Фолиевата киселина трябва да се приема дори на етапите на планиране на бременността, около 3 месеца преди зачеването. Това ще позволи на женското тяло да формира запас от биологично активни съединения, които ще се консумират през първите месеци на бременността с интензивен растеж и делене на ембрионални клетки.

Ако бременността настъпи неочаквано, фолиевата киселина трябва да се приема възможно най-рано, това ще избегне много усложнения..

В случай, че се установи хиперхомоцистеинемия по време на бременност (определя се чрез извършване на специален биохимичен кръвен тест), лекарят може да предпише повишена доза фолиева киселина.

Хиперхомоцистеинемията по време на бременност е опасна поради възникващата микротромбоза, която води до нарушаване на плацентарното кръвообращение, което е причина за спонтанен аборт, хронична вътреутробна фетална хипоксия, раждане на недоносени и деца с ниско тегло при раждане.

В допълнение, хиперхомоцистеинемията е често срещана причина за късна токсикоза (гестоза), която се появява през втората половина на бременността (след 16-20 седмици) и се проявява първо в появата на отоци, повишено кръвно налягане и откриване на протеини в анализа на урината. Ако тези симптоми бъдат пренебрегнати, може да се развие еклампсия - пристъп на гърчове. Опасността е, че на фона на такова конвулсивно състояние се развива инфаркт, инсулт, белодробен оток, отлепване на плацентата и ретината, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Атаката може да се развие много бързо и това състояние е много опасно за живота както на майката, така и на плода..

Хиперхомоцистеинемията също има патологичен ефект върху плода. Доказано е, че е една от причините за аненцефалия (недоразвитие или пълно отсъствие на мозъка) и не-затваряне на канала на костния мозък (spina bifida). Аненцефалията води до 100% смъртност, а спина бифида води до развитие на сериозни неврологични проблеми при детето, включително двигателна парализа, инвалидност през целия живот и преждевременна смърт. Не могат да бъдат изключени директните токсични ефекти на излишните нива на хомоцистеин върху феталната нервна система..

Много е важно да се знае, че навременното нормализиране на нивото на хомоцистеин в кръвта на жената често избягва не само различни видове акушерски патологии, но също така значително намалява риска от раждане на дете с горепосочените дефекти в развитието.

За това жената трябва да приема лекарства, съдържащи увеличени дози фолиева киселина, витамини В6 и В12. Често в такива случаи лекарството се предписва ANGIOVIT ®. НО е важно да запомните, че дозата на лекарството и продължителността на приложението му се предписват индивидуално, така че трябва да се консултирате с лекар специалист.

Ангиовит по време на бременност


Тялото на жената, подготвяйки се за раждането на бебе, отчаяно се нуждае от редовен прием на големи количества витамини. Обемите, които проникват в него от храната, не са достатъчни както за майката, за да бъде здрава, така и за плода да се развива нормално. Лекарите предписват на пациентите си да приемат сложни витаминни препарати. Ангиовит по време на бременност се счита за един от най-добрите, лекарство, което действа леко, но ефективно..

В какви ситуации е необходимо да се приема ангиовит по време на бременност?

Пряка индикация за прием на лекарството по време на бременност е явният дефицит на витамини от група В при бъдещата майка. С тяхната липса възникват проблеми като:

 • патологични аномалии в плода, малформации;
 • психични разстройства при дете;
 • анемия при жена, засягаща жизнеността на плода и процесите на неговото развитие;
 • повишаване на нивата на хомоцистеин, причиняващи нарушения в кръвообращението на плацентата, което се случва по време на бременност между майката и плода.

Приемът на ангиовит през 1-ви триместър спомага за нормализиране на кръвоснабдяването на плацентата и притока на кръв към плода. Лекарството спира развитието на анемия при майката.

Употребата на лекарството е оправдана и в случаите, когато бременна жена страда от исхемична болест и диабетна ангиопатия. Ангиовит е полезен и за тези, които имат мозъчно-съдови инциденти, обременени от атеросклеротичен генезис.

Как действа ангиовитът??

Предписвайки ангиовит по време на бременност, лекарите се основават на способността на лекарството да активира метаболизма на женското тяло. Под въздействието на работните вещества на ангиовита реакциите на окисление се ускоряват, регенерацията на клетките се подобрява. Нека да видим как работят отделните компоненти на инструмента:

 • витамин В6 или пиридоксин поддържа правилния метаболизъм и ускорява редокс процесите;
 • фолиевата киселина е отговорна за образуването на нервните тъкани на детето и нормализира метаболизма на нуклеиновите киселини;
 • цианокобаламин или витамин В12 е необходим за производството на гени.

Всички витамини от група В, включени в ангиовитния комплекс, работят за намаляване на нивата на хомоцистеин, предотвратявайки появата на проблеми с кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци. Дефицитът на витамини от група В се определя от количеството хомоцистеин: ако броят му е много по-висок от нормалното, това означава, че в тялото на бременна жена липсват тези витамини.

Правила за прием на ангиовит

Ангиовит трябва да се приема по време на бременност в продължение на 6 месеца. Обичайната доза на лекарството е 1 таблетка 2 пъти на ден. След пиене на лекарството в продължение на 2 месеца, дозата се намалява до 1 таблетка на ден.

Според инструкциите витаминният комплекс се приема независимо от приема на храна, но лекарите не препоръчват да се използва на гладно.

Трябва да се има предвид, че дефицитът на витамини от група В може да бъде свързан с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците. В този случай Вашият лекар трябва да изчисли дозата и продължителността на приема..

Лекарството се предписва на всеки етап от бременността, ако има нужда от него. Лекарят преценява необходимостта от прием на витаминен комплекс по резултатите от лабораторните изследвания и общото благосъстояние на бременната пациентка. Като превантивна мярка може да се пие ангиовит при планиране на бременност по 1 таблетка на ден. Приемът на витамини от група В ще осигури нормалната подготовка на организма за двойни натоварвания и ще предотврати досадни усложнения.

Какви странични ефекти има ангиовитът??

Наблюденията на пациентите показват, че страничните ефекти на ангиовита са изключително редки. По правило бременните жени, които са започнали да приемат лекарството, се оплакват от алергични реакции, изразени в следните симптоми:

 • подуване;
 • характерни обриви;
 • сърбеж на кожата;
 • симптоми на уртикария.

Веднага след като жената спря да пие витаминния комплекс, неприятните симптоми изчезнаха. Лекарите ги обясняват с факта, че в отделни случаи тялото на бъдещата майка не приема никакви компоненти на ангиовита.

Въпреки това, в случай на предозиране на витаминния комплекс, когато жената приема лекарството сама, без да се консултира с лекар, могат да се появят такива явления като:

 • виене на свят;
 • гадене.

Забелязвайки такава реакция след прием на ангиовит, жената трябва да разбере, че е допуснала грешка в дозировката му. За да коригирате ситуацията, трябва да направите стомашна промивка и да вземете активен въглен, за да спрете отравянето. В бъдеще ангиовитът по време на бременност трябва да се използва само според указанията на лекар..

Лекарствена форма на ангиовит

Витаминният комплекс се произвежда под формата на таблетки. Една опаковка съдържа 60 таблетки, всяка от тях: витамин В6 - 4 mg, витамин B9 - 5 mg, витамин B12 - 6 mg. Оптималната дозировка и удобната форма допринасят за удобния прием на лекарства.

Противопоказания

В списъка с противопоказания производителят на ангиовит посочва само два фактора:

 • индивидуално отхвърляне от тялото на бременна жена на отделни компоненти на витаминния комплекс;
 • едновременно приемане на ангиовит с лекарства, които могат да причинят повишаване на нивото на кръвосъсирването.

Освен това пациентът трябва да знае, че съдържащата се във витаминния комплекс фолиева киселина е несъвместима с триамтерен, метотрексат и пириметамин. Причината е, че фолиевата киселина инхибира активността на фенитоин, който е част от изброените средства.

Съвместимост с други лекарства

Когато използвате ангиовит по време на бременност, обърнете внимание на факта, че някои лекарства намаляват неговата ефективност. Така че, калиевите препарати, салицилатите, антиепилептичните лекарства отслабват абсорбцията на цианокобаламин. Комбинираната употреба на тиамин и витамин В12 може да доведе до алергии.

Витамин В 6 (пиридоксин) засилва ефекта на диуретиците и намалява активността на леводопа. Налице е инхибиране на действието на витамин В 6 и при взаимодействие с орални контрацептиви, съдържащи естроген.

Сулфонамидите (сулфасалазин) пречат на абсорбцията на фолиева киселина, в резултат на което ефектът от ангиовита намалява. Лекарят трябва да вземе предвид тези фактори, когато предписва комплекс от витамин В.

Положителният ефект на ангиовита върху тялото на жена, която носи дете, е доказан от практическата употреба на лекарството и подобряването на състоянието на пациентите. Витамините от група В също са полезни за развитието на плода. Спазвайки правилната доза, ще осигурите на тялото си сериозна помощ през периода на повишен стрес, свързан с бременността. Обичайните продукти, включени в диетата на бременна жена, ще помогнат за подпомагане на полезното действие на лекарството: фурми, смокини, касис, киви, магданоз, лимон, кедрови ядки.

Ангиовит по време на бременност

Витамините са основни органични вещества, които са от съществено значение за поддържането на здравето в много малки количества. По принцип те идват с храна или се формират с помощта на „полезната“ микрофлора, която живее в червата. При липса на определени витамини възниква състояние, което се отразява негативно на човешкото здраве.

Ангиовит е мултивитаминен препарат, съдържащ витамини от група В.

Бъдещата майка е жена, която се нуждае от достатъчен прием на необходимите хранителни вещества, включително витамини от група В, за да поддържа здравето си, за нормалното развитие на плода и за правилното протичане на бременността.

Ангиовит и значението на витамините от група В за майка и бебе

При рязка липса на витамини от група В жената може да има проблеми със зачеването и носенето на бременност и при плода се разкриват различни патологии. Ако специалист реши, че жената се нуждае от тези витамини, тогава доста често Angiovit става лекарството по избор.

Ангиовит често се използва в акушерството и гинекологията

1 таблетка от лекарството съдържа:

 • фолиева киселина (витамин В9) - 5 mg;
 • пиридоксин хидрохлорид (витамин В6) - 4 mg;
 • цианокобаламин (витамин В12) - 0,006 mg.

Фолиева киселина

Приемът на фолиева киселина (B9) за здрава бременна жена е средно от 0,5 mg на ден.

За справка: 100 г говежди черен дроб съдържа фолиева киселина 240 мкг; 100 г спанак - 80 мкг; 100 г извара - 40 мкг.

Витамин В9 нормализира функционирането на храносмилателната, нервната и имунната системи, участва в метаболизма и производството на ДНК. Трудно е да се надцени значението на фолиевата киселина за бременни жени: намалява вероятността от развитие на дефекти при дете, необходимо е за формирането на нервната тръба на плода, с негова помощ се развива плацентата и се установява нормално фетоплацентарно кръвообращение.

Пиридоксин хидрохлорид

Нормата на пиридоксин хидрохлорид (В6) за здрава бременна жена е средно 2,5 mg на ден.

За справка: пиридоксин хидрохлорид в 100 g зърна съдържа 0,9 mg; 100 орехи или риба тон - 0,8 mg; 100 г телешки черен дроб - 0,7 mg.

Витамин В6 е от съществено значение за функционирането на нервната и храносмилателната системи, регулира метаболитните процеси, участва в синтеза на червените кръвни клетки и ензимите. По време на бременност витаминът помага да се поддържа оптималният тонус на матката и да се подобри благосъстоянието на жената по време на токсикоза.

Цианокобаламин

Приемът на цианокобаламин (В12) за здрава бременна жена е средно от 3 μg mg на ден.

За справка: 100 g телешки черен дроб съдържа цианокобаламин 60 mcg; 100 г говеждо месо - 2,8 мкг; в 100 г сирене - 1,2 мкг.

Витамин В12 осигурява правилното формиране и функциониране на нервната система, влияе на съзряването и функционирането на еритроцитите, участва в синтеза и метаболизма на ДНК. По време на бременността цианокобаламинът, заедно с фолиевата киселина, помага на клетките да се делят правилно, това осигурява нормалното развитие на органите и тъканите на плода. Витаминът предотвратява майчината анемия и аномалии в развитието на бебето.

Какво се случва с хиповитаминозата при бременна жена

При липса на витамини от група В в организма има прекомерно натрупване на хомоцистеин.

Хомоцистеинът не е протеин и следователно не идва с храната. В организма той се синтезира от метионин и се използва за производството на аминокиселината цистеин. Хомоцистеинът е много токсичен за клетката. За да се предпази от вредни ефекти, веществото се екскретира в кръвта. Следователно, когато има много хомоцистеин в тялото, той се натрупва в кръвта и уврежда вътрешната стена на кръвоносните съдове. Той също така свободно прониква през кръвно-плацентарната бариера и може да повлияе отрицателно на процеса на формиране на плода. За да се премахне този увреждащ фактор, хомоцистеинът отново трябва да се превърне в метионин - за това са необходими витамините от група В..

При бременна жена нивата на хомоцистеин обикновено намаляват леко в края на първия триместър и се възстановяват след раждането. Този процес има положителен ефект върху плацентарното кръвообращение..

Ангиовит в здравната програма - видео:

Количеството хомоцистеин в организма се увеличава поради излишък на метионин и липса на фолиева киселина и витамини В6 и В12, при пушене и пиене на кафе повече от 6 чаши на ден, с ниска подвижност. Повишаването му може да бъде провокирано от лекарства: например, фенитоин, азотен оксид, антагонисти на Н2-рецептора, еуфилин, хормонални контрацептиви. Също така засяга захарен диабет, тежки патологии на бъбреците и щитовидната жлеза, псориазис.

Приложение на различни етапи от бременността

Лекарят може да предпише ангиовит на бъдещата майка на всеки етап от бременността със следните диагнози:

 • хиповитаминоза;
 • хиперхомоцистеинемия;
 • в комплексна терапия за ангина пекторис и миокарден инфаркт, с инсулти от атеросклеротичен произход, със съдови лезии в резултат на захарен диабет.

Мултивитаминният комплекс облекчава състоянието на жената по време на токсикоза и има положителен ефект върху тонуса на матката.

Ако е посочено, гинеколозите и хематолозите често препоръчват приема на лекарството преди бременност за зачеване и през първия триместър за правилното формиране на плацентата и развитието на плода..

Противопоказания и странични ефекти на ангиовит

Лекарството не се препоръчва за употреба в случай на индивидуална непоносимост към компонентите и поява на алергични реакции.

FDA класифицира мултивитамините като категория А. Витамините преминават през плацентата. Когато се приемат в терапевтични дози, не са регистрирани фетални нарушения по време на проучвания при бременни жени.

Ангиовит не може да се комбинира с лекарства, които повишават съсирването на кръвта. С други мултивитамини употребата е възможна само по препоръка на лекар.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

 1. Фолиева киселина. Намалява ефекта на фенитоин (необходимо е увеличаване на дозата му).
 2. Аналгетици (дългосрочна терапия), антиконвулсанти (включително фенитоин и карбамазепин), естрогени, орални контрацептиви увеличават нуждата от фолиева киселина.
 3. Антиациди (включително алуминиеви и магнезиеви препарати), холестирамин, сулфонамини (включително сулфасалазин) намаляват абсорбцията на фолиева киселина.
 4. Метотрексат, пириметамин, триамтерен, триметоприм инхибират дихидрофолат редуктазата и намаляват ефекта на фолиевата киселина.
 5. Пиридоксин хидрохлорид. Засилва действието на диуретиците; отслабва активността на леводопа.
 6. Изоникотин хидразид, пенициламин, циклосерин и естроген-съдържащи орални контрацептиви отслабват ефекта на пиридоксин.
 7. Добре се съчетава със сърдечни гликозиди (пиридоксин увеличава синтеза на контрактилни протеини в миокарда), с глутаминова киселина и аспаркам (повишена устойчивост на хипоксия).
 8. Цианокобаламин. Аминогликозидите, салицилатите, антиепилептичните лекарства, колхицинът, калиевите препарати намаляват абсорбцията на цианокобаламин. Увеличете риска от развитие на алергични реакции с тиамин.

Как да приемате според указанията

Обикновено лекарството се приема по 1 таблетка по всяко време, веднъж дневно. Курсът продължава средно 30 дни. Лекарят може да коригира назначаването, като вземе предвид анализите и резултатите от прегледа на жената.

Какво може да замести ангиовит по време на бременност

Лекарството няма пълни аналози в състава сред лекарствата. В други мултивитаминни комплекси дозировката на витамини от група В е много различна. Само с дозиране на витамини за инжекции може да се постигне същата концентрация на активни съставки. Всички решения относно приема или смяна на лекарството трябва да бъдат съгласувани с лекаря.

Прегледи на жените за употребата на ангиовит по време на бременност

Пия само ангиовит. При планиране и когато B без прекъсване. Лекарят не ми каза никакви ограничения. Веднъж си взех почивка и пих просто народни (при планиране) и хомоцистеин се изкачи нагоре. Заключение, народът без витамини от група В се усвоява от мен.

Олеся Букина

https://www.baby.ru/popular/angiovit/

Пих ангиовит преди бременност в продължение на 3 месеца и до 20 седмици, хемостазиологът просто питаше всеки път дали има алергия, не е, не съм правил почивка.

Олеся

https://www.baby.ru/popular/angiovit/

Тя го приема дълго време - хомоцистеинът е увеличен, "Ангиовит" намалява този показател. Но правих почивки в рецепцията, т.к. около устата започна алергична реакция, по-специално - пилинг и зачервяване.

Малка съпруга

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Скъпи момичета, моята история на приема на Ангиовит е свързана с факта, че през втория месец най-накрая успях да забременея. Преди това с мъжа ми напразно се опитвахме повече от година. Моят гинеколог е сигурен, че такъв, ако мога да го кажа, успех е свързан именно с приема на Ангиовит, тя като цяло похвали това лекарство много. Аз лично не открих никакви странични ефекти за себе си.

Кралица на красотата

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Лекарството Angiovit ми беше предписано от лекар по време на бременност. След пиене не забелязах нищо лошо, защото има много витамини, от които се нуждаят както майката, така и детето. Но имам висок хомоцестин

Мамо Мишани

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Имам повишено ниво на хомоцистеин, това беше причината за две ZD, благодарение на Ангиовит, нивото на хомоцистеин беше намалено и забременях, видях ангиовит до раждането и сега го пия на курсове. Лекарството е отлично, нямаше нужда да пия народно и витамини от група В, всичко това беше в едно хапче. Ангиовитът много ми помогна.

Виолетово

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/planirovanie_beremennosti/priem_angiovita/

Периодът на раждане на дете е трудно и важно време за жената и нейното бебе. Нуждата от необходимите вещества се увеличава и фолиевата киселина, пиридоксин хидрохлоридът и цианокобаламинът са просто необходими за предотвратяване на патологии и нормален ход на бременността. За да предотврати рисковете, свързани с липсата на витамини, бъдещата майка трябва да посети специалисти и да следи здравето си..

За назначаването на лекарството Angiovit по време на бременност

Докато чака бебето, женското тяло се нуждае от подкрепа. Това е необходимо не само за бъдещата майка, но и за правилното развитие на плода. Витаминният комплекс Angiovit по време на бременност е отличен помощник за жената и нейното бебе.

 1. Описание на лекарството
 2. Състав на ангиовит
 3. В какви случаи се предписва ангиовит по време на бременност?
 4. Инструкции за употреба на лекарството
 5. Ангиовит: отзиви

Описание на лекарството

Задачата на Angiovita е да попълни резервите на организма от витамини от група В. Използва се също като профилактично средство и лекарство при лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркти, инсулти, ангина пекторис и др.), Намалява риска от исхемична болест, тромбоза и атеросклероза. Лекарството нормализира нивата на хомоцистеин.

Състав на ангиовит

Активно веществономер
Фолиева киселина (B9)5 mg
Цианокобаламин (В12)6 mg
Пиридоксин хидрохлорид (В6)4 mg

Форма на освобождаване на лекарството: филмирани таблетки. В хода на клиничните проучвания беше установено, че ангиовитът се възприема от организма без негативни последици. Регистрирани са редки случаи на изразяване на локални реакции с алергични кожни обриви. Те изчезват веднага след като спрете да приемате това лекарство. Не са установени случаи на предозиране.

В какви случаи се предписва ангиовит по време на бременност?

Защо се предписва ангиовит по време на бременност? Това лекарство включва витамини от група В, поради което се предписва с липса на тези микроелементи. Те са изключително необходими през този период:

 • Фолиевата киселина участва в полагането на нервни тъкани при дете. Той също така участва в метаболитните процеси на нуклеиновите киселини, които са в основата на гените..
 • Пиридоксин повлиява клетъчните метаболитни процеси. Ускорява окислително-възстановителните реакции на организма.
 • Цианокобаламинът също участва в генетичния синтез, регулира нормалното развитие на централната нервна система при плода. Освен това витамин В12 действа като антиоксидант.

Употребата на лекарството е разрешена във всеки триместър. Ангиовит се препоръчва и при планиране на бременност. В този случай вероятността от бременност се увеличава и рискът от развитие на вродени патологии на нервната система намалява..

Приемането на лекарства по време на кърмене е приемливо в определени случаи, но не се препоръчва поради проникването на фолиева киселина в млякото.

Инструкции за употреба на маз Ацикловир по време на бременност и аналози на лекарства.

За какво се предписва и възможно ли е да се използват свещи Hexicon по време на бременност, разберете тук.

Инструкции за употреба на лекарството

Инструкции за употреба на Angiovit при планиране на бременност и по време на нея не се различават особено. За жените витаминният комплекс Angiovit се предписва по една таблетка два пъти дневно. Приемът му по никакъв начин не е свързан с хранене, можете да пиете витамини преди, след или по време на хранене.

След определен период от време наблюдаващият лекар провежда изследвания, за да идентифицира промените в количественото съдържание на хомоцистеин в бъдещата родилка. С нормализирането на нивата на хомоцистеин дневната доза Angiovit може да бъде намалена до една таблетка.

Лекарството няма противопоказания за употреба по време на бременност. Може да има редки случаи на индивидуална непоносимост към лекарството, както и поява на алергии под формата на кожен обрив, копривна треска или подуване.

Ангиовит: отзиви

Ето какво казват отзивите за ангиовит, който го е приемал при планиране на бременност, по време и след нея:

Имах три замразени бременности. Когато забременях за четвърти път, реших за себе си, че трябва да положа всички усилия, за да задържа и нося бебето си. Издържах куп допълнителни тестове и проучвания. Генетикът е установил повишаване на нивата на хомоцистеин. Имах го равно на 15,6 с норма от 15. Предписан Angiovit в комбинация с йодомарин и ацетилсалицилова киселина (те разреждат кръвта). Бременността премина добре без усложнения. Сега сме на 2 месеца, със сина ми се чувстваме добре. Благодаря на Angiovit и моите лекари.

Тамара, 22 години:

Гинекологът ми предписа ангиовит на тринадесетата седмица от бременността. Резултатите от теста показват ниско ниво на хемоглобин и лекарят препоръчва да се опита този конкретен витаминен комплекс. Лично лекарството ми помогна. След две седмици хемоглобинът се нормализира. Реших да не спирам и изпих курса до края, защото това са витамини, които са важни за здравето на бебето. Аз самият започнах да се чувствам много по-весел. Чух, че ангиовитът е полезен за токсикоза.

Елена, на 27 години:

Този комплекс от витамини ми беше предписан в труден период на живот. След преждевременно раждане един от синовете ми беше в реанимация, а сестра му близначка не оцеля. Тялото ми беше изтощено, не разбирах какво се случва с мен: сърцето ми биеше по-бързо, беше тъмно пред очите ми, главата ми непрекъснато се въртеше. Няма да описвам емоционалното си състояние - пълен колапс. Много от семейството ми страдаха от сърдечни заболявания, имаше случаи на инфаркти, така че лекарят ми предписа Ангиовит. Пих хапчетата в продължение на 30 дни и след това време започнах да забелязвам подобрение. Стана ми по-лесно да дишам, сънят ми се нормализира, кошмарите изчезнаха. Повторих тридесетдневния курс. Неговият показател беше нормализирането на сърдечната честота, появата на апетит и яснота в главата. Сега приемам третия курс, този път той беше ограничен до двадесет дни. Усещам как жизнеността ми се е върнала. Със сина ми отново се радваме на живота. Вярвам, че ефектът от лекарството е доста силен, затова препоръчвам използването му само след консултация със специалист.

Как да се храним правилно, за да не приемаме изкуствени витамини? Опитните майки споделят своя опит на видео:

Ангиовит

Състав на ангиовит

Формуляр за освобождаване

Бели, двуслойни двойно изпъкнали филмирани таблетки, в клетъчна опаковка от 10 броя. В картонена кутия - 6 контурни блистера (общо 60 таблетки в кутия). Също така, таблетките могат да бъдат опаковани в полимерни кутии, по 60 броя всяка, и след това в кашони.

Фармакологично действие

Ангиовит е комбиниран фармацевтичен препарат, съдържащ витамини от група В, чието действие е насочено главно към метаболизма на метионин (алифатна, незаменима, съдържаща сяра алфа-аминокиселина). Биологичните ефекти насърчават активирането на ензимите цистатион-В-синтетаза и метилентетрахидрофолат редуктаза, които извършват транссулфация и реметилиране на тази аминокиселина. Това може значително да ускори метаболизма на метионин и да намали концентрацията на свободен хомоцистеин в кръвната плазма..

По този начин витаминният комплекс предотвратява развитието на следните заболявания (хиперхомоцистеинемия и повишени плазмени концентрации на метионин са ключов елемент в патогенезата на 60-70 процента от всички сърдечно-съдови заболявания):

 • атеросклероза на големите съдове;
 • артериална тромбоза;
 • исхемичен мозъчен инсулт;
 • инфаркт на миокарда;
 • диабетни ангиопатии;
 • хроничен (привичен) спонтанен аборт на бременността;
 • вродена фетална патология.

Последните проучвания във фармакологията на хомоцистеин доказват конюгирането на повишени концентрации на тази аминокиселина в кръвната плазма с такива сложни заболявания като сенилна деменция или деменция при възрастни хора, депресия, болест на Алцхаймер.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Витаминният комплекс се абсорбира бързо след поглъщане.

Показания за употреба на Angiovita

Дългосрочна профилактика и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система:

 • сърдечна исхемия;
 • ангина пекторис II-III функционални класове;
 • инфаркт на миокарда;
 • исхемичен инсулт;
 • склеротично нарушение на мозъчното кръвообращение;
 • диабетно увреждане на съдовата система.

Отделно трябва да се подчертае, че лекарството се използва за нормализиране на плацентарното кръвообращение (обмен на кръвни маси между плода и майката по време на вътрематочния период на развитие).

Противопоказания

Индивидуална непоносимост или свръхчувствителност към компонентите на лекарството или тяхната сложна употреба.

Странични ефекти

По правило витамините се понасят добре от организма, особено през пролетно-летния и есенния период, когато се забелязва дефицитът им. В някои клинични случаи обаче могат да се наблюдават алергични реакции от общ или локален характер (ангиоедем, уртикария, сърбеж и др.) Или други нежелани прояви (главоболие, световъртеж, свръхчувствителност на кожата, симптоми на нарушен физиологичен цикъл на съня). Описани са също диспептични симптоми под формата на гадене, повръщане, епигастрална болка, оригване или метеоризъм след интензивен курс на витамин.

Инструкции за приложение на Angiovit (Начин и дозировка)

Витаминният комплекс се прилага през устата. Таблетките могат да се приемат както преди, така и след хранене с много вода. Трябва да внимавате с черупката, тя не може да бъде повредена с помощта на лекарство, тоест не трябва да дъвчете или смачквате таблетките, защото по този начин можете да намалите фармакологичното действие на Angiovit до нищо. Продължителността на консервативния курс на лечение се определя от лекуващия лекар, обикновено варира от 20 до 30 дни, в зависимост от индивидуалните показания и състоянието на пациента.

Инструкцията за Angiovit също казва, че трябва да приемате по една таблетка на ден, за предпочитане сутрин, за да предпазите тялото през целия ден. Клиницистите отбелязват, че лечението може да започне с две капсули в случай на прекомерно високи нива на хомоцистеин и метионин..

Предозиране

Случаи на предозиране на лекарства не са открити, но в случаите на неконтролирана употреба на витаминния комплекс и небалансирано хранене могат да се появят симптоми на хипервитаминоза:

 • нарушение на координацията на фината моторика на горните крайници, частично изтръпване на части от тялото с излишък на витамин В6;
 • постоянни, продължителни спазми, особено в мускулите на прасеца (последици от повишена концентрация на витамин В9);
 • тромбоза на малки съдове и дори анафилактичен шок с хипервитаминоза В12.

Взаимодействие

Фолиевата киселина (витамин В9), която е част от комплексния препарат Ангиовит, значително намалява ефективността на Фенитоин (антиепилептично и антиаритмично средство), което изисква увеличаване на дневната му доза. Препоръчително е да получите точна индикация от квалифициран фармацевт или лекуващ лекар..

Антиациди на алуминий и магнезий (противоязвена фармакологична група), колестирамин, сулфонамини намаляват ефективното усвояване на витаминния комплекс (фармакокинетична несъвместимост), което се проявява в отслабване на полезния ефект на лекарството.

На метаболитния етап на превръщането на витамин В9 неговите фармакологични ефекти се намаляват от лекарства, които инхибират дихидрофолат редуктазата. Например, не трябва да приемате Ангиовит в комбинация с Метотрексат, Триамтерен или Пириметамин..

Пиридоксин хидрохлорид (В6) значително усилва ефекта на тиазидните диуретици (и без това малкото специфично тегло на урината намалява, броят на уринирането се увеличава, особено през деня), но отслабва активността на Левадопа (антипаркинсонов агент, който действа върху адренергичните и допаминергичните рецептори на централната нервна система).

Следните лекарства отслабват ефектите на витамин В6:

 • изоникотин хидразид;
 • пенициламин;
 • циклосерин;
 • естроген-съдържащи контрацептиви.

Отделно трябва да се подчертае, че пиридоксинът допринася за повишеното образуване на контрактилни протеини на миокарда, което се проявява в повишената устойчивост на сърдечния мускул към хипоксия, ако витаминният комплекс Angiovit се предписва заедно със сърдечни гликозиди.

Аминогликозидни антибиотици, антиепилептични лекарства, салицилати, колхицин и калиеви препарати намаляват стомашната абсорбция на цианокобаламин.

Комплексният прием на тиамин и цианокобаламин увеличава риска от алергични реакции и нежелани прояви (вж. Странични ефекти).

В никакъв случай витаминният комплекс Angiovit не трябва да се комбинира с лекарства, които влияят на системата за кръвосъсирване. Това може да доведе до увеличаване на вискозитета му, задръствания и дори тромбоза на малките артерии..

Условия за продажба

Предлага се в аптечните павилиони без представяне на рецепторна форма.

Условия за съхранение

Ангиовитът трябва да се съхранява на сухо място, недостъпно за деца, защитено от пряка слънчева светлина при постоянна температура (от 15 до 25 градуса по Целзий).

Ангиовит - терапевтичен мултивитаминен препарат за бременни жени

Въпреки напредъка в съвременната медицина за запазване на бременността, преждевременният спонтанен аборт все още се диагностицира при 15–20% от всички усложнения през гестационния период. Сред факторите, провокиращи спонтанен аборт, лекарите наричат ​​нарушения на кръвоносната система. За да ги премахнат и да ги предотвратят, местните специалисти все по-често предписват руския витаминен препарат Angiovit.

Ангиовит - лекарство за лечение на заплаха от спонтанен аборт

Според статистиката заплахата от прекъсване на бременността се диагностицира в Русия при 30-40% от бъдещите майки. В същото време различни източници сочат, че патологичните нарушения, свързани със съсирването на кръвта и съдовото функциониране, са причина за две трети от всички спонтанни аборти..

Основният фактор на недостатъчното кръвообращение е образуването на кръвни съсиреци във вените и артериите. Основната медицинска концепция, обясняваща атеросклерозата, е теорията за холестерола в продължение на повече от 80 години. Но през последните две десетилетия тя беше подложена на много критики. Доктрината на хомоцистеина е на първо място.

Хомоцистеинът е аминокиселина, която се получава от метионин (незаменима киселина) чрез биохимични процеси. Метионинът попада в тялото главно от протеинови продукти: месо, мляко, яйца. При здравословен метаболизъм хомоцистеинът се екскретира през бъбреците. В случай на нарушения, тази аминокиселина се натрупва в клетките и разрушава стените на кръвоносните съдове. В резултат на това се увеличава образуването на кръвни съсиреци в тях, които влошават кръвообращението. Патологията, свързана с висока концентрация на хомоцистеин в кръвта, се нарича хиперхомоцистеинемия (HHC). За обикновения човек нивото на концентрация на хомоцистеин в кръвта над 12 μmol / l изисква медицинска намеса

Връзката между HHC и развитието на атеросклероза е установена в средата на 60-те години на миналия век. През последните две десетилетия многобройни проучвания установиха корелация между нивата на хомоцистеин в плазмата и следните акушерски патологии:

 • привичен спонтанен аборт;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • забавен растеж и развитие на плода;
 • дефекти на нервната тръба на нероденото дете.

Основната роля в метаболизма на хомоцистеина играят такива витамини от група В като В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), В12 (кобаламин).

Състав, терапевтичен ефект

Руските учени под ръководството на професор З.С. Barkagan, за да се премахне липсата на тези витамини в организма, е разработено лекарството Angiovit. Ангиовит е група от мултивитамини. Основните компоненти на това лекарство са:

 • фолиева киселина - 5 mg;
 • пиридоксин хидрохлорид - 4 mg;
 • витамин В12 - 0,006 mg.

Съставът на Angiovit е допълнен с помощни вещества: захароза, желатин, нишесте, слънчогледово масло. Мултивитаминният продукт се произвежда от Altayvitamins под формата на таблетки с бяло покритие. Ангиовит е лекарствен продукт, който съдържа фолиева киселина, както и витамини В6 и В12

Терапевтичният ефект на лекарството в гестационния период е потвърден от няколко проучвания. Например в Изследователския институт по акушерство и гинекология. ПРЕДИ. От в Санкт Петербург през 2007 г. изследва ефективността на терапията с ангиовит при бременни жени със заплаха от спонтанен аборт и гестоза. В проучването са участвали 92 жени с нива на хомоцистеин в кръвта над физиологичните норми. В резултат на прием на мултивитаминен комплекс в продължение на три седмици, симптомите на заплаха от бременност напълно изчезнаха при 75% от бъдещите майки. Само в един случай е настъпила неразвита бременност.

Показания за назначаване по време на планиране и по време на бременност

За обикновените хора Angiovit се използва като терапевтично и профилактично средство при заболявания на сърдечно-съдовата система. Разбира се, ако бременна жена има проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, тогава този мултивитаминен комплекс може да й бъде предписан. Но в гестационния период, ангиовит се използва за следните цели:

 • предотвратяване на липса на витамини от група В;
 • намаляване на повишеното количество хомоцистеин в кръвта;
 • елиминиране на плацентарна недостатъчност;
 • комплексна терапия за заплаха от преждевременно прекъсване на бременността.

Витамини B6, B9, B12: роля за протичането на бременността, причини за дефицит, съдържание в храната

Терапевтичните свойства на лекарството се дължат на действието на витамините от група В. Пиридоксинът основно активира всички метаболитни процеси. Важно е за функционирането на нервната система, намалява проявите на болезнени симптоми при токсикоза. Фолиевата киселина е основен витамин за развитието на кръвоносната и имунната система на плода. Допълнителният му прием през гестационния период значително намалява вероятността от дефект на нервната тръба. Големи проучвания в Русия и в чужбина доказаха, че употребата на витамин В9 няколко пъти намалява риска от развитие на вродени малформации на плода. Витамин В12 участва в биохимични процеси за оползотворяване и отстраняване на редица метаболитни продукти. Важно е за изграждането и поддържането на обвивките на нервните влакна, допринася за възстановителните процеси.

Липсата на витамини по време на бременност се обяснява с нарастващото натоварване на организма на бъдещата майка и външни фактори. Повечето лекари се позовават на тези фактори:

 • консумация на захар и бяло брашно;
 • пушене;
 • алкохол;
 • пиене на много кафе;
 • редовно използване на лекарства, включително хормонални контрацептиви.

По принцип витамините В6, В9, В12 влизат в тялото с храната. Следователно лошата диета е основната причина за техния дефицит. Пиридоксинът се намира в големи количества в орехите, лешниците, спанака, слънчогледа, зелето и портокалите. В по-малка степен - в месото и млечните продукти, зърнените култури. По време на термичната обработка се губи до една трета от този витамин. Фолиевата киселина е богата на зелени зеленчуци, мая, черен дроб, пълнозърнест хляб, бобови растения, цитрусови плодове. Витамин В12 се намира само в животински тъкани, главно в черния дроб и бъбреците. Продължителната употреба на Angiovit може значително да намали нивото на хомоцистеин в кръвта

Според Института по хранене за 1999 г. липса на витамин В9 се наблюдава при 57% от бъдещите майки, пиридоксин - при 27% и В12 - при 27%. За съжаление лекарите заявяват, че дори при балансирано хранене може да има недостиг на тези витамини. Мненията на диетолозите за размера на допълнителната им консумация в различните страни са различни. Фармацевтичната компания "Altayvitaminy" твърди, че концентрацията на основните компоненти в състава на Angiovit отговаря на съвременните изисквания на медицината при нуждите на бременна жена.

През последните години лекарите все по-често предписват Angiovit на етапите на планиране на бременността, тъй като витамините от група В са в състояние да се натрупват в организма. А за растящия плод те са най-необходими на ранен етап, тъй като именно в този период се формират основните системи на тялото. Особено важно е да приемате витамини предварително за жени, които преди са имали проблеми с поддържането на бременността. Ангиовитът се препоръчва да започне да приема три месеца преди планираното зачеване.

Противопоказания и странични ефекти

Клиничният опит с този мултивитаминен комплекс показва неговата висока толерантност. Неблагоприятни алергични реакции при бременни жени са наблюдавани в случаи на индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството. Подобна непоносимост може да възникне по отношение на фруктоза и захароза, както и при наследствен дефицит на захараза / изомалтаза. Алергиите могат да се проявят под формата на главоболие, кожни обриви и храносмилателни разстройства. Не са регистрирани случаи на предозиране с ангиовит.

По време на периода на наблюдение няма оплаквания относно субективни или обективни признаци, свързани със страничен ефект на лекарството "Ангиовит" (дискомфорт във вкуса, признаци на алергии, неразположение и др.).

ГОСПОЖИЦА. Зайнулина, А.В. Арутюнян

„Доклад за резултатите от изследователската работа за определяне на клиничната ефикасност на лекарството„ Ангиовит “при акушерска патология“

Взаимодействие с други лекарства

Както беше отбелязано по-горе, продължителната употреба на някои лекарства намалява резервите на витамини от група В. По този начин нуждата от витамин В9 се увеличава с терапия със следните групи лекарства:

 • болкоуспокояващи;
 • антиконвулсанти:
 • контрацептиви.

Терапевтичният ефект на фолиевата киселина се намалява от антиацидите.

Приемът на витамин В6 заедно с диуретични лекарства засилва ефекта им. Важно е да се забрани допълнително приемането на витамин В12 с лекарства, които повишават съсирването на кръвта..

Характеристики на приложението

Въпросният витаминен комплекс трябва да се предписва само от лекар. Самостоятелното приложение на лекарството може да бъде неефективно или да причини алергични реакции. Съответно режимът за приемане на ангиовит също се избира от лекаря..

Обичайната доза, посочена в инструкциите, е една таблетка на ден. Курсът на терапия може да продължи от двадесет до тридесет дни. В горното проучване бременните жени са получавали по една до две таблетки два пъти дневно. Дозата е избрана от нивата на хомоцистеин в кръвта..

Можете да използвате витаминния комплекс по всяко време на деня, независимо от приема на храна. Ангиовит не влияе върху способността за шофиране на превозни средства, не намалява концентрацията.

Възможности за заместване на ангиовит за бъдещи майки

В състава няма пълни аналози на Angiovit. Но на руския фармацевтичен пазар има много различни мултивитаминни комплекси, които са предназначени да предотвратят недостиг на витамини и минерали по време на бременност. Най-популярните от тях са:

 • Фемибион 1;
 • Компливит Триместър;
 • Отговаря на мама;
 • Елевит;
 • Vitrum Prenatal.

Особеността на Ангиовит е, че той съдържа много по-голямо количество фолиева киселина. Производителят обяснява това с факта, че лекарството е създадено като терапевтично средство и всички негови свойства се основават именно на този количествен състав..

Други мултивитаминни комплекси включват витамини като А, С, Е, В1, В2, В5. Complivit Trimester има три разновидности за всеки триместър. Elevit се представя в две форми: за планиране на бременност и първия триместър, за втория и третия триместър.

Също така всяка бременна жена има възможност да приема витамини отделно. Например в аптеките можете да закупите само таблетки с фолиева киселина..

Таблица: Ангиовит и възможности за неговото заместване по време на бременност

Витамини В6, В9, В12 и други като част отПроизводителЦена, търкайте.
Ангиовит
 • В6 (4 mg);
 • В9 (5 mg);
 • B12 (0,006 mg).
Altayvitamins (Русия).От 205 за 60 таблетки.
Фемибион 1
 • ОТ;
 • PP;
 • E;
 • AT 5;
 • В 1;
 • AT 2;
 • В6 (1,9 mg);
 • В9 (0,6 mg);
 • B12 (3,5 mcg).
"Merck KGaA" (Русия).От 446 за 30 таблетки.
Компливит Триместър 1 триместър
 • И;
 • E;
 • ОТ;
 • D3;
 • В 1;
 • AT 2;
 • В6 (5 mg);
 • В9 (0,4 mg);
 • В12 (2,5 мкг).
Витаминна фабрика Pharmstandard-Ufa (Русия).От 329 за 30 таблетки.
Complivit мама
 • И;
 • E;
 • ОТ;
 • В 1;
 • AT 2;
 • В6 (5 mg);
 • В9 (0,4 mg);
 • B12 (5 mcg).
Витаминна фабрика Pharmstandard-Ufa (Русия).От 251 за 60 таблетки.
Планиране на Elevit и първи триместър
 • И;
 • ОТ;
 • Д;
 • E;
 • В 1;
 • AT 2;
 • AT 5;
 • В6 (1,9 mg);
 • В9 (0,4 mg);
 • B12 (2,6 mcg).
Bayer Pharma AG (Германия).От 568 за 30 таблетки.
Vitrum Prenatal
 • И;
 • D3;
 • ОТ;
 • В 1;
 • AT 2;
 • В6 (2,6 mg);
 • В9 (0,8 mg);
 • B12 (4 mcg).
Unipharm (САЩ).От 640 за 30 таблетки.

Моето положително мнение относно добавянето на витамини В6 и В9 се основава на двете бременности на жена ми. Лекарят, който наблюдаваше бременността й, също помогна на няколко наши познати да носят бебето след поредица спонтанни аборти. И всичко това се дължи на правилното използване на поддържащи лекарства. По въпроса за допълнителната употреба на витамин В9, лекарят незабавно предписва фолиева киселина на жена си отделно. Той обясни, че ефективността на витамин В9 за нормалното протичане на бременността и развитието на плода е доказана по целия свят. За да избегне недостиг на други витамини, той предписва Vitrum Prenatal. Но това лекарство силно нарушава отделителната функция на червата. И съпругата реши да не ги приема повече. На по-късна дата тя използва Magne B6. През втората бременност тя се ограничи само до приема на фолиева киселина през първия триместър и същия Magne B6 от пристъпите, които се случиха.

Няма личен опит с използването на Angiovit в нашето семейство. Но според отзивите на приятели и познати мога да кажа, че има положителен ефект както при планиране, така и когато има заплаха от спонтанен аборт. Желателно е само да се контролира количеството хомоцистеин в плазмата.

Фотогалерия: аналози на Ангиовит

Видео: Ангиовит в здравната програма с Елена Малишева

Отзиви

Приемах го дълго време - хомоцистеинът беше увеличен, Ангиовит намали този показател. Но правих почивки в приема, защото около устата започна алергична реакция, по-специално - пилинг и зачервяване.

Малка съпруга

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Отдавна пия ангиовит, преди приемах фемибион, сега лекарят каза да премина към витрум. Единственото нещо е витамините сутрин и ангиовитите вечер (1 раздел).

С.Валерия

https://vladmama.ru/forum/viewtopic.php?f=71&t=10502&start=600

Какво да кажа положително - О, има и тези витамини. И моят приятел, през третия месец от приема на Ангиовит, забременя! Тя и съпругът й не успяха в продължение на 4 години.

MьI WmEstЕ

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit/

Сега ми е предписан ангиовит. повишен хомоцистин и следователно възможността за образуване на тромби или нещо подобно

Юлия

https://www.baby.ru/community/view/22621/forum/post/3668078/

Ангиовит е доста добре проучено руско лекарство за лечение на заплахи от спонтанен аборт. Има клинични резултати от употребата на лекарството на етапа на планиране на детето. Освен това в този случай лекарството се предписва не само на жената, но и на мъжа. Разбира се, назначаването на ангиовит трябва да бъде предшествано от изследвания върху съдържанието на витамини от група В и хомоцистеин в организма..