Дългоочакваната бременност за всяка жена се превръща в голямо щастие. Усещайки всеки ден как в нея расте нов живот, жената осъзнава, че в близко бъдеще едно малко и дълбоко обичано от нея същество ще я извика със заветната, вълшебна дума - „майка“. И през този период - периодът на раждане на бебе - всички стремежи на жената са насочени към осигуряване на бебето с най-оптимални условия за развитие и формиране. Това е изключително необходимо, за да може то да се роди навреме, здраво, силно.

Не последната роля в нормалния ход на бременността се възлага на достатъчен прием на витамини на бременна жена, включително витамини от група В. Липсата им по време на бременност може да има изключително негативен ефект както върху самата бременност, така и върху развитието на плода. И тъй като натоварването върху тялото на бременна жена при раждане на бебе, както и нуждата от хранителни вещества, а оттам и витамини, се увеличава, често жената „не получава“ витамините от група В, необходими за нормалния ход на бременността и развитието на плода от храната. В този случай лекарството Ангиовит често може да бъде спасение - мултивитаминен комплекс, който се състои от витамини В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина) и В12 (цианокобаламин).

Ангиовит по време на бременност е показан по всяко време за жени, които имат липса на витамини от група В в организма. Дефицитът на тези вещества, както показва практиката, е опасен от развитието на всички видове вродени дефекти и деформации на плода, увеличава риска от сблъсък след раждането на бебето с изоставането му във физическото и психическото развитие. В допълнение, липсата на пиридоксин, фолиева киселина, цианокобаламин води до развитие на анемия при майката, което в бъдеще може да доведе до недоразвитие на плода, намаляване на неговата жизнеспособност.

Наред с други неща, липсата на витамини от група В в тялото на бременна жена, по-специално В6, В9, В12, допринася за появата на състояние, наречено хиперхомоцистеинемия. Това състояние се характеризира с повишено ниво на хомоцистеин в организма и по време на бременност е опасно с това, че нарушава нормалното кръвообращение между плацентата и плода, увеличава риска от развитие на патологии в плода, а при майката впоследствие - хроничен спонтанен аборт.

Между другото: не само недостатъчният им прием от храна може да провокира липса на витамини В6, В9, фолиева киселина. Техният дефицит може да възникне при хронични заболявания на храносмилателния тракт и във връзка с нарушена функционална способност на бъбреците. Едно от най-оптималните решения на проблема с попълването на витамините от група В е назначаването на лекарството Angiovit по време на бременност.

Приемът на този мултивитаминен комплекс ви позволява да възстановите нормалното фетоплацентарно кръвообращение, да предотвратите развитието на анемия при бременна жена и свързаните с това усложнения, да направите възможно предотвратяването на случаи на мъртво раждане и е превантивна мярка за развитието на умствени и физически увреждания при бебето в бъдеще.

Ангиовит се предписва по време на бременност в размер на 1 таблетка 2 пъти на ден. В същото време се провеждат контролни проучвания за промени в съдържанието на хомоцистин в организма на бъдещата майка. Когато нивото се стабилизира, дозата може да бъде намалена до 1 таблетка на ден. Няма противопоказания за употребата на Angiovit по време на бременност, те не могат да практикуват терапия само в случай на индивидуална непоносимост на жената към витамини В6, В12 или фолиева киселина. Страничните ефекти от приема на ангиовит също са изключително редки - под формата на алергична реакция: сърбеж или кожен обрив, уртикария, подуване.

"Ангиовит" по време на бременност и неговото планиране

"Ангиовит" се отнася до мултивитаминен препарат, използван за лечение на сърдечни и неврологични заболявания. Приемът на лекарството по време на носене на дете помага да се предотвратят различни усложнения, така че той е търсен и в практиката на акушер-гинеколозите. На бременни жени му се предписва за укрепване на кръвоносните съдове, предотвратяване на тромбоза и подобряване на метаболизма..

Официалната инструкция не забранява "Angiovit" за бъдещи майки, но приемането на такова витаминно лекарство, докато се чака дете, е допустимо само както е предписано от лекар. В зависимост от здравето на бъдещата майка и нейната склонност към заболявания на сърдечно-съдовата система, лекарството може да се предписва както в ранния, така и в късния гестационен период. Също така често се предписва на жени, които тепърва планират да станат майка..

Превантивната употреба на "Ангиовита" преди бременност е предназначена за укрепване на кръвоносните съдове, предотвратяване на патологии на нервната система в ембриона и увеличаване на шансовете за успешно зачеване.

Характеристики на лекарството

"Angiovit" е продукт на компанията "Altayvitamins" и се представя само в една форма - таблетки, които имат защитна обвивка. Те са изпъкнали, бели, опаковани в блистери по 10 и се продават без рецепта. Една опаковка "Angiovita" включва 60 таблетки и струва средно 200 рубли.

Действието на "Ангиовита" се дължи на комбинация от три витамина, които са:

 • витамин В6 - в доза от 4 mg на таблетка;
 • витамин В12 - в доза 6 mcg на таблетка;
 • фолиева киселина (витамин В9) - в количество от 5 mg в една таблетка.

Освен това препаратът съдържа захар, прамелоза, калциев стеарат, картофено нишесте и талк. Тези съединения са необходими за плътна текстура и дългосрочно съхранение (срокът на годност на лекарството е 3 години).

Как?

Активните вещества на "Ангиовита", които са витамини от група В, са способни да повлияят на образуването в организма на някои ензими, участващи в метаболизма на метионин и хомоцистеин. Проучванията показват, че повишените нива на хомоцистеин увеличават вероятността от сериозни патологии като инфаркт на миокарда, диабетна ангиопатия, артериална тромбоза, исхемичен инсулт и други..

Увеличаването на съдържанието на това вещество се улеснява от липсата на витамини В6, В9 и В12, поради което приемът на "Ангиовит" спомага за нормализиране на количеството хомоцистеин в кръвта, което намалява риска от нарушения на кръвообращението.

Приложение за планиране

Ангиовит може да се дава на жени преди зачеването, ако имат проблеми поради високите нива на хомоцистеин. Известно е, че такова съединение има отрицателен ефект върху бременността, по-специално върху кръвообращението в плацентата, което влияе върху вътрематочното развитие на бебето..

И затова много лекари съветват да се установи нивото на хомоцистеин дори на етапа на подготовка за бременност и след това да се пие Ангиовит, тъй като една от най-честите причини за увеличаването му е дефицитът на витамини от група В.

Приемът на хапчета се препоръчва и за бъдещите бащи, тъй като здравето на мъжа и достатъчно количество витамини в тялото му пряко влияят върху зачеването на здраво дете.

Курсът "Angiovita" се предписва особено често на жени, които в миналото са имали спонтанни аборти и проблеми с раждането. Лекарството е показано при нарушения на имунитета, анемия, тромбофлебит, диабет и много други заболявания. Използването му преди бременност ще бъде добра профилактика на малформации на нервната система и вътрешните органи на бебето..

Когато се предписва при носене на бебе?

Според анотацията "Angiovit" се предписва на пациенти с различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително инсулт, исхемична болест, дисфункция на мозъчното кръвообращение и ангиопатия. По време на носене на дете, лекарството е най-търсено за патологии на кръвния поток в плацентата. Също така трябва да се пие от жени, които са диагностицирани с хиповитаминоза на витамини от група В, защото това състояние може да наруши развитието на детето, да причини анемия и много други нарушения..

Използването на "Ангиовит" от бъдещи майки помага за понижаване на холестерола, подобряване на кръвообразуването и чернодробната функция. Такова лекарство е профилактиката на кръвни съсиреци и разширени вени - проблеми, с които се сблъскват много бременни жени..

В ранните етапи таблетките намаляват симптомите на токсикоза и предотвратяват появата на анемия, а фолиевата киселина в състава на лекарството осигурява пълното формиране на нервната система на бебето.

Потенциална вреда

Преди да започнете да приемате "Ангиовита", е важно да изключите свръхчувствителност към някой от компонентите на таблетките, тъй като това е единственото противопоказание за употребата на това лекарство. Няма други причини да се откаже употребата на такива мултивитамини, но ако има някакви хронични патологии или проблеми с носенето, жената трябва да приема Angiovit под наблюдението на лекар..

Сред нежеланите реакции, дължащи се на прием на хапчета, може да се появи сърбеж по кожата, симптоми на диспепсия, оток, замаяност или копривна треска. При такава негативна реакция към лекарството е необходимо да се спре лечението и да се консултирате с вашия гинеколог относно по-нататъшното приемане на хапчета.

Също така е важно да не забравяме, че превишаването на дозата, предписана от лекаря, също може да бъде вредно, както и приемането на твърде голяма доза. Излишъкът от витаминни вещества може да провокира обриви, световъртеж, шум в ушите, гадене, болки в корема, повишено съсирване на кръвта, а при някои жени - конвулсии и по-опасни симптоми.

Негативният ефект на "Ангиовит" се отбелязва и когато такива таблетки се комбинират с някои други лекарства, например с диуретици или лекарства за повишаване на съсирването на кръвта. Ефективността на лекарството ще намалее, ако вземете със себе си аналгетици, лекарства за гърчове, антиациди, хормонални лекарства, салицилати и т.н..

Инструкции за употреба

Пиенето на "Ангиовит" по време на бременност обикновено се нуждае от една таблетка на ден. Диетата не влияе върху времето на приемане на лекарството, така че можете да поглъщате хапчето с голям обем вода по всяко време на деня. Не се препоръчва да хапете или пробивате лекарството, тъй като това ще повреди обвивката на таблетката, което ще намали нейната ефективност. Продължителността на употреба трябва да се провери с лекар, но най-често такива мултивитамини се приемат на курсове от 20-30 дни. Понякога се изписват за по-дълъг период, например за няколко месеца..

Схемата на прием на "Ангиовита" за подготовка за бременност е практически еднаква. Лекарството се пие веднъж дневно по една таблетка, като се опитва да не повреди черупката му. Продължителността на курса е от 20 дни до 6 месеца. Ако по време на приема на лекарството не настъпи бременност, направете почивка и след това възобновете лечението.

Ако на фона на използването на "Ангиовит" една жена забременее, те не се отказват от хапчетата, а се обръщат към лекар, който ще определи дали трябва да продължат да пият или вече могат да спрат да ги приемат..

Отзиви

Жените, на които е предписан "Ангиовит" по време на планирането на бременността или очакването на бебе, оставят предимно положителни отзиви за такива хапчета. Те потвърждават ефективността на витаминната терапия и отбелязват, че това лекарство укрепва кръвоносните съдове, подобрява сърдечната функция и притока на кръв в плацентата. Според тях след курса на "Ангиовита" здравословното състояние значително се е подобрило, бременността се е развила нормално и детето е нямало патологии.

Лекарството обикновено се понася добре и страничните ефекти, съдейки по отзивите, са доста редки. След лечението по-голямата част от бъдещите майки премахват тежестта в краката, нормализират мускулния тонус и увеличават ежедневната активност. Пациенти със сърдечно-съдови патологии, благодарение на употребата на "Ангиовита", успешно изнасят бебето и понасят по-лесно трудовия процес.

Лекарите също говорят за такова лекарство предимно положително, като често го предписват както на бременни жени, така и на пациенти, които се подготвят за зачеване. Те обаче се фокусират върху факта, че при всички предимства на таблетките, Angiovit трябва да се пие само по клинични показания..

Приемането на това лекарство "за всеки случай" е нежелателно. Ако лекарят е предписал лекарството на бъдещата майка, той ще следи състоянието й и ще отмени лекарството навреме в случай на негативна реакция.

Аналози

Лекарства с точно същия количествен състав като в "Ангиовит" не се произвеждат, следователно, ако има нужда от подмяна на тези хапчета, трябва да се свържете със специалист и заедно с него да изберете лекарство или добавка с подобен ефект. Витамините от група В се съдържат в препаратите "Neurobeks", "Milgamma Compositum", "Neurobion" и други, но техните дози значително надвишават дозите, разрешени по време на бременност. Вземането на такива средства, докато чакате детето, не се препоръчва.

Ако в организма липсват витаминни вещества, тогава вместо "Angiovita" лекарят може да предпише отделно компонентите на таблетките, например "Фолиева киселина" в таблетки в дозировката, необходима за определена жена. При тежки случаи се използват интравенозни течности и капкомери, които бързо ще премахнат хиповитаминозата и ще възобновят нормалното функциониране на тялото.

За профилактика на липсата на витамини от група В е подходящ и един от мултивитаминните комплекси, чийто състав е балансиран специално за жени в позиция. Тези средства включват "Femibion", "Vitrum Prenatal Forte", "Complivit Mama", "Multi-tabs Perinatal", "Elevit Pronatal" и други комплекси.

Те дават на бъдещите майки не само необходимите витамини от група В, но и други витаминни съединения, както и минерали, важни за подпомагане на бременността и развитието на бебето. Някои добавки също съдържат омега мазнини, лутеин, таурин и други ценни вещества. Изборът на подходящ мултивитаминен препарат се извършва съвместно с лекар, тъй като такива комплекси имат свои противопоказания и особености на приложение.

За назначаването на лекарството Angiovit по време на бременност

Докато чака бебето, женското тяло се нуждае от подкрепа. Това е необходимо не само за бъдещата майка, но и за правилното развитие на плода. Витаминният комплекс Angiovit по време на бременност е отличен помощник за жената и нейното бебе.

 1. Описание на лекарството
 2. Състав на ангиовит
 3. В какви случаи се предписва ангиовит по време на бременност?
 4. Инструкции за употреба на лекарството
 5. Ангиовит: отзиви

Описание на лекарството

Задачата на Angiovita е да попълни резервите на организма от витамини от група В. Използва се също като профилактично средство и лекарство при лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркти, инсулти, ангина пекторис и др.), Намалява риска от исхемична болест, тромбоза и атеросклероза. Лекарството нормализира нивата на хомоцистеин.

Състав на ангиовит

Активно веществономер
Фолиева киселина (B9)5 mg
Цианокобаламин (В12)6 mg
Пиридоксин хидрохлорид (В6)4 mg

Форма на освобождаване на лекарството: филмирани таблетки. В хода на клиничните проучвания беше установено, че ангиовитът се възприема от организма без негативни последици. Регистрирани са редки случаи на изразяване на локални реакции с алергични кожни обриви. Те изчезват веднага след като спрете да приемате това лекарство. Не са установени случаи на предозиране.

В какви случаи се предписва ангиовит по време на бременност?

Защо се предписва ангиовит по време на бременност? Това лекарство включва витамини от група В, поради което се предписва с липса на тези микроелементи. Те са изключително необходими през този период:

 • Фолиевата киселина участва в полагането на нервни тъкани при дете. Той също така участва в метаболитните процеси на нуклеиновите киселини, които са в основата на гените..
 • Пиридоксин повлиява клетъчните метаболитни процеси. Ускорява окислително-възстановителните реакции на организма.
 • Цианокобаламинът също участва в генетичния синтез, регулира нормалното развитие на централната нервна система при плода. Освен това витамин В12 действа като антиоксидант.

Употребата на лекарството е разрешена във всеки триместър. Ангиовит се препоръчва и при планиране на бременност. В този случай вероятността от бременност се увеличава и рискът от развитие на вродени патологии на нервната система намалява..

Приемането на лекарства по време на кърмене е приемливо в определени случаи, но не се препоръчва поради проникването на фолиева киселина в млякото.

Инструкции за употреба на маз Ацикловир по време на бременност и аналози на лекарства.

За какво се предписва и възможно ли е да се използват свещи Hexicon по време на бременност, разберете тук.

Инструкции за употреба на лекарството

Инструкции за употреба на Angiovit при планиране на бременност и по време на нея не се различават особено. За жените витаминният комплекс Angiovit се предписва по една таблетка два пъти дневно. Приемът му по никакъв начин не е свързан с хранене, можете да пиете витамини преди, след или по време на хранене.

След определен период от време наблюдаващият лекар провежда изследвания, за да идентифицира промените в количественото съдържание на хомоцистеин в бъдещата родилка. С нормализирането на нивата на хомоцистеин дневната доза Angiovit може да бъде намалена до една таблетка.

Лекарството няма противопоказания за употреба по време на бременност. Може да има редки случаи на индивидуална непоносимост към лекарството, както и поява на алергии под формата на кожен обрив, копривна треска или подуване.

Ангиовит: отзиви

Ето какво казват отзивите за ангиовит, който го е приемал при планиране на бременност, по време и след нея:

Имах три замразени бременности. Когато забременях за четвърти път, реших за себе си, че трябва да положа всички усилия, за да задържа и нося бебето си. Издържах куп допълнителни тестове и проучвания. Генетикът е установил повишаване на нивата на хомоцистеин. Имах го равно на 15,6 с норма от 15. Предписан Angiovit в комбинация с йодомарин и ацетилсалицилова киселина (те разреждат кръвта). Бременността премина добре без усложнения. Сега сме на 2 месеца, със сина ми се чувстваме добре. Благодаря на Angiovit и моите лекари.

Тамара, 22 години:

Гинекологът ми предписа ангиовит на тринадесетата седмица от бременността. Резултатите от теста показват ниско ниво на хемоглобин и лекарят препоръчва да се опита този конкретен витаминен комплекс. Лично лекарството ми помогна. След две седмици хемоглобинът се нормализира. Реших да не спирам и изпих курса до края, защото това са витамини, които са важни за здравето на бебето. Аз самият започнах да се чувствам много по-весел. Чух, че ангиовитът е полезен за токсикоза.

Елена, на 27 години:

Този комплекс от витамини ми беше предписан в труден период на живот. След преждевременно раждане един от синовете ми беше в реанимация, а сестра му близначка не оцеля. Тялото ми беше изтощено, не разбирах какво се случва с мен: сърцето ми биеше по-бързо, беше тъмно пред очите ми, главата ми непрекъснато се въртеше. Няма да описвам емоционалното си състояние - пълен колапс. Много от семейството ми страдаха от сърдечни заболявания, имаше случаи на инфаркти, така че лекарят ми предписа Ангиовит. Пих хапчетата в продължение на 30 дни и след това време започнах да забелязвам подобрение. Стана ми по-лесно да дишам, сънят ми се нормализира, кошмарите изчезнаха. Повторих тридесетдневния курс. Неговият показател беше нормализирането на сърдечната честота, появата на апетит и яснота в главата. Сега приемам третия курс, този път той беше ограничен до двадесет дни. Усещам как жизнеността ми се е върнала. Със сина ми отново се радваме на живота. Вярвам, че ефектът от лекарството е доста силен, затова препоръчвам използването му само след консултация със специалист.

Как да се храним правилно, за да не приемаме изкуствени витамини? Опитните майки споделят своя опит на видео:

Ангиовит по време на бременност


Тялото на жената, подготвяйки се за раждането на бебе, отчаяно се нуждае от редовен прием на големи количества витамини. Обемите, които проникват в него от храната, не са достатъчни както за майката, за да бъде здрава, така и за плода да се развива нормално. Лекарите предписват на пациентите си да приемат сложни витаминни препарати. Ангиовит по време на бременност се счита за един от най-добрите, лекарство, което действа леко, но ефективно..

В какви ситуации е необходимо да се приема ангиовит по време на бременност?

Пряка индикация за прием на лекарството по време на бременност е явният дефицит на витамини от група В при бъдещата майка. С тяхната липса възникват проблеми като:

 • патологични аномалии в плода, малформации;
 • психични разстройства при дете;
 • анемия при жена, засягаща жизнеността на плода и процесите на неговото развитие;
 • повишаване на нивата на хомоцистеин, причиняващи нарушения в кръвообращението на плацентата, което се случва по време на бременност между майката и плода.

Приемът на ангиовит през 1-ви триместър спомага за нормализиране на кръвоснабдяването на плацентата и притока на кръв към плода. Лекарството спира развитието на анемия при майката.

Употребата на лекарството е оправдана и в случаите, когато бременна жена страда от исхемична болест и диабетна ангиопатия. Ангиовит е полезен и за тези, които имат мозъчно-съдови инциденти, обременени от атеросклеротичен генезис.

Как действа ангиовитът??

Предписвайки ангиовит по време на бременност, лекарите се основават на способността на лекарството да активира метаболизма на женското тяло. Под въздействието на работните вещества на ангиовита реакциите на окисление се ускоряват, регенерацията на клетките се подобрява. Нека да видим как работят отделните компоненти на инструмента:

 • витамин В6 или пиридоксин поддържа правилния метаболизъм и ускорява редокс процесите;
 • фолиевата киселина е отговорна за образуването на нервните тъкани на детето и нормализира метаболизма на нуклеиновите киселини;
 • цианокобаламин или витамин В12 е необходим за производството на гени.

Всички витамини от група В, включени в ангиовитния комплекс, работят за намаляване на нивата на хомоцистеин, предотвратявайки появата на проблеми с кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци. Дефицитът на витамини от група В се определя от количеството хомоцистеин: ако броят му е много по-висок от нормалното, това означава, че в тялото на бременна жена липсват тези витамини.

Правила за прием на ангиовит

Ангиовит трябва да се приема по време на бременност в продължение на 6 месеца. Обичайната доза на лекарството е 1 таблетка 2 пъти на ден. След пиене на лекарството в продължение на 2 месеца, дозата се намалява до 1 таблетка на ден.

Според инструкциите витаминният комплекс се приема независимо от приема на храна, но лекарите не препоръчват да се използва на гладно.

Трябва да се има предвид, че дефицитът на витамини от група В може да бъде свързан с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците. В този случай Вашият лекар трябва да изчисли дозата и продължителността на приема..

Лекарството се предписва на всеки етап от бременността, ако има нужда от него. Лекарят преценява необходимостта от прием на витаминен комплекс по резултатите от лабораторните изследвания и общото благосъстояние на бременната пациентка. Като превантивна мярка може да се пие ангиовит при планиране на бременност по 1 таблетка на ден. Приемът на витамини от група В ще осигури нормалната подготовка на организма за двойни натоварвания и ще предотврати досадни усложнения.

Какви странични ефекти има ангиовитът??

Наблюденията на пациентите показват, че страничните ефекти на ангиовита са изключително редки. По правило бременните жени, които са започнали да приемат лекарството, се оплакват от алергични реакции, изразени в следните симптоми:

 • подуване;
 • характерни обриви;
 • сърбеж на кожата;
 • симптоми на уртикария.

Веднага след като жената спря да пие витаминния комплекс, неприятните симптоми изчезнаха. Лекарите ги обясняват с факта, че в отделни случаи тялото на бъдещата майка не приема никакви компоненти на ангиовита.

Въпреки това, в случай на предозиране на витаминния комплекс, когато жената приема лекарството сама, без да се консултира с лекар, могат да се появят такива явления като:

 • виене на свят;
 • гадене.

Забелязвайки такава реакция след прием на ангиовит, жената трябва да разбере, че е допуснала грешка в дозировката му. За да коригирате ситуацията, трябва да направите стомашна промивка и да вземете активен въглен, за да спрете отравянето. В бъдеще ангиовитът по време на бременност трябва да се използва само според указанията на лекар..

Лекарствена форма на ангиовит

Витаминният комплекс се произвежда под формата на таблетки. Една опаковка съдържа 60 таблетки, всяка от тях: витамин В6 - 4 mg, витамин B9 - 5 mg, витамин B12 - 6 mg. Оптималната дозировка и удобната форма допринасят за удобния прием на лекарства.

Противопоказания

В списъка с противопоказания производителят на ангиовит посочва само два фактора:

 • индивидуално отхвърляне от тялото на бременна жена на отделни компоненти на витаминния комплекс;
 • едновременно приемане на ангиовит с лекарства, които могат да причинят повишаване на нивото на кръвосъсирването.

Освен това пациентът трябва да знае, че съдържащата се във витаминния комплекс фолиева киселина е несъвместима с триамтерен, метотрексат и пириметамин. Причината е, че фолиевата киселина инхибира активността на фенитоин, който е част от изброените средства.

Съвместимост с други лекарства

Когато използвате ангиовит по време на бременност, обърнете внимание на факта, че някои лекарства намаляват неговата ефективност. Така че, калиевите препарати, салицилатите, антиепилептичните лекарства отслабват абсорбцията на цианокобаламин. Комбинираната употреба на тиамин и витамин В12 може да доведе до алергии.

Витамин В 6 (пиридоксин) засилва ефекта на диуретиците и намалява активността на леводопа. Налице е инхибиране на действието на витамин В 6 и при взаимодействие с орални контрацептиви, съдържащи естроген.

Сулфонамидите (сулфасалазин) пречат на абсорбцията на фолиева киселина, в резултат на което ефектът от ангиовита намалява. Лекарят трябва да вземе предвид тези фактори, когато предписва комплекс от витамин В.

Положителният ефект на ангиовита върху тялото на жена, която носи дете, е доказан от практическата употреба на лекарството и подобряването на състоянието на пациентите. Витамините от група В също са полезни за развитието на плода. Спазвайки правилната доза, ще осигурите на тялото си сериозна помощ през периода на повишен стрес, свързан с бременността. Обичайните продукти, включени в диетата на бременна жена, ще помогнат за подпомагане на полезното действие на лекарството: фурми, смокини, касис, киви, магданоз, лимон, кедрови ядки.

Ангиовит по време на бременност

Витамините са основни органични вещества, които са от съществено значение за поддържането на здравето в много малки количества. По принцип те идват с храна или се формират с помощта на „полезната“ микрофлора, която живее в червата. При липса на определени витамини възниква състояние, което се отразява негативно на човешкото здраве.

Ангиовит е мултивитаминен препарат, съдържащ витамини от група В.

Бъдещата майка е жена, която се нуждае от достатъчен прием на необходимите хранителни вещества, включително витамини от група В, за да поддържа здравето си, за нормалното развитие на плода и за правилното протичане на бременността.

Ангиовит и значението на витамините от група В за майка и бебе

При рязка липса на витамини от група В жената може да има проблеми със зачеването и носенето на бременност и при плода се разкриват различни патологии. Ако специалист реши, че жената се нуждае от тези витамини, тогава доста често Angiovit става лекарството по избор.

Ангиовит често се използва в акушерството и гинекологията

1 таблетка от лекарството съдържа:

 • фолиева киселина (витамин В9) - 5 mg;
 • пиридоксин хидрохлорид (витамин В6) - 4 mg;
 • цианокобаламин (витамин В12) - 0,006 mg.

Фолиева киселина

Приемът на фолиева киселина (B9) за здрава бременна жена е средно от 0,5 mg на ден.

За справка: 100 г говежди черен дроб съдържа фолиева киселина 240 мкг; 100 г спанак - 80 мкг; 100 г извара - 40 мкг.

Витамин В9 нормализира функционирането на храносмилателната, нервната и имунната системи, участва в метаболизма и производството на ДНК. Трудно е да се надцени значението на фолиевата киселина за бременни жени: намалява вероятността от развитие на дефекти при дете, необходимо е за формирането на нервната тръба на плода, с негова помощ се развива плацентата и се установява нормално фетоплацентарно кръвообращение.

Пиридоксин хидрохлорид

Нормата на пиридоксин хидрохлорид (В6) за здрава бременна жена е средно 2,5 mg на ден.

За справка: пиридоксин хидрохлорид в 100 g зърна съдържа 0,9 mg; 100 орехи или риба тон - 0,8 mg; 100 г телешки черен дроб - 0,7 mg.

Витамин В6 е от съществено значение за функционирането на нервната и храносмилателната системи, регулира метаболитните процеси, участва в синтеза на червените кръвни клетки и ензимите. По време на бременност витаминът помага да се поддържа оптималният тонус на матката и да се подобри благосъстоянието на жената по време на токсикоза.

Цианокобаламин

Приемът на цианокобаламин (В12) за здрава бременна жена е средно от 3 μg mg на ден.

За справка: 100 g телешки черен дроб съдържа цианокобаламин 60 mcg; 100 г говеждо месо - 2,8 мкг; в 100 г сирене - 1,2 мкг.

Витамин В12 осигурява правилното формиране и функциониране на нервната система, влияе на съзряването и функционирането на еритроцитите, участва в синтеза и метаболизма на ДНК. По време на бременността цианокобаламинът, заедно с фолиевата киселина, помага на клетките да се делят правилно, това осигурява нормалното развитие на органите и тъканите на плода. Витаминът предотвратява майчината анемия и аномалии в развитието на бебето.

Какво се случва с хиповитаминозата при бременна жена

При липса на витамини от група В в организма има прекомерно натрупване на хомоцистеин.

Хомоцистеинът не е протеин и следователно не идва с храната. В организма той се синтезира от метионин и се използва за производството на аминокиселината цистеин. Хомоцистеинът е много токсичен за клетката. За да се предпази от вредни ефекти, веществото се екскретира в кръвта. Следователно, когато има много хомоцистеин в тялото, той се натрупва в кръвта и уврежда вътрешната стена на кръвоносните съдове. Той също така свободно прониква през кръвно-плацентарната бариера и може да повлияе отрицателно на процеса на формиране на плода. За да се премахне този увреждащ фактор, хомоцистеинът отново трябва да се превърне в метионин - за това са необходими витамините от група В..

При бременна жена нивата на хомоцистеин обикновено намаляват леко в края на първия триместър и се възстановяват след раждането. Този процес има положителен ефект върху плацентарното кръвообращение..

Ангиовит в здравната програма - видео:

Количеството хомоцистеин в организма се увеличава поради излишък на метионин и липса на фолиева киселина и витамини В6 и В12, при пушене и пиене на кафе повече от 6 чаши на ден, с ниска подвижност. Повишаването му може да бъде провокирано от лекарства: например, фенитоин, азотен оксид, антагонисти на Н2-рецептора, еуфилин, хормонални контрацептиви. Също така засяга захарен диабет, тежки патологии на бъбреците и щитовидната жлеза, псориазис.

Приложение на различни етапи от бременността

Лекарят може да предпише ангиовит на бъдещата майка на всеки етап от бременността със следните диагнози:

 • хиповитаминоза;
 • хиперхомоцистеинемия;
 • в комплексна терапия за ангина пекторис и миокарден инфаркт, с инсулти от атеросклеротичен произход, със съдови лезии в резултат на захарен диабет.

Мултивитаминният комплекс облекчава състоянието на жената по време на токсикоза и има положителен ефект върху тонуса на матката.

Ако е посочено, гинеколозите и хематолозите често препоръчват приема на лекарството преди бременност за зачеване и през първия триместър за правилното формиране на плацентата и развитието на плода..

Противопоказания и странични ефекти на ангиовит

Лекарството не се препоръчва за употреба в случай на индивидуална непоносимост към компонентите и поява на алергични реакции.

FDA класифицира мултивитамините като категория А. Витамините преминават през плацентата. Когато се приемат в терапевтични дози, не са регистрирани фетални нарушения по време на проучвания при бременни жени.

Ангиовит не може да се комбинира с лекарства, които повишават съсирването на кръвта. С други мултивитамини употребата е възможна само по препоръка на лекар.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

 1. Фолиева киселина. Намалява ефекта на фенитоин (необходимо е увеличаване на дозата му).
 2. Аналгетици (дългосрочна терапия), антиконвулсанти (включително фенитоин и карбамазепин), естрогени, орални контрацептиви увеличават нуждата от фолиева киселина.
 3. Антиациди (включително алуминиеви и магнезиеви препарати), холестирамин, сулфонамини (включително сулфасалазин) намаляват абсорбцията на фолиева киселина.
 4. Метотрексат, пириметамин, триамтерен, триметоприм инхибират дихидрофолат редуктазата и намаляват ефекта на фолиевата киселина.
 5. Пиридоксин хидрохлорид. Засилва действието на диуретиците; отслабва активността на леводопа.
 6. Изоникотин хидразид, пенициламин, циклосерин и естроген-съдържащи орални контрацептиви отслабват ефекта на пиридоксин.
 7. Добре се съчетава със сърдечни гликозиди (пиридоксин увеличава синтеза на контрактилни протеини в миокарда), с глутаминова киселина и аспаркам (повишена устойчивост на хипоксия).
 8. Цианокобаламин. Аминогликозидите, салицилатите, антиепилептичните лекарства, колхицинът, калиевите препарати намаляват абсорбцията на цианокобаламин. Увеличете риска от развитие на алергични реакции с тиамин.

Как да приемате според указанията

Обикновено лекарството се приема по 1 таблетка по всяко време, веднъж дневно. Курсът продължава средно 30 дни. Лекарят може да коригира назначаването, като вземе предвид анализите и резултатите от прегледа на жената.

Какво може да замести ангиовит по време на бременност

Лекарството няма пълни аналози в състава сред лекарствата. В други мултивитаминни комплекси дозировката на витамини от група В е много различна. Само с дозиране на витамини за инжекции може да се постигне същата концентрация на активни съставки. Всички решения относно приема или смяна на лекарството трябва да бъдат съгласувани с лекаря.

Прегледи на жените за употребата на ангиовит по време на бременност

Пия само ангиовит. При планиране и когато B без прекъсване. Лекарят не ми каза никакви ограничения. Веднъж си взех почивка и пих просто народни (при планиране) и хомоцистеин се изкачи нагоре. Заключение, народът без витамини от група В се усвоява от мен.

Олеся Букина

https://www.baby.ru/popular/angiovit/

Пих ангиовит преди бременност в продължение на 3 месеца и до 20 седмици, хемостазиологът просто питаше всеки път дали има алергия, не е, не съм правил почивка.

Олеся

https://www.baby.ru/popular/angiovit/

Тя го приема дълго време - хомоцистеинът е увеличен, "Ангиовит" намалява този показател. Но правих почивки в рецепцията, т.к. около устата започна алергична реакция, по-специално - пилинг и зачервяване.

Малка съпруга

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Скъпи момичета, моята история на приема на Ангиовит е свързана с факта, че през втория месец най-накрая успях да забременея. Преди това с мъжа ми напразно се опитвахме повече от година. Моят гинеколог е сигурен, че такъв, ако мога да го кажа, успех е свързан именно с приема на Ангиовит, тя като цяло похвали това лекарство много. Аз лично не открих никакви странични ефекти за себе си.

Кралица на красотата

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Лекарството Angiovit ми беше предписано от лекар по време на бременност. След пиене не забелязах нищо лошо, защото има много витамини, от които се нуждаят както майката, така и детето. Но имам висок хомоцестин

Мамо Мишани

http://www.babyplan.ru/questions/54414-kto-prinimal-angiovit

Имам повишено ниво на хомоцистеин, това беше причината за две ZD, благодарение на Ангиовит, нивото на хомоцистеин беше намалено и забременях, видях ангиовит до раждането и сега го пия на курсове. Лекарството е отлично, нямаше нужда да пия народно и витамини от група В, всичко това беше в едно хапче. Ангиовитът много ми помогна.

Виолетово

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/planirovanie_beremennosti/priem_angiovita/

Периодът на раждане на дете е трудно и важно време за жената и нейното бебе. Нуждата от необходимите вещества се увеличава и фолиевата киселина, пиридоксин хидрохлоридът и цианокобаламинът са просто необходими за предотвратяване на патологии и нормален ход на бременността. За да предотврати рисковете, свързани с липсата на витамини, бъдещата майка трябва да посети специалисти и да следи здравето си..

Ангиовит

Ангиовит: инструкции за употреба и рецензии

Латинско име: Angiovit

Активна съставка: Мултивитамини (Мултивитамини)

Производител: Altayvitamins (Русия)

Актуализация на описанието и снимката: 17.05.2018

Цени в аптеките: от 190 рубли.

Ангиовит - комплекс от витамини от група В.

Форма на издаване и състав

Витаминният комплекс Angiovit се произвежда в покрити таблетки (10 бр. В блистери, 6 опаковки в картонена кутия).

Състав на 1 таблетка от лекарството:

 • Пиридоксин хидрохлорид (витамин В6) - 4 mg;
 • Фолиева киселина (витамин В9) - 5 mg;
 • Цианокобаламин (витамин В12) - 6 mg.

Фармакологични свойства

Фармакодинамика

Фармакологичните свойства на Angiovit се дължат на действието на витамините от група В, включени в състава му.

Фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК и РНК, както и на аминокиселините и е отговорна за еритропоезата. Това вещество свежда до минимум риска от спонтанен аборт в началото на бременността, а също така е средство за предотвратяване на вродени вътрематочни малформации на нервната и сърдечно-съдовата системи на плода. Приемът на фолиева киселина ви позволява да избегнете малформации на крайниците на плода, причинени от недостатъчна концентрация на това съединение в тялото на бременна жена.

Цианокобаламин (витамин В12) е важен елемент от много метаболитни процеси и участва в синтеза на ДНК. Съединението е отговорно за производството на миелин, който е част от обвивката на нервните влакна. Недостиг на витамин В12 по време на бременност може да доведе до инхибиране на образуването на миелиновата обвивка на нервите в плода. Цианокобаламинът подобрява устойчивостта на еритроцитите към хемолиза и повишава способността на тъканта да се регенерира.

Пиридоксин (витамин В6) участва в метаболизма и е жизненоважен за пълноценното функциониране на централната и периферната нервна система. При токсикоза на бременни жени това вещество предотвратява развитието на гадене и повръщане. Витамин В6 ви позволява да попълните липсата на пиридоксин в организма, свързано с приема на орални контрацептиви преди бременност.

Витамини от група В (В6, AT12 и фолиева киселина) са важни компоненти на метаболизма на хомоцистеин. Ангиовитът е в състояние да активира основните ензими на реметилиране и транссулфуриране на метионин в организма - цистатион-В-синтетаза и метилентетрахидрофолат редуктаза. Последицата от това е засилване на метаболизма на метионин и намаляване на концентрацията на хомоцистеин в кръвта..

Хомоцистеинът е предиктор за патологични промени в човешкото тяло (невропсихиатрични разстройства, патологии на бременността, сърдечно-съдови заболявания). Използването на Angiovit като елемент на сложна терапия позволява да се нормализира нивото на това съединение в кръвта..

Фармакокинетика

Фолиевата киселина се абсорбира в тънките черва с висока скорост, като същевременно участва в процесите на възстановяване и метилиране с образуването на 5-метилтетрахидрофолат, който присъства в порталната циркулация. Нивата на фолиева киселина се повишават до максимум 30-60 минути след поглъщане.

Абсорбция на витамин В12 възниква след взаимодействието му в стомаха с „вътрешния фактор на Касъл” - гликопротеин, произведен от париеталните клетки на стомаха. Максималната концентрация на вещество в плазмата се записва 8–12 часа след поглъщане. Подобно на фолиевата киселина, витамин В12 претърпява значителна чревно-чернодробна рециркулация. И двата компонента се характеризират със значително свързване с плазмените протеини и кумулиране на техния излишък в черния дроб..

Ежедневно 4-5 mcg фолат се екскретират през бъбреците като фолиева киселина, 5-метилтетрахидрофолат и 10-формилтетрахидрофолат. Фолатът също се екскретира в кърмата. Среден полуживот на витамин В12 се равнява приблизително на 6 дни. Част от приетата доза се екскретира с урината през първите 8 часа, но по-голямата част се екскретира с жлъчката. Приблизително 25% от метаболитите се екскретират с фекалиите. Витамин В12 прониква през плацентарната бариера и в кърмата.

Витамин В6 Лесно се абсорбира в стомашно-чревния тракт и в черния дроб се превръща в пиридоксал фосфат - активната форма на този витамин. В кръвта протича процес на неензимно превръщане на пиридоксин в пиридоксамин, което води до образуването на един от крайните продукти на метаболизма - 4-пиридоксилова киселина. В тъканите пиридоксинът се фосфорилира и се превръща в пиридоксал фосфат, пиридоксин фосфат и пиридоксамин фосфат. По-нататък пиридоксалът се метаболизира до 4-пиридоксил и 5-фосфопиридоксилова киселина, които се екскретират с урината през бъбреците.

Показания за употреба

Ангиовит е включен в комплексното лечение на сърдечна исхемия, церебрална циркулаторна недостатъчност на атеросклеротичен генезис, диабетна ангиопатия.

Употребата на лекарството е ефективна при хиперхомоцистеинемия (заболяване в резултат на дефицит на витамини В6, В12, фолиева киселина).

Ангиовит се използва и по време на бременност за нормализиране на фетоплацентарното кръвообращение..

Противопоказания

Ангиовит е противопоказан в случай на свръхчувствителност към компонентите на лекарството.

Инструкции за употреба на Angiovita: метод и дозировка

Инструментът се приема по 1 таблетка на ден, независимо от приема на храна, в продължение на 20 дни или месец.

Странични ефекти

Употребата на Angiovit може да причини алергични реакции, главоболие и гадене..

Предозиране

Симптомите на предозиране с ангиовит са замаяност, гадене, повишени странични ефекти на лекарството. В тази ситуация е необходимо незабавно да се промие стомаха и да се вземе активен въглен. Според показанията се предписва симптоматична терапия.

специални инструкции

Ангиовит не трябва да се предписва едновременно с лекарства, които повишават съсирването на кръвта.

По време на лечението трябва да се има предвид, че фолиевата киселина намалява ефективността на фенитоин и ефектът му се влияе отрицателно от метотрексат, триамтерен, пириметамин.

По време на бременност и по време на кърмене витаминният комплекс се предписва изключително след медицински съвет..

Влияние върху способността за управление на превозни средства и сложни механизми

Приемът на Angiovit не влияе отрицателно върху способността за шофиране или извършване на потенциално опасни видове работа.

Приложение по време на бременност и кърмене

Назначаването на ангиовит по време на бременност предотвратява опасната хиповитаминоза на витамините от група В, което може да доведе до развитие на такива тежки патологични състояния на плода като слаб имунитет, сърдечни дефекти, физическо недоразвитие на съдовата система, забавено физическо и психическо развитие.

Също така, лекарството се препоръчва за употреба по време на планиране на бременност, тъй като осигурява пълното развитие на централната и периферната нервна система на плода, правилното полагане на зародишните слоеве и тяхното физиологично развитие в процеса на вътрематочна онтогенеза.

Фолиевата киселина преминава в кърмата, поради което употребата на лекарството не се препоръчва по време на кърмене..

Лекарствени взаимодействия

Фолиевата киселина намалява ефекта на фенитоин, което изисква увеличаване на дозата на последния. Пероралните контрацептиви, аналгетици (при продължително лечение), естрогени, антиконвулсанти (включително карбамазепин и фенитоин) отслабват ефекта на фолиевата киселина, поради което дозата трябва да се коригира нагоре. Абсорбцията на фолиева киселина намалява, когато се комбинира със сулфонамини (включително сулфасалазин), холестирамин, антиациди (включително магнезиеви и алуминиеви препарати).

Триметоприм, метотрексат, триамтерен, пириметамин са инхибитори на дихидрофолат редуктазата и отслабват ефекта на фолиевата киселина.

Когато Angiovit се приема едновременно с диуретици, пиридоксин хидрохлорид засилва ефекта им, докато активността на леводопа, когато се комбинира с витамин В6 намалява. Ефектът от приема на пиридоксин също се инхибира, когато лекарството се комбинира с естроген-съдържащи орални контрацептиви, изоникотин хидразид, циклосерин и пенициламин. Пиридоксинът се комбинира добре със сърдечни гликозиди, допринасяйки за засиленото производство на контрактилни протеини от миокардните тъкани, както и аспаркам и глутаминова киселина (тялото става по-устойчиво на хипоксия).

Абсорбцията на цианокобаламин намалява, когато се комбинира с калиеви препарати, аминогликозиди, колхицин, антиепилептични лекарства, салицилати. Приемът на цианокобаламин с тиамин увеличава риска от алергични реакции.

Според инструкциите, Angiovit е забранено да приема едновременно с лекарства, които подобряват съсирването на кръвта..

Аналози

Най-честият аналог на Ангиовит е таблетките Triovit Cardio..

Условия за съхранение

Да се ​​съхранява на тъмно място, недостъпно за деца, при температура не по-висока от 25 ° C.

Срок на годност - 3 години.

Условия за отпускане от аптеките

Предлага се без рецепта.

Отзиви за ангиовит

Според прегледите, Angiovit е доста успешен и евтин мултивитаминен комплекс. Използването му осигурява постепенно стабилизиране на състоянието на сърдечно-съдовата система, а медикаментозната терапия помага да се справите с няколко странични ефекти. Ангиовитът все по-често се включва в схемата за профилактика и лечение на ишемична болест на сърцето, тъй като неговите активни компоненти нормализират и регулират продължителността на живота, а също така подобряват качеството му при пациенти, предразположени към заболявания на сърдечно-съдовата система.

Повечето отзиви за употребата на лекарството по време на планиране на бременността също са положителни. Такова консервативно лечение ви позволява да възстановите здравето на бъдещата майка и да подготвите тялото за раждане. Въпреки това, Angiovit се препоръчва да се приема изключително под наблюдението на лекар за навременна корекция на йонно-електролитния баланс и метаболизма на веществата..

Цената на Angiovit в аптеките

Средната цена за Angiovit в аптеките е 250-280 рубли (пакетът включва 60 таблетки).

Ангиовит

Състав на ангиовит

Формуляр за освобождаване

Бели, двуслойни двойно изпъкнали филмирани таблетки, в клетъчна опаковка от 10 броя. В картонена кутия - 6 контурни блистера (общо 60 таблетки в кутия). Също така, таблетките могат да бъдат опаковани в полимерни кутии, по 60 броя всяка, и след това в кашони.

Фармакологично действие

Ангиовит е комбиниран фармацевтичен препарат, съдържащ витамини от група В, чието действие е насочено главно към метаболизма на метионин (алифатна, незаменима, съдържаща сяра алфа-аминокиселина). Биологичните ефекти насърчават активирането на ензимите цистатион-В-синтетаза и метилентетрахидрофолат редуктаза, които извършват транссулфация и реметилиране на тази аминокиселина. Това може значително да ускори метаболизма на метионин и да намали концентрацията на свободен хомоцистеин в кръвната плазма..

По този начин витаминният комплекс предотвратява развитието на следните заболявания (хиперхомоцистеинемия и повишени плазмени концентрации на метионин са ключов елемент в патогенезата на 60-70 процента от всички сърдечно-съдови заболявания):

 • атеросклероза на големите съдове;
 • артериална тромбоза;
 • исхемичен мозъчен инсулт;
 • инфаркт на миокарда;
 • диабетни ангиопатии;
 • хроничен (привичен) спонтанен аборт на бременността;
 • вродена фетална патология.

Последните проучвания във фармакологията на хомоцистеин доказват конюгирането на повишени концентрации на тази аминокиселина в кръвната плазма с такива сложни заболявания като сенилна деменция или деменция при възрастни хора, депресия, болест на Алцхаймер.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Витаминният комплекс се абсорбира бързо след поглъщане.

Показания за употреба на Angiovita

Дългосрочна профилактика и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система:

 • сърдечна исхемия;
 • ангина пекторис II-III функционални класове;
 • инфаркт на миокарда;
 • исхемичен инсулт;
 • склеротично нарушение на мозъчното кръвообращение;
 • диабетно увреждане на съдовата система.

Отделно трябва да се подчертае, че лекарството се използва за нормализиране на плацентарното кръвообращение (обмен на кръвни маси между плода и майката по време на вътрематочния период на развитие).

Противопоказания

Индивидуална непоносимост или свръхчувствителност към компонентите на лекарството или тяхната сложна употреба.

Странични ефекти

По правило витамините се понасят добре от организма, особено през пролетно-летния и есенния период, когато се забелязва дефицитът им. В някои клинични случаи обаче могат да се наблюдават алергични реакции от общ или локален характер (ангиоедем, уртикария, сърбеж и др.) Или други нежелани прояви (главоболие, световъртеж, свръхчувствителност на кожата, симптоми на нарушен физиологичен цикъл на съня). Описани са също диспептични симптоми под формата на гадене, повръщане, епигастрална болка, оригване или метеоризъм след интензивен курс на витамин.

Инструкции за приложение на Angiovit (Начин и дозировка)

Витаминният комплекс се прилага през устата. Таблетките могат да се приемат както преди, така и след хранене с много вода. Трябва да внимавате с черупката, тя не може да бъде повредена с помощта на лекарство, тоест не трябва да дъвчете или смачквате таблетките, защото по този начин можете да намалите фармакологичното действие на Angiovit до нищо. Продължителността на консервативния курс на лечение се определя от лекуващия лекар, обикновено варира от 20 до 30 дни, в зависимост от индивидуалните показания и състоянието на пациента.

Инструкцията за Angiovit също казва, че трябва да приемате по една таблетка на ден, за предпочитане сутрин, за да предпазите тялото през целия ден. Клиницистите отбелязват, че лечението може да започне с две капсули в случай на прекомерно високи нива на хомоцистеин и метионин..

Предозиране

Случаи на предозиране на лекарства не са открити, но в случаите на неконтролирана употреба на витаминния комплекс и небалансирано хранене могат да се появят симптоми на хипервитаминоза:

 • нарушение на координацията на фината моторика на горните крайници, частично изтръпване на части от тялото с излишък на витамин В6;
 • постоянни, продължителни спазми, особено в мускулите на прасеца (последици от повишена концентрация на витамин В9);
 • тромбоза на малки съдове и дори анафилактичен шок с хипервитаминоза В12.

Взаимодействие

Фолиевата киселина (витамин В9), която е част от комплексния препарат Ангиовит, значително намалява ефективността на Фенитоин (антиепилептично и антиаритмично средство), което изисква увеличаване на дневната му доза. Препоръчително е да получите точна индикация от квалифициран фармацевт или лекуващ лекар..

Антиациди на алуминий и магнезий (противоязвена фармакологична група), колестирамин, сулфонамини намаляват ефективното усвояване на витаминния комплекс (фармакокинетична несъвместимост), което се проявява в отслабване на полезния ефект на лекарството.

На метаболитния етап на превръщането на витамин В9 неговите фармакологични ефекти се намаляват от лекарства, които инхибират дихидрофолат редуктазата. Например, не трябва да приемате Ангиовит в комбинация с Метотрексат, Триамтерен или Пириметамин..

Пиридоксин хидрохлорид (В6) значително усилва ефекта на тиазидните диуретици (и без това малкото специфично тегло на урината намалява, броят на уринирането се увеличава, особено през деня), но отслабва активността на Левадопа (антипаркинсонов агент, който действа върху адренергичните и допаминергичните рецептори на централната нервна система).

Следните лекарства отслабват ефектите на витамин В6:

 • изоникотин хидразид;
 • пенициламин;
 • циклосерин;
 • естроген-съдържащи контрацептиви.

Отделно трябва да се подчертае, че пиридоксинът допринася за повишеното образуване на контрактилни протеини на миокарда, което се проявява в повишената устойчивост на сърдечния мускул към хипоксия, ако витаминният комплекс Angiovit се предписва заедно със сърдечни гликозиди.

Аминогликозидни антибиотици, антиепилептични лекарства, салицилати, колхицин и калиеви препарати намаляват стомашната абсорбция на цианокобаламин.

Комплексният прием на тиамин и цианокобаламин увеличава риска от алергични реакции и нежелани прояви (вж. Странични ефекти).

В никакъв случай витаминният комплекс Angiovit не трябва да се комбинира с лекарства, които влияят на системата за кръвосъсирване. Това може да доведе до увеличаване на вискозитета му, задръствания и дори тромбоза на малките артерии..

Условия за продажба

Предлага се в аптечните павилиони без представяне на рецепторна форма.

Условия за съхранение

Ангиовитът трябва да се съхранява на сухо място, недостъпно за деца, защитено от пряка слънчева светлина при постоянна температура (от 15 до 25 градуса по Целзий).