Всяка майка знае, че пиенето на хапчета с НВ е силно обезкуражено. Това е особено вярно по отношение на мощните антибиотици. Има обаче моменти, когато няма накъде, защото отхвърлянето на хапчета застрашава не само здравето, но и живота на майката. След това ще трябва да се консултирате с лекар, който ще ви каже какви антибиотици могат да се използват за кърмене и да ви посъветва как да поддържате лактацията.

Когато не можете без тях

Приемът на антибиотици по време на кърмене и по всяко друго време е необходим за лечение на различни видове бактериални инфекции. Всеки от техните видове изисква определен вид лекарство, тъй като много антибиотици имат много тесен спектър на действие - те засягат само един вид бактерии. Така той е замислен, за да намали вредата от тяхното използване и да запази полезната микрофлора.

Необходимостта от пиене на такива хапчета за кърмачки възниква в случай на:

 • възпаление след раждане (това включва ендометрит, следродилен пиелонефрит и други видове възпаления);
 • различни инфекции на отделителната система (включително цистит);
 • цезарово сечение или други хирургични интервенции;
 • сериозни респираторни заболявания (например пневмония, плеврит и др.);
 • инфекции на УНГ-органи (със синузит, отит на средното ухо и др.). Те също така използват антибиотици за ангина (общото име за остър тонзилит);
 • бактериални чревни инфекции;
 • пренебрегвана лактостаза, особено придружена от пукнатини в зърната, където инфекцията попада.

В същото време антибиотиците са напълно безполезни за лечение на различни вирусни инфекции (например ARVI). Те се предписват само при усложнения, причинени от бактерии. Във всеки случай антибиотичната терапия по време на НВ е необходима само когато потенциалната вреда (както за майката, така и за бебето) е по-малка от ползата. И лекарят трябва да реши.

Какъв антибиотик е възможен при кърмене

Изборът на правилните антибиотици за лактация не е лесен. Можете да разберете кои от тях са допустими през периода на GW от няколко източника:

 • Е-лактация
 • Млечни феи
 • Инструкции за лекарства.

В същото време не можете да ги изберете сами, разчитайки на справочници, инструкции, статии в интернет, съвети от роднини или приятели. Само лекар е в състояние да избере най-безопасното и безвредно лекарство в момента, като вземе предвид сложността на заболяването и здравната карта на жената.

Разрешени групи

Антибиотиците, съвместими с кърменето, имат обща черта - те практически не стигат до млякото и това, което попада в него, не е токсично за бебето. Те не са имали сериозни странични ефекти и силен ефект върху благосъстоянието на бебето при поглъщане с кърмата..

Въпреки това, когато предписват антибиотици на кърмачка, лекарите винаги вземат предвид възможността от реакции при бебето, тъй като е невъзможно напълно да се изключи тяхното влияние. Някои деца реагират на хапчетата на мама с дисбиоза, разстройство на изпражненията или алергии.

Антибиотиците за хранене са приемливи, ако могат да бъдат намерени в една от трите групи:

 • Пеницилини. Следователно, високоефективните лекарства, чиито активни вещества влизат в кърмата в оскъдни дози, са условно безопасни за бебето. Тази група включва "Ampicillin", "Flemoxin Solutab", "Amoxicillin", "Amoxiclav". СЗО е включил лекарството "Augmentin", също принадлежащо към тази група, в списъка на основните лекарства. Страничните ефекти за детето включват диария, непоносимост и кандидоза (млечница).
 • Цефалоспорини. Активните вещества навлизат слабо в млякото и имат ниска токсичност. Тази група включва такива лекарства като "Цефазолин", "Цефалексин", "Цефтибутен", но последните две не се препоръчват за кърмене, тъй като ефектът им не е напълно проучен. Възможните нежелани реакции включват нарушения на микрофлората (дисбиоза), кандидоза, нарушения на изпражненията и възможно кървене. Освен това лекарствата могат да причинят дефицит в организма на витамин К, поради което калцият се усвоява по-малко и механизмът на хематопоезата се нарушава..
 • Макролиди. Те се различават от другите групи по това, че активно навлизат в кръвта и млякото. В същото време няма сериозни негативни ефекти при бебетата. В случай на хепатит В обикновено се предписва "Еритромицин"; ако лекарят избере други лекарства от тази група, се препоръчва да се прекъсне. Макролидите също нарушават микрофлората, причинявайки дисбиоза и могат да провокират развитието на алергии..

Списъкът на СЗО класифицира макролидите като категория С - при предписването им се оценява съотношението на възможния риск и потенциалната полза. Следователно те обикновено се предписват само ако има противопоказания към другите две групи (алергии или непоносимост).

Забранени групи

Понякога одобрените антибиотици са неефективни за кърмене. След това трябва да прекъснете лактацията и да прибегнете до други средства. Те проникват в млякото леко или доста силно, но във всеки случай те са вредни за бебето..

Списъкът на забранените антибиотици по време на кърмене е разделен на 5 групи:

 • Аминогликозиди (амикацин, стрептомицин, каномицин и др.). Оказва се, че малка част от активите са в мляко, но те са много токсични за трохите. В риск са органите на слуха, баланса, зрението и бъбреците.
 • Флуорохиноли (офлоксацин, ципрофлоксацин). Удрят се костите и хрущялите на бебето. Американските лекари разрешават използването на офлоксацин, но европейските и местните лекари не подкрепят тази практика.
 • Тетрациклини (доксициклин, тетрациклин, миноциклин). Постъпвайки в тялото, активните вещества на тези таблетки образуват сложни съединения с калций, в резултат на което се нарушава развитието на емайла и костите..
 • Линкозамидни лекарства (Линкомицин, Клиндамицин). След тяхното използване се появяват патологии в храносмилателния тракт, включително псевдомембранозен колит.
 • Сулфонамиди (фталазол, стрептоцид, бисептол, сулфацил натрий). Те се отличават с агресивен ефект върху черния дроб и процеса на метаболизма на билирубина, в резултат на което се развива ядрена жълтеница. В допълнение, функционирането на черния дроб, костния мозък е нарушено, често се появява кървене.

Ако е необходимо да се използва някой от тези антибиотици, майката ще трябва временно да спре кърменето на бебето си. За периода на лечение можете да преминете към адаптирано мляко или да използвате съществуващото предлагане на замразено изцедено мляко.

Как да приемате антибиотици за НВ: правила за безопасност

Използването на антибиотици за НВ изисква голямо внимание както от жената, така и от лекаря. Най-важното правило за безопасност е липсата на аматьорска работа! Подходящите лекарства трябва да бъдат предписани от специалист, който ще вземе предвид особеностите на заболяването, състоянието на майката и детето и ще избере най-подходящия вариант. От своя страна, мама трябва да напомня на лекарите всеки път, че кърми.

Когато приемате антибиотици по време на кърмене, трябва стриктно да следвате инструкциите на лекаря (а именно лекарят, а не вложката за хапчетата - те дават общи препоръки, а лекарят взема предвид индивидуалните характеристики на пациента). В никакъв случай не трябва да променяте произволно дозировката на лекарството или да спрете приема му при първите признаци на облекчение.

Винаги използвайте чиста преварена вода за пиене на таблетки. Други напитки (например чай-кафе, сок, кисело мляко или млечни продукти, квас) са в състояние да неутрализират ефекта на антибиотиците и да намалят ефекта им до нула. Също така абсорбенти, различни билкови тинктури и лекарства за разреждане на кръвта се изпращат към забранени продукти..

Антибиотиците, както по време на кърмене, така и във всеки друг случай, представляват сериозна тежест за тялото на майката (предимно черния дроб и стомашно-чревния тракт). Затова е препоръчително тя да коригира диетата си, за да намали отрицателния ефект. По време на лечението е по-добре да премахнете от менюто мазни, пържени, пушени или консервирани храни. Също така си струва да се намали консумацията на кисели зеленчуци и плодове, тъй като те могат да забавят абсорбцията на активните компоненти на лекарството в кръвта и да намалят неговата ефективност..

Лекарят може да посъветва комплекс от препарати, съдържащи бифидобактерии и лактобацили, които ще помогнат за възстановяване на полезната чревна микрофлора. Ако лекарят не ги предписва сам, можете да го помолите да даде необходимите препоръки..

Тъй като дори антибиотиците, одобрени за НВ, могат да предизвикат негативни реакции при дете, препоръчително е да се планира приемът им, така че да има възможно най-много време за следващото хранене. Например, вземете таблетка в края на емисия или непосредствено след нея. Ако трябва да пиете лекарството веднъж на ден, по-добре е да го правите вечер, особено ако бебето не се събужда да яде през нощта.

Преди да започнете курса, е много важно да разберете колко голяма е способността на избраното лекарство да се натрупва в тъканите на тялото. Някои антибиотици се изчистват от кърмата в рамките на 7-40 часа, други могат да отнемат до 7 дни. Това е особено важно при предписване на онези лекарства, които изискват спиране на лактацията. Тъй като те имат изключително негативен ефект върху здравето и развитието на детето, е невъзможно да се възстановят храненията по-рано от този период..

Ако са предписани лекарства, съвместими с НВ, майката трябва внимателно да наблюдава реакцията на бебето. И не само през първите дни, но и по време на целия курс на лечение. При първите признаци на алергии, нарушения на изпражненията или влошаване на здравето на бебето е необходимо да се прекъсне лечението и да се консултирате с лекар за съвет.

Д-р Комаровски е сигурен, че винаги можете да изберете лекарство, безопасно за дете. И има много малко случаи, когато трябва да прекъснете храненето за лечение. Въпреки че ако наистина се нуждаете от лечение, ще трябва да спазвате всички изисквания на лекаря.

Как да се върнете към GW след почивка

Ако изборът е паднал върху лекарства, несъвместими с хепатит В, кърменето трябва да бъде спряно. По време на целия курс на майката се препоръчва да изцежда мляко (и да го излива, а не да го съхранява!), За да поддържа лактацията. Това трябва да се прави с честотата, с която бебето обикновено иска гърди, средно на всеки 3-4 часа. И не забравяйте за нощните "хранения"! Но ако детето яде по-често, тогава ще трябва да помпа по-често..

Когато след прием на антибиотици можете да нахраните бебето, това зависи от характеристиките на лекарството и времето за отстраняване на неговите активни вещества от майчината кръв и мляко. Можете да намерите тази информация в листовката с инструкции или да попитате вашия медицински специалист. Забранено е започването на хранене на бебето, докато токсичните вещества бъдат напълно елиминирани - това може да причини сериозни проблеми в развитието на бебето.

По време на лечението бебето ще трябва да премине към адаптирано мляко или да използва замразено изцедено мляко, ако има такова. Много е важно да изберете правилното зърно за бутилката - то трябва да е с малък отвор, така че сместа да не тече твърде лесно. В противен случай бебето може да мързелува и да откаже да кърми по-късно, защото ще бъде много по-трудно да „извлече“ мляко от там.

Необходимостта от антибиотично лечение, разбира се, не е най-добрата новина за майка. Но пренебрегваната болест ще се отрази негативно на самото дете. Съвременните лекарства се справят с инфекцията доста бързо - за 7-10 дни (при спазване на препоръчителните дози и продължителността на курса). Ето защо, мама трябва да бъде търпелива, да храни и да се грижи за здравето си, за да продължи да се радва на радостите от кърменето..

Какви антибиотици можете да пиете, докато кърмите?

Когато не можете без антибиотици

Антибиотиците са химикали, които действат върху бактериите, убиват ги или инхибират растежа и размножаването. Основното им влияние е насочено към патогенни микроорганизми, поради което антибиотичната терапия не е ефективна при заболявания, причинени от вируси. Освен това, при неправилно лечение, протичането на вирусно заболяване може да се влоши, тъй като съществува риск от кандидоза.

Какви антибиотици са възможни при кърмене, лекарят ще каже

Погрешното лечение с такива средства може да навреди, тъй като под действието на лекарства не само патогенна, но и нормална микрофлора, която изпълнява защитна функция, ще умре.

Антибиотиците не се препоръчват при следните заболявания и състояния:

 • с настинка, защото вирусите са виновници за ринит, ларингит и трахеит;
 • с херпес на устните или в областта на гениталиите (вирусът е чувствителен само към ацикловир);
 • когато температурата се повиши, когато тялото се бори с инфекцията;
 • с кожен обрив - може да е с вирусен произход или резултат от алергия.

При бронхит необходимостта от антибиотици се определя индивидуално. В повечето случаи лекарите предписват антибактериални лекарства, за да предотвратят активирането на бактериалната микрофлора в белите дробове и развитието на пневмония.

Не можете да се откажете от антибактериални лекарства за синузит. Възпалението на параназалните синуси възниква на фона на ARVI. Хремата е придружена от нарушение на изтичането на съдържанието на синусите на носа, челото. Те активират бактериалната флора, най-често стафилококите. За лечение трябва да използвате антибиотици.

При ангина причината за възпалението е размножаването на патогенни бактерии. Само антибиотици могат да бъдат излекувани. Ако лечението бъде прекратено, могат да възникнат усложнения (оток на ларинкса, периофарингеален абсцес, увреждане на сърдечните клапи).

Е. coli причинява възпаление на пикочния мехур при жените. Следователно, при цистит са необходими антибиотици, в противен случай инфекцията прониква в горните части на пикочната система.

Лечението с антибиотици се провежда при продължителна лактостаза, когато постепенно се превръща в инфилтративна форма на мастит. Не можете да спрете кърменето през този период. Антибиотиците за мастит се избират, като се вземе предвид безопасността за детето.

Препарати, одобрени за кърмачки

Всички антибактериални лекарства могат грубо да бъдат разделени на три групи:

 • няколко разрешени типа;
 • абсолютно забранено по време на кърмене;
 • с потенциално опасен ефект върху детето, както и тези продукти, чиято безопасност все още не е доказана.

Някои антибактериални лекарства не се препоръчват за употреба от кърмачки. Но в случаите, когато ползите от лечението са по-големи от рисковете, лекарят може да предпише такова лекарство..

Одобрените лекарства не увреждат детето

Група лекарства, чийто ефект не е проучен, се предписва с повишено внимание. Лекарствата се тестват върху лабораторни животни. Но дори когато са безопасни за тях, тестовете върху кърмачки и бебета са неморални и забранени..

Лекарите са определили списък кои антибиотици могат да се използват по време на кърмене:

 1. Пеницилини. Безопасни са Амоксицилин, Бензилпеницилин, Ампицилин. Пеницилините са защитени в комбинация с клавуланова киселина. Те не са токсични, но могат да помогнат срещу повечето микроорганизми..
 2. Цефалоспорини (цефтриаксон, цефуроксим, цефиксим). Използва се при тежки респираторни инфекции, когато пеницилините са неефективни или устойчиви на пеницилини.
 3. Макролиди (азитромицин, кларитромицин). Използва се при заболявания на дихателната система, отит на средното ухо, възпаление на репродуктивните органи. Те действат върху широк спектър от микроорганизми и са безопасни за кърмене. Не се препоръчва през първия месец от живота на детето.

Лекарят може да препоръча приема на Нифуроксазид по време на кърмене. Този антибиотик се използва при чревни инфекции, придружени от диария. Лекарството действа само в лумена на червата, не се абсорбира. Следователно е разрешено за употреба по време на кърмене..

Как да пием правилно антибиотици

Преди антибиотично лечение е необходим преглед и консултация с лекар. Самолечението води до неприятни последици. Само лекар може да избере правилното лекарство и дозировка, както и продължителността на курса. Жена, която не следва медицински съвет, се излага на риск. Съкращаването на продължителността на приложение, ниска доза от агента води до развитие на бактериална резистентност. Антибиотикът може да не действа следващия път.

Лечението трябва да се предписва стриктно според показанията. Дозата на лекарството се изчислява в зависимост от следните фактори:

 • възраст и тегло на жената;
 • полуживот на лекарството от тялото;
 • състоянието на бъбреците и черния дроб;
 • съпътстващи заболявания и състояния.

Също така е невъзможно да се надцени дозата. Това няма да направи лекарството по-ефективно, но ще доведе до нежелани реакции..

Неблагоприятните ефекти могат да включват:

 • алергична реакция под формата на обрив, оток на ларинкса;
 • храносмилателни разстройства - гадене, повръщане, диария;
 • болка в корема;
 • влошаване на общото здравословно състояние;
 • нарушена чернодробна и бъбречна функция;
 • появата на глюкоза в урината.

Не можете да увеличите продължителността на приема на съвместими лекарства. Антибиотиците действат неспецифично, потискат размножаването на собствената си микрофлора. Следователно последствията могат да бъдат дисбиоза, вагинална кандидоза.

При ангина са необходими антибиотици

Жените с предразположение към млечница, хроничен ход на заболяването с чести рецидиви, е необходимо да се предотврати обостряне, преди да се използват антибиотици. Когато кърмите, можете да използвате супозитории Клотримазол и Пимафуцин.

Най-добре е да приемате антибиотици преди кърмене или докато кърмите. Отнема до 30 минути, докато лекарството се усвои, през което време детето ще яде. До следващото хранене концентрацията в кръвта ще бъде максимална и ще започне да намалява. Тази схема е ефективна за големи деца, които се хранят 5 пъти на ден. За кърмачета, хранени при поискване и след 2-3 часа, времето на антибиотика е без значение.

Младата майка трябва да наблюдава реакцията и състоянието на детето по време на лечението. Ако развие алергична реакция, обрив, е необходим преглед на педиатър.

Лекуващият лекар трябва да смени лекарството или ще трябва да спре храненето за известно време.

След лечението на майката детето може да развие и нарушения на изпражненията. Ако се появят оплаквания, е необходим преглед на педиатър. Той може да препоръча лекарства за възстановяване на чревната микрофлора на бебето.

Защо нелегалните наркотици са опасни?

Антибиотиците, които не могат да се комбинират с лактация, са по-опасни за бебето. Необходимо е да се спре кърменето, когато се предписват лекарства от следните групи:

 1. Тетрациклини (доксициклин). Нарушават процеса на формиране на костите, са токсични за бебетата, а също и по време на бременност.
 2. Линкозамиди, представител на Линкомицин. Те се предписват за гнойни инфекции, причинени от стафилококи и стрептококи, те могат да провокират кандидоза на храносмилателния тракт, левкопения, тромбоцитопения.
 3. Флуорохинолоните се използват за лечение на заболявания на отделителната система, но за малките деца те са опасни от нарушение на образуването на съединителната тъкан на ставите.
 4. Сулфонамидите причиняват чернодробни нарушения при кърмачета.
 5. Аминогликозидите (Гентамицин и Амикацин) имат токсични ефекти върху слуха, бъбреците и зрението.
 6. Фосфомицин. Той не принадлежи към традиционните групи антибиотици, използва се при цистит, уретрит и е токсичен за дете.

По време на терапията с тези антибиотици кърмата се замества с изкуствени смеси. Можете да изцеждате редовно, за да поддържате лактацията. След края на курса на лечение е необходимо да се изчака до 3-4 дни, така че антибиотикът да се елиминира напълно от тялото. Съвместимите с лактацията лекарства в правилната доза са безопасни и не изискват спиране на храненето.

Прием на антибиотици по време на кърмене, разрешени и забранени лекарства

Нищо не кара майката, която кърми, да се разстрои по-силно от болестта и нуждата от антибиотици. Колкото и да се опитва майка ми да се предпази, всеки може да се разболее. Понякога настинката преминава без последствия. Но възникват ситуации, когато инфекцията става бактериална и дори при кърмене майката не може без курс на антибиотици. По време на лактацията жената е отговорна за собственото си здраве и за здравето на бебето. Експертите определят списък с лекарства, които са забранени и разрешени за кърмене.

Съвместими ли са антибиотиците с НВ

Когато търсите съвет от специалист, е необходимо да споменете, че сте майка с бебе. Дали антибиотиците са възможни при кърмене и в какви дози, решава изключително лекарят, тъй като кърменето и някои групи антибиотици не са съвместими.

Показатели, които ви позволяват да включите антибиотик в списъка на одобрените и съвместими с кърменето:

 • способността да имат активен ефект върху бактериите;
 • минимално проникване в млякото;
 • бързо изтегляне;
 • минимална токсичност за детето и безопасност.

Когато са необходими антибиотици?

В случай на бактериална инфекция, кърмената майка трябва да премине към антибиотици. Наложително е да се предписват антибиотици дори по време на кърмене с:

 • инфекция след раждане;
 • мастит;
 • заболявания на дихателните органи (пневмония) или УНГ заболявания (ангина);
 • чревна инфекция;
 • възпаление на пикочната система, възпаление на бъбреците (пиелонефрит).

Жена, която трябва да започне да приема антибиотици от забранения списък, трябва да спре кърменето и да премине към изкуствена формула. Но през периода на антибиотично лечение се вземат мерки за запазване на лактацията.

Влияние върху тялото на детето

В по-голямата част от случаите антибиотиците имат отрицателен ефект върху детето. Прониквайки в кръвта и млякото, те навлизат в тялото на бебето. Последиците могат да бъдат следните:

 • отравяне;
 • алергични прояви;
 • нарушение на съня;
 • храносмилателни проблеми;
 • дисбиоза;
 • слаб имунитет;
 • натрупване на антибиотици в организма поради слаба отделителна система;
 • нарушена бъбречна функция;
 • лошо усвояване на калций;
 • влияние върху чернодробната функция и развитието на патологии.

Следователно видът на лекарството, съвместимостта с храненето, дозировката се избира от лекаря въз основа на следните показатели:

 • токсичност на активните съставки;
 • въздействие върху развитието на бебето и върху функционирането на неговите вътрешни органи;
 • странични ефекти върху тялото на детето на активното вещество или компонентите на лекарството;
 • рискът от алергични реакции;
 • индивидуална чувствителност на детето към компонентите на лекарството;
 • времето на изтегляне на активната съставка от тялото;
 • съвместимост с кърменето.

Антибиотици, забранени за хепатит В

В идеалния случай антибиотиците и кърменето са трудни за съчетаване. В случаите, когато антибиотиците от одобрения списък не се справят с болестта, лекарят взема решение за предписването на антибиотици, забранени по време на кърмене.

Важно! С правилния подход към проблема, следвайки всички препоръки, след завършване на курса на лечение, жената възобновява кърменето.

Списъкът на забранените лекарства включва:

 1. Аминогликозиди. Активните компоненти на тази група средства попадат в млякото в някои количества, но дори малки количества могат да повлияят неблагоприятно на органите на слуха, процесите на функциониране на бъбреците. Следователно лекарства като амикацин, стрептомицин, каномицин и други подобни не са съвместими с лактацията..
 2. Тетрациклини. Те включват тетрациклин, доксициклин. Активните съставки на тези лекарства имат способността да проникват дълбоко в млякото. Негативният ефект върху тялото на бебето се състои в появата на съединения с калций, което води до нарушения в развитието на костите, зъбния емайл.
 3. Флуорохинолони, лекарства в големи количества постъпват в млякото, след това в тялото на бебето, нарушавайки развитието на хрущялната тъкан на бебето.
 4. Линкомицин има способността бързо да прониква в млякото, засяга функционирането на червата.
 5. Клиндомицин, проникването му в тялото причинява псевдомембранозен колит.
 6. Сулфонамидите влияят върху обмяната на билирубин в тялото на бебето, такива процеси водят до жълтеница.

Одобрени антибиотици

Ако има нужда да вземете курс, кърмещата майка се интересува предимно от въпроса: какви антибиотици можете да приемате, докато кърмите?.

Поради навлизането на малък обем в млякото на кърмеща жена, те не носят значителна вреда на бебето. Списъкът на одобрените лекарства включва пеницилин, цефалоспорини, макролиди. При тези лекарства се отбелязва, че лекарят решава степента на риск и необходимостта от курс на лечение.

Независимо от това, специалистите нямат нито едно споразумение за приемане на одобрени лекарства, поради което, когато приемате курса, се обръща голямо внимание на състоянието на бебето. Когато се появят негативни последици, курсът на прием се прекратява, по-нататъшният курс се извършва съгласно препоръките на специалист.

Пеницилин и неговите производни

Пеницилиновите антибиотици са съвместими с кърменето. Те включват Ampitsilin, Augmentin, Amoxiclav, Ospamox и др. Тези лекарства се предписват, когато са активни срещу причинителя на заболяването. Те имат минимално проникване в млякото, най-малко токсични. Но те могат да причинят алергични прояви, както при самата майка, така и при бебето. В допълнение към алергии, може да причини диария.

Цефалоспоринова група

Цефалоспорини, те включват Cefradine, Cefuroxime, Ceftriaxone. Те са подобни на пеницилин, безвредни както за майката, така и за детето. Те нямат високо проникване на мляко и токсичност. По време на лечението понякога има алергични прояви, диария.

Макролидни препарати

Макролидите включват: Еритромицин, Макропен, Азитромицин, Вилпрафен, Сумамед, Кларитромицин. Дори при дълбоко проникване те не предизвикват негативни ефекти върху детето. Тези лекарства са добър заместител на лекарствата от пеницилиновата група в случай на алергични прояви..

Особености на приема на антибиотици за кърмачки

За да могат антибиотиците по време на кърмене да имат минимален ефект върху детския организъм и в същото време да се получи положителен резултат от курса на лечение, са разработени определени правила:

 1. Необходимостта от прием, вид лекарствен продукт, дозировка се предписва само от специалист.
 2. Не променяйте дозата, като я намалявате. Ефективността на лечението намалява, докато ситуацията може да се влоши и състоянието да се влоши.
 3. Приемът се извършва по време на хранене или след него. Препоръчително е да го приемате преди дълъг интервал в храненето, така че пикът на натрупване на активни компоненти да пада при по-дълга почивка. Ако се приема веднъж дневно, след вечерно хранене.
 4. За поддържане на нормалната чревна флора и осигуряване на пълноценното й функциониране се предписват пробиотици.

Струва ли си да се откажете от лактацията заради антибиотици

Всяка майка знае, че млякото е най-ценната храна за детето. Ето защо, в никакъв случай не трябва да спирате да кърмите, да правите всичко необходимо, за да се върнете към храненето, след като сте приели курс на антибиотици. По правило курсът на лечение продължава до седем, в изключителни случаи до десет дни.

За да запазите млякото, докато приемате незаконни антибиотици, трябва:

 1. Изцеждайте мляко редовно на честотата на хранене, след три (четири) часа.
 2. Не забравяйте да помпате през нощта. През нощта, от три сутринта до осем сутринта, се получава максималното производство на пролактин, хормонът, отговорен за лактацията..
 3. Разрешено е използването на помпи за кърма.
 4. Ако е възможно, замразете подаването на мляко, направете максимално количество. Има определени препоръки за правилното замразяване..
 5. При преминаване към временно изкуствено хранене изборът на сместа се извършва след консултация със специалист. Използвайте биберон с малък отвор по време на хранене, за да предотвратите свикването на бебето с леко смучене. Впоследствие той може да откаже да кърми.

Възстановяване на кърменето след прием на антибиотици

Възстановяването на храненето става само след пълното изтегляне на активните компоненти от тялото на жената. Периодът на концентрация в кръвта зависи от способността да се свързва с плазмения протеин. Колкото по-малък е той, толкова по-бавно се отделят лекарствените компоненти. Инструкциите за лекарството посочват периода на престой на лекарството в тялото.

Колкото по-малко е бебето, толкова по-лесно се връща към храненето. За бързо връщане е необходимо да бъдете с детето възможно най-постоянно. Постоянната комуникация насърчава производството на пролактин и окситоцин, лактационни хормони. Бебето е, което с активно сучене е в състояние да възобнови производството на мляко. Тъй като възобновяването на лактацията е много важен процес, е необходимо да се отложат всички дела и да се съсредоточи изключително върху него. Почивка, минимум вълнение и стрес. Строго отхвърляне на зърната и бутилките. С редовно сучене бебето утолява глада си, дори в началото в малка степен, и развива смучещия рефлекс.

За да се върнете към кърменето, трябва да балансирате диетата и ежедневието си. Въведете в диетата храни, които допринасят за повишено производство на мляко, увеличете количеството протеинови храни, консумирайте поне два литра течност.

Храните, които насърчават лактацията, включват:

 • сок от моркови, пийте прясно приготвен, за предпочитане след хранене, за по-добро усвояване на витамините;
 • инфузия на сушени плодове, с добавяне на фурми;
 • фурми в чист вид;
 • билкови чайове с копър, анасон, риган, маточина, кимион, копър;
 • чай с джинджифил и мед (използването на пчелни продукти се извършва под строг контрол, тъй като медът е мощен алерген);
 • напитки, приготвени от плодове, особено от боровинки;
 • ядки (орехи и бадеми);
 • каша, броколи.

По време на периода на хранене си струва да приемате каквито и да е лекарства с изключително внимание, тъй като това влияе отрицателно върху качеството на млякото, състоянието на бебето и здравето му. Необходимостта от прием на антибиотици се решава изключително от лекаря, като се вземат предвид всички рискове. Но ако се спазват всички правила и препоръки, процесът на лечение ще бъде ефективен и ще бъде възможно да започнете да кърмите.

Антибиотици за кърмене: 8 неща, които мама трябва да знае

Дата на публикуване: 15.08.2018 | Преглеждания: 35526

Кърмещите майки, както всички останали, може да се нуждаят от антибиотици за лечение на бактериална инфекция. Една често срещана причина е инфекциозният мастит..

Когато кърмачка пие антибиотици, тя трябва да се тревожи за това как това може да повлияе на нея, кърмата или бебето. Добрата новина е, че антибиотиците обикновено са безопасни за кърмене (HBs) и не изискват изцеждане или спиране на кърменето [1] [4].

Според британската общност за кърмене (BfN): „Употребата на антибиотици обикновено не изисква прекъсване или спиране на кърменето“ [2].

# 1 Фекалиите на детето могат да се променят

Ако използвате антибиотици по време на кърмене, може да забележите, че бебето ви има по-тънки изпражнения от обикновено. Табуретката може да стане по-зелена. Това не изисква действия. Изпражненията ще се възстановят, след като приключите с приема на лекарства.

# 2 Поведението на детето ви може да се промени временно

Ако пиете антибиотици, докато кърмите, може да забележите, че бебето става малко неспокойно. Това е подобно на симптомите на колики. Не се притеснявайте, нормалното поведение ще се върне скоро след спиране на антибиотиците.

Изпражненията и поведението на детето ви се променят само леко и за кратко. Това не означава, че трябва да спрете кърменето или курса на антибиотици. Няма нужда и да изцеждате мляко.

Интересното е, че някои майки установяват, че употребата им на антибиотици създава признаци на вторична непоносимост към лактоза при тяхното бебе. Това е възможно, тъй като всичко, което причинява чревно дразнене (например употребата на антибиотици засяга чревната флора), има потенциал да причини вторична непоносимост към лактоза. След като курсът на антибиотиците приключи и кърменето продължи, червата ще се нормализират..

# 3 Кърмата е важна за червата на бебето

Възможно е антибиотиците, които приемате, да повлияят на чревната флора на вашето бебе. Важно е обаче да запомните, че кърмата съдържа много елементи, които помагат на червата на вашето бебе и възстановяват здравословния баланс на флората. Например олигозахаридите (има повече от 200 вида в млякото) са третото най-разпространено вещество в кърмата. Олигозахаридите са пребиотици - те са храна за добрите бактерии в червата. Кърмата също съдържа пробиотици, включително полезните лактобацили и бифидобактерии, които поддържат здравословна чревна флора на вашето бебе..

Също така е важно да запомните, че употребата на антибиотици може да промени обхвата на бактериите в червата на вашето бебе, но адаптираното мляко ще направи същото..

Чревната флора на вашето бебе ще бъде по-малко засегната от антибиотика, даван на майката, отколкото от даването на адаптираното мляко..

# 4 Пробиотиците може да са добри

Обикновено курсът на антибиотиците се понася добре от повечето здрави хора. Чревната флора обикновено се възстановява бързо. Диарията е един от често срещаните странични ефекти от употребата на антибиотици. Това е отчасти защото антибиотиците убиват не само нежеланите вредни бактерии, но и полезни.

На теория употребата на пробиотици трябва да възстанови баланса на чревната флора, но нямаме достатъчно доказателства.

Изследванията показват, че някои пробиотици могат да помогнат за предотвратяване на диария, причинена от инфекции или антибиотици [3].

Това се отнася до потенциалната употреба на пробиотици при майки, които приемат антибиотици, а не ги дават директно на кърмачета.

№5 Възможно е развитие на млечница

Големите дози антибиотици могат да стимулират развитието на млечница (кандидоза) при майката, като убиват полезната чревна флора, която обикновено поддържа Candida под контрол. Млечницата може да се развие във влагалището, устата или зърната. За повече информация прочетете статията: Млечница по време на кърмене.

№ 6 Одобрени антибиотици

Активно вещество:Търговски наименования:Заявление за HB:
АмоксицилинFlemoxin Solutab
Амоксицилин
Амоксицилин Сандоз
Позволен
АмпицилинАмпицилинПозволен
Бензатин бензилпеницилинБицилин-1
Екстензилин
Ретарпен
Позволен
БензилпеницилинБензилпеницилин
Пеницилин G
Прокаин
Позволен
КлоксацилинКлоксацилинПозволен
ФеноксиметилпеницилинОспин
Феноксиметилпеницилин
Позволен
Амоксицилин + клавуланова киселинаАмоксиклав
Аугментин
Флемоклав Солутаб
Екоклав
Панклав
Позволен
ЦефтазидимFortum
Цефтазидим
Цефтидин
Заместник
Позволен
ЦефтриаксонЦефтриаксон
Роцефин
Азаран
Лендацин
Forceph
Позволен
ЕритромицинЕритромицин
Илозон
Отшелник
Позволен
НитрофурантоинФурадонинСъвместимост на кърменето за здрави новородени. Избягвайте, ако бебето е недоносено или на възраст под 1 месец. Възможни са странични ефекти (хемолиза и жълтеница). Избягвайте при деца с G-6-PD ензимен дефицит.
Ко-тримоксазол (сулфаметоксазол + триметоприм)Бисептол
Бактрим
Ко-тримоксазол
Септрин
Суметролим
Тримезол
Съвместимост на кърменето за здрави новородени. Избягвайте, ако бебето е недоносено или на възраст под 1 месец. Възможни са странични ефекти (хемолиза и жълтеница). Избягвайте при деца с G-6-PD ензимен дефицит.
ДапсонДапсонПозволен. Внимавайте за странични ефекти (хемолиза и жълтеница), особено ако бебето е недоносено или на възраст под 1 месец. Избягвайте за деца с G-6-PD ензимен дефицит.
РифампицинРифампицинПозволен. Наблюдавайте симптомите на детето при жълтеница.
ЕтамбутолКомбутол
Етамбутол
Екокс
Позволен.
ИзониазидИзониазидПозволен. Наблюдавайте симптомите на детето при жълтеница.
Изониазид + етамбутолФизоетам
Протубетам
Позволен. Наблюдавайте симптомите на детето при жълтеница.
ПиразинамидПиразинамид
Пизина
Позволен. Наблюдавайте симптомите на детето при жълтеница.
СтрептомицинСтрептомицинПозволен. Наблюдавайте детето си за симптоми на жълтеница и диария.

# 7 Забранени антибиотици или за които няма данни

Активно вещество:Търговски наименования:Заявление за HB:
КлиндамицинДермазин
СУЛФАРГИН
Не е позволено. Възможно диария или кървави изпражнения при детето.
ВанкомицинЕдицин
Ванкомицин
Веро-Ванкомицин
Ванкоцин
Няма данни
СпектиномицинТробицин
Кирин
Няма данни
СулфадиазинДермазин
СУЛФАРГИН
Избягвайте, ако е възможно, особено ако бебето е недоносено или на възраст под 1 месец. Възможни са странични ефекти (хемолиза и жълтеница). Избягвайте при деца с G-6-PD ензимен дефицит.
МетронидазолМетронидазол
Метрогил
Клион
Флагил
Трихопол
Избягвайте, ако е възможно. Проучванията върху животни показват, че може да е канцерогенен. Ако се дава в еднократна доза от 2 грама, спрете кърменето в рамките на 12 часа. Прецедете кърмата си предварително и я съхранявайте в хладилника, за да може бебето ви да я изяде по това време.
Налидиксинова киселинаНевиграмон
Негър
Избягвайте, ако е възможно, особено ако бебето е недоносено или на възраст под 1 месец. Възможни са странични ефекти (хемолиза и жълтеница). Избягвайте при деца с G-6-PD ензимен дефицит.
Имипенем + циластатинТиенам
Цилапенем
Аквапенем
Тиепенем
Няма данни
ЛевомицетинЛевомицетин
Левомицетин
Левовинизол
Избягвайте, ако е възможно, особено ако бебето е на по-малко от 1 месец. Внимавайте за странични ефекти при детето (хемолиза и жълтеница).
ЦипрофлоксацинЦипрофлоксацин
Цифран
Ципринол
Ципролет
Ципробай
Премахнете приема, ако е възможно. По-добре да прекъснете GW.
ДоксициклинUnidox Solutab
Доксициклин
Доксилан
Вибрамицин
Избягвайте, ако е възможно. Възможност за оцветяване на бебешки зъби. Единичната доза вероятно е безопасна.

№ 8 Колко дълго можете да кърмите: кога да започнете?

Ако приемате антибиотици от одобрения раздел, няма нужда да прекъсвате кърменето. Замяната на кърмата с адаптирано мляко ще бъде по-вредно за бебето.

Ако трябва да приемате антибиотици, забранени по време на кърмене, тогава трябва да спрете кърменето. В случай на еднократна употреба на лекарството, трябва да изцедите млякото, да го поставите в хладилника и да го храните 12 часа след приема..

Заключение

Антибиотиците не са причина за прекъсване на кърменето. Според изследванията повечето антибиотици са безопасни за бебета. Важно е да използвате лекарства под наблюдението на лекар, да спазвате дозировката и да не се самолекувате.

Библиография:

 1. Антибиотици и кърмене - химиотерапия. 2016 г.; 61 (3): 134-43.
 2. Антибиотици и кърмене - от BfN (актуализиран на 02.06.2019).
 3. Каква е долната линия? - от NCCIH (актуализиран 31.07.2018).
 4. Използване на антибиотични и аналгетични лекарства по време на кърмене - Drug Saf. 2003; 26 (13): 925-35.

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

Антибиотици за кърмене: разрешени и забранени лекарства за кърмачка

Нито една майка не е имунизирана от заболявания по време на кърмене, особено след като женското тяло е силно изтощено след раждането. Някои жени се страхуват да приемат лекарства и още повече с антибиотици за НА. В края на краищата, частиците от лекарства, прониквайки в тялото на бебето, вредят на здравето и развитието на бебето и, както се смята, влошават вкуса на кърмата. Но има редица заболявания, които не могат да бъдат излекувани без прием на силни лекарства. Добре е, че в съществуващата медицина има лекарства, които са разрешени за кърмене. Но какви антибиотици могат да се приемат по време на кърмене за млада майка, по-добре е да знаете много преди раждането, за да бъдете готови за всяко развитие на събитията.

Съвместими ли са антибиотиците с hv??

Според последните данни СЗО препоръчва кърмене до две години. През това време кърмещата жена може да развие както хронични заболявания, като пиелонефрит, така и да развие остри вирусни инфекции, като пневмония. Също така често се появяват съпътстващи заболявания - цистит, мастит. Антибиотиците, съвместими с кърменето, идват на помощ на кърмачките в такъв труден период. Безопасността на някои лекарства все още не е доказана, но постоянното изследване на лекарства дава възможност да се твърди с увереност, че има антибиотични лекарства, на които е позволено да се пият с HV без значителни вреди за здравето на кърмещата майка и бебето. При избора на такива лекарства те се ръководят от степента на тяхното проникване в кърмата и колко бързо лекарството се екскретира от организма. Те също така предварително проучват възможността за риск за детския организъм, тъй като често приемането на антибиотици е придружено от алергични реакции или токсично отравяне с активни вещества. В същото време за кърмещата майка е важно преди всичко да запази кърмата, особено по време на лечението, още повече, че тя е в пъти по-полезна от изкуственото хранене.

Как приема антибиотиците върху тялото на бебето??

Преди да вземете предписаните лекарства, по-добре е да знаете как антибиотиците, взети по време на кърмене, действат върху бебето. Това ще помогне да се избегнат отрицателни ефекти върху тялото на детето, дори ако лекарството е официално препоръчано за кърмене и е посочено в рецептата. Трябва да обърнете внимание на следната информация:

 • възможно ли е да приемате лекарства по време на GV период
 • доколко токсичен е агентът;
 • как лекарството засяга основните органи на бебето (бъбреци, черен дроб, сърце);
 • има ли бебето индивидуална непоносимост към лекарствени компоненти, както и възможни странични ефекти;
 • колко често се забелязват алергични реакции или проблеми с червата (под формата на разстройство на изпражненията) при прием на подходящия антибиотик;
 • колко време е разрешено да се приема лекарството;
 • степента, до която активните вещества се абсорбират в кърмата.

Показания за употреба

Много майки нямат основание да говорят за препоръчителността на приема на антибиотици по време на кърмене дълго време, тъй като е доказано, че те могат да се използват. Ясно е обаче да се разбере в кои случаи се използват такива лекарства и за какви заболявания се използва антибиотична терапия след раждането. Амоксицилинът се счита за най-доброто лекарство. Той не съдържа токсини, опасни за детския организъм, и лекарството е показано за употреба при най-сериозните заболявания, например:

 • с цистит;
 • с ангина;
 • с инфекция в пикочната система;
 • за лечение на заболявания, причинени от вредни микроорганизми, срещу които се бори антибиотикът.

Изборът на антибиотици, особено по време на кърмене, се спира само на одобрени лекарства, които в най-ниска концентрация попадат в тялото на детето чрез мляко. Разбира се, не трябва да приемате мощни лекарства още в ранните стадии на заболяването, а с развитието на патология или усложнения след инфекциозни заболявания е по-добре да следвате предписанията на лекаря, да спазвате дозировката при прием и да се придържате към препоръките в анотацията към лекарството.

Одобрени антибиотични агенти

Разрешените антибиотици за кърмене се използват, за да се запази способността за хранене на бебето възможно най-дълго, като същевременно се намалява хода на приема. Не трябва да започвате самолечение, по-добре е да се доверите на съветите на терапевт. Кърмещата майка има право да приема три вида антибиотици:

 • пеницилинът, включително неговите производни, е антибактериално средство, което по произход принадлежи към плесени. По-често от други те се използват за лечение на опасни заболявания по време на бременност и хепатит В, най-малкото те навлизат в тялото на новородено чрез майчиното мляко. Като пример се изолират лекарства - ампицилин, амоксиклав, амоксицилин;
 • препаратите от цефалоспориновата група се считат за антибактериални средства, които са относително безопасни по време на кърмене, но според многобройни отзиви от кърмещи майки, цефалоспорините много често причиняват прояви на дисбиоза при бебета, например Цефазолин, Цефотаксим, Цефтриаксон;
 • макролидните лекарства също са безопасни лекарства, но в по-големи количества проникват в кърмата от първата група. Те се считат за антибиотици от новата ера, които не са в състояние да причинят неблагоприятни ефекти върху бебето; най-често срещаните са Сумамед, Макропен, Еритромицин.

Забранени антибиотици

Няма задължителен списък на забранените антибиотици по време на лактация, но има редица лекарства, които не позволяват комбинирането на кърменето с лечението. В този случай си струва да се знае - по кое време активните компоненти на лекарствата се отстраняват от тялото на болната майка и веднага след завършване на курса на приемане на лекарствата продължете да кърмите. Или, в случай на труден оперативен труд и възможни усложнения, се предписват няколко лекарства едновременно, което предотвратява продължаването на храненето. Следователно лекарят, когато предписва лекарства, се фокусира върху индивидуалните характеристики на всяка жена, като препоръчва да се откаже от HV или да се намали броят на храненията. Така че, използвайте изключително внимателно:

 • тетрациклиновата група антибиотични лекарства - влияе отрицателно върху здравето на бебето, по-специално, зъбният емайл се разрушава и понякога се отбелязва отрицателен резултат върху функционирането на черния дроб (лекарството със същото име е тетрациклин);
 • нитроимидазоли - съдържат значително ниво на канцерогени, гаденето и повръщането (тинидазол, метронидазол) са сред честите нежелани реакции;
 • сулфонамиди - основните лекарства: стрептоцид и бисептол, нарушават стабилната работа на кръвообращението и функциите на черния дроб, което често се проявява като жълтеница;
 • други групи антибиотици (амикацин, офлоксацин, линкомицин), които влияят отрицателно върху растежа и развитието на детето, причиняват неизправности в храносмилателния тракт и други вътрешни органи.

Как да приемате правилно антибиотици, докато кърмите

Ако се спазват всички препоръки от лекуващия лекар и когато се използват само одобрени лекарства, кърмещата майка не се страхува - трябва ли да запазва HV, докато приема антибиотици? Има обаче определени правила:

 • използвайте само препоръчаната дозировка, не намалявайте употребата на лекарството, надявайки се, че по-малка част ще стигне до детето;
 • пийте лекарства в строго определено време, спазвайте необходимия интервал между дозите;
 • Заедно с антибиотиците те пият пребиотици за възстановяване и поддържане на микрофлората в нормални условия;
 • ако терапевтът съветва да спре кърменето за бързо възстановяване, тогава по време на лечението можете да използвате запаси от замразено мляко и периодично да изцеждате гърдите си, така че млякото да не изчезне напълно или можете да прибегнете до изкуствени заместители - адаптирано мляко или мляко.

Когато се лекуват опасни и сложни патологии, усложнения или вирусни инфекции, винаги се използва комплекс от средства. Приемът на антибиотици в този случай не е изключение. А по време на кърменето е особено важно какви лекарства използва майката. Ето защо е по-добре да поверите избора на лекарства на компетентен лекар, който ще избере лекарствата, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на всеки организъм и възможния риск за здравето на бебето..