Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотици по време на бременност: приемайте или се разболявайте - какво препоръчвате?

От първите дни на бременността, под въздействието на прогестерон, започва естествено намаляване на имунитета. Това е необходимо, за да може тялото на майката да не възприема ембриона като чужд обект, което е половината от чужд генетичен материал. Имуносупресията води до обостряне на хроничните инфекциозни заболявания или до развитие на нови. Тези състояния са опасни за развиващия се плод. До образуването на плацентата детето не е защитено от инфекция, но в по-късните етапи бактериите могат да доведат до усложнения на бременността. Следователно е необходимо лечение, но само с антибиотици, разрешени по време на бременност..

Болести и състояния, изискващи антибиотична терапия

Лекарят предписва лечение въз основа на клиничните насоки на Министерството на здравеопазването. Понякога антибиотиците са основното лекарство в протокола, но има състояния, при които те трябва да се приемат профилактично.

Антибиотичната терапия по време на бременност се извършва в следните ситуации:

 • увреждане на гениталиите: бактериална вагиноза, микоплазмоза, трихомониаза, уреаплазмоза, хламидия, гонорея, сифилис;
 • патологии на хепатобилиарната система: остра мастна дегенерация, HELLP синдром, холецистит;
 • заболявания на дихателните пътища: пневмония, бронхит, синузит;
 • патология на пикочните пътища: цистит, пиелонефрит, единичен бъбрек;
 • инфекциозни лезии на храносмилателния тракт;
 • със спонтанен аборт поради инфекция;
 • тежки наранявания, гнойни рани.

Също така, антибиотиците се предписват след хирургични интервенции по време на бременност, след раждане чрез цезарово сечение и инфекциозни усложнения от следродилния период. Изборът им се основава на безопасността за жената и кърменото новородено бебе.

Групи за опасност от употреба на наркотици

Всички лекарства се подлагат на много изследвания, чиято цел е не само да установят тяхната ефективност, но и да разкрият колко опасни са за бременните жени и развиващото се дете. След лабораторни и клинични тестове им се приписва определена категория на опасност. Така че лекарствата са разделени:

 • Групи А - преминаха всички необходими тестове. Според техните резултати не е установена опасност за плода..
 • Група Б - включва два вида лекарства. Първият от тях е тестван върху животни, в резултат на което не е открит отрицателен ефект върху вътрематочното развитие. Вторият е тестван върху животни и бременни жени. Не е установен ефект върху плода при хората и са установени незначителни неблагоприятни ефекти при бременни жени..
 • Група С - тествани върху животни, е разкрит отрицателен ефект върху развиващото се потомство - токсичен, тератогенен. Поради това не са провеждани клинични изпитвания върху бременни жени..
 • Група D - след експерименти и клинични проучвания е регистриран отрицателен ефект върху плода.
 • Групи X - имат много опасен ефект.

Първите две групи лекарства могат да се използват при лечението на бременни жени, независимо от гестационната възраст. Останалите три са забранени за лечение на бременни жени. Последиците от тяхното използване могат да доведат до сериозни усложнения и патологии от страна на плода..

Последици от използването на антибиотици

Антибактериалните лекарства могат да навредят на плода, ако са предписани от списъка на забранената употреба. Но много зависи от периода, в който е проведена терапията..

Жената не винаги планира бременност и знае за нейното идване. Може да се окаже в такава ситуация, че яйцеклетката вече е била оплодена, но времето за менструация все още не е дошло. Бактериалната инфекция трябва да се лекува с антибактериални средства. Ако пиете антибиотици преди закъснението, тогава техният избор все още няма толкова голямо значение, колкото през първите дни на бременността, което вече е потвърдено. Ако се подложите на курс на лечение, тогава влиза в сила принципът „всичко или нищо“. Това означава, че лекарството или ще доведе до сериозни патологии в развитието и спонтанен аборт, или по никакъв начин няма да повлияе на ембриона..

Приемът на антибиотици през 1 триместър на бременността е свързан с тежки усложнения. През този период се случва полагането на всички органи, образуването на крайници и неврална тръба. Всички отрицателни ефекти през периода на активно клетъчно делене водят до образуването на вродени малформации:

 • липса на орган - аплазия;
 • недоразвит орган или крайник - хипоплазия;
 • промяна в нормална форма или местоположение;
 • образуването на допълнителни дупки, фистули.

Тежките последици от приема на антибиотици от някои групи през този период се обясняват с несформирана плацента. След прикрепване към маточната стена и до 10-12 седмици от развитието, плодът получава хранене директно от микросъдовете на ендометриума. Няма филтърна система, която да не пропуска вредни вещества. Само формираната плацента е в състояние да предпази нероденото дете от действието на много токсични вещества и микроорганизми. Следователно необходимата антибиотична терапия през 2-ри триместър е по-малко опасна..

Но това не означава, че лечението може да се извършва със същите лекарства, както при небременни жени. Средната бременност е периодът на зреене на плода, неговия активен растеж и образуването на по-тънки структури. Например костна тъкан, нервна система, орган на зрението и слуха.

От друга страна, инфекциозните патологии, които са показали активност през 2 и 3 триместър, са не по-малко опасни за детето. Те могат да доведат до следните усложнения:

 • преждевременно раждане;
 • липса на вода и многоводие;
 • вродена инфекция;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • антенатална смърт;
 • фетално-плацентарна недостатъчност.

Следователно е невъзможно да оставите мястото на инфекцията нелекувано. При избора на антибиотик лекарят се ръководи от принципа: преобладаването на ползите за плода над риска от негативни последици.

Какви антибиотици могат да приемат бременните жени??

Те принадлежат към три групи лекарства:

 1. Пеницилини.
 2. Цефалоспорини.
 3. Макроиди.

Но въпреки относителната безопасност, лечението трябва да бъде съгласувано с лекар. Тези лекарства имат други странични ефекти, които не са свързани с бременността:

 • Те унищожават чревната микрофлора, което води до нарушения на изпражненията - диария или запек, които са причинени от чревна дисбиоза.
 • Развитие на диспептични разстройства: киселини, болки в стомаха, гадене. На фона на бременността поради честото лошо храносмилане в стомаха, изместването му от нарастващата матка, тези симптоми притесняват много жени. И след курс на антибиотична терапия,.
 • Вагиналната кандидоза е чест спътник на бременни жени, лечението с антибактериални средства ще наруши вагиналната микрофлора и ще доведе до обостряне на гъбичната инфекция.
 • Може да се появят алергични реакции, дори ако преди това лечението с избраното лекарство не е било придружено от такъв страничен ефект.

Безопасните антибиотици имат специфични показания и спектър на действие. Също така във всяка група има няколко представители, които са разрешени при бременни жени. Според нивото на опасност те принадлежат към категорията на група В.

Пеницилини

При лечението на бременни жени се използват синтетични и полусинтетични лекарства: амоксицилин, ампицилин, оксацилин.

Пеницилинови антибиотици

Пеницилините имат бактерициден ефект, те водят до смъртта на микробите, като блокират синтеза на определени вещества, които са компоненти на бактериалната клетъчна стена. Пеницилините са активни срещу следните групи микроорганизми:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • ентерококи;
 • листерия;
 • кюфтета;
 • клостридии;
 • коринебактерии.

Но някои микроорганизми са се научили да се защитават срещу антибиотици. Те произвеждат специален ензим, който разгражда активната съставка. Това е свързано с развитието на лекарствена резистентност..

Оксацилин е антибиотик, който естествено не развива резистентност. Той е в състояние да се бори с инфекции, свързани с действието на стафилококи. Но срещу други патогени той не проявява изразена активност. Следователно използването му е ограничено.

За да се предотврати превръщането на микроорганизмите в резистентни към лекарства, са разработени защитени пеницилини. Тези лекарства съдържат допълнителни вещества, които не позволяват на микроорганизмите да ги унищожават. Тези лекарства включват амоксицилин / клавуланат (Amoxiclav), амоксицилин / сулбактам (Sultasin).

Тези лекарства са одобрени през първия триместър на бременността и по-късно. Предвид спектъра на активност, те се използват за лечение на следните заболявания:

 • инфекции на дихателните пътища: синузит, тонзилит, бронхит, пневмония;
 • заболявания на отделителната система: цистит, пиелонефрит;
 • менингит;
 • ендокардит;
 • салмонелоза;
 • инфекции на кожата и меките тъкани;
 • в подготовка за операция като профилактика.

Поради ниската активност на оксацилин, той се използва много по-рядко от амоксиклав или султазин. Показания за лечение са пневмония, сепсис, ендокардит, инфекции на кожата, ставите и костите..

Страничните ефекти от терапията с пеницилин могат да бъдат както следва:

 • диспептични разстройства: гадене, коремна болка, повръщане;
 • алергични реакции и ако се е развила алергия към един от представителите на тази група, тогава е възможна подобна реакция към други представители на пеницилини;
 • намалени нива на хемоглобина;
 • електролитен дисбаланс;
 • главоболие.

Нежеланите ефекти са по-склонни да се развият при продължителна употреба или употреба във високи дози.

Необходимо е внимателно да се комбинират пеницилини с други лекарства само след консултация с лекар. Например, при бронхит, Fluimucil често се предписва като отхрачващо средство. Неговата активна съставка е ацетилцистеин. Когато се използват едновременно с Ampicillin, възниква химическото им взаимодействие, което води до намаляване на активността на двете лекарства.

Цефалоспорини

Това е най-обширната група антибиотици с широк спектър на действие. Според механизма на действие и активност срещу определени микроорганизми те се изолират в 4 поколения. Най-малкият набор от приложения за първите, най-широкият за вторите.

Цефалоспорините са структурно подобни на пеницилини, така че може да има случаи на кръстосана алергия при наличие на непоносимост към антибиотици от същата група.

Антибиотици от цефалоспориновата група от 3-то поколение

Първите три поколения цефалоспорини се прилагат чрез инжектиране и перорално лечение. Последното поколение е само под формата на инжекционен разтвор. Така:

 • Цефазолин принадлежи към 1-во поколение. Използва се само като инжекция. Цефазолинът има ниска антибактериална активност. Можете да лекувате инфекциозни заболявания, причинени от стрептококи, някои щамове стафилококи, ешерихия коли. Не може да се използва за потискане на пневмококи, ентеробактерии, леко засягащи шигела, салмонела.
 • Второто поколение е представено от Cefuroxime и Cefaclor. Първият се предлага под формата на инжекционен разтвор и под формата на таблетки. Дали е възможно да се пият антибиотици от тази група в ранните етапи на бременността, трябва да реши лекарят. Техният спектър на антибактериална активност не е широк, така че те няма да помогнат при всяко инфекциозно заболяване..
 • Третото поколение включва Cefotaxime и Ceftriaxone, които са идентични по своята активност срещу стафилококи, стрептококи, пневмококи, менингококи, гонококи и много други.
 • Цефепим принадлежи към 4-то поколение, което е много близко по своите характеристики до Цефтриаксон и Цефотаксим.

При бременни жени най-често се използва 3-то поколение цефалоспорини. Те се използват при следните патологии:

 • тежки инфекции на горните и долните дихателни пътища;
 • инфекциозни лезии на тазовите органи;
 • сепсис;
 • менингит;
 • коремна патология;
 • тежки инфекции на пикочните пътища;
 • лезии на кожата, ставите, костите.

Те се предписват и в следоперативния период, след раждане чрез цезарово сечение за профилактика на инфекциозни усложнения. Употребата на тези антибиотици не е противопоказана при кърмене.

Нежеланите реакции могат да бъдат под формата на алергии, диспептични разстройства, левкопения, анемия. Когато се използват високи дози цефтриаксон, може да се развие холестаза, поради което при бременни жени с чернодробна патология или повишени чернодробни ензими без клинична картина на чернодробно увреждане се използва с повишено внимание.

Макролиди

Какви антибиотици от тази група са разрешени по време на бременност? Това са еритромицин, азитромицин, йозамицин (търговски аналог на Wilprafen).

Разрешени антибиотици по време на бременност от групата на макролидите

Спектърът на дейност е достатъчно широк:

 • инфекции на дихателните пътища;
 • зъбни инфекции;
 • кожни заболявания;
 • инфекциозни заболявания на пикочно-половата система;
 • комбинирана терапия на Helicobacter pylori инфекция при лечение на стомашна язва.

Бременните жени най-често се предписват Josamycin за лечение на хламидиална инфекция, микоплазма, гонорея и сифилис. В случай на хламидия, лечението обикновено се предписва през втория триместър. Лекарствата леко преминават в кърмата. Но за терапия по време на кърмене се препоръчва да се използва еритромицин, тъй като е доказано безопасен за кърмачета.

Страничните ефекти са редки. Това могат да бъдат алергични реакции, дискомфорт в корема, гадене, много рядко - чернодробна дисфункция.

Лекарства, противопоказани по време на бременност

Как антибиотиците влияят на бременността и плода зависи от тяхната структура и механизъм на действие..

Тетрациклините могат да преминават през плацентата и са опасни във всяка гестационна възраст. Те нарушават метаболизма на минералите, влияят върху образуването на костна тъкан и формирането на зъбите и причиняват апластична анемия. По време на кърмене лекарството също е забранено..

Флуорохинолоните Офлоксацин, Норфлоксацин, Левофлоксацин, които са ефективни срещу инфекции на пикочните пътища, са забранени при бременни жени. Те са в състояние да повлияят на полагането и растежа на хрущялната тъкан.

Аминогликозидите преминават през плацентата. С увеличаване на бременността се увеличава способността на плацентарната бариера да предава антибиотика на плода. Ефектът върху детето се проявява под формата на увреждане на слуховия нерв и развитие на вродена глухота. Но в трудни ситуации, когато е невъзможно да се използва друго лекарство, Гентамицин и други членове на групата използват кратки курсове.

Понякога антибиотичният ефект зависи от гестационната възраст. Например, Метронидазол (Trichopolum) е противопоказан през първия триместър като потенциално опасен, но е разрешен през 2 и 3 триместър на бременността. Това лекарство е ефективно, когато се използва локално за лечение на генитални инфекции, е лекарството по избор при бактериална вагиноза.

По същия начин, Furadonin, който се използва за лечение на цистит, е забранен за употреба в началния период. Но при нормална бременност те могат да бъдат лекувани от 2-ри триместър..

Левомицетинът е опасен във всеки гестационен период. Той преминава през плацентата и засяга костния мозък. Това е орган на хемопоезата и имунитета, следователно децата са по-склонни да се раждат с анемия, развитие на неутропения, левкоцитопения и намаляване на тромбоцитите.

Клиндамицин и Линкомицин принадлежат към групата на макролидите, но употребата им не се препоръчва за бременни жени. Те са в състояние да преминат през плацентата и да се натрупват в черния дроб на плода. В същото време концентрацията в органа е няколко пъти по-висока, отколкото в кръвта. Отрицателният ефект не е напълно изяснен, но има висок риск от увреждане на бъбреците и черния дроб при новороденото.

За да не бъдете объркани с избора на лекарство за лечение на инфекциозни заболявания, не трябва да се самолекувате по време на бременност. Само лекар може правилно да оцени състоянието, да определи причинителя на заболяването и да избере антибактериално средство, което е ефективно и безопасно в конкретна ситуация..

Антибиотици и бременност. Списък на одобрените лекарства

След положителен тест за бременност започват насилствени промени в женското тяло. Някои от тях, ако не сте знаели, засягат сериозно имунната система, водят до инфекции. Е, това означава едно - повече лекарства! Включително антибиотици.

Неотдавнашно проучване в Съединените щати на повече от 13 000 жени на различни етапи от бременността показа, че около 30% от тях се подлагат на антибиотично лечение поне веднъж през всичките девет месеца. Най-често те се използват през четвъртия месец..

Разбира се, не всички антибиотици са създадени еднакво. Много от тях могат да доведат до вродени аномалии и малформации при дете. И какво трябва да направи бъдещата майка в такава ситуация: да рискува или изобщо да не се лекува, рискувайки още повече? Не се притеснявайте - тук не е всичко черно и бяло и има безопасни варианти. Помислете кои антибиотици можете да приемате по време на бременност и кои е най-добре да избягвате.

Кога да приемате антибиотици по време на бременност

Вирусните инфекции не трябва да се лекуват с антибиотици поради две причини:

  Те не помагат срещу вируси;

Развива се резистентност (имунитет) към антибиотици. Следващият път, когато лекарството наистина е необходимо, може да не работи..

Добрата новина е, че повечето вируси (като вируси на ТОРС) ще бъдат убити от тялото ви.

Бактериални инфекции

Често срещаните бактериални инфекции по време на бременност включват заболявания на пикочните пътища и стрептококови инфекции от група В. Именно в този случай трябва да се използват антибиотици - това по същество е единственото средство в борбата с тях. Те трябва да се приемат въпреки потенциалния риск за детето. Защо?

Д-р Камал Баджай, специалист по репродуктивно здраве в Медицинския център Якоби, отбелязва, че отказът от лечение е потенциално по-опасен, тъй като заплашва със сериозни увреждания в развитието. Стрептококите от група В са опасни, защото могат да провокират цял ​​куп сериозни заболявания при бебето:

Безопасни ли са изобщо антибиотиците за бременни жени?

„Общият термин„ антибиотик “винаги плаши моите пациенти направо“, казва д-р Баджай. „Необходимо е разумно внимание, но антибиотиците са важна част от клиничната терапия. Във всеки случай Вашият лекар внимателно ще избере кое лекарство е подходящо за Вас и кое е напълно изключено. Освен това сега на пазара има голямо разнообразие от лекарства ".

Така че в момента антибиотиците са класифицирани според степента на тяхната опасност за бременните жени. В Съединените щати това се прави от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която е разделила всички антибиотици на пет категории: A, B, C, D и X..

Лекарствата от категория А са признати за абсолютно безопасни, категория Х е пълна забрана поради изключителния риск за плода.

Антибиотиците от категория X са опасни за вродени дефекти и малформации. Между тях:

аненцефалия (деформация на черепа, несъвместима с живота);

хоанална атрезия (запушване на носния проход);

херния на диафрагмата на хранопровода;

вродени сърдечни дефекти;

цепнатина на небцето (цепнатина на небцето).

Такива лекарства също могат да провокират спонтанен аборт на всеки етап от бременността при неконтролирана употреба..

За да бъде дадено лекарство сертифицирано в категория А, се изисква доста голямо количество клинични данни и дългосрочни наблюдения върху здравето на пациентите..

Категория В обикновено е безопасна за бременни жени, като Augmentin. Този антибиотик се използва за широк спектър от бактериални инфекции: синузит, пневмония, бронхит - всички те са изключително опасни за здравето на нероденото дете, ако не се лекуват правилно. Следователно рисковете са оправдани тук.

Пеницилиновите антибиотици се използват най-често по време на бременност. Не е установено, че те също са свързани с повишен риск от поне 30 от най-често срещаните вродени заболявания..

Съществува обаче доста значителен проблем при тестването на нови лекарства: етичните стандарти и действащите закони не позволяват тестването им върху бременни жени. Следователно, някои лекарства от категория В могат да имат отрицателни фетални ефекти, които в момента не са официално потвърдени. „Лекарят трябва да предписва такива лекарства само ако ползите за възстановяване значително надвишават потенциалните рискове за плода и за майката“, казва Александър Фукс, ръководител на отделението по акушерство и гинекология в болничния център Куинс..

Безопасен ли е пеницилин по време на бременност

Много антибиотици като пеницилин се използват от десетилетия. Като цяло това е едно от най-безопасните лекарства по време на бременност. Но през това време се появиха щамове бактерии, устойчиви на тях, които изискват от лекарите да предписват по-ефективни лекарства..

И тук много различни фактори започват да влияят върху безопасността, а не само върху активния компонент: доза, продължителност на лечението, дозировка, честота на приложение и т.н..

Например, антибиотиците от сулфонамидната група (Septrin, Bactrim-Forte) са свързани с трикратно увеличаване на риска от синдром на хипоплазия на лявото сърце. Общата честота на това заболяване е 1 на 4200 новородени. Следователно, когато приемате сулфонамиди, рискът се увеличава до 1 случай на 1400 новородени.

Като цяло можете да разделите всички антибиотици на безопасни и опасни (не се препоръчва) за употреба по време на бременност.

ЗАБЕЛЕЖКА: Следващите са само примери за най-често срещаните лекарства. Това не е пълен списък.!

Безопасни антибиотици по време на бременност, списък

Съществува доста ограничена група антибиотици, които се считат за напълно безопасни по време на бременност:

Антибиотици по време на бременност

Статии за медицински експерти

Много жени, които очакват раждането на бебе, се интересуват от въпроса, възможно ли е да се използват антибиотици по време на бременност? Отговорът на този въпрос не е съвсем еднозначен: да и не.

Сред огромния списък на съществуващите антибиотици има достатъчно средства, одобрени за употреба през периода на бременността, тъй като ефектът им върху ембриона не е опасен. Има обаче някои лекарства, които трябва да се изхвърлят..

Също така трябва да избягвате нерационалното използване на антибактериални лекарства, като ги приемате ненужно: например при настинка или ARVI.

Показания за антибиотици по време на бременност

Употребата на антибиотици по време на бременност трябва да бъде напълно оправдана и подходяща. Неприемливо е да се използват антибиотици за профилактични цели по време на бременността, както и да се приемат без лекарско предписание или да се променя дозата и честотата на приложение на лекарството.

Антибиотици за пиелонефрит по време на бременност

Пиелонефритът често се появява при жени точно по време на бременност, това се улеснява от голямо натоварване на бъбречната система. Процедурите за лечение на това заболяване не могат да бъдат отложени.

Обикновено лекарят предписва спазмолитични, аналгетични, антисептични и антибиотици от списъка, одобрен за бременни жени. Това са ампицилин, метицилин, канамицин, лекарства от цефалоспориновата група. Антимикробната терапия за пиелонефрит трябва да се провежда в болница под наблюдението на лекар.

Антибиотици за синузит по време на бременност

Синузитът не е заболяване, което влияе върху резултата от бременността, но доставя на жената много дискомфорт. При това заболяване не винаги се предписват антибиотици: понякога е достатъчно да се възстанови нормалното дишане и да се осигури изхвърлянето на лигавицата от синусите. От антибиотиците може да се предпише амоксицилин, ако употребата му е оправдана.

Антибиотици за полихидрамнион

Полихидрамнионът е, когато количеството на околоплодните води надвишава допустимите нива. Често това състояние се провокира от инфекциозни или вирусни патологии с участието на хламидии, микоплазмени бактерии, цитомегаловирус. Ако полихидрамнионът е причинен от инфекциозен агент, тогава антибиотичната терапия не може да се откаже, в противен случай може да създаде риск от инфекция на плода.

Антибиотици за цистит по време на бременност

Възпалителната реакция в пикочния мехур по време на бременност е опасна, тъй като процесът може лесно да премине към матката и значително да усложни или да увреди хода на бременността. По правило на бременни жени с цистит се предписва само едно от двете одобрени лекарства - амоксиклав и монурал. Последното е най-предпочитано поради широчината на спектъра на действие и ефективността на агента..

Антибиотик за кашлица по време на бременност

Кашлицата е симптом на заболяване (вирусно, алергично и само понякога инфекциозно). Следователно антибиотиците за кашлица не винаги са необходими. Ако кашлицата е следствие от бактериален бронхит или пневмония - в такива случаи използването на антибиотична терапия е оправдано. Лекарството се предписва от лекар, като се вземе предвид чувствителността на патогенната флора към антибиотиците.

Какви антибиотици могат да се използват по време на бременност?

На първо място, трябва да запомните, че купуването и приемането на лекарства самостоятелно, без да се консултирате с лекар, е категорично неприемливо. Това важи особено за периода на раждане на дете..

Сред лекарствата, приемливи за приемане, са тези, които могат да се приемат през целия период на раждане на дете или само за определени периоди..

Позволени антибиотици по време на бременност:

 • пеницилинова серия (не влияят отрицателно върху качеството и развитието на ембриона). Този диапазон включва лекарства ампицилин, оксацилин, амоксицилин, ампиокс и др.;
 • цефалоспоринова серия (те са склонни да проникнат през плацентарната бариера, но нямат токсичен ефект върху нероденото бебе). Цефалоспорините включват цефтриаксон, супракс, цефазолин;
 • макролидни серии (в определени случаи разрешени по време на бременност, по преценка на лекаря). Това са лекарства като еритромицин, олеандомицин, рокситромицин, телитромицин, азитромицин (сумамед) и др.;
 • аминогликозидни серии (гентамицин). Използва се само в много тежки случаи със задължително стриктно изчисляване на дозата на лекарството. Ако не се наблюдават дози и неконтролирана употреба, това може да провокира увреждане на слуха при бебе.

Ефекти на антибиотиците върху бременността

За съжаление болестта винаги идва в момент, в който най-малко очаквате. И дори докато носите дете, когато е крайно нежелателно да се разболявате и да приемате лекарства, трябва да се консултирате с лекар и да използвате антибиотична терапия.

Антибактериалните лекарства, освен терапевтични ефекти, могат да имат и нежелан ефект. Всеки знае токсичния ефект на лекарствата върху черния дроб, чревната микрофлора и функциите на имунната защита. Всичко това може да повлияе на цялостното здраве на бременната жена..

Ефектът от антимикробната терапия върху ембриона зависи доста силно от гестационния период, защото зависи от това доколко плодът е защитен от въздействието на негативните фактори. Антибиотиците в ранна бременност са опасни, тъй като през този период ембрионът все още няма нивото на защита, което плацентата може да осигури. Следователно всякакви вещества, както полезни, така и не особено полезни, определено ще стигнат до развиващия се плод..

Антибиотиците през първите седмици на бременността трябва да се предписват само от лекар, който е компетентен да приема лекарства за бременни жени. Вярно е, че понякога се случва една жена да приема антибиотици в първите дни на бременността, без да знае за „интересното“ си състояние. Първите дни са периодът на оплождане на яйцеклетката и имплантиране на яйцеклетката. Ако се притеснявате от това, в такива случаи няма да е излишно да се консултирате с лекар и да направите няколко контролни ултразвука, както и да преминете hCG, за да видите дали динамиката на процеса е нарушена.

По принцип е възможно да се приемат антибиотици в края на бременността, тъй като на този етап плодът вече е оформен, той е достатъчно защитен от плацентарната бариера. Има обаче лекарства, които лесно могат да проникнат през тази бариера и да навредят на бебето. Следователно изборът на необходимия антибиотик трябва да бъде направен от специалист..

Нека да оценим възможността за използване на антибактериални лекарства на етапи:

Антибиотици през първия триместър на бременността

Първият триместър е началото на раждането на нов човек, образуването на тъкани и системи на ембриона. На този етап бебето все още не е напълно защитено и всяко лекарство може да му причини непоправима вреда. Поради тази причина повечето лекарства, включително антибактериалните, са забранени..

Антибиотици през 2-ри триместър на бременността

На този етап основните органи на ембриона вече са идентифицирани. Вторият триместър е етапът на развитие на мозъка и репродуктивната система, най-доброто време за използване на одобрени антибиотици. Плодът през този период вече е доста независим и е напълно способен да се предпази.

Антибиотици през 3 триместър на бременността

III триместър - детето вече е практически оформено, сега неговите органи и системи само се подобряват. През този период можете да приемате антибактериални лекарства от списъка на лекарствата, разрешени по време на бременност, за да не провокирате появата на патологии и аномалии в развитието на детето.

Антибиотици от различни групи по време на бременност

Пеницилиновите антибиотици по време на бременност са едни от най-известните и широко разпространени в света. Те имат доста широк спектър от ефекти, освен това те често и широко се използват по време на бременност. Тези лекарства включват ампицилин, амоксицилин, амоксиклав, оксамп и някои други.

Амоксиклав по време на бременност е комбинирано антибиотично средство, състоящо се от амоксицилин и клавулонова киселина. Лекарството се счита за едно от най-безопасните антимикробни средства по време на бременност. Може да се предписва за перорално или инжекционно приложение.

Цефтриаксон по време на бременност е силен антибиотик, който унищожава дори онези патогени, които са устойчиви на други антимикробни агенти. Използва се по-често през втората половина на бременността, като се използват интрамускулни инжекции ежедневно. Цефтриаксон се използва при инфекции на пикочно-половата система, дихателните и храносмилателните пътища, кожата.

Вилпрафен по време на бременност се използва при бактериални инфекциозни заболявания, главно урогенитални. Най-често се използва при лечението на уреаплазма: тази патология е изключително опасна както за бременната жена, така и за нейното дете..

Цефазолин по време на бременност се използва само ако има строги показания при бременна жена и то само от втория триместър на бременността. Използва се за лечение на пневмония, остеомиелит, инфекции на ставите и костната система, кожата, отделителната система.

Амоксицилин по време на бременност е пеницилинов антибиотик, който няма токсичен ефект върху черния дроб, не провокира фетални аномалии. Активно се използва по време на бременност за лечение на синузит, бронхит, пневмония, пиелонефрит, лимфаденит.

Цефотаксим по време на бременност е цефалоспоринов антибиотик, който не е предназначен за употреба по време на бременност.

Linex по време на бременност след антибиотици

Както знаете, антибиотиците нямат най-добър ефект върху състоянието на чревната микрофлора, дългосрочното приложение на лекарства е особено разрушително за него. Нарушения на изпражненията, болки в корема, метеоризъм, лошо храносмилане са прояви на дисбиоза. За да предотвратите развитието на такова състояние, трябва да обсъдите с Вашия лекар възможността за прием на лекарства, които нормализират чревната флора, дори преди да приемате антибиотици. Тези лекарства включват Linex - ефективно и безопасно лекарство по време на бременност. Съдържа бифидобактерии, лактобацили, ентерококи, възстановява нивото на полезната микрофлора, като същевременно поддържа имунитета на организма. Лекарството се понася добре, няма странични ефекти и противопоказания (с изключение на непоносимост към лактоза).

Въпреки това, дори по отношение на такъв безопасен инструмент като Linex, трябва да се консултирате със специалист. Може би във вашия случай ще е подходящо някое друго лекарство, например бифиформ, лактобактерин, аципол, ентерол, бифидум-бактерин или еубикор.

Планиране на бременност след антибиотици

Преди да планират бременност, повечето лекари препоръчват да се лекуват всички хронични заболявания, както при бъдещата майка, така и при бащата, за да се избегнат обострянията им по време на раждането на бебето. И е правилно. Лечението на такива заболявания обаче често е невъзможно без висококачествена антибиотична терапия. Какво да правя?

Специалистите по фертилитет често настояват, че началото на планирането трябва да се определи не по-рано от 2 месеца след края на антибиотичната терапия. Бременност след антибиотиците на съпруга може да се планира не по-рано от три месеца. Защо? Антибактериалните лекарства нямат най-добър ефект върху състоянието на сперматозоидите: тяхната структура и структура са нарушени, съществува риск от развитие на нарушения на ембрионалното развитие. Важно е такива променени сперматозоиди да напуснат тялото преди зачеването и ще отнеме само 2,5-3 месеца за обновяване на мъжката сперма.

Някои видове антибиотици може да не повлияят на качеството на спермата: за да изясните ситуацията, трябва да се консултирате с репродуктивен специалист.

Може ли тестът за бременност с антибиотик да е грешен? Определено не, показателите на теста не зависят от употребата на антибактериални средства: тест лентата реагира на нивото на човешкия CG хормон и антибиотикът не влияе на хормоналния фон. Тестова грешка може да бъде причинена от нисък праг на чувствителност на тест лентата или тестване твърде рано.

Лекарите не приветстват назначаването на каквито и да било лекарства по време на бременността. Ако обаче лекарят е предписал антибиотици по време на бременност, тогава наистина има нужда от това. Много по-разумно е да излекувате опасно заболяване навреме, отколкото да изчакате инфекцията да удари неродения малък човек.

Антибиотици, противопоказани при бременност

По време на периода на раждане на дете е по-добре напълно да се откажете от всякакви лекарства, особено антибиотици, и да ги приемате само в случай на спешна нужда. Има лекарства, които поради своите свойства, освен че лекуват бъдещата майка, могат да имат и отрицателен ефект върху развиващото се бебе. Имената на такива лекарства трябва да бъдат известни и внимателни, за да не се използват..

 • тетрациклинова серия (има токсичен ефект върху ембриона, може да се натрупва в костната система на детето). Тези лекарства включват доксициклин, морфоциклин и всъщност тетрациклин.
 • флуорохинолонова серия (лекарства от тази група не са преминали клинични изпитвания за ефекта им върху развиващия се плод, поради което употребата им е рискова). Най-популярни сред такива агенти са офлоксацин, ципрофлоксацин, надифлоксацин, пефлоксацин.
 • хлорамфеникол (може да провокира развитието на някои видове анемия и нарушения на кървенето).
 • нитрофуранови серии (фурадонин, фуразолидон). Може да причини хемолитична анемия и метхемоглобинемия при дете.
 • хиноксалинова серия (експериментално е доказан ембриотоксичен ефект, който влияе негативно на ембриона и може да увреди плода). Тези лекарства включват диоксидин.
 • сулфаниламидна серия (противопоказана при бременност). Това са лекарствата бисептол, бактрим, ориприм, триксазол, новотримед, орибакт, бактризол.

Антибиотици по време на бременност: какво препоръчват лекарите

Докато носи дете, бъдещата майка се опитва да следи здравето си, начина на живот и храненето си, но това изобщо не означава, че е застрахована срещу появата на различни бактериални инфекции. А в някои случаи дори се налага да прибягват до антибиотици. Но възможно ли е да се приемат антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър и кои от тях се предписват през 2-ри и 3-и триместър?

 1. Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??
 2. Защо тези лекарства са опасни??
 3. Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?
 4. Одобрени антибиотици за бременни жени
 5. Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??

По правило лекарите се опитват да не предписват антибактериални лекарства на жена, но има моменти, когато не можете да направите без тях. Има редица заболявания, които могат да бъдат излекувани само с тяхна помощ, а всяка друга терапия е напълно безполезна. Такива заболявания включват:

 1. Пиелонефрит.
 2. Ангина.
 3. Обструктивен бронхит.
 4. Пневмония.
 5. Туберкулоза.
 6. Сложни чревни инфекции.
 7. Гнойни лезии.
 8. Изгаря 3-4 градуса.
 9. Хламидия.
 10. Сепсис.
 11. Отравяне на кръвта.

За всички тези заболявания употребата на антибактериални средства е оправдана, тъй като без тяхната употреба се развиват сериозни усложнения, до смъртта на майката..

Защо тези лекарства са опасни??

По време на бременност всяко въздействие върху тялото на майката засяга бъдещото бебе. Преди няколко години се смяташе, че приемът на тези лекарства от бременна жена може да доведе до генетични аномалии, да причини вродени малформации при новородено, това не е така. Въпреки това, много от тях все още влияят отрицателно, като имат токсичен ефект и по този начин могат да причинят патологии в развитието на органите на слуха и зрението и да нарушат функционирането на бъбреците. Също така, използването на антибиотици може значително да навреди на установяването на зъби в плода..

Съвременните антибиотици са от синтетичен произход; чрез своето действие те унищожават не само патогенните микроорганизми, но и практически всички бактерии в тялото на майката и много от тях са необходими за цял живот. Полезната микрофлора се възстановява много бавно, което нарушава метаболитните процеси и води до намаляване на имунитета при бременна жена, а това от своя страна може да причини нови заболявания. Негативните последици от приема на антибиотици от жена включват:

 • Дразнене на лигавицата на стомаха,
 • Тежки алергии,
 • Неизправности на черния дроб и отделителната система,
 • При алергични реакции - разстройство на нервната система.

Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?

Ефектът, който антибактериалните лекарства могат да имат върху бременността, зависи от нейната продължителност. Така че тяхното използване на ранен етап, в така наречения период на ентерогенеза - 4-6 седмици от бременността е изключително опасно за плода, тъй като през този период всички органи и системи на тялото са положени. Целият първи триместър, тоест до 14-та седмица, лекарите се опитват да не ги предписват, тъй като естествената бариера на плода, плацентата, все още не се е образувала, така че всички вещества от външната среда веднага влизат в кръвта му. Следователно, ако на жена е била поставена диагноза, например, урогенитална инфекция, тогава нейното лечение ще бъде предприето след 20 седмици, но при спешна нужда все пак ще й бъдат предписани най-малко токсичните лекарства.

Важно! Ако бъдещата майка е пила курс на антибиотици до 4 седмици, без да знае за бременност, не трябва да се притеснявате. През този период кръвоносната система на плода все още не е свързана с майчината, поради което вероятността от негативни последици е изключително малка! Бременността може и трябва да се поддържа!

През втория и третия триместър и особено след 20 седмици, когато полагането на вътрешните органи вече е приключило, възможната вреда от употребата на антибиотици е значително ниска, поради което списъкът с лекарства е доста широк. Това обаче не означава, че те могат да се използват неконтролируемо, само квалифициран лекар трябва да ги предписва..

Одобрени антибиотици за бременни жени

Няма толкова много антибактериални лекарства, одобрени за употреба по време на раждане на дете и всяко от тях се предписва, ако е посочено.

По време на раждането на дете на жената са разрешени фармакологични агенти от пеницилиновата серия, те принадлежат към класа на β-лактамни лекарства и са естествен продукт от пеницилинови гъбички. Въпреки че имат способността да проникват през плацентата към плода, те не увреждат детето, освен това бъбреците бързо ги отделят с урината от тялото. Какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност:

Антибиотици от групата на амоксицилин

Най-предписаните лекарства се използват за лечение на:

 • тонзилит,
 • фарингит,
 • отит на средното ухо,
 • пневмония,
 • бронхит,
 • пикочно-половите инфекции.

Амоксиклав

Друг антибиотик от пеницилиновата серия с активната съставка амоксицилин се използва за лечение на: остър синузит, отит на средното ухо, пиелонефрит, цистит, не тежка пневмония, остеомиелит.

Антибиотици от групата на цефалоспорините

Те принадлежат към лекарства с широк спектър на действие, те също принадлежат към клас β-лактам. Лекарствата от този клас не причиняват значителна вреда на нероденото бебе, тъй като въпреки че могат да проникнат през плацентата, това се случва в много малки концентрации. Представител от този клас, Ceftriaxone се използва за лечение на:

 • сепсис,
 • менингит,
 • инфекции на костите и меките тъкани,
 • пикочно-половите инфекции, особено пиелонефрит,
 • пневмония,
 • генитални инфекции, включително гонорея.

В резултат на проведените проучвания не са установени отрицателни ефекти върху плода. Друг антибиотик от същата серия, Цефазолин, също се използва широко. Най-често се използва при инфекциозни лезии на очите, жлъчните пътища, гинекологични инфекции, бактериален ендокардит.

Уилпфрем

Друго антибактериално лекарство, предписано за бременни жени, с активна съставка джозамицин. Той също така има способността да заобикаля плацентарната бариера, но в ниски концентрации. Лекарството се използва широко, когато пациентът има анамнеза за алергия към пеницилин. Най-често се използва за лечение на инфекции на кожата и меките тъкани, зъбни лезии и УНГ инфекции.

Допустимо е бъдещата майка да предписва еритромицин и спирамицин, които дори заобикаляйки плацентарната защита, не влияят върху развитието и растежа на плода.

Какво трябва да знаете за приемането на антихистамини по време на бременност и как те влияят върху развитието на плода?

В какви форми се произвежда Пимафуцин, как да се използва правилно при лечение на млечница при бременна жена, прочетете тук.

Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Въпреки доста широк спектър от одобрени антибиотици, има лекарства, които са строго забранени да се предписват по време на бременност..

ИмеСтраничен ефект
ТетрациклинНатрупвайки се в костите на плода, унищожава тях и зачатъците на зъбите, уврежда черния дроб.
ФлуорохинолониНе е проучен при хора; при потомството на животни това води до разрушаване на ставите.
КларитромицинОткрити токсични ефекти върху потомството на животни.
МедикамецинНе е тестван при хора.
АминогликозидиПричинява аномалии в развитието на бъбреците и органите на слуха при плода.
ФуразимидНе са провеждани клинични изпитвания при хора.
ЛевомицетинПричинява патологии на развитието на костния мозък и кръвните клетки.
ДиоксидинПо време на проучвания върху животни се раждат потомци с мутации.
Ко-тримоксазолСтимулира развитието на генетични деформации, растежът на плода се забавя.

Съществува и група средства, които се използват само при спешна нужда, когато не е възможно да се избере безопасно лекарство. Те включват:

 • Азитромицин,
 • Фурадонин по време на бременност се пие само по указание на лекар,
 • Метронидазол, може да причини мозъчни и генитални дефекти на плода.
 • Гентамицин, само когато животът на майката е застрашен, води до глухота у детето.