Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотици и бременност. Списък на одобрените лекарства

След положителен тест за бременност започват насилствени промени в женското тяло. Някои от тях, ако не сте знаели, засягат сериозно имунната система, водят до инфекции. Е, това означава едно - повече лекарства! Включително антибиотици.

Неотдавнашно проучване в Съединените щати на повече от 13 000 жени на различни етапи от бременността показа, че около 30% от тях се подлагат на антибиотично лечение поне веднъж през всичките девет месеца. Най-често те се използват през четвъртия месец..

Разбира се, не всички антибиотици са създадени еднакво. Много от тях могат да доведат до вродени аномалии и малформации при дете. И какво трябва да направи бъдещата майка в такава ситуация: да рискува или изобщо да не се лекува, рискувайки още повече? Не се притеснявайте - тук не е всичко черно и бяло и има безопасни варианти. Помислете кои антибиотици можете да приемате по време на бременност и кои е най-добре да избягвате.

Кога да приемате антибиотици по време на бременност

Вирусните инфекции не трябва да се лекуват с антибиотици поради две причини:

  Те не помагат срещу вируси;

Развива се резистентност (имунитет) към антибиотици. Следващият път, когато лекарството наистина е необходимо, може да не работи..

Добрата новина е, че повечето вируси (като вируси на ТОРС) ще бъдат убити от тялото ви.

Бактериални инфекции

Често срещаните бактериални инфекции по време на бременност включват заболявания на пикочните пътища и стрептококови инфекции от група В. Именно в този случай трябва да се използват антибиотици - това по същество е единственото средство в борбата с тях. Те трябва да се приемат въпреки потенциалния риск за детето. Защо?

Д-р Камал Баджай, специалист по репродуктивно здраве в Медицинския център Якоби, отбелязва, че отказът от лечение е потенциално по-опасен, тъй като заплашва със сериозни увреждания в развитието. Стрептококите от група В са опасни, защото могат да провокират цял ​​куп сериозни заболявания при бебето:

Безопасни ли са изобщо антибиотиците за бременни жени?

„Общият термин„ антибиотик “винаги плаши моите пациенти направо“, казва д-р Баджай. „Необходимо е разумно внимание, но антибиотиците са важна част от клиничната терапия. Във всеки случай Вашият лекар внимателно ще избере кое лекарство е подходящо за Вас и кое е напълно изключено. Освен това сега на пазара има голямо разнообразие от лекарства ".

Така че в момента антибиотиците са класифицирани според степента на тяхната опасност за бременните жени. В Съединените щати това се прави от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която е разделила всички антибиотици на пет категории: A, B, C, D и X..

Лекарствата от категория А са признати за абсолютно безопасни, категория Х е пълна забрана поради изключителния риск за плода.

Антибиотиците от категория X са опасни за вродени дефекти и малформации. Между тях:

аненцефалия (деформация на черепа, несъвместима с живота);

хоанална атрезия (запушване на носния проход);

херния на диафрагмата на хранопровода;

вродени сърдечни дефекти;

цепнатина на небцето (цепнатина на небцето).

Такива лекарства също могат да провокират спонтанен аборт на всеки етап от бременността при неконтролирана употреба..

За да бъде дадено лекарство сертифицирано в категория А, се изисква доста голямо количество клинични данни и дългосрочни наблюдения върху здравето на пациентите..

Категория В обикновено е безопасна за бременни жени, като Augmentin. Този антибиотик се използва за широк спектър от бактериални инфекции: синузит, пневмония, бронхит - всички те са изключително опасни за здравето на нероденото дете, ако не се лекуват правилно. Следователно рисковете са оправдани тук.

Пеницилиновите антибиотици се използват най-често по време на бременност. Не е установено, че те също са свързани с повишен риск от поне 30 от най-често срещаните вродени заболявания..

Съществува обаче доста значителен проблем при тестването на нови лекарства: етичните стандарти и действащите закони не позволяват тестването им върху бременни жени. Следователно, някои лекарства от категория В могат да имат отрицателни фетални ефекти, които в момента не са официално потвърдени. „Лекарят трябва да предписва такива лекарства само ако ползите за възстановяване значително надвишават потенциалните рискове за плода и за майката“, казва Александър Фукс, ръководител на отделението по акушерство и гинекология в болничния център Куинс..

Безопасен ли е пеницилин по време на бременност

Много антибиотици като пеницилин се използват от десетилетия. Като цяло това е едно от най-безопасните лекарства по време на бременност. Но през това време се появиха щамове бактерии, устойчиви на тях, които изискват от лекарите да предписват по-ефективни лекарства..

И тук много различни фактори започват да влияят върху безопасността, а не само върху активния компонент: доза, продължителност на лечението, дозировка, честота на приложение и т.н..

Например, антибиотиците от сулфонамидната група (Septrin, Bactrim-Forte) са свързани с трикратно увеличаване на риска от синдром на хипоплазия на лявото сърце. Общата честота на това заболяване е 1 на 4200 новородени. Следователно, когато приемате сулфонамиди, рискът се увеличава до 1 случай на 1400 новородени.

Като цяло можете да разделите всички антибиотици на безопасни и опасни (не се препоръчва) за употреба по време на бременност.

ЗАБЕЛЕЖКА: Следващите са само примери за най-често срещаните лекарства. Това не е пълен списък.!

Безопасни антибиотици по време на бременност, списък

Съществува доста ограничена група антибиотици, които се считат за напълно безопасни по време на бременност:

Антибиотично лечение по време на бременност

За какви заболявания и състояния имате нужда от антибиотици по време на бременност

Необходима е антибиотична терапия, ако съществува реална заплаха за здравето на бъдещата майка или плода. Въпреки това, в някои случаи се провежда лечение за предотвратяване на инфекциозни заболявания..

Антибиотиците по време на бременност се използват, когато плодът е изложен на риск от инфекция

 • патологии в гениталиите: хламидия, вагиноза, трихомониаза, сифилитични лезии, гонорея;
 • дихателни нарушения: различни форми на синузит, бронхит, пневмония;
 • холецистит;
 • инфекция на кръвта;
 • нарушения в пикочно-половата система: пиелонефрит, цистит;
 • инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • опасно състояние със заплаха от спонтанен аборт, което се провокира от инфекциозни заболявания;
 • многоводие;
 • образуването на гнойни рани, язви с обширни кожни лезии.

След раждането се дават антибиотици за лечение на инфекции, които се развиват по време на раждането. Често се използват лекарства след цезарово сечение..

Изборът на лекарства отчита състоянието на майката и детето, както и периода на кърмене.

Класификация на антибиотичните групи

Антибактериалните лекарства са класифицирани според опасностите и рисковете, породени от активните съставки. Въз основа на степента на заплаха за детето и майката, лекуващият лекар избира определен вид антибиотик.

 • Лекарства от група А. Лекарствата не представляват заплаха за майката и нероденото дете.
 • Група Б. Разделени на 2 вида: лекарства, тествани върху животни и лекарства, преминали клинични изпитвания върху бременни женски животни и жени. В първия случай се появиха малки странични реакции, във втория не бяха открити отклонения..
 • Група В. Лекарствата от тази категория са тествани само върху животни. Установени са отрицателни реакции, които влияят върху формирането на плода и имат токсичен ефект.
 • Група D. Открит е отрицателен ефект върху развитието на плода.
 • Група X. Лекарствата имат силно отрицателно въздействие върху формирането на плода.

Средствата, принадлежащи към група А и група Б, са разрешени за използване във всеки, включително ранните етапи на раждането на дете. Останалите групи са забранени за употреба, тъй като лекарствата могат да причинят сериозни нарушения и разстройства при нероденото дете.

Опасности и последици от употребата на наркотици

Неконтролираната употреба на лекарства, принадлежащи към групата на антибиотиците, може да причини сериозни нарушения и патологични процеси при дете, до смърт включително.

Приемът на антибиотици е най-голямата опасност за плода през първия триместър - по време на началото на формирането на всички органи на плода. Следователно рисковете от развитие на усложнения се увеличават няколко пъти..

Възможни фетални малформации през първия триместър:

 • пълно отсъствие на един от органите;
 • хипоплазия - не напълно развит крайник или част от орган;
 • променено местоположение на органа.

Повечето от тежките последици са свързани с етапите на формиране на плацентата, която изпълнява защитните функции на плода, предотвратявайки навлизането на патогенна флора и токсични вещества. Поради тази причина приемът на антибиотици е по-малко опасен през втория триместър и не причинява толкова тежки усложнения..

Препоръчва се обаче да се подхожда с повишено внимание към употребата на антибиотици в средата на бременността, тъй като на този етап плодът формира нервната система, сетивните органи, костите.

Инфекцията на дете през II и III триместър може да доведе до нарушения, които се елиминират само с антибиотици.

Възможни усложнения на инфекцията:

 • недоразвитие на детето;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • образуването на вродени инфекциозни лезии;
 • преждевременно раждане.

Поради тези причини е препоръчително феталната инфекция да се лекува с антибиотици. Лекарят определя потенциалните рискове между развитието на вродени дефекти при детето и антибиотичната терапия.

Списък на лекарствата, одобрени за употреба

Средствата, които е разрешено да се вземат, докато се носи дете, са разделени в три големи класа: пеницилини, цефалоспорини, макролиди.

Трябва да се помни, че антибиотичното лечение трябва да се предписва от лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят различни нежелани реакции, които не са свързани с бременността.

Странични ефекти на лекарствата.

 • Потискане на полезната микрофлора в червата, което води до образуване на диспептични разстройства: гадене, диария, повръщане. В някои случаи се развива дисбиоза..
 • Използването на антибиотици може да наруши флората във влагалището. Може да причини развитие на вагинална кандидоза или други гъбични инфекции..
 • Алергични реакции, дължащи се на хормонални промени по време на бременност.

Дали антибиотиците могат да се приемат по време на бременност зависи от времето и потенциалните рискове

Само лекар може да предпише лекарства както от група А, така и от група В, в зависимост от състоянието на бъдещата майка и обоснованите рискове.

Пеницилинови лекарства по време на бременност

Лекарствата, принадлежащи към пеницилиновата група, се използват при антибиотична терапия. Средствата са разделени на синтетични и полусинтетични и се използват за потискане на следните видове бактерии:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • клостридии;
 • листерия;
 • ентерококи;
 • neisseria;
 • коринебактерии.

Много бактерии са развили резистентност към тази група антибиотици, което затруднява лечебния процес. Някои видове лекарства вършат отлична работа със стафилококова болест, но са неефективни срещу други инфекциозни патогени.

Съществува обаче група агенти, които включват допълнителни компоненти, които пречат на бактериите да развият резистентност. Такива лекарства могат да се използват както в ранните етапи на раждането на дете, така и по-късно.

Лекарствата се използват за лечение на следните заболявания:

 • нарушения в пикочно-половата система на жената: цистит, пиелонефрит;
 • инфекциозна лезия на дихателната система: различни форми на синузит, синузит, пневмония, бронхит;
 • менингококови инфекции;
 • Увреждане на салмонела;
 • инфекция на кожата;
 • профилактика в предоперативния период.

Нежеланите реакции след употребата на пеницилини могат да се изразят в алергични реакции, главоболие, нисък хемоглобин или под формата на диспептични разстройства. Подобни реакции се наблюдават при продължителна употреба, както и при повишена дневна доза..

Ако на бременната жена преди това са предписани други лекарства, е необходимо да информирате лекаря за това, тъй като пеницилините не се комбинират с всички лекарства.

Цефалоспоринова група

Тази група включва лекарства с широк спектър на действие. Има общо 4 поколения фондове.

По своята композитна структура лекарствата са подобни на пеницилините, следователно в случаите на алергична реакция шансовете да се появи алергия и към двете групи са много високи.

Цефалоспорините се произвеждат под формата на инжекционни разтвори и капсули. IV поколение се произвежда само под формата на инжекции.

Антибиотично действие от поколение.

 • 1-во поколение. Използва се за лечение на инфекции, причинени от стрептококи, ешерихия коли и някои форми на стафилококи. Освобождава се под формата на инжекционен разтвор. Не засягат ентеробактериите и пневмококите.
 • 2-ро поколение. Произвежда се под формата на капсули и инжекционни разтвори. Те имат тесен спектър на насоченост. Използва се през първия триместър само както е указано от лекар.
 • III поколение. Използва се срещу повечето инфекциозни патогени.
 • Поколение IV. По действие и състав препаратите са подобни на тези от третото поколение.

В повечето случаи се използват цефалоспорини от трето поколение по време на бременност. Средствата са ефективни при лечението на инфекциозни лезии на дихателната и пикочно-половата система, както и при менингококови лезии, сепсис, инфекция на тазовите органи и перитонеума.

Страничните ефекти се изразяват в диспептични разстройства, анемия, левкопения и алергични реакции..

Макролиди по време на бременност

Макролидите се използват на различни етапи на раждането на дете. Лекарствата се използват при лечение на инфекциозни заболявания, свързани с увреждане на устната кухина и зъбите, дихателните пътища. Често тази група средства се предписва за премахване на кожни проблеми, заболявания на отделителната система, с поражение от Helicobacter. Лекарствата се справят добре с хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис.

Страничните ефекти включват алергични реакции, гадене и повръщане. Понякога приемът на макролиди може да доведе до чернодробна дисфункция.

Антибиотиците по време на бременност се използват в зависимост от гестационната възраст и само с разрешение на лекуващия лекар. Не е разрешено да се приемат всички видове лекарства, дали е възможно да се пие и кои се определят само от лекаря. Понякога рисковете от развитие на странични ефекти надвишават заплахите за формирането на плода. В такива случаи окончателното решение за употребата на антибиотици остава само за бъдещата майка. Но това не се отнася за болести, които са опасни за живота на жената..

Антибиотици по време на бременност: приемайте или се разболявайте - какво препоръчвате?

От първите дни на бременността, под въздействието на прогестерон, започва естествено намаляване на имунитета. Това е необходимо, за да може тялото на майката да не възприема ембриона като чужд обект, което е половината от чужд генетичен материал. Имуносупресията води до обостряне на хроничните инфекциозни заболявания или до развитие на нови. Тези състояния са опасни за развиващия се плод. До образуването на плацентата детето не е защитено от инфекция, но в по-късните етапи бактериите могат да доведат до усложнения на бременността. Следователно е необходимо лечение, но само с антибиотици, разрешени по време на бременност..

Болести и състояния, изискващи антибиотична терапия

Лекарят предписва лечение въз основа на клиничните насоки на Министерството на здравеопазването. Понякога антибиотиците са основното лекарство в протокола, но има състояния, при които те трябва да се приемат профилактично.

Антибиотичната терапия по време на бременност се извършва в следните ситуации:

 • увреждане на гениталиите: бактериална вагиноза, микоплазмоза, трихомониаза, уреаплазмоза, хламидия, гонорея, сифилис;
 • патологии на хепатобилиарната система: остра мастна дегенерация, HELLP синдром, холецистит;
 • заболявания на дихателните пътища: пневмония, бронхит, синузит;
 • патология на пикочните пътища: цистит, пиелонефрит, единичен бъбрек;
 • инфекциозни лезии на храносмилателния тракт;
 • със спонтанен аборт поради инфекция;
 • тежки наранявания, гнойни рани.

Също така, антибиотиците се предписват след хирургични интервенции по време на бременност, след раждане чрез цезарово сечение и инфекциозни усложнения от следродилния период. Изборът им се основава на безопасността за жената и кърменото новородено бебе.

Групи за опасност от употреба на наркотици

Всички лекарства се подлагат на много изследвания, чиято цел е не само да установят тяхната ефективност, но и да разкрият колко опасни са за бременните жени и развиващото се дете. След лабораторни и клинични тестове им се приписва определена категория на опасност. Така че лекарствата са разделени:

 • Групи А - преминаха всички необходими тестове. Според техните резултати не е установена опасност за плода..
 • Група Б - включва два вида лекарства. Първият от тях е тестван върху животни, в резултат на което не е открит отрицателен ефект върху вътрематочното развитие. Вторият е тестван върху животни и бременни жени. Не е установен ефект върху плода при хората и са установени незначителни неблагоприятни ефекти при бременни жени..
 • Група С - тествани върху животни, е разкрит отрицателен ефект върху развиващото се потомство - токсичен, тератогенен. Поради това не са провеждани клинични изпитвания върху бременни жени..
 • Група D - след експерименти и клинични проучвания е регистриран отрицателен ефект върху плода.
 • Групи X - имат много опасен ефект.

Първите две групи лекарства могат да се използват при лечението на бременни жени, независимо от гестационната възраст. Останалите три са забранени за лечение на бременни жени. Последиците от тяхното използване могат да доведат до сериозни усложнения и патологии от страна на плода..

Последици от използването на антибиотици

Антибактериалните лекарства могат да навредят на плода, ако са предписани от списъка на забранената употреба. Но много зависи от периода, в който е проведена терапията..

Жената не винаги планира бременност и знае за нейното идване. Може да се окаже в такава ситуация, че яйцеклетката вече е била оплодена, но времето за менструация все още не е дошло. Бактериалната инфекция трябва да се лекува с антибактериални средства. Ако пиете антибиотици преди закъснението, тогава техният избор все още няма толкова голямо значение, колкото през първите дни на бременността, което вече е потвърдено. Ако се подложите на курс на лечение, тогава влиза в сила принципът „всичко или нищо“. Това означава, че лекарството или ще доведе до сериозни патологии в развитието и спонтанен аборт, или по никакъв начин няма да повлияе на ембриона..

Приемът на антибиотици през 1 триместър на бременността е свързан с тежки усложнения. През този период се случва полагането на всички органи, образуването на крайници и неврална тръба. Всички отрицателни ефекти през периода на активно клетъчно делене водят до образуването на вродени малформации:

 • липса на орган - аплазия;
 • недоразвит орган или крайник - хипоплазия;
 • промяна в нормална форма или местоположение;
 • образуването на допълнителни дупки, фистули.

Тежките последици от приема на антибиотици от някои групи през този период се обясняват с несформирана плацента. След прикрепване към маточната стена и до 10-12 седмици от развитието, плодът получава хранене директно от микросъдовете на ендометриума. Няма филтърна система, която да не пропуска вредни вещества. Само формираната плацента е в състояние да предпази нероденото дете от действието на много токсични вещества и микроорганизми. Следователно необходимата антибиотична терапия през 2-ри триместър е по-малко опасна..

Но това не означава, че лечението може да се извършва със същите лекарства, както при небременни жени. Средната бременност е периодът на зреене на плода, неговия активен растеж и образуването на по-тънки структури. Например костна тъкан, нервна система, орган на зрението и слуха.

От друга страна, инфекциозните патологии, които са показали активност през 2 и 3 триместър, са не по-малко опасни за детето. Те могат да доведат до следните усложнения:

 • преждевременно раждане;
 • липса на вода и многоводие;
 • вродена инфекция;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • антенатална смърт;
 • фетално-плацентарна недостатъчност.

Следователно е невъзможно да оставите мястото на инфекцията нелекувано. При избора на антибиотик лекарят се ръководи от принципа: преобладаването на ползите за плода над риска от негативни последици.

Какви антибиотици могат да приемат бременните жени??

Те принадлежат към три групи лекарства:

 1. Пеницилини.
 2. Цефалоспорини.
 3. Макроиди.

Но въпреки относителната безопасност, лечението трябва да бъде съгласувано с лекар. Тези лекарства имат други странични ефекти, които не са свързани с бременността:

 • Те унищожават чревната микрофлора, което води до нарушения на изпражненията - диария или запек, които са причинени от чревна дисбиоза.
 • Развитие на диспептични разстройства: киселини, болки в стомаха, гадене. На фона на бременността поради честото лошо храносмилане в стомаха, изместването му от нарастващата матка, тези симптоми притесняват много жени. И след курс на антибиотична терапия,.
 • Вагиналната кандидоза е чест спътник на бременни жени, лечението с антибактериални средства ще наруши вагиналната микрофлора и ще доведе до обостряне на гъбичната инфекция.
 • Може да се появят алергични реакции, дори ако преди това лечението с избраното лекарство не е било придружено от такъв страничен ефект.

Безопасните антибиотици имат специфични показания и спектър на действие. Също така във всяка група има няколко представители, които са разрешени при бременни жени. Според нивото на опасност те принадлежат към категорията на група В.

Пеницилини

При лечението на бременни жени се използват синтетични и полусинтетични лекарства: амоксицилин, ампицилин, оксацилин.

Пеницилинови антибиотици

Пеницилините имат бактерициден ефект, те водят до смъртта на микробите, като блокират синтеза на определени вещества, които са компоненти на бактериалната клетъчна стена. Пеницилините са активни срещу следните групи микроорганизми:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • ентерококи;
 • листерия;
 • кюфтета;
 • клостридии;
 • коринебактерии.

Но някои микроорганизми са се научили да се защитават срещу антибиотици. Те произвеждат специален ензим, който разгражда активната съставка. Това е свързано с развитието на лекарствена резистентност..

Оксацилин е антибиотик, който естествено не развива резистентност. Той е в състояние да се бори с инфекции, свързани с действието на стафилококи. Но срещу други патогени той не проявява изразена активност. Следователно използването му е ограничено.

За да се предотврати превръщането на микроорганизмите в резистентни към лекарства, са разработени защитени пеницилини. Тези лекарства съдържат допълнителни вещества, които не позволяват на микроорганизмите да ги унищожават. Тези лекарства включват амоксицилин / клавуланат (Amoxiclav), амоксицилин / сулбактам (Sultasin).

Тези лекарства са одобрени през първия триместър на бременността и по-късно. Предвид спектъра на активност, те се използват за лечение на следните заболявания:

 • инфекции на дихателните пътища: синузит, тонзилит, бронхит, пневмония;
 • заболявания на отделителната система: цистит, пиелонефрит;
 • менингит;
 • ендокардит;
 • салмонелоза;
 • инфекции на кожата и меките тъкани;
 • в подготовка за операция като профилактика.

Поради ниската активност на оксацилин, той се използва много по-рядко от амоксиклав или султазин. Показания за лечение са пневмония, сепсис, ендокардит, инфекции на кожата, ставите и костите..

Страничните ефекти от терапията с пеницилин могат да бъдат както следва:

 • диспептични разстройства: гадене, коремна болка, повръщане;
 • алергични реакции и ако се е развила алергия към един от представителите на тази група, тогава е възможна подобна реакция към други представители на пеницилини;
 • намалени нива на хемоглобина;
 • електролитен дисбаланс;
 • главоболие.

Нежеланите ефекти са по-склонни да се развият при продължителна употреба или употреба във високи дози.

Необходимо е внимателно да се комбинират пеницилини с други лекарства само след консултация с лекар. Например, при бронхит, Fluimucil често се предписва като отхрачващо средство. Неговата активна съставка е ацетилцистеин. Когато се използват едновременно с Ampicillin, възниква химическото им взаимодействие, което води до намаляване на активността на двете лекарства.

Цефалоспорини

Това е най-обширната група антибиотици с широк спектър на действие. Според механизма на действие и активност срещу определени микроорганизми те се изолират в 4 поколения. Най-малкият набор от приложения за първите, най-широкият за вторите.

Цефалоспорините са структурно подобни на пеницилини, така че може да има случаи на кръстосана алергия при наличие на непоносимост към антибиотици от същата група.

Антибиотици от цефалоспориновата група от 3-то поколение

Първите три поколения цефалоспорини се прилагат чрез инжектиране и перорално лечение. Последното поколение е само под формата на инжекционен разтвор. Така:

 • Цефазолин принадлежи към 1-во поколение. Използва се само като инжекция. Цефазолинът има ниска антибактериална активност. Можете да лекувате инфекциозни заболявания, причинени от стрептококи, някои щамове стафилококи, ешерихия коли. Не може да се използва за потискане на пневмококи, ентеробактерии, леко засягащи шигела, салмонела.
 • Второто поколение е представено от Cefuroxime и Cefaclor. Първият се предлага под формата на инжекционен разтвор и под формата на таблетки. Дали е възможно да се пият антибиотици от тази група в ранните етапи на бременността, трябва да реши лекарят. Техният спектър на антибактериална активност не е широк, така че те няма да помогнат при всяко инфекциозно заболяване..
 • Третото поколение включва Cefotaxime и Ceftriaxone, които са идентични по своята активност срещу стафилококи, стрептококи, пневмококи, менингококи, гонококи и много други.
 • Цефепим принадлежи към 4-то поколение, което е много близко по своите характеристики до Цефтриаксон и Цефотаксим.

При бременни жени най-често се използва 3-то поколение цефалоспорини. Те се използват при следните патологии:

 • тежки инфекции на горните и долните дихателни пътища;
 • инфекциозни лезии на тазовите органи;
 • сепсис;
 • менингит;
 • коремна патология;
 • тежки инфекции на пикочните пътища;
 • лезии на кожата, ставите, костите.

Те се предписват и в следоперативния период, след раждане чрез цезарово сечение за профилактика на инфекциозни усложнения. Употребата на тези антибиотици не е противопоказана при кърмене.

Нежеланите реакции могат да бъдат под формата на алергии, диспептични разстройства, левкопения, анемия. Когато се използват високи дози цефтриаксон, може да се развие холестаза, поради което при бременни жени с чернодробна патология или повишени чернодробни ензими без клинична картина на чернодробно увреждане се използва с повишено внимание.

Макролиди

Какви антибиотици от тази група са разрешени по време на бременност? Това са еритромицин, азитромицин, йозамицин (търговски аналог на Wilprafen).

Разрешени антибиотици по време на бременност от групата на макролидите

Спектърът на дейност е достатъчно широк:

 • инфекции на дихателните пътища;
 • зъбни инфекции;
 • кожни заболявания;
 • инфекциозни заболявания на пикочно-половата система;
 • комбинирана терапия на Helicobacter pylori инфекция при лечение на стомашна язва.

Бременните жени най-често се предписват Josamycin за лечение на хламидиална инфекция, микоплазма, гонорея и сифилис. В случай на хламидия, лечението обикновено се предписва през втория триместър. Лекарствата леко преминават в кърмата. Но за терапия по време на кърмене се препоръчва да се използва еритромицин, тъй като е доказано безопасен за кърмачета.

Страничните ефекти са редки. Това могат да бъдат алергични реакции, дискомфорт в корема, гадене, много рядко - чернодробна дисфункция.

Лекарства, противопоказани по време на бременност

Как антибиотиците влияят на бременността и плода зависи от тяхната структура и механизъм на действие..

Тетрациклините могат да преминават през плацентата и са опасни във всяка гестационна възраст. Те нарушават метаболизма на минералите, влияят върху образуването на костна тъкан и формирането на зъбите и причиняват апластична анемия. По време на кърмене лекарството също е забранено..

Флуорохинолоните Офлоксацин, Норфлоксацин, Левофлоксацин, които са ефективни срещу инфекции на пикочните пътища, са забранени при бременни жени. Те са в състояние да повлияят на полагането и растежа на хрущялната тъкан.

Аминогликозидите преминават през плацентата. С увеличаване на бременността се увеличава способността на плацентарната бариера да предава антибиотика на плода. Ефектът върху детето се проявява под формата на увреждане на слуховия нерв и развитие на вродена глухота. Но в трудни ситуации, когато е невъзможно да се използва друго лекарство, Гентамицин и други членове на групата използват кратки курсове.

Понякога антибиотичният ефект зависи от гестационната възраст. Например, Метронидазол (Trichopolum) е противопоказан през първия триместър като потенциално опасен, но е разрешен през 2 и 3 триместър на бременността. Това лекарство е ефективно, когато се използва локално за лечение на генитални инфекции, е лекарството по избор при бактериална вагиноза.

По същия начин, Furadonin, който се използва за лечение на цистит, е забранен за употреба в началния период. Но при нормална бременност те могат да бъдат лекувани от 2-ри триместър..

Левомицетинът е опасен във всеки гестационен период. Той преминава през плацентата и засяга костния мозък. Това е орган на хемопоезата и имунитета, следователно децата са по-склонни да се раждат с анемия, развитие на неутропения, левкоцитопения и намаляване на тромбоцитите.

Клиндамицин и Линкомицин принадлежат към групата на макролидите, но употребата им не се препоръчва за бременни жени. Те са в състояние да преминат през плацентата и да се натрупват в черния дроб на плода. В същото време концентрацията в органа е няколко пъти по-висока, отколкото в кръвта. Отрицателният ефект не е напълно изяснен, но има висок риск от увреждане на бъбреците и черния дроб при новороденото.

За да не бъдете объркани с избора на лекарство за лечение на инфекциозни заболявания, не трябва да се самолекувате по време на бременност. Само лекар може правилно да оцени състоянието, да определи причинителя на заболяването и да избере антибактериално средство, което е ефективно и безопасно в конкретна ситуация..

Антибиотици през първия триместър на бременността

Антибиотиците потискат растежа на бактерии - причинител на инфекциозни заболявания. Обикновено лекарите се опитват да избягват предписването им по време на бременност, особено през 1-ви триместър, но за съжаление се случва и да не можете без тях. В какви случаи приемът им е оправдан? Могат ли те да повлияят негативно на детето? Какви са последствията от антибактериалното лечение? Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси, да разсеем страховете и предразсъдъците.

В какви случаи не можете без антибиотична терапия

По време на бременността имунната защита на организма е отслабена. Това е естествен механизъм, който помага за запазването на плода, защото той е чужд елемент за имунната система. Следователно жената по време на бременността не е застрахована срещу заболявания и дори повече, е изложена на риск от ARVI и други инфекциозни заболявания. Не можете да правите без прием на антибиотици при патологии като:

 • пневмония, туберкулоза;
 • гноен тонзилит, остър бронхит;
 • възпалителна инфекция в бъбреците, пикочно-половата система, червата;
 • хламидия;
 • отравяне на кръвта;
 • бруцелоза;
 • изгаряния и големи рани с гной.

При липса на подходящо лечение здравето и животът на жената са изложени на риск. Следователно използването на антибиотична терапия е оправдано. Също така е необходимо по време на рехабилитационния период след хирургични интервенции по време на бременност, както и цезарово сечение. Лекарствата се избират, като се вземе предвид нивото на опасност за жените и децата, гестационната възраст, фактора на лактация и др..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност през 1-ви триместър

От 1 до 12 седмици се полагат и формират всички органи на детето: сърце, мозък, бели дробове, черен дроб, щитовидна жлеза и панкреас, зачатъци на ръцете и краката, гениталии, храносмилателна, дихателна и кръвоносна системи.

Ето защо, ако е възможно, лекарят винаги ще се опита да отложи антибактериалното лечение за 2 или 3 тримесечия, като го замени със симптоматична терапия или локални лекарства. Приемът на антибиотици през първия триместър е оправдан, ако ползите надвишават потенциалните рискове. В края на краищата плацентата все още не е оформена, което означава, че ембрионът не е защитен от негативните ефекти на лекарствата.

Неконтролираната употреба на антибиотици е токсична и може да причини:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени инфекции и аномалии в структурата на органите;
 • увреждане на слуха и зрението;
 • спонтанен аборт;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Следователно само лекар може да избере антибиотик след задълбочена диагноза и анализ за чувствителност към един или друг антибактериален агент. В допълнение, сред цялото разнообразие от лекарства, можете да изберете тези, които са одобрени за употреба по време на бременност..

Какви антибиотици могат да се използват за бременни жени през първия триместър

Всички лекарства се подлагат на специални проучвания за безопасност, според резултатите от които те могат да бъдат разделени на 5 групи:

 1. Група А - абсолютно безопасна, както се потвърждава от контролирани проучвания с участието на бременни жени.
 2. Б - не засягат плода според резултатите от тестове върху животни, не са провеждани експерименти с хора.
 3. C - проучвания върху животни разкриха възможността за неблагоприятни ефекти върху плода, не са провеждани проучвания при хора, но потенциалната полза от лекарството може да оправдае риска от употребата му.
 4. D - има данни за отрицателни ефекти върху човешкия плод, получени от изследвания или практика.
 5. X - по време на клинични проучвания са установени аномалии на развитието на плода, рискът от употреба по време на бременността надвишава потенциалната полза.

Сред антибиотиците няма такива, които принадлежат към група А. Следователно по време на бременността специалист може да предпише лекарства от група В или С. Те включват пеницилини, цефалоспорини и макролиди.

Списък на одобрените антибиотични лекарства през 1-ви триместър

ПеницилиниЦефалоспориниМакролиди
НаркотициAzlocillin, Amoxicillin, Ampicillin, OxacillinЦефуроксим, Цефазолин, Цефотаксим, Цефаклор, ЦефепимЕритромицин, азитромицин, йозамицин
Категория на безопасностБ.Б.Б.
Срещу какво са ефективни?Стафилококи, ентерококи, стрептококи, листерии, клостридии и менингит, причинен от тях, салмонелоза, кожни инфекции, възпаление на сливиците, бронхи.Менингит, инфекции на пикочните и дихателните пътища, сепсис, кожни лезии.Кожни патологии, пневмония, хламидия, гонорея, микоплазмоза, инфекция с Helicobacter pylori на фона на стомашна язва, токсоплазмоза.
Как влияят на плодаТе преминават през плацентата, но не увреждат органите и системите на плода.Може да премине през плацентата в ниски концентрации, които не са опасни за нероденото бебе.Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалии.
Странични ефекти при бременна женаАнемия, алергии, главоболие, нарушения на изпражненията.Повръщане, диария или запек, холестаза, анемия, левкопения.Алергична реакция, лошо храносмилане, чернодробна дисфункция, гадене и повръщане.

Пеницилините са високоефективни срещу стафилококи и се използват при подготовка за профилактични операции. 3-то и 4-то поколение цефалоспорини се справят добре с гонококи, пневмо- и менингококи, успешно се използват от специалисти за лечение на жени по време на бременност и по време на рехабилитационния период след цезарово сечение, тъй като те не влияят върху лактацията.

Йозамицин е незаменим за лечение на хламидии, гонорея и сифилис при бременни жени. Еритромицинът е единственият, който не прониква в кърмата, поради което е абсолютно безопасен за кърмене.

Изборът на агент зависи от резултатите от теста за чувствителност към антибиотици. Само в спешни случаи е възможно да се приема широк спектър от лекарства.

Какво е строго забранено

Категорично е невъзможно да се включат следните групи антибиотици при лечението на заболявания до 12 гестационна седмица:

 • Карбапенеми, тъй като има потвърдени доказателства за техния тератогенен ефект върху животните.
 • Кларитромицин, който принадлежи към Macrolides, е забранен по време на бременност, тъй като е токсичен за ембриона.
 • Тетрациклини - натрупват се в костните тъкани на детето, оказват вредно въздействие върху черния дроб, нарушават минерализацията на зъбите.
 • Аминогликозиди - във високи концентрации преминават през плацентата и имат токсичен ефект.
 • Флуорохинолони - нарушават развитието на хрущялната тъкан.

Тези антибиотици през първия триместър на бременността могат да причинят спонтанен аборт, замръзване на плода и генетични мутации. Приемането им на по-късна дата няма да причини смъртта на детето, но ще провокира сериозни здравословни проблеми за новороденото..

Много лекарства не са одобрени за употреба при бременни жени, тъй като няма контролирани проучвания за тяхната безопасност. Това са нитрофурани, хинолони, гликопептиди.

Пих антибиотици, когато не знаех, че съм бременна: какво да правя

Най-вероятно това се е случило преди 3-4 гестационна седмица. Трудно е да се предскаже точно ефекта на антибиотиците през тези периоди. От една страна, плацентата все още не се е образувала и ембрионът е беззащитен срещу негативни фактори. Но в същото време той все още се развива извън кръвообращението, споделено с майката, така че антибиотикът просто не може да го „достигне“.

Във всеки случай това не е причина за прекъсване на желаната бременност. Препоръчваме Ви обаче да информирате Вашия лекар за лечението, да направите допълнително ултразвуково сканиране и да направите hCG тест, за да установите възможни нарушения в динамиката на развитието на ембриона..

Планиране на бременност след антибиотични лекарства

Ако една жена или нейният партньор са получили антибиотична терапия, зачеването трябва да се отложи за 3 месеца. През това време остатъците от лекарства напълно ще напуснат тялото, имунната система ще се засили и бременността ще протече без усложнения..

Какво друго да не забравя

 • Антибиотиците не действат върху вируси, поради което при обикновени неусложнени ARVI приемът им не е оправдан дори при високи температури.
 • Следете дозата си. Намалявайки го, за да намалите рисковете, вие вредите на себе си: патогенните бактерии „свикват“ с антибиотика и губят чувствителност към него.
 • Консултирайте се с Вашия лекар относно необходимостта да го приемате заедно с пробиотици и вещества, които нормализират храносмилането, тъй като нарушенията на изпражненията по време на бременност на фона на антибиотичната терапия не са рядкост.
 • Дори ако трябва да се подложите на антибиотична терапия по време на бременност, не бива да се отчайвате. Стресът само ще влоши цялостното ви здраве. Съвременните лекарства имат малък списък от странични ефекти и имат минимален ефект върху нероденото дете..

Нека ви припомним още веднъж, че независимият подбор и приложение на антибиотици по време на бременността е неприемливо! За да не навредите на себе си и на нероденото си дете, при избора на каквито и да е лекарства, задължително се консултирайте с гинеколог, който следи бременността.

Антибиотици по време на бременност

Статии за медицински експерти

Много жени, които очакват раждането на бебе, се интересуват от въпроса, възможно ли е да се използват антибиотици по време на бременност? Отговорът на този въпрос не е съвсем еднозначен: да и не.

Сред огромния списък на съществуващите антибиотици има достатъчно средства, одобрени за употреба през периода на бременността, тъй като ефектът им върху ембриона не е опасен. Има обаче някои лекарства, които трябва да се изхвърлят..

Също така трябва да избягвате нерационалното използване на антибактериални лекарства, като ги приемате ненужно: например при настинка или ARVI.

Показания за антибиотици по време на бременност

Употребата на антибиотици по време на бременност трябва да бъде напълно оправдана и подходяща. Неприемливо е да се използват антибиотици за профилактични цели по време на бременността, както и да се приемат без лекарско предписание или да се променя дозата и честотата на приложение на лекарството.

Антибиотици за пиелонефрит по време на бременност

Пиелонефритът често се появява при жени точно по време на бременност, това се улеснява от голямо натоварване на бъбречната система. Процедурите за лечение на това заболяване не могат да бъдат отложени.

Обикновено лекарят предписва спазмолитични, аналгетични, антисептични и антибиотици от списъка, одобрен за бременни жени. Това са ампицилин, метицилин, канамицин, лекарства от цефалоспориновата група. Антимикробната терапия за пиелонефрит трябва да се провежда в болница под наблюдението на лекар.

Антибиотици за синузит по време на бременност

Синузитът не е заболяване, което влияе върху резултата от бременността, но доставя на жената много дискомфорт. При това заболяване не винаги се предписват антибиотици: понякога е достатъчно да се възстанови нормалното дишане и да се осигури изхвърлянето на лигавицата от синусите. От антибиотиците може да се предпише амоксицилин, ако употребата му е оправдана.

Антибиотици за полихидрамнион

Полихидрамнионът е, когато количеството на околоплодните води надвишава допустимите нива. Често това състояние се провокира от инфекциозни или вирусни патологии с участието на хламидии, микоплазмени бактерии, цитомегаловирус. Ако полихидрамнионът е причинен от инфекциозен агент, тогава антибиотичната терапия не може да се откаже, в противен случай може да създаде риск от инфекция на плода.

Антибиотици за цистит по време на бременност

Възпалителната реакция в пикочния мехур по време на бременност е опасна, тъй като процесът може лесно да премине към матката и значително да усложни или да увреди хода на бременността. По правило на бременни жени с цистит се предписва само едно от двете одобрени лекарства - амоксиклав и монурал. Последното е най-предпочитано поради широчината на спектъра на действие и ефективността на агента..

Антибиотик за кашлица по време на бременност

Кашлицата е симптом на заболяване (вирусно, алергично и само понякога инфекциозно). Следователно антибиотиците за кашлица не винаги са необходими. Ако кашлицата е следствие от бактериален бронхит или пневмония - в такива случаи използването на антибиотична терапия е оправдано. Лекарството се предписва от лекар, като се вземе предвид чувствителността на патогенната флора към антибиотиците.

Какви антибиотици могат да се използват по време на бременност?

На първо място, трябва да запомните, че купуването и приемането на лекарства самостоятелно, без да се консултирате с лекар, е категорично неприемливо. Това важи особено за периода на раждане на дете..

Сред лекарствата, приемливи за приемане, са тези, които могат да се приемат през целия период на раждане на дете или само за определени периоди..

Позволени антибиотици по време на бременност:

 • пеницилинова серия (не влияят отрицателно върху качеството и развитието на ембриона). Този диапазон включва лекарства ампицилин, оксацилин, амоксицилин, ампиокс и др.;
 • цефалоспоринова серия (те са склонни да проникнат през плацентарната бариера, но нямат токсичен ефект върху нероденото бебе). Цефалоспорините включват цефтриаксон, супракс, цефазолин;
 • макролидни серии (в определени случаи разрешени по време на бременност, по преценка на лекаря). Това са лекарства като еритромицин, олеандомицин, рокситромицин, телитромицин, азитромицин (сумамед) и др.;
 • аминогликозидни серии (гентамицин). Използва се само в много тежки случаи със задължително стриктно изчисляване на дозата на лекарството. Ако не се наблюдават дози и неконтролирана употреба, това може да провокира увреждане на слуха при бебе.

Ефекти на антибиотиците върху бременността

За съжаление болестта винаги идва в момент, в който най-малко очаквате. И дори докато носите дете, когато е крайно нежелателно да се разболявате и да приемате лекарства, трябва да се консултирате с лекар и да използвате антибиотична терапия.

Антибактериалните лекарства, освен терапевтични ефекти, могат да имат и нежелан ефект. Всеки знае токсичния ефект на лекарствата върху черния дроб, чревната микрофлора и функциите на имунната защита. Всичко това може да повлияе на цялостното здраве на бременната жена..

Ефектът от антимикробната терапия върху ембриона зависи доста силно от гестационния период, защото зависи от това доколко плодът е защитен от въздействието на негативните фактори. Антибиотиците в ранна бременност са опасни, тъй като през този период ембрионът все още няма нивото на защита, което плацентата може да осигури. Следователно всякакви вещества, както полезни, така и не особено полезни, определено ще стигнат до развиващия се плод..

Антибиотиците през първите седмици на бременността трябва да се предписват само от лекар, който е компетентен да приема лекарства за бременни жени. Вярно е, че понякога се случва една жена да приема антибиотици в първите дни на бременността, без да знае за „интересното“ си състояние. Първите дни са периодът на оплождане на яйцеклетката и имплантиране на яйцеклетката. Ако се притеснявате от това, в такива случаи няма да е излишно да се консултирате с лекар и да направите няколко контролни ултразвука, както и да преминете hCG, за да видите дали динамиката на процеса е нарушена.

По принцип е възможно да се приемат антибиотици в края на бременността, тъй като на този етап плодът вече е оформен, той е достатъчно защитен от плацентарната бариера. Има обаче лекарства, които лесно могат да проникнат през тази бариера и да навредят на бебето. Следователно изборът на необходимия антибиотик трябва да бъде направен от специалист..

Нека да оценим възможността за използване на антибактериални лекарства на етапи:

Антибиотици през първия триместър на бременността

Първият триместър е началото на раждането на нов човек, образуването на тъкани и системи на ембриона. На този етап бебето все още не е напълно защитено и всяко лекарство може да му причини непоправима вреда. Поради тази причина повечето лекарства, включително антибактериалните, са забранени..

Антибиотици през 2-ри триместър на бременността

На този етап основните органи на ембриона вече са идентифицирани. Вторият триместър е етапът на развитие на мозъка и репродуктивната система, най-доброто време за използване на одобрени антибиотици. Плодът през този период вече е доста независим и е напълно способен да се предпази.

Антибиотици през 3 триместър на бременността

III триместър - детето вече е практически оформено, сега неговите органи и системи само се подобряват. През този период можете да приемате антибактериални лекарства от списъка на лекарствата, разрешени по време на бременност, за да не провокирате появата на патологии и аномалии в развитието на детето.

Антибиотици от различни групи по време на бременност

Пеницилиновите антибиотици по време на бременност са едни от най-известните и широко разпространени в света. Те имат доста широк спектър от ефекти, освен това те често и широко се използват по време на бременност. Тези лекарства включват ампицилин, амоксицилин, амоксиклав, оксамп и някои други.

Амоксиклав по време на бременност е комбинирано антибиотично средство, състоящо се от амоксицилин и клавулонова киселина. Лекарството се счита за едно от най-безопасните антимикробни средства по време на бременност. Може да се предписва за перорално или инжекционно приложение.

Цефтриаксон по време на бременност е силен антибиотик, който унищожава дори онези патогени, които са устойчиви на други антимикробни агенти. Използва се по-често през втората половина на бременността, като се използват интрамускулни инжекции ежедневно. Цефтриаксон се използва при инфекции на пикочно-половата система, дихателните и храносмилателните пътища, кожата.

Вилпрафен по време на бременност се използва при бактериални инфекциозни заболявания, главно урогенитални. Най-често се използва при лечението на уреаплазма: тази патология е изключително опасна както за бременната жена, така и за нейното дете..

Цефазолин по време на бременност се използва само ако има строги показания при бременна жена и то само от втория триместър на бременността. Използва се за лечение на пневмония, остеомиелит, инфекции на ставите и костната система, кожата, отделителната система.

Амоксицилин по време на бременност е пеницилинов антибиотик, който няма токсичен ефект върху черния дроб, не провокира фетални аномалии. Активно се използва по време на бременност за лечение на синузит, бронхит, пневмония, пиелонефрит, лимфаденит.

Цефотаксим по време на бременност е цефалоспоринов антибиотик, който не е предназначен за употреба по време на бременност.

Linex по време на бременност след антибиотици

Както знаете, антибиотиците нямат най-добър ефект върху състоянието на чревната микрофлора, дългосрочното приложение на лекарства е особено разрушително за него. Нарушения на изпражненията, болки в корема, метеоризъм, лошо храносмилане са прояви на дисбиоза. За да предотвратите развитието на такова състояние, трябва да обсъдите с Вашия лекар възможността за прием на лекарства, които нормализират чревната флора, дори преди да приемате антибиотици. Тези лекарства включват Linex - ефективно и безопасно лекарство по време на бременност. Съдържа бифидобактерии, лактобацили, ентерококи, възстановява нивото на полезната микрофлора, като същевременно поддържа имунитета на организма. Лекарството се понася добре, няма странични ефекти и противопоказания (с изключение на непоносимост към лактоза).

Въпреки това, дори по отношение на такъв безопасен инструмент като Linex, трябва да се консултирате със специалист. Може би във вашия случай ще е подходящо някое друго лекарство, например бифиформ, лактобактерин, аципол, ентерол, бифидум-бактерин или еубикор.

Планиране на бременност след антибиотици

Преди да планират бременност, повечето лекари препоръчват да се лекуват всички хронични заболявания, както при бъдещата майка, така и при бащата, за да се избегнат обострянията им по време на раждането на бебето. И е правилно. Лечението на такива заболявания обаче често е невъзможно без висококачествена антибиотична терапия. Какво да правя?

Специалистите по фертилитет често настояват, че началото на планирането трябва да се определи не по-рано от 2 месеца след края на антибиотичната терапия. Бременност след антибиотиците на съпруга може да се планира не по-рано от три месеца. Защо? Антибактериалните лекарства нямат най-добър ефект върху състоянието на сперматозоидите: тяхната структура и структура са нарушени, съществува риск от развитие на нарушения на ембрионалното развитие. Важно е такива променени сперматозоиди да напуснат тялото преди зачеването и ще отнеме само 2,5-3 месеца за обновяване на мъжката сперма.

Някои видове антибиотици може да не повлияят на качеството на спермата: за да изясните ситуацията, трябва да се консултирате с репродуктивен специалист.

Може ли тестът за бременност с антибиотик да е грешен? Определено не, показателите на теста не зависят от употребата на антибактериални средства: тест лентата реагира на нивото на човешкия CG хормон и антибиотикът не влияе на хормоналния фон. Тестова грешка може да бъде причинена от нисък праг на чувствителност на тест лентата или тестване твърде рано.

Лекарите не приветстват назначаването на каквито и да било лекарства по време на бременността. Ако обаче лекарят е предписал антибиотици по време на бременност, тогава наистина има нужда от това. Много по-разумно е да излекувате опасно заболяване навреме, отколкото да изчакате инфекцията да удари неродения малък човек.

Антибиотици, противопоказани при бременност

По време на периода на раждане на дете е по-добре напълно да се откажете от всякакви лекарства, особено антибиотици, и да ги приемате само в случай на спешна нужда. Има лекарства, които поради своите свойства, освен че лекуват бъдещата майка, могат да имат и отрицателен ефект върху развиващото се бебе. Имената на такива лекарства трябва да бъдат известни и внимателни, за да не се използват..

 • тетрациклинова серия (има токсичен ефект върху ембриона, може да се натрупва в костната система на детето). Тези лекарства включват доксициклин, морфоциклин и всъщност тетрациклин.
 • флуорохинолонова серия (лекарства от тази група не са преминали клинични изпитвания за ефекта им върху развиващия се плод, поради което употребата им е рискова). Най-популярни сред такива агенти са офлоксацин, ципрофлоксацин, надифлоксацин, пефлоксацин.
 • хлорамфеникол (може да провокира развитието на някои видове анемия и нарушения на кървенето).
 • нитрофуранови серии (фурадонин, фуразолидон). Може да причини хемолитична анемия и метхемоглобинемия при дете.
 • хиноксалинова серия (експериментално е доказан ембриотоксичен ефект, който влияе негативно на ембриона и може да увреди плода). Тези лекарства включват диоксидин.
 • сулфаниламидна серия (противопоказана при бременност). Това са лекарствата бисептол, бактрим, ориприм, триксазол, новотримед, орибакт, бактризол.