиотици може значително да навреди на установяването на зъби в плода..

Съвременните антибиотици са от синтетичен произход; чрез своето действие те унищожават не само патогенните микроорганизми, но и практически всички бактерии в тялото на майката и много от тях са необходими за цял живот. Полезната микрофлора се възстановява много бавно, което нарушава метаболитните процеси и води до намаляване на имунитета при бременна жена, а това от своя страна може да причини нови заболявания. Негативните последици от приема на антибиотици от жена включват:

 • Дразнене на лигавицата на стомаха,
 • Тежки алергии,
 • Неизправности на черния дроб и отделителната система,
 • При алергични реакции - разстройство на нервната система.

Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?

Ефектът, който антибактериалните лекарства могат да имат върху бременността, зависи от нейната продължителност. Така че тяхното използване на ранен етап, в така наречения период на ентерогенеза - 4-6 седмици от бременността е изключително опасно за плода, тъй като през този период всички органи и системи на тялото са положени. Целият първи триместър, тоест до 14-та седмица, лекарите се опитват да не ги предписват, тъй като естествената бариера на плода, плацентата, все още не се е образувала, така че всички вещества от външната среда веднага влизат в кръвта му. Следователно, ако на жена е била поставена диагноза, например, урогенитална инфекция, тогава нейното лечение ще бъде предприето след 20 седмици, но при спешна нужда все пак ще й бъдат предписани най-малко токсичните лекарства.

Важно! Ако бъдещата майка е пила курс на антибиотици до 4 седмици, без да знае за бременност, не трябва да се притеснявате. През този период кръвоносната система на плода все още не е свързана с майчината, поради което вероятността от негативни последици е изключително малка! Бременността може и трябва да се поддържа!

През втория и третия триместър и особено след 20 седмици, когато полагането на вътрешните органи вече е приключило, възможната вреда от употребата на антибиотици е значително ниска, поради което списъкът с лекарства е доста широк. Това обаче не означава, че те могат да се използват неконтролируемо, само квалифициран лекар трябва да ги предписва..

Одобрени антибиотици за бременни жени

Няма толкова много антибактериални лекарства, одобрени за употреба по време на раждане на дете и всяко от тях се предписва, ако е посочено.

По време на раждането на дете на жената са разрешени фармакологични агенти от пеницилиновата серия, те принадлежат към класа на β-лактамни лекарства и са естествен продукт от пеницилинови гъбички. Въпреки че имат способността да проникват през плацентата към плода, те не увреждат детето, освен това бъбреците бързо ги отделят с урината от тялото. Какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност:

Антибиотици от групата на амоксицилин

Най-предписаните лекарства се използват за лечение на:

 • тонзилит,
 • фарингит,
 • отит на средното ухо,
 • пневмония,
 • бронхит,
 • пикочно-половите инфекции.

Амоксиклав

Друг антибиотик от пеницилиновата серия с активната съставка амоксицилин се използва за лечение на: остър синузит, отит на средното ухо, пиелонефрит, цистит, не тежка пневмония, остеомиелит.

Антибиотици от групата на цефалоспорините

Те принадлежат към лекарства с широк спектър на действие, те също принадлежат към клас β-лактам. Лекарствата от този клас не причиняват значителна вреда на нероденото бебе, тъй като въпреки че могат да проникнат през плацентата, това се случва в много малки концентрации. Представител от този клас, Ceftriaxone се използва за лечение на:

 • сепсис,
 • менингит,
 • инфекции на костите и меките тъкани,
 • пикочно-половите инфекции, особено пиелонефрит,
 • пневмония,
 • генитални инфекции, включително гонорея.

В резултат на проведените проучвания не са установени отрицателни ефекти върху плода. Друг антибиотик от същата серия, Цефазолин, също се използва широко. Най-често се използва при инфекциозни лезии на очите, жлъчните пътища, гинекологични инфекции, бактериален ендокардит.

Уилпфрем

Друго антибактериално лекарство, предписано за бременни жени, с активна съставка джозамицин. Той също така има способността да заобикаля плацентарната бариера, но в ниски концентрации. Лекарството се използва широко, когато пациентът има анамнеза за алергия към пеницилин. Най-често се използва за лечение на инфекции на кожата и меките тъкани, зъбни лезии и УНГ инфекции.

Допустимо е бъдещата майка да предписва еритромицин и спирамицин, които дори заобикаляйки плацентарната защита, не влияят върху развитието и растежа на плода.

Какво трябва да знаете за приемането на антихистамини по време на бременност и как те влияят върху развитието на плода?

В какви форми се произвежда Пимафуцин, как да се използва правилно при лечение на млечница при бременна жена, прочетете тук.

Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Въпреки доста широк спектър от одобрени антибиотици, има лекарства, които са строго забранени да се предписват по време на бременност..

ИмеСтраничен ефект
ТетрациклинНатрупвайки се в костите на плода, унищожава тях и зачатъците на зъбите, уврежда черния дроб.
ФлуорохинолониНе е проучен при хора; при потомството на животни това води до разрушаване на ставите.
КларитромицинОткрити токсични ефекти върху потомството на животни.
МедикамецинНе е тестван при хора.
АминогликозидиПричинява аномалии в развитието на бъбреците и органите на слуха при плода.
ФуразимидНе са провеждани клинични изпитвания при хора.
ЛевомицетинПричинява патологии на развитието на костния мозък и кръвните клетки.
ДиоксидинПо време на проучвания върху животни се раждат потомци с мутации.
Ко-тримоксазолСтимулира развитието на генетични деформации, растежът на плода се забавя.

Съществува и група средства, които се използват само при спешна нужда, когато не е възможно да се избере безопасно лекарство. Те включват:

 • Азитромицин,
 • Фурадонин по време на бременност се пие само по указание на лекар,
 • Метронидазол, може да причини мозъчни и генитални дефекти на плода.
 • Гентамицин, само когато животът на майката е застрашен, води до глухота у детето.

Антибиотици в ранните етапи на бременността

 • 25 септември 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 10 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 5 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 7 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 19 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 9 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 6 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 6 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 6 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 6 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 7 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Прием на антибиотици в началото на бременността

Началото на бременността е време, когато жената трябва да внимава за всичко, което може да повлияе на състоянието. Тя се опитва да се храни правилно, да ходи много, да получава повече положителни емоции. Но това не винаги е в състояние да ви спаси от болест и следователно от прием на лекарства. Могат ли да се използват антибиотици при лечение по време на ранна бременност и какво?

Преди закъснението: има ли заплаха?

Невъзможно е да се знае за бременността, докато не се появят първите очевидни признаци. И ако не беше планирано, най-вероятно симптомите ще се появят след забавяне. И преди това жената води обичайния начин на живот, в който лечението с антибиотици също може да бъде място. И след като откриха състоянието им, мнозина се страхуват, че са нанесли непоправими вреди на нероденото си дете, като са ги взели..

Експертите казват, че няма причина за безпокойство. Разбира се, ембрионът на този етап от развитието е много крехко вещество. Тъканите, които биха могли да го защитят, все още не са се образували. И ако яйцеклетката е била необратимо негативно засегната, тялото най-вероятно ще я отхвърли. Това е най-лошото нещо, което може да застраши бременността.

Имплантация на яйцеклетка

При нормалното развитие на ембриона това няма да се случи. Но ситуацията трябва да се контролира заедно с лекар. За да осигури правилно проследяване, специалист може да предпише различни видове изследвания, които иначе не биха се провеждали толкова често. Но не трябва да ги отказвате, за да не пропуснете възможна патология на развитието на плода..

И ето повече за симптомите и лечението на пиелонефрит по време на бременност.

Болести, при които могат да се приемат антибиотици

Приемът на антибиотици в началото на бременността е приемлив, ако има сериозни индикации за това, включително:

 • Гестационен пиелонефрит. Болестта често преследва жените в това състояние, увеличава натоварването на отделителната система на бъдещата майка. И това заплашва живота й, така че трябва да бъде елиминиран. Лечението се извършва в болница.
 • Заболявания на дихателната система. Не приемайте антибиотик при най-малката проява. Има средства, които ще помогнат, без да засягат плода, и те не са антибактериални. Но който и дихателен орган да е засегнат, всяка от инфекциите се проявява като кашлица.
 • Без необходимото лечение този симптом ще се развие до такова ниво, че могат да възникнат спазми на гладката мускулатура на матката. И това вече е пряка заплаха от спонтанен аборт. С подобно развитие на събитията лекарят може да предпише антибиотик.
 • Многоводие. Повишен обем околоплодни води може да бъде причинен от инфекция. Тогава не можете без антибиотици, защото в противен случай съществува заплаха от инфекция на плода.
 • Чревни инфекции. Друга възможност за прекъсване и невъзможност за усвояване на хранителни вещества, витамини и микроелементи. Но диагнозата трябва да бъде поставена от специалист, тъй като не всяка диария е признак на инфекциозния произход на болестта..
 • Гнойни рани, наранявания, които заемат голяма площ от лезията.
 • Инфекции, причинени от специфични патогени. Това са бруцелоза, лаймска болест и др. Нищо друго не може да се отърве от тях, освен антибиотиците. Тези заболявания представляват заплаха за живота на майката и се предават на плода..
 • Отравяне на кръвта. Това също е животозастрашаващо състояние, което не може да бъде премахнато по никакъв друг начин;
 • Цистит. Възпаленият пикочен мехур се причинява от инфекция, която може да се разпространи в репродуктивните органи. Това е опасно за плода и бременността, поради което е препоръчително антибиотично лечение.

Във всеки случай липсата му може да доведе до по-сериозни резултати от употребата на лекарства. Те трябва да се предписват само от специалист, той също ще определи дозировката и продължителността на курса на терапия.

Не можете да използвате антибиотици при обикновени настинки, най-малкото неразположение, висока температура, както са свикнали да правят много.

Гледайте това видео за това какви лекарства можете да приемате по време на бременност:

Какви лекарства може да се приема от бременна жена

Сред многото антибактериални средства има такива, които могат да се използват от бременни жени. Но назначаването им също е прерогатив на лекаря; независимото използване е неприемливо. Във всеки случай това са мощни лекарства, които се показват само когато не могат да бъдат заменени с нищо друго..

Разрешени антибиотици за ранна бременност:

Те имат способността да изтичат през плацентата, но не е имало отрицателен ефект върху плода, когато са били използвани..

Важно предимство на тази група лекарства е, че те бързо се екскретират през бъбреците, без да увреждат клетките си..

Негативното им въздействие върху ембриона не е установено, но тези лекарства се предписват само в краен случай. Те могат да имат силен страничен ефект върху тялото на бъдещата майка..

Ако използвате антибиотици от този списък по време на ранна бременност, се изисква най-строг медицински контрол..

Какви антибактериални средства са забранени през първите месеци на бременността

Предвид страничните реакции и токсичността на съставките на някои антибиотици, много от тях са силно обезкуражени за ранен прием:

Бременност и антибиотици

Добър вечер! Последните месеци бяха 09.01..
Седмицата на овулацията започна от 20 до 26 януари. По това време съпругът ми и аз имахме полов акт и 22,24,27 се опитахме да забременея.
От 27 януари до 5 февруари тя беше много болна от ARVI. Където 30 и 31 пиеха антибиотика Амоксиклав, а от 1 до 4 февруари левофлоксацин.
На 9 февруари тестът показа положителен резултат. Много се притеснявам дали антибиотикът може да повлияе на бременността.
В момента според календара бременността е 4 седмици 4 дни

Възраст: 23

Хронични заболявания: Не

В услугата AskDoctor е достъпна онлайн консултация на гинеколог за всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Бременност и прием на антибиотици в ранните етапи: предписване и списък на одобрените лекарства

Човек може да разбере причината за безпокойството на онези жени, които са принудени да приемат антибиотици в началото на бременността. В крайна сметка употребата на мощни лекарства винаги е придружена от определен риск за бебето. Разрешено е да се пият антибиотици само след одобрението им от лекуващия лекар. Придържайки се към установената дозировка и продължителност на курса, се изключва отрицателен ефект върху плода.

Прием на лекарства преди закъснението

В идеалния случай млада двойка, мечтаеща за попълване в семейството, лекува съществуващите рани много преди процеса на зачеването. Антибиотиците преди бременност променят баланса на вътрешните микроорганизми в пациентката, така че тя се нуждае от известно време, за да се възстанови. Често пациентът има намален имунитет след антибиотици. Добре е, ако оплождането на яйцеклетката се случи 2-3 месеца след пълно възстановяване..

Много хора се съмняват дали е възможно да забременеете след продължително лечение. Отговорът разбира се е положителен, тъй като терапията е насочена изключително към унищожаване на патогенни микроби..

Също така не е необходимо да се паникьосвате, ако, докато приема лекарства, жената не е знаела за нейното интересно положение. Очевидните признаци на бременност преди закъснението могат да бъдат проследени далеч от всеки представител на нежния пол. Момичетата водят нормален живот, в който също са възможни лекарства.

Има много примери, когато една жена е забременяла по време на лечението. Антибиотичната терапия, по време на която одобрени лекарства се използват от бременни жени, има нисък процент на вероятност да навреди на ембриона. По правило бременността след прием на антибиотици протича както обикновено..

Ако на фона на отсъствието на месечни дни момичето пие антибиотици и последните са от поредица забранени, може да се получи отхвърляне на яйцеклетката. Последствията след прием на антибиотици от тази група са известни - прекратяване на развитието на плода и спонтанен аборт..

Действия на жената при потвърждаване на бременност

Извадете мислите си за печален изход от главата си. Би било напълно безразсъдно жена да реши да прекъсне бременността си по-рано..

В първите дни на закъснението посетете вашия гинеколог. Опитен специалист трябва да упражнява контрол върху бъдещата майка и дете..

Неговите препоръки ще се сведат до следното:

 • Лечението с антибиотици трябва да бъде спряно. Ако има нужда от продължаване на лечението, лекарствата трябва да бъдат заменени с по-безопасни;
 • Приемът на антибиотици в началото на бременността ще принуди бъдещата майка редовно да прави контролни тестове. Най-важният от тях е тестът за hCG хормон. Липсата на динамика на растежа на hCG в ранен етап показва замразена бременност. За да се провери или опровергае такова явление, кръвта се дарява няколко пъти. Повторният анализ се извършва един ден след предишния;
 • За да се изключат негативните последици от приема на антибиотици в началото на бременността, е възможно да се използва ултразвукова диагностика. Оплодено яйце, чийто растеж и развитие ще съответства на седмицата на бременността, ще разсее опасните съмнения.

Постоянното безпокойство и прекомерната нервност могат да окажат влияние върху бременността. В такъв прекрасен за вас период, мислете само за положителните моменти. Ако резултатите от теста показват добри цифри и ембрионът е достатъчно силен, той определено ще оцелее и ще се превърне в здрав малък човек..

Болести, при които е трудно да се направи без използването на антибиотична терапия

Антибиотиците по време на ранна бременност се предписват от лекуващия лекар или гинеколог. Възрастта и теглото на пациента, спецификата на заболяването и общото състояние на бременната жена - всички фактори се вземат предвид от специалист, избирайки ефективно лекарство.
След като жената приеме предписаното лекарство, следва да последва пълното унищожаване на патогените. Ако няма дългоочаквано възстановяване, се предписва втори курс на антибиотична терапия. Когато приемате нови лекарства, рискът от усложнения при бебето се увеличава. Ето защо е важно пациентът да приема антибиотици веднъж..
Използването на антибиотици в началото на бременността не е оправдано, ако болестта може да бъде премахната по по-щадящ начин. „Бабини“ и народни рецепти могат да се спазват само при по-леки форми на заболяване. Бъдещата майка няма място за грешки!

Показания за употребата на антибиотици

Жената трябва да забрави да търси алтернативни методи на лечение и да започне да използва антибиотици още през първата седмица от бременността, ако има сериозни индикации за това..

 • Пиелонефрит;
 • Синузит;
 • Бронхит, тонзилит, пневмония;
 • Цистит;
 • Гнойни рани и изгаряния от 2-4 градуса;
 • Инфекции на стомашно-чревния тракт;
 • Специфични инфекциозни заболявания, пренасяни от животни и насекоми: бруцелоза, лаймска болест и др..

Необходимо е да се борите навреме с болестите, в противен случай последиците от бездействието могат да бъдат много по-сериозни. Бременност и прием на антибиотици в ранните етапи, в някои случаи концепциите са съвместими, огнищата на инфекции, които представляват заплаха за майката и детето, трябва да бъдат премахнати.

Одобрени антибактериални лекарства

На всеки етап от бременността има само лекарства от одобрената серия. Трябва да се има предвид, че в случай на нарушаване на графика за прием и превишаване на дозировката, те също могат да повлияят на процеса на раждане на дете..
Ако е възможно, отложете всяко лекарство през първите седмици на бременността. Използвайки ги през 1-ви триместър, вие пречите на процеса на полагане на вътрешните органи на ембриона. Вероятността за проникване на наркотици в малък организъм е висока.

Списък на най-безопасните антибиотици

Ако трябва да приемате силни антибиотици по време на бременност, потърсете с Вашия лекар, за да намерите лекарства от следния списък:

 • Пеницилини. Най-често се предписват пеницилинови лекарства. Ако се наблюдават странични ефекти, то само под формата на алергични реакции. По време на лечението те са в състояние да проникнат през плацентарната бариера, но не засягат плода. Бременните пациенти също се лекуват с пеницилинови производни. Най-популярни са амоксицилин, амоксиклав, оксацилин и др.;
 • Цефалоспорини. Предписват се само в случай на непоносимост на пациента към пеницилини. Те се елиминират от тялото за кратко време. В сравнение с пеницилиновата серия, те имат по-широк спектър на действие. И все пак в началото на бременността употребата им е нежелана. Жените приемат лекарства през II и III триместър;
 • Азитромицин. Антибиотиците през първите седмици могат да бъдат предписани, ако бъдещата майка има инфекции в гениталиите. Лекарството прониква в плацентата, но концентрацията му не е достатъчна, за да увреди плода.

Антибиотиците влияят на кърмата. Ако бременна жена е била лекувана с азитромицин в края на третия триместър, лекарството ще попадне в млякото и след това, по време на хранене, в тялото на бебето. Следователно, 2 месеца преди очакваното раждане, те трябва да бъдат изоставени;

 • Макролиди. Докато приемате антибиотици, много ниска концентрация на активни компоненти навлиза в кръвоносната система на бебето. Няма връзка между появата на аномалии в развитието на детето и употребата на лекарства от класа макролиди. Спирамицин, еритромицин и йозамицин са основните представители на групата.

Ако едно момиче пие лекарство, спазвайки всички правила за приемането му, могат да се избегнат негативни последици.

Лекарства, забранени за бременни жени

Доказано е, че употребата на определени видове лекарства от майката е причина за вродени патологии при детето. Пациент, който е знаел за бременността, но е изпил пълен курс от забранени хапчета, увеличава вероятността от дефекти на бебето.

 • Бъбречна патология;
 • Сърдечно заболяване;
 • Увреждане на черния дроб и костите;
 • Глухота и др..

Освен това жената, която приема антибиотици в ранните дни на бременността, може да повлияе отрицателно върху развитието на костния мозък при бебе..

Преди да използвате каквото и да е лекарство, последното трябва да бъде внимателно проучено. Необходимо е внимателно да прочетете инструкциите за лекарството, като обърнете специално внимание на линиите, където са посочени противопоказания и странични ефекти.

Бременните жени никога не трябва да приемат лекарства:

 • Гентамицин;
 • Тетрациклин и неговите аналози;
 • Левомицин;
 • Диоксидин;
 • Нитроксолин, фурадонин;
 • Бисептол, триксазол;
 • Ципрофлоксацин, офлоксацин и др..

Ако е използвано лекарство от изброения списък и момичето едва по-късно разбере, че е бременна, решението за запазване на бременността остава за нея. Прекъсването е допустимо само след извършване на подходящи анализи. Резултатите от изследванията могат да опровергаят присъствието на дете.

Много е важно да планирате за вашето бебе. Всички инфекции трябва да бъдат елиминирани преди зачеването. Последните са склонни да се влошават още в самото начало на престоя на жената в позиция. Използването на антибиотици в началото на бременността е изпълнено с последствия. Какви са те, майката разбира само след раждането на бебето.

Какви са последствията от приема на антибиотици в началото на бременността?

Знаете ли, че трябва да се грижите за себе си по време на бременност? Но какво ще стане, ако Вашият лекар предпише антибиотици? Не се тревожете, той няма да съветва лошо. Днес ще обсъдим с вас приема на антибиотици в началото на бременността, последствията от които могат да бъдат много различни..

Какво

На първо място, нека разберем защо жените толкова се страхуват да приемат тези лекарства. Тяхното действие е търсено, когато има нужда от справяне с някакъв вид болест. По време на бременността имунитетът на майката става по-слаб, така че тялото не може да устои на много заболявания. И тук лекарят може да предпише лекарства от тази група.


Това са биологични вещества, предназначени да убиват бактериите. Но проблемът е, че заедно с патогените умират и полезните за мама. Трябва да запомните едно нещо - прием на лекарства - антибиотиците през първите седмици на неусложнена бременност трябва да бъдат изключени.

Лекарят предписва такива лекарства, като се ръководи от следните принципи:

 • не увреждайте тялото на жената;
 • осигурете възстановяване.

Ако сте приемали антибиотици, преди менструацията ви да е била забавена, тоест не сте знаели, че сте бременна, тогава определено трябва да кажете това в антенаталната клиника. Лекарят ще обърне внимание на този факт по време на прегледа. Но всъщност има два сценария за развитие на събитията - всичко ще бъде наред или ще бъде открита патология. Историята на появата на това лекарство е доста необичайна и следователно интересна.

Анна Рууни обсъжда това по-подробно в книгата си Защо се нуждаем от антибиотици?.

Съветвам ви да прочетете, написано на достъпен език, разказва за ползите от лекарствата. Само си представете какъв би бил животът ни без тях.

Когато назначи

В никакъв случай не си предписвайте лекарствата от тази група. Във форумите майките обичат да споделят как са се отървали от тази или онази болест. Не вземайте предвид техния опит.

Вашето тяло е уникално и може дори да не подозирате какво заплашва подобно самолечение. До смърт. И така, ние се съгласихме, че само лекар трябва да предписва съставите от тази група. Той се ръководи от вида на заболяването и степента му.

Най-често срещаните заболявания, които се лекуват с такива лекарства, включват:

 • пиелонефрит;
 • ангина;
 • сериозни наранявания;
 • инфекциозни усложнения.

И това не е целият списък. Лекарят предписва лекарства въз основа на ползите за жената и безопасността за плода. Но някои майки ги приемат дори в случаите, когато не са от полза. Например при грип и кашлица.

Защо наркотиците са опасни в 1 триместър?

Антибиотици по време на неусложнена бременност, д-р Евгений Комаровски препоръчва предписване при спешни случаи. Когато не можете без тях. Възможно ли е да приемате лекарства от тази група през първия триместър? Този въпрос винаги се задава от майките.

И те не винаги разбират каква е причината за отрицателен отговор. Факт е, че през този период в бебето се полагат органи, формират се крайници и нервни тръби. И всичко, което може да провокира патология, трябва да бъде изключено.

След прием най-често се появяват следните проблеми:

 • липсата на орган или неговото необичайно развитие;
 • образуването на нови дупки, появата на фистули.

През първия триместър плацентата тепърва се формира и вие знаете, че този орган осигурява защита на плода. Подобно на филтър, той изключва проникването на вредни вещества, поради което през 2 и 3 триместър приемът на такъв състав не е толкова страшен.

Но и тук може да има усложнения. Например това е много или липса на вода, вродена инфекция, забавяне на вътрематочния растеж и други.

Какви лекарства могат бременни жени?

Ще кажа, че фондовете са представени от три групи.

Те са известни на всички:

 1. пеницилини;
 2. цефалоспорини;
 3. макролиди.

Когато предписва дозата и времето за прием, лекарят винаги взема предвид нежеланите реакции, които може да има мама.

Най-често срещаните са:

 • разстройство на червата;
 • вагинална кандидоза;
 • алергия.

Освен това изобщо няма значение дали приемате формулировките в края на бременността или през периода, когато не сте в „интересна позиция“. След прием на антибиотици ще отнеме време, докато червата заздравеят.

За да не влоши проблема и да се чувства в добра форма, лекарят предписва пробиотици. Списъкът с такива инструменти е доста голям, но по-често от други - linex. Други лекарства могат да се използват за възстановяване на червата след прием на антибиотици..

 • Хилак Форте;
 • Бифиформ;
 • Acipol.

Между другото, винаги трябва да имате поне един от тях в комплекта си за първа помощ. Те също могат да помогнат на детето, ако има проблеми с корема. Сега знаете какво да приемате, когато приемате антибиотици.

Мартин Блейзър говори за това колко е важно да се спазват правилата за прием на лекарства в книгата си „Живот след антибиотици. Каква е заплахата от бактериална резистентност към антибиотици и нарушения на микрофлората?.

Предимствата на лекарствата от тази група са безспорни; с тях човечеството е придобило надежден защитник. Малко хора знаят, че през 1850 г. всяко четвърто бебе е починало от инфекции през първата година след раждането..

Какво получихме с откриването на това лекарство, разказва в публикацията микробиологът Мартин Блейзър въз основа на 30-годишния си опит. Тук ще намерите отговора защо приемането на антибиотик от жена в „интересна позиция“ през ден е неприемливо и какво да правите, ако се появят странични ефекти..

Какво ще избере лекарят

Пеницилините се предписват доста често, те са от значение както в началния период на бременността, така и на по-късна дата. Съществуват редица заболявания, с които лекарствата от тази група се справят успешно. Това са нарушения на пикочната система и инфекции на дихателните пътища..

Ако има висока температура при продължителна употреба на антибиотици, определено трябва да кажете на Вашия лекар за това. Възможно е това да изисква по-радикални мерки за лечение. Но по-често се предписват лекарства от групата на цефалоспорините..

Известни са четири поколения от тези фондове. Например, цефазолинът принадлежи към първия, през 3 триместър е предписан за инфекциозни заболявания.

Ако говорим за макролиди, тогава жените в "интересна позиция" често се предписват:

 • Еритромицин;
 • Азитромицин;
 • Джозамицин.

Лекарствата се предписват за решаване на следните проблеми:

 • кожни заболявания;
 • зъбни лезии;
 • инфекции на пикочно-половата система.

Например, Джозамицин е полезен при хламидиална инфекция, микоплазма и други.

Какво да търсите

Приемът на антибиотици винаги е свързан с неприятни моменти. Например, мама може да изпитва киселини, сърбеж и други неприятни симптоми..

За да избегнете това, трябва да следвате прости правила:

 1. не приемайте лекарство, което сте приемали преди, не забравяйте да се консултирате с лекар, той може да предпише друго лекарство;
 2. спазвайте дозировката;
 3. използвайте само оригинални лекарства.

Ако изпитвате болка, след като я приемете, веднага кажете на специалиста за това. Сигурен съм, че ако направите всичко правилно, тогава всичките ви заболявания бързо ще изчезнат. И бременността ще протече без усложнения..

И след раждането на вашето бебе, може да се нуждаете от помощта на стилната многофункционална раница за мама „Мама чанта“. Обемът на раницата е толкова голям, че в нея можете да поберете всичко необходимо за грижа за вашето бебе. Неговото неоспоримо предимство е неговата водоустойчива и издръжлива материя.

Не се притеснявайте, ако Вашият лекар Ви е предписал антибиотици. Сега знаете, че това лекарство има много предимства. Кажете на приятелките си за това в социалните мрежи. И като се абонирате за блога, можете да получавате известия за нови статии. До нови теми!

С уважение, Татяна Чудутова, майка на три прекрасни деца!

6 мита за употребата на антибиотици при бременни жени

Бременността продължава 40 седмици. Това е доста дълъг период, през който на всеки човек може да се случи всичко. Инфекциозните заболявания при бременни жени се появяват дори по-често, отколкото при останалата част от населението, тъй като този период от живота е придружен от доста изразено намаляване на имунитета. Понякога може да възникне въпросът пред жената: дали да приема антибактериални лекарства или не. Много бъдещи майки са много уплашени от такава перспектива, защото се притесняват за здравето на бъдещото бебе. MedAboutMe развенчава основните митове за антибиотиците при бременни жени.

Мит номер 1. Антибиотиците за бременни жени са категорично противопоказани

Въпреки наличността на информация за лекарства в Интернет, много хора, включително бременни жени, твърдо вярват, че този мит е верен. В действителност, фармакотерапията по време на бременност трябва да бъде намалена, доколкото е възможно, т.е. Антибиотиците просто принадлежат към тази категория: те се предписват по строги показания в случаите, когато пациентът не се възстановява сам без тях.

Антибиотиците са много голяма група лекарства, които не са еднакви по своята структура, спектър на действие и показания. Също така, всички антибактериални лекарства имат различен ефект върху плода: има относително безопасни и има такива, които надеждно причиняват различни аномалии в развитието и дефекти в плода.

Мит No 2. Най-опасни са старите антибиотици, новите съвременни лекарства са безвредни

Това е другата страна на медала, тоест поредната проява на невежество, която води до проблеми, причинени от умишлен отказ от антибактериално лечение. Ефектът на антибиотик върху плода, както всяко друго лекарство, се определя в хода на клиничните изпитвания и само техните резултати ни позволяват да преценим надеждно тяхната безопасност за нероденото бебе. В зависимост от степента на тератогенност се разграничават 5 основни групи антибиотици, сред които има както такива, които се използват от много дълго време, така и относително нови..

 • Категория А. При специално проведени клинични проучвания върху бременни жени техният тератогенен ефект (способността да причиняват малформации на плода) не е надеждно разкрит. Тази категория е изключително рядка, тъй като не е етично да се изследват конкретно наркотици върху такава уязвима група хора..
 • Категория Б. При клинични проучвания върху животни не са наблюдавани аномалии в развитието. Или изолирани случаи са наблюдавани при животни, но резултатът не може да се счита за достоверен. При наблюдение на бременни жени не е разкрита фетална патология.
 • Категория В. При клинични проучвания върху животни е установен надеждно тератогенен ефект. Няма проучвания върху бременни жени и няма наблюдения..
 • Категория D. Има изолирани наблюдения, които отразяват отрицателния ефект на лекарството върху плода при бременна жена.
 • Категория X. Клиничните проучвания върху бременни животни и жени убедително потвърдиха тератогенния ефект на лекарството.

Мит номер 3. Пеницилиновите антибиотици са много опасни за бременни жени, тъй като се синтезират от плесен

Този мит изглежда абсурден и въпреки това има доста голяма група привърженици. За да се поставят точките „i“, е необходимо да се определи към коя категория тератогенност са класифицирани най-често срещаните антибиотици в амбулаторната практика..

Категория А - без лекарства. Причината - невъзможно е да се провеждат клинични изпитвания върху бременни жени, поради което няма надеждни резултати по отношение на безопасността..

Категория Б. Това включва доста голям брой антибиотици.

 • Пеницилинови антибиотици (пеницилин, ампицилин, амоксицилин, амоксиклав, оксацилин).
 • Цефалоспоринови антибиотици 1-4 поколения (цефазолин, цефтриаксон, цефабол и др.).
 • Макролиди (азитромицин, еритромицин).
 • Други антибиотици: Метронидазол, Нитрофурантоин, Фосфомицин.
 • Включва и други антибактериални лекарства, но те се използват главно в болници за лечение на тежки инфекции (и лекарите са добре наясно кои лекарства могат да се предписват на бременни жени и кои не).

Категория В. Тази група включва доста прилична група лекарства.

 • Макролиди (кларитромицин),
 • Флуорохинолони (ципрофлоксацин, офлоксацин, левофлоксацин, моксифлоксацин),
 • Други лекарства (Ванкомицин, Тинидазол, Ко-тримоксазол, противотуберкулозни лекарства, колистин).

Категория D. Тези лекарства са категорично противопоказани при бременни жени. Изключение правят случаите, когато без тях животът на майката е под реална заплаха и тя е наясно с възможния риск. Между живота на майката и плода в трудна ситуация, лекарите винаги избират майката, особено ако тя потенциално все още може да роди.

 • Аминогликозиди (амикацин, гентамицин, нетилмицин, стрептомицин, торбамицин),
 • Всички тетрациклини,
 • Други лекарства (левомицетин).

Категория X - без лекарства.

Също така си струва да се спомене, че за редица нови лекарства, за които, естествено, те не са провели специални проучвания върху бременни жени, все още не се е натрупала базата данни за забавени нежелани реакции. И ако ефектът на лекарството е неизвестен, тогава той трябва да се тълкува като потенциално опасен и да не се предписва на бременни жени.

Мит номер 4. Ако една жена е приемала антибиотик през първите 2-3 седмици от бременността, тя трябва да направи аборт, тъй като детето определено ще се роди с дефекти

Това твърдение е само отчасти мит. За да разберете кога лекарствата с максимална степен на вероятност могат да навредят на бебето, трябва да знаете за характеристиките на хода на бременността.

 • Първите 2-4 седмици от бременността. През този период съществува принципът всичко или нищо. Или плодът умира, или оцелява без последствия. По това време той е във фалопиевата тръба и все още не е имал време да имплантира, поради което няма връзка с кръвта на майката. Ако една жена е разбрала за бременността, докато е приемала антибиотици преди този период, тогава най-вероятно няма да се случи нищо сериозно с бебето..
 • Първи триместър (до 12 седмици). Този период е най-опасен от гледна точка на развитието на лекарствени малформации, тъй като плацентата все още не филтрира кръвта на майката и всичко директно навлиза в плода. В същото време в него се формират най-важните органи и системи, поради което всяко вредно въздействие може да повлияе на този механизъм..
 • Втори триместър (12-28 седмици). Появява се плацентарна бариера, която значително намалява риска от попадане на лекарства и токсини в плода. Въпреки това, най-важните системи и органи все още се развиват, така че натоварването с лекарства трябва да бъде сведено до минимум.
 • Трети триместър (28 седмици - раждане). Рискът от фатални малформации е минимален, тъй като основните органи и системи вече са формирани. Някои лекарства обаче могат да причинят риск от преждевременно раждане и съдбата на бебето ще зависи от това колко дълго се е случило това..

Антибиотиците от категория В обаче са относително безопасни за прием през цялата бременност. Ако съществува риск за живота на майката и индикации за прием на лекарства от категория С, тогава трябва да се вслушате в лекаря си.

Мит номер 5. Вместо антибиотици, бременна жена трябва да приема билкови препарати, това е много по-безопасно

Антибиотик се предписва, когато е невъзможно без него. Пренебрегването на употребата му или замяната му с различни билки, хранителни добавки и хомеопатични лекарства може да доведе до големи проблеми. Бременността е състояние на временен имунодефицит: по този начин тялото не й позволява да отхвърли плода, подобно на чуждо тяло с половината от гените на бащата. Следователно настинките и пикочно-половите инфекции са чест спътник на жените в интересна позиция. Нелекуваната антибиотична пневмония, синузит, гноен среден отит, пиелонефрит или цистит могат да причинят разпространение на инфекции в тялото, включително плода, развитие на сепсис, менингит и други изключително сериозни състояния.

Всички тези неусложнени инфекциозни заболявания могат да бъдат лекувани с антибиотици от категория В. Обичайният курс ви позволява напълно да се отървете от патогенните бактерии, жената може да роди бебе и да го роди напълно здраво.

Мит номер 6. Ако наистина пиете антибиотици, тогава буквално няколко дни - тогава те няма да имат време да навредят толкова много

Кратък курс на антибиотик е рискът от развитие на резистентност към тези лекарства. Бактериите ще се размножават и болестта ще напредва. В този случай жената може да се наложи хоспитализация и назначаване на потенциално опасни антибиотици от категория С или D..

Курсът на лечение трябва да продължи толкова дълго, колкото изисква заболяването. Средно е 7-10 дни, с изключение на лекарството азитромицин (3-5 дни).

Заключение на фармацевта

Антибиотиците могат да се използват при бременни жени, но ако назначаването им е оправдано от сериозни индикации, се избира безопасно лекарство и състоянието на жената се наблюдава от лекар. Различни митове и спекулации могат да навредят много повече от антибактериалните лекарства.

Прием на антибиотици в началото на бременността

Кой е приемал антибиотици рано. Какво казаха лекарите?

 • 1
 • 2
 • 3
 • >
 • край >>
ПеницилиниАмпицилин, Амоксиклав, Амоксицилин
ЦефалоспориниЦефтриаксон, Цефиксим, Цефазолин, Цефотаксим, Цефтазидим, Цефоперазон, Цефепим, ЦефуроксимДопустимо е да се използва, когато са необходими антибиотици в началото на бременността. Техните компоненти се въвеждат през плацентата в умерени количества и не могат да навредят на нейното развитие.
МакролидиЕритромицин, Джозамицин, СпирамицинРазрешено за прием от бременни жени през първия триместър. Плацентарната бариера не е пречка за проникването на техните компоненти към плода, но те не са в състояние да предизвикат аномалии в неговото развитие.
Азитромицин, хемомицин, зитролид, сумамед, кларитромицин
Цитат
Мася пише:
неопределено

В анотацията за ЗИТРОЛИД е записано, че по време на бременност може да се използва, когато ползата значително надвишава риска, който съществува при употребата на което и да е лекарство по време на бременност. Съдържа азитромицин. Четох, че приемането на азитромицин, както и другите антибиотици през 1-ви триместър, е много нежелателно. dntknwПиех антибиотика Tsifran OD на 3-4 седмици, бременността беше непланирана, лекувах се от цистит. Моят лекар каза същото:
Цитат
Никол пише:
ако има някакви отклонения, тогава тялото в повечето случаи отхвърля самия плод.

Цитат
Никол пише:
седмици до 3-4, кръвообращението на детето не е свързано с майчиното, поради което токсикозата не настъпва веднага, а когато детето се свърже с кръвоносната система. Тоест до този момент лекарствата не засягат силно детето.

Когато се регистрираха на LCD, те настигнаха много ужас, непрекъснато ме караха на всякакви допълнителни тестове, прегледани в Московския градски център на Flotskaya. Не са открити отклонения. Сега сме на 1 година и се справяме добре!
Наслаждавайте се на бременността си! поток *

Пих антибиотика Цифран ОД за 3-4 седмици, бременността беше непланирана, лекувах се от цистит. Моят лекар каза същото:

Когато се регистрираха на LCD, те настигнаха много ужас, постоянно ме караха на всякакви допълнителни тестове, прегледани в MGC на Flotskaya. Не са открити отклонения. Сега сме на 1 година и се справяме добре!
Наслаждавайте се на бременността си! поток *

Антибиотиците причиняват ли аборт в началото на бременността??

ВЪПРОС: Наскоро чух, че приемът на антибиотици в началото на бременността може да доведе до загуба на бременност. Така е? В крайна сметка често жените пият лекарства и не знаят, че са бременни.

ОТГОВОР: Темата за изследване и лечение за евентуална бременност е обсъждана от мен неведнъж и винаги препоръчвам да се уверите, че жената не е бременна, преди да направите преглед и да предпишете лекарства, които могат да бъдат опасни по време на бременност. Но често има случаи, когато бременната жена се нуждае от лечение, включително антибиотици. През май 2017 г. беше публикувана статия от канадски лекари, които проведоха голямо проучване за употребата на антибиотици в ранна бременност, изследвайки историята и резултатите от 182 369 случая. Най-често бременните жени са приемали антибиотици за лечение на възпаление на отделителната система и дихателни проблеми. Оказа се, че моролидите (с изключение на еритромицин), гинолоните, тетрациклините, сулфонамидите и метронидазолът са свързани с по-голям риск от загуба на бременност от пеницилините и цефалоспорините, както и изобщо да не се използват антибиотици. Например, метронидазолът увеличава риска от ранна загуба на бременност със 70%, което е в съответствие с други проучвания. Нитрофурантоинът, който се използва в Северна Америка за лечение на цистит и други заболявания на отделителната система, се е доказал като безопасен. Използването на антибиотици в началото на бременността трябва да бъде рационално, умишлено и внимателно..