Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотично лечение по време на бременност

За какви заболявания и състояния имате нужда от антибиотици по време на бременност

Необходима е антибиотична терапия, ако съществува реална заплаха за здравето на бъдещата майка или плода. Въпреки това, в някои случаи се провежда лечение за предотвратяване на инфекциозни заболявания..

Антибиотиците по време на бременност се използват, когато плодът е изложен на риск от инфекция

 • патологии в гениталиите: хламидия, вагиноза, трихомониаза, сифилитични лезии, гонорея;
 • дихателни нарушения: различни форми на синузит, бронхит, пневмония;
 • холецистит;
 • инфекция на кръвта;
 • нарушения в пикочно-половата система: пиелонефрит, цистит;
 • инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • опасно състояние със заплаха от спонтанен аборт, което се провокира от инфекциозни заболявания;
 • многоводие;
 • образуването на гнойни рани, язви с обширни кожни лезии.

След раждането се дават антибиотици за лечение на инфекции, които се развиват по време на раждането. Често се използват лекарства след цезарово сечение..

Изборът на лекарства отчита състоянието на майката и детето, както и периода на кърмене.

Класификация на антибиотичните групи

Антибактериалните лекарства са класифицирани според опасностите и рисковете, породени от активните съставки. Въз основа на степента на заплаха за детето и майката, лекуващият лекар избира определен вид антибиотик.

 • Лекарства от група А. Лекарствата не представляват заплаха за майката и нероденото дете.
 • Група Б. Разделени на 2 вида: лекарства, тествани върху животни и лекарства, преминали клинични изпитвания върху бременни женски животни и жени. В първия случай се появиха малки странични реакции, във втория не бяха открити отклонения..
 • Група В. Лекарствата от тази категория са тествани само върху животни. Установени са отрицателни реакции, които влияят върху формирането на плода и имат токсичен ефект.
 • Група D. Открит е отрицателен ефект върху развитието на плода.
 • Група X. Лекарствата имат силно отрицателно въздействие върху формирането на плода.

Средствата, принадлежащи към група А и група Б, са разрешени за използване във всеки, включително ранните етапи на раждането на дете. Останалите групи са забранени за употреба, тъй като лекарствата могат да причинят сериозни нарушения и разстройства при нероденото дете.

Опасности и последици от употребата на наркотици

Неконтролираната употреба на лекарства, принадлежащи към групата на антибиотиците, може да причини сериозни нарушения и патологични процеси при дете, до смърт включително.

Приемът на антибиотици е най-голямата опасност за плода през първия триместър - по време на началото на формирането на всички органи на плода. Следователно рисковете от развитие на усложнения се увеличават няколко пъти..

Възможни фетални малформации през първия триместър:

 • пълно отсъствие на един от органите;
 • хипоплазия - не напълно развит крайник или част от орган;
 • променено местоположение на органа.

Повечето от тежките последици са свързани с етапите на формиране на плацентата, която изпълнява защитните функции на плода, предотвратявайки навлизането на патогенна флора и токсични вещества. Поради тази причина приемът на антибиотици е по-малко опасен през втория триместър и не причинява толкова тежки усложнения..

Препоръчва се обаче да се подхожда с повишено внимание към употребата на антибиотици в средата на бременността, тъй като на този етап плодът формира нервната система, сетивните органи, костите.

Инфекцията на дете през II и III триместър може да доведе до нарушения, които се елиминират само с антибиотици.

Възможни усложнения на инфекцията:

 • недоразвитие на детето;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • образуването на вродени инфекциозни лезии;
 • преждевременно раждане.

Поради тези причини е препоръчително феталната инфекция да се лекува с антибиотици. Лекарят определя потенциалните рискове между развитието на вродени дефекти при детето и антибиотичната терапия.

Списък на лекарствата, одобрени за употреба

Средствата, които е разрешено да се вземат, докато се носи дете, са разделени в три големи класа: пеницилини, цефалоспорини, макролиди.

Трябва да се помни, че антибиотичното лечение трябва да се предписва от лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят различни нежелани реакции, които не са свързани с бременността.

Странични ефекти на лекарствата.

 • Потискане на полезната микрофлора в червата, което води до образуване на диспептични разстройства: гадене, диария, повръщане. В някои случаи се развива дисбиоза..
 • Използването на антибиотици може да наруши флората във влагалището. Може да причини развитие на вагинална кандидоза или други гъбични инфекции..
 • Алергични реакции, дължащи се на хормонални промени по време на бременност.

Дали антибиотиците могат да се приемат по време на бременност зависи от времето и потенциалните рискове

Само лекар може да предпише лекарства както от група А, така и от група В, в зависимост от състоянието на бъдещата майка и обоснованите рискове.

Пеницилинови лекарства по време на бременност

Лекарствата, принадлежащи към пеницилиновата група, се използват при антибиотична терапия. Средствата са разделени на синтетични и полусинтетични и се използват за потискане на следните видове бактерии:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • клостридии;
 • листерия;
 • ентерококи;
 • neisseria;
 • коринебактерии.

Много бактерии са развили резистентност към тази група антибиотици, което затруднява лечебния процес. Някои видове лекарства вършат отлична работа със стафилококова болест, но са неефективни срещу други инфекциозни патогени.

Съществува обаче група агенти, които включват допълнителни компоненти, които пречат на бактериите да развият резистентност. Такива лекарства могат да се използват както в ранните етапи на раждането на дете, така и по-късно.

Лекарствата се използват за лечение на следните заболявания:

 • нарушения в пикочно-половата система на жената: цистит, пиелонефрит;
 • инфекциозна лезия на дихателната система: различни форми на синузит, синузит, пневмония, бронхит;
 • менингококови инфекции;
 • Увреждане на салмонела;
 • инфекция на кожата;
 • профилактика в предоперативния период.

Нежеланите реакции след употребата на пеницилини могат да се изразят в алергични реакции, главоболие, нисък хемоглобин или под формата на диспептични разстройства. Подобни реакции се наблюдават при продължителна употреба, както и при повишена дневна доза..

Ако на бременната жена преди това са предписани други лекарства, е необходимо да информирате лекаря за това, тъй като пеницилините не се комбинират с всички лекарства.

Цефалоспоринова група

Тази група включва лекарства с широк спектър на действие. Има общо 4 поколения фондове.

По своята композитна структура лекарствата са подобни на пеницилините, следователно в случаите на алергична реакция шансовете да се появи алергия и към двете групи са много високи.

Цефалоспорините се произвеждат под формата на инжекционни разтвори и капсули. IV поколение се произвежда само под формата на инжекции.

Антибиотично действие от поколение.

 • 1-во поколение. Използва се за лечение на инфекции, причинени от стрептококи, ешерихия коли и някои форми на стафилококи. Освобождава се под формата на инжекционен разтвор. Не засягат ентеробактериите и пневмококите.
 • 2-ро поколение. Произвежда се под формата на капсули и инжекционни разтвори. Те имат тесен спектър на насоченост. Използва се през първия триместър само както е указано от лекар.
 • III поколение. Използва се срещу повечето инфекциозни патогени.
 • Поколение IV. По действие и състав препаратите са подобни на тези от третото поколение.

В повечето случаи се използват цефалоспорини от трето поколение по време на бременност. Средствата са ефективни при лечението на инфекциозни лезии на дихателната и пикочно-половата система, както и при менингококови лезии, сепсис, инфекция на тазовите органи и перитонеума.

Страничните ефекти се изразяват в диспептични разстройства, анемия, левкопения и алергични реакции..

Макролиди по време на бременност

Макролидите се използват на различни етапи на раждането на дете. Лекарствата се използват при лечение на инфекциозни заболявания, свързани с увреждане на устната кухина и зъбите, дихателните пътища. Често тази група средства се предписва за премахване на кожни проблеми, заболявания на отделителната система, с поражение от Helicobacter. Лекарствата се справят добре с хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис.

Страничните ефекти включват алергични реакции, гадене и повръщане. Понякога приемът на макролиди може да доведе до чернодробна дисфункция.

Антибиотиците по време на бременност се използват в зависимост от гестационната възраст и само с разрешение на лекуващия лекар. Не е разрешено да се приемат всички видове лекарства, дали е възможно да се пие и кои се определят само от лекаря. Понякога рисковете от развитие на странични ефекти надвишават заплахите за формирането на плода. В такива случаи окончателното решение за употребата на антибиотици остава само за бъдещата майка. Но това не се отнася за болести, които са опасни за живота на жената..

Антибиотици през първия триместър на бременността

Антибиотиците потискат растежа на бактерии - причинител на инфекциозни заболявания. Обикновено лекарите се опитват да избягват предписването им по време на бременност, особено през 1-ви триместър, но за съжаление се случва и да не можете без тях. В какви случаи приемът им е оправдан? Могат ли те да повлияят негативно на детето? Какви са последствията от антибактериалното лечение? Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси, да разсеем страховете и предразсъдъците.

В какви случаи не можете без антибиотична терапия

По време на бременността имунната защита на организма е отслабена. Това е естествен механизъм, който помага за запазването на плода, защото той е чужд елемент за имунната система. Следователно жената по време на бременността не е застрахована срещу заболявания и дори повече, е изложена на риск от ARVI и други инфекциозни заболявания. Не можете да правите без прием на антибиотици при патологии като:

 • пневмония, туберкулоза;
 • гноен тонзилит, остър бронхит;
 • възпалителна инфекция в бъбреците, пикочно-половата система, червата;
 • хламидия;
 • отравяне на кръвта;
 • бруцелоза;
 • изгаряния и големи рани с гной.

При липса на подходящо лечение здравето и животът на жената са изложени на риск. Следователно използването на антибиотична терапия е оправдано. Също така е необходимо по време на рехабилитационния период след хирургични интервенции по време на бременност, както и цезарово сечение. Лекарствата се избират, като се вземе предвид нивото на опасност за жените и децата, гестационната възраст, фактора на лактация и др..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност през 1-ви триместър

От 1 до 12 седмици се полагат и формират всички органи на детето: сърце, мозък, бели дробове, черен дроб, щитовидна жлеза и панкреас, зачатъци на ръцете и краката, гениталии, храносмилателна, дихателна и кръвоносна системи.

Ето защо, ако е възможно, лекарят винаги ще се опита да отложи антибактериалното лечение за 2 или 3 тримесечия, като го замени със симптоматична терапия или локални лекарства. Приемът на антибиотици през първия триместър е оправдан, ако ползите надвишават потенциалните рискове. В края на краищата плацентата все още не е оформена, което означава, че ембрионът не е защитен от негативните ефекти на лекарствата.

Неконтролираната употреба на антибиотици е токсична и може да причини:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени инфекции и аномалии в структурата на органите;
 • увреждане на слуха и зрението;
 • спонтанен аборт;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Следователно само лекар може да избере антибиотик след задълбочена диагноза и анализ за чувствителност към един или друг антибактериален агент. В допълнение, сред цялото разнообразие от лекарства, можете да изберете тези, които са одобрени за употреба по време на бременност..

Какви антибиотици могат да се използват за бременни жени през първия триместър

Всички лекарства се подлагат на специални проучвания за безопасност, според резултатите от които те могат да бъдат разделени на 5 групи:

 1. Група А - абсолютно безопасна, както се потвърждава от контролирани проучвания с участието на бременни жени.
 2. Б - не засягат плода според резултатите от тестове върху животни, не са провеждани експерименти с хора.
 3. C - проучвания върху животни разкриха възможността за неблагоприятни ефекти върху плода, не са провеждани проучвания при хора, но потенциалната полза от лекарството може да оправдае риска от употребата му.
 4. D - има данни за отрицателни ефекти върху човешкия плод, получени от изследвания или практика.
 5. X - по време на клинични проучвания са установени аномалии на развитието на плода, рискът от употреба по време на бременността надвишава потенциалната полза.

Сред антибиотиците няма такива, които принадлежат към група А. Следователно по време на бременността специалист може да предпише лекарства от група В или С. Те включват пеницилини, цефалоспорини и макролиди.

Списък на одобрените антибиотични лекарства през 1-ви триместър

ПеницилиниЦефалоспориниМакролиди
НаркотициAzlocillin, Amoxicillin, Ampicillin, OxacillinЦефуроксим, Цефазолин, Цефотаксим, Цефаклор, ЦефепимЕритромицин, азитромицин, йозамицин
Категория на безопасностБ.Б.Б.
Срещу какво са ефективни?Стафилококи, ентерококи, стрептококи, листерии, клостридии и менингит, причинен от тях, салмонелоза, кожни инфекции, възпаление на сливиците, бронхи.Менингит, инфекции на пикочните и дихателните пътища, сепсис, кожни лезии.Кожни патологии, пневмония, хламидия, гонорея, микоплазмоза, инфекция с Helicobacter pylori на фона на стомашна язва, токсоплазмоза.
Как влияят на плодаТе преминават през плацентата, но не увреждат органите и системите на плода.Може да премине през плацентата в ниски концентрации, които не са опасни за нероденото бебе.Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалии.
Странични ефекти при бременна женаАнемия, алергии, главоболие, нарушения на изпражненията.Повръщане, диария или запек, холестаза, анемия, левкопения.Алергична реакция, лошо храносмилане, чернодробна дисфункция, гадене и повръщане.

Пеницилините са високоефективни срещу стафилококи и се използват при подготовка за профилактични операции. 3-то и 4-то поколение цефалоспорини се справят добре с гонококи, пневмо- и менингококи, успешно се използват от специалисти за лечение на жени по време на бременност и по време на рехабилитационния период след цезарово сечение, тъй като те не влияят върху лактацията.

Йозамицин е незаменим за лечение на хламидии, гонорея и сифилис при бременни жени. Еритромицинът е единственият, който не прониква в кърмата, поради което е абсолютно безопасен за кърмене.

Изборът на агент зависи от резултатите от теста за чувствителност към антибиотици. Само в спешни случаи е възможно да се приема широк спектър от лекарства.

Какво е строго забранено

Категорично е невъзможно да се включат следните групи антибиотици при лечението на заболявания до 12 гестационна седмица:

 • Карбапенеми, тъй като има потвърдени доказателства за техния тератогенен ефект върху животните.
 • Кларитромицин, който принадлежи към Macrolides, е забранен по време на бременност, тъй като е токсичен за ембриона.
 • Тетрациклини - натрупват се в костните тъкани на детето, оказват вредно въздействие върху черния дроб, нарушават минерализацията на зъбите.
 • Аминогликозиди - във високи концентрации преминават през плацентата и имат токсичен ефект.
 • Флуорохинолони - нарушават развитието на хрущялната тъкан.

Тези антибиотици през първия триместър на бременността могат да причинят спонтанен аборт, замръзване на плода и генетични мутации. Приемането им на по-късна дата няма да причини смъртта на детето, но ще провокира сериозни здравословни проблеми за новороденото..

Много лекарства не са одобрени за употреба при бременни жени, тъй като няма контролирани проучвания за тяхната безопасност. Това са нитрофурани, хинолони, гликопептиди.

Пих антибиотици, когато не знаех, че съм бременна: какво да правя

Най-вероятно това се е случило преди 3-4 гестационна седмица. Трудно е да се предскаже точно ефекта на антибиотиците през тези периоди. От една страна, плацентата все още не се е образувала и ембрионът е беззащитен срещу негативни фактори. Но в същото време той все още се развива извън кръвообращението, споделено с майката, така че антибиотикът просто не може да го „достигне“.

Във всеки случай това не е причина за прекъсване на желаната бременност. Препоръчваме Ви обаче да информирате Вашия лекар за лечението, да направите допълнително ултразвуково сканиране и да направите hCG тест, за да установите възможни нарушения в динамиката на развитието на ембриона..

Планиране на бременност след антибиотични лекарства

Ако една жена или нейният партньор са получили антибиотична терапия, зачеването трябва да се отложи за 3 месеца. През това време остатъците от лекарства напълно ще напуснат тялото, имунната система ще се засили и бременността ще протече без усложнения..

Какво друго да не забравя

 • Антибиотиците не действат върху вируси, поради което при обикновени неусложнени ARVI приемът им не е оправдан дори при високи температури.
 • Следете дозата си. Намалявайки го, за да намалите рисковете, вие вредите на себе си: патогенните бактерии „свикват“ с антибиотика и губят чувствителност към него.
 • Консултирайте се с Вашия лекар относно необходимостта да го приемате заедно с пробиотици и вещества, които нормализират храносмилането, тъй като нарушенията на изпражненията по време на бременност на фона на антибиотичната терапия не са рядкост.
 • Дори ако трябва да се подложите на антибиотична терапия по време на бременност, не бива да се отчайвате. Стресът само ще влоши цялостното ви здраве. Съвременните лекарства имат малък списък от странични ефекти и имат минимален ефект върху нероденото дете..

Нека ви припомним още веднъж, че независимият подбор и приложение на антибиотици по време на бременността е неприемливо! За да не навредите на себе си и на нероденото си дете, при избора на каквито и да е лекарства, задължително се консултирайте с гинеколог, който следи бременността.

Антибиотици и бременност. Списък на одобрените лекарства

След положителен тест за бременност започват насилствени промени в женското тяло. Някои от тях, ако не сте знаели, засягат сериозно имунната система, водят до инфекции. Е, това означава едно - повече лекарства! Включително антибиотици.

Неотдавнашно проучване в Съединените щати на повече от 13 000 жени на различни етапи от бременността показа, че около 30% от тях се подлагат на антибиотично лечение поне веднъж през всичките девет месеца. Най-често те се използват през четвъртия месец..

Разбира се, не всички антибиотици са създадени еднакво. Много от тях могат да доведат до вродени аномалии и малформации при дете. И какво трябва да направи бъдещата майка в такава ситуация: да рискува или изобщо да не се лекува, рискувайки още повече? Не се притеснявайте - тук не е всичко черно и бяло и има безопасни варианти. Помислете кои антибиотици можете да приемате по време на бременност и кои е най-добре да избягвате.

Кога да приемате антибиотици по време на бременност

Вирусните инфекции не трябва да се лекуват с антибиотици поради две причини:

  Те не помагат срещу вируси;

Развива се резистентност (имунитет) към антибиотици. Следващият път, когато лекарството наистина е необходимо, може да не работи..

Добрата новина е, че повечето вируси (като вируси на ТОРС) ще бъдат убити от тялото ви.

Бактериални инфекции

Често срещаните бактериални инфекции по време на бременност включват заболявания на пикочните пътища и стрептококови инфекции от група В. Именно в този случай трябва да се използват антибиотици - това по същество е единственото средство в борбата с тях. Те трябва да се приемат въпреки потенциалния риск за детето. Защо?

Д-р Камал Баджай, специалист по репродуктивно здраве в Медицинския център Якоби, отбелязва, че отказът от лечение е потенциално по-опасен, тъй като заплашва със сериозни увреждания в развитието. Стрептококите от група В са опасни, защото могат да провокират цял ​​куп сериозни заболявания при бебето:

Безопасни ли са изобщо антибиотиците за бременни жени?

„Общият термин„ антибиотик “винаги плаши моите пациенти направо“, казва д-р Баджай. „Необходимо е разумно внимание, но антибиотиците са важна част от клиничната терапия. Във всеки случай Вашият лекар внимателно ще избере кое лекарство е подходящо за Вас и кое е напълно изключено. Освен това сега на пазара има голямо разнообразие от лекарства ".

Така че в момента антибиотиците са класифицирани според степента на тяхната опасност за бременните жени. В Съединените щати това се прави от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която е разделила всички антибиотици на пет категории: A, B, C, D и X..

Лекарствата от категория А са признати за абсолютно безопасни, категория Х е пълна забрана поради изключителния риск за плода.

Антибиотиците от категория X са опасни за вродени дефекти и малформации. Между тях:

аненцефалия (деформация на черепа, несъвместима с живота);

хоанална атрезия (запушване на носния проход);

херния на диафрагмата на хранопровода;

вродени сърдечни дефекти;

цепнатина на небцето (цепнатина на небцето).

Такива лекарства също могат да провокират спонтанен аборт на всеки етап от бременността при неконтролирана употреба..

За да бъде дадено лекарство сертифицирано в категория А, се изисква доста голямо количество клинични данни и дългосрочни наблюдения върху здравето на пациентите..

Категория В обикновено е безопасна за бременни жени, като Augmentin. Този антибиотик се използва за широк спектър от бактериални инфекции: синузит, пневмония, бронхит - всички те са изключително опасни за здравето на нероденото дете, ако не се лекуват правилно. Следователно рисковете са оправдани тук.

Пеницилиновите антибиотици се използват най-често по време на бременност. Не е установено, че те също са свързани с повишен риск от поне 30 от най-често срещаните вродени заболявания..

Съществува обаче доста значителен проблем при тестването на нови лекарства: етичните стандарти и действащите закони не позволяват тестването им върху бременни жени. Следователно, някои лекарства от категория В могат да имат отрицателни фетални ефекти, които в момента не са официално потвърдени. „Лекарят трябва да предписва такива лекарства само ако ползите за възстановяване значително надвишават потенциалните рискове за плода и за майката“, казва Александър Фукс, ръководител на отделението по акушерство и гинекология в болничния център Куинс..

Безопасен ли е пеницилин по време на бременност

Много антибиотици като пеницилин се използват от десетилетия. Като цяло това е едно от най-безопасните лекарства по време на бременност. Но през това време се появиха щамове бактерии, устойчиви на тях, които изискват от лекарите да предписват по-ефективни лекарства..

И тук много различни фактори започват да влияят върху безопасността, а не само върху активния компонент: доза, продължителност на лечението, дозировка, честота на приложение и т.н..

Например, антибиотиците от сулфонамидната група (Septrin, Bactrim-Forte) са свързани с трикратно увеличаване на риска от синдром на хипоплазия на лявото сърце. Общата честота на това заболяване е 1 на 4200 новородени. Следователно, когато приемате сулфонамиди, рискът се увеличава до 1 случай на 1400 новородени.

Като цяло можете да разделите всички антибиотици на безопасни и опасни (не се препоръчва) за употреба по време на бременност.

ЗАБЕЛЕЖКА: Следващите са само примери за най-често срещаните лекарства. Това не е пълен списък.!

Безопасни антибиотици по време на бременност, списък

Съществува доста ограничена група антибиотици, които се считат за напълно безопасни по време на бременност:

Антибиотици и бременност

Когато ползите надвишават рисковете...

Употребата на лекарства по време на бременност продължава да бъде противоречива, слабо разбрана област на медицинската наука. Това важи особено за антибиотиците. Нека се опитаме да отговорим на въпроса: какво надвишава - рискът или ползата?

Олег Ромашов
Клиничен фармаколог от 1-ва категория, д-р. пчелен мед. Науки, Градска клинична болница № 7, Москва

По време на бременността бъдещата майка е изправена пред редица опасности. И на първо място, това се дължи, колкото и да е странно, на самата бременност. Този процес засяга тялото на жената, променя работата на имунната система и значително я отслабва, увеличавайки натоварването на други системи и органи. Поради това хроничните заболявания се обострят; бъдещата майка става по-уязвима към болести. Причините за използването на антибиотици са пиелонефрит (възпаление на бъбречната тъкан), така наречените ППИ (полово предавани инфекции), както и различни сериозни заболявания, като пневмония, която е по-тежка от обичайното по време на бременност и изисква своевременно лечение. Много често антибиотичното лечение не е жизненоважно! необходими както за здравето на майката, така и за запазването на живота на детето.

Редица проучвания през последните 30 години показват, че между 17 и 50% от всички бременни жени приемат антибиотици навсякъде. Общата тенденция на злоупотребата с тях подчертава необходимостта от критичен поглед върху употребата на тези лекарства по време на бременност..

Какви антибиотици можете да приемате...

Антибиотиците са лекарства, преди! предписани за лечение на заболявания, причинени от различни микроорганизми! ми Безспорно е, че не всички от тях са безопасни за употреба по време на бременност. В организма лекарството или упражнява своя пряк, антибактериален ефект, или в същото време причинява алергична реакция, или страничният му ефект се проявява, например гадене или запек, главоболие. Тези действия са сравнително лесни за предвиждане: повечето лекарства са проучени в клинични изпитвания с някои подробности. И какъв е ефектът от антибиотиците върху плода?

Множество проучвания на дисплея! дали тези лекарства не засягат генетичния (наследствен) апарат. Но някои отрицателни въздействия все още са възможни. Проведени са проучвания в САЩ и Европа, които сравняват ефектите на различните антибиотици върху развитието на плода. Резултатите от изследванията потвърдиха безопасността на групата пеницилини (AMOXICILLIN, AMPICILLIN и др.). Оптималното лекарство от тази група по отношение на безопасността е пеницилин. Повечето от цефалоспорините (CEFAZOLIN, CEFOTAXIM и други), въпреки че имат токсичен ефект върху плода в началото на бременността, потвърждават в проучванията необходимостта от употреба при сериозни и животозастрашаващи инфекции - тежка пневмония (пневмония), инфекция на пикочните пътища, сепсис (инфекция на кръвта). Доказано е също така, че в дозите, необходими за лечение след първия триместър на бременността, тази група лекарства може да се използва. Доказано е също, че други антибактериални лекарства са относително безопасни при бременни жени. Това е група макролиди - техен представител са познатите ЕРИТРОМИЦИН, АЗИТРОМИЦИН и др. Въпреки че данните за употребата на AZITROMYCIN не са толкова много, те са доста оптимистични.

... и които не са разрешени?

По-добре е да се въздържате от прием на други антибактериални лекарства по време на бременност. Изброените антибиотици обикновено са ефективни при повечето инфекции. Останалите многобройни класове антибактериални агенти са предимно лекарства с тесен спектър на действие, тоест действат върху бактерии от определен тип и се използват при специфични заболявания (туберкулоза, тежки чревни инфекции) или животозастрашаващи инфекции.

Така че, категорично не трябва да се използва по време на бременност без изключително спешна нужда от такива широко използвани лекарства като аминогликозиди (GENTAMI-CIN, AMIKACIN и други подобни) поради токсичния ефект върху слуховия нерв на детето в началото на бременността.

Употребата на сулфонамиди (SULFADYMETOXIN и др.) През първия триместър на бременността води до множество малформации и аномалии в развитието, води до увреждане на хемопоетичната система.

Използването на тетрациклини (TETRACYCLIN, DOXYCYKPINE) води до необратими увреждания на емайла на зъбите, токсични ефекти върху черния дроб и фетални малформации (забавяне на растежа на костите).

Въпросът за употребата на флуорохинолони (CIPROFLOXACIN се предписва широко в нашите клиники и болници) при бременни жени, благодарение на многобройни данни, е окончателно решен днес: експертите забраняват употребата на тази група лекарства поради образуването на тежки костни дефекти в плода.

Метронидазол не се препоръчва през първия триместър, тъй като проучванията при животни показват възможен риск от рак на големи органи през първите години от живота, въпреки че обикновено се смята, че това лекарство може да се използва, ако е показано през последните шест месеца на бременността.

Употребата на лекарство като НИТРОКСОЛИН (5-NOK), обичано от уролозите за пикочна инфекция, е категорично противопоказано за бременни жени (и за пациенти като цяло), тъй като няма нито едно голямо клинично проучване, в което да е доказана неговата ефективност. Русия е може би единствената европейска държава, където тя все още се използва. Също така е забранено приемането на небезизвестния ко-тримоксазол (BISEPTOL, BACTRIM) поради изключително високата устойчивост на бактериите към неговото действие, нецелесъобразността от приема му. Добре известните антибиотици, които се използват от много години, обикновено са по-ефективни и нови лекарства могат да бъдат запазени за резистентни на антибиотици инфекции, тоест за трудни случаи, когато болестта не реагира на предписаните антибиотици. Ако ситуацията е твърде сериозна, тогава често говорим за избора: чийто живот да спаси - майка или дете и се предписва най-ефективната терапия срещу инфекция, фокусирана върху спасяването на живота на жената, тъй като в тази ситуация тялото, като правило, се опитва да се отърве от самата бременност, който завършва с прекъсването му. За повечето инфекции по време на бременност антибиотиците по избор са пеницилини и цефалоспорини. Изключение правят едни и същи „сексуални“ инфекции - ППИ. Има малък избор за лечението им по време на бременност. Това са предимно представители на макролидите - ЕРИТРОМИЦИН, АЗИТРОМИЦИН и др. Но те също трябва да се прилагат не самостоятелно, а под строгото наблюдение на лекар..

Когато антибиотиците са безполезни?

Антибиотиците не действат върху всички микроорганизми. На първо място, трябва да запомните, че антибиотиците са безполезни за използване, когато:

 • ТОРС, грип - тези състояния са причинени от вируси, върху които антибиотиците нямат ефект;
 • неуточнена треска - антибиотиците не са антипиретични и болкоуспокояващи лекарства;
 • кашлица - има много причини за кашлица: вирусни инфекции, алергии, бронхиална астма, свръхчувствителност на бронхите към дразнители на околната среда и много други, като само в някои случаи причината за кашлицата е свързана с микроорганизми;
 • разстройства на червата - изобщо не е необходимо това състояние да е признак на чревна инфекция. Нарушаването на изпражненията може да бъде причинено от много причини - от проста непоносимост към всеки продукт до някои инфекции, когато тялото не попада в патогена, а в токсина, произведен от него.

В случай на гъбични инфекции (кожни гъбични инфекции, кандидоза на лигавиците, които често се наричат ​​"млечница"), се използват по-скоро специфични лекарства, отколкото обикновени антибиотици.

Основното нещо, което бъдещата майка трябва да знае за антибиотиците:

1. До 5 месеца от бременността, без спешна нужда от използване на антибиотици, е необходимо с най-голямо внимание, тъй като в този период се случва полагането и изграждането на бебешките органи и тъкани. И ако все пак трябваше да приемате лекарства, това трябва да става само под наблюдението на лекар.!

2. Необходимо е напълно да издържите предписания курс на лечение и дозата, без да променяте нищо!

3. Преди да предпишете антибактериално лекарство, трябва да кажете на Вашия лекар за ВСИЧКИ здравни проблеми в миналото и за обременената наследственост, особено за алергиите!

4. Ако на фона на приема на антибиотици се появят някакви видими странични ефекти или дискомфорт, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар.

Как да изберем?

Сред антибиотиците има лекарства, които потискат малка група микроби - така наречените антибиотици с тесен спектър. А има и лекарства, които инхибират размножаването на много видове микроорганизми, „работещи“ в широк диапазон. За да се избере желаният антибиотик, обикновено се извършва микробиологичен анализ - причинителят на заболяването се изолира и се определя неговата чувствителност към различни антибиотични лекарства. Ето защо, ако Вашият лекар Ви помоли да направите култура за антибиотична чувствителност, никога не отказвайте. В действителност, според резултатите от този анализ е възможно да се предпише антибиотик с минимални странични ефекти и продължителност на прием, но с ефективност от "първите десет".

Също така е важно да знаете, че всеки антибиотик има две имена. Първият е международният непатентован или генеричен, който отразява химическата структура на антибиотик, като ципрофлоксацин. Обикновено се отпечатва с малък шрифт върху опаковката. И второто е търговско, при което производителят го произвежда. Обикновено е с голям шрифт. Ясно е, че един и същ антибиотик може да се произвежда под различни търговски наименования. Например у нас има регистрирани около 50 търговски наименования на ципрофлоксацин (CIPROBAY, CIPRINOL, CIFRAN, CIPROLET, QUINTOR и др.), Докато трябва да се разбира, че под въздействието върху бактериите това е едно и също лекарство. Ето защо на първо място трябва да се обърне внимание на родовото наименование на антибиотика..

Антибактериалните лекарства са оригинални и генерични.

Първите са направени от фармацевтични компании, които са разработили и проучили това лекарство. Оригиналните антибиотични лекарства имат гарантирано качество и висока степен на безопасност, тъй като в процеса на въвеждането им в практиката тези лекарства са щателно тествани за ефикасност и безопасност в лабораторни и клинични проучвания. Това обяснява, като правило, по-високата цена на оригиналните лекарства.

Генеричните лекарства са генерични лекарства, които са създадени на базата на оригинални лекарства от други фармацевтични компании. Това не означава, че генеричните лекарства са по-лоши от оригиналните лекарства. Всичко зависи от степента на пречистване на лекарството по време на производството му (което е особено важно за антибиотиците), както и от контрола на качеството на крайния продукт. За съжаление, има случаи, когато на пазара се предлагат некачествени генерични антибиотици. Отговорност на държавните органи е да контролират качеството на лекарството в аптеката. На какво трябва да се насочи преди всичко пациентът, който има право на избор - първоначалното лекарство или генеричното? Нашият съвет: ако искате да имате гарантирано качество, използвайте оригиналния продукт. Можете да проверите оригиналността на лекарството с помощта на фармацевт, като попитате дали този производител е разработчикът на лекарството. С ограничени финансови ресурси могат да се използват генерични лекарства, особено тези, произведени в страни, където строго изискванията за качеството на лекарствата са законово определени и спазването им редовно се следи. Това са преди всичко САЩ и Канада, страните от Западна Европа. И разбира се, много ниската цена на лекарството, особено чуждестранното, би трябвало да е тревожна по отношение на цената на същото лекарство в други търговски обекти..

Легенди и митове за антибиотична терапия

"Антибиотиците, заедно с вредните бактерии, унищожават полезните бактерии и това причинява чревна дисбиоза.".

Всъщност много антибиотици, произведени в зората на производството на антибактериални лекарства, са имали пряк ефект върху чревната микрофлора. Но това се дължи на недостатъчно познаване на тяхната трансформация в организма и невъзможността за изчисляване на оптималната минимална доза; трябваше да произвежда таблетки с леко повишена концентрация на активното вещество. Съвременните лекарства са свободни от тези недостатъци. Освен това почти всички от тях не са естествени, а полусинтетични или синтетични и имат ниска, т. Нар. Минимална инхибиторна концентрация на антибиотици в кръвта, необходима за унищожаване на патогенни бактерии, но безвредна за чревната флора. А продължителността на ефективния курс със съвременни лекарства често е кратка - от 5 до 10 дни. През това време дисбиозата просто няма да има време да се развие. Поради това е необходимо да се заяви: в дозите, препоръчани от лекаря, повечето лекарства, използвани при бременни жени, могат да причинят дисбиоза в много редки случаи. И ако това се случи, първо трябва да потърсите дефекти в имунната система или неоткрита болест на червата.

"Веднага след като се подобри, дозата на антибиотика може да бъде намалена или дори отменена: бактериите се убиват, а след това тялото ще се справи със самата болест.".

Много хора правят тази грешка, без да осъзнават, че понижаването на температурата, подобрението на общото състояние, спирането на кашлицата или болката са просто „изчезването“ на симптомите на заболяването. И микробите продължават да се размножават. Намаляването на дозата не позволява поддържането на необходимата концентрация на лекарството в кръвта и / или органа и на този фон със сигурност ще има рецидив (връщане) на инфекцията в по-тежка форма или развитие на усложнения. Освен това микробите са способни (особено при недостатъчна концентрация на антибиотика в кръвта) да произвеждат определени ензими, които унищожават антибиотика. И сега възобновяването на лечението с наркотици може да е неефективно. Това ще изисква смяна на антибиотика и започване отначало, или по-продължително лечение, или комбинация от антибиотици. И нито вие, нито детето се нуждаете от всичко това, особено след като той е по-чувствителен към инфекция на която и да е майка. В допълнение, по време на бременност в тялото на жената настъпват редица промени, които засягат циркулацията на антибиотици в него: скоростта на тяхното отделяне чрез бъбреците се увеличава и, обратно, абсорбцията на лекарството от стомашно-чревния тракт намалява. В резултат на това е възможно дори да се намали количеството на антибиотиците в организма в сравнение с небременните пациенти. Ето защо в някои случаи (само както е предписано от лекаря!), Терапевтичната доза на лекарството дори се увеличава.

„Антибиотиците, прилагани интравенозно или интрамускулно, са по-ефективни от тези, приемани през устата.“.

Отново това важи само за някои "стари" лекарства или за някои класове лекарства, които "действат" в чревния лумен (такива антибиотици се борят с микробите в чревната тръба и не се абсорбират в кръвта), или които нямат форма на антибиотик за перорално приложение. Почти всички нови лекарства се усвояват еднакво добре и почти напълно - до 90–95% - се абсорбират в стомаха или червата. Необходимата концентрация от тях, когато се приема през устата, е същата като при добро ефективно лечение интравенозно или интрамускулно. Многобройни проучвания и клиничен опит са доказали, че когато се приемат през устата, съвременните антибиотици създават достатъчно високи концентрации във всички тъкани и органи, многократно припокриващи минималните инхибиторни концентрации за микробите. Освен това редица лекарства, използвани например за пневмония, се използват по-често в орална форма - под формата на таблетки (нови макролиди - АЗИТРОМИЦИН, РОКСИТРОМИЦИН и др.) И се използват успешно по целия свят. Освен това в по-голямата част от западноевропейските страни амбулаторните инжекции са изключително редки. Домашните инжекции се правят само при сериозни заболявания.

"Принудително" използване на антибиотици

Как трябва да се държи бъдещата майка, ако има хронично заболяване, което изисква постоянни или курсови лекарства? Ако е възможно, най-добре е да избягвате употребата на лекарства за хронични състояния по време на бременност. Противопоказано е лечението с антибиотици "за предотвратяване на обостряне". Такова самолечение е неефективно и много често допринася за разпространението на инфекции, чиито патогени са загубили чувствителност към определени антибактериални агенти.

Когато е необходимо лечение, трябва да се изберат лекарства, които се използват по-дълго от други, без да се съобщават неблагоприятни ефекти. И накрая, не забравяйте, че ако приемате това лекарство самостоятелно, можете да предизвикате тежка алергична реакция при вашето бебе по време на Newborn ™ (дори ако майка ви никога не е била алергична към антибиотици). Преди да използвате антибактериално лекарство, е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като само лекар може да определи необходимостта от антибиотик, да избере конкретно лекарство и продължителността на лечението.

Помня:

1. Антибиотиците, както всички лекарства, могат да имат странични ефекти, които не се появяват непременно при приема им.

2. Общоприетото мнение, че антибиотиците най-добре изобщо не се приемат, е в другата крайност във връзка с неконтролираното им използване. Важно е да знаете възможните нежелани реакции. Това са най-често: алергични реакции (кожни реакции: сърбеж, дерматит, в единични случаи - т.нар. Анафилактичен шок), промени в общите и биохимични кръвни тестове, болки в корема, гадене, намален апетит, неспецифична диария (диария). Във всяка от групите антибиотици обаче може да има странични ефекти, които са характерни само за нейните представители (индивидуални

наркотици) и те също трябва да бъдат запомнени.

3. Основните противопоказания за употребата на антибиотици е тяхната непоносимост. Алергичните реакции към антибиотици могат да бъдат различни - от лек сърбеж на кожата до най-сериозната проява на алергия - анафилактичен шок, проявяващ се със загуба на съзнание, нарушаване на всички органи и системи, представляващи заплаха за живота. Ако проявите някакви признаци на алергия, докато приемате антибактериални лекарства, трябва незабавно да спрете приема им, преди да се консултирате с лекар.

Антибиотици и кърмене И накрая, още един въпрос, който тревожи всички жени: можете ли да кърмите по време на антибиотично лечение? Много хора се страхуват, че наркотиците влизат в тялото на бебето с кърмата. И това е вярно: почти всички антибиотици преминават в млякото. Скоростта на проникване на различни лекарства обаче се различава значително. Най-активни в това отношение са антибиотиците от аминогликозидната група (ГЕНТАМИЦИН, КАНАМИЦИН), сулфонамиди (СУЛФАДИМЕТОКСИН и др.); те се екскретират в майчиното мляко в относително големи количества - 50% или повече. Следователно жената не трябва да ги приема, докато кърми..

По-малко от други, ЕРИТРОМИЦИН, ПЕНИЦИЛИН, ОКСАЦИЛИН, АМПИЦИЛИН и някои други лекарства попадат в млякото, в малко по-голяма степен - цефалоспорини. Тези антибиотици се използват за лечение на кърмачка, без да прекъсват кърменето, но стриктно според указанията на лекар. И още една тънкост: ефектът на антибиотиците върху тялото на новородените може да бъде донякъде намален, ако жената пие хапче веднага след кърменето..

Антибиотиците са важни агенти в съвременната медицина. Без тях животът на съвременния човек би бил много по-кратък. В края на краищата, по-рано такива инфекции като раждаща треска (следродилен ендометрит - възпаление на матката), лобарна (двустранна) пневмония, коремен тиф, менингит - възпаление на пиа матер, сепсис - инфекция на кръвта, които благодарение на лекарствената терапия днес се лекуват успешно, обикновено завършват със смъртта на пациента. Но когато планирате да започнете антибиотично лечение, както всъщност и с всяко друго лекарство, трябва да се има предвид, че изборът му е прерогатива на лекаря..

Антибиотици по време на бременност: какво препоръчват лекарите

Докато носи дете, бъдещата майка се опитва да следи здравето си, начина на живот и храненето си, но това изобщо не означава, че е застрахована срещу появата на различни бактериални инфекции. А в някои случаи дори се налага да прибягват до антибиотици. Но възможно ли е да се приемат антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър и кои от тях се предписват през 2-ри и 3-и триместър?

 1. Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??
 2. Защо тези лекарства са опасни??
 3. Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?
 4. Одобрени антибиотици за бременни жени
 5. Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??

По правило лекарите се опитват да не предписват антибактериални лекарства на жена, но има моменти, когато не можете да направите без тях. Има редица заболявания, които могат да бъдат излекувани само с тяхна помощ, а всяка друга терапия е напълно безполезна. Такива заболявания включват:

 1. Пиелонефрит.
 2. Ангина.
 3. Обструктивен бронхит.
 4. Пневмония.
 5. Туберкулоза.
 6. Сложни чревни инфекции.
 7. Гнойни лезии.
 8. Изгаря 3-4 градуса.
 9. Хламидия.
 10. Сепсис.
 11. Отравяне на кръвта.

За всички тези заболявания употребата на антибактериални средства е оправдана, тъй като без тяхната употреба се развиват сериозни усложнения, до смъртта на майката..

Защо тези лекарства са опасни??

По време на бременност всяко въздействие върху тялото на майката засяга бъдещото бебе. Преди няколко години се смяташе, че приемът на тези лекарства от бременна жена може да доведе до генетични аномалии, да причини вродени малформации при новородено, това не е така. Въпреки това, много от тях все още влияят отрицателно, като имат токсичен ефект и по този начин могат да причинят патологии в развитието на органите на слуха и зрението и да нарушат функционирането на бъбреците. Също така, използването на антибиотици може значително да навреди на установяването на зъби в плода..

Съвременните антибиотици са от синтетичен произход; чрез своето действие те унищожават не само патогенните микроорганизми, но и практически всички бактерии в тялото на майката и много от тях са необходими за цял живот. Полезната микрофлора се възстановява много бавно, което нарушава метаболитните процеси и води до намаляване на имунитета при бременна жена, а това от своя страна може да причини нови заболявания. Негативните последици от приема на антибиотици от жена включват:

 • Дразнене на лигавицата на стомаха,
 • Тежки алергии,
 • Неизправности на черния дроб и отделителната система,
 • При алергични реакции - разстройство на нервната система.

Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?

Ефектът, който антибактериалните лекарства могат да имат върху бременността, зависи от нейната продължителност. Така че тяхното използване на ранен етап, в така наречения период на ентерогенеза - 4-6 седмици от бременността е изключително опасно за плода, тъй като през този период всички органи и системи на тялото са положени. Целият първи триместър, тоест до 14-та седмица, лекарите се опитват да не ги предписват, тъй като естествената бариера на плода, плацентата, все още не се е образувала, така че всички вещества от външната среда веднага влизат в кръвта му. Следователно, ако на жена е била поставена диагноза, например, урогенитална инфекция, тогава нейното лечение ще бъде предприето след 20 седмици, но при спешна нужда все пак ще й бъдат предписани най-малко токсичните лекарства.

Важно! Ако бъдещата майка е пила курс на антибиотици до 4 седмици, без да знае за бременност, не трябва да се притеснявате. През този период кръвоносната система на плода все още не е свързана с майчината, поради което вероятността от негативни последици е изключително малка! Бременността може и трябва да се поддържа!

През втория и третия триместър и особено след 20 седмици, когато полагането на вътрешните органи вече е приключило, възможната вреда от употребата на антибиотици е значително ниска, поради което списъкът с лекарства е доста широк. Това обаче не означава, че те могат да се използват неконтролируемо, само квалифициран лекар трябва да ги предписва..

Одобрени антибиотици за бременни жени

Няма толкова много антибактериални лекарства, одобрени за употреба по време на раждане на дете и всяко от тях се предписва, ако е посочено.

По време на раждането на дете на жената са разрешени фармакологични агенти от пеницилиновата серия, те принадлежат към класа на β-лактамни лекарства и са естествен продукт от пеницилинови гъбички. Въпреки че имат способността да проникват през плацентата към плода, те не увреждат детето, освен това бъбреците бързо ги отделят с урината от тялото. Какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност:

Антибиотици от групата на амоксицилин

Най-предписаните лекарства се използват за лечение на:

 • тонзилит,
 • фарингит,
 • отит на средното ухо,
 • пневмония,
 • бронхит,
 • пикочно-половите инфекции.

Амоксиклав

Друг антибиотик от пеницилиновата серия с активната съставка амоксицилин се използва за лечение на: остър синузит, отит на средното ухо, пиелонефрит, цистит, не тежка пневмония, остеомиелит.

Антибиотици от групата на цефалоспорините

Те принадлежат към лекарства с широк спектър на действие, те също принадлежат към клас β-лактам. Лекарствата от този клас не причиняват значителна вреда на нероденото бебе, тъй като въпреки че могат да проникнат през плацентата, това се случва в много малки концентрации. Представител от този клас, Ceftriaxone се използва за лечение на:

 • сепсис,
 • менингит,
 • инфекции на костите и меките тъкани,
 • пикочно-половите инфекции, особено пиелонефрит,
 • пневмония,
 • генитални инфекции, включително гонорея.

В резултат на проведените проучвания не са установени отрицателни ефекти върху плода. Друг антибиотик от същата серия, Цефазолин, също се използва широко. Най-често се използва при инфекциозни лезии на очите, жлъчните пътища, гинекологични инфекции, бактериален ендокардит.

Уилпфрем

Друго антибактериално лекарство, предписано за бременни жени, с активна съставка джозамицин. Той също така има способността да заобикаля плацентарната бариера, но в ниски концентрации. Лекарството се използва широко, когато пациентът има анамнеза за алергия към пеницилин. Най-често се използва за лечение на инфекции на кожата и меките тъкани, зъбни лезии и УНГ инфекции.

Допустимо е бъдещата майка да предписва еритромицин и спирамицин, които дори заобикаляйки плацентарната защита, не влияят върху развитието и растежа на плода.

Какво трябва да знаете за приемането на антихистамини по време на бременност и как те влияят върху развитието на плода?

В какви форми се произвежда Пимафуцин, как да се използва правилно при лечение на млечница при бременна жена, прочетете тук.

Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Въпреки доста широк спектър от одобрени антибиотици, има лекарства, които са строго забранени да се предписват по време на бременност..

ИмеСтраничен ефект
ТетрациклинНатрупвайки се в костите на плода, унищожава тях и зачатъците на зъбите, уврежда черния дроб.
ФлуорохинолониНе е проучен при хора; при потомството на животни това води до разрушаване на ставите.
КларитромицинОткрити токсични ефекти върху потомството на животни.
МедикамецинНе е тестван при хора.
АминогликозидиПричинява аномалии в развитието на бъбреците и органите на слуха при плода.
ФуразимидНе са провеждани клинични изпитвания при хора.
ЛевомицетинПричинява патологии на развитието на костния мозък и кръвните клетки.
ДиоксидинПо време на проучвания върху животни се раждат потомци с мутации.
Ко-тримоксазолСтимулира развитието на генетични деформации, растежът на плода се забавя.

Съществува и група средства, които се използват само при спешна нужда, когато не е възможно да се избере безопасно лекарство. Те включват:

 • Азитромицин,
 • Фурадонин по време на бременност се пие само по указание на лекар,
 • Метронидазол, може да причини мозъчни и генитални дефекти на плода.
 • Гентамицин, само когато животът на майката е застрашен, води до глухота у детето.