Как безопасно да се отървете от болестта, без да навредите на плода? Възможно ли е да се пият антибиотици по време на бременност и има ли противопоказания?

 1. Ангина и бременност
 2. Определение
 3. Видове ангина
 4. Гноен
 5. Вирусен
 6. Заразно
 7. Комбиниран с тонзилит
 8. Ангина и бременност: рискове в различни гестационни периоди
 9. 1 триместър
 10. 2 триместър
 11. 3 триместър
 12. Лечение на ангина по време на бременност
 13. Къде е лечението
 14. Какви антибиотици се предписват
 15. Поддържаща витаминна терапия
 16. Курс на лечение
 17. Последици за плода
 18. Лечение на тонзилит по време на бременност у дома
 19. След това да изплакнете
 20. Каква напитка
 21. Какви антибиотици можете
 22. Рискове от бременност и усложнения при бебето
 23. Полезно видео

Ангина и бременност

По време на бременност имунитетът отслабва при жените. Поради това често се развиват заболявания на дихателните пътища, особено ангина..

Болестта се разделя на няколко вида, характеризиращи се с болки в гърлото, хипертермия и редица други симптоми. За да го излекувате безопасно, трябва да се запознаете с методите на терапия.

Определение

Ангина се нарича инфекциозна патология, причинена от възпаление на лимфния фарингеален пръстен, по-често небните сливици. Пиковата честота се наблюдава през есента и пролетта.

Видове ангина

Разновидностите на тонзилит се различават помежду си по вида на патогена, симптомите. Методът на терапия зависи от вида на заболяването.

Гноен

Тази форма се счита за тежка, придружена от наличие на гнойна плака върху сливиците. Причинителите са бактерии (стафилококи, стрептококи, пневмококи) и вируси, попаднали в тялото. С осигуряването на навременна медицинска помощ болестта отстъпва за 1 седмица. Ако не се лекува, съществува риск от усложнения - паратонзиларен абсцес, менингит, сепсис. Болестта се лекува с антибиотици, симптоматични средства.

Вирусен

Този вид заболяване се провокира от вируси - ротавируси, риновируси, аденовируси, вируси на Коксаки. Първоначално патогенните агенти се локализират в задната част на гърлото, по-късно те се преместват в сливиците. Лечението е с антивирусни средства, антибиотиците са безсилни. Отбелязва се най-високата температура, за разлика от другите видове тонзилит.

Заразно

Този вид възпалено гърло се причинява от стрептококи, стафилококи, гъбички или вируси, които причиняват възпаление на жлезите. Протича ярко и остро, с изразена клинична картина. Симптомите се появяват 1-4 дни след заразяване с патогенни агенти. Терапията зависи от конкретния патоген, лечението се оказва комплексно.

Комбиниран с тонзилит

Понякога ангината възниква заедно с хроничен тонзилит. Болестта се развива в резултат на неосигуряване на медицинска помощ в острата фаза, тонзилитът се появява като усложнение. Болестта е изпълнена с появата на белег на мястото на гнойна запушалка. Сливицата тъкан е напълно заменена от съединителната тъкан, те престават да изпълняват защитна функция. Инфекция, която се е заселила в жлезите, непрекъснато провокира образуването на гной, която не само се евакуира навън, но и се разпространява чрез кръвта по цялото тяло. На този фон често възниква възпаление на сърцето, ставите, бъбреците, мозъка.

Ангина и бременност: рискове в различни гестационни периоди

В зависимост от периода възникват съответните последици от възпаление на сливиците. Някои от тях са непоправими..

1 триместър

Ако възпалението на сливиците се появи на 2-4 седмица от бременността, има опасност. Понастоящем една жена все още не знае за положението си и лекува ангина с антибиотици или антивирусни средства, които влияят негативно на ембриона. Ако се борите с тонзилита по този начин, спонтанен аборт се случва до 4 седмици или се развиват вродени малформации..

Ангината на 4-12 седмици също е опасна. Жената вече знае за положението си, лекарствата й се предписват, но причинителите на заболяването все още засягат плода. Те могат да нарушат нормалното му развитие и да доведат до несъвместими дефекти на вътрешните органи. Колкото по-кратък е периодът, толкова по-голям е рискът от спонтанен аборт..

При тонзилит се появяват хипертермия и обща интоксикация - други разрушителни фактори за нероденото дете. Повишаването на температурата с повече от 37,5 градуса е изпълнено със спонтанен аборт до 12 седмици. Прекъсването на бременността настъпва в пика на заболяването или няколко седмици след излекуването.

2 триместър

През 2-ри триместър е по-лесно да се излекува възпалено гърло, отколкото в началото на бременността. По това време детето вече е формирало органи, по-лесно е да изберете лекарства. Последствията са по-рядко срещани, отколкото в ранните периоди на формиране на плода. Отрицателните явления се срещат преди всичко при майката.

Бременната жена може да има:

 • миокардит;
 • сърдечна недостатъчност;
 • пиелонефрит.

3 триместър

В последната фаза на бременността, при липса на лечение на тонзилит, често се случва:

 • септично отравяне;
 • тежка токсикоза;
 • преждевременно раждане;
 • отлепване на плацентата.

По отношение на плода има аномалии в развитието, здравословни проблеми.

Лечение на ангина по време на бременност

Тонзилитът се лекува с помощта на сложна терапия:

 1. Показан е курс на антибиотици, антивирусни или противогъбични средства. По време на бременност е разрешен малък брой такива лекарства, те не засягат плода. Вземете средства на кратки курсове от 5-7 дни, в зависимост от резултата.
 2. Изплакване на гърлото с билки, антисептични разтвори.
 3. Пиенето на много топли напитки ще помогне за премахването на токсините от тялото..
 4. Нетрадиционните методи ще допълнят ефекта на фармацевтичните препарати.

Къде е лечението

Борбата с тонзилита обикновено се води у дома. Ако бременна жена има температура за повече от 5-7 дни, има непоносими симптоми, поради възпалено гърло е невъзможно да се яде - показана е хоспитализация.

Какви антибиотици се предписват

Използването на антибиотици при тонзилит по време на бременност трябва да отговаря на следните условия:

 • да бъдат ефективни срещу стафилококи, стрептококи;
 • нямат тератогенен ефект върху детето.

На бременни жени не се предписват антибиотици, проучванията на които разкриват отрицателен ефект върху плода под формата на аномалии.

Поддържаща витаминна терапия

При тонзилит е необходимо да се засилят отслабените защитни функции на организма с витамини. Това е необходимо, за да може имунната система да преодолее инфекциозни, вирусни или гъбични агенти и накрая да се възстанови. Предписва се витамин С. В чист вид микроелементът е опасен за бременни жени, но под формата на храна е напълно подходящ. Препоръчително е да се облягате на плодове:

 • портокали;
 • ягоди;
 • ананас;
 • лимони.
 • чушка;
 • лют червен пипер;
 • броколи;
 • брюкселско зеле.

Курс на лечение

При правилна терапия възстановяването настъпва в рамките на 7-10 дни. Ако пренебрегнете лечебните мерки, се появяват усложнения, които изискват по-продължително лечение - от 1 месец до шест месеца. Хроничният стадий на тонзилит се елиминира за 14-21 дни.

Последици за плода

Най-опасен е тонзилитът през 1-ви триместър, а именно:

 • във фоликуларната форма съществува риск от навлизане на бактерии в кръвта, развива се септично отравяне;
 • вътрематочни аномалии в развитието на детето и формирането на неговите органи;
 • замръзване на плода.

В по-късните етапи женското тяло е изчерпано, могат да възникнат такива проблеми:

 • миокардит;
 • абсцес на гърлото;
 • менингит;
 • септична интоксикация;
 • възпаление на лимфните възли;
 • полиартрит с инфекциозен характер.

Съществува и риск от слаб труд..

Възможно ли е лечение на ангина по време на бременност у дома

Възможно е да се борите с възпалението на сливиците у дома, но под наблюдението на лекар. Жената трябва да приема лекарства в съответствие с инструкциите на лекаря, съгласно графика.

Лечение на тонзилит по време на бременност у дома

У дома можете да извършвате следните терапевтични мерки:

 • укрепване на организма с витамини С като плодове, зеленчуци;
 • пийте много течности;
 • напоявайте гърлото с алкални разтвори и билкови отвари;
 • с чувство на слабост, спазвайте почивка в леглото;
 • ако температурата се повиши, накиснете кърпа във вода, нанесете върху челото, избършете тялото с вода и оцет.

Препоръчват се и следните действия:

 1. Можете да премахнете болката с новокаинов компрес, той се прилага външно върху гърлото. За приготвяне използвайте 100 милилитра алкохол, ампула новокаин (1,5-2 кубчета), 2,5 g ментол и 2 грама "Menovazin". Получената смес се импрегнира с ленена кърпа или превръзка. Слагат апликация на гърлото, покриват със стреч фолио и шал. Дръжте 10-15 минути. След отстраняването увийте врата си с топла кърпичка от естествен материал.
 2. Гнойната плака от сливиците се елиминира с антисептични разтвори. Необходимо е да се напоява орофаринкса на всеки час, 3-4 изплаквания. Ако натрупванията на гной не се отстраняват с домашни методи, прибягвайте до вакуумен аспиратор. Това устройство се използва за почистване на плака в лекарския кабинет..
 3. Сливиците се намазват с антибактериални лекарства - аерозол "Lugol".
 4. Точкови лекарства - спрей "Bioparox". Съдържа антибактериални компоненти с широк спектър на действие - фузафунгин.

Ако състоянието се влоши, обадете се на линейка.

След това да изплакнете

С помощта на напояване на гърлото ще бъде възможно да се намали активността на патогенните агенти и да се измие гнойната плака. Препоръчително е да се извършват процедури, базирани на такива решения:

 • "Фурацилин" - разтворете 2 таблетки в чаша вряща вода;
 • "Хлорхексин" - разтвор с концентрация 0,05%;
 • "Мирамистин" - разтворът се продава готов за употреба, все още можете да избършете сливиците с него;
 • алкохолен разтвор "Хлорофилипт" - разрежда се в съотношение 1:10.

Разрешено е гаргара след хранене неограничен брой пъти на ден, на всеки час. С подобряването на състоянието честотата на напояване намалява.

Каква напитка

При тонзилит се препоръчва да се пие:

 • отвара от шипка;
 • чиста вода;
 • слаб чай;
 • плодови напитки;
 • натурални сокове.

Всички напитки трябва да са топли.

Какви антибиотици можете

Безопасни антибактериални лекарства по време на бременност:

 • пеницилин - "Амоксицилин", "Оксацилин", "Ампицилин";
 • цефалоспорини - Cefatoxim, Cefazolin;
 • макролиди - "Азитромицин", "Еритромицин".

Такива антибиотици се предписват и по време на кърмене. Подходящи са и за новородени.

Рискове от бременност и усложнения при бебето

Патологии на сърцето, ставите и бъбреците се появяват поради факта, че тялото на бременна жена се бори твърде активно с патогенните агенти, които са причинили тонзилит. Имунитетът, опитвайки се да потуши патогена, изразходва голяма енергия. След възстановяване защитните функции са на изключително ниско ниво, така че не може да предотврати усложнения.

Можете да се борите с тонзилит по време на бременност доста успешно, без много фармацевтични препарати. С компетентното използване на нетрадиционни и щадящи средства е възможно да се получи достоен резултат, без да се отрази негативно на плода..

Възпалението на сливиците в ранните етапи не е причина за предизвикан аборт. При успешно лечение в повечето случаи патолозите изчезват безследно, детето се ражда здраво.

Как се лекува ангина по време на бременност

Какво е ангина?

Ангината е остро инфекциозно (четете - заразно) заболяване на сливиците, което най-често се причинява от стрептококи и стафилококи. Небните сливици образуват защитен лимфоиден пръстен, който пази тялото. Всяка инфекция, която се опитва да проникне в тялото през носа или устата, среща съпротива от имунната система. Бойното поле в този случай е гърлото, което силно се възпалява..

Ангината по време на бременност, както и през всеки друг период, е остра и хронична. Острата форма се развива след респираторна инфекция или хипотермия, което намалява защитните сили. Хроничният ход е изтрит, обострянията имат същите симптоми като острата форма.

 • остро начало с рязко повишаване на телесната температура до 39 градуса и повече;
 • тежка интоксикация - втрисане, главоболие, слабост, болки в тялото, изпотяване, липса на апетит;
 • възпалено гърло, причинено от уголемяване и подуване на сливиците, когато е невъзможно да се погълне твърда храна;
 • подути и възпалени лимфни възли под ушите и долната челюст.

Ангината е особено опасна в ранните етапи, тъй като тялото не само започва да се бори срещу инфекциозни агенти, но също така включва своите вътрешни органи - сърцето, бъбреците, ставите - чрез механизма на автоимунната защита. Произвеждат се твърде много антитела, които могат да увредят плода както през първия триместър, така и през друго време.

Инфекцията има способността да прониква във всеки вътрешен орган чрез мрежата от лимфни съдове, която е по-разклонена от кръвта.

Защо не можете да се излекувате

Симптомите, подобни на ангината, могат да бъдат проява на напълно различни заболявания: дифтерия, инфекциозна мононуклеоза, левкемия, ХИВ и други. Самолечението на вирусите не само няма смисъл, но и носи очевидна вреда: тялото трябва не само да се бори с причинителя на възпалението, но и да неутрализира лекарството, което е ненужно натоварено върху тялото на бъдещата майка.

Първият триместър е най-уязвимият период на бременност за плода, когато се полагат вътрешните му органи. Най-малкият провал по това време води до дефекти в развитието, които не могат да бъдат отстранени в бъдеще..

Вторият триместър е времето, когато се формират основните органи на плода и той е по-защитен. Жената обаче става по-уязвима, може да развие сърдечни и бъбречни заболявания със сериозна дисфункция на тези органи, които да останат за цял живот.

През третия триместър заболяването е опасно както за плода, така и за жената, възможни са следните усложнения:

 • преждевременно раждане;
 • замразяване на развитието на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • късна токсикоза.

Правилното лечение, предписано от лекар, почти винаги избягва неблагоприятни последици, особено в ранните етапи..

Как се лекува ангина?

В ранните етапи се обръща специално внимание на създаването на оптимални условия за развитието на плода и предотвратяване на въздействието на инфекцията върху него. Докато температурата се задържа, е необходимо да се спазва почивката в леглото - това намалява вероятността от увреждане на сърцето. Трябва да пиете много топла течност, така че тялото бързо да се изчисти от фрагменти от бактерии, патологични метаболитни продукти и токсини. Чай, минерална вода, домашен компот ще свършат работа. Важно е напитката да е точно топла, с около стайна температура..

Трябва да ядете, когато искате. Ако изобщо няма апетит, не трябва да ядете насила: тялото изразходва енергия за борба с инфекцията и не остават ресурси за смилане на храната. Ден-два на полугладна диета не може да навреди на плода, тялото има резерви за този случай.

Първият триместър е твърде важен период, за да се борите със собственото си тяло. Храната е проста и мека: бульони, пюре от месо, извара, картофено пюре, меко сварени яйца. Имате нужда от нещо, което е лесно за преглъщане. Поглъщането на храна чрез болка е не само неприятно, но и вредно: можете механично да повредите възпалената тъкан.

Препоръчително е да правите гаргара на гърлото на всеки час, редовното гаргара премахва патогените от повърхността на сливиците. Изплакването не може да устои на проникването на патогена във вътрешните органи и да съкрати продължителността на заболяването, но подобрява добре общото състояние. Много е полезно да правите гаргара след всяко хранене..

Като изплакване е подходящ следният разтвор:

 • 200 ml или една чаша топла вода;
 • 1 половин чаена лъжичка сол
 • 1 непълна чаена лъжичка сода за хляб;
 • няколко капки йод (2–4, не повече), ако няма заболявания на щитовидната жлеза.

Билкови отвари могат да се използват, ако лекарят разреши. Много лечебни растения - низ, пелин, мащерка, градински чай - са противопоказани по време на бременност поради техните свойства. Преди да приготвите каквото и да е растение, трябва да се консултирате с Вашия лекар..

Антипиретиците се препоръчват и от лекар. Парацетамолът се счита за най-безопасен за майката и плода, за което са проведени пълноценни клинични проучвания. Парацетамолът се продава под различни търговски наименования от фармацевтични компании в много страни. Използването на антибактериални лекарства, особено през втория триместър, е задължително, без тях са възможни усложнения. Използват се доказани антибиотици, за предпочитане тези, които бременната жена вече е използвала преди. Това ще избегне алергична реакция. Лекарят решава кой антибиотик да използва..

След назначаването на антибактериални лекарства, здравословното състояние се подобрява в рамките на 1-2 дни. Най-честата и опасна грешка за този период е неразрешеното спиране на приема на лекарства. Намаляването на температурата и намаляването на болката не означава, че болестта е приключила. Инфекциозният агент и антителата към него продължават да циркулират в тялото, като вършат своята разрушителна работа.

Преобладаващият брой бъбречни възпаления и ревматични заболявания е следствие от нелекувани болки в гърлото.

Заедно с антибактериалните средства се предписват антихистамини, за да се намали вероятността от развитие на автоимунни процеси.

Малко за превенцията и митовете

Има много митове по отношение на лечението. По-специално, много често се смята, че всяка инфекция може да бъде лекувана с антибиотик „три пъти на ден“. Всъщност това далеч не е така. Бактериите са толкова адаптирани към антибиотиците, че много видове просто са престанали да реагират на лекарствата. Лекарят трябва да предпише лечение, а не фармацевтът.

 • Рекламата на лекарства не трябва да се приема сериозно: никой не носи отговорност за самолечение с тях.
 • Най-добрата профилактика е доброто хранене, чистият въздух и адекватната почивка.

Адекватното хранене е това, при което пълният набор от хранителни вещества присъства в достатъчно количество. Храненето е важно не само за развитието на плода, но и за имунната система: ако няма достатъчно животински протеин, имунният отговор не може да бъде ефективен. Разхождайки се във въздуха и слънцето укрепва защитните сили, насища с кислород. По време на сън се възстановява нервната система, което е полезно за жена и неродено дете.

Ангината при бременни жени може да завърши с възстановяване и да не остави последствия, ако лечението започне от лекар от първите часове.

Лечението се предписва само от лекар, като се вземат предвид индивидуалните особености на организма и продължителността на бременността.

Ангината е заразна болест, така че е невъзможно да се разболеете просто така, без източник на инфекция. Необходимо е или да се свържете с пациента, или фокусът на хроничната инфекция трябва да се активира в тялото. Хронична инфекция може да се открие например в кариозни зъби, уголемени и разхлабени сливици. Жена в детеродна възраст трябва постоянно да се бори с огнищата на инфекция, особено ако планира бременност. Препоръчително е да избягвате контакт с болни хора, постоянно да си миете ръцете, да използвате отделни чинии и спално бельо.

Ефект от възпалено гърло върху бременността през първия триместър

Ангина, или научно тонзилит, е заболяване с вирусна или бактериална етиология, което, ако не бъде започнато навреме, може да причини усложнения в сърцето, ставите, черния дроб и други органи. Най-опасната е ангината по време на бременност през първия триместър - през този период плодът тепърва се формира и остър ход на патологията може да навреди както на бъдещата майка, така и на детето. Поражението на ларинкса на 10-11 седмици се комбинира с първата криза на заплахата от прекъсване на бременността, така че жената трябва да бъде особено внимателна към здравето си.

След 14-15 седмици почти всички органи на бебето вече са оформени, но нивото на опасност все още е високо. Така че бъдещата майка, ако е неправилно лекувана, може да страда от възпаление на бъбреците, менингит, обща интоксикация, а плодът страда от кислороден глад при високи температури. Инфекцията след 18 седмици от бременността вече не заплашва със сериозни последици, но също така изисква диференциална диагноза и сложна терапия.

Специфичността на протичането на ангина по време на бременността, особено през първия триместър, е такава, че имунитетът на жената е отслабен и тялото изразходва цялата си енергия за снабдяване на плода с хранителни вещества. Ето защо бъдещите майки често се заразяват с вирусни и бактериални инфекции и страдат от заболявания много по-трудно, отколкото извън бременността..

Терапия само след проверка

Причини

Основният причинител на патологията е стрептококът, който при намален имунитет прониква в тялото много по-лесно. Също така стафилококи, пневмококи, гъбички и по-рядко Haemophilus influenzae могат да причинят острата фаза на тонзилит. Бременната жена може да се зарази от вече болен човек, чрез храна и напитки и общи предмети от бита. Рискът от заразяване нараства през сезоните на разпространение на ТОРС и грип - през пролетта и есента.

Допълнителни фактори, водещи до активиране на патогенни микроби в организма:

 • наличието на хронични патологии - синузит, тонзилит, неизлекувани кариозни зъби;
 • локална и обща хипотермия;
 • живот в неблагоприятни условия на околната среда (прах, отработени газове);
 • намален имунитет;
 • пиене на студени напитки в горещо време;
 • алергична предразположеност.


Внимание!
Бременната жена, особено през първите седмици, трябва да ограничи контактите с хора, носещи ТОРС, да яде и пие от отделни ястия, а не да се преохлажда. На фона на намален имунитет всеки провокиращ фактор може да предизвика началото на активно размножаване на микробната флора.

Симптоми на различни видове ангина

Първите признаци на тонзилит при бременна жена започват да се появяват 48 часа след инфекцията. Те са подобни на симптомите на остри респираторни вирусни инфекции, поради което диагнозата често се извършва навреме - температурата се повишава, появяват се студени тръпки, болки в гърлото, ставите и мускулите и увеличени лимфни възли.

Специфичната симптоматика зависи от вида на възпалено гърло:

 • катарална - характеризира се с внезапно начало, проявяващо се със сухота и възпалено гърло, подуване на сливиците и болка по време на преглъщане. Дискомфортът непрекъснато нараства, след няколко часа температурата достига 39 ° C, жената страда от студени тръпки, мускулни болки и мигрена;
 • фоликуларен - характеризира се с дълъг и тежък ход, има опасни последици. Симптомите включват също остри болки в гърлото и мускулите и висока температура. Този тип възпалено гърло е кръстен на възпалението на фоликулите на сливиците, които приличат на уголемени зърна вътре в тъканите;
 • лакунарен - засяга лакуните на сливиците, те натрупват гнойно-некротично съдържание. Термометърът достига 40 ° C. Силен дискомфорт в гърлото се излъчва към ушите, лимфните възли са възпалени и болезнени.


Наблюдение
Ангината трае средно 7-14 дни, докато бременната жена трябва да бъде изолирана в отделна стая и незабавно да започне лечение. Ужасно усложнение на всякакъв вид тонзилит е преходът към некротична форма със смъртта на лигавицата на гърлото и сливиците - рискът от образуване на нагнояване и спонтанно отваряне на абсцеса се увеличава.

Диагностика

Прегледът и навременното започване на лечението са изключително важни за жената в първия триместър на бременността. Лекарят изследва историята и оплакванията на пациента, установява колко отдавна са се появили симптомите на заболяването, каква е тежестта на симптомите. След това се извършва общ преглед на кожата, лигавицата на ларинкса, оценява се състоянието на лимфните възли.

Допълнителни диагностични методи:

 • пълна кръвна картина - обикновено открива увеличение на СУЕ и броя на левкоцитите;
 • изследването на биохимичния състав на кръвта - разкрива неспецифични прояви на възпалителния процес;
 • тампон от носа и ларинкса - направен за определяне на вида на патогена и разграничаване на диагнозата от скарлатина, дифтерия и други инфекциозни патологии;
 • фарингоскопия - ви позволява да оцените състоянието на сливиците, лигавицата, да откриете наличието на абсцеси или ерозии на повърхността на епитела.

Като предпазна мярка за бременна жена се извършва електрокардиография, за да се предотврати развитието на усложнения в сърдечния мускул. В някои случаи пациентът се насочва за консултация с нефролог и специалист по инфекциозни заболявания (със слаб имунитет и наличие на бъбречни проблеми).

Как да лекуваме възпалено гърло при бременна жена през 1-ви триместър

Тежкият ход на тонзилит в ранните стадии изисква хоспитализация на пациента, особено с тенденция към чести настинки, съмнения относно правилността на диагнозата или признаци на усложнения.

Основните области на домашната терапия включват:

 • почивка на легло;
 • използване на отделни предмети от бита;
 • спазване на режима на пиене - важно е да се използва чиста вода, чай, топли компоти, плодови напитки, отвари от лечебни билки;
 • гаргара с антисептични разтвори;
 • използването на спрейове и таблетки за смучене с локално действие, които имат дезинфекционен, противовъзпалителен и аналгетичен ефект;
 • прием на витамини;
 • спазване на щадяща диета с изключение на топли и студени храни и напитки, кисели, пикантни и солени храни, груби и жилави храни.


Експертно мнение
Боровикова Олга
1-3 месеца бременност изисква интегриран подход към терапията. Важно е да се предотврати интоксикацията на тялото и да се възстанови нарушеният воден баланс в тялото, като се пие много вода. Високата температура е опасна за детето, така че трябва да бъде свалена с парацетамол - лечението с аспирин е противопоказано по време на бременност, тъй като провокира аномалии на плода.

За изплакване на гърлото можете да използвате разтвори Miramistin, Chlorophyllipt, Rotokan, прополисова тинктура. Те действат локално и не увреждат бебето. Полезни са отвари от лечебни билки - лайка, невен, градински чай, мента, живовляк. Те прочистват лигавицата от патологична плака и ускоряват възстановяването. Изплакването се препоръчва на всеки 1,5-2 часа.

Какви лекарства могат бременни жени с ангина

По време на носенето на дете, особено през първия триместър, когато плодът тепърва се формира, употребата на лекарства е забранена. Но ангината е заболяване с вирусно и бактериално естество, изпълнено с опасни усложнения не само за тялото на майката, но и за детето, поради което е невъзможно да се направи без употребата на лекарства.

С разрешение на лекуващия лекар могат да се използват следните лекарства:

 • антихистамини - Suprastin, Tavegil. Те намаляват отока на тъканите на ларинкса и улесняват протичането на ангина;
 • антипиретици - Парацетамол, Ибупрофен. Те се считат за най-безопасните през първия триместър на бременността, но намаляват високата температура, която е опасна за развиващия се плод;
 • спрей за локално лечение на ларинкса - добър ефект дава използването на Анти-Ангин. Съдържа тетракаин, хлорхексидин и аскорбинова киселина, което ви позволява да облекчите болката, да унищожите патогенната флора (гъби, вируси, бактерии) и да повишите местния имунитет. Лекарствата Miramistin, Bioparox, Hexoral също се считат за ефективни. Въпреки съдържанието на антибактериални компоненти, могат да се използват спрейове, те не навлизат в общия кръвен поток и нямат отрицателен ефект върху плода;
 • Разтвор на Lugol - подходящ за смазване на лигавицата на сливиците и небцето, помага за намаляване на температурата и облекчаване на възпалителния процес;
 • таблетки за смучене за смучене - Doctor Mom, Anti-Angin, Travisil, Septolete и други. Те премахват дискомфорта в гърлото, унищожават микробната флора, почистват лигавиците от плаката.

Забранено е самостоятелното избиране на лекарства, тъй като много от тях са противопоказани за бременни жени. Така че през първия триместър не можете да използвате аспирин, аналгин и антибиотици тетрациклин и левомицетин. В ранните етапи на развитие тези лекарства причиняват фетални дефекти като глухота, нарушен растеж на зъбните пъпки, увреждане на сърцето, черния дроб и бъбреците..

Рядко се предписват антибиотици

Антибиотици

Лекарите се опитват да избягват лечение с антибактериални лекарства по време на бременност, тъй като повечето от тях проникват през плацентарната бариера и влияят върху развитието на плода. Но ако една жена е получила възпалено гърло през първите седмици от ситуацията, особено с бактериална етиология, е невъзможно да се направи без използването на антибиотици. Тонзилитът е патология с опасни последици за сърцето, ставите, белите дробове, мозъка.

Ето защо, бременни жени с тежък ход на заболяването се предписват следните лекарства:

 • защитени пеницилини - амоксицилин, ампицилин, оксацилин;
 • цефалоспорини - цефтриаксон, цефазолин;
 • макролиди - Еритромицин, Азитромицин (Сумамед), Макропен.

Изброените антибиотици нямат отрицателен ефект върху плода, използват се по време на кърмене и са подходящи дори за бебета през първата година от живота. Дозировката, начинът на приложение и честотата на приложение се определят от лекуващия лекар, като се вземе предвид тежестта на заболяването и резултата от анализа за чувствителността на патогена към лекарства.

Нео-Ангин

Лекарството има локален анестетичен, противовъзпалителен, дезинфекционен и антимикотичен ефект. Предлага се под формата на таблетки, включително за резорбция, съдържащи амилметакрезол, левоментол и спомагателни компоненти като анасоново масло, ментово масло, глюкозен сироп и други.

Neo-Angin се предписва на жени в първия триместър на бременността, особено в началния стадий на ангина, когато все още е възможно да се направи без използването на системни антибиотици. Резорбционните таблетки намаляват болката, унищожават микробната флора (вируси, гъбички и бактерии) на повърхността на сливиците, почистват тъканите от плаката.

Продуктът се понася добре, има приятен вкус, бързо се абсорбира и екскретира от тялото. Бременната жена има право да приема хапче на всеки 2-3 часа, но не повече от 6 хапчета на ден.

Народни средства за защита

Използването на рецепти от традиционната медицина ви позволява да излекувате възпалено гърло в началния етап, веднага щом бременната жена открие повишаване на температурата и възпалено гърло.

Могат да се използват следните методи:

 • дъвчете в устата си парче прополис с тегло около 2 грама. - пчеларският продукт убива добре бактериите и повишава местния имунитет;
 • пригответе разтвор за изплакване от чаша вода и 2 чаени лъжички ябълков оцет - нанасяйте на всеки 1-2 часа, за да почистите лигавицата от плака;
 • вземете вътре сок от лимон или грейпфрут - сутрин и вечер, изпийте сиропа, изцеден от 2 плода (насища организма с витамин С, повишава устойчивостта към инфекции, ускорява възстановяването);
 • правете инхалации с отвара от противовъзпалителни билки - лайка, живовляк, градински чай, подбел, евкалипт, невен (процедурата е противопоказана при високи температури);
 • прилагайте компреси върху гърлото - подходящи са зелеви листа, настъргана извара, медена торта.

За облекчаване на интоксикацията е полезно да се пие топло мляко с щипка сода за хляб, лъжица масло и малко мед. Можете да използвате медена вода за изплакване на гърлото - продуктът се разтваря в топла вода и се използва 4-5 пъти на ден за намаляване на възпалението, облекчаване на болката и заздравяване на лигавичните тъкани.

Последици за детето

Ангината е опасна за жена и плод по всяко време.

Болест през първия триместър, чиито симптоми се пренебрегват и не се лекуват своевременно, води до следните последици:

 • тежка токсикоза;
 • повишаване на температурата до критични нива и, като следствие, кислороден глад на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • нарушения при формирането на вътрешните органи на бебето;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • неадекватно кръвоснабдяване на матката.


Експертен преглед
Боровикова Олга
Високата температура провокира фетална хипоксия, поради което бременните жени се препоръчват да приемат антипиретични лекарства, за да се избегне това. Ако бъдещата майка не лекува ангина, болестта може да се предаде на плода и да причини смъртта му. Ето защо е изключително важно терапията да започне, когато се открият първите признаци на тонзилит..

Прегледи на жени

Александра, на 27 години.

Ангина ме хвана на 8-та седмица от бременността, когато е най-опасно за детето. Изписаха ми гаргара от сол и лайка, Парацетамол и Цефтриаксон. Страхувах се да инжектирам антибиотици, но след това се сетих, че лекарството е предписано на най-големия син на 10 месеца, когато той е болен. Въпреки страховете, преминах целия курс, предписан от лекаря, след 3 дни почувствах облекчение, това по никакъв начин не повлия на здравето на дъщеря ми.

Виктория, на 21 години.

Имах първата си бременност и имунитетът ми винаги беше слаб, често страдах от болки в гърлото. Веднага след като гърлото започне да боли и температурата се повиши, използвам спрей Anti-Angin, изплаквам с отвара от мента и невен и приемам Парацетамол. Лекарят също така препоръчва да се пие топло мляко и тинктура от ехинацея за укрепване на имунната система..

Заключение

Ангината през първия триместър на бременността е опасна не само за плода, но и за бъдещата майка. Пневмонията, ревматизмът, сърдечната недостатъчност и възпалението на бъбреците се считат за тежки последици. В тази връзка е важно лечението да започне още при първите симптоми на заболяването..

За да избегне заразяване с инфекция, бъдещата майка трябва да проветрява помещението по-често, да избягва контакти с болни хора, да се храни балансирано и да увеличи съпротивителните сили на организма. Курсът на лечение с лекарства, предписани от лекар в комбинация с рецепти на традиционната медицина, ще ви позволи да излекувате тонзилит за кратко време и да предотвратите усложнения за бебето.

Лихачов А.Г. (1961). "Болести на ухото, носа и гърлото." Медгиз. Москва.

Бажора Ю.Н. (1987). "Клинично и имунологично обосноваване на криохирургичното лечение на хроничен тонзилит." Автореферат. дис. Д-р мед. науки.

Под редакцията на проф. Л. Е. Зиганшина (2014). "Страхотен справочник на лекарствата." "GEOTAR-Media".

Гришаева М.В. (1997). "Терапевтична тактика при пациенти с хроничен тонзилит с функционални промени в сърцето." Автореферат. дис. Кандидат пчелен мед. науки.

За автора: Боровикова Олга

Лечение на ангина при бременни жени в ранните етапи

Сред болестите, на които са податливи бременните жени, ангината не е последна. Това се дължи на намаляване на имунната защита, в резултат на което има обостряне на хронични заболявания, развитие на остра патология. През целия период жената е по-податлива на инфекции, поради което трябва да се спазват превантивни мерки.

Съдържанието на статията

Острият тонзилит (тонзилит) е възпалителен процес с инфекциозен произход, локализиран върху сливиците. В повечето случаи са засегнати небните сливици, но не е изключено участие в патологичния процес на езика, ларинкса, носоглътката. Причината за развитието на болестта могат да бъдат вируси, бактериални патогени. В зависимост от причината за възпалението, характеристиките на клиничната картина, има:

 • първичната форма, когато причината за заболяването са патогенни микроорганизми от бактериалната група;
 • вторична, която се счита за симптом или усложнение на друго заболяване, например мононуклеоза, дифтерия, левкемия;
 • специфични, причинителят на които е специфичен агент (гъбички, спирохети).

Ранното диагностициране на заболявания предотвратява прогресирането и развитието на тежки усложнения.

Причини за развитие

Всеки знае, че тялото на жената претърпява огромни промени по време на бременност. Реконструкцията от страна на хормоналната, имунната, сърдечно-съдовата системи са насочени към поддържане на бременността, осигуряване на благоприятни условия за растеж, развитие на плода.

Потискането на реактивността на имунната система е необходимо, за да се предотврати отхвърлянето на плода, което води до увеличаване на податливостта на организма към инфекциозни агенти. В тази връзка доста често жените страдат от настинки, обостряне на хронична възпалителна, инфекциозна патология.

През първия триместър всички болести се понасят доста трудно, особено важно е да се предотврати избледняване на бременността, спонтанен аборт, нарушаване на полагането на органи в плода, поява на вродени аномалии.

Първите симптоми и клинични признаци на прогресия

За да подозирате остър тонзилит, вие сте доста внимателни към здравето си. Първите прояви на заболяването включват:

 • повишена умора, изпотяване, лош апетит, главоболие;
 • появата на подпухналост, хиперемия, плака по сливиците;
 • болка, затруднено преглъщане;
 • уголемяване на близко разположени лимфни възли, които са болезнени при палпация;
 • трескава хипертермия (температура над 39 градуса).

Не трябва да се допуска температурата при бременни жени да се повишава над 39 градуса, така че борбата с треската трябва да започне при 37,5 градуса.

Сега нека анализираме клиничната картина в зависимост от вида на възпалението:

 1. Катаралният тонзилит се характеризира с повърхностни лезии на сливиците (те се увеличават поради оток, инфилтративни процеси). Симптоматично заболяването се проявява като субфебрилна треска, неизразени признаци на интоксикация. С адекватна терапия е възможно да се спрат симптомите след 3 дни. Ако не се лекува, се развива следната форма.
 2. Лакунарен, фоликуларен тип се среща с изразени прояви на интоксикация. Хипертермията достига 40 градуса, цефалгия, ангина пекторис, миалгия, артралгия са притеснени. В кръвта се регистрират левкоцитоза, неутрофилия и повишена СУЕ. Сливиците стават оточни, хиперемирани, фиброзно-гнойно отделяне се забелязва в лакуните, които образуват рохкава плака на повърхността. В случай на фоликуларна ангина, гнойните фоликули са видими през оточната тъкан, които след отваряне образуват повърхностен филм.
 3. Фибринозен - характеризира се с тежка интоксикация с възможно увреждане на мозъка, наличие на фибринозна плака върху сливиците.
 4. Флегмонозната форма се проявява с абсцес, който се образува в резултат на топене на тъканите на сливиците от едната страна. Проявяват се признаци на интоксикация. Сливиците са напрегнати, болезнени при палпация.
 5. Некротичен - проявява се с объркване, постоянна хектична треска, повръщане. Сливиците са покрити с тъмно сиво покритие. При опит за отстраняване на филма остава кървяща рана. Некрозата се простира до увулата, дъгата, фаринкса.
 6. Язвеният филм е следствие от активността на спирохетата, вретеновидния бацил. Визуално се регистрират некрози и язви на сливиците. Симптоматично - гнилостна миризма от устата, повишено слюноотделяне, затруднено преглъщане, докато температурата не се повишава.
 7. Херпетичната форма (най-характерна за децата), нейната причина е вирусът Coxsackie A, който се отличава с висока степен на разпространение чрез храната, чрез въздушни капчици. В допълнение към повишаване на температурата до 38 градуса, има коремна болка, диария, повръщане, миалгия.

Диагностика

Когато се свързва с отоларинголог, лекарят изследва устната кухина, иска клинични признаци. Освен това пациентът се изпраща за лабораторна диагностика (анализ на кръв, урина). С помощта на фарингоскопия лекарят преглежда точно сливиците, околните тъкани, структури.

Въз основа на диагностичните резултати се определят тактиките на лечение, като се вземат предвид продължителността на бременността, характеристиките на хода на заболяването.

Указания за лечение

Как да лекувате ангина през 1-ви триместър на бременността и в ранните етапи - лекарят ще ви каже подробно, тъй като е необходим индивидуален подход. Ефективността на терапията зависи от етапа, на който се диагностицира заболяването, редовността на изпълнението на медицинските препоръки. Основните области на лечение са следните:

 • строг режим на легло, пиене на много течности, което може да ускори елиминирането на токсините от тялото;
 • диетична храна с изключение на твърда храна, за да се избегне травма на подутите сливици, разпространението на инфекцията в тялото;
 • антибактериални лекарства, подбрани, като се вземе предвид продължителността на бременността, вида на патогена;
 • редовно гаргара (поне 5-6 пъти на ден), необходимо за отстраняване на патогенни микроорганизми от сливиците;
 • употребата на антихистамини, антипиретици (с температура над 37,5 градуса).

Медикаментозна терапия

Поради факта, че не всички лекарства са разрешени за прием през първия триместър, подборът на лекарства се извършва изключително от специалист.

Лечението на ангина по време на ранна бременност с антибактериални средства започва след потвърждаване на диагнозата. Сред допустимите лекарства са цефалоспориновите серии, които включват Цефтриаксон, защитени пеницилини (Амоксиклав) и някои макролиди, например Сумамед. Най-често използваните цефалоспорини.

За напояване на гърлото и гаргара се препоръчват спрейове, разтвори с антисептично действие, като фурацилин, хлорофилипт. В съгласие с лекаря от време на време се използва Bioporox, който съдържа антибактериално средство. При хипертермия се използват лекарства на основата на парацетамол. Аспиринът е строго забранен поради високия риск от аномалии на плода.

Пиенето на много течности помага за изхвърлянето на токсините. Компот, желе, плодова напитка (с изключение на малина) са идеални за това..

Традиционната медицина помага

По време на прием на лекарства е разрешено използването на народни средства, но това изисква обсъждане с Вашия лекар. Трябва да се отбележи, че горещите инфузии, вани за крака, банки и други процедури, включващи използването на високи температури, са забранени за бременни жени..

 1. Ако температурата се повиши, препоръчително е да се използва разреден разтвор на оцет. За да направите това, трябва да комбинирате 100 ml оцет и вода. Марлевата салфетка или кърпичка трябва да се навлажни с разтвора и след това да се нанесе върху челото. Компресът върху „бременния“ корем е забранен. Процедурата помага за намаляване на температурата, избягвайте приема на антипиретици, но в случай на температура над 38 градуса, те трябва да се използват едновременно.
 2. Екстракт от прополис - за гаргара (1 ч. Л. Тинктура в чаша вода). Рецептата е подходяща за жени без алергии към пчелни продукти.
 3. За да намалите болката, отстранете плаката от бадемовата повърхност, препоръчва се разтвор със сол и сода. 1 чаена лъжичка от изброените компоненти се добавя към чаша вода, след което се използва за изплакване.
 4. Препаратът Ротокан има билков състав (невен, лайка, мечо грозде). Допуска се за изплакване в разреждане от 1 с.л. концентриран разтвор в чаша вода. Процедурата се повтаря на всеки 3 часа.

Сред противопоказаните народни средства си струва да се подчертае градински чай (поради риска от спонтанен аборт поради намаляване на нивото на прогестерон в кръвта), цветя от липа, сок от малина (те повишават тонуса на матката, което води до преждевременно раждане).

Усложнения

Небрежното отношение към здравето на човек води до прогресиране на патологията, развитие на тежка интоксикация, разпространение на патогенни патогени в тялото с увреждане на вътрешните органи.

Без адекватно лечение рискът от развитие:

 • ревматизъм;
 • увреждане на бъбреците (пиелонефрит);
 • миокардит (възпаление на вътрешната обвивка на сърцето);
 • менингит (увреждане на менингите);
 • пневмония;
 • септично състояние.

Изброените заболявания допринасят за образуването на вътрематочни дефекти в плода..

Превантивни действия

Когато една жена разбере за бременността, тя трябва да преразгледа начина си на живот. Придържайки се към прости препоръки, е възможно значително да се намали рискът от развитие на заболявания, да се избегнат усложнения от страна на плода. Превантивните мерки трябва да се спазват още на етапа на планиране на бременността.

Ето списък със съвети, които ще ви помогнат да избегнете болки в гърлото:

 • да се сведе до минимум честотата и продължителността на контакта с болни хора;
 • опитайте се да използвате отделни съдове, кърпи и други предмети за лична хигиена;
 • мийте редовно ръцете си със сапун и вода;
 • приемайте мултивитамини;
 • често проветрявайте стаята, извършвайте мокро почистване;
 • облечете се топло, избягвайте течението;
 • използвайте овлажнител;
 • по време на грипна епидемия е необходимо да се избягват големи тълпи.

По същество изброените препоръки не се различават от превантивните мерки за всеки човек. Особено полезно е за жената да посещава специални курсове, чиято програма включва гимнастика, плуване, обучение за правилно дишане и други полезни процедури. И не забравяйте, че здравето на нероденото дете е във вашите ръце.

Как да се лекува ангина по време на бременност 1 триместър - лечение и последици

Ангината е остър тонзилит, който се проявява като възпаление на сливиците. Това заболяване е доста често при бременни жени и може да бъде опасно както за бъдещата майка, така и за бебето. През първия триместър ангината може да има отрицателно въздействие върху развитието на плода. Следователно не можете да правите без подходящо лечение и наблюдение от лекар..

В тази статия ще ви разкажем защо ангината е опасна през първия триместър на бременността и как правилно да я лекувате..

Причини за възникване

Основният причинител на ангина са бактериите и вирусите. Това включва хемолитичен стрептокок, пневмокок, грипен вирус. Те потискат имунната система и се размножават бързо във фаринкса и сливиците, като по този начин причиняват възпаление..

Бременните жени могат да се заразят с остър тонзилит чрез въздушни капчици, мръсни ръце, храна и т.н..

През първия триместър се препоръчва да ограничите престоя си на многолюдни места, а не да общувате с пациенти. Мийте ръцете си по-често и боравете с храна (зеленчуци, плодове) с вряща вода.

Остър тонзилит може да възникне поради наличието на кариес, УНГ заболявания, настинки и грип. Тези заболявания трябва да се лекуват незабавно, за да не усложняват хода на бременността и да предотвратят нейното избледняване или прекратяване..

Симптоми

Основните симптоми на възпалено гърло:

 • Възпалено гърло, затруднено преглъщане;
 • Умора, слабост;
 • Загуба на апетит;
 • Главоболие;
 • Втрисане;
 • Подуване, зачервяване на сливиците;
 • Появата на гной и плака на повърхността на сливиците;
 • Увеличаване на размера на лимфните възли, тяхната болезненост;
 • Повишаване на температурата до четиридесет градуса.

Понякога по време на бременност ангината може да не се прояви с никакви симптоми. Жената не усеща възпалено гърло, температурата не се повишава. Но след известно време температурата се повишава, дишането става затруднено.

Експертите казват, че загубата на апетит може да бъде първият и основен симптом на болки в гърлото по време на бременност. Болката в ставите може да присъства като добавка.

В зависимост от вида на ангината могат да се появят различни симптоми. Така че при катарална форма има зачервяване и подуване на фаринкса и сливиците, покритие от бяло на езика. Малки жълтеникави везикули се образуват върху сливиците по време на фоликуларна ангина.

Най-опасна е лакунарната ангина. Това може да доведе до различни усложнения. При този вид остър тонзилит се наблюдава увеличаване на размера на сливиците и появата на вдлъбнатини по тях. На сливиците се образува плака с бяло-жълт оттенък.

Възможни усложнения

Когато лечението е осигурено своевременно и е избрано правилно, не възникват усложнения. Но ако започне възпалено гърло или се лекува самостоятелно, което е особено опасно през първия триместър на бременността, може да има много сериозни последици за здравето..

 1. Менингит (в случай на инфекция в костите на черепа и менингите);
 2. Ларингеален абсцес (с лакунарна ангина, когато възпалението е гнойно);
 3. Полиартрит (възпаление на ставите);
 4. Пиелонефрит, гломерулонефрит (бъбречно заболяване);
 5. Възпалителен процес в лимфните възли.
 6. Сепсис (отравяне на кръвта и увреждане на органи);
 7. Пневмония (пневмония)
 8. Миокардит (увреждане на миокарда).

Негативните последици могат да повлияят и на състоянието на плода. В този случай кръвообращението в матката може да бъде нарушено, което ще провокира интоксикация и хипоксия на ембриона. Усложненията на острия тонзилит могат да провокират отлепване на плацентата или да повлияят развитието на плода.

Лечение

Лечението на възпалено гърло включва няколко аспекта:

 1. Това е прием на антибиотици.
 2. За да се изчисти гърлото от микроби и бактерии, трябва да се направи гаргара..
 3. За облекчаване на отока се предписват антихистамини.
 4. Препоръчително е да се спазва нежна диета с достатъчно вода и почивка в леглото.
 5. За по-цялостно лечение можете да използвате народни средства..

Лекарства

В повечето случаи Bioparox се предписва под формата на спрей за лечение на ангина през първия триместър. Това лекарство има локален ефект, поради което не влияе отрицателно върху развитието на детето. Ако температурата се повиши до тридесет и осем градуса или повече, се предписват други антибиотици, например ампицилин.

Лекарите могат да препоръчат следните лекарства като таблетки за смучене:

 • Нео ангина. Има локален ефект. Приемайте по една таблетка на всеки два до три часа.
 • Фарингосепт. Това лекарство убива добре патогенните бактерии. Таблетките се разтварят, докато се разтворят напълно петнадесет до двадесет минути след хранене. Приемът се извършва по една таблетка до пет пъти на ден.
 • Лизобакт. Лекарството има антисептични свойства. Таблетките никога не трябва да се поглъщат. Две таблетки трябва да се смучат до четири пъти на ден в продължение на осем дни.
 • Травизил. Тези таблетки са съставени от естествени съставки. Тяхното действие е насочено към премахване на дразненето на фарингеалната лигавица. Препоръчва се прием на две таблетки три пъти дневно..

Гаргари на гърлото:

 • Фурацилин. Разтворете една таблетка в чаша вода и правете гаргара на всеки половин час.
 • Мирамистин по време на бременност. Гаргара с една супена лъжица Miramistin до пет пъти на ден.
 • Стопангин. Лекарството не се разрежда, а се приема в обем от петнадесет милилитра и се прави гаргара в продължение на тридесет секунди до пет пъти на ден.

В допълнение към изплаквания и таблетки за смучене, можете да използвате спрейове с подобни наименования (Faringosept, Stopangin).

Приемът на антипиретици може да повлияе развитието на плода, така че те се предписват в много редки случаи. Забранено е приемането на аспирин. Препоръчително е да го замените с Парацетамол.

Случаи, когато можете да приемате антипиретични лекарства:

 1. Високата температура продължава или се повишава.
 2. Температурата се е повишила над тридесет и осем градуса.

Народни средства за защита

Настойки и отвари от билки:

 • Чай от градински чай. Една супена лъжица изсушен градински чай се влива за един час в една чаша гореща вода. След това сместа се прецежда и се пие по половин чаша преди хранене три пъти на ден..
 • Отвара от мляко, куркума и пипер. Щипка куркума и смлян черен пипер се добавят към чаша варено горещо мляко. Пийте преди лягане в продължение на три или повече дни.
 • Настойка от лайка. В една чаша вряла вода една чаена лъжичка лайка се настоява за половин час. Към запарката се добавят супена лъжица мед и няколко капки лимонов сок. Можете да пиете по няколко пъти на ден вместо чай.
 • Смесете вода и алкохол в съотношение три към едно и навлажнете превръзка или кърпа с получената смес. Слагат превръзка около врата и отгоре я увиват с топъл шал. Такъв компрес може да се прави до два пъти на ден в продължение на два часа.
 • Зелевите листа се поставят върху превръзка, която се нанася върху шийката. Увийте шал отгоре. Компресът се сменя след два часа.

За облекчаване на температурата можете да пиете отвара от липов цвят, чай с джинджифил и мед.

И за да се намали болката в гърлото и да се премахне плаката, се препоръчва гаргара със сода.

Предотвратяване

За да предотвратите появата на ангина по време на бременност, трябва да помните за превенцията, насочена към поддържане на имунитета..

 1. Избягвайте контакт с болни хора.
 2. Използвайте само собствените си прибори за хранене и хигиена.
 3. Мийте ръцете си често.
 4. През зимата смазвайте носа си с оксолинов маз, гаргара с невен или евкалиптов бульон.
 5. Пийте пренатални витамини.
 6. Проветрете стаите, дезинфекцирайте ги.
 7. Лекувайте своевременно зъбни заболявания и заболявания на УНГ-органите.

Как да се лекува синузит при възрастни научете от тази статия.

Лечение на среден отит при деца: //drlor.online/zabolevaniya/uxa/otit/lechenie-v-domashnix-usloviyax.html

Видео

заключения

Ангината през първия триместър на бременността е най-опасна. Това може да навреди не само на жената, но и на нейното неродено дете, тъй като инфекцията влияе отрицателно върху тялото като цяло и може да провокира развитието на сериозни усложнения (пиелонефрит, менингит, абсцес и т.н.). По време на заболяване трябва да останете в леглото, да се опитате да ядете течна храна, например пилешки бульон, да пиете много топла вода и да галите гърлото си по-често. Но не забравяйте, че по време на бременност не можете да правите горещи вани и да си парате краката..

Не забравяйте, че правилното и навременно лечение под наблюдението на лекар ще помогне за преодоляване на болестта в най-кратки срокове и поддържане на здравето.!

Всичко за синузита (ICD-10): симптоми, всички възможни лечения, профилактика. По-доброто гаргара при възпалено гърло е описано тук.