Как безопасно да се отървете от болестта, без да навредите на плода? Възможно ли е да се пият антибиотици по време на бременност и има ли противопоказания?

 1. Ангина и бременност
 2. Определение
 3. Видове ангина
 4. Гноен
 5. Вирусен
 6. Заразно
 7. Комбиниран с тонзилит
 8. Ангина и бременност: рискове в различни гестационни периоди
 9. 1 триместър
 10. 2 триместър
 11. 3 триместър
 12. Лечение на ангина по време на бременност
 13. Къде е лечението
 14. Какви антибиотици се предписват
 15. Поддържаща витаминна терапия
 16. Курс на лечение
 17. Последици за плода
 18. Лечение на тонзилит по време на бременност у дома
 19. След това да изплакнете
 20. Каква напитка
 21. Какви антибиотици можете
 22. Рискове от бременност и усложнения при бебето
 23. Полезно видео

Ангина и бременност

По време на бременност имунитетът отслабва при жените. Поради това често се развиват заболявания на дихателните пътища, особено ангина..

Болестта се разделя на няколко вида, характеризиращи се с болки в гърлото, хипертермия и редица други симптоми. За да го излекувате безопасно, трябва да се запознаете с методите на терапия.

Определение

Ангина се нарича инфекциозна патология, причинена от възпаление на лимфния фарингеален пръстен, по-често небните сливици. Пиковата честота се наблюдава през есента и пролетта.

Видове ангина

Разновидностите на тонзилит се различават помежду си по вида на патогена, симптомите. Методът на терапия зависи от вида на заболяването.

Гноен

Тази форма се счита за тежка, придружена от наличие на гнойна плака върху сливиците. Причинителите са бактерии (стафилококи, стрептококи, пневмококи) и вируси, попаднали в тялото. С осигуряването на навременна медицинска помощ болестта отстъпва за 1 седмица. Ако не се лекува, съществува риск от усложнения - паратонзиларен абсцес, менингит, сепсис. Болестта се лекува с антибиотици, симптоматични средства.

Вирусен

Този вид заболяване се провокира от вируси - ротавируси, риновируси, аденовируси, вируси на Коксаки. Първоначално патогенните агенти се локализират в задната част на гърлото, по-късно те се преместват в сливиците. Лечението е с антивирусни средства, антибиотиците са безсилни. Отбелязва се най-високата температура, за разлика от другите видове тонзилит.

Заразно

Този вид възпалено гърло се причинява от стрептококи, стафилококи, гъбички или вируси, които причиняват възпаление на жлезите. Протича ярко и остро, с изразена клинична картина. Симптомите се появяват 1-4 дни след заразяване с патогенни агенти. Терапията зависи от конкретния патоген, лечението се оказва комплексно.

Комбиниран с тонзилит

Понякога ангината възниква заедно с хроничен тонзилит. Болестта се развива в резултат на неосигуряване на медицинска помощ в острата фаза, тонзилитът се появява като усложнение. Болестта е изпълнена с появата на белег на мястото на гнойна запушалка. Сливицата тъкан е напълно заменена от съединителната тъкан, те престават да изпълняват защитна функция. Инфекция, която се е заселила в жлезите, непрекъснато провокира образуването на гной, която не само се евакуира навън, но и се разпространява чрез кръвта по цялото тяло. На този фон често възниква възпаление на сърцето, ставите, бъбреците, мозъка.

Ангина и бременност: рискове в различни гестационни периоди

В зависимост от периода възникват съответните последици от възпаление на сливиците. Някои от тях са непоправими..

1 триместър

Ако възпалението на сливиците се появи на 2-4 седмица от бременността, има опасност. Понастоящем една жена все още не знае за положението си и лекува ангина с антибиотици или антивирусни средства, които влияят негативно на ембриона. Ако се борите с тонзилита по този начин, спонтанен аборт се случва до 4 седмици или се развиват вродени малформации..

Ангината на 4-12 седмици също е опасна. Жената вече знае за положението си, лекарствата й се предписват, но причинителите на заболяването все още засягат плода. Те могат да нарушат нормалното му развитие и да доведат до несъвместими дефекти на вътрешните органи. Колкото по-кратък е периодът, толкова по-голям е рискът от спонтанен аборт..

При тонзилит се появяват хипертермия и обща интоксикация - други разрушителни фактори за нероденото дете. Повишаването на температурата с повече от 37,5 градуса е изпълнено със спонтанен аборт до 12 седмици. Прекъсването на бременността настъпва в пика на заболяването или няколко седмици след излекуването.

2 триместър

През 2-ри триместър е по-лесно да се излекува възпалено гърло, отколкото в началото на бременността. По това време детето вече е формирало органи, по-лесно е да изберете лекарства. Последствията са по-рядко срещани, отколкото в ранните периоди на формиране на плода. Отрицателните явления се срещат преди всичко при майката.

Бременната жена може да има:

 • миокардит;
 • сърдечна недостатъчност;
 • пиелонефрит.

3 триместър

В последната фаза на бременността, при липса на лечение на тонзилит, често се случва:

 • септично отравяне;
 • тежка токсикоза;
 • преждевременно раждане;
 • отлепване на плацентата.

По отношение на плода има аномалии в развитието, здравословни проблеми.

Лечение на ангина по време на бременност

Тонзилитът се лекува с помощта на сложна терапия:

 1. Показан е курс на антибиотици, антивирусни или противогъбични средства. По време на бременност е разрешен малък брой такива лекарства, те не засягат плода. Вземете средства на кратки курсове от 5-7 дни, в зависимост от резултата.
 2. Изплакване на гърлото с билки, антисептични разтвори.
 3. Пиенето на много топли напитки ще помогне за премахването на токсините от тялото..
 4. Нетрадиционните методи ще допълнят ефекта на фармацевтичните препарати.

Къде е лечението

Борбата с тонзилита обикновено се води у дома. Ако бременна жена има температура за повече от 5-7 дни, има непоносими симптоми, поради възпалено гърло е невъзможно да се яде - показана е хоспитализация.

Какви антибиотици се предписват

Използването на антибиотици при тонзилит по време на бременност трябва да отговаря на следните условия:

 • да бъдат ефективни срещу стафилококи, стрептококи;
 • нямат тератогенен ефект върху детето.

На бременни жени не се предписват антибиотици, проучванията на които разкриват отрицателен ефект върху плода под формата на аномалии.

Поддържаща витаминна терапия

При тонзилит е необходимо да се засилят отслабените защитни функции на организма с витамини. Това е необходимо, за да може имунната система да преодолее инфекциозни, вирусни или гъбични агенти и накрая да се възстанови. Предписва се витамин С. В чист вид микроелементът е опасен за бременни жени, но под формата на храна е напълно подходящ. Препоръчително е да се облягате на плодове:

 • портокали;
 • ягоди;
 • ананас;
 • лимони.
 • чушка;
 • лют червен пипер;
 • броколи;
 • брюкселско зеле.

Курс на лечение

При правилна терапия възстановяването настъпва в рамките на 7-10 дни. Ако пренебрегнете лечебните мерки, се появяват усложнения, които изискват по-продължително лечение - от 1 месец до шест месеца. Хроничният стадий на тонзилит се елиминира за 14-21 дни.

Последици за плода

Най-опасен е тонзилитът през 1-ви триместър, а именно:

 • във фоликуларната форма съществува риск от навлизане на бактерии в кръвта, развива се септично отравяне;
 • вътрематочни аномалии в развитието на детето и формирането на неговите органи;
 • замръзване на плода.

В по-късните етапи женското тяло е изчерпано, могат да възникнат такива проблеми:

 • миокардит;
 • абсцес на гърлото;
 • менингит;
 • септична интоксикация;
 • възпаление на лимфните възли;
 • полиартрит с инфекциозен характер.

Съществува и риск от слаб труд..

Възможно ли е лечение на ангина по време на бременност у дома

Възможно е да се борите с възпалението на сливиците у дома, но под наблюдението на лекар. Жената трябва да приема лекарства в съответствие с инструкциите на лекаря, съгласно графика.

Лечение на тонзилит по време на бременност у дома

У дома можете да извършвате следните терапевтични мерки:

 • укрепване на организма с витамини С като плодове, зеленчуци;
 • пийте много течности;
 • напоявайте гърлото с алкални разтвори и билкови отвари;
 • с чувство на слабост, спазвайте почивка в леглото;
 • ако температурата се повиши, накиснете кърпа във вода, нанесете върху челото, избършете тялото с вода и оцет.

Препоръчват се и следните действия:

 1. Можете да премахнете болката с новокаинов компрес, той се прилага външно върху гърлото. За приготвяне използвайте 100 милилитра алкохол, ампула новокаин (1,5-2 кубчета), 2,5 g ментол и 2 грама "Menovazin". Получената смес се импрегнира с ленена кърпа или превръзка. Слагат апликация на гърлото, покриват със стреч фолио и шал. Дръжте 10-15 минути. След отстраняването увийте врата си с топла кърпичка от естествен материал.
 2. Гнойната плака от сливиците се елиминира с антисептични разтвори. Необходимо е да се напоява орофаринкса на всеки час, 3-4 изплаквания. Ако натрупванията на гной не се отстраняват с домашни методи, прибягвайте до вакуумен аспиратор. Това устройство се използва за почистване на плака в лекарския кабинет..
 3. Сливиците се намазват с антибактериални лекарства - аерозол "Lugol".
 4. Точкови лекарства - спрей "Bioparox". Съдържа антибактериални компоненти с широк спектър на действие - фузафунгин.

Ако състоянието се влоши, обадете се на линейка.

След това да изплакнете

С помощта на напояване на гърлото ще бъде възможно да се намали активността на патогенните агенти и да се измие гнойната плака. Препоръчително е да се извършват процедури, базирани на такива решения:

 • "Фурацилин" - разтворете 2 таблетки в чаша вряща вода;
 • "Хлорхексин" - разтвор с концентрация 0,05%;
 • "Мирамистин" - разтворът се продава готов за употреба, все още можете да избършете сливиците с него;
 • алкохолен разтвор "Хлорофилипт" - разрежда се в съотношение 1:10.

Разрешено е гаргара след хранене неограничен брой пъти на ден, на всеки час. С подобряването на състоянието честотата на напояване намалява.

Каква напитка

При тонзилит се препоръчва да се пие:

 • отвара от шипка;
 • чиста вода;
 • слаб чай;
 • плодови напитки;
 • натурални сокове.

Всички напитки трябва да са топли.

Какви антибиотици можете

Безопасни антибактериални лекарства по време на бременност:

 • пеницилин - "Амоксицилин", "Оксацилин", "Ампицилин";
 • цефалоспорини - Cefatoxim, Cefazolin;
 • макролиди - "Азитромицин", "Еритромицин".

Такива антибиотици се предписват и по време на кърмене. Подходящи са и за новородени.

Рискове от бременност и усложнения при бебето

Патологии на сърцето, ставите и бъбреците се появяват поради факта, че тялото на бременна жена се бори твърде активно с патогенните агенти, които са причинили тонзилит. Имунитетът, опитвайки се да потуши патогена, изразходва голяма енергия. След възстановяване защитните функции са на изключително ниско ниво, така че не може да предотврати усложнения.

Можете да се борите с тонзилит по време на бременност доста успешно, без много фармацевтични препарати. С компетентното използване на нетрадиционни и щадящи средства е възможно да се получи достоен резултат, без да се отрази негативно на плода..

Възпалението на сливиците в ранните етапи не е причина за предизвикан аборт. При успешно лечение в повечето случаи патолозите изчезват безследно, детето се ражда здраво.

Симптоми и лечение на тонзилит по време на бременност

Статията обсъжда ангина по време на бременност. Говорим за неговите разновидности, симптоми и лечение през 1, 2 и 3 триместър. Ще разберете дали ангината е опасна в ранните и късните етапи на бременността, нейните последици и профилактика, кой антибиотик може да се приема и дали засяга плода.

Какво е ангина

Ангината е остро инфекциозно заболяване, което е придружено от остро възпаление на сливиците и други лимфоидни образувания на фаринкса. Това е сезонно разстройство, което обикновено се появява през есента и пролетта..

Ангина при бременни жени се появява на фона на отслабен имунитет

Най-често заболяването се среща при деца под 15-годишна възраст (приблизително 60%) и хора под 30 години. Болестта се проявява поради поглъщането на различни микроби, обикновено стрептококи, във фаринкса, заедно с битови предмети, които пациентът е използвал (например ястия). По правило микробите, които са в гърлото и не причиняват заболяване, се активират под въздействието на неблагоприятни условия, например, хипотермия, ядене на твърде студена храна или сладолед, както и поради внезапни промени в температурата.

Имунитетът на бъдещите майки, особено в началото на бременността, е отслабен. Това е необходимо, за да може оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката и да не бъде отхвърлена от тялото. На фона на намаляване на имунитета се появява ангина при бременни жени, което има редица негативни последици за майката и плода..

Но преди да продължите с диагнозата и лечението, няма да е излишно да разберете основните видове на това заболяване..

Поради факта, че причинителите на заболяването са редица различни патогенни микроорганизми, патологията се класифицира, както следва:

 • Катарална ангина - този сорт се характеризира с интензивен възпалителен процес в областта на засегнатите сливици и висока телесна температура.
 • Бактериалната ангина е най-честата форма. Възниква поради стрептококи, стафилококи, ентеровируси и аденовируси.
 • Гнойна ангина - тя е тази, която най-често се среща при бременни жени, протича под различни форми.

Разновидности на гнойна ангина:

 • Фоликуларен - обикновено лек по време на бременност. Характеризира се с появата на бели точки (пустули) върху засегнатите области.
 • Лакунар - характеризира се с образуването на жълтеникав филм върху сливиците.
 • Некротична - е най-тежката форма, тъй като на нейния фон се образува некроза (смърт) на тъканите на сливиците. Най-често се случва заедно с скарлатина.

Симптоми

За да определите наличието на ангина, трябва да знаете основните й признаци. Възпалено гърло по време на бременност може да се дължи на различни причини: това може да включва пренапрежение на гласните струни и настинки, както и употребата на студени храни. Само специалист може да диагностицира заболяването.

Основните симптоми на патологията са:

 • треска, рязко повишаване на телесната температура до 40 градуса;
 • силна болка в гърлото, която затруднява говоренето, яденето или пиенето;
 • носов глас;
 • намалена или пълна загуба на апетит;
 • повишено изпотяване;
 • главоболие;
 • болка в мускулите и ставите;
 • зачервяване на гърлото;
 • появата на бели абсцеси на сливиците;
 • увеличаване на размера на лимфните възли;
 • общо влошаване на здравето, слабост.

Ако такива признаци се открият в ранните или късните етапи на бременността, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Лечението на болестта на ранен етап ще избегне различни усложнения. Но самолечението е забранено..

Ангината е опасна както за самата бременна жена, така и за плода

Защо стенокардията е опасна по време на бременност

Всяко заболяване през периода на раждането на дете може да повлияе негативно на хода на бременността, благосъстоянието на майката и развитието на плода. Поради тази причина е необходимо да се опитате да сведете до минимум рисковете от инфекция с патологии, да се храните правилно и да приемате мултивитамини.

Ангината е коварно заболяване, което е опасно през всички тримесечия на бременността..

Болестта е особено опасна през първия триместър, тъй като пречи на нормалното формиране на плацентата и полагането на жизненоважни органи в плода. Ангината през първите седмици на бременността причинява кислороден глад и интоксикация на целия организъм на нероденото дете. Всичко това може да доведе до спонтанен аборт, замръзване или вътрематочна смърт на плода..

През втория и третия триместър патологията също може да повлияе негативно на плода. Повишаването на температурата при бременна жена води до интоксикация на плода, както и до липса на хранителни вещества и кислород. Ангина в края на бременността провокира нарушения в развитието на вътрешните органи и системи на бъдещото дете.

Доказано е, че повишаването на телесната температура над 38 градуса при бременна жена влияе негативно върху умствените способности и нервната система на детето в утробата. Освен това високата температура влияе неблагоприятно на плацентата, като в някои случаи причинява нейното отхвърляне, което води до спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Ефекти

При липса на лечение или неправилното му провеждане ангината по време на бременност може да доведе до следните усложнения:

 • пиелонефрит;
 • сепсис;
 • миокардит;
 • менингит;
 • образуването на гнойни кухини в сливиците и други тъкани;
 • ревматизъм;
 • гломерулен нефрит;
 • пневмония.

Всички тези усложнения могат да възникнат при бъдещата майка. В същото време патологията може да проникне в плода, в резултат на което настъпва смъртта му..

Ангината за плода е опасна, тъй като причинява:

 • общо отравяне на организма;
 • хипоксия;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • забавяне на развитието;
 • патологични промени в кръвообращението в матката.

Диагностика

Правилната и навременна диагностика допринася за бързо и успешно лечение с минимални негативни последици.

Наличието на заболяването може да се определи чрез визуален преглед на пациента, нейните оплаквания, признаци и симптоми на заболяването. Задължително е лабораторно изследване на материал, взет от възпалени сливици и тъкани. Това помага да се идентифицира причинителят на инфекцията, последвано от избора на лекарствена терапия..

Как да се лекува ангина по време на бременност

Само специалист трябва да лекува болки в гърлото. Обикновено се предписва антибактериална терапия с амоксицилин. Не се страхувайте да приемате антибиотици, тъй като съвременните лекарства имат нежен ефект и не увреждат плода, особено ако лечението се провежда през 3 триместър.

В допълнение към антибиотиците, допълнително се предписват противовъзпалителни и антисептични лекарства, като Neo Angin, Angin Hel, Anti Angin (спрей). Всички тези лекарства действат локално и бързо премахват неприятните симптоми, причиняващи заболяването..

Също така е важно да останете в леглото, ако температурата е налице, избършете с топла вода, използвайте студен компрес на челото. Можете също да използвате детски Нурофен, Парацетамол или Панадол за премахване на температурата..

Гаргарата с билкови отвари може да помогне за облекчаване на болката

Народни средства за защита

В някои случаи традиционната медицина може да се използва за лечение на ангина по време на бременност. Те могат да се използват само след консултация и разрешение от лекар..

Изплакването на устата с отвари от билки, които имат антимикробен ефект, се счита за ефективно и безвредно: градински чай, лайка, невен и др. Можете също да използвате разтвора на Фурацилин. Бульони и разтвори трябва да изплакват възпалено гърло на всеки час.

Освен това можете да използвате инхалации, но трябва да внимавате с тях. Това се дължи на факта, че подобни процедури могат да повлияят отрицателно на благосъстоянието на бременна жена и ако след вдишване се появят световъртеж и слабост, те трябва да бъдат изоставени. Ако вдишването на лечебни пари не причинява влошаване на състоянието на бъдещата майка, тогава за вдишване се препоръчва използването на ароматни масла от шипка, ела, евкалипт и билкови отвари (мента, лайка и др.).

Рецепти за народни средства за лечение на ангина по време на бременност:

 • Смелете два лимона в кората с гранулирана захар. Настоявайте сместа за 5-10 часа, след което трябва да вземете 1 ч.л. пет пъти на ден. Такова лекарство има противовъзпалително и антисептично действие, укрепва имунната система и насища организма с витамин С.
 • Вземете 1 глава чесън, нарежете го на ситно и добавете към 250 мл ябълков сок. Варете готовия състав на умерен огън за 5 минути. Пийте топло, по 1 чаша три пъти на ден.
 • Вземете 1 ябълка и 1 глава лук, настържете ги на ситно, след това добавете 40 г мед към сместа. Вземете половин чаена лъжичка три пъти на ден.

Хранене

По време на лечението трябва да се спазват определени хранителни правила: яжте правилно, приемайте мултивитамини, откажете се от кисели и солени храни (те дразнят лигавиците).

Пиенето на много течности помага за намаляване на признаците на интоксикация, елиминиране на токсините и възстановяване на загубата на течности след треска. Препоръчително е да пиете топла вода или чай с лимонов сок. Но е по-добре да се въздържате от употребата на плодови напитки.

Предотвратяване

Предотвратяването на развитието на патология е по-лесно, отколкото да се опитвате да се справите с последствията от него. Превантивните мерки в ранна и късна бременност се състоят от:

 • минимизиране на посещенията на големи тълпи от хора, особено по време на периода на грип и ТОРС;
 • отказ от общуване с болни хора;
 • редовно проветряване на помещенията и мокро почистване (поне 3 пъти седмично);
 • използването на естери за дезинфекция на въздуха у дома, тъй като маслата са ела, чаено дърво, портокал, бор;
 • използване на овлажнители;
 • прием на мултивитамини за бременни жени.

При първите признаци на заболяване незабавно отидете на лекар и не се самолекувайте. Не се колебайте и не очаквайте болестта да отмине сама. Ненавременното лечение може да доведе до тъжни последици. Лесна бременност и раждане за вас!

Как се лекува ангина по време на бременност

Какво е ангина?

Ангината е остро инфекциозно (четете - заразно) заболяване на сливиците, което най-често се причинява от стрептококи и стафилококи. Небните сливици образуват защитен лимфоиден пръстен, който пази тялото. Всяка инфекция, която се опитва да проникне в тялото през носа или устата, среща съпротива от имунната система. Бойното поле в този случай е гърлото, което силно се възпалява..

Ангината по време на бременност, както и през всеки друг период, е остра и хронична. Острата форма се развива след респираторна инфекция или хипотермия, което намалява защитните сили. Хроничният ход е изтрит, обострянията имат същите симптоми като острата форма.

 • остро начало с рязко повишаване на телесната температура до 39 градуса и повече;
 • тежка интоксикация - втрисане, главоболие, слабост, болки в тялото, изпотяване, липса на апетит;
 • възпалено гърло, причинено от уголемяване и подуване на сливиците, когато е невъзможно да се погълне твърда храна;
 • подути и възпалени лимфни възли под ушите и долната челюст.

Ангината е особено опасна в ранните етапи, тъй като тялото не само започва да се бори срещу инфекциозни агенти, но също така включва своите вътрешни органи - сърцето, бъбреците, ставите - чрез механизма на автоимунната защита. Произвеждат се твърде много антитела, които могат да увредят плода както през първия триместър, така и през друго време.

Инфекцията има способността да прониква във всеки вътрешен орган чрез мрежата от лимфни съдове, която е по-разклонена от кръвта.

Защо не можете да се излекувате

Симптомите, подобни на ангината, могат да бъдат проява на напълно различни заболявания: дифтерия, инфекциозна мононуклеоза, левкемия, ХИВ и други. Самолечението на вирусите не само няма смисъл, но и носи очевидна вреда: тялото трябва не само да се бори с причинителя на възпалението, но и да неутрализира лекарството, което е ненужно натоварено върху тялото на бъдещата майка.

Първият триместър е най-уязвимият период на бременност за плода, когато се полагат вътрешните му органи. Най-малкият провал по това време води до дефекти в развитието, които не могат да бъдат отстранени в бъдеще..

Вторият триместър е времето, когато се формират основните органи на плода и той е по-защитен. Жената обаче става по-уязвима, може да развие сърдечни и бъбречни заболявания със сериозна дисфункция на тези органи, които да останат за цял живот.

През третия триместър заболяването е опасно както за плода, така и за жената, възможни са следните усложнения:

 • преждевременно раждане;
 • замразяване на развитието на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • късна токсикоза.

Правилното лечение, предписано от лекар, почти винаги избягва неблагоприятни последици, особено в ранните етапи..

Как се лекува ангина?

В ранните етапи се обръща специално внимание на създаването на оптимални условия за развитието на плода и предотвратяване на въздействието на инфекцията върху него. Докато температурата се задържа, е необходимо да се спазва почивката в леглото - това намалява вероятността от увреждане на сърцето. Трябва да пиете много топла течност, така че тялото бързо да се изчисти от фрагменти от бактерии, патологични метаболитни продукти и токсини. Чай, минерална вода, домашен компот ще свършат работа. Важно е напитката да е точно топла, с около стайна температура..

Трябва да ядете, когато искате. Ако изобщо няма апетит, не трябва да ядете насила: тялото изразходва енергия за борба с инфекцията и не остават ресурси за смилане на храната. Ден-два на полугладна диета не може да навреди на плода, тялото има резерви за този случай.

Първият триместър е твърде важен период, за да се борите със собственото си тяло. Храната е проста и мека: бульони, пюре от месо, извара, картофено пюре, меко сварени яйца. Имате нужда от нещо, което е лесно за преглъщане. Поглъщането на храна чрез болка е не само неприятно, но и вредно: можете механично да повредите възпалената тъкан.

Препоръчително е да правите гаргара на гърлото на всеки час, редовното гаргара премахва патогените от повърхността на сливиците. Изплакването не може да устои на проникването на патогена във вътрешните органи и да съкрати продължителността на заболяването, но подобрява добре общото състояние. Много е полезно да правите гаргара след всяко хранене..

Като изплакване е подходящ следният разтвор:

 • 200 ml или една чаша топла вода;
 • 1 половин чаена лъжичка сол
 • 1 непълна чаена лъжичка сода за хляб;
 • няколко капки йод (2–4, не повече), ако няма заболявания на щитовидната жлеза.

Билкови отвари могат да се използват, ако лекарят разреши. Много лечебни растения - низ, пелин, мащерка, градински чай - са противопоказани по време на бременност поради техните свойства. Преди да приготвите каквото и да е растение, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Антипиретиците се препоръчват и от лекар. Парацетамолът се счита за най-безопасен за майката и плода, за което са проведени пълноценни клинични проучвания. Парацетамолът се продава под различни търговски наименования от фармацевтични компании в много страни. Използването на антибактериални лекарства, особено през втория триместър, е задължително, без тях са възможни усложнения. Използват се доказани антибиотици, за предпочитане тези, които бременната жена вече е използвала преди. Това ще избегне алергична реакция. Лекарят решава кой антибиотик да използва..

След назначаването на антибактериални лекарства, здравословното състояние се подобрява в рамките на 1-2 дни. Най-честата и опасна грешка за този период е неразрешеното спиране на приема на лекарства. Намаляването на температурата и намаляването на болката не означава, че болестта е приключила. Инфекциозният агент и антителата към него продължават да циркулират в тялото, като вършат своята разрушителна работа.

Преобладаващият брой бъбречни възпаления и ревматични заболявания е следствие от нелекувани болки в гърлото.

Заедно с антибактериалните средства се предписват антихистамини, за да се намали вероятността от развитие на автоимунни процеси.

Малко за превенцията и митовете

Има много митове по отношение на лечението. По-специално, много често се смята, че всяка инфекция може да бъде лекувана с антибиотик „три пъти на ден“. Всъщност това далеч не е така. Бактериите са толкова адаптирани към антибиотиците, че много видове просто са престанали да реагират на лекарствата. Лекарят трябва да предпише лечение, а не фармацевтът.

 • Рекламата на лекарства не трябва да се приема сериозно: никой не носи отговорност за самолечение с тях.
 • Най-добрата профилактика е доброто хранене, чистият въздух и адекватната почивка.

Адекватното хранене е това, при което пълният набор от хранителни вещества присъства в достатъчно количество. Храненето е важно не само за развитието на плода, но и за имунната система: ако няма достатъчно животински протеин, имунният отговор не може да бъде ефективен. Разхождайки се във въздуха и слънцето укрепва защитните сили, насища с кислород. По време на сън се възстановява нервната система, което е полезно за жена и неродено дете.

Ангината при бременни жени може да завърши с възстановяване и да не остави последствия, ако лечението започне от лекар от първите часове.

Лечението се предписва само от лекар, като се вземат предвид индивидуалните особености на организма и продължителността на бременността.

Ангината е заразна болест, така че е невъзможно да се разболеете просто така, без източник на инфекция. Необходимо е или да се свържете с пациента, или фокусът на хроничната инфекция трябва да се активира в тялото. Хронична инфекция може да се открие например в кариозни зъби, уголемени и разхлабени сливици. Жена в детеродна възраст трябва постоянно да се бори с огнищата на инфекция, особено ако планира бременност. Препоръчително е да избягвате контакт с болни хора, постоянно да си миете ръцете, да използвате отделни чинии и спално бельо.

Ангина по време на бременност през първия триместър

Ранните етапи на бременността се отличават със специален период за плода. Именно в първите месеци се полагат органите, началото на тяхното развитие. Всяко отрицателно влияние от външни фактори или тялото на бременна жена може да доведе до сериозни нарушения, развитие на вътрематочни аномалии.

Тялото на жената е било изложено на инфекциозни патогени в продължение на 9 месеца, което се дължи на намаляване на защитните функции на имунната система. В тази връзка трябва да сте по-внимателни към здравето си, редовно да се подлагате на преглед от лекар.

Съдържанието на статията

Влиянието на ангината върху хода на бременността

В зависимост от разпространението на патологичния процес, ангината по време на бременност може да протече под формата на:

 • локален (ограничен) инфекциозен фокус, когато патогенът и неговото действие са локализирани само в тъканта на сливиците;
 • често срещан процес се характеризира с увреждане на околните тъкани, структури с образуването на абсцеси, например мекото небце, увулата, задната фарингеална стена, регионалните лимфни възли;
 • токсичната форма се проявява чрез генерализиране на инфекцията, когато патогенните микроорганизми проникват в общия кръвен поток, провокирайки развитието на заболявания на отдалечени органи, например бъбреци, стави, миокард. Тази форма води до инфекциозно-токсичен шок, който е животозастрашаващ не само за бременната жена, но и за плода (спонтанен аборт).

В случай на локален инфекциозен процес, състоянието на нероденото дете не страда, тъй като имунитетът на жените е в състояние да поддържа болестта в ограничена форма, предотвратявайки разпространението на патогени.

Ранната диагностика и правилното лечение предотвратяват усложненията от ангина в началото на бременността.

Когато болките в гърлото водят до нежелани последици?

През 1-ви триместър се полагат органите на плода, от които впоследствие зависи развитието и здравето на нероденото дете. Кога трябва да се страхувате от тонзилит?

 • Ако болестта бъде неправилно диагностицирана, в резултат на което тактиката на лечение също се оказва неефективна. След като установи вирусния произход на болестта, например ARVI, една жена започва да приема антивирусни лекарства, които нямат абсолютно никакъв ефект върху бактериалните патогени. В резултат на това стрептококът продължава да се размножава, ангината прогресира, настъпва генерализация на инфекциозния процес.
 • Неправилен подход на лечение. При катаралната форма обаче може да се избегне употребата на антибактериални лекарства, при условие че употребата на местни антисептици започне рано. С прогресирането на заболяването се развива фоликуларен, лакунарен тонзилит, който изисква използването на антибактериални средства. Без антибиотична терапия патогенът попада в кръвта, разпространява се в тялото.
 • Прием на опасни лекарства. В ранните етапи на бременността се формират фетални органи. Използването на антибактериални средства, които имат токсичен ефект върху нероденото дете, увеличава риска от вродени аномалии. Някои групи антибиотици проникват през плацентарната бариера, като по този начин нарушават полагането на органи, системи.

Усложнения на ангина

Защо се развиват усложнения при бременни жени след възпалено гърло? Функционирането на имунната система се състои в синтеза на антитела по време на проникването на инфекциозни патогени в организма през дихателните пътища, по хранителен начин. Антителата са специфични протеини, които се произвеждат в отговор на циркулацията на чужди антигени в кръвта. Тяхната задача е да унищожат инфекцията чрез взаимодействие на антитела с антигени..

С генерализирането на инфекциозния процес, когато стрептококът навлезе в общия кръвен поток, имунната система синтезира антитела. Струва си обаче да се отбележи, че стрептококът в своята структура има комплекс от антигени, който е подобен на антигените на сърдечния мускул, ставите, бъбреците и други тъкани. В резултат на това имунната система започва да реагира на собствените си тъкани като на чужд обект..

Производството на антитела през първите седмици на бременността срещу техните протеини води до увреждане на органи и тежки усложнения. Всички нежелани последици могат да бъдат разделени на подгрупи.

Общите усложнения се развиват в резултат на започване на каскада от реакции, причинени от контакта на антитела с антигени, в резултат на което се диагностицира увреждане на миокарда, бъбреците, ставите.

 1. Ревматичното увреждане на миокарда е най-честото усложнение. Развитието на ревматична треска се наблюдава поради производството на антитела срещу съединителната тъкан от имунната система. Увреждането на сърдечния мускул води до образуването на клапно сърдечно заболяване, което е сериозно усложнение. При възпаление на миокарда се диагностицира миокардит. Жената започва да се притеснява от болки в гърдите, задух, неразположение, докато температурата остава в нормални граници. С прогресирането на възпалението се слушат сърдечни шумове, възникват нарушения на ритъма и се регистрира хипертермия. От своя страна аритмиите увеличават риска от тромбоемболични усложнения. Когато вътрешната сърдечна мембрана е повредена, възниква ендокардит, който не може да бъде установен в началния етап поради липсата на ангина пекторис. Симптоматично заболяването се проявява като хипертермия, задух, удебеляване на фалангите на пръстите. С разпространението на възпалителния процес до външната обвивка на сърцето се развива перикардит. Сухият тип перикардит ще се прояви като ангина пекторис, която се усилва при завъртане, дълбоко вдишване, излъчване наляво. В случай на ексудативна форма има натрупване на течност в перикардната кухина, което води до компресия на сърцето. От клиничните симптоми си струва да се подчертае задух, болка в сърдечната област и нарушено преглъщане. С прогресирането на изброените усложнения се развива сърдечна недостатъчност..
 2. В периода 1-2 седмици след прехвърленото възпаление на сливиците, лечението на което се оказа неефективно, рискът от бъбречна лезия се увеличава. Често се развиват пиелонефрит, гломерулонефрит, записан като вторият най-често срещан тип усложнения. Симптоматично пиелонефритът се проявява с висока температура, втрисане, болка в лумбалната зона, дизурични нарушения (често уриниране). При тестове на урина се регистрира повишен брой бактерии и левкоцити. При гломерулонефрит жената се притеснява от артериална хипертония, подуване, поява на кръв в урината. При тестове на урина, микрогематурия, протеинурия (повишено ниво на протеин).
 3. Ако времето за започване на лечение на възпалено гърло бъде пропуснато, ставите могат да бъдат повредени. Артритът се проявява с увеличаване на обема на ставата поради оток на тъканите, болка по време на движение, зачервяване на кожата над ставите и ограничена подвижност. Обикновено са засегнати няколко стави на краката (коляното, глезена). В случай на ревматичен пристъп се засягат големи, малки стави на горните крайници и друга локализация (мигриращ артрит).
 4. Сепсисът е много по-рядко срещан, но трябва да се има предвид.

Усложненията на ангината провокират фетална хипоксия, в резултат на което се развиват тежки малформации. Рискът от вътрематочна смърт, фетална асфиксия и спонтанен аборт също се увеличава..

Местните усложнения са представени от местни промени, с които се справя много по-лесно, отколкото в случай на увреждане на цялото тяло.

 • Средният отит често се наблюдава след катарална форма на тонзилит, но е възможно възпаление на средното ухо при други форми на заболяването. Симптоматично, отитът на средното ухо се проявява чрез субфебрилна хипертермия, болка, общо неразположение. С прогресирането на патологията слухът намалява до пълна загуба. Също така не е изключено развитието на мастоидит, когато се отбелязва появата на възпалителен фокус в областта на мастоидния процес. В този случай болезнеността се локализира зад ухото..
 • Абсцес, флегмон на целулоза се записва след фоликуларна, лакунарна ангина, когато гной се разпространява в тъканите около сливиците. Абсцесът се отличава с ясни граници на гнойно възпаление, което е представено под формата на кухина, докато флегмоната е дифузно възпаление с гноен компонент. Клинично патологията може да се подозира въз основа на фебрилна треска, интензивна болка в гърлото, уголемяване, болезненост на близко разположени лимфни възли. Поради силна болка преглъщането е затруднено, апетитът намалява.
 • Отокът на ларинкса е опасно усложнение. С увеличаването си гласът се променя, появява се кашлица, но жената не може да прочисти гърлото си. Дишането постепенно се затруднява (отначало вдишайте, след това издишайте), силен задух се притеснява. Кожата става синкава. По това време плодът изпитва силна липса на кислород, страда от хипоксия. Без навременна помощ рискът от смъртност се увеличава, както за бременната жена, така и за плода..
 • Кървенето се развива на фона на флегмонозен тонзилит. Това се случва в резултат на увреждане на кръвоносните съдове, които хранят сливиците чрез гнойно сливане. Кървенето не може да бъде спряно без квалифицирана медицинска помощ.

Странични ефекти на антибактериалните средства

Ангина през първия триместър на катарална бременност може да се лекува без антибиотици. Необходим е обаче строг медицински контрол върху състоянието на жената, нероденото дете. Бързият старт на лечението, спазването на всички препоръки на лекаря ви позволява да избегнете прогресирането на заболяването.

Други форми на тонзилит изискват антибиотична терапия. Неправилният избор на лекарства води до сериозни последици за плода. Нека да анализираме какви антибактериални лекарства е разрешено да се приемат по време на бременност.

Групата на безопасни антибиотици включва пеницилини (Amoxiclav, Augmentin), цефалоспорини (Cefepim, Ceftriaxone), макролиди (Sumamed). Тези лекарства се предписват от лекар в терапевтична доза за борба с инфекциозните патогени. Лекарствата не увреждат плода, поради което се използват широко за акушерство.

Забранените лекарства включват:

 • аминогликозиди поради отрицателното въздействие върху органите на слуха, бъбреците;
 • Метронидазол (забранен, когато ангината е в ранна бременност);
 • сулфонамидите провокират появата на жълтеница;
 • тетрациклините допринасят за развитието на аномалии на зъбите, костните структури;
 • флуорохинолоните водят до аномалии в хрущялната тъкан на ставите;
 • Клиндамицин може да се натрупва в черния дроб на плода.

Гентамицин, левомицетин имат много странични ефекти за плода, така че те също са противопоказани през цялата бременност. Използването им води до мутации.

Как да избегнем усложнения?

Когато бременността и възпалението на гърлото се наблюдават в ранните етапи, последствията могат да бъдат много сериозни, поради което е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Какво е необходимо, за да се избегнат усложнения след тонзилит?

 • Строга почивка в леглото (поне седмица) при съмнение за болки в гърлото, много топли напитки, диетична храна с изключение на пикантни, мазни, твърди храни, ястия.
 • Антибактериални лекарства.
 • Гаргара с антисептични разтвори (Chlorophyllipt, Miramistin, Furacilin), билкови разтвори (Rotokan). Когато използвате билкови инфузии, трябва да се помни, че някои билки влияят на хормоналния фон, тонуса на матката, което е изпълнено със спонтанен аборт.
 • Антипиретици на основата на парацетамол. Аспириновите лекарства са забранени.
 • Мултивитаминни комплекси, плодове, бульон от шипка.

И накрая, за да се предотврати развитието на усложнения ще позволи редовно проследяване от специалист. Строгият лабораторен контрол, ултразвуковото изследване на плода и, ако е необходимо, използването на други диагностични методи са особено важни..

Методи за лечение на болки в гърлото по време на бременност: от билки до антибиотици

През студения сезон броят на респираторните инфекции се увеличава. Лечението на ангина по време на бременност се усложнява от факта, че много лекарства, по-специално антибиотици, са противопоказани. За бъдещите майки спазването на почивка в леглото, пиенето на много течности и използването на народни средства играе важна роля в терапевтичния процес.

Веднага щом се появят признаци на неразположение, трябва да потърсите медицинска помощ. Високата температура, инфекцията, интоксикацията са много опасни по време на раждането на дете, поради което в никакъв случай не трябва да се самолекувате.

Видове ангина

Ангината е остро инфекциозно заболяване, при което са засегнати сливиците (сливиците). Причинителите в около 90% от случаите са стрептококи.

Има няколко основни вида ангина:

 • Катаралът е най-лесният вариант на заболяването. Температурата се повишава до субфебрилна, сливиците се зачервяват и леко се подуват. Използването на местни противовъзпалителни и антисептични средства е доста ефективно.
 • Фоликуларен - форма, при която на сливиците се появяват белезникаво-жълтеникави образувания, температурата се повишава до 38 ° C и повече.
 • Лакунар - тонзилит, започвайки с рязко повишаване на температурата. На сливиците - жълтеникаво-бели филми. Повишено слюноотделяне, понякога провокира повръщане.
 • Херпетична - форма, при която задната стена на фаринкса, сливиците, небцето са покрити с обриви, склонни към язви. Температурата е висока, често има болки в корема, пристъпи на гадене и повръщане.

Ранно лечение

Лечението на ангина в началото на бременността се основава на спазването на леглото и пиенето, използването на народни средства. Лекарствата трябва да се предписват от лекар и само ако е абсолютно необходимо.

До 6-та седмица от бременността имунитетът на жената работи в същия режим, тъй като тялото все още не е имало време да се адаптира към раждането на дете. Следователно ангината е относително лесна за носене. До края на първия месец има естествено намаляване на защитните функции. Това е необходимо, за да не се отхвърля развиващия се плод от клетките на майката. Но в същото време рискът от развитие на инфекциозни заболявания се увеличава..

Лекарства

Медицинското лечение на ангина по време на ранна бременност включва прием на следните лекарства:

 • Антибиотици Повечето лекарства от тази група са строго противопоказани при бременност, особено през 1-ви триместър. Но последиците от възпалено гърло могат да бъдат още по-заплашителни. Най-безопасните антибиотици са пеницилините: Flemoklav, Amoxilav, Ampicillin. Те не причиняват аномалии на плода, но много бактерии са развили устойчивост на техните ефекти. Също така, лекарят предписва локални лекарства, които влизат в кръвта в минимални количества (Bioparox). Ако тези антибиотици са неефективни, тогава се предписват цефалоспорини: цефалексин, цефуроксим. Те преминават през плацентата, но нямат тератогенен ефект.
 • Антипиретични лекарства на основата на парацетамол: Panadol, Tsefekon.
 • Местни антисептични препарати. Използват се таблетки за смучене (Faringosept, Septolete), спрейове (хлорхексидин, анти-ангина), разтвори за изплакване (фурацилин).

Важно е да запомните, че всяко лекарство по време на бременност може да се използва само след консултация с лекар: той ще предпише лекарството, оценявайки потенциалните рискове от употребата му.

Традиционни методи

Лечението на ангина по време на бременност с народни средства е особено важно в ранните етапи. В сравнение с лекарствата те са по-безопасни, но не са в състояние да елиминират бактериалната инфекция. Следователно е необходимо да се комбинират и двете терапии..

Следните методи за справяне с възпалението на сливиците са широко известни:

 • Чай с мед и лимон. Пригответе прясна напитка, разбъркайте 1 ч.л. мед и лимонов сок, охладете до комфортна температура. Горещият чай увеличава болката и възпалението.
 • Джинджифилова напитка. Нарежете на ситно корен от джинджифил и залейте с вряла вода. Изчакайте няколко минути, добавете 1 ч.ч. лимонов сок, мед на вкус. Вземете при повишени температури.
 • Отвара от босилек. Смелете 20 листа и залейте с чаша вряла вода. Вари се 3-5 минути, отцежда се и се охлажда до комфортна температура. Бульонът може да се приема през устата на малки глътки или да се изплаква няколко пъти на ден..
 • Физиологичен разтвор. Разбъркайте 1 ч. Л. В 0,5 литра преварена студена вода. сол (по-добре морска). Изчакайте, докато неразтворените частици се утаят, внимателно източете горната част. Гаргара на гърлото и устата 4-5 пъти на ден.

Късно лечение

Лечението на ангина по време на късна бременност обикновено е същото като в ранните етапи, но списъкът на одобрените лекарства се разширява до известна степен. По време на болестта е необходимо да прекарвате възможно най-много време в леглото, дори ако изглежда, че здравословното състояние се е нормализирало. Пиенето на много течности, почивката и затоплянето на краката са важни условия за възстановяване..

Лекарства

Лечението на ангина в края на бременността се извършва с помощта на няколко групи лекарства:

 • Антибиотици Рискът от тяхното влияние върху развиващия се плод вече е по-малък, отколкото в ранните етапи - образуването на органи е приключило, плацентата отчасти предотвратява проникването на вредни вещества. Лекарят може да предпише пеницилини (ампицилин, амоксицилин, флемоклав), цефалоспорини (Suprax, цефалексин) или макролиди (азитромицин, ровамицин, еритромицин). Използват се и местни антибиотици (Bioparox).
 • Антипиретични лекарства, чието активно вещество е парацетамол (Perfalgan, Panadol).
 • Местни антисептици - таблетки за смучене и смучене (Фарингосепт, Стрепсилс), спрейове (Хлоргескидин, Ингалипт), разтвори за изплакване (Стоматидин, Хлоргескидин).

Традиционни методи

Лечението на ангина с народни средства в края на бременността все още е ефективно..

Тя се основава на изплакване на гърлото с бульони и приемането им вътре:

 • Билкова отвара. За да приготвите колекцията, трябва да смесите 10 грама дъбова кора, 2 грама цветя от невен, 5 грама билка риган и 3 грама цветя от липа. 1 супена лъжица л. добавете билки към чаша вряща вода и настоявайте за 2 часа. Филтър. Можете да гаргарите с този бульон 3-5 пъти на ден..
 • Отвара от блатен блат. 1 ч.л. Залейте нарязания корен със студена вода (200 ml), оставете за 3 часа. След като заври и варете 5 минути, добавете 0,5 ч.ч. пчелен мед. Изплаквайте 3 пъти на ден, след охлаждане и филтриране.
 • Бульон от трици. В 2 литра вода е необходимо да се сварят 400 г трици (всякакви), да се охладят и прецедят. Добавете малко мед. Пийте на малки глътки няколко пъти на ден.
 • Отвара от живовляк. Накълцайте десет листа, залейте с чаша вряла вода, оставете за 30 минути. Добавете мед, за да подобрите вкуса. Гаргара може да се прави на всеки 2-3 часа.
 • Елово масло. Може да се използва за компресиране, лечение на сливици (с навлажнен тампон), триене на крака, гърба и гърдите. Преди да използвате маслото, трябва да проведете тест за чувствителност: нанесете малко количество върху вътрешния завой на лакътя и оценете състоянието на кожата след 12 часа.
 • Лимонова кора. Обелете плодовете. Разделете кората на 3-4 части, задръжте в устата 10-15 минути. Процедурата може да се повтаря на всеки час. Противопоказание - повишена киселинност на стомаха.

Ангината по време на бременност може да доведе до сериозни усложнения, до спонтанен аборт или преждевременно раждане, поради което е необходимо компетентно и навременно лечение. Включва спазване на леглото и пиенето, употребата на лекарства и народни средства.

Лечението на гнойна ангина по време на бременност се извършва с антибиотици. Лекарствата от тази група могат да се използват само по указание на лекар, някои от тях могат да повлияят развитието на плода и гестационния процес.

Автор: Олга Ханова, лекар,
специално за Mama66.ru